Textová příloha č. 1. Pozvánka na galerijní program Pojďte si hrát do galerie aneb Setkání s umělci Poličska:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Textová příloha č. 1. Pozvánka na galerijní program Pojďte si hrát do galerie aneb Setkání s umělci Poličska:"

Transkript

1 Textová příloha č. 1 Pozvánka na galerijní program Pojďte si hrát do galerie aneb Setkání s umělci Poličska:

2 Textová příloha č. 2 Nabídkový leták galerijního programu Pojďte si hrát do galerie aneb Setkání s umělci Poličska: Městské muzeum a galerie Polička Vás zve na vzdělávací výtvarný program do expozice moderního umění v radnici POJĎTE SI HRÁT DO GALERIE aneb SETKÁNÍ S UMĚLCI POLIČSKA od 7. května do 15. června 2007 Interaktivní výtvarný program lze zahrnout do školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání a uplatnit ve vzdělávací oblasti Umění a kultura. Svým obsahem a pojetím navazuje na vzdělávací obor Výtvarná výchova, který je koncipován jak pro I. tak pro II. stupeň základního vzdělávání. Program je připraven ve třech věkových variantách - pro třídu, třídu, třídu. Vlastní aktivní činností se děti seznámí s díly významných rodáků a umělců, kteří v Poličce nebo jejím blízkém okolí v uplynulých letech působili Bořivoj Borovský, František Bukáček, Pavel Herynek, Jan Honsa, Jan Lichtág a Zbyšek Sion. Program pro třídu obsahuje řadu hravých tvůrčích činností, prostřednictvím připravených výtvarných aktivit se děti seznámí s díly vybraných umělců. Program podněcuje představivost, tvořivost i vlastní kreativní práci s různorodými materiály a pomůckami. Program pro třídu je založen na přímém kontaktu s vystavenými díly. Prostřednictvím různorodých činností se děti seznámí s tématy, technikami a postupy, které umělci ve své tvorbě uplatnili. Program je založen na skupinové i individuální tvořivé práci, komunikaci a prezentaci svých nápadů a výtvorů před ostatními. Program pro třídu je rozdělen na šest samostatných tématických celků souvisejících vždy s jedním konkrétním umělcem. Každé skupině budou přiděleny různorodé texty, fotografie, reprodukce, výtvarné pomůcky a potřeby související s životem a dílem autora. Tyto materiály využijí ke splnění teoretických i praktických úkolů, které budou formulovány v pracovním listu. Své poznatky a výsledky budou v závěru programu prezentovat ostatním. Délka programu je variabilní, dle časových možností účastníků min. Školním třídám doporučujeme předem se objednat, kontakt: Městské muzeum a galerie Polička, Tylova 114, Polička , tel.: , pavla.pavlickova@seznam.cz Otevírací doba: Út-Ne 9:00-12:00, 12:30-16:00 hod., případným zájemcům zajistíme vstup také v pondělí, nutná je však předběžná objednávka. Vstupné: děti 15,- Kč, dospělí 15,- Kč, učitelé jako doprovod zdarma.

3 Textová příloha č. 3 VERŠE NA KVĚTINY FRANTIŠKA BUKÁČKA Miloslav Bureš Namalovat růži, z níž právě včela odletěla, namalovat vánek, jenž ztichl mezi kvetoucími lány; svíráš paletu a tvoje ruka rozechvělá drží štětec, na němž svítí barva růží planých. Nevím, jak se všechny jmenují, ty ze zahrádek, s polí, ty růžové, modré, fialové i do červena. Se svým štětcem mezi nimi jdeš jak o poutnické holi a každá květina chce býti do tvých barev oblečena. Pro krásu života i pro potěchu srdce dýchají tvé květy, chvějící se v rose ranní. Kéž také vzplaneme jak rudé růže prudce, nechť na popel v nás shoří všechny bolesti a rány. Tvým květům šťastnou cestu! V dobré hlíně zrály. Až rozvoní se kdesi nad večerním stolem, v jasných barvách vzplanou jako okno katedrály, zatím co sníh bude padat na zahrady a pole. Buď zdráva, podléštko, narcisy, ty růže krasavice, buď zdráv lístku, co letíš kamsi do nenávratna. Tolik krásy! Jako by i tebe bylo více! Díky, Františku, za tvoje plátna.

4 Textová příloha č. 4 FRANTIŠEK BUKÁČEK pomůcky (látky, vlny, provázky ) vám poslouží ke splnění dalších úkolů. A. Celá skupina si důkladně pročte přiložené materiály a zodpoví zadané otázky. Správná řešení si každý jednotlivec zapíše do pracovního listu. 1. Jakou vazbu má František Bukáček na Poličku a jaký význam má pro Městské muzeum a galerii Polička? 2. Prohlédni si všechna vystavená díla Františka Bukáčka a poznamenej si do pracovního listu vlastní postřehy (název, technika, rok vzniku ) 3. Jaká náměty a žánry se objevují v díle Františka Bukáčka? 4. Vysvětli pojem zátiší. 5. Kde získal František Bukáček vztah ke květinám, umění a sběratelství? B. Společnými silami splňte úkoly, které svým pojetím navazují na tvorbu Františka Bukáčka. 1. Inspirujte se tvorbou Františka Bukáčka a do rámu vytvořte z textilního materiálu květinové zátiší. K realistickému ztvárnění květin, vám pomůže kniha o zahradních květinách. 2. Básník Miloslav Bureš napsal báseň Verše na květiny Františka Bukáčka, složte vlastní báseň minimálně o šesti verších, která budou oslavovat vaše výtvarné dílo. k představení Františka Bukáčka ostatním spolužákům. Vytvořte 5 minutovou prezentaci, která bude obsahovat informace týkající se života a tvorby Františka Bukáčka. Forma je libovolná, do prezentace však musí být zapracovány odpovědi na zadané otázky (další doplňující informace jsou zcela na vás ) Využijte rovněž výsledky výtvarných aktivit i díla vystavená v galerii.

