AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. ČCA Železničář DUBEN Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. ČCA Železničář DUBEN Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP"

Transkript

1 AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP DUBEN 2019 ČCA Železničář Téměř roční vývoj specializovaného certifikačního programu pro správce železnic Český certifikovaný arborista - Železničář se chýlí ke konci. Pracovníci Arboristické akademie ve spolupráci s týmem Správy železniční dopravní cesty (státní organizace) na jednání v dubnu t.r. v Brně dokončili sestavení celkové struktury systému certifikací pro všechny zaměstnance a subdodavatele SŽDC, kteří svým výkonem zasahují do oblasti kontroly a správy doprovodné zeleně tratí. Základním účelem projektu je zvýšit informovanost a kvalitu výkonů a zajistit tak jednak odpovídající bezpečnost provozu na tratích a jednak odpovídající ochranu a péči o významné a perspektivní stromy v jejich doprovodu. Obecný informační rámec tvoří akceptance oborových Standardů péče o přírodu a krajinu a Technologických postupů v arboristice. Certifikační zkoušky a spojená školicí činnost budou probíhat ve 4 separátních okruzích, definovaných pro různé úrovně odborných pracovníků. Každá úroveň má obsah stanovený jednak s ohledem na typ specializace a jednak na požadovaný okruh činností, prováděných v oblasti péči o zeleň. Řešenou problematikou bude čistě péče o dřeviny tak, jak odpovídá celkovému rámci národního projektu Český certikovaný arborista. ČCA Železničář - provozní technik Jedná se o základní úroveň, která bude probíhat čistě na úrovni teoretické přípravy. Zkouška je zaměřená pro vedoucí provozních středisek, mistry trati, obchůzkáře a správce trati. Obsahem zkoušky bude: vyplnění odborného testu poznávací zkouška základních druhů stromů splnění testu rozpoznávání rizikových a havarijních stavů stromů. Do budoucna se počítá s nasazením metod e-learningu. 1.

2 ČCA Železničář - výškový specialista Úroveň úzce související se stávajícími programy ČCA Stromolezec a ČCA Plošinář. Určena je zejména pro pracovníky Hasičské záchranné služby SŽDC a pro subdodavatelské firmy, zajišťující riziková kácení stromů kolem tratí a bezpečnostní ořezy stromů. Podmínkou pro absolvování této úrovně je předchozí úspěšné splnění certifikace ČCA Železničář - provozní technik, získání oprávnění pro práci ve výškách, absolvování školení záchrany zraněného a první pomoci, osvědčení pro práci s motorovou pilou a osvědčení pro práci pod napětím. Obsahem zkoušky bude: demonstrace techniky řezu stromů demonstrace rizikového kácení. Výstup do koruny bude realizovaný pomocí stromolezeckých technik nebo s využitím speciálních drážních plošin. ČCA Železničář - ekolog Jedná se o nejvyšší odbornou úroveň, zahrnující celý relevantní rozsah oboru péče o dřeviny obdobně, jako je tomu u úrovně ČCA Konzultant. Určena je pro odborné ekology SŽDC a pro subdodavatelské subjekty, zajišťující dendrologické průzkumy, konzultační a poradenské služby v oblasti péči o dřeviny. Podmínkou pro absolvování této úrovně je předchozí úspěšné splnění certifikace ČCA Železničář - provozní technik. Obsahem zkoušky bude: poznávací zkouška dřevin poznávací zkouška dřevních hub a xylofágního hmyzu vyplnění odborného testu demonstrace zahrnující činnost TDI a ochranu dřevin při stavební činnosti demonstrace zahrnující práci s porosty (probírky) a kontrolu nestabilní geologie podloží demonstrace týkající se jednání s OOP a znalosti realizace kácení stromů ve ztížených podmínkách. ČCA Železničář - projektant Jedná se o specializovanou úroveň, určenou specificky pro projektanty a pracovníky externích společností, zajišťujících projekční přípravu staveb a oprav tratí. Obsahem zkoušky bude: demonstrace znalosti pěstebních vlastností dřevin vyplnění odborného testu znalosti souvislostí ochrany dřevin mimo les otevřená písemná zkouška zaměřená na znalost souvislostí ochrany dřevin při stavební činnosti. Do budoucna se počítá s nasazením metod e-learningu. Celý projekt prochází ověřovacím procesem během léta tohoto roku a se zahájením certifikační činnosti se počítá na přelomu let 2019 a Informace budou průběžně doplňované na stránky programu ČCA - www. ceskycertifikovanyarborista.cz. 2.

