ZÁKON AKCE A REAKCE. Běžkyně působí na zem ve vodorovném směru akcí (modrá), zem působí naopak na ni reakcí (červená).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKON AKCE A REAKCE. Běžkyně působí na zem ve vodorovném směru akcí (modrá), zem působí naopak na ni reakcí (červená)."

Transkript

1 Určitě už jste slyšeli nějaké rodiče tvrdit, že facka, kterou dali svému dítěti, je bolí více než potrestaného potomka. Kromě psychické bolesti (kterou měřit neumíme) je na tom tvrzení něco pravdy i z čistě fyzikálního hlediska.

2 Zkuste dlaní mírně bouchnout třeba do stěny. Určitě pocítíte, že zatímco působíte při úderu na zeď, ta vám to oplácí a působí na vás.

3 Běžkyně působí na zem ve vodorovném směru akcí (modrá), zem působí naopak na ni reakcí (červená).

4 Nyní si určitě vzpomenete na řadu příkladů, kdy působíte na něco silou a naopak to, na co působíte, působí zpětně na vás. Už jen když v klidu stojíte, působíte silou na zem a zem naopak tlačí na vaše chodidla.

5 Při šplhání po laně taháte za lano směrem dolů a lano vás na oplátku vytahuje nahoru. Také chodit můžete díky tomu, že "odstrkujete nohama zem dozadu" a zem vám to oplácí tím, že vás postrkuje dopředu (pokud na náledí kvůli malému tření začnete prokluzovat - "přestanete odstrkovat zem" - nepohnete se z místa).

6 Vlastně ve všech příkladech silového působení, které si dokážete vymyslet, byste vždy měli najít takové vzájemné působení: Jestliže jedno těleso působí na druhé určitou silou (říkáme jí akce), pak také druhé těleso zároveň působí na první silou, které říkáme reakce

7 Platí to dokonce pro úplně všechny síly, i ty, co působí na dálku, jako třeba gravitace: Slunce přitahuje obíhající Zemi, ale obráceně také Země přitahuje Slunce (jako každé jiné hmotné těleso).

8 Ještě si rozmyslete a vyzkoušejte, co platí pro akci a reakci. Jak je to s jejich směry? Postavte se před zeď a zatlačte do ní rukama. Zeď vás přitom odstrčí reakcí zpátky - na opačnou stranu. Snadno si rozmyslíte, že i ve všech ostatních případech má síla reakce vždy opačný směr než síla akce.

9 A jak je to s velikostmi akce a reakce? Zahákněte proti sobě dva siloměry, jeden podržte na místě a za druhý zatáhněte. Oba siloměry ukážou stejně velkou sílu. To znamená, že akce, kterou působí první siloměr na druhý, má stejnou velikost jako reakce, kterou působí druhý siloměr na první.

10 Také to, že akce a reakce mají stejnou velikost, platí ve všech případech. Tedy například i člověk přitahuje Zemi stejně velkou silou, jako Země přitahuje člověka! Rozdíl je pouze v tom, že Země je mnohem těžší, a proto při seskoku z bedny pozorujeme, jak člověk padá k Zemi a to, že Země ve skutečnosti také trošinku padá k člověku, vůbec nepostřehneme (síla, která přitáhla člověka, s těžkou Zemí skoro vůbec nepohne).

11 O působení akce a reakce je potřeba říct ještě jednu zdánlivě samozřejmou skutečnost. Reakce vzniká jen tehdy, působí-li nějaká akce. Jakmile akce přestane působit, zanikne také reakce. To se obvykle formuluje tak, že akce a reakce současně vznikají a zanikají.

12 Pokud by tomu tak nebylo, mohlo by docházet ke kuriózním situacím. Například bychom se odrazili od země (působíme na ni krátkou dobu akcí), země by na nás působila delší dobu reakcí a neustále by nás strkala nahoru tak, že bychom letěly jako raketa.

13 Protože mají akce a reakce stejnou velikost a opačný směr, mohli bychom říct, že se vzájemně odečtou - jejich součet je nula. Ale pozor! To co jsme si říkali o součtu sil, platí pro síly působící na nějaký stejný předmět. V případě akce a reakce však každá síla působí na něco jiného: Když se opíráme o zeď, působí naše síla akce na zeď, kdežto reakce zdi působí na nás. Takové dvě síly proto nemá smysl sčítat.

14

15 Zákon akce a reakce, který stručně říká, že dvě tělesa na sebe vzájemně působí stejně velkými silami opačného směru, které zároveň vznikají a zanikají, tedy vlastně vůbec se skládáním sil nesouvisí a je to samostatná a důležitá vlastnost všech sil.

