Stagnace a její překonání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stagnace a její překonání"

Transkript

1 Stagnace a její překonání Každý se čas od času dostane do stavu stagnace tzn. kdy už se nikam neposouváte jak už v počtu opakování, nebo zvyšování váhy. Existuje několik způsobu legálních i zakázaných, jak stagnaci překonat. Stačí zvolit správný impuls a vy se opět můžete posunout zas o kousek dál. Možnosti: 1) superpomalý pohyb cvičí se s prodlouženou brzdivou fází. V praxi to znamená přítah na hrazdě a pomalé, pozvolné spouštění dolů, které trvá 10 ale i více vteřin. 2) cheating neboli pomáhání si jinými svalovými skupinami při zvládnuti větších zátěží. Technika nevhodná pro začátečníky. 3) Vynucena opakováni dopomoc partnera při posledních třech opakováních. Podmínka je, že většinu série zvládnete odcvičit sami. 4) částečný pohyb ať už z maximálního natažení do částečného pokrčení, nebo opačně, z maximálního pokrčení, do částečného natažení. 5) Power Factory Training není důležité jen zvyšování zátěže, ale i časový úsek, za který je pohyb vykonán 6) Supersérie dobrá možnost jak se posunout dál. Zvolíte si dva cviky na jednu svalovou partii např. pro prsa tlaky s jednoručkami na šikmé lavici + rozpažky na rovné lavici. Tyto cviky jedete hned za sebou, od každého 6-8 opakování a 5-8 těchto supersérií. Pauzy mezi supersériemi jsou 2-3 minuty. Další možnosti překonání stagnace můžou být: - Dejte si několik dní odpočinek, možná toho bylo na vás za poslední měsíce moc - Pozměňte pořadí cviků v tréninku - Pokud jste zatím neužívali, zařaďte některý ze suplementů (Creatin, E.NOX, HMB) - Jednou za čas kompletně pozměňte své tréninky, zařaďte cviky, které jste do teď nejeli Možnosti jak překonat stagnaci je spousta, stačí si jen vybrat. Hlavní je ale MAKAT! Dobré vs. špatné tuky Taky se dá říct nasycené vs. nenasycené tuky. Které jsou správné a které našemu tělu naopak škodí? Kde můžeme které tuky najít? I o tomhle je dnešní článek.

2 Nanesycené tuky: Nenasycené tuky jsou ty správné. Ty, které tělu prospívají, pomáhají udržet hladinu cholesterolu v krvi Najít je můžeme např. v olivovém oleji, avokádu, rybách, ale také v rybě, vlašském ořechu, řepkovém oleji, para ořechu, losos, sleď, makrela nebo roztíratelný tuk Flora. Nenasycené tuky: Nenasycené tuky jsou špatné, ty které tělu spíš ubližují. Nenasycené tuky mají vliv na vysokou hladinu cholesterolu v krvi a nepříznivě ovlivňují činnost srdečně cévního systém. Nenasycené tuky nalezneme v másle, tučném mase, tučných sýrech, plnotučném mléce, v cukroví, naplních pečiva, dortech, koláčích, koblihách, smažených jídlech, fast foodech a mnoho dalších nezdravých jídlech. Jak vyměnit špatné za správné tuky: - Místo másla si kupte kvalitní margarín - Brambůrky, sušenky a tyčinky vyměňte za syrovou zeleninu, nízkotučný jogurt nebo ovoce - Dbejte na obaly potravin, vybírejte jen ty, které mají nízký obsah nasycených mastných kyselin - Mléčné výrobky nejlépe zakysané, nebo s nízkým obsahem tuku - Z jídelníčku vyřaďte tmavé maso a nahraďte ho kuřecím a krůtím (samozřejmě bez kůže) - Na salámy zapomeňte, kupujte kvalitní šunku s vysokým podílem masa (90%) nebo šunku od kosti - Světlé pečivo vyměňte za tmavé - Sladké pečivo jako koblihy nebo štrůdly vyřaďte z jídelníčku Přejít na zdravější životní styl není nic jednoduchého, zvlášt jestli se za poslední roky živíte fast foody, které prokládáte domácím štrůdlem. Vše je ale možné a jestli se rozhodnete pro zdravější životní styl, nebudete toho litovat. Vitamíny a minerály Vitamíny jsou vlastně látky, které nepřináší energii, při čemž většinu si naše tělo nedokáže vytvořit samo. Nedostatek vitamínů se projevuje únavou, nechutí k výkonu nebo poruchami koncentrace. Příjem vitamínů nemusí být nijak extra velký, na rozdíl od ostatních živin. Celkově je známo 22 vitamínů, z čehož 13 se uplatňuje u lidí.

3 Vitamíny se dělí s hlediska rozpustnosti na: - Vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K) - Vitamíny rozpustné ve vodě (Vitamíny B-complexu + vitamín C) Termín pro nedostatek vitamínů je hypovitaminóza, pro úplnou absenci vitamínů je avitaminóza a přebytek vitamínů je hypervitaminóza. Vitamíny rozpustné v tucích: Vitamín A (Retinol) důležitý pro funkce a růst buněk, také při růstu kostí a zubů, taktéž při posílení imunitního systému. Hypovitaminóza se může projevovat šeroslepostí, suchou kůží, nechutenstvím aj. Hypervitaminóza je nebezpečná, vitamín A je totiž toxický ve větších dávkách. I proto je lepší vybírat místo vitamínu A jeho provitamín beta-karoten. Organismus si z něj totiž vytvoří jen tolik vitamínu A, kolik potřebuje. Zbytek vyloučí. Výskyt: žloutek, máslo, rybí tuk, mrkev, rajčata, meruňky, mléko. Vitamín D (Kalciferol) Potřebný pro metabolismus vápníku a fosforu. Hypovitaminóza se projevuje v dětství jako křivice, v dospělosti jako osteomalacie. Hypervitaminóza není úplně běžná, ale když už k ní dojde, projevuje se trvalou žízní, svědění kůže, průjmy. Výskyt: Rybí tuk, žloutek, máslo, mléko, játra Vitamín E (Tokoferol) Významný antioxidant. Výskyt: Obilné klíčky, rostlinné oleje, ořechy, slunečnicová semena, zelená listová zelenina, vnitřnosti, vejce, mléko Vitamín K (Fylochinony) Důležitý pro správnou srážlivost krve. Výskyt: Tento vitamín si dokážeme vytvořit sami ve střevní mikroflóře střevní bakterie, stejně tak jej obsahuje i mateřské mléko. Jinak se vitamín K vyskytuje v kapustě, zelí, brokolici, mase, vejcích a játrech. Vitamíny rozpustné ve vodě: Vitamín C (Kyselina L-askorbová) Přínos pro tvorbu kolagenu, podporuje imunitu, má dobré antioxidační účinky. Prevenční účinky před nachlazením. Při hypovitaminóze je poměrně známá nemoc kurděje. Výskyt: čerstvé ovoce (černý rybíz, jahody, citrusy) a zelenina (paprika) Vitamín B1 (Thiamin) Důležitá součást enzymů. Hypovitaminóza se projevuje nemocí zvanou Beri-Beri, avitaminóza se projeví porušením metabolismu sacharidů. Výskyt: Maso, droždí, tmavá mouka, luštěniny, brambory, vepřové maso, mléko. Vitamín B2 (Riboflavin) Hypovitaminóza se projeví postižením kůže a sliznic, poklesem duševní výkonnosti a poruchami imunity. Výskyt: Pivovarské kvasnice, pekařské droždí, brambory, droždí, játra, hovězí, vepřové a telecí maso, tvaroh.

