Výsledky otázek a příkladů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výsledky otázek a příkladů"

Transkript

1 Výsledky otázek a příkladů Kapitola 2 Příklad 1 a) Národní důchod je domácí produkt bez nepřímých daní, tj = 800 mld b) Disponibilní důchod je národní důchod minus přímé daně plus transfery, tj = 750 mld c) Agregátní výdaje jsou stejně velké jako domácí produkt, tj mld Příklad 2 a) Čistý vývoz dostaneme, odečteme-li od domácího produktu spotřebu, investice a veřejné výdaje, tj. X = = 100 mld. b) Národní úspory se rovnají národním investicím I + X, tj = 200 mld c) Veřejné úspory jsou daně minus transfery minus veřejné výdaje, tj. T G = = - 50 mld d) Soukromé úspory jsou národní úspory minus veřejné úspory, tj. S = 200 (-50) = 250 mld Příklad 3 a) Vyjdeme z identity národních úspor a národních investic I + X = (T G) + S, z níž vyplývají veřejné úspory (T G) = = -50 mld b) Vypočítáme T, což jsou daně minus transfery. Nepřímé daně zjistíme jako rozdíl mezi domácím produktem a národním důchodem, tj = 200 mld. To znamená, že T = = 150 mld. Protože známe veřejné úspory (T G) = -50 mld, vypočteme G = T + 50 = = 200 mld. c) Y = C + I + G + X, z toho C = Y I G X = = 500 mld. Kapitola 3 Otázka 1 a) Část spotřeby Novákových (100 tisíc korun) je autonomní vůbec se nemění se změnami důchodu. Jde např. o nájemné nebo o výdaje na dopravu. Druhá část spotřeby závisí na důchodu a zvyšuje se s každým přírůstkem důchodu. b) Část přírůstku důchodu Novákovi očekávali a již dříve mu přizpůsobili svou spotřebu. Druhou část přírůstku důchodu neočekávali a pouze na ni reagují zvýšením spotřeby. c) Část přírůstku důchodu považují Novákovi za přechodné zvýšení a část považují za permanentní zvýšení. Pouze na permanentní část důchodu reagují zvýšením spotřeby. Příklad 1 a) Viz obrázek 3.A. Petřina původní přímka spotřebních možností je přímka a. Prochází bodem (200;250) a její sklon je dán úrokovou mírou. Petřina optimální kombinace přítomné a budoucí spotřeby je v bodě A, kde se přímka a dotýká indiferenční křivky IC 1. b) Petra si bude vypůjčovat, její přítomná spotřeba je vyšší než její přítomný důchod. c) Zvýšení přítomného a budoucího důchodu posune Petřinu přímku spotřebních možností nahoru do polohy a. Přímka prochází bodem (240;300) a její sklon je stejný jako sklon původní přímky a, neboť úroková míra se nezměnila. Petřina optimální kombinace přítomné a budoucí spotřeby je v bodě B, kde se přímka a dotýká indiferenční křivky IC 2.

2 Obrázek 3-A Kapitola 4 Otázka 1 a) Reálná úroková míra je cena kapitálu. Je-li mezinárodní mobilita kapitálu omezena, vyšší úroková míra bude v zemích, kde je kapitál relativně vzácný (v poměru k ostatním výrobním faktorům jako je práce a půda). Na modelu zapůjčtelných fondů bychom viděli, že domácí úspory jsou poměrně nízké vzhledem k domácím investicím. b) Při neomezené mezinárodní mobilitě kapitálu nelze vyšší domácí úrokovou míru vysvětlit vzácností kapitálu. Vyšší domácí úroková míra by totiž přilákala zahraniční investice, které by úrokovou míru snížily na úroveň světové úrokové míry. Proto lze vyšší domácí úrokovou míru vysvětlit jen vyššími investičními riziky v zemi tedy prémií za riziko. Příklad 1 Řešení ukazuje obrázek 4-A. Původně se země nacházela na křivce investic I v bodě A. Čistý dovoz kapitálu a tedy i čistý dovoz zboží a služeb se rovnal rozdílu mezi investicemi I a úsporami S + (T-G) a činil 20 miliard. Když se v zemi objeví nové investiční příležitosti, zvýšení investic posune křivku investic vpravo do polohy I. Růst investic vyvolává tlak na růst úrokové míry, což ale zvyšuje příliv investic ze zahraničí. Nakonec se země dostává do bodu B a investice se zvýší o 30 miliard. O stejnou částku se zvýší čisté investice ze zahraničí a následně také čistý dovoz zboží a služeb.

3 Obrázek 4-A Příklad 2 Řešení ukazuje obrázek 4-B. Původně mělo Německo při světové úrokové míře r w vyšší úspory než investice; čistý vývoz kapitálu a čistý vývoz zboží a služeb odpovídal úsečce AB. Po sjednocení Německa vznikly ve východních územích nové investiční příležitosti a křivka investic se posunula doprava do polohy I. Zároveň vznikl schodek veřejných rozpočtů, který posunul křivku úspor doleva. Při světové úrokové míře pak mělo Německo vyšší investice než úspory, a proto se vytvořil čistý dovoz kapitálu a čistý dovoz zboží a služeb ve výši úsečky CD. Příklad 3 Řešení ukazuje obrázek 4-C. USA mají při světové úrokové míře r w vyšší investice než úspory, proto zaznamenávají čistý dovoz kapitálu a čistý dovoz zboží a služeb. Když se rozpočtový schodek změnil v přebytek, křivka úspor se posunula doprava. Protože se v zemi zvýšily investiční příležitosti, křivka investic se také posunula doprava. Obě křivky se opět protínají nad úrovní světové úrokové míry, a proto USA zůstávají dovozcem kapitálu a mají nadále obchodní schodek.

4 Obrázek 4-B Obrázek 4-C

5 Kapitola 5 Otázka 1 Dluhopisy vynášejí pevný úrok, ale jejich tržní cena je proměnlivá. Pokud chcete hotovost právě v době, kdy je cena dluhopisů nízká, dluhopisový fond vaše dluhopisy prodá, ale budete mít ztrátu. Abyste se zabezpečili proti riziku, držíte raději část bohatství na bankovním účtu. Když potřebujete hotovost, nemusíte pak prodávat dluhopisy v době, kdy je jejich cena nízká, a raději je vyzvednete z bankovního vkladu. Otázka 2 Bankomaty snižují transakční náklady na výběr peněz, protože šetří čas. Lidé proto budou chtít držet více peněžních zůstatků, neboli poptávka po penězích bude vyšší. Otázka 3 Zrychlení bankovních převodů peněz urychluje platby, takže firmy budou chtít držet nižší peněžní zůstatky. To zároveň znamená, že se rychlost obratu peněz zvýší. Příklad 1 a) Peněžní báze je = 300 miliard. b) Peněžní zásoba je = 800 miliard. c) Míra bankovních rezerv je 100 : 600 = 1/6. Příklad 2 a) Peněžní zásoba je = 500 miliard. b) Bankovní rezervy jsou 1/ = 50 miliard. 1/4 + 1 c) Peněžní multiplikátor je = 3,334. Přírůstek peněžní zásoby bude 20. 3,34 = 66,68 miliard. 1/4 + 1/8 Příklad 3 Podle Baumolova-Tobinova modelu pro optimální výši transakčních zůstatků platí vzorec: M d * = t.y / 2.r N Transakční náklady t na jeden výběr jsou 25 korun. Měsíční důchod po zdanění je 15 tisíc korun. Nominální úroková míra r N je 6% ročně, tj. 6 : 12 = 0,5 % měsíčně. Dosadíte-li do vzorce, dostanete: M d * = ( ) / (2. 0,005) = = 6124 Kč Optimální výše transakčních zůstatků je 6124 korun. Kapitola 6 Otázka 1 Původní příčinou byly vysoké investice, kterým nestačily domácí úspory. Přebytek investic nad úsporami tlačil na růst úrokové míry, což vyvolávalo příliv kapitálu ze zahraničí. Přebytek finančního účtu pak vedl k apreciaci koruny, což snižovalo konkurenční schopnost českého zboží a tak narůstal schodek obchodní bilance. Snížení konkurenční schopnosti českých výrobců nebylo způsobeno snížením produktivity práce nebo snížením kvality českých výrobků, ale reálnou apreciací koruny, která naše výrobky a služby zdražovala na zahraničních trzích. Otázka 2 Tvrzení, že čistý vývoz země závisí na zahraniční konjunktuře, není úplné. Když zahraniční trhy prožívají recesi, tak skutečně klesá náš vývoz, ale zhoršení běžného účtu naší platební bilance posléze vyvolá reálnou depreciaci naší měny. Depreciace opět zlepší náš běžný účet. Konečným důsledkem zahraniční recese tedy není pokles našeho čistého vývozu, nýbrž reálná depreciace naší měny.

