Prevence nemocničních nákaz

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prevence nemocničních nákaz"

Transkript

1 Prevence nemocničních nákaz Kvalita a bezpečí v následné a dlouhodobé péči Olomouc Renata Pokorná

2 Nozokomiální (nemocniční nákazy) NN Nákazy vzniklé v příčinné souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení, pro posouzení je rozhodující místo přenosu(!). NN nespecifické Odrážejí epidemiologickou situaci ve spádové oblasti. Význam příjmové osobní epidemické anamnézy (!). Např. běžná respirační onemocnění nebo alimentární onemocnění.

3 NN specifické Důsledek diagnostických či terapeutických výkonů. Endogenního původu (z kolonizovaného místa pacienta), nevyžadují zvláštní protiepidemická opatření. Exogenního původu, mají specifickou epidemiologii, prevenci i terapii. Během hospitalizace dochází pravidelně ke kolonizaci nemocničními kmeny. (kolonizují hlavně stafylokoky (MRSA!) a G- střevní tyčky).

4 Zdroje a cesty přenosu NN jiný pacient ošetřující personál návštěvník potrava voda vzduch ventilace katétry endoskopy dezinfekční prostředky

5 Predisponující faktory vzniku NN věk defekty specifické imunity základní onemocnění (např.jaterní, nádorové, kožní, diabetes, dysfunkce ledvin, neutropenie) jiné infekce (např. HIV, chřipka - sekundární bakteriální pneumonie) specifická léčba (např. cytotoxické léky, steroidy, ATB) trauma (např. popáleniny, úrazy, chirurgické výkony, intravenózní a močové katétry, dekubity)

6 Přerušení cesty přenosu NN Dodržování zásad hygienicko-epidemiologického režimu, správné mytí a dezinfekce rukou a účelný a cílený úklid podstatně snižují výskyt NN!!! Bariérová ošetřovací technika.

7 Hygienické požadavky na provoz

8 Odběr a vyšetření biologického materiálu Jednorázové rukavice použít pouze pro jednu ošetřovanou osobu, biologický materiál ukládat do standardizovaných nádob a dekontaminovatelných přepravek, zajistit transport biologického materiálu okamžitě po odběru, vyloučit znehodnocení fyzikálními vlivy, během transportu nesmí dojít ke kontaminaci žádanky přepravovaným materiálem.

9 Lednice na biologický materiál Vyčlenit lednici na ukládání biologického materiálu včetně prázdných vaků od transfuzních přípravků, neukládat do lednice na léky ani do lednice na potraviny.

10 Čistící místnosti Slouží k dekontaminaci pomůcek a nástrojů vyčleněná samostatná místnost, rozdělení místnosti na část čistou a špinavou, uložení čistého materiálu a pomůcek do skříní, nádob, přepravek PVC uzavřených víkem, regály opatřené závěsy, věnovat pozornost výpustím dřezů, umyvadel a čistícím pomůckám kontaminace (pseudomonády, enterobactery, klebsielly).

11 Čisté sklady na zdravotnický materiál a pomůcky Nepoužívat k odkládání použitých pomůcek a materiálu. Neprovádět v těchto místnostech dekontaminaci pomůcek a nástrojů. Materiál ukládat do regálů, skříní nebo na palety ne na zem! Pravidelně provádět úklid.

12 Manipulace se stravou I. Teplota kuchyňsky upravené teplé stravy ke konzumaci nejméně 60ºC. Pokrmy nevydané ve lhůtě nelze dále skladovat, opakovaně ohřívat, zchlazovat, zmrazovat. Tekutá výživa podávaná ústy a výživa aplikovaná gastrickou sterilní sondou se připravuje a podává zásadně čerstvá. Lednice na uložení potravin pacientů (na obalu potraviny podmínky skladování) měření teploty a zápisy.

13 Manipulace se stravou II. Uložení pacientské stravy (např. studená večeře, přídavky pro diabetiky) vyčleněná lednice, popřípadě společná s personální viditelně označená část pro pacienty. Houbičky, hadříky, odkapávače na nádobí jednorázové, výměna, ošetření, vysušení (mikrobiální kontaminace bakteriemi perzistujícími ve vlhkém prostředí -pseudomonády, klebsielly, enterobactery). Hrnečky, skleničky, lahvičky se savičkami na nočním stolečku udržovat v čistotě. Mikrovlnné trouby, termosky na čaj, pravidelný režim očisty.

14 Manipulace se stravou III. Zdravotní průkazy 19 zákon 258/2000Sb. o ochraně veřejného zdraví fyzické osoby přicházející při pracovních činnostech ve stravovacích službách, při výrobě potravin nebo při uvádění potravin do oběhu do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy musí mít zdravotní průkaz, který vydává praktický lékař nebo závodní preventivní lékař před zahájením činnosti a fyzickou osobu registruje.

15 Manipulace s použitým prádlem I. Výměna lůžkovin dle potřeby, nejméně 1x týdně, vždy po kontaminaci, převazu, přeložení a propuštění pacienta personál používá ochranný plášť,empír, jednorázovou zástěru, při kontaminaci biologickým materiálem rukavice.. Na pokrytí vyšetřovacích stolů a lehátek používat jednorázový materiál měnit po každém pacientovi. Použité prádlo odkládat do pytlů podle stupně znečištění, druhu, třídit v místě použití, neroztřepávat, nepočítat a skladovat ve vyčleněném větratelném prostoru podlaha i stěny omyvatelné a dezinfikovatelné.

