Právo sociálního zabezpečení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Právo sociálního zabezpečení"

Transkript

1 Právo sociálního zabezpečení

2 Sociální práva Listina základních práv a svobod Čl. 30 1)Občané mají právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří a při nezpůsobilosti k práci, jakož i při ztrátě živitele. 2) Každý, kdo je v hmotné nouzi, má právo na takovou pomoc, která je nezbytná pro zajištění základních životních podmínek. Čl. 31 Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného zdravotního pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon. Čl.32 1) Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona. Zvláštní ochrana dětí a mladistvých je zaručena. 2) Ženě v těhotenství je zaručena zvláštní péče, ochrana v pracovních vztazích a odpovídající pracovní podmínky.

3 Právo sociálního zabezpečení Je souborem právních předpisů upravujících hmotné zabezpečení a služby, které stát (případně obec, kraj) zajišťuje, reguluje nebo poskytuje občanům, kteří v důsledku sociální události nemohou být výdělečně činní nebo výdělečně činní jsou, ale jejich příjem nestačí na krytí zvýšených výdajů se sociální událostí spojených. Sociální události: nemoc, úraz, těhotenství, mateřství, nezaopatřenost dítěte, invalidita, dosažení určitého věku, smrt, nedostatečný příjem, pracovní úraz a nemoc z povolání. Právní vztahy sociálního zabezpečení lze členit podle povahy sociální události na vztahy: 1) sociálního pojištění - zdravotního pojištění - nemocenského pojištění - důchodového pojištění 2) státní sociální podpory 3) sociální pomoci

4 Základní zásady sociálního zabezpečení 1) Univerzalita uplatnění systému na všechny osoby žijící na území určitého státu 2)Uniformita zabezpečit všechny oprávněné podle stejných (jednotných) pravidel 3)Komplexnost úplné pokrytí kombinací dávek a služeb všech sociálních událostí 4)Adekvátnost přiměřenost dávek a služeb sociálním potřebám a individ. přičinění 5) Garance a) právní - míra a způsob realizace ústavou zaručených práv - zaručenost individuálních nároků soudním přezkumem správních rozhodnutí - nepřípustnost odnětí celých nebo částí nabytých práv b) ekonomické - záruky solventnosti systému - zachování reálného obsahu dávek a služeb 6) Participace ekonomická účast na financování základních dávek - právní účast na řízení nebo kontrole 7) Solidarita zdroje prostředků sociálního zabezpečení jsou tvořeny osobami ekonomicky aktivními, ale využívají je i ti, kteří se v daném časovém okamžiku na jejich tvorbě nepodíleli - intergenerační (mladí staří) - intragenerační (zdraví-nemocní, bohatí chudí, bezdětní-s dětmi) 8) Zásluhovost vázanost výše vyplácených dávek na výši příjmů

5 Koordinace národních systémů sociálního zabezpečení v EU Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č.883/2004, o koordinaci systémů sociálního zabezpečení a nařízení EP a Rady č.987/2009, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení č. 883/2004 Koordinační pravidla zabezpečují, aby migrující pracovník neměl horší postavení než občané příslušného státu a aby neztrácel v důsledku přesídlení již získaná práva. Principy: - rovnosti zacházení ( zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti) - uplatňování právního řádu jediného státu (lex loci laboris) - sčítání dob pojištění (zachování práv během jejich nabývání) - zachování získaných nároků (výplata dávek do ciziny) - asimilace skutečností (přihlédnutí ke skutečnostem z jiného členského státu)

6 Zdravotní pojištění (zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění) (zákon č.592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. v p.z.) (zákon č.372/2011 Sb., o zdravotních službách ) (zákon č.373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách) Povinné pojištění, podle jehož jednotné právní úpravy se poskytuje oprávněným osobám zdravotní péče. Vznik: - narozením, jde-li o osobu s trvalým pobytem - získáním trvalého pobytu -dnem, kdy se osoba bez trvalého pobytu stala na území ČR zaměstnancem. Plátci pojistného: - zaměstnanec - zaměstnavatel - OSVČ - osoba bez zdanitelných příjmů s trvalým pobytem v ČR - stát Výše pojistného: 13,5% z vyměřovacího základu za rozhodné období

7 Nemocenské pojištění (zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, v platném znění) Slouží k finančnímu zabezpečení osob v případě vzniku sociální události, kterou je dočasná pracovní neschopnost pro nemoc či úraz, nařízená karanténa, ošetřování člena domácnosti nebo péče o něj, těhotenství a mateřství. Určeno především pro ekonomicky činné osoby. Účast povinná pro zaměstnance. Pro OSVČ účast dobrovolná. Dávky: 1) Nemocenské (při dočasné pracovní neschopnosti pro nemoc, úraz a při karanténě) 2) Ošetřovné (při ošetřování nemocného dítěte do 10 let věku nebo jiného člena domácnosti, vyžaduje-li to jeho stav, při péči o zdravé dítě do 10 let v zákonem stanovených případech). Nenáleží OSVČ. 3) Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství (poskytovaný těhotným ženám,kojícím ženám a matkám do konce 9.měsíce po porodu při převedení na jinou práci). Nenáleží OSVČ. 4) Peněžitá pomoc v mateřství (poskytovaná v souvislosti s těhotenstvím, porodem a péčí o novorozené dítě)

