Klapka: Já si myslím, že možná ještě někde v horách žijí nebo v nedávné době mohli žít neandertálci, schovaní před světem.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klapka: Já si myslím, že možná ještě někde v horách žijí nebo v nedávné době mohli žít neandertálci, schovaní před světem."

Transkript

1 Zdravíme badatele, v tomto kole badatelské hry se zaměříme na vývoj člověka v Evropě a na Blízkém východě. Na tomto území žila populace archaického Homo sapiens, která se velmi dobře adaptovala na podmínky, které zde panovaly před lety a trvaly přibližně do doby před lety. Podle prvního naleziště s ostatky těchto lidí se nazývají neandertálci. Neandertal je malé údolí kousek na východ od Düsseldorfu, v Severním Porýní- Vestfálsku v Německu. Dnes se vede zajímavá debata mezi odborníky o tom, zda se neandertálci křížili s našimi přímými předky, s anatomicky moderními lidmi. Výsledek této debaty není úplně jistý, ale prozatím to vypadá, že neandertálci nějakým způsobem zasáhli do našeho vývoje, že nepředstavovali pouze slepou vývojovou větev. Pravdou však je, že krátce po příchodu moderního člověka do Evropy neandertálci vymírají. Nejspíše prostě neobstáli v konkurenčním boji s výkonnějším anatomicky moderním člověkem. Staré dilema, tedy jestli kromaňonec snědl neandertálce, nebo neandertálec kromaňonce, se vyřešilo ve prospěch kromaňonce. Kromaňonec je někdy podle francouzského naleziště Cro- Magnon označován AMČ. Ne že by se přímo jedli, ale moderní lovecké metody, lepší nástroje, vyšší porodnost, větší skupiny s lepší spoluprací, to všechno byly faktory, které zvýhodnily anatomicky moderního člověka. Poté, co asi před lety začaly první skupiny AMČ pronikat do Evropy, byli neandertálci postupně vytlačováni do okrajových oblastí. A v době před přibližně lety z fosilního záznamu mizí. Na otázku, zda v současných lidech přežívá nějaký odkaz neandertálců, se zaměřuje tato badatelská hra. Jak postupovat? 1) Sepište si všechny otázky, které vás k tématu Neandertálci předci moderního člověka, ano, či ne? napadají, a vyberte jednu zásadní, tedy tu nejzajímavější, na niž chcete znát odpověď. Abyste to měli jednodušší, uvádíme některé otázky. Ty vám pomohou stanovit si, co je reálné zkoumat v našich podmínkách. Tato inspirace (společně s níže popsanými pokusy) vám pomůže při rozhodování, co zkoumat: Byli neandertálci podobní současnému člověku? Jak neandertálci žili? Mohli neandertálci přežít do dnešní doby? Kdy neandertálci žili, jaký byl jejich vztah k anatomicky modernímu (současnému) člověku? Vyskytují se ještě dnes na území dříve obývaném neandertálci podobně žijící populace, které by mohly být jejich přímými předky?

2 Jaké měli neandertálci charakteristické znaky? Můžeme tyto znaky pozorovat u dnešních lidí? Jak je to s genetickou příbuzností mezi neandertálci a moderním člověkem? 2) Projděte si znovu otázky a vyberte jednu z nich, to bude vaše výzkumná otázka. Potom stanovte vaši hypotézu tedy předpoklad nebo zajímavé tvrzení, které se pokusíte ověřit. Jinými slovy: napište, co si myslíte (jasnou, stručnou a výstižnou odpověď na vaši vybranou výzkumnou otázku), tedy: Klapka: Já si myslím, že možná ještě někde v horách žijí nebo v nedávné době mohli žít neandertálci, schovaní před světem. Hypotéza 1: Mezi populacemi Evropy a západní Asie jsou známy izolované populace způsobem života podobné neandertálcům. Goody: Já si myslím, že pokud neandertálci byli našimi předky, měli bychom najít jejich znaky i na současných lidech. Hypotéza 2: Na kostře Homo sapiens sapiens můžeme najít znaky shodné s těmi, které se objevují u neandertálců. 3) Navrhněte, naplánujte a proveďte pokus, který ověří vaši hypotézu (tedy zjistí, jestli se váš předpoklad potvrdil, nebo ne). Vždy si veďte o průběhu pokusu záznamy. Využijte postupy navrhované níže a samozřejmě je upravte podle toho, co chcete zjistit. Průběh si zapište. Můžete využít vlastního pozorování, vzít si na pomoc literaturu či internet. Máte nějaký jiný nápad a chtěli byste ho dopředu probrat s odborníkem a poradit se? Kontaktujte nás na ové adrese: ehakova@cfme.net. Rádi vám poradíme! 4) Vyhodnoťte výsledky a sepište závěry. Zdokumentujte, co jste zjistili, sepište závěry, doplňte je o fotografie nebo náčrtky. Napište, co zajímavého jste objevili: jaký je závěr? Potvrdili, nebo vyvrátili jste vaši hypotézu? Co vás překvapilo? Nezapomeňte, že vyvrácení vaší hypotézy (stejně jako její potvrzení) je naprosto v pořádku je to cenný vědecký výsledek. Zkuste zdůvodnit, proč se (ne)potvrdila. 5) Prezentujte výsledky a případně naplánujte další bádání. Sepište celý proces vašeho výzkumu a výsledky nám zašlete spolu s fotodokumentací nebo nákresy. Pokud máte nějaké náměty na další pokusy, nápady, otázky atd., napište je taky! Výstupem tohoto kola hry tedy bude protokol s informacemi o vašem putování za neandertálci otázky, hypotéza, zdokumentovaný postup a závěry. Oceníme i názorné náčrtky, fotografie či tabulky. Napište nám, jak vaše pátrání probíhalo, co vás překvapilo a podobně. Těšíme se na vaše zážitky!

