Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora"

Transkript

1 Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora Ing. Martin Vohnický odbor interního auditu a supervize MV

2 Právní opora v zákonné úpravě 5 zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole, ve znění pozdějších předpisů (Organizační zajištění finanční kontroly) Odpovědnost za organizování, řízení a zajištění přiměřenosti a účinnosti finanční kontroly mají vedoucí orgánů veřejné správy v rámci své řídící pravomoci. Při zavádění a řízení finanční kontroly v orgánech veřejné správy jejich vedoucí vycházejí z mezinárodně uznávaných standardů,...

3 Struktura Rámce profesionální praxe interního auditu Definice interního auditu Etický kodex Standardy pro profesionální praxi interního auditu Doporučení pro praxi Rozvojové a praktické pomůcky

4 Členění Standardů 1. Základní standardy (řada 1000) požadavky a vlastnosti útvarů interního auditu 2. Standardy pro výkon interního auditu (řada 2000) kvalitativní kritéria, na jejichž základě lze činnost interního auditu hodnotit 3. Prováděcí standardy rozpracovávají požadavky výše uvedených dvou druhů

5 Původ změn ve Standardech na mezinárodní úrovni Zkušenosti z interního auditu nový Mezinárodní rámec pro profesionální praxi interního auditu nové Standardy celosvětové připomínkové řízení do 31. března 2008 vydání Mezinárodního rámce v lednu 2009 český překlad schváleného znění nových Standardů od 1. března 2009

6 Účel změn ve Standardech vyjasnění stávajících požadavků, přímější napojení na orgány společnosti (vedoucího orgánu veřejné správy), srozumitelnost, jednoznačnost, poskytnutí souvislostí a vysvětlení.

7 Základní standard nové znění 1000 Účel, pravomoci a odpovědnosti Účel, pravomoci a odpovědnosti interního auditu musí být oficiálně definovány, v souladu s Definicí interního auditu, Etickým kodexem a se Standardy, ve statutu interního auditu. Vedoucí interního auditu musí pravidelně posuzovat statut interního auditu a předkládat ho vedení společnosti a orgánům společnosti ke schválení.

8 Prováděcí standard k základnímu standardu nové znění 1000.A1 - Charakter ujišťovacích služeb poskytovaných společnosti musí být definován ve statutu interního auditu. Pokud je ujištění poskytováno subjektům vně společnosti, musí být charakter těchto ujišťovacích služeb též definován ve statutu interního auditu.

9 Prováděcí standard k základnímu standardu nové znění 1000.C1 - Charakter poradenských služeb musí být definován ve statutu interního auditu.

10 Základní standard nový 1010 Přijetí Definice interního auditu, Etického kodexu a Standardů ve statutu interního auditu Ve statutu interního auditu musí být dán najevo povinný charakter Definice interního auditu, Etického kodexu a Standardů. Vedoucí interního auditu by měl diskutovat Definici interního auditu, Etický kodex a Standardy s vedením a orgány společnosti.

11 Základní standard nové znění 1110 Organizační nezávislost Vedoucí interního auditu musí podávat zprávy takovému organizačnímu stupni ve společnosti, který internímu auditu umožní plnění jeho odpovědností. Vedoucí interního auditu musí nejméně jednou ročně potvrdit orgánům společnosti organizační nezávislost funkce interního auditu.

12 Základní standard nový 1111 Přímá vzájemná součinnost s orgány společnosti Vedoucí interního auditu musí komunikovat a být ve vzájemné součinnosti přímo s orgány společnosti.

13 Základní standard nové znění 1130 Narušení nezávislosti nebo objektivity Pokud dojde ke zdánlivému či faktickému narušení nezávislosti nebo objektivity, musí být o této skutečnosti předány podrobné informace příslušné organizační úrovni ve společnosti. Způsob sdělení informací závisí na povaze tohoto narušení.

14 Prováděcí standard k základnímu standardu nové znění 1210.A1 Pokud nemají zaměstnanci interního auditu znalosti, dovednosti a další schopnosti potřebné pro plnění zadaného úkolu jako celku nebo jeho části, vedoucí interního auditu musí zajistit odpovídající poradenství a asistenci.

15 Prováděcí standard k základnímu standardu nové znění 1210.C1 - Pokud nemají interní auditoři znalosti, dovednosti a další schopnosti potřebné pro plnění zakázky jako celku nebo její části, vedoucí interního auditu musí odmítnout poradenskou zakázku nebo zajistit odpovídající poradenství a asistenci.

16 Prováděcí standard k základnímu standardu nové znění 1220.A2 Při uplatňování náležité profesionální péče interní auditor musí zvážit použití auditních technik využívajících informační technologie a ostatní techniky analýzy údajů.

17 Prováděcí standard k základnímu standardu nové znění 1220.A3 Interní auditor musí upozornit na významná rizika, která mohou negativně ovlivnit cíle, procesy nebo zdroje. Samotný audit (ujišťovací postupy), i když se provádí s náležitou profesionální péčí, však sám o sobě nezaručí, že budou odhalena všechna významná rizika.

18 Základní standard nové znění 1230 Průběžný profesní rozvoj Interní auditoři si musí zvyšovat své znalosti, dovednosti a další schopnosti průběžným profesním rozvojem.

