chemikálií Organizace spojených národů (OSN). Jedná se o mezinárodní standardy, které

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "chemikálií Organizace spojených národů (OSN). Jedná se o mezinárodní standardy, které"

Transkript

1 ČASTO KLADENÉ OTÁZKY Tyto otázky a odpovědi vám pomohou připravit se na první dotazy, které vám zákazníci položí ohledně změn v označování výrobků Castrol podle GHS v roce 2014 a GHS OTÁZKA: Co to vlastně je GHS? ODPOVĚĎ: GHS je zkratka pro Globální harmonizovaný systém klasifikace a označování chemikálií Organizace spojených národů (OSN). Jedná se o mezinárodní standardy, které sjednocují kritéria pro klasifikaci chemikálií. Určuje význam jednotlivých prvků na etiketách a v bezpečnostních listech. V zemích, kde se GHS stalo součástí legislativy, jsou zaváděny nové piktogramy, popisy nebezpečí a bezpečnostní informace. Ujišťujeme Vás, že i nadále budeme splňovat požadavky místní legislativy při ochraně zdraví a životního prostředí při manipulaci, dopravě a použití našich výrobků. Splnění požadavků GHS je klíčové pro naše další působení na trhu. OTÁZKA: Naši zaměstnanci nikdy takové symboly neviděli. Můžete přijet a vysvětlit jejich význam? ODPOVĚĎ: Ne. Firma Castrol není autorem ani majitelem upozorňujících textů ani piktogramů používaných na nových etiketách podle CLP. Jedná se o globálně standardizované prvky. Více se dozvíte ze stránek EU: pro CLP nebo ze stránek OSN o Globálním harmonizovaném systému: OTÁZKA: Používá tato upozornění pouze firma Castrol? ODPOVĚĎ: Ne. Firma Castrol není autorem ani majitelem upozorňujících textů ani piktogramů používaných na nových etiketách dle CLP. Jedná se o globálně standardizované prvky. Více se dozvíte ze stránek EU: pro CLP nebo ze stránek OSN o Globálním harmonizovaném systému:

2 CLP OTÁZKA: Co to vlastně je CLP? ODPOVĚĎ: CLP je nová směrnice EU, která propojuje původní legislativu EU o klasifikaci, označování a balení chemických látek a směsí s GHS, kterou se doplňuje a ruší Směrnice 67/548/EEC (klasifikace, označování a balení nebezpečných látek z 27. června 1967) a Směrnice 1999/45/EC (klasifikace, označování a balení nebezpečných přípravků z 31. května 1999) a mění Směrnice (EC) Č. 1907/2006 (Směrnice REACH z 18. prosince 2006). PROČ/KDY? OTÁZKA: Proč měníte bezpečnostní listy a etikety? ODPOVĚĎ: Tyto změny u všech našich výrobků provádíme proto, abychom dodržovali nové předpisy a jednali v souladu příslušnou legislativou a pomohli vám s dodržováním místních předpisů. OTÁZKA: Kdy dokončíte změny v bezpečnostních listech a označování výrobků? ODPOVĚĎ: Castrol dělá vše pro to, aby změny v bezpečnostních listech a etiketách dokončil do června 2015, což je ve většině států nejzazší termín. OTÁZKA: Proč provádíte změny v bezpečnostních listech a označování výrobků s předstihem? Pozn.: Legislativa některých zemí (např. Turecko, Rusko a další) požaduje dokončit změny později než v červnu 2015, tyto země stále pracují na zavádění GHS. ODPOVĚĎ: Castrol se snaží dodávat celosvětově standardizované výrobky všem našim zákazníkům. To je důvod, proč jsme se rozhodli provést tyto změny globálně a pomoci tak zákazníkům na celém světě. To znamená, že některé změny provedeme ještě v předstihu.

