Rizika vzniku výbuchu v chemickém průmyslu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rizika vzniku výbuchu v chemickém průmyslu"

Transkript

1 Rozvoj a posílení vzájemné spolupráce mezi akademickými i soukromými subjekty se zaměřením na chemický a farmaceutický výzkum reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/ Rizika vzniku výbuchu v chemickém průmyslu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Rozkladná reakce nebo náhlá oxidace. Vytváří zvýšení tlaku, teploty, nebo obou veličin najednou. 1. Výbuch jako rozkladná reakce Rozklad nestabilních chemických látek po iniciaci. Nutné podmínky výbuchu: - přítomnost chemicky nestálé látky, - iniciace (teplem, mechanicky, el. jiskrou aj.). Příklady výbuchů rozkladem v chemickém průmyslu - výroba výbušnin, třaskavin aj., - zahušťování organických rozpouštědel s obsahem peroxidů (např. 2-PrOH), - zahušťování směsí s obsahem látek, které se rozkládají (např. hydrazin).

3 2.Výbuch jako náhlá oxidace Výbuch organických rozpouštědel nebo prachů ve směsi s kyslíkem (vzduchem). Nutné podmínky výbuchu oxidací: - výbušná atmosféra, - teplota nad bodem vzplanutí, - dostatečná iniciace o dostatečné energii. Příklady výbuchů oxidací v průmyslu: - výbuchy par org. rozpouštědel v chemických továrnách, v lakovnách apod., - výbuchy prachů (pigmenty, mouka, dřevěný prach).

4 Příklady výbuchů v chemickém průmyslu: Výbuch v chemičce společnosti BASF v německém Ludwigshafenu si v roce 1921 vyžádal 600 obětí Nejtragičtější výbuchy v průmyslu ve světě za 20 let (podle počtu obětí): března Při explozi v muniční továrně v provincii Abján na jihu Jemenu zemřelo 150 lidí a přes 80 dalších osob bylo zraněno června Asi 75 osob přišlo o život při výbuchu v továrně na zábavní pyrotechniku v čínském městě Ťiang-men v provincii Kuang-tung dubna Podle odhadu amerických médií si možná až 70 obětí vyžádal výbuch v továrně na hnojiva ve městě West v Texasu v USA dubna Nejméně 51 obětí si vyžádala exploze továrny na výbušniny v komplexu měděného dolu Chambishi v Zambii prosince Nejméně 37 mrtvých a 44 zraněných si vyžádal výbuch v továrně na výrobu zábavní pyrotechniky; nehoda se stala ve městě Tchie-ling na severovýchodě Číny ledna V hlavním sídle mexické státní ropné společnosti Pemex v metropoli Mexiko vybuchl ve sklepě nahromaděný plyn; v důsledku exploze se propadla podlaha ve spodních patrech 54poschoďového mrakodrapu - zemřelo 37 lidí a na 120 jich bylo zraněno září Mohutná exploze petrochemické továrny AZF na předměstí jihofrancouzského Toulouse si vyžádala 31 mrtvých a přes 2500zraněných. Podle vyšetřování byla exploze důsledkem nevhodného smíchání některých látek července Nejméně 29 lidí zahynulo a více než 140 dalších bylo zraněno v čínské provincii Che-pej při výbuchu v továrně vyrábějící pyrotechnický materiál srpna Nejméně 27 lidí zahynulo následkem výbuchu, který otřásl továrnou na výbušniny v indickém státě Tamilnádu. Příčinou neštěstí byl pravděpodobně požár ve skladu s dynamitem ledna Při explozi v alžírském podniku na zkapalňování zemního plynu ve Skikdě přišlo o život nejméně 27 osob. Výbuch pravděpodobně způsobil vadný kotel.

5 Výbušná atmosféra Směs hořlavých látek ve formě plynů, par, mlhy nebo prachů se vzduchem Po vznícení se v ní šíří hoření, koncentrace par mezi LEL a UEL LEL: - Lower Explosive Limit. - Dolní mez výbušnosti. - Definice: Koncentrace hořlavého plynu nebo par se vzduchem, POD kterou již není plynná atmosféra výbušná. - Znamená to vlastně, že v atmosféře je MÁLO látky, která se může vznítit. UEL: - Upper Explosive Limit - Horní mez výbušnosti - Definice: Koncentrace hořlavého plynu nebo par se vzduchem, NAD kterou již není plynná atmosféra výbušná. - Znamená to vlastně, že v atmosféře je málo kyslíku.

6 Bod vzplanutí Flashpoint Definice: Nejnižší teplota kapaliny, při které kapalina uvolňuje páry v takovém množství, že jsou schopny vytvořit zápalnou směs (směs se vzduchem přiblížení, plamene vzplane a hned zhasne). Je to kritérium pro zařazení hořlavých látek do tříd nebezpečnosti Třída nebezpečnosti Teplota vzplanutí ( C) I do 21 II nad 21 do 55 III nad 55 do 100 IV nad 100 *) Dle norem jsou za hořlaviny považovány kapaliny do teploty vzplanutí 250 C (ČSN )

7 Příklady teploty (bodů) vzplanutí běžných organických rozpouštědel: Název Bod varu ( C) Toluen 110,6 6 Bod vzplanutí ( C) Ether 34,5-20 Tetrahydrofuran Benzin Hexan 69,7-26 Ethanol 78,37 14 Methanol 64,7 8 Aceton 56,24-18

8 Iniciace výbuchu Do systému (výbušné atmosféry) se dodá energie, která způsobí výbuch Musí být vyšší než MIE Co je MIE: - Minimum Ignition Energy. - Minimální zápalná energie, která je schopna zapálit směs hořlavého materiálu ve vzduchu nebo kyslíku. - Zjišťuje se experimentálně. Způsoby iniciace: - Teplem, - mechanicky (tření, náraz... ), - elektrickým výbojem.