19 Základní standard nové znění 1300 Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu Vedoucí interního auditu musí vypracovat a pravidelně aktualizovat program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu, který zahrne všechny aspekty činnosti interního auditu.

20 Základní standard nové znění 1310 Požadavky na Program pro zabezpečení a zvyšování kvality Program pro zabezpečení a zvyšování kvality musí zahrnovat jak interní tak externí hodnocení.

21 Základní standard nové znění 1311 Interní hodnocení Interní hodnocení musí zahrnovat: průběžné sledování (monitoring) výkonu interního auditu, pravidelné prověřování na základě využití zásad sebehodnocení nebo s využitím jiných osob v rámci společnosti, které jsou dostatečně obeznámeny se Standardy a praxí interního auditu.

22 Základní standard nové znění 1312 Externí hodnocení Externí hodnocení musí být provedeno minimálně jednou za pět let kvalifikovanou a nezávislou externí osobou (hodnotitelem) nebo externím kontrolním (hodnotícím) týmem. Vedoucí interního auditu musí projednat s orgány společnosti: potřebu častějšího externího hodnocení, kvalifikaci a nezávislost externího hodnotitele nebo týmu, včetně jakéhokoli potenciálního konfliktu zájmů.

23 Základní standard nové znění 1320 Podávání zpráv o Programu pro zabezpečení a zvyšování kvality Vedoucí interního auditu musí informovat vedení a orgány společnosti o výsledcích programu pro zabezpečení a zvyšování kvality.

24 Základní standard nové znění 1321 Užívání výrazu Soulad s Mezinárodními standardy pro profesionální praxi interního auditu Vedoucí interního auditu může prohlásit, že činnost interního auditu je v souladu s Mezinárodními standardy pro profesionální praxi interního auditu pouze pokud výsledky programu pro zabezpečení a zvyšování kvality toto prohlášení potvrzují.

25 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2000 Řízení interního auditu Vedoucí útvaru interního auditu musí účinně řídit činnost interního auditu tak, aby interní audit přidával hodnotu společnosti.

26 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2010 Plánování Na základě vyhodnocení rizik musí vedoucí útvaru interního auditu zajišťovat tvorbu plánů interního auditu, které v souladu s cíli společnosti stanoví priority činnosti interního auditu.

27 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2010.A1 Plán interního auditu musí být založen na vyhodnocení rizik, které je prováděno nejméně jednou ročně. V tomto procesu jsou vzaty v úvahu návrhy vedení a orgánů společnosti.

28 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2020 Komunikace a schvalování Vedoucí útvaru interního auditu musí předkládat plány interního auditu a požadavky na zdroje, včetně jejich průběžných významných změn, k posouzení a schválení vedení a orgánům společnosti. Vedoucí interního auditu musí též informovat o možných vlivech zapříčiněných omezenými zdroji.

29 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2040 Zásady a postupy Vedoucí interního auditu musí stanovit zásady a postupy, kterými se řídí činnost interního auditu.

30 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2060 Předávání zpráv vedení a orgánům společnosti Vedoucí interního auditu musí pravidelně podávat zprávy vedení a orgánům společnosti o účelu, pravomocích, odpovědnostech a výkonu interního auditu ve vztahu k plánu interního auditu. Tyto zprávy musí též obsahovat zjištění týkající se významných rizik, řídicích a kontrolních mechanismů, včetně rizik podvodů, řízení a správy společnosti a ostatních záležitostí, které potřebuje nebo vyžaduje vedení a orgány společnosti.

31 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2100 Charakter práce Interní audit musí systematicky a metodicky hodnotit procesy řízení a správy, řízení rizik a řídicí a kontrolní procesy a přispívat k jejich zdokonalování.

32 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění A1 Interní audit musí hodnotit rizika spojená s řízením a správou společnosti, s procesy ve společnosti a informačními systémy z hlediska: spolehlivosti a integrity finančních a provozních informací, účinnosti a efektivnosti procesů, ochrany aktiv, dodržování zákonů, předpisů a smluv.

33 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2120.C2 Interní auditoři musí používat své znalosti rizik, které získali v průběhu poradenských zakázek, při hodnocení procesů řízení rizik ve společnosti.

34 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nový 2120.C3 Při poskytování pomoci vedení při zavádění a zlepšování procesů řízení rizik se interní auditoři musí vyhnout tomu, aby na sebe tím, že aktuálně řídí rizika vzali jakoukoli řídící odpovědnost.

35 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2130.A1 Interní audit musí hodnotit adekvátnost a účinnost řídicích a kontrolních mechanismů reagujících na rizika v rámci řízení a správy společnosti, procesů ve společnosti a informačních systémů týkajících se: spolehlivosti a integrity finančních a provozních informací, účinnosti a efektivnosti procesů, ochrany aktiv,dodržování zákonů, předpisů a smluv, dodržování zákonů, předpisů a smluv.