3 Úkol 1: Zkuste otestovat Klapčinu hypotézu (Hypotéza 1: Mezi populacemi Evropy a západní Asie jsou známy izolované populace způsobem života podobné neandertálcům.). Pomůcky: Geografický atlas s podrobnou mapou Evropy a západní Asie, tužka, papír, počítač s přístupem na internet nebo etnografické atlasy. Zpracování: Vyhledejte si nejznámější lokality nálezů neandertálců v Evropě, na Blízkém východě a dále v západní Asii (Kůlna, Šipka (ČR), Gánovce, Šaľa (SK), Neandertal (Německo), Châtelperron, La Chapelle-aux-Saints, Le Moustier (Francie), Abrigo do Lagar Velho (Portugalsko), Gibraltar, Zafarraya (Španělsko), Saccopastore (Itálie), Krapina, Vindja (Chorvatsko), Amud, Kebara, Tabun (Izrael), Teshik- Tash (Uzbekistán), Shanidar (Irák); kompletní seznam je například zde: Zjistěte, jaké v těchto lokalitách dnes žijí etnické skupiny. Podobá se některá z nich způsobem života neandertálcům? Pro vyhledání odpovídajících etnických skupin použij buď knižní etnografické atlasy, nebo jejich online varianty. Ideální příručka pro tuto práci je Ethnographic atlas, George P. Murdock ( ), online varianta je zde: Jelikož hlavním rysem neandertálských populací je jejich způsob života výhradně lovecko-sběračský, s vysokým obsahem živočišné složky v potravě a se závislostí na lovu stádní zvěře, můžeme prozkoumat výše uvedený online etnografický atlas právě z hlediska těchto parametrů hunting (lov) a gathering (sběr). Vidíme, že populací s vysokým podílem lovu při získávání potravy není mnoho % zastoupení lovu má pouze jedna populace Komančové ze Severní Ameriky. V nižší kategorii % je rovněž pouze jedna populace, a to indiánský kmen Gros Ventre, rovněž ze Severní Ameriky. V nižší kategorii % jsou dvě populace. Jihoameričtí Tehuelche a Pygmejové Mbuti z konžského pralesa. Až do kategorie % včetně nenajdeme žádné populace z areálu, který obývali neandertálci. Úkol 2: Zkuste otestovat Goodyho hypotézu (Hypotéza 2: Na kostře Homo sapiens sapiens můžete najít znaky shodné s těmi, které se objevují u neandertálců.). Zaměřte se na tělesné znaky. Pomůcky: Tužku, papír a tabulkou na zapisování výsledků pozorování, soubor zkoumaných objektů dospělých mužů. Zpracování: V tomto úkolu budeme porovnávat tělesné znaky a pokusíme se rozhodnout, zda se podobají spíše znakům moderního člověka, nebo neandertálce. Zaměříme se na znaky, které se nacházejí na následujícím obrázku. Můžete samozřejmě otestovat i nějakou vaši vlastní hypotézu.

4 Připrav si následující tabulku, kam budeš zaznamenávat výsledky svého pozorování: Pozorované znaky 1 Dlouhá klíční kost Široká lopatka s výraznými svalovými začátky na její vnější hraně Velký ramenní kloub Velký a široký hrudní koš (soudečkovitý hrudník) Velký loketní kloub Krátké předloktí s ohnutými kostmi Silná kostra ruky s širokými konečnými články prstů Velká, na vnější stranu rotovaná kyčel Velká a silná čéška Krátká a oploštěná holenní kost Široké a silné články prstů Průměr: (platí) 0 (nevím) -1 (neplatí) Tento výzkum bude probíhat takzvanou morfoskopickou metodou tedy za pomoci pozorování odpovídajícího tvaru, znaku, a určení stupně jeho vývoje. Pozoruj tedy odpovídající znaky na pokusných subjektech, orientovat se můžeš i podle přiloženého obrázku. Pokud daný znak pozoruješ v té podobě, v jaké je popsán v tabulce, zapiš do příslušného řádku jeden bod. Pokud znak přítomen není, zapíšeš -1 bod. Pokud nemůžeš přesně rozhodnout, dáš 0 bodů. Na konci body sečteš a vypočítáš průměr. Pamatuj, musíš pozorovat pouze dospělé muže (tátu, pana učitele, trenéra, staršího bratra nebo jiné sourozence, spolužáky, pokud u nich již proběhla větší část pubertálního růstového spurtu, tj.starší 18 let, atd. ).

