4.1. PŘEDVÝROBNÍ ČINNOST

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "4.1. PŘEDVÝROBNÍ ČINNOST"

Transkript

1 4.1. PŘEDVÝROBNÍ ČINNOST Tvorba obsahu tištěného materiálu V první fázi výroby jakékoliv tiskoviny autor nejprve tvoří obsah materiálu - píše knihu a tvoří ilustrace, fotí, sbírá články do časopisu, tvoří koncept a obsah reklamního letáku, připravuje informace, které má obsahovat obal atp. I když obsah tiskoviny další fázi tvorby grafického vzhledu částečně změněn, je tato první fáze co se týče obsahu naprosto rozhodující. Po dokončení obsahu se dle typu tiskoviny její autor obrací na specializované firmy, které se starají její výrobu a distribuci směrem k zákazníkům. Toto se děje především u knížek, které autor vydává prostřednictvím nakladatelství, či u článků do časopisů. V tomto případě se autor článku obrací na vydavatelství. V případě tvorby jiných materiálů (reklamní brožury, plakáty, obaly) je většinou tvůrcem firma a ta se pak obrací přímo na specializované firmy DTP studia či reklamní agentury, které tvoří vzhled tiskoviny. Fialová kráva Tvorba grafického vzhledu V okamžiku, kdy je dokončen materiál pro tiskovinu po obsahové stránce, přichází na řadu tvorba vzhledu tiskoviny. Tyto dvě fáze se mohou také částečně překrývat, kdy tvůrce obsahu ho přizpůsobuje budoucímu finálnímu vzhledu. Vzhled tiskoviny pak vzniká většinou ve specializovaných firmách DTP (Desktop Publishing) studiích a reklamních agenturách, které zpracovávají dodané podkladové materiály do konečného vzhledu tiskoviny. Pro tvorbu vzhledu dnes slouží specializované softwarové balíky (Adobe, Corel, Quark..) Tvorba vzhledu je činností maximálně kreativní a často je pro jeden produkt vytvořeno několik návrhů, než dojde k určení definitivní podoby a směrování. Často se na tvorbě vzhledu podílí několik lidí (kreativisté, skenaři, fotografové, sazeči ) Hlavní činnosti, které jsou prováděny při tvorbě vzhledu: a. Skenování předloh a jejich úprava - vhodné rozlišení, barevnost, retuše b. Fotografování, úprava a umísťování digitálních obrázků (fotografie, kresby ) výřezy obrázků, barevné úpravy, retuše, montáže c. Dodání textových podkladů do zlomu d. Zlomení tiskoviny do finální podoby V průběhu procesu tvorby vzhledu tiskoviny často spolupracuje reklamní agentura či DTP studio úzce s autorem nebo nakladatelstvím/vydavatelstvím a přizpůsobuje konečný vzhled účelu tiskoviny i představám zadavatele (autora, nakladatelství ). V dnešní době, kdy všichni tvůrci tiskovin kladou velký důraz na věrné barevné zpracování, používají DTP studia kalibrované prostředky (monitory, tiskárny), tak, aby byla zajištěna barevná shoda a už v průběhu tvorby vzhledu bylo možno připravit tiskovinu vhodným způsobem pro tiskový proces, kterým bude ve finále vyráběna. Výsledným produktem DTP studia či reklamní agentury je pak hotový PDF (Portable dokument format) dokument, který odbrží tiskárna.

2 Technologická příprava Úvod do polygrafie 4 Členění výrobního procesu 4.1 Předvýrobní činnost e. Výběr tiskové technologie Pro dosažení optimální kvality, ekonomičnosti i rychlosti výroby tiskoviny je výběr optimální tiskové technologie naprosto kritickou operací. Základní výběr se děje už většinou dle druhu tiskoviny a při tvorbě jejího vzhledu, konečné upřesnění (např. rozhodnutí, zda tiskovinu zpracovávat plochým nebo rotačním ofsetem) pak až při zadávání zakázky tiskárně f. Výběr materiálu, na který bude tisk prováděn Výběr vhodného materiálu (papíru či jiného nosiče tiskoviny) může také zásadně ovlivnit výsledný vzhled a funkčnost. Např. kvalita barevného tisku na bezdřevý ofsetový papír nikdy nebude dosahovat kvality tisku na papíry natírané. Taktéž papírová etiketa přilepená na láhvi má menší trvanlivost než etiketa natištěná na fólii. g. Výběr dalších materiálů, které jsou pro výrobu daného produktu nezbytné (lepidla, laky, laminovací fólie, razící fólie, lepenky ) h. Příprava výrobního procesu (technologického postupu) dle typu tiskoviny, určení parametrů vyráběného produktu (např. tloušťka knižního bloku, trvanlivost venkovního billboardu, váha produktu ) Prepress příprava v předtiskovém studiu V okamžiku, kdy je již zpracován finální vzhled tiskoviny, dochází k výběru výrobce - tiskárny, která výsledný produkt vytiskne. Po dohodnutí obchodních podmínek tisku jako první vstupuje do hry prepress studio i. Kontrola kvality, správnosti a kompletnosti připravených datových podkladů Elektronická kontrola podkladů specializovaným software (rozlišení obrázků, umístění objektů mimo tisknutelnou oblast ) Vizuální kontrola těch vlastností, které nelze kontrolovat automaticky programy (rozmístění textů a obrázků, chybějící obrázky ) j. Konverze datových podkladů do podoby vhodné pro danou tiskovou technologii k. Konverze barevného formátu a prostoru l. Příprava elektronické tiskové formy vyřazení (rozmístění stránek na tiskovém archu) m. Výroba nátisků pro odsouhlasení se zákazníkem Shoda barevnosti tzv. barevný nátisk Shoda obsahu a rozmístění nátisk často celého materiálu s důrazem na obsah a rozmístění, bez barevné shody s výsledným produktem. Dle rozsahu materiálu je tištěn buď na stolních inkjetových či laserových tiskárnách nebo na velkoformátových plotrech Tvorba náhledových PDF často nahrazuje nátisk pro kontrolu shody obsahu a rozmístění Výroba tiskové formy Dle použité tiskové technologie je nutné vyrobit vhodný typ tiskové formy. Tisková forma není potřeba při použití digitálního tisku, kdy tiskový stroj přímo zpracovává a tiskne digitální data.

