12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ. 3. KOLO - duben AHOJ! SETKÁVÁME SE SPOLEČNĚ JIŽ POTŘETÍ!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ. 3. KOLO - duben AHOJ! SETKÁVÁME SE SPOLEČNĚ JIŽ POTŘETÍ!"

Transkript

1 12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ 3. KOLO - duben AHOJ! SETKÁVÁME SE SPOLEČNĚ JIŽ POTŘETÍ! Nás živly, OHEŇ, VODU, ZEMI, VZDUCH, již od pradávna lidé zkoumají. Vymysleli spoustu technických vynálezů, které nyní ve svém každodenním životě používají Slouží však všechny technické a chemické výrobky, jejich další a další výroba, ve prospěch člověka a především ve prospěch celé přírody? Můžete si vyzkoušet anketu k týdnu udržitelného rozvoje, kterou najdete na stránkách Co je to ekostopa? Jak velká ekostopa je celosvětově k dispozici? Pomocí dotazníku na adrese zjistěte svoji ekostopu a srovnejte ji s průměrnou ekostopou člověka ČR. Svoje odpovědi, nákresy, postupy, případně nová řešení a zážitky v tomto kole zašlete nejpozději do 30. dubna 2007 poštou na adresu: ŽIVLÍK 2007, ZŠ Litovel, Vítězná 1250, Litovel nebo em na adresy: zivlik@zsviteznalitovel.cz a zároveň na adresu miroslavacerna@centrum.cz. Uzávěrka každého kola korespondenční části končí posledním dnem daného měsíce. Není nutné vyřešit všechny úkoly, ale jenom ty, které vás baví. Při celkovém hodnocení však bude brán v úvahu počet správných řešení a jejich úroveň. Do soutěže se mohou zapojit družstva i po uzávěrce jednotlivých kol s možností zpětného plnění. Informace o celé soutěži najdete na

2 1. Abych sloužila k pití, musím se upravovat. Co je mou zásobárnou k této výrobě v ČR? POZNÁTE NÁS? CO O NÁS VÍTE? 2. Moji odpadní verzi z domácností a průmyslu zpracovávají čistírny. Vypište všechny dostupné metody, které při mém čištění kombinují. 3. Moji upravenou pitnou nebo minerální verzi dnes zakoupíte v obchodech většinou balenou v PET lahvích. Odhadněte, kolikrát se objem odpadní PET láhve zmenší, pokud ji 1. Co jsou to emise? 2. Víte, co všechno ve mně zanechávají projíždějící automobily? Oxid uhelnatý, oxidy dusíku, těkavé organické látky, polycyklické aromatické uhlovodíky, aldehydy, olovo, oxid siřičitý, prachové částice, přízemní ozón. Vyjmenujte ekologičtější způsoby dopravy než je automobilová silniční doprava. 3. Co je to smog? 1. Co je to koks? 2. K čemu slouží a z čeho se vyrábějí dřevěné brikety? 3. Co je to biomasa a proč hoří? 1. Člověk se po mně začal přepravovat pomocí automobilů se spalovacími motory až koncem 19. století. Automobilů přibývalo, a tak na mě člověk začal budovat větší a větší silnice. Začátek stavby dálnic v ČR se datuje od 60. let minulého století. Pokuste se na internetu vyhledat intenzitu dopravy na dálnici D1 na úseku Praha, Chodov Průhonice v letech 1993 a v letech Cokoliv škodlivého dá člověk mé živé části, to mu tato část mnohonásobně vrátí. Seznamte se s pojmy toxicita a bioakumulace, pokuste se je vysvětlit svými slovy. 3. Co je zdrojem tepla pro tepelné čerpadlo typu Země/voda?

3 Dařily se Vám POKUSY v 1. a 2. kole? Dnes na ně budeme navazovat! Opět vám k řešení nabídneme návody nebo pomocné otázky! Najdete nové či lepší způsoby řešení? Vy, řešitelé soutěže, jste nejrůznějšího věku (od 6 do 18 let). Proto Vám zadáváme otázky i úkoly různé náročnosti. Na Vás je, abyste si je vhodně vybrali a řešili na své úrovni! Nezapomeňte na postupné shromažďování i používání pomůcek ze SVÉ ŽIVLÍKOVY LABORATOŘE! Přejeme hodně radosti z práce! Těšíme se na vaše nákresy pokusů! Na vaše postupy práce! Na vaše odpovědi, pozorování a zážitky! 3.KOLO / POKUS č.1 Vyrobte kompas. Použít však můžete jen jeden nebo několik tabulových magnetů, mísu naplněnou až po okraj vodou, plastelínu a část plastové láhve. Pomocné otázky: Co je základem každého kompasu? Kde jsou u magnetů, které používáme k uchycení obrázků na tabuli, magnetické póly? Co se stane po určité době s tyčovým magnetem, jestliže ho volně zavěsíme mimo dosah jiného magnetu nebo železa? Otázky č. 1 A. Jakým směrem se vždy vychýlí otáčivý magnet, jestliže není v dosahu jiného magnetu nebo železného předmětu? B. Co nutí magnet vždy se tímto směrem otáčet?

