1 Sledování vývoje nepřímých ukazatelů bezpečnosti pozemních komunikacích v České republice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 Sledování vývoje nepřímých ukazatelů bezpečnosti pozemních komunikacích v České republice"

Transkript

1 1 Sledování vývoje nepřímých ukazatelů bezpečnosti pozemních komunikacích v České republice 1.1 Úvod Nepřímé ukazatele bezpečnosti silničního provozu (dále jen NUB) operují s okolnostmi či jevy, z nichž je možné usuzovat na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a odhadovat její další vývoj, aniž by bylo nutné mít k dispozici údaje o dopravní nehodovosti. NUB vycházejí z experimentálně ověřených vztahů mezi chováním a bezpečností provozu. 1.2 Výsledky sledování NUB Výsledky sledování rychlosti vozidel Vývoj rychlostí na pozemních komunikacích v intravilánu a extravilánu v období od roku 2005 do roku 2009 a v roce 2012 (rozděleno podle jednotlivých let) prezentuje Graf 1. Pro každý rok jsou v grafu znázorněny tři hodnoty charakteristik dopravního proudu průměrná rychlost (v km.h -1 ), rychlost V 85 (v km.h -1, tzn. rychlost, kterou nepřekročí 85 % řidičů) a míra překračování nejvyšší dovolené rychlosti (v %). V extravilánu (levá polovina Graf 1) je patrný stejný průběh vývoje rychlostí v letech , kromě hodnoty míry překračování nejvyšší dovolené rychlosti řidiči v roce 2005, která je téměř dvakrát větší, než v následujících letech. V roce 2012 dochází k poměrně výraznému nárůstu rychlosti v 85 (z hodnoty 80 v roce 2009 na hodnotu 90), stejně tak průměrné rychlosti (z hodnoty 69 v roce 2009 na hodnotu 78). Při porovnání s hodnotami z Graf 2, který prezentuje počty nehod a smrtelných zranění v jednotlivých letech, je patrná silná korelace rychlosti v extravilánu s počty usmrcených (červené sloupce v Graf 2) tedy, že v období, kdy je zjištěná vyšší rychlost vozidel v extravilánu, jsou i počty smrtelných zranění vyšší a naopak. Toto ovšem neplatí pro rok 2012, kdy lze konstatovat malou korelaci hodnot rychlostí s hodnotami smrtelných nehod v daném roce. Co se týče podílu řidičů překračujících nejvyšší dovolenou rychlost lze nalézt, kromě roku 2005, setrvalý stav kolem hodnoty 15 %. Lze tedy říci, že nebezpečná je nepřiměřená rychlost nikoli míra překračování nejvyšší dovolené rychlosti jako taková. Z toho vyplývá, že je nutné důrazně řidiče informovat o tom (dopravním značením, vedením a uspořádáním komunikace, doplnění zklidňujících prvků, atd.), jakou rychlostí lze bezpečné daným úsekem projet. Pokles vývoje celkového počtu nehod ve srovnání se smrtelnými zraněními v Graf 2 byl do určité míry ovlivněn novelou zákona 361/2000 Sb., kdy se upravila minimální hranice hodnoty hmotné škody dopravní nehody, ke které je nutné přivolat policii ČR. V intravilánu nejsou zásadnější výkyvy ve zjištěných rychlostech patrné. Meziročně během let dochází k mírnému nárůstu rychlostí i míry překračovaní nejvyšší dovolené

2 rychlosti. Od roku 2007 do roku 2009 dochází u všech rychlostních charakteristik k soustavnému poklesu, zejména u míry dodržování nejvyšší dovolené rychlosti. V roce 2012 však opět dochází ke zvýšení rychlosti ve městech, stejně tak i míry překračování nejvyšší dovolené rychlosti, kde lze vidět velmi podobný stav jako v roce Vývoj rychlosti v intravilánu nekoreluje s vývojem počtu smrtelných zranění, ale koreluje s vývojem celkového počtu nehod čím byly dosahované rychlosti v intravilánu vyšší, tím více nehod bylo ve sledovaném období zaznamenáno. Graf 1: Vývoj rychlostí (průměrné a 85. percentilu v 85 ) a překračování nejvyšší dovolené rychlosti v extravilánu a intravilánu v letech 2005 až 2009 (zdroj CDV, v.v.i.)

3 Graf 2: Vývoj počtu nehod a smrtelných zranění během let (zdroj MV, CDV) Na základě uvedených dvou grafů je možné konstatovat, že dlouhodobým sledováním rychlostí v projektu Senzor byla potvrzena závislost mezi rychlostí a počtem nehod na pozemních komunikacích. Dále bylo potvrzeno, že vyšší rychlost v extravilánu vede ke zvýšení počtu smrtelných zranění a vyšší rychlost v intravilánu zvyšuje celkový počet nehod (při eliminaci jiných vlivů, např. změnou zákona atd.). Rychlosti je možné dále analyzovat podle tříd silnic a velikosti měst Porovnání rychlostí na silnicích I. a II. třídy v extravilánu Porovnání rychlostí a překračování nejvyšší dovolené rychlosti na silnicích I. a II. třídy v extravilánu prezentuje Graf 3 s rozdělením po letech během let a v roce Na obou sledovaných třídách pozemních komunikací měl vývoj rychlostí a procentuální vyjádření míry překračování nejvyšší dovolené rychlosti obdobný průběh shodný s celkovým výsledkem na silnicích v extravilánu. Pouze rok 2009 vykazuje rozdíly ve srovnání obou typů komunikací zatímco na komunikacích I.tříd dochází k vzrůstu rychlostí, naopak u komunikací II. tříd dochází k poklesu rychlostí. Z výše uvedených výsledků vyplývá, že je více než vhodné pokračovat v bezpečnostních kampaních a osvětové činnosti v oblasti bezpečnosti silničního provozu a poukazovat zejména na vliv rychlosti na počet smrtelných zranění.