9 Iniciace teplem Nejde pouze o iniciaci plamenem! Obecně každý horký povrch, jehož teplota je vyšší než teplota vznícení výbušné směsi, může způsobit výbuch. V praxi důležité hledisko např. při projektování nových provozů, kdy musíme se počítat např. se třením v ložiscích, s teplotou povrchů potrubí, výměníků a pod. Teplota vznícení - Nejnižší teplota horkého povrchu, při které dojde za stanovených podmínek ke vznícení hořlavé látky ve formě plynu nebo par ve směsi se vzduchem. - Teplota vznícení je kritérium pro zařazení látky do teplotních tříd dle norem za účelem správného provedení zařízení (teplota povrchů, elektroinstalace apod.). Teplotní třída Teplota vznícení ( C) Název Bod varu C Teplota vznícení C T1 nad 450 T T T T T Toluen 110,6 490 Ether 34,5 170 Tetrahydrofuran Benzin Hexan 69,7 234 Ethanol 78, Methanol 64,7 455 Aceton 56,24 465

10 Iniciace mechanická Tření či náraz většinou způsobují vznik tepla či jisker a zprostředkovaně tak způsobují iniciaci Iniciace elektrickým výbojem Elektrický výboj má většinou velkou energii převyšující MIE. Může být způsoben: - nesprávnou elektroinstalací či její poruchou, - statickou elektřinou.

11 Co je to správná elektroinstalace? Pro různé prostory se používá rozdílná elektroinstalace (i v domácnosti, např. koupelny apod.). Stejně tak je to i v případě chemických a jiných provozů ve vztahu k používaným látkám. Při posuzování možnosti vzniku výbuchu se všechny prostory musí rozdělit na: - prostory bez nebezpečí výbuchu, - nebezpečné prostory.

12 Prostory bez nebezpečí výbuchu Prostor, ve kterém se neočekává přítomnost výbušné atmosféry v takovém množství, aby byla nutná speciální opatření pro konstrukci, instalaci a používání zařízení

13 - Prostor, ve kterém je výbušná atmosféra přítomná trvale nebo často. - Je to nejrizikovější zóna. - Příklady: Prostory uvnitř zařízení, kde se pracuje s organickými rozpouštědly nebo prachy, tedy například prostory uvnitř reaktorů, sušáren, odstředivek a podobně. - Prostor, ve kterém je příležitostný vznik výbušné atmosféry pravděpodobný za normálního provozu. - Příklad: Násadová místa reaktorů, násypky apod. - Prostor, ve kterém příležitostný vzniky výbušné atmosféry není pravděpodobný za normálního provozu a pokud vznikne, je pouze krátkodobý. - Příklad: Odvětrávané chemické provozy s uzavřeným a těsným zařízením.

14 K čemu je určování zón? Určení zón a jejich velikosti a z toho vyplývající technická a organizační opatření jsou základním způsobem pro SNÍŽENÍ rizika výbuchu! Navazující opatření jsou zejména: - větrání prostor - vhodné konstrukční materiály a elektroinstalace - dodržování teplot povrchů pod teplotou vznícení - další opatření proti vzniku statické elektřiny

15 Statická elektřina Statická elektřina vzniká v průmyslu, ale i v běžném životě. Mnoho jejich účinků je neškodných a ani si jich nevšímáme nebo nás pouze obtěžují, může ale také způsobit nebezpečné situace. Je to ale také obvyklá a obtížně postižitelná příčina havárií v průmyslu, zejména chemickém, farmaceutickém, v rafinériích, ale i jinde. Je také významnou příčinou koroze a úrazů. Statická elektřina v chemickém průmyslu vzniká zejména: - prouděním či mícháním kapalin, emulzí nebo prachů, - stykem nebo oddělováním pevných materiálů(dopravníkový pás, plastové filmy), - indukcí (nabíjením v důsledku umístění do elektrického pole).

16 Pouze pochopením, kde a jak náboj v zařízení vzniká a co má vliv na jeho velikost, se můžeme před jejich účinky dostatečně chránit. Příklady výskytu statické elektřiny Domácnost: - čištění bot na rohožce, - česání vlasů, - svlékání svetru. Průmysl: - čerpaní nevodivých kapalin potrubím, - míchání emulzí, - doprava sypkých látek. Je tedy zřejmé, že často není možné vzniku statické elektřiny, vzhledem k používaným materiálům, látkám či probíhající činnosti, zabránit. Opatření, která omezují rizika statické elektřiny, souvisí s mechanismy jejího vzniku.

17 Meze nebezpečnosti statické elektřiny v průmyslu napětí nad 350 V, energie nad 0,1 mj Jak byly tyto meze stanoveny? Minimální energie vznícení (MIE) jsou zhruba následující: - páry 0,1 mj, - mlhy 1 mj, - prachy 10 mj Napětí 350 V vyvolá mezi deskami 0,01 m vzdálenými jiskření. Porovnání s každodenním životem Chůze na koberci dokáže vytvořit statický náboj o energii až 20 mj a napětí 1000 V!

18 Vznik náboje prouděním kapaliny 2 základní mechanismy v průmyslové praxi: - míchání kapalin a emulzí v reaktorech, - proudění kapalin, prachů a emulzí v potrubí. Na vznik a velikost elektrostatického náboje prouděním kapaliny mají hlavní vliv: - vodivost proudící kapalin, - rychlost proudění kapaliny, - způsob zavádění kapaliny.

19 Kapaliny mají různou elektrickou vodivost a dělí se na: Název Vodivost (цs/m) - kapaliny s vysokou vodivostí ( nad 1000 цs/m), - kapaliny s střední vodivostí (50 цs až 1000 цs/m), - kapaliny s nízkou vodivostí ( pod 50 цs/m). Vznik statické elektřiny lze pozorovat v kapalinách s nízkou vodivostí! Benzen (aromáty) 10-1 Toluen (aromáty) 10-1 Xylen (aromáty) 10-1 Ether (étery) 10-1 Petrolether (étery) 10-1 Tetrahydrofuran 10-2 Benzin (benziny) 10-1 Hexan (parafíny) 10-2 Cyklohexan 10-2 Pyridin 10-1 Ethylalkohol (alkoholy) 10 6 Aceton (ketony) 10 5

20 Rychlost proudění kapalin Rychlost a typ proudění mají vliv na velikost napětí a energii náboje, který prouděním vzniká, a to tak, že čím je proudění rychlejší, tím větší náboj a napětí vzniká. Příklad: V hadici o vnitřním průměru 50 mm při rychlosti proudění cca 1 L/s dochází pouze k laminárnímu proudění (Re = cca 103) a ke vzniku zanedbatelného náboje, zatímco při vzniku turbulentního proudění v potrubí o menším průměru a rychlosti toku v desítkách L/s dojde k tvorbě náboje o napětí až ve stovkách V a o energii dostatečné k iniciaci případného výbuchu. Prodloužená zaváděcí trubice ponořená pod hladinu kapaliny, do níž se čerpá, zabraňuje akumulaci elektrostatického náboje na rozdíl od volného pádu kapaliny do nádoby. Rozšířené ústí zaváděcí trubice navíc snižuje výtokovou rychlost proudící kapaliny, což dále snižuje riziko.

