Období slinivky a žaludku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Období slinivky a žaludku 15.7. 14.9."

Transkript

1 Období slinivky a žaludku Záznam přednášky Autor Soňa Navrátilová Servisní centrum Hradec Králové

2 Základní informace: Starejme se o slinivku, slezinu a žaludek právě v období Navazuje na očistu srdce a tenkého střeva, která jsme probírali v minulém období. Slezina a slinivka tvoří jeden energetický celek. Slinivka zajišťuje přeměnu a transport potravy. Nefuguje-li dobře, máme zažívací problémy, nestrávená strava, řídká stolice, nadýmání, velká chuť na sladké. Slezina zpracovává tekutiny v těle pokud dobře nefunguje můžeme trpět otoky zavodněnost.

3 Párový orgánem je žaludek. Denní doba žaludku je7. 9. hodina ranní- v tuto dobu je dobré konzumovat vitamíny. Udržovat tělo v teple, proto není vhodná studená sprcha ani studené nápoje. Doba Slinivky a sleziny je hodina. Nedoporučuje se konzumovat alkohol. Vhodné je ovoce, med. Je to jediná doba, kdy je tělo schopné dobře zpracovat sladkosti. Měli bychom se vyhýbat nadměrné fyzické zátěži, ale můžeme podávat vysoké duševní výkony. Kolem 11 hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol.

4 Slezina a slinivka aspekty Dobrá energie Pevná půda pod nohama jasné cíle Opora pro druhé, dobré sociální cítění Narušená energie- psychika Přílišný materialismus a nebo naopak nedostatečná uzemněnost Únava, být jako bez života, povadlé,měkké rysy, žluté tkáně, Umí být aktivní pokud mluví o sobě (mluví o svých chybách a o tom co potřebují)

5 Slezina a slinivka aspekty Narušená energie fyzický projev Obezita / nadměrná štíhlost, chladné končetiny Srdeční neuróza, hemoroidy, krvácení z dásní, Časté noční močení, chuť na sladké, chorobný hlad/chorobné nechutenství Suché nebo slabé rty, rozpraskané rty, paradontóza, afty, herpes, křivé zuby Slabost končetin, brnění v končetinách, povislé a slabé svaly lehce se unaví Onemocněn hypofýzy, hypotalamu, šišinky, štítné žlázy, lymfy, křeče v lýtkách Bolesti a zduření prsů, bolesti v místě lymfatických uzlin, povislá ňadra, zvětšování prsů u mužů Mnoho hlenu na sliznicích, vodnatá rýma, záněty vedlejších nosních dutin Hormonální poruchy, nepravidelná menstruace, neplodnost Vdovský pahrbek palec na noze dovnitř (slezina je příliš uvolněná, játra se stáhnou tj. agresivita, hádavost, žárlivost), Otok kloubu palce u nohy Nezvládání točivých pohybů, ztráta paměti Ječná zrna, otok spodního víčka, polypa v nose

6 Slezina - TČM Citem sleziny je přemítání (myšlení, zádumčivost, při této činnosti je slezina spojena se srdcem (sídlem vědomí ducha šen) Jejich spolupráce spočívá v tom, že myšlení vyvěrá ze sleziny a dotváří se v srdci. Tekutinou sleziny jsou sliny udržují čistotu ústní dutiny a podílí se na trávení. Když je slezina oslabená, zvyšuje se tvorba slin a dochází k jejich samovolnému vytékání z úst. Vývodem sleziny jsou ústa pociťování chuti je spjato se slezinou.

7 Tvar psů ovlivňuje slezina Malá, nevyvinutá prsa nebo ochablá prsa ukazují na existenci ložiska ve slezině a její energetické oslabení. Prs je tvořen třemi tkáněmi - prsní žlázou, která má charakter lymfatické tkáně a je přímo závislá na ložiscích ve slezině, tukovou tkání, jejíž ukládání se však řídí hormonálními regulačními mechanismy, které rovněž závisejí na slezině prostřednictvím hypofýzy, a konečně vazivovými tkáněmi, jež vytvářejí nosnou strukturu pro tvar prsu, který je určován rozložením tuku. Je-li vazivová tkáň velmi pevná a pružná, prsa mohou udržovat tvar i po několikerém kojení. Může se však snadno potrhat a prsa pak ztrácejí tvar a ochabují. Tento proces je velmi závislý na slezině, a tudíž jako jeho prevence může sloužit udržování dobré kvality sleziny a celého hormonálního systému. Krém na poprsí tiande působí na všechny tři prsní tkáně a harmonizuje okruh slinivky!!!

8 Péče o prsa tiande Účinky krému: pro zpevnění poprsí, zpomalení změn spojených s věkem, pro obnovu tvaru poprsí po těhotenství a porodu, při programech na hubnutí. Snižuje riziko vzniku strií a poklesu poprsí, zlepšuje výměnné procesy ve tkáních. Maska účinky : Účinky: rychle vypíná a vyhlazuje pokožku prsou a dekoltu. Tonizuje, zpevňuje a obnovuje pružnost kůže. Extrakt z thajského hedvábí stimuluje růst buněk v tkáni mléčných žláz, čímž napomáhá jejich zvětšení. Zlepšuji mikrocirkulaci, má regenerační, hydratační a depigmentační účinky. Fytoestrogenů působí blahodárně na kůži. Izoflaviony mají antioxidační účinky, snižují riziko vzniku nádorového onemocnění.