4 Graf 3: Porovnání rychlostí a překračování nejvyšší dovolené rychlosti na silnicích I. a II. třídy v extravilánu v letech 2005 až 2009 v roce 2012 (zdroj: CDV, v.v.i.) Porovnání rychlostí na silnicích v intravilánu v závislosti na velikosti města Vyhodnocení vývoje rychlostí v intravilánu je dále vhodné, vzhledem k rozdílnému charakteru provozu, rozdělit podle velikosti měst. Pro každou ze tří kategorií měst je patrný odlišný roční vývoj rychlostí i míry překračování nejvyšší dovolené rychlosti (viz Graf 4).

5 Graf 4: Porovnání rychlostí a překračování nejvyšší dovolené rychlosti ve městech a obcích v letech 2005 až 2009 (zdroj: CDV, v.v.i.) Ve městech nad 30 tisíc obyvatel došlo k nárůstu hodnot rychlosti i míry překračování nejvyšší dovolené rychlosti. Toto bylo do jisté míry způsobeno změnou zákona včetně zavedení bodového systému. Delší dobu po zavedení tohoto nového bodování přestupků převládal negativní názor na tyto postihy. Během roku 2008 se znovu objevuje pozitivnější trend poklesu rychlosti. V roce 2008 klesla rychlost i podíl řidičů překračujících nejvyšší

6 dovolenou rychlost na úroveň blízkou stavu roku V roce 2012 však dochází k výraznému růstu všech sledovaných rychlostních parametrů, zejména v míře překračování nejvyšší povolené rychlosti řidiči (39 %) - to je nejvyšší naměřená hodnota tohoto parametru za sledované období. Ve středně velkých městech (10 30 tisíc obyvatel) je vidět jiný průběh. Nejvyšší dovolenou překračovalo rychlost až 84 % řidičů před změnou zákona (2005), stejně tak rychlost V 85 a V prům v tomto roce zaznamenává nejvyšší hodnoty ve sledovaných letech. Po změně a zpřísnění zákona však došlo ke zlepšení. Během roku 2008 došlo k poklesu rychlostí, především míry překračování nejvyšší dovolené rychlosti. Rok 2009 byl vývojem rychlostí velmi podobný předchozímu roku, ve smyslu stagnace u všech sledovaných parametrů. V roce 2012 pokračuje trend snižování sledovaných rychlostních charakteristik poměrně výrazně, zejména u míry překračování nejvyšší povolené rychlosti (20 %), což tvoří naměřené minimum za sledované období. U malých (zejména průjezdních) obcí (do 3 tisíc obyvatel) došlo ke snížení nejvyšší rychlosti již v průběhu roku 2006, kdy se zvyšovala obava řidičů z přísných postihů. Po změně zákona došlo k poklesu rychlostí. V roce 2008 došlo k pozitivnímu vývoji tomuto trendu napomáhala i skutečnost, že byly ve větší míře i v malých obcích instalovány radarové měřiče rychlosti se zobrazením aktuální rychlosti řidičům. V roce 2009 došlo opět ke snížení míry překračování nejvyšší dovolené rychlosti. Stejným způsobem došlo k poklesu naměřených rychlostí. V roce 2012 však dochází k prudkému zvýšení všech sledovaných rychlostních parametrů, zejména 85. percentilu rychlostí a míry překračování nejvyšší dovolené rychlosti (61 km/h a 58 %) Výsledky sledování vývoje rychlostí vozidel v 24-hodinovém rozložení Sledování rychlostí v roce 2012 bylo provedeno pomocí automatických radarů. Vzhledem k možnostem těchto zařízení, lze získat data s vývojem rychlostí s rozložením během celého dne.