3 Základy teorie barev Úvod do polygrafie 4 Členění výrobního procesu 4.1 Předvýrobní činnost Důležitou roli v rámci přetiskové přípravy hraje korektní zpracování barevného podání budoucí tiskoviny tak, aby barevné podání výsledného výrobku odpovídalo vstupům a požadavkům zadavatele. Předloha pro barevné zpracování Originál určený k reprodukci tiskem obsahuje následující elementy: Obrazy text /typy písma OBRAZ TEXT GRAFIKA grafika Tyto elementy jsou získávány pomocí skeneru, digitální kamerou a uživatelské software. Skener, digitální kamera Počítač, software, fonty Počítač a software Co se odehrává v hlavě? Receptory lidského oka reagují na barvy Receptory tvořené čípky = barva (cca 7 mil.) Rozlišujeme tři hlavní barvy červenou zelenou modrou (R, G, B) Receptory tvořené tyčinkami = černá, bílá, šedá (cca 130 mil.)

4 Jak vnímá lidské oko? Zdroj světla Bílé světlo Prizmatické barvy Receptory barev oka Prizma Optický hranol láme světlo nebo bílé umělé světlo do prismatických (duhových) barev v elektromagnetickém spektru. BÍLÁ je součtem všech barev; ČERNÁ, to znamená, že zde není žádné světlo, není tedy žádnou barvou. Takzvané receptory barev oka (pro červenou, zelenou a modrou) jsou příjemci těchto částí obrazu, a lidský mozek zformuje z těchto všech informací barevný obraz. Lidské oko vnímá světlo ve vlnovém rozsahu 400nm-700nm. MÍŠENÍ BAREV Aditivní míšení barev (aditivní skládání barev) Červená, zelená a modrá jsou základními barvami aditivního míšení barev (televize, obrazovka, digitální projektor, video). Když je bílá plocha osvětlena třemi barevnými světly svítícími v červené a modré, vnímá lidské oko tu část, kde se tři světelné svazky překrývají, jako bílou, jako bílý bod. Aditivní míšení barev vede ke světlejším směsným barvám. Subtraktivní míšení barev Základními barvami subtraktivního míšení barev jsou cyan, magenta a yellow (azurová, purpurová a žlutá). Přetisk všech základních barev přes sebe dává černou. Bílý papír reaguje jako reflektor. Čím více barev je naneseno na papír, tím více světla je absorbováno (pohlcováno). Barva absorbuje svou vlastní doplňkovou barvu a odráží svou vlastní iherentní barvu.

5 Od předlohy na tiskovou desku Úvod do polygrafie 4 Členění výrobního procesu 4.1 Předvýrobní činnost Cesta od předlohy na tiskovou formu/ tiskovou desku: Zhotovení dokumentu. Stránkový layout, text, grafika. Skenování předloh. Integrace všech elementů. Případně vyřazení stránek (užitků) do archu. Převedení všech digitálních dat do bitmapy schopné osvitu. Osvit filmu nebo tiskové desky (ve stroji nebo mimo stroj, např. na CtP). SKENOVÁNÍ Krokovým snímáním a separací barev pomocí RGB filtrů jsou vytvořeny tři bitmapy pro červený, zelený a modrý filtr. Odpovídající software konvertuje signály RGB do barev cyan, magenta a yellow (do procesních barev), přičemž jsou vzaty v úvahu i nezbytné korektury. Černá je vytvářena buď přes speciální filtr, nebo přes výpočet čtvrté bitmapy. Díky preciznosti mnoha skenerů mohou být rastrové filmy konvertovány opět do bitmap formátu dat (copix). Zadání dat je úplné a data jsou připravena pro výstupveškeré elementy, to znamená obrazy, text a grafika, jsou v jedné, nebo v několika stránkách umístěny na jedné pracovní stanici. Nyní mohou být dokumenty uvolněny pro digitální nátisk, pro vyřazení do archu nebo pro osvit na film nebo tiskovou desku nebo pro přímý přenos obrazu tiskové formy v tiskovém stroji. JAK PRACUJE DIGITÁLNÍ KÓDOVÁNÍ? Počítače používají binární kódování, to znamená, že informace jsou ukládány ve formě od 0 a 1 = 1 bit (binární číslo). Skupina 8 bitů je jeden byte (bajt), to znamená, že má 256 definicí nebo možností spínání:možnosti spínání: 1 bit = 2 možnosti spínání 0 nebo 1 2 bity = 4 možnosti spínání 8 bitů = 256 možností spínání = 1 byte BITMAPA (DIGITÁLNÍ GRAFIKA) Digitální, šachovnicovitě uspořádané zobrazení je používáno pro obrazová data (skenery, digitální kamery) a pro řízení tiskáren a osvitových jednotek. Tento formát digitálního zobrazení je nazýván také bitmapou. Je složeno z bitových (nebo bytových) dat, to znamená z pixelů nebo obrazových elementů.