6 Otázka 3 Média rády šíří špatné zprávy. Skutečnost je taková, že změna reálného kurzu domácí měny vždy některým lidem škodí a jiným prospívá. Například posilování domácí měny bezprostředně škodí vývozcům, lidem zaměstnaným ve vývozních odvětvích a spotřebitelům dovozního zboží (které se stává dražším). Naopak prospívá dovozním odvětvím a spotřebitelům dovozního zboží (protože dovozy jsou levnější). Oslabování domácí měny má účinky opačné. Nelze ale říci, že by posilování nebo oslabování domácí měny poškozovalo ekonomiku jako takovou. Reálný měnový kurz je pouze nástrojem dosahování vnější rovnováhy. Otázka 4 Příchod zahraničních investorů zvýšil poptávku po české pracovní síle. Ale zároveň příliv investic ze zahraničí zvětšil přebytek finančního účtu naší platební bilance a vedl k apreciaci koruny. Apreciace snížila poptávku po českém zboží, zvýšil se náš čistý dovoz a v důsledku toho poklesla poptávka po pracovní síle v českých vývozních odvětvích. Jak vidíte, příliv investic ze zahraničí nemusí v zemi zvýšit zaměstnanost. Otázka 5 Růst peněžní zásoby zvyšuje v zemi inflaci. Pokud v zahraničí nedochází ke stejnému růstu cen, znamená to, že domácí měna reálně apreciuje. Proto bude klesat čistý vývoz. To však naruší rovnováhu platební bilance, která se dostává do schodku. V důsledku toho klesá poptávka po domácí měně. a) Má-li země režim volně pohyblivého kurzu, dochází k nominální depreciaci její měny, dokud se vnější rovnováha neobnoví. Konečným důsledkem je tedy to, že vyšší inflace je doprovázena nominální depreciací. Reálný kurz měny ani čistý vývoz se nakonec nezmění. b) Má-li země režim stabilního měnového kurzu, tlak na nominální depreciaci nutí centrální banku, aby nakupovala domácí měnu. V důsledku toho peněžní zásoba opět klesá na předchozí úroveň a s ní klesá i inflace. Proto se čistý vývoz nakonec nezmění. Příklad 1 a) Reálný kurz koruny k euru je 30 x (1 : 25) = 1,2. Znamená to, že koruna je vůči euru podhodnocena ve smyslu parity kupní síly. b) Aby byla splněna podmínka parity kupní síly, měl by být nominální kurz 25 korun za euro. Příklad 2 a) Devizové rezervy klesnou ke konci roku o 100 miliard. b) Má-li země režim volně pohyblivého kurzu, dojde k depreciaci její měny, což sníží schodek běžného účtu na úroveň přebytku finančního účtu. c) Má-li země režim stabilního kurzu, tlak na depreciaci nutí centrální banku, aby nakupovala domácí měnu za zahraniční měny. To bude snižovat peněžní zásobu v zemi, cenová hladina bude klesat, čili domácí měna bude reálně depreciovat, dokud se schodek běžného účtu nesníží na úroveň přebytku finančního účtu. Příklad 3 Reálný kurz je poměr cenových hladin vyjádřených v téže měně. Reálný kurz USD/EURO = 1 : 1,1 = 0,91. Americké zboží je méně konkurenceschopné než evropské. Příklad 4 a) Čistý vývoz se bude rovnat rozdílu mezi národními úsporami a národními investicemi, tj. X = = 100 miliard. b) Schodek státního rozpočtu snižuje národní úspory. Čistý vývoz se sníží na X = = -50 miliard. c) Účinek snížení čistého vývozu je znázorněn na obrázku 6-A. Dochází k reálné apreciaci domácí měny. Kapitola 7 Otázka 1 Jde o starou ekonomickou hádanku položenou Ludwigem Misesem. Růst reálné mzdy Misesova číšníka je však naprosto v souladu s teorií mezní produktivity práce. Představme si město, kde je továrna na boty, jejíž dělníci mají stejné mzdy jako číšníci. Pak se objeví nová technologie výroby bot, která zvýší produktivitu práce dělníků. Konkurence přinutí výrobce bot, aby svým dělníkům zvýšili mzdy. Rozdíl mezi mzdami dělníků a mzdami číšníků se však nemůže udržet, protože číšníci by opouštěli svá místa v restauracích a ucházeli se o práci

7 v továrnách na boty. Aby je restauratéři udrželi, budou jim také muset zvýšit mzdy. Takto se efekt z růstu produktivity u výroby bot rozlévá i na jiné profese, kde produktivita práce neroste. Obrázek 6-A Otázka 2 Z grafu vidíte, že nezaměstnanost v ČR se zvýšila už v roce 1997 a od té doby se udržuje mezi 8% - 11%, což jsou vysoká čísla. Ztráta exportních možností v některých zemích by mohla zvýšit nezaměstnanost jen na přechodnou dobu (nanejvýš na dva až tři roky), než by se čeští vývozci přeorientovali na jiné trhy. Stejně tak restrukturalizace podniků může způsobit nezaměstnanost jen na přechodnou dobu, než vzniknou pracovní místa jinde. Tímto způsobem ale nelze vysvětlit nezaměstnanost trvající sedm let. Příklad 1 Přirozená míra nezaměstnanosti u = σ / (σ + φ) = 0,005 : 0,075 = 0,08 = 8%. To znamená, že v ekonomice převládá nižší než přirozená míra nezaměstnanosti. Postupně bude proto docházet k růstu nezaměstnanosti až na 8%, ledaže by se změnila σ nebo φ. Příklad 2 a) Míra nalézání práce se zvýší, protože někteří nezaměstnaní budou nyní intenzivněji hledat práci. Míra ztráty práce se sníží, protože někteří lidé přestanou tak často měnit zaměstnání. Přirozená míra nezaměstnanosti se proto sníží. b) Změnu rovnováhy trhu práce ukazuje obrázek 7-A. Snížení podpor v nezaměstnanosti povede k tomu, že se nabídka práce zvýší, protože při každé dané reálné mzdě bude nyní více lidí nabízet práci. Křivka nabídky práce S se posune vlevo do polohy S. Rovnovážná reálná mzda (W/P) 0 se sníží na (W/P) 1 a zaměstnanost se zvýší z L 0 na L 1, tudíž přirozená míra nezaměstnanosti se sníží.

8 Obrázek 7-A Kapitola 9 Příklad 1 Pro produkt ve stálém stavu platí: s K*/ L =. Y*/ L (d + n) Dosadíme-li do vzorce zadaná čísla, dostaneme Y*/L = 9. (0,05 + 0,001) : 0,2 = 2,295 jednotek. Příklad 2 a) Ve stálém stavu produkt ani produkt na pracovníka neporoste. b) Ve stálém stavu produkt poroste tempem 0,2% a produkt na pracovníka neporoste. c) Ve stálém stavu produkt poroste tempem 3,2% a produkt na pracovníka poroste tempem 3%. Příklad 3 Řešení ukazuje obrázek 9-A. Původní stálý stav při míře úspor s 1 byl v bodě E, stálý stav kapitálu na pracovníka byl K 1 */L a stálý stav produktu na pracovníka byl Y 1 */L. Když se míra úspor snížila na s 2, klesla ekonomika do stálého stavu v bodě F. Stálý stav kapitálu na pracovníka se snížil na K 2 */L a stálý stav produktu na pracovníka se snížil na Y 2 */L.

9 Obrázek 9-A Příklad 4 Řešení ukazuje obrázek 9-B. Původní stálý stav při míře růstu populace n 1 byl v bodě E, stálý stav kapitálu na pracovníka byl K 1 */L a stálý stav produktu na pracovníka byl Y 1 */L. Když se míra růstu populace snížila na n 2, zvýšil se stálý stav do bodu F. Stálý stav kapitálu na pracovníka se zvýšil na K 2 */L a stálý stav produktu na pracovníka se zvýšil na Y 2 */L. Příklad 5 a) Protože má produkční funkce konstantní výnosy z kapitálu, lze využít funkci Y = a.k = 0,3.K. b) I = s.y = 0,2.Y. c) Stálý stav neexistuje, protože výnosy z kapitálu jsou konstantní. d) K/K = s.a d = 0,2.0,3 0,05 = 0,01 = 1%. e) Z tvaru produkční funkce plyne, že růst produktu je stejný jako růst kapitálu, čili Y/Y = K/K = 1%. f) Průběh produkční funkce a investiční funkce je znázorněn na obrázku 9-C. Příklad 6 a) Y/(L.1,02) = F(K/(L.1,02)) b) I/(L.1,02) = 0,15. Y/(L.1,02) c) I/(L.1,02) = (0,06 + 0,01 + 0,02).K/(L.1,02) Příklad 7 a) Y/Y = 0,2.0,04 + 0,8.0,01 = 0,016 = 1,6%. b) Příspěvek kapitálu k růstu produktu je 0,2.0,04 = 0,008 = 0,8%. c) Je-li podíl kapitálových důchodů na produktu 0,2, pak podíl pracovních důchodů na produktu je 1 0,2 = 0,8. Příspěvek práce k růstu produktu je 0,8.0,01 = 0,008 = 0,8%.

