Úvod do problematiky MKN - 10

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do problematiky MKN - 10"

Transkript

1 Úvod do problematiky MKN - 10 Marie Glynn, koordinátorka pro vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko

2 Školení kodérů v Irsku Základní kurz pro kodéry Modul 1 a Modul 2 Kurz pro středně pokročilé kodéry Anatomie, fyziologie, zdravotnická terminologie Specializace Opakovací kurzy Následná návštěva nemocnice

3 Kódování podle MKN-10 Manuál MKN-10 Národní standardy a kódovací směrnice

4 Předpoklady správného kódování: 1. Analýza Zdravotnická terminologie Přečtěte si propouštěcí zprávu a veškerou relevantní klinickou dokumentaci. Na základě těchto informací identifikujte diagnózy. 2 Dohledání Hlavní termíny V abecedně řazeném indexu vyhledejte onemocnění, nemoci, externí příčiny, symptomy a další faktory ovlivňující zdravotní stav. 3 Stanovení předběžné určení kódu Zvolte z abecedního seznamu nejpravděpodobnější kód. 4 Kontrola ověřte vybraný kód v tabelárním seznamu Ověřte správnost předběžně stanoveného kódu v tabelárním seznamu, abyste se ujistili, že se jedná o nejpřesnější klasifikaci. Zkontrolujte instrukce týkající se konvencí, poznámky typu včetně, nepatří sem, také kódujte v zájmu zajištění přesné klasifikace. 5 Standardy Doporučení/směrnice V zájmu přesné kvalifikace berte v potaz konkrétní doporučení a směrnice.

5 Krok 1. ANALÝZA Zdravotnická terminologie Přečtěte si propouštěcí zprávu a veškerou relevantní klinickou dokumentaci. Na základě těchto informací identifikujte diagnózy.

6 Svazek 3 Krok 2. Dohledání hlavních termínů S využitím abecedního indexu vyhledejte onemocnění, nemoci, externí příčiny, symptomy a další faktory ovlivňující zdravotní stav.

7 Svazek 3 Krok 2. Dohledání hlavních termínů Index nemocí (svazek 3) obsahuje 3 části Díl 1 Abecední rejstřík nemocí a poranění Díl 2 Abecední rejstřík pro externí příčiny, zranění, otravy Díl 3 Tabulka léků a chemických látek

8 Svazek 3 Krok 2. Dohledání hlavních termínů S využitím abecedního indexu vyhledejte onemocnění, nemoci, externí příčiny, symptomy a další faktory ovlivňující zdravotní stav. Abecední rejstřík nemocí je seřazen podle hlavních, (klíčových) termínů. Hlavní termín je zpravidla název nemoci, nikoliv anatomické lokalizace. Hlavní termín je napsaný tučně, aby v textu vynikl, např. Tonsilitída.

9 Svazek 3 Krok 2. Dohledání hlavních termínů S využitím abecedního indexu vyhledejte onemocnění, nemoci, externí příčiny, symptomy a další faktory ovlivňující zdravotní stav. I když klíčová slova zpravidla identifikují nemoc anebo zranění, některé nemoci jsou uvedeny jiným způsobem. Například: Komplikace Porod a těhotenství Následky Přijetí Vyšetření Anamnéza Pozorování Zamyslete se nad tím, co přesně se má kódovat. Pracujte podle rejstříku.

10 Svazek 3 Duben 2008 Krok 3. Stanovení předběžné určení kódu Zvolte z abecedního seznamu nejpravděpodobnější kód. - Vyhledejte tučně psaný hlavní termín v abecedním rejstříku - Projděte seznam modifikátorů. Jde o přídavná jména, (v textu odsazena pod klíčovým slovem), která blíže určují popisovaný stav. Někdy identifikují místo anebo fázi nemoci. Příklad: Tonsilitis (akutní)(folikulární)(gangrenózní)(infekční)(lingvální)(septická)(suba kutní) (vředovitá) J03.9 -chronická J35.0 -difteritická A hypertrofická J35.0 -parenchymatózní J specifický mikroorganizmus jinde neuvedený J03.8

11 Svazek 3 Krok 3. Stanovení předběžné určení kódu Zvolte z abecedního seznamu nejpravděpodobnější kód. Existují dva typy modifikátorů, a to Klíčové a doplňující Klíčový modifikátor (bližší určení) je uvedeno po odrážce za pomlčkou, pod klíčovým slovem. Má dopad na stanovení kódu. Doplňující modifikátor je uveden v závorce po klíčovém slově (anebo po klíčovém modifikátoru), případně není uveden vůbec. Neovlivňuje stanovení kódu.

12 Svazek 3 Duben 2008 Krok 3. Stanovení předběžné určení kódu Zvolte z abecedního seznamu nejpravděpodobnější kód. Existují dva typy modifikátoru, a to Klíčové a doplňující Příklad: Fraktura (abdukce)(addukce)(avulze) (tříštivá)(dislokace) (šikmá) (separace) T acetabulum S acromion (postup) S42.1 alveolus S kotník (bimalleolární)(trimalleolární) S talus S92.1 rameno - míněno horní končetina viz FRAKTURA horní končeniny - horní S jinde neuvedeno S astragalus S axis S12.1 záda viz Fraktura, páteř

13 Volume 3 Abedední rejstřík MKN-10 (Klasifikace nemocí) Díl 2 Abecední rejstřík externích příčin zranění, otravy Abecední rejstřík událostí, okolností a jiných podmínek, které mohou způsobit zranění anebo mít negativní zdravotní dopady. U každého zranění je přiřazen kód externí příčiny: 1: Externí příčina jak došlo ke zranění, např. dopravní nehoda, pád, apod. Čtvrtý znak identifikuje místo úrazu.

14 Abecední rejstřík MKN-10 (Klasifikace nemocí) Díl 3 Tabulka léků a chemických látek Svazek 3 Tabulka uvádí diagnostické kódy u otrav uvedenými látkami, kódy abnormálních reakcí při terapeutické aplikaci, náhodné otravě, záměrně způsobené otravě, anebo v případech kdy není jasná příčina otravy.

