ZPRÁVA Z JEDNÁNÍ CEN/TC 229 V Berlíně, Německo

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRÁVA Z JEDNÁNÍ CEN/TC 229 V Berlíně, Německo"

Transkript

1 ZPRÁVA Z JEDNÁNÍ CEN/TC 229 V Berlíně, Německo Gestor CEN/TC 229/WG1 a WG4: Ing. Václav Vimmr, CSc., STÚ-K, a.s. Termín gestorské cesty: prosince 2007 Program jednání WG1: Účastníci jednání: Joel Cuche (CEN konzultant), Michel Valles (předseda TC 229), Prof. Giandomenico Toniolo (Convenor WG1) a 25 členů komise reprezentujících 14 členů CEN. 1. Uvítání - Toniolo 2. Odsouhlasení programu (podle 546 ter) Došlo k drobným přesunům některých bodů z organizačních důvodů. 3. Odsouhlasení záznamu z 30. zasedání, které se konalo ve Vídni (N 545 bis) Bez připomínek. 4. Informace Convenora - Ve francouzské verzi EN Žebrové prvky chybí 1 odstavec textu! - Požadavek na založení sloupů do kalichů v seismických oblastech bude zrušen, přípustné jsou i jiné způsoby řešení. - V normách se stále objevují chyby ve vzorcích, které jsou způsobeny přepisováním v CEN!!! - Diskuse k otázce, zda je třeba vytvořit spojení s TC 256, kde se zpracovává norma na železniční pražce. Výsledek je, že ne! Možné řešit na národní úrovni. 5. Úpravy, revize a doplňky existujících norem 5.1 TG1 EN 1168 Dutinové panely Vytvořena skupina pro úpravu (N 552), které by zahrnula panely plného průřezu vyráběné na shodném zařízení (předpínacích drahách) jako dutinové panely. AHG zkoušení Zatím vyhodnoceno 6 alternativních metod, práce pokračují. AHG požární odolnost (N 556) Zprávu vypracoval předseda A. de Chefdebien, pracuje se na metodě výpočtu pro stanovení požární odolnosti. Požadavek Litvy (N 550, N551) Zájem o zahrnutí panelů předpínaných metodou elektroohřevu. Patrně jiná kategorie. Jmenována AHG k vypracování rozboru. Tyto panely se vyrábějí i v České republice (Vyškov). Přijal jsem členství v této AHG.

2 5.2 TG5 EN Trámy a vložky Objevují se stále další materiálové varianty vložek. V Německu keramické panely. Existují i v ČR. Je zájem řešit v přílohách normy nikoliv tvořit normu novou. 5.3 TG6 EN Žebrové prvky - úprava rozsahu (N 554) - rozšíření o lehký beton (N 548) - doplnění smykové výztuže (N 559), měla by splňovat požadavky EN Snaha po zjednodušení byla odmítnuta (překladatel návrhu si nesprávně vyložil ustanovení Eurokódu 2). 5.4 TG7 EN Tyčové prvky Sloupy vyráběné odstřeďováním (N 549, 562). V řadě podrobností výrobky nesplňují Eurokód 2, ani současnou EN (např. vysoké procento vyztužení). Diskuse nezbytnosti zkoušek. V Rakousku jsou tyto výrobky oblíbené. Je zde určitá podobnost se stožáry osvětlení, popř. pilíři nebo jinými výrobky. Opravy textu Budou zapracovány v souvislosti s rozšířením textu pro sloupy vyráběné odstřeďováním a novou přílohou ZA. 5.5 TG10 EN Speciální střešní prvky Bude vytvořena příloha o doplňkových prvcích. Připravuje se modifikace přílohy ZA. 5.6 WG2/TG3 pren Ploty Kladný výsledek ankety k revizi (N 557) Požadavek UK (N 558) Ustanovení pro zvláštní způsob betonáže specifikace povrchů, bude vytvořena zvláštní třída. Návrh úprav bude rozeslán před příštím zasedáním WG TG2 EN Základové piloty Žádosti o opravy (N 563) Ty byly odsouhlaseny již při zasedání WG1 v roce 2006 v Miláně, ale opomenuty. 6. Skupiny příbuzných výrobků Interní dokument pro notifikované osoby. Nelze totiž dělat nyní úpravy ve všech normách. Kritéria příbuznosti jsou důležitá z hlediska stanovení rozsahu zkoušek. Pro řešení problému vytvořena AHG (Cerib, Německý svaz výrobců, Probeton).

3 7. Sběr připomínek k vydaným normám 7.1 Technické připomínky k použití EN co se týče označování CE (N 559) 7.2 Odstraňování a nejasnosti v textu (některé připomínky, které jsme uplatnili v souvislosti s normou pro mostní prefabrikáty byly přijaty). Mnoho chyb bylo zjištěno v revidované EN 1168, UAP by mělo být zastaveno. 7.3 Problémy s aplikací EN Žebrové prvky v Rakousku (měřené horizontální roviny v praxi notifikované osoby se ptají, jak to mají provést). 8. Ostatní 8.1 Recyklované kamenivo (N 560) BIBM uvádí, že v mnoha zemích se užívá drcený beton jako kamenivo. Nejednotná pravidla pro použití. Nezbytnost kontrolovat kvalitu. Připravuje se norma na použití recyklovaného kameniva (TC 104 nebo TC 154). 8.2 Keramické vložky (N 563) Musí být zahrnuty jako samostatná část příslušné normy. 8.3 Zasedání stálé komise Pochybnosti o tolerancích prefabrikátů ve vztahu k předpokladům v EN Poukazuje se na Guidance Paper L. Proto předseda TC 229 připravil do druhého dne dopis s vysvětlením. 9. Datum a místo příštího zasedání Opět společně s TC/WG4 dne 21. a 22. dubna 2008 na technice v Miláně.3 Program jednání WG4: Účastníci jednání: Michel Valles (convenor WG4), Joel Cuche (CEN konzultant), Alessio Rimoldi (BIBM Evropské sdružení výrobců prefabrikátů) a 17 členů komise reprezentujících 13 členů CEN. 1. Přijetí programu zasedání podle Doc. 652 R4 2. Odsouhlasení záznamu z minulého zasedání Doc. 646 R2 Odsouhlaseno bez připomínek. 3. Diskuse k výkladovému dokumentu pod názvem Position paper - Doc. 659 Byly přijaty spíše redakční úpravy textu. Convenor upozorňuje, že je v podstatě poslední příležitost uplatnit připomínky; termín pro uplatnění připomínek TC 229 je 14. prosince Jedná se o dokument sektorové skupiny (SG Seclir Group 13). Dokument je určen skupině notifikovaných osob (NB Notified Bodies). Ohledně Směrnice pro stavební výrobky (CPD 89/106/EEC). Výrobci jsou povinni deklarovat, které národně definované parametry (NDPs) používají.

