Monitoring Buxbaumia viridis v Beskydech

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Monitoring Buxbaumia viridis v Beskydech"

Transkript

1 Monitoring Buxbaumia viridis v Beskydech Vítězslav Plášek, 2013 Lokality a termíny návštěv na jednotlivých lokalitách Černá Ostravice 1 střední Staré Hamry Černá Ostravice 2 horní Staré Hamry Údolí Velkého potoka Hluchová, Ploský Grúň Mionší Rešovské vodopády Kněhyně Čertův Mlýn

2 Mapování mechu Buxbaumia viridis Zadavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kaplanova 1, Praha 11 Mapovatel: Vítězslav Plášek, Ostravská Univerzita, Chittussiho 10, Ostrava Lokalita: Moravskoslezské Beskydy, část Radhošťské Beskydy, 1 km V od obce Staré Hamry, mezi lokalitami Polenica a Říky, na pravém břehu Černé Ostravice, cca 480 m, N=49 28,365; E=18 26,925 Slovní charakteristika biotopu, vegetace: Lokalita se nachází na pravém břehu Černá Ostravice. Jedná se o kulturní horskou smrčinu. Přítomný lesní porost druhově diferencovaný: ne Přítomný lesní porost věkově diferencovaný: ano Přítomné pařezy, padlé kmeny nebo klády v různém stupni rozkladu: V prozkoumávaném území se nalézá mnoho ležících kmenů smrků v různě pokročilém stádiu rozkladu a také množství tlejících smrkových pařezů. Dosavadní management: Probíhá lesnický management ve smyslu prořezávek a odvozu dřevní hmoty. Návrh na zlepšení managementu: Nevím, zda jakýkoliv ochranářský management je zde reálný a smysluplný s ohledem na již realizované lesnické zásahy a turismus. Negativní vlivy ve vztahu k druhu, působící na lokalitě: V letošním roce došlo na lokalitě k prořezávkám. Výskyt zájmových druhů/druhů z Červeného seznamu: --- Všechny nalezené druhy mechorostů: na studované ploše byly zaznamenány tyto epixylicky rostoucí druhy: Dicranum montanum, Hypnum cupressiforme, Lepidozia reptans, Sanionia uncinata, Tetraphis pellucida Slovní názor mapovatele, proč zde druh nebyl nalezen: Lokalita je svým stavem již vzdálena původní horské smrčině. Probíhají zde lesnické zásahy a je zde i častý turismus. To sice nevylučuje teoretickou možnost existence sledovaného druhu na lokalitě, ale pravděpodobnost není velká. Autor prvního nálezu: Josef Duda, Herbářový doklad je uložen v OP.

3 Mapa: Obr. 1: Mapa s vyznačením studovaného území

4 Mapování mechu Buxbaumia viridis Zadavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kaplanova 1, Praha 11 Mapovatel: Vítězslav Plášek, Ostravská Univerzita, Chittussiho 10, Ostrava Lokalita: Moravskoslezské Beskydy, část Radhošťské Beskydy, asi 5090 m V od obce Staré Hamry, údolí říčky Černá Ostravice, horní část toku. (zpřesněná lokalizace: 2711 m V od vrcholu Malého Lučného (759 m.n.m.) a 2408 m SSV od vrcholu Stříšky (666 m.n.m.), cca 500 m, N=49 28,500; E=18 31,172. Slovní charakteristika biotopu, vegetace: Lokalita se nachází podél říčky Černá Ostravice. Jedná se o polo-kulturní horskou smrčinu, místy s prameništi a se společenstvy blízkými podmáčeným smrčinám. Přítomný lesní porost druhově diferencovaný: ano (ale málo) Přítomný lesní porost věkově diferencovaný: ano Přítomné pařezy, padlé kmeny nebo klády v různém stupni rozkladu: V prozkoumávaném území se nalézá mnoho ležících kmenů smrků v různě pokročilém stádiu rozkladu a také množství tlejících smrkových pařezů. Dosavadní management: Probíhá lesnický management ve smyslu prořezávek. Návrh na zlepšení managementu: Doporučuji zde v budoucnu netěžit a neodvážet dřevní hmotu. Negativní vlivy ve vztahu k druhu, působící na lokalitě: V letošním roce došlo na lokalitě k prořezávkám. Navíc v blízkosti (cca 300 m) bývá každoročně budován letní stanový tábor což má za následek i částečnou disturbance stanoviště (odtažení dřevní hmoty jako topivo, apod.). Výskyt zájmových druhů/druhů z Červeného seznamu: --- Všechny nalezené druhy mechorostů: na studované ploše byly zaznamenány tyto epixylicky rostoucí druhy: Brachythecium salebrosum, Calypogeia integristipula, Cephalozia bicuspidata, Dicranum montanum, Hypnum cupressiforme, Lepidozia reptans, Plagiomnium affine, Plagiothecium laetum, Sanionia uncinata, Tetraphis pellucida Slovní názor mapovatele, proč zde druh nebyl nalezen: Na lokalitě došlo k lesnickým zásahům, které zřejmě pozměnily mikroklima a světelné podmínky stanoviště. Zároveň došlo i k částečnému odvozu (odtahu) dřevní hmoty. Autor prvního nálezu: Vítězslav Plášek, Herbářový doklad je uložen v OP.

5 Mapa Obr. 1: Mapa s vyznačením studovaného území

6 Mapování mechu Buxbaumia viridis Zadavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kaplanova 1, Praha 11 Mapovatel: Vítězslav Plášek, Ostravská Univerzita, Chittussiho 10, Ostrava Lokalita: Moravskoslezské Beskydy, část Radhošťské Beskydy, cca 2 km Z od obce Staré Hamry, vrch Smrk v údolí Velkého potoka, cca 600 m, GPS: N= 49 28'17.654", E= 18 24'59.347" Slovní charakteristika biotopu, vegetace: Lokalita se nachází podél pravostranného přítoku Velkého potoka. Jedná se o přirozenou horskou smrčinu s pralesními prvky. Mimo smrku (Picea abies) se zde vzácně vyskytuje i jedle (Abies alba). Přítomný lesní porost druhově diferencovaný: ano (ale málo) Přítomný lesní porost věkově diferencovaný: spíše ne, dřeviny většinou podobného stáří (zmlazování zaznamenáno jen výjimečně) Přítomné pařezy, padlé kmeny nebo klády v různém stupni rozkladu: V prozkoumávaném území se nalézá mnoho ležících kmenů v různě pokročilém stádiu rozkladu a také tlejících pařezů. Dosavadní management: Žádný pozorovatelný management neprobíhá. Návrh na zlepšení managementu: Doporučuji zde ani v budoucnu netěžit a neodvážet dřevní hmotu. Negativní vlivy ve vztahu k druhu, působící na lokalitě: Nebyl zaznamenán žádný negativní vliv Výskyt zájmových druhů/druhů z Červeného seznamu: --- Všechny nalezené druhy mechorostů: na studované ploše byly zaznamenány tyto epixylicky rostoucí druhy: Brachythecium salebrosum, Calypogeia integristipula, Cephalozia bicuspidata, Hypnum cupressiforme, Lepidozia reptans, Lophozia ventricosa, Sanionia uncinata, Tetraphis pellucida Slovní názor mapovatele, proč zde druh nebyl nalezen: Lokalita splňuje veškeré ekologické nároky druhu. To, že zde letos nebyl nalezen, může byt způsobeno zřejmě tím, že v tomto roce nebyly vytvořeny žádné sporogony - bez kterých je nemožné šikouška v terénu zaznamenat. Autor prvního nálezu: Josef Duda, Herbářový doklad je uložen v OP.

