AKTUALITY. těž zaměřenou na aktuální téma, které v současné době hýbe republikou, a to nedostatek vody v přírodě a s tím spojenou náročnou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AKTUALITY. těž zaměřenou na aktuální téma, které v současné době hýbe republikou, a to nedostatek vody v přírodě a s tím spojenou náročnou"

Transkript

1 AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP KVĚTEN 09 Výstava o životním prostředí. ročník Arboristická akademie se jako zástupce ČSOP již potřetí zúčastnila výstavy o životním prostředí, která se konala v Městském společenském domě v Kolíně, v termínu Druhou nejnavštěvovanější kolínskou akci hned po Kmochově Kolíně, navštívilo v tomto roce téměř 5 tisíc osob. Záštitu nad akcí převzal místostarosta Kolína Mgr. Michael Kašpar, který zároveň výstavu společně se starostou Mgr. Vítem Rakušanem zahájil. Tématem letošního ročníku byla enviromentální výchova dětí a mládeže. Firmy a svazy připravily pro návštěvníky 0 různých stanovišť, zaměřených na různá odvětví péče o přírodu, v podstatě byla celá výstava pojata jako jedna velká poznávací soutěž. Pro děti byly na jednotlivých stanovištích připraveny okruhy otázek, na které odpovídaly podle věku buď písemně nebo ústně. Arboristická akademie měla sou- těž zaměřenou na aktuální téma, které v současné době hýbe republikou, a to nedostatek vody v přírodě a s tím spojenou náročnou péči o stromy. Deset připravených kvízových otázek děti zodpověděly správně zhruba z poloviny. Opět se tedy ukázalo, že je třeba děti v oboru arboristika vzdělávat, aby se seznámily alespoň se základními způsoby péče o stromy. Další stanoviště byla zaměřena např. na odpadové hospodářství, ekologickou dopravu, myslivost, včelařství, bezobalové techniky, zemědělské stroje, poznávání motýlů a brouků, dřevin, rostoucích v Kolíně a dále mykologii, kaktusářství a záchranu ohrožených živočichů. Po vyplnění soutěžních kvízů si děti vyzvedly odměny, věnované zúčastněnými firmami. Pevné místo na výstavě měla i chovatelská přehlídka trofejí, v letošním roce věnovaná trofejím zvěře, ulovené v mysliveckém roce 08 na území Kolína a Českého Brodu. Živá zvířata, umístěná ve vnitrobloku Městského úřadu sousedícího přímo s Městským kulturním domem, přilákala jako vždy spousty městských dětí, které je nemají možnost jinde vidět. Arboristická akademie se těší na další ročník výstavy, pořádané pravidelně Odborem životního prostředí a zemědělství MěÚ v Kolíně..

2 Oborové ceníky prací Minulý rok byl věnovaný intenzivní práci na úpravě cen arboristických prací, které jsou uvedené v ceníku stavebních prací společnosti ÚRS CZ, a.s. Cenová soustava ÚRS je uceleným systémem pro oceňování širokého okruhu prací, zejména v oblasti stavební produkce. Představuje nejpoužívanější a nejvíce aktualizované podklady pro oceňování prací a materiálu v České republice. Zahrnuje katalogy popisů a směrných cen prací. Jedná se o sborník pořizovacích cen materiálů a další podklady pro rozpočtáře a kalkulanty, které obsahují nejen směrné ceny a popisy prací, ale také sazby přímých nákladů a další unikátní informace. Databáze Cenové soustavy ÚRS aktuálně obsahuje více než 70 tisíc položek stavebních prací a materiálů a dalších důležitých informací o užití položek, metodice rozpočtování, indexy změn cen, tarify, sazebníky atd. Na konci minulého roku byly do cenové soustavy zařazeny aktuální položky kácení stromů a v letošní první aktualizaci byly doplněné základní technologické skupiny řezů. Všechny technologie jsou vztahované k platným oborovým standardům (Standardy péče o přírodu a krajinu). Další položky, komple- tující přístup k řezu stromů budou následovat do konce tohoto roku. Nachystaná je i cenotvorba dalších definovaných technologií, vyplývajících z platných oborových standardů, ty budou postupně doplňované v rámci dalších aktualizací cenové soustavy. Za pomoc při zpracování časových snímků, sestavení kompletní cenotvorby a verifikaci jednotlivých položkových cen děkujeme všem kolegům - arboristům, kteří zareagovali na naše výzvy ke spolupráci. Cenová soustava ÚRS je v kompletní podobě součástí programu řady KROS. Arboristika v zájmu televizních kamer Poslední měsíc byl ve znamení rozhovorů s novináři. Témata jako je vliv dlouhodobého sucha na stromy, rizika šíření nových chorob a tradičně i provozní bezpečnosti stromů rezonují veřejností, což logicky vyvolává i zájem médií. První rozhovor poskytl Dr. Kolařík z Arboristické akademie spolu s Dr. Janečkem z Lesnické fakulty ČZU v Praze pro hlavní spravodajství České televize. Byl věnovaný právě tématice mož- né úpravy skladby stromové populace měst a adaptacemi technologií pro boj s klimatickou změnou. Druhý rozhovor proběhl na Slovensku ve městě Pezinok, kde ing. Forejt s ing. Fišrem informovali o způsobu, jak probíhá kontrola stromů v rámci kontrol jejich provozní bezpečnosti. Primátor města televizi JOJ a TV Pezinok vysvětlil kontext, související s pádem stromu v místním parku. Poslední reportáží byl krátký vstup pro regionální vysílání ČT, redakci Brno. I zde byla tématem provozní bezpečnost stromů, ale tentokrát na detailní úrovni provádění přístrojových testů. Hvězdami tentokrát byli kolegové Dr. Szórádová a Ing. Kadlec, kteří kameře představili realizaci tahových zkoušek, které aktuálně probíhají v brněnských parcích..