10 Obrázek 9-B Obrázek 9-C

11 Příklad 8 Příspěvek kapitálu je 0,3.0,06 = 0,018 = 1,8%. Příspěvek práce je 0,7. 0,02 = 0,014 = 1,4%. Jestliže domácí produkt roste tempem 4%, pak podíl technologického pokroku na tomto růstu vyjádřený Solowovým reziduem je 0,04 0,018 0,014 = 0,008 = 0,8%. Příklad 9 a) Y = A. K 1/2. L 1/2 = A. K.L b) Y/L = A. K/L Kapitola 10 Otázka 1 Pokud došlo ke snížení úrokové míry, jednalo se o měnovou stimulaci poptávky. Při rozpočtové stimulaci poptávky ceteris paribus by byl růst domácího produktu doprovázen zvýšením úrokové míry. Otázka 2 Zvýšení domácího produktu znamená též, že se zvýšily důchody, a tedy se zvýšila poptávka po penězích - lidé chtějí držet více než 800 mld. Kč. Nedostatek peněžních zůstatků se snaží doplnit prodejem jiných aktiv. Rostoucí nabídka takových aktiv, jako jsou dluhopisy, snižuje jejich tržní cenu, a tedy zvyšuje úrokovou míru. Růst úrokové míry opět snižuje poptávku po penězích. Rovnováha trhu peněz se obnoví, jakmile lidé opět chtějí držet 800 mld. Kč. Otázka 3 Multiplikační efekt zvýšení daní: když lidé musí platit vyšší daně, sníží se jejich disponibilní důchod a tedy i jejich výdaje na spotřebu. Tím dojde ke snížení důchodů výrobců spotřebního zboží, kteří pak také vydají méně na spotřebu, čímž dále klesnou důchody výrobců zboží, atd. Multiplikační efekt vyvolává řetězovou reakci snížení důchodů a tedy i domácího produktu Efekt vytěsňování: když se sníží důchody, klesne také poptávka po penězích, což ceteris paribus (při dané peněžní zásobě) povede k poklesu úrokové míry. Při nižší úrokové míře vzrostou investice a spotřeba. Efekt vytěsňování (zde s opačným znaménkem) tedy vyvolává zvýšení důchodů a domácího produktu. Otázka 4 Zvýšení cenové hladiny ceteris paribus znamená, že se sníží reálná hodnota (kupní síla) peněžních zůstatků. Lidé se cítí chudší, a proto sníží výdaje na spotřebu (efekt bohatství). Lidé se také snaží doplnit chybějící peněžní zůstatky prodejem jiných aktiv, m.j. dluhopisů. Rostoucí nabídka dluhopisů snižuje jejich tržní ceny, a tedy zvyšuje úrokovou míru (efekt likvidity), což má za následek snížení investic a spotřeby. Konečným důsledkem zvýšení cenové hladiny je pokles agregátních výdajů, a tedy pokles domácího produktu. Příklad 1 Trh zboží a služeb bude v rovnováze při domácím produktu, pro který platí: Y = C + I p + G Spotřeba je dána spotřební funkcí C = ,9(Y T), kde T je rozdíl mezi daněmi a transfery, tedy = 150 mld. Dosadíme-li do první rovnice spotřební funkci, dostáváme: Y = ,9(Y 150) Y = mld. Příklad 2 a) Mutiplikátor vládních výdajů m = 1/(1 0,75) = 1/0,25 = 4. Proto Y = 4. G = 80 mld. b) Starobní důchody jsou transfery. Multiplikátor transferů m = 0,75/(1 0,75) = 0,75/0,25 = 3. Proto Y = 3. Tr = 60 mld. c) Multiplikátor daní je m = - 0,75/(1 0,75) = - 0,75/0,25 = - 3. Proto Y = -3.(- Tx) = 60 mld.

12 Příklad 3 a) Řešení ukazuje obrázek 10-A. Plánované agregátní výdaje se zvýší o 20 mld. V důsledku multiplikačního efektu se domácí produkt zvýší o 80 mld. Obrázek 10-A b) Řešení ukazuje obrázek 10-B. Zvýšení vládních výdajů posune křivku IS do polohy IS horizontálně o vzdálenost m. G, tj. o 80 mld. To je multiplikační efekt. Rovnováha obou trhů však nastane v průsečíku LM a IS, protože zvýšení úrokové míry domácí produkt opět částečně sníží to je efekt vytěsňování. Samotný multiplikační efekt by zvýšil domácí produkt z Y 1 až do Y 2, efekt vytěsňování sníží domácí produkt zpět z Y 2 do Y 3. Příklad 4 a) Řešení ukazuje obrázek 10-C. Snížení peněžní zásoby posune křivku LM doleva do polohy LM a nová rovnováha se vytvoří v průsečíku IS a LM při vyšší úrokové míře a nižším domácím produktu. b) Řešení ukazuje obrázek 10-D. Snížení cenové hladiny zvýší reálnou peněžní zásobu, takže se křivka LM posune doprava do polohy LM. Nová rovnováha se vytvoří při nižší úrokové míře a vyšším domácím produktu. Příklad 5 Aby zabránila vytěsňování soukromých výdajů vládními výdaji, musí centrální banka zvýšit peněžní zásobu, a to v takovém rozsahu, aby se úroková míra nezvýšila. Lze to demonstrovat na modelu IS-LM, jak to vidíte na obrázku 10-E. Zvýšení vládních výdajů posune křivku IS doprava a zvýšení peněžní zásoby posune křivku LM doprava. Je-li zvýšení peněžní zásoby dostatečné na to, aby zabránilo zvýšení úrokové míry, zvýší se domácí produkt o 4x30 = 120 mld.

13 Obrázek 10-B Obrázek 10-C

14 Obrázek 10-D Obrázek 10-E

15 Příklad 6 a) Řešení vidíte na obrázku 10-F. Graf (a) ukazuje trh peněz, kde M d je poptávka po penězích. Snížení peněžní zásoby M s uvede trh peněz z původní rovnováhy E do nové rovnováhy G, úroková míra se zvýší z r E na r G. Graf (b) ukazuje, že nalezne-li trh peněz zpočátku novou rovnováhu při úrokové míře r G, nová křivka LM musí procházet bodem G. To znamená, že křivka LM se posune nahoru vertikálně o vzdálenost r G r E. b) Výsledná rovnováha je v průsečíku IS a LM, v bodě F. Domácí produkt se snížil z Y E na Y F a úroková míra se nakonec zvýší jen na r F. c) Ačkoli trh peněz zpočátku nalezl novou rovnováhu při úrokové míře r G, trh zboží a služeb byl v nerovnováze vyšší úroková míra snížila investice a spotřebu a domácí produkt klesl. Pokles důchodů snížil poptávku po penězích a lidé se snažili přeměnit přebytečné peněžní zůstatky v jiná aktiva. Nákupy jiných aktiv vedly k růstu jejich tržní ceny a k poklesu úrokové míry z r G na r F. Kapitola 11 Příklad 1 a) Zvýšení daní sníží disponibilní důchod. V důsledku toho se sníží spotřeba a poklesne domácí produkt. b) Snížení domácího produktu vyvolá nerovnováhu na trhu peněz, protože při nižších důchodech budou chtít lidé držet méně peněžních zůstatků. Proto budou nakupovat dluhopisy, poroste tržní cena dluhopisů a domácí úroková míra bude klesat pod úroveň světové úrokové míry. To však bude v malé otevřené ekonomice vyvolávat čistý vývoz kapitálu (lidé budou dávat přednost zahraničním aktivům před domácími), dokud se úroková míra opět nezvýší na úroveň světové úrokové míry. Trh peněz je v nerovnováze. c) Čistý vývoz kapitálu vyvolá depreciaci domácí měny. To zvýší čistý vývoz zboží a služeb, a proto poroste domácí produkt. Růst domácího produktu zvýší poptávku po penězích a trh peněz se dostane opět do rovnováhy. d) Změnu rovnováhy demonstruje obrázek 11-A. Zvýšení daní posune křivku IS* 1 doleva do polohy IS* 2 a ekonomika putuje do bodu C. Tam je ale trh peněz v nerovnováze. Pak se ekonomika pod vlivem depreciace posune podél křivky IS* 2 do bodu D, protože depreciace zvyšuje čistý vývoz a tím i domácí produkt. Nová rovnováha tak vzniká při stejném domácím produktu a při nižším měnovém kurzu. Příklad 2 a) Zvýšení daní sníží disponibilní důchod. V důsledku toho se sníží spotřeba a poklesne domácí produkt. b) Snížení domácího produktu vyvolá nerovnováhu na trhu peněz, protože při nižších důchodech budou chtít lidé držet méně peněžních zůstatků. Proto budou nakupovat dluhopisy, poroste tržní cena dluhopisů a domácí úroková míra bude klesat pod úroveň světové úrokové míry. To však bude v malé otevřené ekonomice vyvolávat čistý vývoz kapitálu (lidé budou dávat přednost zahraničním aktivům před domácími), dokud se úroková míra opět nezvýší na úroveň světové úrokové míry. Trh peněz je v nerovnováze. c) Čistý vývoz kapitálu bude tlačit na depreciaci domácí měny. Avšak centrální banka bude proti depreciaci intervenovat bude na měnovém trhu nakupovat domácí měnu za zahraniční měny. Tím sníží peněžní zásobu. Trh peněz se takto dostane do rovnováhy, neboť nižší peněžní zásoba bude v souladu s nižší poptávkou po penězích (viz b) d) Změnu rovnováhy demonstruje obrázek 11-B. Zvýšení daní posune křivku IS* 1 doleva do polohy IS* 2. Protože centrální banka intervencemi proti depreciaci snižuje peněžní zásobu, posune se doleva také křivka LM*. Nová rovnováha vzniká v bodě E, při stejném měnovém kurzu a při nižším domácím produktu.

