Váš partner ve světě vysokorychlostních sítí Bezpečnostní a monitorovací řešení pro sítě do 10 Gb/s

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Váš partner ve světě vysokorychlostních sítí Bezpečnostní a monitorovací řešení pro sítě do 10 Gb/s"

Transkript

1 FlowMon pluginy Pluginy FlowMon umožňují rozšířit funkcionalitu FlowMon sondy/kolektoru. Poskytují pokročilé analýzy NetFlow statistik a centralizovaný automatizovaný dohled nad dostupností a výkonností počítačů a služeb v síti. FlowMon Reporter Invea FlowMon Reporter (dále jen IFR) je rozšiřující modul pro FlowMon sondy a kolektory. Umožňuje zobrazovat přehledné statistiky o provozu na síti v podobě koláčových a průběhových grafů a tabulek. Jeho používání nevyžaduje technickou znalost problematiky sítí, přitom poskytuje všechny informace potřebné pro kontrolu přístupů na servery v Internetu i ve vnitřní síti. Umožňuje sledování struktury provozu a používaných služeb, nalezení stanic nejvíce vytěžujících klíčové spoje, správné plánování kapacit linek a mnoho dalšího. Top reporty seznam stanic, služeb a konverzací dominujících v konkrétním provozu, zobrazený pomocí tabulky a koláčového grafu. Traffic reporty popisuje provoz za zvolené časové období, v grafu zobrazuje jeho intenzitu v čase a vypočítává základní statistiky o provozu včetně 95% percentilu. Každý uživatel si může vytvářet svou vlastní množinu reportů, které si skládá z množiny přednastavených kapitol obsahujících tabulky a grafy. Práce s reporty nevyžaduje žádné technické znalosti o počítačových sítích. Množina přednastavených kapitol může být rozšiřována správcem sítě nebo jiným technickým pracovníkem na základě požadavků uživatelů. Zasílání vybraných reportů za zvolené období na uživatele, možnost exportu do PDF, CSV FlowMon HTTP Logger Invea HTTP Logger (IHL) slouží ke snadnému a přehlednému zobrazení nešifrované webové komunikace na počítačové síti. Oproti stávajícím přístupům založených na NetFlow datech

2 uživatel získává nové informace o navštívených internetových doménách a webových serverech. Předdefinovaná sada reportů poskytuje vedení společnosti a správci sítě důležité informace o chování informačních systémů, využívání síťových zdrojů a reálném dodržování bezpečnostních politik. Ovládání IHL je intuitivní a uživatel volí pouze mezi jednotlivými typy reportů. Výstupy IHL jsou k dispozici přes webové rozhraní FlowMon sondy. Non-crypted web communication analysis. Analýza nešifrované web komunikace. Přehled nejnavštěvovanějších webových stránek ve vybraném časovém intervalu v podobě grafů a tabulek. Přehled nejvíce aktivních uživatelů a stránek, které navštěvují ve vybraném časovém intervalu v podobě grafů a tabulek. Vyhledání informací a statistik o http provozu podle zadané IP nebo URL adresy. FlowMon NAT Detective Zásuvný modul NAT Detektive je určen pro sondy FlowMon a slouží k rozšíření programového vybavení sondy. Modul umožňuje provádět odhalování NAT (Network Address Translation) zařízení v síti na základě rozšířených NetFlow dat z FlowMon sondy. Použití technologie NAT umožňuje přístup (maskování) více počítačů v síti pod jedinou IP adresou, což může představovat bezpečnostní hrozbu na počítačové síti. Webové rozhraní sondy zpřístupňuje správci sítě přehledný seznam detekovaných NAT zařízení v síti včetně detailního záznamu jejich chování v čase. Použití zásuvného modulu NAT Detektive na sondě FlowMon umožňuje unikátní a škálovatelné řešení pro odhalování skrytých připojení v síti a porušování bezpečnostních politik. Detekce NAT serverů.

3 Detekce všech počítačů ukrytých za NAT. Pro detekci použity NetFlow statistiky a informace o síťovém provozu. FlowMon Data Retention Invea Data Retention Plugin (IDR) slouží ke snadnému a přehlednému zobrazení výpisu komunikace na počítačové síti pro naplnění bodu vyhlášky č. 485/2005 (el. verze vyhlášky je ke stažení zde). Ovládání aplikace je přes webové rozhraní a výstupy IDR jsou k dispozici přes webové rozhraní. IDR se ve formě pluginu instaluje na sondu nebo kolektor. Splňuje legislativu podle vyhlášky 485/2005 o rozsahu provozních a lokalizačních údajů, době jejich uchování a formě a způsobu jejich předávání orgánům oprávěným k jejich využívání. Jednoduché uživatelské rozhraní. Statistiky posledních uživatelských požadavků. FlowMon ADS velmi zajímavý FlowMon ADS je moderní systém detekce anomálií a nežádoucích vzorů chování v síti založený na NetFlow datech. Hlavním cílem řešení je zvýšení vnější i vnitřní bezpečnosti počítačové sítě. Hlavní výhodu proti běžným IDS systémům představuje orientace na celkové chování zařízení na síti, což umožňuje reagovat na dosud neznámé nebo specifické hrozby, pro které není dostupná signatura. NetFlow v5/v9, podpora pro IPv4 a IPv6. Implementace standardu Bidirectional flows (RFC 5103). Budování dlouhodobých profilů chování zařízení na síti z pohledu poskytovaných a využívaných služeb, objemů provozu a komunikačních partnerů.