3 TPA Pasportizace zeleně Instruktážní videa o senescentních stromech v českém překladu Byla ukončena vývojová fáze oborového standardu TPA Pasportizace zeleně. Vývojový tým dokončil práce na konceptu materiálu, který bude v brzké době uvolněný k veřejné oponentuře. Standard má sloužit ke sjednocení praxe při prováděných evidencích a sladit výstupní formáty databází, poskytovaných zadavatelům (zpravidla městům a obcím). Na první pohled by se mohlo zdát, že právě pasport zeleně nespadá právě do oblasti zájmu arboristů, ale opak je pravdou. Při správě městské populace dřevin je právě pasport zeleně základním (byť pouze kvantitativním) evidenčním podkladem, který odpovídá zejména na otázky na jaké základní ploše a parcele kolik dřevin roste a kdo je odpovědný za jejich správu (komu patří). Nevhodné rozdělení do základních ploch nebo nepřesné zaměření se pak logicky přenáší do navazujícího dendrologického průzkumu Oponentura TPA Pasport zeleně bude probíhat v jednom kole formou veřejné oponentury, a to během léta t.r. Po zapracování připomínek bude materiál zveřejněn obdobně, jako ostatní tituly oborových standardů. Text materiálu bude k volnému stažení na stránkách Dokončovaný mezinárodní projekt VetCert přináší oboru nejen novou specializaci - certifikaci v oblasti péče o senescentní stromy - ale i řadu podpůrných materiálů a instruktáží pro danou oblast. Velmi zajímavým zdrojem informací jsou krátká videa, která byla zpracovaná jak v rámci tohoto projektu, tak i při předcházejícím projektu VetTree. Tato videa byla dosud k dispozici pouze v anglickém jazyce, ale díky českému partneru projektu - společnosti SAFE TREES, s.r.o. - byla přeložena i do češtiny. Zájemci je mohou nalézt jak na FB stránkách Arboristické akademie, tak i na stránkách projektu v sekci Training products. Při sledování pak stačí pouze zapnout české titulky..

4 Dřevní houby v arboristické praxi Ohňovec obecný (Phellinus igniarius) Pokud přicházíte ke staré vrbě, můžete s vysokou mírou jistoty očekávat, že na ní naleznete hnědavé bochánkovité až konzolovité plodnice ohňovce obecného. Tato houba vrby doprovází a na rozdíl od řady ostatních dřevních hub jim může napomáhat nejen při recyklaci dřeva kmene, ale i při jejich propagaci. Přirozeně křehké dřevo vrb dále narušuje a přispívá tak k odlamování částí korun a větví, které se v přirozeném prostředí při pádu často zapíchnou do půdy vedle původního stromu a po zakořenění tak dávají vznik novým jedincům. Etymologie rodového jména odkazuje na phellem, korek, zatímco přípona -inus v latině označuje superlativ. Název má tedy odkazovat na fakt, že houby v rodu Phellinus mají nejvíce korkové, tedy nejtužší plodnice. Druhový epithet igniarius vyjadřuje vztah k ohni (opálený). Vědecký název ohňovce obecného tedy nazna- čuje, že se jedná o velmi houževnatou plodnici podobnou korku, která vypadá, jako by byla opálená v ohni. To platí zejména u starších plodnic, které skutečně vypadají jako zčernalé, popraskané a spálené s povrchem podobným dřevěnému uhlí. Kód EPPO pro ohňovce obecného je PHELIG. Plodnice vyrůstají jednotlivě nebo ve skupinách, většinou na živých nebo odumřelých kmenech a větvích vrb, vzácněji topolů. Je velmi hojný, odhaduje se, že napadá až 0% všech vrb, zejména podél vodních toků, ale i v podmínkách měst a obcí. Plodnice je víceletá, v mládí polokulovitá nebo hlízovitá, ve stáří konzolovitá až kopytovitá, může být i polorozlitá až rozlitá. Klobouk má průměr 5 5 cm, je až 0 cm tlustý, k substrátu zpravidla přirostlý bokem. Povrch mladé plodnice je hladký, sametový, šedý až šedohnědý, ve stáří je povrch klobouku hrbolatý, polokruhovitě rýhovaný, pásy jsou zbarvené podle věku od světle hnědého sametového přirůstajícího okraje po šedohnědou až černou hladkou vnitřní část, někdy popraskanou a porostlou řasami. Přírůstková zóna na okraji klobouku je světlejší, šedohnědá, okrová, někdy bělošedá. Rourky jsou vrstevnaté, 5 mm dlouhé, špinavě hnědé, póry okrouhlé, velmi drobné, okrové až rezavě hnědé. Dužnina je dřevnatá, tmavě hnědá. Po kontaktu s hydroxidem draselným se dužina zbarví černě. Vůně je nenápadná, houbovitá. Výtrusný prach je bílý..

