Inteligentní SZT budou prvky smart grid uplatnitelné také v teplárenství?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inteligentní SZT budou prvky smart grid uplatnitelné také v teplárenství?"

Transkript

1 DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2015 Inteligentní SZT budou prvky smart grid uplatnitelné také v teplárenství? Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o.

2 Úvodní paralela Elektrizační soustava Před deseti lety nechápavé pohledy na první větrníky a demonstrační projekty fotovoltaických elektráren. Dnes na pokraji zhroucení přenosový a distribuční systém, tarifní a platební systém, a na pokraji zhroucení také tradiční výrobci elektřiny. Řešení obrovské investice do přenosu a distribuce, nové tarifní systémy, kapacitní platby výrobcům a vše prý vyřeší smart grid. Soustavy zásobování teplem Dnes nechápavé pohledy na první fotosolární systémy, tepelná čerpadla budovy s téměř nulovou spotřebou a lokální bioplynové stanice. Za deset let výrazně odlišné chování spotřeby, problémy tradičních zdrojů a distribučních sítích, potřeba integrace lokálních výrobců. Řešení Investice do vlastních zdrojů a tepelných sítí? Nové tarifní systémy a kapacitní platby? A pomůže něco jako smart grid.

3 Projekt Smart Region Co je projekt Smart Region Víceletý projekt subvencovaný TAČR v rámci programu Centra Kompetence Do projektu zapojeno více jak 20 organizací (výrobci, výzkumníci a akademici) Primárním cílem je vývoj a ověření technologií z oblasti stavebnictví, odpadového hospodářství a vodního hospodářství. Sekundárním cílem je ověření možnosti inteligentního přenosu tepla mezi lokálními zpravidla obnovitelnými zdroji a inteligentními budovami Co je úkolem ORTEP, s.r.o. v projektu Smart Region ORTEP, s.r.o. je zodpovědná organizace za řešení jednoho z pracovních balíčků zaměřeného na problematiku distribuce tepla. Těžiště prací spočívá v modelování chování spotřeby, decentralizovaných zdrojů tepla a menších distribučních systémů tepla. Výstupem bude SW implementace systémů podpory inteligentního řízení malých SZT a jejich praktické ověření na pilotních projektech (nasazení v konkrétních provozech). Co si ORTEP od řešení projektu slibuje Poznání budoucích charakteristik budov a ověření možností simulace predikce jejich chování jakožto spotřebičů tepla. Poznání budoucích charakteristik decentralizovaných OZE a ověření možností simulace predikce jejich chování jakožto lokálních zdrojů tepla. Ověření praktického rozsahu a možností inteligentního řízení malých soustav CZT, tj. zda je vůbec smysluplné a efektivní o nějakých smart grid zde uvažovat.

4 Menší soustava zásob. teplem o co tu jde?

5 Inteligentní budovy požadavky na ně kladené Požadavky na inteligentní budovu energetické Minimalizace spotřeby energie (izolace, rekuperace, technologie) Maximalizace energetických zisků z okolního prostředí (soláry, TČ, apod.) Možnost řízení průběhu spotřeby energie (regulace, akumulace apod.) Požadavky na inteligentní budovu vnitřní prostředí Kvalita vzduchu (CO, prach, vlhkost, proudění) Kvalita akustická (zvukové izolace, spektrum hluku) Kvalita optická (osvětlení, denní světla a stíny, možnosti regulace) Požadavky na inteligentní budovu stavebně bezpečnostní Bezpečnost (ochrana proti vstupu cizím osobám zóny pohybu osob identif. systémy) Požáry a jiné havárie (evakuační a přístupové cesty, hlásiče, zhášecí systémy, apod.) Modularita (možnost provedení redispozic interiérů, změny rozvodů a ost. systémů) Požadavky na inteligentní budovu ostatní Zelené certifikace (image vlastníka i uživatele) Rozpoznávací systémy (změny funkcí zařízení budovy podle chování osob) Hýčkání osazenstva (ovlivňování vjemů podle individuálních potřeb a příležitostí)

6 Inteligentní budovy změna průběhu spotřeb tepla

7 Inteligentní (obnovitelné) zdroje jejich možnosti Termosolární systémy Různé typy a možností instalací Závislost hlavně na intenzitě záření Tepelná čerpadla Různé typy a možností instalací Závislost hlavně na teplotních spádech Bioplynové stanice Různé typy a možností instalací Závislost hlavně na vsázce bioodpadu Ostatní decentrální zdroje Elektrokotle Využití odpadního tepla

8 Inteligentní zdroje charakteristiky výroby tepla

9 Tepelné sítě, ČS a akumulace jejich možnosti a parametry Tepelné sítě Teplotní režimy a tepelné ztráty Rychlosti proudění a hydraulika Oběhová čerpadla Dopravní množství a dopravní výšky Pracovní body a řazení čerpadel Akumulátory tepla Akumul. kapacity a nabíjecí výkony Centrální či distribuovaná akumulace MaR a IŘS Měření a přenosy dat Archivace a využití dat

10 Přístup k řešení dané problematiky Cílem je vývoj, odzkoušení a nasazení simulačního predikčního modelu celé soustavy. Model bude pracovat v principu se třemi typy objektů. Transportní objekty jsou např. potrubí, armatury, čerpadla, atd. Zdroje jsou objekty dodávající do soustavy určitý tepelný výkon, ve formě ohřátí oběhové vody zteploty přicházející ze sítě na předepsanou teplotu při odpovídajícím průtoku. Spotřebiče jsou objekty odebírající určitý tepelný výkon ze soustavy ve formě vychlazení oběhové vody při odpovídajícím průtoku. Jednotlivé technologické prvky budou začleněny do celkového simulačního modelu ve formě externích knihoven dll nebo speciálně vytvořených částí kódu napojených pomocí háčků na různých místech obecného výpočtového mechanismu sítě.