21 Vznik náboje mícháním emulzí Při míchání samotných nevodivých kapalin míchadlem v běžném chemickém reaktoru obecně dochází vždy ke vzniku náboje, nicméně generované napětí a energie nepřesahují úrovně dostatečné k iniciaci výbuchu Situace se diametrálně mění v případě míchané suspenze, tzn. soustavy kapalina-pevná látka, kde je třeba očekávat vznik vysokého napětí a s tím spojeného jiskření schopného iniciace výbuchu. V podmínkách chemického průmyslu je to především vznik elektrostatického náboje: - ve mlýnech, - v sítovacím zařízení, - v sušárnách, - při násadě sypkých látek do reaktorů.

22 Základní opatření proti výbuchu a proti vzniku statické elektřiny

23 1. Snížení rizika vzniku náboje statické elektřiny a odstraňování již vzniklého náboje Jde obecně o prevenci vzniku a akumulace vzniklého náboje a o nalezení způsobu, jak vzniklý náboj bezpečně odvést Možná řešení: - nulování a zemnění zařízení i pracovníků, - zvyšování vlhkosti (a tím i vodivosti) prostředí, - přednostní používání vodivých materiálů, - použití aditiv zvyšujících vodivost, - snížení rychlosti proudění kapalin a prachů, - zavádění potrubím pod hladinou kapaliny.

24 2. Odstranění výbušné atmosféry tam, kde je riziko vzniku náboje obtížně odstranitelné V některých případech je prakticky nemožné zabránit vzniku náboje, proto se musí zabránit možnosti výbuchu tak, že se zamezuje vzniku výbušné atmosféry. Možná řešení: - větrání výrobních prostor a další související technická opatření, - práce pod bodem vzplanutí, - práce pod spodní mezí výbušnosti.

25 Co tato opatření znamenají v praxi? Zařízení všechny jeho části musí být uzemněny a vodivě propojeny v souladu s platnými předpisy (v návaznosti na stanovení zón). Vodivé podlahy. Zemnění transportních obalů (zemnicí kleště). Zemnění se pracovníků (vhodné oděvy, obuv, zemnicí náramky). Zvyšování vlhkosti prostředí

26 Přednostní používání vodivých materiálů (konstrukčních i surovin) K násadě a transportu je třeba používat nerezové potrubí propojené s čerpadlem vodivou hadicí dle ČSN s měrným odporem na jednotku délky 103 až 106 Ω. cm-1. m-1 Měření vodivého pospojování aparatur musí být součástí pravidelných prohlídek zařízení. Všechny díly potrubí, čerpadlo, hadice i transportní nádoba, z níž se čerpá, musí být uzemněny a zemnění musí být pravidelně kontrolováno měřením.

27 Použití aditiv zvyšujících vodivost Ke snížení rychlosti nátoku se upřednostňuje potrubí o větším průměru a vhodné čerpadlo i za cenu prodloužení doby násady.

28 Zavádění potrubí pod hladinu kapaliny Tam, kde je to možné z technologického hlediska, je vhodné použít se zaváděcí trubky vedoucí až ke dnu reakční nádoby. Toto řešení by mělo být striktně vyžadováno u speciálního zařízení pro práci s etherem a organokovovými sloučeninami (Grignardovy reakce apod.).

29 2. Práce pod spodní mezí výbušnosti Opatření se používá zejména během operací probíhajících v chemických reaktorech a míchaných jímkách, odstředivkách, procesních filtrech a sušárnách, obecně tedy uvnitř zařízení, kde se dá jinak očekávat vznik výbušné atmosféry a současně statické elektřiny (zóna 0). Jedná se především o práci s nevodivými kapalinami (viz tabulka výše), ale používá se i během operací, kde vznikají či se přímo používají výbušné plyny a prachy nebo látky typu organokovových sloučenin (redukce hydridy za uvolnění vodíku, práce s plynným methylaminem, vodíkem, butyllithiem apod.). Ve všech těchto případech se musí v zařízení trvale udržovat inertní atmosféra s obsahem kyslíku pod dolní mezí výbušnosti a mírný přetlak, přičemž zařízení musí být prokazatelně těsné. Protože vznik statické elektřiny v těchto zařízeních nemůžeme vzhledem k charakteru práce nikdy zcela vyloučit, jedná se o základní a nejdůležitější opatření! K dosažení inertní atmosféry pod dolní mezí výbušnosti se používá INERTIZACE.

30 Inertizace Je to způsob dosažení a udržení trvale inertní atmosféry uvnitř zařízení. Je to základní opatření, neboť vzniku náboje nejsme schopni v těchto zařízeních nikdy úplně zabránit! Principem je nahrazení atmosférického kyslíku v systému netečným, nehořlavým plynem tak, aby atmosféra v systému nebyla schopna šířit plamen Způsoby inertizace: - Tlakování - Vakuování - Proplachování - Vytláčení V praxi se používá většinou kombinace těchto způsobů!

31 Jak správně inertizovat a kdy? Způsob inertizace a dosažení inertní atmosféry musí být ověřeny měřením, výpočtem nebo musí být zařízení přímo opatřeno měřením obsahu kyslíku. Postup inertizace zařízení musí být popsán v předpisové dokumentaci a pracovníci musí být proškoleni. Spolu s hlavním zařízením (např. reaktorem) je třeba inertizovat i zařízení související (propojená), jako jsou jímky, potrubí apod. S látkami, u nichž to není stanoveno jinak, se pracuje jako s látkami výbušnými. Látky, které se melou či sítují, musí být ověřeny z hlediska výbušnosti. Mletí výbušných látek musí probíhat v inertní atmosféře.