5 Textová příloha č. 5 MALÍŘI VYSOČINY pomůcky (papíry, pastely, tužky ) vám poslouží ke splnění dalších úkolů. A. Celá skupina si důkladně prohlédne vystavená díla, pročte si přiložené materiály a zodpoví zadané otázky. Správná řešení si každý jednotlivec zapíše do pracovního listu. 1. Prohlédni si všechny vystavené krajinomalby a poznamenej si do pracovního listu vlastní postřehy (název, technika, rok vzniku ) 2. Kteří malíři Vysočiny jsou zastoupeni v expozici moderního umění v radnici? 3. Jakým způsobem jsou malíři Vysočiny provázáni s Poličkou? 4. Vysvětli pojem krajinomalba 5. Víte, co to znamená, když se řekne: Jdu malovat do plenéru? B. Společnými silami splňte úkoly, které svým pojetím navazují na tvorbu malířů Vysočiny. 1. Mezi materiály naleznete turistickou mapu, zkuste do ní barevně zaznačit, kde který malíř tvořil a působil. 2. Inspirujte se obrazem Jana Honsy, který zachycuje pohled na krajinu a střechy domů. Ocitáte se v podobné pozici jako Jan Honsa, vyhlédněte z okna a pomocí drátěného kukátka vyberte výřez z okolní krajiny. Vybraný motiv následně nakreslete barevnými pastely na arch papíru. k představení malířů Vysočiny ostatním spolužákům. Vytvořte 5 minutovou prezentaci, která bude obsahovat informace týkající se života a tvorby všech krajinářů, kteří jsou v expozici zastoupeni. Forma je libovolná, do prezentace však musí být zapracovány odpovědi na zadané otázky (další doplňující informace jsou zcela na vás ) Využijte rovněž výsledky výtvarných aktivit i díla vystavená v galerii.

6 Textová příloha č. 6 PAVEL HERYNEK pomůcky (dřívka, drát, karton ) vám poslouží ke splnění dalších úkolů. A. Celá skupina si důkladně prohlédne vystavená díla, pročte si přiložené materiály a zodpoví zadané otázky. Správná řešení si každý jednotlivec zapíše do pracovního listu. 1. Jakou vazbu má Pavel Herynek na Poličku? 2. Prohlédni si všechna vystavená díla Pavla Herynka a poznamenej si do pracovního listu vlastní postřehy (název, technika, rok vzniku ) 3. Pavel Herynek ve své tvorbě rozvíjí tři různé výtvarné žánry, které to jsou? 4. K čemu slouží žluté kolo s trojúhelníkovým průhledem zavěšené na zdi mezi okny? 5. Co je to rotografie? B. Společnými silami splňte výtvarné úkoly, které svým pojetím navazují na tvorbu Pavla Herynka. 1. Inspirujte se vystavenými díly, navrhněte tělový šperk nebo kolekci šperků. Návrh zpracujte kresebně a jeden vybraný kus převeďte do 3D podoby, využijte připravené materiály. 2. Vymyslete název tělového šperku/kolekce šperků a jejich způsob nošení, navrhněte komu by byl takový šperk určen. k představení Pavla Herynka ostatním spolužákům. Vytvořte 5 minutovou prezentaci, která bude obsahovat informace týkající se života a tvorby Pavla Herynka. Forma je libovolná, do prezentace však musí být zapracovány odpovědi na zadané otázky (další doplňující informace jsou zcela na vás ) Využijte rovněž výsledky výtvarných aktivit i díla vystavená v galerii.

7 Textová příloha č. 7 BOŘIVOJ BOROVSKÝ pracovní list pomůcky (barvy, štětce, papíry ) vám poslouží ke splnění dalších úkolů. A. Celá skupina si důkladně prohlédne vystavená díla, pročte si přiložené materiály a zodpoví zadané otázky. Správná řešení si každý jednotlivec zapíše do pracovního listu. 1. Jakou vazbu má Bořivoj Borovský na Poličku? 2. Prohlédni si všechna vystavená díla Bořivoje Borovského a poznamenej si do pracovního listu vlastní postřehy (název, technika, rok vzniku ) 3. Jaké výtvarné techniky používá ve své tvorbě Bořivoj Borovský? Která z technik zásadně ovlivnila proměnu umělcovy malířské tvorby? 4. Kdy se Bořivoj Borovský oprostil od předchozí krajinářské tvorby a namaloval první abstraktní obrazy? Vysvětli pojem abstraktní umění. 5. Kde hledá Bořivoj Borovský inspiraci pro malbu svých obrazů? B. Společnými silami splňte výtvarné úkoly, které svým pojetím navazují na tvorbu Bořivoje Borovského. 1. Bořivoj Borovský vytvořil v roce 1989 obraz Poutníci modrého prostoru, inspirujte se dalšími vystavenými díly a namalujte k názvu svou vlastní variantu obrazu. 2. Namíchejte alespoň deset různých odstínů barvy, kterou Bořivoj Borovský ve svých obrazech nejčastěji používá a vytvořte z nich barevnou řadu k představení Bořivoje Borovského ostatním spolužákům. Vytvořte 5 minutovou prezentaci, která bude obsahovat informace týkající se života a tvorby Bořivoje Borovského. Forma je libovolná, do prezentace však musí být zapracovány odpovědi na zadané otázky (další doplňující informace jsou zcela na vás ) Využijte rovněž výsledky výtvarných aktivit i díla vystavená v galerii.

