Směrnice o obětech trestných činů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Směrnice o obětech trestných činů"

Transkript

1 CENTRE FOR EUROPEAN CONSTITUTIONAL LAW THEMISTOKLES AND DIMITRIS TSATSOS FOUNDATION Victims Protection eu Protecting Victims Rights in the EU: The theory and practice of diversity of treatment during the criminal trial Směrnice o obětech trestných činů Ochrana obětí v přípravném řízení, v průběhu trestního procesu a po jeho skončení je v popředí agendy Evropské komise. Rámcové rozhodnutí komise o postavení obětí v trestním řízení z roku 2001 stanovilo minimální standardy týkající se práv a potřeb obětí v trestním řízení v rámci EU. Zprávy o implementaci rámcového rozhodnutí (z let 2004 a 2009) konstatovaly, že legislativa EU nebyla efektivní v zajištění adekvátní ochrany pro oběti napříč Evropskou unií. Směrnice 2012/29/EU ze dne 25. října 2012, kterou se zavádí minimální pravidla pro práva, podporu a ochranu obětí trestného činu a kterou se nahrazuje rámcové rozhodnutí Rady 2001/220/SVV ( Směrnice o obětech ) tuto ochranu zlepšuje, nejen tím, že je nyní zakotvena ve směrnici, ale také tím, že staví na poznatcích získaných při aplikaci rámcového rozhodnutí a v neposlední řadě zavedením nových práv. Směrnice byla přijata v listopadu 2012, nahradila rámcové rozhodnutí a vytváří nový rámec, který upravuje uznání, šetrné zacházení, ochranu a podporu obětí a jejich přístup ke spravedlnosti. Termín pro transpozici směrnice vyprší 16. listopadu Směrnice o obětech uznává potřebu obětí být chráněny jako jednotlivci a zavádí čtyři základní kategorie opatření: a) Opatření vztahující se k respektujícímu zacházení a uznání jako oběti; tato opatření se týkají uznání jednotlivce jako oběti a šetrného zacházení s ním/s ní v rámci justice a ve společnosti; b) Opatření zaměřená na ochranu před ponižováním, odplatou a další újmou ze strany obviněného nebo podezřelého a před újmou v průběhu trestního vyšetřování a soudního řízení; c) Podpůrná opatření za účelem poskytnutí bezprostřední pomoci po spáchání trestného činu, dlouhodobé fyzické a psychologické asistence a praktické asistence v průběhu řízení, aby oběť byla schopna pochopit jeho jednotlivé aspekty a aby došlo ke snížení jejího utrpení; d) Opatření k zajištění přístupu obětí ke spravedlnosti v širším smyslu a e) Opatření za účelem odškodnění a navrácení do původního stavu, buď prostřednictvím finančních kompenzací ze strany státu, nebo od pachatele.

2 Projekt Realizátorem projektu Ochrana práv obětí v EU: teorie a praxe rozdílů v zacházení v průběhu trestního procesu (JUST/2011/JPEN/AG/2919) je Centrum pro Evropské ústavní právo Nadace Themistokla a Dimitrise Tsatsose ( ve spolupráci s Institutem pro pokročilé právní studie, Školou pokročilých studií Univerzity v Londýně ( Projekt se prostřednictvím komparativní analýzy zaměřil na specifický právní a institucionální rámec účinný v jednotlivých členských státech ve vztahu k tématům obsaženým ve směrnici, s cílem identifikovat potencionální očekávané nedostatky v implementaci a efektivitě směrnice. Konkrétním cílem projektu bylo: a) vytvořit seznam legislativních opatření, institucí a praktik, které vytvoří znalostní základnu pro implementaci směrnice, b) vytvořit seznam opatření určených na podporu obětí, identifikaci zranitelných obětí a ke zlepšení ochrany v průběhu trestního procesu, c) pokusit se o identifikaci využitelnosti opatření směrnice k řešení specifických problému ve členských státech, d) pokusit se identifikovat potencionální nedostatky v implementaci a efektivitě směrnice. Výsledkem projektu je komparativní zpráva a konkrétní doporučení pro efektivní implementaci směrnice, a to jak z pohledu Evropské komise, tak pro členské státy. Metodologie Na projektu se podílel tým národních expertů z 27 členských zemí EU a koordinační tým 5 expertů. Studie obsahuje dvě různé úrovně sběru dat a analýzy: a) sběr dat a jejich analýza na národní úrovni (národní experti) a b) komparativní analýza provedená na základě národních zpráv. Národní zprávy Národní zprávy se skládají z narativní analýzy politik, legislativy a sekundárních zdrojů (analýza sekundárních zdrojů) a omezeného počtu kvalitativních dat shromážděných prostřednictvím malého počtu rozhovorů (3 4) s policisty, státními zástupci, odborníky z praxe, neziskovými organizacemi a dalšími úřady, které se zabývají obětmi trestných činů. Cílem komparativní zprávy je identifikovat trendy v legislativních opatřeních na ochranu obětí ve členských státech EU ve vztahu k opatřením směrnice, posoudit jejich očekávanou efektivitu a učinit konkrétní doporučení ke zlepšení implementace a efektivnosti směrnice.

