Přílohy Příloha č.1. Otázky k rozhovoru na téma:,,české a moravské vánoční tradice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přílohy Příloha č.1. Otázky k rozhovoru na téma:,,české a moravské vánoční tradice"

Transkript

1 Přílohy Příloha č.1 Otázky k rozhovoru na téma:,,české a moravské vánoční tradice Víte proč se slaví Vánoce a pokud ano, mohl/a byste výstižně vysvětlit důvody? Z jakého důvodu slavíte Vy Vánoce, z křesťanských nebo udržujete rodinnou tradici? Kde většinou trávíte Vánoce? A s kým je většinou trávíte? Uvažovali jste někdy, že byste Vánoce trávili někde jinde než doma? (na horách apod.) Navštěvujete pravidelně někoho o Vánocích a navštěvuje někdo Vás? Rozesíláte přání k Vánocům a případně jako formou? Míváte vánoční stromek a jaký? Uvažovali jste někdy, že byste si pořídili umělý, příp. proč ne? Kdo a kde u vás shání vánoční stromek a s jakým předstihem? Dle čeho vybíráte vánoční stromek? Kdy a čím zdobíte vánoční stromek? Kdo a kdy u Vás zdobí Vánoční stromek? Vzpomněl/a byste si kdo a kde u Vás sháněl vánoční stromek, když jste byla ještě dítě? Kdo, kdy a jak zdobil stromek? Pečete vánoční cukroví? Pečete nějaké další typické vánoční pečivo jako např. štolu, biskupský chlebíček, vánočku? Uvažoval/a jste, že byste místo pečení cukroví kupovali? Jaké vánoční cukroví pečete kde berete inspiraci? Když jste byl/a malé dítě, kdo u Vás pekl cukroví? Případně pomáhal/a jste? Vidí nějakou zásadní změnu v pečení cukroví, hlavně co se týče druhů cukroví, které se pekly a pečou dnes?

2 Kupujete živého kapra a případně kdo? A kdo u vás kapra zabíjí? Co nesmí chybět na Vaší vánoční tabuli? Kdy začínáte nakupovat vánoční dárky? Dle čeho vybíráte vánoční dárky praktičnost, potřebnost, cena? Kolik přibližně obvykle utratíte za dárky? Komu kupujete dárky a kdo kupuje dárky Vám? Vzpomněl/a byste si jaké dárky se rozdávali v době kdy jste byla malé dítě, jaké jste dostával/a Vy dárky a kolik? Vidíte nějakou zásadní změnu v charakteru a celkově tradici obdarovávání? Kdy nebo čím pro Vás začíná vánoční čas? Kdy naopak pro Vás končí Vánoce? Míváte doma adventní věnec? Kdo zapaluje svíčky? Chodíte si na svátek Barbory říznout tzv. barborky? Dodržujete nějaké vánoční zvyky..např. rozkrojování jablka, vylévání olova, pouštění lodiček? Když jste byl/a malé dítě, dodržovali jste některé zvyky a ve srovnání s dneškem více či méně? Případně, proč už je dnes nedodržujete? Chodíte o Vánocích na vánoční mše do kostela? Chodíte do kostela i během roku? Když jste byl/a malé dítě, chodili jste s rodiči o Vánocích do kostela? Zúčastňujete se nějakých vánočních kulturních akcí vánoční koncerty apod.? Podnikáte o Vánocích nějaké výlety apod.? Jezdíte se podívat na vánoční trhy do zahraničí? Chodíte na vánoční trhy? Pořádá vaše obec, město nějaké vánoční akce? Dodržuje nějaké vánoční tradice, zvyky a případně jaké? Zúčastňujete se? Jak u Vás probíhá Štědrý den dnes, případně když jste měli ještě doma děti? Co děláte..vy x manžel/ka x děti? Dodržujete nějaké rodinné vánoční tradice, které nikdy nevynecháváte?

3 Dodržujete půst, abyste viděli zlaté prasátko? Příp. proč ne? Koukáte se na pohádky? Nebo si je vyprávíte? Zpíváte nebo si pouštíte koledy? Kdo svolává ke Štědrovečerní večeři? Jak probíhá? Co jíte a co pijete? Jak se svolává ke stromečku, jak probíhá rozdávání dárků? Teď zase zpátky do minulosti..jak probíhal Štědrý den, když jste byla malé dítě, vidíte nějaké rozdíly vůči dnešku a příp. jaké? Co dělá Vaše rodina 25. prosince, tj. den po Štědrém dni? Mohl/a byste shrnout co pro Vás Vánoce znamenají? Jak se při nich cítíte? Co máte na Vánocích nejraději? Co naopak na Vánocích rád/a nemáte? Kde jste se nechali inspirovat ve stylu trávení Vánoc, Štědrého dne? Bez čeho byste si vaše Vánoce nedovedl/a představit? Co si myslíte o tom, že do naší české tradice Vánoc pronikají vlivy ze západních zejm. americké kultury a jaký je Váš názor na to, že jsou dnes Vánoce tolik otázkou komerce?

4 Příloha č. 2: rozhovor Respondent č.1- paní Anna První otázka je, jestli víte, proč se slaví Vánoce? Podle křesťanské tradice, je přece narození Krista pána, proto A proto slavíte i Vy Vánoce, nebo je to proto, že jste přebrala od rodičů tu tradici? Kvůli narození pana Ježíše, slavíme Vánoce, ale přebrala jsem to vlastně od rodičů, kteří tím také oslavovali narození Ježíše. A kde trávíte Vánoce? Vždycky doma. Vždycky? Ano, vždycky. A s kým je trávíte? No s rodinou. A jenom s rodinou, s kterou bydlíte, nebo k Vám chodí i někdo na návštěvu? Nechodí. Jenom s úzkou rodinou. A když jste byla malá, také jste trávili Vánoce doma? Vždycky, vždycky doma. Uvažovali jste někdy, že byste Vánoce trávili někde jinde, mimo domov? Ne, vždycky doma, to je neměnné. Vlastně až jsem byla sama, manžel zemřel, a zůstala jsem sama, tak jsem jezdila k dětem k některým, takže jsem byla i mimo domov, ale jen na Štědrý den, a oni pak ty druhé dny jezdily za mnou. Takže, když už jste byla sama, tak jste jezdila na Štědrý den na návštěvy za dětmi? Ano, ale jen na Štědrý den, na večeři jako. A navštěvujete teď někoho pravidelně o Vánocích? Myšleno nejen na Štědrý den, ale obecně o Vánocích. Já nejezdím, protože už nemůžu jezdit, ale oni jezdí sem, všichni, za námi. Ostatní tedy jezdí za Vámi, na návštěvy o Vánocích, rodina? Ano. Přímo na Štědrý den, to teda není, ale je to pak ty další dva svátky většinou. Takže den po Štědrém dni, nebo ten druhý den po Štědrém dni? Ano, jezdí 25. a 26. prosince. Když jste byla malá, jezdili jste k někomu na návštěvy? Nikdy ne, byli jsme celé Vánoce doma. My jsme měli hospodu, když jsem byla malá, to bylo otevřené furt, nešlo ani nikam jezdit. Museli jsme tedy zůstávat doma, kvůli hospodě, kterou jsme provozovali. Moje maminka byla majitelkou, vlastně rodiče. Takže jsem vlastně měli hospodu i obchod, tak oni oba dva, jeden v hospodě, jeden v obchodě. Rozesíláte přání k Vánocům? Ano, rozesíláme. Ano, pohledy, smsky zásadně ne. Míváte Vánoční stromek?

5 Ano. Máte velký vánoční stromek, nebo jen nějakou větev? Ne, máme jen menší stromek, ale umělý. Mívali jsem živý, ale teď už míváme umělý. Teď v poslední době umělý, dřív byl rostlý, ale teď v poslední době, co už jsem jen dospělí, tak míváme umělý. A když jste byla menší? Tak byl vždycky živý. Až teď v posledních letech míváme už jen umělý. Z jakého důvodu jste se rozhodli pořídit si umělý vánoční stromek? No, protože tedy nikde nebylo možné ani si koupit ten, nebo získat nějak ten opravdový stromeček, tak proto. Je to pro nás praktičtější Když se vrátíme ještě do minulosti, vzpomenete si, kdo u Vás sháněl vánoční stromek? No já teď už moc nevím, příležitostně, když někam se jelo před těma svátkama a prodávali tam, tak jsme ho odtamtud přivezli. Většinou to tedy bylo z Hodonína. Vzpomenete si s jakým předstihem jste vánoční stromek kupovali? Podle toho, kdy se do toho Hodonína jelo, víte, takže když jsme tam jeli po práci a byl už, tak se přivezl. Nebyla v tom pravidelnost, ale bývalo to v tom posledním týdnu před svátky. Nevzpomněla byste si náhodou, dle jakých kritérií jste stromek vybírali, nebo spíš Vaše rodiče? Jestli záleželo spíš na ceně? Ne, na ceně rozhodně ne. Na tvaru a na velikosti, na tvaru, aby byl pěkný. Takže na cenu vůbec nebyl brán ohled? Ne, to ne. Ale nemívali jsem nijak moc velký, tak středně, ani malý, ani velký. Kdy a čím dnes zdobíte vánoční stromeček? Umělými baňkami, s kolekce těmi čokoládovými figurkami, perníčky, řetězy, tak jak všicky, umělými jablíčky. Živými ozdobami, či sušeným ovocem také? Ne, to ne. Vzpomněla byste si, čím jste dříve zdobili stromeček, myslím, když Vy jste byla dítě? Ořechy obalenými ve staniolu, většinou to tedy bylo tím, malinkými jablíčky ještě taky, živými jablíčky. Kdo u Vás většinou zdobí vánoční stromeček? No teď většinou má dcera. Když jste byla menší? Když jsme byly malý děti, tak u nás zdobili stromeček rodiče. Maminka teda, většinou, on tatínek brzo zemřel. Pečete Vánoční cukroví? Ano, pečeme. Uvažovali jste někdy, že místo pečení, byste cukroví šli koupit? Ne nikdy, na Vánoce rozhodně ne, ani na Velikonoce. Jaké vánoční cukroví pečete, kde berete inspiraci? Od bábinky, od mojí maminky, to už je z tradice. Máme ty recepty ještě po rodičích a po prarodičích, tak podle nich po tom. Něco nového, něco tam z toho takové tlapičky a vanilkové rohlíčky, takové to běžné cukroví.takže ty recepty máme

