červen 2008 Marie Glynnová, koordinátorka vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko Divize výzkumu zdraví a zdravotnických informací, ESRI, Dublin, Irsko

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "červen 2008 Marie Glynnová, koordinátorka vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko Divize výzkumu zdraví a zdravotnických informací, ESRI, Dublin, Irsko"

Transkript

1 MKN-10 Odborné školení června 2008 Marie Glynnová, koordinátorka vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko

2 Program Úterý dopoledne Opakování 5 kroků při kvalitním kódování Definice hlavní diagnózy Cvičení

3 Program Úterý odpoledne Poranění a vnější příčiny Otravy Cvičení

4 Program Středa dopoledne Novotvary Z kódy

5 Program Středa odpoledne Experti nastíní strukturu školicích kurzů pro kódovače v Irsku a poskytovaného materiálu (pracovní sešity a diapozitivy, cvičení) Experti a účastníci určí oblasti, kde se odborné školení vyžaduje Účastníci určí školicí modul, aby se připravil jako cvičení

6 Program Úterý dopoledne Účastníci připraví s použitím standardů vybraný modul Nastínit klíčové body, jež se mají zahrnout Připravit školicí materiál pro danou oblast Strukturovat školicí kurz a organizaci školení Účastníci připraví Cvičení v kódování s odpověďmi vycházejícími ze standardů

7 Program Čtrvrtek odpoledne Prezentace modulů s následnou diskuzí

8 Program Pátek dopoledne Diskuze o způsobu vyřizování dotazů na kódování

9 Přiřadit kódy s použitím MKN-10 MKN-10 Instrukční příručka Národní standardy/směrnice ke kódování s2

10 Snímek 9 s2 3.3 guidelines specific to ICD-10-AM Coding Guidelines/National Standards for ICD-10 sheridann;

11 Kroky ke kvalitnímu kódování: 1. Podrobně prozkoumat Lékařská terminologie Přečíst propouštěcí zprávu a veškerou relevantní klinickou dokumentaci, aby se mohly určit diagnózy. 2 Vysledovat Hlavní termíny S použitím abecedního seznamu hledat stavy, nemoci, vnější příčiny, příznaky a ostatní faktory ovlivňující zdravotní stav. 3 Stanovit - předběžný kód Z abecedního seznamu vybrat nejpřiléhavější kód. 4 Ověřit kód porovnáním s tabelárním seznamem Ověřit předběžný kód v tabelárním seznamu a ujistit se, že se jedná o ten nejpřesnější kód. Ověřit pokyny k dohodám, například poznámky patří sem a nepatří sem a kódovat rovněž, aby se garantovalo přiřazení správného kódu. 5 Standardy - Směrnice Ověřit specifické směrnice, aby se usnadnilo přiřazení přesného kódu.

12 Krok 1. Podrobně prozkoumat Lékařská terminologie Přečíst propouštěcí zprávu a veškerou relevantní klinickou dokumentaci, aby se mohly určit diagnózy.

13 Díl 3 Krok 2. Vysledování Hlavní termíny S použitím abecedního seznamu hledat stavy, nemoci, vnější příčiny, příznaky a ostatní faktory ovlivňující zdravotní stav.

14 Krok 2. Díl 3 Vysledování Hlavní termíny Seznam nemocí (díl 3) obsahuje 3 oddíly Oddíl 1 Abecední seznam nemocí a poranění Oddíl 1 Abecední seznam vnějších příčin poranění a otravy Oddíl 3 Tabulka drog a chemikálií

15 Volume 3 Krok 2. Vysledovat Hlavní termíny S použitím abecedního seznamu hledat stavy, nemoci, vnější příčiny, příznaky a ostatní faktory ovlivňující zdravotní stav. Abecední seznam nemocí je uspořádán podle hlavních nebo vedoucí termínů. Hlavním nebo vedoucím termínem je obvykle název onemocnění, stavu, nikoli označení lokalizace. Vedoucí termín je vytištěn tučně, takže je nápadný, například Tonzilitida.

16 Díl 3 Krok 2. Vysledování - Hlavní termíny S použitím abecedního seznamu hledat stavy, nemoci, vnější příčiny, příznaky a ostatní faktory ovlivňující zdravotní stav. I když většina vedoucích termínů identifikuje onemocnění nebo poranění, některé stavy se řadí rozdílně. Například: Komplikace Porod, těhotenství Následky Přijetí Vyšetření Anamnéza Pozorování Přemýšlejte o tom, co se má kódovat, a řiďte se seznamem!

17 Díl 3 Krok 3. Stanovit - předběžný kód Z abecedního seznamu vybrat nejpřiléhavější kód.

18 Díl 3 Krok 3. Stanovit - předběžný kód Z abecedního seznamu vybrat nejpřiléhavější kód. Existují dva typy modifikátorů: Podstatné a nepodstatné Podstatné modifikátory se objeví jako odsazení s pomlčkou pod hlavním termínem a budou mít dopad na přiřazení kódu. Nepodstatné modifikátory se objeví buď v závorkách za hlavním termínem (nebo podstatným modifikátorem), nebo se neobjeví vůbec a nebudou mít žádný vliv na přiřazení kódu.

19 Krok 3. Stanovit - předběžný kód Díl 3 Z abecedního seznamu vybrat nejpřiléhavější kód.. Existují dva typy modifikátorů: Podstatné a nepodstatné. Příklad:

20 s1 červen 2008 Díl 3 The Abecední seznam MKN-10 (Klasifikace nemocí) Oddíl 2 Abecední seznam vnějších příčin poranění a otravy Jedná se o abecední seznam environmentálních událostí, okolností a ostatních podmínek, jež mohou zapříčinit poranění a nežádoucí účinky. Ke každému poranění se přiřazuje kód vnější příčiny: 1: Vnější příčina jak k nehodě došlo, například dopravní nehoda, pád atd. 4. položka označuje místo, kde k nehodě došlo

21 Snímek 19 s1 Only 1 External Cause Code assigned for ICD-10 - includes where it happened sheridann;

22 Abecední seznam MKN-10 (Klasifikace nemocí) Oddíl 3 Tabulka drog a chemikálií Díl 3 V tabulce jsou uvedeny diagnostické kódy pro otravu způsobenou těmito produkty a rovněž kódy pro abnormální reakce při terapeutickém použití, náhodné otravě, sebeotrávení, nebo případy s neurčeným úmyslem..