3 OTÁZKA: Proč jste změny v bezpečnostních listech a na etiketách ještě neprovedli? ODPOVĚĎ: Vzhledem k časové náročnosti posouzení všech našich výrobků podle nových směrnic (jedná se o náročný úkol, jehož plnění jsme rozložili do velkého časového úseku, abychom zajistili dostatečné kapacity pro jeho zodpovědné splnění), využili jsme příležitosti k dalším aktivitám, které jsou výsledkem zpětné vazby zákazníků. Snažíme se o co nejmenší dopad změn na naše zákazníky. Takže v rámci těchto změn obdržíte výrobek, který je jednak součástí naší nové nabídky a současně vyhovuje CLP. Pevně věříme, že pro Vás bude nové portfolio výrobků a jejich zjednodušené značení snadno pochopitelné. OTÁZKA: Proč firma Castrol provádí tyto změny právě teď? ODPOVĚĎ: Možná jste si všimli, že některé společnosti tyto změny již provedly a některé ne. Naší snahou je minimalizace dopadů změn, které se Vás týkají. V rámci těchto změn obdržíte výrobek, který jednak odpovídá požadavkům CLP a zároveň bude součástí naší nové nabídky. Naším cílem je poskytovat Vám zjednodušené portfolio výrobků s jasnějším a pochopitelnějším označením. OTÁZKA: Proč tyto změny firmě Castrol trvají tak dlouho? ODPOVĚĎ: Pro velké dodavatele maziv s celosvětovou působností jakým firma Castrol je, se jedná o změny velice komplexní. Jejich zavádění je časově náročné. Investujeme do funkcí jako je například Globální dohled na výrobky nebo do našeho distribučního řetězce, abychom Vám pomohli dodržet nové předpisy a co nejméně narušili Vaše podnikání. CASTROL: OTÁZKA: Jsou tohle jediné změny? ODPOVĚĎ: Ne. Přesto, že se Vás nyní týkají pouze změny v rámci bezpečnostních listů a

4 etiket, rozhodla se firma Castrol provést další změny pro usnadnění Vašeho obchodování. Tyto změny jsou důsledkem množství průzkumů trhu a zahrnují mimo jiné zjednodušení a zpřehlednění nabídky výrobků. Navíc neustále přinášíme na trh nové výrobky. OTÁZKA: Budou mít tyto změny vliv na způsob objednávání výrobků? ODPOVĚĎ: Ne. Způsob objednávání výrobků Castrol se nemění. V některých případech dojde ke změně objednacích kódů. Bude potřeba aktualizovat objednací kódy, aby se předešlo výpadkům v dodávkách našich výrobků OTÁZKA: Týká se to i schválení výrobků pro prodej? ODPOVĚĎ: Ne. Aby zajistil platnost povolení i po změnách v bezpečnostních listech, na etiketách, značkách a názvech výrobků kontroluje Castrol veškerá povolení přímo v místě prodeje. Uděláme vše pro to, aby byla zachována platnosti stávajících povolení. OTÁZKA: Dochází i ke změnám cen? ODPOVĚĎ: Ne. Změny v bezpečnostních listech a na etiketách nebudou mít vliv na současnou cenovou úroveň našich výrobků. OTÁZKA: Budete stahovat výrobky se starými etiketami? ODPOVĚĎ: Ne. Veškeré výrobky, které máte v současnosti na skladě, jsou shodné s výrobky, které vám budeme dodávat s novým CLP označením. Legislativa podle CLP požaduje provedení změn do června 2015 a nevztahuje se na výrobky dodané před tímto termínem. Původním způsobem označované výrobky můžete prodávat ještě do 31. května Firma Castrol se neustále zaměřuje na zvýšení bezpečnostního kreditu svých zákazníků a důrazně doporučuje používat při prodeji a komunikaci se zákazníky nové bezpečnostní listy a informace.