5 V okolí plodnic často nacházíme hnízdní dutiny (výletové otvory) datlovitých ptáků, protože v těchto místech je dřevo rozložené a vhodné pro tesání. Houba působí intenzivní bílou hnilobu, která v důsledku velmi slabé schopnosti kompartmentalizace hostitelského stromu velmi rychle proniká celým průřezem kmene či kolonizované větve a působí jejich destabilizaci. Z toho důvodu je třeba vrby v místech s významnější frekvencí provozu pravidelně redukovat za účelem snížení náporové plochy koruny. Při determinaci rozsahu kolonizace uvnitř kmene pomocí akustického to- mografu je nutná opatrnost při interpretaci, protože hniloba je zpravidla velmi vlhká a na tomogramu se může projevovat pouze jako mírné snížení rychlosti šíření zvuku, zatímco integrita dřeva z mechanického pohledu je již narušená zásadním způsobem. Možná záměna Při určování ohňovců je velmi důležité určit druh substrátu, na kterém plodnice vyrostla, tedy druhu hostitelských dřevin. Podle moderních výzkumů se široce pojímaný druh Phellinus ignarius rozpadl na několik druhů úžeji vymezených, které však jsou klasic- kými metodami jen obtížně rozlišitelné. Troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius) má rezavohnědou dužninu a bílé ústí rourek. Blízce příbuzné druhy jsou ohňovec olšový (Phellinus alni), o. černající (PP. nigricans) a o. topolový (PP. populicola). Využití: Plodnice je nejedlá. V minulosti se používala jako zápalná hubka, odtud pravděpodobně pochází i české jméno ohňovec. Dužnina obsahuje látky s protinádorovými účinky. Američtí indiáni dužninu používali ve směsi s tabákem při kouření. 5.

6 7 X ČCA certifikace Certifikace ETW a ETW Platform Konzultant ČCA certifikace Certifikace ETW a ETW Platform Konzultant KOSTELEC NAD ČERNÝMI KOSTELEC LESY NAD ČERNÝMI LESY ČCA certifikace Stromolezec ČCA certifikace Stromolezec OSTRAVA OSTRAVA Annual General Meeting EAC Annual General Meeting EAC MOSKVA MOSKVA OLOMOUC OLOMOUC ARBORISTA Základní stromolezecký kurz ARBORISTA Základní stromolezecký kurz KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY Certifikace Český certifikovaný arborista Železničář nulté kolo Certifikace Český certifikovaný arborista Železničář nulté kolo Stromolezení Stromolezení Stromolezení Stromolezení opakovací opakovací LEGENDA: spolupráci s SINGINGROCK, přihlášky na 0 spolupráci s WORKSAFETY Kolín, přihlášky na spolupráci s agenturou IPSUM. Přihlášky na spolupráci se společností Safe Trees. Informace na info@safetrees.cz Arboristická akademie, ZO ČSOP Arboristická akademie, ZO ČSOP Sokolská 095, 80 0 Kolín Sokolská 095, 80 0 Kolín telefon: (Hana Forejtová) telefon: (Hana Forejtová) kancelar@arboristickaakademie.cz kancelar@arboristickaakademie.cz Arboristická akademie ZO ČSOP Sokolská 095, 80 0 Kolín telefon: (Hana Forejtová) kancelar@arboristickaakademie.cz 6.

AKTUALITY. kace ve Švédsku a odpolední program tvoří návštěva přírodní rezervace Händelö, kde bude probíhat

AKTUALITY. kace ve Švédsku a odpolední program tvoří návštěva přírodní rezervace Händelö, kde bude probíhat AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP ČERVENEC 2019 Projekt VETcert a jeho závěr Projektem VETcert, kterým jsme vás provázeli od roku 2016, se v současné době

Více

AKTUALITY. Zahájení konference Jako již tradičně, zázemím pro pořádání

AKTUALITY. Zahájení konference Jako již tradičně, zázemím pro pořádání AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP BŘEZEN 2019 Ohlédnutí za Zimní arboristickou konferencí Letošní Zimní arboristická konference představovala v několika

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. ČCA Železničář DUBEN Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. ČCA Železničář DUBEN Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP DUBEN 2019 ČCA Železničář Téměř roční vývoj specializovaného certifikačního programu pro správce železnic Český certifikovaný

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. Tree Biomechanics Research Week 2019 SRPEN Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. Tree Biomechanics Research Week 2019 SRPEN Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP SRPEN 2019 Tree Biomechanics Research Week 2019 V tomto roce jsme měli opět příležitost zúčastnit se setkání vědeckých

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. Zimní arboristická konference. Konference ISA Slovensko. Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. Zimní arboristická konference. Konference ISA Slovensko. Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP Zimní arboristická konference Novinky z oboru péče o dřeviny prezentované na ČZU Praha Hlavní arboristická akce zimní

Více

STROMY POD KONTROLOU Jan Forejt

STROMY POD KONTROLOU Jan Forejt STROMY POD KONTROLOU Jan Forejt Co je portál StromyPodKontrolou široká, veřejná databáze stromů, která nabízí: - zveřejnění inventarizací stromů - pomůcky pro plánování péče doporučené akce, doporučené

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE X< AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP KVĚTEN 2018 Konzultační arboristika ve Velké Británii Intenzivní výměna informací a zkušeností probíhá mezi arboristy

