Historie elektřiny 2 ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historie elektřiny 2 ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL"

Transkript

1 Historie elektřiny 2 ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL

2 Historie elektřiny ??? Historie elektřiny

3 Michael Faraday ( ) Pocházel z chudé venkovské rodiny (žijící na vesničce Newington dnešní předměstí Londýna). Vyučil se knihvazačem. Měl tedy možnost prohlížet si veškeré vědecké publikace této doby. Věda ho začala zajímat zejména poté, co se zúčastnil přednášky tehdejšího významného chemika Humphryho Davyho. Po roce od této přednášky se stal jeho asistentem.

4 Projevy elektromagnetismu Dánský fyzik a chemik Hans Christian Ørsted ( ) v té době zjistil, že elektrický proud procházející měděným vodičem v jeho laboratoři působí na střelku kompasu při pohybování s vodičem ji dokázal vychýlit. Ørsted takto jako první zjistil, že elektrický proud může vytvořit magnetickou sílu. Jedná se tedy o spojení dvou sil (elektrické a magnetické) v jednu elektromagnetismus.

5 Vsuvka základní interakce Jaké znáte základní síly (základní interakce)? Jaké jsou projevy jednotlivých základních interakcí?

6 Vsuvka základní interakce Silná (jaderná) síla Působí mezi částicemi hmoty Jedná se o nejsilnější interakci, avšak působí na malé vzdálenosti Zprostředkovatelem této síly je částice gluon Elektromagnetická síla Díky ní se například nepropadneme do středu Země Jedná se o interakci dalekého dosahu Zprostředkovatelem této síly je foton Slabá (jaderná) síla Díky ní probíhá např. radioaktivní rozpad částic Jediná síla, která působí na všechny leptony a kvarky Dokáže působit na neutrino Zprostředkovatelem této síly jsou bosony Gravitace Nejslabší síla působící především na hmotné objekty (v makrosvětě) Newtonovi spadlo díky ní na hlavu jablko Zprostředkovatelem této síly je graviton (zatím neobjevený)

7 První elektromotor Michael Faraday se rozhodl pokračovat ve výzkumu magnetických účinků elektrického proudu podle tvrzeních Ørsteda. V laboratoři si vzal skleněnou nádobu, do jejího středu vložil magnet a do nádoby nalil rtuť. Poté připevnil jednu svorku baterie k baňce tak, aby byla ponořena do vodivé rtuti. Druhou svorku připevnil ke kovovému držáku drátku, který držel nad nádobou (druhý konec byl u magnetu v rtuti). Ve chvíli, kdy Faraday propojil obvod, drátek začal kroužit kolem magnetu. Faraday takto vytvořil první elektromotor v historii.

8 První Faradayův generátor el. proudu Faraday byl názoru, že pokud se pomocí elektřiny a magnetismu dá něco rozpohybovat, mělo by jít pomocí pohybu a magnetismu vyrobit elektřinu. Při jeho experimentu 17.října 1831 vzal Faraday dlouhý magnet a začal s ním pohybovat uvnitř šroubovice z měděného drátu (cívky). Zjistil že při pohybu magnetem (dovnitř i ven) se generuje slabý elektrický proud.

9 Druhý Faradayův generátor el. proudu Faradaye zajímalo, zdali bude vznikat el. proud, pokud bude statický magnet a kov bude konat pohyb. K dřevěné konstrukci svého druhého generátoru připevnil magnet (ve tvaru podkovy) a měděný kotouč tak, aby plocha kotouče byla kolmá k pólům magnetu (viz obrázek). Kotouč poté roztáčel klikou. Když se vodič jedním koncem dotýkal středu kotouče a druhý konec jeho okraje, začal jím protékat elektrický proud. Faraday takto vytvořil první dynamo.

10 Elektromagnet Faraday ve svých pokusech také zjistil, že čím více má cívka závitů, tím větší jí pak protéká proud, pokud pohybujeme magnetickým jádrem. V této době vynalezli dva (na sobě nezávislí) vynálezci (William Sturgeon v Británii a Joseph Henry v Americe) elektromagnet. Do cívky o stovkách závitech vložili železné jádro a nechali cívkou protékat proud. Takto sestavené zařízení dokázalo přitahovat předměty jako magnet, ovšem pouze pokud jím protékal elektrický proud.

11 Telegraf První telegraf na principu elektromagnetu sestrojili Carl Friedrich Gauss ( ; významný fyzik a matematik) a Wilhelm Eduard Weber ( ) v Mnichově. Byl to první způsob téměř okamžitého přenášení informace na světě. Byl to v podstatě elektromagnet, který byl ovládán vodičem na dálku v té době již Samuel Morse ( ; malíř, sochař, vynálezce) vymyslel svou abecedu, která se poprvé uplatnila právě u telegrafu.

12 Telegrafní síť Telegraf byl prvním elektrickým zařízením, které se široce rozšířilo po celém (tehdy) vyspělém světě. V 50. letech 19. stol. již byla Evropa a Amerika prokřižována pozemními telegrafními dráty. Lidé se však snažili o celosvětovou komunikaci, hlavním cílem bylo propojit dvě nejvýznamnější mocnosti Británii a Ameriku. Mnozí výzkumníci tvrdili, že kabel přes Atlantik nebude fungovat. Avšak zároveň věděli, že by na této komunikaci mohli hodně vydělat.

