STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001"

Transkript

1 STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

2 PROJEKT OP VK IMPLEMENTACE MECHATRONIKY DO VÝUKY TECHNICKÝCH OBORŮ NA SŠT ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

3 PLÁNOVANÝ OBSAH VÝUKY MECHATRONIKY podle oborů vzdělání dle RVP obor vzdělání montáž, údržba a opravy mechanických systémů (mechanika, pneumatika, hydraulika) montáž, údržba a opravy elektrických systémů (elektrická a řídící elektronická část) programování systémů (PLC automaty) obsluha mechanik strojů a zařízení ano seznámení ano ano strojní mechanik ano seznámení částečně ano nástrojař ano částečně ano mechanik seřizovač ano ano obráběč kovů částečně ano mechanik elektrotechnik ano ano ano ano elektrikář ano ano částečně ano ostatní obory seznámení seznámení seznámení Pilotní ověřování probíhá při výuce studijních oborů mechanik seřizovač mechatronik a mechanik silnoproudých zařízení, který se na základě RVP změní na obor mechanik elektrotechnik a dle ŠVP bude odborně zaměřen na výuku mechatroniky a automatizace.

4 Studijní obor: MECHANIK ELEKTROTECHNIK odborné zaměření pro mechatroniku a automatizaci Přednosti specializace oboru mechanik elektrotechnik na mechatroniku: absolventi s elektrotechnickým vzděláním jako jediní mohou provádět komplexní montáž, údržbu, servis a programování výrobních strojů a linek RVP poskytuje dostatečný prostor pro výuku elektroniky, optoelektroniky a automatizace, které lze využít při koncipování ŠVP možnost specializace výuky na pneumatické a hydraulické systémy SŠT má několikaleté zkušenosti s výukou programování PLC automatů

5 OBSAH PROJEKTU OP VK Název projektu: Implementace mechatroniky do výuky technických oborů na SŠT Žďár nad Sázavou Hlavní cíl projektu: Vytvořit personální, organizační a materiálně technické podmínky k aplikaci základů mechatroniky do výuky technických oborů podle potřeb jednotlivých profesí a požadavků trhu práce. Rozpočet projektu a schválená výše dotace: Kč Období realizace: až

6 OBSAH PROJEKTU OP VK Plánované výstupy projektu: výukové moduly pro mechatroniku, tj. pneumatiku, hydrauliku a programování PLC automatů učební texty ve variantách pro učební a studijní obory v provedení pro tisk a pro e-learning soubory výukových prací metodické příručky pro učitele ověřovací otázky (e-learningová databáze otázek a soubory testů na jednotlivá témata) metodická příručka k zadávání a vyhodnocování žákovských prací vyhodnocení znalostí žáků při odborné praxi ve firmách

7 Plánované výstupy projektu: výstavba učebny ICT pro výuku mechatroniky rozšíření vybavení pracoviště mechatroniky o 2 panely zvýšení kvalifikace učitelů odborných předmětů praktická realizace výuky na lince zapůjčené firmou HETTICH ČR, k.s. OBSAH PROJEKTU OP VK Vytvořené výukové materiály budou předány k připomínkování partnerským školám, tj. VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou a SŠT Jihlava. Odborný tým projektu bude připomínky konzultovat a závěry z konzultací zapracuje do vytvořených dokumentů jako změny. Výsledné dokumenty pilotně ověří a vyhodnotí.

8 Rok 2008 DOSAVADNÍ FINANČNÍ NÁKLADY NA VYBAVENÍ VÝUKOVÉHO PRACOVIŠTĚ Pracoviště pro učitele učebna č. 24 teoretické vyučování Náklady: ,- Kč; hrazeno z investičního fondu školy Rok 2009 Pracoviště pro žáky 4 ks Náklady: ,- Kč; z toho hrazeno ,- Kč z investičního fondu školy a ,- Kč dotace zřizovatele Výrobní linka INNOTECH zapůjčila firma HETTICH ČR, k.s.

9 Rok 2010 DOSAVADNÍ FINANČNÍ NÁKLADY NA VYBAVENÍ VÝUKOVÉHO PRACOVIŠTĚ Učebna výpočetní techniky pro mechatroniku výpočetní technika + SW ( ks) dataprojektor Pracoviště mechatroniky výpočetní technika + SW (6 ks) dataprojektor výukový panel pneumatiky (2 ks) sada 5 ks PLC automatů Software pro navrhování pneumatických obvodů ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč Z celkových nákladů ve výši ,- Kč bylo ,- Kč hrazeno z finanční prostředků projektu.

10 Rok 2010 DOSAVADNÍ FINANČNÍ NÁKLADY NA VYBAVENÍ VÝUKOVÉHO PRACOVIŠTĚ Pracoviště mechatroniky hydropraktikátor ,- Kč Z celkových nákladů ve výši ,- Kč bylo ,- Kč hrazeno z finanční prostředků projektu a ,- Kč poskytl zřizovatel. Z uvedeného výčtu nákladů je zřejmé, že díky projektu Mechatronika získala škola značný objem finančních prostředků nejen na vybavení potřebné k jeho realizaci. Díky prostředkům z projektu bylo možné zpracovat vzdělávací programy pro výuku mechatroniky a postupně vytvářet učební texty a další potřebné výukové dokumenty.