8 Nemocenské pojištění Zaměstnanec je účasten pojištění : -vykonává-li zaměstnání na území ČR (dočasně i mimo, je-li místo výkonu práce trvale v ČR) -v cizině trvale pro zaměstnavatele se sídlem v ČR, má trvalý pobyt v ČR nebo v jiném státě EU - sjednaná částka započitatelného příjmu za kalendářní měsíc činí aspoň Kč. Zaměstnání malého rozsahu pojištění jen v měsících, kdy bylo dosaženo částky Kč. Dohoda o provedení práce zúčtován v kalendářním měsíci příjem v částce vyšší než Kč. Pojištěncem je fyzická osoba, která je účastna pojištění ; po jeho zániku se považuje za pojištěnce osoba, které plyne-li ochranná lhůta - pro účely nemocenského 7 kalendářních dnů pro účely peněžité pomoci v mateřství u žen, kterým zaniklo pojištění v době těhotenství 180 kalendářních dnů. Účast OSVČ pojištění vzniká dnem uvedeným v přihlášce, nejdříve dnem podání přihlášky. Zaniká- odhlášením, skončením SVČ, zánikem oprávnění k SVČ, pozastavením, neplacením pojistného. Denní vyměřovací základ zaměstnance vyměřovací základ zjištěný z rozhodného období se vydělí počtem kalendářních dnů v tomto období. Rozhodné období - 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost. Denní vyměřovací základ se upraví pro výpočet nemocenského a ošetřovného: Do první redukční hranice 90%, do druhé 60%, do třetí 30%, k částce nad třetí se nepřihlíží. ( v r : 1.RH 901 Kč, 2. RH Kč, 3. RH Kč)

9 Nemocenské pojištění Nárok na dávku vzniká dnem splnění podmínek stanovených zákonem. Nárok na výplatu dávky - vzniká splněním podmínek stanovených pro nárok na dávku a její výplatu a uplatněním nároku. Dávky se vyplácejí za kalendářní dny. Nemocenské Nárok - Dočasná neschopnost nebo karanténa trvá déle než 14 kalendářních dní. OSVČ - účast na pojištění OSVČ alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni vzniku DPN nebo nařízené karantény. Podpůrčí doba - od 15. dne DPN/karantény, nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku DPN. Fakultativně lze vyplácet nemocenské ještě nejdéle 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby. Nemocenské poživatele starobního důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně od 15.kalendářního dne trvání DPN /karantény nejvýše po dobu 70 kalendářních dnů. Výše nemocenského - 60% denního vyměřovacího základu. Nemocenské pouze ve výši ½ uvedené částky při vzniku DPN -zaviněnou účastí ve rvačce, - bezprostřední následek opilosti nebo zneužité jiných omamných látek, - spáchání úmyslného trestného činu nebo úmyslně zaviněného přestupku.

10 Ošetřovné Nárok zaměstnanec, který nemůže vykonávat zaměstnání z důvodu: a)- ošetřování dítěte mladšího 10 let, které onemocnělo nebo utrpělo úraz, - jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav pro nemoc/úraz nezbytně vyžaduje ošetřování jinou osobou, - členky domácnosti, která porodila, a její stav bezprostředně po porodu vyžaduje ošetřování b) péče o dítě mladší 10 let, protože - škola, školské či dětské zařízení jsou uzavřeny kvůli havárii, epidemii, jiné podobné události, - dítě má nařízenou karanténu a nemůže docházet do školy, školského či dětského zařízení - osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, byla přijata do zdravotnického lůžkového zařízení, byla jí poskytnuta komplexní lázeňská péče, porodila, byla jí nařízena karanténa Podmínka nároku osoba žije se zaměstnancem v domácnosti (neplatí při ošetřování a péči o dítě do 10 let) V témže případě ošetřování (péče) náleží dávka jen jednou a jen jednomu z oprávněných ( 1x možnost vystřídání osob). Podpůrčí doba - 9 kalendářních dnů - 16 kalendářních dnů pro osamělého zaměstnance pečujícího aspoň o 1 dítě do 16 let, které dosud neukončilo povinnou školní docházku - Výše ošetřovného - 60% denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

11 Pěněžitá pomoc v mateřství Nárok a) těhotná pojištěnka nejdříve od počátku 8.týdne před porodem pojištěnka, která porodila dítě b) pojištěnec - převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na zákl. rozhodnutí přísl. orgánu, c) -pečuje o dítě, jehož matka zemřela, d)-pečuje o dítě, je jeho otcem nebo manželem matky dítěte, která nemůže/nesmí o něj pečovat pro závažné dlouhodobé onemocnění a nemá nárok na výplatu peněžité pomoci e)-pečuje o dítě, je jeho otcem nebo manželem matky dítěte, s kterou uzavřel písemnou,ověř. dohodu, že bude o dítě pečovat; účinnost dohody nejdříve od počátku 7.týdne po porodu Podmínka nároku účast pojištěnce na pojištění alespoň po 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech před nástupem na peněžitou pomoc. OSVČ kromě této podmínky ještě účast na pojištění OSVČ alespoň 180 dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby. Do doby účasti na pojištění se započítá: - doba úspěšně ukončeného studia na SŠ, VOŠ, VŠ - doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu 3.stupně Podpůrčí doba - 28 týdnů u pojištěnky, která dítě porodila - 37 týdnů u pojištěnky, která porodila 2 a více dětí a pečuje alespoň o 2 z nich - 22 týdnů u pojištěnce v písm. b) až e) - 31 týdnů u pojištěnce v písm. b) až e), pečuje-li alespoň o 2 děti Výše peněžité pomoci v mateřství: 70% denního vyměřovacího základu za kalendářní den

12 Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství Nárok zaměstnankyně/příslušnice, převedená na jinou práci: - z důvodu, že předtím konala práci zakázanou těhotným ženám, matkám do konce 9. měsíce po porodu a kojícím zaměstnankyním (vyhl. č.180/2015 Sb./vyhl. 432/2004 Sb.), -podle rozhodnutí ošetřujícího lékaře, protože práce ohrožuje těhotenství, zdraví, kojení, - těhotná zaměstnankyně činná v uměleckém souboru, která již nemůže veřejně vystupovat, pokud dosahuje bez svého zavinění nižšího započitatelného příjmu než před převedením. Pro účely nároku se za převedení považuje také snížení množství požadované práce, pracovního tempa, zproštění výkonu některých prací, - přeložení do jiného místa nebo na jiné pracoviště, - zproštění výkonu noční práce. Podpůrčí doba: za kalendářní dny, v nichž trvalo převedení; u těhotné zaměstnankyně nejdéle do počátku 6.týdne před očekávaným dnem porodu, Výše vyrovnávacího příspěvku: rozdíl mezi denním vyměřovacím základem ke dni převedení zaměstnankyně na jinou práci (ustanovení příslušnice na jiné služební místo) a průměrem jejich započitatelných příjmů připadajících na jeden kalendářní den v kalendářních měsících po převedení.