13 Telegrafní síť V 50. letech 19. století bylo poměrně mnoho pokusů o natažení telegrafního vodiče, který by propojoval Británii a Ameriku. Avšak neúspěšných (vodiče se přetrhávali, atd ). Až 29.července 1858 se podařilo uprostřed Atlantiku spojit dva konce kabelu na jedinou loď nebylo možné naložit celý kabel. Královna Viktorie pak poslala zprávu prezidentu USA (Buchananovi). Zpráva sice byla jen 98 slov dlouhá, ale její přenos trval okolo 16 hodin.

14 Telegrafní síť Přijaté signály byly slabé a nejasné, proto se zpráva musela posílat několikrát po sobě. Poté se přes kabel posílalo ještě několik stovek zpráv, ovšem většina z nich byla nedešifrovatelná. Britský inženýr si myslel, že zvýšením voltáže se urychlí přenos zpráv. Kabel však poté přestal fungovat úplně - lidé byli názoru, že proud v kabelu teče jako voda v potrubí, tudíž při zvýšení voltáže dojde ke zvýšení proudu. Telegraf ovšem fungoval díky impulzům proudu, které se po cestě zkreslovaly. Díky tomuto jevu vědci zjistili, že el. proud se nechová jen jako voda v potrubí, ale vytváří také elektromagnetické vlny. Až po osmi letech se podařilo zkonstruovat takový kabel, aby umožňoval jasný přenos.

15 Elektrické osvětlení Než přišlo první elektrické osvětlení, bylo osvětlení ve městech řešeno svítiplynem rozváděným potrubím. To však svítilo velmi slabě. Proto bylo toto osvětlení nahrazeno obloukovými lampami, kterou již v roce 1808 vynalezl Humphry Davy (pro kterého pracoval Faraday). Fungovaly na principu neustálého přenášení výbojů mezi dvěma uhlíkovými vlákny. Jejich ostré světlo se však do domácností nehodilo.

16 Obloukové lampy

17 Thomas Alva Edison ( ) Byl americkým podnikatelem a vynálezcem. Pod jeho jménem bylo zaregistrováno 2332 patentů a jeho firmy jich zaregistrovali další tisícovku. Mezi jeho nejznámější vynálezy patří např.: fonograf, elektromobil, první elektrárna, gramofonová deska Milně je k Edisonovi připisováno vynalezení žárovky (vynalezl ji Heinrich Göbel). Edison ji však zdokonalil, patentoval a zavedl sériovou výrobu. K jeho nejvýznamnějším firmám (fungující dodnes) patří General Electric (dříve Edison General Electric Company).

18 Thomas Alva Edison ( ) Edisonovy slavné citáty: Když už byl Edison slavný, jeden novinář se ho zeptal: Pane Edisone, je pravda, že jste vynalezl žárovku, aniž jste znal Ohmův zákon? Odpověděl: Neznal jsem ho, a kdybych ho znal, tak by mě to zdržovalo. Na léčení trápení je práce lepší než láhev whisky. Genialita je jen 1 % inspirace a 99 % potu. Tajemství úspěchu v životě není dělat, co se nám líbí, ale nalézat zalíbení v tom, co děláme

19 Edisonova žárovka Edison nebyl výzkumníkem, ale vynálezcem. Nepracoval jako někteří vědci té doby samostatně (s asistentem) v laboratoři, ale založil světově první výzkumný ústav. V tomto ústavu pracovalo několik desítek (až stovek) inženýrů, kteří vynalézali nová zařízení v průmyslovém měřítku. Tito inženýři byli nuceni pracovat (v několika směnném provozu) dnem i nocí. Jejich primárním cílem bylo zdokonalit žárovku tak, aby se dala používat všude a aby ji bylo možné sériově vyrábět.

20 Edisonova žárovka Jeho plán zdokonalit žárovku nebyl novinkou výzkumníci z Ruska, Británie a Německa se o to pokoušeli (v té době) již 40 let. Edison a jeho tým pracovali metodou pokus-omyl a zkoušeli různá žhavící vlákna vhodná pro žárovku od platiny, kůží, korku až po vousy a vlasy inženýrů. Edison také vynalezl kompletní systém elektrického vedení od elektráren až po zásuvky a také vymyslel jak elektřinu prodávat.

21 Elektrická síť Edison jako první začal rozvádět elektřinu kabely zakopané v zemi. V 19. století nedávalo smysl zakopávat kabely bylo by to příliš nákladné. Proto se celá telegrafní a telefonní síť rozváděla nad zemí. Celé ulice New Yorku byly propleteny kabely tak, že nebylo vidět pomalu ani nebe.

22 Elektrická síť

23 Edisonova elektrárna Edisonova elektrárna produkovala stejnosměrný proud. Jeho výzkumníci spočítali, že i kdyby proud rozváděli nejsilnějším kabelem co si mohou dovolit, nemohou elektřinu rozvádět dále než do 1,5 km od elektrárny. Elektrárna tak byla výdělečná pouze ve velkých a bohatých městech, na předměstích by výstavba takovéto elektrárny znamenala prodělek.

24 Nikola Tesla ( ) Narodil se v rakouském císařství (dnešním Chorvatsku). Poté, co se přestěhoval do New Yorku ve 28 letech, pracoval krátce pro Edisona. Tesla byl pravý opak Edisona ať už v chování a vystupování (Tesla byl introvertní typ, který vždy dbal na etiketu a chování), nebo ve své vědecké kariéře (vycházel ze svých složitých výpočtů, kterým ani dnes nikdo nerozumí). Poté, co Edison nezaplatil Teslovy za zakázku, Tesla odešel z Edisonových společností. Nikola Tesla patří k nejvýznamnějším osobnostem elektrotechniky a vědy.