4 Upravte skleničku od léků podle obrázku. Zahřívejte v ní vodu. Pozorujte výšku vodní hladiny. 3.KOLO / POKUS č.2 Náš postup: Do víčka od lékovky uděláme otvor pro průhledné brčko nebo hadičku. Hadičku nebo brčko do otvoru vsuneme a spoj utěsníme lepidlem Chemopren. Do lékovky nalijeme až po okraj vodu obarvenou potravinářským barvivem. Lékovku opatrně uzavřeme upraveným víčkem. Skleničku s vodou zahříváme nad plamenem nebo v horké vodě. Otázky č. 2 A. Vyjmenujte všechny vlastnosti vody, které se v tomto pokusu měnily. B. Vyrobili jste model měřicího přístroje. Kterého? 3.KOLO / POKUS č.3 Vyrobte model dalšího měřicího přístroje podle obrázku nebo podle přiloženého návodu: Náš postup, který jsme si při výrobě zapisovali: Z velké plastové láhve odstraníme horní část a do vzniklé nádoby nalijeme vodu asi do výšky 20 cm. Uřízneme hadičku o délce asi 75 cm a z jednoho jejího konce vytvoříme U trubici, kterou pomocí izolepy přilepíme na připravenou plastovou nádobu s vodou. Vzniklou U trubici naplníme obarvenou vodu asi do 3/4 její výšky pomocí injekční stříkačky. Do víčka plastové láhve uděláme otvor pro hadičku, volný konec hadičky do něj nasuneme a utěsníme lepidlem Chemopren. Z malé plastové láhve nyní použijeme jen odříznutou horní část, na kterou upevníme pomocí gumičky pružnou blánu, například z jemných gumových rukavic. Gumičku s pružnou blánou utěsníme navíc alespoň jednou vrstvou izolepy. Nakonec tuto upravenou část malé plastové láhve našroubujeme na víčko s hadičkou.. Otázky č. 3 A. Co se děje s výškou hladin obarvené vody v U trubici, jestliže pružnou blánu natáhneme nebo na ni zatlačíme? Proč? B. Nyní malou plastovou láhev s pružnou blánou ponořujte do nádoby s vodou, a to do různé hloubky. Pozorujte, co se děje s výškou hladin v U trubici? Vysvětlete proč. C. Vyrobili jste model měřícího přístroje. Kterého?

5 3.KOLO / POKUS č.4 Odšroubujte plastovou láhev s pružnou blánou z přístroje v pokusu č. 3 tohoto kola. Pomocí kousku hadičky prudce foukněte nad volný konec U trubice. Foukejte nad volný konec hadičky! Ne do ní! Výsledek pokusu je opravdu překvapivý! Otázky č. 4 A. Co se při tomto pokusu děje s výškou hladin v U trubici? B. Najdete nějaké vhodné využití tohoto pokusu? 3.KOLO / POKUS č.5 Hoří olej, který používá maminka v kuchyni? Uměli byste vyrobit olejovou svíčku? Jak jsme postupovali my? Do malé skleničky nalijeme sloupec oleje vysoký asi 2 cm. K oleji přidáme tolik vody, abychom oběma kapalinami zaplnili téměř celou skleničku. Z korkové zátky odřízneme plátek korku (vysoký asi 5 mm), který obalíme alobalem. Středem korku provlečeme pomocí jehly bavlněný provázek. Nad větší vrstvou alobalu necháme asi 1 cm provázku, na druhý konec provázku uvážeme špendlík ve vzdálenosti výšky sklenice. Korek vložíme delším koncem provázku do skleničky s kapalinami. Chvíli počkáme a nakonec bavlněný provázek nad korkovou zátkou obalenou v alobalu zapálíme. (Tato svíčka nám hořela i několik hodin, její plamen se však postupně zmenšoval. Zvětšení plamene jsem dosáhli opětovným povytáhnutím bavlněného provázku. Dávali jsme však pozor, aby nedošlo k poškození alobalu v okolí provázku.) Pozor na bezpečnost! Zapalovat olejovou svíčku můžete jen pod dohledem dospělého! A od hořící olejové svíčky se nevzdalujte! Otázky č. 5 A. Co můžete říct o vzájemné poloze oleje, vody a korku? Vysvětlete proč. B. Co hoří v této svíčce pouze bavlněný provázek nebo olej?