8 Textová příloha č. 8 JAN LICHTÁG pracovní list články z novin, pozvánky, fotografie apod.), v kterých objevíte různé užitečné informace. Ostatní pomůcky (hlína, špachtle ) vám poslouží ke splnění dalších úkolů. A. Důkladně si pročti přiložené materiály, nalezneš v nich odpovědi na zadané otázky. Správná řešení si zapiš do pracovního listu. 1. Jakou vazbu má Jan Lichtág na Poličku? 2. Prohlédni si všechna vystavená díla Jan Lichtága a poznamenej si do pracovního listu vlastní postřehy (název, technika, rok vzniku ) 3. Jaké materiály používal Jan Lichtág ke své tvorbě? 4. Jaké druhy předmětů vytvářel? 5. Vysvětli pojem reliéf. B. Společnými silami splňte výtvarný úkol, který svým pojetím navazuje na tvorbu Jana Lichtága. 1. Jan Lichtág vytvořil v letech sochu Muž s tragicky svěšenou hlavou, inspirujte se dalšími vystavenými díly a vymodelujte k názvu svou vlastní variantu sochy. k představení Jana Lichtága ostatním spolužákům. Vytvořte 5 minutovou prezentaci, která bude obsahovat informace týkající se života a tvorby Jana Lichtága. Forma je libovolná, do prezentace však musí být zapracovány odpovědi na zadané otázky (další doplňující informace jsou zcela na vás ) Využijte rovněž výsledky výtvarných aktivit i díla vystavená v galerii.

9 Textová příloha č. 9 ZBYŠEK SION pomůcky (papír, barevné folie ) vám poslouží ke splnění dalších úkolů. A. Celá skupina si důkladně pročte přiložené materiály a zodpoví zadané otázky. Správná řešení si každý jednotlivec zapíše do pracovního listu. 1. Jakou vazbu má Zbyšek Sion na Poličku? 2. Prohlédni si všechna vystavená díla Zbyška Siona a poznamenej si do pracovního listu vlastní postřehy (název, technika, rok vzniku ) 3. Vysvětli pojem nová figurace. 4. Jaká témata Zbyšek Sion ve svých obrazech nejčastěji zpracovává? 5. Jaké výtvarné techniky ve své tvorbě využívá? B. Společnými silami splňte úkoly, které svým pojetím navazují na tvorbu Zbyška Siona. 1. V knize Eduarda Petišky Staré řecké báje a pověsti si pozorně přečti mýtus o Daidalovi a Ikarovi. 2. Také Zbyšek Sion namaloval v letech obraz s názvem Íkarovo přistání, inspiruj se bájným příběhem o Daidalovi a Ikarovi a z připravených barevných dílků vytvoř vlastní obraz, který bude ilustrovat daný příběh. k představení Zbyška Siona ostatním spolužákům. Vytvořte 5 minutovou prezentaci, která bude obsahovat informace týkající se života a tvorby Zbyška Siona. Forma je libovolná, do prezentace však musí být zapracovány odpovědi na zadané otázky (další doplňující informace jsou zcela na vás ) Využijte rovněž výsledky výtvarných aktivit i díla vystavená v galerii.

Centrum psaní. Knížku máme rádi, poradí, potěší, pomůže, DOPLŇTE

Centrum psaní. Knížku máme rádi, poradí, potěší, pomůže, DOPLŇTE Centrum psaní vše důkladně zvládneš v daném čase. 1. Společně si prohlédněte malé i velké plakáty o českých spisovatelích a spisovatelkách dětských knih. Každý si vyberte jednoho spisovatele či spisovatelku,

Více

10 jednoduchých tipů. Pro více romantiky ve vašem partnerském vztahu

10 jednoduchých tipů. Pro více romantiky ve vašem partnerském vztahu 10 jednoduchých tipů Pro více romantiky ve vašem partnerském vztahu Napsal: Aleš Kalina, kouč v oblasti mezilidských vztahů Tento materiál můžete volně šířit s uveřejněním odkazu www.mujvztah.cz Tip #

Více

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016

TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 TÝDENNÍ LETNÍ VÝTVARNÉ DÍLNY PRO DĚTI V NÁRODNÍ GALERII V PRAZE 2016 Zveme všechny, kteří mají chuť tvořit, inspirovat se výtvarným uměním a vyzkoušet si různé techniky, jichž používali staří mistři a

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_10_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 25. 3. 2013 Datum ověření ve výuce: 5.

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová

Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová Doporučení pro činnosti ve škole v hodině výtvarné výchovy či mediální výchovy předcházející programu absolvovanému

Více

rastrování I. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy):

rastrování I. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy): Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace I. Autor: Mgr. MgA. Michal Popieluch

Více

Nabídka vzdělávacích programů ZÁKLADNÍ ŠKOLY

Nabídka vzdělávacích programů ZÁKLADNÍ ŠKOLY METODICKÉ CENTRUM ZAHRADNÍ KULTURY V KROMĚŘÍŽI Čestný dvůr Květné zahrady Generála Svobody 1192 767 01 Kroměříž www.nczk.cz www.facebook.com/nczk.kromeriz/ info@nczk.cz +420 778 531 417 Nabídka vzdělávacích

Více

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Pracovní listy pro projekt Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy práce ve skleníku Fata Morgana PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Krajina jest obrovský, divoký, nepořádný,

Více

Předmět: Tvořivá dílna

Předmět: Tvořivá dílna Předmět: Tvořivá dílna Charakteristika předmětu tvořivá dílna 1. stupeň (3., 4. a 5. ročník) Předmět Volitelná tvořivá dílna vychází ze vzdělávací oblasti Umění a kultura. Vzdělávání v tomto předmětu přispěje

Více

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha)

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) A. ZVĚROKRUH Metodický výtvarný list úroveň B a C Ilustrační obrázek díla Alfonse Muchy: Zodiac. Zdroj: http://www.wikiart.org/en/alphonse-mucha/zodiac-1896

Více

STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Výtvarná výchova

STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Výtvarná výchova STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Výtvarná výchova Zpracováno dle upraveného RVP ZV platného od 1. 9. 2013 Vypracovala skupina pro přípravu standardů vzdělávacího oboru Výtvarná výchova ve složení: Mgr.