11 Princip simulace prvku zdroj Každý zdroj bude v rámci obecného výpočtového mechanismu tepelné sítě prezentován následujícími dvěma funkčními závislostmi.

12 Princip simulace prvku spotřebič Obdobným způsobem jako obecný zdroj bude ve formě dvou funkčních závislostí v rámci obecného výpočtového mechanismu modelován i každý spotřebič. Těmito dvěma závislostmi jsou:

13 Postup tvorby simulačního predikčního modelu 1. úroveň SW MOP Tuto vývojovou úroveň představuje stávající SW MOP. Tento SW je určen pro statické (popř. dynamické) analýzy nejrůznějších tepelných sítí a topologických struktur. Program pracuje s obecně definovanými prvky výroby, transportu a spotřeby tepla, které nelze měnit. 2. úroveň SW REGIOS off-line Tuto vývojovou úroveň představuje nově vyvíjený SW s označením REGIOS off-line, který bude provádět výpočet dynamického chování zvolené regionální tepelné sítě v rozsahu jednoho dne až týdne po jednotlivých 15 minutovkách, zatím bez přímé vazby na měřené on-line data bude však možno vytvářet na míru výpočtové simulační modely nejrůznějších tepelných sítí a systémů CZT 3. úroveň SW REGIOS on-line Cílová podoba vyvíjeného SW s označením REGIOS on-line. Půjde o obdobný program jako vpředchozí 2. úrovni, s tím rozdílem, že tento SW bude možno napojit přímo na zdroj měřených dat. Pomocí tohoto SW bude možné provádět denní přípravu a optimalizaci provozu lokální tepelné sítě spřímým navázáním na předchozí natopení sítě, nabytí akumulátorů tepla a to vše pro zadanou předpověď počasí.

14 Očekávané efekty projektu SW REGIOS bude provádět výpočet dynamického chování regionálních inteligentních soustav na jeden den až jeden týden do předu v závislosti na předpovědi počasí a očekávaném vývoji dalších časových, nebo technických parametrů. SW REGIOS bude využitelný k přípravě provozu a sledování aktuálního chování zdrojových a spotřebitelských kapacit a umožní řešit řadu optimalizačních úloh. Mezi základní optimalizační úlohy bude patřit algoritmus navrhující přerozdělení požadovaného průtoku (výkonu) mezi jednotlivými zdroji v soustavě, což bude narážet na různá omezení, vyplývající z přenosových schopností sítě, provozních mezí zdrojů, atd. Nejdůležitějšími efekty projektu pak bude poznání limit. Půjde zejména o: Limity technického rázu (pohyby teplonosného média, možnosti technologií atd.) Limity obchodního rázu (poskytování dat, ctění jednotných pravidel, atd.) Limity ekonomické (náklady versus efekty, cenová pravidla a regulace, atd.)

15 Limity technického rázu Flexibility a kapacity zdrojů Řešení reverzního chodu sítě Pohyby studených špuntů Pracovní rozsahy čerpadel Vynucené zkraty na primárech Řízení teplotních poměrů v síti Řízení hydraulických poměrů Sezónní odstávky systému Doplňování vody do systému Hlídání kvality vody (průniky) Havarijní odstávky, atd.

16 Limity obchodního rázu Sdílení on-line měřených dat mezi subjekty Poskytování off-line technických dat Dohoda o smluvních objemech dodávek Dohoda o smluvních objemech odběrů Dohoda o cenových podmínkách dodávek Dohoda o cenových podmínkách odběrů Nové služby platby za distribuci Nové služby platby za akumulaci Rozúčtování společných nákladů Balíčky služeb třetích stran, atd.

17 Limity ekonomického rázu Náklady sběru a zpracování dat Náklady licencí a servisu SW podpor Náklady měření, účtování a fakturace Náklady řešení sporů a právních služeb Náklady výrobních technologií Náklady distribuce a akumulace Náklady administrativně správní Náklady osvěty a propagace, atd.

18 Otázky do diskuse na závěr Přijde to???? ANÓ - plíživě, postupně, ale přijde Dá se to zvládnout???? NÓ horko těžko, ale nic jiného asi nezbyde A jak na to???? Ó toť otázka, zda : Pasivní rezistence Neutrální pozorování Aktivní angažovanost

19 Děkuji Vám za pozornost

XXVIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ. Rizikové faktory dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o.

XXVIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ. Rizikové faktory dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. XXVIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Rizikové faktory dalšího rozvoje teplárenství Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. Teplárenství v ČR Zdroje SZT Téměř 2000 centrálních zdrojů tepla 650 licencí na výrobu

Více

Integrace solárních soustav do bytových domů Bořivoj Šourek

Integrace solárních soustav do bytových domů Bořivoj Šourek Integrace solárních soustav do bytových domů Bořivoj Šourek Siemens, s.r.o., Building Technologies Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Solární tepelné soustavy pro BD Typy solárních

Více

Jak zkrátit návratnost úsporných opatření. Karel Vytřísal, Domat Control System

Jak zkrátit návratnost úsporných opatření. Karel Vytřísal, Domat Control System Jak zkrátit návratnost úsporných opatření Karel Vytřísal, Domat Control System BUDOVY A PRŮMYSL PRODUKTY ENERGETIKA - Na trhu od roku 2004 - TOP ~ 5 v ČR v řízení budov - TOP 1 v ČR, SR v monitorování