6 PROBLÉMOVÁ ÚLOHA NA ZÁVĚR: Tím nejkrásnějším, co kdy můžeme zažít, je tajemno. Je to ten nejzákladnější pocit, který je vždy na začátku jakéhokoliv opravdového umění i vědy. Čí je tento citát? Napoví vám pět indicií, které popisují osobnost autora citátu (ne jeho vědeckou činnost v oblasti fyziky). 1. Vypište indicie, které získáte řešení následujících úkolů. 2. Podle indicií zkuste odhadnout, kdo je autorem citátu. 3. *** Zapište, čím tyto indicie souvisejí s osobností autora Vybarvěte políčko s čísly 26, 30, 32, 34, 40, Vybarvěte všechna políčka s čísly o 24 větší než předchozí 3. Předchozí krok zopakujte ještě 3krát 4. V prostředním řádku tabulky vybarvěte políčka ve 4., 13., 17. a 21. sloupci 5. V druhém řádku a šestém řádku vybarvěte políčka v 9., 12., 13., 14., 17., 18. a 23. sloupci 6. Asi už vidíte, že máte ještě vybarvit políčka s čísly 51, 53, 62, 70, 108, indicie Sečti čísla v každém řádku, v každém sloupci, v obou jeho úhlopříčkách. Porovnej tyto součty. Lidé dříve věřili, že se v číslech ukrývá nějaké tajemství a skrytá moc. Proto čtvercům, v nichž jdou čísla za sebou, žádné číslo se neopakuje a v nichž jsou součty čísel v řádcích, sloupcích, obou úhlopříčkách vždy stejné číslo (tzv. charakteristické číslo), začali říkat magický čtverec. Co je to magický čtverec? V následujících čtvercích nejdřív doplňte čísla tak, aby vznikl magický čtverec. Potom podle něj postupně zapisuj z přiřazeného čtverce písmena v pořadí od nejmenšího čísla po největší indicie 9 3. indicie E 5 2 S A E 4. a 5. indicie 1 8 I A F K I C H U L Y N T Y S J A O T P P A T Z Rada: Nalezněte nejdřív charakteristické číslo pro daný magický čtverec.

12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Ž I V L Í K 1. KOLO - ÚNOR. Lidé v antice si mysleli, že celý svět tvoří 4 živly: OHEŇ, VODA, ZEMĚ, VZDUCH.

12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Ž I V L Í K 1. KOLO - ÚNOR. Lidé v antice si mysleli, že celý svět tvoří 4 živly: OHEŇ, VODA, ZEMĚ, VZDUCH. 12. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Ž I V L Í K 1. KOLO - ÚNOR Lidé v antice si mysleli, že celý svět tvoří 4 živly: OHEŇ, VODA, ZEMĚ, VZDUCH. AHOJ! JSEM ŽIVLÍK! DOBŘE SI MNE PROHLÉDNĚTE, JSEM SLOŽEN ZE VŠECH

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Magnety a magnetismus Vyučovací předmět: Aktivita v rámci Školního vědeckého dne. Anotace: Znázornění magnetického pole, magnet a elektrický

Více

Přírodní vědy s didaktikou prezentace

Přírodní vědy s didaktikou prezentace Přírodní vědy s didaktikou 2 5. prezentace POKUSY V PRAXI kombinovat vždy klasickou hodinu přírodovědy s hodinou věnovanou pokusům učitel musí mít předem připraveny všechny pomůcky a tyto pomůcky musí

Více

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ METODICKÝ LIST /8 HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ Tematický okruh Učivo Ročník Časová dotace Klíčové kompetence MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ 7. vyučovací hodiny. Kompetence k učení - pozorováním

Více

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např.

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např. 1 Kyslík a vodík Kyslík Vlastnosti Bezbarvý reaktivní plyn, bez zápachu, nejčastěji tvoří molekuly O2. Kapalný kyslík je modrý. S jinými prvky tvoří sloučeniny oxidy (např. CO, CO2, SO2...) Výskyt Nejrozšířenější

Více

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet LÁVA Typ učiva: např. Anorganická chemie Časová náročnost: 15 minut Forma: např. ukázka/skupinová práce/práce ve dvojici Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené

Více

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1 Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1. Je to průhledné? Vytvořte si pracovní prostor zastíněný před přímým světlem, např. pod lavicí. Materiály uložené v sáčku postupně

Více

5.03 Hoření. Projekt Trojlístek

5.03 Hoření. Projekt Trojlístek 5. Forenzní chemie (chemie v kriminalistice) 5.03 Hoření. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2. Cílová skupina Metodika je

Více

Medundcké 'il1~~thorii kapalin Cll plynů demoru,trovl.illlhi!lll@ii1liioci imprcnfbovahýdm prostředlkť!! - plasf@vý4:h hlihvi

Medundcké 'il1~~thorii kapalin Cll plynů demoru,trovl.illlhi!lll@ii1liioci imprcnfbovahýdm prostředlkť!! - plasf@vý4:h hlihvi Veletrh nápadů učitelů fyziky Medundcké 'il1~~thorii kapalin Cll plynů demoru,trovl.illlhi!lll@ii1liioci imprcnfbovahýdm prostředlkť!! - plasf@vý4:h hlihvi Věra Novobilská l. Ověření Pasclllova zókona

Více

Tři experimenty, které se nevejdou do školní třídy. Mgr. Kateřina Vondřejcová

Tři experimenty, které se nevejdou do školní třídy. Mgr. Kateřina Vondřejcová Tři experimenty, které se nevejdou do školní třídy Mgr. Kateřina Vondřejcová Centrum talentů M&F&I, Univerzita Hradec Králové, 2010 1.. experiiment:: Změř s Thallésem výšku svojjíí školly Obr. 1: Thalés

Více

Vodík, kyslík a jejich sloučeniny

Vodík, kyslík a jejich sloučeniny I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 8 Vodík, kyslík a jejich sloučeniny

Více

HYDROSTATICKÝ PARADOX

HYDROSTATICKÝ PARADOX HYDROSTATICKÝ PARADOX Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Mechanické vlastnosti tekutin Tematická oblast: Mechanické vlastnosti kapalin Cílová skupina: Žák 7. ročníku základní školy Cílem

Více

Inovace výuky Fyzika F7/ 02 Mgr. Simona Sabáková

Inovace výuky Fyzika F7/ 02 Mgr. Simona Sabáková Inovace výuky Fyzika F7/ 02 Mgr. Simona Sabáková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Pokusy s atmosférickým tlakem Cílová skupina: 7. ročník Klíčová slova: Atmosférický

Více

KRABIČKA NÁPADŮ. Kolíček na prádlo zmáčknu a otevřený svážu. Ke svázaným koncům přiložíme dvě tužky (kuličky) a nit přeřízneme.