6 Rozlišovací schopnost nebo rozlišení je udáváno v dots per inch (dpi = bodů na palec). VEKTOROVÝ FORMÁT (VEKTOROVÝ FONT) Mimo bitmap formátu pro obraz je zde ještě takzvaný vektorový formát používaný pro pérovky a texty, u kterých jsou veškeré elementy definovány pomocí geometrických vzorců, např. Beziérovy křivky. Křivka je na obrazovce určena třemi nebo více body, s nimiž lze jednoduše manipulovat (CorelDRAW, Adobe Illustrator a další). Teprve při výstupu na tiskárně nebo na osvitové jednotce jsou tato vektorová data konvertována do bitmapu. Předností vektorových dat je jejich nezávislost na velikosti a rozlišení, např. druhy písma, malé objemy dat. RASTRProč je používán rastr? Nejznámější postupy tisku, jako je knihtisk a ofset s vyjímkou hlubotisku potřebují pro tónové přechody a polotóny technologii rastrování. Šedé tóny jsou reprodukovány přes různě velké rastrové body, většinou v pravidelných odstupech (proto název rastr). Lidské oko směšuje různou sílu reflexe, čímž vzniká šedý tón, nebo odstupňovaný polotón. Úhel natočení rastru Když jsou přes sebe vytištěny dva rastrované obrazy a jejich úhly se k sobě nehodí, potom vznikne takzvaný vzor moaré. Nejběžnější postavení úhlu dvou rastrů mezi sebou je 30. 3x30 je 90, to znamená, že čtvrtá barva bude uložena na již použitý úhel. Žlutá se liší jen nepatrně od bílého papíru a ostatních barev. Proto je používán trik, to znamená, že žlutá je umístěna v úhlu o hodnotě 15 v relaci ke 2 barvám, ve většině případů na 90.

7 Úvod do polygrafie 4 Členění výrobního procesu 4.1 Předvýrobní činnost Úhel natočení rastru správně natočený Úhel natočení rastru nesprávně natočený Hustota autotypického rastru = lineatura rastru Vzdálenost mezi rastrovými body je nazývána lineaturou rastru. Platí pravidlo: Hrubý rastr pro nízkou kvalitu papíru) například novinový papír, jemný rastr pro natírané papíry (natíraný papír pro umělecký tisk). Pro papír určený pro umělecký tisk je běžně používána lineatura rastru o hodnotě l/cm. V současné době dosažitelná kvalita tisku umožňuje i mnohem jemnější lineatury rastrů. Schematické znázornění rastru s tónovou hodnotou 30% a úhlem o hodnotě 105 Vytváření rastru Rozlišení osvitu o hodnotě 100 l/cm vytváří základní matici rastru ze 16 x 16 rastrových bodů nezbytných pro každý rastrový bod o plošné hodnotě mezi 0% a 100%. To umožňuje znázornit v rámci rastrového bodu 256 tónových hodnot. To je pro lidské oko dostačující. Za těchto podmínek potřebuje výstupní zařízení celkem 0,921 milionů povelů, aby bylo možno na ploše 1 cm² laserový paprsek vypínat nebo zapínat. RASTER IMAGE PROCESSOR (RIP) Vytváření bitmapy pro tisk a přiřazení rastru pro polotónové obrazy / separace barev (dílčí výtažky barev) probíhá během takzvaného RIP procesu, přičemž jsou používána originální obrazová data CMYK a originální druhy písem. Tento proces je založen na jazyku pro popis stránky PostScript (Adobe), jakož i na standardní PC platformě (software RIPu, např. Prinect MetaDimension od firmy Heidelberg). V tiskárnách je již RIP instalován (hardware RIP). Layout / dokument Color management je předpokladem a současně nástrojem pro vzájemnou souhru veškerých komponentů ve workflow na základě předem daných standardů. Digitální nátisk (proof)

8 Aplikace Aplik Profilování Profil Kalibrace Kalibr Stand Standardizace simuluje tiskový proces probíhající v tiskovém stroji představuje náhled pozdějšího tisku Rejstříkové (soutiskové) značky Měrné body barvy a denzity vyžaduje přiměřené rozlišení a opakovatelnost. Proč COLOR MANAGEMENT? Do procesu tvorby tiskoviny vstupují různé zobrazovací, snímací a tiskové zařízení, jejichž podání barev se může významně lišit. Výsledek pak může být podobný následujícímu obrázku. Pokud tedy zákazník zpracuje data na zařízeních, které nejsou kalibrovány dle standardu a tiskárna je dále zpracovává také na nekalibrovaných zařízeních, je vysoce pravděpodobné, že výsledek tisku se bude značně lišit od představ a požadavků zadavatele. skener obrazovka digitální nátisk (proof) tiskový stroj Jednotlivá zařízení, která se účastní procesu výroby tiskoviny dokáží zobrazit, vytisknout či nasnímat různě velký barevný prostor. Každý přístroj tak má definovaný svůj barevný prostor.

9 CÍLE PRINT COLOR MANAGEMENTU Úvod do polygrafie 4 Členění výrobního procesu 4.1 Předvýrobní činnost Proto, aby bylo možno dosáhnout toho, že barevnost výsledné tiskoviny bude odpovídat zadaným vstupům, je nutné nastavit veškerá zařízení, která se podílejí na výrobním procesu na shodný barevný standard. Standardizace Optimalizace přípravy pro tisk Optimalizace tiskového stroje Kontrola procesů ICC profily Digitální nátisk (proof) a standardizovaný tisk Které ze zařízení by však mělo být výchozí a ostatní by měly být nastaveny podle něj? Potřebujeme společný základ, výchozí bod pro všechna zařízení. Proto byl definován univerzální barevný prostor CIELAB, vůči kterému jsou postupně kalibrovýma veškerá potřebná zařízení.