3 Hlavní zjištění: Hlavní zjištění komparativní analýzy jsou tato: Oběti: Nový aktér v systémech trestní justice Směrnice zavádí hluboké změny v základech a fungování systémů trestní justice. V některých evropských zemích jsou systémy trestní justice postaveny okolo obviněného a jeho/jejích práv. Tyto systémy se nyní budou muset stát polycentrickými a vytvořit prostor pro dalšího aktéra s odlišnými potřebami a ve většině případů jasnou rolí. Hlavní výzvou pro členské státy je jasné vymezení role obětí ve všech fázích trestního procesu. Ale kdo je oběít? Odpověď na základní otázku kdo je obětí? není zcela jasná. Komplikace vyvstávají ze skutečnosti, že pojem oběť je používán jako obecný termín ve směrnici a dále je užíván v mnoha národních právních řádech s různými významovými nuancemi. Další komplikací je, že národní právo často používá další termíny, které se vztahují k pojmu oběť či se s tímto pojmem částečně překrývají. To je potencionálním zdrojem obtíží, jelikož vztah mezi jednotlivými termíny není vždy evidentní či jasný. Základním předpokladem pro efektivitu směrnice je jasná definice toho, kdo je považován za oběť v národním právním řádu a vztah této osoby k ostatním aktérům v systému kriminální justice. Nová mentalita v poskytování ochrany: osobní přístup a holistické služby Směrnice zavádí nový logický základ, který provází služby nabízené obětem: potřebu individuálního posouzení potřeby ochrany a individualizovaného zacházení a potřebu holistických ochranných opatření před začátkem trestního procesu a v jeho průběhu. Tyto dva pilíře nejsou dostatečně reflektovány v národní legislativě a praxi: členské státy buď mechanismy k posouzení situace vůbec nemají, nebo je omezují na zvláštní, zranitelné skupiny a současně převládá zmatek s ohledem na ochranná opatření určená svědkům a dalším aktérům. Souhrnně vzato, soudě podle současného stavu, zdá se, že osobní přístup a holisticky pojaté služby nejsou přímo a bezpodmínečně propojeny se statusem oběti. Zajištění takovéto jasné vazby je hlavní výzvou pro účinnou implementaci Směrnice o obětech. Jednotné standardy podpory a ochrany? Služby na podporu obětí se v jednotlivých členských státech poměrně liší: pohybují se od neexistujících přes ty nejzákladnější až po velmi pokročilé. Metody dodání služeb, jejich struktura a organizace jsou také velmi různé. Při současném stavu, kdy existují extrémní rozdíly mezi službami, poskytovateli a stability financování by harmonizace jednotlivých služeb byla utopií. Přesto e otřeba, aby členské

4 státy jasně stanovily postup, kterým bude dosaženo minimálních standardů zavedených směrnicí v oblasti poskytování služeb obětem a takto postupně směřovaly ve střednědobém a dlouhodobém výhledu ke sjednocené ochraně napříč Evropou. Pes je zakopán ve financích Několik práv obsažených ve směrnici vyžaduje investice a má dopady do nákladů, buď pokud jde o nutnou infrastrukturu nebo o nutnost vytvoření fondů ke zřízení, udržení nebo nákupu služeb. Pes není zakopán v detailu, ale ve financích. Ochrana obětí nemůže být opomíjena kvůli omezeným financím nebo jiným prioritám. Pro účinnost směrnice je v tomto směrů důležitým požadavkem, aby členské státy vyčlenily fondy pro její implementaci. Práva obětí se musí infiltrovat do praxe odpovědných úřadů Některé členské státy nepřiznávají obětem práva do takového detailu, jak to upravuje směrnice. Efektivní implementace směrnice jde nicméně nad rámec formální transpozice jejích ustanovení a vyžaduje, aby se práva obětí infiltrovala do každodenní praxe policie, státních zastupitelství a všech ostatních orgánů pracujících s obětmi. Toto je v praxi jednou z nejdůležitějších výzev pro efektivní implementaci směrnice, která vyžaduje konsistentní monitoring situace v terénu, včetně zjišťování zpětné vazby od samotných obětí. Zajištění povědomí o právech Práva obětí jsou v současné době obsažena v několika právních nástrojích na národní úrovni, často s různou právní a praktickou relevancí. Tato různorodost a zlomkovitost může být na překážku jak povědomí o právech ze strany obětí, tak jejich efektivnímu uplatňování u příslušných orgánů. Pro členské státy je důležité, aby zajistily, v souladu s jejich legislativní kulturou a tradicemi, koherentní a přístupný legislativní rámec a adekvátní povědomí příslušných osob (zejména obětí) o příslušné legislativě. Jednotná kultura pro aktéry a instituce Ochrana a podpora obětí se dotýká řady institucí, včetně policie, státních zástupců, služeb pro podporu obětí, zdravotních služeb atd. Tito aktéři musí fungovat koordinovaně, aby dostáli dvojí výzvě: nabídnout adekvátní úroveň ochrany a podpory na straně jedné a zajistit efektivitu nákladů na straně druhé. Efektivní implementace směrnice jde nad rámec společných školení a referenčních mechanismů a vyžaduje jednotnou kulturu při poskytování služeb u všech zainteresovaných aktérů, ať veřejných či soukromých.