11 PLÁN VYBAVENÍ VÝUKOVÉHO PRACOVIŠTĚ MECHATRONIKY Rok 2011 Učebna mechatroniky: doplnění komponentů pro výuková pracoviště pneumatiky nákup druhého hydropraktikátoru pro rozšíření možností výuky hydrauliky pořízení výukového softwaru pro navrhování hydraulických systémů Po roce 2011 vytvoření podmínek pro výuku robotizace řízení a programování robotů a manipulátorů

12 VÝUKOVÉ MODULY MECHATRONIKY Tekutinové mechanismy Modul je zaměřen na poskytnutí základních informací z oblasti teorie tekutinových mechanismů v objemu potřebném pro pochopení základních principů činnosti pneumatických a hydraulických systémů. Žáci se naučí porozumět základním fyzikálním veličinám, používat jejich jednotky a aplikovat základní fyzikální zákony v mechatronice. Získané poznatky dále využijí při navrhování a diagnostice pneumatických a hydraulických systémů. Pneumatika 1 Vzdělávací modul navazuje na modul Tekutinové mechanismy. Získané vědomosti a dovednosti umožní žákovi samostatně sestavit pneumatický obvod podle schématu a provést kontrolu správné funkce zapojení. Žák se naučí oživovat systémy a diagnostikovat chyby a problémy během chodu zařízení. Žáci získají poznatky o konstrukci a obsluze zařízení na úpravu stlačeného vzduchu, seznámí se s principy činnosti jednotlivých pneumatických komponentů a pneumatických obvodů.

13 VÝUKOVÉ MODULY MECHATRONIKY Pneumatika 2 Vzdělávací modul navazuje na předcházející učivo a rozšiřuje je o navrhování pneumatických obvodů a simulaci jejich funkce na PC. Cílem je docílit takové úrovně vědomostí a dovedností, aby žák dokázal samostatně navrhnout schéma pneumatického obvodu, následně provedl jeho montáž na výukovém panelu, ověřil funkčnost systému, popř. provedl diagnostiku závad. Elektropneumatika Učivo modulu navazuje na znalosti z pneumatiky a elektrotechniky zaměřené na problematiku základních výrazů a vztahů, elektrických a pneumatických prvků, značek a schémat. Rozsah přípravy pro jednotlivé obory je stanoven ve vzdělávacích programech. Žáci se seznámí s principy základních elektrických přístrojů a možnostmi jejich využití v řídících obvodech elektropneumatických systémů. Naučí se kreslit schémata a zapojovat elektrické a elektropneumatické prvky a zařazovat je společně do různých systémů.

14 Hydraulika VÝUKOVÉ MODULY MECHATRONIKY V tomto modulu získají žáci základní poznatky o zařízení na přípravu a úpravu stlačené kapaliny a o nejpoužívanějších komponentech hydraulických obvodů. Pochopí rozdíly ve vlastnostech hydraulických a pneumatických systémů, budou umět posoudit jejich výhody a nevýhody. Naučí se orientovat ve schématech hydraulických obvodů, automatizačních prvcích a diagnostice jejich funkce. Elektrohydraulika Výuka v tomto modulu navázuje na učivo elektrotechniky a hydrauliky. Rozsah přípravy v jednotlivých oborech vzdělání je stanoven ve vzdělávacích programech. Žáci se seznámí s principy základních elektrických přístrojů a možnosti jejich využití v řídících obvodech elektrohydraulických systémů. Naučí se kreslit schémata a zapojovat elektrické a elektrohydraulické prvky a zařazovat je společně do různých systémů. Získané poznatky uplatní při navrhování, zapojování, oživování a případné diagnostice systémů.

15 VÝUKOVÉ MODULY MECHATRONIKY Servotechnika a proporcionální technika Při výuce se žáci seznámí se základními principy činnosti a typy servopohonů (elektrické, hydraulické, rotační, přímočaré). Získají ucelené znalosti o problematice mechatronických systémů, tj. o regulaci, servopohonech, regulační technice, snímačích, polohy, rychlosti, síly (momentu), zpětnovazebních obvodech. Naučí se používat počítač při simulaci a řízení v reálném čase. Programování PLC automatů Programovatelné automaty jsou řídicí systémy umožňující automatizaci průmyslových technologických systémů a procesů. Žáci se naučí pohybovat v prostředí programování PLC automatů, ovládat programovací jazyk a logické funkce. Svoje programátorské dovednosti si prakticky ověří při zapojení PLC automatů do elektrických, mechanických, pneumatických nebo hydraulických systémů a spuštění vytvořeného řídícího programu.

16 VÝUKOVÉ MODULY MECHATRONIKY Řízení obvodů PLC automatem V průmyslových odvětvích bývá pneumatika a hydraulika převážně doplněna automatizačními prvky. V tomto vzdělávacím modulu žáci využijí vědomosti a dovednosti z modulů pneumatiky, hydrauliky a programování PLC automatů. Na výukových elektropneumatických a elektrohydraulických panelech se naučí sestavovat jednodušší celky a dílčí části komplexních automatizovaných provozů. Řízení a regulace Cílem vzdělávacího modulu je seznámit žáky s jednotlivými druhy automatického řízení, tj. druhy, zpracováním a modulací signálů využívaných v automatizační technice. Budou jim objasněny základní pojmy regulační techniky, jako např. regulace, regulátor, regulační obvod, regulační veličiny, regulační smyčka nebo regulační členy. Výuka se dále zaměřuje na druhy a metody řízení automatizovaných procesů, strojů a linek s využitím PLC automatů a dalších řídicích systémů.

