Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb"

Transkript

1 SOUHRN a VYROVNÁNÍ PŘIPOMÍNEK k AKTUALIZACI PRAVIDEL VÝKONU INSPEKCÍ A METODICKÝCH POSTUPŮ INSPEKTORŮ PÍSEMNÉ KONZULTACE 2. VERZE NÁVRHU METODIKY INSPEKCÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB zpracováno dne: V konzultačním procesu ke druhé verzi Pravidel výkonu inspekcí a metodických postupů inspektorů (dále jen Metodika inspekcí) zaslalo písemné připomínky celkem 6 KrP ÚP, 2 zástupci KÚ a jeden inspektor specializovaný odborník. Připomínky byly projednány v dalším konzultačním procesu, a to 23. ledna 2014 na jednání dodavatele s řešitelkami projektu MPSV, 21. ledna 2014 na metodickém setkání inspektorů v Olomouci, 27. ledna 2014 na stálé pracovní skupině k řešení cíle 2 veřejné zakázky a 28. ledna 2014 na metodické setkání inspektorů v Praze. Na základě projednání byl připraven tento souhrn a vyrovnání připomínek. Většina zaslaných připomínek byla přijata, tyto jsou ve sloupci Vyrovnání připomínek označeny. U těchto připomínek byl přijat text navržený připomínkovým místem nebo byl text podle jeho návrhu upraven. U připomínek, kterým nebylo vyhověno, je uvedeno ve sloupci Vyrovnání připomínek NE a uvedeno zdůvodnění. Druhá část tohoto dokumentu obsahuje dotazy a náměty, které se netýkají konkrétní úpravy textu Metodiky inspekcí, ale požadují buď vysvětlení, nebo směřují k legislativním a systémovým změnám, které nemůže Metodika inspekcí řešit. Snahou řešitelského týmu bylo na tyto dotazy a náměty podle stávajících možností odpovědět nebo je využít pro zkvalitnění stávajících ustanovení Metodiky inspekcí. Zvláštní poděkování patří kolegům z KrP ÚP v Ústí nad Labem, kteří přistoupili k připomínkovému procesu velmi důkladně a poctivě a významně přispěli k jeho kvalitě. Za realizační tým PhDr. Jaroslava Sýkorová Předsedkyně o. s. INSTAND Cíl 2 FINAL Strana 1 (celkem 82)

2 I. Vyrovnání připomínek 1.2 Výčet právních norem a jiných normativních dokumentů (str. 6) KrP ÚP Ústí nad Labem Bělehradská 11 Ústí nad Labem Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - Výčet právních norem a jiných normativních dokumentů - Metodické pokyny MPSV (MP č. 1/2012 s Dodatkem č. 1 a 2, Normativní instrukce č. 1/2013) Normativní instrukce č. 1/2013 se nevztahuje k inspekcím, název zní: Podmínky použití prostředků na realizaci individuálního projektu Efektivní systém rozvoje zaměstnanosti Uvést správnou Normativní instrukci. Normativní instrukce č. 1/2013 se uvádí v celé 2. verzi návrhu., text upraven: Výčet právních norem a jiných normativních dokumentů: Metodický pokyn č. 1/2012 k provádění inspekcí podle ZSS Dodatek č. 1 k realizaci inspekcí s projektem Inovace systému kvality sociálních služeb Dodatek č. 2 ke změnám podle zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) a novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů Normativní instrukce č. 16/ Inspekce poskytování sociálních služeb: Role a kompetence ÚP ČR a MPSV Cíl 2 FINAL Strana 2 (celkem 82)

3 1.3 Předmět a typy inspekcí Typy inspekcí (str. 7) Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz Účel (str. 7) KrP ÚP v Příbrami Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - V případě závažných podnětů týkajících se kvality poskytovaných služeb provádět bezodkladnou kontrolu (inspekce na podnět). Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - Na základě posouzení výsledku základní inspekce včetně plnění uložených opatření poskytovatelem je služba dále zařazena do plánu inspekcí na další období (tj. buď následná inspekce, nebo další základní inspekce). V případě zjištěných nedostatků je nutno konkrétněji konat, nejen kontrolovat V případě závažných podnětů týkajících se kvality poskytovaných služeb provádět bezodkladnou kontrolu (inspekce na podnět) popř. dát podnět ke zrušení registrace. NE zde, vztahuje se k části popisující proces inspekční činnosti (kap ). Pokud byla vykonána základní inspekce, proč by na ni měla navazovat další základní Na základě posouzení výsledku základní inspekce včetně plnění uložených opatření poskytovatelem je služba dále zařazena do plánu inspekcí na další období (tj. buď následná inspekce, nebo další základní hloubkovou inspekci)., text zpřesněn: Na základě posouzení výsledku základní inspekce, včetně plnění uložených opatření poskytovatelem, je služba dále zařazena do plánu inspekcí na další období (tj. buď jako následná inspekce, nebo pravidelná základní inspekce). Cíl 2 FINAL Strana 3 (celkem 82)

4 Předmět (str. 7) KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: Krajská pobočka ÚP Karlovy Vary Mgr. Povolná, Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - V pověření se uvádí předmět v plném zákonném rozsahu dle 97 odst. 8 ZSS předmět kontroly základní inspekce Znění zákona č. 108/2006 Sb. zjištěné zásadní nedostatky v místě poskytování z předložené dokumentace na místě, nelze zjistit před místním šetřením. Jedná se o pravidelnou inspekci, která se opakuje jedenkrát za 5 let. V pověření se uvádí předmět v plném zákonném rozsahu dle 97 odst. 8 2 a 3 ZSS -skutečnost zjištěná v průběhu místního šetření Jedná se o pravidelnou inspekci, která se opakuje přibližně za 5 let. NE, v textu je uvedeno: na základě zjištěných skutečností v přípravné fázi nebo při místním šetření Cíl 2 FINAL Strana 4 (celkem 82)

5 Délka (str. 8) Antonín Plachý inspektor tel Mail: armadaspasy.cz KrP ÚP Ústí nad Labem Bělehradská 11 Ústí nad Labem Krajská pobočka ÚP Karlovy Vary Mgr. Povolná, Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - Délka základní inspekce v místě poskytované služby je zpravidla 1 3 dny Zejména u ambulantního typu sociálních služeb, které jsou personálně obsazeny 1 2 pracovníky nebo jejichž denní kapacita nepřesahuje 6 uživatelů (např. poradny, denní stacionáře), lze plánovat jednodenní inspekci v místě poskytované služby. lze plánovat jednodenní inspekci v místě poskytování služby Vzhledem k náročnosti inspekce a její skladby není možno v jednom dni zvládnout všechny úkony, které se týkají základní inspekce. Nelze vykonat jednodenní inspekci - enormní zátěž pro pracovníka sociálních služeb, nepřítomnost uživatelů v daný den, druhý den místního šetření bývá často klíčový, nedostatek času pro předávání informací v týmu. Zejména u ambulantního typu sociálních služeb, které jsou personálně obsazeny 1 2 pracovníky nebo jejichž denní kapacita nepřesahuje 6 uživatelů (např. poradny, denní stacionáře), lze plánovat Délka základní inspekce v místě poskytované služby je zpravidla dny Inspekce by měla být u všech sociálních služeb minimálně dvoudenní. Zejména u ambulantního typu sociálních služeb, které jsou personálně obsazeny 1 2 pracovníky nebo jejichž denní kapacita nepřesahuje 6 uživatelů (např. poradny, denní stacionáře), lze Na základě připomínek i z MS upraveno dle návrhu. NE, jedná se jen o. NE, jedná se pouze o Cíl 2 FINAL Strana 5 (celkem 82)

6 jednodenní inspekci v místě poskytované služby. plánovat jednodenní inspekci v místě poskytované služby s časovou dotaci 24 až 32 hodin Složení inspekčního týmu (str. 8) Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz V případě potřeby lze přizvat i inspektory další specializované odborníky. Jedná se nejen o inspektory, kteří jsou konkrétně definování, ale může se jednat o odborníky např. na ekonomiku, na právo apod., kteří nejsou inspektoři, ale mohou v daném okamžiku pomoci. V případě potřeby lze přizvat do inspekčního týmu i inspektory další specializované odborníky., text upraven: V zájmu odborného posouzení lze přizvat do inspekčního týmu i další specializované odborníky, např. pro oblast zdravotní péče, hygieny Účel (str. 8) Miroslav Podhajský ÚP inspektor kvality miroslav.podhajs ky@su.mpsv.cz Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - Základní rozdíly mezi základní inspekcí a inspekcí následnou jsou tyto: - následná inspekce vychází z výsledků předchozí základní výraz především navozuje možnost rozšíření předmětu následné inspekce nad rámec zhodnocení odstranění nedostatků zjištěných při základní inspekci a plnění uložených opatření Základní rozdíly mezi základní inspekcí a inspekcí následnou jsou tyto: - následná inspekce vychází z výsledků předchozí základní inspekce,, text upraven: Hlavní rozdíly mezi základní inspekcí a inspekcí následnou jsou tyto: - následná inspekce vychází z výsledků předchozí základní inspekce, jejím cílem je zhodnotit odstranění nedostatků zjištěných při základní inspekci a Cíl 2 FINAL Strana 6 (celkem 82)

7 KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: inspekce, - jejím cílem je především zhodnotit odstranění nedostatků zjištěných při základní inspekci a plnění uložených opatření, Následná inspekce je kontrolou plnění uložených opatření k odstranění nedostatků zjištěných při inspekci (viz 98 odst. 8 ZSS Krajská pobočka Úřadu práce je oprávněna je zahájena jen v případě, že kontrolní orgán vyhodnotí plnění opatření podle písemné zprávy o přijatých opatřeních za nedostatečné. 98 odst. 8 v novelizaci zákona o sociálních službách od již neexistuje. Nově upraveno v odst. 5 daného. V návrhu Metodiky je neexistující ustanovení 98 odst. 8 uváděno na několika místech, všude je třeba je nahradit odst odst. 8 ZSS Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. - jejím cílem je zhodnotit odstranění nedostatků zjištěných při základní inspekci a plnění uložených opatření, Následná inspekce je kontrolou plnění uložených opatření k odstranění nedostatků zjištěných při inspekci (viz 98 odst. 5 ZSS Krajská pobočka Úřadu práce je oprávněna je zahájena jen v případě, že kontrolní orgán vyhodnotí plnění opatření podle písemné zprávy o přijatých opatřeních za nedostatečné nebo jejich splnění nelze posoudit pouze na základě poskytovatelem zaslaných písemných materiálů. plnění uložených opatření 98 odst. 8 5 ZSS, text zpřesněn: kontrolní orgán vyhodnotí plnění opatření podle písemné zprávy o přijatých opatřeních za nedostatečné nebo jejich splnění je nutné posoudit v praxi, tedy v místě poskytované služby Cíl 2 FINAL Strana 7 (celkem 82)