4 Předdefinovaná sada pravidel detekce nežádoucích vzorů chování provozní problémy, útoky, nežádoucí služby. Předdefinovaná sada pravidel detekce anomálií v síti jako např. změna chování zařízení v síti, odhalení nové služby v síti, atd. Přehledný dashboard s přímou indikací problémů v síti. Integrace nástrojů pro zíksávání dalších informací (DNS, WHOIS). Automatizované výstupy prostřednictvím u a formátu Syslog. Zabbix Zabbix je velmi silný monitorovací nástroj pro dohled nad síťovými prostředky (servery, počítači, přepínači, sondami, atd.) a službami jimi poskytovanými (pošta, www stránky, atd.). V případě výpadku síťového prostředku či služby umí systém poslat varování správcům systému či provést jiné definované akce, např. restartování problémové služby. Systém je jednoduše rozšiřitelný a umožňuje monitorovat širokou škálu zařízení. Konfigurace i vizualizace monitorovaných prvků jsou zpřístupněny pomocí webového rozhraní, které také umožňuje tvorbu uživatelských náhledů o stavech prvků v síti (dashboards). Více informací lze nalézt na stránách Zabbix. Možnost definice celé síťové topologie pro jednoduché sledování dostupnosti prvků, podpora auto-discovery. Monitorování síťových služeb (SMTP, POP3, HTTP, SSH, atd.). Monitorování systémových prostředků (vytížení procesoru, využití disku, atd.). Zasílání upozornění o zjištěných problémech ve formě u, nebo SMS. Vytváření statistik o výpadcích a dostupnostech služeb. Reportování, sledování trendů a monitorování SLA. Monitorování pomocí agentů či pomocí SNMP. Proaktivní monitoring s možností definici reakcí na události.

5 Caligare Flow Inspector Caligare Flow Inspector (CFI) je profesionální nástroj umožňující jednoduše zobrazovat základní statistiky a grafy. Disponuje propracovaným workflow, které zefektivní Vaši práci při analýze zachyceného provozu. Využívá pokročilých heuristických metod k automatické detekci anomálních stavů a útoků. Informuje o slabých místech, úzkých hrdlech datové propustnosti, bezpečnostních incidentech a problémech při směrování paketů ve váší síti. Umožňuje okamžitě pozorovat, co se v síti děje. Umožňuje zobrazit zajímavý provoz a různé síťové statistiky (top hosts, protocols, applications, conversations). Rozpoznání používaných aplikací a konkrétních uživatelů. Lokalizace různých síťových útoků (útoky typu denial-of-service, napadení červem atd.). Získání všech informací o síti v přehledném a intuitivním formátu. Analýza sítě bez potřeby hardwarových sond. Dosažení uvedených cílů bez potřeby vysokých investic. NetFlow Tracker NetFlow Tracker (NFT) od společnosti Fluke Networks je světově nejznámější produkt pro monitorování síťového provozu (mimo jiné doporučován i společností CISCO). Nástroj podporuje NetFlow, IPFIX, sflow, J-Flow i cflowd a vyznačuje se velmi vyspělým rozhraním pro vizualizaci síťových statistik, přičemž dále zahrnuje například podporu reportů nebo detekci anomálií. NFT je nabízen jako samostatná aplikace pro instalaci na server zákazníka nebo jako plugin s instalací na sondu či kolektor. Produkt je licencován v závislosti na počtu monitorovaných zařízení (sond či aktivních prvků).

6 Intuitivní ovládání bez nutnosti ručního vyplňování filtrů. Drill down přístup k analýze NetFlow dat. Rychlý přístup k hledaným údajům pomocí několika kliknutí. Grafické výstupy ve volitelné formě - koláčové grafy, průběhové grafy, tabulky. Možnost exportu výstupu do pdf, csv, xml. NFVis Free & NFVis Plus FlowMon sondy i kolektory automaticky zahrnují podporu pro NFVis inovativní prohlížeč NetFlow dat. Tento vizualizátor se instaluje jako klientská aplikace na libovolný počítač v místní síti a umožňuje podívat se do síťových statistik alternativním pohledem. Místo typicky využívaných grafů a tabulek jsou využity orientované grafy, kde uzly představují počítače a hrany vzájemnou komunikaci. Tyto hrany i uzly se obarvují podle hustoty síťové komunikace. NetFlow Visualizer je poskytován se systémem FlowMon jako doplněk zdarma bez nároku na technickou podporu. Volitelně je možné zakoupit verzi Plus s rozšířenou funkcionalitou a plnou zákaznickou podporou. NFVis Free Vizualizace TCP, UDP a ICMP provozu. Filtrace provozu na základě protokolů. Základní statistiky o datových přenosech vybraných zařízení. Získání informací z vybraných datových zdrojů (DNS, porty). NFVis Plus Vizualizace veškerého provozu. Filtrace provozu na základě protokolů, portů a IP adres. Detailní statistiky o datových přenosech vybraných zařízení. Získání informací z datových zdrojů relevantních pro oblast sítí (DNS, WHOIS, porty, ping, tracetoure, nmap). Intuitivní navigace v grafu prostřednictvím indikátorů komunikace. Kontaktujte nás, prosím, pro více informací.

FlowMon ADS 3. Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě. Pavel Minařík pavel.minarik@advaict.com

FlowMon ADS 3. Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě. Pavel Minařík pavel.minarik@advaict.com 3 Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě Pavel Minařík pavel.minarik@advaict.com Přehled produktu Plug-in pro řešení FlowMon Network Behavior Analysis Určen pro detekci provozních a bezpečnostních

Více

Novinky ve FlowMon 6.x/FlowMon ADS 6.x

Novinky ve FlowMon 6.x/FlowMon ADS 6.x Novinky ve FlowMon 6.x/FlowMon ADS 6.x FlowMon je kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí, které je založeno na technologii sledování IP toků (NetFlow/IPFIX/sFlow) a analýze chování

Více

Flow Monitoring & NBA. Pavel Minařík

Flow Monitoring & NBA. Pavel Minařík Flow Monitoring & NBA Pavel Minařík minarik@invea.cz Formulace zadání Zákazník požaduje řešení pro monitorování a analýzu provozu datové sítě Měření provozu v prostředí multi-10gbps infrastruktury Historie

Více

Flow monitoring a NBA

Flow monitoring a NBA Flow monitoring a NBA Kdy, kde a jak? Petr Špringl, Zdeněk Vrbka, Michal Holub springl@invea.cz, vrbka@invea.cz, holub@invea.cz Obsah Monitorování datových toků = Flow monitoring Flow monitoring a bezpečnost

Více

FlowMon Vaše síť pod kontrolou!

