Jaká je budoucnost sítě kabelové TV? Přežije rok 2025? Vladimír Petržílka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jaká je budoucnost sítě kabelové TV? Přežije rok 2025? vladimir.petrzilka@gmail.com. Vladimír Petržílka"

Transkript

1 Jaká je budoucnost sítě kabelové TV? Přežije rok 2025? Vladimír Petržílka

2 Co to vlastně je síť kabelové TV? privátní kmitočtové spektrum do 1GHz! nedala nám ho příroda, ale bylo vytvořeno lidmi a výstavba téhle sítě rozhodně nebyla zadarmo! aby provoz téhle sítě přežil, musí si na sebe vydělat provoz sítě tedy musí uspět v tržním prostředí a v konkurenci a pokud provozovatel špatně zvolí nabízené služby a ceny...? skončila doba zlatokopectví a rychlých zbohatnutí! provoz sítě kabelové TV je dnes telekomunikační business "as usual"

3 Podíl "kabelové televize" na telekomunikačním trhu v ČR

4 Co chce zákazník? Jak silná je konkurence? široká TV programová nabídka je v síti kabelové TV podmínkou nutnou, ale prim již dnes hraje tzv. "širokopásmový" internet prakticky všechny služby v této síti jsou dnes zdigitalizovány a provoz kabelové TV se většinově stal doménou dobře zorganizovaných velkých telekomunikačních společností relativní jednoduchost a nízká počáteční cena k zavedení základní služby kabelového, či bezdrátového přístupu k internetu pomocí technologie LAN a WIFI přilákal na trh malé operátory s nízkou režií a tedy relativně nízkými cenami řada z nich prochází cestou integrace, regulace a konfliktu s obecnými pravidly, přesto dosud hrají významnou tržní roli tento tlak přinesl postupné snižování cen služeb kabelové TV

5 Jak silná bude konkurence? otázka regulace telekomunikačního prostředí dlouhá doba návratnosti v případě splnění všech podmínek telekomunikační sítě tak tvoří přirozený monopol měly by proto být regulovány, aby nevznikali živořící "konkurenti" WIFI je v ČR používáno jako "last mile" technologie ČR patří v oblasti komerčního použití WIFI sítí světové prvenství umožňuje to použití levných P-P linek v bezplatném 10GHz pásmu dočkáme se ze strany majitele sítí kabelové TV mezinárodní arbitráže? Internetoví operátoři začali nabízet službu "kabelové televize" objevilo se několik provozovatelů "hlavních stanic", kteří ISP nabízejí za úplatu GbE stream cca 100+ TV programů, někdy včetně kódování a zajištění plateb za autorská práva. Ale: TV a stahování videa není totéž!

6 Nenechte se oklamat! Rychlost připojení k internetu není dána tím, jakou rychlost připojení provozovatel deklaruje! LTE operátoři deklarují rychlost připojení až přes 200 Mbps UPC deklaruje po výměně modemu rychlost až 240Mbps Každý druhý provozovatel sítě LAN ethernet tvrdí zákazníkům, že nabízí rychlost připojení 100Mbps... Prodejci a marketingoví borci jsou schopni bez uzardění tvrdit cokoli... a také papír snese všechno.. úzkým hrdlem je sdílení přenosové kapacity (kdekoli mezi zákazníkem a připojením do NIXu) mezi více zákazníky. dokud lidé masově nestahovali video, bylo využití datové sítě malé jakmile však bude zákazník chtít provozovat IPTV jako klasickou kabelovou TV, tak zejména u HDTV, natož UHDTV, tvrdě narazí pravděpodobně to povede k opětovnému využití FUP...

7 To vede k otázce: kde jsou ta úzká hrdla? Pokud se podíváme na síť kabelové TV jako na fyzickou vrstvu (700MHz šířky pásma a QAM256), je schopna v dopředném směru přenést asi 4 Gbps. Je tedy mimochodem evidentní, že síť LAN ethernet nemůže síti kabelové TV konkurovat. Síť kabel.tv však může být relativně snadno upgradována na standard 1GHz a QAM 4096 a může v koaxiální technologii "last mile" přenášet až 10Gbps.(Docsis 3.1) Úzkým hrdlem je ale přístupová koaxiální síť distribučního typu. Ta bude muset být nahražena optickým přenosem až do uzlů, kde je připojeno okolo 100 zákazníků. Tedy u vícebytových domů na patu objektu. To si vyžádá investice do přestavby těchto sítí na FTTP. A ty bude muset někdo zaplatit! Nakonec dojde k nastolení rovnováhy mezi cenou služby rychlého připojení (ne rychlé připojení někdy, ale kdykoliv) a počtem zákazníků takové služby.

8 A jak to je u konkurenčních sítí? Jediným plnohodnotným konkurentem sítí kabelové televize je síť FTTH, zejména v konfiguraci GPON. Pro FTTH síť platí v podstatě vše, co bylo řečeno výše o eliminaci úzkého hrdla. Na síti FTTH nejde ani tak o fyzickou vrstvu vedení, jako spíše o limity koncových zařízení. Problémem sítě FTTH je ve srovnání s kabelovou TV cena. Aktivní technologie je dražší než u CATV a má kratší technickoekonomickou životnost. Cena zákaznické služby by tedy pro úhradu investice před zafinancováním dalšího inovačního krokumělabýtvýrazněvyšší,nežusítěcatv. Jenže zákazníkovi je jedno, jakou technologii provozovatel sítě použije. A za srovnatelnou službu není ochoten zaplatit ani o vindru navíc, než u konkurence se starší technologií. Výstavba sítě FTTH je tak na území, kde již existuje síť kabelové TV, dosti nejistou investicí..

9 A jak to je u konkurenčních sítí? Sítě Ethernet LAN mohou a musí být upgradovány tak, že podobně jako u CATV bude blíže k zákazníkovi položen optický kabel a pro každých cca 50 zákazníků bude sloužit GbE router. Protože HDTV "lineární TV" je problémem pro prostředí ethernetových sítí, možná se dočkáme toho, že vedle GbE routeru bude umístěn optický node, známý z prostředí CATV a lineární TV bude přivedena k zákazníkovi separátním miniaturním koaxiálním kabelem ve formátu DVB! Podobně i u kabelové televize se můžeme už dnes někde setkat s tím, že drahý DOCSIS 3.0 CMTS a kabelové modemy mohou být nahrazeny paralelní UTP kabeláží a GbE routerem na patě objektu. Oba typy sítě tak pravděpodobně mohou postupně de facto konvergovat k podobnému technickému řešení, které oddělí přenosové cesty lineární TV s vysokým(a UHDTV) rozlišením a datových přenosů pro stahování videa a další datové služby.