23 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ Díl 3 Závorky V seznamu je termín, po němž následují ostatní termíny v závorkách, řazen podle daného čísla kódu, bez ohledu na to, zda je kterýkoliv z termínů v závorkách uveden či ne. Tyto termíny se často označují jako nepodstatné modifikátory. Například: Absces (embolický) (infekční) (metastatický) (mnohočetný) (pyogenní) (septický) - mozek (kterákoliv část) G06.0 Mozkový absces se řadí do G06.0 bez ohledu na část postiženého orgánu a rovněž bez ohledu na to, zda absces je či není charakterizován jako embolický, infekční, metastatický, mnohočetný, pyogenní nebo septický.

24 Díl 3 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ Křížové odkazy VIZ Příklad Zánět - kost viz Osteomyelitida Znamená to, že termín,zánět, kost se má kódovat stejně jako termín,osteomyelitida. Vyhledáním posledního termínu se klinický kódovač dostane k různým formám osteomyelitidy : akutní, akutní hematogenní, chronické atd.

25 Díl 3 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ Křížové odkazy VIZ ROVNĚŽ V případě, že termín má řadu modifikátorů, jež by se mohly uvést pod více než jedním termínem, použije se křížového odkazu (sviz rovněž ). Paralýza G20 - agitans (Parkinsonova nemoc) (viz rovněž Parkinsonismus) Klinický kódovač se požádá, aby v případě, že,parkinsonova nemoc je jediným termínem v lékařském záznamu, byl číslem kódu G20, avšak jestliže jsou přítomny jakékoliv další informace, které nejsou uvedeny s odsazením dole, měl by vyhledat,parkinsonismus. Pro stav budou uvedeny alternativní kódy tehdy, jestliže je dále nebo jinak kvalifikován například jako způsobený drogami nebo syfilidou.

26 Díl 3 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ Křížové odkazy VIZ ROVNĚŽ Zvětšení, zvětšený viz rovněž Hypertrofie V případě, že klinický kódovač nenalezne lokalizaci zvětšení mezi odsazeními pod termínem,zvětšení, měl by dále hledat mezi odsazeními pod termínem,hypertrofie, kde je uveden úplnější výčet lokalizací. Měchýř viz stav Dědičný viz stav

27 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ NEC -,nezařazené jinde Přidává se za termíny zařazené do reziduálních nebo nespecifických kategorií a k termínům, jež jsou samy o sobě nejasně vymezeny, jako varování, že určené formy stavů jsou řazeny odlišně. Jestliže je ve zdravotním záznamu uvedena přesnější informace, mělo by se kódování podle toho modifikovat, například: Vada, anomální (vrozená) (neurčený typ) Q89.9 Díl 3 - Dolní končetina/y NEC Q74.2 Termín,vada dolní končetiny se zařadí do Q74.2 pouze v případě, že ve zdravotním záznamu není uveden přesnější popis. Divize výzkum zdraví a

28 Díl 3 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ NS, Neurčený jinak V případě, že je diagnóza stanovena jako jediný termín bez modifikátorů, popisuje se jako,neurčená nebo NOS. Kód je přiřazen tak, že následuje po hlavním termínu. Takovému nespecifickému kódování je třeba se vyhnout. Je-li vybraný kód nespecifický, je třeba vždy hledat více informací. Například Anemie D64.9 -s poruchou --anaerobní glykolýza D pentozofosfátový cyklus D55.1 Diviz výzkumu zdraví a

29 Díl 3 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ Etiologie a manifestace nemoci. Kódy s křížkem a hvězdičkou U určitých stavů je důležité zaznamenat jak etiologii (základní příčinu) tak manifestaci (jak se stav u pacienta projeví) nemoci. Tam, kde jediný kód nestačí (například gonokoková cystitida A54.0), použije se dvou kódů. Důležité je zaznamenat tyto kódy ve stejném pořadí, v jakém se použily. Symbol křížku ( ) = základní stav nebo etiologie Symbol hvězdičky (*) = manifestace

30 Symbol křížku ( ) = základní stav nebo etiologie Symbol hvězdičky (*) = manifestace Například: jícnové varixy u alkoholické cirhózy Díl 3 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ MKN-10 K70.3 Alkoholická cirhóza jater I98.2 * Jícnové varixy u nemocí zařazených jinde Přiřadit kódy ve stejném pořadí, v jakém jsou uvedeny v Abecedním seznamu, tj. tak, že po etiologii následuje kód manifestace.

31 Díl 3 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ Poznámky: Používá se jich v abecedním seznamu k poskytnutí doplňujících informací o přiřazení kódu Poznámky jsou uvedeny na začátku hlavního termínu, a je třeba zpětně ověřit hlavní termín a ujistit se, že před zvolením kódu jsou dostupné všechny informace.

32 Příklad

33 Díl 3 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ,S jako modifikátor se vždy uvádí přímo za hlavním termínem. Před jakýmikoliv jinými modifikátory, včetně číselných.

34 Některé dohody používané v seznamu NEMOCÍ POCVIČOVÁNÍ HLAVNÍCH TERMÍNŮ Např. V každém z následujících cvičení zakroužkovat hlavní termín : Akutní apendicitida 1. Fraktura nohy 6. Zubní kaz 2. Vykloubení ramene 7. Dvanáctníkový vřed 3. Žaludeční píštěl 8. Zánětlivý měchýř 4. Podvrtnutý palec nohy 5. Lobární pneumonie 9. Lipom žaludku 10. Lacerace ruky zdravotnických informací, ESRI,

35 Díl 1 Krok 4. Ověřit kód porovnáním s tabelárním seznamem Ověřit předběžný kód v tabelárním seznamu a ujistit se, že se jedná o ten nejpřesnější kód. Ověřit pokyny k dohodám, například poznámky patří sem a nepatří sem a kódovat rovněž, aby se garantovalo přiřazení správného kódu. Jedná se o největší oddíl MKN-10 klasifikace Obsahuje rozsáhlé poznámky, definice a vysvětlení, jež je třeba před přiřazením kódu konzultovat. Sestává z 21 kapitol Všechny kódy jsou alfanumerické

36 Díl 1 Tabelární seznam nemocí a poranění zdravotnických informací,, ESRI,

37 Díl 1 Schéma alfanumerického kódování pro Nemoci a diagnózy PŘÍKLAD: Chronické selhání ledvin (NS) MKN-10 N18.9

38 Schéma alfanumerického kódování pro Nemoci a diagnózy

39 Díl 1 červen 2008 Tabelární soupis k nemocem a poraněním Nejkratší kód má tři položky Například: I10 Hypertenze Někdy jsou označovány jako,samostatné kódy Řada kódů má 4 položky Například: J45.9 Astma Kódy se musí přiřadit nejvzdálenější dostupné položce. Má-li kód čtvrtou položku, musí se přiřadit, aby byl platný.