KRABIČKA NÁPADŮ. Kolíček na prádlo zmáčknu a otevřený svážu. Ke svázaným koncům přiložíme dvě tužky (kuličky) a nit přeřízneme. KRIČK NÁPDŮ Krabička nápadů Školské fyziky * Václav Votruba **, Základní škola Palmovka, Praha 8 Z plastikové láhve od limonády, která má v zátce malou dírku, vylévej vodu. Co pozoruješ? Po chvilce voda

Více

Dirlbeck J" zš Františkovy Lázně

Dirlbeck J zš Františkovy Lázně Veletrh nápadtl učiteltl fyziky Iniekční stříkačka ve fyzice Dirlbeck J" zš Františkovy Lázně Proč injekční stříkačka? Učím na škole, kde žákyně a poslední dobou i někteří žáci odcházejí na zdravotnickou

Více

Některé zkušenosti z činnostního učení fyziky

Některé zkušenosti z činnostního učení fyziky Některé zkušenosti z činnostního učení fyziky VĚRA BDINKOVÁ ZŠ, Brno, Novolíšeňská 10 V příspěvku jsou uvedeny některé konkrétní zkušenosti a výsledky práce žáků z činnostního učení fyziky ve fyzikálním

Více

3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt Trojlístek

3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt Trojlístek 3. Separační metody 3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2.

Více

Demonstrace hydrostatického paradoxu pomocí plastových lahví a LabQuest Vernier

Demonstrace hydrostatického paradoxu pomocí plastových lahví a LabQuest Vernier Demonstrace hydrostatického paradoxu pomocí plastových lahví a LabQuest Vernier ČENĚK KODEJŠKA Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc Úvod Při podrobném zkoumání problematiky demonstrace

Více

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte.

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte. Tekutý sendvič Mnoho kapalin se podobá vodě a lze je s ní snadno míchat. Stejně tak ale najdeme kapaliny, u kterých to není možné. Jednou z nich je olej. Potřebné vybavení: voda (obarvená inkoustem), olej,

Více

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Použité PET lahve jsou v současnosti

Více

Kapalina, pevná látka, plyn

Kapalina, pevná látka, plyn Obsah Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina, zásada K čemu je chemie dobrá? Jak to vypadá v laboratoři? Bezpečnost práce Chemické pokusy Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina,

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - ovzduší V této kapitole se dozvíte: Co je to ovzduší. Jaké plyny jsou v atmosféře. Jaké složky znečišťují

Více

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi EKOLOGIE autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi 1. Určitě jsi v nabídkových letácích elektroniky zaregistroval zkratku PHE. Jde o poplatek za ekologickou likvidaci výrobku. Částka takto uvedená

Více

Fyzika a přírodověda v přetlakové láhvi

Fyzika a přírodověda v přetlakové láhvi Fyzika a přírodověda v přetlakové láhvi JOSEF TRNA, EVA TRNOVÁ Pedagogická fakulta MU, Brno, Gymnázium Boskovice Skleněné a plastové láhve různých tvarů i objemů patří mezi věci denní potřeby, které žáci

Více

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14 Bublinárium MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice Při projektovém vyučování si s dětmi na 2.stupni hrajeme s bublinami. Příspěvek nabízí praktické rady a vyzkoušené postupy pro přípravu

Více

Inovace výuky Fyzika F7/ 10. Barometr. Atmosférický tlak, tlak, teplota vzduchu, barometr, aneroid

Inovace výuky Fyzika F7/ 10. Barometr. Atmosférický tlak, tlak, teplota vzduchu, barometr, aneroid Inovace výuky Fyzika F7/ 10 Barometr Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Fyzika Mechanické vlastnosti tekutin 7. ročník

Více

Metodické podklady pro badatelské aktivity 4. 5. ročník ZŠ

Metodické podklady pro badatelské aktivity 4. 5. ročník ZŠ Metodické podklady pro badatelské aktivity 4. 5. ročník ZŠ Téma: Vzduch, 4. ročník 1. Úkol: Je vzduch všudypřítomný? [1] Pomůcky: větší nádoba s vodou (průhledná), sklenice, pingpongový míček, ubrousek

Více

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Inovace výuky Fyzika Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Síly Cílová skupina: 7. ročník Klíčová slova: Zákon setrvačnosti, Zákon

Více

Téma : Uhlovodíky Areny Toluen a naftalen Název : Vlastnosti toluenu a naftalenu

Téma : Uhlovodíky Areny Toluen a naftalen Název : Vlastnosti toluenu a naftalenu Téma : Uhlovodíky Areny Toluen a naftalen Název : Vlastnosti toluenu a naftalenu Typ pokusu : demonstrační Princip : Areny starším názvem aromatické uhlovodíky, vzaly tento svůj název podle své typické