25 Nikola Tesla a střídavý proud Výzkumníci v této době zjistili, že čím slabší proud přenášejí přes kabel, tím menší jsou ztráty způsobené rezistivitou kabelu tím pádem se dá přenášet na větší vzdálenosti. V této době již Edison stavěl elektrárny po celém New Yorku (proinvestoval takto několik desítek (až stovek) milionů dolarů). Nikola Tesla přišel s nápadem využívat k přenosu elektrické energie jiný typ proudu. Takový proud, který využívá principu nízkých ztrát (viz výše) tak, že se v průběhu (v čase) neustále snižuje a zvyšuje aniž by docházelo na konci vodiče ke ztrátám výkonu. Tento proud se nazývá střídavý proud.

26 Nikola Tesla a střídavý proud V této době bylo také známo, že pokud chceme přenášet proud z bodu A do bodu B, bude výhodnější použít vyšší napětí. Transformací nízkého napětí na napětí vysoké dojde ke snížení proudu a tím pádem i snížení ztrát. Jelikož nechceme, abychom doma v zásuvce měli napětí V, napětí opět snížíme pomocí transformátoru což umožňuje střídavé napětí. Využívání střídavého proudu k distribuci el. energie mělo však zásadní nevýhodu. Střídavý proud byl sice vhodný např. pro obloukové lampy, ale neexistoval motor, který by mohl pohánět.

27 Motor na střídavý proud Tesla začal pracovat vymýšlet motor na střídavý proud (ve vědecké veřejnosti kolovaly názory že takový motor nemůže existovat) a sestrojil tzv. Teslovo vejce, které dokazovalo možnost přeměny střídavého proudu na mechanickou energii:

28 Motor na střídavý proud Takto Tesla vynalezl motor na střídavý proud. Fungoval na následujícím principu: Poprvé tak bylo možné rozvádět el. energii pomocí střídavého proudu na vzdálenosti přesahující stovky kilometrů od elektrárny.

29 Rozšíření střídavého proudu a počátek války proudů V Červenci 1888 nabídl americký podnikatel, průmyslník a vynálezce George Westinghouse Teslovi odkoupení jeho patentů na zařízení na střídavý proud. Tesla dostal dolarů za patenty a vynálezy se střídavým proudem. Navíc dostal nabídku, že za každou koňskou sílu, kterou jeho motory vyprodukují, dostane 2,50 dolarů. Toto se však nelíbilo Edisonovi, kterému koncept střídavého proudu narušoval jeho podnikání v rozvodových sítích se stejnosměrným proudem. Westinghouse a Tesla si začali konkurovat s Edisonem a tento konflikt vyústil v tzv. válku proudů.

30 Válka proudů Oba dva tábory se zpočátku snažily bojovat nízkou cenou, avšak Edison pak začal propagovat stejnosměrný proud jakožto bezpečnější. Když jste se dotkli kabelu Edisonovo kabelu na stejnosměrný proud, bylo to nepříjemné, avšak nijak to neublížilo. Když jste se dotkli kabelu se střídavým proudem a výrazně vyšším napětím, mohlo vás to zabít. Edison tak propagoval heslo Jestli chcete být v bezpečí, mějte stejnosměrný proud a zveličoval každou nehodu dělníků ve Westinghousových továrnách a každý požár způsobený zkratem.

31 Válka proudů V té době Edisonova strategie fungovala lidé se v 80. letech 19. století stále elektřiny báli dokázala vás na místě zabít a nebylo jasné proč. Edison navíc začal spolupracovat s elektrotechnikem Haroldem Brownem, který začal předvádět před zraky vědců a reportérů veřejné popravy zvířat střídavým proudem začal na pouličních psech, poté záměrně přešel na větší zvířata tele, koně. Tyto pokusy přivedly politiky k myšlence, že nejhumánnější způsob popravy je právě pomocí střídavého proudu ten vyráběly Westinghousovy stroje. Edisonovi právníci dokonce chtěli zavést termín tzv. Westinghousace pro smrt způsobenou střídavým proudem.

32 Válka proudů 6.srpna 1890 byl v 6:30 popraven 45 letý vězeň na elektrickém křesle se střídavým proudem. Elektrické křeslo bylo primitivní obyčejné dřevěné křeslo se dvěma navlhčenými elektrodami.

33 Válka proudů Tesla mezitím vyvinul způsob tvorby vysokofrekvenčních střídavých proudů a v roce 1891 ho na setkání nejlepších elektroinženýrů předvedl. Demonstrace vypadala asi takto (NEZKOUŠET!!!):

34 Válka proudů Desetitisíce voltů prošly skrze Teslu až do lampy v jeho ruce. Jeho střídavý proud byl na tak vysoké frekvenci, že prošel jeho tělem bez jakékoli újmy na zdraví a zcela bezbolestně. Tato demonstrace ukázala, že i extrémně vysoké střídavé napětí může být bezpečné, pokud se s ním správně zachází. Vítězi války proudů se tak stal Tesla s Westinghousem díky této demonstraci a také díky rozsvícení světové výstavy V roce 1896 byla vybudována na - Teslovu principu - elektrárna na Niagarských vodopádech. Ta o pár let později zásobovala i samotný New York. I dnes je drtivá většina el. energie získávána Teslovým systémem.

