DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE"

Transkript

1 DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE Význam hnojení ovocných kultur draslíkem Pěstování ovoce má v Českých zemích dlouholetou tradici. Podle posledních zpráv jeho výměra dosahuje ha, z toho přes 9000 ha tvoří jabloně. Současný stav a pěstitelská úroveň ovšem není uspokojivá a s ní souvisí i nedostatečná úroveň výživy.

2 Výživa a hnojení ovocných kultur představuje velmi složitý proces, do kterého zasahuje celá řada faktorů. Ovocné kultury se svými nároky a vlastnostmi výrazně liší od jednoletých plodin. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že: Rostou mnoho let na stejném místě, Přijímají živiny z velkého objemu půdy a z různých hloubek, Některé druhy vytvářejí základ úrody v předcházejícím roce (diferencují květní pupeny), Potřebné živiny nelze zapravovat do prostoru kořenového systému každoročně. Z bilance odběru živin ovocnými kulturami vyplývá, že ze všech hlavních biogenních prvků jsou nejnáročnější na draslík. Jeho průměrný obsah v plodech je 1,7 x vyšší než dusíku, 7,5x vyšší než fosforu, 8x vyšší než vápníku a 17 x vyšší než hořčíku. Proto je draslík třeba považovat za živinu, která významně ovlivňuje výnos ovoce, jeho nutriční hodnotu a kvalitu a věnovat zvýšenou pozornost hnojení touto živinou.

3 Draslík v půdě Dynamika draslíku v půdách ovocných sadů a tím i zásobování ovocných kultur touto živinou, je určena v minerálních půdách převážně uvolňováním z půdní zásoby do půdního roztoku a ke kořenům stromů a keřů. Protože kořeny mohou přijímat draslík bezprostředně z půdního roztoku, který však v průměru obsahuje pouze 4 37 kg K.ha -1, má uvolňování draslíku mimořádný význam pro zásobování ovocných stromů a keřů touto živinou. Rozdělení zásob půdního draslíku v půdách ovocných sadů je do následujících forem: 1. Draslík vodorozpustný je součástí půdního roztoku a tvoří pohotovou zásobu přijatelného K pro rostliny. Představuje v půdě především rozpustné draselné soli (KCl, K 2 SO 4, KNO 3, K 2 CO 3 a pod.). Přitom tato forma K představuje pouze velmi malý podíl z výměnného draslíku (1 10 %) a tvoří část draslíku využitelného rostlinami. 2. Draslík výměnný představuje podíl půdního draslíku vázaný na půdních koloidech a vytváří hlavní zásobu přijatelného draslíku rostlinám. Jeho množství velmi kolísá a závisí na druhu a složení půdy, stupni zvětrávání, ph půdy a vodním režimu a z velké části na hnojení draselnými hnojivy. Výměnný draslík představuje pouze 0,8 3 % z celkového K v půdě. Pro výživu rostlin má mimořádný význam. Při nasycení sorpčního komplexu draselnými ionty je třeba mít na zřeteli relace k ostatním kationtům, zejména hořčíku. Při vysokém obsahu K dochází k depresi příjmu Mg. Proto by měl být poměr Mg : K přibližně 3:1. 3. Draslík nevýměnný tvoří více než 95 % z veškerého draslíku v půdě. Není přístupný pro rostliny a patří sem draslík pevně vázaný v krastalové mřížce silikátových minerálů, fixovaný a organicky vázaný draslík. Klesne-li podíl draslíku z celkové kationtové výměnné kapacity půdy pod 2 %, stává se tato živina pro ovocné dřeviny limitující pro kvalitu a při hlubším poklesu i pro kvantitu produkce. Naopak při vzestupu podílu nad 5 % hrozí zhoršení příjmu hořčíku a vápníku. Při porovnání výsledků dvou posledních cyklů agrochemického zkoušení půd v ČR vyšlo najevo, źe se obsah přístupného draslíku v půdách sadů snižuje. Konkretně se jedná o hodnotu 31 mg K.kg -1 Význam draslíku v metabolismu ovocných kultur Draslík je v ovocných kulturách zastoupen pouze v iontové formě. Není stavebním prvkem organických látek. V rostlině je velmi nestabilní. Má důležité fyziologické funkce, ve kterých nemůže být zastoupen jinými kationty. Produkční schopnost rostlin, jejich odolnost i kvalita ovoce jsou úrovní draselné výživy výrazně ovlivňovány. Negativně se projevuje nedostatečná i nadměrná výživa draslíkem.