Více

Návod k laboratornímu cvičení. Alkoholy

Návod k laboratornímu cvičení. Alkoholy Úkol č. 1: Ověřování fyzikálních vlastností alkoholů Návod k laboratornímu cvičení Alkoholy Pomůcky: 3 velké zkumavky - A,B,C, hodinové sklíčko, kapátko nebo skleněná tyčinka Chemikálie: etanol (F), etan-1,2-

Více

100 přírodovědných pokusů. Laboratorní pomůcky. Mgr. Tomáš Kudrna

100 přírodovědných pokusů. Laboratorní pomůcky. Mgr. Tomáš Kudrna 100 přírodovědných pokusů Mgr. Tomáš Kudrna Baňka kuželová dle Erlenmeyera Vlastnosti: skleněná baňka, odolná chemikáliím a vysokým teplotám Použití: k přípravě a uchovávání chemických látek, jako součást

Více

Mechanické vlastnosti kapalin a plynů. opakování

Mechanické vlastnosti kapalin a plynů. opakování Mechanické vlastnosti kapalin a plynů opakování 1 Jakým směrem se šíří tlak? 2 Chlapci si zhotovili model hydraulického lisu podle obrázku. Na písty ručních stříkaček působí stejnou silou. Který chlapec

Více

Biologie. Pracovní list č. 6 žákovská verze Téma: Transpirace u rostlin. Lektor: Mgr. Naděžda Kurowská. Student a konkurenceschopnost

Biologie. Pracovní list č. 6 žákovská verze Téma: Transpirace u rostlin. Lektor: Mgr. Naděžda Kurowská. Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Biologie Pracovní list č. 6 žákovská verze Téma: Transpirace u rostlin Lektor: Mgr. Naděžda Kurowská Projekt: Reg. číslo: Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie:

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Spalování CÍL EXPERIMENTU MODULY A SENZORY POMŮCKY MATERIÁL. Experiment C-5

Spalování CÍL EXPERIMENTU MODULY A SENZORY POMŮCKY MATERIÁL. Experiment C-5 Experiment C-5 Spalování CÍL EXPERIMENTU Studium procesu hoření a spalování. Měření hladiny kyslíku v průběhu hoření svíčky. MODULY A SENZORY PC + program NeuLog TM USB modul USB 200 Oxymetr NUL 205 POMŮCKY

Více

Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že

Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. Některé kyseliny jsou tak slabé, že jsou poživatelné. Jiné jsou tak silné, že poleptají

Více

SVĚTLO A TMA HRANÍ SE SVĚTLEM

SVĚTLO A TMA HRANÍ SE SVĚTLEM SVĚTLO A TMA HRANÍ SE SVĚTLEM Při hraní si s paprskem kapesní svítilny můžeme provádět mnohé neobvyklé věci, které se světlem mohou přihodit. Například při prosvěcování skla nebo vody můžeme dostat světlo,

Více

Archimédův zákon I

Archimédův zákon I 3.1.11 Archimédův zákon I Předpoklady: 030110 Pomůcky: pingpongový míček, měděná kulička, skleněný válec s víčkem od skleničky, vajíčko, sůl, tři kádinky, barvy na duhu, průhledná brčka Př. 1: Do vody

Více

TLAČENÍ A TAHÁNÍ VYUŽÍVÁNÍ TLAKU

TLAČENÍ A TAHÁNÍ VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Pohybujícího se vzduchu nebo vody lze použít na práci, nebo dokonce na výrobu elektřiny. Úkolem je pomocí pokusů zjistit více o vodě a o síle vzduchu. 1. Vodní tryskáčový pokus Potřeby: prázdnou láhev

Více

Název: Termoska. Výukové materiály. Téma: Teplo, šíření tepla. Úroveň: 2. stupeň ZŠ. Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie

Název: Termoska. Výukové materiály. Téma: Teplo, šíření tepla. Úroveň: 2. stupeň ZŠ. Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie Název: Termoska Výukové materiály Téma: Teplo, šíření tepla Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie Předmět (obor): Doporučený věk žáků: Doba trvání: Specifický cíl:

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í LABORATORNÍ PRÁCE Č. 6 PRÁCE S PLYNY

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í LABORATORNÍ PRÁCE Č. 6 PRÁCE S PLYNY LABORATORNÍ PRÁCE Č. 6 PRÁCE S PLYNY Mezi nejrozšířenější práce s plyny v laboratoři patří příprava a důkazy oxidu uhličitého CO 2, kyslíku O 2, vodíku H 2, oxidu siřičitého SO 2 a amoniaku NH 3. Reakcí

Více

Pracovní program Techmania Science Center. Záhada stroje. www.techmania.cz

Pracovní program Techmania Science Center. Záhada stroje. www.techmania.cz Pracovní program Techmania Science Center Záhada stroje www.techmania.cz Záhada stroje 2 Obsah Obsah......................................... 2 Seznam ikon....................................... 2. Informace

Více

Sada Elektřina a magnetismus. Kat. číslo 104.0021

Sada Elektřina a magnetismus. Kat. číslo 104.0021 Sada Elektřina a magnetismus Kat. číslo 104.0021 Strana 1 z 39 Všechna práva vyhrazena. Dílo a jeho části jsou chráněny autorskými právy. Jeho použití v jiných než zákonem stanovených případech podléhá

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii Datum: Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii Tlak vzduchu: Teplota vzduchu: Laboratorní cvičení č. Oddělování složek směsí

Více

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi Veletrh nápadů učitel!! /ljziky I!'IH!'!lIMre!II'!!lI!l!l ~i ~ fy:dhu Věra Bdlnková, J. Šimečková, Z. Bobek 1. Toncicí potápěč (karteziónek) Potřeby: plastová láhev (1,5 I), kapátko, kádinka S obarvenou

Více

Těleso. Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu.

