Klasifikační aspekty rizik, význam a místo řízení rizik v procesu bezpečnostního a krizového managementu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klasifikační aspekty rizik, význam a místo řízení rizik v procesu bezpečnostního a krizového managementu"

Transkript

1 Klasifikační aspekty rizik, význam a místo řízení rizik v procesu bezpečnostního a krizového managementu doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra vojenského umění Kounicova 65, Brno alena.oulehlova@unob.cz Tel:

2 Výstupy z učení Znalosti: klasifikace rizik

3 Druhy rizik klasifikace podle řady aspektů; frekventované klasifikační hledisko podle jejich věcné náplně, nebo-li tzv. sektorového hlediska; neexistuje jednotnost klasifikace; prolínání kategorií a konkrétní riziko je možné často zařadit i do několika skupin.

4 Zdravotní rizika jsou spojena s možností poškození zdraví osob a případně následnou mortalitou; dělí se na: infekční onemocnění; neinfekční onemocnění; zoonózy; úrazy aj. rezultují ponejvíce z poškozeného životního prostředí, nezdravého životního stylu, proběhlých průmyslových nebo dopravních havárií, přírodních katastrof, z realizace teroristických akcí.

5 Environmentální rizika jsou vymezena velmi široce environment = prostředí, které je v širším slova smyslu vyjádřením společné existence a rozložení hmoty i energií v prostoru; reprezentují možné ohrožení prostředí působením fyzikálních, chemických a biologických faktorů; rizika rezultující z umělých a přirozeně se vyskytujících složek životního prostředí, organismů a produktů, které negativně ovlivňují stávající prostředí.

6 zahrnují všechny typy rizik od přírodních přes technologická až po sociální; klasifikují se obvykle do tří hlavních skupin: obyvatelstva (úmrtí, zranění, nemoc, stres apod.); majetku (zničení, poškození a s tím související ekonomické ztráty); životního prostředí (škody na fauně a flóře, škody spojené se znečištěním hydrosféry, pedosféry a atmosféry, estetické ztráty ekosystémů aj.

7 Ekologická rizika nejsou považována za ekvivalent pojmu environmentální riziko; jsou užším pojmem ve srovnání s environmentálními riziky; měla by být chápána zejména v relaci k možnosti ohrožení biotických a abiotických složek ekosystémů.

8 Technologická rizika označovaná též jako technicko-technologická; jsou spojena s uplatňováním výsledků vědeckotechnického rozvoje ve výrobní praxi; lze se s nimi setkat při výzkumu, vývoji a zavádění nových výrobků, technologií, ale hlavně vyplývají z průmyslové, zemědělské a těžební činnosti, výroby energie, dopravy apod.; reflektují bezpečnost technologických procesů.

9 Rizika přírodních katastrof zahrnují výskyt zemětřesení, sopečnou činnost, tsunami, sesuvy půd, laviny, záplavy, přírodní požáry, extrémní horka nebo sucha, hurikány, hromadné epidemie (pandemie), extraterestrické události aj.; často úzce korelují s narušeným životním prostředím a odtud plynoucích změn globálního klimatu; přírodní katastrofy velkého rozsahu se objevují v poslední době frekventovaněji, ale z dlouhodobého hlediska nelze zpravidla určit, zda jde o událost náhodnou či opakující se v jisté periodicitě.

10 Informační rizika souvisí s možnostmi napadení a zneužití kritických informací a systémů informačních technologií, které zpracovávají, uchovávají a přenášejí citlivé informace; zdrojem odpovídajících hrozeb mohou být počítačoví hackers, crackers, počítačoví teroristé, průmyslová špionáž (ekonomické subjekty, zahraniční vlády, jiné vládní zájmy), interní pracovníci (slabě školení, záludní, nedbalí, nespokojení, nečestní anebo vyhození z práce) apod.

11 Politická rizika jsou výsledkem existence nedemokratických a diktátorských režimů, které špatně vládnou, utiskují obyvatelstvo a vyvolávají vnitrostátní nebo dokonce mezistátní ozbrojené konflikty; reflektují samotný politický systém, jenž nemá pojistky proti vlastnímu možnému katastrofickému vývoji; nelegitimní činnosti (povstání, národnostní a rasové nepokoje, teroristické akce spojené s prosazováním politických zájmů rozličných skupin aj.) současná závažná rizika politického charakteru (lhostejnost a nečinnost ve vztahu k diktátorským režimům, přístup společnosti ke zvyšování ekonomických rozdílů mezi regiony světa).