7 Mapa Obr. 1: Mapa s vyznačením studovaného území

8 Mapování mechu Buxbaumia viridis Zadavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kaplanova 1, Praha 11 Mapovatel: Vítězslav Plášek, Ostravská Univerzita, Chittussiho 10, Ostrava Lokalita: Moravskoslezské Beskydy, část Slezské Beskydy, údolí říčky Hluchová, cca 5 km JV od obce Nýdek, JV svah Ploského Grúně, cca 720 m, GPS (WGS84): N= ; E= Slovní charakteristika biotopu, vegetace: Okraj kulturní smrčiny. Porost je rozvolněný díky lesní cestě a potoku, který protéká v těsné blízkosti lokality. Část starších dřevin byla před několika lety vytěžena, ale porost přirozeně zmlazuje. Mimo smrku (Picea abies) se zde vyskytuje ojediněle i javor klen (Acer pseudoplatanus) a buk lesní (Fagus sylvatica). Přítomný lesní porost druhově diferencovaný: ano Přítomný lesní porost věkově diferencovaný: ano Přítomné pařezy, padlé kmeny nebo klády v různém stupni rozkladu: V prozkoumávaném území se nalézá několik padlých kmenů v pokročilém stádiu rozkladu, pařezy zde nejsou. Dosavadní management: Zřejmě zde žádný speciální management neprobíhá. V minulosti (asi před 1-2 lety) došlo ke skácení několika smrků v těsné blízkosti lokality. Přitom došlo k narušení biotopu, jeho prosvětlení a následně i ke změně mikroklimatu. V letošním roce bylo zaznamenáno přirozené zmlazování porostu. Návrh na zlepšení managementu: Doporučuji zde netěžit a hlavně neodvážet dřevní hmotu. Negativní vlivy ve vztahu k druhu, působící na lokalitě: v minulosti těžba viz výše, letos nebyl žádný negativní vliv zaznamenán Výskyt zájmových druhů/druhů z Červeného seznamu: --- Všechny nalezené druhy mechorostů: na studované ploše byly zaznamenány tyto epixylicky rostoucí druhy: Brachythecium salebrosum, Cephalozia bicuspidata, Hypnum cupressiforme, Lepidozia reptans, Tetraphis pellucida Slovní názor mapovatele, proč zde druh nebyl nalezen: Lokalita byla změněna lesnickým zásahem. Tím došlo zřejmě ke změně vlhkostních a světelných poměrů na lokalitě. Autor prvního nálezu: Vítězslav Plášek, Herbářový doklad je uložen v OP.

9 Mapa Obr. 1: Mapa s vyznačením studovaného území

10 Mapování mechu Buxbaumia viridis Zadavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kaplanova 1, Praha 11 Mapovatel: Vítězslav Plášek, Ostravská Univerzita, Chittussiho 10, Ostrava Lokalita: Moravskoslezské Beskydy, část Radhošťské Beskydy, pralesní rezervace Mionší, východní okraj rezervace, břeh Menšího potoka, cca 750 m, GPS (WGS 84): N:49 32,12; E:18 40,26 Slovní charakteristika biotopu, vegetace: Lokalita se nachází podél pravého břehu Menšího potoka (někdy též Mionší potok) na hranici NPR Mionší. Přilehlý les je tvořen zejména jedlemi (Abies alba) a buky (Fagus sylvatica) s příměsemi javoru klenu (Acer pseudoplatanus) a smrku (Picea abies). Z dalších dřevin je vzácněji zastoupen jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), javor mléč (Acer platanoides) a jilm horský (Ulmus glabra). Přítomný lesní porost druhově diferencovaný: ano Přítomný lesní porost věkově diferencovaný: spíše ne, dřeviny většinou podobného stáří Přítomné pařezy, padlé kmeny nebo klády v různém stupni rozkladu: V prozkoumávaném území se nalézá mnoho ležících kmenů v různě pokročilém stádiu rozkladu a také tlejících pařezů. Několik jich je v přímo na břehu Menšího potoka. Dosavadní management: Žádný pozorovatelný management neprobíhá. Návrh na zlepšení managementu: S ohledem na fakt, že se jedná o hranici NPR Mionší, není třeba zavádět nějaký nový managament. Negativní vlivy ve vztahu k druhu, působící na lokalitě: Nebyl zaznamenán žádný negativní vliv Výskyt zájmových druhů/druhů z Červeného seznamu: Liochlaena lanceolata (dříve Jungermannia leiantha) - LR-nt Všechny nalezené druhy mechorostů: na studované ploše byly zaznamenány tyto epixylicky rostoucí druhy: Cephalozia bicuspidata, Hypnum cupressiforme, Lepidozia reptans, Sanionia uncinata, Tetraphis pellucida Slovní názor mapovatele, proč zde druh nebyl nalezen: Lokalita splňuje veškeré ekologické nároky druhu. To, že zde letos nebyl nalezen, může byt způsobeno zřejmě tím, že v tomto roce nebyly vytvořeny žádné sporogony - bez kterých je nemožné šikouška v terénu zaznamenat. Autor prvního nálezu: Antonín Vězda, 1955 viz: Vězda, A. (1955): Příspěvek k rozšíření Bryophyt v Moravskoslezských Beskydech.- Přírodovědný sborník Ostravského kraje, 16: Herbářový doklad je uložen v OP.