Více

šperk 10+ 10- šperk vnitřek pravá Dokresli svůj secesní šperk.

šperk 10+ 10- šperk vnitřek pravá Dokresli svůj secesní šperk. vnitřek levá vnitřek pravá zadní Dokresli svůj secesní. Informace k notýsku Šperk Úvod: Devatenácté století přineslo významné změny ve skladbě obyvatel a ve struktuře majetku. Zatímco v předchozích staletích

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

ZÁPIS Č. 1 Z JEDNÁNÍ KOMISE PRO KULTURU, CESTOVNÍ RUCH A OSTATNÍ SPOLKOVÉ AKTIVITY 16. 1. 2014

ZÁPIS Č. 1 Z JEDNÁNÍ KOMISE PRO KULTURU, CESTOVNÍ RUCH A OSTATNÍ SPOLKOVÉ AKTIVITY 16. 1. 2014 ZÁPIS Č. 1 Z JEDNÁNÍ KOMISE PRO KULTURU, CESTOVNÍ RUCH A OSTATNÍ SPOLKOVÉ AKTIVITY 16. 1. 2014 Přítomni: Burda Michal, Hodyc Jaroslav Mgr., Husáriková Soňa, Polnický Petr, Tomáš Staněk Mgr., Jaroslav Špaček

Více

4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova. 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova

4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova. 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Výtvarný výchova spadá spolu

Více

Odhalit záměr. 1. Připravte si malé papírky, které jste obdrželi od učitele. Pozorně vyslechněte učitelův úvod. Co se naučíte.

Odhalit záměr. 1. Připravte si malé papírky, které jste obdrželi od učitele. Pozorně vyslechněte učitelův úvod. Co se naučíte. Odhalit záměr Co se naučíte Naučíte se odhalovat záměry účastníků digitální komunikace. Naučíte se od sebe oddělit co druzí chtějí obsah komunikace a jak to říkají formu komunikace. Kolik máte času 45

Více

Projektové noviny (duben 2014)

Projektové noviny (duben 2014) Projektové noviny (duben 2014) Environmental Realiteach aneb učíme se realitou profesí v oblasti životního prostředí CZ.1.07/1.1.20/02.0098. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na 1. pololetí ŠR 2015/2016

zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na 1. pololetí ŠR 2015/2016 Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno www.sssbrno.cz zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na

Více

2. ZADÁNÍ A VYSVĚTLENÍ ÚKOLU

2. ZADÁNÍ A VYSVĚTLENÍ ÚKOLU ANTONÍN MIKULÁŠ ČÍLA 1. MOTIVACE (15 minut) (Motivační fáze slouží k uvedení do problematiky a podnícení zájmu o následný úkol. Pokládané otázky můžete podle vlastního uvážení přizpůsobit skupině, se kterou

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Karel IV. Časový rozsah lekce Odpolední blok, součást projektu Věková skupina (ročník) 4.-5.

Více

Mezinárodní rok lesů

Mezinárodní rok lesů Mezinárodní rok lesů Rok 2011 byl vyhlášen OSN Mezinárodním rokem lesů s cílem zvýšit povědomí o trvale udržitelném obhospodařování lesů a ochraně přírody a posílit trvale udržitelný vývoj všech typů lesů

Více

PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ

PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ ZDRAVÍ ANEB MY STONÁME NERADI I. NÁVRH PROJEKTU Název: ZDRAVÍ ANEB MY STONÁME NERADI Autoři: Zuzana Křížová, Šárka Zemanová, Jitka Novohradská Školní rok: 2007/2008

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART. Living history Living history

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART. Living history Living history VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 STUDIO PAINTIG 3 Living history Living history BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR'S THESIS

Více

Další využití expediční práce z let 2013 a 2014

Další využití expediční práce z let 2013 a 2014 Další využití expediční práce z let 2013 a 2014 tvorba dokumentárních filmů a podkladů pro informační tabule Matyáš Kadlčík profilová práce Autor: Matyáš Kadlčík Datum odevzdání práce: Vedoucí práce: Mgr.

Více

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY Pedagogická fakulta Brno Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 návrh projektu LIDSKÉ SMYSLY 16. 12. 2009 Pavla Pokorná DiS. 5. ročník, 9. semestr 174166 2009/2010 KS Učitelství pro 1.