8 Krajská pobočka ÚP Karlovy Vary Mgr. Povolná, Krajská pobočka ÚP Karlovy Vary Mgr. Povolná, odst. 8 ZSS (výskyt na více stránkách) nebo výjimečně prostřednictvím kontroly změna zákona V průběhu celé metodiky lze pouze kontrolovat uložená opatření dle zákona pouze u dokumentů následné kontroly 98 odst. 5 ZSS nebo pouze prostřednictvím kontroly (str. 9) Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - 98 odst. 8 ZSS Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. 98 odst. 8 5 ZSS Předmět (str. 9) Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - 98 odst. 8 ZSS Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. 98 odst. 8 5 ZSS Cíl 2 FINAL Strana 8 (celkem 82)

9 Složení inspekčního týmu (str. 9) Původní text, ke kterému uplatňujete připomínku - Krajská pobočka ÚP Karlovy Vary Mgr. Povolná, odst. 3 ZSS. Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. složení IT je shodné se složením týmu u základní inspekce externista nebude byt moci přítomen např. z důvodu nemoci nebo z důvodu oprávnění provádění inspekcí, daný termín nebude časově dostupný 98 odst. 2 a 3 ZSS. vedoucí inspekčního týmu bude upřednostňovat shodné složení inspekčního týmu Formulace upřesněna: IT je sestavován podle stejných pravidel, jako u základní inspekce Účel (str. 9) KrP ÚP Ústí nad Labem Bělehradská 11 Ústí nad Labem Krajská pobočka ÚP Karlovy Vary Mgr. Povolná, Základní rozdíly mezi základní inspekcí a inspekcí na základě stížnosti jsou tyto: - předmětem inspekce je vždy oblast kvality a/nebo povinnosti poskytovatele sociálních služeb, ke kterým se stížnost vztahuje. Není jasné, zda předmětem inspekce je nepodkročitelné minimum nebo pouze oblast, ke které se stížnost vztahuje. Základní rozdíly mezi základní inspekcí a inspekcí na podnět jsou tyto: - předmětem inspekce je vždy oblast kvality a/nebo povinnosti poskytovatele sociálních služeb, ke kterým se stížnost vztahuje (není tedy stanoven nepodkročitelný rozsah). nová formulace uvedena v návrhu nového textu Cíl 2 FINAL Strana 9 (celkem 82)

10 KrP ÚP Ústí nad Labem Bělehradská 11 Ústí nad Labem KrP ÚP Ústí nad Labem Bělehradská 11 Ústí nad Labem Základní rozdíly mezi základní inspekcí a inspekcí na základě stížnosti jsou tyto: - kontrolní zjištění se zapíše do protokolu. Základní rozdíly mezi základní inspekcí a inspekcí na základě stížnosti jsou tyto: - termín zahájení inspekce v místě a složení inspekčního týmu je možno poskytovateli oznámit v den zahájení inspekce v místě, kdy mu bude současně předloženo Pověření k provedení inspekce na podnět a Oznámení o zahájení inspekce obsahující stanovené náležitosti Předmět (str. 10) KrP ÚP v Příbrami Pokud se přijatá stížnost týká také jiných oblastí (stěžovatel může např. poukazovat také na vztahové problémy, problémy spojené s opatrovnictvím uživatelů služeb, hygienické Toto není rozdíl mezi základní inspekcí a inspekcí na základě stížnosti. Není jasné, jak Pověření k provedení inspekce na podnět a Oznámení o zahájení inspekce vypadá. Zrušit větu. Předložit vzor Pověření k provedení inspekce na podnět a Oznámení. Vysvětlení: Pověření a Oznámení k inspekci na podnět má stejné náležitosti jako pověření k základní inspekci, viz vzor kap Takto formulované není dostatečně konkrétní. Komunikaci mezi kontrolními orgány by usnadnilo upřesnění kompetencí (kam postoupit podnět, pokud si stěžovatel stěžuje na vztahové problémy?). NE Metodika nemůže obsahovat taxativní výčet institucí, kterým by se měly konkrétní záležitosti postupovat k vyřízení. Toto kompetentní pracovníci řeší sami Cíl 2 FINAL Strana 10 (celkem 82)

11 podmínky v zařízení sociálních služeb apod.), tyto oblasti inspekční orgán nebude prošetřovat a předá podnět kompetentním kontrolním orgánům ( 25 KŘ). Text částečně upraven: Pokud se přijatá stížnost týká také jiných oblastí (stěžovatel může např. poukazovat také problémy spojené s opatrovnictvím uživatelů služeb, hygienické podmínky v zařízení sociálních služeb apod.), tyto oblasti inspekční orgán nebude prošetřovat a předá podnět kompetentním kontrolním orgánům např. hygienická stanice, stavební úřad, městský úřad ( 25 KŘ) Složení inspekčního týmu (str. 10) 98 odst. 3 ZSS. Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. 98 odst. 2 a 3 ZSS. Cíl 2 FINAL Strana 11 (celkem 82)

12 1.4 Účastníci procesu inspekcí a jejich role zakotvená v právních normách Složení inspekčního týmu (str. 11) KrP ÚP v Příbrami Alespoň jeden člen, zpravidla vedoucího inspekčního týmu (dále jen VIT ), musí být zaměstnancem státu zařazeným k výkonu práce v KrP ÚP 98 odst. 3 ZSS. Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. 98 odst. 5 ZSS Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. Existují situace, kdy VIT nemusí být zaměstnancem státu zařazeným k výkonu práce v KrP ÚP? 98 odst. 2 a 3 ZSS. 98 odst. 5 3 ZSS Text upraven: Alespoň jeden člen, vedoucí inspekčního týmu (dále jen VIT ), musí být zaměstnancem státu zařazeným k výkonu práce v KrP ÚP Cíl 2 FINAL Strana 12 (celkem 82)

13 Povinnosti členů inspekčního týmu (str. 11) KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: Povinnosti ČIT vyplývají v první řadě z ustanovení 9 KŘ. Jde zejména o povinnost: zjistit při kontrole skutečný stav věci v rozsahu nezbytném pro dosažení účelu kontroly a kontrolní zjištění prokázat podklady ( 9 písm. a) předložit pověření ke kontrole a na žádost i podklad totožnosti ( 9 písm. c), V ustanovení 9 písm. a) není pojem skutečný výslovně uvedeno. Slovo skutečný se objevuje až ve výkladech nového kontrolního řádu, např. v jednom z nich autorka JUDr. Olga Dvorská, Ph.D. podává vysvětlení tohoto ustanovení takto: Základní povinností kontrolujícího je zjistit skutečný stav věci, nikoli však v jeho absolutní úplnosti, nýbrž pouze v rozsahu nezbytném pro dosažení účelu kontroly a s ohledem na efektivnost a hospodárnost celého procesu. Povinnosti ČIT vyplývají v první řadě z ustanovení 9 KŘ. Jde zejména o povinnost: zjistit při kontrole skutečný stav věci v rozsahu nezbytném pro dosažení účelu kontroly a kontrolní zjištění prokázat podklady ( 9 písm. a). (Jak vyplývá z výkladů nového kontrolního řádu, zjistit skutečný stav věci, nikoli však v jeho absolutní úplnosti, nýbrž pouze v rozsahu nezbytném pro dosažení účelu kontroly a s ohledem na efektivnost a hospodárnost celého procesu. ) předložit pověření ke kontrole a na žádost i podklad doklad totožnosti ( 9 písm. c), KrP ÚP v Příbrami Cíl 2 FINAL Strana 13 (celkem 82)

14 Člen inspekčního týmu (ČIT) Ukončování inspekce (str. 43) KrP ÚP v Příbrami Ukončování inspekce V celé metodice chybí mechanismus předávání protokolu v příp., že nebyl předán na místě Doplnit text o možné způsoby předání a počet předávajících členů IT. NE, postup popsán v kapitole Doporučené kvalifikační a odborné předpoklady (str. 12) KrP ÚP v Příbrami Obor vzdělání: výhodou je Nastavený parametr nezaručuje dostatečné kvalifikační předpoklady. Obor vzdělání podmínkou je absolutorium humanitního oboru sociálního zaměření Inspektoři - zaměstnanci KrP ÚP (str. 13) KrP ÚP Ústí nad Labem Bělehradská 11 Ústí nad Labem Podle katalogu práce jsou tito zaměstnanci státu zařazeni na KrP ÚP jako inspektor sociálních služeb s předmětem činnosti komplexní výkon inspekcí poskytování sociálních Katalog práce říká:, kód systemizovaného místa název Referent sociálních věcí, nikoliv inspektor sociálních služeb. Sjednocení pracovní pozice v pracovní smlouvě a pravidel výkonu inspekcí a metodických postupů inspektorů. Není stále sjednocenost na, úprava textu Podle katalogu práce jsou tito zaměstnanci státu zařazeni na KrP ÚP jako referent sociálních věcí s předmětem činnosti podle kódu Cíl 2 FINAL Strana 14 (celkem 82)

15 služeb (kód systemizovaného místa , příklad č. 7) Na některých pobočkách jsou nazváni zaměstnanci inspektor sociálních služeb. pobočkách. systemizovaného místa , příkladu č. 7 komplexní výkon inspekcí poskytování sociálních služeb Inspektoři - zaměstnanci kraje (str. 13) KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: V souladu s ustanovením 98 odst. 2 ZSS může kraj vyslat svého zaměstnance do IT. Náklady spojené s jeho činností v IT nese kraj. Na tuto osobu se vztahují ustanovení 6 KŘ o přizvané osobě. Kontrolní orgán ji poučí o právech a povinnostech při kontrole. V jejím průběhu se na ni přiměřeně vztahují práva a povinnosti, které má kontrolovaná osoba a osoby povinné vůči kontrolujícímu. Červeně označený text je nesprávně. Přizvaná osoba nemůže mít (přiměřeně) práva a povinnosti jako kontrolovaná osoba nebo osoby povinné vůči kontrolujícímu. 6 odst. 3 kontrolního řádu srovnává práva a povinnosti kontrolované osoby a povinné osoby vůči přizvané osobě s právy a povinnostmi kontrolované osoby a povinné osoby vůči kontrolujícímu. Z tohoto ustanovení vyplývá, že přizvaná osoba je vůči kontrolované osobě a povinné osobě v obdobném postavení jako kontrolující (v našem případě inspektoři KrP ÚP). V souladu s ustanovením 98 odst. 2 ZSS může kraj vyslat svého zaměstnance do IT. Náklady spojené s jeho činností v IT nese kraj. Na tuto osobu se vztahují ustanovení 6 KŘ o přizvané osobě. Kontrolní orgán ji poučí o právech a povinnostech při kontrole. V jejím průběhu se na ni přiměřeně vztahují práva a povinnosti, které má kontrolovaná osoba a osoby povinné vůči kontrolujícímu. Z hlediska práv a povinností jsou kontrolované osoby a povinné osoby vůči přizvané osobě v obdobném postavení jako vůči kontrolujícímu. Cíl 2 FINAL Strana 15 (celkem 82)