15 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Svazek 3 Závorky Pokud v rejstříku za klíčovým slovem následují jiné termíny v závorkách, pak platí, že se stav kóduje podle kódu klíčového slova nezávisle na tom, zda jsou adjektiva v závorkách uvedeny, či nikoliv. Tato adjektiva se někdy nazývají doplňujícími modifikátory. Například: Absces (embolický)(infekční)(metastázující)(mnohočetný)(pyogenní)(septic ký) - mozek (všechny anat. části) G06.0 Absces na mozku se tedy klasifikuje kódem G06.0 nezávisle na tom, která část mozku je postižena, a na tom, zda je absces popisován jako embolický, infekční, metastázující, mnohočetný, pyogenní anebo septický.

16 Volume 3 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Odkazy: Viz. Příklad: Zánět - kosti viz Osteomyelitída Z toho plyne, že termín Zánět, kosti se musí kódovat stejně, jako termín Osteomyelitída. Kodér následně vyhledá termín Osteomyelitída, a nalezne různé její formy: akutní, akutníhematogenní, chronická, apod.

17 Volume 3 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Odkazy: Viz také Má-li klíčové slovo několik modifikátorů, které se mohou objevit u několika klíčových slov, používá se odkaz viz také...) (mimo jiné,...) Paralýza - třes (viz také Parkinsonismus) G20 Kodér tuto položku interpretuje tak, že pokud je termín paralýza, třes jediným výrazem v chorobopisu, stanoví se kód G20, pokud ale záznamy obsahují další informace, které nejsou v položce uvedeny v odsazeném textu, je ještě nutné vyhledat termín Parkinsonismus. Pod položkou Parkinsonismus budou pak uvedeny další alternativní kódy, pokud bude nemoc ještě jinak blíže určena, jak např. způsbeno léky n. drogami, syfilitický.

18 Svazek 3 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Odkazy viz také Zvětšení, zvětšený viz také Hypertrofie Pokud kodér nenalezne přesný popis místa zvětšeného orgánu v textu pod slovem Zvětšení, měl by hledat v odsazeném textu pod klíčovým slovem Hypertrofie, kde je uveden delší seznam možných míst. Močový měchýř viz popis onemocnění Dědičné viz popis onemocnění

19 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Svazek 3 Nezařazeno jinde, NJ (NEC, not elsewhere classified) Tyto informace jsou uvedeny za termíny, které jsou zařazeny do zbytkových kategorií, a za termíny, které jsou nedostatečně přesně definovány. Tím se upozorní na fakt, že specifické podoby dané nemoci jsou klasifikovány jiným způsobem. Pokud zdravotní záznamy obsahují přesnější informace, je nutné klasifikaci příslušně změnit, např.: Anomálie, anomální nález (vrozený) (nespecifikovaný typ) Q na noze / NJ Q74.2 / Popis anomálie na noze se klasifikuje jako Q74.2 pouze v případě, že chorobopis neuvádí přesnější informace.

20 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Blíže neurčeno Pokud je název diagnózy uveden jako termín bez modifikátorů, považuje se za blíže neurčený, (angl. Not elsewhere specified ). Platí kód následující za hlavním termínem. Tomuto způsobu obecného kódování je lepší se vyhnout. Pokud je zvolen kód typu blíže neurčeno. snažte se dohledat víc informací. Anémie D64.9 -s poruchou --anerobní glykolýzy D pentózo-fosfátové dráhy D55.1 Svazek 3

21 Svazek 3 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Etiologie a projevy nemocí Symboly křížku a hvězdičky U některých nemocí je důležité zaznamenat etiologii (původ) a projev (symptom) nemoci. Pokud toto není možné učinit jediným kódem (např. gonokokální cystitída A54.0), budou použity dva kódy. Abecední rejstřík uvede oba kódy. Je důležité dodržet správné pořadí těchto kódů. Znak křížku ( ) = příčina, etiologie. Znak hvězdičky * = vnější projev

22 Svazek 3 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Znak křížku ( ) = příčina, etiologie. Znak hvězdičky * = projev Například: Esofagální varixy při alkoholické cirhóze jater MKN - 10 K70.3 Alkoholická cirhóza jater I98.2 * Ezofagální varixy u nemocí uvedených jinde Oba kódy uvádějte ve stejném pořadí, jak jsou uvedeny v abecedním rejstříku, t.j. nejdříve etiologie, pak následuje kód symptomu.

23 Svazek 3 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Poznámky Poznámky se užívají v abecedním rejstříku, jako dodatečné informace pro kódování. Jsou uvedeny na začátku popisu hlavního termínu. Je důležité zkontrolovat před stanovením kódu popis hlavního termínu, zda jsou uvedeny veškeré potřebné informace.

24 Příklad: Popálenina (elektřinou)(plamenem)(horký plyn, tekutina, předmět)(záření)(pára)(termální) T30.0 Pozn: Následující podkatekorie rozlišené ve čtvrtém zn. se používají u kategorií T20-T25, T29 a T30.0 Stupeň neurčen.1 Erytrém.2 Druhého stupně Puchýře, ztráta epidermy.3 Třetího stupně Ztráta kůže Hluboká nekróza podkožních tkání - břicho, abdominální (sval)(stěna) T21- - kyselina (chemické)(externí)(interní) viz Poleptání, dle místa - trávicí trakt jinde neuvedeno T28,2

25 Některé konvence používané v rejstříku nemocí Výraz s jako modifikátor se vždy objevuje hned za hlavním termínem, před jinými modifikátory včetně číselných modifikátorů. Absces (embolický)(infekční)(metastázující)(mnohočetný)(pyogenní)(septický) L s --divertikulární choroba střev K tlustého střeva K a tenkého střeva K57.4 -tenkého střevak lymphangitída kódovat podle místa jako Absces -břicho, břišní - - d u t i n a K stěna L02.2 -abdominopelvický K65.0 -vedlejší dutina nosní (chronický) (viz také Sinusitis) J akutní (viz také Sinusitis, akutní)j01.9 -alveolární K04.7 -amébový A06.4, --mozku (a abscesy jater anebo plic) A06.6 G07* --jater (bez zmínky o abscesu mozku anebo plic) A plic (a jater) (bez zmínky o abscesu mozku) A06.5 J99.8* --konkrétní místo jinde nezařazeno A slezina A06.8 -kotník L02.4 Svazek 3