16 Manipulace s použitým prádlem II. Počítat prádlo včetně kontroly je možné pouze vyčleněném prostoru. Prádlo kontaminované parazity ošetřit vhodným insekticidem, vložit do pytle PVC a po 24 hodinách předat do prádelny. Personál manipulující s použitým prádlem musí používat ochranný oděv, čepici, ústenku a rukavice, dodržuje zásady osobní hygieny, po skončení práce provede hygienickou dezinfekci rukou.

17 Manipulace s čistým prádlem Čisté prádlo při přepravě chránit před znečištěním a druhotnou kontaminací (vhodný obal, skříňový vozík, klecový kontejner krytý obalem). Přepravníky(klece na prádlo) a zásobníky na čisté prádlo čistit a dezinfikovat nejméně 1x denně. Čisté prádlo na odděleních skladovat v čistých skříních, regálech, uzavřených skladech (pravidelně čistit a dezinfikovat), ne na vozíku na chodbě přikryté prostěradlem. Vozík s čistým nepoužitým a nespotřebovaným prádlem lze uložit do uzavřeného skladu pro skladování čistého prádla. Prádlo z vozíku již neukládat zpět do skříně.

18 Úklid Denně a na vlhko (odpovídající podlahová krytina). Dodržovat četnost úklidu. Rozlévání dezinfekčních přípravků a saponátů do lahví od nápojů nebo infúzních lahví nepřípustné. Úklidové pomůcky,úklidové vozíky udržovat v čistotě, vyčlenit místnost na skladování. Mopový systém praní mopů v pračce, ne ručně, dokonalé sušení, distribuce čistých a suchých mopů.

19 Malování a odstraňování odpadů Malování 1x za 2 roky, vždy, dojde-li ke kontaminaci stěn a stropů biologickým materiálem. Odpad třídit a odstraňovat denně, drobný odpad, jednorázové jehly a ostré předměty ukládat do pevnostěných, uzavíratelných, spalitelných obalů bez další manipulace. Obaly na odpad označit kódem odpadu a nákladovým střediskem nebo názvem oddělení. Shromažďovací prostředky na nebezpečný odpad označit kódem odpadu, nákladovým střediskem nebo názvem oddělení, jménem a příjmením zodpovědné osoby, identifikačním listem odpadu.

20 Dezinfekce I. Dezinfekční přípravky postup podle návodu výrobce. Ředění: voda + dezinfekční přípravek. Dodržovat koncentraci a expoziční dobu Nádoby vždy označit (název přípravku, koncentrace, datum). Pro každou směnu čerstvé (8 nebo 12 hodin).

21 Sterilizace I. Jednorázové pomůcky se nesmí opakovaně používat ani opakovaně sterilizovat sterilizovat (např. kyslíkové brýle, masky, dýchací okruhy atd.). Přístroje, pomůcky a předměty určené ke sterilizaci používat v souladu s návodem výrobce. Kontrola sterilizace monitorovat sterilizační cyklus, kontrolovat účinnost přístroje. Vést dokumentaci záznam (druh materiálu, parametry sterilizace, datum, jméno a podpis osoby, vyhodnocení nebiologických systémů).

22 Sterilizace II. Horkovzdušná sterilizace parametry sterilizace: 160ºC/60minut 170ºC/30minut 180ºC/20minut Do komory vkládat materiál v obalu (polyamid sáčky nebo kovová dóza s víkem), volně pouze podávky a toulec. Nelze sterilizovat prádlo ani obvazový materiál pouze zdravotnické prostředky z kovu, skla, porcelánu, keramiky a kameniny.

23 Sterilizační obaly a uložení vysterilizovaného materiálu Sterilizační obaly jednorázové nebo pevné, opakovaně používané opatřit procesovým testem (např. toulec na podávky). Obal s vysterilizovaným materiálem označit datem sterilizace, exspirace a kódem pracovníka. Nepopisovat do aktivní zóny pouze za svár. Jednorázový obal otvírat peel efektem. Exspirační doba volně ložený (6dnů), uzavřená skříň, zásuvka(12 týdnů), dvojitý obal (12 týdnů volně ložený, 6 měsíců chráněné prostředí).

24 Zdravotničtí pracovníci hygienické požadavky Při práci používat ochranné pomůcky, individualizovat pro každou osobu, nutno odložit ihned po výkonu (pláště, empíry, čepice, ústenky, rukavice). Jednorázové rukavice po použití ihned odložit, nepoužívat opakovaně, nedezinfikovat, nenosit do zásoby v kapsách, na úklid a povrchovou dezinfekci používat rukavice gumové (pouze částečně chrání ruce před agresivními účinky dezinfekčních přípravků. Nenosit šperky, hodinky a umělé nehty na rukou. Důsledně dodržovat hygienu rukou.

25 Mytí rukou Ruce vždy umýt po sejmutí rukavic viz Metodické opatření č. 6/2005 Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči. Ruce nejprve zvlhčit, pak nanést mycí přípravek ze zásobníku, vlastní mytí 30 vteřin. Zásobníky na mycí přípravky při každé výměně náplně řádně omýt, vymýt, dezinfikovat. Zásobníky označit (název přípravku, datum exspirace, číslo šarže z originálního obalu).

26 Nejčastěji opomíjená místa při mytí rukou správně provedeným mytím rukou se sníží mikrobiologický obraz pokožky pouze o 1 2 logaritmické řády

27 Hygienická dezinfekce rukou (HDR) Vtírat alkoholový dezinfekční prostředek zásadně do suché pokožky rukou do úplného zaschnutí. Provést vždy HDR po náhodné kontaminaci biologickým materiálem(ne mytí rukou). Dávkovací zařízení (zásobníky) - při každé výměně náplně řádně omýt, vymýt, dezinfikovat, případně sterilizovat. Zásobníky označit (název přípravku, datum exspirace, číslo šarže z originálního obalu).