Více

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov SOLÁRNÍ TERMICKÉ SYSTÉMY A ZDROJE TEPLA NA BIOMASU MOŽNOSTI INTEGRACE A OPTIMALIZACE 29. října 2007, ČVUT v Praze, Fakulta strojní Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění

Více

Vzorové příklady aplikace Energetika. (modul MES) Atypická budova skladu s prodejnou a kancelářemi (typ 1) (stávající stavba)

Vzorové příklady aplikace Energetika. (modul MES) Atypická budova skladu s prodejnou a kancelářemi (typ 1) (stávající stavba) Vzorové příklady aplikace Energetika (modul MES) Atypická budova skladu s prodejnou a kancelářemi (typ 1) (stávající stavba) Zóna 1 (=Z1) - kanceláře Zóna 2 (=Z2) - prodejna Zóna 3 (=Z3) administrativní

Více

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s.

Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. ČEZ A DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA - HROZBA NEBO PŘÍLEŽITOST Seminář Decentralizovaná energetika 5. listopadu 2015, Poslanecká sněmovna PČR Petr Štulc, ředitel útvaru rozvoj podnikání ČEZ, a.s. Techno-logický

Více

Prediktivní regulace pro energetiku

Prediktivní regulace pro energetiku Prediktivní regulace pro energetiku Energetická a ekonomická efektivita výroby a distribuce tepla v CZT: pomůže pokročilá regulace? Dny teplárenství a energetiky 2017 Ing. Jiří Cigler, Ph.D., Feramat Cybernetics

Více

Společný předpis. Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí

Společný předpis. Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí Společný předpis Podmínky pro připojení na soustavu centralizovaného zásobování teplem pro město Štětí 2015 Obsah 1. Dodavatel tepla 2. Účel připojovacích podmínek (PP) 3. Pojmy a zkratky 4. Popis soustavy

Více

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 11. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 11. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích ENS Nízkoenergetické a pasivní stavby Přednáška č. 11 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal

Více

VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU

VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU Abstrakt Oldřich Hladký 1 Radovan Hromádka 2 Vodárenské dispečinky budované v druhé polovině minulého století sloužily a dosud slouží převážně pouze jako nástroj

Více

Problémy navrhování a provozu tepelných sítí. Jan Havelka, Jan Švec

Problémy navrhování a provozu tepelných sítí. Jan Havelka, Jan Švec Problémy navrhování a provozu tepelných sítí Jan Havelka, Jan Švec Obsah prezentace Úvod Příklady úloh řešených na parních sítích Příklady úloh řešených na vodních sítích Stručné představení softwaru MOP

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Pomocné technologie zařízení a provozní soubory, které nejsou přímou

Více

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Budovy s téměř nulovou spotřebou energie prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Miroslav Urban Michal Kabrhel Daniel Adamovský Stanislav Frolík KLIMATICKÉ

Více

Systémy Siemens pro efektivní řízení spotřeby energií v budovách

Systémy Siemens pro efektivní řízení spotřeby energií v budovách Systémy Siemens pro efektivní řízení spotřeby energií v budovách Total Building Solutions Inteligentní budova Ing. Jakub Hlubinka Maximální účinnost! Inteligentní budova Zaostřeno na spotřebiče energií

Více

POVODNĚ 2013 Z POHLEDU MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

POVODNĚ 2013 Z POHLEDU MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ POVODNĚ 2013 Z POHLEDU MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství Povodně v letech 1997 2013 z hlediska počtu ztrát na lidských

Více

Strategie ERÚ pro rok 2013 a příprava na IV regulační období

Strategie ERÚ pro rok 2013 a příprava na IV regulační období Strategie ERÚ pro rok 2013 a příprava na IV regulační období Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad STRATEGIE Národní zájmy Evropské zájmy Světové zájmy 2 Hlavní cíle Ochrana práv

Více

Zákon o hospodaření energií, směrnice EU

Zákon o hospodaření energií, směrnice EU , směrnice EU Ing. František Plecháč 1 Zákon byl vydán pod č. 406/2000 Sb. Hlavní důvody posledních novelizací zákona: - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov,

Více

DOKUMENTACE VĚTRACÍCH A KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ

DOKUMENTACE VĚTRACÍCH A KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Kontrola klimatizačních systémů 6. až 8. 6. 2011 Praha DOKUMENTACE VĚTRACÍCH A KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Technická 4, 166 07 Praha 6

Více

Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1

Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1 Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1 Obsah Operační program životní prostředí stav přípravy Implementační dokument Typy

Více

Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů

Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů Tomáš Chadim Tábor 4.2.2010 Představení SEVEn SEVEn je konzultační společnost zaměřená na oblast energetiky a životního prostředí, zejména na

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ D.1.4.d.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ Akce: PASÁŽ A NOVOSTAVBA KOMUNIKAČNÍHO JÁDRA DOMU Č. 49, JAROMĚŘ Objekt: Část: Vypracoval: Archívní číslo: Jaroměř Kavárna Vytápění Ing. Jiří Hájek P13P138 Datum:

Více

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČSN 06 0310 Září Heating systems in buildings - Design and installation Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY www.budovyprukaz.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Bytový dům Ohradní 1357/41, 140 00 Praha PODLE VYHLÁŠKY č. 78/2013 Sb. www.budovyprukaz.cz Zodpovědný projektant: Ing. Jan Kvasnička ČKAIT 0300688,

Více

Začněme nejprve srovnáním klasické distribuční sítě a Smart Grids.