40 Díl 1 Tabelární seznam nemocí a poranění Pátá a následné úrovně položek jsou obvykle podpoložkami podél různé osy od čtvrté položky. Nalezneme je v těchto kapitolách: Kapitola XIII - pododdíly podle anatomické lokalizace Kapitola XIX - pododdíly k označení otevřených a uzavřených zlomenin a rovněž nitrolebních, nitrohrudních a nitrobřišních poranění s otevřenou ránou a bez ní Kapitola XX - pododdíly k označení typu aktivity v době události Pododdíl aktivity se ve Spojeném královstí nepoužívá.

41 Některé dohody používané v Tabelárním seznamu Díl 1 Patřičné termíny V třímístných a čtyřmístných rubrikách je obvykle uvedena řada dalších diagnostických termínů. Jsou známy jako,patřičné termíny a vedle názvu jsou uvedeny jako příklady diagnostických prohlášení, jež se mají zařadit do této rubriky. Mohou odkazovat na různé stavy, nebo se může jednat o synonyma. Příklad: R10.4 Jiná a neurčená břišní bolest Břišní citlivost NS Kolika: NS Dětská Seznamy patřičných termínů nejsou v žádném případě vyčerpávající, a do abecedního seznamu jsou zahrnuty alternativní názvy diagnostických entit, na něž by se mělo přednostně odkazovat při kódování daného diagnostického prohlášení.

42 Díl 1 Nepatřičné termíny Některé rubriky obsahují seznamy stavů, jimž předchází výraz,nepatří sem. Jedná se o termíny, jež přesto, že název rubriky by mohl naznačovat, že se měly zařadit sem, jsou ve skutečnosti zařazeny jinde. Příklad: Některé dohody používané v Tabelárním seznamu I25.4 Aneurysma koronární tepny Nepatří sem vrozené aneurysma koronární (tepny) (Q24.5) Po každém termínu nepatřičnosti v závorkách, je jinde v klasifikaci kategorie nebo podkategorie, k níž by se měl nepatřičný termín přiřadit. Poznámky typu,nepatří sem můžete najít bezprostředně za kapitolou, blokem, kategorií nebo názvem kódu.

43 June 2008 NS Některé dohody používané v Tabelárním seznamu Zkratka NS znamená,neurčený jinak, tedy,neurčený nebo,nekvalifikovaný. V lékařské terminologii je nejznáměiší forma stavu často známa podle názvu stavu samotného a kvalifikovány jsou pouze méně známé typy. Příklad : I20.9 Angina pectoris, NS Angina: srdeční NS Syndrom anginy pectoris Ischemická bolest na hrudi Pečlivou kontrolou patřičných termínů se zjistí, kde byl přijat předpoklad příčiny. Kliničtí kódovači by měli dbát na to, aby nekódovali termín jako nekvalifikovaný, pokud nebude zcela jasné, že neexistují informace, jež by umožnily specifičtější přiřazení jinde. Volume 1

44 Díl 1 Některé dohody používané v Tabelárním seznamu Nezařazený jinde Výraz,nezařazený jinde použitý v třímístném názvu kategorie slouží jako varování, že některé určené varianty stavů na seznamu se mohou objevit v jiných částech klasifikace. Existují-li přesnější informace o stavu, měl by kódovač vyhledat specifičtější kód. Zkratka NS znamená, že určené varianty stavu na seznamu jsou zařazeny jinde, a že by se v Seznamu měl podle potřeby vyhledat přesnější termín.

45 June 2008 Nezařazený jinde Příklad : J16 Některé dohody používané v Tabelárním seznamu Zánět plic způsobený jinými infekčními mikroorganismy, nezařazený jinde J16.0 Chlamydiová pneumonie Volume 1 J16.8 Pneumonie způsobená jinými určenými infekčními mikroorganismy V kapitole X Nemoci respiračního systému a v ostatních kapitolách je uvedena řada dalších kategorií pro pneumonie vyvolané určenými infekčními mikroorganismy (například J10 J15 a P23.-). J18 Pneumonie, původce NS, zahrnuje pneumonie s neuvedeným infekčním původcem.

46 June 2008 V diagnózách Například v rubrice Některé dohody používané v Tabelárním seznamu A znamená A / Nebo R11 = Nauzea a zvracení Avšak rovněž R11 = POUZE nauzea R11 = POUZE zvracení Volume 1

47 Červen 2008 Krok 5. Standardy - Směrnice Díl 2 A4.4.2 Směrnice pro kódování hlavního stavu a ostatních stavů Obecná část Hlavní stav a ostatní stavy relevantní pro epizodu zdravotní péče by měl zaznamenat odpovědný lékař zdravotní péče, což znamená, že kódování je obvykle přímé, protože uvedený hlavní stav by se měl pro účely kódování a zpracování akceptovat, pokud není zřejmé, že se shora uvedené směrnice nedodržely.

48 Díl 2 A4.4.2 Směrnice pro kódování hlavního stavu a ostatních stavů Obecná část Kdykoli to bude možné, měl by se záznam se zjevně nekonzistentním nebo nesprávně zaznamenaným hlavním stavem vrátit k objasnění. Pokud k objasnění nedojde, kódovači pomohou v přístupu k některým běžnějším příčinám nesprávného zaznamenání Pravidla MB1 až MB5 (oddíl 4.4.3).

49 Díl 2 A4.4.2 Směrnice pro kódování hlavního stavu a ostatních stavů Obecná část Dále uvedené směrnice jsou určeny kódovačům pro případ, že si nebudou jisti, kterého kódu by měli použít. Ve vztahu k epizodě péče se vedle hlavního stavu doporučuje zaznamenat i ostatní stavy, dokonce i pro účely individuální analýzy hlavní příčiny, protože tato informace může přispět k volbě správného kódu MKN pro hlavní stav.