35 Konec Války proudů Tesla však nezemřel s miliardami dolarů na účtu. Kvůli záchraně Westinghouse proti krachu způsobeným kolapsem trhu s akciemi se Tesla vzdal nároků na jakékoli finanční odměny za své patenty. Tesla údajně začal být posedlý číslem 3, trpěl fobiemi z bakterií a z žen s perlovými náhrdelníky. Navíc se citově připoutal k holubům, byl jimi posedlý a pravidelně je chodil krmit (dokonce si zamiloval jednoho bílého holuba - když zemřel, Tesla upadl do depresí) Tesla zemřel v lednu 1943 sám a bez peněz. Na Teslu se zapomnělo, ale Edison byl oslavován jako hrdina. Proto také Teslovo tělo našli až necelý týden po jeho smrti.

Thomas Alva EDISON. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

Thomas Alva EDISON. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_05_F9 Thomas Alva EDISON Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Jiří Slavík Thomas Alva Edison Narozen - 11. února 1847 stát Ohio, USA

Více

Rychlost světla. Kapitola 2

Rychlost světla. Kapitola 2 Kapitola 2 Rychlost světla Michael Faraday, syn yorkshirského kováře, se narodil v jižním Londýně roku 1791. Byl samoukem, který školu opustil ve čtrnácti, aby se stal učněm u knihaře. Zajistit si vstup

Více

válka proudů střídavý x stejnosměrný

válka proudů střídavý x stejnosměrný válka proudů střídavý x stejnosměrný střídavý NIKOLA TESLA Teslův generátor na výstavě v roce 1893 Nikola Tesla (1856, Rakousko - 1943, New York) jednotka magnetické indukce tesla. pomník, představující

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Magnetismus 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 2 - magnetické pole, magnetické pole elektrického proudu, elektromagnetická

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 8. a 9. ročník Základní Dějepis Téma / kapitola Technický

Více

Historické pokusy z elektřiny a magnetismu. Pavel Kabrhel

Historické pokusy z elektřiny a magnetismu. Pavel Kabrhel Historické pokusy z elektřiny a magnetismu Pavel Kabrhel Alessandro Volta Koncem 18. století pozoroval Luigi Galvani jev související s elektrochemickými zdroji. Při preparaci žabích stehýnek je napíchl

Více

Historické pokusy z elektřiny a magnetismu

Historické pokusy z elektřiny a magnetismu Historické pokusy z elektřiny a magnetismu Pavel Kabrhel Univerzita Hradec Králové, Pedagogická fakulta, ZŠ Habrmanova, Hradec Králové, kabrhpa@seznam.cz Abstrakt Příspěvek se věnuje základním experimentům

Více

Polohová a pohybová energie

Polohová a pohybová energie - určí, kdy těleso ve fyzikálním významu koná práci - s porozuměním používá vztah mezi vykonanou prací, dráhou a působící silou při řešení úloh - využívá s porozuměním vztah mezi výkonem, vykonanou prací

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Nezkreslená věda díl Elektromotory

Nezkreslená věda díl Elektromotory Nezkreslená věda díl Elektromotory Máte rádi elektrické motory? Pokud ano, podívejte se na dnešní díl a vyřešte následující úkoly. Kontrolní otázky 1. Co je elektromotor? 2. Jaký je jednoduchý princip

Více

Hlavní body - elektromagnetismus

Hlavní body - elektromagnetismus Elektromagnetismus Hlavní body - elektromagnetismus Lorenzova síla, hmotový spektrograf, Hallův jev Magnetická síla na proudovodič Mechanický moment na proudovou smyčku Faradayův zákon elektromagnetické

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Elektřina a magnetismus - elektrický náboj tělesa, elektrická síla, elektrické pole, kapacita vodiče - elektrický proud v látkách, zákony

Více

Teslův transformátor

Teslův transformátor Teslův transformátor M. Vlk*, L. Blašťáková, T. Váchalová, F.Kallmünzer, R. Stržínek Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Břehová 7, 115 19 Praha 1 *vlkmare1@fjfi.cvut.cz Abstrakt Příspěvek vypovídá

Více

Věra Keselicová. květen 2013

Věra Keselicová. květen 2013 VY_52_INOVACE_VK62 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová květen 2013 8. ročník

Více

Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti"

Evropský sociální fond Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti Střední škola umělecká a řemeslná Projekt Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Fyzika Obory nástavbového studia

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Bc. Karel Hrnčiřík

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Bc. Karel Hrnčiřík Magnetické pole je kolem vodiče s proudem. Magnetka se natáčí ve směru tečny ke kruhové

Více

Mgr. Jan Ptáčník. Elektrodynamika. Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka

Mgr. Jan Ptáčník. Elektrodynamika. Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka Mgr. Jan Ptáčník Elektrodynamika Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka Vodič v magnetickém poli Vodič s proudem - M-pole! Vložení vodiče s proudem do vnějšího M-pole = interakce pole vnějšího a pole

Více

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Nestacionární magnetické pole Vektor magnetické indukce v čase mění směr nebo velikost. a. nepohybující

Více

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění 1) Prázdná nenabitá plechovka je umístěna na izolační podložce. V jednu chvíli je do místa A na vnějším povrchu plechovky přivedeno malé množství náboje. Budeme-li

