GRAFICKÉ ADAPTÉRY. Pracovní režimy grafické karty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GRAFICKÉ ADAPTÉRY. Pracovní režimy grafické karty"

Transkript

1 GRAFICKÉ ADAPTÉRY Grafický adaptér (též videokarta, grafická karta, grafický akcelerátor) je rozhraní, které zabezpečuje výstup obrazových dat z počítače na zobrazovací jednotku (monitor, displej, dataprojektor, atd.). Grafický procesor zpracovává obrazová data, uložená ve video paměti (resp. operační paměti) a převádí je na videosignál (analogový nebo digitální), který je přenášen do zobrazovací jednotky. Je nutné mít vyváženou kombinaci grafického adaptéru se zobrazovací jednotkou, neboť ne každá dokáže využít všechna rozlišení, která grafický adaptér zvládá a naopak. Grafické adaptéry se liší zejména svými procesory (GPU), typy a velikostí pamětí, způsobem připojení do počítače, rozhraním pro vstup/výstup obrazového signálu a možnostmi rozšíření. Na výkonnost a stabilitu grafického adaptéru má vliv také kvalita softwarového ovladače. Pracovní režimy grafické karty textový režim: režim, který umožňuje zobrazovat pouze předem definované znaky, jako jsou písmena (A, a, B, b, C, c,...), číslice (1, 2, 3,...), speciální znaky (&, ^, %,...) a pseudografické znaky (různé rámečky, horizontální, vertikální a diagonální části úseček apod.). Tyto znaky jsou přesně definované pomocí matic bodů a je možné je zobrazovat pouze jako celek. grafický režim: režim, ve kterém jsou informace zobrazovány po jednotlivých obrazových bodech tzv. pixelech (Picture Element). Tento režim již nepoužívá předem definované znaky, ale může z jednotlivých pixelů vykreslit prakticky "libovolnou" informaci. Každý pixel se skládá ze tří subpixelů, každý subpixel reprezentuje jednu základní barvu (R-červená, G-zelená, B-modrá). Binární číslo pak reprezentuje intenzitu dané barvy nejčastěji v rozsahu 8 bitů (0 až 255).

2 3D režim: režim trojrozměrného (3D) modelování a zobrazení objektů na 2D monitoru. Grafické akcelerátory, které se dnes výhradně používají pro tento režim zobrazení, mají za úkol vytvářet na 2D monitoru iluzi prostoru. 3D objekt (model) se pro zobrazení vytvoří z velkého počtu malých trojúhelníků. Základní operací, která se v rychlé 3D počítačové grafice požaduje, je zobrazení osvětleného trojúhelníku s nanesenou texturou (2D obrázek, který se nanáší na objekt složený z trojúhelníků (resp. z polygonů neboli mnohoúhelníků) a dává mu realistický vzhled dřevo, obličej, hladina, atd.). Výsledné prostorové obrazy jsou pak z těchto zjednodušených modelů renderovány (vytváří se výsledný 3D obraz). Další operací, kterou vykonávají grafickými akcelerátory, je výpočet fyzikálního modelu scény.: výpočty spojené se vzájemným překrýváním jednotlivých objektů, průhlednost, nasvětlení zdrojem světla (světelné mapy, stíny objektu), odrazy a průsvit výpočet trajektorie (dráhy) objektu a případné kolize pohybujících se objektů Bump Mapping - simulace nerovnosti povrchu těles (např. vlnící se hladina vody) Skrývání objektu v mlze Antialiasing vyhlazení hran objektu a mnoho dalších složitých matematických operací. GPU se tedy stará jak o vytvoření modelu, tak o složité matematické výpočty spojené se simulací fyzikálních zákonitostí zobrazované scény, což výrazně urychluje hlavní procesor počítače. ideální stav zubaté hrany vyhlazení hran (aliasing) (antialiasing) Zubaté hrany objektu (bez vyhlazení - antialiasingu)

3 Technologie Bump Mapping simulace nerovnosti povrchu těles Základní blokové schéma jednoduché grafické karty Při práci zapisuje procesor počítače obrazová data do video paměti. Takto zapsaná data jsou potom čtena procesorem videokarty (GPU), který na jejich základě vytváří digitální obraz. Digitální obraz je posílán na vstup DAC (Digital Analog Convertor), což je převodník, který z něj vytváří analogový obrazový elektrický signál určený pro monitory nebo dataprojektory, řízené spojitě (analogově) se měnící hodnotou signálů tří základních barevných složek (Red - červená, Green - zelená, Blue - modrá). Procesor videokarty (grafické procesorové jádro - GPU) je čip, který tvoří základ grafické karty, komunikuje na základě jednoduchých příkazů s centrální procesorovou jednotkou. Provádí jednoduché instrukce a zabezpečuje kompletní zpracování obrazových dat. Grafické procesory využívají video paměti umístěné na grafické kartě, popř. využívají určitou vyhrazenou část operační paměti.

4 Video paměť slouží k uložení instrukcí a obrazových dat v době jejich zpracování. Kapacita závisí především na rozlišení, barevné hloubce a na tom, zda grafická karta umožňuje zpracování prostorových (3D) objektů. Velikost pamětí u současných grafických karet se pohybuje od 512 MB do 2 GB. Typ použité polovodičové paměti do značné míry ovlivňuje její rychlost. Současné grafické akcelerátory využívají typ GDDR-3, GDDR-4 a GDDR-5. Integrovaná grafická jádra na základní desce (severní most) nebo přímo v hlavním procesoru počítače (CPU) a levnější grafické karty mohou využívat pro ukládání obrazových dat část operační paměti počítače. RAMDAC - Jde o kombinaci tří D/A (Digital-to-Analog) převodníků (pro každou RGB složku jeden) a malé SRAM paměti pro uložení barevné mapy. Slouží k převodu digitálního videosignálu na analogový, který vyžadují CRT monitory, starší LCD displeje a dataprojektory. Jeho rychlost se udává v MHz a ovlivňuje maximální zobrazovací frekvenci při určitém rozlišení obrazu. Čím rychleji RAMDAC pracuje, tím více obrazů se vykreslí na monitoru při stanoveném rozlišení. U dnešních LCD panelů a dataprojektorů není konverze videosignálu nutná, neboť přímo pracují s digitální podobou videosignálu. Sběrnice grafického adaptéru propojuje procesor grafické karty (GPU) s pamětí grafické karty a dalšími částmi grafického adaptéru. Sběrnice pro spojení se základní deskou počítače - velmi zastaralé grafické karty byly zasouvány do slotu sběrnice ISA, později byla vyvinuta speciální lokální sběrnice VESA Local Bus. Následovaly grafické karty určené pro systémovou sběrnici PCI a vyhrazenou grafickou lokální sběrnici AGP (2x, 4x, 8x). V současné době jsou k dispozici grafické akcelerátory určené výhradně pro vyhrazenou grafickou lokální sběrnici PCI Express x16 (verze 1.x, 2.0, 3.0). Rozhraní pro připojení zobrazovací jednotky D-Sub (D-Subminiature) Jedná se o starší rozhraní pro propojení grafického adaptéru se zobrazovací jednotkou. Nabízí pouze analogový výstup videosignálu přes 15 pinový konektor. Digitální videosignál je pomocí obvodu RAMDAC převeden na analogový, který je následně použit na vykreslení obrazu prostřednictvím zobrazovací jednotky. Konverze videosignálu může zhoršit jeho kvalitu, analogový videosignál je navíc více náchylný na rušení.

