Dotazník k určení metabolického typu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dotazník k určení metabolického typu"

Transkript

1 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte. V některých případech můžete mít pocit, že žádná z odpovědí na danou otázku vás přesně nevystihuje. Vyberte z nich tu odpověď, která je vám nejbližší a nejvíce odpovídá vašim sklonům. Následně sečtěte počet odpovědí A,B,C. (Poznámka : Hlavní jídlo = snídaně, oběd a večeře) 1. Hněv a podrážděnost Někteří lidé jsou podráždění a rozhněvá je každá maličkost a nepochybně na to má vliv, co právě jedli nebo nejedli, co jim chybí. Když váš hněv nebo podrážděnost nejsou ovlivněny jídlem, neodpovídejte. A. Když jsem rozzlobený, mám pocit, že mi masitá nebo tučná strava dělá hůř. B. Jídlo mi můj hněv někdy zmírní, ale opravdu nezáleží na tom, co jím. C. Můj hněv nebo podrážděnost se často zmírní, když sním něco tučného nebo těžkého (maso). 2. Úzkost Někteří lidé mají sklon k úzkostem, starostem nebo obavám. Často může tyto pocity zmírnit nebo naopak zvýšit určitá strava. Pokud vaše pocity nejsou ovlivněny jídlem, neodpovídejte. A. Ovoce nebo zelenina mě zklidní. B. Moje pocity zmírní téměř všechno, co sním. C. Těžká nebo tučná strava mě zklidní. 3. Ideální snídaně Jaká snídaně vám dá pocit blaha, nejvíce energie, nejvyšší výkonnost a na nejdelší dobu utiší váš hlad? A. Žádná snídaně nebo něco lehkého (ovoce, cereálie, jogurt apod.) B. Vejce, pečivo, ovoce. C. Něco těžšího vejce se slaninou, uzenina, maso apod. 4. Preferovaná jídla Jaké je vaše oblíbené jídlo, které si užíváte. Jaké si vyberete například v restauraci s bohatým švédským stolem, když si jídlo chcete užít? A. Lehčí jídlo kuře, krůta, méně tučnou rybu, salát, zeleninu, různé moučníky B. Kombinaci jídel dle A a C. C. Těžká, vydatná, tučná jídla hovězí pečeně, vepřová kotleta nebo žebírko, losos, omáčky, tučné nebo plísňové sýry. Vynechal bych asi sladkosti. 5. Podnebí Podnebí, teplota, okolní prostředí může mít odlišný vliv na váš pocit pohody, na hladinu energie, výkonnost a náladu. Na někoho má vliv větší, na někoho menší. Při jaké teplotě se cítíte nejlépe? A. Je mi nejlépe v teple nebo horku. Nesnáším zimu. B. Na teplotě mi tolik nezáleží. Zvládám docela dobře teplo i zimu. C. Nejlépe se cítím za nižších teplot nebo v zimě. Nesnáším horko.

2 2 6. Tlak na prsou Některé metabolické typy běžně zažívají tlak na prsou, pocit tlaku v hrudní oblasti, který jim někdy brání až dýchat. C. Občas pociťuji tlak na prsou. 7. Káva Na různé lidi působí káva různě. Vyberte, jak na vás káva působí. A. Káva mi dělá dobře (pokud ji nepiji příliš mnoho). B. Mohu ji pít, ale obejdu se bez ní. Nemá na mě žádné účinky nebo minimální. C. Káva mi nedělá dobře. Jsem po ní nesvůj, nervózní, rozrušený, roztřesený, je mi na zvracení, těžko nebo dostanu hlad. 8. Chuť na snídani Naše chuť k jídlu se může ze dne na den do jisté míry měnit, ale v testu jde o celkovou tendenci. Za normální chuť k jídlu se považuje, když máte hlad v čase hlavního jídla (ráno, v poledne, večer), ale ne nějak extrémní (ani malý, ani velký). Chuť na snídani mívám obvykle : A. Malou, nevýraznou nebo žádnou. B. Normální, ani malou, ani velkou. C. Hodně velkou. 9. Chuť na oběd U mnoha lidí se chuť k jídlo od snídaně do večeře mění. U jiných zůstává během celého dne téměř stejná. Chuť na oběd mívám obvykle : A. Malou, nevýraznou nebo žádnou. B. Normální, ani malou, ani velkou. C. Hodně velkou. 10. Chuť na večeři Mnoho lidí mívá největší chuť na večeři, u jiných to může být naopak. Jak velkou máte chuť na večeři ve srovnání s vaší chutí na jídlo během dne? Chuť na večeři mívám obvykle : A. Malou, nevýraznou nebo žádnou. B. Normální, ani malou, ani velkou. C. Hodně velkou. 11. Soustředění Soustředění nebo jiná intenzivní duševní činnost jsou energeticky náročné, proto potřebují dostatečné množství správného paliva, které udrží vaši mysl jasnou a udrží soustředěnou pozornost. Nesprávný typ paliva vás může rozrušit a vyvolat záplavu nekontrolovaných myšlenek nebo se můžete cítit ospale nebo jako omámeni. Která jídla zhoršují vaše soustředění? A. Maso a/nebo tučné jídlo. B. Myslím, že žádný konkrétní typ jídla moje soustředění nenarušuje. C. Ovoce, zelenina, sacharidy pocházející z obilí (pečivo, cereálie, sušenky apod.).

3 3 12. Kašel Někteří lidé kašlou snadno, přirozeně a často i když nejsou nemocní. Tento kašel je typicky suchý a obvykle netrvá dlouho. Často se zhorší v noci nebo krátce po jídle. C. Mám sklon kašlat téměř každý den. 13. Popraskaná pokožka Někteří lidé mají problém s pokožkou, která jim praská bez zjevného důvodu. Obvykle na špičkách prstů, patách nebo na chodidlech. Tento problém se může objevovat v průběhu celého roku, ale nejčastěji v zimě. C. Mívám často popraskanou pokožku. 14. Nezvladatelná chuť na některá jídla Někteří takovou nezvladatelnou chuť nemají a tak na tuto otázku neodpovídejte, pokud se vás to netýká. A. Zelenina, ovoce, výrobky z obilí (pečivo, sušenky, cereálie apod.). C. Slaná, tučná jídla (solené ořechy, bramborové lupínky, tučné sýry, maso apod.). 15. Lupy Lupy jsou suché bílé šupinky, které se odlupují z pokožky hlavy. Pokud se vám tvoří, zakroužkujte C. C. Mívám problém s lupy. 16. Deprese Deprese, podobně jako další emocionální problémy, vzniká z různých příčin. Ale často se může zlepšit nebo zhoršit s tím, co jíte. pokud trpíte depresemi a všimli jste si, že na ně má vliv vaše strava, vyberte odpověď. A. Mám pocit, že se má deprese zhoršuje po mase a tučném jídle, na rozdíl od ovoce a zeleniny. B. Mám pocit, že se má deprese zhoršuje po ovoci a zelenině, na rozdíl od masa a tučném jídle. 17. Zákusky Většina lidí má ráda sladká jídla, ale ne ve stejné míře a ve stejném množství. Jaký je váš postoj k zákuskům po jídle? A. Opravdu mám rád sladkosti a po jídle často potřebuji něco sladkého, jinak zůstanu neuspokojený. B. Občas si dopřeji zákusek, ale docela dobře se bez něj obejdu. C. Nedávám si je. Sladkosti mi téměř nic neříkají. 18. Oblíbené zákusky I když třeba nemáte zákusky nijak v oblibě, kdybyste si měl vybrat, kterému dáte přednost? A. Ovocný dort, sušenky, koláče, bonbóny. B. Nedávám žádným přednost. Dám si pokaždé něco jiného. C. těžší a tučné zákusky tvarohové zákusky, krémové dorty.