5 Užitečné odkazy: htp://en.wikipedia.org/wiki/list_of_neanderthal_sites

Využijte popis navrhovaných pokusů uvedený níže a samozřejmě je upravte podle toho, co chcete zjistit. Průběh vlastního pokusu si zapište.

Využijte popis navrhovaných pokusů uvedený níže a samozřejmě je upravte podle toho, co chcete zjistit. Průběh vlastního pokusu si zapište. Badatelská hra Ropná havárie ve třídě Zdravíme badatele, další kolo naší badatelské hry je před vámi a odhalí vám složitost procesu likvidace ropných havárií, se kterými se musí lidstvo občas vypořádat.

Více

7. Homo neanderthalensis, Homo sapiens neanderthalensis), ky

7. Homo neanderthalensis, Homo sapiens neanderthalensis), ky 7. Homo neanderthalensis, Homo sapiens neanderthalensis), 220-30 ky Engis, Gibraltar, Neanderthal, Fuhlrott 1856; King 1864 Kapacita lebky 1300-1700 cm3, ale široká a nízká Ustupující čelo, ploché temeno,

Více

I. Nûco tady nesedí. Dûjiny tzv. civilizace datujeme řádově nejpozději někam do

I. Nûco tady nesedí. Dûjiny tzv. civilizace datujeme řádově nejpozději někam do I. Nûco tady nesedí Dûjiny tzv. civilizace datujeme řádově nejpozději někam do doby kolem 4 000 let př. n. l. Za úsvit civilizace se obecně považuje období, kdy skončila tzv. neolitická revoluce, což bylo

Více

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Miriam Sedláčková Číslo

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Miriam Sedláčková Číslo Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Škola Střední odborné učiliště a Střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Miriam Sedláčková Číslo VY_32_INOVACE_ICT.3.16 Název Teorie informace

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min)

4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min) M 4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min) Poznámka: hodina je upravena podle pracovních listů Les a voda, Sdružení TEREZA, 2004. Žák prozkoumá lesní studánky z různých úhlů pohledu (bude si je představovat,

Více

Field Work. Panoramatický náčrt (skupinová práce) Pracovní list. Jména:...

Field Work. Panoramatický náčrt (skupinová práce) Pracovní list. Jména:... Field Work Panoramatický náčrt (skupinová práce) Pracovní list Jména:..... 1 Délka aktivity: Použité metody a formy: 30 minut skupinová práce pod vedením učitele Cíle aktivity: Žáci umí načrtnout panoramatický

Více

Příklad bezprostředně navazuje na předchozí příklad č. 17. Bez zvládnutí příkladu č. 17 není možné pokračovat

Příklad bezprostředně navazuje na předchozí příklad č. 17. Bez zvládnutí příkladu č. 17 není možné pokračovat Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafi cká úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Pracovní listy pro projekt Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy práce ve skleníku Fata Morgana PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Krajina jest obrovský, divoký, nepořádný,

Více

Staywell série 700. Před montáží dvířek si prosím pozorně pročtěte následující pokyny.

Staywell série 700. Před montáží dvířek si prosím pozorně pročtěte následující pokyny. Staywell série 700 Před montáží dvířek si prosím pozorně pročtěte následující pokyny. K montáži potřebujete toto nářadí: tužka pravítko listová elektrická pilka (děrovka) křížový šroubovák metr smirkový

Více

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor)

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Seznam použitých symbolů: Skupina pracující ve třídě, indoor tým Skupina pracující v terénu, outdoor tým Společná práce obou týmů (indoor outdoor) Hra: Naše obec Je velmi důležité poznat život v obci,

Více

KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA

KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA obr. č. 1 KOSTRA funkce: určuje tvar těla, opora těla, ochrana vnitřních orgánů, spolu se svaly zajišťuje pohyb průměrný počet kostí v dospělosti 206 210 kostí (v dětství

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka Cílové koncepty: Smysly a jejich interakce / součinnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 3 hod. Shrnutí: Děti zkoumají

Více

EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ

EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ 1. korespondenční kolo - únor Milí řešitelé debrujárské soutěže, vítáme Vás již v 15. ročníku tradiční debrujárské soutěže. Také letos na Vás čekají

Více

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor)

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Seznam použitých symbolů: Skupina pracující ve třídě, indoor tým Skupina pracující v terénu, outdoor tým + Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Hra: Kulturní dědictví města, obce, kraje L1 PO HISTORICKÝCH

Více

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor)

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Seznam použitých symbolů: Skupina pracující ve třídě, indoor tým Skupina pracující v terénu, outdoor tým + Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Hra: Tradice a zvyky v našem kraji L1 TRADICE A ZVYKY