32 Literatura: ČSN Hořlavé kapaliny Prostory pro výrobu, skladování a manipulaci ČSN Požární bezpečnost staveb výrobní objekty ČSN Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích ČSN Elektrostatika Směrnice pro vyloučení nebezpečí od statické elektřiny

1. Úvod ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE V PROSTORÁCH S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU. 2. Vlastnosti hořlavých látek ve vztahu k výbuchu

1. Úvod ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE V PROSTORÁCH S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU. 2. Vlastnosti hořlavých látek ve vztahu k výbuchu Obsah : 1. Úvod ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE V PROSTORÁCH S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU 2. Vlastnosti hořlavých látek ve vztahu k výbuchu 3. Klasifikace výbušné atmosféry 4. Zdroje iniciace, klasifikace těchto zdrojů

Více

Zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu

Zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu práci v prostředí s nebezpečím výbuchu Strana: 1 z: 24 práci v prostředí s nebezpečím výbuchu Schválil: Ing. Tomáš Procházka, v.r. generální ředitel Synthesia, a.s. Určeno jen pro vnitřní potřebu. Předávání,

Více

str.1 ze 6 Murexin spol. s.r.o. Bezpečnostně datový list Vydání č. 1 z: 24.7. 2008 Datum revize: 24.7. 2008 Revize: 0

str.1 ze 6 Murexin spol. s.r.o. Bezpečnostně datový list Vydání č. 1 z: 24.7. 2008 Datum revize: 24.7. 2008 Revize: 0 str.1 ze 6 BEZPEČNOSTNĚ-DATOVÝ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE 1.1. OBCHODNÍ NÁZEV: Lepidlo

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 22.3.2007 Strana: 1 z 8 Datum revize: 14.5.2007 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 22.3.2007 Strana: 1 z 8 Datum revize: 14.5.2007 Název výrobku: Datum vydání: 22.3.2007 Strana: 1 z 8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Obchodní název: a

Více

Rizika v chemických výrobách spojená s akumulací a uvolněním náboje statické elektřiny

Rizika v chemických výrobách spojená s akumulací a uvolněním náboje statické elektřiny Statická elektřina Rizika v chemických výrobách spojená s akumulací a uvolněním náboje statické elektřiny Rizika statického nábojen Obvyklý zdroj vznícení v chemickém průmyslu Obtížně postižitelná příčina

Více

NÁVOD K POUŽITÍ Skříně pro skladování tlakových láhví

NÁVOD K POUŽITÍ Skříně pro skladování tlakových láhví NÁVOD K POUŽITÍ Skříně pro skladování tlakových láhví 1. Úvod: Bezpečnostní skříně pro skladování tlakových láhví se stlačenými plyny: Protipožární bezpečnostní skříně pro bezpečné skladování 50litrových

Více

LEAR, a.s. Bezpečnostně datový list Číslo BDL: B3309 Výrobek: UNILEP LA Vydání č. 4 z: 29.1. 2009 Datum revize: 29.1.

LEAR, a.s. Bezpečnostně datový list Číslo BDL: B3309 Výrobek: UNILEP LA Vydání č. 4 z: 29.1. 2009 Datum revize: 29.1. str.1 ze 5 BEZPEČNOSTNĚ-DATOVÝ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE 1.1. OBCHODNÍ NÁZEV: UNILEP

Více

Požární pojmy ve stavebním zákoně

Požární pojmy ve stavebním zákoně 1 - Hořlavé látky 2 - Výbušniny 3 - Tuhé hořlavé látky a jejich skladování 4 - Kapalné hořlavé látky a jejich skladování 5 - Plynné hořlavé látky a jejich skladování 6 - Hořlavé a nehořlavé stavební výrobky

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti / podniku: Identifikace látky nebo přípravku: Dopuručený účel použití: Identifikace společnosti nebo podniku: Identifikace zhotovitele/ výrobce: FLEGSOLVENT

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH) Strana: 1 / 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název přípravku: Chemický název: - (přípravek) 1.2 Pouţití látky nebo přípravku Čistící

Více

Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři. Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz

Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři. Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz Úvod Práce v chemické laboratoři práce s toxickými a jinak nebezpečnými látkami často se

Více

LEAR, a.s. Bezpečnostně datový list Číslo BDL: B9209 Výrobek: VULKAN CHAMPION Vydání č. 2 z: 23.1. 2009 Datum revize: 23.1.

LEAR, a.s. Bezpečnostně datový list Číslo BDL: B9209 Výrobek: VULKAN CHAMPION Vydání č. 2 z: 23.1. 2009 Datum revize: 23.1. str.1 ze 6 BEZPEČNOSTNĚ-DATOVÝ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE 1.1. OBCHODNÍ NÁZEV: VULKAN

Více

3. FYZIKÁLNĚ CHEMICKÉ VLASTNOSTI A TECHNICKO BEZPEČNOSTNÍ PARAMETRY NEBEZPEČNÝCH LÁTEK

3. FYZIKÁLNĚ CHEMICKÉ VLASTNOSTI A TECHNICKO BEZPEČNOSTNÍ PARAMETRY NEBEZPEČNÝCH LÁTEK 3. FYZIKÁLNĚ CHEMICKÉ VLASTNOSTI A TECHNICKO BEZPEČNOSTNÍ PARAMETRY NEBEZPEČNÝCH LÁTEK V této kapitole se dozvíte: Co jsou fyzikálně chemické vlastnosti. Co jsou technicko bezpečnostní parametry. Které

Více

Requirements for selection, installation and use of electrostatic spraying equipment for flammable materials

Requirements for selection, installation and use of electrostatic spraying equipment for flammable materials ČESKÁ NORMA 87.100;25.140.20 Březen 1994 Požadavky na elektrostatické stříkací ČSN EN 50053-2 zařízení pro hořlavé látky. Část 2: Ruční stříkací pistole pro práškové plasty s energií do 5 mj 33 2035 Requirements

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001

Bezpečnost chemických výrob N111001 Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-7a tel.: 4 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Následky a prevence požárů a explozí Následky explozí Prostředky snížení nebezpečí požáru nebo exploze

Více

Bezpečnostní list 00320-0065 Dle direktivy (EU) 1907/2006 (REACH)

Bezpečnostní list 00320-0065 Dle direktivy (EU) 1907/2006 (REACH) Strana 1/6 Datum přepracování: 09.06.2008 1. Identifikace látky / přípravy a společnosti (výrobce) Obchodní název: Použití doporučené výrobcem: Výrobce / dodavatel: Distributor: Eco Spray AF (vč. různých

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001

Bezpečnost chemických výrob N111001 Bezpečnost chemických výrob N111 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Rizika spojená s hořlavými látkami Povaha procesů hoření a výbuchu Požární charakteristiky látek

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: KONKOR 330 Chemický název: Směs Registrační číslo: Není Indexové číslo: Není 1.2 Příslušná určená použití

Více

HOŘENÍ. HOŘENÍ je chemická reakce, při které vzniká teplo a světlo.