Více

NEOROMANTIČKA. co musíš mít. módní lekce

NEOROMANTIČKA. co musíš mít. módní lekce NEOROMANTIČKA Na jednu stranu by se nejraději narodila v jiném století. Vybrala by si dobu, ve které byly dívky jemné stejně jako jejich šaty s anglickou krajkou. Neoromantička ale ráda chodí i v teniskách

Více

Kryptomerie japonská

Kryptomerie japonská Pracovní listy pro žáky Název ekostezky nebo ekokoutku: Život stromu Škola:SOŠ Hamr - Litvínov Tvůrce pracovních listů: Fléglová Šárka, Mgr. 1 Pracovní list:1 Kryptomerie japonská 1. Co to je Kryptomerie

Více

ZAN ZADÁNÍ ZS 2014 2015

ZAN ZADÁNÍ ZS 2014 2015 ZAN ZADÁNÍ ZS 2014 2015 Matthew Frederick, 101 Things I Learned in Architecture School 1 I. úloha - MEDITAČNÍ PROSTOR Zadání: studie stavby zapuštěné do země. Studenti se zaměřují na práci s vnitřními

Více

Nejprve rozdejte žákům obrázky z části pro žáky s dílčími úkoly. Poté jim promítněte obraz Modráček a pokládejte jim následující otázky.

Nejprve rozdejte žákům obrázky z části pro žáky s dílčími úkoly. Poté jim promítněte obraz Modráček a pokládejte jim následující otázky. VOJTĚCH PREISSIG 1. MOTIVACE (15 minut) (Motivační fáze slouží k uvedení do problematiky a podnícení zájmu o následný úkol. Pokládané otázky můžete podle vlastního uvážení přizpůsobit skupině, se kterou

Více

II. Hlavní část projektu

II. Hlavní část projektu II. Hlavní část projektu Hlavní část projektu je zaměřena na seznámení žáků s některými slovenskými reáliemi (např. slovenská měna, bankovky, typické jídlo apod.) a slovenským jazykem (např. porovnání

Více

VELKÁ SOUTĚŽ KIWI 2011, 12. ročník

VELKÁ SOUTĚŽ KIWI 2011, 12. ročník VELKÁ SOUTĚŽ KIWI 2011, 12. ročník Milí soutěžící, vážení zákazníci, s počátkem nové, tentokrát již dvacáté sezóny KIWI přichází již tradičně také naše každoroční soutěž pro všechny znalce geografie, historie,

Více

...design tvořený srdcem KATALOG I.

...design tvořený srdcem KATALOG I. ...design tvořený srdcem KATALOG I. ÚVOD VKstyl je novinkou na českém trhu od roku 2014 a mezi jeho hlavní činnosti patří především tvorba a prodej originálních dekoračních motivů tisknutých na velmi kvalitní

Více

DIALOGY S VÝTVANÝM UMĚNÍM Projekt ZŠ Komenského 66, Nový Jičín (virtuální prezentace knihy)

DIALOGY S VÝTVANÝM UMĚNÍM Projekt ZŠ Komenského 66, Nový Jičín (virtuální prezentace knihy) VÝTVARNÁ PŘEHLÍDKA OSTRAVA 2012 ODRAZ UMĚNÍ V DĚTSKÉ TVORBĚ DIALOGY S VÝTVANÝM UMĚNÍM Projekt ZŠ Komenského 66, Nový Jičín (virtuální prezentace knihy) DIALOGY S VÝTVARNÝM UMĚNÍM ÚVODEM JIM JARMUSCH: BERTE

Více

Jak se. odlišit. a být

Jak se. odlišit. a být Jak se odlišit a být úspěšným designérem Tento pracovní list vám pomůže najít svou podnikatelskou osobnost. Musíte být sami sebou a přitom jedineční. Jedině tak se totiž odlišíte od nudné konkurence a

Více

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 9/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 9/2015 Vážení přátelé slánského muzea, letní prázdniny jsou za námi, podzim se pomalu blíží a s ním i zahájení nové sezóny KPH, pokračování přednáškového cyklu v malé galerii muzea, ale i ukončení

Více

Vytváření realistických děl pomocí síťové výplně

Vytváření realistických děl pomocí síťové výplně Vytváření realistických děl pomocí síťové výplně Ariel Garaza Díaz O autorovi Ariel žije a pracuje v Montevideu v Uruguayi. Od roku 1980 pracuje jako profesionální návrhář a software Corel používá od roku

Více

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět,

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu -2. stupeň Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, v 6., 7. ročníku

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Trojské trumfy. pražským školám CITES OHROŽENÝ DRUH NENÍ SUVENÝR. Pracovní list č. 3. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám CITES OHROŽENÝ DRUH NENÍ SUVENÝR. Pracovní list č. 3. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní list č. 3 Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 CITES OHROŽENÝ DRUH NENÍ SUVENÝR A B? doplňte domácí úkol

Více

Vnitřní norma Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně

Vnitřní norma Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně Kód: Druh: Název: Organizační závaznost: Datum vydání: 3. 8. 2012 Účinnost: 3. 8. 2012 Vydává: Zpracoval: Spolupracoval: Počet stran: 4 Počet příloh: 1 Rozdělovník: SD2012.05 Směrnice děkanky Směrnice

Více

Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive

Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive Tyto speciální inkoustové fixy byly vyvinuty přímo pro techniku pergamano. Jsou určeny k malování přímo na pergamenový papír nebo k nanášení na pergamen

Více

Irena Šulcová BONUSY A K E M I Y U K I

Irena Šulcová BONUSY A K E M I Y U K I E-BOOK TIPY HRAVÉ LÉTO Irena Šulcová BONUSY A K E M I Y U K I B O N U S Y Léto, léto, hurááá na prázdniny. Copak budete dělat? Denní inspirace po celé prázdniny, ale i jindy. Irča Šulcová - kdo si s e-bookem

Více

Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží

Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží 7 POSVIŤME SI NA ROSTLINY Cílová skupina IV. V. ročník 90 min. (2 vyučovací hodiny zařazené zhruba

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný Práce s barvou Žák: vnímá barvy, vytváří odstíny, kontrasty vytvoří barevnou a tvarovou kompozici s prvky - kontrast, světlostní poměr - barevnost přírodních objektů