7 Graf 5: Vývoj rychlostí během dne ve 24-hodinovém profilu v extravilánu a v intravilánu Graf 5 sleduje vývoj rychlosti v 85 během 24 hodin s rozdělením na extravilán a intravilán. Lze konstatovat, že křivka vývoje rychlosti v 85 v intravilánu koreluje s rychlostmi v extravilánu v průběhu celého dne. Rychlost vozidel se zvyšuje se snižováním dopravní intenzity ve večerních, nočních a ranních hodinách a naopak rychlost se snižuje se zvyšující se intenzitou. Hodnoty v 85 v extraviánu mají od 0. hodiny klesající tendenci (z hodnoty 101 km.h -1 ), po dobu mezi 8:00 až 16:00 se hodnoty rychlosti pohybují v rozmezí km.h -1 a od 16:00 až po 24:00 dochází ke zvyšování rychlosti v 85 až na hodnotu 100 km.h -1. Hodnoty v 85 v intravilánu tvoří křivku s obdobným průběhem. V době mezi 0:00 5:00 se rychlost pohybuje kolem hodnoty cca 69 km.h -1, poté dochází k poklesu až na hodnotu 56 km.h -1 v 08:00. Lze si povšimnout snížení rychlosti V 85 v době mezi 15:00-16:00, kdy se předpokládá odpolední špička. Od 18:00 dochází k pozvolnému růstu rychlostí až po 24:00 na hodnotu 67 km.h -1. V rámci vyhodnocení sledování rychlostí ve 24-hodinovém rozložení rychlostí lze potvrdit silné ovlivnění chování řidičů vzhledem k denní době a vzhledem k dopravním intenzitám na komunikaci.

8 1.2.3 Výsledky sledování odstupů vozidel Míra nedodržování bezpečnostních odstupů za vozidly byla poprvé sledována v letošním roce 2012, a proto míra nedodržování odstupů není srovnávána s předchozími lety a výsledky jsou porovnávány mezi jednotlivými kraji (zvlášť intravilán a extravilán). Je zde uveden i průměr za celou Českou republiku. Odstupy jsou sledovány pro tři kategorie vozidel, protože jednotlivé skupiny vozidel mají stanoveny individuální minimální odstupy vozidel 1. Jak je vidět z níže uvedených grafů (Graf 6 a Graf 7) nevyšší míra nedodržování odstupů je u motocyklů, a to jak v intravilánu, tak v extravilánu. Když se blíže zaměříme na nejpočetnější skupinu vozidel, tzn. osobní automobily, lehké nákladní automobily a BUS zjistíme, že průměrná míra nedodržování bezpečných časových odstupů v ČR je 36 % v intravilánu a 39 % v extravilánu. Graf 6: Vyjádření míry nedodržování časových odstupů vozidel v intravilánu 1 Metodika stanovení délky a rozsahu průzkumů chování účastníků silničního provozu s ohledem na efektivní vynakládání finančních prostředků.

9 Graf 7: Vyjádření míry nedodržování časových odstupů vozidel v extravilánu Výsledky sledování míry používání zádržných systémů Dalším významným ukazatelem bezpečnosti je míra používání zádržných systémů, tj. bezpečnostních pásů a dětských sedaček ve vozidlech. Podrobnější rozbor vývoje míry používání zádržných systémů podle pozice osoby ve vozidle nabízí následující grafy. Sledování míry používání zádržných systémů bylo během let rozdílné co do počtu lokalit, na kterých byl tento ukazatel sledován: : 91 referenčních bodů umístěných rovnoměrně po celém území ČR, : 11 referenčních bodů, 2012: 4 lokality v blízkosti města Brna s rozdělením na třídy komunikace (I., II,.III, třída a místní komunikace).

10 Graf 8: Vývoj používání zádržných systémů podle pozice osoby ve vozidle - dospělí (bez rozlišení pohlaví) v letech 2006 až 2011 po letech (zdroj CDV, v.v.i.) Z Graf 8 a Graf 9 je patrné, že již před změnou zákona v červenci 2006 existoval pozitivní trend v míře používání zádržných systémů. Řidiči a cestující ve vozidle si byli vědomi nadcházejících změn a možnosti zvýšené policejní kontroly i případných postihů. Kromě mírné stagnace v roce 2008 se jedná o stoupající trend. Zatímco v roce 2006 používalo bezpečnostní pásy celkem téměř 90 % mužů a něco málo přes 94 % žen na pozici řidiče, v roce 2011 již hovoříme téměř o stoprocentním využívání bezpečnostních pásů (přes 98 % mužů a přes 99 % žen) u zachyceného vzorku řidičů. Zjištěné údaje v roce 2012 naopak ukazují slabý pokles míry používání zádržných systémů přibližně o 1 2 %. Používání bezpečnostních pásů je na pozici spolujezdce znatelně slabší zejména u mužů, kteří se v roce 2006 poutali pouze v 82 % případů, avšak v roce 2012 již v 92 %. Ženy na pozici spolujezdce používaly bezpečnostní pásy v roce 2006 v 92 % případů a v roce 2012 již v 97,11 %. Opět lze v letech sledovat rostoucí trend používání bezpečnostních pásů až na mírnou stagnaci v roce 2008 a V roce 2011 se na pozici spolujezdce vpředu poutalo celkem 96 % mužů a 99 % žen, přičemž v roce 2012 byl zaznamenán pokles na hodnoty 92 % u mužů a necelých 98 % u žen.