12 Ekonomická rizika vyplývají hlavně z nestability světových trhů, nejistot ekonomického rozvoje na regionální i globální úrovni a nekvalitního managementu a marketingu včetně finanční nestability ekonomických subjektů; sestávají ze široké palety investičních rizik, nákladových rizik, jež jsou vyvolána růstem cen jednotlivých nákladových položek, zahrnují inflační riziko, rizika spojená s peněžní a rozpočtovou politikou, zahraničněobchodními aktivitami s podnikáním v zahraničí a řady dalších rizik; dělí na: rizika makroekonomická a mikroekonomická; tržní riziko, riziko finanční.

13 Sociální rizika ohrožení a negativních dopadů na společenské jistoty; silně ovlivňují zdravotní stav a životní styl obyvatelstva; rizika vyvolaná způsobem makroekonomické a sociální politiky vlády, jejichž zdrojem jsou masová migrace, teroristé, organizované zločinecké skupiny aj.; lze zařadit i rizika spojená s jízdou dopravními prostředky, kouřením, požíváním alkoholu a drog aj.

14 Rizika pojišťovací vztahují se k pojišťovacím institucím a uzavírání různorodých pojistek, ať již jednotlivcem, ekonomickým subjektem či organizací.

15 Rizika právní vyplývají z odpovědnosti za škodu; rizika spojená s pořizováním pirátských kopií software, filmů, hudebních nahrávek, s neoprávněným používáním technologií včetně systémů informačních technologií, různých produktů a obchodních značek; rizika ztráty v případě právní neprosaditelnosti rozličných kontraktů apod.

16 Rizika kulturní jsou spojována hlavně se stupňováním národnostní a náboženské nesnášenlivosti, nenávistí, fundamentalismem, fanatismem; pozornost věnována rizikům kulturní divergence a rizikům kulturní konvergence.

17 Rizika vojenská jsou spojena s terorismem, regionálními či lokálními konflikty a aktivitami ozbrojených sil; vznik globálního konfliktu je ve střednědobém časovém horizontu málo pravděpodobný; terorismus, regionální a lokální konflikty rezultují ponejvíce z destabilizačních rizik, kulturních, etnických, náboženských a ekonomických rozporů mezi státními i nestátními subjekty. Vzniku konfliktů tohoto typu někdy předchází diverzní činnost, jež může sloužit jako indikátor jejich identifikace; zdrojem vojenských rizik může být rovněž snaha jistých skupin získat deficitní suroviny.

18 Rizika proliferační představují vysoce závažný druh rizika globalizační povahy; souvisejí s proliferací (šířením) zbraní hromadného ničení (nukleárních, chemických a poslední dobou zejména biologických) a prostředků jejich dopravy, např. balistických raket, a odtud vyplývající možnosti jejich zneužití jak státními, tak i nestátními subjekty; rezultují ze záměrných, přímých a akutních hrozeb politického a vojenského charakteru.

19 Rizika bezpečnostní představují vedle environmentálních rizik jednu z nejobecnějších kategorií v rámci klasifikace rizik podle sektorového hlediska; zahrnují fakticky všechny výše uvedené skupiny rizik, tedy rizika vojenského, politického, ekonomického, ekologického, sociálního a kulturního charakteru, rizika přírodních katastrof.

20 Bezpečnostní hrozby v ČR Bezpečnostní strategie ČR (2015): oslabování mechanismu kooperativní bezpečnosti i politických a mezinárodněprávních závazků v oblasti bezpečnosti; nestabilita a regionální konflikty v euroatlantickém prostoru a jeho okolí.; terorismus; šíření zbraní hromadného ničení a jejich nosičů; kybernetické útoky; negativní aspekty mezinárodní migrace;

21 extremismus a nárůst interetnického a sociálního napětí; organizovaný zločin, zejména závažná hospodářská a finanční kriminalita, korupce, obchodování s lidmi a drogová kriminalita; ohrožení funkčnosti kritické infrastruktury; přerušení dodávek strategických surovin nebo energie, hlavně energetických surovin; pohromy přírodního a antropogenního původu a jiné mimořádné události.

22 Další dělení rizik Rizika operační (provozní) jsou chápána jako rizika přímých nebo nepřímých ztrát, způsobených neadekvátností či selháním interních procesů, lidí a systémů anebo v důsledku výskytu nežádoucích externích událostí. Submnožinou jsou systémová rizika. Další specifická sektorová klasifikace rizik - rizika psychologická, organizační, projektová, manažerská, odbytová, úvěrová, inovační atd.

