Jak pracuje počítač? 1. Obsah

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak pracuje počítač? 1. Obsah"

Transkript

1 Jak pracuje počítač? 1. Obsah 1. Jak pracuje počítač? 2. Von Neumannova architektura počítačů 3. Harvardská architektura počítačů 4. Řadič 5. Aritmeticko-logická jednotka (ALU) 6. Operační paměť 7. Vstupní a výstupní zařízení 8. Schéma a základní funkce kanonického počítače 9. Obsah následující části tohoto článku 1. Jak pracuje počítač? Mnoho uţivatelů počítačů i začínajících programátorů si klade otázku, jak vlastně jejich počítač ve skutečnosti pracuje. Pro někoho se jedná o skoro zázračnou, ale přesto stále zlobící bedýnku, ve které jsou v jakýchsi barevných okénkách schovány všechny jejich dokumenty (pokud se tedy zrovna někam samy neztratily ) i programy a zezadu jsou připojené ty Internety (na druhou stranu je nutné uznat, ţe se v mnoha případech jedná o docela praktický přístup). Dále existují odborníci, kteří počítačům do hloubky rozumí, dokáţou například připojit na jejich sběrnici logický analyzátor či digitální multikanálový osciloskop, a přesně pochopit, co se zrovna v počítači děje. Další zase rádi pracují s holým ţelezem, tj. tvoří či upravují programy na té nejniţší úrovni, tj. v assembleru a ti nejotrlejší dokonce přímo ve strojovém kódu.

2 Pohled do moderního osobního počítače s vyznačením některých jeho důleţitých součástí Pro ty ostatní z vás, které by zajímalo, jak počítače uvnitř pracují, co je to například mikroprocesor a jak se ovládá pomocí strojového kódu, je určen právě tento článek, na který bude navazovat několik tématicky zaměřených pokračování. Uţ dopředu je moţné říci, ţe je zajímavé, ţe počítače, především ty osobní, jsou sice velmi sloţitá elektronická zařízení, která však pracují na několika základních principech, jeţ se dají poměrně jednoduše vysvětlit. V osmé kapitole si řekneme, jak by mohl vypadat hypotetický velmi jednoduchý (kanonický) počítač, jehoţ poměrně věrným obrazem byl například legendární počítač ZX80 či jeho následovník ZX81. Zjednodušené schéma relativně moderního osobního počítače s čipovou sadou rozdělenou na takzvaný North bridge a South bridge Při pohledu do vnitřností běţného osobního počítače můţeme spatřit poměrně velké mnoţství různých součástí, které jsou mezi sebou propojeny několikavodičovými kabely. Jedná se o pevné disky, optické jednotky (CD či DVD mechaniku), někdy také disketovou jednotku a grafickou kartu, popř. i jiné přídavné karty. Tou nejdůleţitější částí počítače je však základní deska a na ní umístěné součástky mikroprocesor a operační paměť.

3 Především v minulosti se architektury počítačů rozdělovaly na von Neumannovu a Harvardskou. Dnes se tento rozdíl poněkud smývá, protoţe některé moderní počítače převzaly určité části svého uspořádání z obou architektur, ale pro účely vysvětlení základů funkce počítačů si přesto obě architektury v následujících dvou kapitolách popíšeme. Xbox pouţívá interně stejný typ uspořádání jednotlivých modulů jako běţné osobní počítače 2. Von Neumannova architektura počítačů Při návrhu většiny počítačových systémů se pouţívá takzvaná von Neumannova architektura. Ta je zaloţená na jednoduché, ale nesmírně důleţité myšlence: počítač zpracovává nějaká data pomocí programu, který je sám o sobě také reprezentován daty. To znamená, ţe programy je moţné libovolně měnit a modifikovat počítač je programovatelný, nemá předem pevně danou funkci a tudíţ je neuvěřitelně flexibilní, protoţe pouhou změnou programu (tedy dat) se můţe funkce počítače radikálně změnit. Tato myšlenka von Neumanna natrvalo ovlivnila prakticky celý IT průmysl a i kdyţ se můţe na nějaký čas zdát, ţe je překonaná (architektury data flow atd.), neustále se k ní vracíme.

4 V minulosti se počítače neprogramovaly přímo, ale pomocí děrných štítků (se zařízeními na zpracování děrných štítků začala obchodovat firma IBM, která na nich postavila své první úspěšné projekty) Můţe se zdát, ţe se jedná o tak základní a snad i přirozenou myšlenku, ţe se jí řídili všichni výrobci počítačů. Není to však úplně pravdivé, protoţe například první elektronický počítač ENIAC byl postaven na zcela odlišném principu. Jeho tvůrci ze začátku chtěli, aby byl program uloţen v trvalé paměti, která byla v té době představována děrnou páskou. Ukázalo se však, ţe řídicí i výpočetní jednotka jsou tak rychlé (i kdyţ o rychlosti se dá v porovnání s dneškem těţko mluvit), ţe by neustálé načítání jednotlivých programových instrukcí (páska byla na konci slepená, takţe se dala neustále přetáčet) celý výpočet zpomalovalo, coţ v době neskutečně drahého provozu nebylo akceptovatelné. Místo toho byl tedy program zadrátován a to doslova pomocí kilometrů drátů propojujících jednotlivé moduly počítače. Ţe byla oprava či modifikace programu velmi sloţitá, je asi zřejmé. Teprve počítače stavěné po druhé světové válce byly zaloţeny na von Neumannových teoriích.

5 Pohled na relativně malou část legendárního ENIACu Vraťme se však k von Neumannově architektuře. Ve své obecnosti není vůbec sloţitá. Celý počítač se skládá z pěti koncepčních bloků. Jedná se o operační paměť, ve které je uschován jak program, tak i data, se kterými program pracuje. Dále se zde nachází programový řadič řídící celý počítač a aritmeticko-logická jednotka, ve které jsou vykonávány, jak jiţ název naznačuje, aritmetické a logické operace s registry nebo přímo místy v paměti. Poslední dva bloky, tj. vstupy a výstupy jsou představovány jednotlivými zařízeními, která se k počítači připojují. V tom nejjednodušším případě se můţe jednat například o LED-diody na výstupu a několik tlačítek na vstupu, stejně tak se však k počítači mohou připojit inteligentní řadiče disků, grafické subsystémy, různá čidla (počítače v autech jich obsluhují i několik desítek) atd. Funkce jednotlivých bloků zobrazených na schématickém obrázku bude vysvětlena v dalších kapitolách.