26 Některé konvence používané v rejstříku nemocí CVIČENÍ, HLAVNÍ TERMÍNY Zakroužkujte hlavní termíny v následujícím textu: např. Akutní zánět slepého střeva 1. Fraktura nohy 6. Zubní kaz 2. Dislokace ramene 7. Duodenální vřed 3. Gastrická píštěl 8. Zánět močového měchýře 4. Vymknutý palec 9. Lipom žaludku 5. Lobární pneumonie 10. Lacerace ruky

27 Krok 4. KONTROLA ověřte vybraný kód v tabelárním seznamu Svazek 1 Ověřte správnost předběžného kódu v tabelárním seznamu, abyste se ujistili, že se jedná o nejpřesnější klasifikaci. Zkontrolujte instrukce týkající se konvencí, poznámky typu včetně, nepatří sem, také kódujte v zájmu zajištění přesné klasifikace. Toto je nejrozsáhlejší část klasifikace MKN-10. Uvádí rozsáhlé poznámky, definice a vysvětlení, která je nutné před přiřazením kódu prostudovat. Sestává ze 21 kapitol Kódy sestávají z alfanumerických řetězců

28 Svazek 1 Tabelární seznam nemocí a poranění

29 Svazek 1 Alfanumerický systém kódů pro Nemoci a diagnózy PŘÍKLAD: Chronické selhání ledvin (blíže neurčeno) MKN - 10 N18.9

30 Alfanumerický systém kódů pro Nemoci a diagnózy Kódy nemocí v MKN-10-AM obsahují písmena abecedy, pro označení skupin nemocí A-B Kapitola 1. Infekční a parazitární nemoci (A00-B99) C-D Kapitola 2. Novotvary (C00-D48) D Kapitola 3. Nemoci krve, krvetvorných orgánů (D50-D89) E Kapitola 4 Nemoci endokrinní, výživy a přeměny látek (E00-E99) F Kapitola 5. Poruchy duševní a poruchy chování (F00-F99) G Kapitola 6. Nemoci nervové soustavy (G00-G99) H Kapitola 7 Nemoci oka a očních adnex (H00-H59) H Kapitola 8 Nemoci ucha a bradavkového výběžku (H60-H95) I Kapitola 9 Nemoci oběhové soustavy (I00-I99) J Kapitola 10 Nemoci dýchací soustavy (J00-J99) K Kapitola 11 Nemoci trávicí soustavy (K00-K99) L Kapitola 12 Nemoci kůže a podkožního vaziva (L00-L99) M Kapitola 13 Nemoci svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně (M00-M99) N Kapitola 14 Nemoci močové a pohlavní soustavy (N00-N99) O Kapitola 15 Těhotenství, porod a šestinedělí (O00-O99)

31 Svazek 1 Tabelární seznam nemocí a poranění Nejkratší kódy mají 3 znaky Například: I10 Hypertenze Těmto kódům se také říká samostatné kódy Jiné kódy mají 4 znaky Například: J45.9 Astma Je nutné stanovovat kódy s nejvyšší možnou hloubkou znaků. Pokud má kód čtyři znaky, musí být definovány všechny čtyři, jinak kód není platně stanoven.

32 Svazek 1 Tabelární seznam nemocí a poranění Pátý znak a další znaky představují podkategorie podle jiného kritéria, než které klasifikuje čtvrtý znak kódu. Tyto znaky najdeme v: Kapitole XII podkategorie podle anatomické lokalizace Kapitole XIX podkategorie určující zda jde o otevřené anebo uzavřené zlomeniny, případně nitrolební, nitrohrudní, nitrobřišní zranění s otevřenou ranou anebo bez ní Kapitole XX podkategorie určující typ aktivity prováděné v době události. Dělení podle aktivity se ve Velké Británii nepoužívá.

33 Konvence používané v tabelárním seznamu Patřičné termíny Mezi rubrikami kódů sestávajících ze tří a čtyř znaků se také uvádějí další diagnostické termíny. Tyto jsou známy pod názvem patřičné termíny, jsou uváděny kromě názvu jako příklady diagnóz, které do dané rubriky patří Mohou odkazovat na jiné nemoci, anebo jde o synonyma. Nepředstavují podkategorii v rámci kódu. Příklad: R10.4 Bolesti břicha ostatní, nespecifikované Břišní citlivost blíže neurčena Kolika: Blíže neurčena Dětská Svazek 1 Seznamy patřičných termínů nejsou v žádném případě vyčerpávající. V abecedním rejstříku jsou uvedeny alternativní názvy diagnostických jednotek, které je nutné aplikovat při kódování diagnostického popisu jako první.

34 Nepatřičné termíny Některé položky obsahují diagnózy, před jejíž názvem je slovo Nepatří sem. Jedná se o diagnózy, které jsou klasifikovány jinde, ač název položky by mohl naznačovat, že do ní diagnóza spadá. Příklad: Konvence používané v tabelárním seznamu I25.4 Výduť koronární artérie Nepatří sem: vrozená výduť koronární (arterie) (Q24.5) Svazek 1 Za každým nepatřičným termínem je v závorce uvedena kategorie anebo podkategorie, kam se má zařadit nepatřičný termín. Poznámky typu Nepatří sem jsou uváděny bezprostředně na konci kapitoly, bloku kódů, kategorie, anebo názvu kódu.

35 Konvence používané v tabelárním seznamu Volume 1 BLÍŽE NEURČENO Výraz blíže neurčeno (angl. NOS, not otherwise specified ) představuje blíže neurčené ani nekvalifikované diagnózy. V lékařské terminologii někdy platí, že nejčastější forma nemoci je známa pouze pod jejím hlavním názvem, a blíže určeny jsou pouze méně časté podoby nemoci. Příklad: I20.9 Angina pectoris, blíže neurčeno Angina: srdeční BLÍŽE NEURČENA Anginální syndrom... Ischemická bolest na hrudi Pečlivým čtením patřičných termínů lze zjistit, kde byl učiněn předpoklad kauzality. Kodéři by rozhodně neměli termín označit za blíže neurčený, dokud není úplně jisté, že žádné další informace umožňující přesnější klasifikaci nejsou k dispozici.