6 přebrané po rodičích, prarodičích, z tradice, co máme napsané. Koukáte se třeba ještě do nějakých časopisů a hledáte nové recepty? Taky někdy, taky něco. Když jste byla malá, pekli jste cukroví? Moc ne, protože to pekla maminčina sestra, ona pekla pro sebe a vždycky upekla i nám, protože maminka moc toho času neměla, když byli zaměstnaní oba dva, tak většinou teda, aspoň dřív, když jsme byly menší.potom už, když jsme pomáhaly trošku už, tak už potom jsme pekly i sami. Když jsme byly jako děti už větší, tak jsem pekly s maminkou. Peklo se podobné cukroví jako dnes? Stejné, něco z toho, ale něco nového máme dnes, no. Co se dělalo dřív, tak to se dnes dělá zase a ještě se k tomu přidává nějaké nové, nebo podle nových receptů. Mohla byste tedy porovnat, zda vidíte nějakou zásadní změnu ve způsobu, či charakteru i co se týče druhů cukroví, v tom co se peklo dříve a dnes? Ne nevidím, je to podle mě značně podobné. Kupujete živého kapra? Ano kupujeme, kupujeme ho živého. Vlastně teď už si ho necháváme zabít, klepnout a doma ho pak dcera vykuchá. Teď přivezou sem ty kapry a dcera si ho jde koupit a oni ji ho zrovna zabijí. Teď chodí kupovat kapra má dcera a nechává si ho radši rovnou zabít, tam kde ho prodávají. Vykucháváme ho ale už sami doma, teda dcera to dělá. Když jsem byla malá, také mívali lidé na Vánoce k jídlu kapra? My jsme vždycky měli kapra, já si nepamatuji, že bysme měli něco jiného než kapra. Právě v tom Hodoníně, protože tady dřív neprodávali, tady nikdo nekupoval kapry, takže tam odtud se přivezl vždycky. Vždycky, já nepamatuju, že bysme kapra někdy neměli. Na to navážeme další otázkou, a sice, co nesmí chybět na Vaší vánoční tabuli? No tak ten kapr, bramborový salát, vánočka, zákusky, ovoce, sušené i čerstvé, datle, fíky ne, ty nemáme rádi. Bramborový salát, ten je samozřejmý, smažený kapr s bramborovým salátem, a cukroví. A co pijete o vánocích, myslím, zda si doma vyrábíte třeba nějaké vaječné koňaky, děláte si punč nebo likéry? Ne, nic takové neděláme. Nic zvláštního nepijeme, to co normálně. Ve srovnání s jinými, myslíte, že Vaši vánoční tabuli tvoří klasické pochutiny a nápoje, které se vyskytují ve většině domácností? Ano, klasické věci. Kdy začínáte nakupovat vánoční dárky? (Smích) Na poslední chvíli. Jak kdy, jak jsou peníze, a když se někam jde, když se někam jede, tak se nakoupí, a když se nejede, tak toho tedy moc nemáme. Nakupujete tedy dárky až během prosince, nebo i během roku?

7 Během roku ne, až před Vánoci. Teď už dárky já osobně ani nekupuji. Dávám peníze, ať si každý koupí, co chce, protože nevím, co kdo potřebuje, co chce, tak ať si koupí. I když dárky tedy už nekupujete, tak když jste je ještě kupovala, dle jakých kritérií jste je zpravidla vybírala? No tak třeba tomu našemu malému pravnoučkovi, tak tomu jsme dárek letos koupili, podle stáří toho chlapce a podle potřeb. Co cena, dle ní dárky nevybíráte, nekoukáte se na cenu? Ano i ne, spíš aby to bylo tak i hezké, i potřebné, i aby byla přijatelná cena. Já si ale ty dárky už nechávám kupovat. Jestli se mohu zeptat, kolik korun utrácíte průměrně dohromady za dárky? To se dá těžko říct. Čtyřem dětem to jde po 500,-Kč, ale ještě je ten pravnouček, tomu a letos, ten nebýval no, hmm já nevím kolik to tak může být, no řekla bych tak do 3000,-Kč, protože 2000,-Kč je ještě podle mě málo. Dávám vlastně tu 500,- do rodin těch čtyřech dětí. Kupujete dárky ještě někomu dalšímu? Myslíte jako někomu cizímu, mimo rodinu? Tak to nikomu. Jenom rodině. Vzpomněla byste si jaké dárky jste si rozdávali, když jste byla malá? Dostávaly jste jako děti dárky? Ano, vždycky jsme dostávaly dárky. Já si pamatuju, že kdysi jsem měla takový košíček do ručních prací. To byl košíček, na vrchu to bylo saténové, zdrhovadlo, na ruční práce. To byl předmět, ruční práce, ve škole, když jsem chodila, tak v tom jsem si nosila ty potřeby na ruční práce. A ten košíček jste tedy dostala? Ano, ten jsem dostala. Dostávaly jste po jednom dárku? To jsem dostávaly víc. Kupovala jste jako dítě nějaké dárky svým rodičům? Ne, to ne. Jenom rodiče dávali dárky dětem. Kde sháněli Vaše rodiče dárky? No většinou v tom Hodoníně, tam jezdil vlak. Tam se to nakoupilo. Vidíte nějakou zásadní změnu ve smyslu, charakteru obdarovávání? No ani ne, jen já osobně bych nikdy předtím nedávala peníze, vždycky jsem kupovala dárky. Ted si ale představte, já mám devět vnoučat, oni jsou dospělí čtyři, teďka už je ten pravnouček, kolik by to muselo být peněz, kdybych každému dávala zvlášť, dovedete si to představit, když bych každému dala jen za ty tři stovky řekněme. To je strašně moc peněz pro mě. Tak teď dávám peníze vždy jedny do celé rodiny. Když byly menší, tak jsem dávala každému, to si pamatuju, teplákové soupravy, že to byly třeba každému tomu dítěti, ale teďka, jednak bych se určitě nezavděčila každému, protože každý má jiné potřeby, jiný vkus a jiné přání, ale jednak hrozně teda ta finanční stránka, to by muselo být moc peněz. Takže Vy byste řekla, že dnes je to obdarovávání hodně odvislé od množství finanční situace toho co obdarovává? Určitě.

8 Když jste byla malá myslíte si, že naopak převládalo to, že smyslem obdarovávání byla ta radost? Dnes bych řekla, že podstata toho obdarovávání, tj. udělat si vzájemně radost, se vytrácí a točí se to spíše kolem těch peněz. Jde o to, kdo dá komu cennější dar. Kdy nebo čím pro Vás začíná vánoční čas?kdy si řeknete, už jsou tu Vánoce? Až těsně před nimi, před svátkama někdy, v prosinci, ale ani ne zkraje, nevím, někdy od poloviny prosince, od 15. prosince. Je něco, co Vám symbolizuje začátek Vánoc? No televize, ty reklamy, koupě a prodeje, takové ty věcičky. Když jste byla malá, bylo to podobné? No tak televize to určitě nebyla, že, ale nevzpomínám si, co by mi to mohlo symbolizovat, spíš rodiče, že přišli a říkali, že už budou Vánoce, ale nevím. Čím pro Vás končí Vánoce? Tak kolem Tří králů, tak na Tři krále, asi. Dodržujete zvyk, že se stromeček má odzdobovat nejdříve na či po Třech králích? Ne (smích)...letos myslím dožil, ale jinak na dodržování tohoho zvyku moc nedáme. No ale Vánoce někdy těsně po Třech králích pro nás končí. Ještě jsem se Vás chtěla zeptat, jestli si chodíte uříznout barborky? Ano, to chodíme, my je máme z vlastní zahrady. Každý rok chodíme ustřihnout barborky. Věříte na ty,,povídačky kolem toho, co se stane, když barborka rozkvete, či naopak nerozkvete? Nevěříme, ale nám vždycky rozkvete, ale kdyby nerozkvetla, tak by to pro nás nic zvláštního nevěstilo. Dodržujete o Vánocích nějaké zvyky? Ne nedodržujeme, akorát hrajeme koledy na klavír, každý rok, tedy pokud jsou tu děti. Jiné zvyky, třeba rozkrajování jablíčka apod.? No rozkrajování jablíčka, to bych já radši neudělala (smích) to jablíčko bych rozhodně nerozkrojila. Jiné zvyky také nemáme, nepouštíme skořápky, nevyléváme olovo, nechodíme nikam třeba krmit nějaké zvířectvo, nic takového. Vzpomenete si, když jste byla malé dítě, dělali jste doma nějaké zvyklosti, o kterých byla řeč? Já si bohužel nevzpomínám, víte, on na to nebyl čas, oba rodiče zaměstnaní, otevřeno pořád, to nebylo jak teď, že jsou prodejní hodiny, to bylo otevřeno pořád, do té doby, dokud tam byli lidi, tak se prodávalo a když se něco zapomnělo doma, tak i v neděli, sobotu odpoledne, nebo tak kdykoliv. Jediný jeden den, kdy jsme měli zavřenou hospodu bylo to Boží narození, pětadvacátého, jinak celý rok otevřeno pořád, i čtyřiadvacátého, pořád. Důležitější den byl 25., ten byl rozhodně svátečnější. Chodili jste o Vánocích na vánoční mše do kostela? Ano, to jsme chodili, teď kvůli svému zdraví už nemůžu, ale když jsem ještě mohla, tak to samozřejmě ano. A když jste byla dítě, také jste chodili?