HOŘENÍ. HOŘENÍ je chemická reakce, při které vzniká teplo a světlo. HOŘENÍ HOŘENÍ je chemická reakce, při které vzniká teplo a světlo. TŘI PODMÍNKY HOŘENÍ: 1. přitomnost hořlavé látky 2. přítomnost oxidačního činidla (nejčastěji vzd. kyslíku) 3. dosažení teploty hoření

Více

COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU

COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍK. BARIÉROU 2.1. COBRATEX TRUBKA COBRAPEX trubka s EVOH (ethylen vinyl alkohol) kyslíkovou bariérou z vysokohustotního polyethylenu síťovaného

Více

Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY. Tel.: +49 4122 717 0 Fax.: +49 4122 717 158 Email: info@vosschemie.de

Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY. Tel.: +49 4122 717 0 Fax.: +49 4122 717 158 Email: info@vosschemie.de Datum vydání: 18.12.2007 Strana: 1 01 IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Označení produktu: Účel použití: Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY stavební nátěr 1.1. Dodavatel: Voschemie

Více

S VÝBUCHY. Příručka pro hodnocení rizik v malých a středních podnicích. www.issa.int Klikněte na n Prevention Sections pod Quick Links

S VÝBUCHY. Příručka pro hodnocení rizik v malých a středních podnicích. www.issa.int Klikněte na n Prevention Sections pod Quick Links Na publikaci spolupracovaly následující mezinárodní sekce ISSA, u kterých lze získat případně další informace: 7 NEBEZPEČÍ Příručka pro hodnocení rizik v malých a středních podnicích SPOJENÁ S VÝBUCHY

Více

VYSTAVOVÁNÍ POVOLENÍ Issue of Permits

VYSTAVOVÁNÍ POVOLENÍ Issue of Permits Platnost od: 12.9. 2011 Revize: 4 Strana 1 z 132 1. Obsah Content 1. Obsah... 1 2. Seznam příloh... 11 3. Seznam formulářů... 12 4. Identifikátory standardu... 13 5. Odkazy... 14 5.1. Dokumentace vyššího

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 6. 9. 2007 Datum revize: Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 6. 9. 2007 Datum revize: Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6 Datum vydání: 6. 9. 2007 Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-7 WaterBase Special

Více

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Proces hoření

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Proces hoření MV- Ř EDITELSTVÍ H ASIČ SKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR O DBORNÁ PŘ ÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY KONSPEKT POŽÁRNÍ TAKTIKA 1-1-01 Základy požární taktiky Proces hoření Zpracoval : Oldřich VOLF HZS okresu

Více

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Bezpečnostní list Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku nebo Obchodní

Více

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku BEZPEČNOSTNÍ LIST Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.260.20; 13.110 2004 Elektrostatika - Směrnice pro vyloučení nebezpečí od statické elektřiny ČSN 33 2030 Listopad idt CLC/TR 50404:2003 Electrostatics - Code of practice for

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST B 2305. Název výrobku: PLASTSERVIS, a.s. Zlín VUKOLEP RS 3/62

BEZPEČNOSTNÍ LIST B 2305. Název výrobku: PLASTSERVIS, a.s. Zlín VUKOLEP RS 3/62 Strana: 1/8 1. Identifikace přípravku a výrobce 1.1 Obchodní název přípravku: Vukolep RS 3/62 1.2. Použití přípravku: Kontaktní jednosložkové rozpouštědlové lepidlo určené pro lepení pryže, usní, dřeva,

Více

Strana 1/6 Bezpečnostní list podle Nařízení 1907/2006/ES, článek 31 Datum vydání: 7.1.2009 Revize: 7.1.2009

Strana 1/6 Bezpečnostní list podle Nařízení 1907/2006/ES, článek 31 Datum vydání: 7.1.2009 Revize: 7.1.2009 Strana 1/6 *1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Údaje o produktu Použití látky nebo přípravku: lepidlo Výrobce nebo dodavatel: Bison International Dr.A.F.Philipsstraat 9 NL-4462

Více

W = 1/2Q x U = ½ CxU 2 [1]

W = 1/2Q x U = ½ CxU 2 [1] Elektrostaticky vodivé podlahy v místnostech pro lékařské účely- operačních sálů Ing. Jaroslav Melen soudní znalec z oboru bezpečnosti práce se specializací v elektrotechnice Úvod Otázka požadavku na elektrostaticky

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 Název výrobku: ARO ČISTICÍ PÍSEK

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 Název výrobku: ARO ČISTICÍ PÍSEK 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: ARO ČISTICÍ PÍSEK 1.2 Použití látky nebo přípravku: Abrazivní čisticí přípravek 1.3. Identifikace

Více

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Metody zdolávání požárů jedlých tuků a olejů třídy F

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Metody zdolávání požárů jedlých tuků a olejů třídy F MV ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR ODBORNÁ PŘÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY Konspekt 2-05 POŽÁRNÍ TAKTIKA Metody zdolávání požárů jedlých tuků a olejů třídy F Zpracoval: Ing. Vasil Silvestr

Více

jbauchner@nanolaky.cz

jbauchner@nanolaky.cz 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1. Identifikátor výrobku Obchodní název: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Použití látky nebo směsi:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 9. 10. 2008 Datum revize: Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 9. 10. 2008 Datum revize: Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6 Datum vydání: 9. 10. 2008 Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-161 WaterBase

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle (ES) 1907/2006 a (ES) 830/2015

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle (ES) 1907/2006 a (ES) 830/2015 1 / 8 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název: (toluen) Identifikační číslo: Neuvedeno směs Registrační číslo: Neuvedeno směs 1.2 Příslušná určená použití

Více

Technické požadavky: Ukazatel kvality: Zkušební předpis:

Technické požadavky: Ukazatel kvality: Zkušební předpis: Označení S 2320 NÁZEV CHEMICKÉ LÁTKY - CHEMICKÉHO PŘÍPRAVKU EPAX S 2320 Epoxidová základní barva antikorozní dvousložková speciální Číslo katalogového listu D/NH-3 Výrobce: COLORLAK, a.s. Normativní dokument:

Více

Datum revize 28.05.2015 Verze 1.0 Datum vytištění 28.05.2015

Datum revize 28.05.2015 Verze 1.0 Datum vytištění 28.05.2015 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název : 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití V současné době nejsou dostupné kompletní

Více

Ochranný prostředek na povrchy s dezinfekční účinností 1.3. Identifikace zhotovitele: Obchodní firma:

Ochranný prostředek na povrchy s dezinfekční účinností 1.3. Identifikace zhotovitele: Obchodní firma: 1/6 BEZPEČNOSTNÍ LIST PŘÍPRAVKU dle nařízení (ES) č. 1907/2006 Datum vyhotovení: 29. 1. 2009 Datum revize: Výrobek: Dettol dezinfekční sprej na povrchy 1. Identifikace přípravku, zhotovitele, dovozce:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PŘÍPRAVKU dle nařízení ES 1907/2006 OSTŘIKOVAČ 80 C

BEZPEČNOSTNÍ LIST PŘÍPRAVKU dle nařízení ES 1907/2006 OSTŘIKOVAČ 80 C Strana : 1 z 7 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI : 1.1. Identifikace přípravku : 1.2. Použití přípravku :Koncentrovaná kapalina s bodem tuhnutí -80 C do ostřikovačů skel a reflektorů motorových vozidel

Více

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006

ES-BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Strana: 1/7 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Obchodní název přípravku: DÜFA Nitro-Universalverdünnung Katalogové číslo: - 1.2 Použití přípravku: ředidlo do nátěrových

Více

Podle zákona č. 356/2003 Sb. není přípravek klasifikován jako nebezpečný.