16 1.4.4 Inspektoři - specializovaní odborníci na standardy kvality (str. 13) Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: V souladu s ustanovením 98 odst. 3 ZSS mohou být v zájmu odborného posouzení věci k účasti na inspekci přizváni inspektoři specializovaní odborníci na standardy kvality. Inspektory specializovanými odborníky na standardy kvality jsou osoby, které splnily tyto dvě povinnosti: úspěšně absolvovali vstupní vzdělávání inspektorů sociálních služeb garantované MPSV, průběžně se vzdělávají formou účasti na metodických setkáváních pořádaných MPSV, supervizích a kolokviích. Na tuto osobu se vztahují ustanovení 6 KŘ o přizvané osobě. Kontrolní orgán ji poučí o právech a povinnostech při kontrole. V jejím průběhu se na ni přiměřeně vztahují práva a povinnosti, které má kontrolovaná Seznam inspektorů napomáhá pracovníkům úřadu práce i dalším v identifikaci inspektora. Vedením seznamu může být za souhlasu inspektorů pověřeno např. Generální ředitelství ÚP Červeně označený text je nesprávně. Obdobně jako v předchozím případě (u přizvané osoby zaměstnance kraje) inspektor specializovaný odborník nemůže mít (přiměřeně) doplnit: jsou registrování v seznamu inspektorů, který vede... Na tuto osobu se vztahují ustanovení 6 KŘ o přizvané osobě. Kontrolní orgán ji poučí o právech a povinnostech při kontrole. V jejím průběhu se na ni přiměřeně vztahují práva a povinnosti, které má kontrolovaná NE V současné době nelze takto formulovat, existuje pouze seznam vyškolených osob, nejsou pravomoci pro ukládání práv a povinností těmto osobám. GŘ ÚP nemůže vést seznam, souhlas daný osobami nepostačí. Cíl 2 FINAL Strana 16 (celkem 82)

17 osoba a osoby povinné vůči kontrolujícímu. práva a povinnosti jako kontrolovaná osoba nebo osoby povinné vůči kontrolujícímu. 6 odst. 3 kontrolního řádu srovnává práva a povinnosti kontrolované osoby a povinné osoby vůči přizvané osobě s právy a povinnostmi kontrolované osoby a povinné osoby vůči kontrolujícímu. Z tohoto ustanovení vyplývá, že přizvaná osoba je vůči kontrolované osobě a povinné osobě v obdobném postavení jako kontrolující (v našem případě inspektoři KrP ÚP). osoba a osoby povinné vůči kontrolujícímu. Z hlediska práv a povinností jsou kontrolované osoby a povinné osoby vůči přizvané osobě v obdobném postavení jako vůči kontrolujícímu. (str. 14) Miroslav Podhajský ÚP inspektor kvality miroslav.podhajs ky@su.mpsv.cz Povinnosti výše uvedené dokládají KrP ÚP při uzavírání smlouvy/dohody s kontrolním orgánem o provedení inspekce poskytování sociálních služeb. Inspektoři si vedou doklad inspektora, v němž evidují záznamy o účasti na inspekcích a v praxi to znamená, že insp. spec. odborníci na st. kv. musí stále dokola dokládat stejné doklady navrhuji umožnit prokázat splnění povinností čestným prohlášením NE Formulace je obecná. Lze ji naplnit různými způsoby. Cíl 2 FINAL Strana 17 (celkem 82)

18 KrP ÚP Ústí nad Labem Bělehradská 11 Ústí nad Labem o absolvovaném vzdělávání. průběžném Povinnosti výše uvedené dokládají KrP ÚP při uzavírání smlouvy/dohody s kontrolním orgánem o provedení inspekce poskytování sociálních služeb. Toto by měly být automatické podmínky pro to, aby byl takový specializovaný odborník veden v Seznamu a kontrola plnění podmínek by měla být tedy logicky povinností toho, kdo Seznam povede. Povinnosti výše uvedené dokládají GŘ ÚP při uzavírání smlouvy/dohody s kontrolním orgánem o provedení inspekce poskytování sociálních služeb. NE Viz výše Inspektoři další specializovaní odborníci (str. 14) Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ Inspektoři další specializovaní odborníci V souladu s ustanovením 98 odst. 5 ZSS mohou být v zájmu odborného posouzení věci k účasti na inspekci přizváni na základě své odborné specializace inspektoři další specializovaní odborníci. Tito inspektoři další specializovaní odborníci jsou zaměstnáni (působí) v dané odborné specializaci. Jedná se nejen o inspektory, kteří jsou konkrétně definování, ale může se jednat o odborníky např. na ekonomiku, na právo apod., kteří nejsou inspektoři, ale mohou v daném okamžiku pomoci. 98 odst. 5 ZSS hovoří jen odbornících ne o inspektorech Jedná se nejen o inspektory, kteří jsou konkrétně definování, ale může se jednat o odborníky např. na ekonomiku, na právo apod., kteří nejsou inspektoři, ale mohou Inspektoři další specializovaní odborníci V souladu s ustanovením 98 odst. 5 ZSS mohou být v zájmu odborného posouzení věci k účasti na inspekci přizváni na základě své odborné specializace inspektoři další specializovaní odborníci. Tito inspektoři další specializovaní odborníci jsou zaměstnáni (působí) v dané odborné specializaci., Text upraven: Další specializovaní odborníci V souladu s ustanovením 98 odst. 5 ZSS mohou být v zájmu odborného posouzení věci k účasti na inspekci přizváni na základě své odborné specializace další specializovaní odborníci. Cíl 2 FINAL Strana 18 (celkem 82)

19 armadaspasy.cz Antonín Plachý inspektor tel Mail: armadaspasy.cz Činnosti, pravomoci a odpovědnosti Inspektoři specializovaní odborníci působí v roli ČIT. Jejich role je specifická, zaměřují se v rámci úkolů zadaných vedoucím inspekčního týmu na oblast své odborné specializace. Při formulaci svých odborných závěrů jsou vázáni zákonem stanoveným předmětem inspekce. v daném okamžiku pomoci. Seznam inspektorů napomáhá pracovník m úřadu práce i dalším v identifikaci inspektora. Vedením seznamu může být za souhlasu inspektorů pověřeno např. Generální ředitelství ÚP Výběr daného odborníka záleží na rozhodnutí VIT, není k tomu potřeba vypracovávat zvláštní předpis Činnosti, pravomoci a odpovědnosti Inspektoři specializovaní odborníci působí v roli ČIT. Jejich role je specifická, zaměřují se v rámci úkolů zadaných vedoucím inspekčního týmu na oblast své odborné specializace. Při formulaci svých odborných závěrů jsou vázáni zákonem stanoveným předmětem inspekce. Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz Specifické kvalifikační a odborné předpoklady Kvalifikační předpoklady a požadavky na další vzdělávání těchto odborníků upravují zvláštní právní předpisy pro danou odbornou specializaci Jedná se nejen o inspektory, kteří jsou konkrétně definování, ale může se jednat o odborníky např. na ekonomiku, na právo apod., kteří nejsou inspektoři, ale mohou v daném okamžiku pomoci. 98 odst. 5 ZSS hovoří jen odbornících ne o inspektorech 98 odst. 5 ZSS Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. Specifické kvalifikační a odborné předpoklady Kvalifikační předpoklady a požadavky na další vzdělávání těchto odborníků upravují zvláštní právní předpisy pro danou odbornou specializaci. 98 odst. 5 3 ZSS NE Je třeba respektovat požadavky zvláštních právních předpisů Cíl 2 FINAL Strana 19 (celkem 82)

20 1.5 Plánování inspekcí Krajské pobočky ÚP ČR sestavují plán inspekcí s ohledem na: (str. 15) Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz realizaci inspekce u každého poskytovatele 1 x za 5 let, a evidence hlášení použití opatření omezujících pohyb osob. U mnohých poskytovatelů mohou inspekce probíhat z nejrůznějších důvodů častěji. Není vhodné si uzavírat dobu pro provedení inspekcí. KÚ od 2014 nevedou evidenci hlášení použití OOP realizaci inspekce u každého poskytovatele min. 1 x za 5 let, Vyškrtnout, případně zařadit do textu jiné kapitoly, Bude vyškrtnuto Pololetní plán inspekcí (str. 16) Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz Na základě získaných informací o druhu a počtech sociálních služeb na území, dále o dostupných lidských zdrojích (složení IT) a finančních prostředků pro dané plánovací období připravíme návrh neboli rozvahu zařazení poskytovatelů do pololetního plánu inspekcí. Drobná jazyková úprava Na základě získaných informací o druhu a počtech sociálních služeb na území, dále o dostupných lidských zdrojích (složení IT) a finančních prostředků pro dané plánovací období připravíme je upraven návrh neboli rozvahu zařazení poskytovatelů do pololetního plánu inspekcí. Cíl 2 FINAL Strana 20 (celkem 82)

21 Antonín Plachý inspektor tel Mail: armadaspasy.cz Antonín Plachý inspektor tel Mail: armadaspasy.cz Miroslav Podhajský ÚP inspektor kvality miroslav.podhajs veřejné informace pro potřeby poskytovatelů sociálních služeb a další veřejnosti - poskytovatel služby a typ inspekce, zveřejňované v podobě jednotného formuláře, nejpozději k prvnímu dni v pololetí, na které je plán inspekcí vytvořen, na integrovaném portálu MPSV u příslušné krajské pobočky ÚP ČR, veřejné informace pro potřeby poskytovatelů sociálních služeb a další veřejnosti - poskytovatel služby a typ inspekce, zveřejňované v podobě jednotného formuláře, nejpozději k prvnímu dni v pololetí, na které je plán inspekcí vytvořen, na integrovaném portálu MPSV u příslušné krajské pobočky ÚP ČR, Zpracovaný návrh pololetního plánu inspekcí je zaslán elektronickou poštou (kontaktní osobě na KÚ), aby se mohli pracovníci KÚ vyjádřit Upravit dobu poskytnutí veřejné informace tak, aby byla v souladu s kap Oznámení o zahájení inspekce se zasílá statutárnímu orgánu poskytovatele sociální služby vždy nejméně 4 týdny před zahájením plánované inspekce v místě poskytování služby společně se stejnopisem Daný poskytovatel často vede různé typy služeb na různých místech. V případě zveřejnění jen poskytovatelé nebude zřejmé, kde inspekce proběhne. není zřejmé, zda se na KÚ zasílá plán s veřejnými či neveřejnými informacemi veřejné informace pro potřeby poskytovatelů sociálních služeb a další veřejnosti - poskytovatel služby a typ inspekce, zveřejňované v podobě jednotného formuláře, nejpozději k prvnímu dni v pololetí, na které je plán inspekcí vytvořen, na integrovaném portálu MPSV u příslušné krajské pobočky ÚP ČR, veřejné informace pro potřeby poskytovatelů sociálních služeb a další veřejnosti - poskytovatel služby, typ a adresa kontrolované služby a typ inspekce, zveřejňované v podobě jednotného formuláře, nejpozději k prvnímu dni v pololetí, na které je plán inspekcí vytvořen, na integrovaném portálu MPSV u příslušné krajské pobočky ÚP ČR, Zpracovaný návrh pololetního plánu inspekcí s veřejnými informacemi je zaslán elektronickou poštou (kontaktní osobě na KÚ), aby se mohli pracovníci KÚ vyjádřit NE Jedná se o dva procesy zveřejnění obecné informace a informování konkrétního poskytovatele. NE, KÚ je zasílán plán s neveřejnými informacemi. Oprava textu: Zpracovaný konkretizovaný návrh pololetního plánu inspekcí je zaslán elektronickou poštou (kontaktní osobě na KÚ), aby se mohli pracovníci KÚ vyjádřit. Cíl 2 FINAL Strana 21 (celkem 82)