Těleso. Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu. Těleso a látka Těleso Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu. Z více těles, z více látek.. domácí úkol - 2 experimenty difuze v chladné vodě krystalizace

Více

NÁVOD AC 5392Q. proplachovací sada LOKTOOL. ACI - Auto Components International, s.r.o. 31.7.2009

NÁVOD AC 5392Q. proplachovací sada LOKTOOL. ACI - Auto Components International, s.r.o. 31.7.2009 NÁVOD AC 5392Q 31.7.2009 proplachovací sada LOKTOOL Popis produktu: Tato proplachovací sada se používá k proplachování systému klimatizace po poškození kompresoru, nehody apod. Proplachovací sada je vyrobena

Více

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky:

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky: Předměty se vždy pohybují přímočaře, pokud je něco nepřinutí změnit směr. Uvedení předmětů do velkých otáček může přinést překvapivé výsledky. O některých těchto jevech se přesvědčíme sami provedením pokusů.

Více

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Obnovitelné zdroje energie Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací

Více

Odevzdání před termínem na hodinách chemie

Odevzdání před termínem na hodinách chemie Máte před sebou PRACOVNÍ LIST č. 4 Jestliže ho zpracujete, máte možnost získat známku, která má nejvyšší hodnotu v elektronické žákovské knížce. Ovšem je nezbytné splnit následující podmínky: - pracovní

Více

Přízemní ozón. envi.stromzivota.sk. ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development

Přízemní ozón. envi.stromzivota.sk. ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme Projekt je kofinancován

Více

Odpadní voda v domácnosti

Odpadní voda v domácnosti Odpadní voda v domácnosti envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme

Více

INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011

INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011 INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011 Zadavatel: Odpovědný pracovník: Statutární město Havířov Mgr. Jiří Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Oddělení ovzduší Partyzánské nám. 7, 702

Více

SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE

SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE Experiment P-17 SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE CÍL EXPERIMENTU Studium základních vlastností magnetu. Sledování změny silového působení magnetického pole magnetu na vzdálenosti. MODULY A SENZORY PC

Více

TLAK PLYNU V UZAVŘENÉ NÁDOBĚ

TLAK PLYNU V UZAVŘENÉ NÁDOBĚ TLAK PLYNU V UZAVŘENÉ NÁDOBĚ Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Mechanické vlastnosti tekutin Tematická oblast: Mechanické vlastnosti plynů Cílová skupina: Žák 7. ročníku základní školy

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Celá hodina je pouze opakování ze základky. Existuje speciální druh látek, které jsou schopny působit jedna na druhou nebo přitahovat železné předměty.

Více

13. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Šifra Komenského 2008

13. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Šifra Komenského 2008 13. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Šifra Komenského 2008 Vysvětlivky k pokusům: Každý úkol se dá řešit mnoha způsoby. Hledání toho nejvhodnějšího však vyžaduje dost času. Přiznáváme, že naše návrhy řešení

Více

Návod k laboratornímu cvičení. Efektní pokusy

Návod k laboratornímu cvičení. Efektní pokusy Návod k laboratornímu cvičení Efektní pokusy Úkol č. 1: Chemikova zahrádka Pomůcky: skleněná vana, lžička na chemikálie. Chemikálie: vodní sklo, síran zinečnatý ZnSO 4 (X i ), síran železnatý FeSO 4, chlorid

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Chemie 8. ročník Zpracovala: Mgr. Michaela Krůtová POZOROVÁNÍ, POKUS, BEZPEČNOST PRÁCE určí společné a rozdílné vlastnosti látek orientuje se v chemické laboratoři

Více

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý Inovace výuky - Přírodovědný seminář Pokusy s vejci Přs / 31, 32 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Přírodopis Praktické

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Duben 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Šíření zvuku

Více

Malé tandemy II. aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová

Malé tandemy II. aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová Malé tandemy II aneb pokusy pro malé i velké Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice Ratibořická 1700 Mgr. Hana Burešová PANÁČEK TAHÁČEK a jeho pes PĚTIPES Pomůcky: kancelářský papír A4, nůžky, nakloněná

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Oheň, který nespálí (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-03 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05 výzkumný úkol 05 VODNÍ KOLO Proud vody může pohánět vodní kola různých typů a ty pak zase pohání mlýn, generátor elektrického proudu nebo jiné zařízení. Naše kolo se svým typem podobá turbíně vodních elektráren.