11 Mapa Obr. 1: Mapa s vyznačením studovaného území

12 POZITIVNÍ VÝSLEDEK nalezeno 5 tobolek mechu Buxbaumia viridis Mapování mechu Buxbaumia viridis Zadavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kaplanova 1, Praha 11 Mapovatel: Vítězslav Plášek, Ostravská Univerzita, Chittussiho 10, Ostrava Lokalita: Nízký Jeseník, Z od obce Rešov, údolí říčky Huntavy, asi 150 m S od lok. Fialův mlýn, tlející smrkový kmen na břehu říčky Huntavy, cca 400 m, GPS (WGS 84): N= 55 29,889; E= 36 59,024 Slovní charakteristika biotopu, vegetace: území je pokryto různorodými lesními porosty. V jižní části se zachovaly fragmenty přirozených habřin (Melampyro-Carpinetum) a suťových lesů (Tilio- Acerion). Jinak je však většina lesních porostů, původně náležejících k jedlobučinám svazu Eu- Fagion, silně ovlivněna hospodařením a převládá v nich druhotně smrk. Skalní výchozy jsou bohatě osídleny společenstvy mechorostů a kapradinami. Vlastní lokalita je tvořena břehovým porostem se skalkami a s padlými kmeny smrku. Přítomný lesní porost druhově diferencovaný: ano Přítomný lesní porost věkově diferencovaný: ano Přítomné pařezy, padlé kmeny nebo klády v různém stupni rozkladu: V prozkoumávaném území se nalézá asi 5 ležících kmenů v pokročilém stádiu rozkladu. Tři z nich leží přímo na břehu říčky Huntavy. Zaznamenán byl i 1 tlející smrkový pařez. Dosavadní management: Žádný pozorovatelný management neprobíhá. Návrh na zlepšení managementu: S ohledem na fakt, že se jedná o hranici NPP Rešovské vodopády, není třeba zavádět nějaký nový managament. Negativní vlivy ve vztahu k druhu, působící na lokalitě: Nebyl zaznamenán žádný negativní vliv Velikost populace (v cm2, popř. počet plodnic, stélek či sporofytů): Bylo nalezeno 5 mladých tobolek na ležícím kmeni. Populace osídlovala asi 10 cm 2. Vitalita populace (u mechorostů přítomnost sporofytů či periantů, popř. jejich odhadnutý počet): 5 mladých tobolek Rozptýlenost populace na mikrolokalitě (Je-li možné uvést vzdálenost dvou nejbližších a dvou nejvzdálenějších tobolek/stélek/trsů sledovaného druhu v rámci jedné mikrolokality): nalezena pouze jediná populace s 5 mladými sporogony. Na přilehlých ani na vzdálenějších kmenech nebyl druh zaznamenán. Na pařezu se také Buxbaumia viridis nevyskytovala. Substrát, na kterém se druh vyskytuje (popř. sklon a orientace, v případě stromu nebo skal a převisů zaznamenat i oblast vyskytu/výšku ve které byl druh sbírán): ležící kmen smrku, délka celého kmene 2.40 m, orientace S-J směrem, tobolky byly pouze na vrcholové části s minimální západní expozicí (směrem k přilehlému toku). Doprovodné druhy mechorostů, lišejníků, hub a cévnatých rostlin v místě výskytu druhu (zaznamenat všechny možné druhy cca do vzdálenosti cm od výskytu sledovaného druhu, je možné zaznamenat četnost druhů dle Braun-Blanketovy stupnice): Blepharostoma trichophyllum, Dicranella heteromalla, Dicranodontium denudatum, Dicranum montanum, D. scoparium, Herzogiella seligeri, Hypnum cupressiforme, Lepidozia reptans, Rhizomnium punctatum, Tetraphis pellucida Zástin mikrolokality (%): 0-5 % Výskyt zájmových druhů/druhů z Červeného seznamu: --- Autor prvního nálezu: leg. V. Plášek (OP)

13 POZITIVNÍ VÝSLEDEK nalezeno 5 tobolek mechu Buxbaumia viridis Mapa Obr. 1: Mapa s vyznačením studovaného území Fotografie Foto. 1: Jedna z pěti nalezených tobolek Buxbaumia viridis (ostatní v pozadí)

14 POZITIVNÍ VÝSLEDEK nalezena 1 tobolka mechu Buxbaumia viridis Mapování mechu Buxbaumia viridis Zadavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kaplanova 1, Praha 11 Mapovatel: Vítězslav Plášek, Ostravská Univerzita, Chittussiho 10, Ostrava Lokalita: Moravskoslezské Beskydy, část Radhošťské Beskydy, vrch Smrk JV svah v horní části údolí potoka Kyčerov, cca 20 m J pod hranicí navrhované rezervace Pereťanky; cca 900 m, GPS (WGS 84): N= 54 90,834; E= 37 44,719 Slovní charakteristika biotopu, vegetace: území je pokryto různorodými lesními porosty, přičemž převažují zbytky přirozených smrkových bučin s příměsí jedle bělokoré (Abies alba) a javoru klenu (Acer pseudoplatanus) Přítomný lesní porost druhově diferencovaný: ano Přítomný lesní porost věkově diferencovaný: ano Přítomné pařezy, padlé kmeny nebo klády v různém stupni rozkladu: V prozkoumávaném území se nalézá několik tlejících kmenů v pokročilém stádiu rozkladu. Nejvýraznější je smrkový kmen o délce cca 19 m a šířce kmene cca 90 cm. Na něm byla nalezena 1 tobolka sledovaného druhu. Dosavadní management: Žádný pozorovatelný management neprobíhá. Návrh na zlepšení managementu: Netěžit, neodvážet dřevní hmotu, nevjíždět těžkou mechanizací. Negativní vlivy ve vztahu k druhu, působící na lokalitě: V r nebyl zaznamenán žádný negativní vliv Velikost populace (v cm2, popř. počet plodnic, stélek či sporofytů): Byla nalezena 1 zralá tobolka na statném ležícím kmeni. Populaci nelze odhadnout. Vitalita populace (u mechorostů přítomnost sporofytů či periantů, popř. jejich odhadnutý počet): 1 zralá tobolka Rozptýlenost populace na mikrolokalitě (Je-li možné uvést vzdálenost dvou nejbližších a dvou nejvzdálenějších tobolek/stélek/trsů sledovaného druhu v rámci jedné mikrolokality): nalezena pouze 1 zralá tobolka. Na přilehlých ani na vzdálenějších kmenech nebyl druh zaznamenán. Substrát, na kterém se druh vyskytuje (popř. sklon a orientace, v případě stromu nebo skal a převisů zaznamenat i oblast vyskytu/výšku ve které byl druh sbírán): ležící kmen smrku, délka celého kmene 19 m, šířka kmene asi 90 cm, orientace JV směrem, tobolka byla nalezena na vrcholové části s minimální SZ expozicí. Doprovodné druhy mechorostů, lišejníků, hub a cévnatých rostlin v místě výskytu druhu (zaznamenat všechny možné druhy cca do vzdálenosti cm od výskytu sledovaného druhu, je možné zaznamenat četnost druhů dle Braun-Blanketovy stupnice): na kmeni dominoval druh Hypnum cupressiforme, dále byly zjištěny druhy: Cephalozia bicuspidata, Lepidozia reptans, Tetraphis pellucida a Dicranum scoparium Zástin mikrolokality (%): 80 % Výskyt zájmových druhů/druhů z Červeného seznamu: --- Autor prvního nálezu: leg. V. Plášek, (OP)

15 POZITIVNÍ VÝSLEDEK nalezena 1 tobolka mechu Buxbaumia viridis Mapa Obr. 1: Mapa s vyznačením studovaného území Fotografie Foto 1: Zaznamenaná tobolka Buxbaumia viridis