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 9. ročník M.Macháček : Fyzika 8/1 (Prometheus ), M.Macháček : Fyzika 8/2 (Prometheus ) J.Bohuněk : Pracovní sešit k učebnici fyziky 8

Více

Elektřina a magnetizmus magnetické pole

Elektřina a magnetizmus magnetické pole DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-13 Téma: magnetické pole Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus magnetické pole

Více

F - Ohmův zákon VARIACE

F - Ohmův zákon VARIACE F - Ohmův zákon Autor: Mgr. Jaromír Juřek Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen,

Více

Úvod do předmětu ELEKTROTECHNIKA

Úvod do předmětu ELEKTROTECHNIKA Úvod do předmětu ELEKTROTECHNIKA Historie elektřiny ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL V jaké době lidé poprvé mohli vidět projevy a působení elektřiny? ??? Cca 200 let Počátky elektřiny statická elektřina

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Masarykovo gymnázium Vsetín Autor: Mgr. Jitka Novosadová DUM: MGV_F_SS_3S3_D16_Z_OPAK_E_Nestacionarni_magneticke_pole_T Vzdělávací obor: Člověk a příroda Fyzika Tematický okruh: Nestacionární magnetické

Více

Česká firma chce prorazit s novou baterií. Nehořlavou a levnější

Česká firma chce prorazit s novou baterií. Nehořlavou a levnější Česká firma chce prorazit s novou baterií. Nehořlavou a levnější 12. června 2015 1:00 Ryze česká společnost HE3DA s necelou desítkou zaměstnanců v pražských Letňanech vyvíjí baterii, která je sice lithiová,

Více

19. Elektromagnetická indukce

19. Elektromagnetická indukce 19. Elektromagnetická indukce Nestacionární magnetické pole časově proměnné. Existuje kolem nehybných vodičů s proměnným proudem, kolem pohybujících se vodičů s konstantním nebo proměnným proudem nebo

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 22. 4. 2013 Pořadové číslo 17 1 Vědci Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

1. Na obrázku pojmenujte jednotlivé části tyčového magnetu. Vysvětlete označení S a N.

1. Na obrázku pojmenujte jednotlivé části tyčového magnetu. Vysvětlete označení S a N. Tyčový magnet: Jméno a příjmení 1. Na obrázku pojmenujte jednotlivé části tyčového magnetu. Vysvětlete označení S a N. Vysvětlete označení S a N 2. Nyní do obrázku zakreslete indukční čáry magnetického

Více

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin list 1 / 7 F časová dotace: 2 hod / týden Fyzika 8. ročník (F 9 1 01.1) F 9 1 01.1 (F 9 1 01.3) prakticky změří vhodně vybranými měřidly fyzikální veličiny a určí jejich změny elektrické napětí prakticky

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Fyzika - 6. ročník Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí stavba látek - látka a těleso - rozdělení látek na pevné, kapalné a plynné

Více

(2. Elektromagnetické jevy)

(2. Elektromagnetické jevy) (2. Elektromagnetické jevy) - zápis výkladu z 9. a 13. hodiny- B) Magnetické pole vodiče s proudem prochází-li vodičem elektrický proud vzniká kolem něj díky pohybujícímu se náboji (toku elektronů) magnetické

Více

Žákovská cvičení Elektrický proud a magnetismus Kat. číslo

Žákovská cvičení Elektrický proud a magnetismus Kat. číslo Žákovská cvičení Elektrický proud a magnetismus Kat. číslo 116.2017 Upozornění: Skutečné vybavení sady pro provádění pokusů se může mírně lišit od vyobrazení v této dokumentaci, protože naše vybavení neustále

Více

Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole

Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole Magnetické pole Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole Stacionární magnetické pole Magnetické pole tyčového magnetu: magnetka severní pól (N) tmavě zbarven - ukazuje k jižnímu pólu magnetu

Více

Ohmův zákon Příklady k procvičení

Ohmův zákon Příklady k procvičení Ohmův zákon Příklady k procvičení 1) Urči celkový odpor, pro R 1 =10Ω, R 2 =25Ω, R 3 =5Ω, =20Ω, =30Ω, =10Ω. R5 R6 R1 R2 [23,7Ω; ] 2) Urči celkový odpor v odporu, pro R 1 =6Ω, R 2 =6Ω, R 3 =6Ω, =6Ω, =12Ω,

Více

Magnet 1) Magnet těleso, kolem kterého je magnetické (silové) pole 2) Mg.pole pozorujeme pomocí účinků mg. síly

Magnet 1) Magnet těleso, kolem kterého je magnetické (silové) pole 2) Mg.pole pozorujeme pomocí účinků mg. síly Magnet 1) Magnet těleso, kolem kterého je magnetické (silové) pole 2) Mg.pole pozorujeme pomocí účinků mg. síly 3) Magnet N severní mg. pól jižní mg. pól netečné pásmo Netečné pásmo oblast, kde je mg.

Více

musí být odolný vůči krátkodobým zkratům při zkratovém přenosu kovu obloukem,

musí být odolný vůči krátkodobým zkratům při zkratovém přenosu kovu obloukem, 1 SVAŘOVACÍ ZDROJE PRO OBLOUKOVÉ SVAŘOVÁNÍ Svařovací zdroj pro obloukové svařování musí splňovat tyto požadavky : bezpečnost konstrukce dle platných norem a předpisů, napětí naprázdno musí odpovídat druhu

Více

Elektřina a magnetizmus rozvod elektrické energie

Elektřina a magnetizmus rozvod elektrické energie DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-19 Téma: rozvod elektrické energie Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus rozvod

Více

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme?