9 Trochu anatomie - slezina Slezina je asi z poloviny tak velká jako ruka Leží pod levou částí hrudního koše, přesně pod žaludkem. Je největším orgánem lymfatického (mízního) systému. Hlavní funkcí sleziny je filtrovat krev, hromadit ji a čistit. Ničí a odstraňuje všechny spotřebované červené krvinky. Zbývající železo je využito pro produkci nového hemoglobinu a žluči a obojí je pak odvedeno do jater. Slezina hromadí krev pro naléhavou potřebu a to jí propůjčuje šťavnatou, červenofialovou barvu. Hraje rozhodující roli při podpoře imunitního systému, když vyrábí protilátky, které neutralizují a odstraňují jedovaté bakterie a vetřelce zvenčí.

10 Trochu anatomie - slinivka Patří mezi orgány trávicí soustavy Je šedě růžová laločnatá Je to žláza s vnější i vnitřní sekrecí Vnější sekrece pankreatické šťávy Vnitřní hormony inzulin a glukagon Je to nezásaditější orgán těla (7,9) a proto je velmi citlivá na překyselení. Velkým nepřítelem pro funkce a zdraví slinivky je stres, který negativně ovlivní jak trávicí funkce, tak produkci hormonů. Nejčastější nemoci jsou cukrovka a zánět slinivky

11 Hlavní funkce srdce podle TČM

12 Slezina vládne šťávám a tak zodpovídá za výživu a zvlhčování tkání a svalů a tím, že vyživuje svaly určuje i jejich sílu. Další její funkcí je udržovat krev v cévním řečišti a také orgány na svém místě. Takže když máme oslabenou slezinu, může se to projevit snadnou tvorbou modřin, také celulitidou, protože kde je málo qi, tam je málo krve, tedy krevní oběh je zpomalen a kritické partie jako zadeček či stehna a boky nejsou dobře prokrvovány, je zpomalená látková výměna a dochází k zadržováni vody a k tvorbě tukových polštářků. Téměř vždy je při oslabené funkci sleziny přítomna únava a neschopnost koncentrace, často také řídká stolice s nestrávenými zbytky potravy či poruchy trávení jako nadýmání, škroukání apod., dále pokles orgánů např. výhřez konečníku, dělohy či někdy přítomnost hemoroidů. Dalšími častými příznaky jsou studené ruce a bledost obličeje. Zažívací ústrojí je slabé a studené, metabolismus zpomalen, jsou tendence k nadváze, v těle vzniká chlad - tomu se říká, že jde o nedostatek yangu. Když tento stav trvá dlouho a navíc to ještě zhoršujeme pojídáním množství syrové stravy, studeného ovoce, mléčných výrobků a bílého cukru, dochází také k oslabení yangu ledvin. Co se žaludku týče, ten vydrží poměrně dlouho, než se nemoc projeví, snese toho hodně. Spolu s tlustým střevem žaludek vytváří vnitřní ochranný štít proti nemocím a také je spolu se slezinou základním centrem imunity. Energii žaludku oslabují zchlazující jídla a chladné nápoje, taky nepravidelná a uspěchaná konzumace potravin, závažné hovory a hádky při jídle, stres a taky příliš horké jídlo, ostré koření, káva, přemíra alkoholu, jídlo před spaním. Lidé se slabou energii sleziny neustále hledají vnější jistotu jako vyrovnání chybějící jistoty v jejich nitru. Může to být způsobeno tím, že v dětském věku měli nedostatečný pocit, že jsou skutečně přijímáni a vítáni. Hned je ohrožena prvotní důvěra a pocit bezpečí. Potřebují hodně pozornosti a náklonnosti a často mají velké problémy v odpoutání se ve vztazích. Pozor na vlhkost! Když jsme delší dobu vystaveni vlhku zvenku, tedy klimatu, vlhkému bytu, je jakákoliv obrana těla obtížná a můžeme snadno onemocnět. Proto na podzim pozor na vlhké vlasy, mokré oblečení a podobně. Taky mnoho žen má slezinu oslabenou v období menstruace. Orgánům země prospívá sladká chuť, žlutá a hnědá barva.

13 Veledůležitý pan žaludek Čínská medicína připisuje čchi žaludku, wej-čchi, velice podstatnou roli z hlediska celkového zdravotního stavu člověka; ve zkratce to vyjadřuje slovy "pro člověka základ představuje čchi žaludku". Její mimořádná důležitost je dána tím, že žaludek produkuje spolu se slezinou postnatální esenci ťing, která je zdrojem životní síly pro celý organismus. Na kvalitě funkce žaludku závisí kvalita funkcí celého zažívacího systému a všeho, co má sestupovat dolu a vlastně všech pět hlavních okruhů. Žaludek napravuje (léčí) slezinu. Silný žaludek a slezina jsou základem správné funkce všech ostatních orgánů cang. Oslabený a špatně fungující žaludek zásobuje tělo kalnou či. Dobře fungující žaludek produkuje čistou či a zajistí sestup a oddělení kalné energie.