28 Hygienická dezinfekce rukou Efektivní a účelná aplikace přípravku na všechna místa pokožky rukou. Správně provedenou hygienickou dezinfekcí rukou dojde ke snížení výskytu mikroorganismů o 4 5 logaritmických řádů.

29 Hygienickou dezinfekci proveďte vždy:

30 Hlavní zásady prevence výskytu NN v léčebné a ošetřovatelské péči 1. Sterilizace, dezinfekce, asepse (správné zásady a postupy) 2. Omezení predisponujících faktorů dohled u nemocných léčených kortikosteroidy, supresivy kontrola ochrany prolomené bariéry (nekrózy, tromby, dekubity, šok) 3. Ošetřovatelská péče bariérová ošetřovací technika péče o pacienta (hygiena pacienta, polohování, masáže, péče o dekubity) péče o přístrojovou techniku a vybavení 4. Zábrana tvorby aerosolů správné postupy dekontaminace (biologický materiál, znečištěné prádlo, manipulace s odpadem).

31 Zásady bariérového ošetřovacího režimu Osobní ochranné prostředky a oděv. Hygiena rukou a používání rukavic. Individualizace pomůcek. Aseptické postupy. Dekontaminace pomůcek. Cílený a účelný úklid.

32 Izolační opatření Vyčlenit pokoj označit izolace nebo zvýšený hygienický režim. Zavedení zásad bariérového ošetřovacího režimu a jeho dodržování. Řídit se pravidly bezpečné práce. Používat ochranné pomůcky. Označit dokumentaci. Informovat zdravotnický i nezdravotnický personál. Režim návštěv.

33 Evidence a hlášení nemocničních nákaz Evidence všech nemocničních nákaz. Orgánu ochrany veřejného zdraví hlásit: hromadný výskyt těžké poškození zdraví úmrtí

34 DĚKUJI ZA POZORNOST

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

Provozní řád školní kuchyně.

Provozní řád školní kuchyně. Základní škola a Mateřská škola Cítoliby, školní kuchyně v MŠ. Provozní řád školní I. Všeobecná úvodní část. II. Zásady provozní a osobní hygieny. III. Bezpečnost při práci v kuchyni IV. Příprava, tepelná

Více

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb.

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. 320 VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2010, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. Ministerstvo

Více

SEBEHODNOCENÍ. II. Hygiena a bezpečnost pokrmů. POŽADAVEK PLNĚNÍ Poznámka

SEBEHODNOCENÍ. II. Hygiena a bezpečnost pokrmů. POŽADAVEK PLNĚNÍ Poznámka SEBEHODNOCENÍ II. Hygiena a bezpečnost pokrmů 1. OSOBNÍ HYGIENA A ZDRAVOTNÍ STAV 1.1 OSOBNÍ ČISTOTA: 1.1.1 Mají pracovníci upravený vzhled, dbají na osobní čistotu a čistotu pracovního oděvu? 1.1.2 Jsou

Více

Nové akreditační standardy SAK, o.p.s. jak na to změny v hygienických požadavcích na provoz ZZ v souvislosti s vyhláškou č. 306/2012 Sb.

Nové akreditační standardy SAK, o.p.s. jak na to změny v hygienických požadavcích na provoz ZZ v souvislosti s vyhláškou č. 306/2012 Sb. Nové akreditační standardy SAK, o.p.s. jak na to změny v hygienických požadavcích na provoz ZZ v souvislosti s vyhláškou č. 306/2012 Sb. Odborný seminář SAK, o.p.s. Fakultní nemocnice Ostrava 30. 5. 2013

Více

Baby centrum M O T Ý L E K, s.r.o.

Baby centrum M O T Ý L E K, s.r.o. P R O T O K O L H A C C P stanovení kritických bodů Baby centrum M O T Ý L E K, s.r.o. Obchodní firma: Sídlo firmy: Přemyšlenská 90, Praha 8 Kobylisy, 182 00 IČ: 24693383 Účinnost: od 8. 11. 2010 POŢADAVKY

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V D 1 Denní hygiena Běžná denní hygiena Péče o ústa Česání a mytí vlasů Péče o nehty na rukou Mytí během dne (rukou, obličeje atd.) Vysmrkání se Použití intimspreje Péče o zubní náhrady očištění Nasazení

Více

1. Údaje o zařízení : 2. Popis zařízení : 3. Režimové požadavky:

1. Údaje o zařízení : 2. Popis zařízení : 3. Režimové požadavky: V provozním řádu je stanoven režim dne v mateřské škole, zohledňující věkové a fyzické zvláštnosti dětí, podmínky jejich pohybové aktivity a otužování, režim stravování včetně pitného režimu, způsob vhodného

Více

Provozní ád sb rného dvora M styse erný D l

Provozní ád sb rného dvora M styse erný D l Provozní ád sb rného dvora M styse erný D l NA ODPAD KATEGORIE: O, N OBSAH: 1.1 Základní údaje o za ízení 1.2 Charakter a ú el za ízení 1.3 Stru ný popis za ízení 1.4 Technologie a obsluha za ízení 1.5

Více

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 MODUL 1 Hygienické požadavky na prodejny Číslo 1 HYGIENA POTRAVIN dle nařízení ES č. 852/2004

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb.,

Více

Předmět úpravy. Umístění

Předmět úpravy. Umístění 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti ve znění vyhlášek č. 148/2004 Sb., č. 320/2010 Sb. a č. 422/2013 Sb. Ministerstvo

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Hygiena. celku je chránit pracovníky i spotřebitele před infekčními i dalšími chorobami. Možná nebezpečí ohrožení zdraví strávníků

Hygiena. celku je chránit pracovníky i spotřebitele před infekčními i dalšími chorobami. Možná nebezpečí ohrožení zdraví strávníků Téma č. 18 obor Kuchařské práce/zařízení závodů Hygiena Účel Účelem hygienických opatření při práci v kuchyni a potravinářství jako celku je chránit pracovníky i spotřebitele před infekčními i dalšími

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví. ze dne 2. března 2001. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti.