16 Mapování mechu Buxbaumia viridis Zadavatel: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Kaplanova 1, Praha 11 Mapovatel: Vítězslav Plášek, Ostravská Univerzita, Chittussiho 10, Ostrava Lokalita: Moravskoslezské Beskydy, Moravskoslezské Beskydy, sedlo mezi Kněhyní a Čertovým mlýnem, asi m od turistické cesty, okraj pralesní vegetace, cca 980 m, WGS-84: N=49 29,543; E=18 18,143 Slovní charakteristika biotopu, vegetace: Jedná se o velkoplošnou pralesní vegetaci, která se rozkládá na nejvyšších vrcholech Kněhyně a Čertova mlýna. Nejstarší dřeviny dosahují stáří stáří let, ale probíhá úspěšné zmlazování. Mimo smrku (Picea abies) se zde vyskytuje ojediněle i jedle (Abies alba) a buk lesní (Fagus sylvatica). Přítomný lesní porost druhově diferencovaný: ano Přítomný lesní porost věkově diferencovaný: příliš ne, ale zmlazování je patrné Přítomné pařezy, padlé kmeny nebo klády v různém stupni rozkladu: Jde o zachovalou pralesní vegetaci s množstvím vhodného substrátu. V prozkoumávaném území se nalézá mnoho ležících kmenů v pokročilém stádiu rozkladu. Dosavadní management: Žádný viditelný management zde neprobíhá. Návrh na zlepšení managementu: Doporučuji zde netěžit a hlavně neodvážet dřevní hmotu. Negativní vlivy ve vztahu k druhu, působící na lokalitě: v minulosti emise mnoho nejstarších stromů je viditelně uschlých. Nyní negativní vlivy nezaznamenány. Výskyt zájmových druhů/druhů z Červeného seznamu: --- Všechny nalezené druhy mechorostů: na studované ploše byly zaznamenány tyto epixylicky rostoucí druhy: Cephalozia bicuspidata, Dicranum montanum, D. scoparium, Hypnum cupressiforme a Tetraphis pellucida. Slovní názor mapovatele, proč zde druh nebyl nalezen: zřejmě sledovaný druh letos nevytvořil tobolky a nebylo jej tedy možné zaznamenat. Autor prvního nálezu: Valentin Pospíšil Herbářový doklad je uložen v BRNM a OLM.

17 Mapa Obr. 1: Mapa s vyznačením studovaného území

Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013

Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013 Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013 2013 Štěpán Koval & Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování výsledků Štěpán Koval, Magda Zmrhalová Fotodokumentace Štěpán Koval (ŠK), Magda Zmrhalová (MZ) Grafické

Více

Monitoring evropsky významného druhu

Monitoring evropsky významného druhu Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis (Moug. ex Lam. & DC.) Brid. ex Moug. & Nestl. na 11 vybraných lokalitách v CHKO Jeseníky v roce 2010 2010 Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování

Více

Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2013

Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2013 Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2013 2013 Štěpán Koval & Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování výsledků Štěpán Koval, Magda Zmrhalová Fotodokumentace Štěpán Koval (ŠK),

Více

Monitoring evropsky významného druhu

Monitoring evropsky významného druhu Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis (Moug. ex Lam. & DC.) Brid. ex Moug. & Nestl. v CHKO Orlické hory v roce 2010 2010 Štěpán Koval & Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování výsledků

Více

Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2012

Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2012 Monitoring evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2012 2012 Magda Zmrhalová & Štěpán Koval Monitoring a zpracování výsledků Magda Zmrhalová, Štěpán Koval Fotodokumentace Štěpán Koval (SK),

Více

Doplnění znalostí o rozšíření šikouška zeleného na Šumavě

Doplnění znalostí o rozšíření šikouška zeleného na Šumavě Doplnění znalostí o rozšíření šikouška zeleného na Šumavě 2013 Štěpán Koval & Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování výsledků Štěpán Koval, Magda Zmrhalová Fotodokumentace a grafické zpracování zprávy

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní rezervace Libochovka

Více

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Zpracovala: Bc. Linda Tomeszová, referent odboru životního prostředí V Sokolově, 2012 (poslední aktualizace: 23.2.2015) Bernovský klen Druh dřeviny: javor klen (Acer

Více

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň Dřeviny Širší stupeň Bučin tj. vyšších středních poloh Pozn.: Do širšího stupně bučin v přírodě zasahují dřeviny nižších poloh i druhy smrčin, uvedené v dalších souborech. V tomto souboru jsou uvedeny

Více

Mechorosty NPP Rešovské vodopády (Nízký Jeseník)

Mechorosty NPP Rešovské vodopády (Nízký Jeseník) Čas. Slez. Muz. Opava (A), 54: 1-10, 2005 Mechorosty NPP Rešovské vodopády (Nízký Jeseník) Úvod Vítězslav P l á š e k Bryophytes of National Nature Monument Rešovské vodopády waterfalls (Nízký Jeseník

Více

Mapování a monitoring šikouška zeleného (Buxbaumia viridis) ve vybraných EVL a PO

Mapování a monitoring šikouška zeleného (Buxbaumia viridis) ve vybraných EVL a PO Mapování a monitoring šikouška zeleného (Buxbaumia viridis) ve vybraných EVL a PO EVL Krkonoše, EVL Orlické hory sever, EVL Rychlebské hory Račí údolí, EVL Rychlebské hory Sokolský hřbet, EVL Sovinec,

Více

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA U HAMRŮ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, dále též jen zákon ) Název zvláště chráněného území:

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8: Ekologická stabilita v lesních ekosystémech Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky, Šlechtitelů 11, CZ-783 71 Olomouc, e-mail: zbynek.hradilek@upol.

Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky, Šlechtitelů 11, CZ-783 71 Olomouc, e-mail: zbynek.hradilek@upol. 40 Bryonora 50 (2012) ZAJÍMAVÉ BRYOFLORISTICKÉ NÁLEZY XX. Interesting bryofloristic records, XX Zbyněk H r a d í l e k (ed.) Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky, Šlechtitelů

Více

Chráněná území v CHKO Beskydy. Co skrývají lesní památky a rezervace

Chráněná území v CHKO Beskydy. Co skrývají lesní památky a rezervace Chráněná území v CHKO Beskydy Co skrývají lesní památky a rezervace Většina přírodních rezervací a památek v Beskydech chrání lesy, z celkového počtu 53 je jich 42 alespoň částečně lesních. Mnohé lesní

Více

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu OŠETŘOVÁNÍ STROMŮ* ošetření dle kategorie I. Kategorie II. Kategorie III. Kategorie kalkulace ks 3 0 1107, 1108, 1109 celkem 3 0 vazby v korunách vazba