10 Proč vlastně musí být připojení k síti internetu "širokopásmové"? Potřebuje zákazník skutečně "širokopásmové připojení", tedy s rychlostí nad 20 Mbps? pro prohlížení statických webových stránek? - NE. pro příjem a posílání ové pošty? -NE pro telekomunikační provoz VOIP, či aplikace typu SKYPE? - NE pro stahování videa? -NE pro "live" sledování TV ve standardním rozlišení? - ne zcela Širokopásmové připojení 30Mbps a více zákazník potřebuje pro "live" sledování videa ve vysokém rozlišení (HDTV) a pro sledování videa v ultravysokém rozlišení(uhdtv) bude potřebovat stabilní rychlost připojení až 100Mbps!

11 Televize, nebo stahování videa? Televize je latinské slovo a označuje vidění do dálky. tedy vidění do dálky ve smyslu tady a teď. Jinak řečeno "live TV" pro přenos po sítích kabelové TV se používá formát DVB pro přenos po sítích typu Ethernet se používá metoda IP multicast sítě typu Ethernet však mají vysokou chybovost (BER) (ne síť FTTH) pro přenos TV s vysokou mírou komprese je tato metoda nevhodná IP sítě jsou proto pro sledování "Live TV" oproti kabelové TV značně znevýhodněny a služba je nespolehlivá a ne plně standardizovaná. Stahování videa je typickou TV službou, provozovanou na IP navázání P-P relace mezi vysílajícím serverem a přijímačem umožňuje opravu chybně přenesených dat a to eliminuje problémy při sledování pro video ve vysokém rozlišení a zejména pro UHDTV rozlišení jsou však kladeny mimořádně vysoké požadavky na páteřní linky! zavedení UHDTV si tak na straně ISP vyžádá mimořádné investice!

12 Televize, nebo stahování videa? Pokračování... Opusťme technické otázky a podívejme se na to se zákazníkem: již dnes jsou na trhu TV přijímače, umožňující připojení k internetu a stahování placeného video contentu. Proč to tedy nevyužít k businessu? Různé mediální domy již připravují pro zákazníka služby "nelineární TV", známé jsou HBTV služby veřejnoprávních provozovatelů a podobné služby (například VOYO u CME, ZAPNI u TV Prima atd.) Zatím většinou bezplatně, ale to je jen otázka času. V USA, ale i v anglickojazyčných evropských zemích se z toho již stal celý obchodní sektor, který se bouřlivě rozvíjí a jakmile se vyřeší trochu rozdílné pojetí autorskoprvání ochrany na Evropském kontinentu, bude to horkou záležitostí i tady ve střední Evropě. Sumárně setytoslužby nazývají zkratkouott (over thetop)atazkratka je asi taková trochu humorná narážka na kabelové STB různých kabelových provozovatelů, které jsou schopny zprostředkovat jen příjem "běžné lineární TV". OTT je službou, placenou většinou paušální měsíční sazbou a umožňující prostřednictvím internetu přístup do velmi, velmi rozsáhlé databáze všech možných filmů, ale i TV pořadů komerčních stanic

13 OTT Světově nejznámějším a asi největším provoovatelem služeb OTT je americká společnost NETFLIX. Podívejte se, jak roste:

14 Televize, nebo OTT? Každý obchodník má zájem na tom, aby jeho investice byly zhodnoceny ziskem. Rozvoj OTT tedy přináší jak provozovatelům kabelové TV, tak i provozovatelům služeb přístupu k internetu nové výzvy: Provozovatel OTT nehodlá provozovatelům sítě za využití jejich investic nic zaplatit! Provoz služeb OTT zvyšuje během krátké doby vytíženost IP sítí až 8x (!) Tam, kde je provoz sítí (včetně cen) regulován, sice existuje možnost obrany, ale provozovatelé sítí v ČR, kteří již dnes své sítě provozují na hranici rentabilnosti kvůli hypertrofované konkurenci budou OTT hozeni napospas... Aby provozovatel sítě obstál na trhu, musí provoz OTT umožnit. Zároveň však musí sáhnout hluboko do kapsy a připravit se investovat do rozvoje těchto sítí nemalé částky bez naděje na přímé zhodnocení výnosů. Přežijí proto opět jen ti nejsilnější...

15 Jak se bude měnit poměr OTT a televizního příjmu? Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Evropská komise vydala předloni predikci, že služby OTT budou mít do roku2020natrhueutržnípodílcca16%aostatnípredikceodhadujípodíl mezi5a23%. To však znamená, že minimálně 77% zákazníků bude i nadále preferovat lineární TV, která bude postupně přes HDTV migrovat k UHDTV. Psychologové tvrdí, že i když dnes mladá generace jednoznačně preferuje OTTslužby,jakmileseznichstanouživitelérodinapřijdouzprácedomů, jejich současná preference interaktivně vyhledávat video content značně ochabne. Zvláště pokud budou muset za tento druh zábavy platit... Jedna záležitost však jasná je: ať už operátoři telekomunikačních sítí chtějí, nebo ne, nemine je nutnost značných investic: 1) do výrazného posílení přenosové kapacity domácího přístupu k internetu - standardemsestanepřipojení100mbpsprovšechnyapo100%času 2) Rozvoj UHDTV opět potvrdí, že jedinými sítěmi, které budou schopny splnit požadavky přenosové kapacity jak TV, tak i OTT bude vedle FTTH kabelová TV

16 Dáseprototedypředpovědět,že: Sítě Ethernet LAN budou konvergovat společně s CATV do modelu FTTP SítěWIFIaADSLpostupněztratísvůjdnešnívýznam Sítě LTE budou významným hráčem jen na trhu mobilních komunikací Zadesetletsedápředpokládat,žepodíllineárníTVaOTTbudeněkdena poměru 66/33% až 60/40%, že třetina obsahu lineární TV bude UHDTV a že: Sítě kabelové TV zcela jistě přežijí rok 2025 a ještě si na českém telekomunikačním trhu spolu s FTTH zahrají významnou roli! Tedy pokud se najdou osvícení investoři a nedojde k nějakým jiným fatálním společenským událostem... Nic takového zlého našemu telekomunikačnímu sektoru ovšem nepřeji! Vladimír Petržílka vladimir.petrzilka@gmail.com

Postoje MPO k požadavkům na parametry NGA sítí a jejich klasifikace.