4 4. Návrh normy pren Provádění betonových konstrukcí Předmětem diskuse byly tolerance. Závěr je, že není třeba žádat žádnou změnu. Konstatuje se, že nejsou dobrá pravidla pro podpěry. Norma pren se zpracovává v CEN/TC 104/SC2. V této subkomisy mají výrazně silné zastoupení stavební firmy. 5. EN Společná ustanovení pro betonové prefabrikáty Projednání některých záměrů revize. 5.3 Použití recyklovaného betonu Ukazuje se, že s použitím recyklátu do betonových směsí jsou v mnoha zemích nedostatečné zkušenosti. Tak např. v Holandsku je náhrada 50% kameniva recyklátem zcela běžná, v Itálii jsou naproti tomu zkušenosti minimální. Navrhuje se použití 5% recyklátu bez dalších zkoušek. Pro náhrady přesahující 5% se připravují pravidla. Předpokládá se použití drceného betonu jako recyklátu známého původu (nejlépe z vlastní výroby). U větších náhrad než 5% je třeba podrobit beton zkouškám podobně jako při změně vstupních surovin. 5.4 Hodnocení shody (Doc. 668) Navrhuje se řada modifikací původních návrhů s ohledem na různé případy prefabrikátů a způsobu jejich navrhování (objednatel, výrobce). Byla jmenována AHG skupina, která má za úkol promítnout výsledky diskuse do nové verze, která bude připravena v předstihu před dalším jednáním. 5.3 Prostředí V revidované EN budou obsažena nová ustanovení v souvislosti s ochranou životního prostředí. 5.4 Tolerance (Doc. 669) Norma EN Provádění betonových konstrukcí neposkytuje informace, které se týkají prefabrikátů. Je třeba rozlišovat kritické parametry a ostatní. Kritickými se rozumí ty parametry, které ovlivňují splnění tak zvaných hlavních požadavků podle Směrnice pro stavební výrobky CPD 89/106/EHS. Dokument (Doc. 669) nebylo možné v předstihu prostudovat, protože byl rozeslán až v den zasedání TC 229/WG Úpravy dle Rezoluce 227 (Doc. 653 R1) Prezentace přehledu všech dosud navržených úprav. 5.6 Chyby v současném vydání EN (Doc. 662, 665, 666) Nejedná se pouze o překlepy nebo nedostatky vysloveně redakční povahy, ale jde o nejednoznačnost či nelogičnost některých ustanovení. Požadavky je třeba sjednocovat a zjednodušovat. Opět byla jmenována AHG, která zpracuje přehled nedostatků a předloží návrhy na jejich odstranění. Pro každý požadavek musí existovat jasné kritérium, aby bylo možné hodnotit jeho splnění. Byl jsem jmenován do této AHG, která bude pracovat formou elektronické komunikace.

5 5.7 Pracovní program (Doc. 654 a 655) Stále se sleduje myšlenka redukce počtu výrobkových norem a rozšíření platnosti EN včetně přílohy ZA. 6. Odpověď na dotazník CEN/TC 351 ohledně vnitřního ovzduší (Doc. 661) Odpověď za sektor betonu a betonových konstrukcí zpracovává CEN/TC 104/WG14. WG4 doporučila přijmout připravený návrh odpovědí. 7. EN Připomínky k pren v rámci ankety Tato část EN 206 se zabývá dodatečnými pravidly pro samozhutnitelný beton. Přetrvává jistý spor mezi TC 229/WG4 a TC 104/SC1 ohledně možnosti použít vibraci, kterou TC 104/SC1 zcela odmítá. Návrh formulace připomínky. 7.2 Revize EN (Doc. 656 a 657) 10. Otázky Dokument 656 obsahuje oficiální zápis z jednání CEN/TC 104/SC 1/TG10, která má za úkol připravit podněty pro revizi EN 206-1, zejména - hodnocení pevnosti betonu dříve než za 28 dní - používání také jiných kritérií než pouze pevnost při hodnocení shody - stanovení obsahu alkalií - upřesnění zkoušek Dokument 657 obsahuje zápis z jednání CEN/TC 104/SC 1/TG17, která se zabývá novým konceptem hodnocení betonu nazvaného Equivalent Performance Concept a jeho uplatněním při revizi EN BIBM navrhuje rozdělit EN na 3 základní části: - běžný beton - transportbeton - beton pro prefabrikáty Návrh byl odmítnut. Společnosti, které vyrábějí transportbeton si stěžují na příliš komplikovaná kritéria. Sektorová skupina SG 13 reprezentující notifikované osoby vznesla otázku k pokluzu kabelů a způsobům měření. Zásady jsou obsaženy ve výrobkových normách. 11. Ostatní 9.1 TR Zvedání a manipulace s prefabrikáty Jeden z výrobců přepravních úchytů se obrátil na konzultanta CEN (Joel Cuche) s upozorněním, že připravovaná TR pro zvedání a manipulaci s prefabrikáty může vést k výsledkům, které nebudou dostatečně spolehlivé, neboť dle názvu tohoto výrobce jsou v dokumentu používány parametry od různých výrobců. Bylo konstatováno, že veškerá

6 ustanovení prošla pečlivou kontrolou. Navíc TR není závazná, není to norma. V současné době k tomuto dokumentu probíhá formální hlasování. 9.2 Jednání k EN Zástupce Švédska p. Alhasani projevil neinformovanost o některých vztazích, například existenci AHG TC 229 & TC 250/SC2, kde se veškeré záležitosti pro každou normu odsouhlasují. Convenor WG4 a současně předseda TC 229 konzultoval text odpovědi. 12. Datum a místo příštího zasedání Opět společné zasedání ve dnech 21. a 22. dubna 2008 na technice v Miláně. Cíl cesty Zúčastnit se přípravných prací na zásadní revizi základní normy pro betonové prefabrikáty (EN 13369), na kterou se odkazují ostatní normy včetně normy pro mostní prefabrikáty. Kromě čerstvých informací z obou pracovních skupin je přínosem možnost účasti v AHG, která se přípravou revize zabývá a tedy v mezích možností ovlivňovat i její obsah podle potřeb České republiky. Změny EN a následný dopad na ČSN Chystaná revize EN přinese změny do současné struktury norem. Některé normy budou výhledově zrušeny a jejich obsah bude přenesen (například formou příloh) do základní normy. Závěr Průběh obou jednání byl velmi věcný a intenzivní. Některé dokumenty byly distribuovány příliš pozdě, takže je nebylo možné v předstihu prostudovat. Bylo přislíbeno, že pro příští zasedání budou dokumenty rozesílány alespoň ve dvoutýdenním předstihu před zasedáním. Před příštím zasedáním bude třeba ujednotit stanovisko zainteresovaných organizací v oblasti pozemních komunikací, zda se zasazovat o existenci samostatných norem pro prefabrikáty, které se uplatňují u pozemních komunikací, anebo je nechat rozplynout ve všeobecné normě. Zpracoval: Ing. Václav Vimmr, CSc. V Praze, dne podpis:...