14 Trochu anatomie - žaludek Žaludek je nejširší částí trávicí trubice ve tvaru plochého vaku. Nachází se v horní části dutiny břišní, pod játry a bránicí, částečně je kryt levým žeberním obloukem. Navazuje na jícen, z druhé strany z něj vychází duodenum (dvanáctník), část tenkého střeva. Jeho tvar a velikost se mění v závislosti naplnění a poloze těla. Základní funkcí žaludku je mechanické zpracovávání, chemické rozmělňování a částečné natravování potravy. Poté je natrávenina, chymus, postupně dávkována do duodena.

15 Žaludek hlavní funkce podle TČM Ll

16 Reflexní zóny a body

17 Pohledová diagnostika

18 Dráha žaludku

19 Dráha slinivky a sleziny

20

21 TČM, tiande a přepustné body aneb co dělat? Bl 20 Slinivka a slezina BL 21 žaludek Žaludek je velmi citlivý na příchozí energie střídat náplasti Zhui Feng a Tie Gao na jakékoliv gastrologické problémy. Tato oblast patří do psychosomatické medicíny. Žaludek vysílání a přijímání. Tím vznikají stavy žaludeční neurózy, vředy, žaludek na vodě. Přímo na žaludek slaviton nebo ženšenový zábal. Žaludek je v oblasti, kde se lomí verbální a neverbální Přímo na žaludek natřít slaviton nebo balzám na vlasy s ženšenem Slezina popraskané rty, koutky, chlad ve slezině olezlá pusa přidáme k tomu probiotika vyženou chlad žaludku. Po chemoterapiích, a přidat Wutong na 31 trochu nad. Afty, bolavé špičky jazyka Parodontóza oheň žaludku také je možné dávat Jian Kang přímo na žaludek Na solar plexus reaguje vše žluté stačí Wutong 3 dny po sobě na ty body Pásový opar a všechny opary Sliznice, polypy Bradavky, prsa, lymfa Parkinson a Alzheimer hlen na šedé kůře mozkové lepíme v oblasti slezina a slinivka hlen se bude rozpouštět a spustí se rýma. Na 31 Wutong odhleňuje. Je možné, že se spustí rýma, možná se projasní oči. Zelený hlen je starý hlen, hnědý hlen je velmi starý hlen. Hlen Wutong na tyto body odhlení organizmus plus bod 31. Bod 20, 21 je výborný na detoxikaci parazitů kombinovat Zhui Feng, JianKang, Dong Feng střídat je nad sebou, přidat antiparazitika a detoxikační náplasti. Je vhodný při edémech diuretický jíst teplejší jídlo diabetes melitus - vždy detoxikace

22 Co dělat? Lepit, lepit, lepit Mazat slaviton, ženšen a zázvor, vše co je žluté a oranžové - zelené Zázvorový čaj Vojtěška Trávicí enzymy Probiotika Klid při jídle, dobře kousat Dieta? Mentální příčiny problémů na okruhu

23 Zázvorový čaj tiande velký pomocník pro okruh slinivky a sleziny Zázvorový čaj s hnědým třtinovým cukrem. Speciální receptura na principu TČM, kde hraje tmavý třtinový cukr důležitou roli doplňuje energie a působení zázvorového extraktu k dokonalosti. Unikátní kombinace chuti a léčivých vlastností. Aktivuje vnitřní orgány a látkovou výměnu v těle, zlepšuje trávení, odstraňuje odpad a toxiny. Působí na meridiány srdce, plic, sleziny a žaludku. Je důležitého ho popíjet v době, kdy je slunce nad obzorem nikdy na noc! Výhodná doba mezi 9.00 a Více informací v přednášce o tomto čaji

24 Detoxikační náplasti

25 Proč Jian Kang Je univerzální Vždy si najde cestu Můžeme jí lepit kamkoliv Pokud se rychle odlepí dáme hned další

26 pro inspiraci

27 Děkuji za pozornost A jedno moudro TČM závěr: Když máme dobré trávení, neublíží nám ani jed. Naopak jedem se stává i mana nebeská, když ji nemůžeme strávit.