4 4 19. Ideální večeře Správný druh jídla (míněno v přiměřeném množství) k večeři vám dává energii a dobrý pocit po celý večer. Jaký druh jídla vám dělá večer nejlépe? A. Něco lehkého kuřecí prsa, saláty, malý zákusek B. Vyhovuje mi většina jídel. C. Určitě se cítím lépe po těžším jídle. 20. Barva uší Tato otázka se týká prokrvení uší. Někteří lidé mají uši jasně červené, jiní nápadně bledé. Vyberte odpověď, která nejlépe popisuje barvu vašich uší. A. Jsou spíše bledé, mají světlejší odstín než pleť obličeje. B. Mají téměř stejnou barvu jako moje tvář. C. Jsou spíše růžové nebo červené, v každém případě jsou tmavší než obličej. 21. Jídlo před spaním Někdo po jídle před spaním spí lépe, někdo hůře. U někoho je důležité, co před spaním jedl, jiný spí špatně po každém jídle. Když před spaním něco sním : A. Spím špatně. B. Ať před spaním něco jím nebo ne, nemá to na kvalitu spánku vliv. C. Obvykle se mi spí lépe. 22. Těžko stravitelné jídlo před spaním Vyberte odpověď, jak by váš spánek ovlivnilo, kdybyste snědli před spaním nějaké těžké jídlo. Těžkým jídlem se rozumí bílkovina nebo tučná strava (maso, sýry, chleba se sádlem apod.) A. Spím hůř nebo nemohu usnout. B. Pokud ho není příliš mnoho, pak mi nevadí. C. Spím lépe. 23. Lehce stravitelné jídlo před spaním Vyberte odpověď, jak by váš spánek ovlivnilo, kdybyste snědli před spaním nějaké lehké jídlo. Lehkým jídlem se rozumí sacharidy (pečivo, sušenky, cereálie apod.), případně jogurt A. Obvykle po jídle před spaním nespím dobře, ale když bych měl něco sníst, tak lehké jídlo by mi vadilo nejméně. B. Obvykle mi nevadí. C. Je to lepší než nic, ale lépe spím po těžším jídle. 24. Sladkosti před spaním Sladké před spaním ovlivňuje spánek různým způsobem. Někomu může způsobit nespavost, bránit usnout hlubokým spánkem, buzení během noci, jinému nebrání při usínání a jinak spánek nenarušuje. Jak sladkosti působí na váš spánek? A. Nemají na něj žádný vliv. B. Obvykle po nich spím hůř. C. Spím po nich opravdu špatně.

5 5 25. Jak často potřebujete jíst Někteří lidé, aby byli výkonní musejí jíst víc než 3x denně. Pro jiné lidi jsou zas dvě jídla za den hodně. Kolikrát denně musíte jíst, abyste byli co nejvýkonnější a cítili se dobře? A. 2 až 3 hlavní jídla denně, obvykle žádné nebo jen lehké svačiny B. 3 hlavní jídla denně a obvykle žádné svačiny. C. 3 nebo více jídel denně a poměrně velké svačiny. 26. Stravovací návyky Různé metabolické typy mají k jídlu různé postoje. Někteří lidé jsou na jídlo velmi naměřeni, často na něj myslí. Pro jiné je jídlo to poslední, o čem by přemýšleli a jedí, aby žili. Jaký je váš postoj k jídlu? A. Jídlo je mi lhostejné, na jídlo myslím málo kdy, mohu se zapomenout najíst. většinou jím jen proto, že musím. B. Z jídla mám požitek, jím rád, hlavní jídla vynechávám jen málokdy, ale na druhé straně se jídlem nějak zvlášť nezabývám. C. Miluji jídlo, hrozně rád jím, jídlo je významnou složkou mého života. 27. Vlhkost očí Každý může mít někdy oči suché nebo příliš vlhké, někdy až slzet. Ale u některých lidí převažuje jeden nebo druhý stav. Který následující popis odpovídá stavu vašich očí? A. Bývají většinou suché. B. Ani suché, ani vlhké. C. Bývají hodně vlhké, dokonce občas slzí. 28. Vynechávání hlavního jídla Některé metabolické typy si někdy nevšimnou, že se zapomněli najíst. Pro jiné metabolické typy by vynechání hlavního jídla bylo velký problém a došlo by u nich k dramatickému poklesu výkonnosti. Co se stane, když jste více než 4 hodiny bez jídla nebo vynecháte hlavní jídlo úplně? A. Opravdu mně to nevadí. Klidně se mohu zapomenout najíst. B. Vím o tom, ale netrápí mě to, nevadí mně to. C. V každé případě se nebudu cítit dobře, začnu být podrážděný, slabý, unavený, bez energie. 29. Barva tváří Různé zabarvení tváří závisí na kombinaci tloušťky pokožky a úrovně prokrvení. Růžové, červené a zarudlé vzezření vypovídá o větším prokrvení, zatímco menší prokrvení způsobuje bledost. Jak byste popsali barvu vašich tváří? A. Jsou nápadně bledé. B. Barva nevybočuje z průměru. C. Na první pohled jsou červenější nebo růžové, zarudlé nebo ruměné.