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví. ze dne 2. března 2001. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti. Změna: 148/2004 Sb. Změna: 320/2010 Sb. Změna: 422/2013 Sb. 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Ministerstvo zdravotnictví

Více

ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb., 320/2010 Sb., 422/2013 Sb. Čl. 1 1 Předmět úpravy

ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb., 320/2010 Sb., 422/2013 Sb. Čl. 1 1 Předmět úpravy VYHLÁŠKA 106/2001 Sb. Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb., 320/2010 Sb., 422/2013 Sb. Ministerstvo zdravotnictví

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc + 420 588 441 111, e-mail: fn@fnol.cz. Nakládání s odpady

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc + 420 588 441 111, e-mail: fn@fnol.cz. Nakládání s odpady FAKULTNÍ NEMCNICE LMUC I. P. Pavlova 6, 775 20 lomouc + 420 588 441 111, e-mail: fn@fnol.cz SMĚRNICE Č. SM-K001 Nakládání s odpady 6. vydání ze dne: 10. 4. 2012 Skartační znak: A Účinnost od: 10. 4. 2012

Více

6. Co po Vás chce vyhláška - popisná dokumentace

6. Co po Vás chce vyhláška - popisná dokumentace 1. Co je HACCP - systém kritických bodů (HACCP) nejsou kritické body - systém kritických bodů znamená Systém zdravotní nezávadnosti - spíše doložené uplatnění určitého přístupu než dokonalá formální dokumentace

Více

Provozní řád mateřské školy

Provozní řád mateřské školy I. Provozní doba MŠ: Provozní řád mateřské školy 6.30 17.00 Režimové požadavky: I. Orientační režim dne Orientační režim dne dětí vychází z rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání, charakteristiky

Více

5.6.17.7.2. Umělá koupaliště

5.6.17.7.2. Umělá koupaliště 5.6.17.7.2. Umělá koupaliště http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/koupalistebazeny-a-sauny/umela-koupaliste Základní požadavky na bezpečnost a hygienu na umělých koupalištích upravuje

Více

Ceník placených služeb uživatele pro rok 2014

Ceník placených služeb uživatele pro rok 2014 Domov pro seniory kamenec, Slezská Ostrava, příspěvková organizace Směrnice ředitele č. 3/14 Ceník placených služeb uživatele pro rok 2014 I. Uživatelé na oddělení D1 až D4 s individuálně sjednanou podporou

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka F a k u l t n í n e m o c n i c e K r á l o v s k é V i n o h r a d y, Š r o b á r o v a 5 0, P r a h a 1 0 Ústav soudního lékařství Laboratorní příručka ÚSTAV SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ Toxikologická laboratoř

Více

Sterilizace a desinfekce zdravotnických materiálů

Sterilizace a desinfekce zdravotnických materiálů Sterilizace a desinfekce zdravotnických materiálů Podmínky pro přežívání mikrobů: Účinky dezinfekce a sterilizace podstatně ovlivňuje výchozí koncentrace mikrobů. Podstatný vliv má též rezistence různých

Více

Obecně závazná vyhláška obce Jindřichov č.26 o nakládání s komunálním odpadem

Obecně závazná vyhláška obce Jindřichov č.26 o nakládání s komunálním odpadem Obecně závazná vyhláška obce Jindřichov č.26 o nakládání s komunálním odpadem Zastupitelstvo obce Jindřichov vydává dne 26. 11. 2001 v souladu s l7 odst. 2 zákona Č. 185/2001 Sb., o odpadech a změně některých

Více

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bona Parkett Polish

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Bona Parkett Polish strana 1(5) 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1 Obchodní název přípravku: Další názvy přípravku: - 1.2 Použití přípravku: Leštící prostředek na parkety 1.3 Identifikace: výrobce: distributora:

Více

ZDRAVOTNÍK. - vybrané paragrafy pro seminář vedoucích táborů ------------------------------------------------------------

ZDRAVOTNÍK. - vybrané paragrafy pro seminář vedoucích táborů ------------------------------------------------------------ 3 ZDRAVOTNÍK březen 2011 Tento Táborový vševěd obsahuje vybrané paragrafy zákona 258/2000 dle posledního stavu textu po novelách a úplné znění Vyhlášky 106 / 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací

Více

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Bezpečnostní list Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku nebo Obchodní

Více

148/2004 Sb. VYHLÁŠKA

148/2004 Sb. VYHLÁŠKA 148/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 24. března 2004, kterou se mění vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona

Více

Základní škola a Mateřská škola Žimrovice Meleček 91, 747 42 Žimrovice

Základní škola a Mateřská škola Žimrovice Meleček 91, 747 42 Žimrovice Směrnice č.2 PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Škola: Základní škola a Mateřská škola Žimrovice Vypracoval: Mgr. David Šrom, ředitel školy Vydáno dne: 26.12.2011 Účinnost od: 1.1.2012 Počet stran : 6 Pedagogická

Více

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno 1. Úvodní ustanovení Domácí řád obsahuje zásady pro zajištění klidného a spokojeného života a pořádku v

Více

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Bezpečnostní list Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku nebo Obchodní

Více

Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č.

Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č. Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č. 4) Předpis č. 306/2012 Sb. Vyhláška o podmínkách předcházení vzniku a

Více

8 Ob. Metodický list číslo. Ubytování evakuovaných osob Nouzové ubytování. Vydáno dne: 2. prosince 2011 Stran: 5. I.

8 Ob. Metodický list číslo. Ubytování evakuovaných osob Nouzové ubytování. Vydáno dne: 2. prosince 2011 Stran: 5. I. Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany taktické postupy zásahu Název: Ubytování evakuovaných osob Nouzové ubytování I.

Více

Městský ústav sociálních služeb města Plzně, příspěvková organizace Klatovská 90, 301 00 Plzeň PROVOZNÍ ŘÁD OBSAH

Městský ústav sociálních služeb města Plzně, příspěvková organizace Klatovská 90, 301 00 Plzeň PROVOZNÍ ŘÁD OBSAH PROVOZNÍ ŘÁD OBSAH Čl. 1 ÚČEL A OBLAST PLATNOSTI... 2 Čl. 2 ZÁKLADNÍ POJMY, DEFINICE, ZKRATKY... 2 Čl. 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 2 Čl. 4 OBECNÉ ÚDAJE... 3 4.1 POSLÁNÍ... 3 4.2 ZÁKLADNÍ PRINCIPY... 3 4.3 CÍLOVÁ

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) SAVO

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) SAVO BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 3.1.2006 SAVO 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE 1.1 Chemický název látky / obchodní

Více

MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM

MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Masarykovo náměstí 128, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm PROVOZNÍ ŘÁD ÚTULKU PRO PSY MĚSTA ROŽNOVA POD RADHOŠTĚM I. Základní ustanovení 1. Tento provozní řád (dále jen řád ) slouží

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2015

Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 ; MĚSTO BECHYNĚ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 o systému shromažďování, sběru,

Více

Ubytovací a požární řád

Ubytovací a požární řád Ubytovací a požární řád Ubytovatel: IČO 04297474, (dále jen ubytovatel ) Odpovědná osoba: Ing. Radomír Honč, jednatel, tel. 602 189 285 Ing. Jana Burgárová, jednatel Správce: Iveta Hončová, tel. 607 171

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BŘECLAV, SLOVÁCKÁ 40 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY (platný od 12.4.2016) Projednáno na provozní poradě v dubnu 2016 Mgr. Iva Jobánková ředitelka školy 1 Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

I. Úkony pé e o vlastní osobu

I. Úkony pé e o vlastní osobu PrÏõÂloha cï. 1 k vyhlaâsïce cï. 505/2006 Sb. innosti pro hodnocení schopnosti zvládat úkony pé e o vlastní osobu a úkony sob sta nosti a odchylný zp sob hodnocení t chto úkon u osob do 18 let v ku I.

Více

Vyhlá ka obce Bludov o nakládání s komunálním a stavebním odpadem.

Vyhlá ka obce Bludov o nakládání s komunálním a stavebním odpadem. Vyhlá ka obce Bludov o nakládání s komunálním a stavebním odpadem. Zastupitelstvo obce se usneslo dne 17. 12. 2001 vydat podle 10 písm. a) a 84 odst. 2 písm. l) zákona. 128/2000 Sb., o obcích, a v souladu

Více

RAVAKahoj BEZPEČNOSTNÍ LIST. dle zák. č. 356/2003 Sb.,vyhl., č. 231/2004 Sb. a vyhl. č. 232/2004 Sb. RASIN čistič odpadů

RAVAKahoj BEZPEČNOSTNÍ LIST. dle zák. č. 356/2003 Sb.,vyhl., č. 231/2004 Sb. a vyhl. č. 232/2004 Sb. RASIN čistič odpadů Datum vydání: 4.8.2005 Strana: Verze 1 6 A Datum revize: 22.3.2006 Strana 1/6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce : 1.1 Identifikace látky nebo přípravku : 1.2 Použití látky nebo

Více

Obec Polepy. Obecně závazná vyhláška číslo 2/2014. o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Polepy

Obec Polepy. Obecně závazná vyhláška číslo 2/2014. o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Polepy Obec Polepy Obecně závazná vyhláška číslo 2/2014 o nakládání s komunálním odpadem na správním území obce Polepy Zastupitelé obce Polepy se na svém zasedání dne 7. dubna 2014 usnesli vydat na základě 17

Více

Směrnice pro zajištění BOZP Provozní řád venkovních hracích ploch aktualizace 01. 04. 2016 1

Směrnice pro zajištění BOZP Provozní řád venkovních hracích ploch aktualizace 01. 04. 2016 1 Směrnice pro zajištění BOZP Provozní řád venkovních hracích ploch aktualizace 01. 04. 2016 1 Provozní řád venkovních hracích ploch zpracovaný v souladu s požadavky 13, odst. 2, zákona č. 258/2000 Sb. v

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V K 1 Základní informace, možnost poradit se Možnosti řešit nepříznivou sociální situaci Identi ikace vlastních potřeb Vytvoření pocitu přijetí a bezpečí pro řešení situace Podpora motivace k přijetí dlouhodobých

Více

Kolejní řád. K o l e j n í ř á d. 1 Základní ustanovení

Kolejní řád. K o l e j n í ř á d. 1 Základní ustanovení Vysoká škola polytechnická Jihlava, Tolstého 16, 586 01 Jihlava Čj.: KR/11/00208-11/04106 K o l e j n í ř á d 1 Základní ustanovení 1. Vysokoškolská kolej (dále jen kolej) je účelovým zařízením Vysoké

Více

Zelená Lípa Hostivice, poskytovatel sociálních služeb Pelzova 1701, 253 01 Hostivice. VNITŘNÍ ŘÁD. Čl. 1

Zelená Lípa Hostivice, poskytovatel sociálních služeb Pelzova 1701, 253 01 Hostivice. VNITŘNÍ ŘÁD. Čl. 1 Zelená Lípa Hostivice, poskytovatel sociálních služeb Pelzova 1701, 253 01 Hostivice. VNITŘNÍ ŘÁD Čl. 1 Vnitřní řád je závazný pro uživatele služby, jejich rodinné příslušníky, návštěvníky a zaměstnance.