16 Obrázek 10-F

17 Obrázek 11-A Obrázek 11-B

18 Příklad 3 a) Dovozní cla snižují dovozy. Protože měnový kurz je volně pohyblivý, dochází k apreciaci domácí měny, což snižuje vývoz a zvyšuje dovoz. Apreciace tak neutralizuje účinky dovozních cel čistý vývoz se nezmění. b) Jelikož se nezměnil čistý vývoz, nezmění se ani domácí produkt. c) Změnu rovnováhy demonstruje obrázek 11-C. Apeciace domácí měny posune křivku IS* nahoru (připomeňte si, jak je křivka IS* odvozena). Nová rovnováha se vytvoří v bodě F, při vyšším měnovém kurzu a stejném domácím produktu. Politika dovozních cel je v režimu volně pohyblivého kurzu neúčinná, vede pouze k apreciaci. Obrázek 11-C Příklad 4 a) Dovozní cla snižují dovozy. Snížení dovozu vyvolává tlak na apreciaci domácí měny. Centrální banka ale intervenuje proti apreciaci prodejem domácí měny, takže se měnový kurz nezmění. b) Protože centrální banka intervenuje proti apreciaci prodejem domácí měny, dochází ke zvýšení peněžní zásoby. To tlačí na pokles domácí úrokové míry pod světovou úrokovou míru, což zvyšuje čistý vývoz kapitálu do zahraničí (lidé dávají přednost zahraničním aktivům pře domácími), dokud se domácí úroková míra opět nevrátí na úroveň světové úrokové míry. Trh peněz je v nerovnováze. c) Protože dovozní cla snížila dovoz, došlo ke zvýšení čistého vývozu a tedy také k růstu domácího produktu. Při vyšších důchodech lidé budou poptávat více peněz, takže se poptávka po penězích přizpůsobí vyšší peněžní zásobě a trh peněz se opět dostane do rovnováhy. d) Změnu rovnováhy demonstruje obrázek 11-D. Zvýšení čistého vývozu posune křivku IS* doprava. Zvýšení peněžní zásoby zas posune křivku LM* doprava. Nová rovnováha se vytvoří v bodě G, při stejném měnovém kurzu a při vyšším domácím produktu. Politika dovozních cel je tedy v režimu stabilního kurzu účinná. e) V dlouhém období je politika dovozních cel na růst čistého vývozu a na růst domácího produktu neúčinná. To model IS*- LM* nemůže zachytit, protože jde o model krátkodobé rovnováhy, který předpokládá fixní cenovou hladinu. V dlouhém období se zvýšení peněžní zásoby promítne do růstu domácí cenové hladiny, což znamená reálnou apreciaci. Čistý vývoz se v konečném důsledku nezmění, a nezmění se ani reálný domácí produkt.

19 Obrázek 11-D Kapitola 12 Otázka 1 Křivka agregátní nabídky se stane strmější. Lze to vysvětlit modelem strnulých nominálních mezd: indexování mezd na růst cen sníží mzdové strnulosti a trh práce se bude rychleji vyčišťovat. Lze to vysvětlit i modelem mylného vnímání cen. Zaměstnanci budou lépe odhadovat růst cen, protože vědí, že v případě indexování rostou mzdy a ceny přibližně stejně. Otázka 2 Dojde-li k neočekávanému poklesu cen, lidé ihned registrují pokles vlastní ceny, ale neuvědomují si hned, že klesají také ostatní ceny. Domnívají se tedy, že klesá jejich relativní cena, a proto snižují své nabídky. V důsledku toho klesá reálný domácí produkt pod potenciální produkt a nezaměstnanost se zvyšuje nad svou přirozenou míru. Tyto účinky pominou, jakmile lidé zjistí, že jde o všeobecný pokles cen a nikoli o pokles jejich relativních cen. Pak opět zvýší své nabídky. Reálný produkt opět vzroste na úroveň potenciálního produktu a nezaměstnanost klesne na svou přirozenou míru. Otázka 3 Reálný produkt poroste nad potenciální produkt. Lidé totiž registrují, že jejich vlastní cena roste o 10%, zatímco očekávají, že jiné ceny rostou jen o 7%. Očekávají proto, že jejich relativní cena roste přibližně o 3%, a zvyšují své nabídky.

20 Příklad 1 a) Situaci znázorňuje obrázek 12-A. Na horním grafu (a) je model IS-LM. Zvýšení nominální peněžní zásoby posune křivku LM doprava do polohy LM a nová rovnováha se vytvoří v bodě A, při domácím produktu Y 1. Na dolním grafu (b) model AS-AD znázorňuje, že zvýšení peněžní zásoby posune křivku AD doprava do polohy AD, o horizontální vzdálenost Y 1 Y*. Nová krátkodobá rovnováha se vytvoří v průsečíku křivky agregátní poptávky AD a křivky krátkodobé agregátní nabídky AS, v bodě B, při reálném produktu Y 2 a cenové hladině P 2. Dlouhodobá rovnováha se nakonec vytvoří v bodě F, při potenciálním produktu Y* a cenové hladině P 3. b) V modelu IS-LM bod E představuje rovnováhu trhu zboží a služeb i rovnováhu trhu peněz. Bod A představuje totéž při vyšší peněžní zásobě. V modelu AS-AD bod E představuje rovnováhu trhu zboží a služeb, trhu peněz a trhu práce. Bod A představuje pouze rovnováhu trhu zboží a služeb a trhu peněz, zatímco trh práce není v rovnováze. Bod B představuje krátkodobou rovnováhu trhu zboží a služeb, trhu peněz i trhu práce při vyšší nominální peněžní zásobě. Bod F představuje totéž v dlouhém období. c) Reálná peněžní zásoba se v krátkém období zvýší, protože růst cenové hladiny z P 1 na P 2 zcela nekompenzuje zvýšení nominální peněžní zásoby. V dlouhém období zůstane reálná peněžní zásoba stejná, protože růst cenové hladiny na P 3 zcela kompenzuje zvýšení nominální peněžní zásoby. Příklad 2 Situaci znázorňuje obrázek 12-B. Na grafu (a) je původní produkční funkce Y = F(L) a na grafu (b) je z ní odvozená křivka mezního produktu práce, která představuje poptávku po práci L D. Společně s křivkou nabídky práce L S vytváří tato poptávka po práci rovnováhu v bodě E, při zaměstnanosti L* 1. Této zaměstnanosti odpovídá (jak zjistíte z produkční funkce) reálný produkt Y* 1. Na grafu (c) vzniká dlouhodobá rovnováha při cenové hladině P 1. Pod vlivem technologického pokroku dojde ke zvýšení produkční funkce na Y = F (L). Nové produkční funkci odpovídá vyšší křivka mezního produktu práce, tedy vyšší křivka poptávky po práci L D. Nová rovnováha trhu práce vzniká v bodě F, při zaměstnanosti L* 2. Z produkční funkce zjistíte, že této zaměstnanosti odpovídá vyšší reálný produkt Y* 2. Na grafu (c) vidíte, že se nová dlouhodobá rovnováha vytvoří při vyšším potenciálním produktu Y* 2 a nižší cenové hladině P 2 (nominální peněžní zásoba se totiž nezměnila). Příklad 3 Situaci znázorňuje obrázek 12-C. Na grafu (b) je původní rovnováha trhu práce v bodě E, při zaměstnanosti L* 1. Této zaměstnanosti odpovídá, jak zjistíte z produkční funkce na grafu (a), reálný produkt Y* 1. Na grafu (c) vzniká dlouhodobá rovnováha při cenové hladině P 1. Snížení daní i podpor v nezaměstnanosti zvýší nabídku práce, takže se křivka nabídky práce L S posune doprava. Zaměstnanost se zvýší na L* 2 a potenciální produkt se zvýší na Y* 2. Na grafu (c) vidíte, že se nová dlouhodobá rovnováha vytvoří při vyšším potenciálním produktu Y* 2 a nižší cenové hladině P 2.

21 Obrázek 12-A

22 Obrázek 12-B Kapitola 13 Otázka 1 a) Protože není rozdíl mezi skutečnou a očekávanou inflací, jedná se o setrvačnou inflaci. Poptávková ani nákladová inflace neprobíhá. b) Nezaměstnanost je na přirozené míře.

23 Obrázek 12-C

24 Otázka 2 a) Křivka je klesající. Když se zvýší inflace, lidé se zpočátku domnívají, že vzrostla jejich relativní cena Podlehnou peněžní iluzi), a proto zvýší výrobu a zaměstnanost. Teprve později napravují své chyby. b) Křivka je vertikální. Když se zvýší inflace, lidé ji vtělí do svých očekávání a nezvýší výrobu ani zaměstnanost. c) Křivka je klesající. Lidé sice správně odhadují budoucí inflaci, ale protože mzdy krátkodobě nerostou tolik jako ceny, vyplatí se zvýšit výrobu a krátkodobě vzroste zaměstnanost. Příklad 1 a) Inflace je dána rozdílem mezi růstem nominální peněžní zásoby a růstem reálné poptávky po penězích, tedy 10% - 5% = 5%. b) Protože lidé očekávají 2% inflaci, z těchto 5% připadá 2% na setrvačnou inflaci. Zbývající 3% připadají na nákladovou inflaci. To znamená, že nedochází k poptávkové inflaci. c) Protože nedochází k žádné poptávkové inflaci, ale dochází k nákladové inflaci, je nezaměstnanost nad přirozenou mírou. Příklad 2 a) Protože skutečná inflace je 10% - 2% = 8%, inflační očekávání jsou jen 4% a nákladová inflace neprobíhá, připadají zbývající 4% na poptávkovou inflaci. b) Jelikož probíhá poptávková inflace, je nezaměstnanost pod přirozenou mírou. c) Růst nominálních mezd převyšuje růst cen o růst produktivity práce. Nominální mzdy tedy rostou tempem 8% + 3% = 11%. d) Řešení ukazuje obrázek 13-A. Vzhledem k inflačním očekáváním a k přirozené míře nezaměstnanosti probíhá Phillipsova křivka PC 1 bodem A. Ale protože je inflace vyšší než očekávaná, a sice 10% - 2% = 8%, nachází se ekonomika krátkodobě v bodě B. e) V dlouhém období se ekonomika vrací na přirozenou míru nezaměstnanosti při vyšších inflačních očekáváních 8%, tj. dostane se do bodu C. Leží pak na vyšší Phillipsově křivce PC 2, která v sobě ztělesňuje vyšší inflační očekávání. Obrázek 13-A