3 Výskyt jmelí bílého. a co dál? TPA Péče o břehové porosty Dne 25. dubna 2019 proběhla na zámku v Bartošovicích konference, pořádaná Místní akční skupinou regionu Poodří, věnovaná tématice výskytu a managementu jmelí bílého (Viscum album). Na Severní Moravě se jedná o tématiku, která má zásadní význam a v rámci arboristických prací se stává řešeným problémem s extrémní prioritou. V rámci zahájení konference Ing. Usvald (MAS Regionu Poodří) informoval o situaci v regionu a o již realizovaných projektech v dané oblasti. Dr. Kolařík (SAFE TREES, s.r.o.) ve svém příspěvku shrnul obecný rámec dendrologického průzkumu, jako nutného podkladu pro evidenci a správu stromů a představil nálezovou databázi oborového portálu StromyPodKontrolou.cz, která je využívaná pro profesionální realizaci m.j. i managementu jmelí. Dr. Baltazar (MENDELU Brno) informoval o pokusech s využíváním herbicidů pro limitaci výskytu jmelí. Bc. Cristini (SAFE TREES, s.r.o.) představil zkušenosti s využíváním růstových regulátorů pro limitaci výskytu jmelí na základě 3 roky probíhající praktické výzkumné studie. P. Váňová (obec Mořkov) seznámila s výsledky poměrně radikální elminace jmelí v obci Mořkov a zkušenostmi z této realizace. Mgr. Polochová (CHKO Poodří) se ve svém příspěvku zabývala srovnáním účinnosti jednotlivých přístupů k managementu jmelí. J. Eliáš (Beskydarbo) informoval o praktických zkušenostech s limitací jmelí pomocí arboristických metod ošetření. Ing. Mlčoch (Damtax Solution, s.r.o.) přestavil výsledky studie, zpracované pro vybrané plochy Moravskoslezského kraje, zaměřené na možnosti limitace výskytu jmelí. Celá konference proběhla v duchu konstruktivní diskuse a přítomným zástupcům samosprávy a odborných firem umožnila výměnu relevantních informací a sdílení zkušeností. Titul oborového standardu v řadě Technologických postupů v arboristice, věnovaný specifikům péče o břehové porosty, je v procesu zpracování pracovní skupinou již přes rok. Na posledním setkání skupiny dne byly vyjasněné poslední připomínky a detaily textu a materiál prochází finalizací před jeho uvolněním na veřejnou oponenturu. Materiál obsahuje následující oblasti: Evidence a kontroly Výsadby a zakládání vegetačních prvků Péče o dřeviny Kácení dřevin. Přílohy tvoří praktické pokyny a přehledy, sloužící odborným pracovníkům pro odpovídající výběr dřevin a správu dřevinných populací. Oponentura TPA Péče o břehové porosty bude rozdělena na dvě části. V prvním kole se k textu materiálu vyjádří odborní pracovníci jednotlivých Povodí (s.p.), Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a dalších vybraných institucí. Po zapracování prvního kola připomínek bude materiál zveřejněn na klasickou veřejnou oponenturu obdobně, jako ostatní tituly oborových standardů. Text materiálu bude následně k volnému stažení na stránkách

4 Dřevní houby v arboristické praxi Pstřeň dubový (Fistulina hepatica) Jedná se o první z dřevních hub, kterou můžeme jen velmi obtížně označit za škodlivý organismus a která pravidelně doprovází zejména staré a senescentní duby. Pstřeň je v lidové mluvě známý jako jelení jazyk, volský jazyk, maso lesa či masojed což svědčí o tom, že plodnice této atraktivní dřevní houby byly historicky známé a využívané zejména v kuchyni. Této logice odpovídají i některá cizojazyčná označení, z nichž uveďme například výmluvný anglický název beefsteak fungus. Kód EPPO pro pstřeně dubového je FISHE. Fistulina, jméno rodu pstřeně, pochází z latinského slova fistula které, znamená s malými trubkami. Parametrem, kterým se zástupci rodu Fistulina liší od jiných polypor, je fakt, že stěny každé rourky v hymenoforu jsou jsou oddělené, spíše než sdílené se sousedními rourkami. Název druhu hepatica pochází ze středověké latiny a je odkazem na játrovitý vzhled zralých plodnic. V rámci rodu Fistulina se v podmínkách Evropy nesetkáme s dalšími významnějšími zástupci. Plodnice jsou jednoleté, vyrůstající obvykle (podle klimatických podmínek) ve dvou etapách - v červnu až červenci a dále pak na podzim přibližně do konce října. Nalézané jsou zejména na bázi kmenů a na pařezech hostitelských stromů, do výšky cca 3 (ale i přes 10) m. Plodnice na stromě zůstávají 1-3 měsíce, následně sesychají a opadávají. Houba preferuje teplejší oblasti, ale hlavním parametrem pro její výskyt je přítomnost dospělých až senescentních stromů - zejména dubů. Klobouk má rozměry mezi 5-30 cm, je v dospělosti červenohnědý, s pružnou pokožkou s drobnými bradavkami, které později mizí. Pokožku lze sloupnout. Barva klobouku se vyvíjí od oranžově červené v mládí, přes masově červenou až po tmavě hnědou u starých plodnic. Za vlhka vylučuje slizký sekret. K substrátu je přirostlý bokem nebo krátkým třeněm. Rourky jsou drobné, válcovité, vzájemně nesrůstající, různě dlouhé, bělavé až nažloutlé, pomačkáním a stářím červenají. Dužnina je tlustá, šťavnatá, masově červená, žíhaně vláknitá. Na řezu připomíná čerstvé hovězí maso, po rozříznutí roní červenou tekutinu. Vůně příjemná, houbová, chuť je mírně nakyslá. Výtrusný prach je rezavě hnědý. Jedná se o typického saprofyta, vázaného na velký disponibilní objem jádrového dřeva. Některé práce naznačují slabý nekrotrofní parazitismus, ale lze předpokládat, že se jedná spíše o reakci na významné oslabení hostitelského stromu. V naprosté většině případů výskytu tato houba nemá významnější vliv na fyziologické či biomechanické vlastnosti kolonizovaného jedince a může s ním 4.

5 koexistovat po dobu, významně přesahující desetiletí. Rizikem může být pouze vylamování větví v místech s masivnějším rozsahem infekce. V případě senescentních stromů lze předpokládat, že kolonizace pstřeněm může být jedním z výhodných typů soužití, protože limituje výskyt dalších, agresivnějších druhů hub (např. lesklokorky). Intenzivní hnědý typ hniloby představuje vysoce hodnotný mikrohabitat pro řadu druhů hmyzu a vytváří často předpoklady pro vznik hnízdních dutin. Postup rozkladu dřeva je pozvolný a v prvních fázích dochází spíše ke změně vzhledu (ztmavnutí) dřeva než k významnějším změnám jeho mechanických vlastností. Dochází tak k vyniknutí kresby letokruhů na opracovaném dřevě. Protože dřevo kolonizovaných stromů poměrně dlouho setrvává v této fázi, je vyhledávané pro zhotovování nábytku a uměleckých objektů jako tzv. tmavý dub. Finálním typem rozkladu je hnědá hniloba s intenzivní tmavou barvou, hranolovitě se rozpadající. Podle nálezové databáze portálu StromyPodKontrolou.cz se jedná o dřevní houbu vázanou striktně na duby (zejména Quercus robur, výjimečně i Q. petraea) s ojedinělým výskytem (v podmínkách ČR) na kaštanovníku jedlém (Castanea sativa). Tato houba je populární jedlou houbou i přes mírně nakyslou chuť, která bývá v receptech eliminovaná máčením v mléce. Jedná se o jednu z mála dřevních hub, které mohou být konzumovány i v syrovém stavu. Kuchyňské úpravy zahrnují nakládání, grilování i úpravu formou gulášů apod. Pstřeň je jednou z mála hub, které byly rozsáhle zkoumané pro svou schopnost působit jako reduktor volných radikálů nebo antioxidant. Prokázán byl i silný antibakteriální účinek proti různým patogenním bakteriím, jako je Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis a Klebsiella pneumoniae. Plodnice je v podstatě nezaměnitelná. 5.