Více

VYHLÁŠKA č. 106/2001 Sb.

VYHLÁŠKA č. 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA č. 106/2001 Sb. Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 148/2004 Sb. Ministerstvo

Více

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ PROVOZNÍ ŘÁD VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ Provozovatel : Obec Hřebeč Vymezení plochy víceúčelového sportovního areálu: pozemková parcela č. 1106/1,1106/7 Každý návštěvník je povinen seznámit

Více

Příloha 1: Technické podmínky pro provádění úklidu

Příloha 1: Technické podmínky pro provádění úklidu Příloha 1: Technické podmínky pro provádění úklidu Obsah přílohy 1 Všeobecné požadavky:... 3 2 Administrativa... 4 2.1 Administrativa - denní úklid... 4 2.2 Administrativa - týdenní úklid... 5 2.3 Administrativa

Více

Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka. č. 4/2003 ze dne 4.11.2003

Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka. č. 4/2003 ze dne 4.11.2003 Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka č. 4/2003 ze dne 4.11.2003 O nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na uzemí obcí Plaňany, Blinka, Hradenín a Poboří Zastupitelstvo

Více

SMĚRNICE PRO ORGANIZACI A ZABEZPEČENÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY

SMĚRNICE PRO ORGANIZACI A ZABEZPEČENÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2 662 15 Brno SMĚRNICE PRO ORGANIZACI A ZABEZPEČENÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY Zpracovatel: Monika Janečková Datum vydání:

Více

OBEC SVOJŠíN. Obecně závazná vyhláška obce Svojšín č. 1/2015,

OBEC SVOJŠíN. Obecně závazná vyhláška obce Svojšín č. 1/2015, OBEC SVOJŠíN Obecně závazná vyhláška obce Svojšín č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky MPO č. 231/2004 Sb.

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky MPO č. 231/2004 Sb. Datum vydání: 5.1.2006 Datum revize v ČR: 12.4.2006 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku: BOTZ Flüssigglasur 9341 Lehmbraun zemitá

Více

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče

HODNOTÍCÍ STANDARDY pro hodnocení kvality a bezpečí poskytovatele lůžkové zdravotní péče CQS - CZECH ASSOCIATION FOR QUALITY CERTIFICATION SECRETARIAT: Prosecká 412/74, 190 00 Praha 9 - Prosek IČ: 69346305 DIČ: CZ69346305 tel.: +420 286 019 533, +420 286 019 534 e-mail: jolsanska@cqs.cz, vfiliac@ezu.cz

Více

B E Z P E N O S T N Í L I S T podle vyhlá ky.27/1999 Sb.

B E Z P E N O S T N Í L I S T podle vyhlá ky.27/1999 Sb. 1 /7 Bod. 1 Identifikace výrobku nebo p í pravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Chemický název látky / obchodní název p í pravku : AKVATRON 12 1.1.1.Dal í název látky / p í pravku p í padn kódy p í pravku

Více

Hygiena a epidemiologie

Hygiena a epidemiologie Hygiena a epidemiologie Hygiena - obor, který se zabývá zdravým způsobem života z hlediska jedince i společnosti a dodržováním pravidel tohoto způsobu. Epidemiologie - je vědy, která se zabývá výskytem

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační

Více

Kyselina citronová monohydrát

Kyselina citronová monohydrát 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘ ÍPRAVKU A SPOLEČ NOSTI/PODNIKU Údaje o výrobku Obchodní název : Kyselina citronová Použitím : Disperzní použití Dodavatel : Narita DOX s.r.o. Slovinská 752/7 Praha 10, 101 00 Telefonní

Více

Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře

Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře Sociální služby města Nový Bor, příspěvková organizace B.Egermanna 950, 473 01 Nový Bor Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře Služba: Denní stacionáře Aktualizace:

Více

HLINSKO. 1.2 Výchozí údaje a podklady. 1.3 Základní charakteristika objektu

HLINSKO. 1.2 Výchozí údaje a podklady. 1.3 Základní charakteristika objektu Počet stran: 9 ŘÍZENÍ, ODSTRANOVÁNÍ, ČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE MATERIÁLŮ OBSAHUJÍCÍCH AZBEST (BOLETICKÝCH PANELŮ A ZBYTKOVÉHO PRACHU V RÁMCI KOMPLEXNÍHO ZATEPLENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLY LEŽÁKŮ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Duben 2016

OBOROVÁ SPECIFIKACE Duben 2016 OBOROVÁ SPECIFIKACE Duben 2016 Textilie pro zdravotnictví a zařízení sociálních služeb Technické požadavky OS P 80-07 Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace)

Více

STANDARD KVALITY SPOD č. 2

STANDARD KVALITY SPOD č. 2 MĚSTO JABLUNKOV, Městský úřad Jablunkov orgán sociálně-právní ochrany STANDARD KVALITY SPOD č. 2 2. Prostředí a podmínky 2a Výkon sociálně-právní ochrany je zajištěn v prostorách vhodných pro komunikaci

Více

Provozní řád domova mládeže. Organizační opatření

Provozní řád domova mládeže. Organizační opatření STRANA: 1 z 7 Organizační opatření 1. Dokument je závazný pro zaměstnance a žáky všech druhů a forem studia. 2. Kontrolou plnění tohoto dokumentu pověřuji vedoucí domova mládeže. 3. Revize č. 1 dokumentu

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V D 1 Osoba v nepříznivé sociální situaci přijímá službu, která je podmíněná ochotou řešit nepříznivou sociální situaci Hlavní řešená témata Základní stabilizace Základní doklady Vzdělávání Pracovní uplatnění

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 25.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 25.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 25.5.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: PROFLOOR PROFI

Více

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84 O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o poplatku za komunální odpad Městské zastupitelstvo v Hranicích schválilo dne 13. června 2000 usnesením č.

