Volební program pro krajské volby 2016

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Volební program pro krajské volby 2016"

Transkript

1 Vážení přátelé, máte před sebou volební program kandidátky Starostové a nezávislí (STAN) s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09. Jsem velmi rád, že se nám díky úsilí všech zúčastněných uskupení podařilo sestavit teze, které nejen vystihují nejpalčivější problémy našeho kraje, ale které zároveň ukazují, jakým směrem bychom rádi náš kraj v budoucnu směřovali. Program je pro přehlednost členěný do jednotlivých tematických kapitol, byť mnohá témata jsou ze své povahy komplexní a zasahují do více oblastí. Přeji Vám příjemné čtení. Petr Kulhánek kandidátky

2 Vzdělávání Náš kraj opustí poslední příčky statistik vzdělanosti a bude svoji mladou generaci dobře připravovat na 21. století. 1. V současné době probíhají v Karlovarském kraji pokusy o zavedení poboček veřejných vysokých škol: a) Podpoříme pokračující aktivity a přípravy směřující ke zřízení Katedry fyzioterapie a balneologie v Karlových Varech, a to jako součásti Univerzity Karlovy Praha. Povedeme proto aktivní dialog s danou vysokou školou. b) Zahájíme jednání s ústeckou, plzeňskou a pražskou univerzitou ohledně možnosti vzniku katedry zaměřené na studium cestovního ruchu a problematiku příhraničních regionů například v rámci oboru Evropská studia. 2. Jazyky jsou naše velká výhoda: a) Iniciujeme možnost posílení jazykové výuky na středních školách, se zřetelem na polohu a potřeby kraje. b) Pokusíme se z prostředků kraje zajistit středním školám navýšení finanční dotace na rozšířenou výuku jazyků. 3. Obory na středních školách musejí odpovídat poptávce na trhu práce a množství studentů vycházejících ze základních škol: a) Vypracujeme efektivní koncept středních škol s přihlédnutím k současnému i očekávanému demografickému vývoji, k pracovnímu uplatnění absolventů a potřebám trhu práce v regionu. Poznatky budeme konzultovat se sousedními kraji v Česku i v Německu. Na tomto základě budeme optimalizovat strukturu středních škol, a to především z hlediska kapacit, oborové struktury a rovnoměrného rozmístění škol. b) Povedeme pravidelný a konstruktivní dialog s krajskými zaměstnavateli i se zaměstnavateli v dojezdové vzdálenosti. c) Podpoříme spolupráci mezi podnikatelskými subjekty a školami s cílem seznamovat žáky s reálným provozem podniků a s možností umožnit jim potřebnou praktickou výuku v reálném prostředí.

3 d) Podpoříme trhem žádané obory vzdělání s výučním listem a rovněž ty, které se aktuálně potýkají s existenčními potížemi. Podpoříme především technické obory, které jsou zaměstnavateli žádány a podpoříme rovněž jejich propagaci. e) Rozšíříme stávající krajský stipendijní systém o stipendia pro nadané žáky, pro sociálně slabé žáky i pro žáky z dětských domovů, a to jak na krajské úrovni, tak metodicky ve spolupráci s potřebami jednotlivých měst a obcí. 4. Udržení konkurenceschopnosti bez finančních prostředků je nemyslitelné: a) Budeme garantovat stávající rozpočtové prostředky školám a povedeme krajské školství tak, abychom předcházeli výkyvům i v případech, kdy by měly jednotlivé školy čelit pokutám a sankcím. Pokusíme se navýšit rozpočtové prostředky krajských škol během nastávajícího volebního období o 5 %. b) Zefektivníme a zprůhledníme spravování a využívání všech finančních zdrojů. Budeme využívat krajské i externí zdroje zejména prostřednictvím dotačních titulů, partnerských i firemních nabídek a smluv. c) Podpoříme vzdělávací aktivity pro občany. Nabídneme kapacity škol k dalšímu vzdělávání občanů formou distančního studia vedoucího k posílení flexibility na pracovním trhu. d) Podpoříme vybavení středních škol moderními technologiemi. Budeme směřovat jednotlivé školy k otevřenosti vůči vědeckým poznatkům a přístupům a novým trendům společnosti. 5. Školství potřebuje dobré a dobře ohodnocené učitele: a) Budeme prostřednictvím našeho kraje i prostřednictvím našich stran a hnutí podporovat růst platů lidí zaměstnaných ve školství tak, aby se platy zvýšily alespoň na průměrnou hodnotu zemí OECD. 6. Podpoříme rozvoj volnočasových aktivit dětí a mládeže: a) Podpoříme úroveň a další rozvoj institucí podporujících mimoškolní aktivity dětí a mládeže.

4 b) Budeme podporovat aktivity sportovních klubů a dalších subjektů pečujících o zdravý vývoj naší nové generace. 7. Úspěšnost dětí ve vzdělávacím procesu je závislá na inkluzivním přístupu: a) Podpoříme individuální přístup ve vzdělávání a respektování speciálních vzdělávacích potřeb v přirozeném prostředí škol. 8. Pozornost si zaslouží i děti v náhradní rodinné výchově: a) Podpoříme školské vzdělávací instituce věnující se výchově a vzdělávání dětí umístěných mimo vlastní rodinu. b) Podpoříme růst počtu pěstounských rodin.

5 Zdravotnictví Karlovarský kraj má v současné době veliké rezervy v oblasti péče o zdraví svých občanů. Je nutné věnovat pozornost preventivní péči a zvyšování úrovně krajského zdravotnictví, především krajských nemocnic a specializovaných zařízení. Chceme zajistit příchod kvalitního lékařského personálu, proto se pokusíme navýšit platy sester a lékařů a lepší pracovní podmínky. 1. Kvalitní a dostatečný zdravotnický personál: a) Budeme podporovat zvýšení úrovně středního zdravotnického školství, podpoříme aplikaci měnících se požadavků na vzdělávání těchto zdravotních pracovníků. b) Podpoříme vznik vysokoškolských institucí zaměřených na přípravu vysokoškolského zdravotnického personálu. c) Vytvoříme lepší podmínky přicházejícím lékařům a sestrám, aby v našem kraji zůstali. 2. Dostupnost zdravotnické péče: a) Zprostředkujeme obcím jednání se zdravotními pojišťovnami, abychom jim pomohli řešit problémy se zajištěním provozu praktických, zubních a dětských ambulancí. b) Rozšíříme domácí zdravotní péči. c) Podpoříme rovnoměrné pokrytí celého území regionu v dostupnosti rychlé záchranné služby. 3. Systémová opatření: a) Podporujeme efektivní a transparentní přerozdělování prostředků v oblasti zdravotní péče. b) Podporujeme rozvoj preventivní péče o občany. c) Připravíme dlouhodobou koncepci zdravotní politiky, na které budou spolupracovat všechny politické strany a hnutí. Krajské zdravotnictví

6 nemůže být zneužíváno k aktuálním politickým cílům, zdraví občanů kraje musí být vždy na prvním místě. d) Podpoříme rozvoj hospicové a paliativní péče a léčeben dlouhodobě nemocných.