5.8 Jak se změní velikost elektrické síly mezi dvěma bodovými náboji v případě, že jejich vzdálenost a) zdvojnásobíme, b) ztrojnásobíme? 5.1 Elektrické pole V úlohách této kapitoly dosazujte e = 1,602 10 19 C, k = 9 10 9 N m 2 C 2, ε 0 = 8,85 10 12 C 2 N 1 m 2. 5.6 Kolik elementárních nábojů odpovídá náboji 1 µc? 5.7 Novodurová tyč získala

Více

Střídavý proud, trojfázový proud, transformátory

Střídavý proud, trojfázový proud, transformátory Variace 1 Střídavý proud, trojfázový proud, transformátory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1.

Více

Co už víme o magnetismu

Co už víme o magnetismu Co už víme o magnetismu ➊ Označ písmenem A (ano) tělesa z látek magnetických a písmenem N (ne) z látek nemagnetických. Můžeš se na základě obrázků rozhodnout ve všech případech? Pokud ne, které obrázky

Více

Název: Základní pokusy na elektromagnetickou indukci

Název: Základní pokusy na elektromagnetickou indukci Název: Základní pokusy na elektromagnetickou indukci Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek:

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Elektrický proud Uspořádaný pohyb volných částic s nábojem Směr: od + k ( dle dohody - ve směru kladných

Více

Přenos zpráv a informací. VY_32_INOVACE_Z.3.18 PaedDr. Alena Vondráčková 2.pololetí školního roku 2012/2013

Přenos zpráv a informací. VY_32_INOVACE_Z.3.18 PaedDr. Alena Vondráčková 2.pololetí školního roku 2012/2013 Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Přírodní vědy s didaktikou přednáška

Přírodní vědy s didaktikou přednáška Přírodní vědy s didaktikou 2 6. přednáška Inspirace k vytváření pokusů - INTERNET především zahraniční zkušenosti Jak najít? Hesla: science education, experiment in science education, primary science,

Více

James Prescott JOULE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

James Prescott JOULE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_11_F8 James Prescott JOULE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Jiří Slavík James Prescott Joule Narozen - 24. prosince 1818 Salford

Více

Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky

Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY G Gymnázium Hranice Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY

Více

Sada Elektřina a magnetismus. Kat. číslo 104.0021

Sada Elektřina a magnetismus. Kat. číslo 104.0021 Sada Elektřina a magnetismus Kat. číslo 104.0021 Strana 1 z 39 Všechna práva vyhrazena. Dílo a jeho části jsou chráněny autorskými právy. Jeho použití v jiných než zákonem stanovených případech podléhá

Více

Druhá fáze půmyslové revoluce objevy a vynálezy

Druhá fáze půmyslové revoluce objevy a vynálezy Druhá fáze půmyslové revoluce objevy a vynálezy AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP dokáže charakterizovat druhou etapu průmyslové revoluce v jejích základních rysech, zařadí vynálezy k jejich objevitelům

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Učebnice: R. Kolářová, J. Bohuněk - Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, Praha, 2004 R. Kolářová, J. Bohuněk, M. Svoboda,

Více

1.7.8 Elektrické pole

1.7.8 Elektrické pole 1.7.8 Elektrické pole Předpoklady: 010707 Pomůcky: Van der Graff, sada na elektrostatiku, dvojstaniol, hřebík, nit, staniol. Př. 1: Rozhodni, co se stane, když přiblížím nabitou tyč k proudu tekoucí vody.

Více

4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem

4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem 4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem Předpoklady: 4501 1820 H. Ch. Oersted objevil, že vodič s proudem působí na magnetku elektrický proud vytváří ve svém okolí magnetické pole (dříve nebyly k dispozici

Více

Vzdělávací obor fyzika

Vzdělávací obor fyzika Kompetence sociální a personální Člověk a měření síly 5. technika 1. LÁTKY A TĚLESA Žák umí měřit některé fyz. veličiny, Měření veličin Neživá měření hmotnosti,objemu, 4. zná některé jevy o pohybu částic,

Více

Laboratorní úloha č. 5 Faradayovy zákony, tíhové zrychlení

Laboratorní úloha č. 5 Faradayovy zákony, tíhové zrychlení Laboratorní úloha č. 5 Faradayovy zákony, tíhové zrychlení Úkoly měření: 1. Měření na digitálním osciloskopu a přenosném dataloggeru LabQuest 2. 2. Ověřte Faradayovy zákony pomocí pádu magnetu skrz trubici

Více

Elektrický signál - základní elektrické veličiny

Elektrický signál - základní elektrické veličiny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Elektrický signál - základní elektrické veličiny PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Více

Elektřina a magnetizmus závěrečný test

Elektřina a magnetizmus závěrečný test DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-20 Téma: závěrečný test Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: TEST - A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník TEST Elektřina a magnetizmus závěrečný

Více

Toroidní elektromotor

Toroidní elektromotor 1 Toroidní elektromotor Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017 Tento článek vychází z poznatků uvedených v sérii článků o toroidním motoru poháněném pouze silou magnetů. Magnetický motor, který ke své činnosti

Více

Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie

Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie Kvarta 2 hodiny týdně Pomůcky, které