5 Více o ochraně obětí v EU Webová stránka projektu představuje kompletní materiál týkající se ochrany obětí v 27 státech EU. Materiály obsahují legislativu, informace o legislativě a institucích v členských státech, národní zprávy, komparativní zprávu a závěrečná doporučení a shrnutí. Stránka je dostupná na: CENTRE FOR EUROPEAN CONSTITUTIONAL LAW THEMISTOKLES AND DIMITRIS TSATSOS FOUNDATION Kontaktujte nás Centrum evropského ústavního práva Akadimias 43, Atény, Řecko Tel: , , , , , Fax: centre@cecl.gr Prohlášení o odpovědnosti: Tento newsletter vznikl za finanční podpory Programu pro trestní právo Evropské unie. Jeho obsah je výlučnou zodpovědností Centra pro evropské ústavní právo Nadace Themistokla a Dimitrise Tsatsose a Institutu pro pokročilé právní studie Univerzity v Londýně a nemůže v žádném případě odrážet názory Evropské komise.

Zákon o obětech trestné činnosti. Tisková konference 11. 7. 2011

Zákon o obětech trestné činnosti. Tisková konference 11. 7. 2011 Tisková konference 11. 7. 2011 Hlavní cíle navrhované právní úpravy Sjednocení právní úpravy ochrany obětí. Posílení práv obětí a účinnější pomoc obětem. Zvýšení účasti vnějších subjektů (neziskových organizací

Více

Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic

Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic Petr Polák, Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv O které směrnice

Více

Strategický dokument se v současné době tvoří.

Strategický dokument se v současné době tvoří. Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.9 Elektronizace odvětví: ejustice Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra

Více

9997/16 vc/jhu 1 DG D 2B

9997/16 vc/jhu 1 DG D 2B Rada Evropské unie Brusel 9. června 2016 (OR. en) 9997/16 JAI 549 DROIPEN 107 COPEN 193 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 9. června 2016 Příjemce: Č. předchozího dokumentu:

Více

Role MŠMT v primární prevenci rizikového chování Pražské drogové fórum primární prevence, Praha 21. května 2014

Role MŠMT v primární prevenci rizikového chování Pražské drogové fórum primární prevence, Praha 21. května 2014 Role MŠMT v primární prevenci rizikového chování Pražské drogové fórum primární prevence, Praha 21. května 2014 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234

Více

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Projekt Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa:

Více

1. Nové provozní smlouvy (část B Návrhu)

1. Nové provozní smlouvy (část B Návrhu) Příloha č. 7: Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou komisí na Podmínkách přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí v programovacím období 2007 2013 předložených

Více

Představení projektu Metodika

Představení projektu Metodika Představení projektu Metodika přípravy veřejných strategií Strategické plánování a řízení v obcích metody, zkušenosti, spolupráce Tematická sekce Národní sítě Zdravých měst Praha, 10. května 2012 Obsah

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období 56. USNESENÍ

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období 56. USNESENÍ Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2006 5. volební období 56. USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti z 6. schůze konané dne 16. listopadu 2006 ke Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě,

Více

Úřední věstník EU: Databáze Pre-Lex:

Úřední věstník EU:  Databáze Pre-Lex: Z LEGISLATIVY Evropské unie Účelem této rubriky je podat přehled o vybraných významných právě připravovaných či již přijatých legislativních aktech Evropské unie, které mají z hlediska svého obsahu vazby

Více

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích konference pořádaná pod záštitou Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Praha, 17. 4. 2015 Filozofie změny:

Více

Evropská dimenze odborného vzdělávání

Evropská dimenze odborného vzdělávání Olomouc 3-4.2.2011 Evropská dimenze odborného vzdělávání Miroslav Procházka miroslav.prochazka@nuov.cz Konference projektu UNIV 2 KRAJE Cíl a struktura prezentace Cíl: informovat o aktuálním stavu představ

Více

Z LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE

Z LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE Z LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE Účelem této rubriky je podat přehled o vybraných významných právě připravovaných či již přijatých legislativních aktech Evropské unie, které mají z hlediska svého obsahu vazby

Více

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace)

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 272/B2 Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 1. Úvod 1.1. Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Materiál Strategie