7 Sociální péče Jednou z klíčových priorit je zvýšení úrovně a dostupnosti sociálních služeb v Karlovarském kraji. Za tímto účelem zřídíme ucelený Akční plán. 1. Poskytování sociální služby musí mít komplexní pokrytí podle vzniklých náročných sociálních situací občanů: a) Podpoříme činnost poskytovatelů sociálních služeb. b) Vybudujeme Centrum sociálních služeb v Karlovarském kraji, které bude zázemím poskytovatelů sociálních služeb a zaměří se na vzdělávání pracovníků v sociálních službách. 2. Zlepšení funkčnosti sítě sociálních služeb: a) Budeme jednat ohledně plánování rozvoje sítě poskytovatelů sociálních služeb. b) Spolu s asociací poskytovatelů budeme kvalitně rozdělovat finanční prostředky určené k zajištění jejich činnosti. 3. Budeme podporovat spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb: a) Budeme vytvářet kvalitní pravidla rozdělování finančních prostředků určených pro provozování sociálních služeb. b) Zaměříme se na systematickou a pravidelnou podporu neziskových organizací, které jsou poskytovateli sociálních služeb. c) Podpoříme rozvoj financování terénních služeb, aby mohli senioři a zdravotně postižení zůstávat ve svých domovech. 4. Umožníme zdravotně postiženým občanům a seniorům, kteří se dostali do tíživé sociální situace a nemohou se o sebe postarat sami, aby mohli setrvat ve svých domovech: a) Budeme se snažit zachovat soběstačnost těchto občanů prostřednictvím využití terénních služeb. b) Podpoříme paliativní a hospicovou péči v domovech pro seniory a v zařízeních pro zdravotně postižené.

8 5. Podpora rodin pečujících o děti a osoby blízké se zdravotním postižením: a) Rozvineme kvalitní podporu rodin, které dlouhodobě pečují o osoby blízké nebo zdravotně postižené. b) Zaměříme se na odbornou přípravu doprovázejících pracovníků v této oblasti. 6. Podpora pěstounských rodin: a) Budeme podporovat pěstouny v jejich dalším vzdělávání. b) Zprostředkujeme jim poradenskou službu. 7. Péče o stáří: a) Připravíme síť domovů pro seniory, aby bylo jejich rozmístění po kraji rovnoměrně rozvržené. b) Zaměříme se na rozvoj denních a týdenních stacionářů pro seniory.

9 Státní správa, vztah obce a kraje, bezpečnost Chceme, aby kraj byl jako jedna veliká obec, nikoliv jeden malý stát. Vedení kraje musí více proniknout do dění v celonárodní politice. Každodenní život přináší rizika, v případě problémů musí kraj vědět co dělat a účinně koordinovat nezbytné akce na svém území. 1. Dáme politice kraje celostátní úroveň: a) Budeme prosazovat význam obecní a krajské samosprávy, a to jak prostřednictvím kraje, tak prostřednictvím našich stran a hnutí. b) Budeme aktivně řešit problémy, které v regionu vznikají (například dostavba rychlostní silnice D6), a to ve spolupráci s celostátními orgány. c) budeme využívat svého práva zákonodárné iniciativy. 2. Budeme hospodařit transparentně: a) Při tvorbě investičních akcí vypracujeme pravidla, která budou popisovat postup od prvotního návrhu přes odůvodnění účelnosti, studii proveditelnosti, odhad investičních nákladů a budoucích provozních nákladů nebo výnosů, projednání v příslušných orgánech kraje včetně výborů nebo komisí, rozhodnutí o financování atd., až po realizaci investice a vyhodnocení jejího využívání včetně sledování následných provozních nákladů. b) Budeme dodržovat všechny zákonné normy a pravidla zveřejňování smluv, faktur i jejich dalších příloh. 3. Postaráme se o to, aby byl kraj dobrým partnerem obcí: a) Podpoříme pravidelné setkávání starostů s krajskými radními. Krajští radní budou v rámci svých vymezených kompetencí pravidelně navštěvovat obce v našem kraji, aby byli seznámeni s aktuálním stavem věcí v regionu. b) Pokusíme se posílit pozitivní vnímání kraje ze strany občanů. Kraj je pro obce především partnerem a ochráncem, nikoliv pouhým kontrolním auditorem.

10 c) Staneme se prostředníky, kteří budou zastupovat názory a požadavky obcí na krajské půdě. 4. Zajistíme, aby byl kraj připraven na všechny krizové situace, které mohou ohrozit bezpečí obyvatel: a) Vzhledem k poloze kraje prověříme funkčnost přeshraniční spolupráce v oblasti integrovaného záchranného systému. b) Vytipujeme riziková místa v kraji (sklady munice, bývalé vojenské prostory, ale i místa s historickou ekologickou zátěží atd.) a ve spolupráci se státními orgány prověříme jejich zabezpečení. c) Budeme systematicky podporovat připravenost i materiální zabezpečení jednotek dobrovolných hasičů v kraji. d) Jelikož jsme příhraniční region, budeme v případě potřeby vyvíjet tlak na vládu ČR v případě nelegální imigrace. e) Budeme i nadále podporovat intenzivní komunikaci mezi Policií ČR, obcemi a krajem.

11 Dotační politika kraje Smysluplné využití krajských, národních a evropských dotací je jedním z motorů rozvoje regionu. Postaráme se o jejich kvalitní využívání: 1. Objektivní a účelné cílení krajských dotací, rovné podmínky pro zapojení obcí, měst a dalších subjektů: a) Budeme podporovat všechny subjekty v čerpání dostupných dotačních titulů. b) Prostředky v rozpočtu kraje budeme alokovat kvalitně podle aktuálních potřeb. c) Zrevidujeme administrativní proceduru, aby byla pro všechny žadatele srozumitelná. 2. Externí dotační zdroje: a) Prostřednictvím krajské Agentury projektového a dotačního managementu budeme soustavně aktualizovat dostupné dotační výzvy. b) Všem žadatelům o dotační tituly budeme poskytovat konzultační servis a administrativní podporu při zpracování žádosti a následných dokumentů při realizaci projektů. c) Jasně definujeme role Odboru regionálního rozvoje, Agentury projektového a dotačního managementu a Karlovarské agentury pro rozvoj podnikání, aby nedocházelo k překrývání funkcí a nekoordinovanému jednání. 3. Tlak na přehodnocení dotačních postupů a tvorba nových dotačních programech: a) Usilujeme o co nejefektivnější administraci dotační podpory. b) Uplatníme naše zkušenosti z práce v Asociaci krajů a Svazu měst a obcí a přeneseme tak praktickou zkušenosti dobré i špatné praxe dobré i špatné praxe na ministerskou půdu s cílem plynulého čerpání bez zbytečných omezení.