50 Díl 2 A4.4.2 Směrnice pro kódování hlavního stavu a ostatních stavů Volitelné dodatečné kódy V dále uvedených směrnicích je někdy označen upřednostňovaný kód pro hlavní stav, spolu s volitelným dodatečným kódem, aby se poskytlo více informací. Upřednostňovaný kód označuje hlavní stav pro účely individuální analýzy hlavní příčiny, a navíc se pro účely analýzy mnohočetných příčin může zahrnout dodatečný kód.

51 Díl 2 A4.4.2 Směrnice pro kódování hlavního stavu a ostatních stavů Příklad 1: Hlavní stav: Ostatní stavy: Akutní sinusitida Zhoubný nádor hrdla děložního Hypertenze Pacientka tři týdny hospitalizována Výkon: Obor: Totalní hysterektomie Gynekologie Znovu vybrat zhoubný nádor hrdla děložního jako hlavní stav a kódovat v C53.0.

52 Díl 2 A4.4.2 Směrnice pro kódování hlavního stavu a ostatních stavů Příklad 2: Hlavní stav: Ostatní stavy: Reumatoidní artritida Diabetes mellitus Uskřinutá femorální kýla Generalizovaná arterioskleróza Pacient dva týdny hospitalizován Výkon: Herniorafie Obor: Chirurgie Znovu vybrat uskřinutou femorální kýlu jako hlavní stav a kódovat v K41.3.

53 Přesnost kódování 1. Jednotlivé kódy Přesné přiřazení jednotlivých kódů závisí na pochopení zásad používání MKN-10 a na rozvoji kódovacích dovedností. Dovednosti se rozvíjejí v průběhu času díky zkušenostem s kódováním záznamů o pacientech, v závislosti na kontrole kvality dat a na pokračujícím odborném vzdělávání.

54 Přesnost kódování 2. Úplnost kódů Úplností kódů se rozumí úplný soubor kódů používaných k popisu diagnóz a problémů pacienta a ostatních důvodů zdravotní péče, jež se v této době kódují. Úplnost předpokládá, že se z lékařského záznamu vytěží jednotlivé informace, jež dány dohromady vytvoří obraz pacienta a jeho zkušeností se zdravotní péčí. Je třeba zapamatovat si důležitý koncept, kontrolujeme-li úplnost diagnóz v kartách: právě okolnost, že stav lze kódovat ještě neznamená, že by se kódovat měl.

55 Jednotnost Přesnost kódování Jednotnost znamená, že téhož kódu by se vždy mělo použít k vyjádření daného diagnostického prohlášení nebo důvodu ke kontaktu. Nikdy nepřiřazovat kód jenom proto, že se domníváte, že,sedí, ale vždy se řídit seznamem.

56 Kroky ke kvalitnímu kódování: 1. Podrobně prozkoumat Lékařská terminologie Přečíst propouštěcí zprávu a veškerou relevantní klinickou dokumentaci, aby se mohly určit diagnózy. 2 Vysledovat Hlavní termíny S použitím abecedního seznamu hledat stavy, nemoci, vnější příčiny, příznaky a ostatní faktory ovlivňující zdravotní stav. 3 Stanovit - předběžný kód Z abecedního seznamu vybrat nejpřiléhavější kód. 4 Ověřit kód porovnáním s tabelárním seznamem Ověřit předběžný kód v tabelárním seznamu a ujistit se, že se jedná o ten nejpřesnější kód. Ověřit pokyny k dohodám, například poznámky patří sem a nepatří sem a kódovat rovněž, aby se garantovalo přiřazení správného kódu. 5 Standardy - Směrnice Ověřit specifické směrnice, aby se usnadnilo přiřazení přesného kódu.

57 Děkuji vám červen 2008 Marie Glynnová, koordinátorka vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko zdravotnických informac, ESRI,

Úvod do problematiky MKN - 10

Úvod do problematiky MKN - 10 Úvod do problematiky MKN - 10 Marie Glynn, koordinátorka pro vzdělávání, ESRI, Dublin, Irsko Školení kodérů v Irsku Základní kurz pro kodéry Modul 1 a Modul 2 Kurz pro středně pokročilé kodéry Anatomie,

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG 009.2012 Platná verze MKN-10 Pro rok 2012 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů 2. aktualizované

Více

HIPE jednotka. ESRI, Dublin, Irsko, červen 2008

HIPE jednotka. ESRI, Dublin, Irsko, červen 2008 Novotvary Přehled novotvarů Novotvary Využívání histologických zpráv Lokalizace a chování novotvarů Primární a sekundární lokalizace Novotvary lymfatického a hemopoetického systému nesolidní orgány Ostatní

Více

Dotazy ke kódování. Dotazy pracovníků v oblasti kódování. Dotazy uživatelů informací Dotazy klinických pracovníků. Noví kódovači Zkušení kódovači

Dotazy ke kódování. Dotazy pracovníků v oblasti kódování. Dotazy uživatelů informací Dotazy klinických pracovníků. Noví kódovači Zkušení kódovači Dotazy ke kódování Dotazy ke kódování Dotazy pracovníků v oblasti kódování Noví kódovači Zkušení kódovači Dotazy uživatelů informací Dotazy klinických pracovníků Dotazy ke kódování Standardní proces při

Více

KÓDOVÁNÍ DIAGNÓZ běh na dlouhou trať

KÓDOVÁNÍ DIAGNÓZ běh na dlouhou trať KÓDOVÁNÍ DIAGNÓZ běh na dlouhou trať Změny v metodice kódování pro rok 2018 MUDr. Petr Tůma 11/2017 Pravidla kódování (obecná a speciální) (2018) Změny v pravidlech jsou v této prezentaci vyznačeny ( =

Více

KAPITOLA XIX Poranění, otrava a některé další (S00 T98) poranění za porodu (P10 P15) porodní poranění (O70 O71)

KAPITOLA XIX Poranění, otrava a některé další (S00 T98) poranění za porodu (P10 P15) porodní poranění (O70 O71) Díl 1 Tabelární seznam nemocí KAPITOLA XIX PORANĚNÍ, OTRAVA A NĚKTERÉ DALŠÍ NÁSLEDKY VNĚJŠÍCH PŘÍČIN (S00-T98) Kapitola XIX, Poranění, otrava a některé další následky vnějších příčin (S00-T98) KAPITOLA

Více

Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001

Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30.5.2003 32 Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Předkládaná data se týkají všech dětí, ve věku

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Verze 012.001 1 / 10 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM Platná verze MKN-10 Pro rok 2013 2015 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených

Více

Implementace Mezinárodní klasifikace nemocí v České republice

Implementace Mezinárodní klasifikace nemocí v České republice Implementace Mezinárodní klasifikace nemocí v České republice Miroslav Zvolský Oddělení klinických klasifikací DRG Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Klinické klasifikace a jejich použití v

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2001

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14.1.2003 2 Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2001 Ve statistice pracovní neschopnosti

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2003

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 27.12.2004 85 Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2003 Ve statistice pracovní neschopnosti

Více

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2002

Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2002 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30.5.2003 31 Ukončené případy pracovní neschopnosti podle délky trvání v ČR v roce 2002 Ve statistice pracovní neschopnosti

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

HIPE jednotka, Divize výzkumu zdraví a zdravotnických informací

HIPE jednotka, Divize výzkumu zdraví a zdravotnických informací Otrava a nežádoucí účinky léčiv Správné užívání Otrava a nežádoucí účinky léčiv Nesprávné užívání Léky se užívají přesně tak, jak se předepsaly, dostaví se však nežádoucí reakce Alergické reakce Přecitlivělost

Více

Revize DRG. 27.února Praha OR akutní lůžková péče (Švejdová, Kotyza & spol.) VZP ČR

Revize DRG. 27.února Praha OR akutní lůžková péče (Švejdová, Kotyza & spol.) VZP ČR Revize DRG 27.února Praha OR akutní lůžková péče (Švejdová, Kotyza & spol.) VZP ČR Revize v klasifikačním systému DRG Od roku 2012 provádí VZP systematickou revizi hospitalizačních případů (cca 7-8 tis

Více

Tvorba pravidel kódování novotvarů pro systém CZ-DRG. Miroslav Zvolský Jiří Šedo

Tvorba pravidel kódování novotvarů pro systém CZ-DRG. Miroslav Zvolský Jiří Šedo Tvorba pravidel kódování novotvarů pro systém CZ-DRG Miroslav Zvolský Jiří Šedo Cíle nových pravidel pro CZ-DRG Upravit platná pravidla v MKN-10 s cílem: Sjednotit jejich výklad. Odstranit zjevné konflikty

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Verze 013 Autor / Autoři: autoři: tým DRG Restart Verze: 013 Datum: 18. 12. 2015 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Palackého náměstí 4, P. O.

Více

Chirurgie. (podpora pro kombinovanou formu studia)

Chirurgie. (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Chirurgie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. Petr Pták Cíle předmětu: Seznámit posluchače s problematikou chirurgického

Více

Na co Češi nejčastěji umírají

Na co Češi nejčastěji umírají Na co Češi nejčastěji umírají Magdaléna Poppová Tisková konference 14. listopadu 2016, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Počet zemřelých dle pohlaví v tis. osob

Více

Kvalita dat v Irsku. Cíle a motivy kontrolní činnosti ESRI. HRID, ESRI, Dublin,July 2008

Kvalita dat v Irsku. Cíle a motivy kontrolní činnosti ESRI. HRID, ESRI, Dublin,July 2008 Kvalita dat v Irsku Cíle a motivy kontrolní činnosti ESRI Aktuální a přesná data Plnění klíčových cílů Vysoce kvalitní data Data mají věrně odrážet výkony v nemocnici Dohled nad dodržováním směrnic Nástroj

Více

Dopady změny zpřesnění MKN -11 na vybraná klinická témata

Dopady změny zpřesnění MKN -11 na vybraná klinická témata Dopady změny zpřesnění MKN -11 na vybraná klinická témata MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o. 6. 11. 2018 Přehled vybraných témat Akutní selhání ledvin Chronické selhání ledvin Diabetes mellitus

Více

Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště

Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště Jindřich Polívka 1, Jan Švancara 2 1 Hospic Dobrého Pastýře Čerčany 2 Institut

Více

PROBLEMATIKA KVALITY VYKAZOVÁNÍ VZP ČR ROMANA ŠVEJDOVÁ

PROBLEMATIKA KVALITY VYKAZOVÁNÍ VZP ČR ROMANA ŠVEJDOVÁ PROBLEMATIKA KVALITY VYKAZOVÁNÍ VZP ČR ROMANA ŠVEJDOVÁ REVIZE V KLASIFIKAČNÍM SYSTÉMU DRG Od roku 2012 začala VZP s revizí správnosti kódování HDG a VDG a kritických výkonů/markerů Ročně zrevidováno cca

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU V. ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní

Více

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem Milan Kvapil, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Lucie Panáčková, Martina Hlostová, Ladislav Dušek Fakultní nemocnice

Více

VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00. Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008

VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00. Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00 Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008 Studijní obor: v š e o b e c n á s e s t r a Studijní program: o

Více

3. Výdaje zdravotních pojišťoven

3. Výdaje zdravotních pojišťoven 3. Výdaje zdravotních pojišťoven Náklady sedmi zdravotních pojišťoven, které působí v současné době v České republice, tvořily v roce 2013 více než tři čtvrtiny všech výdajů na zdravotní péči. Z pohledu

Více

SBĚR DAT STUDIE DUQUE - ZLOMENINA HORNÍHO KONCE STEHENNÍ KOSTI

SBĚR DAT STUDIE DUQUE - ZLOMENINA HORNÍHO KONCE STEHENNÍ KOSTI Inclusion Definice Zlomenina krčku SBĚR DAT STUDIE DUQUE - ZLOMENINA HORNÍHO KONCE STEHENNÍ KOSTI Diagnostická kritéria Pacient ve věku 65 let a více + splňující následující tři diagnostická kritéria:

Více

VÝBĚR ZÁKLADNÍ PŘÍČINY SMRTI A KVALITA VYPLNĚNÍ LPZ

VÝBĚR ZÁKLADNÍ PŘÍČINY SMRTI A KVALITA VYPLNĚNÍ LPZ VÝBĚR ZÁKLADNÍ PŘÍČINY SMRTI A KVALITA VYPLNĚNÍ LPZ Bc. Kateřina Alexanderová Mgr. Magdaléna Baštecká Klasifikon 2017, 7. 8. 11. 2017, Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na

Více

Proces auditu. Health Research & Information Division, ESRI, Dublin, July 2008

Proces auditu. Health Research & Information Division, ESRI, Dublin, July 2008 Proces auditu Proces auditu Fáze 1. Fáze 2. Fáze 3. Příprava auditu Provedení auditu a analýza výsledků Nálezy a doporučení Závěrečná zpráva auditora Počítačem podporovaný audit Proces auditu Vždy berte