4 U ovocných kultur plní draslík následující významné funkce: aktivuje četné enzymatické reakce, má výrazný vliv na hospodaření s energií, zvyšuje čistý výkon fotosyntézy, zvyšuje odolnost stromů a keřů proti mrazu, vláhovému deficitu, chorobám a škůdcům, plní funkci při otevírání a zavírání průduchů změnami osmotického tlaku, rostliny lépe překonávají vodní stres, ovlivňuje využití přijatého dusíku (syntéza bílkovin), ovlivňuje tvorbu a kvalitu plodů, jejich skladovatelnost, podporuje syntézu vitamínu C v plodech, zvyšuje odolnost vůči mrazu, má pozitivní vliv na vyzrávání dřeva a růst výhonů, podporuje syntézu sacharidů a kyselin, čímž ovlivňuje chu ové vlastnosti ovoce příznivě ovlivňuje pevnost dužniny u bobulovin.

5 Příznaky nedostatku draslíku u ovocných kultur Přiměřený růst ovocných dřevin a zdravá listová zeleň svědčí o harmonické výživě. Disproporce ve výživě se projevují specifickými příznaky, které je možné do určité míry identifikovat podle vizuálních symptomů. Příznaky nedostatku draslíku je možno pozorovat v případě, když v listech jádrovin klesne obsah K pod 0,5 % a v listech peckovin se sníží pod 1 %. K typickým příznakům deficience K patří: rozpad chlorofylu v listech, okrajová nekróza listů, vodnaté skvrny na listech, předčasný opad listů, drobné a špatně vybarvené plody, snížená syntéza cukrů, aromatických látek a špatné chu ové vlastnosti, náchylnost k vadnutí, snížená skladovatelnost ovoce. Tab. 1 Odběr živin ovocnými druhy v období plné plodnosti (kg.ha -1 ) Ovocný druh N P K Jabloně Hrušně Třešně Višně Švestky Broskvoně Rybíz Angrešt Jahodník Hnojení ovocných kultur draslíkem Problematika hnojení ovocných kultur je značně široká, což vyplývá z jejich rozdílných nároků na draslík, stáří stromů a keřů, plodnosti a odrůdových zvláštností. Ovocné kultury mají k dispozici delší období pro příjem živin a vytvářejí si určité zásoby v kořenech, kůře a dřevě pro následující vegetační období. Vzhledem k tomu, že značná část kořenů ovocného stromu přrijímá živiny ze starších zásob a z hlubších půdních vrstev, klade se důraz na přípravu půdy a její optimální vyhnojení již před založením ovocného sadu. Vychází se z výsledků AZP a hladina draslíku se upravuje do hloubky 40 cm.

6 Tab. 2 Obsah draslíku v půdách ovocných sadů podle Mehlicha III Obsah Draslík (mg.kg -1 ) půda lehká střední těžká nízký do 100 do 125 do 180 vyhovující dobrý vysoký velmi vysoký nad 500 nad 560 nad 680 Pohyblivost draslíku v půdě je omezena a navíc důležitou roli hraje vzájemný poměr K : Mg. Pokud jsou k dispozici výsledky AZP, dosycuje se půda osminásobkem roční dávky draslíku na výnosovou úroveň I (u jádrovin do 5 t.ha -1, u peckovin do 3 t.ha -1 ) a devítinásobkem ročního normativu hořčíku (tab. 3).

7 Tab. 3 Roční normativy draslíku a hořčíku pro ovocné kultury Obsah živiny v půdě kg.ha -1 K Mg nízký vyhovující dobrý vysoký 0 0 Aby vysázené stromy dobře rostly, je třeba živiny promíchat v celém profilu a docílit vyplavení škodlivého balastu do mimokořenové zóny. Toho se docílí několikanásobným zpracováním půdy ve dvouletém období přípravy pozemku. Pokud byla půda v sadu vyhnojena draslíkem před jeho založením na optimální hladinu, potom se v období po výsadbě a během celé doby plodnosti ovocných stromů uplatňuje tzv. nahrazovací systém hnojení, který spočívá v aplikaci pouze takového množství draslíku, které se odčerpá výnosem (listy, dřevo, plody), čímž se udržuje obsah K v půdě na požadované úrovni (tab. 4). Tab. 4 Dávky hlavních živin pro ovocné kultury (kg.ha -1 ) Ovocný Do poč. plodnosti Na poč. plodnosti V plné plodnosti druh N P K N P K N P K Jádroviny Peckoviny Bobuloviny Pro dosažení kvalitní produkce ovoce se doporučuje zejména síranová forma draselných hnojiv. To platí zvláště pro bobuloviny, které jsou citlivé na chlór. Na půdách s deficitem hořčíku by měla být aplikována draselná hnojiva s obsahem tohoto prvku. Při použití draselných hnojiv s chlórem je bezpodmínečně nutné aplikovat tato hnojiva rovnoměrně v podzimním období, aby se chloridový iont během zimy přemístil do hlubších půdních vrstev. Přitom za suchého období je tento proces omezován. K přihnojování ovocných kultur během vegetačního období se nedoporučují draselná hnojiva s chlórem, protože může dojít ke zvýšení koncentrace iontů v půdním roztoku.