23 Rizika předvídatelná a nepředvídatelná. Typickými předvídatelnými bývají technologická rizika, obtížně předvídatelným riziko výskytu živelních událostí, teroristických a sabotážních akcí či riziko plynoucí z nejistot ve sféře investic. Rizika ovlivnitelná a neovlivnitelná. Rozdělení vyjadřuje možnost uplatnit určité postupy a opatření s cílem na minimalizace aktivace zdroje nebezpečí a zranitelnosti aktiva. Pro ovlivnitelná rizika, např. technologická lze aplikovat preventivní opatření, u neovlivnitelných rizik lze navrhnout výhradně nápravná opatření ke zmírnění průběhu nežádoucí události, překlenutí následků škody či urychlení obnovy aktiva, např. v případě živelních pohrom.

24 Vnější a vnitřní rizika jsou dělená podle místa odkud působí nebezpečí. Zdroje vnitřních rizik se nalézají uvnitř subjektu či systému, na rozdíl od vnějších, kde hrozba působí zvenčí. Obecně platí, že rizika vnitřní jsou snáze předvídatelné a ovlivnitelná v porovnání s riziky vnějšími. Mezi vnitřní rizika patří havárie výrobních zařízení, požáry, chybná rozhodnutí managementu apod., mezi vnější rizika přerušení dodávky vody, plynu či elektrické energie, výskyt přírodních katastrof, legislativní změny, technologické inovace atd. Primární a sekundární rizika, přičemž primární rizika rezultují z původních zdrojů nebezpečí, zatímco sekundární jsou vyvolány realizací opatření ke zmírnění či eliminaci rizik primárních.

25 Systematická a nesystematická rizika souvisí se změnou úrovně rizika v závislosti na čase nebo vývoji. Nesystematická rizika jsou na rozdíl od systematických rizik na čase a vývoji nezávislá. V ekonomické sféře jsou zdrojem systematických rizik změny peněžní a rozpočtové politiky, změny daňového zákonodárství, celkové změny trhu apod. Příčinou nesystematických rizik bývá významná technologická či výrobní inovace určitého oboru, vstup nového konkurenta na trh, rozvázání pracovního poměru klíčových pracovníků firmy aj. Nesystematická rizika jsou specifická pro jednotlivé firmy a podnikatelské subjekty. Do skupiny nesystematických rizik náleží většinou i sabotážní, extrémistické a teroristické akce.

26 Subjektivní a objektivní rizika - aplikace rozdělení je velice obtížná z aspektu následného vyhodnocení charakteru jednotlivých rizik a zvolení strategií na jejich redukci či eliminaci. Subjektivní rizika jsou založena na subjektivním hodnocení dané situace jednotlivcem. Velice těžko se statisticky měří a záleží vždy na úrovni pociťovaného rizika dotčeným subjektem. Objektivní rizika jsou naopak charakterizována jasnou definovatelností a měřitelností. Nicméně objektivní rizika jsou v úzkém vztahu k rizikům subjektivním, resp. rizikům pociťovaným a vzniká tak i poměrně složitý problém při jejich definování.

27 z hlediska dynamiky vývoje nežádoucí události se rizika rozdělují na pomalá a rychlá; podle pravděpodobnosti vzniku nežádoucí události lze rizika rozdělit na málo pravděpodobná, a pravděpodobnější; v závislosti na intenzitě dopadu nežádoucí události se dělí na rizika s mírnějším dopadem a vyšším dopadem.

28 Rizika lze klasifikovat i podle rozsahu vyvolaných následků nežádoucích událostí do čtyř základních kategorií: a) rizika s individuálními následky (s dopadem na jednotlivce); b) rizika s následky z povolání (s dopadem na pracovníky); c) rizika se společenskými následky (s dopadem na veřejnost); d) rizika mající za následek škody na majetku a ekonomické ztráty (včetně přerušení podnikání, pokut apod.).

29 Management a jeho funkce Management bývá často překládán do českého jazyka jako řízení. Základní funkce managementu: a) plánování, které specifikuje cíle a prostředky k jejich dosažení; b) organizování, tj. tvorba jednotky (organizace), potřebné k realizaci plánu; c) řízení, podněcující organizaci (jednotku) k činnostem, jejichž uskutečnění je vymezeno plánem; d) kontrola (ovládání) spočívající v usměrňování činností předchozích fází managementu skrz zpětné vazby.