Začněme nejprve srovnáním klasické distribuční sítě a Smart Grids. Chytré sítě Koncept Smart Grids neboli chytrých sítí je částí technologie Smart, tj. chytré dodávky energie od výrobce ke spotřebiteli. Celá koncepce Smart představuje tři základní oblasti: Smart Grids

Více

Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz. budovách. FOR ARCH 2008, 26. září 2008 Ing. Libor Novák

Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz. budovách. FOR ARCH 2008, 26. září 2008 Ing. Libor Novák Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz Využití sluneční energie v budovách Dotační zdroje pro instalace solárních zařízení FOR ARCH 2008, 26. září 2008 Ing. Libor Novák Efektivní financování

Více

Profil spoleènosti AURA a.s.

Profil spoleènosti AURA a.s. Profil spoleènosti AURA a.s. Profil AURA a.s. Spoleènost AURA a. s. byla založena v roce 1995. Vznikla spojením hned nìkolika renomovaných firem, pùsobících øadu let na poli prùmyslové diagnostiky a elektroniky.

Více

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo 90 C

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo 90 C Vysokoteplotní tepelné čerpadlo 90 C Technologie EcoCute EcoCute Nová japonská technologie pro tepelná čerpadla vzduch/voda (od roku 2001) Určeno pouze pro přípravu teplé vody Využívá přírodního neškodného

Více

Nano Energies. Možné úspory při volbě dodavatele energií. Ing. Tomáš Mužík, Ph.D.

Nano Energies. Možné úspory při volbě dodavatele energií. Ing. Tomáš Mužík, Ph.D. Nano Energies 2016 Možné úspory při volbě dodavatele energií Ing. Tomáš Mužík, Ph.D. Obsah Zelená elektřina Uvědomělé chování jedinců i firem Náklady na elektřinu a jejich optimalizace Skladba ceny elektřiny

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA List/listů: 1/12 Aktualizováno k zákonu 371/2011 Sb. Typ právního předpisu Číslo předpisu Zákon 406/2000 Název právního předpisu Zákon o hospodaření energií Změny právního předpisu 359/2003 694/2004 180/2005

Více

RENARDS OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016

RENARDS OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016 Přehled dotací do oblasti OZE napříč dotačními tituly Rezidenční nemovitosti ZÚ Zateplení rodinných domů, OZE IROP Zateplení bytových domů + OZE OPŽP Kotlíkové dotace

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Mezinárodní strojírenský veletrh Brno 2014. Rozjednaný stav

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Mezinárodní strojírenský veletrh Brno 2014. Rozjednaný stav Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Mezinárodní strojírenský veletrh Brno 2014 Rozjednaný stav OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek

Více

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10. Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.2007 1 Obsah Operační program životní prostředí stav přípravy Typy

Více

TEPLO Brandýs nad Labem. Komplexní řešení vytápění a ohřevu TV + dlouhodobá garance ceny a spolehlivých dodávek

TEPLO Brandýs nad Labem. Komplexní řešení vytápění a ohřevu TV + dlouhodobá garance ceny a spolehlivých dodávek TEPLO Brandýs nad Labem Komplexní řešení vytápění a ohřevu TV + dlouhodobá garance ceny a spolehlivých dodávek Proč je stávající systém ve městě nevyhovující? Starý systém je morálně i fyzicky zastaralý

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 20. května 2008 ENVI Brno

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 20. května 2008 ENVI Brno OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 20. května 2008 ENVI Brno Operační program životní prostředí obecně Operační program Životní prostředí (OP ŽP) schválen Evropskou komisí dne 19.12.2007 OP ŽP navazuje

Více

Petr Vaněk

Petr Vaněk Petr Vaněk petr.vanek@flowbox.com Co je FlowBox? FlowBox je multi-funkční platforma, která integruje technologie a agreguje procesy a řídící funkce s cílem optimalizace spotřeby energií, maximalizace efektivity

Více

PETR GAMAN CEO AERS VELKOKAPACITNÍ BATERIE PRO PRŮMYSLOVÉ APLIKACE

PETR GAMAN CEO AERS VELKOKAPACITNÍ BATERIE PRO PRŮMYSLOVÉ APLIKACE PETR GAMAN CEO AERS VELKOKAPACITNÍ BATERIE PRO PRŮMYSLOVÉ APLIKACE AERS s.r.o. ing. Petr Gaman 1 AERS s.r.o. partneři: LOKACE PLZEŇ ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ FIRMA ZAMĚŘENÁ NA VÝVOJ TECHNOLOGIÍ PRO UKLÁDÁNÍ

Více

BUDOVY. Bytový dům Okružní p.č. 372, Slaný 274 01

BUDOVY. Bytový dům Okružní p.č. 372, Slaný 274 01 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Bytový dům Okružní p.č. 372, Slaný 274 01 Předkládá: Ing. Pavel KOLOUCH oprávnění MPO č. 0999 E: kolouch.pavel@atlas.cz

Více

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY V OBLASTI PLÁNOVÁNÍ A ROZVOJE SÍTÍ VLIV DECENTRALIZACE ZDROJŮ ELEKTRICKÉ ENERGIE. 10. června 2016 Ing. Václav Kropáček, Ph.D.

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY V OBLASTI PLÁNOVÁNÍ A ROZVOJE SÍTÍ VLIV DECENTRALIZACE ZDROJŮ ELEKTRICKÉ ENERGIE. 10. června 2016 Ing. Václav Kropáček, Ph.D. AKTUÁLNÍ PROBLÉMY V OBLASTI PLÁNOVÁNÍ A ROZVOJE SÍTÍ VLIV DECENTRALIZACE ZDROJŮ ELEKTRICKÉ ENERGIE 10. června 2016 Ing. Václav Kropáček, Ph.D. HLAVNÍ VÝZVY PRO ČEZ DISTRIBUCE POTŘEBA INOVATIVNÍHO PŘÍSTUPU

Více

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o.