5 DVI (Digital Visual Inteface) Rozhraní je primárně určeno k přenosu nekomprimované digitální obrazové informace. V závislosti na použitých signálech se dnes používají především tyto konektory: DVI-D nabízí výstup pouze digitálního videosignálu. Toto rozhraní je určeno výhradně pro novější LCD panely a dataprojektory, nelze na něj napojit přes redukci starší CRT monitory čí dataprojektory vybavené pouze analogovým vstupem. DVI-I nabízí výstup jak digitálního tak i analogového videosignálu. Tato specifikace vznikla z důvodu zachování kompatibility mezi novější grafickou kartou s DVI rozhraním a starší zobrazovací jednotkou opatřenou výhradně analogovým vstupem. DVI-A je specifikace DVI rozhraní, které poskytuje na svém výstupu pouze analogový videosignál. Single DVI link se skládá ze 4 párů kroucené dvoulinky (červený, zelený, modrý a informaci o obnovovací frekvenci (Clock rate), přenos je 24 bitů na pixel (složka každé základní barvy R, G, B je kódována 8 bity). Dual DVI link se navíc skládá z rezervní linky v podobě dalších kroucených párů pro přenos červené, zelené a modré složky videosignálu. V případě požadavku na přenos většího objemu dat (vyšší rozlišení, obnovovací frekvenci nebo větší počet bitů pro kódování složek RGB), tedy požadavek na větší šířku přenosového pásma, než stanovuje norma pro DVI Single link, se použije rezervní linka. HDMI (High Definition Multimedia Interface) Jedná se o vysokorychlostní rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. HDMI podporuje přenos videa ve standardní nebo HD kvalitě (od specifikace HDMI 1.4 také 3D obraz) a až 8 kanálový digitální zvuk. Podporuje technologii HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) umožňující ochranu digitálního obsahu ve vysokém rozlišení při jeho přenosu mezi zařízeními. HDMI se dnes využívá nejen u grafických adaptérů v počítači, ale také u dalších zařízení spotřební elektroniky (např. domácí kina, Blu-Ray přehrávače, TV přijímače, atd.). HDMI rozhraní je zpětně kompatibilní se standardem DVI-D. HDMI kabely rozdělujeme do tří skupin, které jsou označeny A, B a C.

6 Typ A je 19 pinový konektor a podporuje režimy SDTV a HDTV. HDMI A je zároveň fyzicky kompatibilní z DVI-D single link. Typ B je 29 pinový a má oproti typu A dvakrát větší šířku pásma. Je možno přenášet obraz až v rozlišení WQUXGA ( ). Je zpětně kompatibilní s DVI-D dual link. Typ C (HDMI C-mini) se používá u přenosných zařízení. Má stejný počet pinů jako konektor A (19) a je možné ho pomocí redukce také na konektor A připojit. DisplayPort Vysokorychlostní, plně digitální rozhraní pro přenos nekomprimovaných obrazových dat ve vysokém rozlišení s podporou až 8 kanálového zvuku a ochrany DPCP (DisplayPort Content Protection) využívající 128 bitové šifrování AES. Základní druhy grafických karet 1. Integrované grafické čipy - jsou přímo součástí čipové sady základní desky počítače (starší řešení) nebo jsou součástí hlavního procesoru počítače (současné řešení). Nejsou příliš výkonné, pro běžné používání počítače uživatelem jejich výkon postačí (přehrávání videa, kancelářské aplikace, internetové služby a starší hry). Výhodou je nižší pořizovací cena sestaveného počítače (není nutná investice do samostatné grafické karty) a nižší el. příkon. 2. Samostatné grafické karty současné grafické karty se zasouvají do rozšiřujícího slotu vyhrazené lokální grafické sběrnice (starší AGP, popř. PCI Express x16) připojené přímo na severní most (MCH) čipové sady. Samostatné grafické karty lze vybírat z poměrně široké nabídky, od grafických karet určených pro kancelářské aplikace a jednodušší hry, až po výkonné grafické akcelerátory určené pro nejnovější hry, 3D modelovací programy a náročný střih videa. Podporuje-li čipová sada Multi-GPU technologie (SLI, CrossFireX), lze do počítače připojit více než jednu grafickou kartu pro výrazné zvýšení výkonu v grafických aplikacích.

7 Multi-GPU technologie Technologie umožňující propojení více grafických karet mezi sebou za účelem zvýšení grafického výkonu. V případě použití 2 karet je obraz rozdělen na polovinu, každá grafická karta renderuje přidělenou polovinu obrazu. V případě soustavy 4 karet je rozdělen obraz na kvadranty. Multi-GPU technologie je určena výhradně pro grafické karty zapojené do vyhrazené grafické lokální sběrnice PCI Express. Standard AGP nepodporuje Multi-GPU technologie. Tuto technologii podporují oba přední výrobci grafických akcelerátorů: Společnost nvidia technologie SLI (Scalable Link Interface) umožňující propojení tzv. SLI můstkem více grafických karet v jedné základní desce tak, aby mohly fungovat současně. Všechny takto propojené karty musí být stejného typu (stejné modely). Pokud je jedna pomalejší, zpomalí na její úroveň všechny ostatní. Technologie PhysX Grafické karty podporující tuto technologii využívají GPU k výpočtům fyzikálního modelu (náročné matematické výpočty) zobrazované scény (např. reálný pohyb těles včetně kolizí, nasvětlení, stíny, deformace, zakřivení, výbuchy, chování kapalin a plynů, simulace reálných povrchů, atd.). PhysX má několik funkčních módů: - jedna grafická karta akceleruje grafiku i fyzikální model, - více grafických karet akceleruje grafiku i fyzikální model, - jedna grafická karta akceleruje výhradně fyzikální model, ostatní pouze grafiku. Společnost AMD (AMD koupila tvůrce: společnost ATI) technologie CrossFireX, která umožňuje propojení až čtyř GPU napájených na grafické karty zapojených na jedné základní desce tak, aby mohly fungovat současně. CrossFire je možné skládat z různých verzí GPU (různé modely) u karet jedné série. Multi-GPU technologie vyžaduje: základní desku s čipovou sadou podporující Multi-GPU technologii, napájecí zdroj s dostatečným výstupním výkonem a dostatkem napájecích konektorů, kvalitní chlazení komponent a počítačové skříně, dostatek finančních prostředků.