DETOXIKAČNÍ MEDICÍNA A PENTAGRAM

DETOXIKAČNÍ MEDICÍNA A PENTAGRAM DETOXIKAČNÍ MEDICÍNA A PENTAGRAM Ing. Vladimír Jelínek 1 Čínská medicína rozeznává pět základních (mateřských) orgánů. Mozek (CNS), který je řídí, stojí uprostřed. 2 1. okruh SRDCE preparáty CorDren, CorHelp

Více

Jarní detoxikace jater

Jarní detoxikace jater Jarní detoxikace jater Přednáší Soňa Navrátilová Začínáme v 19.30 Servisní centrum Hradec Králové www.tiandeservis.cz Detoxikace v jarním období 15.2.-15.5. Podle tradiční čínské medicíny platí, že abychom

Více

Příjmení a jméno. Zdravotní dotazník. Datum: 200 Poznámka. Adresa včetně města a PSČ. Povolání. Datum a místo narození

Příjmení a jméno. Zdravotní dotazník. Datum: 200 Poznámka. Adresa včetně města a PSČ. Povolání. Datum a místo narození Datum: 200 Poznámka Příjmení a jméno Adresa včetně města a PSČ Povolání Datum a místo narození Zdravotní dotazník Email Tel: Znamení v horoskopu Jak jste se o nás dozvěděli Návyky Kouření Ano / Ne Kdy

Více

Období srdce a tenkého střeva

Období srdce a tenkého střeva Období srdce a tenkého střeva 15.5. 14.7. Přednáší Soňa Navrátilová Záznam přednášky Tento záznam je určen pro ty, co přednášku slyšeli záznam přednášky najdete v sekci pro partnery. Servisní centrum Hradec

Více

Intenzivní péče o nohy

Intenzivní péče o nohy Servisní centrum Hradec Králové Intenzivní péče o nohy Texty z webináře Tento webinář obsahoval navíc mluvené slovo. Na stránkách najdete jeho filmový záznam. Přednáší Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz

Více

Začínáme v 19.30 Přednáší Soňa Navrátilová

Začínáme v 19.30 Přednáší Soňa Navrátilová Začínáme v 19.30 Přednáší Soňa Navrátilová pleťové masky obsah Co je to kosmeceutika proč používat masky Proč má tiande tolik masek Členění masek Jak je správně používat Co je to kosmeceutika? Spojuje

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

Pitný režim. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Pitný režim. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Pitný režim PaedDr. & Mgr. Hana Čechová OSNOVA 1. Pitný režim 2. Vodní bilance 3. Kolik tekutin přijmout 4. Jak na pitný režim 5. Co pít 6. Voda 7. Perlivá či neperlivá 8. Minerální vody 9. Obsah zdravotně

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

Doplňky výrobců Sinecura, Wanxi a MRL, používané k řešení průjmu v kostce:

Doplňky výrobců Sinecura, Wanxi a MRL, používané k řešení průjmu v kostce: Přípravky tradiční čínské medicíny na průjmová onemocnění v kostce - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vit Podle tradiční čínské medicíny může mít průjem - xiexie mnoho příčin. Hlavními orgány, zodpovědnými za

Více

tablety 100 ks 300 Kč tablety 100 ks 300 Kč tablety 100 ks 210 Kč

tablety 100 ks 300 Kč tablety 100 ks 300 Kč tablety 100 ks 210 Kč f) Na trávicí obtíže 014 Pilulka hořce LONG DAN XIE GAN WAN 015 Obnova spálené země ZUO JIN WAN migréna opary (na rtech, pásové, genitální) záněty jater, žloutenka pálení žáhy kyselé říhání zánět žaludeční

Více

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech Soustava trávicí zajišťuje příjem potravy trávení = zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy odstraňování nestravitelných zbytků

Více

Období plic a tlustého střeva 15.9. 14.11.

Období plic a tlustého střeva 15.9. 14.11. Období plic a tlustého střeva 15.9. 14.11. Přednáší Soňa Navrátilová Záznam webináře Servisní centrum Hradec Králové www.tiandeservis.cz Základní informace: Starejme se o plíce a tlusté střevo právě v

Více

- příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy

- příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy Trávicí soustava - příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy děje probíhající v TS: 1) mechanické zpracování potravy - rozmělnění potravy

Více

Třída: SAVCI (MAMMALIA)

Třída: SAVCI (MAMMALIA) Obecná charakteristika savců Třída: SAVCI (MAMMALIA) Savci jsou vývojově nejvyspělejší obratlovci. Ve fylogenetickém vývoji vznikli s plazů zvaných savcovití plazi. První savci se na Zemi objevili asi

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT

CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

Detoxikační a obnovující kůra pro obličej a krk

Detoxikační a obnovující kůra pro obličej a krk Detoxikační a obnovující kůra pro obličej a krk Záznam přednášky Autor Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz Smysl a cíl : Hlavním cílem této kůry je obnovení funkci pokožky a příprava na letní sezónu.

Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

www.berta.cz WELLNESS MASÁŽE

www.berta.cz WELLNESS MASÁŽE WELLNESS MASÁŽE INDICKÁ ANTISTRESOVÁ MASÁŽ MASÁŽ HLAVY, ŠÍJE, RAMEN A HORNÍ ČÁSTI PAŽÍ Tradiční indická masáž hlavy (champi) je stará více než tisíc let a praktikovala se jako součást ayurvédského učení.