17 VÝUKOVÉ MODULY MECHATRONIKY Měřící technika V tomto modulu se žáci seznámí s principem měření elektrických a neelektrických veličin. Pochopí funkci senzorů a čidel, dokáží vybrat vhodné typy senzorů a čidel do zadaných systémů. Naučí se používat různé druhy a typy měřících přístrojů, budou znát jejich funkci. O výsledcích měření zpracují měřící protokol. Měřící technika je v obsahu výuky mechatroniky významným prvkem, důležitým pro diagnostiku a odstraňování poruch v systémech. Roboty a manipulátory Cílem tohoto modulu je seznámit žáky s využitím průmyslových robotů a manipulátorů v automatizované a robotizované výrobě. Seznámí se s základními a odvozenými typy průmyslových robotů, jejich řízením a programováním. Získají přehled o různých typech a možnostech koncových členů, tj. chapadel, technologických hlavic apod. Výuka bude zaměřena na praktické ukázky konstrukcí průmyslových robotů a způsoby jejich programování.

18 PODMÍNKY PRO REALIZACI PROJEKTU Vybavení školy výukovými systémy postupné pořizování výukových panelů z finančních prostředků školy využití finanční dotace projektu na pořízení 2 výukových panelů, výpočetní techniky, softwaru a PLC automatů vstřícný postoj firmy HETTICH ČR, k.s. zapůjčení výrobní linky INNOTECH pro potřeby výuky mechatroniky Zpracování vzdělávacích programů pro výuku mechatroniky a jejich implementace do ŠVP jednotlivých oborů vzdělání Tvorba učebních textů a zadání výukových prací v provedení pro tisk a pro umístění na e-learnigový portál školy Tvorba databází ověřovacích testových otázek a jejich umístění na e- learnigový portál školy Pilotní ověřování zpracovaných programů a dokumentů při výuce

19 PODMÍNKY PRO REALIZACI PROJEKTU E-learningový potrál sekce projektu Mechatronika

20 PODMÍNKY PRO REALIZACI PROJEKTU Ukázka stránky vzdělávacího modulu Pneumatika 1

21 PODMÍNKY PRO REALIZACI PROJEKTU Prostředí e-learningových učebních textů

22 PODMÍNKY PRO REALIZACI PROJEKTU Příklad zadání výukových prací na e-learningovém portálu

23 PODMÍNKY PRO REALIZACI PROJEKTU E-learningové prostředí ověřovacích a testových otázek

24 PODMÍNKY PRO REALIZACI PROJEKTU Ukázka učebních textů v provedení pro tisk

25 ZKUŠENOSTI Z PILOTNÍHO OVĚŘOVÁNÍ výuka je pro žáky zajímavá výuka je komplexní od návrhu a simulace funkce na počítači po praktickou realizaci na výukovém panelu vědomosti a dovednosti získané na výukových panelech si žáci ověřují na skutečné výrobní lince INNOTECH dle dosavadních poznatků je obsah vzdělávacích programů pro výuku mechatroniky správně nastaven, což je základním cílem projektu odborný tým postupně zpracovává učební texty a další výukové dokumenty, které se při výuce ověřují, upravují a dle potřeby doplňují projekt Mechatronika přispívá k modernizaci výuky a přizpůsobení jejího obsahu potřebám jednotlivých profesí v regionu projekt Mechatronika zásadním způsobem přispívá k realizaci vzdělávací koncepce školy

26 ZKUŠENOSTI Z PILOTNÍHO OVĚŘOVÁNÍ Výuka na pracovišti mechatroniky

27 ZKUŠENOSTI Z PILOTNÍHO OVĚŘOVÁNÍ Výuka na výrobní lince INNOTECH

28 STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU DĚKUJEME ZA POZORNOST

Odborné vzdělávání Plán seminářů 2. pol. 2009

Odborné vzdělávání Plán seminářů 2. pol. 2009 Odborné vzdělávání Plán seminářů 2. pol. 2009 www.festo-didactic.com/cz-cs Semináře Stát vám proplatí až 80 % z nákladů na vzdělání V rámci dotací Ministerstva práce a sociálních věcí lze realizovat semináře

Více

Technické lyceum - výběrové předměty

Technické lyceum - výběrové předměty Technické lyceum - výběrové předměty Zaměření 3.ročník 4.ročník Předmět Dotace Předmět Dotace Výpočetní technika Počítačové sítě (CNA) 4 Počítačové sítě (CNA) 4 Tvorba WWW stránek 2 Ekologie Monitorování

Více

ROBOTIKA. univerzální Rozdělení manipulačních zařízení podle způsobu řízení: jednoúčelové manipulátory

ROBOTIKA. univerzální Rozdělení manipulačních zařízení podle způsobu řízení: jednoúčelové manipulátory ROBOTIKA je obor zabývající se teorií, konstrukcí a využitím robotů slovo robot bylo poprvé použito v roce 1920 ve hře Karla Čapka R.U.R (Rossum s Universal Robots pro umělou bytost) Robot je stroj, který