12 c) Budeme jednat s centrálními orgány o harmonizaci a přiměřené míře kontrol spojených s dotacemi. d) Zahájíme úzkou spolupráci se zmocněncem vlády pro Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj při obhajování zájmů kraje v oblasti dotačních titulů. 4. Chyby a problémy předchozího dotačního období a jejich prevence v budoucnu: a) Nebudeme skrývat pochybení z minulosti a budeme je otevřeně řešit s příslušnými orgány s cílem minimalizace finančních dopadů na kraj. V případech, kde je to možné, identifikujeme odpovědnost konkrétních osob nebo subjektů a budeme vzniklou škodu vymáhat. b) Nastavíme kontrolní mechanismy a principy odpovědnosti tak, aby se eliminovala chybovost dotačních projektů. 5. Reálné a funkční partnerství se subjekty, které jsou součástí implementační struktury fondů a dalších souvisejících agend s působností v kraji: a) Zefektivníme tvorbu a funkčnost Regionální konference a Regionálního akčního plánu, aby to byl skutečně funkční a používaný nástroj pro podporu rozvojových projektů na území kraje. b) Odstraníme formální přístup ustavením neformální platformy, kde aktéři budou konkrétně diskutovat o svých záměrech a propojovat je s tím, že si budou navzájem nápomocní při řešení problémů. c) Povedeme aktivní dialog s Centrem regionálního rozvoje, Agenturou ochrany přírody a krajiny, Státním fondem životního prostředí a Státním fondem dopravní infrastruktury, což povede k optimálním způsobům přípravy a realizace projektů.

13 Přeshraniční spolupráce Karlovarský kraj má velmi specifickou pozici v rámci Česka. Chceme tento potenciál v rámci přeshraniční spolupráce s německými spolkovými státy Bavorskem a Saskem naplno využít. 1. Rozvoj příhraničí spolupráce: a) Klademe velký důraz na přeshraniční spolupráci v oblasti turismu a s tím spojeného rozvoje pozemních komunikací a turistických tras. b) Podpoříme pravidelnou spolupráci mezi příhraničními obcemi na úrovni obyvatel i obecních zastupitelstev. 2. Spolupráce na úrovni kraje: a) Prohloubíme kooperaci v oblasti kulturních spolků a výměnných pobytů školáků a studentů se zaměřením na výuku německého jazyka mezi Karlovarskem, Bavorskem a Saskem. b) Podpoříme pravidelná setkávání českých a německých partnerských měst. c) Vytvoříme koncepci pravidelné výměny informací se sousedními německými regiony a to zejména prostřednictvím internetových portálů jednotlivých institucí.

14 Doprava Chceme se zasadit o dostavbu rychlostní silnice D6 do Prahy a Německa a zlepšit stav silnic 2. a 3. třídy, udržovat ho na standardu obvyklém v západní Evropě a komunikovat při tom s občany i obcemi. 1. Potřebujeme dobudovat chybějící infrastrukturu: a) Vytvoříme pracovní skupinu napříč politickým spektrem, která bude mít za úkol jednání, přípravu a realizaci D6, strategicky nejdůležitější dopravní stavby pro kraj. b) Pomůžeme městům kraje s řešením problematiky vhodného parkování. Poskytneme jim metodickou pomoc a podpoříme studie, které tento problém přímo řeší. c) Budeme rozvíjet kvalitu a množství leteckých spojů, aby bylo letiště významnou vstupní branou pro turisty a pro rozvoj našeho kraje. 2. Potřebujeme zdroje na financování rozvoje a oprav komunikací: a) Otevřeme otázku příspěvků ze Státního fondu dopravní infrastruktury na silnice ve správě kraje, a to jak na úrovni kraje, tak na celostátní úrovni prostřednictvím našich stran a hnutí. b) Budeme prosazovat změnu zákona o rozpočtovém určení daní, a to prostřednictvím kraje, Asociace krajů a našich stran a hnutí, která stanoví podíl krajů na výnosu spotřební daně z minerálních olejů. Celá tato daň by měla být využita na výstavbu a údržbu dopravní infrastruktury a na další náklady související s dopravou. 3. Rekonstrukce komunikací musí být jasné a transparentní: a) Provedeme sběr a analýzu dat zahrnující: 1. skutečný stav krajských silnic, 2. odhad nebo rozpočet nezbytných nákladů na jejich rekonstrukci, je-li potřebná, 3. stavební připravenost, 4. intenzitu dopravy na této silnici. Vypracujeme algoritmus, který z těchto čtyř veličin určí pořadí rekonstrukcí. Po dohodě s obcemi budeme koordinovat realizaci staveb a rekonstrukcí. Vše budeme průběžně zveřejňovat na webu kraje. b) Podle takto určeného a veřejného pořadníku pak budeme postupovat při přípravě a realizaci staveb a rekonstrukcí.

15 4. Efektivní a cenově dostupná údržba místních komunikací: a) Vypracujeme standard dobrého stavu silnic 2. i 3. třídy; budeme se při tom řídit standardy vyspělých evropských zemí. b) Zveřejníme systém údržby silnic tak, aby informace o připravovaných opravách byly veřejnosti dostupné (včetně údržby krajnic a příkopů). 5. Sjednotíme a zjednodušíme systém veřejné dopravy: a) Podporujeme dobře fungující komunikaci s obcemi a občany krajů ohledně jejich požadavků na dopravní spojení. b) Zefektivníme autobusovou a vlakovou dopravu v návaznosti na reálné potřeby občanů kraje. Zajistíme jednoduchý systém, který umožní cestujícím pohodlnou a rychlou dopravu jak v rámci kraje, tak mimo kraj ať do zahraničí nebo po ČR. c) Vytvoříme koncepci a následně zavedeme efektivní dopravu pro návštěvníky lázeňských a turisticky atraktivních oblastí tak, abychom využili a podpořili cestovní ruch v kraji. d) Otevřeme jednání s dopravci o nových smlouvách, budeme požadovat snížení nákladů kraje a obcí na dopravní obslužnost; z ušetřených peněz v případě potřeby rozšíříme dopravní obslužnost o další spoje. 6. Regionální dopravci: a) Podpoříme spolupráci s regionálními dopravci tak, aby efektivně řešili dopravu zaměstnanců v rámci kraje. 7. E-mobilita je čistou dopravou budoucnosti: a) Vytvoříme pracovní skupinu napříč politickým spektrem, která bude mít za úkol připravit krajskou koncepci přípravy na e-mobilitu. b) Na základě této koncepce budeme jednat s partnery o rozvoji nezbytné infrastruktury v kraji. c) Podpoříme postupný přechod krajských orgánů a krajských institucí na elektromobily.

16 Podnikání Karlovarský kraj bude podporovat rozvoj soukromého podnikání a bude podnikatelským subjektům dobrým partnerem. 1. Komunikace se státní správou, informování a spolupráce: 2. Podpora: 3. Investice: a) vytvoříme informační portál pro podnikatele, kde bude možné rychle a jednoduše sdílet informace o podnikatelských příležitostech včetně veřejných výběrových řízení kraje. b) Zjednodušíme přístup podnikatelů k úřadu a v rámci zákona maximálně elektronizujeme agendy tak, aby podnikatel šetřil čas a komunikace s úřadem byla příjemnou a krátkou aktivitou. Zajistíme digitalizaci státní správy. c) Povedeme intenzivní dialog s podnikatelským prostředím, abychom efektivně reagovali na potřeby podnikatelů a maximálně podpořili rozvoj podnikatelských aktivit a zajistili prosperující kraj. a) Připravíme v součinnosti s příslušnými ministerstvy dotační programy pro rozvoj podnikání v našem regionu s ohledem na zaměření našeho regionu (cestovní ruch, lázeňství). b) Zajistíme institucionální podporu pro lepší propojení výzkumu a vývoje s výrobou. c) Podpoříme celoplošné pokrytí území kraje vysokorychlostním internetem, což vytvoří předpoklady pro úspěšné zvládnutí čtvrté průmyslové revoluce, vytvoří nové možnosti práce v okrajových regionech, umožní sebezaměstnání a otevře možnosti mladým lidem, aby nemuseli odcházet za prací mimo region. a) V součinnosti s MPO a hlavními regionálními podnikateli připravíme koncepci pro zahraniční investory a efektivní přeshraniční spolupráci.