11 Graf 9: Vývoj používání zádržných systémů podle pozice osoby ve vozidle dospělí v letech 2006 až 2011 po letech (zdroj CDV, v.v.i.) Jinou situaci lze sledovat u spolujezdců na zadních sedadlech. Zde je míra používání bezpečnostních pásů v roce 2006 výrazně slabší, u mužů je to přes 35 %, u žen necelých 34 %. To svědčí o předchozí neochotě k poutání na zadních sedadlech, kde pasažéři často považují riziko za nižší. Trend používání bezpečnostních pásů na zadních sedadlech je v letech kolísavý. V rozmezí let míra poutání stoupá, u žen výrazně (z téměř 34 % na hodnotu téměř 66 %), u mužů pak z 35 % na 51 %. Následující roky dochází opět k poklesu používání bezpečnostních pásů a to k hodnotě 32 % u mužů (během sledovaného období je to absolutní minimum) a u žen k hodnotě necelých 51 %. V letech je zde vidět výrazný vzestup používání pásů na zadních sedadlech a to k hodnotě přes 96 % mužů a 99 % žen. V roce 2012 však opět dochází k určitému poklesu požívání pásů na těchto pozicích u mužů hodnota necelých 80 % a přes 82 % u žen.

12 Graf 10: Vývoj používání zádržných systémů u dětí podle věku a typu zádržného systému v letech 2006 až 2011 (zdroj Observatoř, CDV) Vývoj používání zádržných pásů u dětí v Graf 10 lze sledovat dle rozdělení na typ zádržného systému s přihlédnutím na věkové skupiny dětí. Sledujeme tedy skupiny dětí dle věku: 0-12 let a let a to, zda se ve vozidle nachází na místě spolujezdce vpředu nebo vzadu. Používání zádržných systémů u dětí ve věku 0-12 let na pozici spolujezdce vpředu (v autosedačce nebo připoutané) je během let rozdílné. Zatímco míra poutání je v roce 2006, 2009 a 2010 stoprocentní, v jiných letech jsou hodnoty rozdílné. V roce 2012 znovu dosahuje téměř 97 %. Velmi podobnou křivku hodnot používání zádržných pásů lze vysledovat u stejné věkové skupiny dětí na pozici spolujezdce vzadu. Jiná situace je u dětí ve věkové skupině let na místě spolujezdce vpředu. Zde můžeme hovořit kromě roku 2008 a 2012 o 100% využívání bezpečnostních pásů. V roce 2008 byla tato hodnota na 90 % a v roce 2012 byla hodnota téměř 99 %. Oproti tomu bylo používání bezpečnostních pásů u této věkové skupiny na pozici spolujezdce vzadu méně příznivé. V rámci celkového sledovaného období od roku 2006 až do roku 2012 má však tento sledovaný parametr vzrůstající tendenci až na hodnotu 100 % v roce 2012.

13 Zjištěné údaje míry používání zádržných systémů v roce 2012 do jisté míry korespondují s umístěním lokalit při sledování toho ukazatele. Mírný pokles používání pásů u kategorie dospělých na všech pozicích a zejména pak na pozici spolujezdce vzadu ukazuje chování řidiče i ostatních spolujezdců ve voze ve městě a jeho blízkém okolí, kdy lze předpokládat kratší dojezdové vzdálenosti a z toho vyplývající pocit menšího rizika z dopravní nehody. Z hlediska srovnání jednotlivých let, ve kterých sledování probíhalo, lze pozorovat na základě získaných dat jednoznačně stoupající trend využívání zádržných systémů v posledních letech. Pouze v případě skupiny dětí od 0 12 let na místě spolujezdce vpředu i vzadu došlo v roce 2011 k výraznému poklesu míry používání zádržných systémů. U skupiny dospělých na místě řidiče a spolujezdce vpředu a vzadu lze konstatovat téměř stoprocentní vyžívání bezpečnostních pásů Výsledky sledování svícení ve dne Povinnost celodenního svícení bylo jednou z významných změn v novele zákona č. 361/2000 Sb. Denní svícení, jako jeden z nepřímých ukazatelů bezpečnosti silničního provozu, bylo sledováno pro potřeby vyhodnocení vývoje tohoto ukazatele již od počátku roku Vývoj míry svícení je zobrazen v Graf 11, kde je také velice dobře patrné, kdy došlo k zákonné povinnosti používání celodenního svícení. Od roku 2006 řidiči akceptovali povinnost celodenního svícení bez větších připomínek, což potvrzují údaje ze sledování ve všech následujících letech. Z těchto hodnot je také patrné, že poměrně přísný postih řidiče motivoval k akceptování povinnosti celodenního svícení. Od zavedení této povinnosti v půlce roku 2006, je míra celodenního svícení na hodnotách mezi 98 a 99 %.

14 Graf 11: Vývoj míry používání denního svícení ve dne v letech 2006 až 2009 po pololetích a dále v letech 2010 až 2012 po letech (zdroj CDV v.v.i.)