5 OTÁZKA: Proč provádíte změny, když jiní dodavatelé změny neprovádějí? ODPOVĚĎ: Firma Castrol se nemůže vyjadřovat k přístupu jiných dodavatelů ke změnám v této oblasti. K našim výrobkům přistupujeme na celém světě velice zodpovědně a neustále usilujeme o zlepšení bezpečnosti našich výrobků, a právě proto přicházíme s těmito změnami již nyní. OTÁZKA: Proč tyto změny trvají firmě Castrol tak dlouhou dobu? ODPOVĚĎ: Pro velké dodavatele maziv s celosvětovou působností jakým jsme my, se jedná o změny velice komplexní. Jejich zavádění je časově náročné. Investujeme do funkcí jako je například Globální dohled na výrobky a do našeho distribučního řetězce, abychom Vám pomohli udržet soulad s předpisy a co nejméně narušili Vaše podnikání. OTÁZKA: Proč bychom vám měli věřit? ODPOVĚĎ: Firma Castrol působí na trhu déle než 100 let a dodává motorové oleje, plastická maziva a obráběcí kapaliny celosvětově do 28 průmyslových odvětví. Jsme zákazníky všeobecně považováni za důvěryhodného dodavatele. Jsme si vědomi, že značka Castrol je tak silná, jak je silná kvalita našich výrobků a naše pověst, které jsou pro nás velmi důležité. Ano, opravdu nám můžete důvěřovat. VÝROBEK: OTÁZKA: Byl jsem upozorněn na změny v bezpečnostním listu, ale všiml jsem si, že etiketa se nezměnila. ODPOVĚĎ: S tím si nedělejte starosti. Etiketa bude upravena později. Zaručujeme, že nedojde k žádnému porušení platné legislativy související s CLP nebo GHS. OTÁZKA: Dochází i ke změnám ve složení výrobků?

6 ODPOVĚĎ: Ne. Zatímco dochází ke změnám v bezpečnostních listech, etiketách, značkách nebo názvech výrobků, ke změnám ve složení výrobků, nedochází. Ke změnám ve složení docházet může, ale nikoliv v souvislosti s CLP, ale pouze jako důsledek neustálého vývoje a zlepšování kvality našich výrobků (např. nové složení pro splnění posledních požadavků OEM) OTÁZKA: Etiketa teď vypadá výstražněji, změnilo se něco? ODPOVĚĎ. Ne. Systém klasifikace nebezpečných látek GHS je vytvořen tak, aby Vám poskytoval více informací o výrobcích, které používáte. Firma Castrol nijak nezvýšila nebezpečnost svých výrobků. Podle GHS jsou některé výrobky označeny jako více nebezpečné, naproti tomu, jiné výrobky jsou dle nové směrnice označené jako méně nebezpečné oproti původnímu označení. OTÁZKA: Měli bychom s těmito výrobky zacházet jinak? ODPOVĚĎ: Zacházení s těmito výrobky musí odpovídat požadavkům uvedeným v nových bezpečnostních listech. V některých případech dojde ke změnám, ale většiny výrobků se změny nedotknou. OTÁZKA: Změní se objednací kódy? ODPOVĚĎ: V některých případech dojde ke změně objednacích kódů. Aby se předešlo výpadkům v dodávkách našich výrobků, bude potřeba objednací kódy aktualizovat. OTÁZKA: Budou nové etikety odpovídat směrnicím platným v naší zemi? ODPOVĚĎ: Ano. Castrol je firma s celosvětovou působností a investuje v rámci každého státu nemalé prostředky, aby splnila veškeré legislativní požadavky dané země. Nové směrnice se zavádějí cílem sjednotit a ujasnit komunikaci o nebezpečných látkách.

GHS/CLP. Implementace v Linde Group. Základní informace 02/2011

GHS/CLP. Implementace v Linde Group. Základní informace 02/2011 GHS/CLP Implementace v Linde Group Základní informace 02/2011 Linde produkty: GHS základní informace Přehled GHS (I) Systém GHS, vyvinutý v OSN, znamená Celosvětově harmonizovaný systém klasifikace a označování

Více

Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging. Hana Lišková

Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging. Hana Lišková 1 Dodržování hygienických standardů ve zdravotnictví- Aktuální změny legislativy: Classification Labelling Packaging Hana Lišková 2 Požadavky na dezinfekční prostředek Nízká cena přípravku, resp. pracovního

Více

Nová klasifikace nebezpečnosti lepidel. Zavádění nařízení CLP v EU

Nová klasifikace nebezpečnosti lepidel. Zavádění nařízení CLP v EU Nová klasifikace nebezpečnosti lepidel Zavádění nařízení CLP v EU Nařízení EU nazvané CLP o klasifikaci, označování a balení (z anglického Classification, Labeling and Packaging) chemických výrobků Slaďuje

Více

(Legislativní akty) SMĚRNICE

(Legislativní akty) SMĚRNICE 5.3.2014 Úřední věstník Evropské unie L 65/1 I (Legislativní akty) SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2014/27/EU ze dne 26. února 2014, kterou se mění směrnice Rady 92/58/EHS, 92/85/EHS, 94/33/ES,