Více

Děti hospitalizované na úrazy v nemocnicích ČR v letech

Děti hospitalizované na úrazy v nemocnicích ČR v letech Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30.5.2003 33 Děti hospitalizované na úrazy v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Předkládaná data se týkají všech dětí,

Více

Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014

Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014 Národní referenční centrum Autor: Karolína Baloghová Datum: 27. 5. 2014 Oprava klasifikace IR-DRG úpravy dle kontrolních nálezů Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2014 Opravy Řešení v projektu Správa

Více

Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus. MUDr. Pavel Frňka

Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus. MUDr. Pavel Frňka Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus MUDr. Pavel Frňka Praha, 18.2.2015 Zlepšení péče? Asi se shodneme, že zlepšení péče je zvýšení její kvality Kvalita = splněná očekávání, kladená

Více

VI. ÚMRTNOST. Tab. VI.2 Naděje dožití ve vybraném věku,

VI. ÚMRTNOST. Tab. VI.2 Naděje dožití ve vybraném věku, VI. ÚMRTNOST Počet zemřelých v roce 2007 dosáhl 104,6 tisíce, což bylo o necelých dvě stě osob více než v předchozím roce. Intenzita úmrtnosti podle tabulkových a standardizovaných ukazatelů však pokračovala

Více

Údržba IR-DRG pro r a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb

Údržba IR-DRG pro r a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR Údržba IR-DRG pro r. 2017 a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb Jana Homrová Implementační tým DRG Restart - kódování

Více

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Liberec 7 18.6.2004 Ukončené případy pracovní neschopnosti v Libereckém kraji v roce 2003 Podkladem

Více

Údržba IR-DRG pro r a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb

Údržba IR-DRG pro r a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR Údržba IR-DRG pro r. 2017 a stav vývoje pravidel pro kódování zdravotních služeb Jana Homrová Implementační tým DRG Restart - kódování

Více

Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG MDC 06 Nemoci trávicí soustavy

Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG MDC 06 Nemoci trávicí soustavy Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG MDC 06 Nemoci trávicí soustavy Zdeněk Kala Česká chirurgická společnost ČLS JEP Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Brno Fakultní nemocnice

Více

MKN jako hlavní nástroj sledování příčin smrti

MKN jako hlavní nástroj sledování příčin smrti MKN jako hlavní nástroj sledování příčin smrti Šárka Daňková Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR sarka.dankova@uzis.cz Klinické klasifikace a jejich použití v českém zdravotnictví I. 8. listopadu

Více

přednášková místnost Univerzitního kampusu LF MU, Kamenice 5, Brno budova A17, místnost 432

přednášková místnost Univerzitního kampusu LF MU, Kamenice 5, Brno budova A17, místnost 432 Program předatestačního kurzu VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ, včetně atestačního testu pro lékaře před atestační zkouškou z vnitřního lékařství, pořádaný LF MU Brno 9.10. - 20.10.2017 přednášková místnost Univerzitního

Více

CZ-DRG návrh nového klasifikačního systému hospitalizačních případů

CZ-DRG návrh nového klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ-DRG návrh nového klasifikačního systému hospitalizačních případů Tomáš Pavlík a nejen analytický tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Institut biostatistiky a analýz,

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH Praktická maturitní zkouška Interní a chirurgické oddělení: 1. Ošetřování nemocného

Více

20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006

20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 Nemocnice na Homolce 20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 1 strana z 11 20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 CÉVNÍ CHIRURGIE Všechny diagnózy 1 350 28 64 let

Více

Aktuální stav CZ-DRG. Petr Tůma. Seminář ICZ OLOMOUC květen 2019

Aktuální stav CZ-DRG. Petr Tůma. Seminář ICZ OLOMOUC květen 2019 Aktuální stav CZ-DRG Petr Tůma Seminář ICZ OLOMOUC 21. 22. květen 2019 Témata 1. Rozdíly v konstrukci CZ-DRG oproti IR-DRG 2. Čtyři příklady klasifikovaných případů v IR-DRG a CZ-DRG 3. (Zatím) nevyužité

Více

Kódování vzácných onemocnění v MKN-11

Kódování vzácných onemocnění v MKN-11 Kódování vzácných onemocnění v MKN-11 prof. MUDr. Milan Macek jr., DrSc. Ústav biologie a lékařské genetiky 2. LF UK a FN Motol Mgr. Dalibor Slovák Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Vzácná

Více

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24 Obsah Předmluva... 13 OBECNÁ CHIRURGIE 1 Vyšetření chirurgického pacienta... 16 1.1 Anamnéza... 16 1.2 Fyzikální vyšetření..................................... 18 1.3 Paraklinická vyšetření... 20 1.4 Předoperační

Více

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8.11.2004 72 Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003 Údaje, uvedené v této Aktuální informaci, se týkají všech

Více

Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG MUDr. Milan Kotyza

Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG MUDr. Milan Kotyza Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG 9. 5. 2016 MUDr. Milan Kotyza Revize v klasifikačním systému DRG Od roku 2010, kdy úhradu LZZ začala ovlivňovat platba za hospitalizační případ, začala

Více

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Liberec 5 24.10.2003 Ukončené případy pracovní neschopnosti v Libereckém kraji v 1. pololetí 2003

Více

List o prohlídce zemřelého, jeho vyplňování a statistika zemřelých

List o prohlídce zemřelého, jeho vyplňování a statistika zemřelých List o prohlídce zemřelého, jeho vyplňování a statistika zemřelých Šárka Daňková dankova@uzis.cz Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR www.uzis.cz Obsah prezentace 1. Změny od roku 2013, nová

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ Autor: Magdaléna Janošíková Školitel: Nakládalová M., doc. MUDr. Ph.D. Výskyt Výskyt kardiovaskulárních onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév, je v České republice i v dalších

Více

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919 lékař 85 813 177 11 69 69 71 62 12 88 93 118 14 153 163 157 34 55 1 1 nelékař 6 219 5 937 1 75 1 287 552 516 598 616 495 513 432 577 868 1 3 1 255 1 149 295 234 19 15 I. Nemoci epidemické, endemické a

Více

Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG, technická asistence

Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG, technická asistence Program Evropské Unie Transition Facility (Přechodový nástroj) pro Českou republiku Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG, technická asistence CZ2005/017/518.05.03.02.0002 VZ60008837

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

Demografický vývoj, indikátory stárnutí

Demografický vývoj, indikátory stárnutí Demografický vývoj, indikátory stárnutí Ing.M.Chudobová, Mgr.V.Mazánková Lékařský dům Praha 19.listopad 2008 Hlavní rysy demografického vývoje (1) Počet obyvatel roste Podle prognózy ČSÚ do roku 2015 poroste,

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Zaměstnanec je povinen zranění bezodkladně oznámit svému nadřízenému (vedoucímu nebo jeho zástupci).

