Úvod do studia a základní pojmový aparát

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do studia a základní pojmový aparát"

Transkript

1 Úvod do studia a základní pojmový aparát doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65, Brno alena.oulehlova@unob.cz Tel:

2 Výstupy z učení Znalosti: reprodukují pojmový aparát

3 Úvod Zdroj: RIZIKO

4 ? Zdroj: zacpa-v-pet-rano-v-los-angeles-roku naprosto-bezne.html Zdroj: 7/nasa-on-the-big-chill-this-winter/ Zdroj: osse:venatores Zdroj: 8/3-nejvetsi-morove-ranyrozpoutaly-des-i-orgie Zdroj: yslova-revoluce Zdroj: 6

5 Nepřijatelná rizika pro Českou republiku

6 Jaká přírodní abiotická nebezpečí byla hodnocena jako nepřijatelná rizika? DLOUHODOBÉ SUCHO EXTRÉMNĚ VYSOKÉ TEPLOTY VYDATNÉ SRÁŽKY Zdroj: Zdroj: Zdroj: PŘÍVALOVÁ POVODEŇ EXTRÉMNÍ VÍTR PŘIROZENÁ POVODEŇ Zdroj: 1%C5%A5 Zdroj: /domaci.aspx?c=a070522_070254_domaci_mad Zdroj:

7 Jaká přírodní biotická nebezpečí byla hodnocena jako nepřijatelná rizika? EPIDEMIE EPIZOOTIE Zdroj: Zdroj: EPIFYTIE Zdroj:

8 Jaká antropogenní technologická nebezpečí byla hodnocena jako nepřijatelná rizika? NARUŠENÍ DODÁVEK POTRAVIN VELKÉHO ROZSAHU Zdroj: NARUŠENÍ FUNKČNOSTI VÝZNAMNÝCH SYSTÉMŮ ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ Zdroj: f2e/?redirected= NARUŠENÍ BEZPEČNOSTI INFORMACÍ KRITICKÉ INFORMAČNÍ INFRASTRUKTURY Zdroj: ZVLÁŠTNÍ POVODEŇ Zdroj: Zdroj: ÚNIK NEBEZPEČNÉ CHEMICKÉ LÁTKY Zdroj: NARUŠENÍ DODÁVEK PITNÉ VODY VELKÉHO ROZSAHU Zdroj:

9 Jaká antropogenní technologická nebezpečí byla hodnocena jako nepřijatelná rizika? NARUŠENÍ DODÁVEK PLYNU VELKÉHO ROZSAHU RADIAČNÍ HAVÁRIE NARUŠENÍ DODÁVEK ROPY A ROPNÝCH PRODUKTŮ VELKÉHO ROZSAHU Zdroj: Zdroj: Zdroj: NARUŠENÍ DODÁVEK ELEKTRICKÉ ENERGIE VELKÉHO ROZSAHU Zdroj: Zdroj:

10 Jaká antropogenní sociogenní a ekonomická nebezpečí byla hodnocena jako nepřijatelná rizika? MIGRAČNÍ VLNY VELKÉHO ROZSAHU NARUŠOVÁNÍ ZÁKONNOSTI VELKÉHO ROZSAHU (VČETNĚ TERORISMU) Zdroj: Zdroj: if NARUŠENÍ FINANČNÍHO A DEVIZOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ STÁTU VELKÉHO ROZSAHU Zdroj:

11 podporuje zajištění udržitelného rozvoje; strategický cíl bezpečnost; management rizik je aplikován v rovině: právních nástrojů; dobrovolných (proaktivních) nástrojů; nejednotnost terminologie.

12 Riziko historie vývoje pojmu (církev, ekonomická sféra, lodní doprava, průmyslové havárie); základní kategorie všech druhů věd; implementace - požadavek právních předpisů; rozdílné definice rizika.

13 Definice rizika Riziko lze z kvalitativního aspektu definovat jako možnost, že s jistou pravděpodobností dojde ke vzniku události, která se liší od předpokládaného stavu či vývoje a která způsobí vyšší či nižší ztráty na movitém či nemovitém majetku, újmu na zdraví lidí nebo zátěž životního prostředí, anebo bude příčinou určitých přínosů. Z kvantitativního pohledu lze riziko vymezit jako součin výše ztráty či přínosů vyjádřených v peněžních nebo jiných jednotkách a pravděpodobnosti aktivace zdroje rizik v čase.

14 riziko jevem subjektivního charakteru (nebezpečí naopak); je výsledkem rozhodovacího procesu; ekvivalent kvalitativního nebo kvantitativního vyjádření rizika - pojmy úroveň rizika, míra rizika, stupeň rizika, velikost rizika.