16 Autíčko na balónkový pohon Dneska je tu výrobek, který funguje na principu zákona akce a reakce. Pomůcky: balónek, nůžky, karton (z krabice), brčko, fixy nebo pastelky, špejle, krabička od filmu, 4 víčka od plastových lahví, vteřinové lepidlo, kružítko, izolepa

17 Postup: Z kartonu vystřihneme libovolný útvar aerodynamického tvaru a z horní strany jej pomalujeme. Ze spodní strany přilepíme izolepou dva kousky brček zhruba do jedné a dvou třetin útvaru tak, aby obrazec mírně přesahovala.

18 Brčky provlékneme kusy špejlí tak, aby o centimetr na každé straně vyčnívaly z brček. Na konce špejlí přiděláme kolečka z víček od limonád tak, že do středu víčka vyvrtáme kružítkem otvor na tloušťku špejle. Shora přilepíme na konec autíčka vteřinovým lepidlem krabičku od filmu bez víčka, v jejímž dně jsme udělali otvor.

19 Dno s otvorem musí být na konci autíčka. Na otevřenou část krabičky navlékneme nafukovací balónek a otvorem ve dně krabičky jej nafoukneme. Potom již položíme autíčko na zem a ucpaný otvor uvolníme.

20

21 Vysvětlení: Z balónku otvorem uniká vzduch a pohání autíčko na principu zákona akce a reakce opačným směrem.

22 Na vzpěrače, který drží v klidu činku, působí tíha činky. Tíhu označíme jako akci. Svaly vzpěrače vyvolávají opačnou sílu, tzv. reakci. Akce a reakce jsou stejně velké síly. Působí ve stejné přímce, mají však opačný směr.

23 Působí vždy současně a jakmile zanikne jedna síla, mizí i druhá. Akce působí na jedno těleso, reakce na druhé. Uvedené poznatky můžeme shrnout do třetího Newtonova pohybového zákona.

24 Tajemná baňka Pomůcky: Plechovka, na kterou jsou připájeny trysky (viz obrázek). Použití: Plechovku naplníme zčásti předehřátou vodou (např. pomocí varné konvice) a zahříváme nad kahanem. Uvolňuje se pára, která uniká tryskami z plechovky. Na základě zákona akce a reakce (příp. zákona zachování hybnosti) se plechovka roztočí.

25

26 Toto zařízení bylo známo již ve starém Egyptě a jeho vynález se připisuje Heronu Alexandrijskému (2. stol. př. n. l.). Jde o Heronovu parní baňku, která byla jedním z prvních reaktivních motorů.

27 Reaktivní (tryskový) motor motor, pracující na principu zákona akce a reakce. Síla, kterou reaktivní motor vyvíjí, se nazývá tah. Je úměrná množství a rychlosti média, které motor opouští. Aby tato rychlost byla co největší, je reaktivní motor vybaven vhodně tvarovanou tryskou. Princip je znám už od starověku, kdy byl malý kotel ohříván nad ohništěm a pára z něj byla vedena trubkami do kulové nádoby s tryskami, kulová nádoba pak rotovala kolem trubek.

28

29 MODEL REAKTIVNÍHO MOTORU Pomůcky: Plastová láhev ( 2 litry), uzávěr s auto ventilkem, čepička k ventilku, hustilka, lehký dětský vozík (hračka), gumičky Příprava: Plastovou láhev dobře uzavřeme uzávěrem, ve kterém je zabudován auto ventilek. Pomocí hustilky nahustíme láhev vzduchem na tlak asi 0,4 MPa. Láhev upevníme gumičkami na lehce pohyblivý dětský vozík.

30

31 Provedení: Vozík s upevněnou láhví položíme na volnou podlahu a čepičkou uvolníme rychle ventilek. Vozík se rozjede opačným směrem, než je směr unikajícího vzduchu z láhve. Pokus několikrát opakujeme. Vysvětlení: Vyplývá ze zákona zachování hybnosti.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ VYUŽÍVÁNÍ TLAKU

TLAČENÍ A TAHÁNÍ VYUŽÍVÁNÍ TLAKU Pohybujícího se vzduchu nebo vody lze použít na práci, nebo dokonce na výrobu elektřiny. Úkolem je pomocí pokusů zjistit více o vodě a o síle vzduchu. 1. Vodní tryskáčový pokus Potřeby: prázdnou láhev

Více

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi Veletrh nápadů učitel!! /ljziky I!'IH!'!lIMre!II'!!lI!l!l ~i ~ fy:dhu Věra Bdlnková, J. Šimečková, Z. Bobek 1. Toncicí potápěč (karteziónek) Potřeby: plastová láhev (1,5 I), kapátko, kádinka S obarvenou

Více

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky:

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky: Předměty se vždy pohybují přímočaře, pokud je něco nepřinutí změnit směr. Uvedení předmětů do velkých otáček může přinést překvapivé výsledky. O některých těchto jevech se přesvědčíme sami provedením pokusů.