FlowMon Vaše síť pod kontrolou! FlowMon Vaše síť pod kontrolou! kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí Jiří Tobola tobola@invea.cz Váš partner ve světě vysokorychlostních sítí INVEA-TECH Česká společnost, univerzitní

Více

FlowMon novinky. Představení FlowMon verze 5.0. Petr Špringl springl@invea.cz

FlowMon novinky. Představení FlowMon verze 5.0. Petr Špringl springl@invea.cz FlowMon novinky Představení FlowMon verze 5.0 Petr Špringl springl@invea.cz Agenda Historická exkurze kdy a jak řešení FlowMon začínalo kam se řešení FlowMon posunulo FlowMon 4.x novinky z posledních měsíců

Více

Monitorování datových sítí: Dnes

Monitorování datových sítí: Dnes Monitorování datových sítí: Dnes FlowMon Friday, 29.5.2015 Petr Špringl springl@invea.com Obsah Monitorování datových toků = Flow monitoring Flow monitoring a bezpečnost sítě = Network Behavior Analysis

Více

FlowMon Vaše síť pod kontrolou!

FlowMon Vaše síť pod kontrolou! FlowMon Vaše síť pod kontrolou! kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí Jiří Tobola tobola@invea.cz Váš partner ve světě vysokorychlostních sítí Znáte do detailu svou síť? Víte

Více

FlowMon Vaše síť pod kontrolou

FlowMon Vaše síť pod kontrolou FlowMon Vaše síť pod kontrolou Kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí Michal Bohátka bohatka@invea.com Představení společnosti Český výrobce, univerzitní spin-off Založena 2007

Více

Jak ochráníte svoji síť v roce 2015? Michal Motyčka

Jak ochráníte svoji síť v roce 2015? Michal Motyčka Jak ochráníte svoji síť v roce 2015? Michal Motyčka motycka@invea.com Gartner doporučuje Gartner doporučuje monitorovat vnitřní síť pomocí Flow Monitoringu a NBA INVEA-TECH 2015 Přehled síťové bezpečnosti

Více

FlowMon Monitoring IP provozu

FlowMon Monitoring IP provozu WWW.TAKTIS.EU FlowMon Monitoring IP provozu Ing. Martin Ťupa 10. 03. 2016 Brno TAKTIS CZ s.r.o. Havlíčkovo nám. 152/4 Žďár nad Sázavou 591 01 Sídlo společnosti: Mezi Vodami 639/27, Praha 4 143 00 Reálná

Více

Firewall, IDS a jak dále? Flow monitoring a NBA, případové studie. Jiří Tobola INVEA-TECH

Firewall, IDS a jak dále? Flow monitoring a NBA, případové studie. Jiří Tobola INVEA-TECH Firewall, IDS a jak dále? Flow monitoring a NBA, případové studie Jiří Tobola INVEA-TECH INVEA-TECH Český výrobce řešení FlowMon pro monitorování a bezpečnost síťového provozu Desítky referencí na českém

Více

Advanced IT infrastructure control: Do it better, safer, easier and cheaper. FlowMon ADS 3. Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě

Advanced IT infrastructure control: Do it better, safer, easier and cheaper. FlowMon ADS 3. Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě Advanced IT infrastructure control: Do it better, safer, easier and cheaper FlowMon ADS 3 Nová generace řešení pro analýzu provozu datové sítě FlowMon ADS Přehled produktu Řešení pro automatickou analýzu

Více

Advanced IT infrastructure control: do it better, safer, easier and cheaper. FlowMon ADS Moderní řešení detekce průniků a anomálií

Advanced IT infrastructure control: do it better, safer, easier and cheaper. FlowMon ADS Moderní řešení detekce průniků a anomálií Advanced IT infrastructure control: do it better, safer, easier and cheaper FlowMon ADS Moderní řešení detekce průniků a anomálií Úvod Klíčové otázky Kolik stojí správa IT infrastruktury? Jaké jsou důsledky,

Více

NetFlow a NBA? FlowMon 7 umí mnohem více! (NPM, APM, VoIPM, packet capture) Petr Špringl springl@invea.com

NetFlow a NBA? FlowMon 7 umí mnohem více! (NPM, APM, VoIPM, packet capture) Petr Špringl springl@invea.com NetFlow a NBA? FlowMon 7 umí mnohem více! (NPM, APM, VoIPM, packet capture) Petr Špringl springl@invea.com Monitoring sítě Network visibility &security Perimeter security End point security Gartner doporučuje

Více

Firewall, IDS a jak dále?

Firewall, IDS a jak dále? Firewall, IDS a jak dále? Network security monitoring - FlowMon - kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí Jiří Tobola tobola@invea.cz Váš partner ve světě vysokorychlostních sítí

Více

Firewall, IDS a jak dále?

Firewall, IDS a jak dále? Firewall, IDS a jak dále? Network security monitoring - FlowMon - kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí Richard Štefíček steficek@invea.cz Váš partner ve světě vysokorychlostních

Více

Koncept. Centrálního monitoringu a IP správy sítě

Koncept. Centrálního monitoringu a IP správy sítě Koncept Centrálního monitoringu a IP správy sítě Koncept Centrálního monitoringu a IP správy sítě Společnost Novicom, společně se svým partnerem, společností INVEA-TECH, nabízí unikátní koncept Centralizovaného

Více

Kybernetické hrozby - existuje komplexní řešení?

Kybernetické hrozby - existuje komplexní řešení? Kybernetické hrozby - existuje komplexní řešení? Cyber Security 2015, Praha 19.2.2015 Petr Špringl springl@invea.com Bezpečnost na perimetru Firewall, IDS/IPS, UTM, aplikační firewall, web filtr, email

Více

Jak se měří síťové toky? A k čemu to je? Martin Žádník

Jak se měří síťové toky? A k čemu to je? Martin Žádník Jak se měří síťové toky? A k čemu to je? Martin Žádník Představení CESNET je poskytovatelem konektivity pro akademickou sféru v ČR Zakládající organizace jsou univerzity a akademi věd Obsah Motivace Popis

Více

FlowMon Vaše síť pod kontrolou!