6 6 30. Pleť Tváře některých lidí vypadají velmi svěže, pleť je čistá, hebká a zářivá. U jiných je nápadně bledá, tvarohovitá, nečistá nebo matná. Pleť většiny lidí je něco mezi tím. Jak byste popsali vaši pleť? A. Většinou matná až tvarohovitá. B. Průměrná. C. Čistá, zářivá, svěží. 31. Tučné jídlo Jak moc máte rádi tučná jídla? (Nehodnotíte, jak se po nich cítíte, nebo zda jsou zdravá nebo nezdravá.) A. Tučné jídlo opravdu nesnáším. B. V menším množství ho mám rád. C. Miluji ho, mohl bych ho jíst stále. 32. Nehty Nehty mají různou velikost, tvar, velké nebo malé měsíčky, jsou rýhované nebo hladké. Jak byste popsali tloušťku vašich nehtů? A. Spíše tlusté, silné a tvrdé. B. Nejsou ani tlusté ani tenké. C. Spíše tenké, slabé a lámavé. 33. Ovocný salát k obědu Jak by vás zasytil velký ovocný salát s trochou tvarohu nebo jogurtu k obědu? A. Docela dobře, až do večeře bych nemusel nic jíst. B. Celkem dobře, ale do večeře by to chtělo nějakou svačinu. C. Vůbec mě nezasytí. Budu ospalý, unavený, bez energie, hladový. Určitě budu muset do večeře něco sníst. 34. Přibývání na váze Když budete jíst i v přiměřeném množství stravu, která není vhodná pro váš metabolický typ, obvykle se zcela nepřemění na energii a místo toho se bude ukládat v podobě tuku. Který druh stravy u vás způsobuje, že přibíráte na váze? A. Po mase a tučném jídle. B. Myslím si, že nepřibývám po žádném konkrétním jídle, ale když hodně jím a mám málo pohybu. C. Po velkém množství sacharidů (chleba, těstoviny, rýže, obilné produkty, ovoce, zelenina). 35. Husí kůže Tvorba husí kůže je reakce způsobená nervovou soustavou (při úleku, šimrání, náhlém ochlazení apod.). Některým lidem se husí kůže tvoří velmi často a snadno, zatímco u jiných málokdy nebo vůbec. Jak je to u vás? A. Husí kůži mívám často. B. Husí kůži mívám jen občas. C. Husí kůži mívám málokdy nebo vůbec.

7 7 36. Dávivý reflex Dávivý reflex má každý člověk, ale citlivost na něj se výrazně liší. Někdo dáví snadno, třeba i při čištění zubů, pro někoho je dávit velice nesnadné. Jak byste popsali váš dávivý reflex? A. Zvracím je výjimečně, je to pro mě obtížné. B. Normální. C. Zvracím často a snadno. 37. Stimulanty Jídlo je pro váš život jako palivo. Různá jídla mají na různé metabolické typy různý energetický účinek a pocit pohody. Který druh potravin vám dává energii na delší dobu a pocit pohody? A. Ovoce, cukrovinky, pečivo. B. Téměř každé jídlo. C. Maso a tučné jídlo. 38. Reakce na těžké a tučné jídlo Jak se cítíte po snědení tučného nebo těžkého jídla? A. Necítím se po něm dobře, jsem bez energie, moc plný, těžko ho trávím. B. Nijak zvlášť na mě nepůsobí. C. Cítím se skvěle, plný energie. 39. Pocity hladu Pocity hladu se mohou projevovat různě : od častých myšlenek na jídlo po svírání žaludku až pocit na zvracení. Co obvykle cítíte vy, když máte hlad? A. Málokdy dostanu opravdový hlad, spíš mívám jen slabý pocit hladu, který rychle přejde. Většinou mohu být delší dobu bez jídla a často si na jídlo ani nevzpomenu. B. Normální hlad mívám v okolí hlavního jídla nebo když se s jídlem opozdím. C. Často mívám hlad, potřebuji jíst často a pravidelně, mohu mít silné pocity hladu. 40. Úbytek energie Jaké druhy jídel vám ubírají energii, místo aby vám ji dodávaly? A. Po mase a tučném jídle jsem unaven a mám ještě méně energie než předtím. B. Obvykle se po žádném jídle necítím slabší. C. Ovoce, pečivo nebo cukroví mi nedělají dobře, většinou mě rychle nabudí, ale potom přijde únava. 41. Bodnutí nebo štípnutí hmyzem Reakce na bodnutí nebo štípnutí mohou být velmi různé, od malé či mírné, která rychle zmizí, až po velmi silnou doprovázenou svěděním, bolestí, oteklinou a zanechává po sobě dlouhou dobu barevnou skvrnu. Jak reagujete na hmyzí bodnutí nebo štípnutí? A. Reakce jsou mírné, slabé a rychle zmizí. B. Střední reakce. C. Výrazně silné reakce a dlouho trvá než odezní, dokonce po nich může zůstat skvrna.

8 8 42. Nespavost Existuje mnoho druhů nespavosti. U jednoho druhu se lidé často budí uprostřed noci, ale ne proto, aby mohli na toaletu. Aby opět mohli usnout, musí něco sníst. Která z následujících možností vám odpovídá? A. Tímto druhem nespavosti téměř netrpím. B. Občas se v noci vzbudím a abych mohl usnout, musím se najíst. C. Často se v noci budím s tím, že se potřebuji najíst, abych opět usnul. Když před usnutím něco sním, tak tomuto problému částečně předcházím a zkracuje se i doba, kterou jsem vzhůru. 43. Svědění očí Mnoho lidí svědí oči běžně bez toho, aby byli nachlazení, měli alergii, sennou rýmu nebo velký nárůst kvasinek. Svědí vás oči? C. Často mě svědí. 44. Svědění pokožky Kůže svědí občas každého. Některé lidi svědí pokožka téměř každý den, obvykle na hlavě, na pažích nebo na lýtkách. Protože jsou na to zvyklí, nemusejí si své časté škrábání ani uvědomovat. C. Kůže mě svědí často. 45. Množství jídla Množství potravy v jednom jídle se může velice lišit. U někoho může obsahovat dvě až tři porce, u někoho jen jednu a stačí mu to. Pokud si nejste jistí, kolik toho sníte, uvažujte takto: Když jste např. v restauraci, jíte obvykle méně, stejně nebo více než ostatní? A. Nejím mnoho. Určitě méně než průměr. B. Nezdá se mi, že bych jedl méně než ostatní. C. Většinou jím větší porce než ostatní. 46. Vlhký nos Nosní sliznice je normálně vlhká. Někteří lidé ji mají sušší, jiní vlhčí, přestože nejsou nemocní nebo netrpí žádnou alergickou reakcí. Jaká je vlhkost vaší nosní sliznice? A. Často mívám suchý nos. B. Nepozoruji, že by můj nos byl příliš suchý nebo příliš vlhký. C. Často mě teče v nosu. 47. Ovocná šťáva mezi jídly Když máte mezi dvěma hlavními jídly pořád hlad, tak si vypijete sklenici čerstvé ovocné šťávy. Jak na vás vypití šťávy bude působit? A. Posílí mě, uspokojí, dá mi energii, přestanu mít hlad. B. Bude mi dobře, ale není to pro mě to nejlepší řešení. C. Úplně mě to rozhodí budu nervózní, slabý, bez energie, bude mě špatně od žaludku nebo se zvýší pocit hladu.