36 Svazek 1 Konvence používané v tabelárním seznamu Nezařazeno jinde Výraz nezařazeno jinde, neklasifikováno, - pokud je použit v názvu kategorie o třech znacích slouží jako upozornění, že určité konkrétní varianty uvedené diagnózy mohou být zařazeny v jiné části klasifikačního systému. Jsou-li k dispozici i další, přesnější informace o diagnóze, měl by kodér hledat víc specifický kód. Tento výraz indikuje, že blíže určené varianty uvedené diagnózy jsou klasifikovány jinde, a že pokud to situace vyžaduje se doporučuje dohledat přesnější určení diagnózy v rejstříku.

37 Konvence používané v tabelárním seznamu Svazek 1 Nezařazeno jinde Příklad: J16 Pneumonie zapříčiněná jinými mikroorganizmy, nezařazeno jinde J16.0 Chlamydiová pneumonie J16.8 Pneumonie způsobená jinými, specificky určenými mikroorganizmy V kapitole X, Nemoci dýchací soustavy, a v jiných kapitolách jsou uvedeny jiné možnosti klasifikace typů pneumonie, způsobené specifikovanými infekčními mikroorganizmy (např. J10 J15 a P23.). Kód J18 Pneumonie, způsobena neurčeným mikroorganismem popisuje typy nemoci u kterých není uvedena příčina infekce

38 Konvence používané v tabelárním seznamu Svazek 1 V popisu diagnóz má spojka a význam a případně nebo. Například, kód R11 = Závratě a zvracení Znamená také R11 = Pouze závratě R11 = Pouze zvracení

39 Krok 5. Standardy Doporučení/směrnice A4.4.2 Doporučení pro kódování hlavní diagnózy a ostatních diagnóz Svazek 2 Obecné doporučení Hlavní diagnóza a vedlejší diagnózy týkající se epizody zdravotní péče by měly být stanoveny a zaznamenány odpovědným lékařem. Kódování se pak odvíjí od diagnózy stanovené lékařem, jím určená hlavní diagnóza (příp. hlavní stav, situace vyvolávající potřebu péče, pozn.překl.) by měla být během kódování akceptována, ledaže by bylo zjevné, že nebyla dodržena dříve popsaná pravidla.

40 A4.4.2 Doporučení pro kódování hlavní diagnózy a ostatních diagnóz Svazek 2 Obecná doporučení Pokud to je možné, záznam obsahující zjevně nekonzistentně anebo nesprávně uvedenou hlavní diagnózu by měl být vrácen k opravě. Pokud nedojde k opravě anebo objasnění, Směrnice MB1 až MB5 (část 4.4.1) pomohou kodérovi vyřešit nejčastější chyby v chorobopisu.

41 A4.4.2 Doporučení pro kódování hlavní diagnózy a ostatních diagnóz Svazek 2 Obecná doporučení Níže uvedená doporučení jsou užitečná v situaci, kdy si kodér není jist volbou kódu. Doporučuje se, aby se v souvislosti s epizodou péče uváděly další diagnózy, kromě hlavní diagnózy, a to i v případě, kdy pro patologii existovala pouze jedna příčina. Tato informace totiž může napomoci při volbě správného kódu MKN pro hlavní diagnózu.

42 A4.4.2 Doporučení pro kódování hlavní diagnózy a ostatních diagnóz Svazek 2 Volitelné dodatečné kódy V následujících příkladech uvedeme preferovaný kód pro hlavní diagnózu, dále uvádíme fakultativní dodatečný kód, který poskytne další informace. Preferovaný kód indikuje hlavní diagnózu u analýzy onemocnění zapříčiněného jedinou příčinou, další kód je možné přidat, pokud se analyzuje vícero příčin onemocnění.

43 Svazek 2 A4.4.2 Doporučení pro kódování hlavní diagnózy a ostatních diagnóz PŘÍKLAD 1: Hlavní diagnóza: Další diagnózy: Akutní sinusitida Karcinom děložního čípku Hypertenze Pacientka strávila v nemocnici tři týdny. Výkon: Specializace Celková hysterektomie Gynekologie Změňte klasifikaci, zvolte karcinom děložního čípku jako hlavní diagnózu, kódujte C53.0

44 A4.4.2 Doporučení pro kódování hlavní diagnózy a ostatních diagnóz PŘÍKLAD 2: Hlavní diagnóza: Revmatoidní artritída Další diagnózy: Diabetes mellitus Uskřinutá femorální kýla Generalizovaná arteroskleróza Pacient hospitalizován po dobu dvou týdnů Výkon: Operace kýly Specializace: Chirurgie Svazek 2 Určete uskřinutou femorální kýlu jako hlavní diagnózu, správný kód je K41.3.

45 Přesnost kódování 1. Jednotlivé kódy Přesné stanovení kódů je podmíněno pochopením základních principů soustavy MKN-10, a vytvořením příslušných pracovních dovedností. Tyto dovednosti se rozvíjejí postupem času, díky praxi s kódováním podle chorobopisů, na základě zpětných kontrol kvality dat, a díky průběžnému vzdělávání.

46 Přesnost kódování 2. Zásada úplnosti při kódování (standard ACS 0002) Úplným souborem kódů rozumíme soubor všech kódů použitých ke klasifikaci diagnóz, obtíží, a ostatních důvodů pro vyhledání zdravotní péče u konkrétního pacienta v okamžiku klasifikace. Úplností rozumíme odvození veškerých informací z chorobopisu, které ve své celosti udávají kompletní obraz pacienta a zdravotní péče o tohoto pacienta. Důležitá zásada při rozboru chorobopisů: Pouhý fakt, že určitá nemoc má svůj kód, ještě nutně neznamená, že je nutné daný kód použít při klasifikaci případu.

47 Jednotnost Přesnost kódování Zásada jednotnosti znamená, že pro stejnou diagnózu anebo důvod vyhledání péče se vždy použije ten samý kód. Nikdy nepřiřaďte kód jenom proto, že se domníváte, že sedí k dané situaci, klasifikujte přísně podle rejstříku.