FlowMon Vaše síť pod kontrolou! FlowMon Vaše síť pod kontrolou! kompletní řešení pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí Jiří Tobola tobola@invea.cz INVEA-TECH: od aplikovaného ICT výzkumu k podnikatelské příležitosti Váš partner

Více

Flow monitoring a NBA

Flow monitoring a NBA Flow monitoring a NBA Další krok pro zvýšení bezpečnosti počítačové sítě Petr Špringl springl@invea.cz Čím se zabýváme? Monitoring sítě správa, optimalizace, troubleshooting Máte přehled o síťových komunikacích

Více

FlowMon 8.0. Představení novinek v řešení FlowMon. Petr Špringl, Jan Pazdera {springl pazdera}@invea.com

FlowMon 8.0. Představení novinek v řešení FlowMon. Petr Špringl, Jan Pazdera {springl pazdera}@invea.com FlowMon 8.0 Představení novinek v řešení FlowMon Petr Špringl, Jan Pazdera {springl pazdera}@invea.com Přehled řešení FlowMon FlowMon Monitorování datových toků Bezpečnost (NBA) Záznam komunikace v plném

Více

Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě

Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě Implementace prostředí MoNet a AddNet Jindřich Šavel 31/5/2013 NOVICOM s.r.o. 2012 2013 Novicom All rights s.r.o. reserved. All rights reserved www.novicom.cz,

Více

Proč, kde a jak nasazovat flow monitoring a behaviorální analýzu

Proč, kde a jak nasazovat flow monitoring a behaviorální analýzu Proč, kde a jak nasazovat flow monitoring a behaviorální analýzu Motivační body Víte o všem co se děje ve Vaší síti? Jste si jistí bezpečnostní Vaší sítě? Je Vaše síť chráněna proti vnějším i vnitřním

Více

Detailní report nezávislého Network auditu pro FIRMA, s.r.o.

Detailní report nezávislého Network auditu pro FIRMA, s.r.o. Detailní report nezávislého Network auditu pro FIRMA, s.r.o. na základě výsledků měření sítě v období 01-02/2014. Digital Telecommunications s.r.o.. Obránců míru 208/12, Ostrava, 703 00 IČ: 00575810, DIČ:

Více

FlowMon ADS praktické aplikace a případové studie. Pavel Minařík INVEA-TECH, a.s.

FlowMon ADS praktické aplikace a případové studie. Pavel Minařík INVEA-TECH, a.s. FlowMon ADS praktické aplikace a případové studie Pavel Minařík INVEA-TECH, a.s. SNMP (monitoring) Monitoring sítě pouze na úrovni základních čítačů, chybí detailní informace Datové toky (next generation

Více

Flow monitoring a NBA: Kdy, kde, jak a proč? Petr Špringl springl@invea.cz

Flow monitoring a NBA: Kdy, kde, jak a proč? Petr Špringl springl@invea.cz Flow monitoring a NBA: Kdy, kde, jak a proč? Petr Špringl springl@invea.cz Čím se zabýváme? Monitoring sítě správa, optimalizace, troubleshooting Máte přehled o síťových komunikacích nejen do Internetu

Více

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema TIA na dosah SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě siemens.cz/sinema Současný stav bez SINEMA Serveru Simatic NET V13 SNMP OPC server - Dlouhodobý monitoring sítě průmyslového Ethernetu / Profinetu

Více

Kybernetické hrozby jak detekovat?

Kybernetické hrozby jak detekovat? Kybernetické hrozby jak detekovat? Ľuboš Lunter lunter@invea.com Cyber Security 2015 14.10.2015, Praha Flowmon Networks Česká společnost, univerzitní spin-off, spolupráce CESNET a univerzity, projekty

Více

Co se skrývá v datovém provozu?

Co se skrývá v datovém provozu? Co se skrývá v datovém provozu? Cyber Security 2014, Praha 22.10.2014 Petr Špringl springl@invea.com Moderní hrozby Společné vlastnosti? Nedetekováno AV nebo IDS 2010 Stuxnet 2011 Duqu 2012 Flame 2013?

Více

FlowMon. Představení FlowMon verze 7.0. Petr Špringl, springl@invea.com Jan Pazdera, pazdera@invea.com Pavel Minařík, minarik@invea.

FlowMon. Představení FlowMon verze 7.0. Petr Špringl, springl@invea.com Jan Pazdera, pazdera@invea.com Pavel Minařík, minarik@invea. FlowMon Představení FlowMon verze 7.0 Petr Špringl, springl@invea.com Jan Pazdera, pazdera@invea.com Pavel Minařík, minarik@invea.com Obsah FlowMon řešení co to je, co zahrnuje? FlowMon novinky posledních

Více

Analýza bezpečnostních rizik počítačové sítě pomocí NetFlow

Analýza bezpečnostních rizik počítačové sítě pomocí NetFlow Analýza bezpečnostních rizik počítačové sítě pomocí NetFlow Pavel Čeleda et al. Masarykova univerzita Ústav výpočetní techniky II. konference ČIMIB - 20. května 2009, Praha Část I Sledování a analýza provozu

Více

Flow monitoring a NBA

Flow monitoring a NBA Flow monitoring a NBA Kdy, kde a jak? Petr Špringl springl@invea.com Obsah Monitorování datových toků = Flow monitoring Flow monitoring a bezpečnost sítě = Network Behavior Analysis (NBA) Monitorování

Více

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávku

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávku Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na dodávku Název veřejné zakázky: Monitoring bezpečnosti síťového provozu (dále jen zakázka ). Veřejná zakázka: V souladu s 12 odst. 3 zákona č.