17 b) Vznik nových pracovních míst podpoříme zejména v high-tech oborech, které jsou méně citlivé vůči globální konkurenci. 4. Kvalifikovaní zaměstnanci: a) V součinnosti s místními podnikateli vytvoříme strategii pro zajištění kvalifikovaných pracovníků v našem kraji. b) Podpoříme rekvalifikaci stávajících pracovníků tak, aby jejich zaměření odpovídalo potřebám zaměstnavatelů v kraji.

18 Cestovní ruch Cestovní ruch a lázeňství je jedním z našich pokladů a hlavních motorů ekonomiky kraje. 1. Podmínky pro další rozvoj cestovního ruchu, založeného na unikátním přírodním bohatství, historii, kultuře a dobře fungující infrastruktuře: a) Budeme propagovat Karlovarský kraj, jeho léčivé zdroje, lázeňství, přírodní krásy i zdroje, za pomoci efektivních marketingových nástrojů. b) Budeme klást větší důraz na rozvoj cestovního ruchu v programovacím období Zaměříme se na hledání a využívání dostupných zdrojů rozvoje cestovního ruchu a jejich efektivního využívání. c) Budeme intenzivně spolupracovat se subjekty a profesními sdruženími působícími v cestovním ruchu. Podpoříme projekty a aktivity subjektů ze soukromé i neziskové sféry rozvíjející cestovní ruch. d) Aktualizujeme a konkretizujeme Koncepce rozvoje cestovního ruchu v Karlovarském kraji. e) Prosadíme pravidelné monitorování podnětů od občanů, dojmů a potřeb hostů a návštěvníků. 2. Koordinace aktivit cestovního ruchu a marketingu k prezentaci destinace kraje: a) Podpoříme činnost založené Krajské destinační agentury jako zastřešující a koordinační prvek všech aktivit spojených s cestovním ruchem. b) Nastavíme a budeme kontrolovat činnost Krajské destinační agentury s důrazem na odborné zázemí. Podpoříme rovnostářský přístup, aby mohly být do Krajské destinační agentury rovnocenně zařazeny všechny místní oblasti. Rovněž budeme dbát na komplexní pokrytí celého kraje jak z pohledu území, tak z pohledu zahrnutí všech dostupných atraktivit. c) Podpoříme a budeme rozvíjet značku Živý kraj. d) Vybudujeme pozici Karlovarského kraje jako Film Friendly Location. Tento statut má velkou přidanou hodnotu pro ekonomiku regionu i prezentaci v mezinárodním měřítku. Budeme přitom úzce spolupracovat

19 se subjekty zprostředkujícími realizaci filmových produkcí a zdokonalíme prezentaci filmových lokací v regionu. e) Vybudujeme image Karlovarský Kraj 365 jako destinace s celoročním aktivním a atraktivním vyžitím, mapováním a prezentací plánovaných akcí a událostí v kraji s dostatečným předstihem. f) Budeme koordinovat a snažit se rovnoměrně rozložit návštěvnost během celého roku tak, aby byla eliminována hluchá místa, zejména mimo hlavní sezóny. Zároveň poskytneme nabídku motivující k setrvání co nejdelší dobu. 3. Tradiční lázeňství jako primární zdroj "bohatství" a znak jedinečnosti regionu a další hodnoty s potenciálem rozvoje cestovního ruchu: a) Podpoříme rozvoj činností Balneologického institutu směřujících k prokazování pozitivních účinků lázeňské léčby. b) Budeme náš region systematicky prezentovat jako region unikátní lázeňské, přírodní, kulturně-historické, sportovní a kongresové destinace v rámci spolupráce s Krajskou destinační agenturou. c) Zvýšíme úroveň poskytovaných služeb jednotnou certifikací lázeňských zařízení. d) Prosadíme proaktivní politiku kraje v oblasti úsilí o zapsání našich lázeňských měst na seznam UNESCO a podporu tomuto odvětví, které zaměstnává nejvíce obyvatel kraje. 4. Karlovarské letiště je nedílnou součástí turistické infrastruktury s velkou budoucností: a) Budeme jednat společně s dalšími regionálními letišti ČR a ministerstvem pro místní rozvoj o nástrojích podpory rozvoje a modernizace těchto letišť. b) Naplníme koncepci rozvoje letiště důrazem na přípravu a realizaci rozšíření a prodloužení vzletové a přistávací dráhy.

20 Kultura, památková péče, volný čas Kultura a péče o památky je v Karlovarském kraji dlouhodobě podceňována. Chceme, aby náš kraj nabízel kvalitní kulturu, volnočasové aktivity a byl přitažlivou turistickou destinací. 1. V prvé řadě: a) Podpoříme zápis našich tří nejvýznamnějších lázeňských měst, stejně jako důlních památek Krušnohoří, na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, což zvýší atraktivitu a mezinárodní prestiž celého regionu. b) Stanovíme priority při ochraně a záchraně kulturního dědictví, které je jednou z důležitých značek kraje. c) Určíme konkrétní kulturní akce, projekty a instituce, které si zaslouží dlouhodobou podporu kraje. 2. Zlepšíme podmínky kulturních institucí kraje: a) Zasadíme se o udržení profesionálů a zlepšení podmínek našich kulturních institucí tak, aby výdaje na kulturu nebyly vnímány jako zbytné a doplňkové, ale jako přirozená a důležitá součást krajského rozpočtu. 3. Informace a spolupráce jako základ: a) Zlepšíme spolupráci mezi obcemi a krajem v rámci kultury, památkové péče a volnočasových aktivit. b) Provedeme revizi dotačních programů v oblasti kultury a památkové péče a nastavíme jasná a srozumitelná pravidla pro žadatele. c) Zjednodušíme administraci pro spolky, které se věnují kulturním a volnočasovým aktivitám. d) Poskytneme metodickou pomoc žadatelům o dotace z krajských i jiných zdrojů. 4. Provázanost s lázeňstvím a cestovním ruchem:

21 a) Podpoříme Krajskou destinační agenturu, která by měla být v budoucnosti garantem smysluplného přerozdělování finančních prostředků získaných od státu, kraje i jednotlivých měst a obcí.