36 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2210.A3 K hodnocení řídicích a kontrolních systémů je nezbytná existence adekvátních kritérií. Interní auditoři musí zjišťovat do jaké míry vedení zavedlo adekvátní kriteria, prostřednictvím kterých lze určit, zda byly stanovené úkoly a cíle splněny. Pokud jsou tato kritéria adekvátní, interní auditoři je musí použít pro svá hodnocení. Pokud nejsou adekvátní, interní auditoři musí spolupracovat s vedením společnosti na tvorbě nových hodnotících kritérií.

37 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2200 Plánování auditu Interní auditoři musí vypracovat a doložit pro každou zakázku plán, včetně stanovení cílů, rozsahu, načasování zakázky a rozvržení zdrojů.

38 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2201 Přístup k plánování Při plánování jednotlivých auditů (zakázek) interní auditoři musí zvážit: cíle prověřované činnosti a prostředky, kterými je tato činnost řízena a kontrolována, významná rizika posuzované činnosti, její cíle, zdroje, postupy a prostředky, které udržují potenciální dopad daného rizika na přijatelné úrovni, adekvátnost a účinnost procesů řízení rizik a procesů řízení a kontroly dané činnosti ve srovnání s obdobným systémem nebo modelem řízení a kontroly, možnosti pro zavedení významných zdokonalení procesů řízení rizik a procesů řízení a kontroly.

39 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2201.A1 - Při plánování auditu, který zahrnuje strany vně společnosti, interní auditoři musí uzavřít s těmito stranami písemnou dohodu o cílech, rozsahu, příslušných odpovědnostech a dalších očekáváních, včetně omezení týkajících se distribuce výsledků auditu a přístupu k záznamům o auditu.

40 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2201.C1 - Interní auditoři se s klienty poradenské zakázky musí dohodnout na cílech a rozsahu zakázky, příslušných zodpovědnostech (úkolech) a dalších klientových očekáváních. U významných zakázek musí být tato dohoda zdokumentována.

41 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2230 Rozvržení zdrojů auditu Interní auditoři musí určit přiměřené a dostatečné zdroje ke splnění cílů zakázky. Výběr zaměstnanců pro jednotlivé audity se řídí povahou a složitostí zadání, časovou náročností a dostupnými zdroji.

42 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2240 (Pracovní) program auditu Interní auditoři musí vypracovat a doložit pracovní programy, tzv. programy zakázky, které by měly napomáhat realizaci cíle zakázky.

43 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2240.A1 Pracovní programy musí zahrnovat postupy pro identifikaci, analýzu, hodnocení a doložení informací během konkrétního zakázky. Program auditu musí být schválen před jeho realizací a jakékoli jeho změny jsou schváleny neprodleně.

44 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2330.A1 Vedoucí interního auditu musí řídit přístup k záznamům, které se týkají zakázky. Před vydáním záznamů externím subjektům si musí vedoucí interního auditu podle potřeby získat souhlas vedení a/nebo právních poradců.

45 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2330.A2 Vedoucí interního auditu musí zajistit vypracování požadavků na archivaci záznamů o zakázce bez ohledu na medium, na kterém je každý záznam uchováván. Tyto požadavky musí být vypracovány v souladu s předpisy společnosti a dalšími případnými závaznými regulatorními nebo jinými požadavky.

46 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2330.C1 - Vedoucí interního auditu musí zajistit vypracování zásad, jak pro úschovu a archivaci informací o poradenské zakázce, tak pro jejich vydání interním a externím subjektům. Tyto zásady musí být vypracovány v souladu s předpisy společnosti a případnými dalšími závaznými regulatorními nebo jinými požadavky.

47 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2340 Kontrola (supervize) auditu Jednotlivé zakázky musí být řádně kontrolovány tak, aby bylo zaručeno, že cíle zakázky jsou splněny, kvalita je zajištěna a kompetence zaměstnanců jsou dostatečné.

48 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2410 Kritéria komunikace Komunikace (zpráva o auditu) musí zahrnovat cíl a rozsah zakázky, příslušné závěry, doporučení a rozvrh opatření vedoucích k odstranění nedostatků.

49 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2410.A1 V závěrečné zprávě o výsledcích auditu musí interní auditor vyjádřit svůj celkový názor nebo závěry tam, kde je to relevantní.

50 Standard pro výkon interního auditu nový 2430 Použití výrazu Provedeno v souladu s Mezinárodními standardy pro profesionální praxi interního auditu Doporučuje se, aby interní auditoři informovali o tom, že jejich zakázky jsou provedeny v souladu s Mezinárodními standardy pro profesionální praxi interního auditu. Toto prohlášení mohou však interní auditoři použít pouze tehdy, jestliže výsledky programu pro zabezpečení a zvyšování kvality prokazují, že interní audit je v souladu se Standardy.

51 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2500 Monitorování Vedoucí interního auditu musí vytvořit a udržovat systém, který umožní sledovat, jak se s výsledky předanými vedení dále nakládá.

52 Prováděcí standard ke standardu pro výkon interního auditu nové znění 2500.A1 - Vedoucí interního auditu musí vypracovat systém následné kontroly (follow-up), který bude sledovat a zaručovat, že nápravná opatření byla účinně provedena, nebo že vedení společnosti převzalo odpovědnost za riziko neprovedení nápravných opatření.