CESTOVNÍ ZPRÁVA 22. Z účasti na plenárním zasedání CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty

CESTOVNÍ ZPRÁVA 22. Z účasti na plenárním zasedání CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty CESTOVNÍ ZPRÁVA 22. Z účasti na plenárním zasedání CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty a) ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Účastník cesty: Ing. Václav Vimmr, CSc. Místo zasedání: Sundvolden, Hotel Sundvolden, Norsko Datum

Více

GESTORSKÁ ČINNOST V TECHNICKÝCH KOMISÍCH CEN/TC 178 Dlažební prvky a obrubníky CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty. Závěrečná zpráva 2007

GESTORSKÁ ČINNOST V TECHNICKÝCH KOMISÍCH CEN/TC 178 Dlažební prvky a obrubníky CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty. Závěrečná zpráva 2007 PRAGOPROJEKT, a.s. K Ryšánce 1668/16, 147 54 Praha 4 GESTORSKÁ ČINNOST V TECHNICKÝCH KOMISÍCH CEN/TC 178 Dlažební prvky a obrubníky CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty Závěrečná zpráva 2007 Listopad 2007

Více

Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2014

Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2014 strana 1/8 Zpráva o gestorské činnosti v CEN/TC 227 v roce 2014 Úvod Zpráva je členěna dle níže uvedených bodů: 1. Uskutečněná zasedání v CEN/TC 227, CEN/WG 2. Uskutečněná zasedání komise TNK 147, NAT/TC

Více

Zpráva o činnosti TC227/WG1 za rok 2015

Zpráva o činnosti TC227/WG1 za rok 2015 Zpráva o činnosti TC227/WG1 za rok 2015 1. Uskutečněná zasedání CEN/TC227/WG1 v roce 2015 V průběhu roku 2014 se uskutečnila 2 zasedání CEN/TC227/WG1. Jednání se konala 20. 21.4. 2015 v Neapoli a 1. 2.10.

Více

CESTOVNÍ ZPRÁVA z 32. zasedání TC 336/ WG2

CESTOVNÍ ZPRÁVA z 32. zasedání TC 336/ WG2 CESTOVNÍ ZPRÁVA z 32. zasedání TC 336/ WG2 Zástupce: Václav Valentin Termín jednání: 08. 09. dubna 2015 Místo: Madrid/Španělsko sídlo společnosti REPSOL Zastoupené země: AT, CZ, DE, ESP, F, SUI, UK (celkem

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI TC 227/WG5 ZA ROK 2007

ZPRÁVA O ČINNOSTI TC 227/WG5 ZA ROK 2007 ZPRÁVA O ČINNOSTI TC 227/WG5 ZA ROK 2007 1. Uskutečněná zasedání WG5 v roce 2007 Pracovní skupina WG5 Povrchové vlastnosti vozovek je rozdělena na dvě úkolové skupiny a to na úkolovou skupinu TG1 Nerovnost

Více

GESTORSKÁ ČINNOST V TECHNICKÝCH KOMISÍCH CEN/TC 178 Dlažební prvky a obrubníky CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty. Pololetní zpráva 2005

GESTORSKÁ ČINNOST V TECHNICKÝCH KOMISÍCH CEN/TC 178 Dlažební prvky a obrubníky CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty. Pololetní zpráva 2005 SILMOS Křižíkova 70, 61200 Brno GESTORSKÁ ČINNOST V TECHNICKÝCH KOMISÍCH CEN/TC 178 Dlažební prvky a obrubníky CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty Pololetní zpráva 2005 červen 2005 Kancelář: Saveljevova 18,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.30 Září 2009 Betonové prefabrikáty Prostorové prvky pro inženýrské sítě ČSN EN 14844+A1 72 3061 Precast concrete products Box culverts Produits préfabriqués en béton Cadres

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Ing. Jaroslava Hladíková, Ing. Martina Minaříková Ph.D., Ing. Lukáš Peřka, Ing. Vladivoj Tomek Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. V uplynulém

Více

CESTOVNÍ ZPRÁVA Z účasti na 25. plenárním zasedání CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty

CESTOVNÍ ZPRÁVA Z účasti na 25. plenárním zasedání CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty CESTOVNÍ ZPRÁVA Z účasti na 25. plenárním zasedání CEN/TC 229 Betonové prefabrikáty A) ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Účastník cesty: Ing. Václav Vimmr, CSc. Místo zasedání: Benátky, Itálie Datum konání: 26. a 27. dubna

Více

Z á p i s ze zasedání TNK 146 Projektování PK, mostů a tunelů dne 21.6.2012 v budově ÚNMZ Praha

Z á p i s ze zasedání TNK 146 Projektování PK, mostů a tunelů dne 21.6.2012 v budově ÚNMZ Praha Z á p i s ze zasedání TNK 146 Projektování PK, mostů a tunelů dne 21.6.2012 v budově ÚNMZ Praha Přítomni: Ing. Bedřichová, Ing. Müller, Ing. Sláma CSc., Ing. Devera, Ing. Kalábová, Ing. Šašinková, CSc.,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.190 Duben 2009 Stavební kování Zámky a střelkové zámky Elektromechanicky ovládané zámky a zapadací plechy Požadavky a zkušební metody ČSN EN 14846 16 5192 Building Hardware

Více

Pracovní konsolidované znění ČSN EN 1991-1-5

Pracovní konsolidované znění ČSN EN 1991-1-5 ICS 91.010.30 Eurokód 1: Zatížení konstrukcí Část 1-5: Obecná zatížení Zatížení teplotou Pracovní konsolidované znění ČSN EN 1991-1-5 73 0035 Eurocode 1: Actions on structures Part 1-5: General actions