Více

strávníci od 7 do 11let přesnídávka 9.- Kč oběd 22.-Kč svačina 6.- Kč celkem 37,- Kč Za ZŠ a MŠ Syrovice Mgr. Alena Rohrerová, ředitelka školy

strávníci od 7 do 11let přesnídávka 9.- Kč oběd 22.-Kč svačina 6.- Kč celkem 37,- Kč Za ZŠ a MŠ Syrovice Mgr. Alena Rohrerová, ředitelka školy Řád školní jídelny Provozovatelem školní jídelny je Základní škola a mateřská škola Syrovice, příspěvková organizace. 1. Školní jídelna Syrovice připravuje obědy ve dnech školního vyučování ZŠ a MŠ a to

Více

Školní řád. od 1. 9. 2015

Školní řád. od 1. 9. 2015 Základní škola a Mateřská škola Nový Jičín, Jubilejní 3, příspěvková organizace pracoviště Jubilejní 3 http://www.zsjubilejni.cz, tel.: 556 708 066, e-mail: skola@zsjubilejni.cz Školní řád od 1. 9. 2015

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 16.1.2007 Datum revize: 1.2.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 16.1.2007 Datum revize: 1.2.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 16.1.2007 Datum revize: 1.2.2010 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo směsi Název: Další názvy látky: 1.2 Použití látky /

Více

Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ

Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Společenství vlastníků Kralovická 1450/1451 (41/43) DOMOVNÍ ŘÁD. Článek 1 Obecná ustanovení

Společenství vlastníků Kralovická 1450/1451 (41/43) DOMOVNÍ ŘÁD. Článek 1 Obecná ustanovení Společenství vlastníků Kralovická 1450/1451 (41/43) DOMOVNÍ ŘÁD Článek 1 Obecná ustanovení 1) Tento domovní řád je vydáván v souladu s občanským zákoníkem a stanovami společenství za účelem zabezpečení

Více

1. Mateřská škola Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvková organizace, 360 07, Karlovy Vary. Odloučené pracoviště: MŠ Krymská 12

1. Mateřská škola Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvková organizace, 360 07, Karlovy Vary. Odloučené pracoviště: MŠ Krymská 12 1. Mateřská škola Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvková organizace, 360 07, Karlovy Vary Odloučené pracoviště: MŠ Krymská 12 Vypracovala: Bc. Kateřina Kalinová, Vedoucí učitelka odloučeného pracoviště

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace Návrh VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 117 odst. 5 zákona č..../2006 Sb., o zdravotní péči: Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Více

Provozní řád. městského koupaliště. Rychnov nad Kněžnou. ve Včelném - Bělidlo

Provozní řád. městského koupaliště. Rychnov nad Kněžnou. ve Včelném - Bělidlo Provozní řád městského koupaliště Rychnov nad Kněžnou ve Včelném - Bělidlo Provozní řád městského koupaliště ve Včelném - Bělidlo Rychnov nad Kněžnou Provozovatel : TS RK, s.r.o. Rychnov nad Kněžnou, Soukenická

Více

Provozní řád sociální služby denní stacionáře

Provozní řád sociální služby denní stacionáře Provozní řád sociální služby denní stacionáře zpracovaný podle 15 odst. 2, zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů I. Základní údaje Název poskytovatele

Více

Obecně závazná vyhláška č. 4/2006 města Kopřivnice o odpadech

Obecně závazná vyhláška č. 4/2006 města Kopřivnice o odpadech Obecně závazná vyhláška č. 4/2006 města Kopřivnice o odpadech Zastupitelstvo města Kopřivnice se na svém 2. zasedání, konaném dne 7. 12. 2006, usneslo vydat na základě 17 odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb.,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. 14.6.2010 10.1.2016 str. 1 ze 7 CARBONBOR Zn. Datum vydání: Datum revize:

BEZPEČNOSTNÍ LIST. 14.6.2010 10.1.2016 str. 1 ze 7 CARBONBOR Zn. Datum vydání: Datum revize: 10.1.2016 str. 1 ze 7 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Registrační číslo: 3464 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Jako kapalné

Více

Nákup zdravotnických pomůcek

Nákup zdravotnických pomůcek VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Zadávání zakázek mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ), zakázka malého rozsahu Veřejná zakázka zadávaná na části

Více

SMLOUVA O PROVÁDĚNÍ ÚKLIDOVÝCH SLUŽEB č. 324/03/09 uzavřená dle ustanovení 51 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

SMLOUVA O PROVÁDĚNÍ ÚKLIDOVÝCH SLUŽEB č. 324/03/09 uzavřená dle ustanovení 51 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů SMLOUVA O PROVÁDĚNÍ ÚKLIDOVÝCH SLUŽEB č. 324/03/09 uzavřená dle ustanovení 51 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů Objednatel: Společenství vlastníků jednotek domu Bechlínská