13 Důchodové pojištění (zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, v platném znění) (zákon č.592/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení) I.Pilíř základní důchodové pojištění (povinný, všeobecný, organizovaný a garantovaný státem Slouží k hmotnému zabezpečení osob v případě stáří, invalidity a úmrtí živitele. Dávky: Důchody přímé: - Starobní důchod - Invalidní důchod (pro invaliditu prvního, druhého a třetího stupně) Důchody pozůstalých: - Vdovský a vdovecký důchod - Sirotčí důchod Všechny důchody jsou obligatorní, tj. při splnění v zákoně stanovených podmínek vzniká na ně nárok všem osobám.

14 Doplňkové důchodové systémy - zákon č.42/1994 Sb., o penzijním připojištění se stát. příspěvkem - zákon č. 426/2011 Sb., o důchodovém spoření - zákon č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření II.pilíř důchodové spoření (dobrovolný) od (zrušení k ) Účast vzniká uzavřením smlouvy s penzijní společností, pojistné: 3% vyvedena (opt -out) ze základního pilíře + 2% přidaná = 5%. Není garance nezáporného zhodnocení. Dávky: - doživotní starobní důchod - doživotní starobní důchod se sjednanou výplatou pozůstalostního na 3 roky - starobní důchod na 20 let - sirotčí důchod na 5 let III.pilíř doplňkové penzijní spoření (dobrovolný) Individuální spoření se státním příspěvkem u transformovaných penzijních fondů nebo penziijních společností. Není zde (na rozdíl od penzijního připojištění) garance nezáporného zhodnocení. Dávky: - penze - jednorázové vyrovnání - odbytné Předdůchody

15 Životní a existenční minimum (zákon č. 110/2006 Sb. o životním a existenčním minimu, v platném znění) Životní minimum je minimální hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb (nezahrnuje náklady na bydlení). Částka životního minima pro jednotlivce činí měsíčně Kč. Existenční minimum je minimální hranice příjmů osob, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Částka existenčního minima osoby činí měsíčně Kč.

16 Státní sociální podpora (zákon č.117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, v platném znění) Jde o systém dávek, kterými se stát přispívá především na krytí nákladů na výživu a ostatní základní osobní potřeby rodin a dětí, ale i na některé další sociální události. Náklady na dávky i na řízení o nich hradí v plném rozsahu stát. 1) Dávky poskytované v závislosti na výši příjmu (testované) - přídavek na dítě - příspěvek na bydlení - porodné 2) Ostatní dávky (netestované) - rodičovský příspěvek - pohřebné

17 Sociální pomoc Jde o součást systému sociálního zabezpečení, která představuje záchrannou sociální síť a zaručuje tak poskytnutí sociální ochrany každému, kdo ji potřebuje. Funkce: a) předcházet vzniku chudoby, a pokud již nastane, zmírňovat její dopady, aby nedošlo k sociálnímu vyloučení (systém pomoci v hmotné nouzi) b) předcházet vzniku sociálního vyloučení, a pokud již nastane, začleňovat tyto osoby zpět do společnosti (systém sociálních služeb) Systém sociální pomoci: 1) Dávky pro osoby se zdravotním postižením 2) Pomoc v hmotné nouzi 3) Sociální služby

18 ad 1) Osoby se zdravotním postižením (zák.č. 329/2011, o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením)) a) Průkaz osoby se zdravotním postižením ( 34-36) (TP, ZTP, ZTP/P) nárok na poskytování výhod b) Dávky - Příspěvek na mobilitu - Příspěvek na zvláštní pomůcku

19 ad 2) Pomoc v hmotné nouzi (zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, v platném znění) Účelem systému je poskytnutí pomoci k zajištění základních životních podmínek osobám s nedostatečnými příjmy (tj., které jsou v hmotné nouzi). Náklady na dávky hradí stát. Každý má nárok na základní sociální poradenství vedoucí k řešení hmotné nouze nebo jejímu předcházení. Dávky: - příspěvek na živobytí - doplatek na bydlení -mimořádná okamžitá pomoc

20 ad 3) Sociální služby (zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění) Právní úprava obsahuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé sociální situaci prostřednictvím sociálních služeb a příspěvku na péči. Příspěvek na péči se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci. Výše příspěvku: 800 (3 000) Kč. Náklady hradí stát. Sociální služby: 1) Sociální poradenství (základní a odborné) 2) Služby sociální péče (např. osobní asistence, pečovatelská služba, denní stacionáře, domovy pro seniory, chráněné bydlení) 3) Služby sociální prevence (např. azylové domy, kontaktní centra, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, domy na půl cesty, služby následné péče, noclehárny) Sociální služby se poskytují bezplatně nebo za částečnou či plnou úhradu.

do 1,1 ŽM od 1,1 do 1,8 ŽM od 1,8 do 3,0 do 6 let 551 482 241 od 6 do 10 let 615 538 269 od 10 do 15 let 727 636 318 od 15 do 26 let 797 698 349

do 1,1 ŽM od 1,1 do 1,8 ŽM od 1,8 do 3,0 do 6 let 551 482 241 od 6 do 10 let 615 538 269 od 10 do 15 let 727 636 318 od 15 do 26 let 797 698 349 Systém sociálního zabezpečení (někdy se též používá pojem sociální ochrana) v České republice tvoří tři základní systémy: sociální pojištění státního sociální podpora sociální pomoc (péče). Systém sociálního

Více

187/2006 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

187/2006 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 187/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března 2006 o nemocenském pojištění Změna: 585/2006 Sb. Změna: 181/2007 Sb. Změna: 261/2007 Sb. Změna: 239/2008 Sb., 305/2008 Sb., 2/2009 Sb. Změna: 41/2009 Sb. Změna: 158/2009