8 Autor: Doc. ing. Jaroslav Hlušek, CSc., Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav agrochemie a výživy rostlin Zemědělská, 613 Brno International Potash Institute Coordinator Central & Eastern Europe CH-4001 Basel/Switzerland P.O. Box 1609 Phone: /23/24, Telefax: ipi@ipipotash.org Website:

Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny

Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny Význam draslíku při pěstovánĺ zeleniny Výměra orné půdy s nedostatečnou zásobou přístupného draslíku se v České republice zvětšuje. Zatímco

Více

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K 1 2 3 Ohled na Stáří rostliny Vegetační fáze Typ podnože Druh, odrůda Agrotechnika Agrotechnika - zatravnění nebo úhor? 1 2 3 Černý

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

Výživa a hnojení ovocných rostlin

Výživa a hnojení ovocných rostlin Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 Výživa a hnojení ovocných rostlin Stanislav Boček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU, státním rozpočtem

Více

Stav půd v ovocných sadech, jejich výživa a hnojení

Stav půd v ovocných sadech, jejich výživa a hnojení Školení za účelem rozšíření znalostí o systému integrované produkce ovoce podle 12 odst. 5 písm. i) nařízení vlády č. 75/2015 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálně - klimatických opatření Ústřední

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZZV19 Číslo materiálu 19

Více

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek Mendelova univerzita v Brně Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU Ing. Petr Babiánek Školitel: doc. Ing. Pavel

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 1 1 U k á z k a k n i h

Více

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III Hnojení P, K, Mg Aplikace fosforečných hnojiv bývá realizována zpravidla současně s hnojivy draselnými a hořečnatými prostřednictvím směsí jednosložkových

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů Z Ú Z K Ú šeb í a zku ntroln dní ko e tř s Ú ký ěděls v zem ní ústa Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů AZZP Hlavní principy Zjišťování

Více

draslík Draslík V rostlinách

draslík Draslík V rostlinách ivinami (tzv. stará p dní síla ) p sobí pfii vhodném chemismu p dy mnohem efektivn ji, ne jednorázové korekce disproporcí vª ivného stavu p dy vysokªmi dávkami hnojiv. Hnojením, ale i dalπími agrotechnickªmi

Více

Jméno:... Akademický rok:...

Jméno:... Akademický rok:... P R O J E K T H N O J E N Í Jméno:... Akademický rok:... I. Zadání projektu č.:... Hon Výměra Půdní podmínky AZP (ppm) N min na Výnos č. ha jaře v t/ha BPEJ půdní půdní druh ph KCl P K ornici typ 1 2 3

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce zemědělských vstupů Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2008-2013 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc. vedoucí

Více

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se živiny (kg.ha -1 ) živiny (kg.ha -1 ) Jak působí hnojivo NP 26-14 a listová aplikace hořčíku hnojivem Magnitra-L na výnos a kvalitu jarního ječmene? Dr.Hřivna,Luděk.-prof.Richter, Rostislav, MZLU Brno.

Více

VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU

VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU Karel KLEM Agrotest fyto, s.r.o. VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU Materiál a metodika V lokalitě s nižší půdní úrodností (hlinitopísčitá půda s nízkým obsahem

Více

Diagnostika dřevin pomocí analýzy šťávy listů

Diagnostika dřevin pomocí analýzy šťávy listů Diagnostika dřevin pomocí analýzy šťávy listů Ing. Zbyněk Slezáček, MSc. Gramoflor Školkařské dny Svazu školkařů ČR 14.-16.1.2013 Skalský Dvůr Diagnostika dřevin pomocí analýzy šťávy listů Rychlý a komplexní

Více

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a hnojení plodin Spotřeba minerálních hnojiv v ČR 120

Více

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských zkoušek ÚKZÚZ Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Zacílení prezentace Hlavní trendy hospodaření v ČR Osevní sledy ideál versus realita

Více

DOKONČENÍ PŘÍJEM ŽIVIN

DOKONČENÍ PŘÍJEM ŽIVIN DOKONČENÍ PŘÍJEM ŽIVIN Aktivní příjem = příjem vyžadující energii, dodává ji ATP (energie k regeneraci nosičů) Pasivní příjem = příjem na základě elektrochemického potenciálu (ve vnitřním prostoru převažuje

Více

J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně

J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Hospodaření zemědělce v krajině a voda J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně lestina@vurv.cz tel. 737 233 955 www.vurv.cz ZEMĚDĚLSTVÍ A VODA Zemědělská výroba má biologický

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2005-2010 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc.

Více

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin Č.j. UKZUZ 025902/2019 Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, se sídlem v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení výživy rostlin Sledování vlivu stupňované

Více

Představení nové technologie

Představení nové technologie Stimulátor biologické aktivity rhizosféry Představení nové technologie 18. červenec 2014 Co je explorer? Jedná se o granulát s biostimulačním efektem Rostlinné biostimulanty jsou výrobky, které obsahují

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce úřední kontroly Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2006-2011 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc. vedoucí

Více

Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu

Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu Úvod V projektu Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2004-2009 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc.