4 Vitamín B3 ( Niacin) Používá se jako léčivo při cévních poruchách a problémech se žílami. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Avitaminóza se projevuje demencí, průjmem a dermatitidou. Výskyt: kvasnice, otruby, tmavý chléb, fazole, rýže, hrách, těstoviny, maso, játra, tuňák. Vitamín B5 (kyselina pantothenová) Působí proti stresu, zvyšuje odolnost vůči alergiím a stresu. Výskyt: kvasnice, sója, zelenina, semena, maso, mléko, žloutek. Vitamín B6 (Pyridoxin) Hypovitaminóza se projevuje zánětem rtů, ústní dutiny. Výskyt: Kvasnice, pšeničné klíčky, banán, mrkev, játra, vnitřnosti, ryby, vejce, vepřové maso, kuřecí maso. Vitamín B12 (Kobalamin) Přetváří neúčinnou kyselinu listovou na účinnou pro krvetvorbu. Vitamín B12 si umí tělo uložit samo do zásoby v játrech, na asi 2-3 roky dopředu. Výskyt: játra, maso, ústřice, mléko, vejce Minerály: Naše tělo se skládá z biogenních prvků, stopových prvků a minerálních látek. Každý jeden prvek má nějaký smysl a proto není na škodu vědět, který prvek má jakou funkci. Sodík udržuje stály osmotický tlak v těle a udržuje homeostázu. Výskyt: kuchyňská sůl, mléčné výrobky Draslík Nezbytný pro správnou činnost svalů, především pak svalu srdečního. Nedostatek se projevuje zrychlením činnosti srdce, svalovou slabostí aj. Výskyt: Ořechy, meruňky, Vápník Stavební součástí kostí a zubů. Je také nezbytný pro správné srážení krve. Využitelnost vápníku klesá s věkem a u žen pak v menopauze. Nedostatek vápníku je u veganů a makrobiotiků = vznik osteoporózy.

5 Fosfor příjem nadbytečného množství fosforu snižuje účinnost vápníku Výskyt: mléko, mléčné výrobky, ryby, vaječný žloutek, kolové nápoje, tavené sýry, uzeniny Hořčík Snižuje nervosvalovou dráždivost. Při nedostatku se dostavují křeče a právě nervosvalová dráždivost. Výskyt: Zelené části rostlin, mléčné výrobky, luštěniny, maso, vnitřnosti, ořechy Železo Vyskytuje se z prvků nejvíc v našem těle. Účastní se na transportu kyslíku. Nedostatek hrozí veganům a makrobiotikům. Výskyt: Maso, játra, žloutky, sója, čočka, zelenina Zinek Podílí se na tvorbě inzulínu, důležitý pro správné fungování mužských pohlavních orgánů, ovlivňuje hojení ran, růst a vývoj tkání. Nedostatek opět u veganů a makrobiotiků, poruchy hojení, poruchy funkce pohlavních orgánů. Výskyt: Maso, žloutek, dýňová semínka Jód je součástí hormonu štítné žlázy, při nedostatku kretenizmus, snížená činnost štítné žlázy Výskyt: Mořská voda, Mořské ryby, jodizovaná sůl.

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

METABOLISMUS - PŘEMĚNA LÁTEK

METABOLISMUS - PŘEMĚNA LÁTEK METABOLISMUS - PŘEMĚNA LÁTEK funkce přijatých látek: 1) zdroj energie - životní děje 2) stavební funkce - orgány, tělní tekutiny 2 typy dějů: anabolické přeměna látek jednodušších na složitější + spotřeba

Více

Účinnost je opravdu velká, působí proti streptokoku, stafylokoku a zmírňuje účinky chemoterapie. Navíc má omlazující účinky.

Účinnost je opravdu velká, působí proti streptokoku, stafylokoku a zmírňuje účinky chemoterapie. Navíc má omlazující účinky. Východní medicína Východní medicína (rozuměj čínská a tibetská medicína), dokáže divy, v pravém slova smyslu. Je známá po tisíce let, stejně tak jako její recepty. Díky východní medicíně se budete nejen

Více

Dieta šetřící. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA

Dieta šetřící. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA Dieta šetřící Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA Dietu podáváme: Při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku v klidovém období při chronických chorobách jater po infarktu myokardu

Více

Vitaminy a jejich ztráty při zpracování

Vitaminy a jejich ztráty při zpracování Vitaminy a jejich ztráty při zpracování Stabilní vitaminy D, E, biotin, niacin, B6, B2 Labilní kys. listová, kys. pantotenová, vit. C, B12, B1, K Vitamin A - citlivý na teplo, světlo, kyslík - ztráty:

Více

OK Omega-3 Complete. o A 90 % DDD o D 3 100% DDD o E 40% DDD o Q10 má 60 mg

OK Omega-3 Complete. o A 90 % DDD o D 3 100% DDD o E 40% DDD o Q10 má 60 mg OK Omega-3 Complete posiluje činnost srdce - kardiovaskulární systém, je více zaměřená na srdce než Gama a Omega snižuje hladinu cholesterolu i když dokáže plně nahradit léky, nemá vedlejší účinky a nevzniká

Více

Potřeba živin: pes domácí, tak jako jeho divocí příbuzní, potřebuje pro svůj život víc než jen maso. Hlavní složky potravy jsou:

Potřeba živin: pes domácí, tak jako jeho divocí příbuzní, potřebuje pro svůj život víc než jen maso. Hlavní složky potravy jsou: Výživa začíná sáním mateřského mléka, a to až do odstavu (4 6 týdnů věku). Během odstavu nabízíme štěňatům granule pro štěňata. U robustních (labradorský retrívr, zlatý retrívr, aj.) a atletických plemen

Více

VITAMÍNY. Vitamíny se dělí do dvou hlavních skupin podle své rozpustnosti ve vodě a v tucích.