30 Postavení managementu, k řízení není rovnocenné. Jedná se o vztah celku k funkční části. Management reprezentuje i skupinu lidí nebo jednotlivce, která danou aktivitu vykonává. Řízení je dělání věcí správně, kdežto management je dělání správných věcí. Významnými pomocníky řízení jsou motivace, stimulace a vedení. Motivace je orientována na vnitřní podněty, stimulace na vnější podněty ve vztahu k osobě pracovníka.

31 Vztah mezi managementem, managementem rizika a krizovým Management rizika je komponentou krizového managementu, jež je zase submnožinou obecného managementu. Management rizika se vyznačuje implementací funkcí obecného managementu na konkrétní prvek. Zatímco řízení rizika je správná realizace stanovených úkolů ve sféře managementu rizika, což ovšem neznamená, že cíle v rámci managementu rizika byly správně či vhodně stanoveny.

32 Krizový management Krizové řízení je souhrnem řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na analýzu a vyhodnocení bezpečnostních rizik, plánování, organizování, realizaci a kontrolu činností prováděných v souvislosti s řešením krizové situace. je hierarchizovaný a funkčně propojený systém věcně příslušných orgánů, jejich kompetencí, vztahů, vazeb a jimi realizovaný ucelený soubor přístupů, názorů, zkušeností, doporučení, metod a opatření, které užívají ke zvládání specifických aktivit při: a) minimalizaci nebezpečí vzniku krize (korekce); b) přípravě na činnost v průběhu případného výskytu krize, obecně nežádoucí události (prevence); c) zabránění vzniku a eskalaci nežádoucích událostí (kontrakce); d) oslabení hrozeb a jejich negativních dopadů (redukce); e) eliminaci následků působení negativních faktorů nežádoucí události (rekonstrukce, obnova).

33 Management rizika je kontinuálně propojen s procesem managementu zásahu se společnou fází, počínaje aktivací hrozby. Management zásahu je další klíčová komponenta krizového managementu, vyžadující věcnou znalost postupů a metod zvládání krize a jejích následků. Propojení rizika se vznikem nežádoucí události

34

35 Krizový management se zakládá na existenci a uplatnění principu zpětné vazby nebo predikační vazby. Součástí procesu managementu rizika je rozhodnutí, zda je či není riziko akceptovatelné. Je-li riziko nepřijatelné, anebo je-li účelné ho minimalizovat, následuje vypracování plánu preventivních opatření a jejich realizace. Nutnou podmínkou redukce rizika je zajištění dostatečného komplexu informací o aktivu, nebezpečích a okolnostech, které je ovlivňují.

36 Rozhodování v podmínkách neúplných informací V praxi nebývá většinou reálné mít komplexní informace k dispozici a zejména pak předem odhadnout vliv a hlavně význam jednotlivých faktorů, které na aktivum působí. Rozhodování za neúplné informace. Vědecký proaktivní management umožňuje reagovat na změnu podmínek v systému kvalitněji, elasticky a s dostatečným předstihem tak, aby bylo možné se vzniku nežádoucí události vyvarovat.

37 Předpoklady úspěšnosti funkce krizového managementu Zárukou úspěšnosti krizového managementu je permanentní kontrola všech činností, efektivní rozhodování, motivace, stimulace, komunikace a zajištění školení a praktického výcviku všech stakeholders. Obsah školení a výcviku musí odpovídat pracovním náplním a postavení stakeholders v systému krizového managementu. Nutno akcentovat na specifický význam informovanosti a realizace školení a výcviku veřejnosti, která může být případnou krizí zasažena, což bývá v praxi často opomíjeno.

38 Pro zajištění efektivního fungování krizového managementu je významný rovněž způsob vnímání rizika, jež by mělo být kompetentními stakeholders ovlivňováno žádaným směrem.

39 Příprava na cvičení Nastudovat si klasifikaci rizik. Znát postavení managementu rizik v krizovém managementu.

40 DĚKUJI ZA POZORNOST DOTAZY

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

Globální rizika. Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech

Globální rizika. Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Global Risk Report ročenka analyzující globální rizika vydává Světové ekonomické fórum

Více

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A SITUACE

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A SITUACE MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST náhlá závažná událost, která způsobila narušení stability systému anebo probíhajících dějů a činností, případně ohrozila jejich bezpečnost anebo

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Financování ochrany životního prostředí doc. Ing. Alena OULEHLOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65 662 10 Brno

Více

1.3 Podstata, předmět a cíle krizového managementu

1.3 Podstata, předmět a cíle krizového managementu KAPITOLA 1: MANAGEMENT A KRIZOVÝ MANAGEMENT 1.3 Podstata, předmět a cíle krizového managementu Krizový management patří do skupiny prediktivního projektového managementu 4. Je to soubor specifických přístupů,