Více

J.W" . ----II' "'_"""", ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo;

J.W . ----II' '_, ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo; Veletrh ndpadfl učitelů fyziky Střípky Z laboratoře malých debruiárů Věra Bdinková DíRKOVÁ KOMORA JEDNODUŠE Potřeby: Kelímek od jogurtu (nejlépe Danone - lze ho snadno propíchnout), černá temperová barva,

Více

Vodní rakety 1.0. Vodní rakety 1.0 1/7

Vodní rakety 1.0. Vodní rakety 1.0 1/7 Vodní rakety 1.0 Vodní rakety 1.0 1/7 Anotace Rakety vždy děti fascinovaly a také s nimi rádi dělají pokusy. Bohužel ale reálné rakety, určené ke zkoumání vesmíru mohou být dost nebezpečné, jelikož např.

Více

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Vzájemné působení těles Pozoruj a popiš vzájemné působení sil Statické a dynamické působení sil čtvrtku).

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více

1.2.9 Tahové a tlakové síly

1.2.9 Tahové a tlakové síly 129 Tahové a tlakové síly Předpoklady: 1201, 1203, 1207 Teď když známe Newtonovy pohybové zákony, můžeme si trochu zrevidovat a zopakovat naše znalosti o silách Podmínky pro uznání síly: Existuje původce

Více

Vzájemné působení těles

Vzájemné působení těles Vzájemné působení těles Podívejme se pozorně kolem sebe. Na parapetu stojí květináč, na podlaze je aktovka, venku stojí auto Ve všech těchto případech se dotýkají dvě tělesa. Květináč působí na parapet,

Více

1.8.6 Archimédův zákon II

1.8.6 Archimédův zákon II 186 Archimédův zákon II Předpoklady: 1805 Pomůcky: pingpongový míček, uříznutá PET láhev, plechovka (skleněná miska), akvárko, voda, hustoměr Co rozhoduje o tom, zda předmět bude plavat? Výslednice dvou

Více

F - Dynamika pro studijní obory

F - Dynamika pro studijní obory F - Dynamika pro studijní obory Určeno jako učební text pro studenty dálkového studia a jako shrnující a doplňkový text pro studenty denního studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven

Více

Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku

Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku Eva Hejnová Přírodovědecká fakulta UJEP Ústí nad Labem, ČR Květa Kolářová ZŠ Buzulucká, Teplice Ivana Hotová Podkrušnohorské gymnázium, Most O čem budeme povídat

Více

Mechanika teorie srozumitelně

Mechanika teorie srozumitelně Třetí Newtonův pohybový zákon V kapitole O silách jsme si říkali, co musí síla splňovat: 1. Musí mít původce (ruka, když na něco tlačíme, Země přitahující tělesa, ). 2. Musí mít cíl. Musí mít na co působit.

Více

13. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Šifra Komenského 2008

13. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Šifra Komenského 2008 13. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ DEBRUJÁRŮ Šifra Komenského 2008 Vysvětlivky k pokusům: Každý úkol se dá řešit mnoha způsoby. Hledání toho nejvhodnějšího však vyžaduje dost času. Přiznáváme, že naše návrhy řešení

Více

Matematika a geometrie

Matematika a geometrie Počítání 5001.ID053 - Barevná pravítka Z nerozbitného plastového materiálu, s různými barvami. Rozměry pravítek jsou všechny násobky jednotek a umožňují ověřování a porovnávání matematických konceptů.

Více

1.8.3 Hydrostatický tlak

1.8.3 Hydrostatický tlak .8.3 Hydrostatický tlak Předpoklady: 00802 Z normální nádoby s dírou v boku voda vyteče, i když na ni netlačí vnější síla. Pokus: Prázdná tetrapacková krabice, několik stejných děr v boční stěně postupně

Více

ASTRO Keplerovy zákony pohyb komet

ASTRO Keplerovy zákony pohyb komet ASTRO Keplerovy zákony pohyb komet První Keplerův zákon: Planety obíhají kolem Slunce po elipsách, v jejichž společném ohnisku je Slunce. Druhý Keplerův zákon: Plochy opsané průvodičem planety za stejné

Více

Inovace výuky Fyzika F8/10. Pohybová a polohová energie

Inovace výuky Fyzika F8/10. Pohybová a polohová energie Inovace výuky Fyzika F8/10 Pohybová a polohová energie Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Fyzika Energie 8. ročník Polohová

Více

RENZ SRW 360 dělení 3:1

RENZ SRW 360 dělení 3:1 RENZ SRW 360 dělení 3:1 Návod na použití kombinovaného děrovacího a vázacího stroje 1. Pracovní plocha 1) Zvolte stabilní pracovní plochu: pracovní plocha musí být plně podepřena (např. stůl), vpřed zavěšené

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 5 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1..00/1.759 Název DUM: Newtonovy pohybové

Více

Certain Teed Montáž vinylového obkladu

Certain Teed Montáž vinylového obkladu Certain Teed Montáž vinylového obkladu Dovoz a Distribuce v ČR: EKOCELL CZ s.r.o. Kunín 255, 742 53 Kunín Tel. 773400186 info@ekocell.cz www.ekocell.cz Obsah 1) Montáž lamel 2) STUDfinder instalační systém