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Magnety a magnetismus Vyučovací předmět: Aktivita v rámci Školního vědeckého dne. Anotace: Znázornění magnetického pole, magnet a elektrický

Více

Magnetické kolejnicové dělo Alexei Chevko, Ondřej Ficker, Karel Tesař, Vladislav Větrovec

Magnetické kolejnicové dělo Alexei Chevko, Ondřej Ficker, Karel Tesař, Vladislav Větrovec Railgun Magnetické kolejnicové dělo Alexei Chevko, Ondřej Ficker, Karel Tesař, Vladislav Větrovec Co dnes uvidíte a uslyšíte Teorie Elektromagnetické pole proudová smyčka Dvě mouchy jednou ranou Co je

Více

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla - určí, co je v jeho okolí zdrojem zvuku, pozná, že k šíření zvuku je nezbytnou podmínkou látkové prostředí - chápe odraz zvuku jako odraz zvukového vzruchu od překážky a dovede objasnit vznik ozvěny -

Více

1. ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY 1.1. MAGNETICKÉ POLE

1. ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY 1.1. MAGNETICKÉ POLE 1. ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY 1.1. MAGNETICKÉ POLE Víme, že kolem každého magnetu a kolem zmagnetizovaných předmětů je magnetické pole. To se projevuje přitažlivou silou na tělesa z feromagnetických látek.

Více

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE aneb: z elektrárny ke spotřebiči prof. Úsporný 2 3 Z ELEKTRÁRNY KE SPOTŘEBIČI Abychom mohli využívat pohodlí, které nám nabízí elektřina, potřebujeme ji dostat z elektráren

Více

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Název: Zkrat Výukové materiály Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se stane, když se

Více

Toroidní generátor. Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017

Toroidní generátor. Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017 1 Toroidní generátor Ing. Ladislav Kopecký, červenec 2017 Běžné generátory lze zpravidla použít i jako motory a naopak. To je důvod, proč u nich nelze dosáhnout účinnosti přesahující 100%. Příčinou je

Více

VYUŽITÍ STŘÍDAVÉHO PROUDU

VYUŽITÍ STŘÍDAVÉHO PROUDU VYUŽITÍ STŘÍDAVÉHO PROUDU 1. Jednoduché střídavé a stejnosměrné motory a generátory http://www.walter-fendt.de/ph14e/generator_e.htm http://phet.colorado.edu/en/simulation/generator a) střídavý generátor

Více

Bezpohybový elektrický generátor s mezerou uprostřed

Bezpohybový elektrický generátor s mezerou uprostřed 1 Bezpohybový elektrický generátor s mezerou uprostřed Ing. Ladislav Kopecký, srpen 2017 V článku Ecklinův generátor a spínaný reluktanční motor jsem popsal techniku, jak v jednofázovém reluktančním motoru

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Nedestruktivní metody 210DPSM

Nedestruktivní metody 210DPSM Nedestruktivní metody 210DPSM Jan Zatloukal Diagnostické nedestruktivní metody proces stanovení určitých charakteristik materiálu či prvku bez jeho destrukce pomocí metod založených na principu interakce

Více

Elektřina vlastníma rukama

Elektřina vlastníma rukama Elektřina vlastníma rukama VÍT BOČEK Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova, Praha Příspěvek představuje experimenty z elektřiny a magnetismu, které jsou efektní a zároveň jednoduché na konstrukci.

Více

Interakce ve výuce základů elektrotechniky

Interakce ve výuce základů elektrotechniky Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, Místo poskytovaného vzdělávaní Stod, Plzeňská 245 CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Interakce ve výuce základů elektrotechniky TRANSFORMÁTORY Číslo projektu

Více

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti Stejnosměrné generátory dynama 1. Princip činnosti stator dynama vytváří budící magnetické pole v tomto poli se otáčí vinutí rotoru s jedním závitem v závitech rotoru se indukuje napětí změnou velikosti

Více

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník:

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník: Opakování bude obsahovat následující body: ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY Každý žák si vybere jedno téma (okruh) Vysvětlení daného tématu na každou kapitolu procvičování (v podobě doplňování, výpočtů a otázek

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1. Základní informace o této fyzikální veličině Symbol vlastní indukčnosti je L, základní jednotka henry, symbol

Více

Alfred NOBEL. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

Alfred NOBEL. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_13_F8 Alfred NOBEL Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Jiří Slavík Alfred Nobel Narozen - 21. října 1833, Stockholm Zemřel - 10.

Více

Cívky, elektromagnety, elektromotory, transformátory, tlumivky ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL

Cívky, elektromagnety, elektromotory, transformátory, tlumivky ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL Cívky, elektromagnety, elektromotory, transformátory, tlumivky ELEKTROTECHNIKA TOMÁŠ TREJBAL Opakování: Póly magnetu kolik jich je? Jak je označujeme? Jak se nazývá pole, které magnet vytváří? Jak toto

Více

Návrh toroidního generátoru

Návrh toroidního generátoru 1 Návrh toroidního generátoru Ing. Ladislav Kopecký, květen 2018 Toroidním generátorem budeme rozumět buď konstrkukci na obr. 1, kde stator je tvořen toroidním jádrem se dvěma vinutími a jehož rotor tvoří

Více

FYZIKA II. Petr Praus 8. Přednáška stacionární magnetické pole (pokračování) a Elektromagnetická indukce