6 Von Neumannova architektura počítače 3. Harvardská architektura počítačů Druhým typem architektury počítačů je takzvaná Harvardská architektura. Ta ve své podstatě vznikla mírnou modifikací architektury předchozí. Jedinou odlišností je to, ţe paměť určená pro data je oddělená od paměti určené pro úschovu vlastního programu. To má za následek jednak zrychlení práce celého počítače, protoţe je moţné současně číst instrukce z paměti programu a pracovat i s pamětí dat (zapisovat či do ní číst), za druhé můţe být paměť pro program vyrobena odlišnou technologií, například se můţe jednat o paměť typu ROM, PROM, EPROM či FLASH (rychlá EEPROM). Pro některé aplikace, ve kterých je počítač ovládán stále tím stejným programem, se jedná o poměrně vhodné řešení, na druhou stranu je však obtíţně pouţitelné u počítačů určených pro řešení obecných úloh typickým příkladem jsou domácí a osobní počítače, u kterých není předem zřejmé, jaké programy či jejich verze na nich poběţí. Harvardská architektura byla oblíbená především u počítačů, které vznikly v šedesátých letech a začátkem sedmdesátých let minulého století a také u mnohem později vzniklých mikrořadičů (microcontroller). Tímto termínem se označují mikroprocesory, ke kterým byla do jednoho pouzdra přidána i operační paměť (RAM/RWM), paměť pro programy a neměnná data (ROM) i řadiče sběrnice. Takto vzniklá elektronická součástka je do značné míry soběstačná většinou začne pracovat po připojení napájení, hodinových pulsů a přivedení signálu RESET na příslušný pin (vývod, noţičku součástky), coţ je velký rozdíl oproti běţným mikroprocesorům, které ke své činnosti

7 vyţadují mnohdy velké mnoţství dalších podpůrných obvodů. I tématem mikrořadičů, které dnes představují největší objem na trhu programovatelných součástek a v běţné domácnosti je jich v různých zařízeních instalováno několik desítek aţ stovek, se budeme v dalších částech tohoto článku podrobněji zabývat. Programování ENIACu bylo pravděpodobně zdlouhavější neţ v moderních IDE 4. Řadič Řadič slouţí, jak jiţ ostatně jeho název napovídá, k řízení všech dalších částí počítače, a to jak ve von Neumannově architektuře, tak i v architektuře Harvardské. Řízení je prováděno na základě programu uloţeného buď v operační paměti (von Neumannova architektura), nebo v jiném typu paměti (Harvardská architektura). Z paměti je vţdy do řadiče načtena jedna programová instrukce a řadič na základě obsahu této instrukce, tj. konkrétního povelu, řídí další moduly. Například při přijetí instrukce pro načtení operandu z paměti je operand skutečně načten a uloţen do registru v aritmeticko-logické jednotce, při přijetí instrukce pro sečtení dvou čísel je opět instruována aritmeticko-logická jednotka, ţe má tuto operaci provést, atd. (více informací si řekneme příště při vysvětlování úlohy strojového kódu). Ve starších počítačích, které ještě neobsahovaly mikroprocesor, se řadiče většinou skládaly buď z diskrétních elektronických součástek, tj. z elektronek (diod, triod) nebo tranzistorů a diod, či z několika integrovaných obvodů. V sedmdesátých letech minulého století se však spolu se vznikem mikroprocesorů řadiče přestěhovaly právě do těchto sloţitých elektronických součástek s velkou integrací, takţe nastala situace, kdy se rozlišení mezi řadičem a aritmetickologickou jednotkou, popř. dalšími moduly von Neumannovy architektury, začalo poněkud zmenšovat.

8 Mikroprocesory velkou měrou přispěly k rozšíření počítačů prakticky do všech oborů lidské činnosti, coţ jsme si připomněli v článku Jak se zrodil procesor? uveřejněného ve dne kulatého výročí vzniku mikroprocesorů. Řadič nemusí být nutně elektronický v dávné minulosti se pouţívaly i mechanické řadiče (legendární počítač Z1) 5. Aritmeticko-logická jednotka (ALU) Aritmeticko-logická jednotka, neboli ALU (Arithmetic and Logic Unit) slouţí k provádění veškerých výpočtů s operandy, které jsou načteny z operační paměti (nebo i paměti programu v případě Harvardské architektury). Mezi základní operace, které jsou implementovány prakticky ve všech počítačích, patří sčítání a odčítání celých čísel, bitový logický součet, bitový logický součin, bitová negace a bitový posun (shift) doprava i doleva. Sloţitější mikroprocesory a digitální signálové procesory (DSP) obsahují ALU, která provádí i další operace, například násobení a dělení nebo výpočty s čísly uloţenými ve formátu plovoucí řádové čárky (floating point). Vlastnosti aritmeticko-logické jednotky do značné míry určují i vlastnosti celého počítače. Jedná se například o takzvanou bitovou šířku či šířku slova. V tomto případě uţ však předpokládáme, ţe počítač pracuje s dvojkovou soustavou, tj. jednotlivými bity, coţ nemusí být vţdy pravda některé starší počítače, resp. jejich procesory, například pracovaly přímo v desítkové soustavě. Většina domácích počítačů, o nichţ ještě bude v dalším textu řeč, pouţívala osmibitové mikroprocesory, jejichţ ALU dokázala v jedné instrukci zpracovat celá čísla (integer) o délce osmi bitů, tj. v rozsahu pouhých 128 aţ 127 nebo 0 aţ 255. Všechny operace s většími čísly musely být naprogramovány, coţ vedlo ke zpomalení práce pokud ovšem nebereme v úvahu delší čas výpočtu, je moţné na osmibitových mikroprocesorech (resp. osmibitových ALU) provádět i výpočty například s čísly uloţenými ve formátu pohyblivé řádové čárky, nebo i výpočty s libovolnou přesností. Pozdější mikroprocesory měly šestnáctibitové ALU, třicetidvoubitové ALU a dnes dokonce čtyřiašedesátibitové aritmeticko-logické jednotky, coţ by jiţ mělo pro většinu problémů řešených na počítačích více neţ dostačovat.