VITAMÍNY. Vitamíny se dělí do dvou hlavních skupin podle své rozpustnosti ve vodě a v tucích. VITAMÍNY Článek podává informace k základním vitamínům, k jejich zdroji výskytu v potravinách, jejich využitelnosti v organismu a doporučené denní dávkování, včetně léčivých přípravků a doplňků stravy,

Více

Obsah. 1. Nastartujte svůj den 11. 2. Polévky a předkrmy 21. 3. Lehké svačiny a obědy 33. 4. Hlavní chod 47. 5. Přílohy 91. 6. Moučníky a dezerty 101

Obsah. 1. Nastartujte svůj den 11. 2. Polévky a předkrmy 21. 3. Lehké svačiny a obědy 33. 4. Hlavní chod 47. 5. Přílohy 91. 6. Moučníky a dezerty 101 ÚVOD 3 Obsah Úvod 4 1. Nastartujte svůj den 11 2. Polévky a předkrmy 21 3. Lehké svačiny a obědy 33 4. Hlavní chod 47 5. Přílohy 91 6. Moučníky a dezerty 101 7. Domácí pečivo 113 Seznam receptů a jejich

Více

Teze prováděcího právního předpisu. N á v r h. VYHLÁŠKA ze dne. o rozsahu a způsobu poskytování naturálních náležitostí vojákům v záloze

Teze prováděcího právního předpisu. N á v r h. VYHLÁŠKA ze dne. o rozsahu a způsobu poskytování naturálních náležitostí vojákům v záloze Teze prováděcího právního předpisu N á v r h VYHLÁŠKA ze dne o rozsahu a způsobu poskytování naturálních náležitostí vojákům v záloze Ministerstvo obrany stanoví podle 22 zákona č. Sb., o službě vojáků

Více

Jíme pro zdraví aneb. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Jíme pro zdraví aneb. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Jíme pro zdraví aneb božská lékárna PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Zdravotní stav se odráží na našem zevnějšku. Řadu potíží lze zmírnit nebo zcela odstranit vhodně zvolenými potravinami. Které to jsou, jaký

Více

Vzorový jídelníček na týden č.1

Vzorový jídelníček na týden č.1 Vzorový jídelníček na týden č.1 Pondělí Jídelníček sestavila nutriční terapeutka Dis. Anežka Dvořáková Snídaně: 100g chléb bílý čaj či káva (max. 50ml mléka do kávy) 30g džem Energie: 2 094kJ bílkoviny

Více

Mladá pšenice - obsah živin - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicína

Mladá pšenice - obsah živin - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicína ŽIVINY V MLADÉ PŠENICI Vyvážené množství prakticky všech živin, které organismus potřebuje ke svému fungování - to je základ mimořádných účinků mladé pšenice. Jedna čajová lžička, tedy asi 3,5 g, sušeného

Více

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem Odvolání na legislativu: EU 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR Vyhláška

Více

--- Ukázka z titulu --- Výživa dětí chutně, pestře a moderně. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Výživa dětí chutně, pestře a moderně. Jarmila Mandžuková Milí rodiče, tuto knihu jsem věnovala našim nejmilejším členům rodiny dětem. Nabídka potravin se od roku 1990 zásadním způsobem změnila a stále se rozšiřuje a vyvíjí. Změnil se i způsob života, a to vše

Více

1 rada jak konečně začít přibírat na váze

1 rada jak konečně začít přibírat na váze 1 rada jak konečně začít přibírat na váze Chtěli by jste konečně přibrat nějaké kila? Nedaří se vám jít do pořádného objemu, i když jezdíte velké váhy a 6-8 opakování? No, problém určitě nebude v tréninku.

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

Plánujete miminko? Připravte se včas

Plánujete miminko? Připravte se včas Press kit Plánujete miminko? Připravte se včas 1 Několik zásad na začátek Každá nastávající maminka si prochází složitým obdobím, kdy se snaží dbát na to, aby svému tělu dodala vše potřebné pro správný

Více

Výživa pro krásu. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Výživa pro krásu. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Výživa pro krásu PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podobně jako láska i krása prochází žaludkem. Suchá pokožka, lomivé nehty, padání vlasů a jiné jsou často vnějšími příznaky nedostatku konkrétních živin. Mysl

Více

Micro plus nádoba. Zpracovala: Simona VRABCOVÁ

Micro plus nádoba. Zpracovala: Simona VRABCOVÁ Micro plus nádoba Mikrovlnná trouba (dále jen MT) (osvětové okénko) Mikrovlny nemají ionizující účinek (jako rentgenové záření) proto nedochází k rozbíjení chemických vazeb a ani změně nutričních hodnot.

Více

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží červen 2014

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží červen 2014 Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží červen 2014 Metodické vysvětlivky Komentář Tabulková část Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců

Více

Alergeny. Porady vedoucích školních jídelen prosinec 2014, KHS LK

Alergeny. Porady vedoucích školních jídelen prosinec 2014, KHS LK Alergeny Porady vedoucích školních jídelen prosinec 2014, KHS LK Potravinová alergie nepřiměřená reakce organismu na látky, se kterými se setkává ve svém prostředí imunitní základ ztráta imunitní tolerance

Více

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1 Dotazník empirické části bakalářské práce. Příloha č. 2 Dietní plán 1. Ofenzivní fáze

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1 Dotazník empirické části bakalářské práce. Příloha č. 2 Dietní plán 1. Ofenzivní fáze Přílohy Seznam příloh Příloha č. 1 Dotazník empirické části bakalářské práce Příloha č. 2 Dietní plán 1. Ofenzivní fáze Příloha č. 3 Dietní plán 2. Alternativní fáze Příloha č. 4 Dietní plán 3. Konsolidační

Více

Druhy pečiva. Ing. Slávka Formánková

Druhy pečiva. Ing. Slávka Formánková Druhy pečiva Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Druhy pečiva

Více

Jídelníček. od 01.07.2011 do 31.07.2011. Jedličkův úst.liberec 1.7.2011 13:08:45. Strana: 1