Zaměstnanec je povinen zranění bezodkladně oznámit svému nadřízenému (vedoucímu nebo jeho zástupci). vedená v souladu Nařízení vlády č. 201/2010 Sb. v platném znění od 1. 1. 2015 urazy.bppo.cz www.bppo.cz POUČENÍ Všechny pracovní úrazy je vedoucí zaměstnanec povinen evidovat - vést zápis přesně podle

Více

Pondělí Prezence, zahájení kurzu. Úterý Choroby periferních tepen a žil. Počet hodin.

Pondělí Prezence, zahájení kurzu. Úterý Choroby periferních tepen a žil. Počet hodin. Program předatestačního kurzu VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ, včetně atestačního testu pro lékaře před atestační zkouškou z vnitřního lékařství, pořádaný LF MU Brno 13.4. 24.4.2015 Posluchárna č. 333, pavilon A 15,

Více

Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG

Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG Tomáš Pavlík, Markéta Bartůňková, Jan Linda, Petr Klika, Miroslav Zvolský, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Ladislav

Více

Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0

Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0 Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0 Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Markéta Bartůňková, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Lucie Panáčková, Petr Klika, Jan

Více

Mezinárodní statistická klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů Update 10. revize pro rok 2013

Mezinárodní statistická klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů Update 10. revize pro rok 2013 Mezinárodní statistická klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů Update 10. revize pro rok 2013 MUDr. Miroslav Zvolský Odbor analýz, publikací a externí spolupráce ÚZIS ČR Palackého náměstí

Více

Metodika kódování diagnóz pro IR-DRG verze 015 pro rok 2018

Metodika kódování diagnóz pro IR-DRG verze 015 pro rok 2018 Metodika kódování diagnóz pro IR-DRG verze 015 pro rok 2018 Mgr. Petra Przeczková Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech

Více

Metodické materiály pro rok 2016 Změny ve verzi 013. Konference DRG Restart

Metodické materiály pro rok 2016 Změny ve verzi 013. Konference DRG Restart Metodické materiály pro rok 2016 Změny ve verzi 013 Jana Homrová a tým DRG Restart Konference DRG Restart 19. 11. 2015 Struktura prezentace Důvod a rozsah změn Schvalovací proces Metodika sestavení případu

Více

6 Úmrtnost. Tab. 6.1 Zemřelí, Tab. 6.2 Zemřelí kojenci a kojenecká úmrtnost, Vývoj obyvatelstva České republiky, Úmrtnost

6 Úmrtnost. Tab. 6.1 Zemřelí, Tab. 6.2 Zemřelí kojenci a kojenecká úmrtnost, Vývoj obyvatelstva České republiky, Úmrtnost 6 Úmrtnost Počet zemřelých se meziročně zvýšil o 5,5 tisíce na 111,2 tisíce. Naděje dožití při narození mužů po více než dekádě nepřetržitého růstu pouze stagnovala na hodnotě 75,8 let a naděje dožití

Více

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Výstupy analýzy dat zdravotnického zařízení a Národního onkologického registru ČR Prof. MUDr. Jitka

Více

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění MINIMÁLNÍ OBSAH SAMOSTATNÝCH ČÁSTÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE 1. INFORMACE ZE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE VEDENÉ LÉKAŘEM

Více

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Chronické nemoci. European Health Interview Survey in CR - EHIS CR Chronically diseases

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Chronické nemoci. European Health Interview Survey in CR - EHIS CR Chronically diseases Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 19. 8. 9 43 Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Chronické nemoci European Health Interview

Více

DRG jako sekundární klasifikační systém. MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014

DRG jako sekundární klasifikační systém. MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014 DRG jako sekundární klasifikační systém MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014 K čemu primárně slouží DRG? Způsob, jak obrovský počet jednotlivých hospitalizačních případů rozdělit do zvládnutelného počtu

Více

TNM KLASIFIKACE ZHOUBNÝCH NOVOTVARŮ (8. VYDÁNÍ) Jiří Novák Masarykův onkologický ústav, Brno

TNM KLASIFIKACE ZHOUBNÝCH NOVOTVARŮ (8. VYDÁNÍ) Jiří Novák Masarykův onkologický ústav, Brno TNM KLASIFIKACE ZHOUBNÝCH NOVOTVARŮ (8. VYDÁNÍ) Jiří Novák Masarykův onkologický ústav, Brno TNM8 - ÚVODNÍ CHARAKTERISTIKA TNM klasifikace je (vedle MKN a MKN-O) jedním ze základních mezinárodních klasifikačních

Více

MEZINÁRODNÍ KLASIFIKACE NEMOCÍ Instrukční příručka

MEZINÁRODNÍ KLASIFIKACE NEMOCÍ Instrukční příručka MEZINÁRODNÍ KLASIFIKACE NEMOCÍ Instrukční příručka Mezinárodní statistická klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů ve znění desáté decennální revize instrukční příručka Praha 1996 MKN-10

Více

KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ

KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ KNIHA EVIDENCE ÚRAZŮ Organizace: Identifikační číslo: Pracoviště: Vydána do užívání dne: Stránka 1 z 21 POKYNY K VEDENÍ KNIHY ÚRAZŮ: 1. Kniha úrazů musí být trvale k dispozici na všech pracovištích společnosti,

Více

Metody nukleární medicíny. Doc.RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojová technika

Metody nukleární medicíny. Doc.RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojová technika Metody nukleární medicíny Doc.RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojová technika Nukleární medicína Zobrazení metodami nukleární medicíny (rovněž označované jako skenování) patří mezi diagnostické

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG

Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Ladislav Plánka Česká pediatricko-chirurgická společnost ČLS JEP Fakultní nemocnice Brno Konference DRG Restart 2016 9. 11. 2016 Nevýhody

Více

6 Úmrtnost. Tab. 6.1 Zemřelí,

6 Úmrtnost. Tab. 6.1 Zemřelí, 6 Úmrtnost V roce 213 zemřelo 19,2 tisíce osob, což bylo o jeden tisíc více než v předchozím roce. Oproti předchozímu roku se snížil počet zemřelých kojenců o 2 na 265 a zároveň se snížila i kojenecká