Více

Koncepce environmentální bezpečnosti

Koncepce environmentální bezpečnosti Koncepce environmentální bezpečnosti Důvody zpracování Bezpečnostní strategie ČR Koncepce ochrany obyvatelstva Usnesení vlády č. 165/2008 Požadavky ES Úkol z usnesení vlády připravit koncepci environmentální

Více

Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech

Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Globální rizika 2018 Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Global Risks Report 2018 byl vydán před Světovým ekonomickým fórem (WEF), které začalo

Více

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového

Více

Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D.

Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D. --- Základy bezpečnostní politiky --- Základy bezpečnostní politiky --- Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D. Sjednocení terminologie 1) Nebezpečí 2) Ohrožení x hrozba 3) Riziko Nebezpečí Nebezpečí

Více

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták odd. KM RED MHMP 2 Technická infrastruktura systémy, které zabezpečují technickou obsluhu území.

Více

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Farao si dal zavolat již dříve uvězněného Josefa, aby mu sen vysvětlil. Popíše mu svůj sen a Josef řekne, že Bůh mu dá jeho prostřednictvím vysvětlení. Popíše mu svůj sen

Více

ENVIRONMENTALISTIKA GYM

ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA PRŮŘEZOVÉHO TÉMATU V době, kdy jsme svědky rychlého zhoršování stavu globálních životodárných systémů z hlediska podmínek udržitelného rozvoje,

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Financování ochrany životního prostředí Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon:

Více

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI NA UNIVERZITĚ OBRANY I. ČÁST. pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. petr.hruza@unob.cz Univerzita obrany Brno

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI NA UNIVERZITĚ OBRANY I. ČÁST. pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. petr.hruza@unob.cz Univerzita obrany Brno VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI NA UNIVERZITĚ OBRANY I. ČÁST pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. petr.hruza@unob.cz Univerzita obrany Brno Struktura Univerzity obrany Fakulta vojenského leadershipu

Více

TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI

TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI TEORETICKÉ OTÁZKY STAV v konkrétních podmínkách umožňuje plnění stanovených funkcí a jejich rozvoj v zájmu člověka a společnosti párové termíny STAV NEBEZPEČÍ protikladný stav SYSTÉM společenský, přírodní,

Více

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Ing. Pavel DOBEŠ, Ph.D. a kol. pavel.dobes@vsb.cz Laboratoř výzkumu a managementu rizik VŠB-TU Ostrava, FBI Konference: Úmluva o zákazu chemických

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Krizové řízení v České republice Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Rozhodovací procesy 11

Rozhodovací procesy 11 Rozhodovací procesy 11 Management rizik Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 XI rozhodování 1 Management rizik Cíl přednášky 11: a přístup k řízení rizik : Ohrožení,

Více

Investice a akvizice. Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR

Investice a akvizice. Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR Investice a akvizice Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Téma 4: Plánování akvizice v organizacích veřejné správy a v rámci rezortu MO ČR Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Základní dělení mimořádných událostí

Základní dělení mimořádných událostí Základní dělení mimořádných událostí Mimořádná událost Krizová situace Základní dělení mimořádných událostí Základní dělení přírodních mimořádných událostí Základní dělení antropogenních mimořádných události

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 9. přednáška Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 Doc.

Více

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..!

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI základní strategický dokument vztahuje se na krizové situace (katastrofy) analyzuje současnost a navrhuje opatření ke zlepšení ZDROJE

Více

Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání. pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika

Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání. pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika Kybernetická bezpečnost - nový trend ve vzdělávání pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany Brno, Česká republika Email: petr.hruza@unob.cz Kybernetická bezpečnost Kybernetická bezpečnost je celosvětově

Více

Krizová připravenost zdravotnických zařízení. poskytovatelů lůžkové péče a poskytovatele ZZS

Krizová připravenost zdravotnických zařízení. poskytovatelů lůžkové péče a poskytovatele ZZS Krizová připravenost zdravotnických zařízení 1 poskytovatelů lůžkové péče a poskytovatele ZZS S R O V N Á V A C Í S T U D I E J U Z S F V Č E S K Ý C H B U D Ě J O V I C Í C H V L E T E C H 2 0 1 1, 2