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 20. 1. 2014 2014/2006(INI) NÁVRH ZPRÁVY o hodnocení soudnictví v oblasti trestního soudnictví a právního státu (2014/2006(INI))

Více

Projekt Metodika přípravy veřejných strategií. Akční plán aktivit v oblasti strategické práce na rok 2013

Projekt Metodika přípravy veřejných strategií. Akční plán aktivit v oblasti strategické práce na rok 2013 Projekt Metodika přípravy veřejných strategií Akční plán aktivit v oblasti strategické práce na rok 2013 Listopad 2012 Obsah Obsah... 2 1. Kontext vzniku akčního plánu... 3 2. Přehled aktivit... 4 3. Akční

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, 110 15 Praha 1 Kontaktní

Více

Dostupnost speciálních podpůrných služeb pro ženy s postižením, které byly vystaveny násilí JUST/2011/DAP/AG/3293

Dostupnost speciálních podpůrných služeb pro ženy s postižením, které byly vystaveny násilí JUST/2011/DAP/AG/3293 Dostupnost speciálních podpůrných služeb pro ženy s postižením, které byly vystaveny násilí JUST/2011/DAP/AG/3293 Směrnice pro identifikaci příkladů dobré praxe - bezbariérového přístupu k podpůrným službám

Více

2015/ Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí

2015/ Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí 2015/59778-311 Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí Dotaz: (ze dne 7. 10. 2015) Věc: Žádost podle zákona 106/1999 Sb. Norské fondy a sociálně právní ochrana dětí Žádám podle

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Blaník. VERZE 03 (aktualizace pro jednání členské schůze MAS Blaník,

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Blaník. VERZE 03 (aktualizace pro jednání členské schůze MAS Blaník, Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Blaník Pro období 2014 2020(5) VERZE 03 (aktualizace pro jednání členské schůze MAS Blaník, 29. 3. 2016) Příloha: ANALÝZA RIZIK ANALYZA RIZIK

Více

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Příloha k Rámcové politice Ministerstva financí pro oblast finančního trhu Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Realizace konkrétních opatření v rámci hlavních témat definovaných v části IV Rámcové

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE SOUHRN POSOUZENÍ DOPADŮ. Průvodní dokument k. návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE SOUHRN POSOUZENÍ DOPADŮ. Průvodní dokument k. návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.6.2011 SEK(2011) 687 v konečném znění PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE SOUHRN POSOUZENÍ DOPADŮ Průvodní dokument k návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o právu na

Více

Poradní výbor evropských prokurátorů

Poradní výbor evropských prokurátorů Rozhodnutím Výboru ministrů Rady Evropy dne 13. července 2005 vznikl nový orgán - Poradní výbor evropských prokurátorů - (dále jen CCPE ), který plní úlohu poradního orgánu Výboru ministrů Rady Evropy.

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Blaník

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Blaník Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Blaník Pro období 2014 2020(5) VERZE 05 (aktualizace po změně číslování opatření dle členské schůze 11. 10. 2016 a 26. 10. 2016) Příloha: ANALÝZA

Více

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry...

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry... Akční plán 2018 Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku 2025 Dne 11. října 2017 schválila vláda ČR svým usnesením č. 733 Koncepci rozvoje probace a mediace do roku 2025 (dále jen Koncepce

Více

Jedině za tohoto předpokladu bude umožněno financování z ERDF a FS v období

Jedině za tohoto předpokladu bude umožněno financování z ERDF a FS v období Příloha č. 6: Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou komisí na Podmínkách přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí v programovacím období 2014 2020 Pro zachovaní

Více

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ rok poté CESNET NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA, PRAHA JUDr. Soňa Matochová, Ph.D.

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ rok poté CESNET NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA, PRAHA JUDr. Soňa Matochová, Ph.D. OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ rok poté 21. 9. 2019 CESNET NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA, PRAHA JUDr. Soňa Matochová, Ph.D. OSNOVA TÉMATU I. Kontext, ve kterém se pohybujeme, - důvody pro vznik nové právní úpravy,

Více

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Projekt CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Posilování bipartitního dialogu v odvětvích Realizátor projektu: Konfederace

Více

Licence a podmínky pro sdílení dat podle INSPIRE - týká se také vás?!