Více

Vývoj Klasifikace hospitalizačních procedur a vztah k Seznamu zdravotních výkonů

Vývoj Klasifikace hospitalizačních procedur a vztah k Seznamu zdravotních výkonů Vývoj Klasifikace hospitalizačních procedur a vztah k Seznamu zdravotních výkonů Miroslav Zvolský, Irena Rubešová Oddělení klinických klasifikací DRG Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Seminář

Více

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 Tab. F.1. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 1-4 5-14 15-24 25-39 4-49 5-64 65+ lékař 2 255 2 137 742 616 248 273 73 89 169 154 212 264 132 125 29 282 387 334 2 - nelékař 4 234 4 343

Více

Metodika sestavení hospitalizačního případu pro CZ-DRG

Metodika sestavení hospitalizačního případu pro CZ-DRG Metodika sestavení hospitalizačního případu pro CZ-DRG Tomáš Pavlík a nejen analytický tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Institut biostatistiky a analýz, Masarykova

Více

Dobývání znalostí nad tabulkami příčin úmrtí. Petr Hudeček

Dobývání znalostí nad tabulkami příčin úmrtí. Petr Hudeček Dobývání znalostí nad tabulkami příčin úmrtí Petr Hudeček Získávání dat Data pochází z České republiky, Spojeného království a Spojených států amerických ČR: https://www.czso.cz/csu/czso/130065-14-r_2014-1998

Více

Metodika kódování IR-DRG vs. CZ-DRG v roce 2019

Metodika kódování IR-DRG vs. CZ-DRG v roce 2019 Metodika kódování IR-DRG vs. CZ-DRG v roce 2019 Miroslav Zvolský, Tomáš Pavlík, Irena Rubešová, Zbyněk Bortlíček, Jiří Šedo, Petra Králová, Dana Krejčová a tým DRG Restart Ústav zdravotnických informací

Více

Tab. F.15. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1930

Tab. F.15. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1930 Tab. F.15. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 193 1-4 5-14 15-24 25-39 4-49 5-64 65+ lékař 4 254 4 88 1 654 1 315 52 514 226 212 222 248 285 369 147 199 451 449 749 782 nelékař 2 511 2

Více

6 Úmrtnost. Tab. 6.1 Zemřelí,

6 Úmrtnost. Tab. 6.1 Zemřelí, 6 Úmrtnost V roce 214 se počet zemřelých meziročně snížil o 3,5 tisíce na 15,7 tisíce. Naděje dožití při narození se zvýšila u obou pohlaví o,6 roku a dosáhla 75,8 let u mužů a 81,6 let u žen. Kojenecká

Více

Stav vývoje klasifikace hospitalizačních procedur: principy

Stav vývoje klasifikace hospitalizačních procedur: principy Stav vývoje klasifikace hospitalizačních procedur: principy Miroslav Zvolský Oddělení klinických klasifikací DRG Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Konference DRG Restart 2016 5. května 1640

Více

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD. Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím k Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností

Více

Země 1 až 8 Číslo nemocnice. OTÁZKY O VAŠÍ NEMOCNIČNÍ DATABÁZI A POUŽITÍ KÓDOVÁNÍ DLE MKN (ICD Vedete chorobopis pro každého pacienta

Země 1 až 8 Číslo nemocnice. OTÁZKY O VAŠÍ NEMOCNIČNÍ DATABÁZI A POUŽITÍ KÓDOVÁNÍ DLE MKN (ICD Vedete chorobopis pro každého pacienta Infmace založené na rutinním sběru dat: Akutní infarkt myokardu - Akutní ischemická cévní mozková příhoda - Fraktura krčku femuru - Pod O01 O02 O03 Číslo země Země 1 až 8 Číslo nemocnice Nemocnice 1 až

Více

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Ošetřovatelský proces u nemocných s akutním onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský proces u nemocných s chronickým onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský

Více

Zdravotní plány měst a jejich indikátory

Zdravotní plány měst a jejich indikátory Seminář Jak dostat Zdraví 21 na úroveň místních a regionálních politik Zdravotní plány měst a jejich indikátory 22. dubna 2009 Zdravotní plány měst a jejich indikátory Miloslava Chudobová, Ústav zdravotnických

Více

Změny ve směrnicích kódování na rok MUDr Petr Tůma

Změny ve směrnicích kódování na rok MUDr Petr Tůma Změny ve směrnicích kódování na rok 2017 27.2.2017 MUDr Petr Tůma Malé změny Nové směrnice Kritický pohled na směrnice Jaký praktický problém vedl ke vzniku směrnice? Jakou část problému směrnice vyřešila?

Více

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Mužík J. Epidemiologie nádorů v ČR Epidemiologická

Více

Edukační materiál. Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera

Edukační materiál. Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera Edukační materiál Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera Přípravek Strattera je indikován k léčbě hyperkinetické

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy/aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Zdravotní stav obyvatel z pohledu rutinních statistik NZIS

Zdravotní stav obyvatel z pohledu rutinních statistik NZIS Seminář Zdravotní stav obyvatel ČR, Lékařský dům, 19. října 211 Zdravotní stav obyvatel z pohledu rutinních statistik NZIS Miloslava Chudobová, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR 2 18 16 14

Více

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Předmluva ke kapitole: Kapitola se zabývá jak zdravotním stavem seniorů, tak náklady na jejich léčbu. První část kapitoly je zaměřena na hospitalizace osob ve věku 5

Více

DŘ na rok 2017 úhrada zdravotních služeb poskytovaných poskytovateli lůžkové péče, s výjimkou zdravotních služeb poskytovaných v odborných léčebných

DŘ na rok 2017 úhrada zdravotních služeb poskytovaných poskytovateli lůžkové péče, s výjimkou zdravotních služeb poskytovaných v odborných léčebných DŘ na rok 2017 úhrada zdravotních služeb poskytovaných poskytovateli lůžkové péče, s výjimkou zdravotních služeb poskytovaných v odborných léčebných ústavech, léčebnách dlouhodobě nemocných, poskytovatelů

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR: Lázeňské a wellness služby VY_32_INOVACE_105 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Diety základní, specializované,standardizované

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči

3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Výsledky zdravotnických účtů ČR 2010 2015 3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči Všechny zdroje dat potřebné k sestavení zdravotnických účtů nepřinášejí

Více