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE X< AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP DUBEN 2018 TAČR Oceňování Byla zahájena práce na tříletém projektu, podpořeném grantem Technické agentury ČR s názvem

Více

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Ing. Dagmar Palovčíková Ing. Miloň Dvořák PhD. Ing. Petr Sedlák Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves

Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves Zhotovitel: Bc. Robert Kohout Čajkovského 549/12 67401 Třebíč IČ: 68662416 DIČ: CZ7501154551 Tel: +420 777 142 814 Email: robert@arbokohout.cz

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA Tábor Husovo náměstí, Sladovna, park pod Trafačkou PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA SAFE TREES, s.r.o. Na Štěpnici 945 665 01 ROSICE e-mail: web: info@safetrees.cz www.safetrees.cz IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Akce

Více

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP LISTOPAD 2017 Bezpečnostní vazby v Chorvatsku Ve dnech 3. a 4. 11. pořádali pracovníci Arboristické akademie školení

Více

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP ŘÍJEN 2017 Přístrojová diagnostika stromů Ve dnech 24. a 25. září jsme měli možnost v Rostocku (Německo) absolvovat

Více

Rozmnožování hub. Typy hniloby dřeva. Hlenky. Mechy. Lišejníky. Řasy

Rozmnožování hub. Typy hniloby dřeva. Hlenky. Mechy. Lišejníky. Řasy Rozmnožování hub Ostatní organizmy Dřevokazné houby - stopkovýtrusné Rozmnožování organizmů, které se řadí k houbám, je velmi variabilní a značně složité. Stopkovýtrusné houby, které jsou i níže uvedené

Více

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Ing. Dagmar Palovčíková Ing. Miloň Dvořák PhD. Ing. Petr Sedlák Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP BŘEZEN 2018 Certifikace ČCA Konzultant Dlouhý výpadek termínů certifikace úrovně Český certifikovaný arborista Konzultant

Více

Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky.

Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky. Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky. 1) Veřejná zeleň města Brna nekonzultovala záměr na ořez stromů. Souhlasíme s tím,

Více

Parazitické dřevokazné houby smrku

Parazitické dřevokazné houby smrku Parazitické dřevokazné houby smrku Armillaria - václavka Heterobasidion annosum - kořenovník vrstevnatý Phellinus chrysoloma - ohňovec smrkový Onnia circinata - ďubkatec smrkový Coniophora piceae - popraška

Více

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP ZÁŘÍ 2017 Seminář ČSOP Péče o nelesní y Ve dnech 8. a 9. 9. 2017 se konal ve Vlašimi seminář zaměřený na seznámení s

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Integrated System for Assessing Trees. Andrea Szórádová

Integrated System for Assessing Trees. Andrea Szórádová Integrated System for Assessing Trees Andrea Szórádová ISAT Efektivní správa dat z velkých populací stromů Provádění kontrol a aktualizací Možnost zohlednění disponibilních prostředků Postup Rozdělení

Více

Místa hlavních zásahů v Mařížském parku:

Místa hlavních zásahů v Mařížském parku: Arboristika v praxi Arboristika přesahuje od péče o jednotlivé stromy až na úroveň komplexního pohledu na celkovou péči o zeleň se zvláštním důrazem na dřevinné vegetační prvky. V anglicky mluvících zemích

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č /14

ZNALECKÝ POSUDEK č /14 ZNALECKÝ POSUDEK č. 197-2 037/14 Předmět : Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení aktuálního stavu stromů, rostoucích v zámecké aleji v Pardubicích. Objednatel posudku : Statutární město Pardubice

Více

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 B Číslo: VY_32_INOVACE_OŽP_3ROC_20 Předmět: Ochrana životního prostředí Ročník: 3.O Klíčová

Více

Výzkum a vývoj nových technologií produkce biomasy pro výrobu energie. Projekt MPO č.: 2A-3TP1/019

Výzkum a vývoj nových technologií produkce biomasy pro výrobu energie. Projekt MPO č.: 2A-3TP1/019 Výzkum a vývoj nových technologií produkce biomasy pro výrobu energie. Projekt MPO č.: 2A-3TP1/019 Prezentace projektu na veletrhu LIGNUMEXPO. Dílčí zpráva projektu říjen 2010 odpovědný řešitel:. Dr. Miroslav

Více

30.3. - 3. 4. 2014. Brno - Výstaviště. www.techagro.cz. Mezinárodní lesnicky a myslivecky veletrh

30.3. - 3. 4. 2014. Brno - Výstaviště. www.techagro.cz. Mezinárodní lesnicky a myslivecky veletrh Mezinárodní veletrh zemědělské techniky Mezinárodní veterinární veletrh Mezinárodní lesnicky a myslivecky veletrh Veletrh obnovitelnych zdrojů energie v zemědělství a lesnictví 30.3. - 3. 4. 2014 Brno

Více

Systémový přístup v pohledu na stromy

Systémový přístup v pohledu na stromy Systémový přístup v pohledu na stromy Petr Horáček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Obsah Strana 3 1 Východiska 2 Současnost

Více

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Ing. Dagmar Palovčíková Ing. Miloň Dvořák PhD. Ing. Petr Sedlák Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

Dřevokazné houby dubu

Dřevokazné houby dubu Dřevokazné houby dubu Fistulinahepatica-pstřeň dubový Phellinus robustus - ohňovec statný Phellinus torulosus - ohňovec hrbolatý Laetiporus sulphureus - sírovec žlutooranžový Daedalea quercina - síťkovec