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.010.30 Duben 2013 Eurokód 1: Zatížení konstrukcí Část 1-4: Obecná zatížení Zatížení větrem ČSN EN 1991-1- 4 ed. 2 73 0035 idt EN 1991-1-4:2005 idt EN 1991-1- 4:2005/AC:2010-01

Více

ERMCO E. Průvodce EN 206:2013. Srpen 2014. 1 Svaz výrobců betonu ČR EUROPEAN READY - MIXED CONCRETE ORGANIZATION

ERMCO E. Průvodce EN 206:2013. Srpen 2014. 1 Svaz výrobců betonu ČR EUROPEAN READY - MIXED CONCRETE ORGANIZATION Průvodce EN 206:2013 Srpen 2014 1 Svaz výrobců betonu DOPLŇKY ČÍSLO DATUM DOPLNĚNÍ ODSTAVCE 1 9. ledna 2014 7.1 2 Květen 2014 Úvod, nový odstavec 6. Nová kapitola 7, změna číslování dalších kapitol. Nový

Více

Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s. Duben 2011

Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s. Duben 2011 Dokumenty ES ve vztahu k základnímu požadavku č. 3 CPD a vývoj horizontálních evropských předpisů Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s. Duben 2011 Nebezpečné látky a CPD/CPR CPD

Více

ČINNOST V TECHNICKÉ KOMISI CEN/TC 219 Katodická ochrana. JEKU s.r.o.

ČINNOST V TECHNICKÉ KOMISI CEN/TC 219 Katodická ochrana. JEKU s.r.o. ČINNOST V TECHNICKÉ KOMISI CEN/TC 219 Katodická ochrana JEKU s.r.o. Kancelář: JEKU s.r.o. Limuzská 8, 100 00 Praha 10, ČR Telefon: +420 272 702 597, +420 272 011 090, Fax: +420 272 011 099 E-mail: JEKU@JEKU.CZ;

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.020 Únor 2014 Provádění speciálních geotechnických prací Horninové kotvy ČSN EN 1537 73 1051 Execution of special geotechnical work Ground anchors Exécution des travaux géotechniques

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Leden 2012 Komíny Konstrukční díly Prvky komínového pláště z betonu ČSN EN 12446 ed. 2 73 4207 Chimneys Components Concrete outer wall elements Conduits de fumée Composants

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Červen 2013 Dlažební kostky z přírodního kamene pro venkovní dlažbu Požadavky a zkušební metody ČSN EN 1342 ed. 2 72 1862 Setts of natural stone for external paving

Více

Č. j. S 22/2000-150/874/2000-Št V Brně dne 21. března 2000

Č. j. S 22/2000-150/874/2000-Št V Brně dne 21. března 2000 Č. j. S 22/2000-150/874/2000-Št V Brně dne 21. března 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 15.2.2000 podle 57 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek,

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 14. července 1997

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 14. července 1997 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 14. července 1997 o postupu prokazování stavebních výrobků ve smyslu čl. 20 odst. 2 směrnice Rady 89/106/EHS, pokud jde o výztužnou a předpínací betonářskou ocel (Text s významem

Více

Předmětem nabídky je realizace výzkumů Monitoring služeb elektronických komunikací 2008 panel mladých.

Předmětem nabídky je realizace výzkumů Monitoring služeb elektronických komunikací 2008 panel mladých. Název a sídlo zadavatele: Česká republika Český telekomunikační úřad Se sídlem: Praha 9, Sokolovská 219 Poštovní adresa: poštovní přihrádka 02, 225 02 Praha 025 IČ: 70 10 69 75 DIČ: CZ70106975 (není plátcem

Více

Z P R Á V A Z 37. PLENÁRNÍHO ZASEDÁNÍ CEN/TC/WG 5 OSLO 17. 18. 6. 2010

Z P R Á V A Z 37. PLENÁRNÍHO ZASEDÁNÍ CEN/TC/WG 5 OSLO 17. 18. 6. 2010 Z P R Á V A Z 37. PLENÁRNÍHO ZASEDÁNÍ CEN/TC/WG 5 OSLO 17. 18. 6. 2010 Jednání 37. zasedání CEN/TC/WG5, které se konalo ve dnech 17.-18.6.2010 v Oslu se zúčastnil Ing. Josef Stryk, Ph.D. z CDV Brno. Podkladem

Více

2003R0782 CS 20.04.2009 002.001 1

2003R0782 CS 20.04.2009 002.001 1 2003R0782 CS 20.04.2009 002.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 782/2003

Více

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne v budově ÚNMZ Praha

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne v budově ÚNMZ Praha Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 16.11.2016 v budově ÚNMZ Praha Přítomni: Ing. Bedřichová, Ing. Birnbaumová, Ing. Zajíček, Ing. Svoboda, Ing. Matoušek, Ing.

Více

01 Technická zpráva D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

01 Technická zpráva D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY 01 Technická zpráva SOUBOR STAVEBNÍ OBJEKT ČÁST STUPEŇ D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SO 01 HLAVNÍ OBJEKT D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS NÁZEV STAVBY: REKONSTRUKCE OBJEKTU STARÁ POŠTA ROUSÍNOV - STATICKÉ

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 79.060.99 Červen 2009 Desky z rostlého dřeva (SWP) Požadavky ČSN EN 13353 49 2810 Solid wood panels (SWP) Requirements Bois panneautés (SWP) Exigences Massivholzplatten (SWP)

Více

Název: Zadání změn Regulačního plánu městské části Medlánky č. RP 16/13. č. RP 17/13. č. RP 18/13

Název: Zadání změn Regulačního plánu městské části Medlánky č. RP 16/13. č. RP 17/13. č. RP 18/13 Rada města Brna MMB2015000000782 ffc ZM7/0643 Z7/09. zasedání Zastupitelstva města Brna konané dne 8. září 2015 Název: Zadání změn Regulačního plánu městské části Medlánky č. RP 16/13. č. RP 17/13. č.