8 Nejznámějším předchůdcem obou zmiňovaných technologií bylo propojení dvou grafických akcelerátorů 3Dfx Voodoo 2 SLI (uvedeno na trh na přelomu let 1997 až 1998). Toto řešení fungovalo na principu rozdělení sudých/lichých řádek obrazu mezi jednotlivé čipy/karty. Základní parametry grafických karet U grafických karet nás většinou zajímají následující parametry: 1. Grafické procesorové jádro (GPU) typ (výrobce), počet, taktovací kmitočet, technologie výroby (velikost tranzistoru v nm) 2. Sběrnice na základní desce počítače (AGP, PCI Express x16) 3. Podpora Multi-GPU technologie (SLI, CrossFireX) 4. Příkon udává množství spotřebované elektrické energie za jednotku času [watt]. Hodnota příkonu je významná pro výběr napájecího zdroje počítačové sestavy. 5. Video paměť kapacita, typ GDDR paměti, vyhrazená / sdílená s operační pamětí 6. Paměťová sběrnice šířka sběrnice [bit], taktovací kmitočet [MHz], sběrnice spojující GPU s video pamětí. 7. RAMDAC frekvence převodníků [MHz] 8. Výstup na zobrazovací zařízení (D-Sub, DVI, HDMI, DisplayPort) 9. Chlazení grafického čipu žádné (pouze starší grafické karty), pasivní, pasivní+aktivní 10. Podpora nových technologií a algoritmů pro tvorbu, zobrazení a výpočty spojené s fyzikálním modelem zobrazované 3D scény. 11. Podpora DirectX sada knihoven od Microsoftu poskytujících aplikační rozhraní (API) pro přímé ovládání hardwaru. Programové rozhraní využívají vývojáři při tvorbě her, multimediálních aplikací, grafického uživatelského prostředí operačního systému, atd. Alternativou k DirectX je rozhraní OpenGL (Windows, Linux, Mac OS X, atd.). 12. Další výbava grafické karty výstup TV out, VIVO rozhraní (Video Input, Video Output), podpora více výstupů na monitory (např. 2x DVI či HDMI rozhraní), stereoskopické 3D brýle, ovladače grafického adaptéru pro více operačních systému (Windows 98, XP, Windows 7, Linux, atd) + aktualizace, další softwarová výbava (např. grafické programy, hry, atd).

9 Rychlost (výpočetní výkon) grafických adaptérů Zobrazuje-li grafický adaptér (resp. akcelerátor) na monitoru scénu, která se pohybuje (např. film, probíhající počítačovou hru, atd.), musí ji lidské oko vnímat jako plynule spojitou bez nežádoucích efektů (trhání neboli snímkování scény). Využívá se zde jisté nedokonalosti lidského zraku (jeho setrvačností). Promítáme-li za 1 sekundu více jak 25 navzájem různých snímků za sebou, vnímá je naše oko jako spojitý (plynulý) děj, který je ve skutečnosti vytvářen nespojitě. Prvním parametrem určujícím rychlost grafického adaptéru je počet promítaných snímků za 1 sekundu, tzv. Frame rate (nebo také FPS frames per second) při určitém rozlišení obrazu a barevné hloubce. Čím větší vyžadujeme rozlišení obrazu, tím více klesá FPS. Požadavkem je, aby byl promítaný děj vnímán lidským okem jako spojitý (netrhaný). Dalším parametrem vyjadřujícím rychlost grafické karty je Fill rate, udávající počet vykreslených pixelů (obrazových bodů) za jednu sekundu. U grafických akcelerátorů vykreslujících 3D scénu je velmi důležité, kolik milionů trojúhelníků dokáže vykreslit za 1 sekundu (trojúhelník - základní prvek, ze kterého se sestavuje 3D model objektu).

GRAFICKÉ KARTY. Pracovní režimy grafické karty. Základní blokové schéma grafické karty

GRAFICKÉ KARTY. Pracovní režimy grafické karty. Základní blokové schéma grafické karty GRAFICKÉ KARTY Grafická karta (též videokarta, grafický adaptér) je zařízení, které zabezpečuje výstup dat z počítače na obrazovku monitoru, tj. přebírá data od procesoru a převádí je na videosignál, který

Více

Zobrazovací a zvuková soustava počítače

Zobrazovací a zvuková soustava počítače Zobrazovací a zvuková soustava počítače textový a grafický režim grafická karta analogový a digitální zvuk zvuková karta Zobrazovací soustava Je jednou z nejdražších a energeticky nejnáročnějších částí

Více

Karel Johanovský Michal Bílek SPŠ-JIA GRAFICKÉ KARTY

Karel Johanovský Michal Bílek SPŠ-JIA GRAFICKÉ KARTY Karel Johanovský Michal Bílek SPŠ-JIA GRAFICKÉ KARTY Úvod Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje tzv. VIVO

Více

Grafické karty. Autor: Kulhánek Zdeněk

Grafické karty. Autor: Kulhánek Zdeněk Grafické karty Autor: Kulhánek Zdeněk Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, příspěvková organizace Kód: VY_32_INOVACE_ICT_826 1.11.2012 1 1. Grafická

Více

PŘEDSTAVENÍ GRAFICKÉHO PROCESORU NVIDIA G200

PŘEDSTAVENÍ GRAFICKÉHO PROCESORU NVIDIA G200 PŘEDSTAVENÍ GRAFICKÉHO PROCESORU NVIDIA G200 Bc.Adam Berger Ber 208 Historie a předchůdci G200 V červnu roku 2008 spatřila světlo světa nová grafická karta od společnosti Nvidia. Tato grafická karta opět

Více

Základní deska (mainboard, motherboard)

Základní deska (mainboard, motherboard) Základní deska (mainboard, motherboard) Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a integrovaným součástem na základní desce poskytnout elektrické napájení.