9 Pokud to bylo tak, že bych se tam dostala. Víte, třeba tady dřív kostel nebyl a tak se chodilo až do Hovoran a to jako na tu půlnoční, to nebyla vhodná doba na to. To až pak, když to bylo na to Boží narození tady, tak to už jsem chodili. Když byla možnost, tak jsem šli, ale půlnoční mše tady nebývala nikdy. My jsme jinak do kostela chodili do vedlejší vesnice do Hovoran. Chodíte do kostela i během roku, nebo se Vám jeho návštěva pojí jen s Vánoci? Ne, do kostela chodíme i během roku. Když jste byla malá, chodili jste s rodiči do kostela? No právě rodiče toho moc nenachodili, oni měli to zaměstnání, takže jsme my děti chodily buď s jedním, nebo s druhým, ale většinou s tatínkem, protože maminka vařívala. Tady byl ten kostel, to už jsme byly dospělé, když ho tady stavěli ten kostel, víte, tak když jsme byly malý, tak jsem chodili do Broumovic, nebo do Hovoran a nebo na Čejč. Zúčastňovala jste se, ještě když jste mohla, nějakých kulturních akcí souvisejících s Vánocemi, např. nějakých vánočních koncertů, besídek? Tady nic nikde nebylo, jedině tady v tom kulturáku jednu dobu bylo, tak to jsem chodívali. A o co se jednalo, jestli se mohu zeptat? Dechovka jednou sem došla a ještě někde něco, to já nevím, co to bylo, to druhé. Ještě jsem byla v Kobylí na Pánu Ježíši. A co na nějakém vánočním koncertě, to jste nebyla? No byla jsem v Hodoníně jednou na to vánočním koncertě. Ještě pak na výstavě betlémů, ale to také nebylo tak jednoduché se tam dostat. Do Hodonína ty vlaky také moc nejezdily, auto jsme neměli, vlaky nejezdily jak by bylo potřeba, ten koncert je večer a tam už ani nic nejelo. Dřív to bylo všechno hlavně otázka dostupnosti, dopravy, času, toho všeho bylo nedostatek. Dnes vidím opačný problém, lidé mají možnost, ale nejdou. Co vaše obec, pořádá nějaké vánoční kulturní akce? Ano, u obecního úřadu pořádala zpívání a vánoční besídky tady u vánočního stromečku. Pořádala to až v posledních letech, dřív ne. Pořádá besídky, kde vystupují děti, dospělí, jakýsi sbor tady byl, nebo možná ještě je, kostelní sbor, tak ti tam zpívali koledy, nějaké recitování, i děti účinkují, zpívají u stromečku. Takže Vaše obec i vztyčuje vánoční stromeček? Ano, každý rok, u obecního úřadu, osvětlený. Když jste byla malá? Dřív ne, až také v poslední letech, až někdy teď, je to pár roků. Jezdívali jste někdy o Vánocích na nějaké výlety? Ne, ani teď, ani dřív jsme nejezdili. Jezdili jste třeba na vánoční trhy? Ne, nejezdili, to nebývalo. Nevím, že by někdy byly tady vánoční trhy. Teď jsou teda v Brně, a na Čejči, ale tam já nejezdím, maximálně vnuk, já už vůbec nikam nejdu. Předtím jste byla na nějakých vánočních trzích?

10 Nikde jsem nebyla, nikdy. Dodržuje Vaše obec nějaké Vánoční tradice? Ne, akorát lidi každý rok mají před domy osvětlené stromečky či okna mají osvětlená barevnými žárovkami. To dřív také nebývalo. Zdobí si lidé nějak své domy o Vánocích? My ne. Teď mají ta světýlka, ale to dřív nebylo, teď ano. Nevěsí lidé na své ploty ozdobené větývky? Ne nezdobí, nic takového. Ani vánoční stromky tu dřív moc nemívali. A co místo to mívali? Asi nic, možná betlémy. My jsem doma měli hodně betlémů. Z jakých materiálů byly třeba vyrobené? Papírové, sádrové, dřevěné myslím ne. Co se týče té obce, dodržuje nějaké vánoční zvyky? No jen v poslední době, to zpívání u stromečku u obecního úřadu.to by se dalo považovat za tradici. Dodržujete nějaké rodinné vánoční tradice, zvyky, které žádný rok nevynecháte o Vánocích? Do toho kostela jsem dříve chodívala, do sousedních vesnic, ale to bylo, když jsem byla ještě menší, to jsme chodili pěšky, tam nic nejelo, to byl také zážitek. Zaslechla jsem od Vás, že jste chodila na nějakou koledu? Ano, to si vzpomínám, že jsme jednou se setrou byly tady u sousedů na koledě, tady naproti jsme zpívaly jenom, ale to bylo jen jednou, ale jiný děti chodívaly po domech, s uzlíčkem, měly šátek ovázaný, chodily zazpívat, dostávaly oříšky, jablíčka, a tak. To chodily na Štědrý den. No a ještě tady v kostele je Čert a Mikuláš, to je také tady tradice. Pak se ještě kolem Vánoc, někdy před svátky, ale i po svátcích zabíjelo prase, aby bylo čerstvé maso, ale i uzené, to byla také tradic. Nebylo to jen před Vánoci, ale i po, se hodně zabíjelo, ale nebylo to nějak pravidelné, to kdy se zabíjelo. Takže když se ještě vrátíme zpět, Vy jste říkala, že dříve lidé na Štědrý den moc kapry nemívali, takže místo toho spíše jedli vepřové maso, zvěřinu apod.? No, já si myslím, že vůbec žádný maso tady nedělali lidé, protože normálně maso, na Štědrý den by nejedli, protože jsou všeci věřící tady, protože je půst. My také celý den na Štědrý den, dodržujeme půst. Lidé, oni mívali jen takové to jídlo, rozhodně né maso, já myslím, že rozhodně ne, takové nějaké buchty, já si pamatuju, pukance jsme tomu říkali, že to byla buchta, nakrájená na kostky nějak, spařená horkým mlékem asi aj pocukrované, tak to mívávali. Kapra nikdo tady celkem neměl, já myslím, že vůbec nikdo. Nejen, že to bylo drahé a nesehnatelné, ale ani nebylo ve zvyku to dělat a to maso rozhodně nejedli, protože byli věřící. Vy jste říkala, že také dodržujete na Štědrý den půst a co tedy přes den jíte? Jíte něco, nebo vůbec nic? Nic nejíme, jenom snídáme. My míváme brzo večeři, štědrovečerní večeři míváme brzy a tak přes den maximálně nějakou krupici, to se dá všelicos udělat, jenom něco né mastného.

11 Pečete o Vánocích kromě cukroví, jiné typické Vánoční pečivo, typu vánočka, štóla, biskupský chlebíček? Jenom zákusky, vánočku nepečeme. Ale když jsem byla malá, tak jsme doma pekli vánočku, nic jiného, jenom tu vánočku a cukroví. Teď už Vánočku ale kupujeme. Abychom to teda shrnuli, na Štědrý den dodržujete půst a vůbec nejíte? Ale jím, ale ne maso, nějaké ovoce, ale jistě, že něco jíme. Oběd ale není, ale je brzo ta večeře, už tak kolem 3., 4. hodiny, někdy už ve dvě, ale nejčastěji tak kolem 3. hodiny. Potom se jde do kostela. Jak u Vás tedy probíhá celý Štědrý den? Ráno se posnídá, pak jsme dopoledne doma až do té 3, 4. hodiny, kdy teda máme tu štědrovečerní večeři. Pak se jde do kostela a až po návratu se jdou rozbalovat dárky. Kdo svolává ke stromečku a jakým způsobem? (Smích) zvonečkem. Teď když už jsou děti pryč a žádné tu nemáme, tak už normálně přijdeme, ale když byly děti menší, tak tatínek přinesl prádelní koš s dárky a zazvonil zvonečkem. Teď už jsme všichni dospělí, takže jen si řekneme, že jdeme ke stromečku. A zazpíváme si koledy, jeden hraje na klavír, jeden na flétnu, třeba zpíváme. Když jste byla dítě, probíhal Štědrý den podobným způsobem? Ne, to ne, bylo to slavnostnější takové no. Jednak to byla veliká radost z těch dárků, že, bylo to překvapení, hlavně, když jsme nevěděli, že to bude, teď už je to normálně, už víme co bude. Nejde o to, že se neví co se dostane, ale vůbec, že teď víme co bude, a to jsme čekávali už netrpělivě, že čekali na to zazvonění zvonečku, co teďka už vůbec nezvoníme, teď prostě jdeme no. Když jsem byla malá, bylo to slavnostnější. Co se týče štědrovečerní večeře, když jste byla malá, v kolik hodin jste ji měli? No tak, protože byla ta hospoda, tak podle toho jak to vyšlo z teho, v té hospodě, jestli tam nebylo tolik lidí nebo nikdo, třeba zrovna odešli, tak jsme to dělávali podle toho, jak byl čas na to. Takže jsem neměli nějakou tradiční hodinu, prostě jak to vyšlo. No a ke štědrovečerní večeři jsme my jedli kapra, jenom my jsme doma měli kapra k večeři, jiní ne, ty zákusky byly, ovoce, sušené švestky. Nedělali jste doma třeba tzv. kubu či podobné tradiční vánoční pokrmy? Právě, že nedělali a ani dnes neděláme. A klasicky se dělal kapr smažený? Ano, my jsem vždycky mívali smaženého kapra. Na másle smaženého. To ale nebylo všude, jen vy díky tomu, že jste měli na tehdejší poměry dost peněz, tak jste ho měli? Ano, jen my. Nevíte, co ostatní lidi jedli ke štědrovečerní večeři? Já právě nevím, co mívávali. Míváte na Vánoce adventní věnec?