25 Kapitola 14 Otázka 1 Když centrální banka zvýší peněžní zásobu, tlak na pokles úrokové míry vede k čistému vývozu kapitálu a k depreciaci měny. Centrální banka musí proti depreciaci intervenovat nákupem domácí měny, čímž dochází opět ke snížení peněžní zásoby. Úroková míra i měnový kurz tak zůstávají na stejné úrovni. Centrální banka tedy není schopna svou měnovou politikou vyvolávat monetární cyklus. Otázka 2 Když ve světě začíná hospodářská expanze, je světová úroková míra nízká. Pokles světové úrokové míry pod domácí úrokovou míru vyvolává čistý dovoz kapitálu, což tlačí na apreciaci domácí měny. Centrální banka proti apreciaci intervenuje prodejem domácí měny, čímž zvyšuje peněžní zásobu. Růst peněžní zásoby sníží domácí úrokovou míru a to vyvolává domácí expanzi. Světová hospodářská expanze se takto snadno šíří do této ekonomiky. Totéž platí pro světovou recesi. Otázka 3 a) V režimu volně pohyblivého kurzu může monetární cyklus způsobit domácí měnová politika. Zvýší-li centrální banka peněžní zásobu, vzniká tlak na pokles domácí úrokové míry, což vyvolává čistý vývoz kapitálu a depreciaci. Depreciace zvyšuje čistý vývoz zboží a služeb, tedy roste agregátní poptávka. Opačný proces probíhá, když centrální banka sníží peněžní zásobu. Šíření monetárního cyklu ze zahraničí je obtížnější. Když začne v zahraničí expanze, světová úroková míra klesne pod domácí úrokovou míru. Pak dochází k čistému dovozu kapitálu. Ten má za následek jednak snížení domácí úrokové míry (na úroveň světové úrokové míry) a jednak apreciaci domácí měny. Apreciace snižuje čistý vývoz zboží a služeb a působí tak proti expanzi. b) V režimu stabilního kurzu nezpůsobuje monetární cyklus domácí měnová politika, ale může jej způsobit zahraniční měnová politika. Vysvětlení dávají odpovědi na otázky 1. a 2. Otázka 4 Nejsou. Pokud je expanze vyvolána růstem produktivity, vzniká tlak na snížení inflace pod 2% inflační cíl centrální banky. Protože se centrální banka řídí vyhlášeným inflačním cílem, reaguje na to zvýšením peněžní zásoby, aby snížení inflace zabránila. Hospodářská expanze je proto doprovázena zvýšením peněžní zásoby. Ačkoli by se mohlo zdát, že je růst peněžní zásoby příčinou hospodářské expanze, není tomu tak, protože centrální banka zvýšila peněžní zásobu teprve v důsledku hospodářské expanze. Příklad 1 Řešení je znázorněno na obrázku 14-A. Křivka agregátní nabídky AS je vertikální i v krátkém období, protože lidé tvoří racionální očekávání a peníze jsou neutrální. Zvýšení produktivity zvětšuje agregátní nabídku a křivka AS se posouvá doprava. Posun je ale v krátkém období větší (do AS ), protože lidé provádějí mezičasovou substituci práce a nabídka práce se více zvýší. V delším období se nabídka práce nezvýší tolik jako v krátkém období, protože efekt mezičasové substituce vyprchá. Proto se agregátní nabídka zvýší jen do AS. Kapitola 15 Otázka 1 a) V krátkém období se zvýšení peněžní zásoby promítne do snížení úrokové míry, vzhledem ke krátkodobé strnulosti mezd a cen. Nominální kurz přestřelí pod svou novou rovnovážnou úroveň, tj. domácí měna bude nominálně depreciovat o více než 50%. Dojde také k reálné depreciaci, protože ceny se v krátkém období zvýší o méně, než o kolik měna nominálně depreciuje. b) V dlouhém období, jakmile se cenová hladina zvýší o 50%, se nominální kurz vrátí na novou rovnovážnou úroveň, tj. depreciuje o 50%. Reálný kurz tak zůstává nezměněn.

26 Obrázek 14-A Příklad 1 Protože je úroková míra z korunových aktiv o 1% vyšší než z eurových aktiv, investoři očekávají 1% depreciaci koruny. Očekávají tedy kurz 30. 1,01 = 30,3 korun za euro. Příklad 2 Jelikož je očekávaná depreciace (32 28) : 28 = 0,14 = 14%, je úrokový diferenciál rovněž 14%, tj.úroková míra z korunových aktiv je o 14% vyšší než úroková míra z dolarových aktiv. Když dojde k 5% depreciaci koruny vůči dolaru, budou investoři očekávat už jen 9% depreciaci. Podmínka úrokové parity pak vyžaduje 9% úrokový diferenciál. Protože úroková míra z dolarových aktiv nebude depreciací koruny ovlivněna (trh korunových aktiv je v porovnání s trhem dolarových aktiv příliš malý), dojde k 5% snížení úrokové míry z krunových aktiv. Kapitola 16 Otázka 1 a) Centrální banka může snížit svou úrokovou míru (repo-sazbu nebo diskontní sazbu), za kterou poskytuje půjčky komerčním bankám. Může také prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů na volném trhu zvýšit cenu těchto dluhopisů a tím snížit úrokovou míru z dluhopisů. Její nákupy dluhopisů rovněž zvýší rezervy komerčních bank (peněžní bázi). Centrální banka může též snížit povinnou míru bankovních rezerv. b) V malé otevřené ekonomice se tato měnová politika promítne do depreciace domácí měny a do růstu peněžní zásoby. Pokud však má země režim stabilního měnového kurzu, její expanzivní měnová politika nebude účinná, protože banka musí proti depreciaci intervenovat nákupem domácí měny, což opět snižuje peněžní zásobu. c) V krátkém období se v důsledku depreciace domácí měny zvýší čistý vývoz. V dlouhém období však zvýšení peněžní zásoby zvýší cenovou hladinu a reálný měnový kurz se vrátí na původní úroveň. Čistý vývoz se tedy v dlouhém období nezmění. Příklad 1

27 Do rovnice Phillipsovy křivky rozšířené o inflační očekávání (13.6) dosadíme za cílovou inflaci π = 5%, za setrvačnou inflaci π e = 10 a za přirozenou míru nezaměstnanosti u* = 6. Vypočteme skutečnou míru nezaměstnanosti u: 5 = (6 u) u = 8,5 Snížení inflace o 5% tedy vyvolá zvýšení nezaměstnanosti o 2,5% nad přirozenou míru. To vyvolá snížení reálného produktu o 2,5. 2,5% = 6,25%. Koeficient obětování je 6,25 : 5 = 1,25. Příklad 2 a) Koeficient obětování je nulový. Lidé restriktivní měnovou politiku ihned zabudují do snížených inflačních očekávání a ceny a mzdy klesají, aniž by klesala produkce a zaměstnanost. b) Řešení ukazuje obrázek 16-A. Phillipsova křivka při racionálních očekáváních a plně pružných mzdách je vertikální na úrovni přirozené míry nezaměstnanosti. Restriktivní měnová politika přenese ekonomiku z bodu A do bodu B. Obrázek 16-A c) Řešení ukazuje obrázek 16-B. Křivka agregátní nabídky je při racionálních očekáváních a plně pružných mzdách i v krátkém období vertikální. Restriktivní měnová politika přenese ekonomiku z bodu A do bodu B.

28 Obrázek 16-B Obrázek 16-C

29 Příklad 3 a) Centrální banka bude na pokles reálného produktu reagovat expanzivní měnovou politikou. Dojde ke zvýšení nominální peněžní zásoby a agregátní poptávky, jak to ukazuje obrázek 16-C. Původní rovnováha byla v bodě A. Negativní nákladový šok posunul křivku agregátní nabídky z AS do AS a ekonomika se dostala do bodu B. Expanzivní měnová politika pak zvýšila agregátní poptávku z AD na AD a ekonomika se dostává do bodu C, tedy zpět na potenciální produkt, ale při vyšší cenové hladině. Centrální banka nákladový šok akomodovala. b) Centrální banka nebude v odezvu na nákladový šok měnit peněžní zásobu. Proto nedojde ke zvýšení agregátní poptávky. Ukazuje to obrázek 16-D. Nákladový šok dostal ekonomiku do bodu B, kde setrvá, dokud nezaměstnanost nepovede ke snížení mezd. Teprve až klesnou mzdy, křivka agregátní nabídky se vrátí do původní polohy a ekonomika se vrací do výchozí rovnováhy bodu A. Centrální banka nákladová šok neakomodovala. Obrázek 16-D Kapitola 17 Otázka 1 Nemůžeme se přímo přesvědčit, zda se pan Novák rozhoduje podle první nebo druhé teorie, ani kolik Nováků se jak rozhoduje. Platnost teorií můžeme ale posoudit jejich empirickým testováním. Budeme-li sledovat malou otevřenou ekonomiku, kde právě narůstá veřejný dluh, můžeme se přesvědčit, zda je růst veřejného dluhu doprovázen růstem zahraničního dluhu (pak platí tradiční teorie) nebo spíše poklesem domácí spotřeby (pak platí Ricardova-Barroova teorie). Otázka 2 a) Snížení daní zvýší disponibilní důchody. Podle tradiční teorie lidé zvýší spotřebu, protože spotřeba je rostoucí funkcí disponibilního důchodu. Podle Ricardovy-Barroovy teorie lidé očekávají, že vláda v budoucnu daně zase zvýší, aby mohla splácet svůj dluh. Proto nezvýší spotřebu a celý přírůstek disponibilního důchodu uspoří.