Více

PŘEHLED SOCIÁLNÍHO PRÁVA

PŘEHLED SOCIÁLNÍHO PRÁVA PŘEHLED SOCIÁLNÍHO PRÁVA Mgr. Hynek Pečinka Magistrát města Olomouce Moderní pojetí sociálního práva sociální zabezpečení péče o potřeby občana x sociální ochrana rovné šance, přirozené sociální prostředí

Více

PETERKA & PARTNERS. v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev. Dita Malíková daňový poradce

PETERKA & PARTNERS. v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev. Dita Malíková daňový poradce PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha Bratislava - Kyjev Dita Malíková daňový poradce Nový zákon o nemocenském pojištění účinný od 1.1.2007 Praha, 30.6.2006 Obsah 1. Nový zákon o nemocenském pojištění 1.1 Principy

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Slovník sociálního zabezpečení Vážené čtenářky, vážení čtenáři, u příležitosti 25. výročí od vzniku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a 90 let od vzniku

Více

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz 5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz Úroveň pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz je v zásadě dána dvěma rozdílnými faktory. Prvým z nich je objektivní

Více

poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky

poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2007 V. volební období 172 N á v r h poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v březnu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v březnu 2014 Č. j.: 2014/25669-652 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v březnu 2014 Obsah: strana 1) Vývoj počtu důchodců a výdajů důchodového pojištění 2 2) Vývoj výdajů na dávky nemocenského pojištění

Více

S m l o u v a. m e z i. Č e s k o u r e p u b l i k o u. U k r a j i n o u. o s o c i á l n í m z a b e z p e č e n í

S m l o u v a. m e z i. Č e s k o u r e p u b l i k o u. U k r a j i n o u. o s o c i á l n í m z a b e z p e č e n í S m l o u v a m e z i Č e s k o u r e p u b l i k o u a U k r a j i n o u o s o c i á l n í m z a b e z p e č e n í Česká republika a Ukrajina (dále jen smluvní strany ), vedeny přáním upravit vzájemné

Více

SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU

SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU SMLOUVA O PLNĚNÍ ZÁVAZKU VEŘEJNÉ SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU Smlouva č.: SMF/3/2016 kterou v souladu s ustanovením 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů

Více

Opatření č. 14/2007. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Opatření č. 14/2007. Čl. 1 Úvodní ustanovení Opatření č. 14/27 PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ NÁJMU BYTŮ V DOMECH ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ, BYTŮ ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ A V CHRÁNĚNÝCH BYTECH V MAJETKU MĚSTA ŠUMPERKA Datum vydání: 9. 8. 27 Zpracoval: Bc. Radmila Kouřilová

Více

K části první (Práva obětí trestných činů a podpora subjektů poskytujících pomoc obětem trestných činů)

K části první (Práva obětí trestných činů a podpora subjektů poskytujících pomoc obětem trestných činů) Pozměňovací návrh JUDr. Jiřího Pospíšila k vládnímu návrhu zákona o obětech trestných činů a o změně některých zákonů (zákon o obětech trestných činů) tisk č. 617 K části první (Práva obětí trestných činů

Více

Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5

Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5 Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5 I. Úvodní ustanovení 1. Zásady nakládání s bytovým fondem Městské části Praha 5 (dále jen Zásady ) vychází z ustanovení zákona

Více

Základní prameny pracovního práva: Zákoník práce, zákon č. 262/2006 Sb., (ZP) Občanský zákoník, zákon č. 89/2012 Sb., (NOZ)

Základní prameny pracovního práva: Zákoník práce, zákon č. 262/2006 Sb., (ZP) Občanský zákoník, zákon č. 89/2012 Sb., (NOZ) Pracovní právo Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR 1 Základní prameny pracovního práva: Zákoník práce, zákon č. 262/2006 Sb., (ZP) Občanský zákoník, zákon č. 89/2012

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Realizace vzdělávacích aktivit v Prioritní ose 1 Počáteční vzdělávání V návaznosti na vyhlášení výzev k předkládání individuálních projektů a předložení

Více

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA Čl. A Obecná ustanovení 1. Těmito pravidly se stanoví pravidla pro hospodaření s bytovým fondem v majetku města Odolena Voda. Nájemní vztahy se

Více

54/1956 Sb. Zákon ze dne 30. listopadu 1956. o nemocenském pojištění zaměstnanců

54/1956 Sb. Zákon ze dne 30. listopadu 1956. o nemocenském pojištění zaměstnanců 54/1956 Sb. Zákon ze dne 30. listopadu 1956 o nemocenském pojištění zaměstnanců Změna: 16/1959 Sb. Změna: 58/1964 Sb. Změna: 65/1965 Sb., 67/1965 Sb. Změna: 87/1968 Sb., 88/1968 Sb. Změna: 8/1982 Sb. Změna:

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE číslo

VNITŘNÍ SMĚRNICE číslo VNITŘNÍ SMĚRNICE číslo sociální služba domov pro osoby se zdravotním postižením (DOZP) chráněné bydlení (CHB) odlehčovací služba (OS) standard kvality služeb číslo PŘEDMĚT: Směrnice k úhradám sociálních

Více

118/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ

118/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ 118/2000 Sb. ZÁKON ze dne 6. dubna 2000 o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a o změně některých zákonů Změna: 436/2004 Sb. Změna: 73/2006 Sb. Změna: 296/2007 Sb. Změna: 217/2009

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

54/1956 Sb. Zákon. ze dne 30. listopadu 1956. o nemocenském pojištění zaměstnanců. Změna: 16/1959 Sb. Změna: 58/1964 Sb.