12 Ne adventní věnec nemáme, nějaké věnce třeba máme, ale ne se svíčkami, které bychom zapalovali. Koukáte o Vánocích na pohádky? Ano, koukáme se na televizi, na pohádky. Mám ráda pohádky. Když jste byla malá, tak televize nebyla, vyprávěli jste si místo toho pohádky, nebo četli? No tak, my jsme jako děti měly dost knížek, četly jsme si je, když už jsme uměly číst, tak jsme si je přečetly ty pohádky, nebo nám maminka nebo tatínek četli pohádky. Šlo o nějaké vyloženě vánoční příběhy? Tak to si konkrétně už nepamatuji. A teď? Teď už se koukáme jen na televizi. Nevyprávíme si, nečteme si. Když tady toho na čtení moc nemáme, dcera na čtení moc není (smích) já teda přečtu dost, ale pohádek ne, spíš tak si půjčuju v knihovně. No a ještě jste tedy říkala, že zpíváte ty koledy a to jen na Štědrý den? Zpíváme koledy, ale nejen na Štědrý den, i po Štědrém dni. Když jste byla dítě, také jste zpívaly koledy? Ano, zpívali. Všeci jsme zpívali, celá rodina, děti, rodiče. Hlavně o Štědrém večeru. No v současnosti, v které chvíli zpíváte koledy? U stromečku, po tom, co se vrátíme z kostela. Copak děláte 25. prosince, to znamená den po Štědrém dni? Neděláme nic, to se nesmí šít, nic takového, žádná práce. To byl nejlenošnější den v roce, to byl jediný den, kdy bylo zavřeno, takže jsme nic nedělali, šli do kostela, najedli se, sedli, vždycky jsme dostávaly knížky, tak to jsme si sedly k těm knížkám a četlo se, zpívalo se, četlo se, ale jinak nic. Tak to bylo, když jsem byla malá, tak to byl opravdu nejlenošnější den v roce. Vy jste dostávaly vždycky pod stromeček knížky? Vždycky, aj když jsme ještě neuměly číst, tak jsem ale knížky dostaly, leporelo, apod. Toho 25. prosince už jste normálně jedli? Ano, to už jsem normálně jedli, vařila maminka, to už bylo i maso. To byl nejslavnostnější den. My jsme měli drůbeže hodně, také jsme mívali kačeny, nebo husy nebo krůtu nebo vepřové maso, protože jsme mívali prasata na zabití, i králíky. Takže toho 25. byl mezi těmi svátky asi nejslavnostnější oběd. A co na Silvestra, jaký to byl den? Normální, jako každý. A Nový rok, tj. 1. ledna? To se také nic nedělalo, dodržovalo se,,jak na Nový rok, tak po celý rok. Bylo to jako normální svátek, ale také se nic nedělalo. I v hospodě bylo normálně otevřeno, jediný den, kdy bylo zavřeno bylo toho 25.

13 Přesuneme se do současnosti. Jak u Vás probíhá 25. prosinec dnes? Tak dnes také svátečně, jezdí nám návštěvy, ale to až teď, dřív ne. Nemáte nějaké další zvyklosti či tradice, které dodržujete nebo děláte 25. prosince? Ne to nemáme, akorát dojede někdo z rodiny. Někteří dojedou toho pětadvacátého, někteří šestadvacátého. Mohla byste mi shrnout, co pro Vás znamenají Vánoce? Jsou to pro mě největší svátky, nejradostnější, že je tu veselo, když všichni dojedou. Jsou to pro mě rozhodně svátky klidu, a hlavně mám radost, že všichni dojedou a mohu se vidět s celou rodinou. Jsou to pro mě svátky klidu, radosti a štěstí. Určitě je to pro mě nejhezčí období v roce. Co máte na Vánocích úplně nejraději? Co by Vás mrzelo, kdyby to na Vánoce scházelo? (Smích) Tak ten kapr a bramborový salát (smích). Co naopak nemáte ráda o Vánocích? Já mám všecko ráda o Vánocích. Tady není žádný shon, zmatek, blázinec. Na jakém základě, nebo spíše kde jste se nechali inspirovat v tom jakým způsobem trávíte a jak u Vás probíhá Štědrý den? No tak záleží jak se vyvíjí situace, ale všecko to, co bylo v mé rodině, když jsem byla malá, tak jsem přenesla pak do své rodiny, když já jsem měla vlastní domácnost. Všecko, co bylo v domácnosti, když jsem byla malá, se přenáší na dnešní dobu, až na to teda, že už tu nejsou děti, že tý radosti tolik není co bývávalo. Přece jenom, když jsou děti, tak je veseleji než když jsou jenom samí dospělí. I když je člověk sám jako dítě tak jsou pro něj ty Vánoce jiné, takové tajemnější. Bez čeho byste si Vaše Vánoce nedovedla představit? No asi bez toho, že by nikdo nedojel a kdyby bylo něco jiného než kapr s bramborovým salátem. To jedině o Vánocích, když se to udělá jindy, tak už to není ono, už to tak nechutná jak o tom Štědrém večeru. Takže bez rodiny a bez kapra s bramborovým salátem. Co si myslíte tom, že do tradice Vánoc tolik proniká komerce? Myslí si, že to ty Vánoce kazí. Určitě se celkově Vánoce kazí tím, jak se lidé honí za dárky. Já jsem moc ráda za to, že žiju tam, kde žiju, protože je tady klid a je to tak pro mě hezčí Příloha č. 3: rozhovor Respondent č.2- paní Bára Víte proč se slaví Vánoce? No tak kvůli jako křesťanskému jako roku nebo jak je to narození Ježíše Krista no. Slavíte Vánoce právě jako oslavu narození Ježíše Krista nebo je to z důvodu ustálené tradice?

14 Je to více méně, já su vlastně pokřtěná, všecko, takže chodíme do kostela, takže jako vyloženě, je to tak dá se říct půl napůl, no. Takže je to spíš teda pro nás křesťanský svátek. Kde zpravidla trávíte Vánoce? Doma. S kým zpravidla slavíte Vánoce? No jako v rodinným kruhu, jako vlastně s dětma s manželem. Vlastně my máme rodinej domek, dole bydlí rodiče, my bydlíme nahoře, takže víceméně, tak nahoře povečeříme, rozdáme si dárky a pak jdeme dolů k rodičům vlastně, děcka si jdú pro dárky tam. Neuvažovali jste o tom, že byste trávili Vánoce mimo svůj domov třeba na horách apod.? Nene, to asi ne, Vánoce určitě ne, vždycky doma. A když jste byla malá, tak jste Vánoce trávili vždy doma? To samé, také vždycky doma, nikdy jsme na Vánoce nebyli pryč. Navštěvujete někoho pravidelně o Vánocích? No jezdíme vlastně k manželovej mamince do Bořetic většinou, a potom v průběhu Vánoce se obchází celá rodina no. Navštěvuje někdo Vás? Ano taky, jasně, a je to celkem pravidelně, většinou každý rok, protože manžel má sourozence, tak ti zasejc přijedou k nám zase na ty Vánoce, takže je to takový vzájemný. Takže návštěvnost je celkem hojná. Rozesíláte vánoční přání? No, spíš přání ve formě smsek smích..teď ta elektronická poště spíš, nebo si spíš voláme, spíš tak. A co třeba pohledy nebo přání v papírové podobě? Nám chodí pohledy, teda, ale my už ty pohledy moc neposíláme. To znamená třeba ani jeden? Ne, už opravdu úplně převládá elektronická forma. Z jakého důvodu jste vyměnili papírovou za elektronickou formu? Je to pohodlnější, ale hlavně levnější. Míváte vánoční stromek? Určitě ano. A jaký? Jak kdy, teďka jsme měli kanadskou jedličku, živý, umělý určitě ne. Ani jste neuvažovali o tom, že byste si pořídli umělý? Zatím, dokud máme děcka malý, tak určitě ne, hlavně kvůli děckám máme živý stromek. Vždycky jste doma měli živý vánoční stromek, i když jste byla Vy malé dítě? Když jsem byla malá tak jo. Potom měli rodiče, ale to už jsme bydleli zvlášť, měli umělej, ale začali už zasej kupovat živej. Podle jakých kritérií zejména vybíráte vánoční stromek?

15 Podle toho, který se nám líbí, podle vzhledu, ne podle ceny. Zdá se Vám, že jsou vánoční stromky v dnešní době předražené, nebo je podle Vás jejich cena adekvátní k tomu jak vypadají a jaká je doba? My právě jsme se naučili jezdit teďka do Pilovic, tam má paní, ona to má vysazený, takže my třeba přijedeme v srpnu, nebo v září, vybereme si stromeček, ona nám na něj pověsí číslo a my tam potom, těsně před Vánoci přijedem, ona nám ho zrovna uřeže. S jakým předstihem si tedy vánoční stromeček pořizujete? No tak záleží jak vychází Štědrý den. Teďka se pro něj bylo vlastně, teď byl Štědrej den ve čtvrtek, nebo v pátek, v pátek, takže jsem pro něj byli v sobotu, v sobotu jsme pro něj byli, tak ten týden zhruba no, tak nějak. Jede pro něj celá rodina? Ne, to jede manžel, protože těch stromků veze strašně moc, ještě aj pro další z rodin vždycky, takže to je velkej vozík naloženej. Vždycky jste ho kupovali právě tam v těch Pilovicích? No poslední tři roky asi, předtím někde u těch obchodních domů se to kupovalo, někde ve větším městě. Uvažujete třeba do budoucna, že byste si pořídili umělý vánoční stromek? Zatím ne, zatím živej, ono to aj provoní, je to úplně jinačí, takže ten živej stromeček jak ten umělej. Kdy a čím zdobíte vánoční stromeček? Nejdřív kdy, tak vlastně jak jdou děcka spát, tak úplně večer před Štědrým dnem, ty děcka jdou spát a do rána nám Ježíšek nazdobí stromeček. U nás zdobí Ježíšek stromeček.ta malá na to ještě věří, takže, ta starší má deset, takže už je to takový, ale ta malá má pět, takže ještě na to věří, takže ráno se vzbudí a má nazdobenej stromeček takže Kdo ho ale ve skutečnosti zdobí? No většinou já s manželem, většinou oba. Čím zdobíte vánoční stromeček? Normálně klasický ozdoby, slaměný ozdoby, taková směs, máme i čokoládové kolekce většinou. Když jste byla malá, čím jste zdobily vánoční stromek? To byly klasický ozdoby, ty baňky kulatý hodně jako takový, skleněný ozdoby, něco jako jsou i dnes ty skořepinový ozdoby, určitě už to byly ozdoby jako jsou dnes, ale to spíš byly jako takový figurky, různý takový postavičky a tady toto, panenky různý, andělíčci s takovými jako celofánovými třásněmi. Pečete vánoční cukroví? Určitě ano. Kdo ho peče? Tak vlastně já, s maminkou dohromady. Kde třeba berete inspiraci? Ze starých receptů, klasiku asi co jsem většinou dělávaly, co vlastně maminka měla ještě recepty z toho, ještě po své mamince, už je to z tradice, která se točí. Sem tam,