48 Předpoklady správného kódování: 1. ANALÝZA Zdravotnická terminologie Přečtěte si propouštěcí zprávu a veškerou relevantní klinickou dokumentaci. Na základě těchto informací identifikujte diagnózy. 2 Dohledání Hlavní termíny S využitím abecedního indexu vyhledejte onemocnění, nemoci, externí příčiny, symptomy a další faktory ovlivňující zdravotní stav. 3 Stanovení předběžné určení kódu Zvolte z abecedního seznamu nejpravděpodobnější kód. 4 Kontrola ověřte vybraný kód v tabelárním seznamu Ověřte správnost předběžného kódu v tabelárním seznamu, abyste se ujistili, že se jedná o nejpřesnější klasifikaci. Zkontrolujte instrukce týkající se konvencí, poznámky typu včetně, nepatří sem, také kódujte v zájmu zajištění přesné klasifikace. 5 Standardy Doporučení/směrnice V zájmu přesné kvalifikace berte v potaz konkrétní doporučení a směrnice.

49 Děkuji za pozornost Duben 2008 Marie Glynn, koordinátorka vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko

červen 2008 Marie Glynnová, koordinátorka vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko Divize výzkumu zdraví a zdravotnických informací, ESRI, Dublin, Irsko

červen 2008 Marie Glynnová, koordinátorka vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko Divize výzkumu zdraví a zdravotnických informací, ESRI, Dublin, Irsko MKN-10 Odborné školení 3. 6. června 2008 Marie Glynnová, koordinátorka vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko Program Úterý dopoledne Opakování 5 kroků při kvalitním kódování Definice hlavní diagnózy Cvičení

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2001

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14.1.2003 2 Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2001 Ve statistice pracovní neschopnosti

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2003

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 27.12.2004 85 Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2003 Ve statistice pracovní neschopnosti

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2002

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2002 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30.5.2003 31 Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2002 Ve statistice pracovní neschopnosti

Více

Údržba IR-DRG pro r a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb

Údržba IR-DRG pro r a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR Údržba IR-DRG pro r. 2017 a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb Jana Homrová Implementační tým DRG Restart - kódování

Více

Údržba IR-DRG pro r a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb

Údržba IR-DRG pro r a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR Údržba IR-DRG pro r. 2017 a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb Jana Homrová Implementační tým DRG Restart - kódování

Více

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8.11.2004 72 Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003 Údaje, uvedené v této Aktuální informaci, se týkají všech

Více

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Liberec 5 24.10.2003 Ukončené případy pracovní neschopnosti v Libereckém kraji v 1. pololetí 2003

Více

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Liberec 7 18.6.2004 Ukončené případy pracovní neschopnosti v Libereckém kraji v roce 2003 Podkladem

Více

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2001

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 1. 1. 22 5 Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 21 Uvedené údaje se týkají všech hospitalizovaných pacientů na všech

Více

3. Výdaje zdravotních pojišťoven

3. Výdaje zdravotních pojišťoven 3. Výdaje zdravotních pojišťoven Náklady sedmi zdravotních pojišťoven, které působí v současné době v České republice, tvořily v roce 2013 více než tři čtvrtiny všech výdajů na zdravotní péči. Z pohledu

Více

Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001

Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30.5.2003 32 Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Předkládaná data se týkají všech dětí, ve věku

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG 009.2012 Platná verze MKN-10 Pro rok 2012 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů 2. aktualizované

Více

Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky

Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 2. 9. 2002 40 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 2001 Aktuální informace vychází ze zpracovaných

Více

HIPE jednotka. ESRI, Dublin, Irsko, červen 2008

HIPE jednotka. ESRI, Dublin, Irsko, červen 2008 Novotvary Přehled novotvarů Novotvary Využívání histologických zpráv Lokalizace a chování novotvarů Primární a sekundární lokalizace Novotvary lymfatického a hemopoetického systému nesolidní orgány Ostatní

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2013 (data: Česká správa sociálního zabezpečení)

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2013 (data: Česká správa sociálního zabezpečení) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 1. 8. 2014 20 Souhrn Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2013 (data: Česká

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2005 (data: Česká správa sociálního zabezpečení)

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2005 (data: Česká správa sociálního zabezpečení) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 2.6.2006 23 Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2005 (data: Česká správa

Více

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce Hospitalized persons in hospitals in the CR in 2004

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce Hospitalized persons in hospitals in the CR in 2004 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 5.9.2005 40 Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2004 Hospitalized persons in hospitals in the CR in 2004 Souhrn

Více

Vliv kódování na oceňování DRG skupiny

Vliv kódování na oceňování DRG skupiny Vliv kódování na oceňování DRG skupiny Ing. Markéta Bartůňková Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR 07. 11. 2018 6. 7. 11. 2018 Vykazování zdravotních služeb u hospitalizačních případů pracovišť

Více

Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0

Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0 Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0 Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Markéta Bartůňková, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Lucie Panáčková, Petr Klika, Jan

Více

Na co Češi nejčastěji umírají

Na co Češi nejčastěji umírají Na co Češi nejčastěji umírají Magdaléna Poppová Tisková konference 14. listopadu 2016, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Počet zemřelých dle pohlaví v tis. osob

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2004 (data: Česká správa sociálního zabezpečení)

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2004 (data: Česká správa sociálního zabezpečení) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 7.7.2005 29 Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2004 (data: Česká správa

Více

Revize DRG. 27.února Praha OR akutní lůžková péče (Švejdová, Kotyza & spol.) VZP ČR

Revize DRG. 27.února Praha OR akutní lůžková péče (Švejdová, Kotyza & spol.) VZP ČR Revize DRG 27.února Praha OR akutní lůžková péče (Švejdová, Kotyza & spol.) VZP ČR Revize v klasifikačním systému DRG Od roku 2012 provádí VZP systematickou revizi hospitalizačních případů (cca 7-8 tis

Více

Kvalita dat v Irsku. Cíle a motivy kontrolní činnosti ESRI. HRID, ESRI, Dublin,July 2008

Kvalita dat v Irsku. Cíle a motivy kontrolní činnosti ESRI. HRID, ESRI, Dublin,July 2008 Kvalita dat v Irsku Cíle a motivy kontrolní činnosti ESRI Aktuální a přesná data Plnění klíčových cílů Vysoce kvalitní data Data mají věrně odrážet výkony v nemocnici Dohled nad dodržováním směrnic Nástroj

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2012 (data: Česká správa sociálního zabezpečení)