Postoje MPO k požadavkům na parametry NGA sítí a jejich klasifikace. Postoje MPO k požadavkům na parametry NGA sítí a jejich klasifikace. Ing. Vladimír Petržílka Odbor implementace strukturálních fondů Ministerstvo průmyslu a obchodu 28. dubna 2016, Praha Ministerstvo průmyslu

Více

RF video jako překryvná služba FTTH

RF video jako překryvná služba FTTH Distribuce TV signálů v sítích FTTH aneb jinak než IPTV Jiří Göllner, PROFiber Networking CZ s.r.o. info@profiber.eu www.profiber.eu RF video jako překryvná služba FTTH P2P (point-to-point) PON (Passive

Více

INNOVATION DAY. Budoucnost televize. Michal Čupa CEO České Radiokomunikace a.s. 5.11. 2013 PLAY TO WIN

INNOVATION DAY. Budoucnost televize. Michal Čupa CEO České Radiokomunikace a.s. 5.11. 2013 PLAY TO WIN INNOVATION DAY Budoucnost televize Michal Čupa CEO České Radiokomunikace a.s. 5.11. 2013 Pozemní vysílání je populární a dále roste PODÍL JEDNOTLIVÝCH TV PLATFOREM 2007-2013 Zdroj: ATO 2013 (všechny TV

Více

Celosvětové trendy v distribuci TV

Celosvětové trendy v distribuci TV Celosvětové trendy v distribuci TV Uherské Hradiště, 13.7.2016 Martin Novotný Obsah Co se děje světě Spokojenost zákazníků QoS vs QoE Otázky? Potenciální předplatitelé Globální výdaje na zábavní průmyslu

Více

T-MOBILE a Televize. Televizní služby v portfoliu mobilního operátora

T-MOBILE a Televize. Televizní služby v portfoliu mobilního operátora T-MOBILE a Televize Televizní služby v portfoliu mobilního operátora Televize v portfoliu T-Mobile Satelitní televize v portfoliu operátora od roku 2010 nabídka klasických TV programů a služeb nabídka

Více

P2P nebo PON? Jaké služby budou nabízené prostřednictvím sítě? Klíčová otázka na kterou si musí odpovědět každý FTTx poskytovatel

P2P nebo PON? Jaké služby budou nabízené prostřednictvím sítě? Klíčová otázka na kterou si musí odpovědět každý FTTx poskytovatel 14.2.2013 Ing. Martin Ťupa martin.tupa@profiber.cz www.profiber.eu P2P nebo PON? Jaké služby budou nabízené prostřednictvím sítě? Klíčová otázka na kterou si musí odpovědět každý FTTx poskytovatel Cílový

Více

Připojení k internetu pro domácnosti

Připojení k internetu pro domácnosti Připojení k internetu pro domácnosti V současné době poskytujeme naše služby na 19-ti místech po celé Praze a okolí. Do budoucna je v plánu rozšíření pokrytí internetovým připojením na další území Prahy

Více

Motorola GPON v reálném nasazení. Antonín Mlejnek mlejnek@edera.cz. EDERA Group a.s.

Motorola GPON v reálném nasazení. Antonín Mlejnek mlejnek@edera.cz. EDERA Group a.s. Motorola GPON v reálném nasazení Antonín Mlejnek mlejnek@edera.cz EDERA Group a.s. EDERA Group a.s. ( Blue4.cz s.r.o. ) V oblasti telekomunikací působí od roku 1995 Významným poskytovatel telekomunikačních

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND TV, kabelové modemy PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Distribuce TV vysílání

Více

Otevřená optická síť a Digitální Česko 2

Otevřená optická síť a Digitální Česko 2 Otevřená optická síť a Digitální Česko 2 WWW.PROFIBER.EU DIGITÁLNÍ ČESKO - NÁMĚTY A POSTŘEHY Jan Brouček info@profiber.eu www.profiber.eu FTTx - náměty a postřehy Stavět FTTx optickou síť (okruh 1 km,

Více

České Radiokomunikace. TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace. Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development. 27.

České Radiokomunikace. TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace. Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development. 27. České Radiokomunikace TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development 27. listopadu 2012 České Radiokomunikace Lídr na trhu televizního a rozhlasového vysílání

Více

Standard. Standard TIA/EIA 568 C

Standard. Standard TIA/EIA 568 C Standard Standard TIA/EIA 568 C 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Standard TIA/EIA 568 C část I. 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB společnosti SIMELON, s.r.o. platný od 1. 7. 2015 PŘIPOJENÍ K INTERNETU STR. 2 DIGITÁLNÍ TELEVIZE STR. 3-4 PEVNÁ TELEFONNÍ LINKA VOIP STR. 5 CENÍK ZAŘÍZENÍ & OSTATNÍ / KONTAKTY STR.

Více

NEJRYCHLEJŠÍ INTERNET V POLABÍ

NEJRYCHLEJŠÍ INTERNET V POLABÍ NEJRYCHLEJŠÍ INTERNET V POLABÍ Ceník WIFI Závazek 12 měsíců Datonet Basic 360,- až 15/15 500,- 1.500,-** Datonet Cool 444,- až 20/20 500,-* 1.000,-** Datonet Profi mini 499,- až 30/30 1,- * 1.000,-** Datonet

Více

Implementace protokolu IPv6

Implementace protokolu IPv6 Implementace protokolu IPv6 UPC Česká republika, s.r.o. Ing. Martin Krautwurst Ředitel pro strategické programy přístupové sítě Cesnet; Seminář IPv6 2017, Praha Přehled služeb z pohledu IP protokolu Síť

Více

CENÍK SLUŽEB BACKER COMPUTER s.r.o.