16 když někdo shlédne někde ňákej novej recept, tak zkusíme jako něco nového, ale vesměs jako, protože už víme co každej jí, co každému chutná, takže víceméně děláme furt to stejný, akorát občas něco přidáme nového. Takže klasika vanilkový rohlíčky, linecký, marokánky, pracny, no, většinou takový. Já mám strašně ráda vanilkový rohlíčky, děcka ty zasej linecký a manžel ten čokoládu zasej. Když jste byla malé dítě, kdo u Vás pekl cukroví? No většinou maminka, no, sem tam jsme pomáhaly. Vaše děti Vám také pomáhají s pečením? Snaží se taky smích manžel se opravdu nezapojuje smích. Pečete nějaké typické vánoční pečivo kromě cukroví, jako je třeba vánočka, štóla, biskupský chlebíček? Vánočku určitě nepečeme, ani nic jiného. Kupujeme to, teda vánočku jen kupujeme, to spíš na Velikonoce upečeme beránka nebo něco takovýho, ale jako na Vánoce ne. Když jste byla malé dítě, nepekli jste doma třeba vánočku? Myslíš, že ne, také jsme to kupovali, ani se nedělalo nic jako štola, chlebíček apod. Uvažovali jste, že byste vánoční cukroví někdy koupili místo toho, abyste ho pekli doma? Zatím ne, ono to vždycky provoní ten dům před ty Vánoce, to cukroví a všecko, zatím určitě pečeme doma. Pečení cukroví patří u nás k rodinné tradici. Odkdy začínáte péct cukroví? Tak ten týden, čtrnáct dní před ty Vánoce, aby to byla na čerstvo, aby to bylo, teda perníčky, které pečeme také tradičně, tak ty pečeme spíš dřív, u nás se jedí, ale nesmí se nazdobit, jakmile je nazdobím, tak už to nikdo nechce. Vidíte nějakou velkou změnu, posun v tom jaké druhy cukroví se pečou dnes a jaké se pekly v době, když jste byla malá? Ne, je to pořád stejný. Kupujete živého kapra? Kupujeme, živého, zabíjí ho tatínek. Kde ho kupujete? Většinou tady v Kobylí v univerzále, když dovezou kapry, tak vlastně před ty Vánoce, tak koupím kapra, pak ho máme ve sklepě tady ve vaničce a před Vánoci ho zabijeme. Ve vaně v koupelně, máme prádelnu ve sklepě, takže tam máme takový veliký dřez nebo jako vaničku nebo do bedny, tak se dá a tam vydrží. Nebo jsme jezdívali na výlov, tak jsem je kupovali na výlově, ale ten výlov bývá docela dost brzo před Vánoci, kdy ten kapr by tak dlouho nevydržel, že se musel zabít spíš, dát do mrazáku a potom teprve to, takže to je takový Kucháte si tedy kapra samy doma? Ano. Děláte rybí polévku? Určitě děláme. Bez tej by se u nás Vánoce asi neobešly. My máme teda rádi rybí polévku, musíme do toho mít pořádně jikry a mlíčí.

17 Co nesmí chybět na Vaší vánoční tabuli? Co tam nesmí chybět no kapr, my teda neděláme bramborovej salát, my děláme jen brambory, protože děcka bramborovej salát nejí, takže my děláme brambory jenom, rybí polévka no, cukroví máme spíš na pak, protože děcka by se asi nenavečeřela, kdyby tam bylo cukroví, takže více méně, vánoční hvězdu máme na stole, svíčky a taková ta klasika. Co pijete ke Štědrovečerní večeři? Bílý víno máme, teda my dospělí. Děláte si třeba nějaké vánoční likéry, vaječné likéry? Ne, to spíš punč, někdy si děláme. Ještě jsem se zapomněla zeptat, když jste byla malá, kupovali jste na Vánoce kapra? Určitě kupovali, také smaženého jsme dělávali, ale my jsem určitě dělávali bramborový salát. A třeba neděláte někdy místo kapra řízky? Ne, my jsem od malinka zvyklí prostě jenom kapr smích Kdy začínáte kupovat vánoční dárky?s jakým předstihem? No, vždycky říkám, že začnu brzo, ale pak to skončí vždycky až těsně před Vánoce skoro, no, tak jo listopad, prosinec asi většinou. Spíš koncem listopadu, v prosince no, jako úplně těsně, že bych ještě na Štědrej den někde měla kupovat dárky, to asi ne. Komu všemu kupujete na Vánoce dárky? No dá se říct celé rodině. Všetkým vlastně, pro děti, pro manžela, pro rodiče, vlastně pro tchýni, potom kupujeme vlastně od švagrovej pro děcka, jako vyloženě jen děckám ne už dospělým, jen děckám, takže ono se to naskládá. A od koho všeho dostáváte dárky Vy? Od manžela, od rodičů, jako více méně jenom, no a děcka vlastně zase od švagrové nebo jako z té druhé strany. Děti zatím nám dárky ještě nekupujou, zatím ještě ne. Když jste byla malá dostávaly jste jako děti dárky? Dostávaly, a rodičům jsem kupovaly až když už jsme byly spíš starší, až v tej, já nevím, sedmé, osmé třídě asi. Dle jakých kritérií vybíráte vánoční dárky, jaké hledisko zejména převažuje cena, kvalita, praktičnost apod.? No tak manželovi spíš podle toho jaký má koníčky, takže podle toho takový jako praktický, rodičům jako spíš taky jako, aby to využili, ne aby to potom někde leželo a ňák tak no. Tatínek třeba ten rád čte, tak většinou nějaká knížka, něco takovýho jo, apod. Koukáte při výběru na cenu, že si třeba řeknete, že by se to tomu dotyčnému sice určitě líbilo, ale je to už tak drahé, že mu to nemohu koupit? Jako jo, tak někdy jo, určitě, takže na tu cenu určitě také koukám. Takže, aby to bylo nějak vyvážené...cena, užitečnost, praktičnost atd. Pro děti platí to samé?

18 No v dnešní době by ty děti kupovaly všecko, takže je problém co jim vybrat jako, ale snažíme se nějak abychom nekupovali každou blbost, i když dneska ty ceny těch i velkých darů, nejsou tak strašné. Mohu se zeptat kolik celkově tak utratíte za dárky? Já nevím, já jsem to nikdy asi tak zhruba nepočítala kolik jsme za to tak vyloženě utratili. Tak asi, ono je tak jaksi postupně, no já nevím jako, tak já si myslím, že tak do těch desíti tisíc určitě, myslím, že i pokud započítat do toho dárky pro mě, já myslím, že jo. V mezích normy, jo Když jste byla malá holka, vzpomenete si, co jste dostávala třeba za dárky po stromeček? No určitě hračky, když jsme byly malý, oblečení většinou, taková ta klasika, hračky, oblečení, jako žádný vyloženě výstřední věci nebo tak jak. Ve srovnání s dneškem myslíte, že jste dostávaly stejně, více či méně dárků? Oproti dnešku to bylo míň dárků, a myslím si, že jsme si toho víc vážilym jak dneska ty děcka. Na to nevážeme další otázku, zda vidíte nějaký posun, změnu v charakteru, smyslu obdarovávání dnes oproti minulosti? Teďka si myslím, že za prvé ty děcka mají pomali už všecko, jsou hodně náročnější na tady toto všecko, že my jsem se spokojily, my jsme měly radost dá se říct jako z každé maličkost a tady ty děcka, už je to takový, jo, zajímá je to třeba chvilku, když je to nový a pak už to někde leží, pak už se toho třeba ani nevšimnou jo. Jinak si myslím, že smysl toho obdarovávání, no tak radost se u těch děcek z toho ještě nevytrácí, ta je stejná, že ty děcka z toho ještě tu upřímnou radost mají, když to jako dostanou, je to tam jako ještě takový, děcká radost no. I u mě to ještě je o tom obdarovávání, o té radosti, ne o tom, že si odškrtnu, že jsem někoho obdarovala tak mám vystaráno, jako má člověk radost, když dostane dárky, já když dostanu dárek tak vlastně nevím, co dostanu, pro mě je to překvapení, jako není to, že by manžel došel, tady máš peníze něco si kup jako, to ne, já když dostanu dárek, tak jako opravdu nevím, co dostanu, je to překvapení pro mě, jo a já su to stejný, také kupuju dárky pro radost a nedávám peníze, je to takové neosobní. Kdy nebo čím pro Vás začíná vánoční čas? No já si myslím, že jako spíš to bylo takový, když jsme byly menší nebo když to ta se člověk na to tak jako víc těšil, že se těšil na Vánoce, na dárky, prostě tady na toto, a teďka už si myslím, že je to takový o shonu, jo všecko prostě rychle budou Vánoce, rychle dárky nakoupit, pouklízet, napíct, prostě všecko je to takový, že si kolikrát člověk na ty Vánoce ani neodpočine, jo, protože tam návštěva, tam návštěva a prostě tadyhle to, místo prostě toho, aby měl klid přes ty Vánoce, tak se spíš chodí po návštěvách. Mohla byste ale vymezit třeba nějakou událost, nebo činnost, kterou pojíte se začátkem Vánoc, že tím pro Vás začínají Vánoce? No tak asi je to to pečení cukroví, spíš jak se začne píct to první cukroví, není to, že by to bylo prvním prosincem, tak ta nálada je taková už, děcka začnou púštat koledy už v říjnu (smích) tak ale tím pečením cukroví. Pouštíte si koledy?