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí 2007 2012 Sekce úřední kontroly Brno,

Více

DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU

DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU Karel KLEM, Jiří BABUŠNÍK, Eva BAJEROVÁ Agrotest Fyto, s.r.o. Po předplodině ozimé

Více

Rukopis nalezený v Akkonu P. Coelho

Rukopis nalezený v Akkonu P. Coelho Pane, zázrak vezdejší dej nám dnes. Tak jako na vrchol hory vedou různé cesty, mnoha cestami můžeme dosáhnout i svého cíle. Dej ať poznáme tu jedinou, kterou má smysl se dát tu, kde se projevuje láska.

Více

ROZKLAD SLÁMY. František Václavík PRP Technologies Srpen Produkce živin na farmě Rostlinná výroba. VÝNOS v t/ha N P 2

ROZKLAD SLÁMY. František Václavík PRP Technologies Srpen Produkce živin na farmě Rostlinná výroba. VÝNOS v t/ha N P 2 ROZKLAD SLÁMY František Václavík PRP Technologies Srpen 2016 Produkce živin na farmě Rostlinná výroba PLODINA VEDLEJŠÍ PRODUKT OBSAH ŽIVIN v % PRODUKCE ŽIVIN v kg/ha DRUH VÝNOS v t/ha N P 2 O 5 K 2 O N

Více

Charakteristika jednotlivých užitkových

Charakteristika jednotlivých užitkových Živá neživá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 6 Ovocnictví Ing. Jedličková Helena Mgr. Hiklová Ivana Úvod: Obsah Základní charakteristika ovocných rostlin

Více

Variabilita půdních vlastností a aplikace zásobního hnojení v precizním zemědělství. Vojtěch Lukas a kolektiv

Variabilita půdních vlastností a aplikace zásobního hnojení v precizním zemědělství. Vojtěch Lukas a kolektiv Variabilita půdních vlastností a aplikace zásobního hnojení v precizním zemědělství Vojtěch Lukas a kolektiv Úvod Lokálně cílené hospodaření / precizní zemědělství je moderní způsob hospodaření, které

Více

VYPLAVOVÁNÍ ŽIVIN Z PŮDY PRŮSAKOVÝMI VODAMI V OBLASTI SEČE

VYPLAVOVÁNÍ ŽIVIN Z PŮDY PRŮSAKOVÝMI VODAMI V OBLASTI SEČE Vč. sb. přír. Práce a studie, 15 (2008): 1724 ISSN 12121460 VYPLAVOVÁNÍ ŽIVIN Z PŮDY PRŮSAKOVÝMI VODAMI V OBLASTI SEČE Soil nutrients leaching by percolation water in the Seč area Jiří TŮMA, Lucie KLAUDYOVÁ

Více

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY JABLONĚ Svými nároky na klimatické podmínky jabloně patří mezi velmi plastické ovocné druhy. Tato plasticita je dána širokým sortimentem pěstovaných odrůd

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 04/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 17.3. Podpora z přírodyp rody Jarní přírodní výživa celé zahrady Nezapomeň Výživa pokojových kyselomilných

Více

Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou

Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou publikaci, která by přehledně shrnovala hlavní abiotické a biotické poruchy ječmene ozimého a jarního, určeného jak pro sladovnické tak krmné účely. Sladovnický

Více

V platném rozhodnutí o povolení je u indikace okrasné rostliny (skvrnitosti listů, rzi, pravé plísně (oomycety) uvedená koncentrace 0,07 % (0,7 kg/ha)

V platném rozhodnutí o povolení je u indikace okrasné rostliny (skvrnitosti listů, rzi, pravé plísně (oomycety) uvedená koncentrace 0,07 % (0,7 kg/ha) Errata: o Delan 700 WDG, číslo povolení 4182-4: v indikační tabulce (str. 122) je u indikace okrasné rostliny (skvrnitosti listů, rzi, pravé plísně (oomycety) v sloupci dávka na ha chybně uvedená koncentrace

Více

7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů

7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů (platí od 151. 8. 2014 do 14. 8. 2017) 377/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv ve znění vyhlášky č. 131/2014 Sb. a vyhlášky č. 229/2017 Sb. 7 Používání hnojiv,

Více

Nádherné akvarijní rostliny díky perfektně nastavené péči. Systémová péče o rostliny

Nádherné akvarijní rostliny díky perfektně nastavené péči. Systémová péče o rostliny Nádherné akvarijní rostliny díky perfektně nastavené péči Systémová péče o rostliny sera péče o rostliny Vyvážený a kompletní systém pro individuální a účinnou péči o rostliny sera florena pro vodní rostliny,

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornajdelrvd) IV.