15 Předpoklady existence rizika: a) Předpoklad neurčitého výsledku, tj. že výsledek sledované události musí být nejistý. Má-li se hovořit o riziku, musí existovat aspoň dvě varianty průběhu, resp. řešení události. Jestliže je s jistotou známo, že dojde ke vzniku jisté události, nebo naopak, nemůželi tato událost nastat, nelze hovořit o riziku. b) Aspoň jeden z možných výsledků musí být nežádoucí a aspoň jeden příznivý. Obecně může jít o ztrátu majetku, poškození zdraví nebo zatížení životního prostředí, popř. může jít o výnos, který je nižší než výnos možný, nebo opak.

16 Management rizika submnožina managementu firmy, organizace veřejné správy, regionu. je systematické uplatňování politik, postupů a praktik managementu organizace při řešení úkolů týkajících se odhadu a ovládání rizik. je sumární proces zahrnující posouzení rizika, analýzu výnosů a nákladů a výběr opatření pro implementaci, testování a hodnocení efektivnosti zavedených bezpečnostních opatření. Toto celkové posouzení zvažuje jak nákladovost, tak účinnost (výkonnost) navrženého bezpečnostního opatření včetně vlivu na poslání organizace a omezení tykajících se strategie, směrnic, vyhlášek, nařízení, zákonů a standardů.

17 široký obor aplikován v praxi zejména v následujících oblastech: a) oblasti veřejného zájmu (bezpečnost, sociální péče, zdravotnictví, sféra ochrany životního prostředí); b) majících relevantní vliv na zdraví a životní prostředí (chemický a papírenský průmysl, potravinářství, energetika); c) ekonomice, finančnictví a pojišťovnictví; d) projektové řízení (infrastrukturní výstavba, projekty informačních technologií a vývoj specifických produktů a zavádění nových technologií a služeb).

18 Operativní management rizika součást managementu rizika jeho náplní je systematické sledování významných, externích faktorů (signálů, indikátorů), jež by mohly iniciovat nežádoucí či příznivou událost a zjištění rizikových situací vyžadujících realizaci určitých plánů korekčních opatření a vlastní realizace těchto plánů. patří sem rovněž komunikace a vnímání rizika včetně školení a výcviku všech aktérů rizika.

19 Aktiva označují vše, co má pro organizaci či společnost hodnotu, která může být zmenšena působením nebezpečí; dělí se na: hmotná - např. lidé, nemovitosti, peníze, životní prostředí, technologické systémy nehmotná např. informace, předměty průmyslového a autorského práva, morálka pracovníků, kvalita personálu, zdraví Aktivem může být i sám ekonomický subjekt či společnost, neboť nebezpečí může působit na jejich samotnou existenci.

20 základní charakteristika aktiva je hodnota aktiva; vyjádření hodnoty aktiva: objektivní vyjádření - obecně vnímaná cena; subjektivní ocenění - kritičnost (důležitost) aktiva pro daný subjekt či společnost; kombinace obou postupů.

21 Analýza rizika je nedílná součást managementu rizika; zahrnuje: systematickou aplikaci metod identifikace a hodnocení párů hrozba/zranitelnost; hodnocení podmínek a příčin vzniku nežádoucích událostí; sestavení, popis a vytvoření reálných scénářů včetně vyhodnocení pravděpodobnosti aktivace hrozeb a možných dopadů (následků) na sledované aktivum pro jednotlivé vytvořené scénáře.

22 Kvalitativní analýza rizika se skládá z identifikace a popisu zdrojů rizik, individuálního ocenění závažnosti zdrojů rizik, sestavení, popisu a vytvoření reálných scénářů až po finální nečíselný (slovní) odhad rizika. Kvantitativní analýza rizika reprezentuje analýzu rizika, kde je užit systematický postup numerického vyčíslení pravděpodobnosti výskytu a následků potenciální události založený na inženýrském odhadu, vyhodnocení a matematických metodách. Semikvantitativní analýza rizika používá pro odhad rizika číselné stupnice. Kategorie pravděpodobností a dopadů pro reálné scénáře jsou definovány určitými intervaly v rozsahu předem daného číselného rozpětí. Úroveň rizika je vyjádřena obdobně jako u kvalitativní analýzy s upřesněním kategorií závažnosti zranitelnosti (následků) a frekvencí jednotlivých scénářů.

23 Dopad představuje nepříznivý účinek nežádoucí události v daném místě a čase na chráněná aktiva a zájmy.

24 Úroveň (rozsah) dopadu nebo také následky; představují předpokládanou nebo skutečnou škodu na určitém aktivu způsobenou vlivem potenciální nebo již proběhlé nežádoucí události; může být odvozen od absolutní hodnoty ztrát, zahrnující náklady na znovuobnovení činnosti aktiva nebo náklady na odstranění následků škod způsobených společnosti či ekonomickému subjektu uplatněním nebezpečí.