Více

Děkujeme Vám za zakoupení stavebnice P-51 Mustang

Děkujeme Vám za zakoupení stavebnice P-51 Mustang Děkujeme Vám za zakoupení stavebnice P-51 Mustang Vyrábí : ŠAD-Model http://www.sad.okdar.net/modely Stavebnice rádiem řízeného elektrolytu P-51 Mustang Rozpětí: Délka: Hmotnost letová: 1100 mm 930 mm

Více

Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II

Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II Datum konání: 28. 3. 2012 Místo konání: Gymnázium

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14 Bublinárium MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice Při projektovém vyučování si s dětmi na 2.stupni hrajeme s bublinami. Příspěvek nabízí praktické rady a vyzkoušené postupy pro přípravu

Více

Děkujeme Vám za zakoupení stavebnice Z 50 LS

Děkujeme Vám za zakoupení stavebnice Z 50 LS Děkujeme Vám za zakoupení stavebnice Z 50 LS Vyrábí: ŠAD-MODEL http://www.sad.okdar.net/ Stavebnice rádiem řízeného elektroletu Zlín Z 50LS Model je do značné míry předpracován a jeho dokončení Vám zabere

Více

Úlohy pro samostatnou práci k Úvodu do fyziky pro kombinované studium

Úlohy pro samostatnou práci k Úvodu do fyziky pro kombinované studium Úlohy pro samostatnou práci k Úvodu do fyziky pro kombinované studium V řešení číslujte úlohy tak, jak jsou číslovány v zadání. U všech úloh uveďte stručné zdůvodnění. Vyřešené úlohy zašlete elektronicky

Více

ONLY FOR FLIGHT SIMULATION USAGE NOT FOR REAL WORLD FLYING

ONLY FOR FLIGHT SIMULATION USAGE NOT FOR REAL WORLD FLYING ŠKOLA PILOTŮ Základy letu ONLY FOR FLIGHT SIMULATION USAGE NOT FOR REAL WORLD FLYING Author: Ondřej Sekal Valid from: 2010-07-12 Page 1 of 8 Úvod Tato příručka slouží jako učební materiál ke studiu pro

Více

1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity

1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity 1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity Předpoklady: 1205 Pedagogická poznámka: Úvodem chci upozornit, že sám považuji výuku neinerciálních vztažných soustav na gymnáziu za tragický

Více

Název: Měření síly a její vývoj při běžných činnostech

Název: Měření síly a její vývoj při běžných činnostech Název: Měření síly a její vývoj při běžných činnostech Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Biologie) Tematický

Více

Ptáček (metodický list č. 1)

Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Dřevo a příbuzné materiály Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE Pro soutěže AŠSK ČR I. PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE KATEGORIE V. CHLAPCI SŠ příloha č.1 příloha č.2 příloha č.3 příloha č.4 soutěžní protokol tabulka pro výpočet hmotnosti činky

Více

SORTIMENT. Extrudér PW 2

SORTIMENT. Extrudér PW 2 SORTIMENT Extrudér PW 2 Pro svařování PP a PE. Tavicí komora se šnekem, pohonná jednotka, horkovzdušné dmychadlo, řídcí elektronika s regulátorem. Zásuvka by měla být dimenzována na 16 A. Pohon svářečky

Více

PROFESIONÁLNÍ PARNÍ ČISTIČ WJ528 NÁVOD K POUŽITÍ

PROFESIONÁLNÍ PARNÍ ČISTIČ WJ528 NÁVOD K POUŽITÍ PROFESIONÁLNÍ PARNÍ ČISTIČ WJ528 NÁVOD K POUŽITÍ Obsah návodu k použití 1. CHARAKTERISTIKA PŘÍSTROJE A JEHO FUNKCE 3 2. DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ 3 3. POPIS JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ PŘÍSTROJE 4 4. INSTALACE

Více

VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A

VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A vyřízneme z kartonu před- ní stranu, na zadní stranu stejný tvar vysoký

Více

1.2.11 Tření a valivý odpor I

1.2.11 Tření a valivý odpor I 1..11 Tření a valivý odpor I Předpoklady: 11 Př. 1: Do krabičky od sirek ležící na vodorovném stole strčíme malou silou. Krabička zůstane stát. Vysvětli. Mezi stolem a krabičkou působí tření, které se

Více

Příklady: 7., 8. Práce a energie

Příklady: 7., 8. Práce a energie Příklady: 7., 8. Práce a energie 1. Dělník tlačí bednu o hmotnosti m = 25, 0 kg vzhůru po dokonale hladké nakloněné rovině o úhlu sklonu α = 25. Působí na ni při tom stálou silou F o velikosti F = 209