6 X X, KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY Pracovní skupina LIFE+ Zimní arboristická konference KOŠICE PRAHA Standard Kácení dřevin Hodnotenie Školení - Instalace stromov bezpečnostních vazeb OSTRAVA Školení - Řezy stromů, NITRA KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY SPECIALIZAČNÍ STUDIUM - praktická arboristika správa zeleně SPECIALIZAČNÍ 7. učební blok - STUDIUM praktická arboristika Kácení stromů Dendrologie - správa pro zeleně Certifikace ČCA arboristy Pozemní PLZEŇ 8. učební blok - pracovník Výstava životního prostředí Kompenzační Kolín ARBORISTA - Základní výsadby stromolezecký kurz ČESKÉ BUDĚJOVICE Pracovní ARBORISTA skupina - Základní VETcer Kurz Ochrana Veteran při Tree Management Pracovní skupina Pracovní skupina EAC Question Bank stavební činnosti Oceňování stromolezecký kurz OSTRAVA HUKVALDY stromů PRAHA NITRA Pracovní skupina Oceňování PRAHA stromů ČCA certifikace Certifikace BRNO ETW a ETW Platform 1 Konzultant Řez stromů Pracovní skupina BRNO KOSTELEC NAD Oceňování dřevin školení Stromy ČERNÝMI BRNO LESY pod kontrolou PRAHA BRNO SPECIALIZAČNÍ 6 STUDIUM praktická arboristika Kácení stromů ČCA certifikace Stromolezec - správa zeleně OSTRAVA 8. učební blok - Annual General Meeting EAC Kácení dřevin MOSKVA Kácení ZLÍN stromů OLOMOUC Školení ČCA certifikace Pozemní 21 kontrolou.cz pracovník ARBORISTA Opakovací BRNO stromolezecký kurz Kácení dřevin KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY 24 OSTRAVA LEGENDA: Název školení Název školení - lze se přihlásit na stránkách - školení pořádané ve LEGENDA: Arboristické akademie spolupráci s WORKSAFETY ZO ČSOP na Kolín, přihlášky na Název školení - školení pořádané ve spolupráci s agenturou IPSUM. Přihlášky na Název školení - školení pořádané ve spolupráci se společností Safe Trees. Informace na info@safetrees.cz Arboristická akademie ZO ČSOP Sokolská 1095, Kolín 2 telefon: (Hana Forejtová) kancelar@arboristickaakademie.cz Arboristická akademie, ZO ČSOP Sokolská 1095, Kolín 2 telefon: (Hana Forejtová) kancelar@arboristickaakademie.cz Arboristická akademie, ZO ČSOP Sokolská 1095, Kolín 2 telefon: (Hana Forejtová) kancelar@arboristickaakademie.cz

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. Zimní arboristická konference. Konference ISA Slovensko. Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. Zimní arboristická konference. Konference ISA Slovensko. Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP Zimní arboristická konference Novinky z oboru péče o dřeviny prezentované na ČZU Praha Hlavní arboristická akce zimní

Více

AKTUALITY. Zahájení konference Jako již tradičně, zázemím pro pořádání

AKTUALITY. Zahájení konference Jako již tradičně, zázemím pro pořádání AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP BŘEZEN 2019 Ohlédnutí za Zimní arboristickou konferencí Letošní Zimní arboristická konference představovala v několika

Více

AKTUALITY. kace ve Švédsku a odpolední program tvoří návštěva přírodní rezervace Händelö, kde bude probíhat

AKTUALITY. kace ve Švédsku a odpolední program tvoří návštěva přírodní rezervace Händelö, kde bude probíhat AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP ČERVENEC 2019 Projekt VETcert a jeho závěr Projektem VETcert, kterým jsme vás provázeli od roku 2016, se v současné době

Více

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP LISTOPAD 2017 Bezpečnostní vazby v Chorvatsku Ve dnech 3. a 4. 11. pořádali pracovníci Arboristické akademie školení

Více

DEFINICE A PRŮBĚH JEDNOTLIVÝCH ÚROVNÍ CERTIFIKAČNÍHO PROGRAMU ČESKÝ CERTIFIKOVANÝ ARBORISTA

DEFINICE A PRŮBĚH JEDNOTLIVÝCH ÚROVNÍ CERTIFIKAČNÍHO PROGRAMU ČESKÝ CERTIFIKOVANÝ ARBORISTA DEFINICE A PRŮBĚH JEDNOTLIVÝCH ÚROVNÍ CERTIFIKAČNÍHO PROGRAMU ČESKÝ CERTIFIKOVANÝ ARBORISTA strana 1 z 5 Definice všech úrovní: Certifikační program má čtyři úrovně a definice každé úrovně naplňuje specifika

Více

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP ŘÍJEN 2017 Přístrojová diagnostika stromů Ve dnech 24. a 25. září jsme měli možnost v Rostocku (Německo) absolvovat

Více

AKTUALITY. těž zaměřenou na aktuální téma, které v současné době hýbe republikou, a to nedostatek vody v přírodě a s tím spojenou náročnou

AKTUALITY. těž zaměřenou na aktuální téma, které v současné době hýbe republikou, a to nedostatek vody v přírodě a s tím spojenou náročnou AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP KVĚTEN 09 Výstava o životním prostředí. ročník Arboristická akademie se jako zástupce ČSOP již potřetí zúčastnila výstavy