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornajdelrvd) IV. IV. Platné znění části vyhlášky č. 377/2013 Sb., o skladování a způsobu používání hnojiv, ve znění vyhlášky č. 131/2014 Sb., s vyznačením navrhovaných změn *** 7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů

Více

11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku

11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku 11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku = kapitola,,jak poznáme nedostatek které živiny a jak a čím hnojíme - Diagnostika nedostatku: o Vizuální o Chemická analýza biomasy o Histologické a biochemické

Více

a) pevná fáze půdy jíl, humusové částice vážou na svém povrchu živiny v podobě iontů

a) pevná fáze půdy jíl, humusové částice vážou na svém povrchu živiny v podobě iontů Otázka: Minerální výživa rostlin Předmět: Biologie Přidal(a): teriiiiis MINERÁLNÍ VÝŽIVA ROSTLIN - zahrnuje procesy příjmu, vedení a využití minerálních živin - nezbytná pro život rostlin Jednobuněčné

Více

Transport živin do rostliny. Radiální a xylémový transport. Mimokořenová výživa rostlin.

Transport živin do rostliny. Radiální a xylémový transport. Mimokořenová výživa rostlin. Transport živin do rostliny Radiální a xylémový transport. Mimokořenová výživa rostlin. Zóny podél kořene, jejich vztah s anatomií a příjmem živin Transport iontů na střední vzdálenosti Radiální transport

Více

STANOVENÍ OBSAHŮ PŘÍSTUPNÝCH MIKROELEMENTŮ V PŮDÁCH BMP. Šárka Poláková

STANOVENÍ OBSAHŮ PŘÍSTUPNÝCH MIKROELEMENTŮ V PŮDÁCH BMP. Šárka Poláková STANOVENÍ OBSAHŮ PŘÍSTUPNÝCH MIKROELEMENTŮ V PŮDÁCH BMP Šárka Poláková Přístupné mikroelementy Co jsou mikroelementy a jaká je jejich funkce v živých organismech Makrobiogenní prvky (H, C, O, N) Mikrobiogenní

Více

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Minerální výživa na extrémních půdách Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Procesy vedoucí k acidifikaci půd Zvětrávání hornin s následným vymýváním kationtů (draslík,

Více

Váš rádce ORGANICKÉ HNOJENÍ

Váš rádce ORGANICKÉ HNOJENÍ Váš rádce ORGANICKÉ HNOJENÍ Péče o rostliny začíná vhodným nezávadným hnojením Pro normální zdravý růst a vývin potřebují rostliny základní živiny, které se nazývají biogenní, to znamená životodárné. Je

Více

Odběr rostlinami. Amonný N (NH 4 )

Odběr rostlinami. Amonný N (NH 4 ) Složka N do půdy N z půdy Spady Export Atmosférický dusík Minerální hnojiva Stájová hnojiva Fixace N Organický dusík Rostlinné zbytky Amonný N + (NH 4 ) Odběr rostlinami Volatilizace Nitrátový N - (NO

Více

Vliv kompostu na kvalitu půdy

Vliv kompostu na kvalitu půdy Okruh IV Vliv kompostu na kvalitu půdy Ing. Lucie Valentová, Ph.D. Ing. Květuše Hejátková ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Proč se zabývat BIODEGRADABILNÍM MATERIÁLEM Ochrana životního

Více

Jednotné pracovní postupy ÚKZÚZ Analýza půd I 4. vydání Brno 2016 ÚPRAVA VZORKŮ PŮD PRO ANALÝZU REPREZENTATIVNÍ ZMENŠOVÁNÍ VZORKU

Jednotné pracovní postupy ÚKZÚZ Analýza půd I 4. vydání Brno 2016 ÚPRAVA VZORKŮ PŮD PRO ANALÝZU REPREZENTATIVNÍ ZMENŠOVÁNÍ VZORKU Číslo postupu ÚKZÚZ ÚVOD NÁZEV KAPITOLY/Název postupu ZÁKLADNÍ LITERATURA TECHNICKÉ POZNÁMKY ÚPRAVA VZORKŮ PŮD PRO ANALÝZU TEORIE VZORKOVÁNÍ REPREZENTATIVNÍ ZMENŠOVÁNÍ VZORKU ZMENŠOVÁNÍ VELIKOSTI ČÁSTIC,

Více

Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech

Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech Odhady sklizně ovoce (bez jahod) k 15.6.2013, které byly zpracovány Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) Brno, ukazují, že

Více

Fyziologie rostlin - maturitní otázka z biologie (3)

Fyziologie rostlin - maturitní otázka z biologie (3) Otázka: Fyziologie rostlin Předmět: Biologie Přidal(a): Isabelllka FOTOSYNTÉZA A DÝCHANÍ, VODNÍ REŽIM ROSTLINY, POHYBY ROSTLIN, VÝŽIVA ROSTLIN (BIOGENNÍ PRVKY, AUTOTROFIE, HETEROTROFIE) A)VODNÍ REŽIM VODA