25 Hrozba je přírodní nebo člověkem podmíněný proces představující schopnost zdroje hrozby být aktivován a způsobit škodu; aktivace může být záměrná či náhodná a využita pro atakování zranitelností aktiva; riziko nežádoucí události je úměrné potenciálu zdroje hrozby a rozsahu škod a může se v čase měnit; alternativní termín nebezpečí; způsob působení hrozby na aktivum přímé a nepřímé; časové hledisko vnímání hrozby akutní a latentní;

26 Nebezpečí je ekvivalentem pojmu hrozba pro oblast spíše technických disciplín; značí vnitřní vlastnost (mechanická energie, hořlavost, výbušnost, toxicita, ekotoxicita, infekčnost, radioaktivita aj.) zdroje nebezpečí (stroj, strojní systém, technologie, systém práce, materiál, surovina, chemická látka) se schopností způsobit za určitých okolností reversibilní poškození (zátěž území polutantem vlivem havárie dopravního vozidla s pohonnými hmotami) nebo irrevesibilní škodu (smrt); lze klasifikovat obdobně jako rizika dle sektorového aspektu; způsobu působení nebezpečí na aktivum - přímé a nepřímé; časové hledisko vnímání nebezpečí akutní a latentním.

27 HROZBA < > = NEBEZPEČÍ HROZBA < > = RIZIKO NEBEZPEČÍ < > = RIZIKO

28 Identifikace rizika reprezentuje proces zjišťování párů nebezpečí/zranitelnost a definování jejich charakteristik; analogickými termíny jsou identifikace nebezpečí, týkající se zjišťování spektra možných ohrožení, či identifikace zranitelností, spočívající ve stanovení souboru zranitelností aktiva v relaci k nebezpečím. Komunikace rizika představuje šíření a tok informací o riziku, jeho hodnocení a ovládání mezi všemi zúčastněnými stranami (stakeholders).

29 Monitoring rizika postup následující po rozhodnutích a opatřeních v rámci operativního managementu rizika, aby se ověřilo, že je zajištěna kontrola (retence rizika) či redukce rizika s ohledem na identifikovaná nebezpečí. Nejistota vyjadřuje pochybnost, nedostatek jistoty, co do správné hodnoty proměnné, s uvážením všech možných hodnot vyplývajících z dat nebo informací; někdy ji lze vyjádřit kvantitativně.

30 Odhad rizika obnáší vyhodnocení frekvence projevu nebezpečí a úrovně dopadu potencionální nežádoucí události a zahrnuje veškeré doprovodné nejistoty. Posouzení (hodnocení) rizika zahrnuje oblast analýzy rizika spolu se stanovením bezpečnosti aktiva (subjektu, objektu, systému, regionu), tj. se stanovením, zda je či není riziko akceptovatelné; není-li riziko akceptovatelné, anebo jeví-li se efektivní riziko redukovat, zpracovává se návrh protiopatření a plán jejich provedení s vymezením termínů a odpovědností.

31 Protiopatření alternativní termín opatření; reprezentují soubor aktivit, s cílem předejít vzniku nežádoucích událostí a minimalizovat jejich následky. V technické praxi se protiopatření klasifikují dle charakteru účinku na pasivní a aktivní neboli preventivní; dělení: pasivní (defenzivní) opatření - zmírňují dopad vzniklé nežádoucí události nebo usnadňují obnovu aktiv. aktivní (preventivní, ofenzivní) opatření - snižují pravděpodobnost aktivace zdroje nebezpečí.

32 jiné klasifikační hledisko vychází z charakteru provedení protiopatření: technická opatření - zahrnují výstavbu nejrůznějších ochranných systémů a zařízení, adaptaci designu, implementaci doplňkových bezpečnostních prvků a prostředků, výstražných systémů, bioindikátorů atd. organizační opatření - náleží především výchova obyvatel a zaměstnanců, jejich výcvik, organizace práce, tvorba bezpečných pracovních postupů, směrnic, standardů apod.

33 Referenční úroveň rizika zvolená široce akceptovatelná hranice úrovně rizika zakotvená buď legislativně, ve standardech oborových normách, anebo stanovená expertním odhadem; je bází rozhodnutí, zda zbytkové riziko je či není akceptovatelné, resp. tolerovatelné, a to na národní, popř. regionální úrovni, oborově nebo aspoň pro širší skupiny stakeholders; srovnáním skutečné míry rizika s referenční úrovní se zjistí, zda je či není nutné implementovat preventivní opatření na redukci rizika; může reflektovat i regionální poměry a může se měnit pro jednotlivé regiony popř. lokality.