53 Standard pro výkon interního auditu nové znění 2600 Rozlišení přijetí rizika vedením společnosti Pokud se vedoucí interního auditu domnívá, že vedení společnosti přijalo takový stupeň zbytkového rizika, který by mohl být pro společnost nepřijatelný, musí s vedením tuto skutečnost projednat. Jestliže se otázka zbytkového rizika nevyřeší, musí vedoucí interního auditu předat tuto záležitost k vyřešení orgánům společnosti.

54 Děkuji za pozornost Ing. Martin Vohnický odbor interního auditu a supervize MV

VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola

VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola Povinnost vytvořit vnitřní kontrolní systém zákon č. 320/2001 Sb. (1) Finanční kontrola vykonávaná podle zákona je součástí systému finančního řízení zabezpečujícího

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

KyBez na MPO. aneb zavádění Zákona o kybernetické bezpečnosti. KyBez na MPO. Ing. Miloslav Marčan Ředitel odboru informatiky

KyBez na MPO. aneb zavádění Zákona o kybernetické bezpečnosti. KyBez na MPO. Ing. Miloslav Marčan Ředitel odboru informatiky aneb zavádění Zákona o kybernetické Úvod Dlouhodobě kladený důraz na bezpečnost ICT Bezpečnostní politika informačních a komunikačních systémů (2007 - vycházela z filozofie norem řady ISO 27000) Před zákonem

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka: Úvěrový rámec na předfinancování a spolufinancování projektů zadávaná v otevřeném řízení podle

Více

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015 Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Povinnosti kraje Zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu

Více

Komora auditorů České republiky

Komora auditorů České republiky Komora auditorů České republiky Opletalova 55, 110 00 Praha 1 Aplikační doložka KA ČR Požadavky na zprávu auditora definované zákonem o auditorech ke standardu ISA 700 Formulace výroku a zprávy auditora

Více

ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU

ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU VNITŘNÍ SMĚRNICE MĚSTA č. 27/2015 ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU Město Holice, (dále jen zadavatel), se sídlem Holubova 1, 534 14 Holice, IČ 00273571, zastoupené starostou města Mgr. Ladislavem

Více

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Registr práv a povinností PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Základní registry Řízení poskytování služeb egovermentu Převodník identifikátorů fyzických osob (ORG) Úřad pro ochranu

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 Přehled témat ECVET a jeho souvislosti Princip ECVET Doporučení k ECVET a úkoly pro evropské státy Postup zavádění ECVET v Evropě Strategie zavádění ECVET v

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 706

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 706 MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ODSTAVCE OBSAHUJÍCÍ ZDŮRAZNĚNÍ SKUTEČNOSTI A ODSTAVCE OBSAHUJÍCÍ JINÉ SKUTEČNOSTI (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Vězeňská služba České republiky IČO: 00212423 Sídlo/místo podnikání: Soudní 1672/1a

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ZADAVATEL: Armádní Servisní, příspěvková organizace Sídlem: Podbabská 1589/1, 160 00 Praha 6 - Dejvice Jednající: Ing. MBA Dagmar Kynclová, ředitelka IČ: 604 60 580 Veřejná zakázka: Zateplení obvodového

Více

JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE. Systém finanční kontroly u příspěvkových organizací zřizovaných Jihočeským krajem

JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE. Systém finanční kontroly u příspěvkových organizací zřizovaných Jihočeským krajem JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE NÁZEV: Systém finanční kontroly u příspěvkových organizací zřizovaných Jihočeským krajem ČÍSLO: SM/33/RK ZMĚNA Č.: 2 PLATNÁ OD: 17.6.2008 ÚČINNÁ OD: 1.7.2008 ROZSAH PŮSOBNOSTI:

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2011/0297(COD) 11. 4. 2012. Výboru pro právní záležitosti. pro Hospodářský a měnový výbor

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2011/0297(COD) 11. 4. 2012. Výboru pro právní záležitosti. pro Hospodářský a měnový výbor EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 11. 4. 2012 2011/0297(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro právní záležitosti pro Hospodářský a měnový výbor k návrhu směrnice Evropského parlamentu

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Ministerstvo zahraničních věcí IČO: 45769851 Sídlo/místo podnikání: Loretánské náměstí

Více

Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci VI.

Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci VI. Odůvodnění veřejné zakázky dle ustanovení 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci

Více

Vedoucí bakalářské práce

Vedoucí bakalářské práce Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Ústav Posudek vedoucího bakalářské práce Jméno studenta Téma práce Cíl práce Vedoucí bakalářské práce Barbora RUMLOVÁ ANALÝZA A POTENCIÁLNÍ ROZVOJ CESTOVNÍHO

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká republika - Úřad práce České republiky IČO: 72496991 Sídlo/místo podnikání:

Více

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci základní registr agend orgánů veřejné moci a některých práv a povinností Štěpánka Cvejnová, MVČR Miroslav Vlasák, Equica, a.s. Obsah Úvod

Více

Příloha č.6 Statutu města Brna. Kontrolní řád města Brna

Příloha č.6 Statutu města Brna. Kontrolní řád města Brna Příloha č.6 Statutu města Brna Kontrolní řád města Brna Strana 1 (celkem 5) Účelem tohoto Kontrolního řádu města Brna je stanovit základní pravidla provádění kontrolní činnosti ve všech oblastech samostatné