22 KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: KrP ÚP Ústí nad Labem Bělehradská 11 Ústí nad Labem Zpracovaný návrh pololetního plánu inspekcí je zaslán elektronickou poštou (kontaktní osobě na KÚ), aby se mohli pracovníci KÚ vyjádřit, na kterých inspekcích budou mít zájem se případně podílet ( 98 odst. 3 ZSS). Po zpětném doručení (elektronickou poštou) odsouhlaseného navrhovaného plánu inspekcí a označení, kterých inspekcích se mají pracovníci KÚ zájem zúčastnit, jsou oslovováni specializovaní odborníci na standardy kvality s ohledem na dovednosti v oblasti praktického naplňování standardů kvality sociálních služeb u kontrolovaného druhu služby a s ohledem na aktuálně potřebné složení inspekčního týmu. Finální podoba veřejného pololetního plánu inspekcí, jejíž nedílnou součástí je i zdůvodnění výběru poskytovatelů sociálních služeb, je zasílána na GŘ ÚP a zveřejňována na internetových stránkách příslušné krajské pobočky ÚP ČR nejpozději v první den daného pololetí. Dát právo VIT, aby si mohl sestavit insp. tým dle odborných kompetencí a vyváženosti členů, aby měl tým dobré předpoklady pro nestranné posouzení kvality služby. Zaměstnance kraje dle 98 odst. 3 ZSS zařadí, ale sám VIT by si měl rozhodnout do jaké inspekce- dle druhu služby a odborných předpokladů. Z jakého důvodu má být uváděn důvod výběru na internetových stránkách? Zpracovaný návrh pololetního plánu inspekcí je zaslán elektronickou poštou (kontaktní osobě na KÚ), aby se mohli pracovníci KÚ vyjádřit, na kterých inspekcích budou mít zájem se případně podílet ( 98 odst. 3 ZSS). Stejným způsobem jsou oslovováni specializovaní odborníci na standardy kvality s ohledem na dovednosti v oblasti praktického naplňování standardů kvality sociálních služeb u kontrolovaného druhu služby a s ohledem na aktuálně potřebné složení inspekčního týmu. Po zpětném doručení (elektronickou poštou) plánu inspekcí a označení, kterých inspekcích se mají pracovníci KÚ a specializovaní odborníci zájem zúčastnit, sestaví VIT inspekce inspekční tým. Finální podoba veřejného pololetního plánu inspekcí je zasílána na GŘ ÚP a zveřejňována na internetových stránkách příslušné krajské pobočky ÚP ČR nejpozději v první den daného pololetí. Zdůvodnění výběru poskytovatelů sociálních služeb je zasíláno na GŘ ÚP. Cíl 2 FINAL Strana 22 (celkem 82)

23 KrP ÚP v Příbrami Informace k pololetnímu plánu inspekcí Lze neplánovanou inspekci zařadit předem do plánu? Informace k pololetnímu plánu inspekcí Krajská pobočka ÚP Karlovy Vary Mgr. Povolná, KrP ÚP v Příbrami - přesný název poskytovatele, druh kontrolované služby (uvedení příslušného ZSS), registrační číslo služby (kde bude inspekce realizována), typ poskytovatele (příspěvková organizace, soukromý podnikatelský subjekt apod.), termín provedení inspekce, typ inspekce, důvod inspekce (plánovaná, neplánovaná, na podnět apod.), Včasným sestavením pololetního plánu inspekcí, doporučuje se nejméně tři měsíce před následujícím pololetím, lze předejít možným komplikacím při zajištění včasného informování poskytovatele o plánované inspekci a sestavování inspekčního týmu, zejména se zohledněním potřeby včasného oslovení inspektora specializovaného odborníka. přesný název poskytovatele, druh kontrolované služby (uvedení příslušného ZSS), registrační číslo služby (kde bude inspekce realizována), typ poskytovatele (příspěvková organizace, soukromý podnikatelský subjekt apod.), termín provedení inspekce, typ inspekce, důvod inspekce (plánovaná, na podnět apod.), Proces sestavování návrhu pololetního plánu inspekcí se doporučuje začít 4 měsíce a dokončit 1 měsíc před následujícím pololetím, přičemž se vychází z aktuálně provedených analýz sociálních služeb v daném kraji, zohledňují vyhlášené priority MPSV na daný rok a jednotlivé KrP ÚP obdrží návrh finančních možností k uzavírání smluv o poskytování služeb pro specializované odborníky. Tak lze předejít možným komplikacím při zajištění včasného informování poskytovatele o plánované inspekci a sestavování inspekčního týmu, zejména se zohledněním potřeby Cíl 2 FINAL Strana 23 (celkem 82)

24 1.5.4 Stanovení kontrolovaného období (str. 17) KrP ÚP v Příbrami Vymezení kontrolovaného období tak není povinnou součástí protokolu podle 12 KŘ. včasného oslovení inspektora specializovaného odborníka. Časové vymezení je nutné pro konkrétní určení, ke kterému období se případná zjištění vztahují. Vypustit NE. Vymezení není nutné, ale v některých případech možné viz kap Zásady pro materiální zabezpečení inspekcí (str. 17) Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz KrP ÚP v Příbrami V rámci kvalitního provedení inspekce a efektivního využití času se doporučuje vybavit inspekční tým dostatečným počtem notebooků, flashdisků, mobilů s přístupem na internet, multifunkčním zařízením (tiskárna s kopírkou a scannerem), fotoaparátem, diktafonem a automobilem. Navrhovaný text je velmi vágní, termín se doporučuje je nezávazný má jen deklarativní charakter. V rámci kvalitního provedení inspekce a efektivního využití času se doporučuje vybavit je inspekční tým vybaven dostatečným počtem notebooků, flashdisků, mobilů s přístupem na internet, multifunkčním zařízením (tiskárna s kopírkou a scannerem), fotoaparátem, diktafonem a automobilem. V případě dohody VIT a kontrolované osoby je možno některá zařízení využít na místě v rámci poskytovatele služby., text upraven: V rámci kvalitního provedení inspekce a efektivního využití času KrP ÚP vybaví inspekční tým dostatečným počtem notebooků, flashdisků, mobilů s přístupem na internet, multifunkčním zařízením (tiskárna s kopírkou a scannerem), fotoaparátem a automobilem. Některá zařízení je možno využít na místě v rámci poskytovatele služby v souladu s 8, písm. e) KŘ. Cíl 2 FINAL Strana 24 (celkem 82)

25 1.6.1 Pověření k provedení inspekce (str. 18) KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: V případě potřeby je možné vydat dodatek pověření i v průběhu provádění inspekce. Odůvodnění Doplnit co má dodatek obsahovat, jak by měl vypadat (případně dát vzor). Návrh nového textu Vyrovnání připomínek Úprava textu: V případě potřeby je možné vydat dodatek pověření i v průběhu provádění inspekce např. rozšíření IT o dalšího člena, změna počtu dnů místního šetření, úprava kontrolovaného období, změna termínu místního šetření Ohlášená současně se zahájením bez časové prodlevy (str. 19) Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz V rámci plánování inspekce je potřeba průběžně komunikovat s poskytovatelem, a to zejména s ohledem na časový harmonogram průběhu inspekce v místě poskytované služby. VIT požádá poskytovatele o zaslání nezbytných písemných podkladů o kontrolované sociální službě a zajistí jejich prostudování členy inspekčního týmu (formulář č. 4). Je nutno stanovit termín, aby ČIT měli dostatek času se seznámit s dokumenty, které se týkají inspekce. V rámci plánování inspekce je potřeba průběžně komunikovat s poskytovatelem, a to zejména s ohledem na časový harmonogram průběhu inspekce v místě poskytované služby. VIT požádá poskytovatele o zaslání nezbytných písemných podkladů o kontrolované sociální službě minimálně deset dní před zahájením inspekce a zajistí jejich prostudování členy inspekčního týmu (formulář č. 4). Text upraven: V rámci plánování inspekce je potřeba průběžně komunikovat s poskytovatelem, a to zejména s ohledem na časový harmonogram průběhu inspekce v místě poskytované služby. VIT požádá poskytovatele o zaslání nezbytných písemných podkladů o kontrolované sociální službě tak, aby členové IT mohli prostudovat materiály min. 10 dnů před zahájením inspekce v místě poskytované služby (formulář č. 4). Cíl 2 FINAL Strana 25 (celkem 82)

26 1.7 Provádění inspekce v místě poskytování služby Písemné podklady (str. 21) KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: O zajištění podkladů je nutné sepsat záznam s označením převzatých originálních podkladů a s vyznačením počtu listů, které podklady obsahují. Rovněž je vhodné zpracovat obdobný záznam o jejich vrácení. Doložení shody kopií písemností poskytovatele s předloženými originály lze také zajistit jejich sešitím, přelepením a podpisem statutárního orgánu poskytovatele nebo orazítkováním (razítkem s označením poskytovatele) provedeným tak, aby podpis nebo razítko zasahovalo jak list podkladu, tak přelep. Podklady, kterými je v protokolu prokazováno kontrolní zjištění, se v protokolu označují tak, aby byla zajištěna jejich nezaměnitelnost s podkladem jiným, tj. úplným názvem podkladu (nebo jeho popisem) a datem vyhotovení, popř. Sepisovat podklad originálů pouze v případě vynesení z místa? Pokud si zajištění dle 9 odst. d) KŘ vykládáme správně. Prosíme o konkretizování pro jasný postup. Navrhujeme vyškrtnout pro administrativní zátěž. V případě nedostatků ve smlouvách a IP se dělá množství kopií, jejichž sepisování a slepování by zbrzdilo praktický průběh inspekce administrací dokumentů. V případě dělání kopií dokumentů prosíme poskytovatele o jejich provedení, čímž si zajišťujeme a potvrzujeme shodu kopií s originály. O zajištění podkladů je nutné sepsat záznam s označením převzatých originálních podkladů a s vyznačením počtu listů, které podklady obsahují v případě vynesení z místa poskytování sociální služby Rovněž je vhodné zpracovat obdobný záznam o jejich vrácení. Doložení shody kopií písemností poskytovatele s předloženými originály lze také zajistit jejich sešitím, přelepením a podpisem statutárního orgánu poskytovatele nebo orazítkováním (razítkem s označením poskytovatele) provedeným tak, aby podpis nebo razítko zasahovalo jak list podkladu, tak přelep. Podklady, kterými je v protokolu prokazováno kontrolní zjištění, se v protokolu označují tak, aby byla zajištěna jejich nezaměnitelnost s podkladem jiným, tj. úplným názvem podkladu (nebo jeho popisem) a datem vyhotovení,, text upraven: V případě vynesení originálních dokladů z místa poskytování sociální služby je nutné o zajištění podkladů sepsat záznam s označením převzatých originálních podkladů a s vyznačením počtu listů, které podklady obsahují. Rovněž je vhodné zpracovat obdobný záznam o jejich vrácení. Podklady, kterými je v protokolu prokazováno kontrolní zjištění, se v protokolu označují tak, aby byla zajištěna jejich nezaměnitelnost s podkladem jiným, tj. úplným názvem podkladu (nebo jeho popisem) a datem vyhotovení, popř. uvedením informace, že není datován. Je také možné podklady nezajišťovat (ani kopie) a sepsat záznam (podepisovaný poskytovatelem) o tom, co bylo v podkladech předložených poskytovatelem zjištěno. Takovýto projev vůle může být Cíl 2 FINAL Strana 26 (celkem 82)