34 Hodnota referenční úrovně rizika by měla být stanovena tak, aby dopad nebezpečí byl natolik malý, že jej lze vzhledem k pravděpodobnosti aktivace zdroje nebezpečí zanedbat. Současně by měla hodnota referenční úrovně rizika akceptovat princip předběžné opatrnosti. Je-li riziko spojené s činností, představující pro společnost významný přínos, pak se zbytkové riziko nad úroveň široce akceptovatelného rizika toleruje, jen když je jeho další redukce nepraktická, nebo požadovaná opatření jsou časově náročná, složitá a vynaložené úsilí je neúměrné výsledku. Zóna mezi široce akceptovatelným a neakceptovatelným rizikem je tolerovatelné riziko. Široce akceptovatelné je riziko akceptovatelné převážnou částí populace.

35 Vnímání rizika je proces pochopení existence rizika včetně jeho posouzení a ovládání všemi stakeholders. Zranitelnost je nedostatek, slabina, vada nebo stav analyzovaného aktiva, popř. subjektu, objektu, systému, organizace, regionu nebo jejich částí, jež může nebezpečí využít pro uplatnění svého nežádoucího vlivu.

36 Zbytkové riziko je neošetřené riziko nebo riziko, které zůstává i po zavedení protiopatření. mělo by být natolik nízké, aby nepřesáhlo referenční úroveň rizika a pro subjekt či společnost natolik přijatelné, aby nebylo třeba nutně zavádět další protiopatření. Preventivní opatření nelze nikdy realizovat s absolutní účinností, a riziko tudíž nebývá obvyklé zcela eliminovat. Z tohoto aspektu je nutné při posuzování zbytkového rizika a zvažování zavádění dalších protiopatření aplikovat Cost-Benefit analýzu.

37 Zdroj nebezpečí (hrozby) je definován buď jako záměr a plán úmyslně či neúmyslně směrovaný na využití zranitelnosti aktiv systému (objektu, subjektu, veřejné organizace, anebo regionu); mezi obvyklé zdroje nebezpečí patří: a) přírodní zdroje; b) humánní zdroje - neúmyslné činy nebo úmyslné aktivity; c) technologické systémy a zařízení, environmentální zátěže, suroviny, produkty aj.

38 Zmírňování (redukce, snížení) rizika je zmenšení rizika posloupnosti vývoje nežádoucí události působením na zdroj nebezpečí preventivní cestou snížením pravděpodobnosti jeho aktivace, nebo ex post snížením dopadů již vzniklé nežádoucí události.

39 Další významné pojmy v managementu rizik

40 Bezpečnost security ve smyslu zajištění bezpečnosti; safety ve smyslu samotná bezpečnost - vyjadřuje schopnost aktiva při plnění jeho funkcí za stanovených podmínek být ve stavu, kdy riziko ohrožení života a zdraví lidí, životního prostředí a poškození majetku je omezeno na přijatelnou úroveň; představuje jakousi jistotu, že za jistých okolností nenastanou nežádoucí události následkem aktivace zdroje; redukcí rizika vzrůstá bezpečnost; a bezpečností úzce souvisí termín prevence ztrát, nebo-li předcházení ztrát, poškození a ohrožení aktiva, snížením rizika implementací adekvátních opatření.

41 Dávka reprezentuje množství daného faktoru (např. chemické látky) přijaté lidským organismem či definovaným subjektem životního prostředí. Domino efekt možná eskalace událostí, kdy událost u jednoho objektu nebo zařízení může být příčinou vzniku události u jiného objektu či zařízení, čímž může dojít ke zvýšení pravděpodobnosti vzniku závažné havárie včetně zvýšení jejích dopadů.

42 Expozice značí vystavení aktiva působení faktorů prostředí (např. EMR, hluk, vibrace, prach) nebo účinkům kontaminantu. V úvahu se bere objektivně zjištěná hodnota zátěže prostředí sledovaným faktorem a doba, po níž je zátěži aktivum vystaveno.

43

44 Chyba jakýkoliv nesoulad mezi vypočtenou, pozorovanou nebo změřenou hodnotou či podmínkou na straně jedné a skutečnou specifikovanou nebo teoreticky správnou hodnotou nebo podmínkou na straně druhé. Nežádoucí událost nejobecnější termín popisovaný jako nepříznivá odchylka od žádoucího výsledku nebo stavu, který je vyžadován nebo očekáván. Ve sféře zejména technologických a dopravních rizik se pro tento pojem užívá spíše termín havárie.

45 Havárie značí neplánovanou, náhlou, nežádoucí událost, vzniklou ve spojení s provozem technických zařízení způsobující zranění či smrt lidí, hospodářských zvířat, škodu na životním prostředí a majetku, včetně výrobních ztrát. Odezva je změna vyvolaná ve stavu nebo v dynamice systému v reakci na aktivující se nebezpečí

46 Skoronehoda představuje mezní stav, který výhradně shodou příznivých okolností neskončil nehodou. Nicméně je vysoce nepravděpodobné, že konstelace podmínek a okolností bude pro příště stejně příznivá příčinou těchto stavů nemusí být porušení bezpečnostních předpisů, ale mohou nastat případy, kdy je obtížné těmto stavům předcházet; je ale nutné takové stavy vyhodnocovat a informovat o nich ostatní spolupracovníky; záznamy o "skoronehodách" jsou relevantní z aspektu prevence.