Více

l-s d ~-~ 1--=====---+-_:======... _.- Zajímá tě elektrostatiko? Zkus ovilil svoje dovednosti, znalosli a svůi důvtip na následujících pokusech:

l-s d ~-~ 1--=====---+-_:======... _.- Zajímá tě elektrostatiko? Zkus ovilil svoje dovednosti, znalosli a svůi důvtip na následujících pokusech: Veletrh nápadll učitelů fyziky Neviditelné ruce elektrického pole Miroslava Černá POSLUŠNÝ HÁDEK Zajímá tě elektrostatiko? Zkus ovilil svoje dovednosti, znalosli a svůi důvtip na následujících pokusech:

Více

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce)

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Téma: Vznik indukovaného napětí, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat

Více

TEPLO. Náměty na pokusy na Malé Hraštici 2008. (1. verze, L. Dvořák, 3. 5. 2008)

TEPLO. Náměty na pokusy na Malé Hraštici 2008. (1. verze, L. Dvořák, 3. 5. 2008) 1. Jak co drží teplo Zkuste změřit: TEPLO Náměty na pokusy na Malé Hraštici 2008 (1. verze, L. Dvořák, 3. 5. 2008) Tepelnou kapacitu nejrůznějších věcí (matiček, kovové lžičky, kamenů, dřeva, buřtu, )

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE KLIMOSZ DUOPELET, KLIMOSZ UNIPELET

TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE KLIMOSZ DUOPELET, KLIMOSZ UNIPELET TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE, UNIPELET NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI KOTLE DUO PELLETS, UNI PELLETS 1 ORIGINÁLNÍ NÁVOD č.2/2 DOPRAVA a zprovoznění kotle: Kotle jsou dodávány dle objednávky jako hotové zařízení

Více

Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů

Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů Téměř všichni lidé se cítí přitahování teplým, jemným pískem. Ve vlhkém stavu je písek hutný a

Více

SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU

SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU VELIKOST: výška 27 cm SPOTŘEBA: 120 150 ruliček cca 45 cm dlouhých, předem namořených, tekuté lepidlo, drát 1 1,3 mm, dvě kulaté formy na tělo a hlavičku obvod 31 a 42 cm (polystyrénové

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Oheň, který nespálí (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-03 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

cena za jeden kus bez DPH cena za celkový počet kusů bez DPH cena za celkový počet kusů včetně DPH DPH množství celkem název popis m.j.

cena za jeden kus bez DPH cena za celkový počet kusů bez DPH cena za celkový počet kusů včetně DPH DPH množství celkem název popis m.j. název popis m.j. množství celkem cena za jeden kus bez DPH cena za celkový počet kusů bez DPH DPH cena za celkový počet kusů včetně DPH Papír A5 Papír A4 Papír A3 Lepící tyčinka 40g Zvýrazňovače (mix barev)

Více

VY_32_INOVACE_05_II./17._Přímočaré šíření světla

VY_32_INOVACE_05_II./17._Přímočaré šíření světla VY_32_INOVACE_05_II./17._Přímočaré šíření světla Přímočaré šíření světla, rychlost světla V jakých tělesech kolem nás vzniká Slunce Hvězdy Vlákno žárovky Plamen svíčky Zářivka Světluška Oheň Blesk Láva

Více

Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA

Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc.

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. SPALOVACÍ MOTORY Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. Rozdělení Podle způsobu práce: Objemové (pístové) Dynamické Podle uspořádání: S vnitřním spalováním S vnějším přívodem tepla Ideální oběhy pístových spalovacích

Více

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití Swing Nordic Walking Stepper návod k použití Obsah Rozsah dodávky 3 Účel použití 3 Prohlášení o shodě 3 Informace o bezpečnosti 4 Montáž 6 Informace o cvičení 8 Použití počítače 9 Zapínání/vypínání 9 Výběr

Více

Moment síly, páka Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/

Moment síly, páka Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Moment síly, páka Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Síla může mít otáčivé účinky. Působící síla může měnit otáčivý pohyb tělesa, můžeme těleso roztočit, zbrzdit nebo zastavit.

Více

ODPADY PŘÍRUČKA PRO POPLATNÍKA OBCE TEREZÍN. Jak správně třídit vybrané odpady

ODPADY PŘÍRUČKA PRO POPLATNÍKA OBCE TEREZÍN. Jak správně třídit vybrané odpady ODPADY PŘÍRUČKA PRO POPLATNÍKA OBCE TEREZÍN Jak správně třídit vybrané odpady 1. červen 2014 1 ZAVEDENÍ AKTIVNÍHO SYSTÉMU TŘÍDĚNÍ ODPADU Systém nakládání s odpady v obci Terezín Náklady na likvidaci komunálního

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU BIOENERGETIKA ČLOVĚKA Kapitola třetí PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU Pohyb Obecné informace Dostáváme se k přehledu prostředků a metod tréninku, zaměřených na zvýšení

Více

Dynamika pro učební obory

Dynamika pro učební obory Variace 1 Dynamika pro učební obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Newtonovy pohybové zákony

Více

JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří?

JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří? PEŘÍČKA Peří je srst ptáčků. Je tak lehké a měkké... Když ptáčkovi vypadne peříčko, nepadá přímo k zemi, třeba jako kamínek, ale snáší se. Proč se peříčko snáší tak pomalu? Co ještě padá pomalu? Co padá

Více

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ METODICKÝ LIST /8 HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ Tematický okruh Učivo Ročník Časová dotace Klíčové kompetence MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ 7. vyučovací hodiny. Kompetence k učení - pozorováním

Více

RENZ SRW dělení 3:1. Návod na použití kombinovaného děrovacího a vázacího stroje

RENZ SRW dělení 3:1. Návod na použití kombinovaného děrovacího a vázacího stroje RENZ SRW dělení 3:1 Návod na použití kombinovaného děrovacího a vázacího stroje Pracovní plocha 1) Zvolte stabilní pracovní plochu: pracovní plocha musí být plně podepřena (např. stůl), vpřed zavěšené

Více

Strečink- adduktory vnitřní stehno - 1. - vsedě I. Strečink- adduktory vnitřní stehno - 2. - vsedě II.

Strečink- adduktory vnitřní stehno - 1. - vsedě I. Strečink- adduktory vnitřní stehno - 2. - vsedě II. stehno - 1. - vsedě I. Posadíme se zády ke stěně, hýžděmi se opíráme o stěnu. Roznožíme a pokrčíme kolena tal, aby se chodidla navzájem dotýkala. Chodidla nebo kotníky uchopíme rukama a přitáhneme si je

Více

Adventní věnec (metodický list č. 1)

Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Papír Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh Papír Adventní

Více

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí:

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí: Téma č. 27 - obor Kuchařské práce/ekologie Proč třídit odpad? Recyklace odpadů Zkuste se nad touto otázkou zamyslet dříve, než budete číst dále. Někdo z vás odpověděl: protože mám rád přírodu; nechci,

Více

Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191)

Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191) Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191) SERVIS A NÁHRADNÍ DÍLY ZAJIŠŤUJE DODAVATEL Seven Sport s.r.o., Dělnická 957, 749 01 Vítkov tel. +420 556 300970, www.insportline.cz pro Slovensko: insportline s.r.o.,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_33 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Alena

Více

Honzík začíná v cykloškolce

Honzík začíná v cykloškolce Jízda na kole je skvělý způsob, jak protáhnout celé tělo. Honzík začíná v cykloškolce To jsem si dal, pomyslel si Honzík, když zasedl do školní lavice. Ve třídě totiž seděli samí malí špunti a Honzík byl

Více

Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak

Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak Komorový drak je vysokou zárukou pohodového létání, tudíž budete se svou stavbou spokojeni a Vás potomek nebude určitě šetřit chválou.

Více

Obr. 2 Obr. 3. Obr. 4 Obr. 5. Obr. 6 Obr. 7. Obr. 8 Obr. 9

Obr. 2 Obr. 3. Obr. 4 Obr. 5. Obr. 6 Obr. 7. Obr. 8 Obr. 9 Mod. 2481 CZ Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 10 Obr. 11 Obr. 12 Obr. 13 VYSOKÉ NAPĚTÍ Nesundávejte kryty! Uvnitř je vysoké napětí! Obr. 14 Důležité varování TENTO SPOTŘEBIČ

Více

DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ... 3 NÁKRES... 4 SEZNAM DÍLŮ... 5 MONTÁŽ SOUHRNNÉ INFORMACE... 8 SPOJOVACÍ MATERIÁL... 10

DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ... 3 NÁKRES... 4 SEZNAM DÍLŮ... 5 MONTÁŽ SOUHRNNÉ INFORMACE... 8 SPOJOVACÍ MATERIÁL... 10 UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 5547 Magnetický běžecký pás insportline Sprynkl OBSAH DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ... 3 NÁKRES... 4 SEZNAM DÍLŮ... 5 MONTÁŽ SOUHRNNÉ INFORMACE... 8 SPOJOVACÍ MATERIÁL... 10

Více

Návod k použití pro indukční varnou desku MODEL: CIE6335

Návod k použití pro indukční varnou desku MODEL: CIE6335 UK Návod k použití pro indukční varnou desku MODEL: CIE6335 2 1 3 Děkujeme za koupi indukční varné desky CANDY. Přečtěte si návod k použití pozorně před použitím a odložte si jej na bezpečném místě. 1

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

TÉMA: ŘADA NAPĚTÍ KOVŮ. Pokus experimentální odvození řady napětí kovů

TÉMA: ŘADA NAPĚTÍ KOVŮ. Pokus experimentální odvození řady napětí kovů TÉMA: ŘADA NAPĚTÍ KOVŮ Pokus experimentální odvození řady napětí kovů Pomůcky: Petriho miska (o průměru 10 cm), laboratorní voltmetr, 2 zkušební hroty se spojovacími vodiči, filtrační papír, nůžky, jemný

Více

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil

Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil Teoretická část: Páka je jednoduchý stroj, ve fyzice velmi důležitý pojem pro působí síly či celé skupiny sil. Ve své podstatě

Více

Síla. Měření tažné síly robota. Tematický celek: Síla. Úkol:

Síla. Měření tažné síly robota. Tematický celek: Síla. Úkol: Název: Síla. Měření tažné síly robota. Tematický celek: Síla Úkol: 1. Zopakujte si, co víte o síle a jejím měření. 2. Navrhněte robota se dvěma motory, určete jakou sílu v tahu je schopen vyvinout. 3.