Více

vlastnosti Výsledkem sledování je: a) Využití aplikací b) Používání internetu c) Vytížení počítačů d) Operační systém e) Sledování tisků

vlastnosti Výsledkem sledování je: a) Využití aplikací b) Používání internetu c) Vytížení počítačů d) Operační systém e) Sledování tisků Program Aktivity propojuje prvky softwarového a personálního auditu, které jsou zaměřeny na optimalizaci firemních nákladů. Slouží ke zjištění efektivity využívání softwarového a hardwarového vybavení

Více

Network Measurements Analysis (Nemea)

Network Measurements Analysis (Nemea) Tomáš Čejka cejkat@cesnet.cz Network Measurements Analysis (Nemea) LinuxDays 2015 Počítačové sítě Tomáš Čejka Network Measurements Analysis (Nemea) LinuxDays 2015 1 / 17 Síť CESNET2 http://netreport.cesnet.cz/netreport/

Více

Provozní statistiky Uživatelský manuál

Provozní statistiky Uživatelský manuál 1 Úvod Tento dokument obsahuje popis volitelné služby Provozní statistiky ke službě GTS Ethernet Line. 2 Popis aplikace Provozní statistiky Provozní statistiky jsou volitelnou službou ke službě GTS Ethernet

Více

Nejlepší přítel správce sítě! Řešení bezpečnosti Vaší sítě v Cloudu. Pavel Minařík CTO, AdvaICT,a.s.

Nejlepší přítel správce sítě! Řešení bezpečnosti Vaší sítě v Cloudu. Pavel Minařík CTO, AdvaICT,a.s. Nejlepší přítel správce sítě! Řešení bezpečnosti Vaší sítě v Cloudu Pavel Minařík CTO, AdvaICT,a.s. Úvod IT infrastruktura dnes IT infrastruktura hraje roli nervové soustavy organizace Ve vysoce dynamickém

Více

Koncept BYOD. Jak řešit systémově? Petr Špringl

Koncept BYOD. Jak řešit systémově? Petr Špringl Koncept BYOD Jak řešit systémově? Petr Špringl springl@invea.cz Firemní infrastruktura dnes Lokality, pobočky Vzdálený přístup Vlastní zařízení Různé OS a verze Služby v cloudu Externí dodavatelé Kybernetické

Více

FoxStat. Change the Net.Work. Nástroj pro záznam a analýzu datového provozu

FoxStat. Change the Net.Work. Nástroj pro záznam a analýzu datového provozu FoxStat Nástroj pro záznam a analýzu datového provozu Problémy síťového administrátora Zátěž linky 2/45 Problémy síťového administrátora Zátěž linky Obsah a debug komunikace až na úroveň paketů 3/45 Problémy

Více

Správa sítí. RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D.

Správa sítí. RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Správa sítí RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Vladimír Smotlacha, 2011 Počítačové sít ě BI-PSI LS 2010/11,

Více

Bezpečnostní monitoring a detekce anomálií, případová studie botnet Chuck Norris. Petr Špringl springl@invea.cz

Bezpečnostní monitoring a detekce anomálií, případová studie botnet Chuck Norris. Petr Špringl springl@invea.cz Bezpečnostní monitoring a detekce anomálií, případová studie botnet Chuck Norris Petr Špringl springl@invea.cz INVEA-TECH Česká společnost, univerzitní spin-off, spolupráce CESNET a univerzity, projekty

Více

Provozně-bezpečnostní monitoring datové infrastruktury

Provozně-bezpečnostní monitoring datové infrastruktury 1 Provozně-bezpečnostní monitoring datové infrastruktury Případová studie implementace FlowMon řešení Připravil: Milos.Nemec@kofola.cz 2 Výzvy 3 Rozsáhlá počítačová sít čítající více než 5 tisíc koncových

Více

Jak využít NetFlow pro detekci incidentů?

Jak využít NetFlow pro detekci incidentů? Jak využít NetFlow pro detekci incidentů? Řešení FlowMon, ukázky použi? Pavel Minařík, CTO minarik@invea.com Princip technologie Kde monitorovat provoz? Hlavní využia NetFlow Viditelnost do sítě, objem

Více

Projekt Liberouter hardwarová akcelerace pro sledování a analyzování provozu ve vysokorychlostních sítích

Projekt Liberouter hardwarová akcelerace pro sledování a analyzování provozu ve vysokorychlostních sítích Projekt Liberouter hardwarová akcelerace pro sledování a analyzování provozu ve vysokorychlostních sítích Pavel Čeleda et al. celeda@liberouter.org Workshop pracovní skupiny CSIRT.CZ Část I Úvod P. Čeleda

Více

FlowMon. Pokročilá analýza Cisco NetFlow pomocí řešení FlowMon. INVEA-TECH a.s. info@invea.cz

FlowMon. Pokročilá analýza Cisco NetFlow pomocí řešení FlowMon. INVEA-TECH a.s. info@invea.cz FlowMon Pokročilá analýza Cisco NetFlow pomocí řešení FlowMon INVEA-TECH a.s. info@invea.cz INVEA-TECH Česká společnost, univerzitní spin- off, spolupráce CESNET a univerzity, projekty EU Založena 2007

Více

www.cdc-monitoring.cz

www.cdc-monitoring.cz Monitoring sítí a serverů Dnešní požadavky na výkon ethernetových, wifi nebo jiných sítí, jejich serverů a aktivních prvků jsou velmi striktně nastaveny. Síť musí být koncipována tak, aby byla zaručena

Více

Bezpečná a efektivní IT infrastruktura

Bezpečná a efektivní IT infrastruktura Bezpečná a efektivní IT infrastruktura Účel dokumentu Složitost IT infrastruktury s moderní dobou vzrůstá. Neustále jsou nasazovány nové produkty a využívány nové služby. Narůstá také množství hrozeb narušujících

Více

Sledování IPv6 provozu v e-infrastruktuře CESNET možnosti spolupráce s uživateli

Sledování IPv6 provozu v e-infrastruktuře CESNET možnosti spolupráce s uživateli Sledování IPv6 provozu v e-infrastruktuře CESNET možnosti spolupráce s uživateli Tomáš Košňar CESNET z.s.p.o. kosnar@cesnet.cz Metody sledování IPv6 provozu Sledování IP provozu Informace o IP provozu