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Název: Reg.číslo: Výše finanční podpory: Reálné prostřední ve výuce pomocí fiktivní firmy CZ.1.07/1.1.10/01.0099 1.738.563,12 Kč Době realizace:

Více

DOKUMENTY ZPRACOVANÉ V RÁMCI PROJEKTU MECHATRONIKA

DOKUMENTY ZPRACOVANÉ V RÁMCI PROJEKTU MECHATRONIKA DOKUMENTY ZPRACOVANÉ V RÁMCI PROJEKTU MECHATRONIKA Stav zpracování ke dni 30.09.2011 Název dokumentu Stav E-learning Poč. stran Poznámka Vzdělávací program pro výuku mechatroniky Vzdělávací program technik

Více

www.tznj.cz TRADICE - SPOLUPRÁCE - ZAMĚSTNANOST Škola s téměř 150letou tradicí. Spolupráce s 50 firmami regionu.

www.tznj.cz TRADICE - SPOLUPRÁCE - ZAMĚSTNANOST Škola s téměř 150letou tradicí. Spolupráce s 50 firmami regionu. Škola s téměř 150letou tradicí. Spolupráce s 50 firmami regionu. Fakultní škola Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Olomouc. Absolventi školy nemají problém najít zaměstnání, nejlepší z nich studují

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední škola automobilní Jihlava. Školní 1a, 586 01 Jihlava. Identifikátor školy: 600 014 916

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední škola automobilní Jihlava. Školní 1a, 586 01 Jihlava. Identifikátor školy: 600 014 916 Česká školní inspekce Inspektorát v kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední škola automobilní Jihlava Školní 1a, 586 01 Jihlava Identifikátor školy: 600 014 916 Termín konání inspekce: 15., 16. a 19. únor

Více

Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A VIDEO. Vyučovací předmět:

Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A VIDEO. Vyučovací předmět: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A VIDEO CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové,

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Název veřejné zakázky: Robotické stavebnice pro účely projektu OP VK ZŠ Brno Název projektu: Ukaž mi směr a já najdu cestu pro své povolání Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.16/01.0056

Více

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole Střední škola technická Žďár nad Sázavou je od roku 2008 držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 pro oblast vzdělávání.

Více

Podpora specifického vzdělávání v Label Design, a.s. cesta k vytvoření kvalitního zázemí odborných zaměstnanců a špičkové kvality produkce a servisu.

Podpora specifického vzdělávání v Label Design, a.s. cesta k vytvoření kvalitního zázemí odborných zaměstnanců a špičkové kvality produkce a servisu. Příloha č. 3 Charakteristika předmětu zakázky výběrového řízení na služby: Podpora specifického vzdělávání v Label Design, a.s. cesta k vytvoření kvalitního zázemí odborných zaměstnanců a špičkové kvality

Více

ICT plán ZŠ praktické Bochov na rok 2009

ICT plán ZŠ praktické Bochov na rok 2009 ICT plán ZŠ praktické Bochov na rok 2009 Na období 1.1.2009 do 31.12.2009. (Dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30799/2005-551) Úvod.1 1.1. ICT gramotnost pedagogů 2 2. 2.. 3 1.2. Software 2. 2.. 3 1.3. Hardware

Více

Absolventské práce 9. ročníku pravidla pro tvorbu, průběh obhajob, kritéria hodnocení

Absolventské práce 9. ročníku pravidla pro tvorbu, průběh obhajob, kritéria hodnocení Absolventské práce 9. ročníku pravidla pro tvorbu, průběh obhajob, kritéria hodnocení Absolventská práce je jednou z forem, pomocí které škola ověřuje dovednosti, schopnosti a znalosti žáka, který končí

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 26 41 L/52 PROVOZNÍ ELEKTROTECHNIKA - 1 - 1. NÁZEV IDENTIFIKAČNÍ

Více

Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE

Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE 1 Metodická příručka výukového programu ZÁMEČNICKÉ PRÁCE Registrační číslo projektu: Název projektu: CZ.1.07/1.2.10/02.0020 Moderním vzděláváním k širšímu uplatnění v ţivotě Červen 2012 2 je spolufinancován

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ Obsah 1. Úvod 2. Kontaktní logické řízení 3. Logické řízení bezkontaktní Leden 2006 Ing.

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-244/13-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-244/13-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIE-244/13-E Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Mateřská škola Pardubice, Benešovo náměstí 2115 Sídlo: Benešovo náměstí

Více

S t ř e d o f r e k v e n č n í g e n e r á t o r HF1-VA5

S t ř e d o f r e k v e n č n í g e n e r á t o r HF1-VA5 ! Výroba elektrotechnických zařízení a systémů V E Z A S S t ř e d o f r e k v e n č n í g e n e r á t o r HF1-VA5 Návod k použití a technický popis Prosinec 2006 Hradec Králové! 1 OBSAH 1.Úvod 3 2. Technické

Více

DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ. Daniela Růžičková, NÚV ICT ve školství, 27. 4. 2016

DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ. Daniela Růžičková, NÚV ICT ve školství, 27. 4. 2016 DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ Daniela Růžičková, NÚV ICT ve školství, 27. 4. 2016 Digitální technologie ve vzdělávání Didaktický prostředek, podpora učení žáků Předmět výuky informatiky a ICT Součástí