9 Konrad Zuse u makety svého mechanicko-elektronického počítače Z1 6. Operační paměť Operační paměť (nebo obecně pouze paměť) plní u počítačů dvojí roli. Paměť slouţí samozřejmě k dočasné či trvalé úschově dat, se kterými výpočty probíhají (výpočtem můţe být například i posun hráče ve hře, vykreslení webové stránky, poslání u atd.), ovšem její druhá role je neméně důleţitá v operační paměti jsou uloţeny i operační kódy ( opkódy ) jednotlivých strojových instrukcí, které jsou načítány do řadiče, který na základě jejich hodnot řídí celý počítač. Program, neboli funkce, kterou počítač provádí, tedy není napevno zadrátován, ale jedná se o zcela regulérní data. Ostatně i tvorba programů se podobá vytváření běţných textových dokumentů, ovšem za pouţití jiného jazyka (pomineme teď následný překlad nebo převod do bytekódu). Mnoţina všech povolených operačních kódů se liší podle typu pouţitého procesoru a do značné míry ovlivňuje způsob programování na té nejniţší úrovni, tj. na úrovni strojového kódu a assembleru. Více si o problematice pamětí, zejména jejich typech a technologických principech, řekneme v dalších částech seriálu.

10 V roli paměti typu ROM se v minulosti pouţívaly i děrné pásky 7. Vstupní a výstupní zařízení Vstupní zařízení slouţí pro vstup dat do počítače a výstupní zařízení pro jejich výstup (ţádné překvapení se zde nekoná). Vstupní data mohou mít různou podobu: můţe se jednat o nekonečné sloupce čísel (tak si před několika málo lety představovala počítače většina lidí, stačí si zalistovat například tehdejším denním tiskem), textové dokumenty, programy, obrázky, video, teplota motoru, tlak ve válcích atd. prostě veškerý obsah, který je moţné nějakým způsobem zdigitalizovat, tj. převést na mnoţinu bitů. Digitalizace je nutná, protoţe se data ukládají do operační paměti nebo jsou přímo načítána do aritmeticko-logické jednotky. Podoba výstupních dat je také velmi různorodá a je samozřejmě závislá na pouţitém výstupním zařízení (displeje, tiskárny, audio sestavy, servomotory atd.). Pokud by byl počítač sloţen pouze z řadiče, aritmeticko-logické jednotky a paměti, nebyl by nám nic platný, protoţe by do něj nebylo moţné zadávat vstupní data a ani ţádná data získat nazpět. Z tohoto důvodu i ty nejjednodušší počítače nějaké vstupy a výstupy obsahují. Například počítač řídící topení v domě má na vstup připojen digitální teploměr (teplotní čidlo) a výstup je tvořen jedním bitovým vodičem, kterým se (přes relé nebo elektronický prvek) zapíná a vypíná kotel.

11 Domácí mikropočítač Sinclair ZX80 8. Schéma a základní funkce kanonického počítače V příští části tohoto seriálu si podrobněji vysvětlíme funkci té nejdůleţitější součástky, která dnes dělá počítač počítačem. Jedná se o mikroprocesor. Ovšem jiţ dnes si ukáţeme, jak by mohl vypadat hypotetický kanonický počítač, který by byl reálně pouţitelný pro pokusy i reálnou práci a který by nám současně umoţnil plně pochopit práci tohoto počítače. Takový počítač by měl ve své nejjednodušší podobě umoţňovat vstup dat z klávesnice, výstup dat na displej (obrazovku) a měl by být sestaven podle von Neumannovy koncepce. Vzhledem k tomu, ţe moţnosti integrace jiţ v sedmdesátých letech minulého století dosáhly takového stupně, ţe bylo moţné sloučit řadič a aritmeticko-logickou jednotku do jednoho čipu mikroprocesoru, měl by náš hypotetický počítač obsahovat právě mikroprocesor. Takţe si naše poţadavky shrňme: 1. jednoduchá architektura pro snazší pochopení 2. vstup dat z klávesnice 3. výstup dat na displej (televizor) 4. von Neumannova koncepce: mikroprocesor+paměť

12 Domácí mikropočítač Sinclair ZX81 Zajímavé je, ţe tyto poţadavky splňují prakticky všechny osmibitové domácí počítače (home computers). Jednalo se o první typ počítačů, jaký si mohli za poměrně rozumnou cenu (cca 100 tehdejších dolarů) pořídit i běţní lidé nemající přístup do obřích výpočetních center. Samozřejmě, ţe i před érou domácích počítačů existovali konstruktéři, kteří podobné zařízení vytvořili, ale typicky se jednalo o poměrně nepraktické stroje místo klávesnice většinou obsahovaly sadu přepínačů a výstup byl tvořen sadou ţároviček či LED diod. V našich luzích a hájích se této myšlence přibliţoval například známý kit PMI-80. Vraťme se však k domácím osmibitovým počítačům. Jedním z nejjednodušších počítačů byl Sinclair ZX80 a především jeho slavný následovník Sinclair ZX81. Osobně si myslím, ţe se jednalo o ideální počítače vhodné pro vysvětlení všech důleţitých konceptů, na kterých jsou postaveny i moderní počítače, a je trošku škoda, ţe se podobná zařízení uţ na školách (středních a vysokých) nevyskytují a výuka se odvíjí od sloţitých moderních osobních počítačů, kterým prakticky nikdo nerozumí (například uţ interní funkce BIOSu jsou patentovány a mnohdy zavání mystikou). Pojďme se podívat, jak slavná ZX81 vypadala uvnitř, coţ nám dá poměrně přesnou ideu kanonického počítače:

13 Osazený plošný spoj mikropočítače Sinclair ZX81 je opravdu jednoduchý Vidíme, ţe počítač obsahuje pouze šest hlavních součástek. Především jde o mikroprocesor, kterým je Z80, přesněji řečeno jeho klon vyráběný firmou NEC (vedle mikroprocesoru se skrývá i krystal s oscilací 6,5 MHz, coţ je přesně dvojnásobek taktovací frekvence mikroprocesoru). Dále můţeme na plošném spoji vidět dva menší integrované obvody představující paměť typu RAM, tj. paměť, do které se dají zapisovat informace. Důvod, proč jsou pouţity dva obvody, je jednoduchý jednalo se totiţ o čtyřbitové paměti, tj. pro jejich připojení k osmibitovému procesoru se muselo pouţít paralelní spojení dvou pamětí. Statické i dynamické paměti RAM se běţně dávaly do obalů s malým počtem vývodů, z toho vyplývají i ony čtyři bity (je totiţ výhodnější obětovat vývody na rozšíření adresové sběrnice na úkor sběrnice datové, ale o tom si povíme aţ někdy příště). Další součástkou je paměť typu ROM, která obsahovala základní rutiny pro ovládání počítače (zobrazení na televizi, vstup z klávesnice) a především interpret programovacího jazyka BASIC jde tedy o jednoduchou obdobu dnešních EEPROM pamětí s BIOSem; mimochodem starší počítače PC od IBM také obsahovaly BASIC zapsaný v ROM. Po levé straně se nachází čip ULA, coţ je zákaznický obvod, který v ZX81 slouţil především ke generování obrazu (k tomu však také vyuţíval mikroprocesor, proto zobrazování poměrně značně zdrţovalo běh programů).

14 V kovové kleci (ta byla nutná kvůli zamezení rušení, protoţe mezinárodní normy jsou v tomto ohledu docela přísné) je umístěn VF modulátor, protoţe ZX81 se zapojovala k běţné televizi jednalo se totiţ o dobu, kdy monitor byl v rozumné cenové relaci takřka nedostupný, zato televizor se vyskytoval prakticky v kaţdé domácnosti. Schéma mikropočítače Sinclair ZX81 je opravdu jednoduché (paměť napravo IC4 je ve skutečnosti volitelná náhrada za IC4a a IC4b) Uţ na první pohled jsou technické parametry tohoto počítače podprůměrné, zejména při srovnání s počítači dnešními: frekvence mikroprocesoru 3,25 MHz (ne GHz), paměť ROM měla kapacitu 8 KB, statická paměť RAM dokonce v základní konfiguraci pouhý 1 kb, zobrazovalo se v textovém reţimu znaků ze znakové sady 64 znaků, které pro jistotu ani neodpovídaly normě ASCII, pro coţ existoval dobrý důvod. Znaková sada, která byla umístěna přímo v ROM, však obsahovala i znaky vhodné pro tvorbu pseudografiky v rozlišení pixelů jinými slovy se ve znakové sadě nacházely všechny kombinace čtverců z mříţky 2 2, při vhodném naprogramování se však dalo dosáhnout i zobrazování grafiky v rozlišení pixelů (majitelé Spectra jistě tato čísla důvěrně znají). I přes velmi malou kapacitu operační paměti (1 kilobyte, tj bytů je například délka tohoto odstavce) pro ZX81 vzniklo mnoho programů, mezi jinými dokonce i šachy s jednoduchou AI! naprogramované Davidem Hornem (to byl skutečný hacker).

15 Na neosazeném plošném spoji mikropočítače Sinclair ZX81 jsou patrné ručně vytvořené cestičky Proč se však o ZX81, která jistě mnohým poněkud oprávněně připadá jako staroţitnost, vůbec zmiňuji? Šlo totiţ o počítač, jehoţ činnost byl i průměrný programátor schopen do všech podrobností pochopit, včetně principu zobrazování, způsobu testování stisku jednotlivých kláves (například eliminace dokmitů se řešily programově, nikoli pomocí specializovaných obvodů), práce interpreteru BASICu nebo programování ve strojovém kódu pro programy, které měly maximálně 1 kb, se vlastně ani assembler nemusel pouţít. Řekl bych, ţe pro důkladné zkoumání činnosti tohoto počítače byl ideální dvoukanálový osciloskop, daly se tak sledovat i všechny komunikace mezi mikroprocesorem a ULA, nebo způsob vytváření obrazového signálu (začátkem osmdesátých let minulého století byl v našich zemích malý zázrak mít tuto krabičku, která dokázala v poměrně dobré kvalitě generovat televizní obraz). V příštích částech se proto budu k ZX81 několikrát vracet a budu na něm některé principy, které se uplatňují i dnes, vysvětlovat.

Jak do počítače. aneb. Co je vlastně uvnitř

Jak do počítače. aneb. Co je vlastně uvnitř Jak do počítače aneb Co je vlastně uvnitř Po odkrytí svrchních desek uvidíme... Von Neumannovo schéma Řadič ALU Vstupně/výstupní zař. Operační paměť Počítač je zařízení, které vstupní údaje transformuje

Více

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Z čeho vycházíme = Vycházíme z Von Neumannovy architektury = Celý počítač se tak skládá z pěti koncepčních bloků: = Operační paměť = Programový řadič = Aritmeticko-logická

Více

2.8 Procesory. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.8 Procesory. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Přednášky o výpočetní technice. Hardware teoreticky. Adam Dominec 2010

Přednášky o výpočetní technice. Hardware teoreticky. Adam Dominec 2010 Přednášky o výpočetní technice Hardware teoreticky Adam Dominec 2010 Rozvržení Historie Procesor Paměť Základní deska přednášky o výpočetní technice Počítací stroje Mechanické počítačky se rozvíjely už

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 14 0:40 1.3. Vliv hardware počítače na programování Vliv

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informační systémy 2 Obsah: Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC ROM RAM Paměti typu CACHE IS2-4 1 Dnešní info: Informační systémy 2 03 Informační systémy

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: technika

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015

Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: technika

Více

Architektura počítačů

Architektura počítačů Architektura počítačů Studijní materiál pro předmět Architektury počítačů Ing. Petr Olivka katedra informatiky FEI VŠB-TU Ostrava email: petr.olivka@vsb.cz Ostrava, 2010 1 1 Architektura počítačů Pojem