CENÍK SLUŽEB BACKER COMPUTER s.r.o. CHYTRYINTERNET.CZ CENÍK SLUŽEB BACKER COMPUTER s.r.o. Platný od 1.12.2014 1. Připojení k Internetu 2. VoIP telefonie 3. WEB TV 4. Ceník a ostatní zařízení 5. Kontakt 1 1. PŘIPOJENÍ K INTERNETU Připojení

Více

350.000 domácností. 6. kv tna 2009 Hotel Majestic Plaza. Petr Opletal ceo@riomedia.cz

350.000 domácností. 6. kv tna 2009 Hotel Majestic Plaza. Petr Opletal ceo@riomedia.cz Slu by RIO Media v dosahu 350.000 domácností 6. kv tna 2009 Hotel Majestic Plaza Petr Opletal ceo@riomedia.cz Agenda -Představení skupiny - Značka, vize -Společnosti ve skupin základní údaje - Akvizice

Více

Čekám na signál? (FTTH na dohled, FTTH v nedohlednu) Stav FTTH v CZ,SK

Čekám na signál? (FTTH na dohled, FTTH v nedohlednu) Stav FTTH v CZ,SK WWW.PROFIBER.EU Čekám na signál? (FTTH na dohled, FTTH v nedohlednu) Jan Brouček info@profiber.eu www.profiber.eu Stav FTTH v CZ,SK Stav v roce 2012: ČR: Ze země rostou PONky! Kdo v CZ staví PONky? cca

Více

Internet Televize Telefon 3 služby 1 cena 1

Internet Televize Telefon 3 služby 1 cena 1 Internet Televize Telefon 3 služby 1 cena 1 Vážená paní, vážený pane, představujeme Vám unikátní projekt CenTrio s revoluční novinkou pro maximální pohodlí zákazníka s propojením vysokorychlostního Internetu,

Více

TYPICKÝ POHLED OPERÁTORA KABELOVÉ TELEVIZE NA SÍTĚ NGA

TYPICKÝ POHLED OPERÁTORA KABELOVÉ TELEVIZE NA SÍTĚ NGA TYPICKÝ POHLED OPERÁTORA KABELOVÉ TELEVIZE NA SÍTĚ NGA Bronislav Jašek APKT 9.3.2017, Brno APKT Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí v ČR Vznik v roce 1991 24 řádných členů, 9 přidružených

Více

itself s.r.o. Pálavské náměstí 4343/ Brno Židenice

itself s.r.o. Pálavské náměstí 4343/ Brno Židenice www.itself.cz itself s.r.o. Pálavské náměstí 4343/11 628 00 Brno Židenice O SPOLEČNOSTI ITSELF s.r.o. česká rodinná firma s ryze českým kapitálem založena v roce 1991, na trhu působíme více než 25 let

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB společnosti, s.r.o. platný od 1. 7. 2017 PŘIPOJENÍ K INTERNETU STR. 2 DIGITÁLNÍ TELEVIZE STR. 3 PEVNÁ TELEFONNÍ LINKA VOIP STR. 4 CENÍK ZAŘÍZENÍ & OSTATNÍ / KONTAKTY STR. 5 Všechny

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB STARNET, s.r.o. platný od 1. 10. 2018 PŘIPOJENÍ K INTERNETU ZÁKLADNÍ TARIFY A NÁKLADY NA INSTALACI STR. 2 PŘIPOJENÍ K INTERNETU DOMÁCÍ BEZDRÁTOVÁ SÍŤ STR. 3 PŘIPOJENÍ K INTERNETU

Více

VŠUDE DOBŘE, S UPC NEJLÉPE

VŠUDE DOBŘE, S UPC NEJLÉPE VŠUDE DOBŘE, S UPC NEJLÉPE Internetové připojení, interaktivní televize nebo výhodné volání? V tom je UPC jako doma. INTERNET / TELEVIZE / TELEFON Naším posláním je přinášet zákazníkům možnost připojení

Více

Česká televize Role a budoucnost DTT

Česká televize Role a budoucnost DTT Česká televize Role a budoucnost DTT Terestrické vysílání opět středem zájmu Základní otázka v roce 2015: Přežije DTT či bude zahájen útlum a následná likvidace terestrického televizního vysílání? Finální

Více

APKT měření NGA sítí a EuroDOCSIS 3.0

APKT měření NGA sítí a EuroDOCSIS 3.0 APKT měření NGA sítí a EuroDOCSIS 3.0 Bc. Jakub Radoň jakub.radon@lica.cz Ing. Josef Beran ČTÚ workshop NGA sítě, srpen 2016 josef.beran@profiber.eu DOCSIS hlavní rysy technologie Přístupové sítě postavené

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Použité pojmy a zkratky

Použité pojmy a zkratky Použité pojmy a zkratky Použité pojmy a zkratky ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) asymetrická digitální účastnická linka ARPU ukazatel stanovující průměrný měsíční výnos ze služeb připadající na

Více

Dotační podpora výstavby sítí vysokorychlostního přístupu k internetu (NGA).

Dotační podpora výstavby sítí vysokorychlostního přístupu k internetu (NGA). Dotační podpora výstavby sítí vysokorychlostního přístupu k internetu (NGA). Ing. Vladimír Petržílka Odbor implementace strukturálních fondů Ministerstvo průmyslu a obchodu Radiokomunikace 2017 Pardubice

Více

EU-OPVK: VY_32_INOVACE_FIL7 Vojtěch Filip, 2013

EU-OPVK: VY_32_INOVACE_FIL7 Vojtěch Filip, 2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Technické vybavení počítačových sítí Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL7

Více

Dlouhodobá udržitelnost DTT

Dlouhodobá udržitelnost DTT Dlouhodobá udržitelnost DTT Výzvy realizace Strategie udržitelného rozvoje digitální TV zemské platformy PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Koordinační expertní skupiny MPO Praha 2018 Platformy příjmu na

Více

Česká telekomunikační infrastruktura a.s. CETIN - nabídka pro ISPs

Česká telekomunikační infrastruktura a.s. CETIN - nabídka pro ISPs Česká telekomunikační infrastruktura a.s. CETIN - nabídka pro ISPs Michal Frankl 21. dubna 2016 Obchodní model Operátoři (FO, MNO) Mobilní hlas Mobilní data Fix voice 99,6% pokrytí populace 98,2% pokrytí

Více

Představení projektu moderní optické sítě

Představení projektu moderní optické sítě Představení projektu moderní optické sítě Vážení zastupitelé obce, rádi bychom vám představili projekt na vybudování optické sítě ve vaši obci. Věříme, že uvedená moderní technologie bude zajímavá pro

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB Optické vlákno Připojení k Internetu OPTI-START OPTI-IDEAL OPTI-PROFI OPTI-PROFI+ OPTI-ULTRA 10/10 Mbps 50/50 Mbps 100/100 Mbps 300/300 Mbps 1000/1000 Mbps 200 Kč 390 Kč 490 Kč 690 Kč 790 Kč Agregace je

Více

Zásady plánování vnitřních rozvodů pro služby poskytované nad sítí FTTx

Zásady plánování vnitřních rozvodů pro služby poskytované nad sítí FTTx Zásady plánování vnitřních rozvodů pro služby poskytované nad sítí FTTx Příručka pro developery w w w. e l d a t a. c z Obsah 1 2 3 4 5 6 7 8 9 úvod Základní principy SíTí FTTX Základní tech. koncepce