Více

Použití a evidence hnojiv

Použití a evidence hnojiv Použití a evidence hnojiv Používání hnojiv, pomocných látek, upravených kalů a sedimentů v souladu se zákonem o hnojivech, zákonem o odpadech, zákonem o ochraně zemědělského půdního fondu; při jejich používání

Více

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu Kompost patří k nejstarším a nejpřirozenějším prostředkům pro zlepšování vlastností půdy. Pro jeho výrobu jsou zásadní organické zbytky z domácností, ze zahrady atp. Kompost výrazně přispívá k udržení

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška

Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška Petr Škarpa Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin 9. 3. 2015 Struktura habilitační přednášky: I. Odborná část Úvod, půdní

Více

Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, )

Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, ) Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, ) Směs převážně jílových minerálů Vysoké sorpční schopnosti Obsahuje Mg Doplněk různých substrátů,

Více

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Přednáška: Ing. Pavel Kasal, Ph.D. Příprava půdy technologií odkamenění, výživa a závlahy brambor. Datum: 19.3.2015 od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Inovace studijních programů

Více

Kořenový systém plodin a využití zásoby vody v půdním profilu - význam pro zemědělskou praxi

Kořenový systém plodin a využití zásoby vody v půdním profilu - význam pro zemědělskou praxi Sucho a degradace půd v České republice - 214 Brno 7. 1. 214 Kořenový systém plodin a využití zásoby vody v půdním profilu - význam pro zemědělskou praxi J. Haberle 1, P. Svoboda 1, V. Vlček 2, G. Kurešová

Více

Optimální nakládání s digestátem a jeho složkami separace z hlediska tvorby výnosu a omezení ztrát dusíku

Optimální nakládání s digestátem a jeho složkami separace z hlediska tvorby výnosu a omezení ztrát dusíku Optimální nakládání s digestátem a jeho složkami separace z hlediska tvorby výnosu a omezení ztrát dusíku Renata Duffková (duffkova.renata@vumop.cz) 1 Gabriela Mühlbachová 2 1 Výzkumný ústav meliorací

Více

OBECNÁ FYTOTECHNIKA 1. BLOK: VÝŽIVA ROSTLIN A HNOJENÍ Ing. Jindřich ČERNÝ, Ph.D. FAKULTA AGROBIOLOGIE, POTRAVINOVÝCH A PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ KATEDRA AGROCHEMIE A VÝŽIVY ROSTLIN MÍSTNOST Č. 330 Ing. Jindřich

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

TO-Natural nitrogen K, organické hnojivo

TO-Natural nitrogen K, organické hnojivo TO-Natural nitrogen K, organické hnojivo Výrobce: TONAK a.s., Zborovská 823, 741 01 Nový Jičín Číslo registrace: 4284 Chemické a fyzikální vlastnosti: Vlastnost: Hodnota: vlhkost v % max. 10,0 % spalitelné

Více

Pedogeochemie. Sorpce fosforečnanů FOSFOR V PŮDĚ. 11. přednáška. Formy P v půdě v závislosti na ph. Koloběh P v půdě Přeměny P v půdě.

Pedogeochemie. Sorpce fosforečnanů FOSFOR V PŮDĚ. 11. přednáška. Formy P v půdě v závislosti na ph. Koloběh P v půdě Přeměny P v půdě. Pedogeochemie 11. přednáška FOSFOR V PŮDĚ v půdách běžně,8 (,2 -,) % Formy výskytu: apatit, minerální fosforečnany (Ca, Al, Fe) silikáty (substituce Si 4+ v tetraedrech) organické sloučeniny (3- %) inositolfosfáty,

Více

Hnojiva NPK. Co znamenají ona tři čísla?

Hnojiva NPK. Co znamenají ona tři čísla? Hnojiva NPK Co znamenají ona tři čísla? Tuto otázku dostávám od svých zákazníků téměř denně. Ona tři malá čísla, která jsou vytištěna na přední straně vašeho pytle s hnojivem nebo na straně kontejneru

Více

Hořčík. Příjem, metabolismus, funkce, projevy nedostatku

Hořčík. Příjem, metabolismus, funkce, projevy nedostatku Hořčík Příjem, metabolismus, funkce, projevy nedostatku Příjem a pohyb v rostlině Příjem jako ion Mg 2+, pasivní, iont. kanály Mobilní ion v xylému i ve floému, možná retranslokace V místě funkce vázán

Více

Jak zabezpečit výživu řepky ozimé dusíkem v jarním období?