Více

Architektura počítače

Architektura počítače Architektura počítače Výpočetní systém HIERARCHICKÁ STRUKTURA Úroveň aplikačních programů Úroveň obecných funkčních programů Úroveň vyšších programovacích jazyků a prostředí Úroveň základních programovacích

Více

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001 Mikrokontroléry Doplňující text pro POS K. D. 2001 Úvod Mikrokontroléry, jinak též označované jako jednočipové mikropočítače, obsahují v jediném pouzdře všechny podstatné části mikropočítače: Řadič a aritmetickou

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Petr

Více

Úvod SISD. Sekvenční výpočty SIMD MIMD

Úvod SISD. Sekvenční výpočty SIMD MIMD Úvod SISD Single instruction single data stream Sekvenční výpočty MISD 1. Přednáška Historie Multiple instruction single data stream SIMD Single instruction multiple data stream MIMD Multiple instruction

Více

1 Osobní počítač Obecně o počítačích Technické a programové vybavení... 4

1 Osobní počítač Obecně o počítačích Technické a programové vybavení... 4 1 Osobní počítač... 2 1.1 Architektura IBM PC... 2 2 Obecně o počítačích... 3 2.1 Co jsou počítače dnes... 3 3 Technické a programové vybavení... 4 3.1 Hardware... 4 3.1.1 Procesor... 4 3.1.2 Sběrnice...

Více

SKŘÍŇ PC. Základní součástí počítačové sestavy je skříň.

SKŘÍŇ PC. Základní součástí počítačové sestavy je skříň. SKŘÍŇ PC Základní součástí počítačové sestavy je skříň. Obsah skříně PC Skříň PC je nejdůležitější částí PC sestavy. Bez ní by počítač nemohl pracovat. Jsou v ní umístěny další součástky hardwaru, které

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informatika 2 Technické prostředky počítačové techniky - 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah:

Více

Historie výpočetní techniky. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1121_Histrorie výpočetní techniky_pwp

Historie výpočetní techniky. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1121_Histrorie výpočetní techniky_pwp Historie výpočetní techniky Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1121_Histrorie výpočetní techniky_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity:

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Jana Kubcová Název

Více

Paměti. Paměť je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje

Paměti. Paměť je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměti Paměť je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměti počítače lze rozdělit do tří základních skupin: registry paměťová místa na čipu procesoru jsou používány

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Pohled do nitra mikroprocesoru

Pohled do nitra mikroprocesoru Pohled do nitra mikroprocesoru Obsah 1. Pohled do nitra mikroprocesoru 2. Architektury mikroprocesorů 3. Organizace cvičného mikroprocesoru 4. Registry v mikroprocesoru 5. Aritmeticko-logická jednotka

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Informatika teorie. Vladimír Hradecký

Informatika teorie. Vladimír Hradecký Informatika teorie Vladimír Hradecký Z historie vývoje počítačů První počítač v podobě elektrického stroje v době 2.sv. války název ENIAC v USA elektronky velikost několik místností Vývoj počítačů elektronky

Více

1. Historie počítacích strojů Předchůdci počítačů. 2. Vývoj mikropočítačů Osmibitové mikropočítače Šestnácti a dvaatřicetibitové počítače IBM

1. Historie počítacích strojů Předchůdci počítačů. 2. Vývoj mikropočítačů Osmibitové mikropočítače Šestnácti a dvaatřicetibitové počítače IBM PŘEHLED TÉMATU 1. Historie počítacích strojů Předchůdci počítačů Elektronické počítače 0. generace Elektronické počítače 1. generace Elektronické počítače 2. generace Elektronické počítače 3. generace

Více

1 Historie výpočetní techniky

1 Historie výpočetní techniky Úvod 1 Historie výpočetní techniky Základem výpočetní techniky jsou operace s čísly, chcete-li záznam čísel. V minulosti se k záznamu čísel používaly různé předměty, jako například kameny, kosti, dřevěné

Více

Hardware - komponenty počítačů Von Neumannova koncepce počítače. Von Neumannova koncepce počítače

Hardware - komponenty počítačů Von Neumannova koncepce počítače. Von Neumannova koncepce počítače V roce 1945 vystoupil na přednášce v USA matematik John von Neumann a představil architekturu samočinného univerzálního počítače (von Neumannova koncepce/schéma/architektura). Základy této koncepce se

Více

Procesor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Procesor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Procesor EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.05 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia informatiky, konfigurace

Více

Technické prostředky počítačové techniky

Technické prostředky počítačové techniky Počítač - stroj, který podle předem připravených instrukcí zpracovává data Základní části: centrální procesorová jednotka (schopná řídit se posloupností instrukcí a ovládat další části počítače) zařízení

Více

Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard. Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje:

Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard. Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: procesor (mikroprocesor) patici pro numerický koprocesor (resp. osazený

Více

PROCESOR. Typy procesorů

PROCESOR. Typy procesorů PROCESOR Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Primárním úkolem procesoru je řídit činnost ostatních částí počítače včetně

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informatika 2 Technické prostředky počítačové techniky - 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah:

Více

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Číslo projektu Číslo materiálu Autor Průřezové téma Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0565 VY_32_INOVACE_286_Historie_počítačů

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEIII Paměti konstant

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEIII Paměti konstant Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 1.5 Paměti konstant Obor: Mechanik elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt je spolufinancován

Více

Historie počítačů. 0.generace. (prototypy)

Historie počítačů. 0.generace. (prototypy) Historie počítačů Historie počítačů se dělí do tzv. generací, kde každá generace je charakteristická svou konfigurací, rychlostí počítače a základním stavebním prvkem. Generace počítačů: Generace Rok Konfigurace

Více

Zobrazovací jednotky a monitory

Zobrazovací jednotky a monitory Zobrazovací jednotky a monitory Zobrazovací jednotka - karta, která se zasunuje do jednoho z konektorů na sběrnici uvnitř počítače. Dva režimy činnosti: Textový režim - zobrazuje znaky uvedené v tabulce

Více

Paměť počítače. 0 (neprochází proud) 1 (prochází proud)

Paměť počítače. 0 (neprochází proud) 1 (prochází proud) Paměť počítače Paměť je nezbytnou součástí jakéhokoli počítače. Slouží k uložení základních informací počítače, operačního systému, aplikačních programů a dat uživatele. Počítače jsou vybudovány z bistabilních