Více

Benefity a úskalí plošného souvislého sledování IP provozu na bázi toků při řešení bezpečnostních hlášení

Benefity a úskalí plošného souvislého sledování IP provozu na bázi toků při řešení bezpečnostních hlášení Europen 18.5. 2009, Praděd Benefity a úskalí plošného souvislého sledování IP provozu na bázi toků při řešení bezpečnostních hlášení Tomáš Košňar CESNET z.s.p.o. kosnar@cesnet.cz Obsah požadavky plynoucí

Více

POŽADAVKY NA FUNKCIONALIT Y HELPDESKU

POŽADAVKY NA FUNKCIONALIT Y HELPDESKU POŽADAVKY NA FUNKCIONALIT Y HELPDESKU Helpdesk Jednoduché zadávání požadavků prostřednictvím Portálu koncového uživatele, hotkey příkazu nebo prostřednictvím web stránek organizace Zadávání požadavků pomocí

Více

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema TIA na dosah SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě siemens.cz/sinema SINEMA Server Vladimír Ševčík Promotér a konzultant Industrial Switches & Routers SCALANCE & RUGGEDCOM Siemens, s.r.o. Organizační

Více

Systém detekce a pokročilé analýzy KBU napříč státní správou

Systém detekce a pokročilé analýzy KBU napříč státní správou Systém detekce a pokročilé analýzy KBU napříč státní správou Stanislav Bárta Vedoucí oddělení analýzy síťového provozu @ NÚKIB Kamil Doležel Technical Director @ Service & Support spol. s r. o. 25. 10.

Více

Průmyslový Ethernet. Martin Löw

Průmyslový Ethernet. Martin Löw Průmyslový Ethernet Martin Löw 25. 5. 2011 Program Zabezpečení sítě: EDR-G903 Redundance Firewall NAT Centralizovaná správa sítě MXview Ethernetová redundance Moxa Přehled a srovnání technologií Shrnutí

Více

Co vše přináší viditelnost do počítačové sítě?

Co vše přináší viditelnost do počítačové sítě? Co vše přináší viditelnost do počítačové sítě? Flowmon Friday 27.5.2016 Petr Špringl, Product Director springl@flowmon.com Čím se zabýváme? Viditelnost do síťového provozu (Network Visibility) Na základě

Více

Detekce volumetrických útoků a jejich mi4gace v ISP

Detekce volumetrických útoků a jejich mi4gace v ISP Detekce volumetrických útoků a jejich mi4gace v ISP Flowmon DDoS Defender a F5 řešení Roman Tomášek roman.tomasek@alef.com Partnerství a certifikace Cisco Value Added Distributor Cisco Gold Cer4fied Partner

Více

SÍŤOVÁ INFRASTRUKTURA MONITORING

SÍŤOVÁ INFRASTRUKTURA MONITORING SÍŤOVÁ INFRASTRUKTURA MONITORING Tomáš Košňar CESNET 29. 1. 2019 Konference e-infrastruktury CESNET OBSAH Síťová infrastruktura architektura, aktuální stav, vlastnosti, parametry, výhled do budoucnosti

Více

Č.j. MV /VZ-2014 V Praze 22. dubna 2015

Č.j. MV /VZ-2014 V Praze 22. dubna 2015 *MVCRX02EFWAI* MVCRX02EFWAI prvotní identifikátor ČESKÁ REPUBLIKA - MINISTERSTVO VNITRA Nad Štolou 936/3, 170 34 Praha 7 IČ: 00007064, DIČ:CZ00007064 Zastoupená Ing. Vladimírem Velasem, ředitelem odboru

Více

CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah Cyclope Print Management Software- uživatelská příručka... 1 1. Přehled produktu... 2 2. Stručný popis produtku CPMS... 2 2.1. Stažení CPMS...

Více

Mějte svoje zařízení v napájecím systému pod kontrolou!

Mějte svoje zařízení v napájecím systému pod kontrolou! GlobMon globální monitorovací softvér Mějte svoje zařízení v napájecím systému pod kontrolou! Jednoduše a přehledně. version5 Pokud Váš napájecí systém sestávající z UPS, invertorů, motorgenerátorů, přepínačů,

Více

Monitoring provozu poskytovatelů internetu

Monitoring provozu poskytovatelů internetu Monitoring provozu poskytovatelů internetu INVEA-TECH FlowMon 31. 5. 2013 OBSAH O ČD-T IP služby ČDT Pilotní provoz FlowMon ADS ISP 2 O ČD Telematika I. DŮLEŽITÉ MILNÍKY V HISTORII ČD - Telematika 1994

Více

Příloha č. 1 - ke Smlouvě na dodávku software dle GDPR pro počítačovou síť nedílná součást zadávací dokumentace k podmínkám výzvy VZ 145.

Příloha č. 1 - ke Smlouvě na dodávku software dle GDPR pro počítačovou síť nedílná součást zadávací dokumentace k podmínkám výzvy VZ 145. Příloha č. 1 - ke Smlouvě na dodávku software dle GDPR pro počítačovou síť nedílná součást zadávací dokumentace k podmínkám výzvy VZ 145.18 Specifikace minimálních požadavků na software I. Účel předmětu

Více

Technická specifikace zařízení

Technická specifikace zařízení 1. Základní podmínky dodávky: Technická specifikace zařízení Dodavatel se zavazuje dodat zařízení, včetně veškerého potřebného programového vybavení a licencí, které umožní plnohodnotné fungování následujících

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Zabezpečení počítačových sítí Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Zabezpečení sítě úvod Důvody pro zabezpečení (interní) sítě? Nebezpečí ze strany veřejného Internetu Spyware Malware

Více

FlowMon chytré české řešení pro bezpečnostní a provozní monitoring sítí. Jiří Tobola, Petr Špringl, INVEA-TECH