27 KrP ÚP v Příbrami uvedením informace, že není datován. Je také možné podklady nezajišťovat (ani kopie) a sepsat záznam (podepisovaný poskytovatelem) o tom, co bylo v podkladech předložených poskytovatelem zjištěno. Je také možné podklady nezajišťovat (ani kopie) a sepsat záznam (podepisovaný poskytovatelem) o tom, co bylo v podkladech předložených poskytovatelem zjištěno. Postačuje jako podklad pro případné správní řízení (řízení před soudem?)? popř. uvedením informace, že není datován. Je také možné podklady nezajišťovat (ani kopie) a sepsat záznam (podepisovaný poskytovatelem) o tom, co bylo v podkladech předložených poskytovatelem zjištěno. Vypustit důkazem v případném správním řízení, ačkoliv nelze zcela vyloučit jeho pozdější rozporování ze strany poskytovatele., úprava textu: Je také možné podklady nezajišťovat (ani kopie) a sepsat záznam o zjištěných skutečnostech (např. o opakujících se vadách smluv, dokumentace), které podpisem potvrdí poskytovatel (uznání dohod o nesporných skutečností ve správních řízeních) Cíl 2 FINAL Strana 27 (celkem 82)

28 Podklady z rozhovoru se zaměstnanci poskytovatele (str. 21) KrP ÚP v Příbrami Vzhledem k objemu informací není možné při inspekci zpracovat všechna vyjádření zaměstnanců do písemné podoby. Pokud má ovšem získaná informace obstát jako důkaz v případném správním řízení, musí být zachycená a identifikovatelná. Musí být možné prokázat, že nejde jen o tvrzení kontrolního orgánu. Kromě písemného záznamu opatřeného podpisem tento požadavek beze zbytku splní zřejmě jen zvukový nebo audiovizuální záznam. Z časových a technických důvodů nelze pořizovat ze všech rozhovorů zvukový nebo audiovizuální záznam. S ohledem na navazující odstavec by měl úřední záznam z jednání postačovat. Předem nelze předvídat případné správní řízení. Vypustit, text upraven: Vzhledem k objemu informací není možné při inspekci zpracovat všechna vyjádření zaměstnanců do písemné podoby. Týká-li se vyjádření zjištěného nedostatku, zapíše se do protokolu. Pokud vyjádření zakládá podezření na spáchání správního deliktu, dbá IT na to, aby zachycená informace byla identifikovatelná. (Musí být možné prokázat, že nejde jen o tvrzení kontrolního orgánu). Kromě písemného záznamu opatřeného podpisem tento požadavek beze zbytku splní zřejmě jen zvukový nebo audiovizuální záznam Podklady z rozhovoru se statutárním orgánem poskytovatele (str pozn. pod čarou) 98 odst. 7 ZSS Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. 98 odst. 7 4 ZSS Cíl 2 FINAL Strana 28 (celkem 82)

29 Pořizování obrazových nebo zvukových záznamů při inspekci (str. 22) KrP ÚP v Příbrami Pořízení videonahrávky nebo fotografie klienta služby je možné jen na žádost klienta, který je informován o účelu využití nahrávky. Slovo žádost nahradit slovy se souhlasem Jmenný seznam osob, které poskytly informace pro kontrolní zjištění (str. 22) 98 odst. 7 ZSS Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. 98 odst. 7 4 ZSS Formální a obsahové náležitosti protokolu (str. 23) uplatňujete připomínku - Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz Zpráva se vyhotoví ve lhůtě 30 dnů, ve zvláště složitých případech do 60 dnů. Odůvodnění Z textu není jasné o jakou zprávu se jedná, je lépe ji konkrétně definovat Návrh nového textu Zpráva o vyřízení námitek je vyhotovena nejpozději se vyhotoví ve lhůtě 30 dnů, ve zvláště složitých případech do 60 dnů. Vyrovnání připomínek Cíl 2 FINAL Strana 29 (celkem 82)

30 Antonín Plachý inspektor tel Mail: armadaspasy.cz KrP ÚP ČR v Brně Referát specializovaných kontrol Tel: V případě, že jsou při inspekci zjištěny skutečnosti, které nasvědčují, že by mohlo dojít ke spáchání správního deliktu, je vhodné už v rámci inspekce začít zajišťovat podklady, které mohou být využity ke správnímu řízení (zejména písemné). Podklady by měly být nezpochybnitelné, tj. je nutné provést opatření, která zpochybnění pokud možno zabrání (kopie podkladů opatřit originálním podpisem poskytovatele, pořízení fotodokumentace, písemně zaznamenat poskytovatelem podané informace, v případě nutnosti zajištění originálních písemností atd.). Dále je vhodné zároveň shromažďovat i podklady o způsobu spáchání správního deliktu, jeho následkům a k okolnostem, za nichž byl spáchán (viz 108 odst. 2 ZSS), tj. dotazovat se poskytovatele (písemně), proč došlo k jednání, kdo konkrétně jej spáchal, zdali tím někomu mohla být způsobena škoda, jak dlouho stav trvá. Zpráva se vyhotoví ve lhůtě 30 dnů, ve zvláště složitých případech do 60 dnů. Slovo vhodné je vágní, navrhuji dát jasný úkol: nutno. Nakonec to v tomto procesu ani jinak nejde Oprava názvu IZ dle KŘ. V případě, že jsou při inspekci zjištěny skutečnosti, které nasvědčují, že by mohlo dojít ke spáchání správního deliktu, je vhodné nutné už v rámci inspekce začít zajišťovat podklady, které mohou být využity ke správnímu řízení (zejména písemné). Podklady by měly být nezpochybnitelné, tj. je nutné provést opatření, která zpochybnění pokud možno zabrání (kopie podkladů opatřit originálním podpisem poskytovatele, pořízení fotodokumentace, písemně zaznamenat poskytovatelem podané informace, v případě nutnosti zajištění originálních písemností atd.). Dále je vhodné nutné zároveň shromažďovat i podklady o způsobu spáchání správního deliktu, jeho následkům a k okolnostem, za nichž byl spáchán (viz 108 odst. 2 ZSS), tj. dotazovat se poskytovatele (písemně), proč došlo k jednání, kdo konkrétně jej spáchal, zdali tím někomu mohla být způsobena škoda, jak dlouho stav trvá. Protokol se vyhotoví ve lhůtě 30 dnů, ve zvláště složitých případech do 60 dnů. Cíl 2 FINAL Strana 30 (celkem 82)

31 Jak shromažďovat podklady pro správní delikty (str. 23) KrP ÚP v Příbrami Dále je vhodné zároveň shromažďovat i podklady o způsobu spáchání správního deliktu, jeho následkům a k okolnostem, za nichž byl spáchán (viz 108 odst. 2 ZSS), tj. dotazovat se poskytovatele (písemně), proč došlo k jednání, kdo konkrétně jej spáchal, zdali tím někomu mohla být způsobena škoda, jak dlouho stav trvá. Není jasné, zda žádat dopisem či sepsat úřední záznam na místě Vypustit text příp. vyspecifikovat jakým způsobem a kdy získat písemná vyjádření poskytovatele. NE, vysvětlení: Způsob shromažďování záleží na tom, zda podklady shromažďujeme přímo v místě poskytované služby nebo v kanceláři. Jednání je potřeba vždy přizpůsobit konkrétní situaci, Metodika nemůže obsahovat výčet všech možných situací Ukládání opatření k odstranění zjištěných nedostatků (str. 24) KrP ÚP v Příbrami Je nezbytné, aby protokol obsahoval výslovné poučení o možnosti podat námitky podle 12 KŘ i proti uloženým opatřením a lhůtám stanoveným pro jejich splnění. Dobrou praxí byla forma žádosti poskytovatele o prodloužení lhůty pro splnění uloženého opatření. Zkrátí se proces inspekce. Je nezbytné, aby protokol obsahoval výslovné poučení o možnosti podat námitky podle 12 KŘ i proti uloženým opatřením a lhůtám stanoveným pro jejich splnění. Text upraven: Je nezbytné, aby protokol obsahoval výslovné poučení o možnosti podat námitky podle 13 KŘ. Podle 98 odst. 5 ZSS je součástí zjištěného nedostatku i případné opatření uložené k jeho odstranění a stanovená lhůta, a proto lze proti nim rovněž vznášet námitky v Cíl 2 FINAL Strana 31 (celkem 82)

32 98 odst. 8 ZSS Nové znění zákona č. 108/2006 Sb. 98 odst. 8 5 ZSS souladu s 13 KŘ Lhůty pro vydání protokolu (str. 24) Antonín Plachý inspektor tel Mail: tonda_plachy@ armadaspasy.cz KrP ÚP Ostrava Mgr. Dagmar Chorá (dagmar.chorá@ Protokol je vhodné předat hned po ukončení inspekce v místě poskytování sociální služby a tuto variantu by měl IT vždy preferovat. V odůvodněných případech, např. nedostatečné technické vybavení, může být protokol předán s časovým odstupem. Maximální lhůta pro vydání protokolu činí podle 12 odst. 2 KŘ 30 dnů od posledního kontrolního úkonu, ve zvláště složitých případech pak 60 dnů. Lhůty pro vydání protokolu Protokol je vhodné předat hned po ukončení inspekce v místě poskytování sociální služby a tuto V případě, že budou existovat jednodenní inspekce, není možno tento požadavek naplnit. Preferuji inspekce 2-3 denní v případě, že by byly inspekce i jednodenní navrhuji úpravu. Stávající text se jeví jako zavazující, tudíž je na místě obava, že inspekční tým, který Protokol je vhodné předat hned po ukončení inspekce v místě poskytování sociální služby a tuto variantu by měl IT vždy preferovat. V odůvodněných případech, např. při jednodenních inspekcích, při nedostatečném technickém vybavení, může být protokol předán s časovým odstupem. Maximální lhůta pro vydání protokolu činí podle 12 odst. 2 KŘ 30 dnů od posledního kontrolního úkonu, ve zvláště složitých případech pak 60 dnů. Protokol je vhodné předat ihned po ukončení inspekce v místě poskytování sociální služby. Dle uvážení týmu je, text upraven: Protokol je vhodné předat hned po ukončení inspekce v místě poskytování sociální služby. Tuto variantu by měl vždy kontrolní orgán preferovat. V odůvodněných případech, např. při jednodenních inspekcích, při nedostatečném technickém vybavení, může být protokol předán s časovým odstupem. Maximální lhůta pro vydání protokolu činí podle 12 odst. 2 KŘ 30 dnů od posledního kontrolního úkonu, ve zvláště složitých případech pak 60 dnů. viz výše. Cíl 2 FINAL Strana 32 (celkem 82)

Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb AKTUALIZACE PRAVIDEL VÝKONU INSPEKCÍ A METODICKÝCH POSTUPŮ INSPEKTORŮ

Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb AKTUALIZACE PRAVIDEL VÝKONU INSPEKCÍ A METODICKÝCH POSTUPŮ INSPEKTORŮ AKTUALIZACE PRAVIDEL VÝKONU INSPEKCÍ A METODICKÝCH POSTUPŮ INSPEKTORŮ FINÁLNÍ VERZE NÁVRHU METODIKY INSPEKCÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB k 21. 2. 2014 Cíl 2 Verze: final Strana 1 (celkem 106) Obsah 1 ČÁST PRVNÍ

Více

Inspekce poskytování sociálních služeb. Zlín, 15.květen 2009

Inspekce poskytování sociálních služeb. Zlín, 15.květen 2009 Inspekce poskytování sociálních služeb Zlín, 15.květen 2009 Mgr. Věra Stašová Krajský úřad, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, oddělení sociálních služeb OBSAH SDĚLENÍ - Základní právní zakotvení inspekcí

Více

INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. Základní informace

INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. Základní informace INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Základní informace Právní zakotvení inspekcí Zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o

Více

MANUÁL K INSPEKCI. pro poskytovatele sociálních služeb POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. prováděné Krajským úřadem Královéhradeckého kraje

MANUÁL K INSPEKCI. pro poskytovatele sociálních služeb POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. prováděné Krajským úřadem Královéhradeckého kraje MANUÁL K INSPEKCI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB prováděné Krajským úřadem Královéhradeckého kraje pro poskytovatele sociálních služeb OBSAH: MANUÁL K INSPEKCI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRO Užívané

Více

Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů

Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů jak se na ni připravit? SOURHN 1. Základní právní rámec a relevantní právní předpisy 2. Zahájení kontroly 3. Ústní jednání a místní šetření 4. Oprávnění kontrolujících

Více

Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany

Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany pro krajské úřady včetně Magistrátu hlavního města Prahy Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Odbor ochrany práv dětí Praha

Více

Metodický pokyn č. 1/2012

Metodický pokyn č. 1/2012 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR odbor sociálních služeb a sociální práce Metodický pokyn č. 1/2012 k PROVÁDĚNÍ INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

POKYNY PRO PŘÍJEMCE - ZMĚNOVÉ ŘÍZENÍ U REALIZOVANÝCH PROJEKTŮ PROGRAMU CENTRA KOMPETENCE

POKYNY PRO PŘÍJEMCE - ZMĚNOVÉ ŘÍZENÍ U REALIZOVANÝCH PROJEKTŮ PROGRAMU CENTRA KOMPETENCE Č.j. TACR/4949/2012 POKYNY PRO PŘÍJEMCE - ZMĚNOVÉ ŘÍZENÍ U REALIZOVANÝCH PROJEKTŮ PROGRAMU CENTRA KOMPETENCE Zveřejněno dne: 28. 6. 2012 Schválila: Ing. Lucie Rosecká Dne 28. 6. 2012 Verze číslo: 1 OBSAH

Více

Dodatek č. 2 k Metodickému pokynu č. 1/2012. k PROVÁDĚNÍ INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

Dodatek č. 2 k Metodickému pokynu č. 1/2012. k PROVÁDĚNÍ INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR odbor sociálních služeb a sociální práce Dodatek č. 2 k Metodickému pokynu č. 1/2012 k PROVÁDĚNÍ INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB podle zákona č. 108/2006

Více

S M Ě R N I C E. Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice. Čl. 2 Pojem stížnost

S M Ě R N I C E. Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice. Čl. 2 Pojem stížnost S M Ě R N I C E k vyřizování stížností v Úřadu průmyslového vlastnictví Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice Směrnice stanoví, v souladu s platnými předpisy upravujícími problematiku stížností, zásady k vyřizování

Více

JEDNACÍ A KONTROLNÍ ŘÁD. kontrolního výboru Zastupitelstva města Poděbrady ČÁST PRVNÍ. I. Úvodní ustanovení

JEDNACÍ A KONTROLNÍ ŘÁD. kontrolního výboru Zastupitelstva města Poděbrady ČÁST PRVNÍ. I. Úvodní ustanovení JEDNACÍ A KONTROLNÍ ŘÁD kontrolního výboru Zastupitelstva města Poděbrady ČÁST PRVNÍ I. Úvodní ustanovení 1. Zastupitelstvo města Poděbrady (dále jen "zastupitelstvo") zřizuje jako svůj iniciativní a kontrolní

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ I. Přijímání dětí a zákonné normy:

VNITŘNÍ SMĚRNICE PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ I. Přijímání dětí a zákonné normy: Č.j.: 30/2014 VNITŘNÍ SMĚRNICE PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ I. Přijímání dětí a zákonné normy: Mateřské školy podle zákona 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Výzva k podání nabídek. (dále jen výzva )

Výzva k podání nabídek. (dále jen výzva ) Výzva k podání nabídek (dále jen výzva ) Číslo zakázky (bude doplněno MPSV při uveřejnění) Název zakázky Druh zakázky (služba, dodávka nebo stavební práce) Datum vyhlášení výzvy k podání nabídek Registrační

Více

Odborná zpráva o postupu prací a dosažených výsledcích za rok 2014

Odborná zpráva o postupu prací a dosažených výsledcích za rok 2014 Odborná zpráva o postupu prací a dosažených výsledcích za rok 2014 Příloha k průběžné zprávě za rok 2014 Číslo projektu: TD020138 Název projektu: Optimalizace procesu nákupu externích poradenských služeb

Více

PROTOKOL O KONTROLE. Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, Praha Holešovice, IČ: (dále jen Úřad )

PROTOKOL O KONTROLE. Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, Praha Holešovice, IČ: (dále jen Úřad ) *UOOUX007THR9* V Praze 4. března 2015 Čj. UOOU-10507/14-10 PROTOKOL O KONTROLE podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákona č.

Více

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM ÚZEMNÍHO PLÁNU

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM ÚZEMNÍHO PLÁNU ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM ÚZEMNÍHO PLÁNU Metodické doporučení OBSAH I. Úkony pořizovatele spojené s veřejným projednáním územního plánu 1. Úvodní informace pořizovatele 2. Vysvětlení

Více

23/2017. Zásady pro výkon kontroly dodržování právních předpisů při uskutečňování akreditovaných činností u vysokých škol

23/2017. Zásady pro výkon kontroly dodržování právních předpisů při uskutečňování akreditovaných činností u vysokých škol RADA NÁRODNÍHO AKREDITAČNÍHO ÚŘADU PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ 23/2017 Zásady pro výkon kontroly dodržování právních předpisů při uskutečňování akreditovaných činností u vysokých škol Národním akreditačním úřadem

Více

POKYNY PRO PŘÍJEMCE PROGRAM ALFA, OMEGA

POKYNY PRO PŘÍJEMCE PROGRAM ALFA, OMEGA č. j.: TACR/8803/2012 POKYNY PRO PŘÍJEMCE ZMĚNOVÉ ŘÍZENÍ U REALIZOVANÝCH PROJEKTŮ PROGRAM ALFA, OMEGA Zveřejněno dne: 1. 10. 2012 Schválil/a: Lenka Pilátová, vedoucí oddělení realizace projektů Dne: 1.

Více

Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni. SMĚRNICE č 17. upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni

Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni. SMĚRNICE č 17. upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni SMĚRNICE č 17 upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni CL 1 Předmět a rozsah směrnice Tato interní směrnice vychází z platných

Více

Město Město Albrechtice

Město Město Albrechtice Město Město Albrechtice Jednací řád výborů Zastupitelstva města Článek 1. Úvodní ustanovení Jednací řád výborů upravuje přípravu, obsah jednání, způsob usnášení se a hlasování výborů a způsob práce s přijatými

Více

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název:

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Město Broumov třída Masarykova 239, 550 01 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Metodika ke spolupráci odboru SVZ s Centrem sociálních služeb Naděje Broumov a k provádění kontroly a hodnocení činností jím

Více

Novela zákona č. 183/2006 Sb.

Novela zákona č. 183/2006 Sb. Novela zákona č. 183/2006 Sb. Během týdne 22.6.-26.6.2015 bude zahájeno mezirezortní připomínkové řízení V souvislosti s touto novelou je možno uplatnit náměty na změnu vyhlášek č. 500/2006 Sb a č. 501/2006

Více

/UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července Protokol o kontrole

/UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července Protokol o kontrole /UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července 2015 Protokol o kontrole Kontrolní orgán: Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem 170 00 Praha - Holešovice, Pplk. Sochora 727/27, IČ:

Více

Zápis do 1. tříd. I. Zápis do 1. tříd ZŠ a zákonné normy

Zápis do 1. tříd. I. Zápis do 1. tříd ZŠ a zákonné normy Zápis do 1. tříd I. Zápis do 1. tříd ZŠ a zákonné normy Obsah: 1. Termín a místo zápisu 2. Věk dítěte 3. Práva a povinnosti rodičů 4. Spádové obvody škol 5. Odklad povinné školní docházky 6. Cizinci a

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

INFORMACE PRO UCHAZEČE o vykonání zkoušky z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik podle 9 zákona č. 309/2006 Sb.