15 1.2.6 Výsledky používání mobilních zařízení řidiči Používání mobilních telefonů řidiči za jízdy je patrné ve sledovaném období díky mohutnému rozvoji mobilních komunikačních zařízení. Koresponduje to s daty získanými při sledování používání mobilních telefonů na daných referentských stanovištích a následném vyhodnocení dat všech stanovišť minulých let. Graf 12: Vývoj míry používání mobilních telefonů řidiči za jízdy v letech Vývoj používání mobilních telefonů řidiči za jízdy je během let rostoucí, oproti tomu v roce 2012 dochází k výraznému snížení požívání mobilních telefonů řidičem oproti letům Je však nutné zdůraznit, že v letech se tento NUB sledoval na omezeném počtu 11 referenčních bodů, z čehož může do jisté míry vyplývat určitá statistická chyba při vyhodnocování. Tento pokles hodnot (z hodnoty 5,3 % řidičů používajících mobilní telefon v roce 2011 na hodnotu 1,3 % v roce 2012) lze také vysvětlit vyšší mírou používání handsfree sad, které jsou navíc již velmi často vestavěny jako běžná výbava do nových automobilů. Zpracovali: Martin Janata, Mgr. Martin Kyselý, Ing. Eva Simonová

Sběr a analýza dat z nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vztahu k Národní strategii bezpečnosti silničního provozu

Sběr a analýza dat z nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vztahu k Národní strategii bezpečnosti silničního provozu Sběr a analýza dat z nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vztahu k Národní strategii bezpečnosti silničního provozu Ing. Eva Simonová, Ing. Martin Lipl, Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. 1 ÚVOD Jedním

Více

Národní observatoř bezpečnosti silničního provozu

Národní observatoř bezpečnosti silničního provozu konference BRNOSAFETY 2014 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Jiří Ambros Národní observatoř bezpečnosti silničního provozu Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNOSAFETY 2014

Více

BEZPEČNOST NA SILNICÍCH - PRÁVO A ZODPOVĚDNOST KAŽDÉHO Z NÁS POROVNÁNÍ NEPŘÍMÝCH UKAZATELŮ BEZPEČNOSTI VE VYBRANÝCH KRAJÍCH... 2

BEZPEČNOST NA SILNICÍCH - PRÁVO A ZODPOVĚDNOST KAŽDÉHO Z NÁS POROVNÁNÍ NEPŘÍMÝCH UKAZATELŮ BEZPEČNOSTI VE VYBRANÝCH KRAJÍCH... 2 PŘÍLOHA E OBSAH POROVNÁNÍ NEPŘÍMÝCH UKAZATELŮ BEZPEČNOSTI VE VYBRANÝCH KRAJÍCH... 2 RYCHLOSTI VOZIDEL... 2 POUŽÍVÁNÍ BEZPEČNOSTNÍCH PÁSŮ... 4 SVÍCENÍ VE DNE... 5 POUŽÍVÁNÍ MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍ ZA JÍZDY...

Více

Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018

Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018 1 Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a

Více

Dopravní nehody

Dopravní nehody 1 Statistika nehodovosti rok 218 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme

Více

Statistika nehodovosti první pololetí 2018

Statistika nehodovosti první pololetí 2018 1 Statistika nehodovosti první pololetí 218 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Nehody_1. pololetí 2019

Nehody_1. pololetí 2019 1 Statistika nehodovosti první pololetí 219 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2019

Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2019 1 Statistika nehodovosti první čtvrtletí 219 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

ČESKÁ OBSERVATOŘ BEZPEČNOSTI PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ČESKÁ OBSERVATOŘ BEZPEČNOSTI PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH ČESKÁ OBSERVATOŘ BEZPEČNOSTI PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Milan Dont, Ing. autor (spoluautoři Jiří Ambros, Ing., Radim Striegler, Ing.) Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., Líšeňská 33a, Brno ÚVOD

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za 9 měsíců 2012

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za 9 měsíců 2012 o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za 9 měsíců 2012 Policie ČR za prvních devět měsíců letošního roku šetřila 59 440 nehod, při kterých bylo 505 osob usmrceno, 2 275 osob těžce zraněno

Více

Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017

Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017 Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Informace. o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky za období leden-listopad 2010

Informace. o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky za období leden-listopad 2010 Informace o ovosti na pozemních komunikacích České republiky za období leden-listopad 2010 Policie ČR za prvních jedenáct měsíců letošního roku šetřila 68 747, při kterých bylo 711 osob usmrceno, 2 655

Více

Pokles zaznamenáváme v kategorii: počet usmrcených o 18 osob, tj. o 3,4% počet těžce zraněných o 94 osob, tj. o 4,0%

Pokles zaznamenáváme v kategorii: počet usmrcených o 18 osob, tj. o 3,4% počet těžce zraněných o 94 osob, tj. o 4,0% o ovosti na pozemních komunikacích v České republice za 9 měsíců 2012 Policie ČR za prvních devět měsíců letošního roku šetřila 59 440, při kterých bylo 505 osob usmrceno, 2 275 osob těžce zraněno a 17

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září 2017 Počet listů: 32 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2011

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2011 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v Policie ČR za prvních 7 měsíců letošního roku šetřila celkem 40 897, při kterých bylo 385 osob usmrceno, 1 680 osob těžce zraněno a 12 111 osob zraněno

Více

Příloha 1. Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů

Příloha 1. Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů Příloha 1 Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů 1 OBSAH 1 PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH CÍLŮ... 3 1.1 Dálnice a silnice I. třídy... 3 1.2 Silnice II. a III. třídy... 4 1.3 Místní komunikace... 10 1.4 Síť

Více

Statistika nehodovosti třetí čtvrtletí 2018

Statistika nehodovosti třetí čtvrtletí 2018 1 Statistika nehodovosti třetí čtvrtletí 218 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Nejčastějším druhem nehody byla srážka jedoucích vozidel a srážka s pevnou překážkou. Celkový počet evidovaných nehod za I. Q v letech

Nejčastějším druhem nehody byla srážka jedoucích vozidel a srážka s pevnou překážkou. Celkový počet evidovaných nehod za I. Q v letech Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme také údaje za minulé roky. Statistické

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012 Policie České republiky v období leden až únor letošního roku šetřila 12 479 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo

Více

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017 Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. listopadu Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen Policie

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až říjen 2011

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až říjen 2011 o ovosti na pozemních komunikacích České republiky v Policie ČR za 10 měsíců letošního roku šetřila celkem 61 387, při kterých bylo 588 osob usmrceno, 2 588 osob těžce zraněno a 18 917 osob zraněno lehce.