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA Tábor Husovo náměstí, Sladovna, park pod Trafačkou PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA SAFE TREES, s.r.o. Na Štěpnici 945 665 01 ROSICE e-mail: web: info@safetrees.cz www.safetrees.cz IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Akce

Více

STROMY POD KONTROLOU Jan Forejt

STROMY POD KONTROLOU Jan Forejt STROMY POD KONTROLOU Jan Forejt Co je portál StromyPodKontrolou široká, veřejná databáze stromů, která nabízí: - zveřejnění inventarizací stromů - pomůcky pro plánování péče doporučené akce, doporučené

Více

Místa hlavních zásahů v Mařížském parku:

Místa hlavních zásahů v Mařížském parku: Arboristika v praxi Arboristika přesahuje od péče o jednotlivé stromy až na úroveň komplexního pohledu na celkovou péči o zeleň se zvláštním důrazem na dřevinné vegetační prvky. V anglicky mluvících zemích

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP BŘEZEN 2018 Certifikace ČCA Konzultant Dlouhý výpadek termínů certifikace úrovně Český certifikovaný arborista Konzultant

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE X< AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP KVĚTEN 2018 Konzultační arboristika ve Velké Británii Intenzivní výměna informací a zkušeností probíhá mezi arboristy

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. Tree Biomechanics Research Week 2019 SRPEN Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE. Tree Biomechanics Research Week 2019 SRPEN Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP SRPEN 2019 Tree Biomechanics Research Week 2019 V tomto roce jsme měli opět příležitost zúčastnit se setkání vědeckých

Více

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická 1028 277 11 Neratovice Dendrologické posouzení dřeviny, rostoucí na pozemku č. 185/17 k.ú. Neratovice Quercus robur dub letní

Více

OCEŇOVÁNÍ DŘEVIN ROSTOUCÍCH MIMO LES. (metodika AOPK ČR - v. 2013)

OCEŇOVÁNÍ DŘEVIN ROSTOUCÍCH MIMO LES. (metodika AOPK ČR - v. 2013) OCEŇOVÁNÍ DŘEVIN ROSTOUCÍCH MIMO LES (metodika AOPK ČR - v. 2013) Ing. Jaroslav Kolařík, Ph.D. DŮVODY PRO OCEŇOVÁNÍ DŘEVIN Oceňování majetku Občansko-právní odpovědnost za škodu Stanovení hmotné škody

Více

"EUROPEAN TREEWORKER" (ETW), Evropský stromolezec

EUROPEAN TREEWORKER (ETW), Evropský stromolezec EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu Program LEONARDO DA VINCI A W E B Pravidla certifikační zkoušky "EUROPEAN TREEWORKER" (ETW), Evropský stromolezec Základní pravidla certifikační

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE X< AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP DUBEN 2018 TAČR Oceňování Byla zahájena práce na tříletém projektu, podpořeném grantem Technické agentury ČR s názvem

Více

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE AKTUALITY Z ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP ZÁŘÍ 2017 Seminář ČSOP Péče o nelesní y Ve dnech 8. a 9. 9. 2017 se konal ve Vlašimi seminář zaměřený na seznámení s

Více

Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves

Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves Zhotovitel: Bc. Robert Kohout Čajkovského 549/12 67401 Třebíč IČ: 68662416 DIČ: CZ7501154551 Tel: +420 777 142 814 Email: robert@arbokohout.cz

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č /14

ZNALECKÝ POSUDEK č /14 ZNALECKÝ POSUDEK č. 197-2 037/14 Předmět : Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení aktuálního stavu stromů, rostoucích v zámecké aleji v Pardubicích. Objednatel posudku : Statutární město Pardubice

Více

Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky.

Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky. Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky. 1) Veřejná zeleň města Brna nekonzultovala záměr na ořez stromů. Souhlasíme s tím,

Více

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení

Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Lesnická fytopatologie a rostlinolékařství prezentace pro praktická cvičení Ing. Dagmar Palovčíková Ing. Miloň Dvořák PhD. Ing. Petr Sedlák Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE ÚNOR 2018 AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP Certifikace ETW a ETW Platform Certifikační zkouška Evropského arboristy (ETW) se díky aktivitám EAC (European

Více

e /07 ZNALECKÝ POSUDEK

e /07 ZNALECKÝ POSUDEK ZNALECKÝ POSUDEK e. 64-615/07 Předmět: Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení stavu stromů, rostoucích na obvodu parkově upravené plochy na I. Tfiákurova v Pra e 6 a návrhu jejich ošetření.

Více

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. ZÁKLADY ARBORISTIKY Cíle a limity řezu Legislativní souvislosti Struktura větvení Základní typy větvení Technika řezu Technologické skupiny řezu Způsoby péče o dřeviny Standard o přírodu a krajinu Řada

Více

Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov.

Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov. " Znalecký posudek č. 142/2009 Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov. I Zpracoval: Doc. Ing. Luboš Úradníček, CSc. Křížkovského 31 60300 Brno Znalecký posudek

Více

NÁVRH ZELENĚ. Obnova alejí na Ústředním hřbitově v Brně. Ing. Petr FÖRCHTGOTT

NÁVRH ZELENĚ. Obnova alejí na Ústředním hřbitově v Brně. Ing. Petr FÖRCHTGOTT NÁVRH ZELENĚ Obnova alejí na Ústředním hřbitově v Brně Ing. Petr FÖRCHTGOTT PROSINEC 2014 OBSAH Úvod Současný stav... str. 3 Rozsah a cíl návrhu... str. 3 Návrh Odstranění... str. 4 Výsadba... str. 5 Výkaz

Více

POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV

POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV 2014 Lokalita Vrátkov 17 282 01 Český Brod Zhotovitel Ing. Václav Bažant Ph.D. Přehvozdí 13 281 63 Kostelec nad Černými lesy Tel.: 724 50 30 E-mail: baza.baza@atlas.cz

Více

POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV

POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV prosinec 2014 Lokalita Vrátkov 17 282 01 Český Brod Zhotovitel Ing. Václav Bažant Ph.D. Přehvozdí 13 281 63 Kostelec nad Černými lesy Tel.:

Více

Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou

Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou Studie Obnova parku Petra Bezruče ve Veselí nad Moravou Inventarizace a metodika inventarizace Objednatel projektové dokumentace: Město Veselí nad Moravou tř. Masarykova 119 69813 Veselí nad Moravou IČO:

Více

Číslo klíčové aktivity: V/2 LABORATORNÍ PRÁCE- HOUBY. Tematická oblast: Žák si procvičí znalosti a prohloubí vědomosti z kapitoly Houby.