INFORMACE PRO UCHAZEČE o vykonání zkoušky z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik podle 9 zákona č. 309/2006 Sb. I.T.I. - Integrovaná technická inspekce spol. s r.o. Zelený pruh 1560/99, 140 02 Praha 4 Braník INFORMACE PRO UCHAZEČE o vykonání zkoušky z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik podle

Více

Základní informace o škole a postup při vyřizování žádostí o informace

Základní informace o škole a postup při vyřizování žádostí o informace Základní informace o škole a postup při vyřizování žádostí o informace Na základě zákona č.106/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů a pokynu MŠMT k zajištění úkolů vyplývajících z tohoto zákona zveřejňujeme

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE POSKYTOVÁNÍ PRÁVNÍCH SLUŽEB V OBLASTI VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK při realizaci národních a regionálních individuálních projektů Úřadem práce v Karlových Varech v rámci Operačního programu Lidské

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

T e z e. VYHLÁŠKY o atestačním řízení v kariérním systému učitelů [k 29k odst. 1 písm. b) zákona]

T e z e. VYHLÁŠKY o atestačním řízení v kariérním systému učitelů [k 29k odst. 1 písm. b) zákona] T e z e VYHLÁŠKY o atestačním řízení v kariérním systému učitelů [k 29k odst. 1 písm. b) zákona] Předmět úpravy, základní ustanovení Tato vyhláška upravuje a) rozsah a způsob vedení dokumentace o průběhu

Více

1. Východiska a základní pojmy

1. Východiska a základní pojmy METODIKA HODNOCENÍ ŽÁDOSTI O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍ INSTITUCE A VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU pro oblast vzdělávání v sociálních službách a sociální práci únor 2011 1. Východiska a základní pojmy Metodika hodnocení

Více

Centrum pro pomoc obětem

Centrum pro pomoc obětem Centrum pro pomoc obětem Respondeo, o. s. registrovaný poskytovatel sociální služby Směrnice č. 7 Stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování sociální služby Jméno a příjmení, funkce Podpis Datum Vypracovala:

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY MĚSTA PARDUBIC Denní stacionář Slunečnice Pardubice, A. Krause 1995, Pardubice

SOCIÁLNÍ SLUŽBY MĚSTA PARDUBIC Denní stacionář Slunečnice Pardubice, A. Krause 1995, Pardubice SOCIÁLNÍ SLUŽBY MĚSTA PARDUBIC Denní stacionář Slunečnice Pardubice, A. Krause 1995, 530 02 Pardubice Název: Standard č. 7 Stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování sociální služby Zpracoval: realizační

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Cíl úpravy (1) Tato pravidla upravují jednotný postup pro poskytování finančních prostředků formou dotace z

Více

ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Dopravní podnik města Brna, a.s. Hlinky 64/151, Pisárky, 603 00 doručovací číslo: 656 46 Směrnice E07 revize 9 ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Tento dokument je řízeným dokumentem dle ČSN EN ISO 9001:2016 a

Více

OLOMOUCKÝ KRAJ. Krajský úřad Olomouckého kraje. Vnitřní předpis

OLOMOUCKÝ KRAJ. Krajský úřad Olomouckého kraje. Vnitřní předpis OLOMOUCKÝ KRAJ Krajský úřad Olomouckého kraje Vnitřní předpis který upravuje úkoly Krajského úřadu Olomouckého kraje stanovené ve Směrnici Rady Olomouckého kraje č. 1/2018 Postup pro zadávání veřejných

Více

V souladu s dikcí zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, a zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, jsem vydal tuto směrnici k vyřizování stížností:

V souladu s dikcí zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, a zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, jsem vydal tuto směrnici k vyřizování stížností: Škola: Matiční gymnázium, Ostrava, příspěvková organizace Směrnice k vyřizování stížností č. ev. 3.4 Č.j.: GMAT/715/2013 Účinnost od: 10. 4. 2013 Spisový znak: 1.1.1 Skartační znak: A/10 Změny: V souladu

Více

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Pravidla Rady města Kuřimi č. P1/2018/RM PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Článek I. Obecná ustanovení 1. Tato Pravidla pro přijímání a vyřizování stížností (dále jen Pravidla ) vydává v souladu

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb

INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb Evidenční číslo: Výtisk číslo 1 : Kontrolní orgán Název a sídlo: Kontrolovaná osoba Název a sídlo: Inspekční tým: IČO: Statutární zástupce:

Více

JEDNACÍ ŘÁD Bezpečnostní rady Jihočeského kraje

JEDNACÍ ŘÁD Bezpečnostní rady Jihočeského kraje Příloha č. 2 k Rozhodnutí hejtmanky Jihočeského kraje č. 1/2017 JEDNACÍ ŘÁD Bezpečnostní rady Jihočeského kraje Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Jednací řád Bezpečnostní rady Jihočeského kraje (dále jen jednací

Více

Workshop Whistleblowing Postup při prošetřování Sekce pro státní službu MV Praha

Workshop Whistleblowing Postup při prošetřování Sekce pro státní službu MV Praha Workshop Whistleblowing Postup při prošetřování 7. 12. 2015 Sekce pro státní službu MV Praha Právní rámec Nařízení vlády č. 145/2015 Sb., o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání

Více

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM Schválený dne: 3. 12. 2009 Platný od: 3. 12. 2009 Verze: 1.0 EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 je platný pro všechny

Více

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel Hlavní město Praha

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel Hlavní město Praha Standard č. 7 SMĚRNICE Verze 9 - zkrácená k podávání a vyřizování připomínek, podnětů, stížností, oznámení a petic osob, kterým jsou poskytovány sociální služby Tato Směrnice k podávání a vyřizování připomínek,

Více

ŽÁDOSTI O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍ INSTITUCE A VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

ŽÁDOSTI O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍ INSTITUCE A VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU METODIKA HODNOCENÍ ŽÁDOSTI O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍ INSTITUCE A VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU V RÁMCI CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A KVALIFIKAČNÍCH KURZŮ PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 1.

Více

ŘEŠENÍ STÍŽNOSTÍ (WEB)

ŘEŠENÍ STÍŽNOSTÍ (WEB) Základní škola a mateřská škola Český Těšín Pod Zvonek, příspěvková organizace Titulní list Typ dokumentu: SMĚRNICE /celk. počet: 1 / 5 Účinnost: 1. 9. 212 Evidenční číslo:.příloha Revize: ŘEŠENÍ STÍŽNOSTÍ

Více

Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Směrnice k vyřizování stížností Č.j.: Účinnost od: 2. 9. 2013

Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Směrnice k vyřizování stížností Č.j.: Účinnost od: 2. 9. 2013 Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Směrnice k vyřizování stížností Č.j.: Účinnost od: 2. 9. 2013 Spisový znak: Skartační znak: Změny: Tato směrnice ruší všechny předcházející

Více

Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 2/2018

Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 2/2018 Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 2/2018 Označení stanoviska: kontrolní zjištění v protokolu o kontrole dle zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád),

Více

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU Metodika je určena pořizovatelům územních plánů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ústav územního rozvoje leden 2012 Obsah

Více

Dodatek č. 1 Metodického pokynu č. 27

Dodatek č. 1 Metodického pokynu č. 27 Dodatek č. 1 Metodického pokynu č. 27 Pravidla pro uzavírání smluv a kontrolu zadávacího řízení na hlavní předmět projektu pro výzvy č. 27 52 a č. 91 a 92 Řídicí orgán ROP NUTS 2 Střední Čechy vydává na

Více

ústně, telefonicky, elektronickou poštou. Nejčastěji se jednalo o žádosti o informace týkající se:

ústně, telefonicky, elektronickou poštou. Nejčastěji se jednalo o žádosti o informace týkající se: Výroční zpráva za rok 4 o činnosti Úřadu práce České republiky v oblasti poskytování informací podle zákona č. /999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Výroční zpráva za

Více

N A Ř Í Z E N Í STAROSTY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SOKOLOV. č. VS 10.7 STATUT A JEDNACÍ ŘÁD BEZPEČNOSTNÍ RADY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SOKOLOV

N A Ř Í Z E N Í STAROSTY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SOKOLOV. č. VS 10.7 STATUT A JEDNACÍ ŘÁD BEZPEČNOSTNÍ RADY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SOKOLOV N A Ř Í Z E N Í STAROSTY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SOKOLOV č. VS 10.7 STATUT A JEDNACÍ ŘÁD BEZPEČNOSTNÍ RADY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SOKOLOV 2016 verze 3 strana 1/8 OBSAH: ČÁST PRVNÍ Statut Bezpečnostní

Více

Základní vymezení činností, obsahu a forem práce České školní inspekce

Základní vymezení činností, obsahu a forem práce České školní inspekce Základní vymezení činností, obsahu a forem práce České školní inspekce Česká školní inspekce je národní autoritou pro hodnocení a kontrolu kvality a efektivity počátečního vzdělávání a samostatným správním

Více

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2015 Číslo: 2 V Praze dne 27.

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2015 Číslo: 2 V Praze dne 27. z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů ISSN 1803-6082 (on line) Ročník: 2015 Číslo: 2 V Praze dne 27. března 2015 http: www.mfcr.cz http://www.denik.obce.cz OBSAH:

Více

Směrnice č. OS - 5/2013 Podávání a evidence stížností

Směrnice č. OS - 5/2013 Podávání a evidence stížností Směrnice č. OS - 5/2013 Podávání a evidence stížností Provozovatel: PRIVAMED Healthia s.r.o. Kotíkovská 19, P L Z E Ň Masarykova nemocnice v Rakovníku Dukelských hrdinů 200/II, Rakovník Účel: Účelem této

Více

Projektová příprava projektu Kulturní centrum kino Varšava, č. p. 285 v Liberci I, ul. Frýdlantská

Projektová příprava projektu Kulturní centrum kino Varšava, č. p. 285 v Liberci I, ul. Frýdlantská S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C Odbor právní a veřejných zakázek náměstí Dr. E. Beneše 1, 460 59 Liberec 1 Zájemci o veřejnou zakázku Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje / telefon

Více

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D.

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D. Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť JUDr. Jakub Král, Ph.D. Brno 27. 11. 2015 Přehled právní úpravy zdravotnických prostředků a stručný výčet změn 2 Přehled

Více

Bezpečnostní rada obce s rozšířenou působností Klatovy JEDNACÍ ŘÁD BEZPEČNOSTNÍ RADY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ KLATOVY

Bezpečnostní rada obce s rozšířenou působností Klatovy JEDNACÍ ŘÁD BEZPEČNOSTNÍ RADY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ KLATOVY Bezpečnostní rada obce s rozšířenou působností Klatovy JEDNACÍ ŘÁD BEZPEČNOSTNÍ RADY OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ KLATOVY Klatovy 2011 1 Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Bezpečnostní rada obce s rozšířenou

Více

Současný stav spisové služby a její kontrola

Současný stav spisové služby a její kontrola Současný stav spisové služby a její kontrola Martin Šisler Praha, 25. 2. 2016 Legislativní rámec a předmět kontroly na základě ustanovení 71 odst. 1 písm. b) zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové

Více

Zprostředkující subjekt OP RLZ

Zprostředkující subjekt OP RLZ Zprostředkující subjekt OP RLZ Zadávací dokumentace pro projekty hrazené z technické pomoci Priorita 5 Technická pomoc (TA) Opatření 5.1. Využití externích služeb v oblasti právní, finančně-právní, tlumočnické,

Více

a) - počet podaných žádostí o informace počet vydaných rozhodnutí o odmítnutí žádosti 43 b) počet podaných odvolání proti rozhodnutí 8

a) - počet podaných žádostí o informace počet vydaných rozhodnutí o odmítnutí žádosti 43 b) počet podaných odvolání proti rozhodnutí 8 Výroční zpráva za rok 2016 o činnosti Ministerstva práce a sociálních věcí v oblasti poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů Výroční zpráva za rok 2016 o činnosti

Více

Systém kontrol realizovaných u příjemců. Bc. Petr Onemichl, DiS. 12. června 2014

Systém kontrol realizovaných u příjemců. Bc. Petr Onemichl, DiS. 12. června 2014 Systém kontrol realizovaných u příjemců Bc. Petr Onemichl, DiS. 12. června 2014 Čl. 60 nařízení (ES)1083/2006 a čl. 13 NK (ES)1828/2006 ŘO ověřuje, zda byly spolufinancované produkty dodány a služby poskytnuty

Více

Směrnice k vyřizování stížností

Směrnice k vyřizování stížností Olomouc, Směrnice k vyřizování stížností I. Obsah Úvodní ustanovení 1. Přijímání stížností 2. Povinnosti OKIS 3. Povinnosti vedoucích zaměstnanců 4. Povinnosti podatelny 5. Postup při vyřizování stížností