Více

Využití interaktivní tabule ve výuce

Využití interaktivní tabule ve výuce Využití interaktivní tabule ve výuce Vzdělávání je neustále inovováno využíváním moderní didaktické techniky a učebních pomůcek, které se pro dnešní generaci vzdělávání staly téměř nepostradatelnými. V

Více

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit Číslo klíčové aktivity VI/2 Název klíčové aktivity Vazba na podporovanou aktivitu z PD OP VK Cíle realizace klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Příloha č. 1 Profil absolventa oboru Opravář zemědělských strojů Název školního vzdělávacího programu: OPRAVÁŘ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ

Příloha č. 1 Profil absolventa oboru Opravář zemědělských strojů Název školního vzdělávacího programu: OPRAVÁŘ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ 12. PŘÍLOHY Příloha č. 1 Profil absolventa oboru Opravář zemědělských strojů Název školního vzdělávacího programu: OPRAVÁŘ ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ Kód a název oboru vzdělání: 41-55-H/01 Opravář zemědělských

Více

ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007

ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007 ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007 Předkládá: Ústav sociální péče pro tělesně postiženou mládež, V Sídlišti 347, 330 22 Zbůch organizační složka státu Název zpracovatele Ústav sociální péče pro tělesně

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-1186/11-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-1186/11-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Sídlo: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky

Více

DIDAKTIKA PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ I.

DIDAKTIKA PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ I. DIDAKTIKA PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ I. Ing. Miroslav Čadílek. Brno 2005 Obsah 1. Úvod... 3 2. Předmět didaktiky odborného výcviku... 5 2.1. Návaznost didaktiky odborného výcviku na pedagogické a technické

Více

ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH 1 Základní pojmy Obsluha elektrických zařízení Pracovní úkony spojené s provozem zařízení jako jsou spínání, ovládání, regulování,

Více

Vyučovací hodina, příprava a vyučovací metody

Vyučovací hodina, příprava a vyučovací metody Učitelství praktického vyučování, PDT P02 Vyučovací hodina, příprava a vyučovací metody Vyučovací hodina, Druhy příprav na vyučování Vyučovací metody a jejich třídění, Domácí zadání. Připravil T. Svatoš,

Více

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky dle 156 odst. 1 písm. a) zákona; 2 Vyhlášky 232/2012 Sb.

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky dle 156 odst. 1 písm. a) zákona; 2 Vyhlášky 232/2012 Sb. Zadavatel: Česká republika Ministerstvo zemědělství Pozemkový úřad Tábor Název veřejné zakázky : Komplexní pozemková úprava Chotčiny Sídlem: Husovo náměstí 2938 390 01 Tábor Zastoupený: Ing. Davidem Mišíkem

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Červený Újezd 30, 273 51 Unhošť IČ:

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIA-500/10-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIA-500/10-A Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIA-500/10-A Název školy: Mateřská škola, Praha 4, Táborská 19 Adresa: Táborská 19/122, 140 00 Praha 4 Identifikátor: 600 036 278 IČ: 47

Více

Příznivé teploty pro vaše plasty

Příznivé teploty pro vaše plasty Příznivé teploty pro vaše plasty Řešení technického ohřevu ve výrobě www.voetsch-ovens.com 1 Spolehlivé procesy technického ohřevu ve výrobě plastových výrobků Ve výrobě plastových výrobků jsou téměř vždy

Více

Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů

Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů Přesnost provozních přístrojů je velmi důležitá pro spolehlivý provoz výrobního závodu a udržení kvality výroby. Přesnost měřicích přístrojů narušuje posun

Více

KONCEPCE ROZVOJE ISŠ CHEB 2013 2019

KONCEPCE ROZVOJE ISŠ CHEB 2013 2019 OBSAH Úvod... 2 1. ISŠ Cheb... 2 1.1. Aktuální stav... 2 1.2. Stanovené cíle... 3 1.3. Postupy, strategie, nástroje... 3 2. Výchovně-vzdělávací proces, celoživotní vzdělávání... 3 2.1. Aktuální stav...

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ ORGANIZAČNÍ ŘÁD I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Organizační řád Střední průmyslové školy, Klatovy, nábřeží Kpt. Nálepky 362 upravuje organizační strukturu a řízení, formy a metody práce školy a práva a povinnosti

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-2524/13-S. Mateřská škola Libiš

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-2524/13-S. Mateřská škola Libiš INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-2524/13-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby Mateřská škola Libiš Školní 192, 277 11 Neratovice mslibis@mslibis.cz IČO 70999473 Identifikátor

Více

čj. ČŠI-510/09-07 Charakteristika školy

čj. ČŠI-510/09-07 Charakteristika školy Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-510/09-07 Název školy: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Adresa: Na Sadech 308, 379 26 Třeboň Identifikátor: 600008291 IČ: 60816945 Místo

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Varování a vyrozumění

Varování a vyrozumění LEGISLATIVNÍ PODMÍNKY: zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení CÍL A URČENÍ: 1) zabezpečení varování a informování obyvatelstva 2) vyrozumění orgánů

Více

ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2006

ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2006 ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2006 Předkládá: Ústav sociální péče pro tělesně postiženou mládež, V Sídlišti 347, 330 22 Zbůch organizační složka státu Název zpracovatele Ústav sociální péče pro tělesně