22 Sport Chceme, aby byl sport součástí života našich obyvatel, a to nejen na té nejvyšší úrovni, ale především každodenní a pravidelnou radostí ze života každého občana. 1. Sportující kraj je zdravý kraj: a) Podpoříme vrcholové, ale i regionálně významné sportovní akce s důrazem na propagaci kraje. b) Připravíme koncepci sportu Karlovarského kraje. c) Podpoříme rozvoj regionálně tradičních sportů. d) Dokončíme systém cyklostezek a spojení mezi kraji a pohraničím. 2. Kooperace při rozvoji sportu a sportovišť: a) Povedeme intenzivní dialog se sportovními oddíly v regionu a podnikateli ve sportu tak, abychom společně co nejefektivněji zajistili rozvoj a efektivitu sportovního prostředí v kraji a to i s ohledem na záměr vlády zřídit samostatné ministerstvo sportu. b) Budeme se pravidelně scházet s obcemi a řešit požadavky a problémy jejich občanů stran sportovního vyžití. c) Zaměříme se na spolupráci s Českým olympijským výborem, Českou unií sportu a jejími sportovními kluby a tělovýchovnými jednotami. 3. Podpora mládežnického sportu: a) Podpoříme rozvoj mládežnických sportovních oddílů a organizaci sportovních aktivit s důrazem na zapojení mládeže. b) Zajistíme větší finanční podporu sportu mládeže v součinnosti s Českým olympijským výborem a Českou unií sportu. c) Budeme šířit osvětu sportu a motivovat žáky i rodiče ke sportovním aktivitám prostřednictvím krajských škol. Jde o nejlepší prevenci civilizačních chorob, společensky nežádoucích aktivit a kriminality.

23 4. Podpora sportovních aktivit pro seniory a zdravotně postižené: a) Jelikož roste seniorská populace a posouvá se hranice aktivního věku, budeme věnovat pozornost rozvoje sportovišť pro seniory. b) Budeme podporovat také rozvoj sportovních aktivit pro jedince se zdravotním omezením.

24 Životní prostředí Náš kraj se nachází v území se zdravým životním prostředím. Je nutné o něj řádně a systematicky pečovat. 1. Chceme se udržitelně rozvíjet: a) Při rozhodování o řízení a dalším rozvoji zásadních přírodních lokalit kraje budeme upřednostňovat hlediska udržitelného rozvoje a budeme respektovat vůli a záměry našich obcí. b) Podporujeme ekologické zemědělství a místní produkci potravin. c) Pozornost je nutné věnovat i funkční rekultivaci ploch po těžebním průmyslu. 2. Udržíme kvalitu ovzduší: a) Podporujeme opatření k omezení spotřeby tuhých paliv včetně podpory výměny kotlů na tuhá paliva. b) Budeme důsledně sledovat, jak průmyslové podniky nakládají s nebezpečnými látkami a jaké mají havarijní plány. 3. Připravíme energetiku na 21. století: a) Podpoříme zateplování veřejných budov. b) Realizujeme moderní energetická opatření u objektů ve správě kraje a v jeho organizacích. c) Podpoříme průmyslová odvětví s nízkou spotřebou energie (například formou podpory příslušných inovačních procesů). d) Posílíme krajskou energetickou bezpečnost podporou decentralizovaných zdrojů energie. 4. Nakládání s odpady: a) Připravíme energetické využití směsného komunálního odpadu na území kraje po ukončení skládkování roku 2024.

25 b) Podpoříme separovaný sběr recyklovatelných složek komunálního odpadu. c) Odpad je drahocenná surovina. Budeme podporovat rozvoj zařízení a technologií pro zpracování a materiálové využití vytříděných a upravených odpadů. d) Budeme našim obcím poskytovat informační servis. Poslední zkušenosti s bioodpadem ukázaly, že je velmi potřebný. 5. Voda, náš poklad: a) Podpoříme opatření ke zvyšování retenčních schopností krajiny (obrana před důsledky sucha i přívalových dešťů a povodní). b) Podpoříme výstavbu a obnovu veřejných kanalizací a čistíren odpadních vod. c) Podpoříme výstavbu vodovodní infrastruktury.

Volební program STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (STAN), s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09

Volební program STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (STAN), s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 1. Vzdělání Vybudujeme kvalitní krajské školství a. Vytvoříme promyšlenou soustavu krajských vzdělávací institucí a budeme se tak podílet na přípravě fundovaných absolventů, vzdělávaných pro konkurenceschopnost

Více

Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled

Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled Strategický plán města Police nad Metují Strategická část tabulkový přehled Prioritní osa 1 (PO 1) Sociokulturní život města Strategický cíl PO 1 - Město nabízející bohaté možnosti využití volného času

Více

Váš kraj, Váš rozpočet

Váš kraj, Váš rozpočet Váš kraj, Váš rozpočet Dotazníkové šetření Váš kraj, Váš rozpočet Šetření probíhalo pro občany Jihomoravského kraje od 2.října do 7. listopadu 2012 Tři kategorie respondentů Neidentifikovaný občan Identifikovaný

Více

Váš kraj, Váš rozpočet

Váš kraj, Váš rozpočet Váš kraj, Váš rozpočet Dotazníkové šetření Váš kraj, Váš rozpočet Šetření probíhalo pro občany Jihomoravského kraje od 2.října do 7. listopadu 2012 Tři kategorie respondentů Neidentifikovaný občan Identifikovaný

Více

SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ

SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ O projektu Realizace projektu: prosinec 2013 červen 2015 Zapojeno celkem 185 z celkem 205

Více

Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy

Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období 2016 2021 Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role obce 1.1. Doprava a komunikace Zlepšení

Více

Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období zápis

Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období zápis Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období 2014 2020 zápis 13. 11. 2014 Návrh Strategických cílů, specifických cílů a opatření Pracovní skupina Rozvoj obcí Vize Ekoregion

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Volební program Starostové ProOlomoucký kraj. Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016

Volební program Starostové ProOlomoucký kraj. Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016 Volební program Starostové ProOlomoucký kraj Volební program pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2016 Živé město + Živý venkov = ŽIVÝ KRAJ Olomoucký kraj je dobrým místem k životu, kde se snoubí

Více

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí Vize Liberecký kraj je moderní atraktivní konkurenceschopný region rozvíjející se v souladu s principy udržitelného

Více

Statutární město Olomouc. Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014 2018

Statutární město Olomouc. Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014 2018 Statutární město Olomouc Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014 2018 Schválené Radou města Olomouce dne 25. března 2015 Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014 2018 Schválené

Více

Hodnocení implementace

Hodnocení implementace Hodnocení implementace Obsah: A. KONKURENCESCHOPNÉ PODNIKÁNÍ... 3 OPATŘENÍ 1.1.1 ROZVOJ INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ VČETNĚ INFRASTRUKTURY... 3 OPATŘENÍ 1.1.2 EFEKTIVNÍ SPOLUPRÁCE MEZI VŠ, VÝZKUMNÝMI ÚSTAVY A

Více

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Vznik: květen 2015 Počet členů: 27 Územní působnost: Břeclav, Bulhary, Hlohovec,

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou. Strategická část Listopad 2017

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou. Strategická část Listopad 2017 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou Strategická část Listopad 2017 Obsah 1. Stanovení cílů a priorit SCLLD......................................... 5 1.1 Stanovení vize strategie..........................................