54/1956 Sb. Zákon. ze dne 30. listopadu 1956. o nemocenském pojištění zaměstnanců. Změna: 16/1959 Sb. Změna: 58/1964 Sb. 54/1956 Sb. Zákon ze dne 30. listopadu 1956 o nemocenském pojištění zaměstnanců Změna: 16/1959 Sb. Změna: 58/1964 Sb. Změna: 65/1965 Sb., 67/1965 Sb. Změna: 87/1968 Sb., 88/1968 Sb. Změna: 8/1982 Sb. Změna:

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 Poskytovatelem sociální služby: Adresa: Sídlo: DOMOV PRO SENIORY JAVORNÍK, p. o., Školní 104, 790 70 J a v o r n í k J A V O R N Í K IČO: 75004101 Zapsán:

Více

OBEC OHNIŠOV. Obecně závazná vyhláška č. 2/2015 o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

OBEC OHNIŠOV. Obecně závazná vyhláška č. 2/2015 o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ OBEC OHNIŠOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2015 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Ohnišov se na svém zasedání dne 14. 12. 2015 usnesením č. 14-3 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona č. 565/1990

Více

Penzijní plán IX. 512348 11/2012

Penzijní plán IX. 512348 11/2012 Penzijní plán IX. 512348 11/2012 1. Úvodní ustanovení základní pojmy 1.1. Pro penzijní plán společnosti AXA penzijní fond a.s. platí příslušná ustanovení zákona č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace Návrh VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 117 odst. 5 zákona č..../2006 Sb., o zdravotní péči: Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Více

Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb

Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb (dotace ze státního rozpočtu na rok 2015) Popis způsobu výpočtu optimální výše finanční podpory - Liberecký kraj Kraj bude při výpočtu dotace postupovat

Více

EKONOMIKA A POJIŠŤENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ

EKONOMIKA A POJIŠŤENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra ekonomických studií EKONOMIKA A POJIŠŤENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ STUDIJNÍ MATERIÁLY PRO KOMBINOVANOU FORMU STUDIA LENKA LÍZALOVÁ 2015 Obsah 1 Úvod... 3 2 Zdravotnictví...

Více

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍN FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ Institut mezioborových studií Brno. ízení ve v cech nemocenského pojišt ní BAKALÁ SKÁ PRÁCE

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍN FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ Institut mezioborových studií Brno. ízení ve v cech nemocenského pojišt ní BAKALÁ SKÁ PRÁCE UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍN FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ Institut mezioborových studií Brno ízení ve v cech nemocenského pojišt ní BAKALÁ SKÁ PRÁCE Vedoucí bakalá ské práce: PhDr. Mgr. Zde ka Va ková

Více

Princip bydlení v bytech zvláštního určení pro seniory a osoby se zdravotním postižením

Princip bydlení v bytech zvláštního určení pro seniory a osoby se zdravotním postižením STATUTÁRNÍ MĚSTO JABLONEC NAD NISOU Magistrát města Jablonec nad Nisou Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Oddělení sociálních služeb Mírové náměstí 19, 467 51 - Jablonec nad Nisou Zpracovatel: oddělení

Více

Edice Právo pro každého. JUDr. Jan Přib. Kdy do důchodu a za kolik 12. aktualizované vydání

Edice Právo pro každého. JUDr. Jan Přib. Kdy do důchodu a za kolik 12. aktualizované vydání Edice Právo pro každého JUDr. Jan Přib Kdy do důchodu a za kolik 12. aktualizované vydání Vydala GRADA Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7, jako svou 4 228. publikaci Foto na obálce allphoto.cz Odpovědný

Více

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 dz_12dpfo5405_19_pok.pdf - Adobe Acrobat Professional POKYNY k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických

Více

N á v r h ZÁKON. kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony ČÁST PRVNÍ

N á v r h ZÁKON. kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony ČÁST PRVNÍ N á v r h III ZÁKON ze dne 2010, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST

Více

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života 9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života Ad hoc modul 2010 bude šetřen na 1. vlně (resp. podle čtvrtletí zařazení sčítacího obvodu) v domácnosti ve všech čtvrtletích

Více

Pracovnělékařské služby a posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání ( výpis ze zákona 373/2011 Sb. ) Pracovnělékařské služby

Pracovnělékařské služby a posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání ( výpis ze zákona 373/2011 Sb. ) Pracovnělékařské služby Pracovnělékařské služby a posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání ( výpis ze zákona 373/2011 Sb. ) Pracovnělékařské služby 53 (1) Pracovnělékařské služby jsou zdravotní služby

Více

Nemocenské pojištění v praxi zákon s výkladem, k 1. 1. 2010. Edice Účetnictví a daně. JUDr. Jan Přib

Nemocenské pojištění v praxi zákon s výkladem, k 1. 1. 2010. Edice Účetnictví a daně. JUDr. Jan Přib Edice Účetnictví a daně JUDr. Jan Přib Nemocenské pojištění v praxi zákon s výkladem, k 1. 1. 2010 Vydala GRADA Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 3 866. publikaci Realizace obálky Vojtěch

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

1.1.11 Dohoda o pracovní činnosti zaměstnání malého rozsahu

1.1.11 Dohoda o pracovní činnosti zaměstnání malého rozsahu MZDOVÉ VÝPOČTY V PŘÍKLADECH 1 Příklady výpočtu mzdy zaměstnance v roce 2011 1.1 1.1.11 Dohoda o pracovní činnosti zaměstnání malého rozsahu Příklad Zaměstnanec má sjednanou výši odměny 140 Kč za hodinu,

Více

ČÁST II. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY

ČÁST II. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY Cenový věstník 12/2015 40 Za každých dalších 20 km 20 URČENÉ PODMÍNKY PRO VEŘEJNOU VNITROSTÁTNÍ SILNIČNÍ LINKOVOU OSOBNÍ DOPRAVU ČÁST I. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY 1. Uvedené podmínky platí pro dopravce provozující

Více

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY se sídlem Sokolská 211, 768 32 ZBOROVICE 18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 878/2012 Vypracovala: Mgr. Marcela Hanáková, ředitelka školy Pedagogická rada projednala dne: 30. 8. 2012 Směrnice nabývá platnosti

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zjednodušené výběrové řízení s uveřejněním dle Příručky pro příjemce finanční podpory projektů Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů v platném znění Název zakázky: Identifikace: Název projektu: VZDĚLÁVACÍ

Více

Vydání občanského průkazu

Vydání občanského průkazu Vydání občanského průkazu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan,

Více

VALNÁ HROMADA 2015. 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům.