Jídelníček. od 01.07.2011 do 31.07.2011. Jedličkův úst.liberec 1.7.2011 13:08:45. Strana: 1 Strana: 1 Pá Káva bílá Ovoce 1-Pol. hovězí s mas.knedlíčky Loupák Špecle 1 Houska 1-Květák s vejci jako mozeček Smetánek Zelí kysané - příloha Pomazánka vaječná 1-Brambory nové Uzená krkovice vařená Voda

Více

Vliv školního stravování na výživový stav dětí. Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra podpory zdraví

Vliv školního stravování na výživový stav dětí. Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra podpory zdraví MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra podpory zdraví Vliv školního stravování na výživový stav dětí Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iva Hrnčiříková Vypracoval: Robert

Více

chléb s máslem, strouhaný sýr, jablko, jogurtelka obsahuje alergeny: 01,07,51,52

chléb s máslem, strouhaný sýr, jablko, jogurtelka obsahuje alergeny: 01,07,51,52 od 02.11.25 do.11.25 Pondělí 2.11.25 Úterý 3.11.25 Středa 4.11.25 Čtvrtek 5.11.25 Pátek 6.11.25 chléb s máslem, strouhaný sýr, jablko, jogurtelka, zelná obsahuje alergeny:, bulgurové rizoto s drůbežím

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

KOMPLEXNÍ VÝŽIVOVÝ SYSTÉM GU HYDRATACE, ENERGIE A REGENERACE

KOMPLEXNÍ VÝŽIVOVÝ SYSTÉM GU HYDRATACE, ENERGIE A REGENERACE KOMPLEXNÍ VÝŽIVOVÝ SYSTÉM GU HYDRATACE, ENERGIE A REGENERACE Výživový systém GU byl pečlivě sestaven a vytvořen tak, aby podpořil výkon sportovce dostatečnou hydratací, kvalitní energií a následnou regenerací

Více

Jídelní lístek ŠJ období: 1.6.-3.6.2016

Jídelní lístek ŠJ období: 1.6.-3.6.2016 Jídelní lístek ŠJ období: 1.6.-3.6.2016 Polévka: Oběd č. 1: Oběd č. 2: Polévka: Oběd č. 1: Oběd č. 2: Polévka: Čočková 1,7,9 Oběd č. 1: Italské vepřové maso se sýrem, těstoviny 1,3,7,9 1. 6. 2016 Ovoce,

Více

KUCHAŘKA S RECEPTY PRO VAŘENÍ V PÁŘE

KUCHAŘKA S RECEPTY PRO VAŘENÍ V PÁŘE KUCHAŘKA S RECEPTY PRO VAŘENÍ V PÁŘE OBSAH KRÉMOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA S KUSKUSEM STR. 3 SLADKOKYSELÁ ZELENINA SE SOJOVOU OMÁČKOU A ZÁZVOREM STR. 3 SALÁT Z HRÁŠKU A AVOKÁDA S NÍZKOTUČNÝM JOGURTEM STR. 4 ARTYČOKOVÁ

Více

Recepty pro týden 24.10.- 30.10.

Recepty pro týden 24.10.- 30.10. Kuře s lilkem Na 1 porci: 150 g kuřecích prsou nebo ¼ kuřete bez kůže 1stroužek česneku 400 g lilku tymián, dragon, bazalka směs koření na kuře Kuře omyjeme a osušíme, lilek nakrájíme na silnější plátky,

Více

Anketa byla určena pro rodiče, jejichž děti navštěvují naši školní jídelnu.

Anketa byla určena pro rodiče, jejichž děti navštěvují naši školní jídelnu. Stránka1 Vyhodnocení ankety Školní jídelna Chvaletická 918 Praha 9 - Lehovec Vážení rodiče, vážení strávníci, ráda bych Vás seznámila s výsledky ankety, kterou jsme pro Vás připravili v měsíci říjnu a

Více

ROVNICE HARRISE-BENEDICTA 655 + 9,6 x hmotnost (kg) + 1,8 x výška (cm) 4,7 x věk 66,5 + 13,8 x hmotnost (kg) + 5 x výška (cm) 6,8 x věk

ROVNICE HARRISE-BENEDICTA 655 + 9,6 x hmotnost (kg) + 1,8 x výška (cm) 4,7 x věk 66,5 + 13,8 x hmotnost (kg) + 5 x výška (cm) 6,8 x věk SEZNAM PŘÍLOH Příloha A Brocův index Příloha B Queteletův index (BMI) Příloha C Klasifikace tělesné hmotnosti podle BMI Příloha D Metabolické riziko podle obvodu pasu Příloha E Výpočet bazálního metabolického

Více

Mrkvová pomazánka (syrová mrkev) mrkev (syrová, strouhaná) petržel kořenová (syrová, strouhaná) vejce (natvrdo uvařené, ustrouhané)

Mrkvová pomazánka (syrová mrkev) mrkev (syrová, strouhaná) petržel kořenová (syrová, strouhaná) vejce (natvrdo uvařené, ustrouhané) Celerová pomazánka celer 1 pomazánkové zakysaná smetana ananas pórek 15 g Celer ustrouháme najemno a přidáme k vyšlehanému máslu. Zjemníme zakysanou smetanou a promícháme s nakrájeným ananasem a pórkem.

Více

Jídelní lístek pro měsíc listopad

Jídelní lístek pro měsíc listopad Jídelní lístek pro měsíc listopad 1. týden 2. 11. 2015 3. 11. 2015 4. 11. 2015 5. 11. 2015 6. 11. 2015 přesnídávka Kmínový chléb, sýrová pomazánka s kapií, ovoce, čaj lesní plody se smetanou oběd polévka

Více

BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO VĚKU Praktická univerzita zdraví pro všechny lidi zralého věku

BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO VĚKU Praktická univerzita zdraví pro všechny lidi zralého věku BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO VĚKU Praktická univerzita zdraví pro všechny lidi zralého věku Pro všechny, které zajímá, jak optimálně upravit svůj životní styl a jak efektivně předcházet či alespoň zmírnit zdravotní

Více

Recepty pro týden 31.10.-6.11.