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 29. června 1999

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 29. června 1999 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 29. června 1999 o postupu prokazování shody stavebních výrobků ve smyslu čl. 20 odst. 2 směrnice Rady 89/106/EHS, pokud jde o zařízení pro vytápění vnitřních prostor (notifikováno

Více

Třebízského 207, 687 24 Uherský Ostroh, Technické podmínky dodací. č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008

Třebízského 207, 687 24 Uherský Ostroh, Technické podmínky dodací. č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008 Technické podmínky dodací č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008 Technické podmínky schvaluje: Organizace Jméno Razítko, podpis Datum TP 02-07 1. vydání Strana 1 (celkem 16) říjen 2007 ZÁZNAM

Více

Design of concrete structures part 1-3: General rules - Precast concrete elements and structures

Design of concrete structures part 1-3: General rules - Precast concrete elements and structures PŘEDBĚŽNÁ NORMA ICS 91.040.00; 91.080.40 Duben 1997 NAVRHOVÁNÍ BETONOVÝCH KONSTRUKCÍ Část 1-3: Obecná pravidla - Betonové dílce a montované konstrukce ČSN P ENV 1992-1-3 73 1201 Design of concrete structures

Více

Věc: Zápis ze zasedání Akademického senátu FAPPZ dne 15.2.2012

Věc: Zápis ze zasedání Akademického senátu FAPPZ dne 15.2.2012 Č.j.: 3/2012 V Praze, dne 15.2.2012 Věc: Zápis ze zasedání Akademického senátu FAPPZ dne 15.2.2012 Přítomni: viz prezenční listina Omluveni: Ing. Kožnarová, prof. Matula Zasedání vedl: Ing. Matyáš Orsák,

Více

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON ČR, Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv PNE 34 8211 3. vydání Odsouhlasení

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.060 Červen 2011 Bezpečnost motorových vozíků Požadavky na elektroinstalaci Část 1: Všeobecné požadavky na elektrovozíky ČSN EN 1175-1+A1 26 8830 Safety of industrial trucks

Více

Vybavení interiérů knihovny a DDM

Vybavení interiérů knihovny a DDM ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Veřejný zadavatel Město Nová Role, Chodovská 236, 362 25 Nová Role, IČ00254819, vyhlašuje veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávky zadávanou v řízení mimo zákon č. 137/2006 Sb.,

Více

1 Zásady navrhování betonových konstrukcí podle Eurokódů

1 Zásady navrhování betonových konstrukcí podle Eurokódů 1 Zásady navrhování betonových konstrukcí podle Eurokódů 1.1 Úvod Přípravou evropské normy pro navrhování betonových konstrukcí se zabývaly společně mezinárodní organizace CEB (Evropský výbor pro beton)

Více

Ve znění: Úřední věstník Č. Strana Datum M1 Směrnice Komise 2001/92/ES ze dne 30. října 2001, L 291 24 8.11.2001

Ve znění: Úřední věstník Č. Strana Datum M1 Směrnice Komise 2001/92/ES ze dne 30. října 2001, L 291 24 8.11.2001 1992L0022 CS 28.11.2001 002.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE RADY 92/22/EHS ze dne 31. března 1992 o bezpečnostním

Více

TECHNICKÁ NORMALIZACE ZÁKLADY TVORBY NOREM

TECHNICKÁ NORMALIZACE ZÁKLADY TVORBY NOREM TECHNICKÁ NORMALIZACE ZÁKLADY TVORBY NOREM Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví www.unmz.cz Systém

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Říjen 2013 Cementobetonové kryty Část 1: Materiály ČSN EN 13877-1 73 6150 Concrete pavements Part 1: Materials Chaussées en béton Partie 1: Matériaux Fahrbahnbefestigungen

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.10 Srpen 2008 Sádrové desky vyztužené vlákny - Definice, požadavky a zkušební metody - Část 2: Sádrovláknité desky ČSN EN 15283-2 72 3617 Gypsum boards with fibrous reinforcement

Více

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Úřad vlády České republiky 28.

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Úřad vlády České republiky 28. Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Úřad vlády České republiky 28. listopadu 2013 Přítomni / omluveni viz prezenční listina (Příloha č. 1 k

Více

KAPITOLA 9 KRYTY Z DLAŽEB A DÍLCŮ

KAPITOLA 9 KRYTY Z DLAŽEB A DÍLCŮ MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR SILNIČNÍ INFRASTRUKTURY TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ KAPITOLA 9 KRYTY Z DLAŽEB A DÍLCŮ Schváleno: MD-OSI č. j. 692/10-910-IPK/1 ze dne 13. srpna

Více

Evropská komise předložila dne návrh na zrušení směrnice Rady 89/ /EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování právních a správní

Evropská komise předložila dne návrh na zrušení směrnice Rady 89/ /EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování právních a správní Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2010 Ing. Lukáš Peřka Evropská komise předložila dne 23.05.2008 návrh na zrušení směrnice Rady 89/106 106/EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 27.060.20 2006 Specifikace pro spotřebiče spalující zkapalněné uhlovodíkové plyny - Přenosné spotřebiče využívající tlaku par zkapalněných uhlovodíkových plynů ČSN EN 521 06 1455

Více

Zpráva gestora z 26. zasedání CEN/TC 227 ve dnech 8. a 9. 6. 2015 v Berlíně

Zpráva gestora z 26. zasedání CEN/TC 227 ve dnech 8. a 9. 6. 2015 v Berlíně Zpráva gestora z 26. zasedání CEN/TC 227 ve dnech 8. a 9. 6. 2015 v Berlíně Program: 1. Zahájení jednání, přivítání, předseda CEN/TC 227 Rudi-Bull-Wasser, informace o zajištění jednání. Nová sekretářka

Více

5. Klasifikace předmětu veřejné zakázky 5.1. Kódy CPV hlavních souvisejících plnění předmětu veřejné zakázky jsou:

5. Klasifikace předmětu veřejné zakázky 5.1. Kódy CPV hlavních souvisejících plnění předmětu veřejné zakázky jsou: 1. Název veřejné zakázky ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Löw-Beerova vila osvětlení fasády a pořízení informačního pylonu 2. Druh zadávacího řízení Veřejná zakázka malého rozsahu na stavební práce. 3. Údaje o zadavateli

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝZKUMNÉ RADY TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 36 Datum: 7. 3. 2014 Od do: 9.00 13.30 hodin Místo: Sídlo TA ČR, Evropská 37, Praha 6 VR TA ČR Přítomni: Omluveni: prof. Ing. Vladimír Mařík,

Více

CENÍK ZKOUŠEK A PRACÍ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘE

CENÍK ZKOUŠEK A PRACÍ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘE CENÍK ZKOUŠEK PRCÍ ZKUŠEBNÍ LBORTOŘE Platnost: Od 8.02.2010 Vypracoval: Schválil: Milan Pěkný vedoucí laboratoře Ing. Josef Matějka ředitel společnosti Datum : 4.2.2010 * Ceny zkoušek jsou smluvní a jsou