47 Stakeholders všichni aktéři, kteří ovlivňují organizaci a které naopak ovlivňuje organizace. Zároveň sem patří všichni, jež přišli s organizací do přímého či nepřímého kontaktu; skupina stakeholders se skládá z těch, jejichž zájem o organizaci přesahuje finanční dimenzi; jde o všechny aktéry, kteří stojí s organizací v přímé či nepřímé výměně a kteří mají materiální nebo nemateriální požadavky a zájmy, tj. zaměstnance, dodavatele, obchodní partnery, zákazníky a nepřímo veřejnost, vědce, složky zásahu a rekonstrukce, masová média, vládu atd.

48 Příprava na cvičení Nastudovat si pojmy managementu rizik, bez jejich znalosti není možné dále studovat a porozumět předmětu!

49 DĚKUJI ZA POZORNOST DOTAZY

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták odd. KM RED MHMP 2 Technická infrastruktura systémy, které zabezpečují technickou obsluhu území.

Více

Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D.

Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D. --- Základy bezpečnostní politiky --- Základy bezpečnostní politiky --- Sjednocení terminologie Ing. Vilém ADAMEC, Ph.D. Sjednocení terminologie 1) Nebezpečí 2) Ohrožení x hrozba 3) Riziko Nebezpečí Nebezpečí

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií MUDr. Marie Adámková Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června

Více

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového

Více

TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI

TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI TEORETICKÉ OTÁZKY STAV v konkrétních podmínkách umožňuje plnění stanovených funkcí a jejich rozvoj v zájmu člověka a společnosti párové termíny STAV NEBEZPEČÍ protikladný stav SYSTÉM společenský, přírodní,

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června 2015 zbývá poslední

Více

IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK

IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK ENERGOM PROJEKTY IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK Společnost: M&M Development company s.r.o. Sídlo: Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz, Nádražní 535/15 Zpracoval: Schválil: Ing. Michal Rychlík

Více

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany OBSAH Pojmy používané v procesu řízení rizik v MO Systém řízení rizik Proces řízení rizik Dokumenty systému řízení rizik Pojmy používané v procesu řízení rizik

Více

Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR seznámit účastníky konference s předběžnými výsledky analýzy rizik

Více

PŘEHLED A HODNOCENÍ MOŽNÝCH ZDROJŮ KRIZOVÝCH RIZIK

PŘEHLED A HODNOCENÍ MOŽNÝCH ZDROJŮ KRIZOVÝCH RIZIK PŘEHLED A HODNOCENÍ MOŽNÝCH ZDROJŮ KRIZOVÝCH RIZIK Povodně velkého Přehled možných zdrojů rizik na území A Dlouhodobá inverzní situace Část území - území města PLZNĚ působení konkrétních na území úmrtnost

Více

Hodnocení povodňových rizik

Hodnocení povodňových rizik Hodnocení povodňových rizik Karel Drbal Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111 info@vuv.cz, www.vuv.cz, Pobočka Brno Mojmírovo náměstí

Více

Koncepce environmentální bezpečnosti

Koncepce environmentální bezpečnosti Koncepce environmentální bezpečnosti Důvody zpracování Bezpečnostní strategie ČR Koncepce ochrany obyvatelstva Usnesení vlády č. 165/2008 Požadavky ES Úkol z usnesení vlády připravit koncepci environmentální

Více

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku

Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Životní prostředí jako potenciální cíl chemického útoku Ing. Pavel DOBEŠ, Ph.D. a kol. pavel.dobes@vsb.cz Laboratoř výzkumu a managementu rizik VŠB-TU Ostrava, FBI Konference: Úmluva o zákazu chemických

Více

ANALÝZA HROZEB PRO ČESKOU REPUBLIKU

ANALÝZA HROZEB PRO ČESKOU REPUBLIKU ANALÝZA HROZEB PRO ČESKOU REPUBLIKU - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - Obsah: 1. Důvody pro zpracování analýzy hrozeb 2. Zvolený postup řešení 3. Výsledky analýzy hrozeb 4. Závěry Přílohová část Zpracovali: Mgr. et

Více

Povodňové ohrožení v ČR

Povodňové ohrožení v ČR Povodňové ohrožení v ČR Národní dialog o vodě Vodní hospodářství a veřejné zájmy Karel Drbal Hotel Skalský dvůr, 18. 19.9. 2018 Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582,

Více

Analýza hrozeb pro Českou republiku

Analýza hrozeb pro Českou republiku Analýza hrozeb pro Českou republiku Ing. Kateřina Blažková 1), Ph.D., Ing. Antonín Krömer 1), Mgr. et Mgr. František Paulus 2), Ing. Jaroslav Černý 3) 1) Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje,

Více

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o.