10 Color Management je založen na mezinárodním standardu Commission Internationale ďéclarage (CIE) specifikace barvového prostoru Lab 1976 přístrojově nezávislý Je založen na vnímání barev lidským okem International Color Consortium (ICC) specifikace ICC profilů 1994 Počítačově nezávislý Na výrobci nezávislý Poté co jsou všechny zařízení kalibrovány dle standardu a nastaveny procesy předávání dat mezi nimi, je možné dosáhnout shodného vstupu a výstupu, samozřejmě s přihlédnutím k omezením jednotlivých zařízení (různě velké barevné prostory) Skener Obrazovka Digitální nátisk (proof) Tiskový stroj

11 Co představují pojmy PostScript, PDF, PPF, JDF, CIP...? Co je PostScript?jazyk pro popis stránky od Průlom pro PS byl dosažen se zavedením prvního RIPu (raster image procesoru) firmou Linotype v roce 1985 pro osvitovou jednotku Linotronic 300 od firmy Linotype-Hell AG. Důležitými součástmi systému jsou např. programovací jazyk, ovladač tiskárny, interpreter (RIP), dále i Adobe Type 1 fonty. Jak pracuje PostSript RIP? V RIPu jsou realizovány uživatelské změny, jako např. zkreslení geometrie, zvětšení obrazu, přizpůsobení přechodu, atd. Grafické elementy (obrazy, grafika) jsou převáděny do rastru, včetně úhlu rastru, lineatury rastru, tvaru rastrového bodu a kalibrace (např. charakteristické křivky tisku). Pro každou dílčí barvu je generována černobílá bitmapa. Co je PDF (Portable Document Format) PDF je stránkově orientovaným PostScript datovým formátem, který může být jednoduše vytvářen (PDF záznam / PDF řídící program pro záznam), který zajišťuje, aby byly nadbytečné povely a struktury eliminovány (lean PS = hubený PS), a který je možno upravovat (editovat) jednoduchými nástroji (Adober Acrobat Reader, freeware) a na nejrůznějších platformách Simuluje dokonce chybějící fonty pomocí přečteného obrazu písma. Vytvořený náhradní font má přibližné vlastnosti fontu originálního. Dokument PDF řídící program pro tisk PDF soubor Workflow PDF náhled

12 OD PRINT PRODUCTION FORMÁTU K JOB DEFINITION FORMÁTU Zaveden na výstavě DRUPA 1995 Horizontální integrace produkčního workflow. PPF formát (Print Production Formát), který může obsahovat následující informace: o Zakázková a prodejně specifická data o Low-res bitmapy tištěného archu o Rejstříkové (soutiskové) značky o Měrné body barvy a denzity o Ořezové, skládací a šicí značky Zaveden na výstavě DRUPA 2000 Vertikální a horizontální integrace produkčního a obchodního worflow. PPF formát může být použit pro: o Automatické přednastavení zón barev o Přednastavení řezacích, skládacích a šicích strojů (drátošiček) Co je JDF (Job Definition Format) Automatizace produkčních procesů v polygrafii dosáhlo v posledních letech velkého pokroku. V rámci klasických produkčních jednotek přípravy pro tisk, tisku a dokončujícího zpracování může být produkce do značné míry automatizována. Standardizované datové formáty jako je CIP4 stírají hranice mezi přípravou, tiskem a dokončujícím zpracováním (např. zadávání zakázkových dat pro všechny procesy předem = JDF).

Správa barev. Barevné separace. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013. www.isspolygr.cz

Správa barev. Barevné separace. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013. www.isspolygr.cz Barevné separace www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 15. února 2013 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Základní pojmy v počítačové grafice

Základní pojmy v počítačové grafice Základní pojmy v počítačové grafice Grafika na počítači 16. 9. 2008 Veronika Tomsová 1 Barevný výtažek = Color separation. Černobílý obraz, který po vytištění danou výtažkovou barvou společně s ostatními

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Skenerista retušér (kód: 4-016-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 4) Týká se povolání: Grafik pro média Kvalifikační

Více

PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK

PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK STŘEDNÍ ŠKOLA GRAFICKÁ BRNO, ŠMAHOVA 110, 627 00 BRNO Maturitní okruhy Obor vzdělání: 34-41-M/01 Polygrafie PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK Třída: P4 2013/2014 Polygrafická produkce. Obecné rozdělení polygrafických

Více

Co je to DTP. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy):

Co je to DTP. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy): Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace Co je to Autor: Mgr. MgA. Michal

Více

MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama

MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama 1. Corporate Identity a) Corporate Idenity jako nástroj budování image. b) Subsystémy Corporate Identity

Více

TGO 2000 Digitální nátisk a jeho místo v současném workflow

TGO 2000 Digitální nátisk a jeho místo v současném workflow Nezáleží na kvalitě, technologii a barevné věrnosti nátisku, pokud ho zákazník podepíše... Historie nátisku: 70 léta Cromalin Původní použití: - kontrola barevných korekcí na dnes již tradičních skenerech

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Operátor DTP (kód: 4-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 4) Týká se povolání: Grafik pro média Kvalifikační

Více

1. Polotóny, tisk šedých úrovní

1. Polotóny, tisk šedých úrovní 1. Polotóny, tisk šedých úrovní Studijní cíl Tento blok kurzu je věnován problematice principu tisku polotónů a šedých úrovní v oblasti počítačové grafiky. Doba nutná k nastudování 2 hodiny 1.1 Základní

Více

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ NAFOCENÉ FOTOGRAFIE Z DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU MŮŽEME NEJEN PROHLÍŽET, ALE TAKÉ UPRAVOVAT JAS KONTRAST BAREVNOST OŘÍZNUTÍ ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH

Více

Rastrování II. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy):

Rastrování II. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy): Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace Rastrování II. Autor: Mgr. MgA.