Recepty pro týden 31.10.-6.11. Těstoviny s brokolicí a citrónem Na 4 porce: 300 g brokolice 2 lžíce mandlových lupínků 1 citron 5 lžic zeleninového vývaru nebo bílého vína 2 stroužky česneku 50 g strouhaného parmazánu 400 g těstovin

Více

Jídelníček. od 01.07.2013 do 31.07.2013. Jedličkův úst.liberec 17.6.2013 12:23:35. Strana: 1

Jídelníček. od 01.07.2013 do 31.07.2013. Jedličkův úst.liberec 17.6.2013 12:23:35. Strana: 1 Strana: 1 Po Káva bílá Broskev 1-Pol. čočková Smetánek Kaše rýžová 1 Chléb chlupatý 1-Květák smažený Rohlík kompot ananas 1-Brambory s máslem Út čaj "Dobré ráno" Jogurt ovocný 1-Pol. hovězí s rýží Drink

Více

Vitaminy. lidský organismus si je většinou v vytvořit. Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor hormonů kových. Hypovitaminóza Avitaminóza

Vitaminy. lidský organismus si je většinou v vytvořit. Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor hormonů kových. Hypovitaminóza Avitaminóza Vitaminy Vitaminy lidský organismus si je většinou v nedovede sám s vytvořit musí být přijp ijímány stravou Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor torů - součásti sti koenzymů, hormonů Antioxidační

Více

Kniha receptur. Příloha č. 1 Smlouvy o zajištění stravovacích služeb OBSAH. Úvod. Seznam zkratek a definice pojmů

Kniha receptur. Příloha č. 1 Smlouvy o zajištění stravovacích služeb OBSAH. Úvod. Seznam zkratek a definice pojmů Kniha receptur OBSAH Úvod Seznam zkratek a definice pojmů Seznam použitých zkratek Přílohy k jídlům Vývary Polévky Hlavní jídla 1. cenová hladina 1. jídlo výběr (minutka) 2. cenová hladina 2. a 3. jídlo

Více

AKTIVNÍ SLOŽKY PŘÍPRAVKU: Detoxikují uložené tukové buňky Podporují rychlé spalování tuků Napomáhají úbytku hmotnosti

AKTIVNÍ SLOŽKY PŘÍPRAVKU: Detoxikují uložené tukové buňky Podporují rychlé spalování tuků Napomáhají úbytku hmotnosti AKTIVNÍ SLOŽKY PŘÍPRAVKU: Detoxikují uložené tukové buňky Podporují rychlé spalování tuků Napomáhají úbytku hmotnosti RAPID SLIM Máte pocit, že si vaše tělo ukládá stále více tuku do zásoby? Vyzkoušela

Více

Ceník wellness služeb

Ceník wellness služeb Ceník wellness služeb AROMA KOUPEL Z KAČENČINÝCH HOR voňavá lázeň v přírodní dřevěné vaně, při svíčkách a se zdravým občerstvením 20 minut.. 250 Kč HORSKÁ KOZÍ SAUNA Pro ubytované v Kozím chlívku 60 minut

Více

Vitaminy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. Přednáška se prochází klikáním nebo klávesou Enter.

Vitaminy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. Přednáška se prochází klikáním nebo klávesou Enter. Vitaminy Tato přednáška pochází z informačního systému Masarykovy univerzity v Brně, kde byla zveřejněna jako studijní materiál pro studenty předmětu Fyziologie výživy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie

Více

PR & ADVERTISING. Rodiče C.I.C. metoda

PR & ADVERTISING. Rodiče C.I.C. metoda Rodiče C.I.C. metoda Překvapení Detoxikační balíček - jaro Právo BAMBI Analerg Abelia Alergis Alergie se může projevovat obtížemi na sliznici, v očích, zažívacími nebo močovými obtížemi či kožními vyrážkami.

Více

Jídelníček na týden 1.2.2016-7.2.2016

Jídelníček na týden 1.2.2016-7.2.2016 Jídelníček na týden 1.2.2016-7.2.2016 Pondělí Krupicová s vejci 1,3,7,9 1.2. Krůtí guláš debrecinský, těstoviny 1,3,7 Krůtí guláš přírodní, těstoviny 1,3,7 Krůtí guláš přírodní, těstoviny 1,3,7 Úterý Celerová

Více

Lahůdky. katalog výrobků...... rybí výrobky... rybí saláty a pomazánky... lahůdkové saláty a pomazánky... zelné saláty... pochutiny...

Lahůdky. katalog výrobků...... rybí výrobky... rybí saláty a pomazánky... lahůdkové saláty a pomazánky... zelné saláty... pochutiny... Lahůdky katalog výrobků rybí výrobky rybí y a pomazánky lahůdkové y a pomazánky zelné y pochutiny novinky rybí výrobky 741019 Špuntíky sleďové 8 x 200 g víte že špuntíky jsou vyrobeny z malých fi letů

Více

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích v tržnicích a na tržištích, kde byl příslušnými orgány povolen prodej živočišných produktů, lze prodávat jen zdravotně

Více

Krevní plazma organické a anorganické součásti, význam minerálů a bílkovin krevní plazmy. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Krevní plazma organické a anorganické součásti, význam minerálů a bílkovin krevní plazmy. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Krevní plazma organické a anorganické součásti, význam minerálů a bílkovin krevní plazmy. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Krevní plazma definice: Tekutá složka krve Nažloutlá, vazká tekutina Složení

Více

Nemléčné příkrmy Kdy začít? Jak příkrm podávat?

Nemléčné příkrmy Kdy začít? Jak příkrm podávat? Kdy začít? Po dokončeném šestém měsíci u kojených, čtvrtém až šestém měsíci u uměle živených dětí. Ve druhém půlroce života začínají dítěti růst první zoubky, tvoří se více slin. Svaly jazyka i úst jsou

Více

Význam školního stravování v mateřských a základních školách

Význam školního stravování v mateřských a základních školách Význam školního stravování v mateřských a základních školách Význam výživy V odborné literatuře se uvádí, že výživa je nejvýznamnějším faktorem zevního prostředí, který ovlivňuje zdraví člověka a následně

Více

od 15 do 45 dnů (od data výroby, při dodržení skladovacích podmínek), pokud není uvedeno jinak

od 15 do 45 dnů (od data výroby, při dodržení skladovacích podmínek), pokud není uvedeno jinak Složení hotových jídel e-jidlo.cz, s.r.o. Hotová jídla, rozdělení do skupin Skladování při teplotě: Doba trvanlivosti: Prohlášení: 0 až +5 C od 15 do 45 dnů (od data výroby, při dodržení skladovacích podmínek),

Více

RECEPTY ROUBENKA 31. 5. 2016

RECEPTY ROUBENKA 31. 5. 2016 RECEPTY ROUBENKA 31. 5. 2016 ITALSKÉ 1. Crostini s treskou 0,5 kg tresky uvaříme v osoleném mléce a vodě 1 l mléka 1 smetana Sůl, pepř, citrón, olivový olej 2. Crostini s tuňákem 0,5 kg tuňáka ve vlastní