Více

Bezpečnost a bezpečnostní prostředí. Bezpečnostní rizika a ohrožení

Bezpečnost a bezpečnostní prostředí. Bezpečnostní rizika a ohrožení Bezpečnost a bezpečnostní prostředí. Bezpečnostní rizika a ohrožení Praxe bezpečnostního managementu Obsah řízení bezpečnostních rizik: CO chránit? definovat druh a hodnotu chráněného zájmu. před KÝM,

Více

MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011

MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011 MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011 1 Způsobilost zdravotnických pracovníků a mimořádné situace MUDr.Josef ŠTOREK, Ph.D. Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha Katedra

Více

Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech

Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Globální rizika 2019 Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Global Risks Report 2019 byl vydán před Světovým ekonomickým fórem (WEF), které začíná

Více

Mgr. et Mgr. Jakub Fučík

Mgr. et Mgr. Jakub Fučík Mgr. et Mgr. Jakub Fučík Globální doména v rámci informačního prostředí, která je definována nezávislou sítí informačně-technologických infrastruktur, jakými jsou Internet, telekomunikační sítě, počítačové

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32)

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) 1 Minimum pro akreditaci výuky bezpečnosti na vysokých školách pro bakalářské

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika

Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika Smart Life = schopnost přežít hlavní rizika Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Člen Rady expertů, Czech BCSD/WBCSD Konference Smart Life Praha 29.1.2014 Tento

Více

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc.

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc. Fyzická bezpečnost, organizační opatření RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost,

Více

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.4.2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1143/2014, pokud

Více

Zdravotnictví a bezpečnostní politika současnosti

Zdravotnictví a bezpečnostní politika současnosti Ing. Fišer Václav Zdravotnictví a bezpečnostní politika současnosti Koncepce krizové připravenosti zdravotnictví ČR revitalizace či zapomnění? BEZPEČNOST (STÁTU) bezpečnostní strategie systém a zájmy bezpečnostní

Více

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I BOZP 01/2012 VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK SMĚRNICE BOZP Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Proč je potřeba organizovat Jak se postupuje při tvorbě organizační struktury Co je výsledkem organizování Ovlivňují organizaci právní předpisy? Proč je potřeba organizovat

Více

ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ

ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. ČVUT v Praze, fakulta dopravní OBSAH 1. Úvod 2. Základní veřejná aktiva a základní funkce území 3. Území 4. Příčiny jevů, které poškozují území

Více

PŘÍLOHA II. Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení

PŘÍLOHA II. Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení CS PŘÍLOHA II Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení ČÁST I údaje poskytované prostřednictvím zavedené počítačové aplikace Komise podle článku 11 Číslo (vyplní Komise) Členský stát

Více

MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY

MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY Petr HRŮZA 1 MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY Abstract: The article introduces the module cyber security at the University of Defence. This is a new module. University

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T7a) Právní regulace a závazky z členství ČR v NATO a EU institucionální vymezení organizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany OBSAH Pojmy používané v procesu řízení rizik v MO Systém řízení rizik Proces řízení rizik Dokumenty systému řízení rizik Pojmy používané v procesu řízení rizik

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST NÁSTROJE A PRINCIPY ZAJIŠTĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U P ř í l o h a k usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 18. ledna 2016 č. 11 Harmonogram opatření k realizaci Koncepce environmentální bezpečnosti, a to na období

Více

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o.

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Co je BCM? Mezi časté příčiny přerušení kontinuity činností patří technická selhání (energie, HW,

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci

Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci Přednášky, aktuální přehled Zkouška: písemná + ústní část Esej na vybrané téma, bude součástí hodnocení zkoušky zadání

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU

DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU A SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI Česká republika a Spojené státy Americké (Spojené státy) sdílí historii úzkých vztahů mezi našimi

Více

Část A2 PŘEHLED MOŽNÝCH ZDROJŮ RIZIK A ANALÝZY OHROŽENÍ OBSAH. Příloha krizového plánu ORP Žamberk

Část A2 PŘEHLED MOŽNÝCH ZDROJŮ RIZIK A ANALÝZY OHROŽENÍ OBSAH. Příloha krizového plánu ORP Žamberk Příloha krizového plánu Část A2 PŘEHLED MOŽNÝCH ZDROJŮ RIZIK A ANALÝZY OHROŽENÍ OBSAH 1 Úvod... 2 2 Přehled možných zdrojů rizik a analýza ohrožení... 3 3 Souhrnný přehled možných rizik dle jednotlivých

Více

7. rámcový program BEZPEČNOST. Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz

7. rámcový program BEZPEČNOST. Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz 7. rámcový program BEZPEČNOST Eva Hillerová, TC AV ČR hillerova@tc.cz 1 BEZPEČNOST přístup k programu technologicky orientovaný výzkum (vítáno užití existujících technologií pro účely bezpečnosti) socio

Více

Sekce Výzkum, vývoj, inovace. Ing. Radek NOVOTNÝ, PhD.