Číslo klíčové aktivity: V/2 LABORATORNÍ PRÁCE- HOUBY. Tematická oblast: Žák si procvičí znalosti a prohloubí vědomosti z kapitoly Houby. Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH VĚD Číslo klíčové aktivity: V/2 Název DUM:

Více

Přehled všech projektů najdete na: Revitalizace Jiráskovy aleje

Přehled všech projektů najdete na: Revitalizace Jiráskovy aleje Pořadové číslo projektu: 11 Název projektu: Revitalizace Jiráskovy aleje Popis projektu: Návrhem je řešena komplexní revitalizace Jiráskovy aleje. Pro zlepšení kondice stromů je navrhován dendrologický

Více

Registrace. 1. Typy účtů 2. Registrace na portále 3. Přihlášení na portál 4. Zapomenuté heslo

Registrace. 1. Typy účtů 2. Registrace na portále 3. Přihlášení na portál 4. Zapomenuté heslo Registrace 1. Typy účtů 2. Registrace na portále 3. Přihlášení na portál 4. Zapomenuté heslo Typy účtů Na portál StromyPodKontrolou.cz je možné vstupovat pomocí 4 typů účtů, z nichž 3 vyžadují provedení

Více

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti.

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. FLORINA Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. Vlastnosti stromu: Intenzita růstu je v mladém věku velmi silná, později silná. Vytváří velké a poměrně husté koruny. Vlastnosti plodu:

Více

"EUROPEAN TREEWORKER" (ETW) Evropský stromolezec

EUROPEAN TREEWORKER (ETW) Evropský stromolezec EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu Program LEONARDO DA VINCI A W E B Pravidla certifikační zkoušky "EUROPEAN TREEWORKER" (ETW) Evropský stromolezec Základní pravidla certifikační

Více

Partnerský účet. Zřízení partnerského účtu probíhá na titulní straně portálu po vyplnění jednoduchého registračního formuláře:

Partnerský účet. Zřízení partnerského účtu probíhá na titulní straně portálu po vyplnění jednoduchého registračního formuláře: Partnerský účet 1. Zřízení partnerského účtu 2. Bezpečnost a zveřejňování dat 3. Přiřazení projektu inventarizace stromů 4. Práva Partnera 5. Sdílení přístupových práv Zřízení partnerského účtu Portál

Více

Arboristé. Lesů hl. m. Prahy. odborné arboristické práce

Arboristé. Lesů hl. m. Prahy. odborné arboristické práce Arboristé Lesů hl. m. Prahy odborné arboristické práce Řezy stromů Nabízíme komplexní péči o dřeviny v celém rozsahu oboru Kácení stromů Instalace bezpečnostních vazeb Ochrana stromů při výstavbě Štěpkování

Více

Dendrologický posudek

Dendrologický posudek Dendrologický posudek Datum: 10.9.2018 Objednatel posudku: starostka obce Hoříněves, pí. Kuthanová Posuzované dřeviny Posuzovanými dřevinami jsou lípy velkolisté (Tilia platyphyllos), rostoucí v centru

Více

Regenerace zeleně vybraných lokalit města Tišnov

Regenerace zeleně vybraných lokalit města Tišnov SEZNAM LOKALIT SÍDLIŠTĚ POD KLUCANINOU SÍDLIŠTĚ POD KVĚTNICÍ SOUBOR OSTATNÍCH PLOCH 1 OBSAH A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA...3 A.1 Identifikace stavby...3 Objednatel:...3 Projektant:...3 Název stavby:...3 Místo stavby:...3

Více

Hodnocení stavu a bezpečnosti dřevin v objektech sídelní a krajinné zeleně

Hodnocení stavu a bezpečnosti dřevin v objektech sídelní a krajinné zeleně Ústav biotechniky zeleně pavel.bulir@mendelu.cz Hodnocení stavu a bezpečnosti dřevin v objektech sídelní a krajinné zeleně Ing. Pavel Bulíř, Ph.D. Česká právní úprava péče o dřeviny: - péče o dřeviny,

Více

Projekt péče o stromy. Revitalizace zámeckého kopce, inventarizace a dendrologické posouzení zeleně v Náchodě.

Projekt péče o stromy. Revitalizace zámeckého kopce, inventarizace a dendrologické posouzení zeleně v Náchodě. Projekt péče o stromy Revitalizace zámeckého kopce, inventarizace a dendrologické posouzení zeleně v Náchodě. 2014 SAFE TREES, s.r.o. Na Štěpnici 945 665 01 ROSICE e-mail: info@safetrees.cz Projekt péče

Více

PROVÁDĚCÍ DOKUMENTACE Péče o dřeviny a kácení stromů v areálu ŠRS Hájemství

PROVÁDĚCÍ DOKUMENTACE Péče o dřeviny a kácení stromů v areálu ŠRS Hájemství PROVÁDĚCÍ DOKUMENTACE Péče o dřeviny a kácení stromů v areálu ŠRS Hájemství Zpracováno v únoru 2015 pro Českou republiku Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje ArboGard s.r.o. II. Úvod: Cílem

Více

Řez stromů. David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace. European Tree Worker. Evropský arborista

Řez stromů. David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace. European Tree Worker. Evropský arborista Řez stromů David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace European Tree Worker Evropský arborista Vztah: lidé stromy - lidé stromy dokáží žít bez nás my bez nich ne, doprovází nás celou historií