Více

Hardware. Z čeho se skládá počítač

Hardware. Z čeho se skládá počítač Hardware Z čeho se skládá počítač Základní jednotka (někdy také stanice) obsahuje: výstupní zobrazovací zařízení CRT nebo LCD monitor počítačová myš vlastní počítač obsahující všechny základní i přídavné

Více

G R A F I C K É K A R T Y

G R A F I C K É K A R T Y G R A F I C K É K A R T Y Grafická karta nebo také videoadaptér je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. Režimy grafických karet TEXTOVÝ

Více

Grafické adaptéry a monitory

Grafické adaptéry a monitory Grafické adaptéry a monitory 1 Obsah přednášky Generace grafických adaptérů. Principy AGP. Rozhraní monitorů. Principy tvorby barev. Organizace video paměti. Nově technologie výroby monitorů. 2 Vývojové

Více

DUM č. 14 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 14 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 14 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 24.02.2014 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: Grafické karty: zapojení, součásti, napájení, chlazení.

Více

ARCHITEKTURA AMD PUMA

ARCHITEKTURA AMD PUMA VŠB-TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra informačných technológií ARCHITEKTURA AMD PUMA Martin Raichl, RAI033 21. listopadu 2009 Ján Podracký, POD123 Obsah Architektura AMD PUMA nová

Více

) informace o stavu řízené veličiny (předávaná řídícímu systému) - nahrazování člověka při řízení Příklad řízení CNC obráběcího stroje

) informace o stavu řízené veličiny (předávaná řídícímu systému) - nahrazování člověka při řízení Příklad řízení CNC obráběcího stroje zapis_rizeni_uvod - Strana 1 z 9 20. Úvod do řízení Řízení Zpětná vazba (angl. #1 je proces, kdy #2 část působí na základě vstupních informací a zpětné vazby na #3 část zařízení tak, aby se dosáhlo požadovaného

Více

Hardware Základní pojmy. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp

Hardware Základní pojmy. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp Základní pojmy Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu:

Více

Grafické adaptéry a monitory

Grafické adaptéry a monitory Grafické adaptéry a monitory 1 Základní pojmy Rozlišení: počet zobrazovaných bodů na celou obrazovku Příklad: monitor VGA s rozlišením 640 x 480 bodů (pixelů) na každém řádku je 640 bodů, řádků je 480

Více

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně ZVT HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně HW vybavení PC Hardware Vnitřní (uvnitř počítačové skříně) Vnější ( ) Základní HW základní jednotka + zobrazovací zařízení + klávesnice + (myš) Vnější

Více

Herní PC HAL3000 Artemis výkonný lovec pro nekončící zábavu

Herní PC HAL3000 Artemis výkonný lovec pro nekončící zábavu HAL3000 Artemis W8 HAL3000 Artemis W8; Herní sestava HAL3000 Artemis představuje ideální volbu pro uživatele, kteří chtějí schopné a kvalitní PC v dostupnější kategorii pro hraní her na vysoké detaily

Více

Grafická karta SVGA (2) Grafická karta SVGA (1) Grafická karta SVGA (4) Grafický akcelerátor: Grafická karta SVGA (3) Grafická karta SVGA (5)

Grafická karta SVGA (2) Grafická karta SVGA (1) Grafická karta SVGA (4) Grafický akcelerátor: Grafická karta SVGA (3) Grafická karta SVGA (5) Grafická karta SVGA (1) Grafická karta SVGA (Super Video Graphics Array) je dnes nejpoužívanější typ grafické karty Skládá se z následujících částí: procesor (GPU Graphics Processing Unit): řídí činnost

Více

Ten nejlepší zážitek z vysokého rozlišení. Vlajková loď mezi zábavními notebooky s Full HD a jednotkou Bluray Disc Combo

Ten nejlepší zážitek z vysokého rozlišení. Vlajková loď mezi zábavními notebooky s Full HD a jednotkou Bluray Disc Combo VGN-FW4ZJ/H Ten nejlepší zážitek z vysokého rozlišení Vlajková loď mezi zábavními notebooky s Full HD a jednotkou Bluray Disc Combo Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaio.eu/ Oficiální webové

Více

ZÁKLADNÍ DESKA ASUS PRIME X370-PRO ZÁKLADNÍ DESKA, AMD X370, AM4, 4X DIMM DDR4, 1X M.2, ATX

ZÁKLADNÍ DESKA ASUS PRIME X370-PRO ZÁKLADNÍ DESKA, AMD X370, AM4, 4X DIMM DDR4, 1X M.2, ATX 27.11.17 0:22:06 ZÁKLADNÍ DESKA ASUS PRIME X370-PRO ZÁKLADNÍ DESKA, AMD X370, AM4, 4X DIMM DDR4, 1X M.2, ATX Cena celkem: 3 999 Kč (bez DPH: 3 305 Kč) Běžná cena: 4 399 Kč Ušetříte: 400 Kč Kód zboží: MBAS7759

Více

monitor a grafická karta

monitor a grafická karta monitor a grafická karta monitor a grafická karta monitor slouží ke sdělování výsledků či průběhu řešených úloh a komunikaci operačního systému nebo programu s uživatelem. vše co má být zobrazeno na obrazovce,

Více

Grafická karta nebo také videoadaptér je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku.

Grafická karta nebo také videoadaptér je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. Grafická karta nebo také videoadaptér je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. Grafická karta je zařízení, které převádí signál z počítače,nuly

Více

Chipsety AMD a jejich vlastnosti

Chipsety AMD a jejich vlastnosti Chipsety AMD a jejich vlastnosti Vysoká škola báňská TUO StanislavLuža luz019 Obsah Co je to chipset? funkce, užití northbridghe, southbridge Historická vsuvka vývoje AMD chipsetu Některé vlastnosti AMD

Více

Stylový společník, který nabízí pokročilou grafiku i zabezpečení. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/

Stylový společník, který nabízí pokročilou grafiku i zabezpečení. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/ VGN-SR49VN/H Váš mobilní partner Stylový společník, který nabízí pokročilou grafiku i zabezpečení Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaio.eu/ Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/

Více

HAL3000 MČR Pro 2016 - tak hrají skuteční profesionálové

HAL3000 MČR Pro 2016 - tak hrají skuteční profesionálové HAL3000 Herní sestava MČR Pro 2016 Sestava HAL3000 MČR Pro, se kterou si vychutnáte profesionální herní zážitky. Vypořádejte se všemi soupeři stylově a bez kompromisů. Vaše rychlé reakce a pokyny dokonale

Více

Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena.

Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena. RADEON 9700 SERIES Uživatelská příručka P/N 137-40393-10 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena. ATI, všechny výrobky ATI a názvy výrobků jsou obchodními známkami nebo registrovanými

Více

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu Čipová sada Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními a obvody. V obvodech čipové sady jsou integrovány

Více

DRUHY SESTAV. Rozlišujeme 4 základní druhy sestav. PC v provedení desktop. PC v provedení tower. Server. Notebook neboli laptop

DRUHY SESTAV. Rozlišujeme 4 základní druhy sestav. PC v provedení desktop. PC v provedení tower. Server. Notebook neboli laptop POČÍTAČOVÁ SESTAVA MARTIN ČEŽÍK 8.A DRUHY SESTAV Rozlišujeme 4 základní druhy sestav PC v provedení desktop PC v provedení tower Notebook neboli laptop Server CO NAJDEME VE VŠECH ČTYŘECH? Základní deska

Více

Datasheet Fujitsu ESPRIMO P400 Stolní počítač

Datasheet Fujitsu ESPRIMO P400 Stolní počítač Datasheet Fujitsu ESPRIMO P400 Stolní počítač Okamžitě dostupný kancelářský počítač Všestranné počítače ESPRIMO od společnosti Fujitsu přinášejí vysoký výpočetní výkon pro vaše kancelářské aplikace a projekty

Více

AGP - Accelerated Graphics Port

AGP - Accelerated Graphics Port AGP - Accelerated Graphics Port Grafiku 3D a video bylo možné v jisté vývojové etapě techniky pracovních stanic provozovat pouze na kvalitních pracovních stanicích (cena 20 000 USD a více) - AGP představuje

Více

Vlastnosti produktu. Seznamte se s novým šampionem na poli stolních počítačů

Vlastnosti produktu. Seznamte se s novým šampionem na poli stolních počítačů Počítač HAL3000 TITAN X SLI HAL3000 TITAN X SLI; Ojedinělý koncept pro jnáročnější uživatele i procesy HAL3000 Titan X SLI. TITAN X SLI využívá sílu dvou jnovějších a jvýkonnějších grafických karet Nvidia

Více

Chytrý osobní laptop s rychlým procesorem Intel, 4GB pamětí RAM a grafikou ATI. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.

Chytrý osobní laptop s rychlým procesorem Intel, 4GB pamětí RAM a grafikou ATI. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro. VGN-NS3S/S Elegantní jednoduchost Chytrý osobní laptop s rychlým procesorem Intel, 4GB pamětí RAM a grafikou ATI Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaio.eu/ Oficiální webové stránky VAIO Europe

Více

www.zlinskedumy.cz Střední průmyslová škola Zlín

www.zlinskedumy.cz Střední průmyslová škola Zlín VY_32_INOVACE_31_12 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Obecný popis základní jednotky

Obecný popis základní jednotky Obecný popis základní jednotky Základní součástí počítačové sestavy je skříň. Zatímco bez monitoru či klávesnice by principiálně počítač jako takový mohl fungovat, skříň je neodmyslitelná, tj. je nejdůležitějším

Více

Váš stylový multimediální společník v karamelově smetanovém provedení. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/

Váš stylový multimediální společník v karamelově smetanovém provedení. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/ VGN-CS3S/T Vyjádřete svůj styl Váš stylový multimediální společník v karamelově smetanovém provedení Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaio.eu/ Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/

Více

Technické požadavky na místo Czech POINT vybavení pracoviště Třeština - splnění technických požadavků 100 bodů

Technické požadavky na místo Czech POINT vybavení pracoviště Třeština - splnění technických požadavků 100 bodů Technické požadavky na místo Czech POINT vybavení pracoviště Třeština - splnění technických požadavků 100 bodů Zařízení Typ parametru Parametr Hodnota parametru Počítač Procesor: Počet jader alespoň: 4

Více

Základní deska (mainboard)

Základní deska (mainboard) Základní deska (mainboard) Základní deska je nejdůležitější části sestavy počítače. Zajišťuje přenos dat mezi všemi díly a jejich vzájemnou komunikaci. Pomocí konektorů umožňuje pevné přichycení (grafická

Více

Rozšiřující zařízení grafická, zvuková a síťová karta

Rozšiřující zařízení grafická, zvuková a síťová karta Rozšiřující zařízení grafická, zvuková a síťová karta Často jsou všechna tato zařízení integrována na základní desce, takže už ani podobu karty, zasouvané do slotu na základní desce nemají, nicméně název

Více

Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky

Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky Obecná specifikace Kompaktní kancelářský počítač v provedení small form factor. Procesor (CPU) Frekvence procesoru: min. 2,8 GHz Počet jader: 2 Počet

Více

Pokročilá architektura počítačů

Pokročilá architektura počítačů Pokročilá architektura počítačů Technologie PhysX Jan Lukáč LUK145 Sony PlayStation 2 Emotion Engine První krok do světa akcelerované fyziky učinily pro mnohé velmi překvapivě herní konzole. Sony Playstation

Více

Základní deska (1) Parametry procesoru (2) Parametry procesoru (1) Označována také jako mainboard, motherboard

Základní deska (1) Parametry procesoru (2) Parametry procesoru (1) Označována také jako mainboard, motherboard Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: procesor (mikroprocesor) patici pro numerický koprocesor (resp. osazený

Více

Instalační manuál pro digitální videorekordér

Instalační manuál pro digitální videorekordér 1 Instalační manuál pro digitální videorekordér 2 1. DVR hlavní desky 1-1. 4k záchytné desky 4 kanály 30 snímků 4 kanály 60 snímků 4 kanály 120 snímků 3 1-2. 8,16,32 k záchytné desky 8,16 kanálů 60 snímků

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

HAL3000 Ruby Gamer II spolehlivé PC pro hry a multimédia

HAL3000 Ruby Gamer II spolehlivé PC pro hry a multimédia HAL3000 Ruby Gamer II W10 Herní a multimediální počítačová stanice HAL3000 Ruby Gamer II s bezkonkurenčním poměrem ceny a výkonu. Moderní procesor a grafická karta Radeon RX 460 se postarají o vaši každodenní

Více

HAL3000 Niké II moderní síla pro náročné hraní her i práci

HAL3000 Niké II moderní síla pro náročné hraní her i práci HAL3000 Niké II W10 Vlajková sestava střední třídy je výsledkem spolupráce HAL3000 s komunitou a je excelentní volbou pro ty, kteří požadují herní i pracovní PC s velmi tichým chodem, vysokou kvalitou

Více

Vlastnosti produktu. Neutuchající pracovní nasazení s HAL3000 EliteWork

Vlastnosti produktu. Neutuchající pracovní nasazení s HAL3000 EliteWork HAL3000 EliteWork W8 HAL3000 EliteWork W8; Sestava s kompromisním výkom pro práci s náročnými aplikacemi, rozsáhlými texty a tabulkami. Využívá sílu procesoru Intel i5 s architekturou Haswell, který má

Více

PROCESOR. Typy procesorů

PROCESOR. Typy procesorů PROCESOR Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Primárním úkolem procesoru je řídit činnost ostatních částí počítače včetně