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Co je BCM? Mezi časté příčiny přerušení kontinuity činností patří technická selhání (energie, HW,

Více

Odborná skupina pro spolehlivost. Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti. Jaroslav Zajíček

Odborná skupina pro spolehlivost. Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti. Jaroslav Zajíček Odborná skupina pro spolehlivost Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti Jaroslav Zajíček Obsah 1. Úvod management rizika 2. Výskyt a analýza nekvantitativních postupů - matice

Více

Identifikace a hodnocení rizik

Identifikace a hodnocení rizik 6.17.6. Identifikace a hodnocení rizik http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/identifikace-a-hodnocenirizik Podmínky a povinnosti týkající se identifikace a hodnocení rizik stanovuje Zákon č. 262/2006

Více

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U P ř í l o h a k usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 18. ledna 2016 č. 11 Harmonogram opatření k realizaci Koncepce environmentální bezpečnosti, a to na období

Více

Management rizik v životním cyklu produktu

Management rizik v životním cyklu produktu Management rizik v životním cyklu produktu ČSJ Praha Milan Trčka Cyklus rizik produktu Nové ISO 9001:2015 a požadavky na management rizik Definice Riziko (3.09, Pozn. 3,4) Riziko - účinek nejistoty Riziko

Více

Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci

Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci Přednášky, aktuální přehled Zkouška: písemná + ústní část Esej na vybrané téma, bude součástí hodnocení zkoušky zadání

Více

Zásady generace, výběru a zavádění opatření na redukci rizik

Zásady generace, výběru a zavádění opatření na redukci rizik Zásady generace, výběru a zavádění opatření na redukci rizik doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65, 662 10 Brno email:

Více

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení 256/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. května 2006 o podrobnostech systému prevence závažných havárií Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 7 odst. 2, 9 odst. 5, 11 odst. 5, 17 odst. 5, 19 odst. 5 a

Více

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Řízení rizik Ing. Petra Plevová plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Procesní řízení a řízení rizik V kontextu současných změn je třeba vnímat řízení jakékoli organizace jako jednoduchý,

Více

Ochrana obyvatelstva a krizové řízení v podmínkách České republiky

Ochrana obyvatelstva a krizové řízení v podmínkách České republiky 8. mezinárodní setkání modrých baretů a válečných veteránů KONFERENCE SOUČASNÁ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE Ochrana obyvatelstva a krizové řízení v podmínkách České republiky Brno, 3. září 2016 Ivan Koleňák Česká

Více

SEZNÁMENÍ PRÁVNICKÝCH A FYZICKÝCH OSOBY S CHARAKTEREM

SEZNÁMENÍ PRÁVNICKÝCH A FYZICKÝCH OSOBY S CHARAKTEREM SEZNÁMENÍ PRÁVNICKÝCH A FYZICKÝCH OSOBY S CHARAKTEREM MOŽNÉHO OHROŽENÍ, S PŘIPRAVENÝMI KRIZOVÝMI OPATŘENÍMI A SE ZPŮSOBEM JEJICH PROVEDENÍ Podle 21a odst. 2 zákona č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení a o

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..!

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI základní strategický dokument vztahuje se na krizové situace (katastrofy) analyzuje současnost a navrhuje opatření ke zlepšení ZDROJE

Více

Co je riziko? Řízení rizik v MHMP

Co je riziko? Řízení rizik v MHMP Co je riziko? Hrozba, že při zajišťování činností nastane určitá událost, jednání nebo stav s následnými nežádoucími dopady na plnění stanovených povinností, úkolů a schválených záměrů a cílů SPÚ. Je definováno

Více

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32)

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) 1 Minimum pro akreditaci výuky bezpečnosti na vysokých školách pro bakalářské

Více

V Brně dne a

V Brně dne a Aktiva v ISMS V Brně dne 26.09. a 3.10.2013 Pojmy ISMS - (Information Security Managemet System) - systém řízení bezpečnosti č informací Aktivum - (Asset) - cokoli v organizaci, co má nějakou cenu (hmotná

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 5. přednáška Analýzy rizik Doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc. Analýza

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

REGISTR RIZIK REGISTR RIZIK - STAVBA BOURACÍ PRÁCE. společnost: Zpracoval: Podpis: Datum: Schválil: Podpis: Datum:

REGISTR RIZIK REGISTR RIZIK - STAVBA BOURACÍ PRÁCE. společnost: Zpracoval: Podpis: Datum: Schválil: Podpis: Datum: REGISTR RIZIK - hodnocení rizik možného ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců včetně identifikace nebezpečí, hodnocení a řízení rizik pro: STAVBA BOURACÍ PRÁCE společnost: Hřbitovní 15, 312 00 Plzeň

Více

Nebezpečné látky a směsi

Nebezpečné látky a směsi Nebezpečné látky a směsi 1. Podmínky procesu hoření, teorie oxidace Klasifikace chemických látek a směsí (dle zákona o chemických látkách i nařízení CLP) 2. Hořlavé látky a jejich dělení Označování chemických

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc.