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2012 (data: Česká správa sociálního zabezpečení) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 24. 7. 2013 29 Souhrn Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2012 (data:

Více

Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2015

Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2015 zdravotnická statistika zdravotnická statistika Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2015 health statistics health statistics ÚZIS R 2017 Ústav zdravotnických informací

Více

Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2016

Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2016 zdravotnická statistika zdravotnická statistika Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2016 health statistics health statistics ÚZIS R 2017 Ústav zdravotnických informací

Více

KÓDOVÁNÍ DIAGNÓZ běh na dlouhou trať

KÓDOVÁNÍ DIAGNÓZ běh na dlouhou trať KÓDOVÁNÍ DIAGNÓZ běh na dlouhou trať Změny v metodice kódování pro rok 2018 MUDr. Petr Tůma 11/2017 Pravidla kódování (obecná a speciální) (2018) Změny v pravidlech jsou v této prezentaci vyznačeny ( =

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2007

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2007 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 11. 7. 28 27 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 27 Activity in branch of out-patient care

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2010

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2010 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 22. 6. 211 28 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 21 Activity in branch of out-patient care

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2011

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14. 6. 212 2 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 211 Activity in branch of out-patient care

Více

Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2017

Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2017 zdravotnická statistika zdravotnická statistika Pitvy a toxikologická vyšet ení provád ná na odd leních soudního léka ství 2017 health statistics health statistics ÚZIS R 2018 Ústav zdravotnických informací

Více

Žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

Žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Kroměřížská nemocnice, a.s. Havlíčkova 660/69 76701 Kroměříž IČ: 27660532

Více

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919 lékař 85 813 177 11 69 69 71 62 12 88 93 118 14 153 163 157 34 55 1 1 nelékař 6 219 5 937 1 75 1 287 552 516 598 616 495 513 432 577 868 1 3 1 255 1 149 295 234 19 15 I. Nemoci epidemické, endemické a

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2009

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13. 5. 21 16 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 29 Activity in branch of out-patient care

Více

Proces auditu. Health Research & Information Division, ESRI, Dublin, July 2008

Proces auditu. Health Research & Information Division, ESRI, Dublin, July 2008 Proces auditu Proces auditu Fáze 1. Fáze 2. Fáze 3. Příprava auditu Provedení auditu a analýza výsledků Nálezy a doporučení Závěrečná zpráva auditora Počítačem podporovaný audit Proces auditu Vždy berte

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2008

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2008 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 23. 6. 29 23 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 28 Activity in branch of out-patient care

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Pardubice 6 28.8.2006 Dětská a dorostová péče - činnost v Pardubickém kraji v roce 2005 Children

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 11. 7. 2012 Souhrn Dětská a dorostová péče ve Zlínském kraji v roce 2011 Children and Adolescents

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2008 (data: Česká správa sociálního zabezpečení)

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2008 (data: Česká správa sociálního zabezpečení) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 19. 1. 29 59 Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 28 (data: Česká správa

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR 2016

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR 2016 Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému, modernizace vytěžování jejich obsahu a rozšíření jejich informační kapacity. CZ.3.4.74/././15_19/2748

Více

KAPITOLA XIX Poranění, otrava a některé další (S00 T98) poranění za porodu (P10 P15) porodní poranění (O70 O71)

KAPITOLA XIX Poranění, otrava a některé další (S00 T98) poranění za porodu (P10 P15) porodní poranění (O70 O71) Díl 1 Tabelární seznam nemocí KAPITOLA XIX PORANĚNÍ, OTRAVA A NĚKTERÉ DALŠÍ NÁSLEDKY VNĚJŠÍCH PŘÍČIN (S00-T98) Kapitola XIX, Poranění, otrava a některé další následky vnějších příčin (S00-T98) KAPITOLA

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 3 5. 9. 2011 Souhrn Children and Adolescents Care in the Jihomoravský Region in 2010 Informace

Více

Mikroregion České Velenice tržní potenciál (zdravotnictví) Mgr. P. Zimmelová, Ph. D., Mgr.I.Šímová

Mikroregion České Velenice tržní potenciál (zdravotnictví) Mgr. P. Zimmelová, Ph. D., Mgr.I.Šímová Mikroregion České Velenice tržní potenciál (zdravotnictví) Mgr. P. Zimmelová, Ph. D., Mgr.I.Šímová Metodika Cíl 1: zjistit faktické údaje o ošetřených pacientech z mikroregionu Získaná data: údaje o hospitalizacích

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v letech (data: Česká správa sociálního zabezpečení)

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v letech (data: Česká správa sociálního zabezpečení) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28. 2. 2013 2 Souhrn Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v letech 2011 (data:

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 11. 7. 2012 Souhrn Children and Adolescents Care in the Jihomoravský Region in 2011 Informace

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 4 2. 7. 2010 Souhrn Children and Adolescents Care in the Jihomoravsky Region in 2009 Informace

Více

Demografický vývoj, indikátory stárnutí

Demografický vývoj, indikátory stárnutí Demografický vývoj, indikátory stárnutí Ing.M.Chudobová, Mgr.V.Mazánková Lékařský dům Praha 19.listopad 2008 Hlavní rysy demografického vývoje (1) Počet obyvatel roste Podle prognózy ČSÚ do roku 2015 poroste,

Více

Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina

Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 16. 8. 2013 Souhrn Dětská a dorostová péče v Kraji Vysočina v roce 2012 Children and Adolescents

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2010 (data: Česká správa sociálního zabezpečení)

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2010 (data: Česká správa sociálního zabezpečení) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 9. 8. 2011 43 Souhrn Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2010 (data: Česká

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 11. 7. 2014 5 Souhrn Children and Adolescents Care in the Zlinsky Region in 2013 Informace ze

Více

Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán

Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán 2018 -> 2018 -> 2019 L. Dušek, M. Bartůňková, V. Těšitelová, P. Klika, T. Pavlík, M. Zvolský J. Linda, jménem vývojových týmů CZ-DRG Ústav zdravotnických informací

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Verze 012.001 1 / 10 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM Platná verze MKN-10 Pro rok 2013 2015 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených

Více

Četnost diagnostikovaných nemocí dle Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a příbuzných zdravotních problémů - data za kalendářní rok 2015