Více

2 České technické normy řady 73 08xx z oboru požární bezpečnosti staveb

2 České technické normy řady 73 08xx z oboru požární bezpečnosti staveb 2 České technické normy řady 73 08xx z oboru požární bezpečnosti staveb 2.1 České technické normy a jejich aplikace Česká technická norma je dokument schválený pověřenou právnickou osobou pro opakované

Více

Normy na přístrojové a výkonové transformátory stav v červnu 2010. Přednáška pro AZVN

Normy na přístrojové a výkonové transformátory stav v červnu 2010. Přednáška pro AZVN 1 / 6 Normy na a výkonové stav v červnu 2010 Přednáška pro AZVN Aktuální stav v normalizačních dokumentech v rámci TC 38/IEC V současné době probíhají revize norem na a současně přečíslování norem z původního

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Město Rýmařov 795 01 Rýmařov, nám. Míru 230/1 IČO 00296 317 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro veřejnou zakázku na stavební práce rozdělené na dílčí části, zveřejněné dne 25.6.2010 v IS VZ US pod evidenčním číslem

Více

Zasedání TC278 březen 2007 Berlín. Záznam z pracovní cesty Jarní zasedání standardizační komise CEN TC278 Road Transport and Traffic Telematic

Zasedání TC278 březen 2007 Berlín. Záznam z pracovní cesty Jarní zasedání standardizační komise CEN TC278 Road Transport and Traffic Telematic TNK 136/263 Záznam z pracovní cesty Jarní zasedání standardizační komise CEN TC278 Road Transport and Traffic Telematic Místo konání: Německo, Berlín Datum pracovní cesty: 29.3 30.3. 2006 Zástupce za ČR:

Více

ze dne 20. listopadu 2003

ze dne 20. listopadu 2003 UPOZORNĚNÍ: Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj. Nařízení jsou závazná ve znění zveřejněném v tištěném vydání Úředního věstníku Evropské unie. B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze

Více

Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany

Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany pro krajské úřady včetně Magistrátu hlavního města Prahy Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Odbor ochrany práv dětí Praha

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.060.20 2003 Kabely a vodiče s termoplastickou izolací pro jmenovitá napětí do 450/750 V včetně - Část 1: Všeobecné požadavky ČSN 34 7410-1 Srpen idt HD 21.1 S4:2002 Cables

Více

Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před. od 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 2006/42/ES.

Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před. od 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 2006/42/ES. 1. Obecný výklad pojmů Kdy? Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 98/37/ES. (Není poskytnuta žádná výjimka, pokud

Více

ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (čtvrtého senátu) 7. června 2007 *

ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (čtvrtého senátu) 7. června 2007 * ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (čtvrtého senátu) 7. června 2007 * Ve věci C-254/05, jejímž předmětem je žaloba pro nesplnění povinnosti na základě článku 226 ES, podaná dne 16. června 2005, Komise Evropských

Více

mala@csze.cz; JHejdukova@spcr.cz

mala@csze.cz; JHejdukova@spcr.cz NÁZEV MATERIÁLU Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k návrhu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 591/2006 Sb., o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a zdraví při práci na staveništích,

Více

L 197/18 Úřední věstník Evropské unie 25.7.2008

L 197/18 Úřední věstník Evropské unie 25.7.2008 L 197/18 Úřední věstník Evropské unie 25.7.2008 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 708/2008 ze dne 24. července 2008, kterým se mění nařízení (ES) č. 1266/2007, pokud jde o podmínky udělování výjimek ze zákazu přesunů

Více

Sport jako prostředek k podpoře vzdělávání, zdraví, rozvoje a míru

Sport jako prostředek k podpoře vzdělávání, zdraví, rozvoje a míru Organizace spojených národů Valné shromáždění Distribuce.: omezená 16. říjen 2014 Původní jazyk: angličtina A/69/L.5 69. zasedání Položka agendy: 11 Sport pro rozvoj a mír Austrálie, Rakousko, Ázerbájdžán,

Více

TECHNICKÉ VLASTNOSTI OKEN

TECHNICKÉ VLASTNOSTI OKEN TECHNICKÉ VLASTNOSTI OKEN Ing. Lubomír Keim, CSc. Autor článku je ředitelem Výzkumného ústavu pozemních staveb Certifikační společnosti, s.r.o. Autorizovaná č. 227, Notifikovaná osoba 1516 Zajištění řádného

Více

Zpráva o činnosti. Technické komise Cechu obkladačů ČR

Zpráva o činnosti. Technické komise Cechu obkladačů ČR Zpráva o činnosti Technické komise Cechu obkladačů ČR Výrobci obkladů Co se na trhu děje zvětšují formáty a zákazníci, architekti je požadují Výrobci stavební chemie uvádí na trh nová lepidla, spárovací

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2180(INI) 6. 11. 2013. Vstříc plně integrovanému audiovizuálnímu světu (2013/2180(INI))

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2180(INI) 6. 11. 2013. Vstříc plně integrovanému audiovizuálnímu světu (2013/2180(INI)) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro kulturu a vzdělávání 6. 11. 2013 2013/2180(INI) NÁVRH ZPRÁVY Vstříc plně integrovanému audiovizuálnímu světu (2013/2180(INI)) Výbor pro kulturu a vzdělávání Zpravodajka:

Více

Svislé dopravní značení Část 1: Proměnné dopravní značky

Svislé dopravní značení Část 1: Proměnné dopravní značky Strana 1 CEN/TC 226 EN 12966-1:25/prA1:29 CEN/TC 226 Sekretariát: AFNOR Svislé dopravní značení Část 1: Proměnné dopravní značky Signaux de signalisation routière verticale Partie 1: Panneaux à messages

Více

SMĚRNICE RADY. ze dne 19. října 1992

SMĚRNICE RADY. ze dne 19. října 1992 SMĚRNICE RADY ze dne 19. října 1992 o zavádění opatření pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci těhotných zaměstnankyň a zaměstnankyň krátce po porodu nebo kojících zaměstnankyň (desátá směrnice

Více

Evropské technické schválení ETA-07/0087

Evropské technické schválení ETA-07/0087 Německý institut pro stavební techniku Veřejnoprávní instituce Kolonnenstr. 30 L 10829 Berlin Deutschland Tel.: +49(0)30 787 30 0 Fax: +49(0)30 787 30 320 E-mail: dibt@dibt.de Internet: www.dibt.de Z m