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB STARNET, s.r.o. platný od 11. 12. 2017 PŘIPOJENÍ K INTERNETU ZÁKLADNÍ TARIFY A NÁKLADY NA INSTALACI STR. 2 PŘIPOJENÍ K INTERNETU DOMÁCÍ BEZDRÁTOVÁ SÍŤ STR. 3 PŘIPOJENÍ K INTERNETU

Více

IPTV NOVÉ VÝZVY, NOVÉ MOŽNOSTI

IPTV NOVÉ VÝZVY, NOVÉ MOŽNOSTI IPTV NOVÉ VÝZVY, NOVÉ MOŽNOSTI Kam kráčí bezdrátové sítě Morava a Slovensko Malenovice 29. dubna 2011 Karel Peloušek, vedoucí B2B & Procurement Ing. Jiří Kučík, technický ředitel Osnova Představení SMART

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB Optické vlákno Připojení k Internetu OPTI-START OPTI-IDEAL OPTI-PROFI OPTI-PROFI+ OPTI-ULTRA Agregace je 1:2. WiFi 10/10 Mbps 50/50 Mbps 100/100 Mbps 300/300 Mbps 1000/1000 Mbps 200 Kč 390 Kč 490 Kč 690

Více

SÍTĚ NOVÉ GENERACE. - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE

SÍTĚ NOVÉ GENERACE. - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE SÍTĚ NOVÉ GENERACE - podpora NGA sítí - rozvoj mobilních sítí LTE Marek Ebert Český telekomunikační úřad ISSS 2014 Hradec Králové, 7. a 8. dubna 2014 Agenda 1) Podpora budování přístupových sítí NGA pro

Více

CENÍK SLUŽEB. společnosti inet4 s.r.o. platný od PŘIPOJENÍ K INTERNETU STR. 2. TELEVIZE inet4.tv STR. 3. PEVNÁ TELEFONNÍ LINKA VoIP STR.

CENÍK SLUŽEB. společnosti inet4 s.r.o. platný od PŘIPOJENÍ K INTERNETU STR. 2. TELEVIZE inet4.tv STR. 3. PEVNÁ TELEFONNÍ LINKA VoIP STR. CENÍK SLUŽEB společnosti platný od 1. 7. 2017 PŘIPOJENÍ K INTERNETU STR. 2 TELEVIZE inet4.tv STR. 3 PEVNÁ TELEFONNÍ LINKA VoIP STR. 4 OSTATNÍ CENY & KONTAKTY STR. 5 Všechny ceny jsou vždy uváděny včetně

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB _ KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB společnosti inet4 s.r.o. platný od 1. 7. 2015 PŘIPOJENÍ K INTERNETU STR. 2 TELEVIZE inet4.tv STR. 3 PEVNÁ TELEFONNÍ LINKA VOIP STR. 4 CENÍK & OSTATNÍ ZAŘÍZENÍ STR. 5 AKCE / KONTAKT

Více

Ceník připojení k internetu v síti TKR KABEL servis Praha, spol. s r.o.

Ceník připojení k internetu v síti TKR KABEL servis Praha, spol. s r.o. Ceník k internetu v síti TKR KABEL servis Praha, spol. s r.o. instalace od 1.7.2018 Mb/s* Kabel 256 Zdarma* - 0,256 / 0,256 Kabel 512 Zdarma* - 0,512 / 0,512 Kabel 1M Zdarma* - 1 / 1 Kabel 180M Kabel 360M

Více

BROADBANDOVÉ PŘIPOJENÍ vnímání jednotlivých technologií jako vzájemných substitutů na trhu rezidentních a firemních zákazníků

BROADBANDOVÉ PŘIPOJENÍ vnímání jednotlivých technologií jako vzájemných substitutů na trhu rezidentních a firemních zákazníků BROADBANDOVÉ PŘIPOJENÍ vnímání jednotlivých technologií jako vzájemných substitutů na trhu rezidentních a firemních zákazníků Závěrečná zpráva Únor 2014 Obsah Celkové výsledky průzkumu za všechny firmy

Více

Statistické údaje publikované v kapitole A ICT Infrastruktura pocházejí z následujících zdrojů:

Statistické údaje publikované v kapitole A ICT Infrastruktura pocházejí z následujících zdrojů: A ICT Infrastruktura Statistické údaje publikované v kapitole A ICT Infrastruktura pocházejí z následujících zdrojů: Český telekomunikační úřad (ČTU) - data o počtu účastníků v pevné a mobilní telefonní

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB S4NET s.r.o. platný od 8. 10. 2018 PŘIPOJENÍ K INTERNETU ZÁKLADNÍ TARIFY A NÁKLADY NA INSTALACI STR. 2 DOMÁCÍ BEZDRÁTOVÁ SÍŤ STR. 3 PŘIPOJENÍ K INTERNETU SPECIÁLNÍ TARIFY STR. 3

Více

Přístupové sítě nové generace - NGA. Jiří Vodrážka

Přístupové sítě nové generace - NGA. Jiří Vodrážka Přístupové sítě nové generace - NGA Jiří Vodrážka Definice NGA Co jsou přístupové sítě nové generace? Doporučení Komise 2010/572/EU: kabelové přístupové sítě, které sestávají zcela nebo zčásti z optických

Více

ICT Unie Pracovní skupina pro usnadnění výstavby sítí elektronických komunikací

ICT Unie Pracovní skupina pro usnadnění výstavby sítí elektronických komunikací ICT Unie Pracovní skupina pro usnadnění výstavby sítí elektronických komunikací Budování sdílených sítí Obsah Důvody pro budování sdílených sítí Exkluzivní vs sdílené sítě Velkoprodej, bitstream nebo pronájem

Více

Budoucnost televize z pohledu nových technologií

Budoucnost televize z pohledu nových technologií Budoucnost televize z pohledu nových technologií Marcel Procházka Director of Regulatory Affairs & Strategy Milníky digitální televize 2014 9. dubna 2014 Agenda Co je důležité pro rozvoj televizního vysílání

Více

A Telekomunikační a internetová infrastruktura

A Telekomunikační a internetová infrastruktura Telekomunikační a internetová infrastruktura je základním stavebním prvkem většiny informačních technologií a informační společnosti jako celku. Údaje o stavu a vývoji infrastruktury v oblasti elektronických

Více

Ceník služeb společnosti RIO Media a.s.