Více

Reprodukce obrazových předloh

Reprodukce obrazových předloh fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Historie Reprodukční fotografie V reprodukční fotografii se používají různé postupy pro reprodukci pérovek (pouze černá a bílá) jednoduché (viz přednáška

Více

Povinné zkoušky: Odborné předměty. Praktická zkouška z odborného výcviku. Nepovinné zkoušky: Výtvarná kultura

Povinné zkoušky: Odborné předměty. Praktická zkouška z odborného výcviku. Nepovinné zkoušky: Výtvarná kultura Podle 79, odst. 3 školského zákona stanovuji pro školní rok 2015/2016 následující zkoušky profilové části maturitní zkoušky: Povinné zkoušky: Odborné předměty forma: ústní zkouška Praktická zkouška z odborného

Více

DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ

DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ Název tématického celku: Cíl: Metodický list č. 1 Počítačová grafika a prezentace informací Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení úlohy a možností

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

InD PS PDF. Vytvoření korektního InD dokumentu

InD PS PDF. Vytvoření korektního InD dokumentu 1. kontakt se zákazníkem Vytvoření korektního InD dokumentu 2. formát výsledného dokumentu čistý formát (ČF) 3. počet kusů náklad 4. potiskovaný materiál bod 2. až 4. volba tiskové techniky (TT) + barevnost

Více

Podle 79 odst. 3 zákona 561/2004 Sb. v platném znění stanovuji pro školní rok 2017/2018 následující zkoušky profilové části maturitní zkoušky:

Podle 79 odst. 3 zákona 561/2004 Sb. v platném znění stanovuji pro školní rok 2017/2018 následující zkoušky profilové části maturitní zkoušky: Podle 79 odst. 3 zákona 561/2004 Sb. v platném znění stanovuji pro školní rok 2017/2018 následující zkoušky profilové části maturitní zkoušky: Třída 4.S Povinné zkoušky: Odborné předměty forma: ústní zkouška

Více

OBSAH ÚVOD 11 NEŽ ZAČNEME ANEB DŮLEŽITÉ SOUVISLOSTI 13 KAPITOLA 1 VÝROBNÍ PROCES TISKOVINY 13 PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA PŘÍPRAVA PRO TISK 17

OBSAH ÚVOD 11 NEŽ ZAČNEME ANEB DŮLEŽITÉ SOUVISLOSTI 13 KAPITOLA 1 VÝROBNÍ PROCES TISKOVINY 13 PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA PŘÍPRAVA PRO TISK 17 ÚVOD 11 KAPITOLA 1 NEŽ ZAČNEME ANEB DŮLEŽITÉ SOUVISLOSTI 13 VÝROBNÍ PROCES TISKOVINY 13 Kdo dělá co aneb jak to chodí 14 PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA PŘÍPRAVA PRO TISK 17 Tiskový rastr princip reprodukce tónového

Více

Co je počítačová grafika

Co je počítačová grafika Počítačová grafika Co je počítačová grafika Počítačovou grafikou rozumíme vše, co zpracovává počítač a co lze sledovat očima Využití počítačové grafiky Tiskoviny - časopisy, noviny, knihy, letáky Reklama

Více

Color Management System

Color Management System Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Color Management System Autor: Lenka Bajusová, Stanislava Balcarová Editor: Václav Kysela Praha, červen 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení

Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení Předtisková příprava a tisk 1. Ofsetový tisk Dva fakty o vlastnostech všech tiskařských strojů: a) Tiskařský stroj tiskne pouze barvy, nikoliv však jejich odstíny. b) Tiskařský stroj tiskne v daném čase

Více

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Mám nápad, vytiskneme časopis! Fajn, a víš jak na to?! Alois Tiskátko František Pochybný Jasně, sleduj! Nejdříve vytvoříme návrh. Návrh (layout) vytváří grafik,

Více

Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V

Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V Kapitola 2 Barvy, barvy, barvičky 2.1 Vnímání barev Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V něm se vyskytují všechny známé druhy záření, např. gama záření či infračervené

Více

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný Počítačová grafika Studijní text Karel Novotný P 1 Počítačová grafika očítačová grafika je z technického hlediska obor informatiky 1, který používá počítače k tvorbě umělých grafických objektů a dále také

Více

Reprodukce tónových předloh

Reprodukce tónových předloh Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Reprodukce tónových předloh Autor: Petra Bernátková, Marcela Lacinová Editor: Veronika Stýblová Praha, duben 2011 Katedra mapování a

Více

Předtisková příprava

Předtisková příprava ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Předtisková příprava semestrální práce Jindřich Dudek Kateřina Konečná V Praze dne 2. 6.

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

Grafické systémy. Obrázek 1. Znázornění elektromagnetického spektra.