Více

Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice

Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice Květen 217 Vysoké učení technické v Brně I Fakulta stavební IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předmět zakázky: Objednatel: Zhotovitel: Zodpovědný řešitel: Řešitelský

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červen 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červen 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 13. července Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červen Policie

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září Počet stran: 13 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen Od počátku

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009 o ovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009 Policie ČR za 11 měsíců letošního roku šetřila celkem 67 870, při kterých bylo 763 osob usmrceno, 3 225 osob těžce zraněno

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. prosince Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad Policie

Více

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016 Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích

Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích Ing. Pavel Havránek výzkumný pracovník Mgr. Martin Kyselý výzkumný pracovník Ing. Eva Simonová výzkumný pracovník Ing. Radim Striegler vedoucí

Více

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 2 293, tj. o 3,8% odhad hmotné škody o 82,61 mil. Kč, tj. o 2,3%.

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 2 293, tj. o 3,8% odhad hmotné škody o 82,61 mil. Kč, tj. o 2,3%. o ovosti na pozemních komunikacích České republiky za 9 měsíců roku 2013 Policie ČR za 9 měsíců roku 2013 šetřila 61 924 y, při kterých bylo 436 osob usmrceno, těžce zraněno bylo 2 081 osoba a 17 102 osoby

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až srpen 2012

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až srpen 2012 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až srpen 2012 Policie ČR za prvních 8 měsíců letošního roku šetřila celkem 52 566, při kterých bylo 452 osob usmrceno, 2 002 osob těžce

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. října 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. prosince 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. listopadu 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

FAKULTA DOPRAVNÍ VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE. Ústav dopravních systémů

FAKULTA DOPRAVNÍ VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE. Ústav dopravních systémů České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE ČERVENEC 2013 Odpovědný řešitel:

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2005

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2005 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2005 Policii České republiky bylo v lednu letošního roku nahlášeno celkem 16 658 na pozemních komunikacích, při kterých bylo 78 osob usmrceno,

Více

Směrový průzkum ve městě Boskovice

Směrový průzkum ve městě Boskovice Směrový průzkum ve městě Boskovice červen 17 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předmět zakázky: Objednatel: Zhotovitel: Zodpovědný řešitel: Řešitelský tým: Směrový průzkum ve městě Boskovice Město Boskovice Masarykovo

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009 Policie ČR za prvních 7 měsíců letošního roku šetřila celkem 42 014, při kterých bylo 456 osob usmrceno, 1 890 osob

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až květen 2015.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až květen 2015. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až květen 2015. Leden až květen 2015 rozdíl stejné období roku 2014 POČET NEHOD 35.215 zvýšení o 2.384 = 7,26 % USMRCENO 213 zvýšení

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen).

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen). S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za 1.pololetí 212 (leden až červen). Leden až červen 212 rozdíl stejné období roku 211 POČET NEHOD 38.923 zvýšení o 4.55 = 11,6 % USMRCENO 31 snížení

Více

Příloha 1 Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů 2015

Příloha 1 Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů 2015 Příloha 1 Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů OBSAH 1 PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH CÍLŮ... 3 1.1 Dálnice a silnice I. třídy... 3 1.2 Silnice II. a III. třídy... 5 1.3 Místní komunikace... 11 1.4 Síť

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2013.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2013. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až listopad 2013. Leden až listopad 2013 rozdíl stejné období roku 2012 POČET NEHOD 77.318 zvýšení o 3.228 = 4,4 % USMRCENO 529

Více

PODPŮRNÉ NÁSTROJE MANAGEMENTU BEZPEČNOSTI SILNIČNÍ SÍTĚ

PODPŮRNÉ NÁSTROJE MANAGEMENTU BEZPEČNOSTI SILNIČNÍ SÍTĚ PODPŮRNÉ NÁSTROJE MANAGEMENTU BEZPEČNOSTI SILNIČNÍ SÍTĚ Ing. Jiří Ambros (jiri.ambros@cdv.cz ) Ing. Milan Dont (milan.dont@cdv.cz) Ing. Radim Striegler (radim.striegler@cdv.cz ) ANOTACE Centrum dopravního

Více

Údaje jsou převzaty z http://www.policie.cz/clanek/statistika-nehodovosti-178464.aspx

Údaje jsou převzaty z http://www.policie.cz/clanek/statistika-nehodovosti-178464.aspx Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme také údaje za minulé roky. Údaje

Více

Stanovení minimálních vzdáleností mezi vozidly v podélném směru a způsob sledování jejich dodržování