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014 Funkce, výhody a nevýhody CZT Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. Zdroje tepla Historie rozvoje teplárenství v ČR a jeho současná pozice na energetickém trhu OBDOBÍ

Více

ENERGETICKÝ MANAGEMENT

ENERGETICKÝ MANAGEMENT ENERGETICKÝ MANAGEMENT 1 KDE SE NACHÁZÍTE???? Stav základní - běžný Stav poučený Stav znalý Stav profesionální 2 Kontinuální měření spotřeby energie Výpočet potřebného energetického potenciálu Návrh a

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

Energetické systémy pro budovy s vysokou mírou soběstačnosti

Energetické systémy pro budovy s vysokou mírou soběstačnosti Energetické systémy pro budovy s vysokou mírou soběstačnosti Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze OBYDLÍ A BUDOVY udržitelné, ekologické,

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1206_soustavy_vytápění_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

Revitalizace bytových domů

Revitalizace bytových domů Revitalizace bytových domů Ing. Pavel Zteiskar obchodní ředitel Program Představení skupiny Dům plný úspor Dotace pro bytové domy v ČR Nová zelená úsporám 2016 Případová studie Kdy začít s přípravou Jak

Více

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK Územní energetická koncepce Libereckého kraje Územní energetická koncepce Libereckého kraje (ÚEK LK) je dokument, který pořizuje pro svůj územní obvod krajský úřad podle 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

DEA ENERGETICKÁ AGENTURA spol. s r.o. Vinařská 5c, Brno 603 00 www.dea.cz. Obsah

DEA ENERGETICKÁ AGENTURA spol. s r.o. Vinařská 5c, Brno 603 00 www.dea.cz. Obsah Obsah A. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 A.1. Předmět technické zprávy... 2 A.2. Zadavatel:... 2 A.3. Zpracovatel:... 2 A.3.1. Zpracovatel... 2 A.3.2. Autorizovaný technik... 2 A.3.3. Obchodní společnost... 2

Více

Novinky v oblasti vytápění a přípravy teplé vody. Roman Vavřička. Teplá voda vs. Vytápění

Novinky v oblasti vytápění a přípravy teplé vody. Roman Vavřička.   Teplá voda vs. Vytápění Novinky v oblasti vytápění a přípravy teplé vody Roman Vavřička 1/15 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Teplá voda vs. Vytápění PŘÍKLAD: Rodinný dům 4 osoby VYTÁPĚNÍ Celková tepelná ztráta

Více

Elektroměry a Smart Grids

Elektroměry a Smart Grids Elektroměry a Smart Grids Smart Gri ds se stává v poslední době velmi populárním tématem. Diskuse nad tímto novým tématem, které z technického pohledu je zaměřené čistě na energetiku, pronikla do obecných

Více

01.00 Úvod. 02.00 Princip ohřevu užitkové vody

01.00 Úvod. 02.00 Princip ohřevu užitkové vody Předávací stanice tepla ve vodních soustavách CZT (II) Objektově tlakově závislé předávací stanice tepla s ohřevem užitkové vody - směšovací čerpadlo, ejektor Datum: 21.7.2008 Autor: Ing. Miroslav Kotrbatý

Více

Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu

Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu "Budovy s takmer nulovou potrebou energie fikcia alebo blízka budúcnosť?" Rekonstrukce bytového domu v Dubňanech projekt a zkušenosti z užívání domu Zdeněk Kaňa Ing. arch. David Vašíček Martin Jindrák

Více

ení spotřeby energie

ení spotřeby energie 1.3 Zhodnocení výchozího stavu Energetická bilance Kontrola stávaj vajících ch údajů: vstupy paliv a energie, změnu stavu zásob z paliv prodej energie fyzickým a právnickým osobám provozní ukazatele zdroje

Více

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Hana Škopková, Miroslav Havránek Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí Konference Tvoříme klima pro budoucnost Liberec,

Více

Česká fotovoltaická konference 2008

Česká fotovoltaická konference 2008 Česká fotovoltaická konference 2008 4.11.2008, Kongresové centrum BVV Brno Ing. Martin NěmeN mečekek ředitel úseku Poskytování sítí ČEZ Distribuce, a. s. Základní informace o ČEZ Distribuce, a.s. zásobovaná

Více

KOMFORT Ceník elektřiny pro domácnosti Platí od 1. 1. 2011

KOMFORT Ceník elektřiny pro domácnosti Platí od 1. 1. 2011 KOMFORT Ceník elektřiny pro domácnosti Platí od 1. 1. 2011 Obsah Ceny za dodávku a distribuci elektřiny............................. 3 KOMFORT KLASIK 24 + D01d, D02d.............................. 4 KOMFORT+

Více

Sbírka zákonů částka 125/2013

Sbírka zákonů částka 125/2013 Sbírka zákonů částka 125/2013 325. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 19/2010 Sb., o způsobu tvorby bilancí a rozsahu předávaných údajů v plynárenství operátorovi trhu Účinnost: Tato vyhláška nabývá

Více

PŘÍLOHA 1 PODROBNÝ POPIS VZTAHU NÁRODNÍCH PROGRAMŮ PODLE RESORTŮ A STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