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Název: Sdružení Českolipsko Právní forma: zájmové sdružení Adresa: náměstí T. G. M. 165, 470 01 Česká Lípa IČO: 75059843 Účelem sdružení je zajištění efektivní

Více

č.j.: HSOS - 11611-6/2015

č.j.: HSOS - 11611-6/2015 č.j.: HSOS - 11611-6/2015 ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY podle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) a vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech

Více

Právní rámec ochrany osobních údajů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová

Právní rámec ochrany osobních údajů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Právní rámec ochrany osobních údajů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Připraveno pro vystoupení dne 29. května na konferenci Online kriminalita prevence a legislativa Ústavní zakotvení

Více

Operační program Životní prostředí 2007 2013

Operační program Životní prostředí 2007 2013 PODPORY A DOTACE Z OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 5 Omezování průmyslového znečišťování a snižování environmentálních rizik Ing. Miroslava

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Státní pozemkový úřad IČO: 01312774 Sídlo/místo podnikání: Husinecká 1024/11a 13000

Více

Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek

Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek DATUM: 02.01.2011 ČÍSLO JEDNACÍ: VÝTISK ČÍSLO: BR-1/2011-2 Jediný POČET LISTŮ (STRAN): 3 (5) Statut bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Písek vydaný k zabezpečení 8 nařízení vlády č. 462/2000

Více

Technická univerzita v Liberci Ekonomická fakulta

Technická univerzita v Liberci Ekonomická fakulta Technická univerzita v Liberci Ekonomická fakulta Studijní program: N 6208 Ekonomika a management Studijní obor: Podniková ekonomika Interní audit ve státní správě The Internal Audit in the Civil Service

Více

Zadávací dokumentace SLUŽBY ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ PROSTŘEDNICTVÍM MOBILNÍ SÍTĚ

Zadávací dokumentace SLUŽBY ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ PROSTŘEDNICTVÍM MOBILNÍ SÍTĚ Příloha č. 1 Oznámení o zahájení zadávacího řízení Zadávací dokumentace Název zakázky: SLUŽBY ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ PROSTŘEDNICTVÍM MOBILNÍ SÍTĚ 1. Doba a místo plnění veřejné zakázky: Termín zahájení:

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ IČO: 41693205 Sídlo/místo podnikání: Na břehu

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Vězeňská služba České republiky IČO: 00212423 Sídlo/místo podnikání: Soudní 1672/1a

Více

Písemná zpráva zadavatele

Písemná zpráva zadavatele Písemná zpráva zadavatele dle 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) pro podlimitní veřejnou zakázku na služby zadávanou ve zjednodušeném podlimitním řízení dle 38 zákona Název

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ]

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Návrh V Bruselu dne... C NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] kterým se stanoví technické požadavky a správní postupy v souvislosti s neobchodním letovým provozem a kterým

Více

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K BURZOVNÍM PRAVIDLŮM

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K BURZOVNÍM PRAVIDLŮM PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K BURZOVNÍM PRAVIDLŮM STANOVENÍ PARAMETRŮ OBCHODOVÁNÍ TVŮRCŮ TRHU Článek 1 Počet tvůrců trhu (dále jen TT ), kritéria a kategorie Burzovní komora stanovuje v následující tabulce č. 1:

Více

Náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu

Náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu 176 VYHLÁŠKA ze dne 5. června 2009, kterou se stanoví náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu, organizace vzdělávání v rekvalifikačním zařízení a způsob jeho ukončení Ministerstvo školství,

Více

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Prioritní osa 7 -Technická pomoc Praha - prosinec 2010 Verze 1.0 Ministerstvo dopravy www.opd.cz OBSAH Úvod...3 Obecná pravidla...4 Legislativní

Více

Standardizace elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě, legislativní podpora

Standardizace elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě, legislativní podpora Standardizace elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě, legislativní podpora Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic) www.sdt.cz RNDr. Jan

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Pravidla Rady kraje Vysočina upravující hodnocení a řízení výkonu funkce ředitelů zařízení sociálních služeb zřizovaných krajem Vysočina

Pravidla Rady kraje Vysočina upravující hodnocení a řízení výkonu funkce ředitelů zařízení sociálních služeb zřizovaných krajem Vysočina Rada kraje Vysočina Pravidla Rady kraje Vysočina upravující hodnocení a řízení výkonu funkce ředitelů zařízení sociálních služeb zřizovaných krajem Vysočina ze dne 8. 2. 2011 č. 02/11 Strana 1 (celkem

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Vězeňská služba České republiky IČO: 00212423 Sídlo/místo podnikání: Soudní 1672/1a

Více

podle ustanovení 82 zák. č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích)

podle ustanovení 82 zák. č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) ZPRÁVA O VZTAZÍCH MEZI OVLÁDAJÍCÍ OSOBOU A OSOBOU OVLÁDANOU A MEZI OVLÁDANOU OSOBOU A OSOBAMI OVLÁDANÝMI STEJNOU OVLÁDAJÍCÍ OSOBOU ZA ÚČETNÍ OBDOBÍ 2015 podle ustanovení 82 zák. č. 90/2012 Sb., o obchodních