Více

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Ing. Dagmar Palovčíková Ing. Miloň Dvořák PhD. Ing. Petr Sedlák Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. ZÁKLADY ARBORISTIKY Cíle a limity řezu Legislativní souvislosti Struktura větvení Základní typy větvení Technika řezu Technologické skupiny řezu Způsoby péče o dřeviny Standard o přírodu a krajinu Řada

Více

Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů

Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů Václav Tomášek Odborný seminář České lesnické společnosti, připravený ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství

Více

Hodnocení stavu a bezpečnosti dřevin v objektech sídelní a krajinné zeleně

Hodnocení stavu a bezpečnosti dřevin v objektech sídelní a krajinné zeleně Ústav biotechniky zeleně pavel.bulir@mendelu.cz Hodnocení stavu a bezpečnosti dřevin v objektech sídelní a krajinné zeleně Ing. Pavel Bulíř, Ph.D. Česká právní úprava péče o dřeviny: - péče o dřeviny,

Více

Řez stromů. David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace. European Tree Worker. Evropský arborista

Řez stromů. David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace. European Tree Worker. Evropský arborista Řez stromů David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace European Tree Worker Evropský arborista Vztah: lidé stromy - lidé stromy dokáží žít bez nás my bez nich ne, doprovází nás celou historií

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Připravil: Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ing. Ondřej Pecháček Význam směrných cen v lesnictví

Více

POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV

POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV prosinec 2014 Lokalita Vrátkov 17 282 01 Český Brod Zhotovitel Ing. Václav Bažant Ph.D. Přehvozdí 13 281 63 Kostelec nad Černými lesy Tel.:

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více

DEFINICE A PRŮBĚH JEDNOTLIVÝCH ÚROVNÍ CERTIFIKAČNÍHO PROGRAMU ČESKÝ CERTIFIKOVANÝ ARBORISTA

DEFINICE A PRŮBĚH JEDNOTLIVÝCH ÚROVNÍ CERTIFIKAČNÍHO PROGRAMU ČESKÝ CERTIFIKOVANÝ ARBORISTA DEFINICE A PRŮBĚH JEDNOTLIVÝCH ÚROVNÍ CERTIFIKAČNÍHO PROGRAMU ČESKÝ CERTIFIKOVANÝ ARBORISTA strana 1 z 5 Definice všech úrovní: Certifikační program má čtyři úrovně a definice každé úrovně naplňuje specifika

Více

HOUBY NAŠICH LESŮ. Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova

HOUBY NAŠICH LESŮ. Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova HOUBY NAŠICH LESŮ Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova 1. Muchomůrka růžr ůžovka Klobouky jsou 5 18 cm široké, v mládí polokulovitě sklenuté,, pak polosklenuté až ploché,, masité, masově růžové

Více

Část 2: Koncepce veřejné zeleně vymezení předmětu zakázky

Část 2: Koncepce veřejné zeleně vymezení předmětu zakázky Příloha č. 4 Část 2: Koncepce veřejné zeleně vymezení předmětu zakázky Strategie rozvoje městské zeleně města Horní Benešov Cílem strategie rozvoje městské zeleně je celková optimalizace a zefektivnění

Více

Dřevokazné houby buku

Dřevokazné houby buku Dřevokazné houby buku Ustulina deusta (Hypoxylon deustum) - dřevomor kořenový Fomes fomentarius - troudnatec kopytovitý Polyporus squamosus - choroš šupinatý Ganoderma applanatum - lesklokorka ploská Pleurotus

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 32 Jiné vady dřeva na

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Oceňování rostoucích mimo les AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP LEDEN 2018 Není snad v oboru téma, které by bylo diskutováno déle a intenzivněji, než je

Více

Dendrologický posudek

Dendrologický posudek Dendrologický posudek Datum: 10.9.2018 Objednatel posudku: starostka obce Hoříněves, pí. Kuthanová Posuzované dřeviny Posuzovanými dřevinami jsou lípy velkolisté (Tilia platyphyllos), rostoucí v centru

Více

"EUROPEAN TREEWORKER" (ETW), Evropský stromolezec

EUROPEAN TREEWORKER (ETW), Evropský stromolezec EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu Program LEONARDO DA VINCI A W E B Pravidla certifikační zkoušky "EUROPEAN TREEWORKER" (ETW), Evropský stromolezec Základní pravidla certifikační

Více

vedoucí k rybníku Pickrovu v Nevolicích a návrh sanačních ošetření.

vedoucí k rybníku Pickrovu v Nevolicích a návrh sanačních ošetření. Rámcový posudek provozní bezpečnosti jasanového stromořadí vedoucí k rybníku Pickrovu v Nevolicích a návrh sanačních ošetření. Rámcový posudek provozní bezpečnosti jasanového stromořadí (Fraxinus excelsior)

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č. 10-4/2013

ZNALECKÝ POSUDEK č. 10-4/2013 výtisk č. 1 ZNALECKÝ POSUDEK č. 10-4/2013 Předmět : Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení stavu vrby náhrobní (Salix x sepulcralis Simonk.) rostoucí na pozemku p.č. 623 v k.ú. Čelákovice

Více

Cena z pohledu účastníků stavebního řízení

Cena z pohledu účastníků stavebního řízení Cena z pohledu účastníků stavebního řízení Ing. Markéta Frančíková Problematika na stavebním trhu je často diskutovaným tématem, a to nejen odborné, ale i laické veřejnosti. Stavebnictví v posledních deseti

Více

ZNALECKÝ POSUDEK /10

ZNALECKÝ POSUDEK /10 ZNALECKÝ POSUDEK 24-1 134/10 Předmět : Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení provozní bezpečnosti buku lesního (Fagus sylvatica Atropurpurea ) rostoucího v Sadech Svobody na pozemku p.č.