Četnost diagnostikovaných nemocí dle Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a příbuzných zdravotních problémů - data za kalendářní rok 2015 Jiné formy srdečního onemocnění 100 403 Osoby které se setkaly se zdravotnickými službami za účelem určitých výkonů a zdravotní péče 99 737 Osoby které se setkaly se zdravotnickými službami za okolností

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 2 4.6.2002 Demografická situace v Moravskoslezském kraji v roce 2002 Počet obyvatel

Více

3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči

3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Výsledky zdravotnických účtů ČR 2010 2015 3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči Všechny zdroje dat potřebné k sestavení zdravotnických účtů nepřinášejí

Více

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 Tab. F.1. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 1-4 5-14 15-24 25-39 4-49 5-64 65+ lékař 2 255 2 137 742 616 248 273 73 89 169 154 212 264 132 125 29 282 387 334 2 - nelékař 4 234 4 343

Více

Hospitalizace v odborných léčebných ústavech v roce 2001

Hospitalizace v odborných léčebných ústavech v roce 2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 12.2.23 6 Hospitalizace v odborných léčebných ústavech v roce 21 Aktuální informace zahrnuje údaje o počtu hospitalizací

Více

59/1997 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví

59/1997 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví 59/1997 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 13. března 1997, kterou se stanoví indikační seznam pro zdravotní péči v odborných dětských léčebnách Změna: 350/2008 Sb. Ministerstvo zdravotnictví

Více

VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00. Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008

VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00. Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00 Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008 Studijní obor: v š e o b e c n á s e s t r a Studijní program: o

Více

Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG MUDr. Milan Kotyza

Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG MUDr. Milan Kotyza Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG 9. 5. 2016 MUDr. Milan Kotyza Revize v klasifikačním systému DRG Od roku 2010, kdy úhradu LZZ začala ovlivňovat platba za hospitalizační případ, začala

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 11. 7. 2013 Souhrn Dětská a dorostová péče ve Zlínském kraji v roce 2012 Children and Adolescents

Více

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Předmluva ke kapitole: Kapitola se zabývá jak zdravotním stavem seniorů, tak náklady na jejich léčbu. První část kapitoly je zaměřena na hospitalizace osob ve věku 5

Více

Státní zdravotní ústav Praha

Státní zdravotní ústav Praha Zdravotní stav populace v ČR a EU MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha 2009 Definice zdraví Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a ne jen pouhou nepřítomnost nemoci či slabosti (WHO

Více

Dotazy ke kódování. Dotazy pracovníků v oblasti kódování. Dotazy uživatelů informací Dotazy klinických pracovníků. Noví kódovači Zkušení kódovači

Dotazy ke kódování. Dotazy pracovníků v oblasti kódování. Dotazy uživatelů informací Dotazy klinických pracovníků. Noví kódovači Zkušení kódovači Dotazy ke kódování Dotazy ke kódování Dotazy pracovníků v oblasti kódování Noví kódovači Zkušení kódovači Dotazy uživatelů informací Dotazy klinických pracovníků Dotazy ke kódování Standardní proces při

Více

Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014

Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014 Národní referenční centrum Autor: Karolína Baloghová Datum: 27. 5. 2014 Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014 Opravy Řešení v projektu Správa

Více

3. Zemřelí podle příčin smrti

3. Zemřelí podle příčin smrti 3. Zemřelí podle příčin smrti Nejvíce obyvatel ČR umíralo ve zkoumaném období na nemoci oběhové soustavy (téměř jedna polovina) a dále na novotvary (jedna čtvrtina zemřelých). S větším odstupem byly třetí

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 2 13.6.2005 Children and Adolescents Care - Activity in Branch in the Region

Více

HOSPITALIZOVANÍ 2003

HOSPITALIZOVANÍ 2003 HOSPITALIZOVANÍ 2003 Z D R A V O T N I C K Á S T A T I S T I K A ČR Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4 Hospitalizovaní Řada: Zdravotnická statistika Publikace

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2009 (data: Česká správa sociálního zabezpečení)

Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2009 (data: Česká správa sociálního zabezpečení) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 20. 8. 2010 51 Souhrn Ukončené případy pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v České republice v roce 2009 (data:

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity of branch of children and juveniles in out-patient care in 2005

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity of branch of children and juveniles in out-patient care in 2005 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 15.5.26 13 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 25 Activity of branch of children and juveniles

Více

Metodiky a postupy validace dat CZ-DRG

Metodiky a postupy validace dat CZ-DRG Metodiky a postupy validace dat CZ-DRG Zbyněk Bortlíček, T. Pavlík, M. Bartůňková, P. Klika, M. Uher, P. Kovalčíková, M. Hlostová, J. Linda, L. Dušek a tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických informací

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období NZIS REPORT č.

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období NZIS REPORT č. NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM AMBULANTNÍ PÉČE ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období 2007 2015 NZIS REPORT č. K/22 (09/2016) Stručný

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 21 19.8.2004 Pracovní neschopnost v Moravskoslezském kraji v roce 2003 Předkládané

Více

TNM KLASIFIKACE ZHOUBNÝCH NOVOTVARŮ (8. VYDÁNÍ) Jiří Novák Masarykův onkologický ústav, Brno

TNM KLASIFIKACE ZHOUBNÝCH NOVOTVARŮ (8. VYDÁNÍ) Jiří Novák Masarykův onkologický ústav, Brno TNM KLASIFIKACE ZHOUBNÝCH NOVOTVARŮ (8. VYDÁNÍ) Jiří Novák Masarykův onkologický ústav, Brno TNM8 - ÚVODNÍ CHARAKTERISTIKA TNM klasifikace je (vedle MKN a MKN-O) jedním ze základních mezinárodních klasifikačních

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 2 20. 9. 2010 Souhrn Dětská a dorostová péče v Olomouckém kraji v roce 2009 Children and

Více

Dopady změny zpřesnění MKN -11 na vybraná klinická témata

Dopady změny zpřesnění MKN -11 na vybraná klinická témata Dopady změny zpřesnění MKN -11 na vybraná klinická témata MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o. 6. 11. 2018 Přehled vybraných témat Akutní selhání ledvin Chronické selhání ledvin Diabetes mellitus

Více

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem Milan Kvapil, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Lucie Panáčková, Martina Hlostová, Ladislav Dušek Fakultní nemocnice

Více

Dítě není malý dospělý: zohlednění dětského věku při návrhu DRG skupin

Dítě není malý dospělý: zohlednění dětského věku při návrhu DRG skupin Dítě není malý dospělý: zohlednění dětského věku při návrhu DRG skupin Ladislav Plánka a tým DRG Restart Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Česká pediatricko-chirurgická společnost ČLS JEP

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Verze 013 Autor / Autoři: autoři: tým DRG Restart Verze: 013 Datum: 18. 12. 2015 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Palackého náměstí 4, P. O.