Více

Architektura Intel Atom

Architektura Intel Atom Architektura Intel Atom Štěpán Sojka 5. prosince 2008 1 Úvod Hlavní rysem Atomu je podpora platformy x86, která umožňuje spouštět a běžně používat řadu let vyvíjené aplikace, na které jsou uživatelé zvyklí

Více

Rozšiřující desce s dalšími paralelními porty Rozšiřující desce s motorkem Elektrickém zapojení Principu činnosti Způsobu programování

Rozšiřující desce s dalšími paralelními porty Rozšiřující desce s motorkem Elektrickém zapojení Principu činnosti Způsobu programování 8. Rozšiřující deska Evb_IO a Evb_Motor Čas ke studiu: 2-3 hodiny Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete něco vědět o Výklad Rozšiřující desce s dalšími paralelními porty Rozšiřující desce s motorkem

Více

Základy informatiky. 2. Přednáška HW. Lenka Carr Motyčková. February 22, 2011 Základy informatiky 2

Základy informatiky. 2. Přednáška HW. Lenka Carr Motyčková. February 22, 2011 Základy informatiky 2 Základy informatiky 2. Přednáška HW Lenka Carr Motyčková February 22, 2011 Základy informatiky 1 February 22, 2011 Základy informatiky 2 February 22, 2011 Základy informatiky 3 February 22, 2011 Základy

Více

C2115 Praktický úvod do superpočítání

C2115 Praktický úvod do superpočítání C2115 Praktický úvod do superpočítání IX. lekce Petr Kulhánek, Tomáš Bouchal kulhanek@chemi.muni.cz Národní centrum pro výzkum biomolekul, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Kotlářská 2, CZ-61137

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_02 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Inovace výuky

Více

2.7 Základní deska. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.7 Základní deska. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Osobní počítač. Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011

Osobní počítač. Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011 Osobní počítač Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011 Charakteristika PC Osobní počítač (personal computer - PC) je nástroj člověka pro zpracovávání informací Vyznačuje se schopností samostatně pracovat

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Hardware I. VY_32_INOVACE_IKT_668

Hardware I. VY_32_INOVACE_IKT_668 VY_32_INOVACE_IKT_668 Hardware I. Autor: Marta Koubová, Mgr. Použití: 5-6. třída Datum vypracování: 21.9.2012 Datum pilotáže: 1.10.2012 Anotace: Tato prezentace slouží k bližšímu seznámení s pojmem hardware.

Více

Z{kladní struktura počítače

Z{kladní struktura počítače Z{kladní struktura počítače Cílem této kapitoly je sezn{mit se s různými strukturami počítače, které využív{ výpočetní technika v současnosti. Klíčové pojmy: Von Neumannova struktura počítače, Harvardská

Více

Základní deska (motherboard, mainboard)

Základní deska (motherboard, mainboard) Základní deska (motherboard, mainboard) Jedná se o desku velkou cca 30 x 25 cm s plošnými spoji s množstvím konektorů a slotů připravených pro vložení konkrétních komponent (operační paměť, procesor, grafická

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu Čipová sada Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními a obvody. V obvodech čipové sady jsou integrovány

Více

Práce v textovém editoru

Práce v textovém editoru Práce v textovém editoru 0) Otevřete NOTEPAD a okopírujte celý tento článek do NOTEPADu. [Můžete použít zkratky Ctrl-A (označit vše) Ctrl+C(kopírovat), Ctrl+V (vložit)] 1) Najděte v tomto textu slovo "myš"

Více

Počítač jako elektronické, Číslicové zařízení

Počítač jako elektronické, Číslicové zařízení Počítač jako elektronické, Číslicové Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1135_Počítač jako elektrornické, číslicové _PWP Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Procesor. Hardware - komponenty počítačů Procesory

Procesor. Hardware - komponenty počítačů Procesory Procesor Jedna z nejdůležitějších součástek počítače = mozek počítače, bez něhož není počítač schopen vykonávat žádné operace. Procesor v počítači plní funkci centrální jednotky (CPU - Central Processing

Více

Činnost CPU. IMTEE Přednáška č. 2. Několik úrovní abstrakce od obvodů CPU: Hodinový cyklus fáze strojový cyklus instrukční cyklus

Činnost CPU. IMTEE Přednáška č. 2. Několik úrovní abstrakce od obvodů CPU: Hodinový cyklus fáze strojový cyklus instrukční cyklus Činnost CPU Několik úrovní abstrakce od obvodů CPU: Hodinový cyklus fáze strojový cyklus instrukční cyklus Hodinový cyklus CPU je synchronní obvod nutné hodiny (f CLK ) Instrukční cyklus IF = doba potřebná

Více

2.9 Vnitřní paměti. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.9 Vnitřní paměti. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Kódový zámek k rodinnému domu

Kódový zámek k rodinnému domu Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Kódový zámek k rodinnému domu Zdeněk Kolář SPŠST Panská Panská 3, Praha1 Cílem tohoto projektu je moţnost otevírání

Více

www.zlinskedumy.cz Střední průmyslová škola Zlín

www.zlinskedumy.cz Střední průmyslová škola Zlín VY_32_INOVACE_31_12 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně ZVT HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně HW vybavení PC Hardware Vnitřní (uvnitř počítačové skříně) Vnější ( ) Základní HW základní jednotka + zobrazovací zařízení + klávesnice + (myš) Vnější

Více

Základní deska (1) Parametry procesoru (2) Parametry procesoru (1) Označována také jako mainboard, motherboard

Základní deska (1) Parametry procesoru (2) Parametry procesoru (1) Označována také jako mainboard, motherboard Základní deska (1) Označována také jako mainboard, motherboard Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: procesor (mikroprocesor) patici pro numerický koprocesor (resp. osazený

Více

Výstavba PC. Vývoj trhu osobních počítačů

Výstavba PC. Vývoj trhu osobních počítačů Výstavba PC Vývoj trhu osobních počítačů Osobní počítač? Sálový počítač (Mainframe) IBM System/370 model 168 (1972) Minipočítač DEC PDP-11/70 (1975) Od 60. let počítač byl buď velký sálový nebo mini, stroj,

Více

Pojem architektura je převzat z jiného oboru lidské činnosti, než počítače.