Sekce Výzkum, vývoj, inovace. Ing. Radek NOVOTNÝ, PhD. Veřejn ejné projednání Kulatý stůl Programové dokumenty ČR R pro období 2007 2013 2013 - Sekce Výzkum, vývoj, inovace Ing. Radek NOVOTNÝ, PhD. Obsah presentace 1. SWOT analýza oblasti Výzkum, vývoj, inovace

Více

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U P ř í l o h a k usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 3. července 2007 č. 34 Plán práce B e z p e č n o s t n í r a d y s t á t u na 2. pololetí 2007 s výhledem

Více

Strategický management a strategické řízení

Strategický management a strategické řízení Přednáška č. 2 Strategický management a strategické řízení vymezení principů paradigmatu strategického managementu pojetí a obsah strategického managementu, strategie a strategické analýzy vymezení strategického

Více

Vymezení základních pojmů

Vymezení základních pojmů Úvod Od počátku své existence musí lidstvo zápasit nejen o záchranu hmotných a kulturních hodnot, ale především o uchování samotného života. Vědecko technický pokrok přinesl lidské společnosti vedle řady

Více

MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ

MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ Plán Zaměření na účel (cíle, poslání) řízeného procesu nebo organizační jednotky Stanovení cesty, jak ho ve stanoveném čase a na požadované úrovni dosáhnout Podstatné východisko úspěšné

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií MUDr. Marie Adámková Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června

Více

MANAGEMENT I. Ing. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

MANAGEMENT I. Ing. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu MANAGEMENT I PLÁNOVÁNÍ VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ PROSTŘEDÍ ORGANIZACE, SWOT ANALÝZA Ing. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Ekonomické škody ze znehodnocování životního prostředí Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65

Více

AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne

AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne 23. 3. 2015 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Osnova

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

Systém prevence mimořádných událostí

Systém prevence mimořádných událostí Systém prevence mimořádných událostí plk. Ing. Jana Neškodná 29.-30.3.2011 Červený kohout 2011 Hluboká nad Vltavou Právní rámec Zákon č. 133/1985 S., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

Ekonomika lesního hospodářství

Ekonomika lesního hospodářství Ekonomika lesního hospodářství Cvičení Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Výrobní podmínky a hospodářská opatření v lesním

Více

Studijní text. Téma 4: PLÁNOVÁNÍ AKVIZICE V ORGANIZACÍCH VEŘEJNÉ SPRÁVY A V RÁMCI REZORTU MO ČR

Studijní text. Téma 4: PLÁNOVÁNÍ AKVIZICE V ORGANIZACÍCH VEŘEJNÉ SPRÁVY A V RÁMCI REZORTU MO ČR Studijní text Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE Téma 4: PLÁNOVÁNÍ AKVIZICE V ORGANIZACÍCH VEŘEJNÉ SPRÁVY A V RÁMCI REZORTU MO ČR Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro

Více

Management. Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza

Management. Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza Management Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a

Více

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH BEZPEČNOST TÉMA Č. 20 BEZPEČNOST INFORMACÍ MOŽNOSTI VZNIKU INCIDENTŮ A JEJICH TYPY pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu

Více

Zhodnocení zranitelnosti území

Zhodnocení zranitelnosti území Zhodnocení zranitelnosti území RNDr. Yvonna Gaillyová, CSc., Ekologický institut Veronica Ing. Jiří Krist, Národní síť MAS Adaptace území na změnu klimatu Praha, 6.12.2016 Projekt EHP-CZ02-OV-1-017-2014

Více

Praktická stránka přípravy města na adaptaci. (příklad -Hradec Králové)

Praktická stránka přípravy města na adaptaci. (příklad -Hradec Králové) Praktická stránka přípravy města na adaptaci a Evropské fondy (příklad -Hradec Králové) doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D., Mgr. Michael Pondělíček, Ph.D. Vysoká škola regionálního rozvoje Typy

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - ÚVOD DO STUDIA PŘEDMĚTU, CÍLE VÝUKY, ZÁKLADNÍ POJMY, ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ NORMY mjr. Ing. Jan KYSELÁK, Ph.D., tel.: +420 973 44 3918, e-mail: jan.kyselak@unob.cz Operační