Více

1. Základní identifikační a popisné údaje

1. Základní identifikační a popisné údaje 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN Evidenční kód ZCHÚ: 397 Kategorie: PP Název: Slavkovský chlumek Kategorie IUCN: IV. 1.2 Platný právní

Více

Bryofloristický průzkum rašelinného komplexu v okolí přírodní rezervace Hůrky na Plzeňsku

Bryofloristický průzkum rašelinného komplexu v okolí přírodní rezervace Hůrky na Plzeňsku 37 Bryofloristický průzkum rašelinného komplexu v okolí přírodní rezervace Hůrky na Plzeňsku The bryofloristic survey of the bog complex surrounding the Nature Reserve Hůrky near Plzeň (Czech Republic)

Více

D.3 Dendrologický průzkum

D.3 Dendrologický průzkum ČESKÁ LÍPA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA ROHÁČE Z DUBÉ - ČESKOKAMENICKÁ D. Dendrologický průzkum OBSAH:. Průvodní zpráva. Situace : 500 Vypracoval: Hl. inž. projektu: Ing. Szénási Ing. Čamrová Průvodní zpráva AKCE:

Více

Bryologický herbář Jana Vrány

Bryologický herbář Jana Vrány 70 FLORISTIKA Zprávy Moravskoslezské pobočky ČBS 7, 2018 Bryologický herbář Jana Vrány Bryological herbarium of Jan Vrána Jana Tkáčiková Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, Hluboká 66, CZ-738 01 Frýdek-Místek;

Více

ZS (1- Hibernica jalovec obecný 4 2 zcela vylomený a ohnutý na stranu PĚ 0 0 1 vysazený v těsné blízkosti budovy, kompozičně

ZS (1- Hibernica jalovec obecný 4 2 zcela vylomený a ohnutý na stranu PĚ 0 0 1 vysazený v těsné blízkosti budovy, kompozičně Název: Revitalizace zámeckého parku v Liblíně - část 1 Investor: Domov sociálních služeb Liblín, p.o. Popis: Kácení řevin - 1.etapa Zpracovatel: Florstyl s.r.o. Datum: květen 2011 Kácení p.č. typ latinský

Více

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz Natura 2000 Natura 2000 1 Údolí Oslavy a Chvojnice Natura 2000 je celistvá evropská soustava území se stanoveným stupněm ochrany, která umožňuje zachovat typy evropských stanovišť a stanoviště evropsky

Více

Příspěvek lesů Krkonoš pro klima v budoucnosti. Otakar Schwarz

Příspěvek lesů Krkonoš pro klima v budoucnosti. Otakar Schwarz Příspěvek lesů Krkonoš pro klima v budoucnosti Otakar Schwarz Význam lesů pro klima - Dendromasa je obnovitelným zdrojem energie a může přispět ke snížení emisí skleníkových plynů (palivo, stavebnictví)

Více

Dřeviny vhodné pro aukci CENNÝCH A SPECIÁLNÍCH SORTIMENTŮ

Dřeviny vhodné pro aukci CENNÝCH A SPECIÁLNÍCH SORTIMENTŮ Woodproject s.r.o., Karlštejnská 122, 252 17 Tachlovice, kancelář: Havlíčkovo náměstí 15, Rudná 259 19,woodproject@woodproject.cz, www.woodproject.cz, tel.:605 938 648, 733 770 615, IČ:26709589 DIČ:CZ26709589

Více

Úloha odumřelého dřeva v lesních porostech

Úloha odumřelého dřeva v lesních porostech www.npsumava.cz Úloha odumřelého dřeva v lesních porostech Miroslav Černý, Aleš Kučera Správa NP a CHKO Šumava Význam odumřelého dřeva - obsah organické hmoty v lesní půdě - půdní vlhkost - členitost

Více

HEDVÍKOVSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU

HEDVÍKOVSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU HEDVÍKOVSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Oddělení ekologie lesa, Výzkumný ústav Silva

Více

LOVĚTÍNSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI

LOVĚTÍNSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI LOVĚTÍNSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Oddělení ekologie lesa, Výzkumný ústav Silva

Více

Mapování evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2014

Mapování evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2014 Mapování evropsky významného druhu Buxbaumia viridis v roce 2014 2014 Štěpán Koval & Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování výsledků Štěpán Koval, Magda Zmrhalová Fotodokumentace a grafické zpracování

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Odpovědný projektant: Ing. Jaroslav Vrzák Datum: 04/2015 Vypracoval: Ing. Kamil Borecký Změna: - Akce: Název části: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250

Více

Evidence dřevin parku u kláštera v Doksanech /stav k říjnu 2012/

Evidence dřevin parku u kláštera v Doksanech /stav k říjnu 2012/ koruny Vitalita SH Poznámky 1 Tilia cordata ( lípa srdčitá) 40-60 90 10 2,3 15-20 3 3 Hrozí vylomení větví v koruně 2 Tilia cordata 5 6 3 1,6 4 4 3 Dosadba 3 Tilia cordata 40-60 82 8 2,6 15 1 2 Houbové

Více

Mechorosty Přírodní památky Koryto řeky Ostravice. Bryophytes of the Natural Monument Koryto řeky Ostravice. Vítězslav PLÁŠEK

Mechorosty Přírodní památky Koryto řeky Ostravice. Bryophytes of the Natural Monument Koryto řeky Ostravice. Vítězslav PLÁŠEK Práce a Stud. Muz. Beskyd (Přír. Vědy), 19: 185-192, 2007 ISBN 978-80-86166-23-0 Mechorosty Přírodní památky Koryto řeky Ostravice Bryophytes of the Natural Monument Koryto řeky Ostravice Vítězslav PLÁŠEK

Více

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www.mzp.cz OBSAH METODICKÉ POKYNY A DOKUMENTY Metodika managementu tlejícího dříví v lesích zvláště chráněných územ 1 Aktualizace metodického dokumentu k problematice

Více

Katalog sadebního materiálu lesních dřevin

Katalog sadebního materiálu lesních dřevin VLS Vojenské lesy a statky ČR, s.p. Správa lesních školek VLS ČR, s. p. Katalog sadebního materiálu lesních dřevin Ing. Pavel Draštík vedoucí SLŠ Ing. Hana Peterková technik SLŠ Petr Dvořák vedoucí střediska

Více

VE STUDENÉM MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI

VE STUDENÉM MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI VE STUDENÉM MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Odbor ekologie lesa, Výzkumný ústav Silva Taroucy

Více

Zajímavý nález mechorostů v barokní podlaze v zámku Lešná u Valašského Meziříčí

Zajímavý nález mechorostů v barokní podlaze v zámku Lešná u Valašského Meziříčí Zajímavý nález mechorostů v barokní podlaze v zámku Lešná u Valašského Meziříčí Jana Tkáčiková Muzeum regionu Valašsko Svatava Kubešová Moravské zemské muzeum lokalita zámek Lešná nález 2011 rekonstrukce