Podle zákona č. 356/2003 Sb. není přípravek klasifikován jako nebezpečný. Datum vydání: 6. 9. 2007 Název výrobku: 9-151 WaterBase Thinner Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-151 WaterBase Thinner

Více

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Česká republika 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku nebo Obchodní název Sika Colma Reiniger Bezpečnostní list Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH),

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE

1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Změna provedena: 6.11.2006 Strana 1 z 6 Tento BEZPEČNOSTNÍ LIST odpovídá zákonu 356/03 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích, dále odpovídá vyhlášce č. 231/2004 ze dne 20.4.2004, kterou se

Více

5. Přehled pracovišť používajících hořlavé kapaliny k nevýrobním účelům

5. Přehled pracovišť používajících hořlavé kapaliny k nevýrobním účelům ř á í ěř ý í í úě ý ě í Ě ží á í ř ý Ú í úč ů Ú í é ě š ě í č é á í Ží á í ň ý Ží ý ý í úč ů ě á á á š š ě á š ě ý ů ří í á á í í é š á ů í ší č í ů čí Í í ě ě á ý á á Žá ě ů í ě í ří í é ů í ů á č ř í

Více

Bezpe nostní list podle Na ízení (ES) . 1907/2006 (REACH) 1. Identifikace p ípravku a spole nosti 1.1 Identifikace p ípravku Obchodní název výrobku

Bezpe nostní list podle Na ízení (ES) . 1907/2006 (REACH) 1. Identifikace p ípravku a spole nosti 1.1 Identifikace p ípravku Obchodní název výrobku Vytištěno: 12.5.2010 Datum zpracování: 21/12/2009 strana:1 / 7 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1 Identifikace přípravku 650-002312 Woodprotector Obchodní název výrobku 620-002312 Woodprotector

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 25.2.2004 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku: Nemrznoucí kapalina do ostřikovačů -20 C Číslo CAS: nemá

Více

IČ: 25248294, DIČ: CZ25248294, www.dch-sincolor.cz

IČ: 25248294, DIČ: CZ25248294, www.dch-sincolor.cz Datum vydání: 11.12.2009 Strana: 1 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1. Identifikace látky nebo přípravku Obchodní označení: FERMMEŽ LNĚNÁ Název výrobku: FERMMEŽ LNĚNÁ Odstín/varianta:

Více

JELEN baby, JELEN magic, JELEN mystery JELEN baby, JELEN magic, JELEN mystery mix

JELEN baby, JELEN magic, JELEN mystery JELEN baby, JELEN magic, JELEN mystery mix Stránka: 1 / 6 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Název výrobku: Identifikátor výrobku: Registrační číslo látky: JELEN baby, JELEN magic, JELEN mystery

Více

Sika CZ, s.r.o. Bystrcká 1132 / 36 CZ-62400 Brno-Komin Czech Republic. EHS@cz.sika.com. : Toxikologické informační středisko: +420 224 91 92 93

Sika CZ, s.r.o. Bystrcká 1132 / 36 CZ-62400 Brno-Komin Czech Republic. EHS@cz.sika.com. : Toxikologické informační středisko: +420 224 91 92 93 BEZPEČNOSTNÍ LIST Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II Česká republika SikaLevel01 Primer ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název výrobku

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: Identifikace látky nebo směsi: Doporučený účel použití: Identifikace společnosti nebo podniku: Identifikace zhotovitele/ výrobce: FLEGPRIMER přípravný

Více

Bezpečnostní list podle nařízení (ES) č. 1907/2006, příloha II

Bezpečnostní list podle nařízení (ES) č. 1907/2006, příloha II 1 / 6 Bezpečnostní list podle nařízení (ES) č. 1907/2006, příloha II 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Položka č: 088907143-1 L Použití látky nebo

Více

Hoření Ch_020_Chemické reakce_hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková

Hoření Ch_020_Chemické reakce_hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

jbauchner@nanolaky.cz

jbauchner@nanolaky.cz 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1. Identifikátor výrobku Obchodní název: 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Použití látky nebo směsi:

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006 1. Identifikace látky / přípravku a společnosti / podniku: Identifikace látky nebo přípr avku: FLEGPURE Dopuručený účel použití: Identifikace společnosti nebo podniku: Identifikace zhotovitele/ výrobce:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Látka / směs: Látka Číslo Číslo CAS 64742-54-7 Číslo ES (EINECS) 265-157-1 Další názvy látky 1.2. Příslušná určená použití

Více

BEZOLOVNATÝ AUTOMOBILOVÝ BENZÍN SPECIÁL BA 91

BEZOLOVNATÝ AUTOMOBILOVÝ BENZÍN SPECIÁL BA 91 Název výrobku: BEZOLOVNATÝ AUTOMOBILOVÝ BENZÍN Speciál BA 91 11.. IIddeennt tiffi ikkaaccee vvýýrroobbkkuu aa vvýýrroobbccee 1.1 Identifikace výrobku Obchodní název: Název podle 67/548/EHS: --- Další názvy:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1/ 6 1 1. Identifikace přípravku a společnosti Obchodní název produkt: Doporučený účel použití: NICRO 860 Plus Aerosol. Speciální řezný a vrtací olej pro nerezové materiály. Aerosol. Pouze pro profesionální

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění směrnice 453/2010/ES

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění směrnice 453/2010/ES ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: B100 Chemický název: Methylestery mastných kyselin C16-C18 a C18 - nenasycených 1.2 Příslušná určená použití

Více

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31 strana 1/6 1 Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Údaje k produktu Použití látky / přípravku Lepidlo Identifikace výrobce/ dovozce: Weiss Chemie + Technik GmbH & Co.KG Hansastr.2