Více

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů I. Smluvní strany Masarykova univerzita Filozofická fakulta se sídlem, 602 00 Brno zastoupená prof. PhDr. Milanem Polem, CSc., děkanem Filozofické

Více

Drážní úřad Rail Authority

Drážní úřad Rail Authority Povolování staveb v souvislosti s evropskou legislativou 2. část Praha - 13.3.2012 RNDr. Jan Karnolt ČVTSS, Praha 13.3.2012 1 Dokumenty upravující problematiku 1. Evropské: Směrnice Evropského parlamentu

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Vězeňská služba České republiky IČO: 00212423 Sídlo/místo podnikání: Soudní 1672/1a

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy Rada hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Rady hlavního města Prahy číslo 2665 ze dne 3.11.2015 k vypracování koncepční studie horní úrovně Dvořákova nábřeží I. souhlasí

Více

INTEGROVANÉ OPERAČNÍ STŘEDISKO POLICIE ČR

INTEGROVANÉ OPERAČNÍ STŘEDISKO POLICIE ČR INTEGROVANÉ OPERAČNÍ STŘEDISKO POLICIE ČR KRPE-28060-32/ČJ-2011-1700NE-VZ V Pardubicích dne 22. 3. 2012 Zpráva o posouzení a hodnocení nabídek dle 80 zákona č.137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v platném

Více

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál? 17. 4. 2015 Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Sekce pro sociální věci, GŘ ÚP ČR Obsah prezentace

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3 č.j.: 413/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3 Rada městské části I. s c h v a l u j e II. 1.

Více

Realizační tým Zhotovitele. Oprávněné osoby. Seznam subdodavatelů. Tabulka pro zpracování nabídkové ceny. Zadávací dokumentace

Realizační tým Zhotovitele. Oprávněné osoby. Seznam subdodavatelů. Tabulka pro zpracování nabídkové ceny. Zadávací dokumentace 1. PŘÍLOHY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 1 Kvalifikační dokumentace Příloha č. 2 Závazný návrh Smlouvy Příloha č. 3 Krycí list nabídky Příloha č. 4 Vzor čestného prohlášení o splnění základních kvalifikačních

Více

Změny v legislativě o radiační ochraně

Změny v legislativě o radiační ochraně Změny v legislativě o radiační ochraně Zuzana Pašková červen 2012 Konference radiologických fyziků v medicíně Skalský Dvůr Zákon č. 18/1997 Sb., v posledním znění 7 1. Lékařské ozáření se smí uskutečnit

Více

zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ )

zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE zpracovaná dle ustanovení 85 odst. 2 zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) Název veřejné zakázky Okrouhlá,

Více

EDURO Projektové vzdělávání III

EDURO Projektové vzdělávání III EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EDURO Projektové vzdělávání III PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Jitka Svatošová Cílem je mít dostatečný počet kvalitních a schopných lidí Management lidských zdrojů

Více

VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie

VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie Ministerstvo vnitra v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví stanoví podle 4c

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Studijní text ke zvláštní části úřednické zkoušky pro obor státní služby Veřejné investování a zadávání veřejných zakázek Praha 2016 Popsání způsobu, jak se státní zaměstnanec

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká republika - Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje IČO: 75151502

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Ministerstvo zahraničních věcí IČO: 45769851 Sídlo/místo podnikání: Loretánské náměstí

Více

Statut účelového Fondu Vysočiny. ze dne 10. 12. 2013. č. 13/13

Statut účelového Fondu Vysočiny. ze dne 10. 12. 2013. č. 13/13 Zastupitelstvo Kraje Vysočina Statut účelového Fondu Vysočiny ze dne 10. 12. 2013 č. 13/13 Část I. Obecná ustanovení Čl. 1 Úvodní ustanovení Kraj Vysočina (dále jen Kraj ) zřídil na základě zákona č. 129/2000

Více

*MVCRX00UK93N* MVCRX00UK93N prvotní identifikátor

*MVCRX00UK93N* MVCRX00UK93N prvotní identifikátor *MVCRX00UK93N* MVCRX00UK93N prvotní identifikátor Protokol o prvním jednání hodnotící komise MV-67598-31/VZ-2011 Počet listů: 6 Název zadavatele: IČ zadavatele: 0007064 Česká republika Ministerstvo vnitra

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. IČO: 00027049 Sídlo/místo podnikání:

Více

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Obec Vacenovice si Vás dovoluje vyzvat k předložení nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu: Název zakázky: Název: Dotační management projektu Stavební úpravy

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 27. března 2014 (02.04) (OR. en) 8216/14 PROCIV 27 JAI 189

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 27. března 2014 (02.04) (OR. en) 8216/14 PROCIV 27 JAI 189 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 27. března 2014 (02.04) (OR. en) 8216/14 PROCIV 27 JAI 189 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Generální sekretariát Příjemce: Coreper/Rada Č. předchozího dokumentu: 6343/1/14 REV

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice Česká republika Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a gymnázium města Konice Tyršova 609, 798 52 Konice Identifikátor školy: 600 015 149 Termín

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: DIPLOMATICKÝ SERVIS IČO: 00000175 Sídlo/místo podnikání: Václavské náměstí 816/49