Více

5. 9 Vzdělávací oblast Člověk a svět práce

5. 9 Vzdělávací oblast Člověk a svět práce 5. 9 Vzdělávací oblast Člověk a svět práce 5. 9. 1 Charakteristika vzdělávací oblasti Člověk a svět práce - Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast je zařazena na obou stupních ZŠ. Vědomosti

Více

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice Program zájezdu 8:00 Sraz u klubí na Dubí 10:00 Plánovaná prohlídka Muzea tvarůžků Loštice 12:00 Příjezd do Olomouce, rozchod xx:xx Odjezd z Olomouce dle domluvy v autobuse Loštice Zdejší dominantou je

Více

TRIK DIGITÁLNÍ HŘIŠTĚ PRO DĚTI OBECNÝ CÍL MEZIOBOROVÉ SOUVISLOSTI: OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. STUPEŇ UČIVO. (vypracovala: Martina Angelovová)

TRIK DIGITÁLNÍ HŘIŠTĚ PRO DĚTI OBECNÝ CÍL MEZIOBOROVÉ SOUVISLOSTI: OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. STUPEŇ UČIVO. (vypracovala: Martina Angelovová) TRIK DIGITÁLNÍ HŘIŠTĚ PRO DĚTI (vypracovala: Martina Angelovová) OBECNÝ CÍL Výstava si klade za cíl seznámit žáky s moderním uměním a interaktivním přístupem vystavení uměleckého díla. Při komentované

Více

Osobnosti českých dějin metodami dramatické výchovy. Kníže Václav

Osobnosti českých dějin metodami dramatické výchovy. Kníže Václav Osobnosti českých dějin metodami dramatické výchovy Pro žáky 4. ročníku ZŠ Kníže Václav Úvod K tomu, aby děti poznaly dějiny naší země a dokázaly se v nich orientovat s pochopením a přehledem, nestačí

Více

PÁR MYŠLENEK PRO KAVÁRNÍKY

PÁR MYŠLENEK PRO KAVÁRNÍKY PÁR MYŠLENEK PRO KAVÁRNÍKY Rychlý referenční manuál, jak vést produktivní konverzace Upravil: Martin Vosecký www.catro.net 1 Pravidla kavárny Vést vzrušující konverzaci v kavárně není těžké jediné, co

Více

Od 20. června do 20. srpna 2013. knihovna. umělecké řemeslo

Od 20. června do 20. srpna 2013. knihovna. umělecké řemeslo Od 20. června do 20. srpna 2013 přírodověda knihovna historie a archiv archeologie výtvarné umění umělecké řemeslo Alfons Mucha Plakáty Nová expozici Alfons Mucha Plakáty splňuje po technické stránce veškerá

Více

Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1

Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1 Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem Obhajoba na Informační a komunikační technologie 1 HONZÍKOVA CESTA ANEB DĚTI ZAČÍNAJÍ ČÍST ALENA HNÍZDILOVÁ P11202 ČJ + VV VZ ZS 2011 / 2012 KVK / 6149

Více

4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min)

4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min) M 4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min) Poznámka: hodina je upravena podle pracovních listů Les a voda, Sdružení TEREZA, 2004. Žák prozkoumá lesní studánky z různých úhlů pohledu (bude si je představovat,

Více

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm. Téma: RODINNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ aneb zahrádka, pole a les

Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm. Téma: RODINNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ aneb zahrádka, pole a les Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Téma: RODINNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ aneb zahrádka, pole a les Výtvarný tematický blok: HMYZÍ HOTEL Autor: Lucie Oharková Název: VY_32_INOVACE_VV_21_Hmyzí_hotel_11

Více

Napiš svoje jméno:... Kdo se v tvém okolí jmenuje stejně? Míša Suková se správně jmenuje: MI A Míša Suk by se správně jmenoval: MI L

Napiš svoje jméno:... Kdo se v tvém okolí jmenuje stejně? Míša Suková se správně jmenuje: MI A Míša Suk by se správně jmenoval: MI L JMÉNO PO MEDVĚDOVI Napiš svoje jméno:.... Kdo se v tvém okolí jmenuje stejně? Míša Suková se správně jmenuje: MI A Míša Suk by se správně jmenoval: MI L Vytvoř z jména MÍŠA jiné domácké křestní jméno tak,

Více

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 Celý název organizace: Městské muzeum a galerie Polička Adresa: Tylova 114, Polička 57201 IČO: 70152853 Bankovní spojení: GE Money Bank Polička Číslo účtu: 150873368/0600

Více

Vytváření vzorů KAPITOLA 5

Vytváření vzorů KAPITOLA 5 KAPITOLA 5 Vytváření vzorů Ne všechno oblečení má, nebo by mělo mít, na sobě nějaké vzory. Pokud však chcete, aby vaše módní návrhy vypadaly opravdu moderně a byly zajímavé, zcela jistě jich hezkých pár

Více

MODUL 1 KRUH KRUH. zeměpis, společenské vědy, anglický jazyk. společenské vědy, anglický jazyk, český jazyk

MODUL 1 KRUH KRUH. zeměpis, společenské vědy, anglický jazyk. společenské vědy, anglický jazyk, český jazyk MODUL 1 KRUH KRUH 1. Naši partneři Hodina Cíl Doporučené předměty Žáci zjistí více o svých partnerech, o projektu a regionu. Zabývají se svým vnímáním a stereotypy o druhém regionu. 2. Kruhy Žáci zjistí

Více

Formulář žádosti o grant na projekt v rámci programu

Formulář žádosti o grant na projekt v rámci programu Identifikační číslo : (Vyplní lokální koordinátor) Formulář žádosti o grant na projekt v rámci programu I. Název : Tvořivá dílna Na Koni pro uchazeče o grant, kteří v programu žádají poprvé II. Kontaktní

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ. 1. 07/1. 3. 11/02. 0007 Sada metodických listů: KABINET VÝTVARNÉ VÝCHOVY

Více

Ostatní potřeby doporučujeme zakoupit o prázdninách.