Více

IMUNITNÍ SYSTÉM NAŠE TĚLESNÁ STRÁŽ

IMUNITNÍ SYSTÉM NAŠE TĚLESNÁ STRÁŽ IMUNITNÍ SYSTÉM NAŠE TĚLESNÁ STRÁŽ KDO jsou naši nejnebezpečnější NEPŘÁTELÉ? KDE se skrývají a ODKUD se berou? JAK se proti nim dokáže naše tělo BRÁNIT? A můžeme mu v té obraně NĚJAK POMOCI Pamatujete

Více

Zlodějské kvarteto Ovoce a zelenina

Zlodějské kvarteto Ovoce a zelenina Zlodějské kvarteto Ovoce a zelenina Hana Cídlová, Jana Holásková Katedra chemie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Česká republika e-mail: cidlova@centrum.cz Milí přátelé! Připravily jsme

Více

Malí zahradníci. Pardubice, 20. listopadu 2012 Alena Lehmannová & Martin Horňák www.prirodni-zahrady.cz

Malí zahradníci. Pardubice, 20. listopadu 2012 Alena Lehmannová & Martin Horňák www.prirodni-zahrady.cz Malí zahradníci Pardubice, 20. listopadu 2012 Alena Lehmannová & Martin Horňák www.prirodni-zahrady.cz Co nás dnes čeká? Vypěstuj a sněz jak s dětmi jednoduše zahradničit Inspirace do školky a školy nápady

Více

Složky výživy - proteiny. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Složky výživy - proteiny. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Složky výživy - proteiny Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Proteiny 1 = jedna z hlavních živin, energetická živina = základní stavební složka orgánů a tkání těla, součást všech buněk, musí

Více

sp.zn.sukls73280/2013

sp.zn.sukls73280/2013 sp.zn.sukls73280/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ONCOZOL 2,5 MG, potahované tablety (letrozolum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

Ovocné pálenky. Velmi dobré je i vložení dřevěného roštu do kádě, kterým se pevné součástky kvasu vtlačí pod povrch tekutiny.

Ovocné pálenky. Velmi dobré je i vložení dřevěného roštu do kádě, kterým se pevné součástky kvasu vtlačí pod povrch tekutiny. 1. Kvasné nádoby a kvašení. 1.1 Kvasné nádoby. Ovocné pálenky. V minulosti se používaly dřevěné kádě nebo sudy a v současnosti se nejčastěji používají plastové sudy. Tyto nesmí být od nevhodných popř.

Více

ednášky pro tisk (pdf.)

ednášky pro tisk (pdf.) Verse přednp ednášky pro tisk (pdf.) vytvořeno 22. 8. 2010 text a foto: Vlastimil ŠIMEK, 2010 Odborná přednáška pro MCH králíků 1. Olympiáda MCH Litomyšl l 5. 8. 2010 ZÁKLADY VÝŽIVY A KRMENÍ KRÁLÍKŮ pro

Více

SUPER PREMIUM LINE CD

SUPER PREMIUM LINE CD 32/18 50-130 135-250 255-360 365-450 460-540 CD ADULT MAXI 32/18 CD ADULT MAXI KOMPLETNÍ KRMIVO PRO AKTIVNÍ PSY VELKÝCH PLEMEN Speciální receptura tohoto krmiva splňuje moderní požadavky na výživu dospělých

Více

I jemné vlasy mohou být krásné a zdravé

I jemné vlasy mohou být krásné a zdravé Příloha k tiskové zprávě: Vše co potřebujete vědět o jemných vlasech I jemné vlasy mohou být krásné a zdravé Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. Pokud jste majitelkou jemných vlasů, máte situaci s péčí

Více

Jídelní lístek PEČOVATELSKÁ SLUŽBA od 1.6.2016 do 30.6.2016

Jídelní lístek PEČOVATELSKÁ SLUŽBA od 1.6.2016 do 30.6.2016 Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11.30 hodin předchozího dne. Odhlášky nebo změny varianty stravy (1,2,3) nahlašte: pondělí pátek: obědářka - tel. 736 514 402 vedoucí Pečovatelské služby

Více

Čtvrtek 1.10.2015. Pátek 2.10.2015. 01.10.2015 do 30.10.2015. Polévka 1 Polévka bramborová s krupkami zahuštěná. Polévka 1 Polévka drožďová

Čtvrtek 1.10.2015. Pátek 2.10.2015. 01.10.2015 do 30.10.2015. Polévka 1 Polévka bramborová s krupkami zahuštěná. Polévka 1 Polévka drožďová Čtvrtek 1.10.2015 Polévka bramborová s krupkami zahuštěná Polévka dršťková Králík na paprice, těstoviny Zeleninové smaženky, brambory, tatarská omáčka Vepřové na pepři, rýže pórková, okurkový salát s paprikami

Více

POKYNY PRO STABILIZACI VÁHY

POKYNY PRO STABILIZACI VÁHY POKYNY PRO STABILIZACI VÁHY Po dosažení cílové váhy (je dobré snížit váhu o 2 kila více, než je cílová váha) postupně navyšujeme energetický příjem tak, že celodenní jídelníček obohatíme o cca 200 kcal

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

od 02.05.2016 do 06.05.2016 Pondělí 2.5.2016 Úterý 3.5.2016 Středa 4.5.2016 Čtvrtek 5.5.2016 Pátek 6.5.2016

od 02.05.2016 do 06.05.2016 Pondělí 2.5.2016 Úterý 3.5.2016 Středa 4.5.2016 Čtvrtek 5.5.2016 Pátek 6.5.2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ROUDNICE N. L., ŠKOLNÍ 18 od.05.26 do.05.26 Pondělí 2.5.26 Úterý 3.5.26 Středa 4.5.26 Čtvrtek 5.5.26 Pátek 6.5.26 Medové kroužky,, Čaj šípkový (A:,05,,) gulášová (A:,,,,,,)

Více

zš trávníčkova, praha 13 - březen 2015

zš trávníčkova, praha 13 - březen 2015 zš trávníčkova, praha 13 - březen 2015 21. 5. 2015 Výběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Hrachová s luštěninovými kuličkami Rizoto z vepřového masa se sýrem, okurka Jahodové knedlíky s tvarohem Zapečené

Více

Pondělí 31.8.2015. Úterý 1.9.2015. Středa 2.9.2015. Čtvrtek 3.9.2015. Pátek 4.9.2015. 31.08.2015 do 02.10.2015