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: ÚSTŘEDNÍ VOJENSKÁ NEMOCNICE - Vojenská fakultní nemocnice PRAHA IČO: 61383082 Sídlo/místo

Více

Vlastnosti produktu. Neutuchající pracovní nasazení s HAL3000 EliteWork

Vlastnosti produktu. Neutuchající pracovní nasazení s HAL3000 EliteWork HAL3000 EliteWork W10P HAL3000 EliteWork W10 Pro; Sestava s kompromisním výkom pro práci s náročnými aplikacemi, rozsáhlými texty a tabulkami. Využívá sílu procesoru Intel i5 s architekturou Haswell, který

Více

Zobrazovací soustava Josef Horálek

Zobrazovací soustava Josef Horálek Zobrazovací soustava Josef Horálek Zobrazovací soustava = Zobrazovací soustava je tvořena dvěma základními prvky: = zobrazovací adaptér, který tvoří obraz = grafická nebo video karta = adaptér kam se vytvořený

Více

Počítačová grafika Grafické karty a monitory (metodické materiály) dr. Josef Šedivý Centrum talentů UHK, 2010

Počítačová grafika Grafické karty a monitory (metodické materiály) dr. Josef Šedivý Centrum talentů UHK, 2010 Počítačová grafika Grafické karty a monitory (metodické materiály) dr. Josef Šedivý Centrum talentů UHK, 2010 Grafické karty zajišťuje o zobrazení obrazu na monitoru Původně grafické čipy (TV modulátory)

Více

UNIVERZITA PARDUBICE. Fakulta elektrotechniky a informatiky. Geneze grafických karet jako základní součásti PC Drahoslav Stejskal

UNIVERZITA PARDUBICE. Fakulta elektrotechniky a informatiky. Geneze grafických karet jako základní součásti PC Drahoslav Stejskal UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky Geneze grafických karet jako základní součásti PC Drahoslav Stejskal Bakalářská práce 2011 Prohlášení autora Prohlašuji, že jsem tuto práci

Více

Notebook 15.6" (15 ks)

Notebook 15.6 (15 ks) Příloha č.1 Technická specifikace požadavků na vybavení hardwarem Notebook 15.6" (15 ks) Velikost obrazovky 15.6" Podsvícení LED, matný Rozlišení obrazovky min. 1366 x 768 x86-64 kompatibilní, min. dvoujádrový,

Více

Vytáhněte LCD monitor opatrně z krabice a přesvědčte se, že je obsah dodávky kompletní

Vytáhněte LCD monitor opatrně z krabice a přesvědčte se, že je obsah dodávky kompletní LCD MONITOR EC2204 OBSAH Bezpečnostní pokyny 1 1. Základní charakteristika 3 2. Vybalení 3 2. Montáž 3 3. Nastavení monitoru 4 4. Specifikace LCD monitoru 12 5. Řešení problémů 13 6. Dodatek 4 Bezpečnostní

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Hardware

Více

74 590 Kč s DPH HAL3000 TITAN X spoutejte sílu nejvýkonnějších technologií

74 590 Kč s DPH HAL3000 TITAN X spoutejte sílu nejvýkonnějších technologií Počítač HAL3000 TITAN X Nejvýkonnější herní sestava HAL3000 TITAN X. TITAN X je další stupeň k dokonalosti založený na špičkovém výkonu všech kompont a zejména pak jnovější grafické karty NVIDIA TITAN

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

HAL3000 MČR 2016 V2 vylepšená gamingová sestava stvořena přímo pro hráče

HAL3000 MČR 2016 V2 vylepšená gamingová sestava stvořena přímo pro hráče HAL3000 Herní sestava MČR 2016 V2 W10 Základní deska MSI s podporou technologie DDR4 Boost dosta z HAL3000 MČR naprosté maximum, takže si vychutnáte excelentní rychlost a plynulost při akčních střílečkách

Více

5 990,- květen 2014 2 590,- 2 590,- ceník. HCOMP AMD 4000 Trinity. Záruka 2 roky možnost splátek. Doporučený software. Cena s DPH.

5 990,- květen 2014 2 590,- 2 590,- ceník. HCOMP AMD 4000 Trinity. Záruka 2 roky možnost splátek. Doporučený software. Cena s DPH. HCOMP AMD 4000 Trinity AMD HD7480 Procesor: AMD A4-X2 4000 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: MSI FM2-A55M - Základní deska osazená

Více

Úvod do programování a práce s počítačem

Úvod do programování a práce s počítačem Úvod do programování a práce s počítačem Základní pojmy hardware železo technické vybavení počítače souhrnný název pro veškerá fyzická zařízení, kterými je počítač vybaven software programové vybavení

Více

Skříň zevnitř. ventilátorem ven ze skříně. Dobrá cirkulace vzduchu v počítačové skříni je velmi

Skříň zevnitř. ventilátorem ven ze skříně. Dobrá cirkulace vzduchu v počítačové skříni je velmi cirkulaci vzduchu, tedy to, aby nejlépe z přední části byl vzduch nasáván dostatečnými ventilačními otvory a ze zadní strany skříně byl teplý vzduch vyváděn ventilátorem ven ze skříně. Dobrá cirkulace

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

SOUV-VVC, o.p.s. Nasavrky. Informační a komunikační technologie

SOUV-VVC, o.p.s. Nasavrky. Informační a komunikační technologie SOUV-VVC, o.p.s. Nasavrky Informační a komunikační technologie POČÍTAČ Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte) POČÍTAČ 1. Displej 2. Základní deska 3. CPU (mikroprocesor) 4. Paměť (RAM) 5. Přídavné

Více

Sestava HAL3000 Prodigy profesionální digitální zábava až ve 4K

Sestava HAL3000 Prodigy profesionální digitální zábava až ve 4K HAL3000 Prodigy W10 HAL3000 Prodigy; HAL3000 Prodigy vám přise skvělé multimediální zážitky a zklame vás v žádném ohledu. Díky pečlivě vybraným kompontám si užijete opravdu vyladěný výkon při hraní her,

Více

RADEON 9100. Uživatelská příručka P/A 137-40447-10

RADEON 9100. Uživatelská příručka P/A 137-40447-10 RADEON 9100 Uživatelská příručka P/A 137-40447-10 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena. ATI, všechny výrobky ATI a názvy výrobků jsou obchodními známkami nebo registrovanými obchodními

Více

Grafické adaptéry a monitory

Grafické adaptéry a monitory Grafické adaptéry a monitory 1 Obsah přednášky Generace grafických adaptérů. Principy AGP. Rozhraní monitorů. Principy tvorby barev. Video paměť základní principy. Monitor CRT základní informace. 2 Vývojové