30 b) Podle tradiční teorie se snížení daní projeví v poklesu veřejných úspor a na trhu zapůjčitelných fondů vznikne tlak na růst úrokové míry. V důsledku toho domácí měna apreciuje. Podle Ricardovy-Barroovy teorie však klesne spotřeba a vzrostou soukromé úspory. Proto nedojde k růstu úrokové míry ani k apreciaci. c) Agregátní poptávka se nezmění, protože rozpočtový schodek vytěsní čistý vývoz (podle tradiční teorie) nebo spotřebu (podle Ricardovy-Barroovy teorie). d) Snížení daní posílí motivace na straně nabídky při nižších daních budou lidé ochotni více pracovat, spořit, podnikat a investovat. Proto se zvýší agregátní nabídka a hospodářský růst.

Mezinárodní ekonomie 1. část. Kurzová politika. Tomáš Paleta. Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: individuálně paleta@mail.muni.

Mezinárodní ekonomie 1. část. Kurzová politika. Tomáš Paleta. Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: individuálně paleta@mail.muni. Mezinárodní ekonomie 1. část Kurzová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: individuálně paleta@mail.muni.cz Obsah Struktura podle KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M. (2003) International

Více

Mezinárodní finance. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Mezinárodní finance. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Základní definice Mezinárodní finance chápeme jako systém peněžních vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních fondů

Více

Euro a stabilizační role měnové politiky. 95. Žofínské fórum Euro s otazníky? V Česku v představách, na Slovensku realita Praha, 13.

Euro a stabilizační role měnové politiky. 95. Žofínské fórum Euro s otazníky? V Česku v představách, na Slovensku realita Praha, 13. Euro a stabilizační role měnové politiky Zdeněk k TůmaT 95. Žofínské fórum Euro s otazníky? V Česku v představách, na Slovensku realita Praha, 13. listopadu 2008 Co nás spojuje a v čem se lišíme Režim

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika,

Více

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS Makroekonomie (Bc) LS 2005/06 Podkladové materiály na cvičení 1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu

Více

předmětu MAKROEKONOMIE

předmětu MAKROEKONOMIE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Přednášející: doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc. Úvod do makroekonomie a hrubý domácí produkt, model 45 1. Úvod do makroekonomie, pojem

Více

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Výpočet reálné úrokové míry Téma cvičení Příklad

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Výpočet reálné úrokové míry Téma cvičení Příklad Výpočet reálné úrokové míry Makroekonomie I i R = i N π i R. reálná úroková míra Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení Nominální a reálná

Více

Makroekonomické ukazatele ČR

Makroekonomické ukazatele ČR D_MTA Makroekonomická teorie a analýza LS 2014 Makroekonomické ukazatele ČR 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 HDP 1) 3,1-4,5 2,5 1,8-1,0-1,0 1,3 Nezaměstnanost 2) 4,4 6,7 7,3 6,7 7,0 7,1 7,3 Inflace 3)

Více

2 ROKY POTÉ MAKROEKONOMICKÉ ZHODNOCENÍ. Aleš Michl Externí poradce ministra financí Duben 2016

2 ROKY POTÉ MAKROEKONOMICKÉ ZHODNOCENÍ. Aleš Michl Externí poradce ministra financí Duben 2016 2 ROKY POTÉ MAKROEKONOMICKÉ ZHODNOCENÍ Aleš Michl Externí poradce ministra financí Duben 2016 3 zdroj dat: Bloomberg MEZIROČNÍ RŮST HDP ČR V PROCENTECH změna od konce 2013 do konce 2015 + 399,7 miliard

Více

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz Příklad Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Zjistěte, k jaké změně (růstu či poklesu) devizových rezerv došlo, jestliže ve sledovaném roce běžný účet platební bilance domácí ekonomiky

Více

Metodický list č. 3. Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09

Metodický list č. 3. Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09 Metodický list č. 3 Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09 Název tématického celku: Makroekonomie II 3. blok. Tento tématický blok je rozdělen

Více

JAK BY SJEDNOCENÍ DPH NA 17.5% DOPADLO

JAK BY SJEDNOCENÍ DPH NA 17.5% DOPADLO IDEA PRO HOSPODÁŘSKOU POLITIKU 2/2011 JAK BY SJEDNOCENÍ DPH NA 17.5 DOPADLO NA DOMÁCNOSTI A VEŘEJNÉ ROZPOČTY 15. BŘEZNA 2011 LIBOR DUŠEK, PH.D., PETR JANSKÝ, M.SC. 1. Úvod Prezentujeme odhady dopadů současného

Více

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost.

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost. Slovník pojmů Agregátní poptávka Apreciace Bazický index Běžný účet platební bilance Cena Cenný papír Cenová hladina Centrální banka Centrální košová parita Ceteris paribus Černý trh Čistá inflace Daň

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Makroekonomické rámce státního rozpočtu a rozpočtového výhledu a predikce MF ČR jsou pravidelně srovnávány s výsledky šetření makroekonomických ukazatelů u významných

Více

Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky

Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky Václav Žďárek CES VŠEM Praha vaclav.zdarek@vsem.cz Hospodářská politika nových členských zemí EU VŠB-TU, Ostrava, 22. 23. září 2005 Obsah: Proč tradiční

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Duben 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Ministerstvo financí zvýšilo koncem dubna odhad letošního tempa růstu české ekonomiky na 5,3 procenta z 5,0

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Leden 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Česká republika má konečně vládu. Poslanecká sněmovna dala v lednu, osm měsíců po parlamentních volbách, důvěru

Více

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace Téma cvičení Makroekonomie I Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Teorie inflace Praktické příklady Příklady k opakování Inflace Osnova k teorii inflace Vymezení

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 7. Lekce Nástroje hospodářské politiky státu Struktura lekce:

Více

příjmy firmy - suma peněžních prostředků získaných z prodeje její produkce (příjmy = tržby)

příjmy firmy - suma peněžních prostředků získaných z prodeje její produkce (příjmy = tržby) Příjmy a zisk Příjmy firmy příjmy firmy - suma peněžních prostředků získaných z prodeje její produkce (příjmy = tržby) cíle firmy - maximalizace zisku lze dosáhnout buď minimalizací nákladů nebo maximalizací

Více

Otevřená ekonomika, měnový kurz

Otevřená ekonomika, měnový kurz Otevřená ekonomika, měnový kurz Obsah přednášky Determinace úrovně rovnovážné produkce v otevřené ekonomice Nominální a reálný měnový kurz Determinace měnového kurzu v krátkém a dlouhém období Úroková

Více

Předmět: Makroekonomie, MÚ SLU v Opavě, verze 18. 09. 2012 MAKROEKONOMIE LS MU 11175

Předmět: Makroekonomie, MÚ SLU v Opavě, verze 18. 09. 2012 MAKROEKONOMIE LS MU 11175 MAKROEKONOMIE LS MU 11175 MAKROEKONOMIE... 1 1. Úvod do makroekonomie... 2 2. Rovnovážný produkt ve dvousektorové ekonomice... 7 3. Agregátní nabídka a agregátní poptávka... 14 4. Ekonomický růst a hospodářský

Více

5. Verifikace informací v kontrolním procesu znamená: 2 body a) změnu informací b) doplnění informací c) ověření informací

5. Verifikace informací v kontrolním procesu znamená: 2 body a) změnu informací b) doplnění informací c) ověření informací Registrační číslo: Přijímací test z managementu 2015 Varianta A Označte vždy jednu správnou odpověď křížkem X v prvním sloupci. Omyl lze napravit škrtnutím všech odpovědí v prvním sloupci a zápisem správné

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Na základě údajů dostupných k 20. listopadu 2004 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny. 1 Průměrný

Více

4. 4. Struktura zdrojů majetku, vlastní a cizí zdroje, výpočet hodnoty zdrojů a podílu vlastních a cizích zdrojů

4. 4. Struktura zdrojů majetku, vlastní a cizí zdroje, výpočet hodnoty zdrojů a podílu vlastních a cizích zdrojů Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4. 4. Struktura zdrojů majetku, vlastní a cizí zdroje, výpočet hodnoty zdrojů a podílu vlastních a cizích zdrojů

Více

Makroekonomie I. Opakování. Řešení. Příklad. Řešení. Příklad Příklady k zápočtu. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D.