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH Praktická maturitní zkouška Interní a chirurgické oddělení: 1. Ošetřování nemocného

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity of branch of children and juveniles in out-patient care in 2004

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity of branch of children and juveniles in out-patient care in 2004 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 18.5.25 14 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 24 Activity of branch of children and juveniles

Více

Hospitalizace v odborných léčebných ústavech v roce 2002

Hospitalizace v odborných léčebných ústavech v roce 2002 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 15.12.23 8 Hospitalizace v odborných léčebných ústavech v roce 22 V této aktuální informaci jsou zpracovány údaje o

Více

Děti hospitalizované na úrazy v nemocnicích ČR v letech

Děti hospitalizované na úrazy v nemocnicích ČR v letech Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30.5.2003 33 Děti hospitalizované na úrazy v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Předkládaná data se týkají všech dětí,

Více

PROBLEMATIKA KVALITY VYKAZOVÁNÍ VZP ČR ROMANA ŠVEJDOVÁ

PROBLEMATIKA KVALITY VYKAZOVÁNÍ VZP ČR ROMANA ŠVEJDOVÁ PROBLEMATIKA KVALITY VYKAZOVÁNÍ VZP ČR ROMANA ŠVEJDOVÁ REVIZE V KLASIFIKAČNÍM SYSTÉMU DRG Od roku 2012 začala VZP s revizí správnosti kódování HDG a VDG a kritických výkonů/markerů Ročně zrevidováno cca

Více

Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG

Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Ladislav Plánka Česká pediatricko-chirurgická společnost ČLS JEP Fakultní nemocnice Brno Konference DRG Restart 2016 9. 11. 2016 Nevýhody

Více

Zaměstnanec je povinen zranění bezodkladně oznámit svému nadřízenému (vedoucímu nebo jeho zástupci).

Zaměstnanec je povinen zranění bezodkladně oznámit svému nadřízenému (vedoucímu nebo jeho zástupci). vedená v souladu Nařízení vlády č. 201/2010 Sb. v platném znění od 1. 1. 2015 urazy.bppo.cz www.bppo.cz POUČENÍ Všechny pracovní úrazy je vedoucí zaměstnanec povinen evidovat - vést zápis přesně podle

Více

DRG jako sekundární klasifikační systém. MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014

DRG jako sekundární klasifikační systém. MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014 DRG jako sekundární klasifikační systém MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014 K čemu primárně slouží DRG? Způsob, jak obrovský počet jednotlivých hospitalizačních případů rozdělit do zvládnutelného počtu

Více

Muskuloskeletární onemocnění z pohledu ČSSZ. Bc. Jitka Pirochová Úsek lékařské posudkové služby ČSSZ

Muskuloskeletární onemocnění z pohledu ČSSZ. Bc. Jitka Pirochová Úsek lékařské posudkové služby ČSSZ Muskuloskeletární onemocnění z pohledu ČSSZ Bc. Jitka Pirochová Úsek lékařské posudkové služby ČSSZ 1) Co to je muskuloskeletární onemocnění V 10. revizi MKN WHO je soubor těchto onemocnění v XIII. kap.

Více

Co najde epidemiolog v datech Národního registru hospitalizovaných: modelový příklad neinfekční diagnózy idiopatické střevní záněty

Co najde epidemiolog v datech Národního registru hospitalizovaných: modelový příklad neinfekční diagnózy idiopatické střevní záněty Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému, modernizace vytěžování jejich obsahu a rozšíření jejich informační kapacity. CZ.3.4.74/././15_19/2748

Více

Pokroky lékařské vědy a jejich dopad na posuzování zdravotního stavu a pracovní schopnosti

Pokroky lékařské vědy a jejich dopad na posuzování zdravotního stavu a pracovní schopnosti Parlament České republiky Poslanecká sněmovna Pokroky lékařské vědy a jejich dopad na posuzování zdravotního stavu a pracovní schopnosti 9. dubna 2009 Bc.MUDr.Rostislav Čevela ředitel Odboru posudkové

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 15. 7. 2013 Souhrn Dětská a dorostová péče v Jihomoravském kraji v roce 2012 Children

Více

Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG, technická asistence

Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG, technická asistence Program Evropské Unie Transition Facility (Přechodový nástroj) pro Českou republiku Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG, technická asistence CZ2005/017/518.05.03.02.0002 VZ60008837

Více

KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ

KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ Organizace: Identifikační číslo: Pracoviště: Vydána do užívání dne: Stránka 1 z 21 POKYNY K VEDENÍ KNIHY ÚRAZŮ: 1. Kniha úrazů musí být trvale k dispozici na všech pracovištích společnosti,

Více

Tab. F.13. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1928

Tab. F.13. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1928 lékař 4 437 4 247 1 614 1 364 547 543 22 187 313 264 324 388 23 25 436 49 797 86 1 - nelékař 2 578 2 571 1 121 934 319 312 126 134 78 13 95 166 67 11 258 291 514 521 - - I. Nemoci epidemické a endemické

Více

Zdravotní stav obyvatel z pohledu rutinních statistik NZIS

Zdravotní stav obyvatel z pohledu rutinních statistik NZIS Seminář Zdravotní stav obyvatel ČR, Lékařský dům, 19. října 211 Zdravotní stav obyvatel z pohledu rutinních statistik NZIS Miloslava Chudobová, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR 2 18 16 14

Více

Čisté emise CO 2 za celou ČR

Čisté emise CO 2 za celou ČR Vybrané indikátory udržitelného rozvoje pro Ústecký kraj Měrné emise skleníkových plynů, oxidu siřičitého, oxidů dusíku Emise CO 2 za ČR Emise za jednotlivé roky v ČR 1990 1992 1994 1996 1997 1998 1999

Více