Pondělí 31.8.2015. Úterý 1.9.2015. Středa 2.9.2015. Čtvrtek 3.9.2015. Pátek 4.9.2015. 31.08.2015 do 02.10.2015 31.08.25 do..25 Pondělí 31.8.25 Úterý 1.9.25 Středa 2.9.25 Čtvrtek 3.9.25 Pátek 4.9.25 chléb s vaječnou pomazánkou, granko (obsahuje al.:,, Pol. koprová, kuřecí prsa po lucembursku, rýže, čaj (obsahuje

Více

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y www.1bow.cz tel. 585 378 012 OPTIMUM Návod k obsluze Verze 1.1 Dělící hlava TA 125 Návod pečlivě uschovejte pro další použití! OPTIMUM Dělící hlava 1 Rozsah aplikací Dělící hlava TA 125 se používá jako

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 14.10.2013

Více

SLANÝ DORT SLANÝ DORT PEČENÝ. Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí

SLANÝ DORT SLANÝ DORT PEČENÝ. Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí SLANÝ DORT Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí 1. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 1 vrchovatá lžíce flory, 1 plechovka

Více

IN 7335 Balanční podložka insportline Bumy BC700. Uživatelský manuál - CZ

IN 7335 Balanční podložka insportline Bumy BC700. Uživatelský manuál - CZ IN 7335 Balanční podložka insportline Bumy BC700 Uživatelský manuál - CZ Balanční podložka insportline Bumy BC700 přispívá k rozvoji koordinace pohybu, aktivizaci a posílení stabilizačních svalových partií

Více

Professional for your healthy cooking.

Professional for your healthy cooking. Professional for your healthy cooking. TITANOVÝ HRNEC Zesílené dno Primer - základní utěsňovací vrstva obsahující nanočástice titanu, které mají díky své tvrdosti mimořádnou odolnost vůči otěru Mezivrstva

Více

1 Káva mléčná Drink 1-Pol. fazolová Puding danone Omáčka žampionová

1 Káva mléčná Drink 1-Pol. fazolová Puding danone Omáčka žampionová Strana: 1 Po Káva mléčná Drink 1-Pol. fazolová Puding danone Omáčka žampionová 1 Káva mléčná Drink 1-Pol. fazolová Puding danone Omáčka žampionová Chléb Houska 1-Vepřové maso na slanine Rohlík Knedlíky

Více

Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida

Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida Verze č 2016 2. DIAGNOSA A TERAPIE 2.1 Jak se revmatická horečka diagnostikuje? Žádný konkrétní

Více

Pokud máte doma dítě s atopickým ekzémem, jistě pro vás není novinkou, že tímto onemocněním trpí každé páté dítě v Evropě.

Pokud máte doma dítě s atopickým ekzémem, jistě pro vás není novinkou, že tímto onemocněním trpí každé páté dítě v Evropě. Máme tu jaro a s ním, bohužel, zhoršení stavu většiny atopiků. Příroda se probouzí, tráva se zelená, první květiny a stromy kvetou a vzduch se alergeny jen hemží Co dělat s tím, aby to naši nejmenší přežili

Více

Skupina 1 chléb Pšeničná mouka, žitná mouka, voda, kmín, sůl

Skupina 1 chléb Pšeničná mouka, žitná mouka, voda, kmín, sůl Obj. číslo 000 00 007 0000 000 000 00 003 Výrobek Bítešský chléb pšen. žitný - krájený, balený - solený Bítešský chléb pšen. žitný - krájený, balený Chléb finský pšen. žitný - krájený, balený - krájený,

Více

Navrhovaná technická opatření vedoucí k šetrnějšímu provozu mateřských center s ohledem na dopady na životní prostředí

Navrhovaná technická opatření vedoucí k šetrnějšímu provozu mateřských center s ohledem na dopady na životní prostředí Navrhovaná technická opatření vedoucí k šetrnějšímu provozu mateřských center s ohledem na dopady na životní prostředí - návrh tzv. long listů jednotlivých mateřských center CMR BOBEŠ Rámcově bychom měli

Více

Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb. Pravidla. pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory

Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb. Pravidla. pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb Pravidla pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory 1 I. Základní ustanovení Domov Pod Lipami Smečno služba Denního stacionáře pro

Více

Jídelní lístek od pondělí 25.1.2016 do pondělí 29.2.2016

Jídelní lístek od pondělí 25.1.2016 do pondělí 29.2.2016 od 25.1.2016 do 29.2.2016 Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11.30 hodin následujícího dne. Odhlášky nebo změny varianty stravy (1,2,3) nahlašte: : obědářka - tel. 736 514 402 vedoucí Pečovatelské

Více

- ZO se zabývalo také přípravami oslav Dne obce. Ten by měl proběhnout v první polovině září. Termín bude upřesněn po dohodě s účinkujícími.

- ZO se zabývalo také přípravami oslav Dne obce. Ten by měl proběhnout v první polovině září. Termín bude upřesněn po dohodě s účinkujícími. Vážení občané Letošní první číslo se Vám dostává do rukou v době, kdy nám zima ukázala, že se ještě nechce vzdát své vlády. Snad to byl poslední záchvěv a my se budeme těšit z paprsků jarního sluníčka.všichni

Více

POLÉVKY Hovězí vývar s tyrolskými knedlíčky Polévka z růžičkové kapusty s paprikou a bramborem Francouzská cibulačka se sýrovým toastem

POLÉVKY Hovězí vývar s tyrolskými knedlíčky Polévka z růžičkové kapusty s paprikou a bramborem Francouzská cibulačka se sýrovým toastem Pondělí 15. září Hovězí vývar s tyrolskými knedlíčky Polévka z růžičkové kapusty s paprikou a bramborem Listový salát s grilovanou zeleninou a hoblinkami parmazánu Uzená krkovička s dušeným kysaným zelím

Více

Zbytečné kalorie pryč!