Více

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY NABÍDKA LEKCÍ PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015 2016 Vážení pedagogové, dostává se vám do rukou nabídka vzdělávacích programů v knihovně. Nabídka je rozdělena do dvou částí, na lekce informačního

Více

POPULLAR ČÁST 1. PRŮVODCE PRO STUDENTY KROK ZA KROKEM

POPULLAR ČÁST 1. PRŮVODCE PRO STUDENTY KROK ZA KROKEM POPULLAR PRŮVODCE PRO STUDENTY ČÁST 1. KROK ZA KROKEM OBSAH OBSAH...2 ÚVOD DO PRŮVODCE... 2 1 FÁZE PROJEKTU POPULLAR... 4 1.1 POPULLAR - KROK ZA KROKEM... 5 1.2 FÁZE 1 VYTVOŘENÍ A NATOČENÍ PÍSNĚ... 6 KROK

Více

Vyhodnocení dotazníku pro rodiče žáků ZŠ a MŠ Město Touškov rok 2016

Vyhodnocení dotazníku pro rodiče žáků ZŠ a MŠ Město Touškov rok 2016 Základní škola a Mateřská škola Město Touškov, příspěvková organizace Tel.:377922312, e-mail:zsmestotouskov@seznam.cz, www.skola.touskov.cz Vyhodnocení dotazníku pro rodiče žáků ZŠ a MŠ Město Touškov rok

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Online Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této

Více

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj. Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Příručka pro Informační centra Olomouckého

Více

Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz

Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz Objednávku e-learningových kurzů je možné provést: 1. Přihlášení přes záložku Personalista (Postup pro personalistu s jedinečnými přihl.údaji) 2. Přihlášení přímo

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu a vývoje člověka.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu a vývoje člověka. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu a vývoje člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Po stopách záhadných Éček

Po stopách záhadných Éček Po stopách záhadných Éček E 101, E 306, E 1503. Asi již tušíte, o čem je řeč. Tyto a řada dalších symbolů zdobí zadní strany nejrůznějších potravinových výrobků. Ale co se pod těmito symboly doopravdy

Více

Pravěk. periodizace dle používaných materiálů ( doba kamenná, bronzová )

Pravěk. periodizace dle používaných materiálů ( doba kamenná, bronzová ) Pravěk 3miliony př. n. l. až do vzniku prvního písma: 3000let př. n. l nejdelší období v dějinách někdy nazýváme jako prehistorie česky předhistorie žádné písemné prameny, pouze hmotné (malby, sošky, nástroje,

Více

Úkol č. 1 (15 bodů) Jedna za druhou. 7. ročník (2012/13) 3. Sada. Doby ledové. Termín odevzdání 3. sady: 8. ledna 2013. Přátelé,

Úkol č. 1 (15 bodů) Jedna za druhou. 7. ročník (2012/13) 3. Sada. Doby ledové. Termín odevzdání 3. sady: 8. ledna 2013. Přátelé, 7. ročník (2012/13) 3. Sada Doby ledové Termín odevzdání 3. sady: 8. ledna 2013 http://keks.math.muni.cz Přátelé, když chcete někomu rozumět, je potřeba udělat několik kroků. Prvně se seznámit, zapamatovat

Více

Obsah. Předmluva 6. Úvod 8. Jídelníček zdravého batolete 10. Na co si musíme dát pozor 12. Rodina a zdravý životní styl 14.

Obsah. Předmluva 6. Úvod 8. Jídelníček zdravého batolete 10. Na co si musíme dát pozor 12. Rodina a zdravý životní styl 14. Obsah Předmluva 6 Úvod 8 Jídelníček zdravého batolete 10 Na co si musíme dát pozor 12 Rodina a zdravý životní styl 14 Praktické rady 16 Dezerty a svačiny 18 Každé dítě je jiné 20 Jak používat tuto knížku

Více

Název: Hmoto, jsi živá? II

Název: Hmoto, jsi živá? II Název: Hmoto, jsi živá? II Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce)

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Téma: Vznik indukovaného napětí, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat

Více

Pravidla vyúčtování ČNFM

Pravidla vyúčtování ČNFM 1. Obecné informace: Náklady budou zpětně proplaceny v plné výši. K tomu musí být úplně a správně vyplněn odpovídající formulář (např. na proplacení cestovného formulář Vyúčtování cestovních nákladů )

Více

Úloha může být provedena v biologické laboratoři, chemické laboratoři i v běžné učebně.