Pojem architektura je převzat z jiného oboru lidské činnosti, než počítače. 1 Architektura počítačů Pojem architektura je převzat z jiného oboru lidské činnosti, než počítače. Neurčuje jednoznačné definice, schémata či principy. Hovoří o tom, že počítač se skládá z měnších částí

Více

Počítače Didaktik. Jan Lorenz. Semestrální projekt z X31SCS

Počítače Didaktik. Jan Lorenz. Semestrální projekt z X31SCS Počítače Didaktik Jan Lorenz Semestrální projekt z X31SCS Obsah Obsah...1 Úvod...2 Konstrukce počítače...3 Architektura Z80...4 Závěr...6 1 Úvod Jako celá řada kluků mé generace jsem si i já očekávání

Více

Paměti Josef Horálek

Paměti Josef Horálek Paměti Josef Horálek Paměť = Paměť je pro počítač životní nutností = mikroprocesor z ní čte programy, kterými je řízen a také do ní ukládá výsledky své práce = Paměti v zásadě můžeme rozdělit na: = Primární

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Střední průmyslová škola elektrotechniky, informatiky a řemesel, Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Témata profilové maturitní zkoušky Obor: Elektrotechnika Třída: E4A Školní rok: 2010/2011

Více

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry.

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry. Paměti Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry. Klíčové pojmy: paměť, RAM, rozdělení pamětí, ROM, vnitřní paměť, vnější paměť. Úvod Operační paměť

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_04 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Zařízení pro měření teploty, atmosférického tlaku a nadmořské výšky

Zařízení pro měření teploty, atmosférického tlaku a nadmořské výšky FREESCALE TECHNOLOGY APPLICATION 2012-2013 Zařízení pro měření teploty, atmosférického tlaku a nadmořské výšky Jméno: Libor Odstrčil Ročník: 3. Obor: IŘT Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované

Více

Základní jednotka procvičování

Základní jednotka procvičování Základní jednotka procvičování EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.11 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia

Více

FPGA + mikroprocesorové jádro:

FPGA + mikroprocesorové jádro: Úvod: V tomto dokumentu je stručný popis programovatelných obvodů od firmy ALTERA www.altera.com, které umožňují realizovat číslicové systémy s procesorem v jenom programovatelném integrovaném obvodu (SOPC

Více

Základní pojmy informačních technologií

Základní pojmy informačních technologií Základní pojmy informačních technologií Informační technologie (IT): technologie sloužící k práci s daty a informacemi počítače, programy, počítač. sítě Hardware (HW): jednoduše to, na co si můžeme sáhnout.

Více

1 OSOBNÍ POČÍTAČ... B 2 OBECNĚ O POČÍTAČÍCH... C 3 ANALOGOVÝ A ČÍSLICOVÝ POČÍTAČ...D 4 TECHNICKÉ A PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ... E 5 OPERAČNÍ SYSTÉM...

1 OSOBNÍ POČÍTAČ... B 2 OBECNĚ O POČÍTAČÍCH... C 3 ANALOGOVÝ A ČÍSLICOVÝ POČÍTAČ...D 4 TECHNICKÉ A PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ... E 5 OPERAČNÍ SYSTÉM... 1 OSOBNÍ POČÍTAČ... B 1.1 ARCHITEKTURA IBM PC... B 2 OBECNĚ O POČÍTAČÍCH... C 2.1 CO JSOU POČÍTAČE DNES... C 3 ANALOGOVÝ A ČÍSLICOVÝ POČÍTAČ...D 3.1 ROZDÍL MEZI ANALOGOVÝMI A ČÍSLICOVÝMI POČÍTAČI...D 4

Více

FREESCALE TECHNOLOGY APPLICATION

FREESCALE TECHNOLOGY APPLICATION FREESCALE TECHNOLOGY APPLICATION 2013-2014 3D LED Cube Jméno: Libor Odstrčil Ročník: 4. Obor: IT Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky 2 1 Konstrukce Obr. 1.: Výsledná LED kostka.

Více

Architektury počítačů a procesorů

Architektury počítačů a procesorů Kapitola 3 Architektury počítačů a procesorů 3.1 Von Neumannova (a harvardská) architektura Von Neumann 1. počítač se skládá z funkčních jednotek - paměť, řadič, aritmetická jednotka, vstupní a výstupní

Více

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska

3. Maturitní otázka PC komponenty 1. Počítačová skříň 2. Základní deska 3. Maturitní otázka Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními) zařízeními) Počítač je elektronické zařízení,

Více

První počítače mechanické kalkulátory Nejstarší počítač: Abakus

První počítače mechanické kalkulátory Nejstarší počítač: Abakus První počítače mechanické kalkulátory Nejstarší počítač: Abakus HISTORIE (počítací mechanická pomůcka, cca 3.000 let p. n. l.) Ve starém Řecku a Římě - dřevěná, nebo hliněná destička, do nichž se vkládaly

Více

Trocha obrázků na začátek..

Trocha obrázků na začátek.. Trocha obrázků na začátek.. Elementární pojmy LCD panel tower myš klávesnice 3 Desktop vs. Tower tower desktop 4 Desktop nebo Tower? 5 Obraz jako obraz? 6 A něco o vývoji.. Předchůdci počítačů Počítadlo

Více

Výklad učiva: Co je to počítač?

Výklad učiva: Co je to počítač? Výklad učiva: Co je to počítač? Počítač je v informatice elektronické zařízení a výpočetní technika, která zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Současný počítač se skládá z hardware, které

Více

Obsluha periferních operací, přerušení a jeho obsluha, vybavení systémových sběrnic

Obsluha periferních operací, přerušení a jeho obsluha, vybavení systémových sběrnic Obsluha periferních operací, přerušení a jeho obsluha, vybavení systémových sběrnic 1 Cíl přednášky Zabývat se principy využití principů přerušení. Popsat, jak se tyto principy odrazily v konstrukci systémových

Více

Návrh konstrukce odchovny 2. dil

Návrh konstrukce odchovny 2. dil 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh konstrukce odchovny 2. dil Pikner Michal Elektrotechnika 19.01.2011 V minulem dile jsme si popsali návrh konstrukce odchovny. senzamili jsme se s

Více

Základní pojmy. Program: Algoritmus zapsaný v programovacím jazyce, který řeší nějaký konkrétní úkol. Jedná se o posloupnost instrukcí.