9 9 48. Brambory Brambory jsou vynikající jídlo s mnoha nutričními vlastnostmi. Nejsou ale vhodné pro některé metabolické typy. Když sníte brambory, jak se po nich cítíte? A. Nemám je moc rád nebo je nemám rád vůbec. Nedělají mi dobře. B. Mohu je jíst, ale obejdu se bez nich. Nemají na mě žádný vliv. C. Mám je velmi rád, jím je často. Cítím se po nich dobře. 49. Červené maso Červené maso (hovězí, vepřové, kuřecí stehno apod.) je pro některé metabolické typy zdravé. Jak se cítíte po snědení červeného masa? A. Jsem bez energie, necítím se dobře, jsem sklíčený nebo podrážděný. B. Nepozoruji žádný vliv. C. Cítím se dobře, spokojeně, plný energie. 50. Salát k obědu Když budete mít k obědu nevhodné jídlo, budete se odpoledne dojídat. Budete potřebovat kávu nebo sladké, abyste si zajistili energii a výkonnost. Když si dáte k obědu velký vegetariánský salát, jak to ovlivní vaši odpolední výkonnost? A. Budu se cítit docela dobře, výkonnost bude velmi dobrá. B. Ani dobře, ani špatně. Není to pro mě ten pravý typ jídla. C. Špatně. Budu unavený, ospalý, bez energie nebo nervózní. 51. Množství slin Každému někdy vyschne v ústech (např. nervozitou) nebo naopak se mu sbíhají sliny (např. pohledem na dobré jídlo). U některých lidí dochází k jednomu nebo druhému stavu zcela přirozeně bez zjevného důvodu. Jak je tomu u vás? A. Často mívám sucho v ústech. B. Nepozoruji, že bych měl málo nebo hodně slin. C. Často mívám v ústech hodně slin. 52. Slaná jídla Každý člověk reaguje na slanou chuť různě. Někteří lidé solí hodně a zdá se jim, že sůl potřebují. Jiní solí málo. Jak cítíte slanost jídla? A. Jídlo se mi zdá často hodně slané, solím málo. B. Solím průměrně. Jídlo se mi zdá většinou správně osolené. C. Mám rád slaná jídla. Ostatním se zdá, že jsou přesolená. 53. Svačiny Předpokládáme, že jíte tři hlavní jídla denně. Potřebujete mezi ně vkládat svačiny? A. Téměř nikdy nepotřebuji svačit. B. Občas potřebuji mezi hlavními jídly svačit. C. Často potřebuji mezi hlavními jídly svačit.

10 Oblíbené svačiny Dobrá svačina by vám měla kromě ukojení hladu poskytnout dostatek energie a zlepšit náladu. Neměla by vést k opačnému účinku, např. k chuti na sladké. Jakou svačinu, pokud si ji dáte, upřednostňujete? A. Dávám přednost něčemu sladkému. B. Cítím se dobře po čemkoli. C. Sladkosti mě neuspokojují. Dávám přednost bílkovinám a tuku (vajíčka, sýry maso, ořechy apod.). 55. Kyselé jídlo Někteří lidé kyselé jídlo milují (např. sladkokyselá zelenina, kyselé zelí, zavináče apod.), jíní je nemají moc rádi nebo k nim mají odpor. Jaký je váš vztah ke kyselým jídlům? A. Nemám je rád, nepřitahují mě. B. Nemám k nim odpor, ale nijak je nevyhledávám. C. Mám je rád, některá si dávám poměrně často. 56. Fyzická a duševní výdrž Za výdrž se považuje fyzická vytrvalost nebo schopnost vydržet pracovat dlouhé hodiny, aniž bychom byli vyčerpaní. Tato schopnost je do značné míry závislá i na tom, co jíme. Některá jídla výdrž optimalizují, jiná ji snižují. Moje výdrž se zlepší, když jím : A. Lehčí jídla, např. kuře, ryby, ovoce, zeleninu, obiloviny. B. Jakékoli zdravé jídlo. C. Těžká a tučná jídla. 57. Sladkosti Každý člověk si občas dá něco sladkého. Jak reagujete, když sníte něco sladkého? A. Se sladkostmi nemám žádný problém. Obvykle mě zasytí a nemám po nich nepříjemné reakce. B. Občas mě dělá problémy, když jím sladkosti samotné. Sladkosti mě obvykle nezasytí. C. Obvykle mě samotné sladkosti nedělají dobře. Většinou u mě vyvolají chuť ještě na něco dalšího. 58. Maso k snídani Masem zde míníme veškeré masité bílkoviny, např. maso, šunka, uzeniny, ryby, slanina apod. Otázka se netýká vajec a mléčných výrobků. Jak se cítíte, když sníte k snídani maso, s porovnáním, když ho nejíte? A. Cítím se více unavený, ospalý, mám žízeň nebo nedostatek energie. Cítím se lépe, když ho nejím. B. Někdy ho mít mohu, jindy nemusím. Pokud si správně vyberu den, cítím se dobře. C. Cítím se mnohem lépe, mám výdrž, více energie a nemám brzy hlad.

11 Červené maso k večeři Červeným masem je míněno např. hovězí, vepřové, skopové. Jak se cítíte, když jíte k večeři červené maso s porovnáním s tím, když ho nejíte? A. Necítím se tak dobře, jako když ho nejím. Cítím se unavený, ospalý, podrážděný, bez energie nebo mám žízeň. B. Někdy ho mít mohu, jindy nemusím. Pokud si správně vyberu den, cítím se dobře. C. Cítím se mnohem lépe, mám výdrž, více energie a nemám hlad až do usnutí. 60. Oblíbená večeře Když byste měli možnost si vybrat jen z následujících třech jídel, které si vyberete? A. Kuřecí prsa s rýží, salát, jablečný koláč. B. Kombinovaní jídlo z A a C, od každého trochu. C. Vepřový řízek, hranolky, tatarská omáčka, zeleninová obloha, tvarohový dort.

12 12

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA CO JE SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově

Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově Vyhodnocení dotazníku rodič dítěte z mateřské školy v Černilově Celkem odpovídalo 53 respondentů 1. Jste: 100% a) žák 1. - 5. třídy b) žák 6. - 9. třídy c) rodič dítěte z MŠ d) jiný 2. Ve školní jídelně

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

2. Jak Vám vyhovuje množství stravy - velikost porce?

2. Jak Vám vyhovuje množství stravy - velikost porce? ANKETA - STRAVOVÁNÍ V DS LIDICKÁ ZAMĚSTNANCI PEČOVATELSKÉ SLUŽBY, AZYLOVÉHO DOMU A DENNÍHO STACIONÁŘE Dobrý den, zasílám Vám vyhodnocení ankety o stravování, které bylo určeno zaměstnancům MěÚSS resp.