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc. Fyzická bezpečnost, organizační opatření RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost,

Více

AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne

AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne 23. 3. 2015 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Osnova

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více

Informace o přípravě koncepce ochrany před následky sucha v ČR

Informace o přípravě koncepce ochrany před následky sucha v ČR Informace o přípravě koncepce ochrany před následky sucha v ČR Praha, 9.11.2015 Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. náměstek ministra - ředitel sekce ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí

Více

CZ.1.07/1.3.49/01.0002

CZ.1.07/1.3.49/01.0002 Název projektu: Rozvoj klíčových kompetencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních Reg. č. projektu: Modul : Uplatnění řízení týmů a projektů v praxi Pro vyžití ve školních projektech Jde

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Ekonomické škody ze znehodnocování životního prostředí Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65

Více

Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009

Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009 Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009 Ing. Miroslav Šídlo 13.6.2011 Agenda Úvod do problematiky Způsob řízení rizika, optimalizace Proces řízení rizika Vymezení

Více

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov Adaptace budov na změnu klimatu Národní akční plán adaptace na změnu klimatu role budov Praha, 14. prosince 2016 Jakub Horecký odbor obecné ochrany přírody a krajiny Národní adaptační strategie Strategie

Více

Rizika na pracovišti. Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV

Rizika na pracovišti. Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV Rizika na pracovišti Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV RIZIKO = kombinace pravděpodobnosti výskytu nežádoucího jevu a stupně negativního dopadu takového jevu na výstup procesu očekávaná hodnota škody odchýlení

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A SITUACE

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A SITUACE MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST náhlá závažná událost, která způsobila narušení stability systému anebo probíhajících dějů a činností, případně ohrozila jejich bezpečnost anebo

Více

Směrnice vedoucího organizace č. 5/2011

Směrnice vedoucího organizace č. 5/2011 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice vedoucího organizace č. 5/2011 K zajištění splnění povinností organizace na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) dle zákona č. 262/2006Sb., 102.Sb.,

Více

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I BOZP 01/2012 VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK SMĚRNICE BOZP Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem

Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem 16. 5. 2018 Konference k problematice GDPR ve veřejné správě, Národní archiv Praha Implementace

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH IDENTIFIKACE NEBEZPEČÍ, ŘÍZENÍ RIZIK

VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH IDENTIFIKACE NEBEZPEČÍ, ŘÍZENÍ RIZIK VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH IDENTIFIKACE NEBEZPEČÍ, ŘÍZENÍ RIZIK OBSAH: 1. Účel... 2 2. Oblast platnosti... 2 3. Definice... 2 4. Postup... 2 4.1. Sběr informací... 2 4.2.

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY

MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY Petr HRŮZA 1 MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY Abstract: The article introduces the module cyber security at the University of Defence. This is a new module. University

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

1.3 Podstata, předmět a cíle krizového managementu

1.3 Podstata, předmět a cíle krizového managementu KAPITOLA 1: MANAGEMENT A KRIZOVÝ MANAGEMENT 1.3 Podstata, předmět a cíle krizového managementu Krizový management patří do skupiny prediktivního projektového managementu 4. Je to soubor specifických přístupů,

Více

ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ. Dům techniky České Budějovice 18.11.2014

ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ. Dům techniky České Budějovice 18.11.2014 ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ 1 Přednášející: Ing. Jiří Moučka JM Systémy Chrudim, ČSJ-RCQ Pardubice, mobil: +420 602 413 486, moucka@jmsystemy.cz Dům techniky České Budějovice 18.11.2014

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Systém prevence mimořádných událostí

Systém prevence mimořádných událostí Systém prevence mimořádných událostí plk. Ing. Jana Neškodná 29.-30.3.2011 Červený kohout 2011 Hluboká nad Vltavou Právní rámec Zákon č. 133/1985 S., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

Udržitelný rozvoj území jako součást územního plánování

Udržitelný rozvoj území jako součást územního plánování Udržitelný rozvoj území jako součást územního plánování Ing. Ilona Machatová Problematika udržitelného rozvoje obecně zasahuje do velkého počtu oblasti a vědních disciplin včetně územního plánování. Příspěvek

Více

aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR

aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR 1 aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické

Více

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Řízení rizik Ing. Petra Plevová plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Procesní řízení a řízení rizik V kontextu současných změn je třeba vnímat řízení jakékoli organizace jako jednoduchý,