Více

Optimalizace vysokoškolského studia zahradnických oborů na Zahradnické fakultě v Lednici Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0122

Optimalizace vysokoškolského studia zahradnických oborů na Zahradnické fakultě v Lednici Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0122 Optimalizace vysokoškolského studia zahradnických oborů na Zahradnické fakultě v Lednici Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0122 Inovovaný předmět Výživa člověka Přednášející: prof. Ing. Karel Kopec, DrSc. Téma

Více

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU BIOENERGETIKA ČLOVĚKA Kapitola třetí PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU Pohyb Obecné informace Dostáváme se k přehledu prostředků a metod tréninku, zaměřených na zvýšení

Více

Zelené potraviny Tibet, Havaj, Peru, Tchaj-wan, Ekvádor, Kalifornie a Brazílie

Zelené potraviny Tibet, Havaj, Peru, Tchaj-wan, Ekvádor, Kalifornie a Brazílie Zelené potraviny Tibet, Havaj, Peru, Tchaj-wan, Ekvádor, Kalifornie a Brazílie Kvintesencí dnešní doby jsou bezesporu zelené potraviny, někdy označované jako superpotraviny. Pocházejí z čistě přírodních

Více

Nanokorektory v akci. Lepší a levnější než plastika, injekce a další invazivní zásahy do organizmu navíc naprosto bezpečné.

Nanokorektory v akci. Lepší a levnější než plastika, injekce a další invazivní zásahy do organizmu navíc naprosto bezpečné. Nanokorektory v akci Lepší a levnější než plastika, injekce a další invazivní zásahy do organizmu navíc naprosto bezpečné. Nanokorektory všeobecně NANO CORRECTOR je mnohonásobně účinnější než konvenční

Více

Trávící systém. MUDr. Jaroslav Ďurčovič ÚSZSSK Záchranná služba Mladá Boleslav

Trávící systém. MUDr. Jaroslav Ďurčovič ÚSZSSK Záchranná služba Mladá Boleslav Trávící systém MUDr. Jaroslav Ďurčovič ÚSZSSK Záchranná služba Mladá Boleslav Funkce trávícího systému trávení mechanické a chemické zpracování potravy vstřebávání přestup látek do krve přeměna a skladování

Více

Šampon a balzám shou wu. autor Soňa Navrátilová Servisní centrum Hradec Králové www.tiandeservis.cz

Šampon a balzám shou wu. autor Soňa Navrátilová Servisní centrum Hradec Králové www.tiandeservis.cz Šampon a balzám shou wu autor Soňa Navrátilová Servisní centrum Hradec Králové www.tiandeservis.cz Jak získat krásné a zdravé vlasy Šampon a balzám ŠOU WU 20110 20108 Body dnešní přednášky: Omlazující

Více

ÚVOD. Působení obkladu

ÚVOD. Působení obkladu ÚVOD Pro většinu z nás je zdraví a dlouhověkost hlavním cílem našeho snažení. V závislosti na úrovni svého podvědomí se o něj staráme méně či více aktivně. Abychom mohli začít s úvahami na dané téma, musíme

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. MYGREF 250 MG tvrdá tobolka. mofetilis mycophenolas

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. MYGREF 250 MG tvrdá tobolka. mofetilis mycophenolas Sp.zn. sukls82417/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE MYGREF 250 MG tvrdá tobolka mofetilis mycophenolas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE sp.zn. sukls115134/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Voltaren ActiGo 12,5 mg potahované tablety diclofenacum kalicum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

KŮŽE A JEJÍ DETOXIKACE

KŮŽE A JEJÍ DETOXIKACE KŮŽE A JEJÍ DETOXIKACE Ing. Vladimír Jelínek KŮŽE Největší orgán lidského těla (její plocha u dospělého člověka činí 1,5 až 2 m 2 ) Kůže nás odděluje a chrání od okolního světa Zajišťuje nám styk s okolním

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.3489

CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.19_Vylucovani_ledviny_kozni_soustava Datum: 23. 3. 2013 Ročník: osmý

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok metronidazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH slinivky břišní OBSAH Co je slinivka břišní?.............................. 2 Co jsou to nádory?................................ 3 Jaké jsou rizikové faktory pro vznik rakoviny

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum sp.zn. sukls184192/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_SOUSTAVA TRÁVICÍ_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

PRODUKTY FIRMY LAVYLITES

PRODUKTY FIRMY LAVYLITES PRODUKTY FIRMY LAVYLITES - jsou to 100% přírodní produkty, které v sobě obsahují účinné látky shromážděné z několika tisíců léčivých bylin - blahodárný efekt je posílen nanotechnologickým zpracováním,

Více

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN,

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, CHRÓM, Calcium, Magnesium Organické Minerály ORGANICKÉ MINERÁLY Zásadní zvláštností všech přípravků linie «Organické minerály»

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg tablety terbinafini hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg tablety terbinafini hydrochloridum sp.zn.: sukls195142/2011, sukls195255/2011 a k sp.zn.: sukls151500/2010, sukls69655/2011, sukls197638/2011, sukls210296/2012, sukls62199/2012, sp.zn. sukls151501/2010, sukls69648/2011, sukls197650/2011,