Více

Péče o stromy v praxi. Ing. Tomáš Šarapatka

Péče o stromy v praxi. Ing. Tomáš Šarapatka Péče o stromy v praxi Ing. Tomáš Šarapatka Péče o stromy v praxi Kdo jsou naši zákazníci Kde najdeme uplatnění Které typy zásahů nejčastěji provádíme Kým je kontrolována kvalita naší práce Problémy a nešvary

Více

Číslo klíčové aktivity: V/2 LABORATORNÍ PRÁCE- HOUBY. Tematická oblast: Žák si procvičí znalosti a prohloubí vědomosti z kapitoly Houby.

Číslo klíčové aktivity: V/2 LABORATORNÍ PRÁCE- HOUBY. Tematická oblast: Žák si procvičí znalosti a prohloubí vědomosti z kapitoly Houby. Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH VĚD Číslo klíčové aktivity: V/2 Název DUM:

Více

HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ

HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ Luděk Praus Ústav nauky o dřevě, LDF MENDELU v Brně Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

Regenerace zeleně vybraných lokalit města Tišnov

Regenerace zeleně vybraných lokalit města Tišnov SEZNAM LOKALIT SÍDLIŠTĚ POD KLUCANINOU SÍDLIŠTĚ POD KVĚTNICÍ SOUBOR OSTATNÍCH PLOCH 1 OBSAH A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA...3 A.1 Identifikace stavby...3 Objednatel:...3 Projektant:...3 Název stavby:...3 Místo stavby:...3

Více

Digitalizace TV vysílání

Digitalizace TV vysílání Případová studie PR kampaně Digitalizace TV vysílání Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva HISTORIE Koncepce 2005 definování role státu Zásady informační kampaně,

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE ÚNOR 2018 AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP Certifikace ETW a ETW Platform Certifikační zkouška Evropského arboristy (ETW) se díky aktivitám EAC (European

Více

Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba

Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR AOPK ČR v současnosti pracuje v oblasti

Více

Informační panel na Pístovských mokřadech

Informační panel na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Informační panel na Pístovských mokřadech Foto: J. Maštera Jaromír Maštera září 2010

Více

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Ing. Dagmar Palovčíková Ing. Miloň Dvořák PhD. Ing. Petr Sedlák Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č.dag/54/11/005398/2009

Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č.dag/54/11/005398/2009 Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č.dag/54/11/005398/2009 Ekologická a mykologická osvěta, poradenská a informační činnost zaměřená na velké houby-makromycety, s cílem zvýšení prevence

Více

Arboristé. Lesů hl. m. Prahy. odborné arboristické práce

Arboristé. Lesů hl. m. Prahy. odborné arboristické práce Arboristé Lesů hl. m. Prahy odborné arboristické práce Řezy stromů Nabízíme komplexní péči o dřeviny v celém rozsahu oboru Kácení stromů Instalace bezpečnostních vazeb Ochrana stromů při výstavbě Štěpkování

Více

Rádio Classic FM. p r e z e n t a c e

Rádio Classic FM. p r e z e n t a c e Rádio Classic FM p r e z e n t a c e O RÁDIU Rádio Classic FM je na českém mediálním trhu jedinou hudební stanicí zaměřenou na klasickou hudbu, jazz a swing. Classic FM vysílá 24 hodin denně nejposlouchanější

Více

POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV

POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV 2014 Lokalita Vrátkov 17 282 01 Český Brod Zhotovitel Ing. Václav Bažant Ph.D. Přehvozdí 13 281 63 Kostelec nad Černými lesy Tel.: 724 50 30 E-mail: baza.baza@atlas.cz

Více

Regionální centrum podpory sociálního podnikání Hradec Králové

Regionální centrum podpory sociálního podnikání Hradec Králové Regionální centrum podpory sociálního podnikání 11. 5. 2018 Hradec Králové Regionální centrum podpory sociálního podnikání Platforma zaměřená na rozvoj sociálního podnikání v Královéhradeckém kraji Funguje

Více

Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov.

Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov. " Znalecký posudek č. 142/2009 Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov. I Zpracoval: Doc. Ing. Luboš Úradníček, CSc. Křížkovského 31 60300 Brno Znalecký posudek

Více

Výběr z nových titulů v knihovně VÚLHM

Výběr z nových titulů v knihovně VÚLHM Výběr z nových titulů v knihovně VÚLHM Flora, Martin: Lesní zákon a některé související předpisy. Stav ke dni 1. 1. 2018. Pelhřimov, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR, 2018. Aktivní lesnický

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Průběžné vyhodnocení projektu R1/P3 k 30-06-2011

Průběžné vyhodnocení projektu R1/P3 k 30-06-2011 Průběžné vyhodnocení projektu R1/P3 k 30-06-2011 Obsah: přehled realizovaných aktivit v R1/P1 dle činností ve schváleném projektu přehled realizovaných aktivit v R1/P2 dle činností ve schváleném projektu

Více

Zpráva o provedení přístrojových testů měření akustickým tomografem (Fakopp 3D) a provedení tahových zkoušek

Zpráva o provedení přístrojových testů měření akustickým tomografem (Fakopp 3D) a provedení tahových zkoušek Zpráva o provedení přístrojových testů měření akustickým tomografem (Fakopp 3D) a provedení tahových zkoušek Předmět: Provedení přístrojové metody - tahové zkoušky - za účelem zjištění statických poměrů

Více

Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku

Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku Každý rok Rakouská kompost&bioplynová společnost organizuje Rakouský kongres o bioplynu, podporovaný klima:aktiv, iniciativu ochrany ovzduší Ministerstva

Více

Veřejná zeleň a péče o ni vizitka každé obce. Ing. Aleš Rudl , Libňatov

Veřejná zeleň a péče o ni vizitka každé obce. Ing. Aleš Rudl , Libňatov Veřejná zeleň a péče o ni vizitka každé obce Ing. Aleš Rudl 4. 4. 2017, Libňatov Význam zeleně v obcích vliv na kvalitu vzduchu zdroj kyslíku, snížení prašnosti, zvýšení relativní vlhkosti, zmírnění teplotních

Více

NÁVRH NA VYHLÁŠENÍ PAMÁTNÝCH STROMŮ

NÁVRH NA VYHLÁŠENÍ PAMÁTNÝCH STROMŮ NÁVRH NA VYHLÁŠENÍ PAMÁTNÝCH STROMŮ Kód ústředního seznamu: Kraj: Pardubický Obec: Bylany Název památného stromu: Lípa za hřištěm Okres: Chrudim Pověřený obecní úřad: Bylany Katastrální území: Bylany [616567]

Více

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Ing. Dagmar Palovčíková Ing. Miloň Dvořák PhD. Ing. Petr Sedlák Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

Jiří Jůza, Rada galerií ČR

Jiří Jůza, Rada galerií ČR Aktuální vývoj víceletého projektu RG ČR Standardizace práce se sbírkami v galeriích ČR a způsoby jejího měření. SBORNÍK RG ČR 2014 Sborník závěrečných textů a překladových materiálů z grantových projektů

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Materiály Název: Dřevokazné houby 1. část Autor: Ing. Zdenka Kubešová Datum, třída: 4.6.2012, 1.C Stručná anotace:

Více

stupeň ohrožení Silně ohrožený

stupeň ohrožení Silně ohrožený Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Blatná Datum

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK14EV_BZ_ZZ_01106_2014-00-www.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Vybavení botanické zahrady pro ekologickou výchovu Evidenční

Více

Strategický dokument Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice

Strategický dokument Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Strategický dokument Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice květen 2014 a evropské dokumenty Nová definice sociální odpovědnosti podniků z pohledu Evropské komise odpovědnost

Více

Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny

Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny http://www.dotace.nature.cz/ Péče o dřeviny Opatření je zaměřeno především na péči o památné a jinak významné stromy. Udržení jejich životaschopnosti je významné

Více

Systematizace subjektů zabývajících se poradenstvím v lesnictví HRADEC KRÁLOVÉ 23.1.2014

Systematizace subjektů zabývajících se poradenstvím v lesnictví HRADEC KRÁLOVÉ 23.1.2014 Systematizace subjektů zabývajících se poradenstvím v lesnictví HRADEC KRÁLOVÉ 23.1.2014 ZADÁNÍ ÚKOLU Provést systematizaci subjektů zabývajících se poradenstvím v lesnictví (kdo jaké poradenství a za

Více

VETCERT. Standardy pro management. senescentních stromů. Úroveň Praktik. Verze květen 2018

VETCERT. Standardy pro management. senescentních stromů. Úroveň Praktik. Verze květen 2018 VETCERT Standardy pro management senescentních stromů Úroveň Praktik Verze květen 2018 Číslo oblasti: 1 Název oblasti: Senescentní stromy; jejich rozpoznání a hodnota Obsah: Praktik má odpovídající znalosti

Více

Lesy pohledem české veřejnosti: jak mají vypadat a jak se v nich má hospodařit

Lesy pohledem české veřejnosti: jak mají vypadat a jak se v nich má hospodařit Lesy pohledem české veřejnosti: jak mají vypadat a jak se v nich má hospodařit Praha, 23. 11. 2017 Česká veřejnost vnímá lesy v širokých souvislostech ochrany životního prostředí, současně si je vědoma

Více

Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou

Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou Studie Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou Inventarizace a metodika inventarizace Objednatel projektové dokumentace: Město Veselí nad Moravou tř. Masarykova 119 69813 Veselí nad Moravou IČO:

Více

e /07 ZNALECKÝ POSUDEK

e /07 ZNALECKÝ POSUDEK ZNALECKÝ POSUDEK e. 64-615/07 Předmět: Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení stavu stromů, rostoucích na obvodu parkově upravené plochy na I. Tfiákurova v Pra e 6 a návrhu jejich ošetření.