VALNÁ HROMADA 2015. 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům. VALNÁ HROMADA 2015 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům. 2. Informace a dokumenty související s odvoláním a volbou členů představenstva

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů název veřejné zakázky: Regenerace zeleně vybraných lokalit města Dvůr

Více

URČENÉ PODMÍNKY V ŽELEZNIČNÍ VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ PRAVIDELNÉ OSOBNÍ DOPRAVĚ

URČENÉ PODMÍNKY V ŽELEZNIČNÍ VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ PRAVIDELNÉ OSOBNÍ DOPRAVĚ Příloha č. 5 k výměru MF č. 01/2013 URČENÉ PODMÍNKY V ŽELEZNIČNÍ VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ PRAVIDELNÉ OSOBNÍ DOPRAVĚ I. Obecné podmínky 1. Regulaci formou věcně usměrňovaných cen podléhají ceny (jízdné) ve

Více

Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost

Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost A Závazný vzor Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost Název, právní forma, sídlo, IČ vybrané účetní jednotky Sestaveno k NÁKLADY 502 Spotřeba energie P21 503 Spotřeba

Více

Předávací protokol k bytu

Předávací protokol k bytu Předávací protokol k bytu Dne.. přebral(a) pan(í) Od pana(í). byt na adrese.ve městě. a současně také klíče od bytu v počtu :..ks od bytu..ks od vchodových dveří..ks od sklepa..ks od schránky..ks od...ks

Více

Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ

Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ ORGANIZAČNÍ ŘÁD Úřadu Městské části Praha - Ďáblice Obsah: 1) Úvodní

Více

Zákon č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění

Zákon č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění Zákon č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění Ve znění: zákona č. 10/1993 Sb., zákona č. 15/1993 Sb., zákona č. 161/1993 Sb., zákona č. 324/1993 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona

Více

INFORMACE K VOLBÁM DO SENÁTU PARLAMENTU ČR

INFORMACE K VOLBÁM DO SENÁTU PARLAMENTU ČR INFORMACE K VOLBÁM DO SENÁTU PARLAMENTU ČR Volby do Senátu Parlamentu ČR ve volebním obvodě č. 65 se sídlem v Šumperku vyhlásil prezident republiky na dny 12. a 13. října 2012. Volby se budou konat společně

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 Zastupitelstvo města Březnice se na svém zasedání dne 11. 12. 2012 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o

Více

Starosta Města Rokytnice v Orlických horách

Starosta Města Rokytnice v Orlických horách Město Rokytnice v Orlických horách náměstí Jindřicha Šimka 3, 517 61 Rokytnice v Orlických horách č.tel. 494 379 021 email: podatelna@mu.rokytnice.cz Starosta Města Rokytnice v Orlických horách O Z N A

Více

O Z N Á M E N Í O VÝBĚROVÉM ŘÍZENÍ

O Z N Á M E N Í O VÝBĚROVÉM ŘÍZENÍ O Z N Á M E N Í O VÝBĚROVÉM ŘÍZENÍ Město Český Krumlov vyhlašuje v souladu s usn. RM č. 106/6/2012 ze dne 12. 3. 2012 výběrové řízení na obsazení uvolněného bytu s výkonem funkce domovníka v domě: byt

Více

OBEC OSTRÁ Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, o místních poplatcích

OBEC OSTRÁ Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, o místních poplatcích OBEC OSTRÁ Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Ostrá se na svém zasedání dne 22.12.2015 usnesením č.7/13 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona č. 565/1990

Více

SMĚRNICE Č. 15/2015 NAKLÁDÁNÍ S BYTY A S PROSTORY SLOUŽÍCÍMI PODNIKÁNÍ

SMĚRNICE Č. 15/2015 NAKLÁDÁNÍ S BYTY A S PROSTORY SLOUŽÍCÍMI PODNIKÁNÍ Statutární město Pardubice Magistrát města Pardubic SMĚRNICE Č. 15/2015 NAKLÁDÁNÍ S BYTY A S PROSTORY SLOUŽÍCÍMI PODNIKÁNÍ Rada města Pardubic v souladu s ustanovením 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb.

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku

Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku Čl. I Úvodní ustanovení 1. Petrov, občanské sdružení pro práci s dětmi a mládeží brněnské diecéze, ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností

Více

Město Rožnov pod Radhoštěm

Město Rožnov pod Radhoštěm Město Rožnov pod Radhoštěm Obecně závazná vyhláška č. 3/2012 o místních poplatcích Zastupitelstvo města Rožnov pod Radhoštěm se na svém zasedání dne 11.12.2012 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 5/2012, O MÍSTNÍCH POPLATCÍCH

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 5/2012, O MÍSTNÍCH POPLATCÍCH MĚSTO OTROKOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 5/2012, O MÍSTNÍCH POPLATCÍCH ve znění OZV č. 1/2013, OZV č. 7/2013, OZV č. 2/2014 a OZV č. 6/2015 ÚPLNÉ ZNĚNÍ KE DNI 01.01.2016 (zpracovalo

Více

Stránka 1 1011 Udržování výrobního potenciálu zemědělství, zemědělský půdní fond a mimoprodukční funkce zemědělství 1012 Podnikání a restrukturalizace v zemědělství a potravinářství 1013 Genetický potenciál

Více

1. Veřejný závazek (poslání, cíle, cílová skupina osob, zásady)

1. Veřejný závazek (poslání, cíle, cílová skupina osob, zásady) Unie neslyšících Brno, z.s. zakládající člen a sídlo Českomoravské jednoty neslyšících Palackého tř. 114, 612 00 Brno, tel.: 541 245 321, mob.: 725 605 216, IČO: 65761201, DIČ: CZ65761201 www.unieneslysicichbrno.ch

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : 27. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Strana 234

Více

JAK POSTUPOVAT PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO ÚRAZU

JAK POSTUPOVAT PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO ÚRAZU JAK POSTUPOVAT PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO ÚRAZU Dne 1. ledna 2011 nabývá účinnosti nové nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu. Toto nařízení nahrazuje

Více

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy Gymnázium, Praha 4, Písnická 760

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy Gymnázium, Praha 4, Písnická 760 Stanovy Spolku rodičů a přátel školy Gymnázium, Praha 4, Písnická 760 I. Sdružení rodičů a přátel školy při Gymnáziu Písnická 760, Praha 4, ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností

Více

Všeobecné obchodní podmínky portálu iautodíly společnosti CZ-Eko s.r.o.