Zbytečné kalorie pryč! www.jogadnes.cz Zbytečné kalorie pryč! Odlehčený jídelníček, vhodné recepty a mnoho tipů na odstranění přebytečných kalorií s výživovou poradkyní Janou Altnerovou. 1. Snažte se jíst kvalitně. Pokud vás

Více

Perfektní v nízké spotřebě energie. green

Perfektní v nízké spotřebě energie. green green Perfektní v nízké spotřebě energie FOTO PIATTO DA FARE NUOVA da decidere tipo di piatto Vždy přináší na stůl perfektní výsledek. Ze zkušeností společnosti Lainox přichází nový Heart Green, ekologicky

Více

Skupina 1 Chléb Pšeničná mouka, žitná mouka, voda, kmín, sůl. Obj. číslo. Trvanl. (den) Složení surovin. (g)

Skupina 1 Chléb Pšeničná mouka, žitná mouka, voda, kmín, sůl. Obj. číslo. Trvanl. (den) Složení surovin. (g) Složení výrobků pro odběratele Jeřábkovy pekárny s.r.o. Růžová 4, 9 0 Velká Bíteš IČO: 878, DIČ: CZ878 tel.: 9, fax: 0, e-mail: info@jepe.cz www.jerabkovapekarna.cz Obj. číslo 000 00 007 0000 000 000 00

Více

Výživa člověka. Výživa a nutriční složky potravy. Mgr. Martina Pokorná

Výživa člověka. Výživa a nutriční složky potravy. Mgr. Martina Pokorná Výživa člověka Mgr. Martina Pokorná 1. hodina: Výživa a nutriční složky potravy 2. hodina: Výživová pyramida 3. hodina: Výživa dětí Výživa a nutriční složky potravy Výživa: významný faktor životního stylu

Více

Uzená krkovice vařená 2 Chléb Jablko 1-Španělský ptáček margarinem Broskev Chléb s máslem Pomazánka z olejovek 1-Rýže dušená čaj ovocný zelenina

Uzená krkovice vařená 2 Chléb Jablko 1-Španělský ptáček margarinem Broskev Chléb s máslem Pomazánka z olejovek 1-Rýže dušená čaj ovocný zelenina Strana: 1 So Kakao 1-Pol. pórková Smetánek Párek dietní 1 Rohlík s rostlinným margarinem Banán 1-Kuře pečené Rohlík Chléb 1-Brambory - příloha čaj ovocný Hořčice 1-Okurkový salát Ne Káva mléčná Voda se

Více

OTÁZKY K ÚSTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM 2012

OTÁZKY K ÚSTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM 2012 Obor: Kuchař číšník se zaměřením na kuchyň 65 51 H/ 01 školní rok 2011 2012 1 a) Česká kuchyně uveďte nejžádanější a nejznámější pokrmy této kuchyně. Sestavte menu o čtyřech chodech včetně technologických

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. 2. květen 2016-6. květen 2016. šišky se strouhánkou, 1,3, nápoj. chléb se sýrovou pomazánkou, kakao 1,3,7 polévka

JÍDELNÍ LÍSTEK. 2. květen 2016-6. květen 2016. šišky se strouhánkou, 1,3, nápoj. chléb se sýrovou pomazánkou, kakao 1,3,7 polévka pondělí 2. květen 2. květen 2016-6. květen 2016 chléb s rybí pomazánkou, bílá káva 1,3,4,7 čočková, chléb 1,3,7 šišky se strouhánkou, 1,3, chléb s vaječnou pomazánkou, čaj 1,3,7 úterý 3. květen chléb se

Více

kapitola 16 poznámky ke kapitole

kapitola 16 poznámky ke kapitole K A P I T O L A 16 PŘÍPRAVKY Z MASA, RYB NEBO KORÝŠŮ, MĚKKÝŠŮ NEBO JINÝCH VODNÍCH BEZOBRATLÝCH Poznámky 1. Do této kapitoly nepatří maso, droby, ryby, korýši, měkkýši nebo jiní vodní bezobratlí, připravení

Více

KRMIVA ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU - CHARAKTERISTIKA A VYUŽITÍ

KRMIVA ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU - CHARAKTERISTIKA A VYUŽITÍ Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta KRMIVA ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU - CHARAKTERISTIKA A VYUŽITÍ Seminární práce Duben 2005 Romana Zemanová Upravil: Ing. Jan Doležal Obsah Úvod..

Více

Vaříme s babičkami. Str. 1

Vaříme s babičkami. Str. 1 Str. 1 2 kg brambor 1 kg kysaného zelí 1 kg uzené maso 1 kg polohrubé mouky 1 sádlo 2 vajíčka cukr sůl Brambory oloupeme a nastrouháme. Přimícháme mouku, vajíčka a sůl. Těsto nesmí být tuhé. Do vařící

Více

U nás ušetříte každý den!

U nás ušetříte každý den! U nás ušetříte každý den! max. 20 ks /1 den Jihočeský jogurt 200 g = 7,45 Kč 14 90-28 % 20,90/ Zlatá kukuřice Bonduelle 170 g = 8,50 Kč 11 90-38 % 19,50/ Recept týdne Krolewski 45% v supermarketech s obsluhovaným

Více

SEZNAM ALERGENŮ dle směrnice 1169/2011 EU

SEZNAM ALERGENŮ dle směrnice 1169/2011 EU SEZNAM ALERGENŮ dle směrnice 1169/2011 EU číslo alergenu 1 Obiloviny obsahující lepek 2 Korýši a výrobky z nich 3 Vejce a výrobky z nich 4 Ryby a výrobky z nich 5 Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky

Více

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 01.02.2016 do 05.02.2016

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 01.02.2016 do 05.02.2016 Od 01.02.2016 do 05.02.2016 Polentová kaše, čaj (1,7) 01.02. Polévka zeleninová s fazolemi(1) 1. Přírodní roštěná, jasmínová rýže(1) sirup, voda 2. Cuketový nákyp s rajčaty, vařené brambory(1,3,7), sirup,

Více

V součinnosti se zřizovatelem školní jídelny realizujeme průzkum za účelem zvýšení kvality a komfortu stravovaní ve školních jídelnách.

V součinnosti se zřizovatelem školní jídelny realizujeme průzkum za účelem zvýšení kvality a komfortu stravovaní ve školních jídelnách. V součinnosti se zřizovatelem školní jídelny realizujeme průzkum za účelem zvýšení kvality a komfortu stravovaní ve školních jídelnách. První stranu vyplní rodič, další část vyplní dítě společně s rodičem

Více

Rehabilitace u dětí s DMD X J A N S K A A @ S E Z N A M. C Z

Rehabilitace u dětí s DMD X J A N S K A A @ S E Z N A M. C Z Rehabilitace u dětí s DMD M G R. A N N A J Á N S K Á X J A N S K A A @ S E Z N A M. C Z Období diagnostiky a nejčastější projevy Nejčastěji mezi 3. 5. rokem života První známky patrné již od narození:

Více

Jednotlivé DUMy jsou k dispozici u zástupce ředitele pí. Bc. Marie Baštové. druh výukového materiálu

Jednotlivé DUMy jsou k dispozici u zástupce ředitele pí. Bc. Marie Baštové. druh výukového materiálu Jednotlivé DUMy jsou k dispozici u zástupce ředitele pí. Bc. Marie Baštové. Projekt: Moderní výuka ve škole Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1031 Vypracoval: LENKA REJZKOVÁ Předmět: Český jazyk a literatura

Více