Více

Předškolní věk. Zpracovala: Jana Černá

Předškolní věk. Zpracovala: Jana Černá Předškolní věk Zpracovala: Jana Černá Charakteristika Růst a vývoj Nejčastější patologie Výživa u dětí Poruchy výživy Předškolní období období od 3 do 6 let Dítě zpravidla navštěvuje mateřskou školu Začínají

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Voltaren ActiGo Extra

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Voltaren ActiGo Extra sp. zn. sukls96703/2016 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Voltaren ActiGo Extra obalené tablety diclofenacum kalicum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Soustava žláz s vnitřní sekrecí Společná pro

Více

Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací

Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací Ing. Vladimír Jelínek Máme-li přirovnat lymfatický systém člověka k něčemu známému, napadne nás slovo kanalizace. Funkce Cévy krevního

Více

Úvod...11 Co je homeopatie?...12 Jakou léčbu zvolit?...13 Tři pilíře homeopatie...14 Homeopatie léčí příčiny potíží...15 Podávání homeopatických přípravků...16 Krátkodobé zhoršení...17 Podávání homeopatik

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. ZOXON 2 ZOXON 4 tablety doxazosinum

Příbalová informace: informace pro pacienta. ZOXON 2 ZOXON 4 tablety doxazosinum sp.zn. sukls97553/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta ZOXON 2 ZOXON 4 tablety doxazosinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

Podvýživa, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Podvýživa, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podvýživa, hrozba moderní doby PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podvýživa je stav, kdy se tělu nedostávají základní živiny. Příčin je řada. Podobně jako obezita i podvýživa se stává strašákem moderního věku

Více

ZÁZRAČNÉ HOUBY V KOSTCE - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicín

ZÁZRAČNÉ HOUBY V KOSTCE - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicín REISHI-MRL T90, REISHI-MRL P250, REISHI VŠE - Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá, reishi lingzhi, 灵 芝. Velmi vhodné pro podporu imunity, k posílení kloubů, šlach a kostí, obnovuje síly po fyzickém či

Více

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň.

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň. VÝVOJ PLODU Opakování 1. Z jakých částí se skládá krev? 2. Uveďte funkci jednotlivých složek krve. 3. Vysvětlete pojmy: antigen, imunita, imunizace. 4. Vysvětlete činnost srdce. 5. Popište složení srdce.

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

sp.zn. sukls156959/2014, sukls156964/2014, sukls156975/2014, sukls156980/2014, sukls156981/2014 Příbalová informace: informace pro pacienta

sp.zn. sukls156959/2014, sukls156964/2014, sukls156975/2014, sukls156980/2014, sukls156981/2014 Příbalová informace: informace pro pacienta sp.zn. sukls156959/2014, sukls156964/2014, sukls156975/2014, sukls156980/2014, sukls156981/2014 Příbalová informace: informace pro pacienta EGOLANZA 5 mg EGOLANZA 7,5 mg EGOLANZA 10 mg EGOLANZA 15 mg EGOLANZA

Více

AURA Medical Clinic BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník. / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka

AURA Medical Clinic BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník. / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník Datum: PŘÍJMENÍ KŘESTNÍ JMÉNO Datum narození VĚK Muž/Žena / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka Výška Váha Pro pacienty s nadváhou: Cílová

Více

Certifikát kvality v CSS Praha 2. Baliková Marieta Jarmila Veverková

Certifikát kvality v CSS Praha 2. Baliková Marieta Jarmila Veverková Certifikát kvality v CSS Praha 2 Baliková Marieta Jarmila Veverková Faktory ovlivňující výživu ve stáří Pokles základní látkové přeměny,úbytek svalové hmoty,přírůstek tukové tkáně,snížená fyzická aktivita

Více

Předmluva 11. Lunární hodiny 18 Na začátku bylo vnímání 18 Zapomnění ve víru doby 21 Poklad je nutno vykopat 25" Chvíle doteku 27

Předmluva 11. Lunární hodiny 18 Na začátku bylo vnímání 18 Zapomnění ve víru doby 21 Poklad je nutno vykopat 25 Chvíle doteku 27 Obsah Předmluva 11 Lunární hodiny 18 Na začátku bylo vnímání 18 Zapomnění ve víru doby 21 Poklad je nutno vykopat 25" Chvíle doteku 27 I. OD HLAVY AŽ PO PATY V RYTMU LUNY 31 Pohyb v rovnováze 31 1. Od

Více

Masérská a lázeňská péče

Masérská a lázeňská péče Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_240 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s dalšími druhy masáží současné trendy. KLÍČOVÁ SLOVA: Medová masáž, čokoládová masáž, aroma

Více

Menstruační cyklus. den fáze změny

Menstruační cyklus. den fáze změny Menstruační cyklus Menstruační cyklus Zahrnuje v sobě poměrně složitý děj při kterém dochází ke změnám na vaječníku, děloze (zvláště sliznici děložní), vejcovodech, pochvě. V jeho průběhu dochází ke změnám