Úloha může být provedena v biologické laboratoři, chemické laboratoři i v běžné učebně. Projdou či neprojdou I: Filtrace a oddělování látek Shrnutí Na základě série pokusů žáci zjistí, jak dochází k oddělení látek ze směsi v závislosti na jejich velikosti, ověří vlastnosti sít (různé velikosti

Více

Laboratorní cvičení z fyziky Úvod

Laboratorní cvičení z fyziky Úvod Úvod Autor: Mgr. Ivana Stefanová Jméno souboru: Úvod Poslední úprava: 8. září 2015 Obsah Úvod Skladba úloh...1 Domácí příprava...1 Protokol o měření...2 Počítače...3 Bezpečnost...4 Úvod jsou součástí výuky

Více

VŠB Technická univerzita Ostrava BIOSTATISTIKA

VŠB Technická univerzita Ostrava BIOSTATISTIKA VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky JMÉNO STUDENTKY/STUDENTA: OSOBNÍ ČÍSLO: JMÉNO CVIČÍCÍ/CVIČÍCÍHO: BIOSTATISTIKA Zadání 11 DATUM ODEVZDÁNÍ DOMÁCÍ ÚKOL 1: DOMÁCÍ ÚKOL

Více

Čisticí prostředky v domácnosti

Čisticí prostředky v domácnosti Čisticí prostředky v domácnosti envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme

Více

Antropogeneze člověka. PaedDr. Eva Knoppová Gymnázium, Jeseník, Komenského 281 školní rok: 2014/2015

Antropogeneze člověka. PaedDr. Eva Knoppová Gymnázium, Jeseník, Komenského 281 školní rok: 2014/2015 Antropogeneze člověka PaedDr. Eva Knoppová Gymnázium, Jeseník, Komenského 281 školní rok: 2014/2015 Byl jednou jeden člověk https://www.youtube.com/watch?v=zwzxpiessxk Sledujte film, vytvořte myšlenkovou

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET BIOLOGIE Název metodického

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

Centrum psaní. Knížku máme rádi, poradí, potěší, pomůže, DOPLŇTE

Centrum psaní. Knížku máme rádi, poradí, potěší, pomůže, DOPLŇTE Centrum psaní vše důkladně zvládneš v daném čase. 1. Společně si prohlédněte malé i velké plakáty o českých spisovatelích a spisovatelkách dětských knih. Každý si vyberte jednoho spisovatele či spisovatelku,

Více

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Informace na Internetu: důvěryhodnost a kvalita

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Informace na Internetu: důvěryhodnost a kvalita Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Informace na Internetu: důvěryhodnost a kvalita Okruh 2 / Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! 2.1 Výsledky

Více

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor)

+ Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Seznam použitých symbolů: Skupina pracující ve třídě, indoor tým Skupina pracující v terénu, outdoor tým + Společná práce obou týmů (indoor + outdoor) Hra: Ekostopy naší školy Pojďme se společně vydat

Více

1. krok Přihlaste se. Klikněte na políčko Přihlášení

1. krok Přihlaste se. Klikněte na políčko Přihlášení 1. krok Přihlaste se Klikněte na políčko Přihlášení 1. krok Přihlaste se Zadejte své uživatelské jméno a heslo Rada: Pokud si heslo nepamatujete, použijte nápovědu Zapomněli jste své heslo?. 2. krok Aktualizujte

Více

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: magnetické vlastnosti různých materiálů, intenzita magnetického pole Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3x45

Více

ZVÍŘÁTKA VŠUDE KOLEM NÁS

ZVÍŘÁTKA VŠUDE KOLEM NÁS ZVÍŘÁTKA VŠUDE KOLEM NÁS 1. kolo 2. kategorie (8-13 let) Určitě znáte psa, kočku, kozu, krávu, koně, ovečku nebo prasátko. Všichni tihle a další kamarádi patří mezi domácí zvířátka. V tomto kole se o nich

Více

PŘIHLÁŠKA do Montessori třídy ZŠ s RVJ Jeremenkova školní rok 2016/2017

PŘIHLÁŠKA do Montessori třídy ZŠ s RVJ Jeremenkova školní rok 2016/2017 PŘIHLÁŠKA do Montessori třídy ZŠ s RVJ Jeremenkova školní rok 2016/2017 Jméno dítěte: Datum narození: Bydliště: Zdravotní pojišťovna: Jméno zákonného zástupce: Tel. kontakt: Tel. kontakt 2 (2. kontaktní

Více

Původ a vývoj člověka

Původ a vývoj člověka Původ a vývoj člověka Člověk svým původem navazuje na živočišnou říši a je součástí přírody. Vývoj člověka je složitý a dlouhodobý proces, při kterém došlo k celé řadě změn v anatomické stavbě, fyziologii

Více

školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 RVP ZV Základní vzdělávání Zeměpis Základní škola Český Krumlov, Plešivec 249

školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 RVP ZV Základní vzdělávání Zeměpis Základní škola Český Krumlov, Plešivec 249 školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 PLACE HERE ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 Název školy Adresa Název ŠVP Plešivec 249, 381 01 Český Krumlov ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec

Více

Australopithecus- 1,2,6,13,14, Homo habilis-3,7,15,19,20 Homo erectus-4,8,16,17,21, Homo sapiens neanderthalensis-5,9,18,22,23

Australopithecus- 1,2,6,13,14, Homo habilis-3,7,15,19,20 Homo erectus-4,8,16,17,21, Homo sapiens neanderthalensis-5,9,18,22,23 Interaktivní hra, její součástí je rozmístění fotografií a informací po třídě (identifikace dle čísla) žáci obdrží jmenovku Homo sapiens, Homo habilis, Homo erectus a Australopithecus a mají si vybrat,

Více

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod.