Více

2002R1774 CS 07.08.2009 010.001 1

2002R1774 CS 07.08.2009 010.001 1 2002R1774 CS 07.08.2009 010.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1774/2002

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.040.93; 93.080.30 Únor 2011 Silniční záchytné systémy Část 1: Terminologie a obecná kritéria pro zkušební metody ČSN EN 1317-1 73 7001 Road restraint systems Part 1: Terminology

Více

Výzva k podání nabídky do výběrového řízení. Energetické úspory KD ve Stříteži

Výzva k podání nabídky do výběrového řízení. Energetické úspory KD ve Stříteži ..... Výzva k podání nabídky do výběrového řízení Vážená paní, Vážený pane, Jako zástupce zadavatele Obec Střítež, Střítež 118, PSČ: 739 59, Střítež u Českého Těšína, IČ: 00576913, si Vás dovoluji vyzvat

Více

Zápis č. 7 z jednání Rady městyse Komárov, konaného dne 15.2.2016

Zápis č. 7 z jednání Rady městyse Komárov, konaného dne 15.2.2016 Zápis č. 7 z jednání Rady městyse Komárov, konaného dne 15.2.2016 Přítomni: Antonín Merhaut, Radim Šíma, Jiří Havlík, Ing. Jaroslav Jonák, Ing. Jan Křikava Hosté: Mgr. Jiřina Koppová, Milan Vondal (zástupci

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Veřejný zadavatel: Název: Obec Mutkov Sídlem: Adresa: Mutkov 14, 785 01 Šternberk IČO: 48770485 Zastoupen: Ivanou Strnadovou, starostkou obce Email: ou.mutkov@centrum.cz Tel: 585001320 mob.: 777554680

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2011 Ing. Lukáš Peřka Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011 ze dne 9. března 2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění

Více

SMĚRNICE ČHIS 05: ZKUŠEBNÍ METODIKA PRO STANOVENÍ PŘÍTOMNOSTI NETĚSNOSTÍ A NEUTĚSNĚNÝCH SPÁR V OBVODOVÝCH KONSTRUKCÍCH ZÁŘÍ 2015

SMĚRNICE ČHIS 05: ZKUŠEBNÍ METODIKA PRO STANOVENÍ PŘÍTOMNOSTI NETĚSNOSTÍ A NEUTĚSNĚNÝCH SPÁR V OBVODOVÝCH KONSTRUKCÍCH ZÁŘÍ 2015 ODBORNÁ SPOLEČNOST ČESKÉHO SVAZU STAVEBNÍCH INŽENÝRŮ SMĚRNICE ČHIS 05: ZKUŠEBNÍ METODIKA PRO STANOVENÍ PŘÍTOMNOSTI NETĚSNOSTÍ A NEUTĚSNĚNÝCH SPÁR V OBVODOVÝCH KONSTRUKCÍCH ZÁŘÍ 2015 1 Česká hydroizolační

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.10; 91.100.60 2007 Samonosné sendvičové panely s tepelnou izolací a povrchovými plechy - Prefabrikované výrobky - Specifikace ČSN EN 14509 74 7725 Duben Self-supporting

Více

ze dne 20. listopadu 2003 (Text s významem pro EHP)

ze dne 20. listopadu 2003 (Text s významem pro EHP) UPOZORNĚNÍ: Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj. Nařízení jsou závazná ve znění zveřejněném v tištěném vydání Úředního věstníku Evropské unie. B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Č.j.: MSMT-26694/2013. V Praze dne ledna 2014 Výtisk č.: PRO SCHŮZI VLÁDY

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Č.j.: MSMT-26694/2013. V Praze dne ledna 2014 Výtisk č.: PRO SCHŮZI VLÁDY MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Č.j.: MSMT-26694/2013 V Praze dne ledna 2014 Výtisk č.: PRO SCHŮZI VLÁDY Věc: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně

Více

Posuzování a ověřování stálostí vlastností STAVEBNÍCH VÝROBKŮ označovaných značkou podle nařízení č. 305/2011 (CPR)

Posuzování a ověřování stálostí vlastností STAVEBNÍCH VÝROBKŮ označovaných značkou podle nařízení č. 305/2011 (CPR) Příručka pro klienty, 2013 Posuzování a ověřování stálostí vlastností STAVEBNÍCH VÝROBKŮ označovaných značkou podle nařízení č. 305/2011 (CPR) Institut pro testování a certifikaci, a. s. Česká republika

Více

ROZSAH AUTORIZACE UDĚLENÉ ÚNMZ

ROZSAH AUTORIZACE UDĚLENÉ ÚNMZ ROZSAH AUTORIZACE UDĚLENÉ ÚNMZ Společnost QUALIFORM, a.s. jako notifikovaná osoba č. 1544 byla autorizována ÚNMZ rozhodnutím č. 58/2004 ze dne 6.12.2004 ve rozhodnutí č. 17/2008 ze dne 19.12.2008 a nově

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.080 Duben 2009 Ocelové statické skladovací systémy Přestavitelné paletové regály Tolerance, deformace a vůle ČSN EN 15620 26 9633 Steel static storage systems Adjustable pallet

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.020.20 Říjen 2014 Jeřáby Mobilní jeřáby ČSN EN 13000+A1 27 0570 Cranes Mobile cranes Appareils de levage a charge suspendue Grues mobiles Krane Fahrzeugkrane Tato norma je

Více

Šatny a hospodářské zázemí, objekt SO03, SO01 (část) SPORTOVNÍ CENTRUM CHODOV OBSAH... 2 TECHNICKÁ ZPRÁVA K OBJEKTU SO03... 3 1. ÚVOD...

Šatny a hospodářské zázemí, objekt SO03, SO01 (část) SPORTOVNÍ CENTRUM CHODOV OBSAH... 2 TECHNICKÁ ZPRÁVA K OBJEKTU SO03... 3 1. ÚVOD... OBSAH OBSAH... 2 TECHNICKÁ ZPRÁVA K OBJEKTU SO03... 3 1. ÚVOD... 3 1.1. Identifikační údaje... 3 1.2. Předmět dokumentace... 3 2. PODKLADY... 4 3. POUŽITÉ PŘEDPISY, LITERATURA, SOFTWARE... 4 4. POPIS KONSTRUKCE...