FYZIKA II. Petr Praus 8. Přednáška stacionární magnetické pole (pokračování) a Elektromagnetická indukce FYZIKA II Petr Praus 8. Přednáška stacionární magnetické pole (pokračování) a Elektromagnetická indukce Osnova přednášky tenká cívka, velmi dlouhý solenoid, toroid magnetické pole na ose proudové smyčky

Více

Ruční Elektromagnetický Přístroj

Ruční Elektromagnetický Přístroj Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Ruční Elektromagnetický Přístroj Zdeněk Štěpánek SPŠ a VOŠ Písek, Karla Čapka 402, 397 11 Písek Stránka 1 z 11 Anotace:

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Stejnosměrné stroje 1 Konstrukční uspořádání stejnosměrného stroje 1 - hlavní póly 5 - vinutí rotoru 2 - magnetický obvod statoru 6 - drážky rotoru 3 - pomocné póly 7

Více

3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí

3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí 3. MAGNETSMUS 3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí 3.1.1 Určete magnetickou indukci a intenzitu magnetického pole ve vzdálenosti a = 5 cm od velmi dlouhého přímého vodiče, jestliže jím protéká

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

Název materiálu: Elektromagnetické jevy 3

Název materiálu: Elektromagnetické jevy 3 Název materiálu: Elektromagnetické jevy 3 Jméno autora: Mgr. Magda Zemánková Materiál byl vytvořen v období: 2. pololetí šk. roku 2010/2011 Materiál je určen pro ročník: 9. Vzdělávací oblast: Fyzika Vzdělávací

Více

SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY. Návod k použití a popis pokusů

SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY. Návod k použití a popis pokusů SOUPRAVA ZÁKLADNÍ ELEKTRICKÉ OBVODY Návod k použití a popis pokusů 1 Obsah Přehled jednotlivých součástí... 3 Doporučení k sestavování pokusů... 4 Pokusy.... 5-22 1 Elektrický obvod... 5 2 Elektrický obvod

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. výuková sada ZÁKLADNÍ

Více

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník:

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník: Opakování bude obsahovat následující body: ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY Každý žák si vybere jedno téma (okruh) Vysvětlení daného tématu na každou kapitolu procvičování (v podobě doplňování, výpočtů a otázek

Více

Přenosový kanál dvojbrany

Přenosový kanál dvojbrany STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Přenosový kanál dvojbrany PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

Inovace výuky Fyzika F8/07 Elektrické napětí

Inovace výuky Fyzika F8/07 Elektrické napětí Inovace výuky Fyzika F8/07 Elektrické napětí Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje 8. ročník Klíčová slova: Elektrické

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 8. a 9. ročník Základní Dějepis Téma / kapitola Technický

Více

Urychlovače částic principy standardních urychlovačů částic

Urychlovače částic principy standardních urychlovačů částic Urychlovače částic principy standardních urychlovačů částic Základní info technické zařízení, které dodává kinetickou energii částicím, které je potřeba urychlit nabité částice jsou v urychlovači urychleny

Více

STŘÍDAVÝ PROUD POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

STŘÍDAVÝ PROUD POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D17_Z_OPAK_E_Stridavy_proud_T Člověk a příroda Fyzika Střídavý proud Opakování

Více

u = = B. l = B. l. v [V; T, m, m. s -1 ]

u = = B. l = B. l. v [V; T, m, m. s -1 ] 5. Elektromagnetická indukce je děj, kdy ve vodiči, který se pohybuje v magnetickém poli a protíná magnetické, indukční čáry, vzniká elektrické napětí. Vodič se stává zdrojem a je to nejrozšířenější způsob

Více

Pracovní list pro žáky Jméno: Třída: Transformátor

Pracovní list pro žáky Jméno: Třída: Transformátor Transformátor Úvod: Elektrárny vyrábějí střídavé napětí, jehož efektivní hodnota je několik kilovoltů. Do našich domovů přichází napětí s efektivní hodnotou 230 V, ale v krajině můžete vidět sloupy elektrického

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Týdenní dotace: 1,5h/týden Vyučující: Mgr. Tomáš Mlejnek Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr.

Více

Stejnosměrné stroje Konstrukce

Stejnosměrné stroje Konstrukce Stejnosměrné stroje Konstrukce 1. Stator část stroje, která se neotáčí, pevně spojená s kostrou může být z plného materiálu nebo složen z plechů (v případě napájení např. usměrněným napětím) na statoru

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, transformátory a jejich vlastnosti

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, transformátory a jejich vlastnosti Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, transformátory a jejich vlastnosti Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: září 2013 Klíčová

Více

sběrací kroužky, 8) hřídel. se střídavý elektrický proud odebírá a vede

sběrací kroužky, 8) hřídel. se střídavý elektrický proud odebírá a vede ELEKTRICKÉ STROJE Mechanickou energii na energii elektrickou přeměňují elektrické generátory. Generátory jsou elektrické točivé stroje, které pracují na základě elektromagnetické indukce. Mohou být synchronní,

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, konstrukce a princip činnosti stejnosměrných strojů

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, konstrukce a princip činnosti stejnosměrných strojů Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, konstrukce a princip činnosti stejnosměrných strojů Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM:

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn VY_32_INOVACE_H.3.14 Integrovaná střední škola technická Mělník, K

Více

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01

ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 06 ELEKTRICKÝ PROUD - část 01 01) Co už víme o elektrickém proudu opakování učiva 6. ročníku: Elektrickým obvodem prochází elektrický proud, jestliže: je v něm zapojen zdroj

Více