Základní pojmy. Program: Algoritmus zapsaný v programovacím jazyce, který řeší nějaký konkrétní úkol. Jedná se o posloupnost instrukcí. Základní pojmy IT, číselné soustavy, logické funkce Základní pojmy Počítač: Stroj na zpracování informací Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají 2. vše co nám nebo něčemu podává (popř. předává)

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Jana

Více

Obecný popis základní jednotky

Obecný popis základní jednotky Obecný popis základní jednotky Základní součástí počítačové sestavy je skříň. Zatímco bez monitoru či klávesnice by principiálně počítač jako takový mohl fungovat, skříň je neodmyslitelná, tj. je nejdůležitějším

Více

Hardware. Z čeho se skládá počítač

Hardware. Z čeho se skládá počítač Hardware Z čeho se skládá počítač Základní jednotka (někdy také stanice) obsahuje: výstupní zobrazovací zařízení CRT nebo LCD monitor počítačová myš vlastní počítač obsahující všechny základní i přídavné

Více

MIKROKONTROLÉRY. Jednočipový počítač nebo také angl. Microcontroller (Mikrokontrolér, MCU, µc)

MIKROKONTROLÉRY. Jednočipový počítač nebo také angl. Microcontroller (Mikrokontrolér, MCU, µc) Jednočipový počítač nebo také angl. Microcontroller (Mikrokontrolér, MCU, µc) je většinou monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač. Jednočipové počítače se vyznačují velkou spolehlivostí

Více

NULTÁ GENERACE reléové obvody 30. a 40. let minulého století Harvard Mark I Harvard Mark II Konráda Zuseho Z2 SAPO

NULTÁ GENERACE reléové obvody 30. a 40. let minulého století Harvard Mark I Harvard Mark II Konráda Zuseho Z2 SAPO HISTORIE NULTÁ GENERACE Základ - reléové obvody 30. a 40. let minulého století. Typičtí představitelé: Harvard Mark I, Harvard Mark II či stroje německého inženýra Konráda Zuseho Z2 a Z3. Čechy - první

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

Jako pomůcka jsou v pravém dolním rohu vypsány binární kódy čísel od 0 do 15 a binární kódy příkazů, které máme dispozici (obr.21). Obr.

Jako pomůcka jsou v pravém dolním rohu vypsány binární kódy čísel od 0 do 15 a binární kódy příkazů, které máme dispozici (obr.21). Obr. Model procesoru Jedná se o blokové schéma složené z registrů, paměti RAM, programového čítače, instrukčního registru, sčítačky a řídicí jednotky, které jsou propojeny sběrnicemi. Tento model má dva stavy:

Více

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10 doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií ITP Technika personálních počítačů Služby ROM BIOS a BootROM

Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií ITP Technika personálních počítačů Služby ROM BIOS a BootROM Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií ITP Technika personálních počítačů Služby ROM BIOS a BootROM Úloha č.: 5. Zadání: 1. Seznamte se s konstrukcí cvičné zásuvné adaptérové desky

Více

Základní pojmy a historie výpočetní techniky

Základní pojmy a historie výpočetní techniky Základní pojmy a historie výpočetní techniky Vaše jméno 2009 Základní pojmy a historie výpočetní techniky...1 Základní pojmy výpočetní techniky...2 Historický vývoj počítačů:...2 PRVOHORY...2 DRUHOHORY...2

Více

Bakalářská práce Realizace jednoduchého uzlu RS485 s protokolem MODBUS

Bakalářská práce Realizace jednoduchého uzlu RS485 s protokolem MODBUS Bakalářská práce Realizace jednoduchého uzlu RS485 s protokolem MODBUS Autor: Michal Štrick Vedoucí práce: Ing. Josef Grosman TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových

Více

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY technické vybavení počítače uchování dat vstupní a výstupní zařízení, paměti, data v počítači počítačové sítě sociální

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor: 18-20-M/01 Informační technologie Předmět: Databázové systémy Forma: praktická 1. Datový model. 2. Dotazovací jazyk SQL. 3. Aplikační logika v PL/SQL. 4. Webová aplikace. Obor vzdělání: 18-20-M/01

Více

Seznam témat z předmětu ELEKTRONIKA. povinná zkouška pro obor: L/01 Mechanik elektrotechnik. školní rok 2018/2019

Seznam témat z předmětu ELEKTRONIKA. povinná zkouška pro obor: L/01 Mechanik elektrotechnik. školní rok 2018/2019 Seznam témat z předmětu ELEKTRONIKA povinná zkouška pro obor: 26-41-L/01 Mechanik elektrotechnik školní rok 2018/2019 1. Složené obvody RC, RLC a) Sériový rezonanční obvod (fázorové diagramy, rezonanční

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware Č. 4 číslo a název klíčové aktivity název materiálu III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware téma anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu ročník

Více

Program "Světla" pro mikropočítač PMI-80

Program Světla pro mikropočítač PMI-80 Program "Světla" pro mikropočítač PMI-80 Dokument věnovaný mikropočítači PMI-80, jeho programování a praktickým ukázkám. Verze dokumentu:. Autor: Blackhead Datum: rok 1997, 4.3.004 1 Úvod Tento program

Více

Informatika pro 8. ročník. Hardware

Informatika pro 8. ročník. Hardware Informatika pro 8. ročník Hardware 3 druhy počítačů Vstupní a výstupní zařízení Další vstupní a výstupní zařízení Nezapomeňte Máme tři druhy počítačů: stolní notebook all-in-one Zařízení, která odesílají

Více

Základy logického řízení

Základy logického řízení Základy logického řízení 11/2007 Ing. Jan Vaňuš, doc.ing.václav Vrána,CSc. Úvod Řízení = cílené působení řídicího systému na řízený objekt je členěno na automatické a ruční. Automatickéřízení je děleno

Více