Více

Provozní řád Dětské skupiny Bukovinka

Provozní řád Dětské skupiny Bukovinka Provozní řád Dětské skupiny Bukovinka Zpracovala: Vlasta Teuchnerová, pedagogická pracovnice Garant: Pavel Malík, starosta obce Účinnost: od 1. 7. 2016 Obsah 1 Údaje o zařízení...2 2 Úvodní ustanovení...2

Více

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP. pro rok 2013

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP. pro rok 2013 Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista III. Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista III. 1. Kterým předpisem jsou stanoveny povinnosti fyzických

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

84_2008_Sb. 84/2008 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 26. února 2008

84_2008_Sb. 84/2008 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 26. února 2008 84/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. února 2008 o správné lékárenské praxi, bližších podmínkách zacházení s léčivy v lékárnách, zdravotnických zařízeních a u dalších provozovatelů a zařízení vydávajících léčivé

Více

SAVO RAZANT. SAVO RAZANT je tekutý uvolňovač odpadů umyvadel, dřezů a van.

SAVO RAZANT. SAVO RAZANT je tekutý uvolňovač odpadů umyvadel, dřezů a van. Datum vydání: 31.5.2004 Datum revize:28.11.2006 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: 1.2 Použití

Více

V Rožnově p. R. dne 16. dubna 2007. Směrnice č.3. k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků ve škole

V Rožnově p. R. dne 16. dubna 2007. Směrnice č.3. k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků ve škole Základní škola Rožnov pod Radhoštěm, 5. května 1700, okres Vsetín, příspěvková organizace 5. května 1700, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm V Rožnově p. R. dne 16. dubna 2007 Směrnice č.3 k zajištění bezpečnosti

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 Poskytovatelem sociální služby: Adresa: Sídlo: DOMOV PRO SENIORY JAVORNÍK, p. o., Školní 104, 790 70 J a v o r n í k J A V O R N Í K IČO: 75004101 Zapsán:

Více

Vítáme všechny děti ve školce a přejeme radostný a bezproblémový školní rok 2014/2015

Vítáme všechny děti ve školce a přejeme radostný a bezproblémový školní rok 2014/2015 Vítáme všechny děti ve školce a přejeme radostný a bezproblémový školní rok 2014/2015 V letošním roce se budete setkávat s těmito zaměstnanci : učitelky : logopedie : kuchyně : úklid : stravování : Monika

Více

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE V souladu s 28 písm. g) a 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním a vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění a vyhláškou č. 108/2005

Více

Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb 350 02. Domácí řád. Úvodní ustanovení

Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb 350 02. Domácí řád. Úvodní ustanovení Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb 350 02 Zařízení poskytující sociální služby Domov pro osoby se zdravotním postižením, týdenní a denní stacionář Mája

Více

I. Údaje o zařízení. Mateřská škola, Tišnov, U Humpolky 1686, 666 01 Tišnov

I. Údaje o zařízení. Mateřská škola, Tišnov, U Humpolky 1686, 666 01 Tišnov Směrnice pro zajištění BOZP Provozní řád venkovních hracích ploch aktualizace 01. 04. 2016 1 Provozní řád venkovních hracích ploch zpracovaný v souladu s požadavky 13, odst. 2, zákona č. 258/2000 Sb. v

Více

VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6

VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6 VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6 Platnost od 1.1.2004 VÝROBA PLYNŮ PRO MEDICINÁLNÍ ÚČELY VYDÁNÍ PROSINEC 2003 1. Zásady Tento doplněk se zabývá průmyslovou výrobou medicinálních plynů,

Více

I. Cíl a poslání sanatoria

I. Cíl a poslání sanatoria OBSAH I. Cíl a poslání sanatoria 3 II. Přijetí do zařízení.. 3 III. Základní ubytovací a stravovací služby 4 1. Ubytování. 4 2. Úklid a údržba.. 5 3. Praní, ošacení a žehlení.. 6 4. Stravování. 7 IV. Základní

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE MEŠNO č. 2/2012

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE MEŠNO č. 2/2012 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE MEŠNO č. 2/2012 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM Zastupitelstvo

Více

84/2008 Sb. VYHLÁŠKA

84/2008 Sb. VYHLÁŠKA 84/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. února 2008 o správné lékárenské praxi, bližších podmínkách zacházení s léčivy v lékárnách, zdravotnických zařízeních a u dalších provozovatelů a zařízení vydávajících léčivé

Více

Obecně závazná vyhláška města Moravská Třebová č. 5/2006,

Obecně závazná vyhláška města Moravská Třebová č. 5/2006, Obecně závazná vyhláška města Moravská Třebová č. 5/2006, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem, vznikajícím

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2015

Obecně závazná vyhláška č. 2/2015 r~ ~ ~.t~.~:: Č.j.MMJ/ŽP/2999/201 5 JID: 52357/2015/MMJ Statutární město Jihlava becně závazná vyhláška č. 2/2015 kterou se stanoví systém shromažd ování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T strana 1/5 Datum vyhotovení: 6.12.2012 Datum revize: 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU, SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace přípravku NPK 10-10-10 13S Registrační číslo látky Nepřiděluje se Účel použití přípravku

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 Datum revize: AKTIVIT SUPER SPRAY

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 Datum revize: AKTIVIT SUPER SPRAY Datum vydání: 4.12.2006 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2 Použití

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PROVOZNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŠLAPANOV, příspěvková organizace PROVOZNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vnitřní předpis č.: Č.j.: Spisový znak: A 10 Obsah : I. Úvodní ustanovení II. Údaje o zařízení 1) Adresa, typ,

Více