PŘÍLOHA 1 PODROBNÝ POPIS VZTAHU NÁRODNÍCH PROGRAMŮ PODLE RESORTŮ A STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PŘÍLOHA 1 PODROBNÝ POPIS VZTAHU NÁRODNÍCH PROGRAMŮ PODLE RESORTŮ A STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE I. MINISTERSTVO DOPRAVY STRATEGIE, POLITIKY A PROGRAMY NA NÁRODNÍ ÚROVNI I.1 Příspěvek národních politik,

Více

Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací

Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Vedoucí katedry TZB Předseda Společnosti pro

Více

Světlo, teplo, vzduch z pohledu vnitřního prostředí budovy

Světlo, teplo, vzduch z pohledu vnitřního prostředí budovy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Světlo, teplo, vzduch z pohledu vnitřního prostředí budovy prof. Ing. Karel Kabele, CSc. PROSTŘEDÍ 2 Vnitřní prostředí budov Ve vnitřním

Více

Podpora projektů energetické efektivnosti v rámci OP PIK PO3

Podpora projektů energetické efektivnosti v rámci OP PIK PO3 Podpora projektů energetické efektivnosti v rámci OP PIK PO3 Seminář: Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, 10. 6. 2015 Obsah prezentace Představení prioritní osy 3 Efektivní energie

Více

Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie

Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie Konference Energie pro budoucnost, Brno 14.4.2010 Ing. Jiří Borkovec Česká technologická platforma Smart Grid Obsah Definice pojmu

Více

Nové energetické trendy v budovách. Maximum z vaší energie:

Nové energetické trendy v budovách. Maximum z vaší energie: Nové energetické trendy v budovách Maximum z vaší energie: Celosvětové spotřeby energií 31% Průmysl & Infrastruktura < 2% Datacentra &Sítě 18% Budovy 21% Obytné budovy 28% Transport 100% 90% 80% 70% 16%

Více

František Zezulka CVVOZE FEKT VUT v Brně 2015

František Zezulka CVVOZE FEKT VUT v Brně 2015 František Zezulka CVVOZE FEKT VUT v Brně 2015 Idea stabilizace energetické sítě Velký podíl obnovitelných zdrojů Nestabilita a její řešení Demand response principle Smart grid model HW řešení Smart metering

Více

MATLAB V ANALÝZE NAMĚŘENÝCH DAT PRŮMYSLOVÉHO PODNIKU.

MATLAB V ANALÝZE NAMĚŘENÝCH DAT PRŮMYSLOVÉHO PODNIKU. MATLAB V ANALÝZE NAMĚŘENÝCH DAT PRŮMYSLOVÉHO PODNIKU. J. Šípal Fakulta výrobních technologií a managementu; Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Abstrakt Příspěvek představuje model popisující dodávku tepelené

Více

CHYTRÉ SÍTĚ: NEZBYTNÁ INFRASTRUKTURA CHYTRÝCH MĚST

CHYTRÉ SÍTĚ: NEZBYTNÁ INFRASTRUKTURA CHYTRÝCH MĚST PRŮMYSL NENÍ JEN TRADICE PRŮMYSL JE BUDOUCNOST CHYTRÉ SÍTĚ: NEZBYTNÁ INFRASTRUKTURA CHYTRÝCH MĚST Pavel Farkač, manažer pro energetiku, Svaz průmyslu a dopravy ČR 16. ledna 2018, Středočeský kraj region

Více

Solární termické systémy pro bytové domy. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze

Solární termické systémy pro bytové domy. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze Solární termické systémy pro bytové domy Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze BYTOVÉ DOMY V ČR sčítání lidu 2001 195 270 bytových domů ~

Více

Výstaviště v Brně, Kongresové centrum, sál B, 14. září 2010

Výstaviště v Brně, Kongresové centrum, sál B, 14. září 2010 Jiří Roubal, Senior Specialist, Divize výrobků a systémů pro energetiku, ABB s.r.o. Zařízení výkonové v energetických sítích Energie pro budoucnost Efektivní distribuce a spotřeba elektřiny v průmyslu

Více

DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK

DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK Str. 1 z 12 DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK Vážení, v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK)

Více

ENERGETICKÝ POTENCIÁL REKONSTRUKCÍ PD TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ KRITÉRIA Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07

ENERGETICKÝ POTENCIÁL REKONSTRUKCÍ PD TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ KRITÉRIA Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07 ENERGETICKÝ POTENCIÁL REKONSTRUKCÍ PD TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ KRITÉRIA Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07 Krátké představení výzkumného úkolu a použité metody Rámcový popis opatření Ekonomika opatření

Více

SOUHRNNÝ CENÍK 2009 KAPILÁRNÍ ROHOŽE

SOUHRNNÝ CENÍK 2009 KAPILÁRNÍ ROHOŽE SOUHRNNÝ CENÍK 2009 KAPILÁRNÍ ROHOŽE ČÁST I : KAPILÁRNÍ ROHOŽE KAPILÁRNÍ ROHOŽE PRO STROPNÍ A STĚNOVÉ SYSTÉMY (základní cena vč. rozměrů) šířka délka 750 mm 1000 mm 1250 mm 1500 mm 1750 mm 2000 mm 2250

Více

PROBLEMATIKA ENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI SANACE

PROBLEMATIKA ENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI SANACE PROBLEMATIKA VYJÁDŘEN ENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI SANACE Ing. Hana Čermáková,, CSc. RNDr. Jan Novák, Ph.D. hana.cermakova@tul.cz tul.cz; jan.novak novak@tul. tul.cz http://risk.rss.tul.cz Ekonomický efekt

Více

Obsah. Předmluva. Přehled vybraných použitých značek. Přehled vybraných použitých indexů. Úvod do problematiky

Obsah. Předmluva. Přehled vybraných použitých značek. Přehled vybraných použitých indexů. Úvod do problematiky Obsah Předmluva Přehled vybraných použitých značek Přehled vybraných použitých indexů Úvod do problematiky Primární' veličiny ve VZT Vzduch ve vzduchotechnických systémech a jeho provozní stavy Základní

Více

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu 13.