Ostatní potřeby doporučujeme zakoupit o prázdninách. ŠKOLNÍ POTŘEBY PRO 1. TŘÍDU na šk.rok 2016/2017 Žáci 1. tříd obdrží ve škole zdarma učebnice, sešity, výkresy a některé pomůcky (vodové barvy, 2 štětce č. 8 a 12, malé, voskovky, lepidlo, plastelínu a

Více

Pokyny pro fotografování rekreačních domů

Pokyny pro fotografování rekreačních domů Pokyny pro fotografování rekreačních domů Digitální fotoaparát Kvalita fotografií: nastavit na nejvyšší kvalitu Výška/šířka fotografií musí být minimálně 1 000 pixelů, vhodnější jsou větší formáty. Informace

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, jsem rád, že se po roce potkáváme v čase adventu na XI. ročníku benefiční akce pro SKP-CENTRUM, o.p.s. Dovolte mi, přivítat Vás zde v Rytířském sále pardubického zámku,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_11_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 26. 3. 2013 Datum ověření ve výuce: 5.

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK Školní rok 2015/2016 OBSAH 1. stálé výukové programy STRANA 4 Památník Velké Moravy STRANA 7 Galerie Slováckého Muzea STRANA 10 Hlavní budova 2. přednášky a prohlídky

Více

objevte kouzlo sirupů Camellus

objevte kouzlo sirupů Camellus www.camellus.cz na Váš stůl... objevte kouzlo sirupů Camellus 1 Manuál na přípravu domácích limonád Camellus Domácí limonáda bylinkovo-ovocná 1l džbán Do džbánu o objemu 1 l nalijeme 0,08 l sirupu (dva

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Test studijních předpokladů Varianta C3 FEM UO, Brno 2014 1

Test studijních předpokladů Varianta C3 FEM UO, Brno 2014 1 Test studijních předpokladů Varianta C3 FEM UO, Brno 204 Příklad. Na výrobku je uvedena aktuální cena 36 Kč a uvedeno, že byl zlevněn o 40 %. Jaká byla původní cena výrobku? A: 48 Kč D: 64 Kč B: 60 Kč

Více

Den Země s Akademií věd ČR 2013

Den Země s Akademií věd ČR 2013 zve všechny v rámci projektu Otevřená věda na Den Země s Akademií věd ČR 2013 Čeká na vás program akcí určený všem žákům, studentům, pedagogům, školním skupinám a veřejnosti sestavený u příležitosti Dne

Více

Příklad dobré praxe na téma. HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může být každý.

Příklad dobré praxe na téma. HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může být každý. Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina projekt číslo CZ.1.07/1.1. 00/02.0014 Příklad dobré praxe na téma HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může

Více

ANIMAČNÍ PROGRAMY ZBYŠEK SION / OBRAZY

ANIMAČNÍ PROGRAMY ZBYŠEK SION / OBRAZY ANIMAČNÍ PROGRAMY K VÝSTAVĚ ZBYŠEK SION / OBRAZY DO 3. 6. 2018 V GALERII U BÍLÉHO JEDNOROŽCE PROGRAMY PRO ZŠ, ZUŠ A SŠ O VÝSTAVĚ Neustálá reflexe nad bytím člověka a světa, v níž se malíř opírá o pevné

Více

Nabídka vzdělávacích programů pro žáky základních škol

Nabídka vzdělávacích programů pro žáky základních škol Nabídka vzdělávacích programů pro žáky základních škol VZDĚLÁVACÍ POŘAD Poznejte životní osudy učitele národů zakladatele moderní výchovy. Přesvědčte se, že skrze vzdělání lze změnit svět. Má-li člověk

Více

CELOROČNÍ PLÁN A DÍLČÍ CÍLE Školní rok 2015/2016

CELOROČNÍ PLÁN A DÍLČÍ CÍLE Školní rok 2015/2016 CELOROČNÍ PLÁN A DÍLČÍ CÍLE Školní rok 2015/2016 SPORTOVCI? Motivace: V rámci různých pohybových aktivit si děti osvojují nové pohybové dovednosti, využívají pohyb při začleňování do denního režimu. Nejoblíbenější

Více

Katalog certifikovaných výrobků KRAJ PERNŠTEJNŮ. regionální produkt. Přinášíme Vám to pravé z Kraje Pernštejnů. www.regionalni-znacky.

Katalog certifikovaných výrobků KRAJ PERNŠTEJNŮ. regionální produkt. Přinášíme Vám to pravé z Kraje Pernštejnů. www.regionalni-znacky. Katalog certifikovaných výrobků 2014 KRAJ PERNŠTEJNŮ regionální produkt Přinášíme Vám to pravé z Kraje Pernštejnů www.regionalni-znacky.cz Regionální značení produktů v cestovním ruchu Kraj Pernštejnů

Více

HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM

HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ Národní památník na Vítkově Národopisné muzeum Nová budova Národního muzea Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích kontakt NÁRODNÍ PAMÁTNÍK

Více

NÁVŠTĚVA 80 DŮM&ZAHRADA

NÁVŠTĚVA 80 DŮM&ZAHRADA Ve svahu Stavět na svažitém pozemku je možné různými způsoby majitelé navštíveného domu zvolili jeden z méně běžných. Na rozdíl od obvyklého zapuštění objektu, které vyžaduje zemní práce v celkem velkém