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod. Plán jak otěhotnět 2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz

Více

Po stopách archeologie

Po stopách archeologie Prohlédněte si obrázek (případně požádejte o pomoc s překladem textu pod ním). Popište, co obrázek představuje. Zamyslete se nad tím, čím se zabývá archeologie? Jaký typ historického pramene archeologie

Více

Název: Když jablko přestává být jablkem

Název: Když jablko přestává být jablkem Výukové materiály Název: Když jablko přestává být jablkem Téma: Přeměna a rozklad organické hmoty RVP: Člověk a příroda přírodopis základy ekologie organismy a prostředí Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

PLÁNOVÁNÍ SPRINKLERSYSTÉMU

PLÁNOVÁNÍ SPRINKLERSYSTÉMU PLÁNOVÁNÍ SPRINKLERSYSTÉMU Krok 1 z 5 GARDENA plánovač zavlažování Nákupní seznam najdete na straně 56. Plánujete sami: 5 jednoduchých kroků k plánu zavlažování. Proč musíte plánovat a jak se to dělá?

Více

3.1 Nová registrace. 3.2 Získání přístupových údajů k existujícímu záznamu. 4. Opakované přihlášení

3.1 Nová registrace. 3.2 Získání přístupových údajů k existujícímu záznamu. 4. Opakované přihlášení Databázový systém Grantys manuál pro žadatele Obsah: Databázový systém Grantys manuál pro žadatele...1 1. Grantys...1 2. Přístup do Grantysu...1 3. První přihlášení do Grantysu...1 3.1 Nová registrace...2

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

BIOLOGIE BA 1 419.0021

BIOLOGIE BA 1 419.0021 BA 1 419.0021 BIOLOGIE 90021 1 2 BIOLOGIE Seznam použitého materiálu množství popis 1 Akvárium 1,5 l 1 Skleněné míchátko 1 Petriho miska ø 80 1 Pracovní listy 1 Lepící páska 1 Sbírka mikroskopických preparátů

Více

BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ / OZNÁMENÍ K PRODUKTU

BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ / OZNÁMENÍ K PRODUKTU BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ / OZNÁMENÍ K PRODUKTU Předmět: Kraniální navigační systém Brainlab: Vliv nastavení na celkovou přesnost navigace Reference produktu: Kraniální navigační systém Brainlab (všechny

Více

Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy

Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy 1 Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy Vážení přátelé, každý odborník přes nohy ví, že různé problémy, které se vyskytují na noze či na chodidle, jsou velmi často důsledkem nošení nevhodné obuvi. Jaká

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

Návod k obsluze Obj.č.: 93 03 88

Návod k obsluze Obj.č.: 93 03 88 1 Návod k obsluze Obj.č.: 93 03 88 Tato pokojová anténa je širokopásmová, pracuje ve frekvenčním pásmu 40 860 MHz. Přijímá radiové vlny pro příjem jak klasického analogového signálu tak signálu pro příjem

Více

10 chyb marketingu na sociálních sítích

10 chyb marketingu na sociálních sítích WWW..EU 10 chyb marketingu na sociálních sítích 10 chyb marketingu na sociálních sítích Adam Dolanský, Radim Koláček 1 Obsah Úvod... 3 Snažíte se být všude... 3 Jste egoističtí... 4 Nezkoumáte, co funguje

Více

Jedna dvě, kytka jde. Cílová skupina: 6. - 7.ročník. Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění:

Jedna dvě, kytka jde. Cílová skupina: 6. - 7.ročník. Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Jedna dvě, kytka jde Cílová skupina: 6. - 7.ročník Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Žák pochopí, že podle stavby semene se dělí krytosemenné na dvě skupiny.

Více

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování Metodická příručka pro učitele InspIS SET modul školní testování Tato Metodická příručka pro učitele byla zpracována v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice

Více

Název: Smyslová soustava

Název: Smyslová soustava Název: Smyslová soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ. aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován

ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ. aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ.  Tento projekt je spolufinancován ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ www.zszbyslavice.cz Tento projekt je spolufinancován CO PAMATUJÍ STROMY? METODIKA pracovní list Tento projekt je spolufinancován CO PAMATUJÍ STROMY?

Více

Płyniesz, Olzo. Plyneš, Olzo 1 / 5

Płyniesz, Olzo. Plyneš, Olzo 1 / 5 Płyniesz, Olzo Płyniesz, Olzo, po dolinie, Płyniesz, jak przed laty, Takie same na twym brzegu Kwitną wiosną kwiaty. A twe wody w swoim biegu Się nie zamąciły; I tak samo lśnią się w słońcu, Jak się dawniej

Více

Nálezy datované do Eemského (třetího nebo-li riss-würmského )interglaciálu (125 000 75 000 let) Fontechevade Archeoloţka Germaine Henri Martinová