Více

Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č.dag/54/11/006190/2010

Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č.dag/54/11/006190/2010 Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č.dag/54/11/006190/2010 Ekologická a mykologická osvěta, poradenská a informační činnost zaměřená na velké houby-makromycety, s cílem zvýšení prevence

Více

"EUROPEAN TREEWORKER" (ETW) Evropský stromolezec

EUROPEAN TREEWORKER (ETW) Evropský stromolezec EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu Program LEONARDO DA VINCI A W E B Pravidla certifikační zkoušky "EUROPEAN TREEWORKER" (ETW) Evropský stromolezec Základní pravidla certifikační

Více

Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR

Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR 1. ÚVOD Pravidla pro publicitu (dále jen Pravidla) stanovují povinné náležitosti v oblasti zajištění propagace projektů a jejich výsledků

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu Údaje o projektu Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Oprava terénního zařízení pro environmentální osvětu v botanické zahradě v Dalovicích Evidenční číslo smlouvy:

Více

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická 1028 277 11 Neratovice Dendrologické posouzení dřeviny, rostoucí na pozemku č. 185/17 k.ú. Neratovice Quercus robur dub letní

Více

Dřevokazné houby ostatních listnáčů

Dřevokazné houby ostatních listnáčů Dřevokazné houby ostatních listnáčů Piptoporus betulinus - březovník obecný, bělochoroš březový Lenzites betulina - lupeník březový Taphrina betulina,t. turgida - čarověníky břízy Phellinus igniarius -

Více

AKTUALITY. největší certifikační zkoušky u nás. Zkouška proběhla v Brně - Řečkovicích

AKTUALITY. největší certifikační zkoušky u nás. Zkouška proběhla v Brně - Řečkovicích AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP ČERVEN 2019 European Tree Worker - první a největší Certifikace ETW v České republice probíhá již tradičně a v rámci výběrových

Více

Analýza kampaně Propagace sítě environmentálních informačních a poradenských center II.

Analýza kampaně Propagace sítě environmentálních informačních a poradenských center II. Analýza kampaně Propagace sítě environmentálních informačních a poradenských center II. Zpracovatel: ENVIC, občanské sdružení Prešovská 8, 301 00 Plzeň Kontaktní osoba: Tomáš Popp 1. úvod Druhá fáze kampaně

Více

CENÍK A PŘEHLED MOŽNOSTÍ PREZENTACE FIREM

CENÍK A PŘEHLED MOŽNOSTÍ PREZENTACE FIREM ARBORISTICKÉ DNY A 19. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY VE STROMOLEZENÍ 23. - 26.5. 2019, Vrchlabí, Zámecký park CENÍK A PŘEHLED MOŽNOSTÍ PREZENTACE FIREM Partnerství a jednotlivá sponzorství disciplín jsou

Více

Rádio Classic FM. p r e z e n t a c e

Rádio Classic FM. p r e z e n t a c e Rádio Classic FM p r e z e n t a c e O RÁDIU Rádio Classic FM je na českém mediálním trhu jedinou hudební stanicí zaměřenou na klasickou hudbu, jazz a swing. Classic FM vysílá 24 hodin denně nejposlouchanější

Více

DŘEVINY MIMO LES ARBORISTICKÉ ZÁSADY V ÚDRŽBĚ STROMŮ

DŘEVINY MIMO LES ARBORISTICKÉ ZÁSADY V ÚDRŽBĚ STROMŮ DŘEVINY MIMO LES ARBORISTICKÉ ZÁSADY V ÚDRŽBĚ STROMŮ Ing. František FROLA autorizovaný krajinářský architekt KA/ČKA č.a. 02 041, autorizovaný posuzovatel EIA/SEA, dendrologický znalec Konference Hustopeče

Více

Odborné posouzení lípy malolisté rostoucí na pozemku parcelního č. 87/4 v k.ú. Suchovršice, obec Suchovršice, okres Trutnov

Odborné posouzení lípy malolisté rostoucí na pozemku parcelního č. 87/4 v k.ú. Suchovršice, obec Suchovršice, okres Trutnov Ing. Pavel Klevcov Velké Svatoňovice 32 542 35 Velké Svatoňovice tel.: +420 604 149347 e-mail: pavel.klevcov@seznam.cz IČ: 145 58581 DIČ: CZ 6511031076 Bank. spojení: 2101290886/2010 Odborné posouzení

Více

zelená linka:

zelená linka: www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Specifický cíl 4.4 Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech Aktivita 4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků sídelní zeleně. Podporovaná opatření: Studie

Více

Další možná příčina loňského poškození smrkových sazenic v lesní školce Bílá Voda

Další možná příčina loňského poškození smrkových sazenic v lesní školce Bílá Voda Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti Jíloviště-Strnady Výzkumná stanice Opočno Název zprávy: Další možná příčina loňského poškození smrkových sazenic v lesní školce Bílá Voda (3. sdělení) (Poradenské

Více

Klouzek středozemní Suillus mediterraneensis (Jacquetant et Blum) Redeuilh

Klouzek středozemní Suillus mediterraneensis (Jacquetant et Blum) Redeuilh Hriby_054_107 28.3.2009 14:53 Stránka 80 Klouzek středozemní Suillus mediterraneensis (Jacquetant et Blum) Redeuilh Klobouk je 50 100 mm široký, zprvu polokulovitý, potom klenutý až rozložený, v raném

Více

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží 10.1. Formulovat strategii státu k odstranění starých i současných ekologických zátěží v lesích (včetně finančního zajištění) 10.2.

Více