19 Ano, pouštíme. A zpíváte? Noo, někdy jo, letos děcka hrály na flétnu, takže jako jo. Když jste byla malá také jste doma zpívali koledy? Jo, my jsme hrávali na harmoniku s bráchu, takže my jsme pod stromečkem hrávali koledy na harmoniku a zpívali jsem si. A pouštěli jste si koledy? Aj se pouštělo, většinou gramofonový desky, to byly hodně gramofonový desky, takže na gramodeskách jsem to pouštěli. Kdy naopak pro Vás končí Vánoce? No, kdy končí (smích) tak většinou jsem ozdobovali stromeček, když jsem ozdobovali, takže na konci ledna. Dodržujete tedy tradici, že se má stromeček odzdobovat nejdříve na Tři krále? Jo, ještě týden po Třech králích jsme to vydrželi, tak jsem ho ozdobovali týden po Třech králích stromeček, protože už začal prosychat, už to začalo pomaličky opadávat. Takže vždycky si necháváte ozdobený stromeček minimálně do Třech králů? Ano, vždycky. Jo do těch Třech králů prostě vydržíme. Ale zas tak, že bychom vyloženě věřili na nějaké povídačky kolem toho, co se stane, když se ozdobí dřív, to zas ne Pro nás je to daný, že dřív než na Tři krále, nebo spíš po, stromeček neodzdobujem. Míváte doma na Vánoce adventní věnec? Ne, nee, adventní věnec ne. Jako věnec na dvéřách to třeba máme jo danej, ale jako vyloženě adventní věnec se čtyřma svíčkami nee Mohla byste říct, proč ne? Tak jaksi, já nevím, prostě nemáme. Ani když jste byla malá? Nee, nemívali jsme adventní věneček, nene. Ještě se trochu vrátíme, a chtěla bych se zeptat, jestli chodíte na barborky? Jo, to chodíme, ale letos jsem barborky neměli. Letos jsme tak jaksi né pozapomněli, ale tak jaksi se to ale míváme barborky, většinou tatínek vždycky ustřihne tam ze stromu a z tehoto. Ale letos jsem fakt opravdu barborky neměli. Dodržujete nějaké vánoční zvyky? Ne, ne, vůbec ne nevylejváme olovo, nepouštíme skořápky, nic takového. Když jsme byly malý děti, tak jsem si rozkrajovaly jablíčka, ale nic jiného. Proč nedodržujete aspoň to rozkrajování jablíček i teď? Nevím, tak jaksi není ani k tomu hmm já nevím. No možná, že jsme asi tolik ani nebyli zvyklí z domova na tyhle zvyky, tak je to možný, že člověk není zvyklej to jaksi ani mu to pak neschází. No ani to rozkrajování jablka teda dnes už vůbec neděláte, proč ne? Protože je to tak strašně narychlo, to děcka když uvidí stromeček, dárky, tak prostě hrr

20 No a co během Vánoc, ne přímo na Štědrý večer? Ne, ne, prostě to jaksi vyprchalo. Chodíte o Vánocích na vánoční mše do kostela? Chodívali jsem na půlnoční mši, ale teďka vlastně, co jsou děcka, tak na půlnoční nechodíme. Většinou se chodíme, si rozdáme dárky po večeři, potom pak se jdeme projít na hřbitov, rožnou svíčky jako více méně jenom, jako tak se jenom projít. Tak kolem té osmé hodiny třeba večer jdem jako ještě nebo o půl osmé prostě. Chodíte i během roku do kostela? Jo to chodíme, ale na půlnoční mši už nechodíme, protože ta většinou bývá tak od desíti večer a děcka by tam už nevydržela a už je to dlouho. Když jste byla malá chodívali jste do kostela? Chodívali jsme, i na půlnoční jsme chodívali. Ne vyloženě malý děti, ale jako už jsme byly, na tu půlnoční jsme chodívaly, když jsme byly trochu starší, nebylo to, že bysme byly vyloženě malý úplně, ale chodívalo se. Zúčastňujete se nějakých vánočních kulturních akcí např. vánočních koncertů apod.? Tak jezdíváme, v Bořeticích bývá předvánoční jarmark, takže jako na jarmark před Vánoci to je spojený se zabíječkou a svařák prostě tam je a děcka tam zpívají koledy a tady toto.teďko je to tam čtvrtým rokem asi, a pokaždý jsme tam byli, aspoň na chvílu se tam jedem podívat. No a nějaké koncerty nenavštěvujete? Děcka mívaj tady před Vánocemi předvánoční zpívání, takže vlastně zpívaj pod stromečkem ze školky, ze škole, na flétnu tam hrály, takže tady na to více méně se chodí akorát. Jinak nikam jinám na koncerty nebo tak nee. Podnikáte o Vánocích nějaké výlety? Tak výlety vyloženě nene jako na návštěvu jako chodíme, ale jako že bysme vyloženě jeli na výlet jako ne. Navštěvujete kromě zmíněného vánoční jarmarku nějaké další vánoční trhy? Ne, to ne. Ani se nejezdíme podívat do zahraničí? Ne, vůbec, ne. Pořádá Vaše obec nějaké vánoční akce, či aktivity spojené s Vánoci? Bývá zpívání ňáky, to bylo letos v kině myslím, to měli jako Mužáci, a jako tady ten sbor, měli jako ňáky vánoční zpívání. Vztyčuje Vaše obec nějaký vánoční strom? Ne, jenom jsou nazdobený stromy, jako rozsvícený. Dodržuje Vaše obec nějaké vánoční zvyky či tradice? No tak na Štěpána bývá nošení tzv. koláče, to bývá v kostele, bývá mše jako za kobylské chlapce tak a potom se vlastně se nese ten koláč a na Novej rok bývá zasejc za kobylská děvčata. Ten koláč je vlastně z papírových kvíteček nadělanej

21 takovej. Tehdá to nosili vlastně ti, co byli odvedeni nebo ti, co měli jít na vojnu ten koláč a ti co byli rok po nich, tak nesli metlu. Jinak o ničem jiném nevím. Jak u Vás doma probíhá Štědrý den? Tak se vlastně jako nasnídáme, děcka většinou snídat nechcú, že chcú vidět zlatý prasátko. Chodívali jsem do lesa vždycky dopoledne s děckama, jenomže teďka po dva roky bylo blato, bylo mokro, takže jsme víceméně chodili po dědině, jako se tady šli projít po dědině vlastně, obešli jsem tu rodinu, popřáli jsme každýmu, když to. Jenom jako venku, jako nikam dál nechodíme, jenom jako vyloženě se na chvilku projdem, pak vlastně přijdem domů, nachystáme na vaření, na rybí polívku postavíme. Na tu procházku chodíme jako celá rodina. To nás chodí víc, vlastně chodí ještě manželův bratr, sestřenice jako zas, vlastně partia taková větší, jako že nás chodí, jako, že se projdeme a nebo když je teda sníh a je zamrzlo, tak chodíme do lesa. Většinou do batůžku vezmem pro zvířátka ňáký mrkvu, jablíčka, děcka to tam položí ke krmelci a myslivci tam melou vlastně na myslivně svařák, tak děcka si dajú čaj, dospělí si dají svařák (smích) takže je to takový jenom. No a potom vlastně postavíme na večeřu, my většinou tak kolem té půl páté večeříme. Dodržujete během Štědrého dne půst nebo normálně jíte? Jíme, ale spíše takový lehčí jídla a dá se říct nevaříme oběd, ale třeba koupíme rybičky, jo, nebo prostě něco takovýho jenom, něco takovýho lehkého. Nevaříte nebo nezkoušeli jste někdy udělat nějaký typicky vánoční pokrm, například vánočního kubu apod.? Ne, nezkoušeli, nevaříme. A když jste byla malá, také jste doma nevařili nebo? Ne, taky ne. Většinú se kúpily ryby ňáký kyselý nebo prostě tady toto no a to se vlastně přeneslo i teď do naší, mojí, rodiny. Vy tedy po procházce jdete dělat večeři, jdete vařit a co dělá manžel? Dívá se s děckama na pohádky. Nedělá tedy vlastně nic. Neuklízí, u nás se na Štědrý den už většinou neuklízí. Já si uklidím den předem, takže jako se to většinou tak dělá, takže na Štědrý den se manžel s děckama koukají na pohádky. Vyprávíte si třeba i vánoční příběhy č pohádky? Ne, většinou nebo spíš zpravidla jsou u nás pohádky v televizi. Nečteme ani nevyprávíme si pohádky. A když jste byla Vy malé dítě? No to jsem se už také koukali převážně jen na televizi. Máte třeba nějaký, dá se říci, rituál, kterým se svolává ke Štědrovečerní večeři? Ne, prostě potom se jdeme okúpat všichni, vlastně oblečeme se a nachystáme na stůl a povečeříme vlastně. Po večeři potom jdeme, většinu já jdu s děckama jdeme na dvůr, vždycky tej malej říkám, že se jdeme podívat jestli letí Ježíšek, a manžel rychle nanosí dárky pod stromeček, protože my máme stromeček v jídelně a kdyby tam byly dárky, tak se asi nenavečeříme. Takže manžel nanosí dárky, dojde potom za náma, chvilku jsme s děcka venku ještě a potom většinou bratr nebo děda zazvoní zvonečkem a děcka se jdou podívat pod stromeček na dárky, rozbalí si dárky a potom jdeme dolů k rodičům. Tam si děcka rozbalí dárky a jako posedíme, povykládáme a vlastně se jdeme projít potom ven a