Více

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 B Číslo: VY_32_INOVACE_OŽP_3ROC_20 Předmět: Ochrana životního prostředí Ročník: 3.O Klíčová

Více

Klouzek žíhaný Suillus collinitus (Fr.) Kuntze Syn.: Suillus fluryi Huijsman

Klouzek žíhaný Suillus collinitus (Fr.) Kuntze Syn.: Suillus fluryi Huijsman Hriby_054_107 28.3.2009 14:52 Stránka 74 Klouzek žíhaný Suillus collinitus (Fr.) Kuntze Syn.: Suillus fluryi Huijsman Klobouk je 50 100 mm široký, zprvu polokulovitý, potom klenutý až rozložený, hnědý,

Více

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE

AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Oceňování rostoucích mimo les AKTUALITY ARBORISTICKÉ AKADEMIE Nezisková organizace Arboristická akademie ZO ČSOP LEDEN 2018 Není snad v oboru téma, které by bylo diskutováno déle a intenzivněji, než je

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Dřevokazné houby dubu

Dřevokazné houby dubu Dřevokazné houby dubu Fistulinahepatica-pstřeň dubový Phellinus robustus - ohňovec statný Phellinus torulosus - ohňovec hrbolatý Laetiporus sulphureus - sírovec žlutooranžový Daedalea quercina - síťkovec

Více

Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN

Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN Liberec 2018 1 Základní členění Taxon Určuje se rod, druh, kultivar. Obvod kmene ve výšce 130 cm, pokud nebude umožněno,

Více

Stabilizace Husovy aleje - II. etapa Stará Boleslav. Brandýs nad Labem - Stará Boleslav TECHNICKÁ ZPRÁVA, FOTODOKUMENTACE, VV

Stabilizace Husovy aleje - II. etapa Stará Boleslav. Brandýs nad Labem - Stará Boleslav TECHNICKÁ ZPRÁVA, FOTODOKUMENTACE, VV Bc.JAkub MArek Ing.Barbora Eismanová Bc. Nina Jakušová, DiS. Ing. Ivan Marek Stabilizace Husovy aleje - II. etapa Stará Boleslav Brandýs nad Labem - Stará Boleslav 09/09/2016 Průzkumy a rozbory září/2016

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE Příloha č. 2 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: Datum narození: Kontaktní adresa: Telefon: Zdravotní stav dobrý: /zaškrtněte/ Omezení /vypište/: V evidenci

Více

Péče o stromy v praxi. Ing. Tomáš Šarapatka

Péče o stromy v praxi. Ing. Tomáš Šarapatka Péče o stromy v praxi Ing. Tomáš Šarapatka Péče o stromy v praxi Kdo jsou naši zákazníci Kde najdeme uplatnění Které typy zásahů nejčastěji provádíme Kým je kontrolována kvalita naší práce Problémy a nešvary

Více

Zpráva o provedení přístrojových testů měření akustickým tomografem (Fakopp 3D) a provedení tahových zkoušek

Zpráva o provedení přístrojových testů měření akustickým tomografem (Fakopp 3D) a provedení tahových zkoušek Zpráva o provedení přístrojových testů měření akustickým tomografem (Fakopp 3D) a provedení tahových zkoušek Předmět: Provedení přístrojové metody - tahové zkoušky - za účelem zjištění statických poměrů

Více

KÚ Pardubického kraje Komenského nám PARDUBICE. Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP

KÚ Pardubického kraje Komenského nám PARDUBICE. Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP KÚ Pardubického kraje Komenského nám. 125 532 11 PARDUBICE Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP Se značným znepokojením Vám oznamujeme, že jsme koncem měsíce listopadu 2011 zaznamenali případy

Více

VETCERT. Standardy pro management. senescentních stromů. Úroveň Praktik. Verze květen 2018

VETCERT. Standardy pro management. senescentních stromů. Úroveň Praktik. Verze květen 2018 VETCERT Standardy pro management senescentních stromů Úroveň Praktik Verze květen 2018 Číslo oblasti: 1 Název oblasti: Senescentní stromy; jejich rozpoznání a hodnota Obsah: Praktik má odpovídající znalosti

Více

Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova. 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec

Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova. 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec 1. - 2.12.2010 Obsah Základní informace o PRV, Síti Cíle Sítě, členství v Síti Celkové

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 32 Jiné vady dřeva na

Více

Klouzek středozemní Suillus mediterraneensis (Jacquetant et Blum) Redeuilh

Klouzek středozemní Suillus mediterraneensis (Jacquetant et Blum) Redeuilh Hriby_054_107 28.3.2009 14:53 Stránka 80 Klouzek středozemní Suillus mediterraneensis (Jacquetant et Blum) Redeuilh Klobouk je 50 100 mm široký, zprvu polokulovitý, potom klenutý až rozložený, v raném

Více

OBSAH: SO 102 STROMOŘADÍ A INTERAKČNÍ PRVEK

OBSAH: SO 102 STROMOŘADÍ A INTERAKČNÍ PRVEK Hlavní polní cesta PC3f, k. ú. Březolupy SO 102 STROMOŘADÍ A INTERAKČNÍ PRVEK Arvita P spol. s r.o. OBSAH: 1. PRŮVODNÍ ZPRÁVA... 2 1.1 Úvod... 2 1.2 Identifikační údaje... 2 1.3 Vymezení řešeného území...