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Aktuality z MMR. Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Aktuality z MMR. Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Aktuality z MMR Ministerstvo pro místní rozvoj Ostrava, 5. září 2018 Iniciativa Coal Regions a program RE:START 2 Další kroky MMR v podpoře iniciativy Coal Regions Probíhá

Více

Cíle krajské samosprávy. Cíle a opatření

Cíle krajské samosprávy. Cíle a opatření Cíle krajské samosprávy Cíle a opatření - Definovány v : Programovém prohlášení rady kraje Bylo přijato Radou Karlovarského kraje dne 9. 6. 2005 usnesením č. RK 444/06/05 Regionální rozvoj Cíl 1.: Podpořit

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Obsah příspěvku Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ Akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 2019-2020 Národní

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

Projekt PODPORA ODBORNÝCH PARTNERSTVÍ ZAMĚŘENÝCH NA PODPORU SENIORŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI

Projekt PODPORA ODBORNÝCH PARTNERSTVÍ ZAMĚŘENÝCH NA PODPORU SENIORŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI Projekt PODPORA ODBORNÝCH PARTNERSTVÍ ZAMĚŘENÝCH NA PODPORU SENIORŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI NÁVRHY KLÍČOVÝCH DOPORUČENÍ/CÍLŮ A OPATŘENÍ Následující doporučení vycházejí z analýz a jednání odborných koalic, které

Více

Název: Programové prohlášení Zastupitelstva městské části Brno-Židenice pro volební období 2014 2018

Název: Programové prohlášení Zastupitelstva městské části Brno-Židenice pro volební období 2014 2018 Rada městské části Brno-Židenice ZMČ 7/5 ZMČ 7/5.3 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 16. 06. 2015 Název: Programové prohlášení Zastupitelstva městské části Brno-Židenice pro

Více

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C4.00015 I je financován

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA VRCHLABÍ

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA VRCHLABÍ PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA VRCHLABÍ Zastupitelstvo města Vrchlabí předkládá občanům programové prohlášení, které obsahuje základní cíle o jejichž realizaci bude v průběhu funkčního období

Více

Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období

Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období 2016 2020 schválená usnesením Zastupitelstva města Hradce Králové č. 1017/2016 dne 29. 3. 2016 Hradec Králové věnuje dlouhodobě pozornost vytváření

Více

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Vznik: květen 2015 Počet členů: 27 Územní působnost: Břeclav, Bulhary, Hlohovec,

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ RADY MĚSTA KRNOVA 2010 2014

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ RADY MĚSTA KRNOVA 2010 2014 1 P ROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ RM 2010-2014 PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ RADY MĚSTA KRNOVA 2010 2014 Česká strana sociálně demokratická, Občanská demokratická strana a Nezávislé občanské sdružení vytvořily dohodu o

Více

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI Obsah prezentace Digitální Česko Nedotační opatření na podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací Národní plán pro gigabitovou společnost Digitální

Více

ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce. Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK

ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce. Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK ROP Severozápad Hlavní programový dokument určující priority regionu pro čerpání strukturálních fondů v programovém období 2007 2013

Více

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek Digitální ekonomika Rozsáhlá a postupná celospolečenská změna, spojená s digitalizací, internetem věcí, služeb a lidí; Nový způsob propojení

Více

Celkové agregované vyhodnocení 58,99 87,51 82,10 57,91 56,06 24,11 67,55

Celkové agregované vyhodnocení 58,99 87,51 82,10 57,91 56,06 24,11 67,55 Strategický plán města Ústí nad Labem Strategický plán města Ústí nad Labem byl schválen v prosinci 2007 zastupitelstvem města o počtu 37 členů, z toho 9 žen tj. 24%. Podrobné generové vyhodnocení cílů

Více

Programové prohlášení Rady města Hranic

Programové prohlášení Rady města Hranic Programové prohlášení Rady města Hranic pro volební období 2014-2018 Programové prohlášení Rady města Hranic na období 2014-2018 vychází ze znalosti potřeb obyvatel města, opírá se o Program rozvoje města

Více

Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role města

Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role města Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role 1.1. Doprava a komunikace 1.2. Technická infrastruktura Zlepšení stavu komunikací ve městě Snížení negativních

Více

1 PRIORITNÍ OBLASTI A OPATŘENÍ

1 PRIORITNÍ OBLASTI A OPATŘENÍ 1 PRIORITNÍ OBLASTI A OPATŘENÍ Splnění zvolených globálních a specifických cílů je podmíněno realizací řady aktivit. Jejich návrh je zpracován v následující kapitole, a to na 3 úrovních dle míry abstrakce/konkrétnosti:

Více

2008-2010 PŘÍLOHA 3: PROVÁZANOST OPATŘENÍ PRIORIT PROGRAMU S VYBRANÝMI KONCEPCEMI A PLÁNY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

2008-2010 PŘÍLOHA 3: PROVÁZANOST OPATŘENÍ PRIORIT PROGRAMU S VYBRANÝMI KONCEPCEMI A PLÁNY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Program rozvoje Královéhradeckého 2008-2010 I. Priorita Podnikání a zaměstnanost Priority / opatření PRK A) Podpora stávajících firem jako stabilizujícího prvku regionální ekonomiky a zaměstnanosti 1.

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava Koaliční partneři politické hnutí ANO 2011 (ANO), Česká strana sociálně demokratická

Více

Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace. Karlovy Vary,

Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace. Karlovy Vary, Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace Karlovy Vary, 18.3.2008 Regionální rada RS Severozápad Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad orgán, resp. právnická

Více

PRAHA. Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu

PRAHA. Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu 4.10.2012 PRAHA Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu Osnova prezentace Co se podařilo zrealizovat v oblasti podpory

Více

ROZVOJ OBCE, VÝSTAVBA A PÉČE O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

ROZVOJ OBCE, VÝSTAVBA A PÉČE O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTYSE KOMÁROV 2014-2018 Komárov 22.1. 2015 SPRÁVA A ŘÍZENÍ OBCE Budeme usilovat o čerpání finančních prostředků z evropských strukturálních fondů a dotačních titulů

Více

Podpora meziobecní spolupráce

Podpora meziobecní spolupráce Preference obcí a měst v oblasti meziobecní Ing. Marek Jetmar, Ph.D. Vedoucí odborného týmu, SMO ČR REGIONÁLNÍ ROZVOJ MEZI TEORIÍ A PRAXÍ 6 OD REGIONÁLNÍHO KE GLOBÁLNÍMU ROZVOJI 21. května 2015, Vysoká

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace ORLICKO V ROCE 2020 Pracovní verze K veřejnému připomínkovému řízení Na základě analýzy území, založené na studiu jeho sociálních, ekonomických a environmentálních charakteristik a poznatcích potřeb, přání

Více

NÁVRHOVÁ ČÁST. Zpracování Strategického plánu rozvoje města Příbram na období let

NÁVRHOVÁ ČÁST. Zpracování Strategického plánu rozvoje města Příbram na období let NÁVRHOVÁ ČÁST Zpracování Strategického plánu rozvoje města Příbram na období let 2014-2020 2014 Doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. a kolektiv PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. a 1 Dokument zpracovala

Více

Aktivity MMR ČR v rámci podpory rozvoje cestovního ruchu. Seminář Sdružení lázeňských míst České republiky 14. červen 2011, Lázně Bohdaneč