Více

Chemické látky

Chemické látky 5.6.18. Chemické látky http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/chemicke-latky Problematikou chemických látek se zabývá především Zákon č. 350/2011 Sb. Chemické látky jsou chemické prvky a jejich sloučeniny

Více

vstoupilo v platnost

vstoupilo v platnost Legislativa ES v oblasti chemických látek nařízení EP a Rady č. 1907/2006 (REACH) O registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (Registration, Evaluation and Autorization of Chemicals)

Více

234/2004 Sb. VYHLÁŠKA

234/2004 Sb. VYHLÁŠKA 234/2004 Sb. VYHLÁŠKA o možném použití alternativního nebo jiného odlišného názvu nebezpečné chemické látky v označení nebezpečného chemického přípravku a udělování výjimek na balení a označování nebezpečných

Více

ZPŮSOB OZNAČOVÁNÍ PŘEPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ PŘEPRAVUJÍCÍCH NEBEZPEČNÉ LÁTKY

ZPŮSOB OZNAČOVÁNÍ PŘEPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ PŘEPRAVUJÍCÍCH NEBEZPEČNÉ LÁTKY 1 ZPŮSOB OZNAČOVÁNÍ PŘEPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ PŘEPRAVUJÍCÍCH NEBEZPEČNÉ LÁTKY ZOP JSDH SYSTÉMY OZNAČOVÁNÍ NL -třídy nebezpečnosti dle ADR/RID -Kemler kód, UN číslo -výstražné bezpečnostní značky a symboly

Více

8.BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH LÁTEK

8.BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH LÁTEK 8.BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH LÁTEK V této kapitole se dozvíte: Jaké předpisy platí pro mezinárodní silniční a železniční přepravu. O postupném sjednocování požadavků obou předpisů (ADR a RID). Jakou

Více

Nebezpečné chemické látky

Nebezpečné chemické látky Nebezpečné chemické látky Povinnosti zaměstnavatelů základní informace Bezpečnost práce začíná u každého z nás Povinnosti zaměstnavatele při nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky: (ve

Více

GLOBÁLNÍVÝROBKOVÁ STRATEGIE GPS Global Product Strategy konference SCHP ČR 22. září 2011 Praha. ing. Vladimír Novotný konzultant

GLOBÁLNÍVÝROBKOVÁ STRATEGIE GPS Global Product Strategy konference SCHP ČR 22. září 2011 Praha. ing. Vladimír Novotný konzultant GLOBÁLNÍVÝROBKOVÁ STRATEGIE GPS Global Product Strategy konference SCHP ČR 22. září 2011 Praha ing. Vladimír Novotný konzultant OBSAH: CO JE GLOBÁLNÍ VÝROBKOVÁ STRATEGIE - GPS GLOBÁLNÍ VÝROBKOVÁ STRATEGIE

Více

Svaz chemického průmyslu České republiky

Svaz chemického průmyslu České republiky Svaz chemického průmyslu České republiky si Vás dovoluje pozvat na SEMINÁŘ 2. září 2008 ROSMARIN BUSINESS CENTER, Dělnická 213/12, Praha 7 http://www.schp.cz K tématu Nová evropská politika chemických

Více

Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH

Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Bezpečnostní list Dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533 54 Tel.: 466 921 186

Více

Pro správné vyhodnocení odpovědí je nezbytné znát některé základní údaje o Vašem podniku.

Pro správné vyhodnocení odpovědí je nezbytné znát některé základní údaje o Vašem podniku. Obecná část Pro správné vyhodnocení odpovědí je nezbytné znát některé základní údaje o Vašem podniku. 1. Vyberte velikost podniku. Velikost podniku se určuje v základním kroku podle počtu zaměstnanců a

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES) Str. 1 z 7 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název Roztok pufru, ph 4 1.2 Použití: Standard pro kalibraci phmetru 1.3 Identifikace výrobce/dovozce: Obchodní jméno: Jakar Elektronics, spol.