FlowMon chytré české řešení pro bezpečnostní a provozní monitoring sítí. Jiří Tobola, Petr Špringl, INVEA-TECH FlowMon chytré české řešení pro bezpečnostní a provozní monitoring sítí Jiří Tobola, Petr Špringl, INVEA-TECH Agenda Od aplikovaného ICT výzkumu k podnikatelské příležitosti NBA aneb co je další krok po

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Behaviorální analýza provozu sítě (internet uplink) UP

Behaviorální analýza provozu sítě (internet uplink) UP Behaviorální analýza provozu sítě (internet uplink) UP Úvod Většina informací v dnešní době se přenáší nebo je dostupná prostřednictvím datových sítí. Tyto se tak stávají kritickým místem, se kterým bývá

Více

Detekce zranitelnosti Heartbleed pomocí rozšířených flow dat

Detekce zranitelnosti Heartbleed pomocí rozšířených flow dat Detekce zranitelnosti Heartbleed pomocí rozšířených flow dat Václav Bartoš bartos@cesnet.cz Seminář o bezpečnosti sítí a služeb, 11. 2. 2015 Monitorování sítě CESNET2 Monitorování na bázi IP toků (flow)

Více

Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden

Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, 20.-21.9.2016 Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden September 15, 2016 Slide 1 Zpracování dat z rozvoden

Více

Č.j. MV-120113-38/VZ-2014 V Praze 24. dubna 2015

Č.j. MV-120113-38/VZ-2014 V Praze 24. dubna 2015 *MVCRX02EKUSL* MVCRX02EKUSL prvotní identifikátor ČESKÁ REPUBLIKA - MINISTERSTVO VNITRA Nad Štolou 936/3, 170 34 Praha 7 IČ: 00007064, DIČ:CZ00007064 Zastoupená Ing. Vladimírem Velasem, ředitelem odboru

Více

Sledování výkonu aplikací?

Sledování výkonu aplikací? Sledování výkonu aplikací? FlowMon APM Pavel Minařík minarik@invea.com Problémy s výkonností aplikací Je příčina problému v síti nebo v aplikaci? Jedná se o pomalou odezvu aplikačního nebo databázového

Více

Aktivní bezpečnost sítě

Aktivní bezpečnost sítě Aktivní bezpečnost sítě Jindřich Šavel 27/11/2014 NOVICOM s.r.o. 2012 2014 Novicom All rights s.r.o. reserved. All rights reserved www.novicom.cz, sales@novicom.cz Program prezentace Představení společnosti

Více

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů S pomocí ESET Cloud Administratoru můžete řídit zabezpečení vaší podnikové sítě bez nutnosti nákupu, instalace nebo údržby dalšího hardwaru. Řešení je poskytováno

Více

Praktické ukázky, případové studie, řešení požadavků ZoKB

Praktické ukázky, případové studie, řešení požadavků ZoKB Praktické ukázky, případové studie, řešení požadavků ZoKB MoNet + AddNet + FlowMon ADS Jindřich Šavel NOVICOM s.r.o. 2012 2014 Novicom All rights s.r.o. reserved. All rights reserved www.novicom.cz, sales@novicom.cz

Více

Strategie sdružení CESNET v oblasti bezpečnosti

Strategie sdružení CESNET v oblasti bezpečnosti Strategie sdružení CESNET v oblasti bezpečnosti CESNET, z. s. p. o. Služby e-infrastruktury CESNET CESNET, http://www.cesnet.cz/ Provozuje síť národního výzkumu a vzdělávání CESNET2 Založen v roce 1996

Více

Nasazení a využití měřících bodů ve VI CESNET

Nasazení a využití měřících bodů ve VI CESNET Nasazení a využití měřících bodů ve VI CESNET Oddělení nástrojů pro monitoring a konfiguraci Vojtěch Krmíček CESNET, z.s.p.o. krmicek@cesnet.cz Seminář VI CESNET, Seč, 3. dubna 2012 V. Krmíček Oddělení

Více

Alcatel-Lucent. NMS OmniVista 4760. Účtování a zprávy. Ing.Martin Lenko listopad 2012

Alcatel-Lucent. NMS OmniVista 4760. Účtování a zprávy. Ing.Martin Lenko listopad 2012 Alcatel-Lucent NMS OmniVista 4760 Účtování a zprávy Ing.Martin Lenko listopad 2012 Obsah 1. Úvod Dohledový systém NMS 2. Deklarace TÚ v NMS 3. Vytváření účtenek v TÚ telefonní seznam, synchronizace 4.

Více

Accelerate your ambition

Accelerate your ambition Accelerate your ambition zbyszek.lugsch@dimensiondata.com 4 June 2013 Představení Dimension Data Globální IT systémový integrátor, servisní organizace a konzultační společnost Globální obrat společnosti

Více

ZÁKLADNÍ ANALÝZA SÍTÍ TCP/IP

ZÁKLADNÍ ANALÝZA SÍTÍ TCP/IP ZÁKLADNÍ ANALÝZA SÍTÍ TCP/IP ÚVOD Analýza sítě je jedním z prostředků potřebných ke sledování výkonu, údržbě a odstraňování závad v počítačových sítích. Většina dnešních sítí je založena na rodině protokolů

Více

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha REQUESTOR DATASHEET Úvod Requestor Service Desk poskytuje kompletní řešení pro správu interních i externích požadavků, které přicházejí do organizace libovolnou cestou. Produkt je zaměřen na vytvoření

Více

Možnosti aplikace: Copyright 2001, COM PLUS CZ, Praha

Možnosti aplikace: Copyright 2001, COM PLUS CZ, Praha Vyhodnocovací program CP TARIF 2001 umožňuje rychlé a podrobné sledování telefonního provozu pobočkových ústředen. Uživatel programu tak získává všechny potřebné údaje o odchozích telefonních hovorech,

Více

Sledování provozu sítě

Sledování provozu sítě Sledování provozu sítě...vzhledem k řešení bezpečnostních incidentů... Tomáš Košňar CESNET z.s.p.o. kosnar@cesnet.cz Obsah Základní principy sledování provozu sítí Mechanismy a možnosti sledování provozu

Více

Principy a použití dohledových systémů

Principy a použití dohledových systémů Principy a použití dohledových systémů Ing. Tomáš Látal, tomas.latal@alcatel-lucent.com 23. listopadu 2010 Agenda 1. Proč používat síťový dohled 2. Úkoly zajišťované síťovým dohledem 3. Protokol SNMP 4.