Licence a podmínky pro sdílení dat podle INSPIRE - týká se také vás?! Úvodní seminář technické pracovní skupiny (TPS) licence a legislativa Licence a podmínky pro sdílení dat podle INSPIRE - týká se také vás?! 9.6. 2011 od 9:30 ČÚZK, Praha 8 Cíle semináře Umožnit setkání

Více

ČINNOSTI DOZORU NAD TRHEM ORGANIZACE A STRUKTURA

ČINNOSTI DOZORU NAD TRHEM ORGANIZACE A STRUKTURA ČINNOSTI DOZORU NAD TRHEM ORGANIZACE A STRUKTURA Strategie dozoru nad trhem Způsob, jakým je prováděn dozor nad trhem, je velmi ovlivněn souborem základních předpokladů a principů pokud jde o jeho postavení,

Více

DAPHNE III (2007-2013) Boj proti násilí

DAPHNE III (2007-2013) Boj proti násilí DAPHNE III (2007-2013) Boj proti násilí SEMINÁŘ KE KOMUNITÁRNÍM PROGRAMŮM PARDUBICE, 5. DUBNA 2011 Mgr. Barbora Holušová Ministerstvo vnitra, odbor prevence kriminality e-mail: barbora.holusova@mvcr.cz

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE

PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE Schváleno usnesení vlády ze dne 29. srpna 2012 č. 630, ve znění usnesení vlády ze dne 5. května 2014 č. 332, ve znění usnesení vlády ze

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci PRACOVNÍ DOKUMENT

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci PRACOVNÍ DOKUMENT EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 14. 3. 2014 PRACOVNÍ DOKUMENT o Agentuře Evropské unie pro justiční spolupráci v trestních věcech (Eurojust) Výbor pro

Více

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti,

Více

Komparativní analýza dostupnosti sociálních služeb pro osoby s PAS. 2. října 2018

Komparativní analýza dostupnosti sociálních služeb pro osoby s PAS. 2. října 2018 Komparativní analýza dostupnosti sociálních služeb pro osoby s PAS 2. října 2018 Analýza ČR Stručný design Cíle analýzy v ČR: Popis současné situace v ČR Příčiny nedostupnosti služeb pro lidi s PAS+ průběh:

Více

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Nový postup EU pro posílení právního státu CS CS Příloha I: Právní

Více

Stručný přehled twinningového projektu a jeho aktivit

Stručný přehled twinningového projektu a jeho aktivit Document no.: 2006-11-27/1 Stručný přehled twinningového projektu a jeho aktivit 1. Profil projektu Jednou z hlavních priorit České republiky je rozvoj trhu za účelem zvyšování efektivity veřejných investic

Více

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie)

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová sekce pro veřejnou správu a egovernment Seminář Příprava GeoInfoStrategie mezinárodní souvislosti

Více

Rada Evropské unie Brusel 16. listopadu 2016 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 16. listopadu 2016 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 16. listopadu 2016 (OR. en) 14465/16 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Generální sekretariát Rady Výbor stálých zástupců (část II)/Rada Č. předchozího dokumentu: 11996/1/16

Více

PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Oddělení R1 Registrace a transparentnost, GŘ pro hospodářskou soutěž

PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Oddělení R1 Registrace a transparentnost, GŘ pro hospodářskou soutěž PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Toto prohlášení se týká zpracování osobních údajů v rámci šetření týkajících se státní podpory a souvisejících úkolů ve společném zájmu, které provádí Komise. Údaje,

Více

Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Schváleno usnesením vlády ze dne 29. srpna 2012 č. 630, ve znění usnesení vlády ze dne 5. května 2014 č. 332. Statut Rady vlády pro nestátní

Více

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci PRACOVNÍ DOKUMENT

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci PRACOVNÍ DOKUMENT EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 06.07.2012 PRACOVNÍ DOKUMENT o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováváním osobních údajů a o volném pohybu

Více

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 Práva dítěte. Evropská unie podporuje práva dítěte v souladu s článkem 3 Smlouvy o Evropské unii. Tato práva jsou součástí základních

Více

Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení

Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Plk. JUDr. Václav KUČERA, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Zkušenosti

Více

Zjednodušené výběrové řízení na výběr dodavatele na komplexní zajištění evaluace projektu Návazná podpora zabydlených rodin programu Rapid Re-Housing

Zjednodušené výběrové řízení na výběr dodavatele na komplexní zajištění evaluace projektu Návazná podpora zabydlených rodin programu Rapid Re-Housing Zjednodušené výběrové řízení na výběr dodavatele na komplexní zajištění evaluace projektu Návazná podpora zabydlených rodin programu Rapid Re-Housing v organizaci IQ Roma servis, z.s. V Brně 10.04.2018

Více

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek Digitální ekonomika Rozsáhlá a postupná celospolečenská změna, spojená s digitalizací, internetem věcí, služeb a lidí; Nový způsob propojení

Více

Podpora dalšího vzdělávání personálu

Podpora dalšího vzdělávání personálu Zavedení rámců pro zajištění kvality v odborném vzdělávání a přípravě se stalo v současných letech prioritou. Poskytovatelé odborného vzdělávání a přípravy se v počátečních fázích zavádění svých přístupů

Více

Transformace a sloučení systému péče o ohrožené děti

Transformace a sloučení systému péče o ohrožené děti Transformace a sloučení systému péče o ohrožené děti Petr Nečas ministr práce a sociálních věcí 3. dubna 2008 Hlavní problém Ochrana dětí včr nedosahuje úrovně odpovídající úrovni vyspělých evropských