22 Kdo u Vás rozdává dárky? Děcka (smích) Děcka už všechny dárky. A když jste byla Vy malé dítě? Tak většinou to byli rodiče a pak už jsme uměly číst, tak už jsme to rozdávaly my. Také se u Vás doma, když jste byla malé dítě, přivolávalo ke stromečku zvonečkem? Taky, taky, zvonečkem. A potom co se vrátíte zase domů, co pak děláte? Tak většinou potom už, ještě se třeba chvíli koukáme na televizi, nebo prostě toto, děcka jdú spát a my potom taky no. Jak probíhá den po Štědrém dni, to znamená jak vypadá Váš 25. prosinec? Pětadvacátého jezdíváme většinou jako k manželovej mamince do Bořetic, vlastně už jedeme ráno nebo během dopoledne vlastně na oběd už a tam přijde vlastně i jeho dva sourozenci potom, takže zase rozdají si dárky zase děcka (smích) takže my to máme takový. Toho pětadvacatého vlastně už bývá k obědu i maso, jako je, normálně. Je to pro nás sváteční den, takový den nicnedělání. Nepojí se u Vás v rodině s 25. prosincem nějaká tradice? (Smích) no manžel chodí do hospody (smích). Ne, protože bratranec má narozeniny zrovna pětadvacátýho, takže oni se vždycky sejdou vlastně celá ta rodina, ta mužská část, vlastně v hospodě a chvílu posedí, povykládají a vrátí se zpátky. Mohla byste shrnout, co pro vás znamenají Vánoce, jak se při nic cítíte? Je to jako na jednu stranu člověk si neodpočine na Vánoce, ale je to prostě takový, ta rodina je spolu prostě je to takovej, já nevím, jak to popsat, doba štěstí, radosti, tak se to dá asi říct. Prostě ta rodina je spolu, jako protože přes ten rok nebo přece jenom ta rodina a není to prostě takový, tak jak přece na ty Vánoce, když se všichni sejdou. No do toho čtyřiadvacátého je to všecko takový uspěchaný, ale pak Co máte na Vánocích nejraději? Já mám strašně ráda, když dojdem pod stromeček a prostě ta dětská radost tady z tohoto, jo prostě, očíčka vyvalený a jé dárky a potom to jenom lítá, ty papíry. Většinou tedy balím dárky já, jsem ještě neříkala. Co naopak na Vánocích ráda nemáte? Obešla bych se bez teho uklízení, co člověk musí uklidit všecko a stejně to není po Vánocích vůbec poznat, takže jako to, ale jinak až na ten určitý shon, tak mám ráda všechno Kde jste vzala inspiraci pro to jakým způsobem trávíte, nebo probíhají ve Vaší rodině Vánoce? Jako to je asi tradice prostě většinou jak jsme to dědili my, jak jsme to prožívali my sami vlastně, tak to vlastně postupuje pořád. Přenesli jsme to asi tak, jak jsme to manželem prožívali my v dětství. Bez čeho byste si vaše Vánoce nedovedla představit?

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka...

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka... Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka.....9 Přání...10 Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku.

Více

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. Štědrý den u nás doma O. Polcar Už od rána jsme s mojí sestřičkou Zuzankou čekali na Ježíška. Maminka řekla, že musíme počkat do večera. Celý den jsme byli oba hodní.

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm 1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm jablek více než na první. Kolik jablek je dohromady na stole, víš-li, že na druhé hromádce

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

V Á N E K. Vánoce v srdci

V Á N E K. Vánoce v srdci Ročník 10, číslo 12, 30.11.2014 Zpravodaj farnosti Protivanov V Á N E K Vánoce v srdci Blíží se Vánoce a já pořád nemohu zaslechnout rolničky, o kterých se tak často vypráví dětem. Slyším jen těžké kroky

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA Nejdůležitější body: Nechtěl bych tam žít V pubertě České obyčeje Nechceme války ani terorismus Anketa : Moje nejoblíbenější kniha 11. prosince

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

Jarní Tábor 2015, aneb Dobití Jižního pólu 31.1. až 4. 2. 2015

Jarní Tábor 2015, aneb Dobití Jižního pólu 31.1. až 4. 2. 2015 Editorial, Zprávy z hradu Akce, které nás čekají V ítám Vás v dalším vydání Akély. V tomto vydání jsou docela důležité informace, takě Vám doporučuji si ho hnedka strčit do batohu. Doufám, že si toto vydání

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval,

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, ... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, my jsme byly s maminkou vlastně šťastné, měly jsme, a teď já ovšem také mám, ty všední denní problémy, kdo je nemá,

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

Vánoce za dveřmi Co to táta nese, že se to tak třese? Že se to tak hýbá, bude to ta ryba.

Vánoce za dveřmi Co to táta nese, že se to tak třese? Že se to tak hýbá, bude to ta ryba. Ročník 19 Prosinec 2014 Zdarma Naši věrní čtenáři, v rukou držíte poslední číslo Školních novin v tomto kalendářním roce. Připravili jsme pro Vás proto speciální vánoční vydání plné zábavy, luštění, kvízů

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

MÓDA A VÁNOCE FASHION REPORT IV

MÓDA A VÁNOCE FASHION REPORT IV MÓDA A VÁNOCE FASHION REPORT IV 13. listopadu 2015 I dnešní ženy nebývaly v dětství z měkkých dárků nadšené, dnes je tomu naopak 45 % dárků se dnes kupuje na internetu. Na jednu hodinu s blízkými o Vánocích

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 44. prosinec 2013 Zámecké listy Prosinec je podle gregoriánského kalendáře dvanáctý a poslední měsíc v roce. Má 31 dní. Prosinec začíná stejným

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám Ročník 2., vydání 2. Vánoční speciál prosinec 2010 Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám zkrátíme čekání vánočním speciálem. Náš speciál je zdarma, protože vám

Více

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků [PECHOVÁ, Eva. Vietnamské novoroční lahůdky. Klub Hanoi [online]. 2005, [cit. 2011-03- 24]. Dostupný z WWW: .]

Více

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec Lidové zvyky a obyčeje - prosinec určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. úvod: Život lidí v minulosti měl pevněji daný řád než dnes. Tento

Více

Místo jejich rodinného drama

Místo jejich rodinného drama Místo jejich rodinného drama 1 HLUŠEC 2008 Jsme s ním teď sousedé na našich venkovských sídlech. On zrovna neoplývá jemností sluchu. To ho skutečně netíží. Spíše naopak, k jeho profesi řidiče jemný sluch

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Náš zpravodaj Březen 2015

Náš zpravodaj Březen 2015 Třetí vydání Jedna, dvě, tři! Nastalo jaro, přicházejí Velikonoce a my se můžeme pochlubit třetím vydáním Našeho zpravodaje. Na úvod jej můžeme popsat přídavnými jmény: jarní, lehké, radostné. Trochu se

Více

DOMOVNÍ ŘÁD DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM TÝDENNÍ STACIONÁŘ

DOMOVNÍ ŘÁD DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM TÝDENNÍ STACIONÁŘ DOMOVNÍ ŘÁD DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM TÝDENNÍ STACIONÁŘ Domovní řád jsou pravidla. Podle pravidel se chová klient i personál. V domově žijí lidé, kteří potřebují v životě pomáhat a radit.

Více

ČASOPIS FOKUSU VYSOČINA BLUDIŠŤÁK

ČASOPIS FOKUSU VYSOČINA BLUDIŠŤÁK Číslo 1/2016 ČASOPIS FOKUSU VYSOČINA BLUDIŠŤÁK Slovo na úvod od vedoucí střediska jarní květiny od B. Č. Právě otvíráte první číslo Bludišťáku v roce 2016. Věříme, že tak jako v minulých číslech, Vás čeká

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Kde všude najdeš hodiny?

Kde všude najdeš hodiny? Dagmar Košková malá ručička ukazuje hodinu Jak je dlouhý den? Den má 24 hodin. Jak se dělí čas? 1 hodina má 60 minut. 1 minuta má 60 vteřin. velká ručička ukazuje minuty a část hodiny Den se dělí na: ráno

Více

Živá knihovna nabízí i knihy s náboženskou tematikou

Živá knihovna nabízí i knihy s náboženskou tematikou Živá knihovna nabízí i knihy s náboženskou tematikou Jana Šustová 27.06.2007 [800x720] Jana Al Oukla - kniha s titulem "Muslimka" Zajímavý projekt s názvem Živá knihovna - Nesuď knihu podle obalu letos

Více

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ 1. září je den, který nemá většina dětí moc ráda. Každý ví, proč. Jasně. Začíná škola. I pro Vojtu. První cesta po prázdninách do školy byla pro Vojtu

Více

ŠKOLNÍ NOVINKY IV. Akce, které již proběhly: STRAŠIDELNÁ DRUŽINA: SKLÁDÁNÍ Z PAPÍRU: VYRÁBÍME Z RULIČEK:

ŠKOLNÍ NOVINKY IV. Akce, které již proběhly: STRAŠIDELNÁ DRUŽINA: SKLÁDÁNÍ Z PAPÍRU: VYRÁBÍME Z RULIČEK: ŠKOLNÍ NOVINKY IV. Akce, které již proběhly: STRAŠIDELNÁ DRUŽINA: I ve školní družině může strašit, když děti chtějí. V prvním oddělení děti malovaly strašidelné dýně. Ve druhém oddělení děti vyráběly

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Horní Planá Vyplněných dotazníků bylo navráceno celkem 56,

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

2. číslo / 2015 únor 2015

2. číslo / 2015 únor 2015 2. číslo / 2015 únor 2015 Ta dobrá zpráva je, že jste všichni přežili první pololetí a ta druhá, že do prázdnin zbývá ještě téměř celý školní půlrok. Ten se dá proučit, proživořit, pronesmyslovat nebo

Více

Náš Domov 21/2016. Leden 2016

Náš Domov 21/2016. Leden 2016 Náš Domov 21/2016 Leden 2016 1 Leden narozeniny budou slavit Tarantová Věra 03.01.1924 92 let Jarolímková Anežka 12.01.1929 87 let Ekr Jiří 16.01.1931 85 let Nosek Miloslav 19.01.1933 83 let Vojtěchová

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké

řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké internátní školy. Jistě bychom i dnes našli o něm někde záznam

Více

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda.