Více

ZÁDLAŢBOVÉ PANELY TYP ÚRTŘ

ZÁDLAŢBOVÉ PANELY TYP ÚRTŘ TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ č. TP 01/05 2. vydání ZÁDLAŢBOVÉ PANELY TYP ÚRTŘ Technické podmínky vydává: Organizace: Jméno: Razítko, podpis: Datum: ŽPSV a.s. Třebízského 207 686 27 Uherský Ostroh Jan Eisenreich

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. certifikační orgán na výrobky Pražská 16, 102 21 Praha 10 Hostivař

Centrum stavebního inženýrství a.s. certifikační orgán na výrobky Pražská 16, 102 21 Praha 10 Hostivař Akreditovaný subjekt podle ČSN EN 17065:2013: List 1 z 35 Pracoviště certifikačního orgánu: pořadové název pracoviště adresa pracoviště 1 Pracoviště Praha Pražská 16, 102 00 Praha 10- Hostivař 2 Pracoviště

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 11.040.10;11.040.55 Prosinec 2013 Neinvazivní tonometry Část 1: Požadavky a metody zkoušení typu s neautomatizovaným měřením ČSN EN ISO 81060-1 85 2701 idt ISO 81060-1:2007 Non-invasive

Více

Rozhodčí A / kata i kumite/ Rozhodčí B / kata i kumite / Rozhodčí A kumite - Soudce A kata Rozhodčí B kumite - Soudce B kata Regionální rozhodčí

Rozhodčí A / kata i kumite/ Rozhodčí B / kata i kumite / Rozhodčí A kumite - Soudce A kata Rozhodčí B kumite - Soudce B kata Regionální rozhodčí A. Statut Komise Směrnice Komise rozhodčích ČSKe č.2/2005 1.Statut Komise rozhodčích je stanoven Směrnicí ČSKe č.05/2005 B. Pravomoci a rozhodování 1. Komise rozhodčích řídí činnost rozhodčích ČSKe, provádí

Více

SVAZ ZKUŠEBEN PRO VÝSTAVBU. Pravidla pro udělování licence pro používání značky Osvědčeno pro stavbu

SVAZ ZKUŠEBEN PRO VÝSTAVBU. Pravidla pro udělování licence pro používání značky Osvědčeno pro stavbu SZV SVAZ ZKUŠEBEN PRO VÝSTAVBU Sekretariát: Pražská 16, 102 21 Praha 10 - Hostivař IČO 45 24 60 33 DIČ CZ 45 24 60 33 Pravidla pro udělování licence pro používání značky Osvědčeno pro stavbu SZV Pravidla

Více

Návrh PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY,

Návrh PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.8.2013 COM(2013) 584 final 2013/0283 (NLE) Návrh PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY, kterým se Dánskému království a Švédskému království povoluje prodloužit uplatňování zvláštního

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 79.120.10 Březen 2010 Bezpečnost dřevozpracujících strojů Kotoučové pily Část 5: Kombinované stolové kotoučové pily/spodní kotoučové pily pro příčné řezání ČSN EN 1870-5+A1 49

Více

S M L O U V A O D Í L O

S M L O U V A O D Í L O S M L O U V A O D Í L O uzavřená v souladu s ustanovením 536 a následujících zákona č. 513/1991 Sb., Obchodní zákoník ve znění pozdějších předpisů Číslo smlouvy u objednatele: Číslo smlouvy u zhotovitele:

Více

Zákon. o účetnictví. s komentářem. Jana Pilátová. Svazu účetních. s komentářem od prezidentky. s účinností od 1. 1. 2016

Zákon. o účetnictví. s komentářem. Jana Pilátová. Svazu účetních. s komentářem od prezidentky. s účinností od 1. 1. 2016 Jana Pilátová Zákon o účetnictví s komentářem s účinností od 1. 1. 2016 ѼѼ rozsáhlá novela, týkající se všech účetních jednotek ѼѼ nové členění účetních jednotek ѼѼ nová pravidla pro účetní závěrku ѼѼ

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA ZBRASLAV S M Ě R N I C E

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA ZBRASLAV S M Ě R N I C E MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA ZBRASLAV TAJEMNÍK ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI S M Ě R N I C E č. S /2009 O SMLOUVÁCH Garant: Rozsah působnosti: Mgr. Tomáš Tesarčík, odbor majetkoprávní Uvolnění členové zastupitelstva MČ Zaměstnanci

Více

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 4.října 2012 v budově ÚNMZ Praha

Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 4.října 2012 v budově ÚNMZ Praha Z á p i s ze zasedání TNK 147 Navrhování a provádění vozovek a zemních těles dne 4.října 2012 v budově ÚNMZ Praha Přítomni: Ing. Bedřichová, Ing. Birnbaumová, Ing. Zajíček, Nekula, Ing. Svoboda, Ing. Matoušek,

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A TEXTOVÁ ČÁST ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A TEXTOVÁ ČÁST ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A TEXTOVÁ ČÁST ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU dle 12, odst. 3, zák. č.137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, výše uvedená zakázka

Více

(Pouze francouzské, italské a německé znění je závazné) (Text s významem pro EHP)

(Pouze francouzské, italské a německé znění je závazné) (Text s významem pro EHP) L 171/18 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2015/1056 ze dne 30. června 2015, kterým se konstatuje nesoulad některých cílů zahrnutých do vnitrostátního plánu či plánu funkčních bloků vzdušného prostoru předloženého

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.040.91 01.040.91; 91.100.10 Březen 2010 Sádrokartonové desky Definice, požadavky a zkušební metody ČSN EN 520+A1 72 3611 Gypsum plasterboards Definitions, requirements and

Více

Z á z n a m. Přítomni: dle prezenční listiny, která je nedílnou součástí tohoto záznamu.

Z á z n a m. Přítomni: dle prezenční listiny, která je nedílnou součástí tohoto záznamu. Z á z n a m z jednání konaného dne 20.6.2003 na MZe ve věci přípravy plánování v oblasti vod podle vodního zákona č. 254/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů Přítomni: dle prezenční listiny, která je

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.120; 97.100.10 2004 Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely - Bezpečnost - Část 2-30: Zvláštní požadavky na topidla pro vytápění místností ČSN EN 60335-2-30 ed.

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 14.1.2008 KOM(2007) 872 v konečném znění 2008/0002 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o nových potravinách, kterým se mění nařízení (ES) č. XXX/XXXX

Více

Jednací řád Zastupitelstva města Kopřivnice

Jednací řád Zastupitelstva města Kopřivnice Jednací řád Zastupitelstva města Kopřivnice Zastupitelstvo města Kopřivnice vydává podle ustanovení 96 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů a v souladu s ustanoveními

Více