Více

Bezpečnost sítě CESNET2. Andrea Kropáčová, andrea@cesnet.cz CESNET, z. s. p. o.

Bezpečnost sítě CESNET2. Andrea Kropáčová, andrea@cesnet.cz CESNET, z. s. p. o. Bezpečnost sítě CESNET2 Andrea Kropáčová, andrea@cesnet.cz CESNET, z. s. p. o. Služby e-infrastruktury CESNET 21. 10. 2013 Bezpečnost CESNET2 Máme nástroje a technologie, které podají obraz o dění v síti

Více

Tovek Tools. Tovek Tools jsou standardně dodávány ve dvou variantách: Tovek Tools Search Pack Tovek Tools Analyst Pack. Připojené informační zdroje

Tovek Tools. Tovek Tools jsou standardně dodávány ve dvou variantách: Tovek Tools Search Pack Tovek Tools Analyst Pack. Připojené informační zdroje jsou souborem klientských desktopových aplikací určených k indexování dat, vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci s velkým objemem textových

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL9 Vojtěch Filip, 2013

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL9 Vojtěch Filip, 2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Komunikační protokoly v počítačových sítích Číslo materiálu

Více

Big Data a bezpečnost. Andrea Kropáčová, andrea@cesnet.cz CESNET, z. s. p. o.

Big Data a bezpečnost. Andrea Kropáčová, andrea@cesnet.cz CESNET, z. s. p. o. Big Data a bezpečnost Andrea Kropáčová, andrea@cesnet.cz CESNET, z. s. p. o. CESNET Community Fórum Zabezpečená data...... jsou data, která: jsou chráněna obsahově. Uživatel by neměl spoléhat na poskytovatele

Více

Není datům v síti těsno? Způsoby monitorování podnikových sítí (preliminary version) Monitorování, sledování, analýza. Není to totéž?

Není datům v síti těsno? Způsoby monitorování podnikových sítí (preliminary version) Monitorování, sledování, analýza. Není to totéž? Není datům v síti těsno? Způsoby monitorování podnikových sítí (preliminary version) Petr Matoušek Abstrakt Nárůst počítačů v podnicích v České republice se za posledních pět let rapidně zvětšil. U většiny

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-03

Identifikátor materiálu: ICT-3-03 Identifikátor materiálu: ICT-3-03 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu TCP/IP Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí architekturu TCP/IP. Druh

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Xirrus Zajímavé funkce. Jiří Zelenka

Xirrus Zajímavé funkce. Jiří Zelenka Xirrus Zajímavé funkce Jiří Zelenka Integrovaný kontrolér Distribuované řízení Řízení na přístupu pro maximální výkon Žádný single point of failure Snadné rozšiřování Centrální řízení Centrální řízení

Více

Load Balancer. RNDr. Václav Petříček. Lukáš Hlůže Václav Nidrle Přemysl Volf Stanislav Živný

Load Balancer. RNDr. Václav Petříček. Lukáš Hlůže Václav Nidrle Přemysl Volf Stanislav Živný Load Balancer RNDr. Václav Petříček Lukáš Hlůže Václav Nidrle Přemysl Volf Stanislav Živný 1.4.2005 Co je Load Balancer Nástroj pro zvýšení výkonnosti serverů Virtuální server skrývající farmu skutečných

Více

Inteligentní NetFlow analyzátor

Inteligentní NetFlow analyzátor Inteligentní NetFlow analyzátor Jan Nejman 8.11.2004 Umístění NetFlow Collectoru Internet External NFC DMZ 10.11.2004 NetFlow statistiky 2 Zpracování NetFlow statistik NetFlow exporty z směrovačů a přepínačů

Více

Business Intelligence nástroje a plánování

Business Intelligence nástroje a plánování Business Intelligence nástroje a plánování pro snadné reportování a vizualizaci Petr Mlejnský Business Intelligence pro reporting, analýzy a vizualizaci Business Intelligence eporting Dashboardy a vizualizace

Více

Management sítí OSI management framework SNMP Komerční diagnostické nástroje Opensource diagnostické nástroje

Management sítí OSI management framework SNMP Komerční diagnostické nástroje Opensource diagnostické nástroje Přednáška č.12 Management sítí OSI management framework SNMP Komerční diagnostické nástroje Opensource diagnostické nástroje Původní LAN o 50 až 100 uživatelů, několik tiskáren, fileserver o relativně

Více

SIMATIC PCS 7. Archivace a prezentace dat. Jan Kváč Siemens, s.r.o. jan.kvac@siemens.com tel: 2 3303 2462

SIMATIC PCS 7. Archivace a prezentace dat. Jan Kváč Siemens, s.r.o. jan.kvac@siemens.com tel: 2 3303 2462 SIMATIC PCS 7 Archivace a prezentace dat Jan Kváč Siemens, s.r.o. jan.kvac@siemens.com tel: 2 3303 2462 Možnosti archivace výrobních dat v SIMATIC PCS 7 I. Přímo na OS (krátkodobě) StoragePlus server (menší

Více

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví Allegro účetnictví Obsahuje zákonem vyžadované agendy podvojného účetnictví a tvoří jádro celého systému. Standardní bloky zahrnují účetní knihu, faktury přijaté a vydané, banky, pokladny a přiznání DPH.

Více

Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy

Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy Metodický list č. 1 Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy Cílem tohoto tematického celku je poznat formát datagramů internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování

Více

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 03 Vytvořil: Luboš Fistr 7 barevný dotykový displej robustní kovové tělo IP 65 provozní teplota 0 50 C k dispozici pro trvalé nebo mobilní měření v kufříku možnost připojit až 12 libovolných

Více