Všeobecné obchodní podmínky portálu iautodíly společnosti CZ-Eko s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky portálu iautodíly společnosti CZ-Eko s.r.o. I. Úvodní ustanovení 1.1 Tyto všeobecné obchodní podmínky (dále jen VOP ) tvoří nedílnou součást každé kupní smlouvy, jejímž předmětem

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Provozně ekonomická fakulta

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Srovnání dávek státní sociální podpory v České republice a Slovenské republice Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Ing.

Více

Pravidla pro přidělování bytů v Domech s pečovatelskou službou v Počátkách

Pravidla pro přidělování bytů v Domech s pečovatelskou službou v Počátkách Pravidla pro přidělování bytů v Domech s pečovatelskou službou v Počátkách Čl. I Úvodní ustanovení Tato pravidla stanovují postup pro přijímání a vyřizování žádostí o přidělení bytů v DPS a evidenci těchto

Více

OBEC PERNINK Obecně závazná vyhláška č. 1/2013, o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

OBEC PERNINK Obecně závazná vyhláška č. 1/2013, o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ OBEC PERNINK Obecně závazná vyhláška č. 1/2013, o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Pernink se na svém zasedání dne 20.5.2013 usnesením č. 4/28/13 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona č. 565/1990

Více

Platnost od: 1.7.2014

Platnost od: 1.7.2014 Popis realizace poskytování sociální služby k registraci sociální služby v souladu s 79 zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů Platnost od: 1.7.2014 Název poskytovatele

Více

348/2005 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ

348/2005 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ 348/2005 Sb. ZÁKON ze dne 5. srpna 2005 o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů Změna: 235/2006 Sb. Změna: 112/2006 Sb. Změna: 304/2007 Sb. Změna: 7/2009 Sb. Změna: 132/2010

Více

Pracovněprávní aktuality

Pracovněprávní aktuality (sledované období: 11. 6. 2015 5. 8. 2015) JUDr. Nataša Randlová/Mgr. Barbora Kudrhalt Suchá Advokátní kancelář Randl Partners, www.randls.com, člen Ius Laboris Právnická firma roku 2014 v kategorii Pracovní

Více

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE Ve ejná zakázka na stavební práce zadávaná podle 21 odst. 1 písm. b) zákona. 137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, v platném zn ní (dále jen zákon): ZŠ Brno, Bakalovo náb eží 8 nástavba administrativní

Více

Informace pro osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana formou doplňkové ochrany

Informace pro osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana formou doplňkové ochrany Informace pro osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana formou doplňkové ochrany PEČLIVĚ PŘEČTĚTE A USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POTŘEBU!!! Dnes Vám bylo předáno rozhodnutí o udělení mezinárodní ochrany

Více

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ Systém ASPI - stav k 24.4.2016 do částky 48/2016 Sb. a 9/2016 Sb.m.s. - RA852 27/2016 Sb. - vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - poslední stav textu 27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna

Více

OBEC VITĚJOVICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

OBEC VITĚJOVICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ OBEC VITĚJOVICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích Zastupitelstvo Obce Vitějovice se na svém zasedání dne 31.10.2012 usnesením č. 63/2012 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona

Více

Ř í j e n 2 0 1 0. 18. října (pondělí) Spotřební daň: splatnost daně za srpen (mimo spotřební daně z lihu)

Ř í j e n 2 0 1 0. 18. října (pondělí) Spotřební daň: splatnost daně za srpen (mimo spotřební daně z lihu) D aňový kalendář Ř í j e n 2 0 1 0 8. října (pátek) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na nemocenské pojištění: záloha na pojistné osob samostatně

Více

Důchody: systém starobního důchodu v ČR

Důchody: systém starobního důchodu v ČR ČESKO- ANGLICKÉ GYMNÁZIUM Důchody: systém starobního důchodu v ČR Seminární práce Interní konzultant: Mgr. Tomáš Veber, Th.D. Externí konzultant: Obor: Student: Filip Janda Ročník: 3. ročník/septima Školní

Více

Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s.

Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Výroční zpráva 2014 1 Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Sídlo společnosti: SNP 559, 381 01 Prachatice

Více

Popis realizace- 41 Tísňová péče ŽIVOT 90.doc

Popis realizace- 41 Tísňová péče ŽIVOT 90.doc POSKYTOVATEL: ŽIVOT 90, spolek Karolíny Světlé 18/286 110 00 Praha 1 IČ 00571709 DIČ CZ 00571709 tel.: 222 333 555, fax.: 222 333 999 e-mail: sekretariat@zivot90.cz www: http://www.zivot90.cz DRUH SOCIÁLNÍ

Více

OBEC PRACKOVICE NAD LABEM, PRACKOVICE NAD LABEM 54, IČ 00264229 VNITŘNÍ SMĚRNICE 5/2015 PRACOVNÍ ŘÁD

OBEC PRACKOVICE NAD LABEM, PRACKOVICE NAD LABEM 54, IČ 00264229 VNITŘNÍ SMĚRNICE 5/2015 PRACOVNÍ ŘÁD OBEC PRACKOVICE NAD LABEM, PRACKOVICE NAD LABEM 54, IČ 00264229 VNITŘNÍ SMĚRNICE 5/2015 PRACOVNÍ ŘÁD firma Obec Prackovice nad Labem účinný od 1.6.2008 aktualizovaný 27.5.2015 Obec Prackovice nad Labem

Více

OBEC JANKOV Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

OBEC JANKOV Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Obecně závazná vyhláška obce o místních poplatcích OBEC JANKOV Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Jankov. se na svém zasedání dne 6.12.2012 usnesením č. 08/2012