Více

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006

B E Z P E Č N O S T N Í L I S T podle nařízení ES č. 1907/2006 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku: Identifikace látky nebo směsi: Doporučený účel použití: Identifikace společnosti nebo podniku: Identifikace zhotovitele/ výrobce: FLEGCUT olej ve

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Datum vydání :

BEZPEČNOSTNÍ LIST Datum vydání : podle nařízení(es) č. 107/2006 a č. 1272/2008 1 / Název výrobku: NUTRIBOR 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce: 1.1 Identifikace látky nebo přípravku/obchodní název přípravku: Směs

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. integrované povolení. pro zařízení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. integrované povolení. pro zařízení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 20. listopadu 2009 Spis: OŽPZ 955/2009 Č. j.: KULK 68633/2009 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.: 485 226 389 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Látka / směs: Směs Číslo Další názvy směsi R410A 1.2. Příslušná určená použití směsi Určená použití látky/směsi Chladící

Více

LVLK300. Uživatelská příručka

LVLK300. Uživatelská příručka LVLK300 Uživatelská příručka Pokyny Selektivní snímač řady LVLK300, sloužící ke snímání obsahu ochranných odpadních jímek Dříve než začnete, přečtěte si pozorně všechny pokyny dodržujte všechna bezpečnostní

Více

Určení iniciačního zdroje v průběhu zjišťování příčiny vzniku požáru a výbuchu Determine the source of ignition during fire investigation

Určení iniciačního zdroje v průběhu zjišťování příčiny vzniku požáru a výbuchu Determine the source of ignition during fire investigation Určení iniciačního zdroje v průběhu zjišťování příčiny vzniku požáru a výbuchu Determine the source of ignition during fire investigation Miroslava Nejtková Abstrakt Příspěvek se zabývá problematikou určení

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PRODUKTU podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST PRODUKTU podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Název výrobku: Strana 1/8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Číslo CAS U těchto směsí se nepoužívá Číslo ES U těchto směsí se nepoužívá Registrační číslo

Více

Acetylen. Tlakové láhve s acetylenem. Toxicita acetylenu

Acetylen. Tlakové láhve s acetylenem. Toxicita acetylenu Acetylen Acetylen je triviální název pro nejjednodušší alkyn ethyn (dříve psáno ethin). Acetylen je za normálního tlaku a teploty bezbarvý plyn. Jeho teplota varu je -80,8 C. Čistý acetylen je bez zápachu,

Více

NEBEZPEČÍ KTERÁPŘEDSTAVUJE STATICKÁ ELEKTŘINA V LETECTVÍ

NEBEZPEČÍ KTERÁPŘEDSTAVUJE STATICKÁ ELEKTŘINA V LETECTVÍ NEBEZPEČÍ KTERÁPŘEDSTAVUJE STATICKÁ ELEKTŘINA V LETECTVÍ PŘI ÚDERU BLESKU DO LETADLA POŠKOZENÍ DRAKU LETADLA A AVIONIKY ROZDÍL POTENCIÁLŮ DESÍTKY AŽ STOVKY kv VYVOLÁ JISKROVÝ VÝBOJ VZNÍCENÍ PALIVA POŠKOZENÍ

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. 1.Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. 1.Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Obchodní název produktu: B-CLEAN 10 Doporučený účel použití látky: Speciální odmašťovací prostředek bez obsahu chloru, určený k odmašťování za

Více

Requirements for selection, installation and use of electrostatic spraying equipment for flammable materiále

Requirements for selection, installation and use of electrostatic spraying equipment for flammable materiále ČESKÁ NORMA 87.100;25.140.20 Březen 1994 Požadavky na elektrostatické stříkací ČSN EN 50053-3 zařízení pro hořlavé látky. Část 3: Ruční stříkací pistole pro vločky s energií do 0,24 mj 33 2035 Requirements

Více

: Sikalastic Primer PVC

: Sikalastic Primer PVC ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název : 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití V současné době nejsou dostupné kompletní

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 1. Identifikace látky/ směsi a společnosti/ podniku: 1.1. Identifikátor výrobku Obchodní název: PLASTONIT PRIMER 1.2. Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Stěrková hydroizolační

Více

Bezpečnostní list dle ES č. 1907/2006

Bezpečnostní list dle ES č. 1907/2006 Bezpečnostní list dle ES č. 1907/2006 Strana 1 z 5 Chemoprén na podlahy Datum revize v zahraničí: 12.11.2007 Datum revize v ČR: 20.05.2008 Datum vyhotovení v ČR: 01.12.1999 Obchodní jméno: Chemoprén na

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle nařízení (ES) 1907/2006, ve znění změn nařízením (EU) 453/2010 (I. Příloha)

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle nařízení (ES) 1907/2006, ve znění změn nařízením (EU) 453/2010 (I. Příloha) Datum vydání: 1.7.2009 Strana: 1/7 Název: ARVA OPLACHOVÁ ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená

Více

SUPER LESK NA PNEUMATIKY

SUPER LESK NA PNEUMATIKY 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A PODNIKU Název výrobku: Aplikace: Distributor: CARVALET PIOTR ABŁAŻEJ ul. Sudecka 4/20 48-300 Nysa tel. +48 077 433 34 62 carvalet@carvalet.pl Telefonní číslo pro nouzové volání:

Více

PŘÍLOHA 6. Výrobky podléhající smě rnicím nového př ístupu

PŘÍLOHA 6. Výrobky podléhající smě rnicím nového př ístupu PŘÍLOHA 6 Výrobky podléhající smě rnicím nového př ístupu Každá směrnice definuje výrobky, které spadají do její působnosti. Tato příloha není vyčerpávajícím seznamem výrobků v působnosti dotyčné směrnice

Více

Isoleitspray ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

Isoleitspray ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Datum vydání / verze č.: Revize: 27. 8. 2012 / 1.0 Strana: 1 / 7 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Identifikátor výrobku: Další názvy: Registrační číslo:

Více

Ethanol absolutní denaturovaný 4% acetonu Indexové číslo: 603-002-00-5 Číslo CAS: 64-17-5 Číslo ES (EINECS): 200-578-6 Další názvy látky:

Ethanol absolutní denaturovaný 4% acetonu Indexové číslo: 603-002-00-5 Číslo CAS: 64-17-5 Číslo ES (EINECS): 200-578-6 Další názvy látky: podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 EC (REACH), ve znění nařízení 453/2010/EC Datum vydání: 16.6.2011 Datum revize: 1.6.2015 ETHANOL absolutní denaturovaný 4% acetonu ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A