Více

technologie MAR ASŘ chyba Obr.1. Působení chyby vzniklé v MAR

technologie MAR ASŘ chyba Obr.1. Působení chyby vzniklé v MAR Význam ASŘ při rekonstrukci stokových sítí a ČOV Ing.Oldřich Hladký VAE CONTROLS s.r.o., Ostrava Úvod Nebytnou podmínkou zavádění automatizovaných systémů řízení (ASŘ) v rozličných oborech lidské činnosti

Více

KONFERENCE TZB 2012 Aqua-therm 2012

KONFERENCE TZB 2012 Aqua-therm 2012 KONFERENCE TZB 2012 Aqua-therm 2012 Příklady realizovaných termických systémů a jejich monitoringu Stanislav Němec Důvody monitoringu a vyhodnocování Optimalizace chodu samotné solární soustavy Zjištění

Více

Podmínky integrace větrné energie do energetiky ČR 4. Vetrna energie v CR 2008

Podmínky integrace větrné energie do energetiky ČR 4. Vetrna energie v CR 2008 Podmínky integrace větrné energie do energetiky ČR 4. Vetrna energie v CR 2008 Marián Belyuš, sekce Strategie, ČEPS Obsah Představení ČEPS Aktuální stav obnovitelných zdrojů (RES) v EU Aktuální stav v

Více

TECHNICKÉ PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY

TECHNICKÉ PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY TEPLÁRNA LIBEREC, akciová společnost Dr. M. Horákové 641/34a, 460 01 Liberec 4 TECHNICKÉ PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY pro odběrná tepelná zařízení, připojovaná k tepelným sítím soustavy centralizovaného zásobování

Více

Obnovitelné zdroje energie Otázky k samotestům

Obnovitelné zdroje energie Otázky k samotestům ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Obnovitelné zdroje energie Otázky k samotestům Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PODLE VYHLÁŠKY č. 78/2013 Sb. BYTOVÝ DŮM Machuldova 597/12, 142 00 Praha 4 Energetický specialista: Ing. Jan Kvasnička ČKAIT 0300688, AT pozemní stavby MPO č. oprávnění:

Více

Naše řešení pro hospodaření s energiemi. Vladimír Janypka Hrubá Voda 29. 4. 2010

Naše řešení pro hospodaření s energiemi. Vladimír Janypka Hrubá Voda 29. 4. 2010 Naše řešení pro hospodaření s energiemi Vladimír Janypka Hrubá Voda 29. 4. 2010 Řízení a monitoring technologií garantuje údržení dosažených úspor 100% 70% Spotřeba energií Úsporná opatření Automatizace

Více

Možnosti podpory v oblasti úspor energie a související. kraje

Možnosti podpory v oblasti úspor energie a související. kraje Možnosti podpory v oblasti úspor energie a související aktivity v rámci Olomouckého kraje Odbor strategického rozvoje kraje, územního plánování a stavebního řádu oddělení regionálního rozvoje 5. května

Více

Efektivní využívání energie

Efektivní využívání energie Efektivní využívání energie Energie pro budoucnost XXIII Brno, 21. března 2018 1 Evropská legislativa v oblasti energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

Riegrova 1370, k.ú. 682039, p.č. 2924/2 46001, Liberec I - Staré Město Rodinný dům 541.89 0.81 217.82

Riegrova 1370, k.ú. 682039, p.č. 2924/2 46001, Liberec I - Staré Město Rodinný dům 541.89 0.81 217.82 Riegrova 1370, k.ú. 682039, p.č. 2924/2 46001, Liberec I Staré Město Rodinný dům 541.89 0.81 217.82 70.4 59.9 70.6 64.0 89.9 106 120 141 180 212 240 283 300 353 13.9 15.3 Software pro stavební fyziku firmy

Více

Naše specializace. Bytové domy

Naše specializace. Bytové domy pro Abertamy Patříme do nové vlny společností, hrající fair play. Vaše zájmy jsou i našimi zájmy. Vyznáváme diskrétnost, taktnost, soudržnost, loajalitu s jasným cílem pro spravedlnost. Jsme proaktivní

Více

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb 499/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 o dokumentaci staveb Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon): 1 Úvodní

Více

Souhrnná technická zpráva

Souhrnná technická zpráva INDEX ZMĚNA DATUM JMÉNO PODPIS Vedoucí projektant Vedoucí zakázky Pluhař Martin Ing., CSc. Projektant BPO spol. s r.o. Lidická 1239 363 01 OSTROV Tel.: +420353675111 Fax: +420353612416 projekty@bpo.cz

Více

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST Sekce Národní sítě Zdravých měst ČR Praha, 19. května 2016 www.zdravamesta.cz/strateg-sekce2016 Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly

Více

EKOLOGICKÝ MANAGEMENT HOTELU

EKOLOGICKÝ MANAGEMENT HOTELU EKOLOGICKÝ MANAGEMENT HOTELU Prvním stupněm v uplatňování ekologie je shrnutí počátečních hodnot, tzn. jaký dopad má provoz hotelu na životní prostředí. Měli bychom začít u zjišťování hodnot spotřeby energie,

Více

Veolia Pr myslové služby R, a.s.