Aktivity MMR ČR v rámci podpory rozvoje cestovního ruchu. Seminář Sdružení lázeňských míst České republiky 14. červen 2011, Lázně Bohdaneč Aktivity MMR ČR v rámci podpory rozvoje cestovního ruchu Seminář Sdružení lázeňských míst České republiky 14. červen 2011, Lázně Bohdaneč Plán aktivit cestovního ruchu: - dříve Konsolidovaný plán podpory

Více

Volební program KDU-ČSL společně se starosty a živnostníky pro krajské volby 2012

Volební program KDU-ČSL společně se starosty a živnostníky pro krajské volby 2012 Volební program KDU-ČSL společně se starosty a živnostníky pro krajské volby 2012 Obsah Volební program KDU-ČSL společně se starosty a živnostníky pro krajské volby 2012... 1 Slovo úvodem... 2 Zlínský

Více

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou PROBLÉMOVÉ OKRUHY STRATEGIE OBCE MILOTICE NAD BEČVOU Z výchozí SWOT analýzy a dotazníkového šetření se jeví účelně rozčlenit slabé stránky a problémy obce Milotice nad Bečvou do pěti problémových okruhů

Více

Strategický cíl 3. Prosperita

Strategický cíl 3. Prosperita Prosperující město 3.1 Služby města pro podnikání a investice zajišťující příliv investic a podporu podnikatelských aktivit 3.2 Pracovní příležitosti bez bariér cílem zlepšit možnosti účasti na trhu práce

Více

SEZNAM STRATEGICKÝCH PROJEKTŮ

SEZNAM STRATEGICKÝCH PROJEKTŮ Příloha: 7.7 SEZNAM STRATEGICKÝCH PROJEKTŮ prosinec 2006 Příloha dokumentu: Strategie udržitelného rozvoje města Hodonín do roku 2015 a Systém strategického plánování 1 Navržený seznam projektů vychází

Více

Programové prohlášení Rady Královéhradeckého kraje

Programové prohlášení Rady Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj Rada Královéhradeckého kraje Programové prohlášení Rady Královéhradeckého kraje pro volební období 2008-2012 Pivovarské náměstí 1245 500 03 Hradec Králové tel.: 495 817 222 fax: 495

Více

Řešení. Východiska řešení. Rizika

Řešení. Východiska řešení. Rizika Podpora ze strukturálních fondů EU jako významný faktor rozvoje českých podniků Operační program Podnikání a Inovace podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období Ing. Pavel

Více

3. Výdaje Olomouckého kraje na rok 2019 b) Dotační programy / tituly

3. Výdaje Olomouckého kraje na rok 2019 b) Dotační programy / tituly 3. Výdaje Olomouckého kraje na rok 2019 b) Dotační programy / tituly Odbor UZ ORJ 1 2 3 4 5 6 7=6/4 Odbor strategického rozvoje kraje 8 36 325 46 325 63 550 174,95 Program na podporu podnikání 2019 675

Více

Strategický plán ekonomického rozvoje statutárního města Karviná. Podrobné generové vyhodnocení cílů strategického plánu

Strategický plán ekonomického rozvoje statutárního města Karviná. Podrobné generové vyhodnocení cílů strategického plánu Strategický plán ekonomického rozvoje statutárního města Karviná Strategický plán ekonomického rozvoje statutárního města Karviná byl schválen 22. 1. 2008 a aktualizován v roce 2011 zastupitelstvem v počtu

Více

(Pod)Oblast podpory Oblast intervence Oprávněný žadatel Ukončení příjmu Další informace

(Pod)Oblast podpory Oblast intervence Oprávněný žadatel Ukončení příjmu Další informace DO 48-52 last minute 9.1. 7:19 PM Stránka 48 48 Operační program (Pod)Oblast podpory Oblast intervence Oprávněný žadatel Ukončení příjmu Další informace /Program/GS (registrační) žádostí Finanční mechanismus

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO ČESKÁ REPUBLIKA 2014-2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Stanislav Rataj Ústí nad Labem 20. 11. 2014 Obsah prezentace kohezní politika EU a Cíl 2:

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Pardubickým krajem

Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Pardubickým krajem Partnerství pro rozvoj cestovního ruchu na území Pardubického kraje Základní informace o významu a aktivitách nově vznikající Destinační společnosti Východní Čechy Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační činnosti Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci na období

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační činnosti Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci na období Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační činnosti Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci na období 2016-2020 LIBEREC, listopad 2015 Obsah Úvod...3 I. Prioritní

Více

Školství MAS Region HANÁ

Školství MAS Region HANÁ Školství MAS Region HANÁ VIZE Materiální vybavení škol odpovídající 21. století, kvalitní pracovní podmínky pro pedagogy k zajištění moderní výuky, zlepšení podmínek i pro nepedagogické pracovníky škol.

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění. Ústecký kraj Zasedání

Více

Intervenční logika projektu Fond malých projektů INTERREG V-A Slovenská republika - Česká republika

Intervenční logika projektu Fond malých projektů INTERREG V-A Slovenská republika - Česká republika Intervenční logika projektu Fond malých projektů INTERREG V-A Slovenská republika - Česká republika Předmětné aktivity byly definovány s ohledem na jejich očekávaný příspěvek k naplnění cílů projektu a

Více

Aktualizace KPS, oblast podnikání

Aktualizace KPS, oblast podnikání Připraveno pro: Oblastní hospodářská komora Aktualizace KPS, oblast podnikání Datum: Místo: Předkládá: 2011-11-23 Hotel Vitality Vendryně Ing. Marian Razima, HRAT, s.r.o. Aktualizace KPS, oblast podnikání

Více

Strategický plán obce Vráto na období

Strategický plán obce Vráto na období Strategický plán obce Vráto na období 2014 2018 Vráto Vráto 20 370 01 IČ: 00 581 950 1 Obsah....2 1. Historie obce... 3 2. Současnost... 3 3. Památky... 3 4. Tvorba strategického plánu... 4 5. SWOT analýza

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst. 28. dubna 2012, České Budějovice

Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst. 28. dubna 2012, České Budějovice Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst 28. dubna 2012, České Budějovice Vývoj HDP v KV kraji V polovině 90 let patřil KV kraj k bohatším krajům V dalších letech ale

Více

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020 PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, OPS 2014-2020 Ing Iveta Kopcová MAS Uničovsko ops projektový manažer Medlov, 1282014 Obsah prezentace 1 Zdroje informací ke strategické

Více

Seznam dotačních titulů Olomouckého kraje pro rok 2016 aktualizace k

Seznam dotačních titulů Olomouckého kraje pro rok 2016 aktualizace k Seznam dotačních titulů Olomouckého kraje pro rok 2016 aktualizace k 2. 6. 2016 A) Dotační programy vyhlašované dle schváleného vzorového dotačního programu Program památkové péče v Olomouckém kraji se

Více

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Organizace je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Manažer kvality Vzdělávací modul nabízí vzdělávání pro oblast managementu

Více

MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů

MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů Představení SMS ČR Doba realizace projektu: 09/2014 11/2015 Realizátor projektu: SMS ČR Financování: OP Lidské zdroje a zaměstnanost Cíl projektu