Více

POLEDNÍK MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI

POLEDNÍK MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI POLEDNÍK MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví,

Více

Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen. na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024

Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen. na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024 Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 1258 kategorie ochrany: přírodní

Více

Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY

Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY PŘÍLOHA 2.A Inventarizace dřevin a návrh pěstebních opatření v městyse Štoky TEXTOVÁ ČÁST Inv. číslo

Více

JAVORINA MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI

JAVORINA MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI JAVORINA MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví,

Více

BRYOFLÓRA TŘÍ RAŠELINNÝCH LUK V ORLICKÝCH HORÁCH. Bryophyte flora of three fen meadows in the Orlické hory Mts

BRYOFLÓRA TŘÍ RAŠELINNÝCH LUK V ORLICKÝCH HORÁCH. Bryophyte flora of three fen meadows in the Orlické hory Mts 52 Bryonora 46 (2011) BRYOFLÓRA TŘÍ RAŠELINNÝCH LUK V ORLICKÝCH HORÁCH Bryophyte flora of three fen meadows in the Orlické hory Mts Táňa Š t e c h o v á 1, Alţběta M a n u k j a n o v á 1, Alţběta Č e

Více

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU Rozeznávací znaky: - Na stojato odlišnosti jednotlivých znaků (kůra, listy, jehličí) - V řezu textura, barva, vůně - K přesnému určení slouží dendrologické klíče (vylučovací

Více

Ohrožené druhy bylin v lesích

Ohrožené druhy bylin v lesích Ohrožené druhy bylin v lesích Metodika společného programu LČR a ČSOP I. Úvod Metodika je určená na ochranu ohrožených bylin v lesích, na lesních okrajích, světlinách, podmáčených místech a dalších lokalitách

Více

Plán péče o přírodní památku Smrčina

Plán péče o přírodní památku Smrčina Plán péče o přírodní památku Smrčina (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 946 kategorie ochrany: přírodní

Více

Plán péče o přírodní památku. Zadní Hutisko. (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024

Plán péče o přírodní památku. Zadní Hutisko. (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 Plán péče o přírodní památku Zadní Hutisko (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 947 kategorie ochrany:

Více

PŘÍLOHY. Seznam příloh. Příloha 1: Názvy a zkratky stromů

PŘÍLOHY. Seznam příloh. Příloha 1: Názvy a zkratky stromů PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha 1: Názvy a zkratky stromů Příloha 2: Grafy 1. Celkový počet stromů 2. Počet listnatých stromů 3. Počet jehličnatých stromů 4. Průměry všech stromů 5. Zdravotní stav listnatých

Více

70 Bryonora 46 (2010)

70 Bryonora 46 (2010) 70 Bryonora 46 (2010) ZAJÍMAVÉ BRYOFLORISTICKÉ NÁLEZY XVI. Interesting bryofloristic records, XVI Jan K učera (ed.) Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích, Přírodovědecká fakulta, Branišovská 31,

Více

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS.

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS. Projekt péče o stromy podél vodního toku Orlice byl zpracován na objednávku povodí Labe v rámci inventarizace ploch veřejně přístupné zeleně. Terénní šetření proběhla v měsíci lednu 2014. V Rosicích dne

Více

2.část. lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm

2.část. lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm 2.část lokalita č.57: Riegrova - lokalita č.106: 5.května nad autocvičištěm 2 Projekt péče o stromy na území města Svitavy byl zpracován na objednávku města Svitavy v rámci inventarizace ploch veřejně

Více

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Kód materiálu: VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC Název materiálu: Předmět: Přírodní zdroje Veřovic Zeměpis, environmentální výchova Ročník: 7. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Jméno

Více

Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území. Táborská 350/32, Praha 4. Praha 4, k.ú. Michle

Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území. Táborská 350/32, Praha 4. Praha 4, k.ú. Michle Ing. MARCELA BITTNEROVÁ, Ph.D. Zahradní a krajinářská tvorba marcela.bittnerova@seznam.cz Veltruská 532/11 190 00 Praha 9 Základní škola Na Líše 936/16, Praha 4, Michle Dendrologický průzkum území INVESTOR

Více

příloha č. 3 - inventarizace (tabulka)

příloha č. 3 - inventarizace (tabulka) příloha č. 3 - inventarizace (tabulka) IAP - Revize stromů v Mercandiniho sadech v Klatovech pro potřeby Města Klatovy - odboru rozvoje města, zpracovala Ing. Radka Frydrychová, listopad 2012 1 jírovec

Více

DŘEVO JAKO ZDROJ ENERGIE NA ŠP HŮRKA

DŘEVO JAKO ZDROJ ENERGIE NA ŠP HŮRKA Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga Písek 397 01 Písek, Lesnická 55 tel.: 382 506 111, fax: 382 506 102, e-mail: lespi@lespi.cz DŘEVO JAKO ZDROJ ENERGIE NA ŠP

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

Rámcová směrnice hospodaření pro lesní stanoviště

Rámcová směrnice hospodaření pro lesní stanoviště Rámcová směrnice hospodaření pro lesní stanoviště Kód lokality Název EVL Kategorie ochrany: CZ0614134 Údolí Jihlavy NPR, PR, PP Kód typu přírodního stanoviště/kód Název stanoviště/název Kód a název biotopu

Více

POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV

POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV POSOUZENÍ PROVOZNÍ PEZPEČNOSTI VYBRANÝCH DŘEVIN OBEC VRÁTKOV prosinec 2014 Lokalita Vrátkov 17 282 01 Český Brod Zhotovitel Ing. Václav Bažant Ph.D. Přehvozdí 13 281 63 Kostelec nad Černými lesy Tel.:

Více

1./1.inv.č ks Javor mléč (Acer platanoides) 213,50 cm / 130 cm, na p.p.č v k.ú. Rožany a obci Šluknov

1./1.inv.č ks Javor mléč (Acer platanoides) 213,50 cm / 130 cm, na p.p.č v k.ú. Rožany a obci Šluknov Odbor rozvoje a životního prostředí Orgán ochrany přírody nám.míru 1 pošt.přihrádka 18 407 77 ŠLUKNOV Váš dopis zn.: Ze dne: 06.11.2017 Naše zn.: ORŽP/9556/2017/1505/2017/nab Vyřizuje: Božena Naňáková

Více

EEA Grants Norway Grants

EEA Grants Norway Grants EEA Grants Norway Grants Monitoring přirozených lesů České republiky Mykologie (monitoring lignikolních hub) Jan Běťák, VÚKOZ, v.v.i. 28.4.2015 Proč lignikolní houby? lignikolní houby: ideální modelová

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Trotina 1. Název

Více

Dub u Kvítkovického rybníka

Dub u Kvítkovického rybníka LIST 1 Dub u Kvítkovického rybníka Strom roste na S okraji vzdušné strany hráze Kvítkovického rybníka, 1100 m SSV od středu obce Kvítkovice Kvítkovice u Lipí Kvítkovice Mapa 32-22-06 480 cm 32 m 250 let