Makroekonomie I. Opakování. Řešení. Příklad. Řešení. Příklad Příklady k zápočtu. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Opakování Makroekonomie I y k zápočtu Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Co je znázorněno? 1). 2).. 1) Růst AD 2) Inflace tažená AD Náklady cyklické nezaměstnanosti v podobě odchylky skutečně

Více

Krátkodobá rovnováha na trhu peněz

Krátkodobá rovnováha na trhu peněz Makroekonomická analýza přednáška 9 1 Krátkodobá rovnováha na trhu peněz Funkce poptávky po penězích Poptávka po penězích je úměrná cenové hladině (poptávka po penězích je poptávka po reálných penězích).

Více

Nezaměstnanost. Makroekonomie I. Základní problematika. Téma cvičení. Zjištění nezaměstnanosti. Nezaměstnanost. Nezaměstnanost, Okunův zákon 13.4.

Nezaměstnanost. Makroekonomie I. Základní problematika. Téma cvičení. Zjištění nezaměstnanosti. Nezaměstnanost. Nezaměstnanost, Okunův zákon 13.4. Základní problematika Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Kdo je z pohledu ekonomie nezaměstnaný Výpočet míry nezaměstnanosti Typologie nezaměstnanosti Dlouhodobě udržitelná nezaměstnanost

Více

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku hospodaření 4. Dividendová politika 1. Tvorba hospodářského

Více

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Na základě údajů dostupných k 17. květnu 2004 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny. 1 Podle

Více

4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti

4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti 4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti 4.1 Porovnání s předchozím makroekonomickým scénářem Rozdíly makroekonomických scénářů současného a loňského programu vyplývají z následujících

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 01/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2013 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2013 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Únor 2013 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle konečných čísel klesl HDP meziročně o 1,7 procent a mezi-čtvrtletně o 0,2 procent ve 4. čtvrtletí a potvrdil

Více

14) Fiskální politika. 15) Obchodní politika 13) Měnová politika. 1. Nástroje a cíle měnové politiky. 2. Keynesiánský přístup

14) Fiskální politika. 15) Obchodní politika 13) Měnová politika. 1. Nástroje a cíle měnové politiky. 2. Keynesiánský přístup Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2007/08, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 5 13) Měnová politika 14) Fiskální politika 15) Obchodní

Více

Makrodata v ČR zveřejněná v září:

Makrodata v ČR zveřejněná v září: Makrodata v ČR zveřejněná v září: HDP podle konečných údajů vzrostla ve druhém čtvrtletí česká ekonomika oproti prvnímu čtvrtletí o 0,9 % (odhad 0,8 %). Meziročně o 2,4 % (odhad 2,2 %). Průmyslová produkce

Více

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii . Nominální a reálná konvergence k evropské hospodářské a měnové unii Česká republika podle výsledků za rok a aktuálně analyzovaného období (duben až březen ) plní jako jediná ze čtveřice,, a tři ze čtyř

Více

2. Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka

2. Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka 2. Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka 2.1 Celkový užitek a mezní užitek Jedním ze základních problémů, které spotřebitel řeší, je, kolik určitého statku má kupovat a jak má svůj důchod mezi různé

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Říjen 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem .7. Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem Předpoklady: 70 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem: znamená? 3 y = = = = 3 y y y 3 = ; = ; = ;.... Co to Pedagogická poznámka: Nechávám studenty,

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Prosinec 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Podpora investorů v Ústeckém kraji z pohledu zaměstnanosti. JUDr. Jiří Vaňásek

Podpora investorů v Ústeckém kraji z pohledu zaměstnanosti. JUDr. Jiří Vaňásek Podpora investorů v Ústeckém kraji z pohledu zaměstnanosti JUDr. Jiří Vaňásek Počet uchazečů o zaměstnání klesl na 49 979 osob, jejich počet byl o 1 258 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání

Více

Sada 1 - Ekonomika 3. ročník

Sada 1 - Ekonomika 3. ročník S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Ekonomika 3. ročník domácnosti Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Domácnosti v ČR: příjmy, spotřeba, úspory a dluhy 1993-2012 Červen 2013

Domácnosti v ČR: příjmy, spotřeba, úspory a dluhy 1993-2012 Červen 2013 Domácnosti v ČR: příjmy, spotřeba, úspory a dluhy 1993-2012 Červen 2013 6. Zadluženost českých domácností 6.1. Úvěry domácnostem od bank Dominance úvěrů na bydlení Zadluženosti českých domácností dominují

Více

14. kapitola Krugman Obstfeld

14. kapitola Krugman Obstfeld 2. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy 14. kapitola Krugman Obstfeld Základní problémy Faktory, které v zemi ovlivňují nabídku peněz nebo poptávku po nich, patří mezi nejsilnější determinanty směnného

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Březen 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2010 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem února vzrostly spotřebitelské ceny během ledna o 1,2 procenta. V meziročním

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Říjen 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem listopadu stouply spotřebitelské ceny v říjnu o 4,0 procenta meziročně, což

Více

Základní problémy. 2. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy. 2.1 Teorie peněz - přehled

Základní problémy. 2. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy. 2.1 Teorie peněz - přehled Základní problémy. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy Faktory, které v zemi ovlivňují nabídku peněz nebo poptávku po nich, patří mezi nejsilnější determinanty směnného kurzu. Hlavním cílem této kapitoly

Více

MAKROEKONOMIE I. (Mgr.)

MAKROEKONOMIE I. (Mgr.) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium předmětu MAKROEKONOMIE I. (Mgr.) Zimní semestr 2006/07 Metodický list č. 6 11) Teorie reálných hospodářských cyklů 12) Dlouhodobý

Více

Systém hodnocení prezenční studium

Systém hodnocení prezenční studium N_MF_A Mezinárodní finance Magisterské studium VŠFS zimní semestr 2013 přednášející Ing. Arnošt Klesla Ph.D. Katedra financí VŠFS 1 PROGRAM VÝUKY N-MF-A ZIMNÍ SEMESTR 2013, skupina pffph Přednáška 2.10.

Více

Finanční turbulence a role centrální banky

Finanční turbulence a role centrální banky Finanční turbulence a role centrální banky Seminář: Americká recese - hrozba pro světovou ekonomiku? prof. Robert Holman člen bankovní rady ČNB profesor VŠEV Probíhaj hající finanční turbulence: obecné

Více

Varianta 1: Doživotní důchod od státu pro variantu, že se do reformy nezapojíte

Varianta 1: Doživotní důchod od státu pro variantu, že se do reformy nezapojíte Jaké informace vám důchodová kalkulačka poskytne Věk odchodu do důchodu (uvádí se věk podle současného znění zákona) Předpokládaný měsíční důchod. Je přepočtený na současné ceny, abyste jej mohli porovnat

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Únor 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

1. Cizinci v České republice

1. Cizinci v České republice 1. Cizinci v České republice Počet cizinců v ČR se již delší dobu udržuje na přibližně stejné úrovni, přičemž na území České republiky bylo k 31. 12. 2011 evidováno 434 153 osob III. Pokud vezmeme v úvahu

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD 2013. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD 2013. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD 0 Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 0 SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny

Více

Český účetní standard č. 706 Opravné položky

Český účetní standard č. 706 Opravné položky Český účetní standard č. 706 Opravné položky Obecná pravidla k postupům účtování o opravných položkách: Opravné položky se vykazují podle 4 odst. 3 vyhlášky č. 410/2009 Sb., kterou se provádějí některá

Více

MEZINÁRODNÍ EKONOMIE KURZOVÁ POLITIKA PENÍZE, ÚROKOVÉ SAZBY A SMĚNNÉ KURZY

MEZINÁRODNÍ EKONOMIE KURZOVÁ POLITIKA PENÍZE, ÚROKOVÉ SAZBY A SMĚNNÉ KURZY MEZINÁRODNÍ EKONOMIE KURZOVÁ POLITIKA PENÍZE, ÚROKOVÉ SAZBY A SMĚNNÉ KURZY 3. kapitola Krugman Obstfeld. SMĚNNÉ KURZY A DEVIZOVÉ TRHY ZÁKLADNÍ PROBLÉMY TEORIE DETERMINACE SMĚNNÉHO KURZU Směnný kurz umožňuje

Více

Vládní program na podporu exportu České republiky

Vládní program na podporu exportu České republiky Vládní program na podporu exportu České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu EGAP hájí obchodní zájmy České republiky v EU, WTO, OECD podílí se na odstraňování obchodních bariér podporuje českou oficiální

Více

Vláda rozpočtové odpovědnosti Pokladní plnění státního rozpočtu ČR za leden až únor 2011

Vláda rozpočtové odpovědnosti Pokladní plnění státního rozpočtu ČR za leden až únor 2011 Vláda rozpočtové odpovědnosti Pokladní plnění státního rozpočtu ČR za leden až únor 2011 1. března 2011 Státní rozpočet na rok 2011 byl schválen Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR zákonem č. 433/2010

Více

Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014

Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014 Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014 V Pardubickém kraji v prosinci 2014 splňovalo podmínky pro výplatu některého z důchodů 145 266 osob. Mezi příjemci bylo 58 754 mužů a 86 512 žen. Z celkového počtu

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Bakalářská práce Dopady kombinace fiskální a monetární politiky v ČR v období 2. poloviny 90. let 20. století The impact of the combination of fiscal and

Více

1. Kruh, kružnice. Mezi poloměrem a průměrem kružnice platí vztah : d = 2. r. Zapíšeme k ( S ; r ) Čteme kružnice k je určena středem S a poloměrem r.