Více

JÍDELNÍČEK 28. 9. 4. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK 28. 9. 4. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Zeleninová polévka Med, máslo, Frankfurtská polévka, Sýr,, Smažený vepřový řízek, bramborový

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

V každém řádku zaškrtněte jednu možnost, která na vás sedí nejlépe. Do řádku Předběžný výsledek napište počet zaškrtnutých odpovědí v každém sloupci.

V každém řádku zaškrtněte jednu možnost, která na vás sedí nejlépe. Do řádku Předběžný výsledek napište počet zaškrtnutých odpovědí v každém sloupci. TEST 1: POSTAVA A TĚLESNÉ ZNAKY V každém řádku zaškrtněte jednu možnost, která na vás sedí nejlépe. Do řádku Předběžný výsledek napište počet zaškrtnutých odpovědí v každém sloupci. Potom si určete procenta

Více

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + snadné tipy, jak pomoci našemu tělu zvládat chutě na různé laskominky a při tom se nepřipravit o požitek z oblíbeného. napsala Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 2013

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

Kolik čeho a jak často?

Kolik čeho a jak často? Dávám dítěti vše, co potřebuje? Mám ho nutit, když se v jídle jen tak šťourá? Jak velké porce by mělo jíst? To jsou otázky, které trápí mnohé maminky. Nebojte se, a nehledejte v tom zbytečné složitosti.

Více

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům Sacharidy seminář běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání

Více

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Úvod do výživy 17. 12. 2015 VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Martina Voznicová Veronika Zehnálková Proč pyramida aneb FBDG FBDG = Food Based Dietary Guidelines = na skupinách potravin

Více

Autoevaluační dotazník Jak je na tom naše školní jídelna

Autoevaluační dotazník Jak je na tom naše školní jídelna Autoevaluační dotazník Jak je na tom naše školní jídelna Tento autoevaluační dotazník byl sestaven pro potřeby školních jídelen, které mají zájem zjistit, zda splňují požadavky projektu Zdravá školní jídelna,

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

zš plánická, klatovy - březen 2015

zš plánická, klatovy - březen 2015 zš plánická, klatovy - březen 2015 8. 9. 2015 Výběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 masový krém dukátové buchtičky s krémem smažený obalovaný květák, brambory, tatarská omáčka salát těstovinový s

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

Sacharidové vlny ukázkový jídelníček

Sacharidové vlny ukázkový jídelníček Sacharidové vlny ukázkový jídelníček Vaječné bílky k snídani, jsou myšleny vařené, popř. osmahnuté bez tuku na teflonové pánvi. Co se týče doplňkům stravy, těm bude věnováno jedno z příštích videí. Kuřecí

Více

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao polévka krupicová špenát, vejce, brambory, sirup chléb, máslo, džem, ovoce, čaj úterý 2.9.2014 Přesnídávka: chléb, sýrová

Více

Polévky. Denní menu. Hotová jídla

Polévky. Denní menu. Hotová jídla 123 Krupicová s vejcem 20,00 Kč 107 Dršťková 27,00 Kč 123 147 241 328 Krupicová s vejcem 200 ### g Boloňské špagety se sýrem 200 g Restaurace "U Vlášků" Vám přeje příjemné posezení a dobrou chuť. 100 g

Více

zš mohylová, praha 5 - březen 2015

zš mohylová, praha 5 - březen 2015 zš mohylová, praha 5 - březen 2015 21. 5. 2015 Nevýběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Dršťková Palačinky s marmeládou Úterý 3. 3. 2015 Hrachová Treska zapečená se sýrem a brokolicí, brambory, zeleninový

Více

Příloha č. 1 Dotazník

Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 1 Dotazník DOTAZNÍK Diabetická dieta v období gestačního diabetu Vážená slečno, vážená paní, Děkuji Vám za Váš zájem podílet se na dotazníkovém šetření Diabetická dieta v období gestačního diabetu.

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol.

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Dnešní děti žijí na jiné planetě než na jaké vyrůstali jejich rodiče a prarodiče. Zdravý selský rozum

Více

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 Následující stránky Vás vybaví informacemi, které Vám pomohou úspěšně si zvolit správnou stravu za účelem získání kontroly nad svým životem i vzhledem. Tento dodatek

Více

JÍDELNÍČEK 5. - 11. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK 5. - 11. 10. 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 5. - 2015 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Jáhlová polévka Termix, Ruský Boršč, chléb, Džem, máslo, Katův šleh, rýže, džus chléb,

Více

polévka hovězí s rýží a hráškem polévka zeleninová s kapáním polévka hrstková utajené drůbeží maso,brambory,nápoj ovocný

polévka hovězí s rýží a hráškem polévka zeleninová s kapáním polévka hrstková utajené drůbeží maso,brambory,nápoj ovocný chléb,pomazánka vaječná,jablko,kakao,čaj ovocný polévka hovězí s rýží a hráškem filé zapečené se sýrem,bramborová, kaše,obloha z čerstvé zeleniny,čaj rohlík,máslo,med,nektarinka,mléko,čaj ovocný veka,pomazánka

Více

14 - denní detox program

14 - denní detox program 14 - denní detox program Pro bleskový úbytek tuku Underground Arena Proč detox? Detoxikace je období, ve kterém se snažíme dostat z těla všechny nechtěné toxiny a pracujeme na neutralizaci organizmu. Toxiny

Více

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Historie: 1. výživové doporučení pod názvem Směry výživy obyvatelstva ČSR vydala Společnost pro

Více

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4.

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4. týden 1.4. až 3.4. pátek 1.4.2016 Přesnídávka: celozrnné pečivo, pomazánkové máslo, paprika, bílá káva1, 3, 7 Polévka: polévka rajská s těstovinami 1, 3 Hlavní jídlo: kuře na zelenině a žampionech, rýže,

Více

K A T A R Í N A S K Y B O V Á

K A T A R Í N A S K Y B O V Á K A T A R Í N A S K Y B O V Á Potraviny jako aktivátory, stabilizátory a inhibitory Fresh diet jsou klíčem k úspěchu při hubnutí obsah Úvod 9 Jak vznikla Fresh diet 12 Fresh portrét 14 3 základní pravidla

Více

Přehled vaření a pečení

Přehled vaření a pečení Přehled vaření a V tomto přehledu naleznete správná nastavení pro vaření a vašich pomocí programu Automatické. Pomocí senzorových tlačítek vyberte kategorii. Přehled je uveden podle v abecedním pořadí.