Více

LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA

LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA Denisa Štohanzlová VII.C ZŠ POLNÁ, PODĚBRADOVA 79 2006/2007 Laboratorní práce č. 1 Jméno: Téma: Bludiště pro fazoli Pomůcky: nůžky, lepící lásku, lepidlo květináč, zem,

Více

Pracovní list číslo 01

Pracovní list číslo 01 Pracovní list číslo 01 Měření délky Jak se nazývá základní jednotka délky? Jaká délková měřidla používáme k měření rozměrů a) knihy b) okenní tabule c) třídy.. d) obvodu svého pasu.. Jaké díly a násobky

Více

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii Datum: Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava-Poruba Název projektu: Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii Laboratorní cvičení č. Tlak vzduchu: Teplota vzduchu: Vodík a kyslík Vlhkost

Více

15 pokusů s jednoduchými pomůckami Práce ze semináře tým G6. PřS Přehled témat Hustota Tlak Elektrostatika Akustika Trocha chemie Těţiště Téma: hustota Výměna oleje a vody Pomůcky: 2 skleničky, papír,

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN Struktura kapalin je něco mezi plynem a pevnou látkou Částice kmitají ale mohou se také přemísťovat Zvýšením teploty se a tím se zvýší tekutost kapaliny Malé vzdálenosti

Více

003. Měření relativní vlhkosti prostředí

003. Měření relativní vlhkosti prostředí 003. Měření relativní vlhkosti prostředí Oblast dle RVP: Člov?k a p?íroda Obor: fyzika, p?írodopis Mezipředmětové vztahy: zeměpis Klíčová slova: skupenství látek, vypa?ování, meteorologie, atmosféra, vlhkost

Více

K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra

K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra K nejvýznamějším nekovům patří: kyslík dusík vodík uhlík síra Kyslík Je složkou vzduchu Umožňuje dýchání živočichů V malém množství je také rozpuštěn ve vodě, což umožňuje život vodních živočichů Je nezbytnou

Více

Trvalé magnety frontální sada

Trvalé magnety frontální sada Trvalé magnety frontální sada Sada obsahuje: - metodické listy - dva tyčové magnety - krabička s hřebíčky (cca 30dkg) - krabička se vzorky materiálů - velká a malá miska - dvě malé červené gumičky - velký

Více

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Sazeničky z miniskleníků přesadíme do připravených

Více

DOCELA OBYČEJNÁ VODA

DOCELA OBYČEJNÁ VODA Skupina č. Pracovali: Téma : DOCELA OBYČEJNÁ VODA Úloha č.1 Příprava destilované vody. Sestavte destilační aparaturu, do baňky nalijte vodu (s trochou modré skalice) a zahřívejte. Popište získaný destilát.

Více

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

PICC PERIFERNĚ ZAVEDENÝ CENTRÁLNÍ ŽILNÍ KATÉTR. Možnosti používání a péče bez asistence, resp. s minimální asistencí

PICC PERIFERNĚ ZAVEDENÝ CENTRÁLNÍ ŽILNÍ KATÉTR. Možnosti používání a péče bez asistence, resp. s minimální asistencí PICC PERIFERNĚ ZAVEDENÝ CENTRÁLNÍ ŽILNÍ KATÉTR Možnosti používání a péče bez asistence, resp. s minimální asistencí PROBLÉM Nemožnost používat PICC (napojení, odpojení infuze) bez asistence, neboť vyvedení

Více

Identifikace zdrojů znečištění ovzduší měření a postupy

Identifikace zdrojů znečištění ovzduší měření a postupy Identifikace zdrojů znečištění ovzduší měření a postupy Autor: Jiří Huzlík, CDV, WP5 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v rámci

Více

1.8.6 Archimédův zákon II

1.8.6 Archimédův zákon II 186 Archimédův zákon II Předpoklady: 1805 Pomůcky: pingpongový míček, uříznutá PET láhev, plechovka (skleněná miska), akvárko, voda, hustoměr Co rozhoduje o tom, zda předmět bude plavat? Výslednice dvou

Více

Tepelná výměna - proudění

Tepelná výměna - proudění Tepelná výměna - proudění Proč se při míchání horkého nápoje ve sklenici lžičkou nápoj rychleji ochladí - Při větrání místnosti (zejména v zimě) pozorujeme, že chladný vzduch se hromadí při zemi. Vysvětlete

Více

Znečištění ovzduší Mgr. Veronika Kuncová, 2013

Znečištění ovzduší Mgr. Veronika Kuncová, 2013 Znečištění ovzduší Mgr. Veronika Kuncová, 2013 Zdroje znečištění ovzduší Zdroje související s činností člověka Tepelné elektrárny a továrny Silniční doprava Freony Metan ze skládek Spalování materiálu

Více

PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL:

PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL: Krajský program snižování emisí podle přílohy č. 2 odst. 2 k zák. č. 86/2002 Sb. PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL:

Více

Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály

Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály Téma: Fyzikální a chemický děj Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let Doba

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více

2.01 Aerobní/anaerobní reakce aneb kvasinky v akci. Projekt Trojlístek

2.01 Aerobní/anaerobní reakce aneb kvasinky v akci. Projekt Trojlístek 2. Vlastnosti látek a chemické reakce 2.01 Aerobní/anaerobní reakce aneb kvasinky v akci. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie

Více

Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze

Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze Shrnutí Žáci pozorují difúzi- rozptyl částic v kapalině. Na základě Brownova pohybu se molekuly v kapalném prostředí vlivem tepelného pohybu zcela