Více

Nabídka oborů pro školní rok 2016-2017

Nabídka oborů pro školní rok 2016-2017 Nabídka oborů pro školní rok 2016-2017 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (přijímací zkoušky CERMAT) 23 45 L/01 Mechanik seřizovač (švp Mechatronik-seřizování a programování CNC strojů) 18 20 M/01 Informační

Více

část 1 IT vybavení, technické vybavení a elektronika

část 1 IT vybavení, technické vybavení a elektronika DRŽITEL CERTIFIKÁTU ČSN EN ISO 9001:2001 INVESTORSKÁ ČINNOST ŘÍZENÍ PROJEKTŮ PŘÍPRAVA STAVEB STAVEBNÍ ROZPOČTY KALKULACE CEN ORGANIZOVÁNÍ VÝBĚROVÝCH ŘÍZENÍ TECHNICKÝ DOZOR INVESTORA SLUŽBY KOORDINÁTORA

Více

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Třídnické y Každé pondělí v 8. 30 začínají třídní učitelé ve svých třídách tzv.

Více

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Kód DUMu Název DUMu Autor DUMu Studijní obor Ročník Předmět Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0560

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU V ČEHOVICÍCH ---------------------------------------------------------------------

ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU V ČEHOVICÍCH --------------------------------------------------------------------- ORGANIZAČNÍ ŘÁD OBECNÍHO ÚŘADU V ČEHOVICÍCH --------------------------------------------------------------------- ÚVODNÍ USTANOVENÍ Organizační řád je součástí vnitřního organizačního a kontrolního systému

Více

Studie proveditelnosti návrhu

Studie proveditelnosti návrhu Veřejná knihovna v Průhonicích Studie proveditelnosti návrhu Verze: Vytvořil: Poslední aktualizace: 0.2 - úvodní draft Mgr. Vítězslav Praks, PhD. 2011-03-01 Veřejná knihovna v Průhonicích 1.1 Úvod Obsahem

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Pracovní list pro téma V. 2.22 Ekonomické výpočty

Více

Pořadové číslo: 6. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce českého jazyka

Pořadové číslo: 6. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce českého jazyka Pořadové číslo: 6. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce českého jazyka 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu SIPVZ a rozšiřuje

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉM O AREÁLU

INFORMAČNÍ SYSTÉM O AREÁLU CHEMOPETROL, a.s. Strana 1/7 INFORMAČNÍ SYSTÉM O AREÁLU Schválil: Ing. Petr Cingr, generální ředitel a.s. Platnost od: 25.10.2004 Správce dokumentu: Zpracovatel: Odbor integrovaných systémů řízení Odbor

Více

Zajištění provozní funkčnosti platebních automatů a měničů bankovek pro Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zadavatel

Zajištění provozní funkčnosti platebních automatů a měničů bankovek pro Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zadavatel Základní údaje zadávací dokumentace k veřejné zakázce zadané v zadávacím řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky:

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace. Skálova 373, 511 01 Turnov

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace. Skálova 373, 511 01 Turnov Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace Skálova 373, 511 01 Turnov Identifikátor:

Více

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979 TNŽ 34 2612 Generální Ředitelství Českých drah Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem TNŽ 34 2612 Tato oborová norma stanoví základní technické

Více

ZPRÁVA O ZAJIŠTĚNÍ UDRŢITELNOSTI PROJEKTU

ZPRÁVA O ZAJIŠTĚNÍ UDRŢITELNOSTI PROJEKTU ZPRÁVA O ZAJIŠTĚNÍ UDRŢITELNOSTI PROJEKTU Číslo monitorovacího hlášení / zprávy Pořadové číslo monitorovacího hlášení 1 / zprávy předkládané příjemcem 1 Období Monitorovací hlášení / zpráva za období 29.

Více

Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIP-321/11-P. Střední škola, Bor, Plzeňská 231. Plzeňská 231, 348 02 Bor

Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIP-321/11-P. Střední škola, Bor, Plzeňská 231. Plzeňská 231, 348 02 Bor Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIP-321/11-P Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Střední škola, Bor, Plzeňská 231 Plzeňská 231, 348 02 Bor IČ: 00

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mgr. Jitka Kašová Obec Obříství ŠÚ Mělník

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mgr. Jitka Kašová Obec Obříství ŠÚ Mělník Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 033 025/99-2712 Oblastní pracoviště č.03 Signatura: ac3cs102 Okresní pracoviště Mělník INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: ZŠ Obříství okres Mělník IZO školy: 102286159 Identifikátor

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Hierarchická struktura řídicího systému

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. V tomto dokumentu jsou uvedena kritéria EU, která byla vypracována pro skupinu

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035. Závěrečná práce

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035. Závěrečná práce Závěrečná práce Studijní opora pro kurz Rozpočtování staveb v rámci projektu Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu Petr Hruška 2013 České Budějovice Obsah Průvodce studiem

Více

ICT plán. Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice - Hodnocení: ICT VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice

ICT plán. Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice - Hodnocení: ICT VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice ICT plán Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice - Hodnocení: ICT VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb, Strakonice Indikátor Aktuální stav k 22.3.2012 Plánovaný stav k 30. 5. 2014 1. řízení a plánování