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST NÁSTROJE A PRINCIPY ZAJIŠTĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název:

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název: Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik Název: ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Analýza rizik Revize č.: 0 Vydána dne: 20. 1. 2014 Platí od: 20. 1. 2014 1. ÚČEL... 2 1.1. Tato OS stanovuje závazný postup a povinnosti

Více

Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik

Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik Proces implementace Směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových ových rizik v podmínk nkách ČR Karel Drbal

Více

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Ing. Rudolf Zelinka Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Odbor provozuschopnosti oddělení životního prostředí e-mail:

Více

ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ

ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ ZÁKLADNÍ FUNKCE ÚZEMÍ doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. ČVUT v Praze, fakulta dopravní OBSAH 1. Úvod 2. Základní veřejná aktiva a základní funkce území 3. Území 4. Příčiny jevů, které poškozují území

Více

ENVIRONMENTALISTIKA GYM

ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA PRŮŘEZOVÉHO TÉMATU V době, kdy jsme svědky rychlého zhoršování stavu globálních životodárných systémů z hlediska podmínek udržitelného rozvoje,

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.4.2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1143/2014, pokud

Více

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Seminář Návrh Strategie adaptace

Více

Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009

Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009 Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009 Ing. Miroslav Šídlo, Ing. Josef Černý Ing. Vladimír Novák, Praha 4.11.2014 část I. Proces řízení rizik, nejpoužívanější metody,

Více

EURO CERT CZ, a.s. Zkušební středisko POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ, OBSAH A ROZSAH PÍSEMNÉ PRÁCE

EURO CERT CZ, a.s. Zkušební středisko POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ, OBSAH A ROZSAH PÍSEMNÉ PRÁCE EURO CERT CZ, a.s. Zkušební středisko POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ, OBSAH A ROZSAH PÍSEMNÉ PRÁCE Součástí zkoušky je obhajoba písemné práce. Uchazeč musí zpracovat ke zkoušce písemnou práci (projekt) na téma

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr.

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

Posouzení rizik podle nového zákona o prevenci závažných havárií

Posouzení rizik podle nového zákona o prevenci závažných havárií Posouzení rizik podle nového zákona o prevenci závažných havárií Přednáška (4/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Ing. Vilém Sluka Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. (VÚBP, v.v.i.) Odborné

Více

Využití rozptylových studií pro hodnocení zdravotních rizik. MUDr.Helena Kazmarová Státní zdravotní ústav Praha

Využití rozptylových studií pro hodnocení zdravotních rizik. MUDr.Helena Kazmarová Státní zdravotní ústav Praha Využití rozptylových studií pro hodnocení zdravotních rizik MUDr.Helena Kazmarová Státní zdravotní ústav Praha Obsah Hodnocení zdravotních rizik Expozice Popis imisní situace možnosti a problémy Rozptylové

Více

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje 1. ročník konference: Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy, 19. 11. 2013,

Více

ROZHODOVÁNÍ ROZHODOVACÍ PROBLÉM A PROCES

ROZHODOVÁNÍ ROZHODOVACÍ PROBLÉM A PROCES ROZHODOVÁNÍ ROZHODOVACÍ PROBLÉM A PROCES doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

V Brně dne 10. a

V Brně dne 10. a Analýza rizik V Brně dne 10. a 17.10.2013 Ohodnocení aktiv 1. identifikace aktiv včetně jeho vlastníka 2. nástroje k ohodnocení aktiv SW prostředky k hodnocení aktiv (např. CRAMM metodika CCTA Risk Analysis

Více

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH BEZPEČNOST TÉMA Č. 20 BEZPEČNOST INFORMACÍ MOŽNOSTI VZNIKU INCIDENTŮ A JEJICH TYPY pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu

Více

Rozhodovací procesy 11

Rozhodovací procesy 11 Rozhodovací procesy 11 Management rizik Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 XI rozhodování 1 Management rizik Cíl přednášky 11: a přístup k řízení rizik : Ohrožení,

Více

Řízení kvality a bezpečnosti potravin

Řízení kvality a bezpečnosti potravin Řízení kvality a bezpečnosti potravin Přednáška 3 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Principy a požadavky ČSN EN ISO 22000 Cílem je trvale poskytovat bezpečný produkt produkt, který bude vyhovovat nejen

Více

Projekt: Adaptace města na změnu klimatu postup zpracování adaptační strategie ve městě Hlučíně

Projekt: Adaptace města na změnu klimatu postup zpracování adaptační strategie ve městě Hlučíně Projekt: Adaptace města na změnu klimatu postup zpracování adaptační strategie ve městě Hlučíně Seminář Adaptace území na změnu klimatu 7. prosince 2016 Proč se stalo město Hlučín spolupracujícím subjektem

Více