Více

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI Lední hokej je spolu s fotbalem, házenou a volejbalem řazen do skupiny sportovních her. Jedná se o hru s intervalovým zatíţením, vyţadující výdrţ a sílu, pohyb hráčů je

Více

Výskyt nadváhy a obezity

Výskyt nadváhy a obezity Výskyt nadváhy a obezity u českých dětíd MUDr. Hana Cabrnochová Předsedkyně OSPDL ČLS JEP 19.4.2006 1 Nová reprezentativní data Studie Životní styl a obezita 2005 Výzkum proběhl koncem roku 2005 Reprezentativní

Více

Pol. hráškový krém, kuřecí maso po čínsku, rýže. Pol. hráškový krém, vepřové kostky na kmíně, těstoviny, salát

Pol. hráškový krém, kuřecí maso po čínsku, rýže. Pol. hráškový krém, vepřové kostky na kmíně, těstoviny, salát 7. 3. JÍDELNÍ LÍEK od 7. 3. do 13. 3. Pol. hráškový krém, kuřecí maso po čínsku, rýže Pol. hráškový krém, vepřové kostky na kmíně, těstoviny, salát 8. 3. Pol. s rýží a masem, pečená krkovička, hlávkové

Více

polévka česnečka polévka zeleninová s pórkem polévka zeleninová s krupicovými noky polévka čočková vídeňský hovězí guláš,rýže,nápoj ovocný

polévka česnečka polévka zeleninová s pórkem polévka zeleninová s krupicovými noky polévka čočková vídeňský hovězí guláš,rýže,nápoj ovocný chléb,pomazánka z tuňáka,jablko,horká čokoláda,čaj ovocný polévka česnečka pštrosí vejce, bramborová kaše,rajče,čaj ovocný chléb,máslo,ředkvičky,mléko,čaj ovocný chléb,pomazánka tvarohová s kapií,kedlubna,kakao,čaj

Více

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07 Pondělí 1.2.2016 Přesnídáv. houska ks, pomazánka falešný humr, okurka - zelenina příloha, čaj,09,10 Polévka polévka hovězí s rýží a hráškem Oběd 1 omáčka rajská, těstoviny - příloha,09 Svačina ovocná přesnídávka,

Více

ŘÍJEN 2015 JÍDELNÍČEK

ŘÍJEN 2015 JÍDELNÍČEK ŘÍJEN 2015 JÍDELNÍČEK od 1. 10. do 2. 10. 2015 ČTVRTEK 1. 10. 2015 chléb, tvarohová pomazánka, bílá káva polévka: kroupová (1a, 9) oběd č. 1: vepřové droby na smetaně, knedlík (1a, 3, 7, 9) svačina: makový

Více

Září 2015. týden 1.9. až 6.9.

Září 2015. týden 1.9. až 6.9. týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj 1, 7 Polévka: polévka masová s těstovinami 1, 3, 9 rýžový nákyp, mléko 1, 3, 7 Svačina: chléb, játrová pomazánka, rajče,

Více

Vepřový řízek zapečený s hruškou a sýrem, brambory šťouchané s osmaženou cibulkou, zeleninová obloha, nápoj (obsahuje al.

Vepřový řízek zapečený s hruškou a sýrem, brambory šťouchané s osmaženou cibulkou, zeleninová obloha, nápoj (obsahuje al. Po 2. 5. Polévka Zeleninová oběd 1 Staropražské pečené kuře, rýže dušená, nápoj (obsahuje al.:,,,,,,,,,) B Těstoviny se smetanovou omáčkou a žampiony, nápoj (obsahuje al.:,,,) B Zeleninový salát s hermelínem

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4.

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: loupáky, kakao 1, 3, 7 Duben 2015 týden 1.4. až 5.4. Polévka: polévka hrachová s bramborem 1, 9 špagety po milánsku, koktejl, čaj 1, 3, 7 Svačina: toustový chléb, tvarohová

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 2.0.206 2:0 J Í D E L N Í L Í S T E K Hlavní činnost - vzs na dny 8..206-29..206 Pondělí 8..206 ks tavený sýr Lučina,3

Více

DÍTĚ A JEHO PROSTŘEDÍ (Dotazník E 2)

DÍTĚ A JEHO PROSTŘEDÍ (Dotazník E 2) Světová zdravotnická organizace, Kodaň, Dánsko Ústav zdraví dítěte při Universitě v Bristolu, Velká Británie Výzkumný ústav zdraví dítěte v Brně, Česká republika organizují a provádějí v ý z k u m EVROPSKÁ

Více

Škola Kavčí hory Mateřská škola,základní škola a Střední odborná škola služeb K Sídlišti 840 Praha 4

Škola Kavčí hory Mateřská škola,základní škola a Střední odborná škola služeb K Sídlišti 840 Praha 4 chléb,pomazánka a la sloní mls,jablko,kakao,čaj ovocný 01,07,10 polévka kuřecí s nudlemi 01,03,07,09 fazole v rajčatové omáčce,vejce,kyselá okurka,čaj ovocný 01,03,07,10 rohlík,máslo, ředkvičky,mléko,čaj

Více

Svědění kůže. Část I: Proč kůže svědí. Co je svědění? Čím je způsobeno? » Svědí, pálí, pne, bolí...

Svědění kůže. Část I: Proč kůže svědí. Co je svědění? Čím je způsobeno? » Svědí, pálí, pne, bolí... » Svědí, pálí, pne, bolí... anetlanda/fotky&foto Svědění kůže Část I: Proč kůže svědí Co je svědění? Svědění je nepříjemný pocit nutící k poškrábání kůže. Je blízký pocitu vnímání bolesti. Chronické silné

Více

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Seznam příloh Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Příloha 1 Příloha 2 Dotazník Vážená paní/ vážený pane, jmenuji se Veronika Kuncířová a jsem studentkou

Více

Centrum zdravého životního stylu

Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na 7 dní Stránka 1 z 6 Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na míru Rozpis jídel na 7 dní včetně přesného množství gramů potravin, množství bílkovin, sacharidů,

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Jídelní lístek. Academic restaurant. pondělí 20. leden 2014. 1 Havířská fazolačka (veg.)

Jídelní lístek. Academic restaurant. pondělí 20. leden 2014. 1 Havířská fazolačka (veg.) Polévky pondělí 20. leden 2014 1 Havířská fazolačka (veg.) 8,20 8,20 8,20 2 Z tofu sýra (BL) (veg.) 8,40 8,40 8,40 Obědy 1 120g Vepřová pečeně, fazolové lusky na anglické 41,10 30,90 81,00 slanině, brambory

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro rodiče Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci relevantní,

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva týden 3.9. až 9.9. pondělí 3.9.2012 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, mléko polévka bramborová čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, sirup chléb, medové máslo, ovoce, čaj úterý 4.9.2012 Přesnídávka:

Více

Jídelní lístek. 01.03.2016 do 31.03.2016

Jídelní lístek. 01.03.2016 do 31.03.2016 Úterý oběd 1 POLÉVKA HRACHOVÁ,TĚSTOVINY SE SÝROVOU OMÁČKOU A BROKOLICÍ, BANÁN, ČAJ, VODA, VODA S CITRÓNEM (obsahuje al.: 01,07) 1.3. POLÉVKA HRACHOVÁ, SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ, HOUSKOVÉ KNEDLÍKY (KYNUTÉ), BANÁN,

Více

U 1-4.7.-10.7.2016 JÍDELNÍ LÍSTEK

U 1-4.7.-10.7.2016 JÍDELNÍ LÍSTEK Domov Rožďalovice, poskytovatel soc.služeb Červenec U Barborky 1 - Rožďalovice 4.7.-10.7.2016 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.večeře Pondělí Čaj, rohlík, máslo Rohlík Polévka:

Více

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup týden 5.1. až 11.1. pondělí 5.1.2015 čočka na kyselo, vejce, pečené vdolky, okurek, čaj chléb, medové máslo, ovoce, sirup úterý 6.1.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj polévka franfurtská

Více

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem.