Více

Technická specifikace pro část 3 : Nákup IT vybavení-ch035

Technická specifikace pro část 3 : Nákup IT vybavení-ch035 Technická specifikace pro část 3 : Nákup IT vybavení-ch035 Notebook 7 ks : Např. ASUS G551JW-CN055H, nebo jiný notebook splňující níže uvedené technické DISPLEJ - IPS, matný, velikost 15,6", 16:9, rozlišení

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká republika - Úřad vlády České republiky IČO: 00006599 Sídlo/místo podnikání:

Více

Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty. Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti. Video v kvalitě HD nyní v kompaktním fotoaparátu

Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty. Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti. Video v kvalitě HD nyní v kompaktním fotoaparátu Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti Nejnovější model ST90 soustředí obrovský výkon v mimořádně tenkém provedení. S tloušťkou jen něco přes 16,5 mm

Více

SEZNAM A VYSVĚTLENÍ VYBRANÝCH POJMŮ TÝKAJÍCÍCH SE PARAMETRŮ ZOBRAZOVACÍCH JEDNOTEK ELEKTRONICKÝCH SYSTÉMŮ

SEZNAM A VYSVĚTLENÍ VYBRANÝCH POJMŮ TÝKAJÍCÍCH SE PARAMETRŮ ZOBRAZOVACÍCH JEDNOTEK ELEKTRONICKÝCH SYSTÉMŮ SEZNAM A VYSVĚTLENÍ VYBRANÝCH POJMŮ TÝKAJÍCÍCH SE PARAMETRŮ ZOBRAZOVACÍCH JEDNOTEK ELEKTRONICKÝCH SYSTÉMŮ Grafický čip (GPU Graphic Procesor Unit) představuje hlavní část grafické karty. Zpracovává instrukce

Více

PORTY ZLÍNSKÝ KRAJ. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště

PORTY ZLÍNSKÝ KRAJ. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště PORTY Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Porty Autor Mgr. Igor Osoha Datum 2. 1. 2014 Stupeň atypvzdělávání

Více

Informatika Počítačová grafika Mgr. Jan Jílek (v.11/12) Počítačová grafika

Informatika Počítačová grafika Mgr. Jan Jílek (v.11/12) Počítačová grafika Počítačová grafika - obor informatiky zabývající se zpracováním grafické informace (př. obrázky, videa, fotografie, informační plakáty, reklamy, konstrukční plány, návrhy, virtuální světy, hry aj.) První

Více

Inspiron 13. Nastavení a technické údaje. řada 5000 2 v 1. Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001

Inspiron 13. Nastavení a technické údaje. řada 5000 2 v 1. Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001 Inspiron 13 řada 5000 2 v 1 Nastavení a technické údaje Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001 Poznámky, upozornění a varování POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité

Více

5 990,- září 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD

5 990,- září 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD HCOMP AMD 4020 Trinity 4GB DDR3 RAM 500 GB HDD AMD HD7480 Procesor: AMD A4-X2 4020 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3,2GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: GIGABYTE F2A68HM-DS2

Více

Vlastnosti produktu. HAL3000 EliteNet sestava pro práci i zábavu

Vlastnosti produktu. HAL3000 EliteNet sestava pro práci i zábavu HAL3000 EliteNet W8 Sestava navržená pro maximální multimediální zážitek a skvělý výkon i v kancelářském prostředí. Přehrajte si Vaše oblíbené filmy, zahrajte hry, rychle zpracujete rozsáhlé dokumenty,

Více

Vlastnosti produktu. HAL3000 herní sestava MČR Pro V2 navržena hráči pro hráče

Vlastnosti produktu. HAL3000 herní sestava MČR Pro V2 navržena hráči pro hráče HAL3000 herní sestava MČR Pro V2 nová verze špičkové herní sestavy využívající ty jnovější modely kompont, zaručující maximální požitek i z těch jnáročnějších titulů. Toto PC již 5. gerace je certifikováno

Více

Rozlišení - V současnosti patří mezi nejběžněji používaná rozlišení: SVGA (800 600), XGA (1024 768), SXGA (1280 1024), UXGA (1600 1200)

Rozlišení - V současnosti patří mezi nejběžněji používaná rozlišení: SVGA (800 600), XGA (1024 768), SXGA (1280 1024), UXGA (1600 1200) PROJEKTORY Dataprojektor, nebo také datový projektor, je zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci všem přítomným tím, že obraz, jehož zdrojem může být osobní počítač, notebook, přehrávač DVD jiná

Více

Sada 1 CAD1. 13. Zobrazování RGB

Sada 1 CAD1. 13. Zobrazování RGB S třední škola stavební Jihlava Sada 1 CAD1 13. Zobrazování RGB Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Co je grafický akcelerátor

Co je grafický akcelerátor Co je grafický akcelerátor jednotka v osobním počítači či herní konzoli přebírá funkce hlavního procesoru pro grafické operace graphics renderer odlehčuje hlavnímu procesoru paralelní zpracování vybaven

Více

5 990,- listopad 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD

5 990,- listopad 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD HCOMP AMD 4020 Trinity 4GB DDR3 RAM 500 GB HDD AMD HD7480 Procesor: AMD A4-X2 4020 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3,2GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: GIGABYTE F2A68HM-DS2

Více

VS. Nízkonapěťový mistr

VS. Nízkonapěťový mistr VS. Nízkonapěťový mistr Jiří Pánek PAN096 Úvod Když dnes přemýšlíme o CPU v našich počítačích, máme na mysli výkonný Core 2 procesor, nebo levný Phenom, které zvyšují výkonnost nynějších herních systémů.

Více

Inspiron Pohledy. Technické údaje

Inspiron Pohledy. Technické údaje Inspiron 3650 Copyright 2015 Dell Inc. Všechna práva vyhrazena. Tento produkt je chráněn americkými a mezinárodními autorskými právy a dalšími zákony o duševním vlastnictví. Dell a logo Dell jsou ochranné

Více

Datasheet Tenký klient FUJITSU FUTRO S720

Datasheet Tenký klient FUJITSU FUTRO S720 Datasheet Tenký klient FUJITSU FUTRO S720 Cenově dostupný tenký klient Tenký klient FUJITSU FUTRO S720 s individuálními možnostmi konfigurace je ideální pro zabezpečená počítačová prostředí založená na

Více

CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC

CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC Historie: červenec 1980 skupina 12 pracovníků firmy IBM byla pověřena vývojem osobního počítače 12. srpna 1981 byl počítač veřejně prezentován do konce r. 1983 400 000 prodaných

Více

Z čeho se sběrnice skládá?