Grafické systémy. Obrázek 1. Znázornění elektromagnetického spektra. 1. 1.5 Světlo a vnímání barev Pro vnímání barev je nezbytné světlo. Viditelné světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 400 750 nm. Různé frekvence světla vidíme jako barvy, od červeného světla

Více

Operátor zhotovení tiskových forem. Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Operátor zhotovení tiskových forem. Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Operátor zhotovení tiskových forem (kód: 4-05-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 4) Týká se povolání: Operátor

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky elmag. záření s určitou vlnovou délkou dopadající na sítnici našeho oka vnímáme jako barvu v rámci viditelné části spektra je člověk schopen rozlišit přibližně 10 milionů barev

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Správce tiskových dat (kód: 34-036-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Správce tiskových

Více

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Arnošt Nečas Marketing manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Základy digitálních obrazů Kvalita obrazu

Více

Světlo. Podstata světla. Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter. Rychlost světla. Vlnová délka. Vlnění, foton. c = 1 079 252 848,8 km/h

Světlo. Podstata světla. Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter. Rychlost světla. Vlnová délka. Vlnění, foton. c = 1 079 252 848,8 km/h Světlo Světlo Podstata světla Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter Vlnění, foton Rychlost světla c = 1 079 252 848,8 km/h Vlnová délka Elektromagnetické spektrum Rádiové vlny Mikrovlny Infračervené

Více

Rastrová grafika. Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou

Rastrová grafika. Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou Rastrová grafika Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou Kvalita je určena rozlišením mřížky a barevnou hloubkou (počet bitů

Více

Barevná shoda zákazníkovy představy a ofsetového tisku

Barevná shoda zákazníkovy představy a ofsetového tisku Barevná shoda zákazníkovy představy a ofsetového tisku ing. Jan Smékal UGRA PSO Expert KomuniKace zadavatel/zhotovitel barevné problémy barvy různé CMYK: 0/80/20/0 CMYK: 0/80/20/0 % stejné nerozumí si

Více

O čem si něco povíme

O čem si něco povíme 1 O čem si něco povíme co to vlastně je předtisková příprava (prepress) různé způsoby tisku (offset, flexo, digital printing,...) správa barev inkousty, barevné prostory, profily RIP (raster image processor),

Více

CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS

CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS CENÍK INZERCE V ČASOPISE MUZIKUS Platí od 1. 8. 2019 do vydání nového ceníku hudební celobarevná komerční celobarevná kód formát šířka výška umístění cena cena A1 1/1 202 285 zadní strana obálky 27050

Více

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Počítačová grafika OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Vektorová grafika Vektorová grafika Příklad vektorové grafiky Zpět na Obsah Vektorová grafika Vektorový

Více

PŘEDVOLBY K TISKU. pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin. Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě.

PŘEDVOLBY K TISKU. pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin. Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě. PŘEDVOLBY K TISKU pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Nabízíme Vám úpravu dokumentů pro tisk přímo u nás na firmě. Nedoržení jednotlivých postupů může znamenat nekorektní zpracování zakázky.

Více

Specifikace potisku DVD 5

Specifikace potisku DVD 5 Strana 1 (celkem 5) Specifikace potisku DVD 5 Varianta 1 Varianta 2 Obrázek č. 1 Strana 2 (celkem 5) Specifikace potisku DVD 9 ø36 - ø118 mm Pokovená oblast min. ø19 mm max. ø118 mm Obrázek č. 2 Strana

Více

Kapitola 11 / Barevný tisk

Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk Petr Lobaz, 2. 5. 2007 Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými

Více

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) Kapitola 11 / Barevný tisk s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými parametry (krytí,

Více

Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin

Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Směrnice pro předávání digitálních dat k výrobě tiskovin Pravidla pro vytvoření korektního PostScriptu (PS) Pro vytvoření korektního PS souboru z grafických aplikací je možné použít originální postscriptový

Více

Montážní program XMF

Montážní program XMF Montážní program Slovníček pojmů www.isspolygr.cz Vytvořila: Eva Bartoňková Vytvořila dne: 2. 4. 2013 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

(15) Výstupní zařízení

(15) Výstupní zařízení (15) Výstupní zařízení Osnova 1. Panely LCD, plasmová zobrazovače, projektory 1. Připojení 2. LCD monitory 3. Plasmový displej 4. Dataprojektor 2. Tiskárny 1. Kvalita tisku, rozlišení (DPI), připojení

Více

Počítačová grafika - úvod

Počítačová grafika - úvod Autor: Mgr. Dana Kaprálová Počítačová grafika - úvod Datum (období) tvorby: listopad, prosinec 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: IVT 1 Anotace: Žáci se seznámí se základními pojmy počítačové grafiky,

Více

Kde se používá počítačová grafika

Kde se používá počítačová grafika POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Kde se používá počítačová grafika Tiskoviny Reklama Média, televize, film Multimédia Internetové stránky 3D grafika Virtuální realita CAD / CAM projektování Hry Základní pojmy Rastrová

Více

Multimediální systémy. 02 Reprezentace barev v počítači

Multimediální systémy. 02 Reprezentace barev v počítači Multimediální systémy 02 Reprezentace barev v počítači Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Reprezentace barev v PC Způsoby míchání barev Barevné modely Bitová hloubka Barvy

Více

Specializace Správce tiskových dat, Operátor zhotovení tiskových forem, Art grafik, Skenerista retušér Regulovaná jednotka práce:ne

Specializace Správce tiskových dat, Operátor zhotovení tiskových forem, Art grafik, Skenerista retušér Regulovaná jednotka práce:ne Operátor DTP Operátor DTP zpracovává obrazová a tetová tisková data a vytváří podklady pro zhotovení tiskové formy v tiskových technikách ve výrobních fázích tvorby layoutu, zlomu tiskoviny a přípravy

Více

DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ

DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ UMT Tomáš Zajíc, David Svoboda Typy počítačové grafiky Rastrová Vektorová Rastrová grafika Pixely Rozlišení Barevná hloubka Monitor 72 PPI Tiskárna

Více

...v každém bodu s vámi. tiskárna a grafické studio

...v každém bodu s vámi. tiskárna a grafické studio tiskárna PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI přes 20 let na trhu, desítky tisíc zhotovených zakázek moderní vybavení a technologie špičkoví odborníci spolehlivý a odpovědný tisk (FSC, CO 2, ISO 9001/14001 ) Pomáháme

Více

Nejsou nezbytnou součástí tiskového dokumentu a pro digitální malonákladový tisk a většinou nejsou vyžadovány.