Více

Živnostenský list je ryzím osvědčením dokládajícím, že osobě vzniklo ohlášením živnostenské oprávnění. Nejde o rozhodnutí správního orgánu ve smyslu u

Živnostenský list je ryzím osvědčením dokládajícím, že osobě vzniklo ohlášením živnostenské oprávnění. Nejde o rozhodnutí správního orgánu ve smyslu u Vybraná judikatura k problematice živností Petr Průcha listopad 2009 Živnostenský list je ryzím osvědčením dokládajícím, že osobě vzniklo ohlášením živnostenské oprávnění. Nejde o rozhodnutí správního

Více

OBEC BŘEZOVÁ. OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. 01/2014 kterým se stanoví územní opatření o stavební uzávěře

OBEC BŘEZOVÁ. OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. 01/2014 kterým se stanoví územní opatření o stavební uzávěře OBEC BŘEZOVÁ BŘEZOVÁ 106, 747 44 BŘEZOVÁ U VÍTKOVA, IČ: 00299880, TEL.: 556 307 017, email: starosta@obec-brezova.cz OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. 01/2014 kterým se stanoví územní opatření o stavební uzávěře

Více

Interní akty řízení využívané v praxi interními auditory MV. JUDr. Renata Dvořáková odbor interního auditu a supervize

Interní akty řízení využívané v praxi interními auditory MV. JUDr. Renata Dvořáková odbor interního auditu a supervize Interní akty řízení využívané v praxi interními auditory MV JUDr. Renata Dvořáková odbor interního auditu a supervize E T I C K Ý K O D E X ÚČEL A PRINCIPY ETICKÉHO KODEXU Etický kodex ( EK ) je nezbytný

Více

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE za období 05/2012 07/2016 ve smyslu ustanovení 55 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) v platném

Více

Zakázky malého rozsahu

Zakázky malého rozsahu Zakázky malého rozsahu Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu obce Březina Účinnost od 1. 1. 2013 Vypracoval: Mixa Josef Marie Mikešová Schváleno zastupitelstvem obce dne 7. 11. 2012 Smyslem

Více

Část I. OBECNÁ USTANOVENÍ

Část I. OBECNÁ USTANOVENÍ Směrnice č. 20/2014 k vyhlášce 416/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů. Část I. OBECNÁ USTANOVENÍ Účelem této směrnice

Více

ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy?

ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy? ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy? Jiří Formánek Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) Projekt RÚIAN Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká republika - Úřad práce České republiky IČO: 72496991 Sídlo/místo podnikání:

Více

SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013

SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013 MĚSTO JESENÍK SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013 O DIGITÁLNÍ TECHNICKÉ MAPĚ MĚSTA Vydal: Rada města Jeseník Číslo usnesení (č. jednací): Č. u. 3740 Nabývá platnosti: 16.12.2013 Nabývá účinnosti: 01.01.2014

Více

227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009,

227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, 227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech ČÁST STO SEDMDESÁTÁ Změna zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní

Více

18.12.2015. Rozpočtové hospodaření obcí

18.12.2015. Rozpočtové hospodaření obcí Rozpočtové hospodaření obcí Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků rozpočtový výhled rozpočtové provizorium rozpočet rozpočtové změny závěrečný účet Rozpočtový výhled Sestavuje se na 2 až

Více

Retail Summit 2007 Obchod a stát

Retail Summit 2007 Obchod a stát Retail Summit 2007 Obchod a stát 7.2. 2007 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 1 Kořeny soutěž ěžního práva EU Princip svobodné hospodářské

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Divadelní fakulty JAMU pro rok 2016

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Divadelní fakulty JAMU pro rok 2016 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Divadelní fakulty JAMU pro rok 2016 1 Aktualizace Dlouhodobého záměru pro rok 2016 vychází ze dvou základních premis: I. Předpoklad přijetí

Více

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Vězeňská služba České republiky IČO: 00212423 Sídlo/místo podnikání: Soudní 1672/1a

Více

Konference Medicína katastrof 2013

Konference Medicína katastrof 2013 mjr. Mgr. Tomáš Halajčuk, plk. Ing. Miroslav Procházka, Ph.D. Katedra veřejného zdravotnictví, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzita obrany Hradec Králové Konference Medicína katastrof 2013 Obsah

Více

Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO

Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO Místo konání: Dne: Účastníci: Hosté: Zapisovatelka: Ověřovatel: Zasedací místnost MAS, Žamberk 11. 11. 2010, od 10:00 hodin Ing. Oldřich Žďárský Ing. Josef Paďour Ing.