Ceník služeb společnosti RIO Media a.s. platný od 01. 05. 2016. Ceny jsou uvedeny s příslušnou sazbou DPH. Programové nabídky a rychlost Internetu se na jednotlivých technologiích liší. Aktuální přehled rychlostí Internetového, programové nabídky

Více

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB S4NET s. r. o.

KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB S4NET s. r. o. KOMPLETNÍ CENÍK SLUŽEB S4NET s. r. o. platný od 4. 2. 2019 PŘIPOJENÍ K INTERNETU ZÁKLADNÍ TARIFY A NÁKLADY NA INSTALACI STR. 2 DOMÁCÍ BEZDRÁTOVÁ SÍŤ STR. 3 PŘIPOJENÍ K INTERNETU SPECIÁLNÍ TARIFY STR. 3

Více

Distributor platformy IPTV. Tranzitní operátor platformy IPTV

Distributor platformy IPTV. Tranzitní operátor platformy IPTV FTTx fórum 20.5.2009 Partneři Distributor platformy IPTV Tranzitní operátor platformy IPTV 2 Základní informace CentroNet, a.s. nabízí ve spolupráci se Sloane Park Property Trust, a.s. digitální TV šířenou

Více

CENÍK platný od 1. 12. 2014 Veškeré ceny jsou vč. DPH není-li výslovně uvedeno jinak.

CENÍK platný od 1. 12. 2014 Veškeré ceny jsou vč. DPH není-li výslovně uvedeno jinak. Ceny připojení po optickém kabelu - Kladno, Buštěhrad-Ořešín, Lidická alej + možnost IPTV Program Rychlost Objem dat Měsíční cena LAN 30 30 Mb/s / 30 Mb/s bez limitu 250 Kč LAN 60 60 Mb/s / 60 Mb/s bez

Více

Bezdrát v sítí NGA - milimetrová pásma nejsou WiFi, ale Future. Jakub Rejzek

Bezdrát v sítí NGA - milimetrová pásma nejsou WiFi, ale Future. Jakub Rejzek Bezdrát v sítí NGA - milimetrová pásma nejsou WiFi, ale Future Jakub Rejzek Struktura sítě podle NPRSNG Přípojná síť část přístupové sítě - bezdrátová část může být použita od POP jak v přípojné, tak

Více

Návodné pokyny pro vyplnění geografické přílohy

Návodné pokyny pro vyplnění geografické přílohy Formulář ART172 - Služby poskytované v elektronických komunikacích Český telekomunikační úřad Sokolovská 219, Praha 9 poštovní přihrádka 02 225 02 Praha 025 Termín odevzdání formuláře: 15.03.2018 Kontaktní

Více

CCNA I. 3. Connecting to the Network. CCNA I.: 3. Connecting to the network

CCNA I. 3. Connecting to the Network. CCNA I.: 3. Connecting to the network CCNA I. 3. Connecting to the Network Základní pojmy Konvergence sítí (telefony, TV, PC, GSM) SOHO (Small Office and Home Office) nabídka a prodej produktů evidence objednávek komunikace se zákazníky zábava

Více

Informační a komunikační technologie. 1.7 Počítačové sítě

Informační a komunikační technologie. 1.7 Počítačové sítě Informační a komunikační technologie 1.7 Počítačové sítě Učební obor: Kadeřník, Kuchař - číšník Ročník: 1 1. Základní vlastnosti 2. Technické prostředky 3. Síťová architektura 1. Peer-to-peer 2. Klient-server

Více

CENÍK DATONET PLATNÝ OD 1. 4. 2015 WIFI

CENÍK DATONET PLATNÝ OD 1. 4. 2015 WIFI Tarif Basic Cool Profi CENÍK DATONET PLATNÝ OD 1. 4. 2015 WIFI 297,50 366,94 495,86 Závazek 12 měsíců Rychlost Mbps (ročně/12) 360,- (324,-) 444,- (400,-) 600,- (540,-) až 15/15 až 20/20 (413,20) 250,-

Více

Problémy a dilemata malých operátorů při výstavbě optických sítí

Problémy a dilemata malých operátorů při výstavbě optických sítí Optical Fibre Apparatus Problémy a dilemata malých operátorů při výstavbě optických sítí Problémy a dilemata malých operátorů při výstavbě optických sítí Pojmy, dojmy a realita. Co je to penetrace? Co

Více

Počítačové sítě. Počítačová síť. VYT Počítačové sítě

Počítačové sítě. Počítačová síť. VYT Počítačové sítě Počítačové sítě Počítačová síť Je soubor technických prostředků, které umožňují spojení mezi počítači a výměnu informací prostřednictvím tohoto spojení. Postupný rozvoj během druhé poloviny 20. století.

Více

CENÍK SLUŽBY ONE Trio (platný od )

CENÍK SLUŽBY ONE Trio (platný od ) CENÍK SLUŽBY ONE Trio (platný od 1. 1. 2016) 1. CENA SLUŽBY Cena služby ONE Trio se skládá z následujících součástí: Instalace služby ONE Trio Služba ONE Trio 1.1 1.1.1 Objekty s hromadnou přípojkou FTTB

Více

Fiber Deep skelnatění koaxiálních sítí pokračuje

Fiber Deep skelnatění koaxiálních sítí pokračuje Fiber Deep skelnatění koaxiálních sítí pokračuje Brno, 13.3.2015 Radek Kocian, Jan Brouček Provozovatelé sítí kabelové televize Jak zvýšit přenosovou kapacitu sítě? 1. nahradit koax optikou Hybridní opticko-koaxiální

Více

OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K

OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K Ing. Jindřich Liszka SAKT, Banská Bystrica, 19.04.2016 DWP s.r.o., U libeňského pivovaru 2442/6, 102 00 Praha 8 Tel.: +420 603 366 268, jindřich.liszka@gmail.com HLAVNÍ ODLIŠNOSTI

Více

Ceník služeb společnosti RIO Media a.s.

Ceník služeb společnosti RIO Media a.s. platný od 1. 03. 2015. Ceny jsou uvedeny s příslušnou sazbou DPH. Ceník služeb společnosti Ceník je platný pro nové zákazníky. Programové nabídky a rychlost Internetu se na jednotlivých technologiích liší.