Více

Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany

Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Objednatel: Obec Svojšín Zpracoval: Zdeněk Knoflíček Ing.arch. Jitka Pohořalá Památkový atelier Plzeň červen 2010 Identifikační údaje Návrh stavby:

Více

Instrukce pro administrátora

Instrukce pro administrátora nomi Instrukce pro administrátora POTŘEBNÝ PODNĚTOVÝ MATERIÁL: 4 hrací kostky 1 tužka obyčejná volný papír k testu vytvořené sady obrázků I. Počty A) Auta s koly Popis úkolu: V podnětovém materiálu má

Více

Hodnoticí standard. Textilní návrhář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31)

Hodnoticí standard. Textilní návrhář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Textilní návrhář (kód: 31-036-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Textilní návrhář Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

VY_32_INOVACE_PRV3_16_15. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PÍSKOVEC

VY_32_INOVACE_PRV3_16_15. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PÍSKOVEC VY_32_INOVACE_PRV3_16_15 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PÍSKOVEC VY_32_INOVACE_PRV3_16_15 Anotace: materiál obsahuje 2 listy anotace, 3 listy příprava na vycházku do

Více

Slovesa. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Slovesa. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Slovesa MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_25_01 Tématický celek: Gramatika, skladba,

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. 1 ÚVOD Odborný tým pracovníků (speciální pedagog, logoped, krajská koordinátorka poruch autistického

Více

VY_32_INOVACE_A 03 18

VY_32_INOVACE_A 03 18 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Inovace výuky Přírodopis. Pedosféra. Př 9/ 09,10

Inovace výuky Přírodopis. Pedosféra. Př 9/ 09,10 Inovace výuky Přírodopis Pedosféra Př 9/ 09,10 http://fld.czu.cz/vyzkum/nauka_o_lp/ekologie/puda.jpg Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup:

Více

Jižní Čechy harmonické

Jižní Čechy harmonické w w w. j i z n i c e c h y. c z Jižní Čechy harmonické hrady a zámky jako v pohádce Tento projekt Tvorba tiskových materiálů vč. elektronických verzí pro propagaci Jihočeského kraje v ČR i zahraničí 1.

Více

Metodický list: ORIENTACE A POHYB V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ

Metodický list: ORIENTACE A POHYB V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ Vincentinum poskytovatel sociálních služeb Šternberk, p.o. ML číslo: 03 Metodický list: ORIENTACE A POHYB V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ Metodický okruh: 03. ORIENTACE A POHYB V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ Téma: 03.01 až 03.4. Aktivity:

Více

Milí farníci a poutníci,

Milí farníci a poutníci, 3/1993 Milí farníci a poutníci, denně sledujeme televizní noviny a čteme tištěné. O vánocích přichází novina nejradostnější: Narodil se Kristus Pán, veselme se! Všem Vám posílám od trůnu Panny Marie Křtinské

Více

Vy dnes všichni zvážíte sami sebe a také zvážíte hmotnost vybraných pomůcek na vyučování. Vše vzájemně porovnáte.

Vy dnes všichni zvážíte sami sebe a také zvážíte hmotnost vybraných pomůcek na vyučování. Vše vzájemně porovnáte. Centrum vědy a objevů Měřit hmotnost znamená zjišťovat, kolik co váží. Bez určování hmotnosti se v životě neobejdeme. Však se zkuste zamyslet ve skupině a napište na linku 10 různých druhů zboží, které

Více

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde 800. výročí příchodu řádu na Broumovsko je příležitostí ukázat, jak důležitá je minulost pro současnost. Vstup benediktinů do regionu významně ovlivnil jeho rozvoj ve sféře vzdělání, kultury, správní i

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

VÁCLAV FIALA LETOS...

VÁCLAV FIALA LETOS... VÁCLAV FIALA LETOS... Výstavu uvede architekt Jan Rampich ve výstavním sále Muzea příhraničí ve Kdyni v pondělí 8. listopadu 2010 v 18 hodin Výstava potrvá do 31. 12. 2010 Muzeum příhraničí ve Kdyni (Nádražní

Více

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ Souhrnná a průvodní technická zpráva Zadavatel - Nadační fond SV. Hyppolita Stupeň zpracování - Architektonická studie Zpracováno

Více

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, MET ODY A AKTIVITY Rádi bychom vám nabídli přehled možných technik, metod a aktivit, které můžete při své práci použít. 1 Věříme, že

Více

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 2 2 1 1 2 2 13 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

Jméno Obor studia a ročník: Termín Instituce, místo pobytu na stáži Cíle stáže Popis pracoviště či hostitelské instituce

Jméno Obor studia a ročník: Termín Instituce, místo pobytu na stáži Cíle stáže Popis pracoviště či hostitelské instituce Jméno: Jana Dubová Obor studia a ročník: Restaurování a konzervace uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálech, 2. Ročník Termín: 21. července 2014 15. srpna 2014 Instituce, místo pobytu na stáži:

Více

Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich

Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich společnosti, si s nimi tentokrát zahráli venkovní hru Člověče,

Více

CHYTRÝ PÍSEK. Všechny projekty z knihy můžete vytvořit z běžného či barevného chytrého písku.

CHYTRÝ PÍSEK. Všechny projekty z knihy můžete vytvořit z běžného či barevného chytrého písku. CHYTRÝ PÍSEK Seznamte se s báječnými schopnostmi chytrého písku! Stačí pár základních pomuº cek, některý z chytrých pískuº, trocha vlastní fantazie a muº žete se pustit do realizace námětuº z této publikace.

Více