Více

Název výrobku: VUKOPUR P

Název výrobku: VUKOPUR P Strana: 1/7 1. Identifikace přípravku a výrobce 1.1 Obchodní název přípravku: 1.2. Použití přípravku: Polyuretanové montážní a těsnící hmoty. 1.3 Identifikace distributora: Obchodní jméno: Sídlo: areál

Více

1.1. OBCHODNÍ NÁZEV: UNILEP SPRAY N2, N3, N21, N22, N23, N24, N25

1.1. OBCHODNÍ NÁZEV: UNILEP SPRAY N2, N3, N21, N22, N23, N24, N25 str.1 ze 5 BEZPEČNOSTNĚ-DATOVÝ LIST zpracovaný dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE 1.1. OBCHODNÍ NÁZEV: UNILEP

Více

3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova 1 140 00 Praha 4 tel.: 261 380 155 IČO: 41195698

3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova 1 140 00 Praha 4 tel.: 261 380 155 IČO: 41195698 3M Česko, spol. s r.o. Vyskočilova 1 140 00 Praha 4 tel.: 261 380 155 IČO: 41195698 fax.: 261 380 110 DIČ: CZ41195698 ======================================================================== 3M Bezpečnostní

Více

TITAN plus tekutý písek TITAN plus tekutý písek mix

TITAN plus tekutý písek TITAN plus tekutý písek mix Stránka: 1 / 6 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Název výrobku: Identifikátor výrobku: Registrační číslo látky: TITAN plus tekutý písek TITAN plus tekutý

Více

- přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení).

- přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení). Osobní výstroj a výzbroj: je souhrn předmětů, soubor potřeb, případně oblečení k určité činnosti k vykonávání nějakého úkonu. Výstroj hasiče: Výzbroj hasiče: - přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek.

Více

WYNN S SUPER CONCENTRATED SCREEN WASH

WYNN S SUPER CONCENTRATED SCREEN WASH Datum vydání: 01. 04. 2000 strana 1 z 7 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: WYNN S SUPER CONCENTRATED SCREEN WASH Jiné názvy látky: 1.2 Použití

Více

ZIPPO plyn 100 ml Náplň do zapalovačů

ZIPPO plyn 100 ml Náplň do zapalovačů Datum revize : 12. prosince 2010 str. 1/8 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky/směsi : Obchodní označení : Název látky/směsi : Identifikace látky/směsi : ZIPPO plyn

Více

Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení

Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 2 Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění

Více

Třída 1 - Výbušné látky a předměty. Třída 2.1 - Plyny

Třída 1 - Výbušné látky a předměty. Třída 2.1 - Plyny Třída 1 - Výbušné látky a předměty Výbušné látky: tuhé nebo kapalné látky (nebo směsi látek), které mohou chemickou reakcí vyvinout plyny takové teploty, takového tlaku a takové rychlosti, že mohou způsobit

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 a č.1272/2008 ETHANOL. Datum vydání: 19.4.2011. Strana: 1 / 6. Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 a č.1272/2008 ETHANOL. Datum vydání: 19.4.2011. Strana: 1 / 6. Název výrobku: BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 a č.1272/2008 Datum vydání: Strana: 19.4.2011 1 / 6 1. Identifikace látky nebo směsi a společnosti/podniku: 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku:

Více

Přírodní zdroje a energie

Přírodní zdroje a energie Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Přírodní zdroje a energie Energie - je fyzikální veličina, která bývá charakterizována jako schopnost hmoty

Více

Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže.

Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže. Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Řecko 1. BEZPEČNOSTNÍ LIST IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku Kód produktu Popis

Více

Využití vodíku v dopravě

Využití vodíku v dopravě Využití vodíku v dopravě Vodík - vlastnosti nejběžnější prvek ve vesmíru (90 % všech atomů a 75 % celkové hmotnosti) na Zemi hlavně ve formě sloučenin (hlavně voda H 2 O) hořlavý plyn lehčí než vzduch

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle přílohy I nařízení 453/2010/ES

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle přílohy I nařízení 453/2010/ES Datum vydání: 06.09.2012 Strana: 1 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1. Identifikátor výrobku název Nemrznoucí kapalina do ostřikovačů 80 C Kapalina do ostřikovačů automobilů

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PEROXID SODÍKU. Peroxid sodíku

BEZPEČNOSTNÍ LIST PEROXID SODÍKU. Peroxid sodíku BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), v platném znění PEROXID SODÍKU Datum vydání: 23.7.2010 Datum revize: 7.8.2015 ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

Více

Datum revize 01.02.2015 Verze 1.2 Datum vytištění 01.02.2015 1636/1637/1646

Datum revize 01.02.2015 Verze 1.2 Datum vytištění 01.02.2015 1636/1637/1646 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název : 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití V současné době nejsou dostupné kompletní

Více

Bezpečnostní list podle Vyhlášky 231/2004 Sb. v aktualizovaném znění strana 1 z 7

Bezpečnostní list podle Vyhlášky 231/2004 Sb. v aktualizovaném znění strana 1 z 7 Bezpečnostní list podle Vyhlášky 231/2004 Sb. v aktualizovaném znění strana 1 z 7 1. Identifikace přípravku a výrobce: 1.1 Obchodní název přípravku: Čistič PU-pěny Doporučené použití: Čistění aplikační

Více

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31 strana 1/7 * ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky / přípravku Základní nátěr

Více

BARVA NA KOVÁŘSKÉ VÝROBKY B3-1112K černá

BARVA NA KOVÁŘSKÉ VÝROBKY B3-1112K černá BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č.231/2004 Sb. Strana: 1/6 1. Identifikace přípravku a výrobce Identifikace přípravku: (obchodní název) BARVA NA KOVÁŘSKÉ VÝROBKY B3-1112K černá Použití: Kovářský lak Identifikace

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. č. 1907/2006 Název výrobku: ARO ČISTIČ KOUPELEN

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. č. 1907/2006 Název výrobku: ARO ČISTIČ KOUPELEN Oddíl 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku: ARO ČISTIČ KOUPELEN 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi: Mycí a čisticí přípravek, určený především na mytí

Více

ph MÍNUS Datum vydání: 16.12.2008 Datum revize: 13.12.2010 Verze B

ph MÍNUS Datum vydání: 16.12.2008 Datum revize: 13.12.2010 Verze B 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Název látky nebo přípravku: Další názvy látky nebo přípravku: Hydrogensíran sodný 1.2 Příslušná použití látky nebo

Více