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Materiály Název: Dřevokazné houby 1. část Autor: Ing. Zdenka Kubešová Datum, třída: 4.6.2012, 1.C Stručná anotace:

Více

HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ

HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ Luděk Praus Ústav nauky o dřevě, LDF MENDELU v Brně Základní principy Jak zhodnotit strom Základní principy hodnocení 1)Stromy přežívají a rostou

Více

Průvodní a technická zpráva k akci:

Průvodní a technická zpráva k akci: k akci: Probírka břehového porostu VVT Jihlava, ř. km 105,000-105,200, Přibyslavice a ř. km 119,400 119,750, Přímělkov Provozní úseku závodu Dyje: Vypracoval: Ing. Jiří Šrámek Datum: 20. 9. 2018 strana

Více

Příloha č. 2. Komunikační strategie

Příloha č. 2. Komunikační strategie Příloha č. 2 Akčního plánu rozvoje MA21 MSK na léta 2010-2011 Návrh Komunikační strategie OBSAH: 1. ÚVOD...3 2. NÁVRH KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE...4 2.1. CÍLOVÉ SKUPINY...4 HLAVNÍMI CÍLOVÝMI SKUPINAMI PROJEKTU

Více

Čirůvka zemní Tricholoma terreum (Schaeff.: Fr.) P. Kumm.

Čirůvka zemní Tricholoma terreum (Schaeff.: Fr.) P. Kumm. Čirůvka zemní Tricholoma terreum (Schaeff.: Fr.) P. Kumm. Klobouk je 3 6( 8) cm v průměru, tence masitý a křehký, zprvu kuželovitý až mírně zvoncovitě vyklenutý, v době zralosti sklenutý až plochý a uprostřed

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 6. UL. KULTURNÍ

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 6. UL. KULTURNÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 6. UL. KULTURNÍ OBSAH: 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 3 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. SOUČASNÝ STAV... 4 Fotodokumentace současného

Více

KRÁLOVSKÁ OBORA STROMOVKA. Odbor městské zeleně a odpadového hospodářství MHMP

KRÁLOVSKÁ OBORA STROMOVKA. Odbor městské zeleně a odpadového hospodářství MHMP KRÁLOVSKÁ OBORA STROMOVKA 1 KRÁLOVSKÁ OBORA STROMOVKA OBECNÝ ÚVOD RYBNÍKY A VODA PÉČE O VEGETAČNÍ PRVKY ÚDRŽBA STAVEBNÍCH PRVKŮ 2 Stromovka Park celopražského významu Největší krajinářský park v Praze

Více

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Ing. Rudolf Zelinka Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Odbor provozuschopnosti oddělení životního prostředí e-mail:

Více

Obnova "Aleje filosofů"

Obnova Aleje filosofů Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli Obnova "Aleje filosofů" TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Inventarizace stromů a kvalitativní hodnocení... 3 1.1 Charakteristika území a rostoucích dřevin... 3 1.2 Metodika

Více

HOUBY NAŠICH LESŮ. Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova

HOUBY NAŠICH LESŮ. Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova HOUBY NAŠICH LESŮ Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova 1. Muchomůrka růžr ůžovka Klobouky jsou 5 18 cm široké, v mládí polokulovitě sklenuté,, pak polosklenuté až ploché,, masité, masově růžové

Více

Defekty a poškození. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Defekty a poškození. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Defekty a poškození Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Defekty a poškození Podle oblasti vlivu na : Podle typu na : defekty

Více

2/ 7 LEGENDA MAPA LAND USE MAPA ŠIRŠÍCH. Mendelova univeita v Brně Zahradnická fakulta Solitérní strom v krajině. 4/ / Hana Sýkorová S-JTSK

2/ 7 LEGENDA MAPA LAND USE MAPA ŠIRŠÍCH. Mendelova univeita v Brně Zahradnická fakulta Solitérní strom v krajině. 4/ / Hana Sýkorová S-JTSK LEGENDA alej hranice lada lesí porost louka Park mez orná půda pastvina remízek silnice těžební prostor trvale travní porost - louka urbanizovaná plocha vodní tok vodní plocha Mendelova univeita v Brně

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 28 Tropické dřeviny

Více

VETCERT. Standardy pro management. senescentních stromů. Úroveň Konzultant. Verze květen 2018

VETCERT. Standardy pro management. senescentních stromů. Úroveň Konzultant. Verze květen 2018 VETCERT Standardy pro management senescentních stromů Úroveň Konzultant Verze květen 2018 Číslo oblasti: 1 Název oblasti: Senescentní stromy; jejich rozpoznání a hodnota Obsah: Konzultant má odpovídající

Více

Zajištění provozní bezpečnosti břehového porostu Číslo DHM (Název DHM): Identifikátor ISyPo:

Zajištění provozní bezpečnosti břehového porostu Číslo DHM (Název DHM): Identifikátor ISyPo: 1. Identifikační údaje o plánované akci Název akce: Úpa, Úpice Suchovršice, kácení a pěstební zásahy, ř. km 32,600 37,450, I. a II. etapa Vodní tok (IDVT), ř. km: Úpa (IDVT 10100036), ř. km 32,600 37,450

Více

Jak se zbavit stromu? Pravidla jsou poměrně přísná a pokuty vysoké!

Jak se zbavit stromu? Pravidla jsou poměrně přísná a pokuty vysoké! Jak se zbavit stromu? Pravidla jsou poměrně přísná a pokuty vysoké! Zuzana Kozubková 17. srpna 2016 08:00 Foto: Shutterstock Článek Obecně panuje domněnka, že si na vlastní zahradě můžete porazit, co se

Více

Obnova sídlištní zeleně v Bystřici

Obnova sídlištní zeleně v Bystřici Obnova sídlištní zeleně v Bystřici ČERVEN 2017 Obsah 1. Identifikační údaje... 2 2. Lokalizace území... 3 3. Popis a posouzení současného stavu (dendrologický průzkum)... 4 3.1 Popis stávajícího stavu

Více

Systémový přístup v pohledu na stromy

Systémový přístup v pohledu na stromy Systémový přístup v pohledu na stromy Petr Horáček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Obsah Strana 3 1 Východiska 2 Současnost

Více

Revitalizace zámeckého parku Raduň

Revitalizace zámeckého parku Raduň Národní památkový ústav Revitalizace zámeckého parku Raduň Stručný popis zakázky nebo nákupu(ů) : Předmětem veřejné zakázky je obnova zámeckého parku - projekt havarijních asanačních zásahů do vegetace

Více

1.1 Technologické postupy Obecné podmínky pro realizaci vegetačních úprav

1.1 Technologické postupy Obecné podmínky pro realizaci vegetačních úprav 1234536789 12 1.1 Technologické postupy 1.1.1 Obecné podmínky pro realizaci vegetačních úprav Před založením výsadeb a realizací ošetření na stromech budou pokáceny určené stromy, odstraněny pařezy (viz.