Více

Informace o práci prád :láků na zl

Informace o práci prád :láků na zl Veletrh nápadů učitelů fyziky Informace o práci prád :láků na zl Miroslava Černd, Černá, ZŠ Litovel Učím na základní škole s rozšířenou výukou jazyků (RVJ), tzn., že v jedné třídě v ročníku jsou seskupeni

Více

Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě

Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-10

Více

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy Malý Archimédes Autor, škola Milena Bendová, ZŠ Třebíč, ul. Kpt. Jaroše Vyučovací předmět fyzika Vhodné pro 1. stupeň, vyzkoušeno s 5. třídou Potřebný čas 45 minut Potřebný prostor třída Cíle lekce tematické

Více

Fyzika v. 5. na sebe umístíme na. Odhad vzdálenosti a. list se. 6. Rovnováha Do. Stabilita I Na. Mezi

Fyzika v. 5. na sebe umístíme na. Odhad vzdálenosti a. list se. 6. Rovnováha Do. Stabilita I Na. Mezi Fyzika v denní potřeby, které žáci znají, patří i krabička Vyrábějí se krabičky i závelikostí. Pro účely jednoduchých fyzikálních zápalky pro zapálení plamene nebo jako slabý zdroj či světla, Tyto nebudeme

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Souprava stříkací pistole pro začátečníky (modeláře) REVELL Airbrush. Obj. č.: 22 01 02

NÁVOD K OBSLUZE. Souprava stříkací pistole pro začátečníky (modeláře) REVELL Airbrush. Obj. č.: 22 01 02 NÁVOD K OBSLUZE Souprava stříkací pistole pro začátečníky (modeláře) REVELL Airbrush Obj. č.: 22 01 02 Ideální souprava stříkacího náčiní pro začátečníky. Tato souprava obsahuje všechny potřebné pomůcky:

Více

POKYNY MOTOROVÁ PALIVA

POKYNY MOTOROVÁ PALIVA POKYNY Prostuduj si teoretické úvody k jednotlivým částím listu a následně vypracuj postupně všechny zadané úkoly tyto a další informace pak použij na závěr při vypracování testu zkontroluj si správné

Více

Experiment C-15 DESTILACE 1

Experiment C-15 DESTILACE 1 Experiment C-15 DESTILACE 1 CÍL EXPERIMENTU Získání informací o třech klasických skupenstvích látek, změnách skupenství (jedné z fázových změn), křivkách ohřevu a ochlazování a destilační křivce. Prozkoumání

Více

AKUSTICKÉ VLNĚNÍ PRVKŮ (SAMOHLÁSEK)

AKUSTICKÉ VLNĚNÍ PRVKŮ (SAMOHLÁSEK) AKUSTICKÉ VLNĚNÍ OSCILOGRAFICKÁ ANALÝZA AKUSTICKÝCH PRVKŮ (SAMOHLÁSEK) Potřeby: osciloskop, mikrofon, zesilovač, generátor střídavého napětí, konektory a propojovací vodiče, ladička Postup měření: Elektroakustický

Více

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě)

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě) Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

1. Chemický turnaj. kategorie mladší žáci 30.11. 2012. Zadání úloh

1. Chemický turnaj. kategorie mladší žáci 30.11. 2012. Zadání úloh 1. Chemický turnaj kategorie mladší žáci 30.11. 2012 Zadání úloh Vytvořeno v rámci projektu OPVK CZ.1.07/1.1.26/01.0034,,Zkvalitňování výuky chemie a biologie na GJO spolufinancovaného Evropským sociálním

Více

jih jihovýchod jihozápad západ kov východ severozápad severovýchod kov voda sever

jih jihovýchod jihozápad západ kov východ severozápad severovýchod kov voda sever PA KUA 2 4 3 Kromě jinu a jangu existují ve feng šuej ještě další dva velmi důležité termíny. Jedním je takzvaná pa kua a druhý souvisí s pěti elementy čínské astrologie. Pro harmonii domova je podstatný

Více

Koroze železa. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. Dlouhodobé:

Koroze železa. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. Dlouhodobé: Koroze železa Metodický list pro učitele Časový harmonogram Dlouhodobé: a) doba na přípravu - 5 minut b) doba na provedení - 5 minut, c) vyhodnocení za týden - 5 minut Pomůcky a) chemikálie - benzín -

Více

Návod k laboratornímu cvičení. Kovy a elektrochemická(beketovova) řada napětí kovů

Návod k laboratornímu cvičení. Kovy a elektrochemická(beketovova) řada napětí kovů Návod k laboratornímu cvičení Kovy a elektrochemická(beketovova) řada napětí kovů Úkol č. 1: Barvení plamene Pomůcky: kahan, zápalky, tuha upevněná ve verzatilce nebo platinový drátek Chemikálie: nasycené

Více

MAGNETICKÉ POLE PERMANENTNÍHO MAGNETU

MAGNETICKÉ POLE PERMANENTNÍHO MAGNETU MAGNETICKÉ POLE PERMANENTNÍHO MAGNETU Pomůcky: čidlo polohy Go!Motion, čidlo magnetického pole MG-BTA, magnet, provázek (gumička, izolepa), vhodný stativ na magnet, LabQuest, program LoggerPro Postup:

Více