Více

DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA. Dvouokruhové brzdné zařízení

DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA. Dvouokruhové brzdné zařízení DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA Technické, montážní a seřizovací pokyny pro Dvouokruhové brzdné zařízení http://trabant.jinak.cz Dvouokruhové brzdy (1.1) Konstrukce a funkce Dvouokruhové brzdné zařízení je zkonstruováno

Více

PULT PRO VELKÉ UMYVADLO KROK 1. Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí.

PULT PRO VELKÉ UMYVADLO KROK 1. Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí. PULT PRO VELKÉ UMYVADLO Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí. Potřebujeme k tomu: 4 tvárnice Ytong P2-500 (150) o rozměrech 150x249x599 mm

Více

PROGRAM ELEKTRICKÉHO VYTÁPĚNÍ Q-TERMO. termo. vnitřní elektrické vytápění Q-TERMO

PROGRAM ELEKTRICKÉHO VYTÁPĚNÍ Q-TERMO. termo. vnitřní elektrické vytápění Q-TERMO PROGRAM ELEKTRICKÉHO VYTÁPĚNÍ Q-TERMO termo vnitřní elektrické vytápění Q-TERMO PROGRAM VNITŘNÍHO ELEKTRICKÉHO PODLAHOVÉHO VYTÁPĚNÍ Q-TERMO Elektrické podlahové vytápění je velmi efektivní, moderní a úsporný

Více

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu.

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. výzkumný úkol 07 LÁVOVÁ LAMPA Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. větší skleněná nádoba (třeba lahev od okurek) voda olej

Více

Předokenní roleta Nadokenní roleta Roleta zaomítací

Předokenní roleta Nadokenní roleta Roleta zaomítací VENKOVNÍ ROLETY Předokenní roleta Nadokenní roleta Roleta zaomítací 1. VYMĚŘENÍ STANDARDNÍ ROLETY OBJEDNACÍ ROZMĚRY JSOU ROZMĚRY HOTOVÉ ROLETY. Šířka rolety = X Výška rolety = Y Šířku i výšku měříme vždy

Více

stříkací pistole s kompresorem

stříkací pistole s kompresorem stříkací pistole s kompresorem 51.04-PSK-230 CZ 2 5 4 1 7 15 16 6 3 10 8 13 11 12 14 PROTECO nářadí s.r.o. 9 2 1. Tělo stříkací pistole 2. Rozdělovací kroužek vzduchu 3. Vzduchová tryska 4. Tryska 5. O

Více

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Asociace školních sportovních klubů České republiky P R O P O Z I C E krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ chlapci Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Pohár AŠSK ČR Silový víceboj SŠ chlapci strana

Více

VÝROBNÍKY ŠLEHAČKY Návod k použití

VÝROBNÍKY ŠLEHAČKY Návod k použití VÝROBNÍKY ŠLEHAČKY Návod k použití TYPOVÁ ŘADA: WHIPPER MODELY: Whipper,Whipper plus,whipper 5,Whipper 5 plus ke kterému se vztahuje tento návod k použití je v souladu se směrnicemi Evropského společenství

Více

Model: MINIME. Pokyny ke složení a použití POUZE PRO POUŽITÍ VENKU PROSÍM UCHOVEJTE TYTO POKYNY PRO BUDOUCÍ POTŘEBU.

Model: MINIME. Pokyny ke složení a použití POUZE PRO POUŽITÍ VENKU PROSÍM UCHOVEJTE TYTO POKYNY PRO BUDOUCÍ POTŘEBU. Model: MINIME Pokyny ke složení a použití POUZE PRO POUŽITÍ VENKU PROSÍM UCHOVEJTE TYTO POKYNY PRO BUDOUCÍ POTŘEBU. ROZLOŽENÝ POHLED Seznam částí Č. Popis Množství 1 Držadlo víka 1 2 Ventilační otvory

Více

Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny?

Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny? Výukové materiály Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny? Téma: Měření času, střídání dne a noci, střídání ročních období (RVP: Vesmír) Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět

Více

2 Zednickou lžící odstraňte nerovnosti dílů pro dosažení lepší přilnavosti.

2 Zednickou lžící odstraňte nerovnosti dílů pro dosažení lepší přilnavosti. PROCES INSTALACE KROK ZA KROKEM 1 Povrch pro lepení dokonale očistěte. Je důležité vybrat první úroveň pro zajištění rovnosti instalace. Ujistěte se, že na povrchu není žádný materiál, který odpuzuje vodu.