Z čeho se sběrnice skládá? Sběrnice Co je to sběrnice? Definovat sběrnici je jednoduché i složité zároveň. Jedná se o předávací místo mezi (typicky) více součástkami počítače. Sběrnicí však může být i předávací místo jen mezi dvěma

Více

Příloha č. 1 - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky: Dodávka ICT a vnitřního vybavení pro KKC. Evidenční číslo: KRPK-21274/ČJ-2011-1900VZ

Příloha č. 1 - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky: Dodávka ICT a vnitřního vybavení pro KKC. Evidenční číslo: KRPK-21274/ČJ-2011-1900VZ ČÁST A) Příloha č. 1 - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky: Dodávka ICT a vnitřního vybavení pro KKC Evidenční číslo: KRPK-2127/ČJ-2011-1900VZ PC sestava Podpora síťových protokolů: DMI ano; WFM

Více

Vlastnosti produktu. HAL3000 EliteNet sestava pro práci i zábavu

Vlastnosti produktu. HAL3000 EliteNet sestava pro práci i zábavu HAL3000 EliteNet W10 Počítač HAL3000 EliteNet do každé kanceláře bo domácnosti. Čtyřjádrový procesor AMD zrychlí všechny procesy uvnitř počítače, takže si veškerou činnost i multimediální zábavu užijete

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 4. www.isspolygr.cz Vytvořil: Ing. David Adamovský Strana: 1 Škola Integrovaná střední škola polygrafická Ročník Název projektu 1. ročník SOŠ Interaktivní metody zdokonalující

Více

Dell Latitude E6420/E6520

Dell Latitude E6420/E6520 Dell Latitude E6420/E6520 Informace o instalaci a funkcích O varováních VAROVÁNÍ: VAROVÁNÍ upozorňuje na možné poškození majetku a riziko úrazu nebo smrti. Latitude E6420 čelní a zadní pohled Obrázek 1.

Více

5 990,- leden 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD

5 990,- leden 2015. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD HCOMP AMD 4020 Trinity 4GB DDR3 RAM 500 GB HDD AMD HD7480 Procesor: AMD A4-X2 4020 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3,2GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: ASUS A88XM -

Více

Hardware. Příklad převodu čísla: =1*32+0*16+0*8+1*4+0*2+1*1= Převod z dvojkové na desítkovou Sčítání ve dvojkové soustavě

Hardware. Příklad převodu čísla: =1*32+0*16+0*8+1*4+0*2+1*1= Převod z dvojkové na desítkovou Sčítání ve dvojkové soustavě 1 Hardware Dvojková soustava Pro zápis čísel v počítači se používá dvojková soustava, kdy se jakékoliv číslo zapisuje jen pomocí nul (0 Voltů) a jedniček (5V). Např.: 9 10 =1001 2 nebo 75 10 =1001011 2

Více

Nabídka Kupující:

Nabídka Kupující: Nabídka 100814002 Prodávající: Jan Prušák Tylovická 9/200, 155 21 Praha 5 Zličín tel: 607 600 929 e-mail: info@x-computers.eu http://www.x-computers.eu IČO: 71798714, DIČ: CZ8612280501 Živ. list evidenční

Více

O autorovi 6 O odborném redaktorovi 7 Úvod 21 Laptop nebo notebook? 21 Co je cílem této knihy 22 Webové stránky autora 23 Osobní poznámka 23

O autorovi 6 O odborném redaktorovi 7 Úvod 21 Laptop nebo notebook? 21 Co je cílem této knihy 22 Webové stránky autora 23 Osobní poznámka 23 Obsah O autorovi 6 O odborném redaktorovi 7 Úvod 21 Laptop nebo notebook? 21 Co je cílem této knihy 22 Webové stránky autora 23 Osobní poznámka 23 KAPITOLA 1 Obecně o přenosných systémech 25 Definice přenosného

Více

Architektura grafických ip pro Xbox 360 a PS3

Architektura grafických ip pro Xbox 360 a PS3 Architektura grafických ip pro Xbox 360 a PS3 Jakub Stoszek sto171 VŠB TU Ostrava 12.12.2008 Obsah Grafická karta ATI Xenox (Xbox 360)...3 ip grafické karty ATI Xenos (Xbox 360)...3 Pam grafické karty

Více

Mini PC HAL3000 NUC Passive. 15 890 Kč s DPH

Mini PC HAL3000 NUC Passive. 15 890 Kč s DPH HAL3000 NUC Passive i3 W10 Rozměrově malý, ale výkonově zajímavý počítač HAL3000 NUC využívá sílu nového procesoru Intel Core i3 (Broadwell), který je integrovaný na ultrakompaktní základní desce. Nezáleží

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-08

Identifikátor materiálu: ICT-1-08 Identifikátor materiálu: ICT-1-08 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Motherboard, CPU a RAM Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí základní desku počítače.

Více

ARCHITEKTURA AMD PUMA

ARCHITEKTURA AMD PUMA VŠB-TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra informačných technológií ARCHITEKTURA AMD PUMA Martin Raichl, RAI033 21. listopadu 2009 Ján Podracký, POD123 Obsah Architektura AMD PUMA nová

Více

Základní deska (mainboard, motherboard)

Základní deska (mainboard, motherboard) Základní deska (mainboard, motherboard) Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a integrovaným součástem na základní desce poskytnout elektrické napájení.

Více

Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_oprava 31.5.2013

Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_oprava 31.5.2013 Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_oprava 31.5.2013 Uchazeč vyplní žlutě označená pole STOLNÍ POČÍTAČ Minimální technické podmínky Nabízené zboží a jeho technické parametry Grafika

Více

5 790,- únor 2016. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD

5 790,- únor 2016. ceník. HCOMP AMD 4020 Trinity. Záruka 2 roky. Příplatky a software: Cena s DPH. Počítač: 4GB DDR3 RAM AMD HD7480 500 GB HDD HCOMP AMD 4020 Trinity 4GB DDR3 RAM 500 GB HDD AMD HD7480 Procesor: AMD A4-X2 4020 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3,2GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: GIGABYTE F2A68HM-DS2

Více

5 990,- prosinec 2013 2 590,- 2 590,- ceník. HCOMP AMD 4000 Trinity. Záruka 2 roky možnost splátek. Doporučený software. Cena s DPH.

5 990,- prosinec 2013 2 590,- 2 590,- ceník. HCOMP AMD 4000 Trinity. Záruka 2 roky možnost splátek. Doporučený software. Cena s DPH. HCOMP 4000 Trinity 500 GB HD7480 Procesor: A4-X2 4000 Trinity socket FM2 - výkonný dvoujádrový procesor 2x3GHz, - vhodný pro hry a multimedia Základní deska: MSI FM2-A55M - Základní deska osazená paticí

Více