Více

Obsah činnosti a složení bezpečnostní rady a krizového štábu kraje a obce s rozšířenou působností

Obsah činnosti a složení bezpečnostní rady a krizového štábu kraje a obce s rozšířenou působností Částka 149 Sbírka zákonů č. 431 / 2010 Strana 5617 431 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. prosince 2010, kterým se mění nařízení vlády č. 462/2000 Sb. k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb.,

Více

ČÁST I. IDENTIFIKACE ŽADATELE: Vyplňte, popř. proškrtněte

ČÁST I. IDENTIFIKACE ŽADATELE: Vyplňte, popř. proškrtněte Žádost o dofinancování sociální služby pro r. 2016 v rámci Podmínek dotačního Programu na podporu poskytování sociálních služeb a způsobu rozdělení a čerpání dotace z kapitoly 313 MPSV státního rozpočtu

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Obecní úřad Výprachtice Stavební úřad PSČ, obec: Výprachtice č.p.3, 561 34 Výprachtice Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustvení

Více

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ MIMO ZASEDÁNÍ SROMÁŽDĚNÍ. členů Společenství vlastníků jednotek Hlivická

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ MIMO ZASEDÁNÍ SROMÁŽDĚNÍ. členů Společenství vlastníků jednotek Hlivická VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ MIMO ZASEDÁNÍ SROMÁŽDĚNÍ členů Společenství vlastníků jednotek Hlivická Statutární orgán Společenství vlastníků jednotek Hlivická, se sídlem Hlivická 424/8, 181 00 Praha 8 - Bohnice,

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Koncepce IAP skupiny silniční nákladní doprava Ing.Jiří Novotný CDV v.v.i. Při vlastním zpracování návrhu IAP jsme vycházeli z: analýzy výzkumných aktivit (národních

Více

Městská část Praha 5 vyhlašuje dotační programy na podporu sportu na území MČ Praha 5 v roce 2016

Městská část Praha 5 vyhlašuje dotační programy na podporu sportu na území MČ Praha 5 v roce 2016 Městská část Praha 5 vyhlašuje dotační programy na podporu sportu na území MČ Praha 5 v roce 2016 Podmínky pro poskytnutí dotace se řídí Obecnými pravidly pro poskytování dotací městské části Praha 5 (dále

Více

PŘEDMLUVA K MEZINÁRODNÍM STANDARDŮM PRO ŘÍZENÍ KVALITY, AUDIT, PROVĚRKY, OSTATNÍ OVĚŘOVACÍ ZAKÁZKY A SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY

PŘEDMLUVA K MEZINÁRODNÍM STANDARDŮM PRO ŘÍZENÍ KVALITY, AUDIT, PROVĚRKY, OSTATNÍ OVĚŘOVACÍ ZAKÁZKY A SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY PŘEDMLUVA K MEZINÁRODNÍM STANDARDŮM PRO ŘÍZENÍ KVALITY, AUDIT, PROVĚRKY, OSTATNÍ OVĚŘOVACÍ ZAKÁZKY A SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY (Účinná od 15. prosince 2011) OBSAH Odstavec Úvod... 1 2 Standardy a jiné materiály

Více

Příloha č. 1 Vzor smlouvy o založení svěřenského fondu a statutu svěřenského fondu

Příloha č. 1 Vzor smlouvy o založení svěřenského fondu a statutu svěřenského fondu Příloha č. 1 Vzor smlouvy o založení svěřenského fondu a statutu svěřenského fondu Strana první. NZ [ ]/[ ] N [ ]/[ ] Notářský zápis sepsaný dne [ ] (slovy: [ ])[jméno a příjmení], notářem v [ ], na adrese

Více

MĚSTO HRÁDEK NAD NISOU, Horní náměstí 73,463 34 Hrádek nad Nisou

MĚSTO HRÁDEK NAD NISOU, Horní náměstí 73,463 34 Hrádek nad Nisou PROTOKOL O OTEVÍRÁNÍ OBÁLEK, POSOUZENÍ A HODNOCENÍ NABÍDEK 1. Evidenční číslo (číslo jednací) a název zakázky: VZMR/číslo Název veřejné zakázky VZMR/2012301 Realizace výběrových řízení v rámci projektu

Více

Ze zákulisí evaluací NOK

Ze zákulisí evaluací NOK Ze zákulisí evaluací NOK zkušenosti s evaluací ESIF Jana Chladná a Petr Bouchal 26. 5. 2016 1 Co jsme udělali Evaluace Indikátory spokojenosti a hodnocení Koncepce JMP Cíle Spočítat indikátory spokojenosti

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 595 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 1.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 595 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 1. 9. funkční období 13 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů, a zákon

Více

VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ PRO ROK 2017

VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ PRO ROK 2017 VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ PRO ROK 2017 Do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje (dále jen

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. ŠÚ Znojmo, Rudoleckého 21, 669 02 Znojmo

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. ŠÚ Znojmo, Rudoleckého 21, 669 02 Znojmo Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 122 298/99-05010 Signatura: ol6ws201 Oblastní pracoviště č. 12 Brno Okresní pracoviště Znojmo INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Identifikátor ředitelství: IZO: Ředitel

Více

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK v období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem

Více

Technický plán přechodu

Technický plán přechodu 1 Aktuální situace Diskuse principů sestavení TPP (podzim 07) Předložen návrh TPP (nařízení vlády) do připomínkového řízení (21.12.2007) MPO, MV, MF, NKS, RRT, ÚOHS, Asociace krajů Dotčené subjekty provozovatelé

Více

Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku

Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku OBEC POHOŘÍ Pohoří Chotouň 100, 254 01 Jílové u Prahy, IČ: 00241555 tel: 241 950 299, email: info@obec-pohori.info Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku v zadávacím řízení zakázky malého rozsahu stavebních

Více