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. 157/3 Víte, že... 20 až 50 litrů je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro své základní životní potřeby?... 575

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

Čtení dětem. Závěrečná zpráva. Březen 2015

Čtení dětem. Závěrečná zpráva. Březen 2015 Čtení dětem Závěrečná zpráva Březen 15 Velikost místa bydliště Vzdělání Kraj Věk Pohlaví Struktura vzorku: reprezentativní vzorek populace ČR 1 až 65 let Muž 4 Hlavní město Praha 11 Žena 52 Středočeský

Více

číslo 10 prosinec 2013

číslo 10 prosinec 2013 číslo 10 prosinec 2013 Krásné Vánoce 2013 Opět se nám přiblížil nejhezčí čas roku. Ano, opět jsou Vánoce. Vánoce, čas radosti, veselosti a vzájemného porozumění. Tento krásný čas milují nejen naši nejmenší,

Více

Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol.

Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol. Lenka Ptáčková se vrhá do volební kampaně s heslem Notebooky do škol. Jste křehká žena, ale utkala jste se statečně v ostrém souboji o místo na kandidátce lidovců. Jak to nakonec dopadlo? Nakonec jsme

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

Čtenářská anketa. Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili!

Čtenářská anketa. Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili! Čtenářská anketa Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili! Celkem se zúčastnilo 195 žáků, z toho pouze 2 si nemohli vzpomenout, do které chodí

Více

Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci"

Výsledek dotazníku - Klima školy - žáci Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci" Tabulka 1 Přehled dle kategorií [%] ne ne Prostředí, materiální zázemí 54,2 31,8 2,5 8,6 2,8 81,5 % Lidé 35,7 43,2 11,1 7,9 2,0 75,7 % Komunikace, vztahy 37,2

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZŠ V souladu se vzdělávací koncepcí je vyučováno v 5. ročníku podle učebních osnov Základní škola, které

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová Zítřek může přijít Chci změnit Váš pohled na finanační poradenství. Zjistíte co všechno s vámi u kávy či v klidu domova finanační poradce probere. www.dagmarmancova.cz 2016 Zítřek může přijít Chci změnit

Více

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 1 Jiří Glet NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 2 1. FELIX PŘEDSTAVUJE SEBE A SVOU RODINU Ve škole nás všechny učí, že je slušnost se nejdříve představit. Tak tedy, jmenuji se Felix Skála a začátkem září budu

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

Hodně svátků Gábiny Kratochvílové

Hodně svátků Gábiny Kratochvílové JAK SLAVÍ VÁNOCE IVANA GOTTOVÁ, GABRIELA KRATOCHVÍLOVÁ A PETR VÁGNER? Tváře známé z televizní obrazovky FTV Prima se sešly při bohulibé činnosti nafotily kalendář, z jehož prodeje se podpoří SOS dětské

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

1. číslo / 2015 leden 2015

1. číslo / 2015 leden 2015 1. číslo / 2015 leden 2015 Je po Vánocích, skončily i vánoční prázdniny. Některým dětem se možná splnil vánoční sen a našly pod stromečkem to, na co se v skrytu duše těšily. Mnohé děti byly překvapeny,

Více

MASČÁSEK. Časopis Masarykovy základní školy v Klatovech. 1. číslo. 8. ročník

MASČÁSEK. Časopis Masarykovy základní školy v Klatovech. 1. číslo. 8. ročník MASČÁSEK Časopis Masarykovy základní školy v Klatovech 1. číslo 8. ročník OBSAH 1. Úvodem 2. Advent 3. Rozhovor 4. Literární tvorba 5. Akce 6. Něco pro zasmání 7. Závěrem 1. ÚVODEM Milí čtenáři, s blížícími

Více

č.39 2015/2016 skolnicasopis.zstrebenice@seznam.cz Školní časopis žáků základní školy v Třebenicích

č.39 2015/2016 skolnicasopis.zstrebenice@seznam.cz Školní časopis žáků základní školy v Třebenicích Autor obrázku: Vladimír Hubálek Školní časopis žáků základní školy v Třebenicích ZÁKLADNÍ ŠKOLA TŘEBENICE PAŘÍKOVO NÁM. 133 TŘEBENICE 411 13 OKR. LITOMĚŘICE č.39 2015/2016 skolnicasopis.zstrebenice@seznam.cz

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

naší školy Ročník 21. 2. číslo

naší školy Ročník 21. 2. číslo naší školy Ročník 21. 2. číslo 2015/2016 JAK TO MÁME MY? VÁCLAV BUREŠ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: PERNÍČKY OBLÍBENÁ KOLEDA: ROLNIČKY CO CHCE K VÁNOCŮM: OUTDOOROVOU KAMERU VIKTORIE BÍLKOVÁ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: LINECKÉ

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Obsah. Láďův deníček 1

Obsah. Láďův deníček 1 LÁĎŮV DENÍČEK 1 2013 Obsah Úvod... 3 30. července 2013... 4 8. srpna... 6 1. září... 7 12. září... 9 5. října... 11 14. října... 12 25. října... 14 31. října... 15 30. listopadu... 17 5. prosince... 19

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Kolik čeho a jak často?

Kolik čeho a jak často? Dávám dítěti vše, co potřebuje? Mám ho nutit, když se v jídle jen tak šťourá? Jak velké porce by mělo jíst? To jsou otázky, které trápí mnohé maminky. Nebojte se, a nehledejte v tom zbytečné složitosti.

Více

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh DRUŽINOVKY Vypracovala: Lenka Lepíčková Oddíl Svišti, Modrý kruh Praha, 2016 Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Spuštění družinovek...4 1.1 Správné místo a čas...4 1.1.1 Škola vs. klubovna...4 1.2 Dohoda s okolím...5

Více

Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani. Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1

Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani. Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1 Jan Vodňanský: Velký dračí propadák aneb Král v kukani Copyright Jan Vodňanský, 1997, 2015 Copyright VOLVOX GLOBATOR, 1997 ISBN 978-80-7511-179-1 Ilustrace Ladislava Pechová Odpovědná redaktorka Magdalena

Více

Říjen - 2007 3 speciál

Říjen - 2007 3 speciál Říjen - 2007 3 speciál Co se nám ve Štěpánkovicích líbí nelíbí! Vážení spouobčané, dostává se Vám do rukou mimořádné číslo našeho zpravodaje. Na přípravě tohoto vydání zpravodaje se podíleli především

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky KRONIKA 2007 Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky Maminky napekly pro Tři krále koláčky. Děti si vyrobily královské čepice, zpívaly koledy a četly příběh Tří králů. Ttříkrálové odpoledne nám ještě

Více

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Co nás čeká v červnu a o prázdninách? 4.6. Oddílovka 5.-7.6. Pleskoty v Českém Ráji (závěrečný turnaj ve víceboji)

Více

Vánoce v Chorvatsku (Bozic)

Vánoce v Chorvatsku (Bozic) Vánoce v Chorvatsku (Bozic) V Chorvatsku, zemi, kde obyvatelé katolického vyznání tvoří přes tři čtvrtiny obyvatelstva, představují Vánoce a s nimi spojené tradice, písně, zvyky, obyčeje i obřady. Jsou

Více

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Redakce se představuje Krčíňoviny poprvé vyšly v roce 2005. Od té doby se začala pravidelně scházet redakce Krčíňovin a prvním úkolem bylo najít

Více

Seznam příloh. Rozhovor Liliya, 23. Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování:

Seznam příloh. Rozhovor Liliya, 23. Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování: Seznam příloh Rozhovor Liliya, 23 Já: Popiš svými vlastními slovy co nejpodrobněji, jak probíhalo tvé biřmování: Biřmování předcházela příprava. Chodili jsme asi rok do kostela, kde byl náš farář. Scházeli

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Gabriel Laub Hovory s ptákem

Gabriel Laub Hovory s ptákem Gabriel Laub Hovory s ptákem Pokud tomu tedy dobře rozumím, řeč u vás hraje podobnou roli jako u psů moč označujete jí hranice svého revíru (pták) Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov.

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. ročník 4 2012/prosinec 14 Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. Hana Pinknerová citát vybral Víťa Graubner Sociální služba je realizována v rámci projektu Zajištění vybraných služeb sociální

Více

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou.

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. ŠKOLA V PŘÍRODĚ NEKOŘ HORY ORLICKÉ 30.5. 3.6.2011 Letos jsme již po sedmé opustili naši školu na celý týden

Více

č. 4/2015 Váš Jaromír Novák

č. 4/2015 Váš Jaromír Novák č. 4/2015 Vážení a milí přátelé, tradiční, krásně nazdobené stromečky na chodbách, jídelně i balkoně, oblíbená Mikulášská besídka s čertem, Mikulášem a anděly, koledy v podání dětí poděbradských škol tyto

Více