1. Kruh, kružnice. Mezi poloměrem a průměrem kružnice platí vztah : d = 2. r. Zapíšeme k ( S ; r ) Čteme kružnice k je určena středem S a poloměrem r. Kruh, kružnice, válec 1. Kruh, kružnice 1.1. Základní pojmy Kružnice je množina bodů mající od daného bodu stejnou vzdálenost. Daný bod označujeme jako střed kružnice. Stejnou vzdálenost nazýváme poloměr

Více

Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB. Miroslav Singer

Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB. Miroslav Singer Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Institut ekonomických studií FSV UK 20. listopadu 2014 Obsah Vývoj měnové politiky ČNB a české ekonomiky před

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Leden 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

b) β = γ.(b/h) β= 1,2 c) Y = d)y =1700, centrální banka by musela zvýšit nabídku reálných peněžních zůstatků na 625 mld

b) β = γ.(b/h) β= 1,2 c) Y = d)y =1700, centrální banka by musela zvýšit nabídku reálných peněžních zůstatků na 625 mld 8. Monetární politika 1. Uzavřená ekonomika s výstupem pod úrovní potenciálního produktu je popsána následujícími charakteristikami: Trh statků: autonomní výdaje jsou ve výši 950 mld., sazba důchodové

Více

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu 4.6.6 Složený sériový LC obvod střídavého proudu Předpoklady: 41, 4605 Minulá hodina: odpor i induktance omezují proud ve střídavém obvodu, nemůžeme je však sčítat normálně, ale musíme použít Pythagorovu

Více

UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE

UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Září 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika V září vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 3,4 procent po růstu o 3,3 procent v srpnu. Vývoj inflace byl

Více

Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Ekonomie, navazující magisterské studijní programy akademický rok 2015/2016-3. a 4. etapa

Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Ekonomie, navazující magisterské studijní programy akademický rok 2015/2016-3. a 4. etapa Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Ekonomie, navazující magisterské studijní programy akademický rok 2015/2016-3. a 4. etapa 1. Teorie racionální volby spotřebitele Rozpočtové omezení spotřebitele. Vlivy

Více

(a) = (a) = 0. x (a) > 0 a 2 ( pak funkce má v bodě a ostré lokální maximum, resp. ostré lokální minimum. Pokud je. x 2 (a) 2 y (a) f.

(a) = (a) = 0. x (a) > 0 a 2 ( pak funkce má v bodě a ostré lokální maximum, resp. ostré lokální minimum. Pokud je. x 2 (a) 2 y (a) f. I. Funkce dvou a více reálných proměnných 5. Lokální extrémy. Budeme uvažovat funkci f = f(x 1, x 2,..., x n ), která je definovaná v otevřené množině G R n. Řekneme, že funkce f = f(x 1, x 2,..., x n

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

Účtování mezd a odvodů

Účtování mezd a odvodů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Název projektu: OA Přerov Peníze středním školám Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu:

Více

Metodický list č. 2. Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS

Metodický list č. 2. Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS Metodický list č. 2 Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09 Název tématického celku: Makroekonomie II 2. blok. Tento tématický blok je rozdělen

Více

Měnová politika ČNB a vývoj české ekonomiky

Měnová politika ČNB a vývoj české ekonomiky Měnová politika ČNB a vývoj české ekonomiky Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Konference LOG-IN Praha, 8. října 2015 Osnova Měnová politika ČNB od konce roku 2012, oslabení koruny a jeho vyhodnocení

Více

Model IS-ALM. Ondřej Potrebuješ Studentský Ekonomický Klub 10. 11. 2010

Model IS-ALM. Ondřej Potrebuješ Studentský Ekonomický Klub 10. 11. 2010 Model IS-ALM Ondřej Potrebuješ Studentský Ekonomický Klub 10. 11. 2010 Model IS-LM neokeynesianský makroekonomický model vyvinutý J.R. Hicksem v roce 1937 (pod názvem IS-LL) byl vytvořen krátce po vydání

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Červenec 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Po růstu o 3,5 procenta v červnu vzrostly spotřebitelské ceny v červenci meziročně o 3,1 procenta. Vývoj

Více

Konkurenční výhody české ekonomiky a energetiky a jejich udržení

Konkurenční výhody české ekonomiky a energetiky a jejich udržení Konkurenční výhody české ekonomiky a energetiky a jejich udržení Vladimír Tomšík Viceguvernér Česká národní banka Konference Asociace energetických manažerů Energetika České republiky v procesu integrace

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

Příloha č. 1. ROZVAHA v plném rozsahu (v celých tisících Kč) IČ 2 5 4 8 6 3 9 0 Česká Lípa 47121

Příloha č. 1. ROZVAHA v plném rozsahu (v celých tisících Kč) IČ 2 5 4 8 6 3 9 0 Česká Lípa 47121 Příloha č. 1 Název a sídlo účetní jednotky ROZVAHA v plném rozsahu (v celých tisících Kč) Krofian CZ spol. s.r.o. Dobranov 78 IČ 2 5 4 8 6 3 9 0 Česká Lípa 47121 Rozvaha v tis. Kč 2007 2008 2009 2010 2011

Více

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k 30. 9. 2014 V mil. Kč

ČEZ, a. s. ROZVAHA v souladu s IFRS k 30. 9. 2014 V mil. Kč ROZVAHA Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: 30. 9. 2014 31. 12. 2013 Dlouhodobý hmotný majetek, brutto 319 997 319 081 Oprávky a opravné položky -190 652-182 282 Dlouhodobý hmotný majetek, netto 129 345

Více

Česká ekonomika na cestě k oživení a měnová politika ČNB. Miroslav Singer

Česká ekonomika na cestě k oživení a měnová politika ČNB. Miroslav Singer Česká ekonomika na cestě k oživení a měnová politika ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka EY Executive Party 26. května 2014 Obsah Vývoj měnové politiky ČNB a české ekonomiky před listopadem

Více

Finanční řízení podniku: cash flow.

Finanční řízení podniku: cash flow. Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Finanční řízení podniku: cash flow. Eva Štichhauerová Technická univerzita

Více

Uveďte o sobě: jsem děvče/chlapec; třída:.., škola:..

Uveďte o sobě: jsem děvče/chlapec; třída:.., škola:.. Příloha 1 Dotazník společnosti AISIS. Kraj: Uveďte o sobě: jsem děvče/chlapec; třída:.., škola:.. Dotazník pro žáky základních škol na téma financí Dotazník má dvě části, znalostní a názorovou. DOTAZNÍK

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ

NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ pro fyzické osoby 1. BĚŽNÉ ÚČTY CZK, EUR, USD, AUD, CAD, DKK, GBP, HRK, HUF, CHF, JPY, NOK, PLN, RUB, SEK 0,00 % 2. SPOŘICÍ ÚČTY FIO KONTO CZK 0,15 % EUR 0,03 % 3. TERMÍNOVANÉ

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 13 / 2012 IČO: 00578649 Název: Obecni urad Vrbice AKTIVA CELKEM

Více

Metodický list č. 2. Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011

Metodický list č. 2. Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011 Metodický list č. 2 Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011 Název tématického celku: Makroekonomie II 2. blok. Tento tématický blok je

Více

KVĚTEN 2009 VE ZNAMENÍ ZLEPŠUJÍCÍ SE NÁLADY NA TRZÍCH

KVĚTEN 2009 VE ZNAMENÍ ZLEPŠUJÍCÍ SE NÁLADY NA TRZÍCH KVĚTEN 2009 VE ZNAMENÍ ZLEPŠUJÍCÍ SE NÁLADY NA TRZÍCH Makrodata v ČR zveřejněná v květnu: HDP za 1.čtvrtletí 2009 klesl meziročně o 3,4% (očekával se pokles pouze o 1,8%) Průmyslová produkce se v březnu

Více

Kvadratické rovnice pro učební obory

Kvadratické rovnice pro učební obory Variace 1 Kvadratické rovnice pro učební obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jkaékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Kvadratické

Více

Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie. Správná odpověď je označena tučně.

Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie. Správná odpověď je označena tučně. Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie právná odpověď je označena tučně. 1. Jestliže centrální banka nakoupí na otevřeném trhu státní cenné papíry, způsobí tím:

Více

5 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti

5 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti 5 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti 5.1 Porovnání s předchozím makroekonomickým scénářem Rozdíly makroekonomických scénářů současného a loňského programu vyplývají z následujících

Více

Závěrečný účet za rok 2013

Závěrečný účet za rok 2013 Závěrečný účet za rok 2013 DSO Blanicko-Otavského regionu Masarykovo nám. 128, 398 11 Protivín IČ: 69535086 V roce 2013 DSO Blanicko-Otavského regionu zajišťovalo svoji běžnou činnost prostřednictvím jak

Více

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU Na základě údajů dostupných k 25. listopadu 2011 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny 1. Hospodářská

Více

Obsah. Předmluva autora... VII

Obsah. Předmluva autora... VII Předmluva autora.................................................. VII 1. Člověk v tržním systému............................................. 1 1.1 Ekonomie věda o lidském jednání..................................

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti

ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti ROZVAHA - BILANCE územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) : 13 / 2014 IČO: 580791 Název: Obec Paseky nad Jizerou AKTIVA CELKEM

Více