Více

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PLATNÉ PRO

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PLATNÉ PRO 1 VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PLATNÉ PRO ZASTUPOVÁNÍ V CELNÍM ŘÍZENÍ NA ZÁKLADĚ PLNÉ MOCI PELMI, spol. s r.o., obchodní společnost založená podle českého práva se sídlem Musílkova 568/35, Praha 5 - Košíře, PSČ

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K ZAKÁZCE ZADÁVANÉ DLE PRAVIDEL PRO VÝBĚR DODAVATELŮ OPPI A SUBSIDIÁRNĚ DLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K ZAKÁZCE ZADÁVANÉ DLE PRAVIDEL PRO VÝBĚR DODAVATELŮ OPPI A SUBSIDIÁRNĚ DLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K ZAKÁZCE ZADÁVANÉ DLE PRAVIDEL PRO VÝBĚR DODAVATELŮ OPPI A SUBSIDIÁRNĚ DLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON ) 1. NÁZEV ZAKÁZKY:

Více

TALISMAN. (dále také jen TAL 5.0 )

TALISMAN. (dále také jen TAL 5.0 ) ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY PRO INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY, A.S. TALISMAN (dále také jen TAL 5.0 ) Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tyto Zvláštní pojistné podmínky (dále také jen

Více

Žádost o umístění do DOMOVA NA DUBÍČKU, příspěvková organizace, Hrobice 136, Slušovice 763 15, tel. 577981114, e-mail:nadubicku@tiscali.

Žádost o umístění do DOMOVA NA DUBÍČKU, příspěvková organizace, Hrobice 136, Slušovice 763 15, tel. 577981114, e-mail:nadubicku@tiscali. Žádost o umístění do DOMOVA NA DUBÍČKU, příspěvková organizace, Hrobice 136, Slušovice 763 15, tel. 577981114, e-mail:nadubicku@tiscali.cz Číslo občanského průkazu: Datum přijetí žádosti Rodné číslo žadatele:

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Ze dne 21.01.2016 Částka 10/2016 Účinnost od 01.09.2016 (za 184 dní) http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-27

Více

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Jménem občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě,

Více

OBSAH. Předmluva... XI Seznam použitých zkratek... XIII Seznam legislativních zkratek v zákoně o nemocenském pojištění... XIV

OBSAH. Předmluva... XI Seznam použitých zkratek... XIII Seznam legislativních zkratek v zákoně o nemocenském pojištění... XIV OBSAH Předmluva........................................................... XI Seznam použitých zkratek.............................................. XIII Seznam legislativních zkratek v zákoně o nemocenském

Více

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA Smlouva č.: SMF/94/2016 kterou v souladu s ustanovením 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění, s ustanovením 10a zákona č.

Více

URČENÉ PODMÍNKY PRO VEŘEJNOU VNITROSTÁTNÍ SILNIČNÍ LINKOVOU OSOBNÍ DOPRAVU

URČENÉ PODMÍNKY PRO VEŘEJNOU VNITROSTÁTNÍ SILNIČNÍ LINKOVOU OSOBNÍ DOPRAVU 32 CENOVÝ VĚSTNÍK 14/2008 URČENÉ PODMÍNKY PRO VEŘEJNOU VNITROSTÁTNÍ SILNIČNÍ LINKOVOU OSOBNÍ DOPRAVU ČÁST I. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY 1. Uvedené podmínky platí pro dopravce provozující veřejnou vnitrostátní

Více

ZM_03 MĚSTO TRUTNOV - MĚSTSKÝ ÚŘAD

ZM_03 MĚSTO TRUTNOV - MĚSTSKÝ ÚŘAD MĚSTO TRUTNOV - MĚSTSKÝ ÚŘAD NÁVRH NA USNESENÍ Datum projednání v PV 06.06.2016 Zpracoval Bc. Lenka Švecová, DiS. odbor Datum projednání v RM 13.06.2016 finanční Datum projednání v ZM 20.06.2016 Předkládá

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly MEUV 6228/2013 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly Organizační řád městského úřadu vychází ze zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) v platném znění. Tento vnitřní předpis schválila Rada města

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: MZS/0316/2015 Vypracovala: Schválil: Masarykova základní škola Plzeň, Jiráskovo náměstí 10, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Dokument nabývá platnosti ode dne: 1. 1. 2016 Spisový/skartační

Více

ZÁKON ze dne 2004, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Čl.

ZÁKON ze dne 2004, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Čl. ZÁKON ze dne 2004, kterým se mění zákon č. 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání

Více

b) v den podání žádosti vyplácí nejméně 80 % zaměstnanců,

b) v den podání žádosti vyplácí nejméně 80 % zaměstnanců, Strana 5028 Sbírka zákonů č. 390 / 2011 390 VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2011, kterou se mění vyhláška č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

Více

Otevřené zadávací řízení na služby Bruntál

Otevřené zadávací řízení na služby Bruntál Zadavatel: Česká republika Ministerstvo zemědělství, Pozemkový úřad Bruntál Sídlem: Partyzánská 7, 792 01 Bruntál Evidenční číslo VZ: 60053859 Zastoupený: Ing. Václavem Stráníkem, ředitelem Pozemkového

Více

Město Brandýs nad Orlicí

Město Brandýs nad Orlicí Město Brandýs nad Orlicí Obecně závazná vyhláška č. 4/2012 o místních poplatcích Zastupitelstvo města Brandýs nad Orlicí se na svém zasedání dne 18. 12. 2012 usnesením č. 49/2012 písm. h) usneslo vydat

Více

Pracovní právo seminární práce

Pracovní právo seminární práce Pracovní právo seminární práce 1. Úvod do problematiky Tématem mé seminární práce je problematika pracovního práva a jeho institutů. V několika nadcházejících kapitolách bych se chtěl zabývat obecnou systematikou

Více

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda.

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Téměř každý člověk touží být v práci úspěšný touží pracovně se uplatnit. V průběhu studia si mladý člověk osvojuje znalosti a dovednosti potřebné pro povolání,

Více