Více

Diagnostika poškození lesních dřevin. Habituální diagnostika, defoliace, ukázky symptomů základních typů poškození

Diagnostika poškození lesních dřevin. Habituální diagnostika, defoliace, ukázky symptomů základních typů poškození Diagnostika poškození lesních dřevin Habituální diagnostika, defoliace, ukázky symptomů základních typů poškození ICP - Forest Lesprojekt 15 Picea abies defoliace smrk 10 % 30 % 15 % 40 % defoliace smrk

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 22 Javor Ing. Hana Márová

Více

Rekonstrukce zahrady MŠ Olšany u Prostějova

Rekonstrukce zahrady MŠ Olšany u Prostějova VESELÝ SVĚT PRO ZVÍDAVÉ DĚTI Objednatel: Vypracovala: Obec Olšany u Prostějova Olšany u Prostějova 50, 798 14 IČ: 00288560 Ing. Hana Prášilíková Stiborova 37, Olomouc, 77900 IČ: 74222820 Místo: ZŠ a MŠ

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

ZÁKLADNÍ KRITERIA A PARAMETRY PRO HODNOCENÍ PŘIROZENOSTI LESNÍCH POROSTŮ. vyčištěná finální verze

ZÁKLADNÍ KRITERIA A PARAMETRY PRO HODNOCENÍ PŘIROZENOSTI LESNÍCH POROSTŮ. vyčištěná finální verze AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR DETAŠOVANÉ PRACOVIŠTĚ BRNO ODDĚLENÍ EKOLOGIE LESA Lidická 25/27, 657 20 BRNO SEBRANÉ SPISY PROJEKTU VAV 610/6/02 SVAZEK 3 ZÁKLADNÍ KRITERIA A PARAMETRY PRO HODNOCENÍ

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) km 13,000-42,000 olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis)

Více

S - atelier, Poděbradova 111, Brno 612 00 Ing. Jiří Schneider, Ing. Jitka Schneiderová. Plán péče pro přírodní památku KOZEL

S - atelier, Poděbradova 111, Brno 612 00 Ing. Jiří Schneider, Ing. Jitka Schneiderová. Plán péče pro přírodní památku KOZEL S - atelier, Poděbradova 111, Brno 612 00 Ing. Jiří Schneider, Ing. Jitka Schneiderová Plán péče pro přírodní památku KOZEL na období 2005-2014 Ing. Jiří Schneider Obsah 1. Základní identifikační a popisné

Více

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření

mech. pošk. kmen mech. pošk. kor hniloby dutiny rozsah skupiny v suché větve vitalita statika m2 pěstební opatření 16. SÍDLIŠTĚ VOLDÁN 1221/1 1 Prunus spec, slivoň 5 5 0.7 5+5 2 0 0 0 0 0 3 3 odstranit vylomené větve 1221/1 2 Prunus avium, třešeň 9 7 1.5 57 4 2 2 1 3 2 2 4 odstranit nebezpečný 1221/1 3 Prunus spec,

Více

DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI

DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Oddělení ekologie lesa, Výzkumný ústav Silva Taroucy

Více

Komplexní monitoring území NP České Švýcarsko botanika

Komplexní monitoring území NP České Švýcarsko botanika Komplexní monitoring území NP České Švýcarsko botanika Závěrečná zpráva o řešení projektu za rok 2008 Řešeno na základě smluv o dílo uzavřené mezi Správou NP České Švýcarsko jako objednatelem a Botanickým

Více

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody Číslo Název 118 NPR Hrabanovská černava Zbytek polabské černavy s typickými společenstvy 1933 Horní a střední Labe 132 PR Chropotínský háj Zbytek

Více

Návrh náhradní výsadby Investor: Obec: Stavební úřad: Povodí Odry, státní podnik Staré Město Frýdek - Místek

Návrh náhradní výsadby Investor: Obec: Stavební úřad: Povodí Odry, státní podnik Staré Město Frýdek - Místek Povodí Odry, státní podnik - oddělení projekce Varenská 49, 701 26 Ostrava 1, tel. 596 657 111 Ostravice Staré Město oprava balvanitého skluzu km 26,250 26,400 Projektant: Ing. Dalibor Rajnoch Vedoucí

Více

KAPITOLA 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ

KAPITOLA 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ Tabulky 9.1 Přípravné práce 9.2 Výsadba stromů a keřů, založení květinových záhonů 9.3 Ochrana stávajících stromů bedněním 9.4 Založení trávníku 9.5 Udržovací práce 9.6 Mobiliář 9.7 Dětské

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Devět skal Datum

Více

MECHOROSTY ZAZNAMENANÉ BĚHEM PODZIMNÍCH 26. BRYOLOGICKO-LICHENOLOGICKÝCH DNÍ (2013) V BESKYDECH

MECHOROSTY ZAZNAMENANÉ BĚHEM PODZIMNÍCH 26. BRYOLOGICKO-LICHENOLOGICKÝCH DNÍ (2013) V BESKYDECH Bryonora 54 (2014) 11 MECHOROSTY ZAZNAMENANÉ BĚHEM PODZIMNÍCH 26. BRYOLOGICKO-LICHENOLOGICKÝCH DNÍ (2013) V BESKYDECH Bryophytes recorded in course of the 26th Bryological and Lichenological Days (2013)

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska

Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska Doporučeno pro žáky 2. stupně ZŠ, nižších ročníků víceletých gymnázií a 1. a 2. ročníků čtyřletých gymnázií. Pracovní listy

Více

Vývoj lesního ekosystému v oblasti Trojmezí (Šumava) Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, 143 00 Praha 4

Vývoj lesního ekosystému v oblasti Trojmezí (Šumava) Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, 143 00 Praha 4 Vývoj lesního ekosystému v oblasti Trojmezí (Šumava) Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, 143 00 Praha 4 Na začátku devadesátých let byla založena na lesní správě Stožec plocha T (Trojmezí). Na počátku

Více

Úvod k lesním ekosystémům

Úvod k lesním ekosystémům Úvod k lesním ekosystémům Lesní ekosystémy jsou nejdůležitějšími klimaxovými ekosystémy pro oblast střední Evropy, která leží v zóně temperátního širokolistého lesa. Této zóně se vymykají malé plochy jehličnatého

Více

Epifytické mechorosty údolí Černé Ostravice. Jana Procházková

Epifytické mechorosty údolí Černé Ostravice. Jana Procházková Epifytické mechorosty údolí Černé Ostravice Jana Procházková Co mě přivedlo do údolí Černé Ostravice Víťa Plášek tajemné Orthotrichum moravicum cíle práce: o provést inventarizační průzkum epifytické bryoflóry

Více

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité.