Nálezy datované do Eemského (třetího nebo-li riss-würmského )interglaciálu (125 000 75 000 let) Fontechevade Archeoloţka Germaine Henri Martinová Neandertálci Prvním nálezem lidských pozůstatků, který byl všeobecně uznán jako pozůstatek fosilního člověka byl nález v Neandethalu u Düsseldorfu. Kosti, byly nalezeny při destrukci jeskyně kamenolomem

Více

S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů. Panama J O S E F O P A T R N Ý. N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4

S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů. Panama J O S E F O P A T R N Ý. N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4 S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů Panama J O S E F O P A T R N Ý N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4 Prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc., 2004 Libri, 2004 ISBN 80-7277-216-3 Obsah

Více

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Chillistick Ltd www.funnyice.cz Tel. +420 545 244 404-8 Strana 5 Obsah Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Pokusy Plovoucí

Více

PowerPoint úlohy. 1997 1998 1999 Obrat (v tis.) 2386 3495 4936 Zisk (v tis.) 387 578 725

PowerPoint úlohy. 1997 1998 1999 Obrat (v tis.) 2386 3495 4936 Zisk (v tis.) 387 578 725 Mgr. Michal Tarabec 1. úloha Vytvořte prezentaci, která bude mít 4 snímky. Budete na ni představovat obyvatele jednoho domu. jako nadpis všech snímků bude text Obyvatelé našeho domu. Nadpis napište kurzívou

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji

Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji Vydavatel: Online Safety Institute, z.s.p.o., Svornosti 30, 150 00 Praha 5, IČO: 75098679, www.osi.cz Přeloženo a

Více

Průvodce Sciotestováním pro učitele školní rok 2015/16

Průvodce Sciotestováním pro učitele školní rok 2015/16 Průvodce Sciotestováním pro učitele školní rok 2015/16 testovani.scio.cz 1 Obsah 1. Úvod ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Obecná didaktika Modely výuky

Obecná didaktika Modely výuky Obecná didaktika Modely výuky Lenka Hloušková Průvodce studiem Obsahem tohoto modulu je vymezení předmětu obecné didaktiky a jejích vztahů k didaktice, ke školní didaktice a k oborovým didaktikám. Ve druhé

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

jeho hustotě a na hustotě tekutiny.

jeho hustotě a na hustotě tekutiny. 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / fyzika Klíčové pojmy: Aby těleso plovalo, měl by být poměr mezi jeho hmotností a objemem menší než poměr mezi hmotností a objemem kapaliny. jeho hustotě

Více

OPTICKÝ KUFŘÍK OA1 410.9973 Návody k pokusům

OPTICKÝ KUFŘÍK OA1 410.9973 Návody k pokusům OPTICKÝ KUFŘÍK OA 40.9973 Návody k pokusům Učitelská verze NÁVODY K POKUSŮM OPTIKA 2 NÁVODY K POKUSŮM OPTIKA SEZNAM POKUSŮ ŠÍŘENÍ SVĚTLA Přímočaré šíření světla (..) Stín a polostín (.2.) ODRAZ SVĚTLA

Více

2000R1825 CS 23.03.2007 001.001 1

2000R1825 CS 23.03.2007 001.001 1 2000R1825 CS 23.03.2007 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1825/2000 ze dne 25. srpna 2000,

Více

Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží

Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží 7 POSVIŤME SI NA ROSTLINY Cílová skupina IV. V. ročník 90 min. (2 vyučovací hodiny zařazené zhruba

Více

TVOŘIVÁ ŠKOLA. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. Základní škola a Mateřská škola, Lužany, okres Jičín. Příloha č.

TVOŘIVÁ ŠKOLA. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. Základní škola a Mateřská škola, Lužany, okres Jičín. Příloha č. TVOŘIVÁ ŠKOLA Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola, Lužany, okres Jičín Příloha č. 4 Změny učiva a očekávaných výstupů od 1. 9. 2013 Cizí jazyk, Člověk a jeho

Více

Aktivita, chování, nošení pomůcek Bonusové body

Aktivita, chování, nošení pomůcek Bonusové body Příloha č.1 - a Předmět: ZEMĚPIS (6.ročník 1.pololetí) PÍSEMNÉ PRÁCE Země jako vesmírné těleso 10 Měřítko mapy 10 Mapa orientace na mapě, obsah mapy 10 Určování zeměpisné polohy 10 Podnebné a vegetační

Více

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE Budeme-li vycházet ze skutečnosti, že váš nejlepší osobní hypnotizér sídlí ve vašem nitru, lze předpokládat, že se na tohoto vnitřního odborníka zaměří i nejúčinnější regresní

Více

Geocaching. Historie a současnost. Cache. Obsah cache

Geocaching. Historie a současnost. Cache. Obsah cache Geocaching Geocaching [geokešing] je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky zvané cache, o níž jsou známy jen její geografické souřadnice.