Více

České Radiokomunikace

České Radiokomunikace České Radiokomunikace Nové trendy v oblasti radiových sítí a sdílení telekomunikační infrastruktury Marcel Procházka Manažer pro rozvoj služeb a strategii Malenovice 29.4.2010 Kdo jsme Expert na trhu vysílacích

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.14 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

Informační a komunikační technologie. 3. Počítačové sítě

Informační a komunikační technologie. 3. Počítačové sítě Informační a komunikační technologie 3. Počítačové sítě Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 1. Základní vlastnosti 2. Technické prostředky 3. Síťová architektura 3.1. Peer-to-peer 3.2. Klient-server

Více

Družstvo Nájemníků Nad Krocinkou 847 19000 Praha 9 CENOVÁ NABÍDKA PŘIPOJENÍ DOMU DO INTERNETU OD KOMUNIKAČNÍ SÍTĚ S.R.O.

Družstvo Nájemníků Nad Krocinkou 847 19000 Praha 9 CENOVÁ NABÍDKA PŘIPOJENÍ DOMU DO INTERNETU OD KOMUNIKAČNÍ SÍTĚ S.R.O. Družstvo Nájemníků Nad Krocinkou 847 19000 Praha 9 CENOVÁ NABÍDKA PŘIPOJENÍ DOMU DO INTERNETU OD KOMUNIKAČNÍ SÍTĚ S.R.O. V Praze dne 9.12. 2014 CÍL PROJEKTU Vážení, nabízíme Vám připojení Vašeho domu do

Více

Přehled dotačních podmínek pro NGA sítě.

Přehled dotačních podmínek pro NGA sítě. Přehled dotačních podmínek pro NGA sítě. Ing. Vladimír Petržílka Odbor implementace strukturálních fondů Ministerstvo průmyslu a obchodu Duben 2017 Dotační podmínky pro NGA sítě? I jen stručná prezentace

Více

Nabídka na zasíťování bytového domu a nabídka internetových a hlasových služeb

Nabídka na zasíťování bytového domu a nabídka internetových a hlasových služeb 1Projekt na poskytování internetových, multimediálních a hlasových služeb Nabídka na zasíťování bytového domu a nabídka internetových a hlasových služeb VYBUDOVÁNÍ INTERNETOVÝCH ROZVODŮ NA NÁKLADY SPOLEČNOSTI

Více

Nabídka konektivity: Rychlost připojení Agregace Cena 1 měsíc vč. DPH 6/2 Mbps 1:3 350,- Kč 16/4 Mbps 1:6 500,- Kč 25/6 Mbps 1:9 650,- Kč

Nabídka konektivity: Rychlost připojení Agregace Cena 1 měsíc vč. DPH 6/2 Mbps 1:3 350,- Kč 16/4 Mbps 1:6 500,- Kč 25/6 Mbps 1:9 650,- Kč Nabídka připojení služba internet 1. Připojení smlouva na dobu určitou 12 měsíců Rodinný dům - Cena instalace od 1,- Kč vč. DPH (dle potřebné technologie) - zaměření zdarma (upřesnění ceny instalace) -

Více

Tato norma přejímá anglickou verzi evropské normy EN :2016. Má stejný status jako oficiální verze.

Tato norma přejímá anglickou verzi evropské normy EN :2016. Má stejný status jako oficiální verze. ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 33.060.40 Srpen 2016 Kabelové sítě pro televizní a rozhlasové signály a interaktivní služby Část 5: Stanice systému ČSN EN 60728-5 ed. 2 36 7211 idt IEC 60728-5:2015 Cable networks

Více

Rozvoj optické sítě. Kamenice, 3.05.2015. Ing. Martin Procházka Bc. Jiří Nevosad

Rozvoj optické sítě. Kamenice, 3.05.2015. Ing. Martin Procházka Bc. Jiří Nevosad Rozvoj optické sítě, 3.05.2015 Ing. Martin Procházka Bc. Jiří Nevosad Dostupnost sítě Internet Dostupnost sítě Internetu v roce 2011 V obci dostupné 2 varianty připojení WiFi síť občanského sdružení K-NET

Více

Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos

Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh (ISDN) Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos

Více

Připojení Optické vlákno Mám Internet pomalu ale jistě Internet bez zábran běžné pracovní tempo Profi Internet jedeme z kopce Opti-Start Opti-Ideal Opti-Profi 2/2 Mbps 50/50 Mbps 100/100 Mbps 200 Kč 390

Více

CENÍK platný od 1. 5. 2015 Veškeré ceny jsou vč. DPH, není-li výslovně uvedeno jinak.

CENÍK platný od 1. 5. 2015 Veškeré ceny jsou vč. DPH, není-li výslovně uvedeno jinak. Ceny připojení po optickém kabelu - Kladno, Buštěhrad-Ořešín, Lidická alej + možnost IPTV Program Rychlost Objem dat Měsíční cena * Instalační poplatek LAN 30 30 Mb/s / 30 Mb/s bez limitu 250 Kč 999 Kč

Více

DOBRÝ DEN. Patříte ještě mezi lidi co si myslí že platit peníze za komunikaci se svou rodinou, blízkými, zákazníky Vaší firmě je normální?

DOBRÝ DEN. Patříte ještě mezi lidi co si myslí že platit peníze za komunikaci se svou rodinou, blízkými, zákazníky Vaší firmě je normální? DOBRÝ DEN Patříte ještě mezi lidi co si myslí že platit peníze za komunikaci se svou rodinou, blízkými, zákazníky Vaší firmě je normální? Myslíte se že platit za hovory je normální? Věřte že není... ZÁKLADNÍ

Více

Internet Televize Telefon 3 služby 1 cena

Internet Televize Telefon 3 služby 1 cena Internet Televize Telefon 3 služby 1 cena Vážená paní, vážený pane, společnost Centronet Vám představuje projekt Centrio, přinášející, díky propojení vysokorychlostního internetu, digitální televize a

Více

Jak efektivně distribuovat 1Tb/s videa českým Internetem? jemný úvod do ekosystému

Jak efektivně distribuovat 1Tb/s videa českým Internetem? jemný úvod do ekosystému Jak efektivně distribuovat 1Tb/s videa českým Internetem? jemný úvod do ekosystému Diváci Konzumují ve stále větší míře Cca 160.000 souběžně sledujících diváků MS v hokeji ČR - Rusko To bylo více než 500

Více

A Telekomunikační a internetová infrastruktura

A Telekomunikační a internetová infrastruktura Telekomunikační a internetová infrastruktura je základním stavebním prvkem většiny informačních technologií a informační společnosti jako celku. Údaje o stavu a vývoji infrastruktury v oblasti elektronických

Více

Jaké jsou parametry sítě NGA?