Více

Základní priority programu koaliční spolupráce v orgánech města Heřmanův Městec v období 2014 2018

Základní priority programu koaliční spolupráce v orgánech města Heřmanův Městec v období 2014 2018 Příloha č. 2 Základní priority programu koaliční spolupráce v orgánech města Heřmanův Městec v období 2014 2018 mezi sdružením Heřmani, spolkem Živé město a spolkem Herout (dále v textu nazývány jen jako

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, příspěvková organizace Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01092016 Verze: 1.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument

Více

NNO. obcí. MSPaŽ 167 MAS. 55% obyvatel ČR. 82% území ČR. v Národní sítí

NNO. obcí. MSPaŽ 167 MAS. 55% obyvatel ČR. 82% území ČR. v Národní sítí 82% území ČR 2790 MSPaŽ 2159 NNO 167 MAS v Národní sítí 5401 obcí 55% obyvatel ČR Strana 2/5 Místní akční skupiny, které sdružuji v České republice více jak 7500 na venkově žijících a pracujících aktivních

Více

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2012 1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA 1.1 Profilace a diverzifikace studijních programů koordinaci přijímacích

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Ing. Aleš Calábek, MBA GHC regio s.r.o.

Ing. Aleš Calábek, MBA GHC regio s.r.o. Ing. Aleš Calábek, MBA GHC regio s.r.o. Veřejné projednání integrované strategie rozvoje území Šternberk 15. 1. 2014 1. Úvod 2. SWOT analýza území 3. Dotazníkové šetření 4. Akční plán Následující SWOT

Více

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP 1 Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP KLÍČOVÁ TÉMATA Polytechnické vzdělávání Čtenářská a matematická gramotnost Kariérové poradenství 2 KAP Implementační projekty aktivity

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21. Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého města a MA21

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21. Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého města a MA21 2018 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21 Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého a MA21 Plán zlepšování je základním pracovním nástrojem koordinátora. Obsahuje souhrnný

Více

Integrovaná strategie rozvoje MAS Pobeskydí pro období 2014-2020

Integrovaná strategie rozvoje MAS Pobeskydí pro období 2014-2020 Integrovaná strategie rozvoje MAS Pobeskydí pro období 2014-2020 Veřejné projednání návrhu 4.9.2014 Projekt Integrovaná strategie rozvoje území v působnosti MAS Pobeskydí je financován Moravskoslezským

Více

STRATEGIE RE:START AKTUALIZACE AKČNÍHO PLÁNU

STRATEGIE RE:START AKTUALIZACE AKČNÍHO PLÁNU STRATEGIE RE:START AKTUALIZACE AKČNÍHO PLÁNU Konzultační den KVK 14. 8. 2018 Úřad zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK Realizace a aktualizace Akčního plánu Harmonogram AKTUALIZACE AKČNÍHO PLÁNU ZDROJE NÁMĚTŮ

Více

Regionální operační program Jihozápad

Regionální operační program Jihozápad Regionální operační program Jihozápad Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Dostupnost center... 2 Prioritní osa 2 - Stabilizace a rozvoj měst a obcí... 4 Prioritní

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu Sekce fondů EU, VaVaI a investičních pobídek 13. 14. června 2016, Ústí nad Labem Strategie

Více

Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi, Praha, 18. 11. 2014 Obsah prezentace 1. Základní informace o programech Evropské

Více

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje 2014-2020 Strategie regionálního rozvoje ČR pro období 2014 2020 (SRR) je základním koncepčním dokumentem v oblasti regionálního rozvoje. Dle

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

STRATEGIE NKÚ

STRATEGIE NKÚ STRATEGIE NKÚ 2018 2022 KVĚTEN 2018 STRATEGIE NKÚ NA OBDOBÍ 2018 2022 SÍLA JE V DATECH Posláním NKÚ je poskytovat objektivní informace o hospodaření státu s veřejnými penězi parlamentu, vládě, ale i široké

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter 20.10.2011 CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA? Místní komunitní skupina působící na definovaném území,

Více

Strategický plán rozvoje města Třeboň

Strategický plán rozvoje města Třeboň MĚSTO TŘEBOŇ Strategický plán rozvoje města Třeboň 2008-2020 Verze 11.9.2008 Příloha č. 1 Shrnutí návrhové části Strana 1 Prioritní osa 1 Třeboň aktivní a komunikující město pro občany Třeboně, Třeboňska

Více

Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU

Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU Strategie udržitelného rozvoje obce Křižánky VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU Praha 10.května 2012 L 1 STRATEGICKÝ POZIČNÍ DOKUMENT OBCE PRO PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 20 2 CO NÁS TRÁPÍ? CO POTŘEBUJEME? Postrádáme

Více

Jak na peníze z Evropské unie?

Jak na peníze z Evropské unie? Regionální operacní program pro Strední Cechy 2007-2013 Jak na peníze z Evropské unie? V období 2007-2013 je pro Českou republiku připraven z Evropské unie balíček peněz v objemu asi 750 mld. Kč. Česká

Více

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 XVIII. celostátní finanční konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 Základní informace o OP VVV Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR intervence

Více

*OBSAH PREZENTACE. 1) Evropské dotace v novém programovacím období. 2) Nástroj ITI. 3) Hradecko-pardubická aglomerace

*OBSAH PREZENTACE. 1) Evropské dotace v novém programovacím období. 2) Nástroj ITI. 3) Hradecko-pardubická aglomerace * *OBSAH PREZENTACE 1) Evropské dotace v novém programovacím období 2) Nástroj ITI 3) Hradecko-pardubická aglomerace 2 *EVROPSKÁ POLITIKA 2014-2020 STRATEGIE EVROPA 2020 Inteligentní růst» rozvíjet ekonomiku

Více

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Zvyšování kvality ve vzdělávání v Olomouckém kraji v rámci oblasti podpory 1.1 Operačního programu Vzdělávání

Více

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Rozvoj venkova Olomouckého kraje Charakteristika Olomouckého kraje Nástroje rozvoje venkova

Více

Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města. Bílovec a Studénka

Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města. Bílovec a Studénka 20. 3. 2018 Společné setkání firem s vedením MSK kraje a města Bílovec a Studénka Priority v MSK 2016-2024 Podpora a propojení vzdělávání, podnikání a zaměstnanosti Dokončení hospodářské transformace

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020 Výstupy z jednání pracovní skupiny MAS Bohumínsko SPOLEČNOST, 6. srpna 2013 od 15,30h v Petrovicích u Karviné Příprava Integrované strategie území MAS Bohumínsko - Strategický pilíř SPOLEČNOST Tento strategický

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 2. října 2018 Akademický senát FZS TUL schválil dne 10.

Více

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky... 2 Prioritní osa 2 - Podpora vstupu

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období 2014-2020 Příloha č. 36 Analýza Příloha č. 36 Analýza Cílem této analýzy je definovat realizace SCLLD MAS 21 a kvantifikovat pravděpodobnost

Více

Evropské fondy na MPSV ČR

Evropské fondy na MPSV ČR Evropské fondy na MPSV ČR Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. vrchní ředitel sekce fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Olomouc 25.7.2012 MPSV a evropské fondy 2007-2013 MPSV je v období 2007 2013:

Více