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 5.2.205 2:2 Přídavek J Í D E L N Í L Í S T E K Hlavní činnost - vzs na dny 4..206-5..206 Pondělí 4..206 2ks koblih,

Více

Myslivecké menu. Proč byla zvěřina od pradávna oblíbená, nejen na šlechtických stolech? Něco málo o zvěřině

Myslivecké menu. Proč byla zvěřina od pradávna oblíbená, nejen na šlechtických stolech? Něco málo o zvěřině Myslivecké menu Proč byla zvěřina od pradávna oblíbená, nejen na šlechtických stolech? Něco málo o zvěřině Maso ze zvěřiny patří po staletí mezi pochoutky. Vyznačuje se zvláštní chutí a má typické aroma.

Více

Polévka Polévka z míchaných luštěnin (A: 01,01a) Oběd 1 Drůbeží nudličky se smetanovou omáčkou, Těstoviny příloha (A: 01,01a,03,07)

Polévka Polévka z míchaných luštěnin (A: 01,01a) Oběd 1 Drůbeží nudličky se smetanovou omáčkou, Těstoviny příloha (A: 01,01a,03,07) Pondělí 1.2.2016 Polévka Polévka zeleninová s bulgurem (A: 01) Oběd 1 Vepřové výpečky, Kapusta dušená, Brambory (A: 01,01a) Doplněk Čaj se sirupem, Káva bílá caro, Ovoce (A: 07) Úterý 2.2.2016 Polévka

Více

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod.

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod. Plán jak otěhotnět 2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz

Více

Leden 2012. týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj

Leden 2012. týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj polévka gulášová jablkový závin, bílá káva toustový chléb, máslo, šunka, paprika, sirup středa 4.1.2012 Přesnídávka:

Více

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek T.O. Zlatý list plackovací práce 2016 Jaromír Bláha - Ježek Úvod Úvod V této práci popíši práci vedoucích a přípravu jídla v táborové kuchyni a její vybavení. Již několikátým rokem dělám vedoucího v kuchyni

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

Výsledky průzkumu spokojenosti strávníka

Výsledky průzkumu spokojenosti strávníka Výsledky průzkumu spokojenosti strávníka Průzkum realizovala ve spolupráci s Městskou částí Praha 8 reklamní a marketingová agentura NEXOS, SE Průzkum byl realizován ve 4Q/2015 formou písemných dotazníků

Více

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění

Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Propočet spotřebního koše potravin ve školních jídelnách v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění Materiál by měl pomoci vedoucím školních jídelen při výpočtu orientačních

Více

Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli

Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli Vím, co jím a piju, o.p.s. Partner pro snižování obsahu soli Seminář Snižování obsahu soli ve školním stravování Brno 26.11.2013 Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Vím, co jím a piju o.p.s. Současná doporučení

Více

Pol. s rýží a hráškem, vepřová pečeně na paprice, těstoviny. B - 2, 9/2 Pol. s rýží a hráškem, kuřecí s broskví a sýrem, mačkané brambory

Pol. s rýží a hráškem, vepřová pečeně na paprice, těstoviny. B - 2, 9/2 Pol. s rýží a hráškem, kuřecí s broskví a sýrem, mačkané brambory JÍDELNÍ LÍEK od 1. 2. do 7. 2. 1. 2. Pol. s rýží a hráškem, vepřová pečeně na paprice, těstoviny Pol. s rýží a hráškem, kuřecí s broskví a sýrem, mačkané brambory 2. 2. Pol. houbová se strouháním, vepřenky

Více

od 29.02.2016 do 31.03.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016

od 29.02.2016 do 31.03.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016 Květákový krém Kuře pečené, bramborové knedlíky, zelí kysané Hrášek zadělávaný, brambory, vejce vařené obsahuje alergeny:

Více

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz Hubněte zdravě......a natrvalo Výživa pilíř zdraví www.stob.cz www.stobklub.cz Špatný životní styl a civilizační onemocnění I přesto, že jsou tato témata stále omílaná ve stovkách publikací, na internetových

Více

Nadváha a obezita u dětí. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Nadváha a obezita u dětí. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Nadváha a obezita u dětí PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Kdysi převládal názor, že tlusté dítě je zdravé dítě. Dnes je zřejmé, že dětská obezita je spojená se závažnými zdravotními problémy, přičemž některé

Více

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

Jídelní lístek. polévka zeleninová se sýrovým kapáním. hovězí pečeně na česneku, bramborové knedlíky s cizrnou

Jídelní lístek. polévka zeleninová se sýrovým kapáním. hovězí pečeně na česneku, bramborové knedlíky s cizrnou Po 22.4. přesnídáv. pomazánka liptovská, chléb, bílá káva, ovoce, zelenina, polévka zeleninová se sýrovým kapáním hovězí pečeně na česneku, bramborové knedlíky s cizrnou vepřové v mrkvi, rozpeky vločkové

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015 JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Krůtí ragů se žampiony (1, 7), Rýže dušená, Salát, Čaj 3, 7), Paštika (1, 6), Máslo, Ovocný

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 2..205 08:53 Polévka Kmínová s vejcem,9 Snídaně J Í D E L N Í L Í S T E K Zaměstnanci - závodní stravování - I. na dny

Více

J Í D E L N Í Č E K Od pondělí do pátku

J Í D E L N Í Č E K Od pondělí do pátku Od pondělí 2. 1. do pátku 6.1. 2017 Alergeny: Polévka: Zeleninová 1,9 Strakův pekáč / kys.zelí, vepř kýta, rýže, smetana/ 7 Polévka: Skelná 1,3,9 Špagety po italsku, hlávkový salát 1 Pečené kuře, vařené

Více

Váš dospívající syn/ Vaše dospívající dcera a jeho/její prostředí (Dotazník FT_2)

Váš dospívající syn/ Vaše dospívající dcera a jeho/její prostředí (Dotazník FT_2) Dotazník číslo: FT_ Světová zdravotnická organizace, Kodaň, Dánsko Ústav zdraví dítěte při Univerzitě v Bristolu, Velká Británie Oddělení preventivní a sociální pediatrie, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity,