Jaké jsou parametry sítě NGA? Jaké jsou parametry sítě NGA? Brno, 12.3.2015 Jan Brouček AKADEMIE VLÁKNOVÉ OPTIKY A OPTICKÝCH KOMUNIKACÍ NGA Next Generation Access přístupová síť nové generace Co to je síť NGA? Schéma sítě, stavební

Více

Návrh internetových služeb

Návrh internetových služeb Návrh internetových služeb Str. 1 Přehled služeb UPC Business UPC Business Internet je profesionální řešení pro firemní zákazníky, které vám zajišťuje přístup k internetu. Připojení vám poskytneme s přenosovou

Více

A Telekomunikační a internetová infrastruktura

A Telekomunikační a internetová infrastruktura Telekomunikační a internetová infrastruktura je základním stavebním prvkem většiny informačních technologií a informační společnosti jako celku. Údaje o stavu a vývoji infrastruktury v oblasti elektronických

Více

WiMAX Broadband Wireless Access systémy. Vladimír Havelda Product manager Intelek spol. s r.o.

WiMAX Broadband Wireless Access systémy. Vladimír Havelda Product manager Intelek spol. s r.o. WiMAX Broadband Wireless Access systémy Vladimír Havelda Product manager Intelek spol. s r.o. Vize 802.16: Broadband kdekoliv WiMAX vs. WiFi Bezdrátové WiFi technologie Staly se opravdovým standardem s

Více

PRESS KIT. LAN servis s.r.o.

PRESS KIT. LAN servis s.r.o. PRESS KIT LAN servis s.r.o. 1 O společnosti LAN servis s.r.o. Společnost LAN servis s.r.o. vstoupila na trh před více jak 20 lety a stala se tak jedním z nejdéle působících telekomunikačních operátorů

Více

Struktur. kabeláž shrnutí a opakování

Struktur. kabeláž shrnutí a opakování Struktur. kabeláž shrnutí a opakování 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Shrnutí a opakování strukturované kabeláže 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software:

Více

Česká telekomunikační infrastruktura

Česká telekomunikační infrastruktura Česká telekomunikační infrastruktura Prezentace společnosti Mikulov 8-9.9.2015 Petr Slováček Dobrovolná funkční separace Česká telekomunikační infrastruktura, a.s. (CETIN) vznikla oddělením ze společnosti

Více

Název Kapitoly: Přístupové sítě

Název Kapitoly: Přístupové sítě Cvičení: UZST, ČVUT Fakulta DOPRAVNÍ Název Kapitoly: Přístupové sítě Cíle kapitoly: Definice základních pojmů přístupová síť, transportní síť. Klasifikace přístupových sítí, Druhy přístupových sítí Metalické

Více

A Telekomunikační a internetová infrastruktura

A Telekomunikační a internetová infrastruktura Telekomunikační a internetová infrastruktura je základním stavebním prvkem většiny informačních technologií a informační společnosti jako celku. Údaje o stavu a vývoji infrastruktury v oblasti elektronických

Více

Inovace a souvislosti

Inovace a souvislosti Inovace a souvislosti DAB Michal Čupa CEO DC Tower, 13. 5. 2014 Osnova Mýty vs. Fakta Telekomunikační politika EU Fenomén Digitalizace => DVB-T, DVB-T2 DAB Závěr Mýty vs. Fakta Mýty vs. Fakta Mýtus: Význam

Více

Budoucí revoluce v multimediálním světě

Budoucí revoluce v multimediálním světě Budoucí revoluce v multimediálním světě Marcel Procházka Director of Regulatory Affairs & Strategy TV CON 2014 16. dubna 2014 Agenda Potenciál OTT služeb Jak k OTT přistupují televizní a internetové společnosti

Více

Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ

Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ Pavel Zahradník Český telekomunikační úřad Odbor kontroly a ochrany spotřebitele Brno, 10. března

Více

Administrativní kontrola kvalitativních parametrů sítě elektronických komunikací. (Metodický postup)

Administrativní kontrola kvalitativních parametrů sítě elektronických komunikací. (Metodický postup) Administrativní kontrola kvalitativních parametrů sítě elektronických komunikací (Metodický postup) 18.1.2017 Verze 0.8.0 1 Obsah: 1. Úvod. 2. Administrativní kontrola kvalitativních parametrů nové anebo

Více

S e n á t n í n á v r h ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Zrušení rozhlasových a televizních poplatků

S e n á t n í n á v r h ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Zrušení rozhlasových a televizních poplatků S e n á t n í n á v r h ZÁKON ze dne o zrušení rozhlasových a televizních poplatků a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Zrušení rozhlasových a televizních

Více

PŘENOSOVÉ PARAMETRY A KVALITA SLUŽEB V SÍTÍCH NGA

PŘENOSOVÉ PARAMETRY A KVALITA SLUŽEB V SÍTÍCH NGA PŘENOSOVÉ PARAMETRY A KVALITA SLUŽEB V SÍTÍCH NGA Praha 28.4.2016 Cíl workshopu Přispět k diskusi: Požadované přenosové parametry sítí NGA (Next Generation Access)? Požadovaná kvalita služby QoS (Qualiaty

Více

Mikrovlnné systémy MINI-LINK

Mikrovlnné systémy MINI-LINK Mikrovlnné systémy MINI-LINK Jaroslav Švarc Trendy mikrovlnných spojů a zařízení nové generace Vývoj trhu Kapacita MW spojů >65% základnových stanic bude připojeno mikrovlnným spojem v roce 2020 Technologie

Více

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI + Dohledové centrum

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI + Dohledové centrum PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI + Dohledové centrum Radek Myška a Luboš Prajer Olomouc 20. dubna 2017 www.cetin.cz O NÁS Obchodní jméno: Česká telekomunikační infrastruktura a.s. Sídlo: Olšanská 2681/6, Žižkov,

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Způsob propojení sítí opak. Drátové sítě TP (twisted pair) kroucená dvoulinka 100Mbit, 1Gbit Koaxiální kabel vyšší

Více

Datové přenosy CDMA 450 MHz

Datové přenosy CDMA 450 MHz 37MK - seminární práce Datové přenosy CDMA 450 MHz Vypracoval: Jan Pospíšil, letní semestr 2007/08 43. Datové přenosy CDMA 450 MHz CDMA Co je CDMA CDMA je zkratka anglického výrazu Code Division Multiple

Více

Formulář pro uplatnění připomínek, stanovisek a názorů

Formulář pro uplatnění připomínek, stanovisek a názorů Český telekomunikační úřad Sokolovská 219, Praha 9 poštovní přihrádka 02 225 02 Praha 025 dne / date 11. listopadu 2013 věc/ re Připomínky společnosti T Mobile k návrhu opatření obecné povahy analýza trhu

Více