Nejsou nezbytnou součástí tiskového dokumentu a pro digitální malonákladový tisk a většinou nejsou vyžadovány. Je důležité, aby Vámi dodávaná tisková data splňovala technické parametry uvedené v tomto dokumentu, jako předpoklad pro kvalitní zpracování Vaší tiskové zakázky. Tiskové dokumenty připravené dle uvedených

Více

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole INFORMATIKA Grafické studio ve škole LUKÁŠ RACHŮNEK Přírodovědecká fakulta UP, Olomouc V současné době školy všech typů často potřebují grafické práce. Jedná se například o prezentaci školy ve formě brožur,

Více

Omyly, mýty a skutečnost

Omyly, mýty a skutečnost Omyly, mýty a skutečnost - není pouze jedno RGB - neexistuje cosi jako standardní CMYK - konverze RGB > CMYK není pouhým převodem - existuje cosi jako ICC profil tiskového papíru Color Management (CMS)

Více

digitalizace obrazových předloh perovky

digitalizace obrazových předloh perovky Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Autor: Mgr. MgA. Michal Popieluch Datum vytvoření:

Více

Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači.

Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači. Ot 2. Rastrová počítačová grafika 1.1.1 Rastrové obrazy Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači. Rastrový

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji?

Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji? ? Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji? skener by měl maximálně zachovat barevnost skenovaného originálu monitor by měl zobrazovat

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk Petr Lobaz, 30. 4. 2009 Barva běžné světlo směs mnoha vlnových délek ~ 400 nm modrá ~ 550 nm zelená ~ 700 nm červená receptory v oku tyčinky

Více

IVT. 8. ročník. listopad, prosinec 2013. Autor: Mgr. Dana Kaprálová

IVT. 8. ročník. listopad, prosinec 2013. Autor: Mgr. Dana Kaprálová IVT Počítačová grafika - úvod 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Téma: Barevné modely, formáty souborů

Téma: Barevné modely, formáty souborů Téma: Barevné modely, formáty souborů Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Barevné modely

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Art grafik (kód: 34-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Grafik pro média Kvalifikační

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1 Počítačová grafika 1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

Mýty a omyly v systému správy barev aneb dodržováním několika principů se správy barev nemusím bát

Mýty a omyly v systému správy barev aneb dodržováním několika principů se správy barev nemusím bát Mýty a omyly v systému správy barev aneb dodržováním několika principů se správy barev nemusím bát Jan Kaiser Fomei a.s., Hradec Králové Kaiser@fomei.com, +420 603 587 898 červen 2012 Který obraz je správný?

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Práce na počítači. Bc. Veronika Tomsová

Práce na počítači. Bc. Veronika Tomsová Práce na počítači Bc. Veronika Tomsová Barvy Barvy v počítačové grafice I. nejčastější reprezentace barev: 1-bitová informace rozlišující černou a bílou barvu 0... bílá, 1... černá 8-bitové číslo určující

Více

Kde se používá počítačová grafika (PG)?

Kde se používá počítačová grafika (PG)? Počítačová grafika Kde se používá počítačová grafika (PG)? Tiskoviny - časopisy, noviny, letáky Reklama billboardy, propagační mat., reklamní spoty Média, televize, film titulky, efekty, triky Multimédia

Více

OBSAH. Kontrola aktualizací... 18

OBSAH. Kontrola aktualizací... 18 2013 Albatros Media a. s. Toto CD je součástí knihy Adobe InDesign CS6, Oficiální výukový kurz a je samostatně neprodejné. Všechna práva vyhrazena. Nelegální kopie tohoto disku jsou zakázány. K2059_potisk.indd

Více

Referenční příručka barevného tisku v systému Fiery

Referenční příručka barevného tisku v systému Fiery Referenční příručka barevného tisku v systému Fiery 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 11 června 2014 Obsah 3 Obsah

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Metody tisku CTP a CTF

Metody tisku CTP a CTF ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Metody tisku CTP a CTF semestrální práce Marie Fialová Martina Hulanová Editor:Ludvika Fialova

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 9 / Barevný tisk Petr Lobaz, 18. 4. 2013 Barva běžné světlo směs mnoha vlnových délek ~ 400 nm modrá ~ 550 nm zelená ~ 700 nm červená receptory v oku tyčinky

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Art grafik (kód: 34-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Art grafik Kvalifikační úroveň

Více

Bez správně připravených tiskových dat není možné zahájit výrobu.

Bez správně připravených tiskových dat není možné zahájit výrobu. MALONÁKLADOVÝ TISK Protože naším cílem je bezchybně a profesionálně vyrobená zakázka, je nutné před předáním zakázky do výroby tisková data řádně připravit ve správném druhu souboru, ve správném barevném

Více

Rastová a vektorová grafika

Rastová a vektorová grafika Rastová a vektorová grafika Ke zlepšení vzhledu dokumentů aplikace Microsoft Word můžete použít dva základní typy grafiky: vektorovou (Nakreslený objekt: Libovolná nakreslená nebo vložená grafika, kterou

Více

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie Tematický celek: počítačová grafika Název projektu: Zvyšování

Více

Informatika Počítačová grafika Mgr. Jan Jílek (v.11/12) Počítačová grafika

Informatika Počítačová grafika Mgr. Jan Jílek (v.11/12) Počítačová grafika Počítačová grafika - obor informatiky zabývající se zpracováním grafické informace (př. obrázky, videa, fotografie, informační plakáty, reklamy, konstrukční plány, návrhy, virtuální světy, hry aj.) První