Stanovení minimálních vzdáleností mezi vozidly v podélném směru a způsob sledování jejich dodržování Stanovení minimálních vzdáleností mezi vozidly v podélném směru a způsob sledování jejich dodržování Publikováno: 14. 4. 2015 Ing. Josef Mikulík, CSc. 1 Úvod Agresivní způsob jízdy patří mezi hlavní příčiny

Více

PŘÍLOHA 2. Metodika sledování nepřímých ukazatelů bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. v rámci

PŘÍLOHA 2. Metodika sledování nepřímých ukazatelů bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. v rámci SENZOR PŘÍLOHA 2 Metodika sledování nepřímých ukazatelů bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích v rámci České národní observatoře bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích Leden 2008 1 Číslo

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 20.7.2016 Obsah

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - červen Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - červen Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 12.7.2018 Obsah 1. Úvod... 5 1.1 Národní databáze... 5 2. Strategické cíle... 6 2.1

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. října Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září Policie České

Více

Statistika počtu událostí v insolvenčním řízení pol. 2012

Statistika počtu událostí v insolvenčním řízení pol. 2012 Příloha č. 5 Statistika počtu událostí v insolvenčním řízení 2008 1. pol. 2012 1. Pro účely revizní novely byla zpracována statistická analýza počtu událostí v insolvenčním řízení. Data, která jsou využita

Více

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR plk. Ing. Tomáš LERCH Vývoj dopravní nehodovosti za

Více

Nákladní automobily. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Nákladní automobily. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody nákladních automobilů a jejich následky 17.5.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropské databáze...

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2008

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2008 o ovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2008 Policie ČR za 11 měsíců letošního roku šetřila celkem 147 229, při kte - rých bylo 910 osob usmrceno, 3 504 osob těžce

Více

Statistiky seniorů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky

Statistiky seniorů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky 20.2.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice

Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice Bc. Martin Šinál, 2019 Analýza byla zpracována v rámci projektu Střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb SO ORP Mohelnice (CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006549)

Více

stromem Srážka se Základní statistické ukazatele doplněné o mapové podklady a Hloubkovou analýzu dopravních nehod

stromem Srážka se Základní statistické ukazatele doplněné o mapové podklady a Hloubkovou analýzu dopravních nehod 2.5.219 Srážka se stromem Základní statistické ukazatele doplněné o mapové podklady a Hloubkovou analýzu dopravních nehod DOKUMENT ANALYZUJE NÁSLEDKY NEHOD PŘI SRÁŽKÁCH SE STROMEM Obsah 1. Úvod... 4 1.1

Více

Ujetí viníka z místa nehody. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Ujetí viníka z místa nehody. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Ujetí viníka z místa nehody Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody a jejich následky, kdy viník z místa nehody ujel 17.8.2018 Obsah 1. Úvod... 3 1.1

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červenec 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červenec 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 4. srpna 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až září 2013.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až září 2013. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až září 2013. Leden až září 2013 rozdíl stejné období roku 2012 POČET NEHOD 61.924 zvýšení o 2.293 = 3,8 % USMRCENO 436 snížení

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. března 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

Dopravní nehodovost 2017

Dopravní nehodovost 2017 Dopravní nehodovost 217 1 z 2 Dopravní nehodovost 217 Statistika nehodovosti leden až prosinec 217 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro

Více

Ujetí viníka z místa nehody. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Ujetí viníka z místa nehody. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Ujetí viníka z místa nehody Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody a jejich následky, kdy viník z místa nehody ujel 29.11.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2014.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2014. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až listopad 2014. Leden až listopad 2014 rozdíl stejné období roku 2013 POČET NEHOD 78.090 zvýšení o 651 = 0,84 % USMRCENO 577

Více

Analýza výsledků měření intenzity dopravy na komunikaci I/7 u města Louny Ing. P. Beneš, PhD., Doc. Ing. J. Majtaník, CSc.

Analýza výsledků měření intenzity dopravy na komunikaci I/7 u města Louny Ing. P. Beneš, PhD., Doc. Ing. J. Majtaník, CSc. Analýza výsledků měření intenzity dopravy na komunikaci I/7 u města Louny Ing. P. Beneš, PhD., Doc. Ing. J. Majtaník, CSc. I. Úvod a cíl měření Cílem měření intenzity dopravy je získat hodnoty, které odpovídají

Více

Vývoj následků dopravní nehodovosti v ČR a SR. Od rozdělení ČSFR do konce roku 2015

Vývoj následků dopravní nehodovosti v ČR a SR. Od rozdělení ČSFR do konce roku 2015 Vývoj následků dopravní nehodovosti v ČR a SR Dokument mapuje vývoj dopravní nehodovosti, resp. její následky. Poukazuje jak na pozitivní tak i na negativní trendy v jednotlivých oblastech této problematiky

Více

Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek

Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek konference 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Jan Novák Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 1 http://oblast.cdv.cz/cz/o37/ HENK

Více

Děti. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky

Děti. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky 25.8.2014 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