Více

Maturitní práce témata pro obor vzdělání Hotelnictví a turismus Školní rok 2010-2011

Maturitní práce témata pro obor vzdělání Hotelnictví a turismus Školní rok 2010-2011 Maturitní práce témata pro obor vzdělání Hotelnictví a turismus Školní rok 2010-2011 Téma č. 1: Tvorba ceny v ubytovacích a restauračních zařízeních Práce bude vycházet ze znalostí o hotelovém marketingu,

Více

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty NÁVOD Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz Ověřeno mnoha spokojenými klienty Financování nemovitosti hypotékou je pro mnohé jedinou možností,

Více

3.KOLO. Devět lvů ZŠ Mladá Boleslav Bílý strom ZŠ Březnice

3.KOLO. Devět lvů ZŠ Mladá Boleslav Bílý strom ZŠ Březnice 3.KOLO Ahoj holky a kluci, tak se nám soutěž pěkně rozjela, celkem se vás do ní letos zapojilo přes 900. Dnešní dávka úkolů je opět velice pestrá, budete muset pátrat v paměti, u znalců či někde v literatuře,

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) 1 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... 3 ÚDRŽBA... 4 POKYNY KE CVIČENÍ... 4 SESTAVENÍ A MOŽNOST PŘESTAVENÍ... 5 PŘIPEVNĚNÍ... 6 ZÁRUČNÍ PODMÍNKY,

Více

Metodické listy k výtvarné soutěži. Opravdový svět 2014

Metodické listy k výtvarné soutěži. Opravdový svět 2014 Metodické listy k výtvarné soutěži Opravdový svět 2014 Vážené učitelky, vážení učitelé, tyto metodické listy slouží k tomu, aby Vám pomohly při vytváření děl do letošní výtvarné soutěže organizace Adra.

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zeměpis cestovního

Více

2. kapitola. Šamanský pohled na svět

2. kapitola. Šamanský pohled na svět 2. kapitola Šamanský pohled na svět Mýty a legendy existujících šamanských kmenů nám mohou poskytnout vodítka k odpovědi na otázku, jak a kdy šamanismus vznikl, ale vždy musíme mít na paměti, že každý

Více

Čertova zeď u Osečné Václav Ziegler

Čertova zeď u Osečné Václav Ziegler Čas: 2 hod. Václav Ziegler Liberecký kraj GPS: 50 40 27,41 N,14 56 45,86 E Osečná Český Dub 1 6. 1. 2. 3. 4. 5. 1. začátek exkurze obec Kotel 2. Pod Čertovou zdí 3. vylámané rýhy po těžbě Čertovy zdi 4.

Více

III. Toulky přepyšskou minulostí. Rodokmeny

III. Toulky přepyšskou minulostí. Rodokmeny Toulky přepyšskou minulostí III. Rodokmeny Rodokmen, genealogie, strom, strom života. To jsou slova, která slyšíme stále častěji. Stále větší oblibou mezi lidmi se stává sestavování rodokmenů. Lidé mají

Více

Ing. Jane Le. Technologie. Cvičení SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-51-H/01, 23-56-H/01. Mechanik seřizovač, Obráběč kovů

Ing. Jane Le. Technologie. Cvičení SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-51-H/01, 23-56-H/01. Mechanik seřizovač, Obráběč kovů STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Ing. Jane Le Technologie Cvičení SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-51-H/01, 23-56-H/01 Mechanik seřizovač,

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN10553 Autotrakční lehátko insportline Inverso Plus

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN10553 Autotrakční lehátko insportline Inverso Plus UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN10553 Autotrakční lehátko insportline Inverso Plus Foto je pouze ilustrační, výrobek se může mírně lišit. 1 OBSAH VAROVÁNÍ... 3 BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 3 SEZNAM DÍLŮ... 5 SPOJOVACÍ

Více

Je pokryv kůže jednotlivých tříd obratlovců stejný? Proč se povrch těl obratlovců tolik liší? Jaké různé deriváty kůže lze u obratlovců nalézt?

Je pokryv kůže jednotlivých tříd obratlovců stejný? Proč se povrch těl obratlovců tolik liší? Jaké různé deriváty kůže lze u obratlovců nalézt? Je pokryv kůže jednotlivých tříd obratlovců stejný? Proč se povrch těl obratlovců tolik liší? Jaké různé deriváty kůže lze u obratlovců nalézt? ZŠ Dubňany 27 badatele.cz / Peří, chlupy, šupiny / Sdružení

Více

PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU

PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU Kromě přesných přihrávek pomocí různých technik, dobré kontroly míče forhendem i bekhendem má zásadní význam jak byla provedena přihrávka od spoluhráče ke spoluhráči:

Více

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem 6/10 Co dělají přátelé? Všechna výše uvedená nastavení se týkají především vašich vlastních aktivit na Facebooku. Mnohem častěji ale budete pracovat s částí označenou Hlavní stránka. Hlavní stránka je

Více

techniky lovu a vybavení Lov z ukotvené lodě

techniky lovu a vybavení Lov z ukotvené lodě Lov z ukotvené lodě Pro rybaření na vodní hladině je v podstatě zapotřebí pouze dvou věcí, a to lodě a nějakého pohonu (motor, vesla). Říkám však raději v podstatě, protože nic z toho vám není platné,

Více