Jak zabezpečit výživu řepky ozimé dusíkem v jarním období? Jak zabezpečit výživu řepky ozimé dusíkem v jarním období? Řepka ozimá je jednou z nejnáročnějších plodin na výživu dusíkem. Na začátku jarní vegetace je v půdě pod řepkou zpravidla jen nízká zásoba rostlinami

Více

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Výzkumný záměr: Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu Studium polních plodin v souvislosti

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce zemědělských vstupů Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2011-2016 Zpracovali: Ing. Michaela Smatanová, Ph.D. Ing. Ivana Komprsová

Více

Vliv vybraných PPL na chemismus půdy

Vliv vybraných PPL na chemismus půdy 6. -7. 3. 2015, Brno Autoři: Ing. Magdalena Hábová, doc. RNDr. Lubica Pospišilová, CSc. Pracoviště: Mendelova univerzita, AF, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin Vliv vybraných

Více

SAM 19N + 5S. Použití na: Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? olejniny obilniny jeteloviny cukrovku sóju chmel krmnou řepu luskoviny zeleninu

SAM 19N + 5S. Použití na: Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? olejniny obilniny jeteloviny cukrovku sóju chmel krmnou řepu luskoviny zeleninu Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? eliminuje deficit síry v půdě prodlužuje dobu účinku hnojiva díky kombinaci amoniakálního a močovinového dusíku umožňuje efektivní formu hnojení ve směsi s dalšími

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ Polní lyzimetry Praktický význam výše zmíněného spočívá zejména v tom, že: Lyzimetry poskytují detailní informace o vodním režimu včetně bilance rozpuštěných chemických látek v půdním profilu v rozdílných

Více

POTASSIUM IN SOIL DRASLÍK V PŮDĚ

POTASSIUM IN SOIL DRASLÍK V PŮDĚ POTASSIUM IN SOIL DRASLÍK V PŮDĚ Škarpa P. Ústav agrochemie a výživy rostlin, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika. E-mail:

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Ing. Soňa Valtýniová Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU v Brně 1 V rámci disertační práce Téma komplexního hodnocení udržitelnosti

Více

Výpočet výživové dávky

Výpočet výživové dávky Výpočet výživové dávky Ing. Zbyněk Slezáček, MSc. Gramoflor Školkařské dny 3. až 5. února 2014 Vybraná témata Kalkulace vodivosti Formulace dusíku Fyziologická reakce hnojiv Úprava ph substrátu volbou

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce zemědělských vstupů Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2010-2015 Zpracovali: Ing. Michaela Smatanová, Ph.D. Ing. Aleš Sušil

Více

Nová technologie hnojení

Nová technologie hnojení Nová technologie hnojení Vážení přátelé a partneři, Je to přibližně tři roky, kdy jsme otevřeli novou kapitolu v zemědělství s přípravkem AGROSOLution. V těchto napjatých a nelehkých letech jsme potřebovali

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

Agroekologie. Globální a lokální cykly látek. Fotosyntéza Živiny Rhizosféra Mykorhiza

Agroekologie. Globální a lokální cykly látek. Fotosyntéza Živiny Rhizosféra Mykorhiza Agroekologie Globální a lokální cykly látek Fotosyntéza Živiny Rhizosféra Mykorhiza Cyklus prvků transport prvků v prostoru uvolnění prvků nebo jejich sloučenin následný transport opětné zadržení prvku

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce zemědělských vstupů

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce zemědělských vstupů - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce zemědělských vstupů Porovnání vývoje agrochemických vlastností půd za období 2005-2010 a 2011-2016 Zpracovali: Ing. Michaela Smatanová, Ph.D. Ing.

Více

AZZP, výživářské pokusy a význam hnojiv

AZZP, výživářské pokusy a význam hnojiv AZZP, výživářské pokusy a význam hnojiv Miroslav Florián Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Lidstvo, produkce potravin a půda Světová populace přes 7 miliard Produkce potravin roste Výměra

Více

Porovnání odhadu sklizní k s 3-letým průměrem sklizní. 3-letý průměr sklizní (tuny)

Porovnání odhadu sklizní k s 3-letým průměrem sklizní. 3-letý průměr sklizní (tuny) Druh Porovnání odhadu sklizní k 1.9.2017 s 3-letým průměrem sklizní Odhad sklizně ovoce k 1.9.2017 (tuny) 3-letý průměr sklizní 2014-2016 (tuny) Srovnání sklizně v % (odhad k 1.9.2017/3- letý průměr) Jabloně

Více

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák Lis tová hno jiva n e j ž e n e... víc HYCOL do e kol o g ic ké p ro d u kce BIHOP-K+ HYCOL-BMgS HYCOL-NPK chmel, kukuřice, mák HYCOL-E OBILNINA řepka, slunečnice, mák zelenina, slunečnice pšenice, ječmen,

Více

Vitalita půdy a škody způsobené suchem. Jan Vopravil, Jan Srbek, Jaroslav Rožnovský, Marek Batysta, Jiří Hladík