Více

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II)

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových kompetencí a růst kvality vzdělávání Anotace

Více

Software IS Řízení stavebních zakázek

Software IS Řízení stavebních zakázek Software IS Řízení stavebních zakázek Stručný popis Informačního systému řízení zakázek Hlavní cíl - sledování zakázky od jejího mapování, získání, realizaci, dokončení a běhu záručních lhůt. Obsah a rozsah

Více

W H I R L P O O L KOMERČNÍ A PROFESIONÁLNÍ PRAČKY A SUŠIČKY

W H I R L P O O L KOMERČNÍ A PROFESIONÁLNÍ PRAČKY A SUŠIČKY W H I R L P O O L KOMERČNÍ A PROFESIONÁLNÍ PRAČKY A SUŠIČKY 2013 www.whirlpool-professional.com WHIRLPOOL PRÁDELNY Whirlpool profesionální řada praček a sušiček se zaměřuje stejně na potřeby velkých i

Více

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIB-731/14-B. Vyškovská 376, 685 01 Bučovice ddm.bucovice@tiscali.

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIB-731/14-B. Vyškovská 376, 685 01 Bučovice ddm.bucovice@tiscali. INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIB-731/14-B Název právnické osoby vykonávající činnost školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČO 70284083 Identifikátor 600126111 Právní forma Zastoupená Zřizovatel Dům

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Srubec, okr.

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Srubec, okr. ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Srubec, okr. České Budějovice Adresa: Srubec čp. 30, 370 06 České Budějovice Identifikátor

Více

TERMOSTAT KOLON LCT 5100

TERMOSTAT KOLON LCT 5100 TERMOSTAT KOLON LCT 5100 Návod k obsluze Výrobce: Vývoj a konstrukce: Dodavatel a servis: K Nouzovu 2090; 143 00 Praha 4 Tel.: + 420 225 983 400 + 420 225 983 410 Fax: + 420 244 403 051 e-mail: pristroje@ingos.cz

Více

8 EGPVTW RQ\QTPQUVK ĮÉFKEÉ U[UVÅO 5'.1)+%# 7PKXGT\½NPÉ OCPCIGOGPV RTQEGUW

8 EGPVTW RQ\QTPQUVK ĮÉFKEÉ U[UVÅO 5'.1)+%# 7PKXGT\½NPÉ OCPCIGOGPV RTQEGUW www.arburg.com Přehled řešení 1 2 Centrální řízení: řídicí systém SELOGICA umožňuje ovládání všech strojů ALLROUNDER, robotických systémů a aplikací ARBURG. Intuitivní ovládání: grafická ovládací plocha

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2011/2012 Základní škola a mateřská škola Zavlekov

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2011/2012 Základní škola a mateřská škola Zavlekov Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2011/2012 Základní škola a mateřská škola Zavlekov 1. Charakteristika školy 1.1. Základní škola a mateřská škola Zavlekov,příspěvková organizace,zavlekov 45

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 115 8/99-11048 Signatura: ak5ns101 Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Zvláštní škola Velké Meziříčí,

Více

ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ

ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ PROBLEMATIKA UNBUNDLINGU ČEZ Distribuce, a. s. POSTAVENÍ DISTRIBUTORŮ ELEKTŘINY NA TRHU S ELEKTŘINOU Provozovatelé distribučních soustav (např. ČEZ Distribuce, a. s.) regulovaný

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND A JEHO MOŽNOSTI 1. 4. 2010

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND A JEHO MOŽNOSTI 1. 4. 2010 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND A JEHO MOŽNOSTI 1. 4. 2010 1 Regionální individuální projekty v oblasti podpory 2.1 Projekty komplexního charakteru zaměřené na podporu aktivní politiky zaměstnanosti Připravují

Více

Moţnosti vzdělávání pro zaměstnance wellness center a day spa

Moţnosti vzdělávání pro zaměstnance wellness center a day spa Moţnosti vzdělávání pro zaměstnance wellness center a day spa Tomáš Mirovský Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA 1 Vzdělávání v oblasti wellness Zapojené organizace, které mohou vzdělávat (soukromé

Více

Rozvojový projekt na rok 2012

Rozvojový projekt na rok 2012 VYSOKÁ ŠKOLA: VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH (VŠTE) Rozvojový projekt na rok 01 Program: Podprogram: Formulář pro závěrečnou zprávu Program na podporu vzájemné spolupráce vysokých

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-2413/12-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-2413/12-A Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIA-2413/12-A Název právnické osoby Mateřská škola, Praha 2, Slovenská 27 vykonávající činnost školy: Sídlo: Slovenská 27/1726, 120 00 Praha

Více

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj.

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. 19485/2001-22 V Praze dne 2.7.2001 V současné dynamické době dochází k pohybu

Více

REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí

REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Název projektu: Malé školní arboretum učíme se v oživlé zahradě Konečný příjemce: Základní škola a Mateřská škola Kamenice, okr. Jihlava,

Více

Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1. Žádosti o finanční příspěvek (rozpočtu).

Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1. Žádosti o finanční příspěvek (rozpočtu). FOND MIKROPROJEKTŮ Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1 Žádosti o finanční příspěvek FMP (rozpočtu) V rámci výzvy Fondu mikroprojektů je zveřejněna následující Pomůcka pro

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 74/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 74/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 065 74/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 Signatura: af2ls102 Okresní pracoviště Litoměřice INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola/zařízení: Dům dětí a mládeže ELKO, Lovosice,

Více

1) Vstup uživatele do služby:

1) Vstup uživatele do služby: NÁZEV ŽADATELE: Diecézní charita Brno, IČO: 44990260 DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 70 sociální rehabilitace NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: 70 JI 525 Adapta Jihlava FORMULÁŘ A: Popis realizace

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: HARDWARE (HWR) Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační Forma vzdělání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 164 (5 hodin týdně) Platnost: 1. 9. 2009 počínaje 1. ročníkem

Více

Projekt TVORBA PROPAGAČNÍHO MATERIÁLU. města Borovany

Projekt TVORBA PROPAGAČNÍHO MATERIÁLU. města Borovany Projekt TVORBA PROPAGAČNÍHO MATERIÁLU města Borovany Anotace Žáci budou mít za úkol vybrat si a zpracovat jeden typ propagačního materiálu. Za použití vlastních fotografií a textu týkajícího se města Borovany

Více

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Příloha č. 2 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004 Miroslav Kunt Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Pozn.: Za českou archivní legislativu

Více

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu:

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu: Člověk a svět práce Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení Vzdělávací obsah předmětu je realizován v průběhu celého základního vzdělávání a je určen všem žákům. Obsah oboru je v 1. - 5. ročníku je

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-2334/14-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIA-2334/14-A INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIA-2334/14-A Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby IČ 00639028 Identifikátor 600005101 Právní forma Zastoupená Střední odborné učiliště kadeřnické,

Více

Požadavky na vybavení - autodílna dílna opravářů zemědělských strojů

Požadavky na vybavení - autodílna dílna opravářů zemědělských strojů Příloha ZD č. 2 (část 1) Požadavky na vybavení - autodílna dílna opravářů zemědělských strojů Typ stroje počet ks Pojízdný zvedák 3t Přístroj pro zkoušení vstřikovacích trysek naftových motorů Pojízdný

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIJ-335/13-J

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIJ-335/13-J INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIJ-335/13-J Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč, Žižkova 505 Sídlo: Žižkova 505, 674

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov 1 Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov Úvodní komentář k případové studii: Střední zdravotnická škola působí v regionu

Více

Zadávací dokumentace. Příloha

Zadávací dokumentace. Příloha Zadávací dokumentace Příloha Dodávka je rozdělena na 6 částí A, B, C, D, E, F dle účelu a charakteristiky položek. Každý uchazeč může nabídnout dodávku jedné nebo více částí. Zadavatel může vybrat pro

Více

11Příloha MZ partner 11. 1. MZ o zajištění udržitelnosti

11Příloha MZ partner 11. 1. MZ o zajištění udržitelnosti 11Příloha MZ partner 11 1. MZ o zajištění udržitelnosti Název projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji Část 1 - Identifikační údaje Název partnera Integrovaná střední

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._23_SM 1-3 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Olomouc Inspekční zpráva Středisko praktického vyučování PRAKTIK s. r. o., Olomouc, tř. 17. listopadu 6/A Adresa tř. 17. listopadu 6/A, 772 00 Olomouc Identifikátor:

Více

MAPA KORUPČNÍCH RIZIK CENIA (stav k datu 30. 9. 2014)

MAPA KORUPČNÍCH RIZIK CENIA (stav k datu 30. 9. 2014) Úsek vnitřních služeb (50) Riziková činnost Název / popis Opatření ke snížení Agenda auditní a kontrolní činnosti 1 Kontrolní činnost 2 Kontrolní činnost 3 Kontrolní činnost zatajování zjištěných hrubých

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY UHERSKÝ BROD,

SOCIÁLNÍ SLUŽBY UHERSKÝ BROD, ZŘIZOVACÍ LISTINA příspěvkové organizace Článek I. Základní ustanovení Město Uherský Brod v souladu s ustanovením 84 odst. 2 písm. e) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) ve znění pozdějších

Více

Charakteristika kurzu BE4

Charakteristika kurzu BE4 CZ.1.07/3.2.03/04.0040 - Partnerská síť Aktivní angličtina s online lektory strana 1 z 6 Charakteristika kurzu BE4 Aktualizace: 31. 3. 2015 Kurz vytvořil: Jazyková škola ATHENA s.r.o. Kurz ověřil: Jazyková

Více

Charakteristika předmětu CHEMIE

Charakteristika předmětu CHEMIE Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu CHEMIE Předmět CHEMIE se na Gymnáziu Jiřího Ortena vyučuje v prvním aţ třetím ročníku čtyřletého gymnázia a v sekundě aţ septimě

Více

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11 Veřejná zakázka SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí Zadávací dokumentace 1. Obchodní podmínky, platební

Více

Majetek státu, s nímž má právo hospodařit DIAMO, státní podnik

Majetek státu, s nímž má právo hospodařit DIAMO, státní podnik Věstník NKÚ, kontrolní závěry 289 10/18 Majetek státu, s nímž má právo hospodařit DIAMO, státní podnik Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen NKÚ

Více

Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin

Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin USKLADNĚNÍ Střešní prosvětlovací panely musí být skladovány tak, aby byly chráněny proti povětrnostním

Více