Více

Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů

Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Katedra veřejné a sociální politiky Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů Mgr. Kateřina Michlová Výsledky diplomové práce Osnova Kontext problematiky

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 153/28 16.6.2017 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2017/1013 ze dne 30. března 2017, kterým se stanoví jednotný formulář zprávy uvedený v článku 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 561/2006

Více

BEZPEČNÁ ŠKOLA globální

BEZPEČNÁ ŠKOLA globální BEZPEČNÁ ŠKOLA globální pohled na bezpečnost Konference 60 dní do GDPR Ministerstvo vnitra 26. března 2018 JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality MV ČR 1 Historie a východiska Hrozby a rizika,

Více

Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií kvality plánování sociálních služeb

Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií kvality plánování sociálních služeb Vyhodnocení komunitního plánování na Rokycansku z hlediska kritérií Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií plánování sociálních služeb Zpracovatel:

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 30.5.2008 SEK(2008)1944 PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE Průvodní dokument ke sdělení Směrem k evropské strategii pro elektronické soudnictví (e-justice) určenému

Více

Seznámení s projektem MPSV Podpora procesů v sociálních službách. Radek Suda Olympik hotel - konference 17. 4. 2003 Praha

Seznámení s projektem MPSV Podpora procesů v sociálních službách. Radek Suda Olympik hotel - konference 17. 4. 2003 Praha Seznámení s projektem MPSV Podpora procesů v sociálních službách Radek Suda Olympik hotel - konference 17. 4. 2003 Praha Problematické sociální jevy a vliv sociálních služeb na jejich řešení (A2) Mapování

Více

Identifikace a elektronický podpis. Identifikace a geolokační technologie

Identifikace a elektronický podpis. Identifikace a geolokační technologie Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis Identifikace a geolokační technologie Virtuální identita - koncepce formy e-mailová adresa, avatar, IP adresa, el. podpis problém umělé vytvoření

Více

Garant karty projektového okruhu:

Garant karty projektového okruhu: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.5 Elektronizace odvětví: eeducation Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) L 306/32 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2016/1993 ze dne 4. listopadu 2016, kterými se stanoví zásady pro koordinaci hodnocení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)

Více

Veřejné projednání návrhu implementace Agendy 2030 v České republice

Veřejné projednání návrhu implementace Agendy 2030 v České republice Veřejné projednání návrhu implementace Agendy 2030 v České republice 29. listopadu 2017 10:00 12:00 Hrzánský palác Program jednání 10:00 10:10 Zahájení Mgr. Jan Mareš, ředitel Odboru pro udržitelný rozvoj

Více

INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY

INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY II. INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Zadání aktualizace Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR (SRUR) je aktuálně platným strategickým dokumentem,

Více

Zkvalitnění shromažďování informací o vysílání a o podmínkách pro vysílané pracovníky. Kristin Alsos & Anne Mette Ødegård

Zkvalitnění shromažďování informací o vysílání a o podmínkách pro vysílané pracovníky. Kristin Alsos & Anne Mette Ødegård Zkvalitnění shromažďování informací o vysílání a o podmínkách pro vysílané pracovníky Kristin Alsos & Anne Mette Ødegård 2 Tato publikace vznikla v rámci projektu Vymáhání pracovních práv u vysílaných

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Stolové hory pro období Přílohy analýza rizik

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Stolové hory pro období Přílohy analýza rizik Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Stolové pro období 2014 2020 Přílohy analýza Strategie komunitně vedeného místního rozvoje 2014 2020: Přílohy 2 Strategie komunitně vedeného

Více

Návrh SMĚRNICE RADY,

Návrh SMĚRNICE RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.7.2010 KOM(2010)381 v konečném znění 2010/0205 (CNS) Návrh SMĚRNICE RADY, kterou se mění Směrnice 2008/9/ES, kterou se stanoví prováděcí pravidla pro vrácení daně z přidané

Více

Agenda zprostředkování řešení konfliktu

Agenda zprostředkování řešení konfliktu Agenda zprostředkování řešení konfliktu Statistika PMS + Kvantitativní monitoring ZRK 2012 / 2013 Č. j.: Spr 00196/2014-022-2 Agenda dospělých (18 +) Zprostředkování řešení konfliktu Teoretický rámec Činnosti

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 393 ze dne 18.06.2013. Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 393 ze dne 18.06.2013. Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3 č.j.: 416/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 393 ze dne 18.06.2013 Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3 Zastupitelstvo městské části I. b e r e

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 12 ze dne 3. prosince 2008 k Evaluačnímu plánu Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie)

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie) Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, koordinátorka projektu Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie týkající se postoje Rady k přijetí

Více

Evropský sociální dialog: Multisektorové pokyny týkající se násilí a obtěžování ve vztahu k práci, způsobované třetími stranami.