Více

NÁVOD K OBSLUZE SKŘÍŇKA NA NÁŘADÍ 712 HFZCAII ZÁRUČNÍ LIST

NÁVOD K OBSLUZE SKŘÍŇKA NA NÁŘADÍ 712 HFZCAII ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ LIST 1. Na výrobky UNI-MAX je poskytována záruka v délce 24 měsíců od data prodeje dle občanského zákoníku nebo v délce 12 měsíců dle obchodního zákoníku a vztahuje se na prokázané vady materiálu

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Hračky ve výuce fyziky

Hračky ve výuce fyziky Veletrh ndpadů učitelii: fyziky Hračky ve výuce fyziky Zdeněk Drozd, Jitka Brockmeyerová, Jitka Houfková, MFF UK Praha Fyzika patří na našich školách stále k jednomu z nejméně obh'bených předmětů. Jedním

Více

Domovní telefon s přístupovými kartami. Obj. č.: 61 17 61. Rozsah dodávky. Popis a ovládací prvky

Domovní telefon s přístupovými kartami. Obj. č.: 61 17 61. Rozsah dodávky. Popis a ovládací prvky Domovní telefon s přístupovými kartami Rozsah dodávky Venkovní jednotka Vnitřní jednotka Napájecí adaptér Instalační materiál 7 přístupových karet Návod k obsluze Popis a ovládací prvky a) Vnitřní jednotka

Více

10 Kočka nebo koťátko

10 Kočka nebo koťátko Kočka nebo koťátko Cíle výtvarné lekce: rozvíjení fantazie a kreativity při tvorbě s atypickými výtvarnými materiály: s plastovým kelímkem, drátěnkou, drátky, rozšíření znalostí o životě koček. Pomůcky

Více

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením průvodce cvičením Závěsný systém ARTIS fitness X-trainer představuje kompletní cvičební pomůcku pro trénink celého těla za méně než 30 minut.

Více

Inovace výuky Fyzika F8/ 01

Inovace výuky Fyzika F8/ 01 Inovace výuky Fyzika F8/ 01 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Energie Cílová skupina: 8. ročník Klíčová slova: Energie, teplo, teplota, přijaté a odevzdané teplo,

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity

Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity Název: Studium tření a jeho vliv na běžné aktivity Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Člověk a svět práce) Tematický

Více

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05 výzkumný úkol 05 VODNÍ KOLO Proud vody může pohánět vodní kola různých typů a ty pak zase pohání mlýn, generátor elektrického proudu nebo jiné zařízení. Naše kolo se svým typem podobá turbíně vodních elektráren.

Více

Nástroje a vybavení Měřicí pásmo Pracovní rukavice Plastové nebo gumové kladívko Mazivo Křížový šroubovák NÁVOD K MONTÁŽI

Nástroje a vybavení Měřicí pásmo Pracovní rukavice Plastové nebo gumové kladívko Mazivo Křížový šroubovák NÁVOD K MONTÁŽI NÁVOD K MONTÁŽI DŮ LEŽITÉ Než začnete montovat tento skleník, přečtěte si, prosím, pečlivě tento návod. Proveďte, prosím, všechny kroky v pořadí uvedeném v tomto návodu. Neutahujte šroubky skleníku, dokud

Více

Newtonovy pohybové zákony

Newtonovy pohybové zákony Newtonovy pohybové zákony Zákon setrvačnosti = 1. Newtonův pohybový zákon (1. Npz) Zákon setrvačnosti: Těleso setrvává v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu, jestliže na něj nepůsobí jiná tělesa (nebo

Více

6 CDB 90X 6 CDB 70X 6 CDB 60X

6 CDB 90X 6 CDB 70X 6 CDB 60X Odsavač par Model 6 CDB 90X 6 CDB 70X 6 CDB 60X Návod k použití a instalaci OD 9 1 2 3* 4 2 a b c 3 5 4 Návod k montáži a k použití Při čtení návodu sledujte také obrázky na prvních stranách, na které

Více

Tření a valivý odpor I

Tření a valivý odpor I 1.2.11 Tření a valivý odpor I Předpoklady: 1210 Pedagogická poznámka: Měření závislosti provádíme stejným způsobem už v primě, proto se tato část hodiny shoduje s odpovídající hodinou v učebnici pro 6.

Více

Přepravní lanové smyčky

Přepravní lanové smyčky Přepravní lanové smyčky Obsah Strana Lanové smyčky 5-1 Lanové smyčky s únosností víc jak 25t 5-2 Lanové smyčky ohnuté - typ AL 5-2 Neowire smyčky 5-3 Návod k použití Neowire N33-H1 5-4 pro zvedání panelů

Více