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci základních

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DICLOIN 75 mg/ml injekční roztok. diclofenacum natricum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DICLOIN 75 mg/ml injekční roztok. diclofenacum natricum Sp.zn.sukls126468/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DICLOIN 25 mg/ml injekční roztok DICLOIN 50 mg/ml injekční roztok DICLOIN 75 mg/ml injekční roztok diclofenacum natricum Přečtěte si

Více

160330_v17.0_Vidaza_PI_CS_PRINT B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE

160330_v17.0_Vidaza_PI_CS_PRINT B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE 27 Příbalová informace: informace pro uživatele Vidaza 25 mg/ml prášek pro injekční suspenzi Azacitidinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Tužebník nať řezaný. www.steza.cz. www.steza.cz

Tužebník nať řezaný. www.steza.cz. www.steza.cz Tužebník nať řezaný Tato léčivá bylina je výborným protirevmatickým prostředkem, napomáhá látkové výměně, zvyšuje vylučování solí a kyseliny močové z organizmu. Je vhodným antipyretikem,tj. snižuje teplotu

Více

Obranné mechanismy organismu, imunita. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Obranné mechanismy organismu, imunita. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Obranné mechanismy organismu, imunita Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Prosinec 2010 Mgr. Radka Benešová IMUNITNÍ SYSTÉM Imunitní systém

Více

Jak se v nich vyznat? Záznam z webináře, přednášející Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz

Jak se v nich vyznat? Záznam z webináře, přednášející Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz Jak se v nich vyznat? Záznam z webináře, přednášející Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz Vložky a obklady tiande Hygienické, terapeutické a preventivní vložky a obklady tiande Nefritová svěžest Energie

Více

DIABETES MELLITUS. dětská cukrovka. Zuzana Hradilová

DIABETES MELLITUS. dětská cukrovka. Zuzana Hradilová DIABETES MELLITUS dětská cukrovka Zuzana Hradilová Co je diabetes mellitus Porucha, při které stoupá glykémie. Glykémie - termín používaný pro vyjádření množství glukózy v krvi. Glukóza - je označována

Více

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY Anémie se řadí mezi nejrozšířenější choroby postihující lidskou populaci. Světová zdravotnická organizace uvádí, že tzv.nutriční anémií trpí přibližně 30 % populace. S tím souvisí

Více

Variace Endokrinní soustava

Variace Endokrinní soustava Variace 1 Endokrinní soustava 21.7.2014 15:50:49 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA Hormony Látkové řízení organismu Je zabezpečeno specializovaným typem žláz žláz s vnitřní sekrecí.

Více

Vstup látek do organismu

Vstup látek do organismu Vstup látek do organismu Toxikologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. 2 podmínky musí dojít ke kontaktu musí být v těle aktivní Působení jedů KONTAKT - látka účinkuje přímo nebo po přeměně (biotransformaci)

Více

Terapie poskytované ve studiu MYSTIC TEMPLE nedaleko hotelu

Terapie poskytované ve studiu MYSTIC TEMPLE nedaleko hotelu Terapie poskytované ve studiu MYSTIC TEMPLE nedaleko hotelu THAJSKÉ MASÁŽE Tradiční thajská masáž Temple Classic 30 min 490 Kč 60 min 950 Kč 90 min 1 290 Kč 120 min 1 690 Kč Tradiční thajská chrámová masáž

Více

KALENDÁŘ PREVENCE PRO ŽENY

KALENDÁŘ PREVENCE PRO ŽENY KALENDÁŘ PREVENCE PRO ŽENY Prevence nádorových i závažných nenádorových onemocnění je v našem životě velice důležitá. Nádory i nemoci jako vysoký tlak, cukrovka i jiné, mohou probíhat dlouho bez jakýchkoliv

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103020/2010 a příloha ke sp.zn sukls178695-98/2009

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103020/2010 a příloha ke sp.zn sukls178695-98/2009 Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103020/2010 a příloha ke sp.zn sukls178695-98/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Simvastatin Orion 10 mg Simvastatin Orion 20 mg

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16. Člověk III.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16. Člověk III. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16 Člověk III. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA sp.zn. sukls110147/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO PACIENTA SOMATULINE AUTOGEL 60 mg, injekční roztok v předplněné stříkačce SOMATULINE AUTOGEL 90 mg, injekční roztok v předplněné stříkačce SOMATULINE

Více

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání.