Více

digitální fotografický proces

digitální fotografický proces Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace digitální fotografický proces Autor:

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo šablony: 8 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

3 Klíčové kroky ke správné barevnosti

3 Klíčové kroky ke správné barevnosti 3 Klíčové kroky ke správné barevnosti Arnošt Nečas Marke9ng manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Proč je řízení barev důležité? Základy správy barev 3 Klíčové kroky 1. Nastavení

Více

SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL. eshop.silicmedia.cz

SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL. eshop.silicmedia.cz SPECIALISTÉ NA REKLAMNÍ PŘEDMĚTY DTP MANUÁL DTP MANUÁL Pokud potřebujete dodat grafické podklady pro potisk reklamních předmětů a nevíte, jakým způsobem podklady přesně dodat, postupujte dle tohoto DTP

Více

Skenery (princip, parametry, typy)

Skenery (princip, parametry, typy) Skenery (princip, parametry, typy) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Pavla Šmejkalová Rostislav Šprinc Rok vyhotovení 2009 Úvod Princip Obecně Postup skenování Části skenerů

Více

manual_maly_b_fin :49 Stránka 1 hora pro prenos:desktop Folder:ZAT_n: Logotyp ZAT

manual_maly_b_fin :49 Stránka 1 hora pro prenos:desktop Folder:ZAT_n: Logotyp ZAT Logotyp ZAT 1 001 1 002 Logotyp ZAT Značka společnosti ZAT a. s. (dále jen ZAT) je základním prvkem celého jednotného grafického stylu. Značku tvoří dvě části: grafický znak a název společnosti. Grafický

Více

Počítačová grafika a vizualizace I

Počítačová grafika a vizualizace I Počítačová grafika a vizualizace I PŘENOSOVÁ MÉDIA - KABELÁŽ Mgr. David Frýbert david.frybert@gmail.com SKENERY princip Předlohu pro digitalizaci ozařuje zdroj světla a odražené světlo je vedeno optickým

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počíta tačové grafiky Počíta tačová grafika zobrazování popis objektů obraz modelování (model světa) rekostrukce zpracování obrazu Popis obrazu rastrový neboli bitmapový obraz = matice bodů vektorový

Více

Technologie tisku. Radek Fiala. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011

Technologie tisku. Radek Fiala. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Příprava tisku Montáž Rozlišujeme dva typy montáže předlohová montáž skládání stránky/archu z předloh (např. obrázky, text na papíře... ) výsledkem

Více

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw:

Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Export PDF z Corelu Jak nastavit export do tiskového PDF z Corel Draw: Pokud potřebujete vytvořit PDF exportem z Corel Draw použijte popsané nastavení. Ideální postup je vytvořit vektorovou grafiku v Corelu,

Více

CO JE TO POSTSCRIPT?

CO JE TO POSTSCRIPT? POSTSCRIPT & PDF { CO JE TO POSTSCRIPT? def PostScript { je programovací jazyk určený ke grafickému popisu tisknutelných dokumentů vyvinutý v roce 1985 firmou Adobe. Jeho hlavní výhodou je, že je nezávislý

Více

Lidé komunikují prostřednictvím dokumentů připravovaných elektronicky.

Lidé komunikují prostřednictvím dokumentů připravovaných elektronicky. PB029 Elektronická příprava dokumentů Anyone who would letterspace the lowercase would steal sheep. Frederick Goudy (1865 1947), when looking on a prize winner certificate You cannot not communicate. Paul

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Lenka Bednaříková

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Lenka Bednaříková POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Lenka Bednaříková POČÍTAČOVÁ GRAFIKA - OBSAH Barevné modely Základní dělení počítačové grafiky Vektorová grafika Rastrová (bitmapová) grafika Rozlišení Barevná hloubka Komprese, komprimace

Více

Logo cz pl Grafické zásady

Logo cz pl Grafické zásady Logo cz pl 2014 2020 Grafické zásady 1 Obsah 2 Úvod 3 Logo cz pl Popis 4 Ochranná zóna 5 Umístění 6 Datové formáty loga 7 Barvy 8 Modrá 9 Oranžová 10 Monochromní varianta 11 Umístění 12 Logo cz pl + eu

Více

2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky

2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky Verze 1.0 2010 Vaculik Advertising pro Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) plať mobilem manuál pro obchodníky Loga jsou dodána na nosiči CD ve formátech určených pro vektorové a bitmapové grafické

Více

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod VY_32_INOVACE_INF4_12 Počítačová grafika Úvod Základní rozdělení grafických formátů Rastrová grafika (bitmapová) Vektorová grafika Základním prvkem je bod (pixel). Vhodná pro zpracování digitální fotografie.

Více

Systémy tisku CTP a CTF

Systémy tisku CTP a CTF České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie Katedra mapování a kartografie Systémy tisku CTP a CTF Semestrální práce Petr Pleyer, Tomáš Robb Kartografická polygrafie

Více

Systémy tisku CTP a CTF

Systémy tisku CTP a CTF České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie Katedra mapování a kartografie Kartografické polygrafie a reprografie Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce Fialová

Více

HT Print studio Praha Pelušková 1348, Praha 9 tel.: stredisko digitálního zpracování

HT Print studio Praha Pelušková 1348, Praha 9 tel.: stredisko digitálního zpracování FOTOOBRAZY formát fotoobraz A4 fotoobraz A3 cena 479 Kč 599 Kč Fotoobraz je výtisk na Art (Ilford Galerie, Ilford ART...) papíru jako na textilním plátně. FOTOPLAKÁTY formát foto plakát A4 fotoplakát 20

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 1. 2013 Autor: MgA.

Více