Více

Struktura Pre-auditní zprávy

Struktura Pre-auditní zprávy Příloha č. 1 k Smlouvě o Pre-auditu: Struktura Pre-auditní zprávy 1. Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí poskytuje nejdůležitější informace vyplývající z Pre-auditní zprávy. 2. Prohlášení o účelu a cílů

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Chomutov Základní škola Jirkov, Nerudova 1151 431 11 Jirkov příspěvková organizace okres ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 13. SMĚRNICE K VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu

SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu Individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém

Více

Dodatek č. 1 ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU

Dodatek č. 1 ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU Zkušební řád opakované zkoušky po 5-ti letech Dodatek č. 1 ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU PRO PROVÁDĚNÍ OPAKOVANÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTI KOORDINÁTORA BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI NA STAVENIŠTI

Více

Ohlášení živnosti fyzickou a právnickou osobou

Ohlášení živnosti fyzickou a právnickou osobou Ohlášení živnosti fyzickou a právnickou osobou 03. Pojmenování (název) životní situace Hlášení živnosti volné, řemeslných a vázaných dle 9 odst.a) živnostenského zákona, tzv. živností ohlašovacích 4. Základní

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY MĚSTA PARDUBIC Denní stacionář Slunečnice Pardubice, A. Krause 1995, Pardubice

SOCIÁLNÍ SLUŽBY MĚSTA PARDUBIC Denní stacionář Slunečnice Pardubice, A. Krause 1995, Pardubice SOCIÁLNÍ SLUŽBY MĚSTA PARDUBIC Denní stacionář Slunečnice Pardubice, A. Krause 1995, 530 02 Pardubice Název: Standard č. 7 Stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování sociální služby Zpracoval: realizační

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 1. 3. 2015

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 1. 3. 2015 STANDARD Č.9 Personální a organizační zajištění Platnost od 1. 3. 2015 Organizační struktura a počet pracovních míst Stanovení počtu a struktury zaměstnanců je v kompetenci ředitele KPS. Struktura zaměstnanců

Více

Intervenční centrum Nymburk

Intervenční centrum Nymburk Intervenční centrum Nymburk Občanská poradna Nymburk, o. s. registrovaný poskytovatel sociální služby Směrnice č. 7 Stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování sociální služby Jméno a příjmení, funkce

Více

POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů

POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, Šafaříkova 9, příspěvková organizace POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů Název školy: Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9, příspěvková organizace Pokyn

Více

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01 Zvyšování kvality poskytované sociální služby Nahrazuje: Proces nový dokument Jméno a příjmení Funkce Podpis Seniorpark Valašské Meziříčí, Domov pro seniory Žerotínova 1568 757 01 Valašské Meziříčí Zpracování:

Více

Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s.

Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s. Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s. Řád řešení stížností obsahuje možnosti podání stížností, postup vyřízení a jeho lhůty, v řádu jsou dále uvedeny kontakty na další nezávislé instituce,

Více

Informace o činnosti Obce Mosty u Jablunkova

Informace o činnosti Obce Mosty u Jablunkova Povinně zveřejňované informace Informace o činnosti Obce Mosty u Jablunkova zveřejňované podle ustanovení 5 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Výzva k podání nabídek, na kterou se nevztahuje postup pro zadávací řízení dle zákona č. 134/2016., o zadávání veřejných zakázek 1

Výzva k podání nabídek, na kterou se nevztahuje postup pro zadávací řízení dle zákona č. 134/2016., o zadávání veřejných zakázek 1 Výzva k podání nabídek, na kterou se nevztahuje postup pro zadávací řízení dle zákona č. 134/2016., o zadávání veřejných zakázek 1 Číslo zakázky (bude doplněno MPSV při uveřejnění) Název zakázky Druh zakázky

Více

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 mail.: zspjb@zs-vlachovobrezi.net SMĚRNICE K VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ I.

Více

podle 5 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

podle 5 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů I N F O R M A C E podle 5 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů 1. Název Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická

Více

Zásady pro úhradu nákladů na pořízení změn územních plánů vyvolaných Zásadami územního rozvoje Moravskoslezského kraje nebo jejich aktualizacemi

Zásady pro úhradu nákladů na pořízení změn územních plánů vyvolaných Zásadami územního rozvoje Moravskoslezského kraje nebo jejich aktualizacemi MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ RADA KRAJE Zásady pro úhradu nákladů na pořízení změn územních plánů vyvolaných Zásadami územního rozvoje Moravskoslezského kraje nebo jejich aktualizacemi Schváleno radou kraje usnesením

Více

Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji. Zlín, 14. 5. 2009. Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb

Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji. Zlín, 14. 5. 2009. Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji Zlín, 14. 5. 2009 Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb Osnova: 1. Právní zakotvení inspekcí 2. Provedené inspekce v ZK v roce

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU Veřejná zakázka malého rozsahu: Veřejná zakázka malého rozsahu zadávaná mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších

Více

zákona 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a souvisejících právních předpisů;

zákona 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a souvisejících právních předpisů; GDPR Informace o zpracování osobních údajů Úvodní informace Základní škola a mateřská škola Ostrava Lhotka, p. o., Těsnohlídkova 99, jako správce osobních údajů, za účelem naplnění zásady transparentnosti

Více

Inovace systému kvality sociálních služeb

Inovace systému kvality sociálních služeb Individuální projekt Inovace systému kvality sociálních služeb Newsletter 29 říjen 2014 Aktuální dění v realizaci veřejné zakázky najdete na webu MPSV, odkaz http://www.mpsv.cz/cs/11748. Ohlédnutí za Metodickými

Více

Program rozvoje venkova ČR na období 2007-2013 OSA IV LEADER

Program rozvoje venkova ČR na období 2007-2013 OSA IV LEADER Program rozvoje venkova ČR na období 2007-2013 OSA IV LEADER Opatření IV.1.2. Realizace místní rozvojové strategie Úroveň: Proces administrace projektů - LEADER MAS Výzva Příjem žádostí Administrativní

Více

Vyhlášení dotačního řízení k dotaci na výkon činností obce s rozšířenou působností v oblasti sociálně-právní ochrany dětí pro rok 2019

Vyhlášení dotačního řízení k dotaci na výkon činností obce s rozšířenou působností v oblasti sociálně-právní ochrany dětí pro rok 2019 Vyhlášení dotačního řízení k dotaci na výkon činností obce s rozšířenou působností v oblasti sociálně-právní ochrany dětí pro rok 2019 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (dále též MPSV, poskytovatel

Více

Město Moravské Budějovice

Město Moravské Budějovice Město Moravské Budějovice Pravidla Rady města Moravské Budějovice pro zadávání veřejných zakázek č. 2/2016 Čl. 1 Předmět úpravy (1) Pravidla pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách města Moravské Budějovice

Více

Popis předmětu zakázky: v uzavřené a neporušené obálce a musí být označena Neotvírat! VŘ Tisk a distribuce metodické publikace pro učitele a označením

Popis předmětu zakázky: v uzavřené a neporušené obálce a musí být označena Neotvírat! VŘ Tisk a distribuce metodické publikace pro učitele a označením Čj. ČŠIG-815/14-G40 Sp.zn. ČŠIG-S-106/14-G40 Výzva k podání nabídek Číslo zakázky (bude doplněno 46/14/10 zhotovitelem dotace) 1 Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Název zakázky:

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Název veřejné zakázky: Předmět veřejné zakázky (služba/dodávka/stavební práce) : Datum vyhlášení veřejné zakázky: Název/ obchodní firma zadavatele, právní forma: Sídlo zadavatele: Osoba oprávněná jednat

Více

Číslo veřejné zakázky (bude doplněno poskytovatelem dotace) 1 Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Název veřejné zakázky:

Číslo veřejné zakázky (bude doplněno poskytovatelem dotace) 1 Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Název veřejné zakázky: Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7 K O N T R O L N Í Ř Á D V PRAZE DNE...

ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7 K O N T R O L N Í Ř Á D V PRAZE DNE... ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7 K O N T R O L N Í Ř Á D V PRAZE DNE... 1 Kontrolní řád Úřadu městské části Praha 7 Tento kontrolní řád stanovuje zásady kontrolní činnosti, prováděné jak v rámci samostatné působnosti,

Více

Územní studie Regulační plán

Územní studie Regulační plán Zákon č. 225/2017 Sb.: novela stavebního zákona Územní studie Regulační plán Porada pořizovatelů 11/2017 Územní studie 30 (4) V zadání územní studie může pořizovatel stanovit, že ten, kdo hodlá změnu v

Více

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU Disciplinární řád upravuje postup při projednávání disciplinárních přestupků a ukládání sankcí studentům Vysoké školy ekonomie a managementu. Disciplinární

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

Město Broumov třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Petice a stížnosti

Město Broumov třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Petice a stížnosti Město Broumov třída Masarykova 239, 550 01 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Petice a stížnosti Číslo dokumentu: SRM/05 Vydání č.: 03 Výtisk č.: 1 Účinnost od: 01.12.2016 Platnost do: neurčitá Zrušuje

Více

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky Úřad vlády České republiky Odbor lidských práv a ochrany menšin Odbor rovnosti žen a mužů Pokyn ředitelky Odboru lidských práv a ochrany menšin a zastupujícího ředitele Odboru rovnosti žen a mužů k hodnocení

Více

Standard č. 7. Stížnost na kvalitu, nebo způsob poskytování Terénní osobní asistence

Standard č. 7. Stížnost na kvalitu, nebo způsob poskytování Terénní osobní asistence Standard č. 7 Stížnost na kvalitu, nebo způsob poskytování Terénní osobní asistence Terénní osobní asistence má stanovené vnitřní předpisy, které upravují podání, řešení stížnosti. 1. Definice stížnosti

Více

Nejčastěji kladené dotazy 3.3 a) a 3.3 b)

Nejčastěji kladené dotazy 3.3 a) a 3.3 b) Nejčastěji kladené dotazy 3.3 a) a 3.3 b) 1. Jaké formální náležitosti musí mít faktura? Každý originální účetní doklad musí obsahovat informaci, že se jedná o projekt IOP, tj. musí být uvedeno: - registrační

Více

OBEC VYSOKÁ NAD LABEM Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

OBEC VYSOKÁ NAD LABEM Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu OBEC VYSOKÁ NAD LABEM Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Čl. 1 Obecná ustanovení 1. Tato směrnice upravuje postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu specifikovaných v 6,

Více

o zadávání veřejných zakázek

o zadávání veřejných zakázek Rada města Velké Meziříčí vydává tuto vnitřní směrnici č. 3/2012, o zadávání veřejných zakázek Zpracovatel: Rozsah působnosti: Mgr. Ivana Pacalová, právník odboru výstavby a regionálního rozvoje Městský

Více

S M Ě R N I C E ředitelky Krajského úřadu Královéhradecké kraje

S M Ě R N I C E ředitelky Krajského úřadu Královéhradecké kraje S M Ě R N I C E ředitelky Krajského úřadu Královéhradecké kraje upravující postup Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v oblasti poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu

Více