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Otázka: Druhy biologického materiálu Předmět: Biologie Přidal(a): moni.ka Druhy biologického materiálu Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Tělní tekutiny

Více

Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn.sukls26704/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. NIMED 100 mg tablety (nimesulidum)

Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn.sukls26704/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. NIMED 100 mg tablety (nimesulidum) Příloha č. 1 ke sdělení sp.zn.sukls26704/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE NIMED 100 mg tablety (nimesulidum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty triviální (glukóza, fruktóza ) vědecké (α-d-glukosa) organické látky nezbytné pro život hlavní zdroj energie

Více

Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Gabapentin Sandoz 100 mg, tvrdé tobolky Gabapentin Sandoz 300 mg, tvrdé tobolky Gabapentin Sandoz 400 mg, tvrdé tobolky Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

ŽLÁZY S VNITŘÍ SEKRECÍ. obr. č. 1

ŽLÁZY S VNITŘÍ SEKRECÍ. obr. č. 1 ŽLÁZY S VNITŘÍ SEKRECÍ obr. č. 1 ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ funkce: humorální regulace tvorba specifických látek = hormony rozváděny krví ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ šišinka mozková podvěsek mozkový štítná žláza

Více

HOUBY A PLÍSNĚ. Mgr. Marie Vilánková. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena

HOUBY A PLÍSNĚ. Mgr. Marie Vilánková. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena HOUBY A PLÍSNĚ Mgr. Marie Vilánková 1 Houby a plísně Nejrozšířenější ţivotní forma zvláštní říše (1,5 mil druhů) nedílná součást ekosystému Úkol přeměna organické a anorganické hmoty, rozklad buněčné hmoty

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy endokrinních žláz. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních.

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních. 1 (3) CHEMICKÉ SLOŢENÍ ORGANISMŮ Prvky Stejné prvky a sloučeniny se opakují ve všech formách života, protože mají shodné principy stavby těla i metabolismu. Např. chemické děje při dýchání jsou stejné

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

Podzimní detoxikace organismu. Elena Jesíčková, ,

Podzimní detoxikace organismu. Elena Jesíčková, , Podzimní detoxikace organismu Orgán cang, plíce. Plíce jsou druhý nejhlavnější orgán cang a v čínské terminologii plíce kancléř našeho těla Plíce jsou umístěny ze všech orgánů cang na nejvyšším místě a

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CONTROLOC Control 20 mg enterosolventní tablety Pantoprazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CONTROLOC Control 20 mg enterosolventní tablety Pantoprazolum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CONTROLOC Control 20 mg enterosolventní tablety Pantoprazolum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje. Tento

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Normodipine 5 mg, tablety Normodipine 10 mg, tablety Amlodipinum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Normodipine 5 mg, tablety Normodipine 10 mg, tablety Amlodipinum Příbalová informace: informace pro uživatele Normodipine 5 mg, tablety Normodipine 10 mg, tablety Amlodipinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas

Příbalová informace: informace pro pacienta. Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas sp. zn. sukls127842/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex

Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex Vyrůstat s důvěrou Informace o nedostatku IGF-1 a jak může pomoci Increlex Úvod Rodiče, pacienti, ošetřovatelé odpovědi na Vaše otázky Pro Vás jako rodiče (nebo pečovatele) je dobro Vašich dětí tou největší

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.: sukls187841/2012

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.: sukls187841/2012 Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.: sukls187841/2012 Příbalová informace: informace pro uživatele DOXYHEXAL 200 TABS Tablety Doxycyclinum monohydricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Biorezonanční terapie

Biorezonanční terapie Chceme, aby se Vám dařilo dobře! Biorezonanční terapie BICOM celostní přístup a vysoká úspěšnost odhalení a odstranění skrytých příčin onemocnění - ne pouze příznaků metoda bez léků a bez vedlejších účinků

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Tibetské trávy báječná léčivá kosmetika

Tibetské trávy báječná léčivá kosmetika Tibetské trávy báječná léčivá kosmetika Aneb naučíme vás, jak léčit celé tělo při běžné péči o obličej Kosmetika řady Tibetan Herbs je úspěšně používána všemi věkovými skupinami Základ unikátních přípravků

Více

Návod k použití Iontový nástroj krásy

Návod k použití Iontový nástroj krásy Návod k použití Iontový nástroj krásy NY-E022 (ULTRABEAUTY) Velice Vám děkujeme, že jste si pořídili náš výrobek. Produkt, který jste zakoupili, byl přísně testován v souladu s technickými standardy. Bez

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012 Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg Terbinafini hydrochloridum Přečtěte

Více

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy.

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. FENOLAX EUCARBON TASECTAN CARBO MED. MULTILAC DOBEXIL H OmegaDefend BAYFLEX EMOXEN GEL CandyS PŘESNÉ DÁVKOVÁNÍ FENOLAX Projímadlo v tabletách 5 mg 30 tablet FENOLAX www.fenolax.cz Pomáhá při akutní zácpě

Více

z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/

z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/ http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/ K l i n i c k á p r o p e d e u t i k a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického

Více

Použití lymfodrenáže - lymfatické masáže :

Použití lymfodrenáže - lymfatické masáže : Hlavní přednosti lymfodrenáže: V čem vyniká lymfodrenáž: - lymfodrenáž podpora krev. oběhu a lymf. systému v oslabených, namáhaných částech rukou a nohou - aktivní vzduchová lymfodrenáž čtyřkomorovým systémem

Více

Soubor znalostních testů k výukovému programu

Soubor znalostních testů k výukovému programu Soubor znalostních testů k výukovému programu 2016 Soubor znalostních testů k výukovému programu Výživa ve výchově ke zdraví Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ministerstvo zemědělství Ústav zemědělské ekonomiky

Více