Evropský sociální dialog: Multisektorové pokyny týkající se násilí a obtěžování ve vztahu k práci, způsobované třetími stranami. Evropský sociální dialog: Multisektorové pokyny týkající se násilí a obtěžování ve vztahu k práci, způsobované třetími stranami. EU, UNI europa, ETUCE, HOSPEEM, CEMR, EFEE, EuroCommerce, CoESS (I) Úvod

Více

Národní strategie ochrany práv dětí Právo na dětství

Národní strategie ochrany práv dětí Právo na dětství Národní strategie ochrany práv dětí Právo na dětství Mgr. Kristýna Jůzová Kotalová, 22. listopadu 2017, Praha Systémový projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí Transformace

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti Realizace všech zákonných

Více

Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné

Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné 3.10.2012 Evropské trestní právo prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc. Jaroslav.Fenyk@law.muni.cz Základní pojmy Europeizace

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 21.6.2019 COM(2019) 270 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o ustanoveních směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2302 ze dne 25. listopadu 2015 o souborných

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/7. Pozměňovací návrh. Vicky Ford za skupinu ECR

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/7. Pozměňovací návrh. Vicky Ford za skupinu ECR 25.11.2014 B8-0286/7 7 Bod 1 1. vyzývá členské státy a Komisi, aby se prostřednictvím trvalé snahy o provádění a vymáhání stávajících předpisů, jakožto součásti zastřešující strategie, zaměřily na existující

Více

Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě

Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě VYTVOŘENÍ INDIVIDUÁLNÍHO PLÁNU PÉČE O DÍTĚ V okamžiku, kdy sociální pracovnice a přizvaní odborníci a organizace dokončili

Více

Mezinárodní asociace prokurátorů

Mezinárodní asociace prokurátorů Mezinárodní asociace prokurátorů Standardy profesionální odpovědnosti a prohlášení základních povinností a práv prokurátorů přijaté Mezinárodní asociací prokurátorů dne 23. dubna 1999 ÚVOD Mezinárodní

Více

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020 Manažerské shrnutí 1 Výstup zpracovaný k datu: 10. 2. 2014, aktualizace k 7.5. 2014 Zpráva zpracována pro: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 Dodavatel: HOPE-E.S.,

Více

Výbor pro právní záležitosti NÁVRH STANOVISKA

Výbor pro právní záležitosti NÁVRH STANOVISKA EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 14. 12. 2010 2010/0199(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro právní záležitosti pro Hospodářský a měnový výbor k návrhu směrnice Evropského parlamentu

Více

V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC. Vážený pane vedoucí,

V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC. Vážený pane vedoucí, V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC Vážený pane vedoucí, dne 10. července 2008 obdržel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen Úřad") dopis Evropské komise (dále jen Komise ) ze

Více

Návrh NAŘÍZENÍ RADY,

Návrh NAŘÍZENÍ RADY, Ref. Ares(2018)2964154-06/06/2018 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 31.5.2018 COM(2018) 371 final 2018/0219 (APP) Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se rozšiřuje použitelnost nařízení (EU) č..../2018, kterým se zavádí

Více

Právo Evropské unie 2. Prezentace 1 2015

Právo Evropské unie 2. Prezentace 1 2015 Právo Evropské unie 2 Prezentace 1 2015 ES a EU Evropská společenství původně tři Společenství 1951 ESUO (fungovalo v období 1952 2002) 1957 EHS, ESAE (EHS od roku 1992 jen ES) Od vzniku ES si tato postupně

Více

Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR

Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D. Katedra sociální práce, FF UK, Praha Kontakt: hana.pazlarova@ff.cuni.cz Katedra sociální práce provedla v letech

Více

OSOBNÍ ÚDAJE GDPR ROK POTÉ

OSOBNÍ ÚDAJE GDPR ROK POTÉ OSOBNÍ ÚDAJE 2019 - GDPR ROK POTÉ 15. 5. 2019 PRAHA Economia Events JUDr. Soňa Matochová, Ph.D. OSNOVA TÉMATU I. Kontext, ve kterém se pohybujeme, - důvody pro vznik nové právní úpravy, role základních

Více

Vytváření standardů pro orgány pro rovné zacházení

Vytváření standardů pro orgány pro rovné zacházení 2016 CZ Vytváření standardů pro orgány pro rovné zacházení PRACOVNÍ DOKUMENT SÍTĚ EQUINET ÚVOD EQUINET, EVROPSKÁ SÍŤ ORGÁNŮ PRO ROVNÉ ZACHÁZENÍ Equinet, evropskou síť orgánů pro rovné zacházení, tvoří

Více

Analýza finanční stability územních samosprávných celků

Analýza finanční stability územních samosprávných celků Analýza finanční stability územních samosprávných celků Červen 2015 Současná situace V poslední době roste potřeba činit korporátní rozhodnutí v prostředí veřejné služby a regulace, která se týkají zejména:

Více

A. Blokový grant. D. Fond na stipendia. 1. Definice a účel. 2. Výběr Zprostředkujícího subjektu Blokového grantu. Pracovní překlad

A. Blokový grant. D. Fond na stipendia. 1. Definice a účel. 2. Výběr Zprostředkujícího subjektu Blokového grantu. Pracovní překlad Příloha 3: Pravidla a postupy pro Blokové granty, Fond na přípravu projektů, Fond technické asistence a Fond na stipendia v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce Příloha 3 tvoří nedílnou součást Rámcové

Více

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI Obsah prezentace Digitální Česko Nedotační opatření na podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací Národní plán pro gigabitovou společnost Digitální

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o podpisu Dodatkového protokolu k Úmluvě Rady Evropy o předcházení terorismu (CETS č. 196) jménem Evropské unie

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o podpisu Dodatkového protokolu k Úmluvě Rady Evropy o předcházení terorismu (CETS č. 196) jménem Evropské unie EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.6.2015 COM(2015) 291 final 2015/0130 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o podpisu Dodatkového protokolu k Úmluvě Rady Evropy o předcházení terorismu (CETS č. 196) jménem Evropské

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornag5f6txe) ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornag5f6txe) ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU VIII. ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Navrhovaný právní předpis ČR Odpovídající předpis EU Ustanovení novely zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů

Více

Transformace péče o ohrožené děti a mládež: Aktuální trendy v systému péče o ohrožené děti 25. 2. 2015

Transformace péče o ohrožené děti a mládež: Aktuální trendy v systému péče o ohrožené děti 25. 2. 2015 Transformace péče o ohrožené děti a mládež: Aktuální trendy v systému péče o ohrožené děti 25. 2. 2015 Pardubice Národní strategie ochrany práv dětí a související AKČNÍ PLÁN K NAPLNĚNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE

Více

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA JUSTICE

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA JUSTICE VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA JUSTICE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Aktivita 3 Evaluace a monitoring. Seznam plánovaných evaluací, jejich témat a cílů

Aktivita 3 Evaluace a monitoring. Seznam plánovaných evaluací, jejich témat a cílů Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). Výzva č. 02_17_047 pro Místní akční plány rozvoje vzdělávání II Aktivita

Více

Seznam úkolů pro rok 2011

Seznam úkolů pro rok 2011 Seznam úkolů pro rok 2011 I. Úvod Toto je pátý veřejný seznam úkolů evropského inspektora ochrany údajů jako poradce v oblasti návrhů právních předpisů EU a souvisejících dokumentů. Seznam úkolů je součástí

Více

Souhrn zásad dobré praxe pro aktéry v regionech

Souhrn zásad dobré praxe pro aktéry v regionech greengain project Grant Agreement n 646443 Souhrn zásad dobré praxe pro aktéry v regionech 22.05.2017 This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY,

Návrh ROZHODNUTÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.9.2014 COM(2014) 559 final 2014/0258 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY, kterým se členské státy zmocňují, aby v zájmu Evropské unie ratifikovaly protokol z roku 2014 k Úmluvě

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI

POLITIKA SOUDRŽNOSTI JEDNOTNÝ UDRŽITELNÝ ROZVOJ MĚST POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014-2020 Evropská komise v říjnu roku 2011 přijala legislativní návrhy na politiku soudržnosti pro období od roku 2014 do roku 2020 Tento infolist

Více

SMART HOME CARE: PRAHA 7 A

SMART HOME CARE: PRAHA 7 A SMART HOME CARE: PRAHA 7 A TRIANGULUM PROJEKT Veronika Kandusová (veronika.kandusova@cvut.cz) www.uceeb.cz Domácí péče a participativní přístup 1 20 TRIANGULUM PROJEKT H2020 projekt Praha: následnické

Více

Podpora profesionálních sociálních služeb - standardy kvality a etické pokyny pro poskytovatele služeb

Podpora profesionálních sociálních služeb - standardy kvality a etické pokyny pro poskytovatele služeb Podpora profesionálních sociálních služeb - standardy kvality a etické pokyny pro poskytovatele služeb Brno, 20.3.2018 Herbert Paulischin herbert.paulischin@liwest.at Východiska Evropský pilíř sociálních

Více

Obecné pokyny pro používání identifikačních kódů právnických osob

Obecné pokyny pro používání identifikačních kódů právnických osob EIOPA(BoS(14(026 CS Obecné pokyny pro používání identifikačních kódů právnických osob EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Více

Zavedení modelu Evropské nadace pro řízení kvality (EFQM) do policejního vzdělávání

Zavedení modelu Evropské nadace pro řízení kvality (EFQM) do policejního vzdělávání Zavedení modelu Evropské nadace pro řízení kvality (EFQM) do policejního vzdělávání PaedDr. Jan Vykoukal Odbor vzdělávání a správy policejního školství MV Východiska Usnesení vlády ČR č. 458/2000, které

Více