Více

Integrated System for Assessing Trees. Andrea Szórádová

Integrated System for Assessing Trees. Andrea Szórádová Integrated System for Assessing Trees Andrea Szórádová ISAT Efektivní správa dat z velkých populací stromů Provádění kontrol a aktualizací Možnost zohlednění disponibilních prostředků Postup Rozdělení

Více

CHOROBY DŘEVIN A ROSTLINOLÉKAŘSTVÍ

CHOROBY DŘEVIN A ROSTLINOLÉKAŘSTVÍ POZVÁNKA CHOROBY DŘEVIN A ROSTLINOLÉKAŘSTVÍ 17. 18. 10. 2012 odjezdy v 8 hod od budovy LDF návrat cca v 18 hod tamtéž Trasa 1. den Brno, Svinošice, Olomučany, Křtiny, Babice n. Svit., Brno Trasa 2. den

Více

Atlas jedlých hub. Hřib smrkový. Roste: červenec listopad

Atlas jedlých hub. Hřib smrkový. Roste: červenec listopad Atlas jedlých hub Hřib smrkový Roste: červenec listopad Klobouk 6 25 cm, světle nebo tmavě hnědý, jako ojíněný, vyklenutý. Rourky v mládí bílé, pak žlutozelené, jako u všech hřibovitých hub jinak zbarvené

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Dřeviny rostoucí mimo les

Dřeviny rostoucí mimo les Dřeviny rostoucí mimo les PAMÁTNÉ STROMY Právní aspekt a metodologie vyhlašování a věci související Ing. František FROLA autorizovaný krajinářský architekt KA/ČKA, autorizovaný dokumentář a posudkář EIA,

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení integrované prevence ROZHODNUTÍ

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení integrované prevence ROZHODNUTÍ *KUPAX00L0BJV* KUPAX00L0BJV VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení integrované prevence Váš dopis zn.: Ze dne: Číslo jednací: KrÚ 363/2017/OŽPZ/JI Spisová značka: SpKrÚ 84545/2016/OŽP/7

Více

Využití alternativních metod lokalizace při dendrologických průzkumech

Využití alternativních metod lokalizace při dendrologických průzkumech Moderní informační technologie v botanických zahradách Využití alternativních metod lokalizace při dendrologických průzkumech Ing. Jaroslav Kolařík, Ph.D. Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU, Brno Dendrologický

Více

Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech.

Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech. Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech. Druh: Crataegus laevigata hloh obecný Parc.č.: 1316/1 Katastrální území: Nýřany Tato odborná informace

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

DŘEVINY MIMO LES ARBORISTICKÉ ZÁSADY V ÚDRŽBĚ STROMŮ

DŘEVINY MIMO LES ARBORISTICKÉ ZÁSADY V ÚDRŽBĚ STROMŮ DŘEVINY MIMO LES ARBORISTICKÉ ZÁSADY V ÚDRŽBĚ STROMŮ Ing. František FROLA autorizovaný krajinářský architekt KA/ČKA č.a. 02 041, autorizovaný posuzovatel EIA/SEA, dendrologický znalec Konference Hustopeče

Více

e-mail: info@spektrummorava.cz http://www.spektrummorava.cz/

e-mail: info@spektrummorava.cz http://www.spektrummorava.cz/ Adresa společnosti: Poláškova 100/3 716 00 Ostrava IČO: 25879081 DIČ: CZ25879081 Tel:(+420) 602-561-821 Tel./fax:(+420) 596-232-485 e-mail: info@spektrummorava.cz http://www.spektrummorava.cz/ O SPOLEČNOSTI

Více

Truhlář. Oblast odborného vzdělávání Materiály - první ročník

Truhlář. Oblast odborného vzdělávání Materiály - první ročník INOVACE ŠVP Truhlář Oblast odborného vzdělávání Materiály - první ročník Nová závěrečná zkouška Koncepce NZZ Standardizace požadavků Srovnatelnost výsledků Zkvalitnění přípravy žáků Průřezová témata Surovinová

Více

Labe, LB, Heřmanice Stanovice, pěstební zásahy, ř. km 1021, ,700, I. a II. etapa Labe (IDVT ), ř. km 1021, ,700

Labe, LB, Heřmanice Stanovice, pěstební zásahy, ř. km 1021, ,700, I. a II. etapa Labe (IDVT ), ř. km 1021, ,700 1. Identifikační údaje o plánované akci Název akce: Labe, LB, Heřmanice Stanovice, pěstební zásahy, ř. km 1021,700 1026,700, I. a II. etapa Labe (IDVT 10100002), ř. km 1021,700 1026,700 Vodní tok (IDVT),

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba

Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR AOPK ČR v současnosti pracuje v oblasti

Více

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. ZÁKLADY ARBORISTIKY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Situace v ČR Různé přístupy Přírodě blízké ošetření stanoviště Obvodová

Více

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz www.eeagrants.cz Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Genofondová plocha = výsadba stromů, která slouží hlavně k uchování odrůdy jako biologické jednotky

Více

Odborný posudek č , stromořadí v ul. Sedláčkova, Čelákovice

Odborný posudek č , stromořadí v ul. Sedláčkova, Čelákovice Odborný posudek č. 3-8-12, stromořadí v ul. Sedláčkova, Čelákovice 3. srpna 2012 Objednatel: Městský úřad Čelákovice Náměstí 5. května 1 Čelákovice Zhotovitel: Treewalker, s. r. o. Bystrá nad Jizerou 1

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

2.část. lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm

2.část. lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm 2.část lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm 2 Projekt péče o stromy na území města Svitavy byl zpracován na objednávku města Svitavy v rámci inventarizace ploch veřejně

Více