Veolia Pr myslové služby R, a.s. 1 / 1 V Ostrav dne 24. února 2015 c: Oznámení o zm názvu spole nosti Vážení obchodní partne i, dovolujeme si Vás tímto informovat, že valná hromada spole nosti Dalkia Industry CZ, a.s. rozhodla dne 15.01.2015

Více

Solární soustavy pro bytové domy

Solární soustavy pro bytové domy Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška Československá společnost pro sluneční energii (ČSSE) http://www.solarnispolecnost.cz Bytové domy v ČR sčítání lidu 2001 195 270 bytových domů ~ 2 160 730

Více

Krizové plánování průmyslového podniku při rozsáhlém výpadku elektřiny

Krizové plánování průmyslového podniku při rozsáhlém výpadku elektřiny Krizové plánování průmyslového podniku při rozsáhlém výpadku elektřiny Petr Matuszek XV. Podzimní konference AEM Praha 18. 19. září 2012 1 Obsah Zásobování elektřinou areálu TŽ Plánování a strategie provozování

Více

Pasivní panelák a to myslíte vážně?

Pasivní panelák a to myslíte vážně? Centre for renewable energy and energy efficiency Pasivní panelák a to myslíte vážně? Ing. Karel Srdečný Výzvy blízké budoucnosti Č. Budějovice listopad 2012 Krátké představení výzkumného úkolu a použité

Více

Studie uplatnění tepelných čerpadel pro bytový dům

Studie uplatnění tepelných čerpadel pro bytový dům Dny teplárenství a energetiky 2015 (22. 4. 2015) Studie uplatnění tepelných čerpadel pro bytový dům Ing. Michal Žlebek VŠB-TU Ostrava Výzkumné energetické centrum Obsah Stávající stav CZT v ČR Zdroje tepla

Více

Bytový dům Společenství vlastníků. Zvoncovitá 1974/1, Praha 5

Bytový dům Společenství vlastníků. Zvoncovitá 1974/1, Praha 5 Průkaz energetické náročnosti budovy Podle zákona č. 46/26 Sb. a vyhlášky č. 78/213 Sb. Bytový dům Společenství vlastníků Zvoncovitá 1974/1, Praha 5 Zvoncovitá 1974/1, 155 Praha 5 Vypracoval: Martin Hradec

Více

13. května 2009 seminář AEM, Praha Jan Kanta ředitel útvaru Legislativa a trh

13. května 2009 seminář AEM, Praha Jan Kanta ředitel útvaru Legislativa a trh Novela energetického zákona 13. května 2009 seminář AEM, Praha Jan Kanta ředitel útvaru Legislativa a trh DŮVODY NOVELIZACE ENERGETICKÉHO ZÁKONA Implementace směrnice 2005/89/ES o opatřeních pro zabezpečení

Více

NÁRODNÍ CENTRUM ENERGETICKÝCH ÚSPOR

NÁRODNÍ CENTRUM ENERGETICKÝCH ÚSPOR NÁRODNÍ CENTRUM ENERGETICKÝCH ÚSPOR Jsme tu pro Vás 27. ledna 2016 Jakub Vít ředitel a předseda správní rady www.nceu.cz Alternativní opatření dle sektorů Potenciál úspor a alokace Alternativní opatření

Více

KŘP U ÚO MOST VÁCLAVA ŘEZÁČE 224 OPRAVA VS II. ETAPA

KŘP U ÚO MOST VÁCLAVA ŘEZÁČE 224 OPRAVA VS II. ETAPA KŘP U ÚO MOST VÁCLAVA ŘEZÁČE 224 OPRAVA VS II. ETAPA D.1.4.a TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ D.1.4.a.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Investor : KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE ÚSTECKÉHO KRAJE, LIDICKÉ NÁMĚSTÍ

Více

Trendy v akumulaci tepla pro obnovitelné zdroje energie. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze

Trendy v akumulaci tepla pro obnovitelné zdroje energie. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Trendy v akumulaci tepla pro obnovitelné zdroje energie Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Akumulace tepla pro OZE solární tepelné soustavy nezbytný předpoklad pro využití

Více

Technická specifikace - oprava rozvaděčů ÚT

Technická specifikace - oprava rozvaděčů ÚT Příloha č. 2 k č.j.: VS 18/004/001/2014-20/LOG/500 Technická specifikace - oprava rozvaděčů ÚT Stávající stav Vytápění a rozdělení objektu Funkčně je objekt rozdělen na tři části označené A, B a C. Objekt

Více

Akumulace tepla do vody. Havlíčkův Brod

Akumulace tepla do vody. Havlíčkův Brod Akumulace tepla do vody Havlíčkův Brod Proč a kdy potřebujeme akumulovat energii? Období přebytku /možnosti výroby/ energie Přenos v čase Období nedostatku /potřeby/ energie Akumulace napomáhá srovnat

Více

Odborný obsah byl připraven ve spolupráci se společností enovation, s.r.o., Centram andragogiky s.r.o. a Ministerstvem zahraničních věcí.

Odborný obsah byl připraven ve spolupráci se společností enovation, s.r.o., Centram andragogiky s.r.o. a Ministerstvem zahraničních věcí. Číslo: 01/2016 Datum vydání: 25. 1. 2016 Monitoring Obsah gg dotačních příležitostí 1. OPPIK: Technologie... 4 2. OPPIK: Obnovitelné zdroje energie... 5 3. OPPIK: Služby infrastruktury... 7 4. OPPIK: Inovace

Více