Více

Kolik denně sníte syrové stravy( ovoce, zelenina, semena, ořechy..)? Nic Méně než 1/3 1/3

Kolik denně sníte syrové stravy( ovoce, zelenina, semena, ořechy..)? Nic Méně než 1/3 1/3 PŘÍLOHA 1 Anketa pro užší výběr probandek Myslíte si, že se stravujete racionálně? Jíte každý den ovoce a zeleninu? Kolik denně sníte syrové stravy( ovoce, zelenina, semena, ořechy..)? Nic Méně než 1/3

Více

Progerie, aneb fyzická nesmrtelnost

Progerie, aneb fyzická nesmrtelnost Progerie, aneb fyzická nesmrtelnost V roce 1886 Dr. Jonathan Hutchinson a v roce 1897 Dr. Hastins Gilford v Anglii poprvé popsali nemoc, označovanou jako progerie (progeria, Progeria Infantiles) či Hutschinson-Gilford

Více

Jídelní lístek PEČOVATELSKÁ SLUŽBA od 1.5.2016 do 31.5.2016

Jídelní lístek PEČOVATELSKÁ SLUŽBA od 1.5.2016 do 31.5.2016 Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11.30 hodin předchozího dne. Odhlášky nebo změny varianty stravy (1,2,3) nahlašte: : obědářka - tel. 736 514 402 vedoucí Pečovatelské služby tel. 416 735

Více

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 14. 2016 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Špejcharová polévka Pečivo, mléko Horácké knedlíky s Jogurt, Kuře po zahradnicku, těstoviny,

Více

Warrior diet. výzkum fáze I

Warrior diet. výzkum fáze I Warrior diet výzkum fáze I Tento dokument obsahuje stravovací rozpis pro protokol přerušovaného hladovění (Intermittent fasting), zvaný Warrior Diet. Jedná se o jeho nejstriktnější možnou variantu, kdy

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 3 6 0 5 U MUDr. Martin Gregora,

Více

Příjmení a jméno. Zdravotní dotazník. Datum: 200 Poznámka. Adresa včetně města a PSČ. Povolání. Datum a místo narození

Příjmení a jméno. Zdravotní dotazník. Datum: 200 Poznámka. Adresa včetně města a PSČ. Povolání. Datum a místo narození Datum: 200 Poznámka Příjmení a jméno Adresa včetně města a PSČ Povolání Datum a místo narození Zdravotní dotazník Email Tel: Znamení v horoskopu Jak jste se o nás dozvěděli Návyky Kouření Ano / Ne Kdy

Více

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5.

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5. týden 4.5. až 10.5. pondělí 4.5.2015 Přesnídávka: celozrnné rohlíky, pomazánkové máslo, jablko 1, 3, 7 polévka z rybího filé 4, 9 těstoviny s kuřecím masem, džus1, 7, 9 Svačina: chléb, medové máslo, ovocný

Více

Studie znečištění vnitřního ovzduší ve školkách a jeho vlivu na zdraví

Studie znečištění vnitřního ovzduší ve školkách a jeho vlivu na zdraví Studie Studie znečištění vnitřního ovzduší ve školkách a jeho vlivu na zdraví Vážená paní / vážený pane, školka, do které chodí Vaše dítě, byla vybrána pro studii zabývající se kvalitou ovzduší ve školkách

Více

Říjen 2014. týden 1.10. až 5.10. středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko

Říjen 2014. týden 1.10. až 5.10. středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko polévka fazolová Říjen 2014 týden 1.10. až 5.10. kuřecí játra na cibulce, rýže, moučník, čaj toustový chléb, tvarohová pomazánka, paprika, sirup čtvrtek

Více

mš srdíčko říčany - březen 2015

mš srdíčko říčany - březen 2015 mš srdíčko říčany - březen 2015 9. 9. 2015 Nevýběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Přesnídávka: chléb s pomazánkou z lučiny Polévka: hrstková Hlavní chod: žemlovka s jablky a tvarohem Nápoj: mléčný

Více

od 01.11.2015 do 30.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015

od 01.11.2015 do 30.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015 rýžová kaše se strouhanou čokoládou, ovoce (jablko), mléko obsahuje alergeny: 05,06,07 pol.drožďová,špindlerovo maso

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls106502/2011, sukls106531/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 2 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls106502/2011, sukls106531/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 2 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls106502/2011, sukls106531/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE TORVACARD 10 TORVACARD 20 Potahované tablety Atorvastatinum

Více

Kuře, grilované brambory a kukuřice, restovaná cibulka, zálivka smetanovo-jogurtová se savora hořčicí a pažitkou. na 100 g na 1 porci (370 g) RI* RI*

Kuře, grilované brambory a kukuřice, restovaná cibulka, zálivka smetanovo-jogurtová se savora hořčicí a pažitkou. na 100 g na 1 porci (370 g) RI* RI* SALÁTY S MASEM Farmářský s kuřetem Kuře, grilované brambory a kukuřice, restovaná cibulka, zálivka smetanovo-jogurtová se savora hořčicí a pažitkou na 100 g na 1 porci (350 g) RI* RI* na 100 g na porci

Více

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls184943/2010

Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls184943/2010 Příloha č. 1b k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls184943/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Bicalutamide Bluefish 150 mg potahované tablety Bicalutamidum Přečtěte si pozorně celou

Více

Jídelníček. od 30.09.2010 do 31.10.2010. Jedličkův úst.liberec 14.9.2010 8:41:28. Strana: 1

Jídelníček. od 30.09.2010 do 31.10.2010. Jedličkův úst.liberec 14.9.2010 8:41:28. Strana: 1 Strana: 1 Čt Káva bílá čaj ovocný 1-Pol. pórková Rohlík s máslem Květák smažený 30 Houska Chléb 1-Moravský vrabec Sýr tavený. Brambory - příloha Máslo Pomazánka z olejovek 1-Knedlíky bramborové - příloh

Více

Bezlepková dieta Celiakie. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava

Bezlepková dieta Celiakie. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava Bezlepková dieta Celiakie Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut Nemocnice Jihlava Celiakie je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek je bílkovina obsažená v obilí. Celiakie je vrozená,

Více

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 17.30 Struktura setkání Teoretická část přednáška a seminář k tématu Praktická

Více

KONDICE. Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty

KONDICE. Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty 38 PŮLMARATON. JIŽ TA PŮLKA V NÁZVU MŮŽE PRO MNOHÉ BĚŽCE ZNAMENAT MÉNĚ VÝZNAMNOU VZDÁLENOST. PŘESTO ZÁVOD NA 21 097,5 METRU LÁKÁ SPOUSTU VYTRVALCŮ.

Více