Více

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III III Část I Řízením k inovacím 1 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3 1.1 Inovace a konkurenční výhoda......................................6 1.2 Typy inovací...................................................11

Více

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U. Plán práce Bezpečnostní rady státu na 1. pololetí 2019 s výhledem na 2. pololetí 2019

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U. Plán práce Bezpečnostní rady státu na 1. pololetí 2019 s výhledem na 2. pololetí 2019 B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U P ř í l o h a k usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 6. prosince 2018 č. 45 Plán práce Bezpečnostní rady státu na 1. pololetí 2019 s výhledem na 2. pololetí

Více

Analýza rizik a bilance zdrojů podněty a doporučení ke strategickému plánování, zpětná vazba pro VŠ. www.kredo.reformy-msmt.cz

Analýza rizik a bilance zdrojů podněty a doporučení ke strategickému plánování, zpětná vazba pro VŠ. www.kredo.reformy-msmt.cz Analýza rizik a bilance zdrojů podněty a doporučení ke strategickému plánování, zpětná vazba pro VŠ www.kredo.reformy-msmt.cz Agenda Pár metodických poznámek k analýze rizik Poznámky ke způsobu vyhodnocení

Více

O autorech Úvodní slovo recenzenta Předmluva Redakční poznámka... 18

O autorech Úvodní slovo recenzenta Předmluva Redakční poznámka... 18 SMEJKAL Vladimír RAIS Karel ŘÍZENÍ RIZIK Obsah O autorech... 9 Úvodní slovo recenzenta... 13 Předmluva... 15 Redakční poznámka... 18 1. Zobrazení života podniku... 19 1.1 Jaké jsou příčiny neúspěchu v

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Legislativní vymezení krizového řízení. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Legislativní vymezení krizového řízení Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

POVODNĚ V ČR Finanční a ekonomické aspekty

POVODNĚ V ČR Finanční a ekonomické aspekty Protipovodňové vzdělávací a výzkumné centrum CZ.1.07./2.4.00/17.0040 POVODNĚ V ČR Finanční a ekonomické aspekty Ing. Lenka Furová KVE ESF MU 1 O ČEM TO DNES BUDE? Co jsou povodně, jak vznikají, co způsobují

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1281_Management. Význam a podstata_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1281_Management. Význam a podstata_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1281_Management. Význam a podstata_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název

Více

PŘEHLED A HODNOCENÍ MOŽNÝCH ZDROJŮ KRIZOVÝCH RIZIK

PŘEHLED A HODNOCENÍ MOŽNÝCH ZDROJŮ KRIZOVÝCH RIZIK PŘEHLED A HODNOCENÍ MOŽNÝCH ZDROJŮ KRIZOVÝCH RIZIK Povodně velkého Přehled možných zdrojů rizik na území A Dlouhodobá inverzní situace Část území - území města PLZNĚ působení konkrétních na území úmrtnost

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST. Tomáš Hák, Alena Oulehlová, Svatava Janoušková a kolektiv

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST. Tomáš Hák, Alena Oulehlová, Svatava Janoušková a kolektiv ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST Tomáš Hák, Alena Oulehlová, Svatava Janoušková a kolektiv Kniha svým obsahem navazuje na projekt Integrované hodnocení dopadů globálních změn na environmentální bezpečnost České

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června 2015 zbývá poslední

Více

Světová ekonomika. Krizové řízení v České republice

Světová ekonomika. Krizové řízení v České republice Světová ekonomika Krizové řízení v České republice Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Identifikace a hodnocení rizik

Identifikace a hodnocení rizik 6.17.6. Identifikace a hodnocení rizik http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/identifikace-a-hodnocenirizik Podmínky a povinnosti týkající se identifikace a hodnocení rizik stanovuje Zákon č. 262/2006

Více

Řešení. Východiska řešení. Rizika

Řešení. Východiska řešení. Rizika Podpora ze strukturálních fondů EU jako významný faktor rozvoje českých podniků Operační program Podnikání a Inovace podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období Ing. Pavel

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravská Třebová, 7. června 2017 www.zdravamesta.cz/ls2017 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Analýza hrozeb klimatické změny v obcích pro

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

Úvod do studia a základní pojmový aparát

Úvod do studia a základní pojmový aparát Úvod do studia a základní pojmový aparát doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65, 662 10 Brno email: alena.oulehlova@unob.cz

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice

Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice MUDr. Lidmila Hamplová Ministerstvo zdravotnictví ČR Evropská zdravotní politika Hlavním principem evropské zdravotní politiky je poznatek vztahu

Více