Kvalitní veřejné osvětlení výrazně ovlivňuje bezpečnost silničního provozu

Kvalitní veřejné osvětlení výrazně ovlivňuje bezpečnost silničního provozu Kvalitní veřejné osvětlení výrazně ovlivňuje bezpečnost silničního provozu Pár čísel ze statistiky DN Počet nehod šetřených Policií ČR v roce 2015 je od roku 1990 7. nejnižší (nejméně bylo v roce 2009

Více

ČERNÁ HORA. II/377, směr Rájec-Jestřebí. Černá Hora. I/43, směr Brno. II/377, směr Rájec-Jestřebí. II/377, směr Černá Hora, Tišnov

ČERNÁ HORA. II/377, směr Rájec-Jestřebí. Černá Hora. I/43, směr Brno. II/377, směr Rájec-Jestřebí. II/377, směr Černá Hora, Tišnov I/43 x II/377 Okružní křižovatka I/43, směr Svitavy okružní křižovatka II/377, směr Tišnov II/377, směr Rájec-Jestřebí Černá Hora I/43, směr Brno 1. Celková situace Sledovaná čtyřramenná okružní křižovatka

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2013.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2013. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až červenec 213. Leden až červenec 213 rozdíl stejné období roku 212 POČET NEHOD 47.46 zvýšení o 1.655 = 3,6 % USMRCENO 315 snížení

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. května 2017 Počet listů vč. příloh: 26 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. června 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden duben 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden duben 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. května 2016 Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden duben 2016

Více

Senioři. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky

Senioři. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky 24.4.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 372, tj. o 2,9%.

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 372, tj. o 2,9%. o ovosti na pozemních komunikacích v České republice, Policie České republiky v období leden až únor letošního roku šetřila 13 064 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo 72 osob usmrceno, 284 osob

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 22.5.2018 Obsah

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - říjen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - říjen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. listopadu 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

Rizikové chování mladých řidičů. Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO

Rizikové chování mladých řidičů. Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO Rizikové chování mladých řidičů Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO Rok 2006 Změna ve znění zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, s platností od 1.7. 2006.

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2014.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2014. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až červenec 2014. Leden až červenec 2014 rozdíl stejné období roku 2013 POČET NEHOD 47.619 zvýšení o 59 = 0,12 % USMRCENO 340 zvýšení

Více

Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina

Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina (výtah ze studie) Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 2009 Předmětem smlouvy bylo provedení analýzy nehodovosti a návrh bezpečnostních

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. února 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018

Více

6. Dopravní nehody (kódy V01-V99)

6. Dopravní nehody (kódy V01-V99) 6. Dopravní nehody (kódy V1-V99) Dopravní nehody jsou skupinou vnějších příčin, na které umírá třetí největší počet osob a toto pořadí se udržuje po celé zde hodnocené období. Výrazně větší byl, zejména

Více

REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE

REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 PRAHA 2 http://www.fd.cvut.cz REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. dubna 2017 Počet listů vč. příloh: 26 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. května 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden aţ červenec 2012.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden aţ červenec 2012. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden aţ červenec 2012. Leden aţ červenec 2012 rozdíl stejné období roku 2011 POČET NEHOD 45.574 zvýšení o 4.473 = 10,9 % USMRCENO 376

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. června 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

Celkový počet evidovaných nehod za 1. pololetí v letech

Celkový počet evidovaných nehod za 1. pololetí v letech Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme také údaje za minulé roky. Statistické

Více

Statistika nehodovosti 1. čtvrtletí 2016

Statistika nehodovosti 1. čtvrtletí 2016 Statistika nehodovosti 1. čtvrtletí 2016 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině leden 2016

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině leden 2016 pm0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: +0 0 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině

Více

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI Rok 216 Obsah Počet bodovaných řidičů, počet dvanáctibodových řidičů 3 Přírůstky bodů za poslední rok, složení udělených bodů. 4 Srovnání

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009 Policie České republiky v období I. čtvrtletí letošního roku šetřila 17 493 na pozemních komunikacích, při kterých bylo

Více

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI Rok 217 Obsah Počet bodovaných řidičů, počet dvanáctibodových řidičů 3 Přírůstky bodů za poslední rok, složení udělených bodů. 4 Srovnání

Více

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI INFORMACE o stavu bodového systému v České republice BODOVANÍ ŘIDIČI Rok 218 Obsah Počet bodovaných řidičů, počet dvanáctibodových řidičů 3 Přírůstky bodů za poslední rok, složení udělených bodů. 4 Srovnání

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červenec 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červenec 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. srpna 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR

V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Účinná strategie navrhování Zón 30 Ing. Milan Dont, Ing. Radim Striegler 29.04.2010 Vývoj počtu usmrcených

Více

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy Listopad - Prosinec 2016 OBAH 1 Identifikační údaje projektu... 3 2 Úvod... 4 3 Realizace... 4 4 Vyhodnocení...

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - srpen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - srpen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

DOPRAVNÍ STUDIE. Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti

DOPRAVNÍ STUDIE. Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti DOPRAVNÍ STUDIE Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti Dodavatel: společnost DOSIP Servis, s. r.o., se sídlem Okříšky, Krahulov 37, 675 21 Okříšky, IČ : 27720713,

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2010

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2010 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2010 Policie České republiky v lednu letošního roku šetřila 5 828 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo 36 osob usmrceno, 117 osob

Více