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité. 7. Přírodní rezervace Novodvorský močál Na jihovýchodním okraji Panských Nových Dvorů tam, kde začíná lesní komplex bývalého vojenského lesa a kde byl kdysi rybník, vzniklo samovolnou sukcesí (vývojem)

Více

9. Bryologický víkend 2015

9. Bryologický víkend 2015 9. Bryologický víkend 2015 9. Bryologický víkend, 24. 26. 4. 2015 Úvodem Obsah Milé účastnice, milí účastníci bryologického víkendu, Několik fotografií z exkurzí a laboratoře 3 4 také letos Vám a ostatním

Více

Salašské pěnovce návrh na vyhlášení

Salašské pěnovce návrh na vyhlášení Plán péče o přírodní památku Salašské pěnovce návrh na vyhlášení na období 2013 2023 Projekt NATURA 2000 ve Zlínském kraji, 09028956 Projekt je spolufinancován Evropskou unií Evropským fondem pro regionální

Více

Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic

Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic (pozemky parc. č. 828, 834) NEVYČÍSLENÝ ROZPOČET Objednatel: Vypracoval: Zak. číslo: 29-2012 Datum: říjen 2012 Česká republika Ministerstvo zemědělství,

Více

Bryonora 38 (2006) 47

Bryonora 38 (2006) 47 Bryonora 38 (2006) 47 Müller J. (1949): Parmelia mougeotii Schaer. v československém Slezsku. Přírodovědecký Sborník Ostravského Kraje 10: 361 363. Müller J. (1951): Výsledky botanického výzkumu vápenců

Více

MECHOROSTY I. MARCHANTIOPHYTA (JÁTROVKY) II. ANTHOCEROTOPHYTA (HLEVÍKY) III. BRYOPHYTA (MECHY)

MECHOROSTY I. MARCHANTIOPHYTA (JÁTROVKY) II. ANTHOCEROTOPHYTA (HLEVÍKY) III. BRYOPHYTA (MECHY) MECHOROSTY autotrofní, výtrusné rostliny, chlorofyl typu a+b, ß-karoten, xantofyly, asimilačním produktem je škrob heteromorfická rodozměna,tj. střídání gametofytu (haploidní fáze) a sporofytu (diploidní

Více

VELKÉ MEZIŘÍČÍ REGENERACE ZELENĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ

VELKÉ MEZIŘÍČÍ REGENERACE ZELENĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ 278 4.1 ÚVOD Poslední část projektu tvoří tři samostatné lokality a to sídliště Bezděkov, sídliště Čecháky a prostor Nového hřbitova na Karlově

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Více

2015 Informace o nakládání s reprodukčním materiálem lesních dřevin

2015 Informace o nakládání s reprodukčním materiálem lesních dřevin 2015 Informace o nakládání s reprodukčním materiálem lesních dřevin OBSAH 1 Úvod... 3 2 Uznané zdroje reprodukčního materiálu lesních dřevin... 5 2.1 Přístup k informacím... 5 2.1.1 Rejstřík uznaných zdrojů

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Drátenická skála

Více

Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4 Neměřen 41 15 1 0 Nízké větvení koruny

Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4 Neměřen 41 15 1 0 Nízké větvení koruny Levý břeh od soutoku Číslo Druh Výška (m) Šířka korun y (m) Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) věk fyziologic ká vytalita pěsteb. patření Poznámky Naléhavos t 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4

Více

Pavel Dřevojan, Martin Jiroušek, Eva Mikulášková, Jana Pro- 1 3

Pavel Dřevojan, Martin Jiroušek, Eva Mikulášková, Jana Pro- 1 3 BRYONORA / 61 (018) ZAJÍMAVÉ BRYOFLORISTICKÉ NÁLEZY XXIX Interesting bryofloristic records, XXIX 1 1 Pavel Dřevojan, Martin Jiroušek, Eva Mikulášková, Jana Pro- 1 3 cházková & Markéta Táborská 1 Masarykova

Více

REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE

REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE CENTRUM PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A HODNOCENÍ KRAJINY REVITALIZACE HRABYŇSKÉ ALEJE ZADAVATEL: OBEC HRABYNĚ ZPRACOVATEL: EKOTOXA s.r.o. PROJEKT DUBEN 2014 EKOTOXA s.r.o. Fišova 403/7, 602 00 Brno, Černá Pole

Více

Metodika monitoringu lesních ekosystémů v NP České Švýcarsko

Metodika monitoringu lesních ekosystémů v NP České Švýcarsko Příloha č. 1 Metodika monitoringu lesních ekosystémů v NP České Švýcarsko Biomonitoring lesních ekosystémů V letech 2001 2005 bylo na 9 lokalitách reprezentujících typická lesní společenstva národního

Více

Obsah plánů péče o jednotlivé kategorie zvláště chráněných území a postup jejich zpracování (K 38 odst. 7 zákona)

Obsah plánů péče o jednotlivé kategorie zvláště chráněných území a postup jejich zpracování (K 38 odst. 7 zákona) 64/2011 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 28. února 2011 o plánech péče, podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území Ministerstvo životního prostředí stanoví podle

Více

ZO Českého svazu ochránců přírody Rybák SVITAVY

ZO Českého svazu ochránců přírody Rybák SVITAVY ZO Českého svazu ochránců přírody Rybák SVITAVY zapsaná jako pobočný spolek pod sp. zn. L 49350 ve spolkovém rejstříku, vedeném Městským soudem v Praze - člen Krajského sdružení ZO ČSOP Pardubického kraje

Více

vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis

vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis Vodní tok: Ondřejnice vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis břehové porosty doprovodné porosty v rba křehká (Salix f ragilis) 60-100 v rba křehká (Salix f ragilis) 60-100 v rba červ enav á (Salix

Více

OBSAH 1 Úvod... 3 2 Uznané zdroje reprodukčního materiálu lesních dřevin... 5 3 Genové základny... 23

OBSAH 1 Úvod... 3 2 Uznané zdroje reprodukčního materiálu lesních dřevin... 5 3 Genové základny... 23 OBSAH 1 Úvod... 3 2 Uznané zdroje reprodukčního materiálu lesních dřevin... 5 2.1 Rejstřík uznaných zdrojů reprodukčního materiálu... 5 2.1.1 Zdroje reprodukčního materiálu kategorie identifikovaný...

Více

Regenerace zeleně místní části Olší nad Oslavou VP (HIP): Tabelární specifikace dřevin, soupis dřevin k odstranění ZZ/694/13/21.

Regenerace zeleně místní části Olší nad Oslavou VP (HIP): Tabelární specifikace dřevin, soupis dřevin k odstranění ZZ/694/13/21. Doplňující údaje: 0 5.10.013 1.vydání Ing. Zeman Ing. Zeman Ing. Zeman Rev. Datum Popis Vypracoval Kontroloval Schválil Objednatel: Souprava: Město Velké Meziříčí Radnická 9/1, 594 13 Velké Meziříčí Zhotovitel:

Více