Vitalita půdy a škody způsobené suchem. Jan Vopravil, Jan Srbek, Jaroslav Rožnovský, Marek Batysta, Jiří Hladík Vitalita půdy a škody způsobené suchem Jan Vopravil, Jan Srbek, Jaroslav Rožnovský, Marek Batysta, Jiří Hladík Výzkumy v oblasti sucha na VÚMOP, v.v.i. Cílený výzkum sucha na VÚMOP, v.v.i. cca od roku

Více

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530 664 43 Želešice Mgr. Jaroslava Kubíčková Ovocné stromy a keře Vy_52_INOVACE_922

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530 664 43 Želešice Mgr. Jaroslava Kubíčková Ovocné stromy a keře Vy_52_INOVACE_922 Název školy Autor Téma Název Číslo projektu Ročník Anotace Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530 664 43 Želešice Mgr. Jaroslava Kubíčková Ovocné stromy a keře Vy_52_INOVACE_922 CZ.1.07/1.4.00/21.1555

Více

Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách

Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách Tomáš Litschmann Ivan Oukropec V rámci celkového trendu v pěstování speciálních plodin, spočívajícího v posunu k integrované produkci

Více

YaraVita TM. Plodinově specifická listová hnojiva - jistota vysokého výnosu a kvality

YaraVita TM. Plodinově specifická listová hnojiva - jistota vysokého výnosu a kvality Plodinově specifická listová hnojiva - jistota vysokého výnosu a kvality Složení plodinově specifických listových hnojiv YaraVita - optimálně upraveno dle potřeby živin u jednotlivých kultur Nová formulace

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva)

www.zlinskedumy.cz Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva) Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva) Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání Odborné učiliště Kelč Rozvoj handicapovaných žáků a ICT CZ.1.07/1.5.00/34.0736

Více

PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU JAK SPRÁVNĚ HNOJIT

PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU JAK SPRÁVNĚ HNOJIT PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU P R A X I 1 JAK SPRÁVNĚ HNOJIT Hospodárné využití hnojiv v zahrádkách je důležitým ukazatelem efektivnosti zahrádkářství. Správná výživa pěstovaných rostlin podmiňuje kvalitu a kvantitu

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

Cena bez DPH: 52,00 Kč Cena s DPH: 62,92 Kč. Skladem: ANO

Cena bez DPH: 52,00 Kč Cena s DPH: 62,92 Kč. Skladem: ANO Objednací číslo:0028 BIOMIN borůvky 1 Kg Speciální granulované biominerální hnojivo s kvalitní mletou rohovinou, které působí jako bohatý, harmonicky vyvážený zdroj všech živin od začátku vegetace až do

Více

Od procesů k systému...cesta tam a zase zpátky. aneb JAK VLASTNĚ ROSTE ROSTLINA?

Od procesů k systému...cesta tam a zase zpátky. aneb JAK VLASTNĚ ROSTE ROSTLINA? Od procesů k systému.....cesta tam a zase zpátky aneb JAK VLASTNĚ ROSTE ROSTLINA? 1. a globální radiace 1. a globální radiace Larcher, 2003, 2-29 1. a globální radiace Larcher, 2003, 1-25;1-26 2. a vliv

Více

Odběr rostlinami. Amonný N (NH 4 )

Odběr rostlinami. Amonný N (NH 4 ) Složka N do půdy N z půdy Spady Export Atmosférický dusík Minerální hnojiva Stájová hnojiva Fixace N Organický dusík Rostlinné zbytky Amonný N + (NH 4 ) Odběr rostlinami Volatilizace Nitrátový N - (NO

Více

POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY

POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY V současné době platná legislativa již nerozděluje školkařské výpěstky do kategorií podle tvarů tak jak tomu bylo v minulosti (např. Výpěstky bez korunky a Výpěstky s korunkou)

Více

Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav

Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav Ing. Zdeněk Vorlíček, CSc., Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Ing. Jiří Dubec, Ph.D., Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Pro výživu

Více

VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv

VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Strana 6694 Sbírka zákonů č. 377 / 2013 377 VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Ministerstvo zemědělství stanoví podle 8 odst. 5 a 9 odst. 9 zákona č. 156/1998 Sb.,

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie chemie ve společnosti kvarta Datum tvorby 20.3. 2013 Anotace

Více

ZMĚNY OBSAHŮ PRVKŮ V POROSTECH SMRKU, BUKU, JEŘÁBU

ZMĚNY OBSAHŮ PRVKŮ V POROSTECH SMRKU, BUKU, JEŘÁBU ZMĚY OBSAHŮ PRVKŮ V POROSTECH SMRKU, BUKU, JEŘÁBU A BŘÍZY V PRŮBĚHU ROKU Řešitel: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Jíloviště-Strnady Doba řešení: 23 24 Řešitelský kolektiv: Vít Šrámek,

Více