Více

Základem GPS je REACH. Konference ChemLog a GPS Praha, 22. 9. 2011 Ing. Jan Holomek, ReachSpektrum

Základem GPS je REACH. Konference ChemLog a GPS Praha, 22. 9. 2011 Ing. Jan Holomek, ReachSpektrum Základem GPS je REACH Konference ChemLog a GPS Praha, 22. 9. 2011 Ing. Jan Holomek, ReachSpektrum ICCA International Council of Chemical Associations» 1989» Reprezentuje (zejména) výrobce po celém světě»

Více

44. konzultační den Státní zdravotní ústav Praha,

44. konzultační den Státní zdravotní ústav Praha, Činnosti Státní rostlinolékařské správy při kontrole přípravků na ochranu rostlin 44. konzultační den Státní zdravotní ústav Praha, 10. 11. 2011 Jméno: Ing. Andrea Blažková Státní rostlinolékařská správa

Více

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD)

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) POKYNY V KOSTCE Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) Tento dokument si klade za cíl srozumitelným způsobem vysvětlit povinnosti, které mají žadatelé o výjimky dostupné

Více

Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP)

Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP) Obecné informace o nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek (CLP) Webový seminář pro hlavní žadatele o registraci 9. dubna 2010 Gabriele Schöning Oddělen lení pro klasifikaci Evropská

Více

NEBEZPEČNÉ VLASTNOSTI LÁTEK

NEBEZPEČNÉ VLASTNOSTI LÁTEK NEBEZPEČNÉ VLASTNOSTI LÁTEK Globálně harmonizovaný systém klasifikace a označování chemikálií Globálně harmonizovaný systém klasifikace a označování chemikálií (GHS) je systém Organizace spojených národů

Více

DONAUCHEM s.r.o. Za Žoskou 377 288 02 Nymburk ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ ZA ROK 2012

DONAUCHEM s.r.o. Za Žoskou 377 288 02 Nymburk ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ ZA ROK 2012 DONAUCHEM s.r.o. Za Žoskou 377 288 02 Nymburk ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ ZA ROK 2012 Obsah Prohlášení o přijetí a dodržování principů RC 3 Úvod 4 Životní prostředí

Více

Dodav atelský řetězec

Dodav atelský řetězec Dodavatelský řetězec 1 Nařízení EP a rady ES 1907/2006 O registraci, hodnocení, povolení a omezení chemických látek REACH Platnost nařízení od roku 2007 2 REACH R egistration registrace E valuation hodnocení

Více

Nařízení EP a Rady o uvádění na trh a používání biocidních přípravků 2012/528/EU (BPR) platné od účinné od

Nařízení EP a Rady o uvádění na trh a používání biocidních přípravků 2012/528/EU (BPR) platné od účinné od Nařízení EP a Rady o uvádění na trh a používání biocidních přípravků 2012/528/EU (BPR) platné od 27. 6. 2012 účinné od 1. 9. 2013 T. Kučera oddělení chemických látek a biocidních přípravků Tomas.Kucera@mzcr.cz,

Více

Vazelína Bezpečnostní list

Vazelína Bezpečnostní list Vazelína Bezpečnostní list Strana 1/4 1 Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku*. Údaje k produktu.. Použití látky / přípravku Mazací prostředek. Identifikace výrobce/dodavatele: Bison

Více

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 ) a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie 2 )

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 ) a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie 2 ) Strana 786 Sbírka zákonů č. 61 / 2018 Částka 30 61 VYHLÁŠKA ze dne 4. dubna 2018 o seznamu nebezpečných chemických látek, směsí a prachů a podmínkách nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí VÝROBA A PRODEJ ČISTÝCH, SPECIÁLNÍCH A FARMAC H E Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze

Více

Naše zásady podnikání

Naše zásady podnikání Chceme být úspěšnou a důvěryhodnou společností Naše zásady podnikání Proto děláme věci jednoduše s důrazem na smysluplnost, osobní odpovědnost každého z nás a férový přístup. Abychom dosáhli tohoto cíle,

Více

Aktuality - pracovní prostředí a zdraví

Aktuality - pracovní prostředí a zdraví Aktuality - pracovní prostředí a zdraví V této položce najdete aktuality, které se týkají celkově pracovního prostředí a zdraví; počínaje upozorněním na nové či aktualizované články, chystané semináře,

Více

Minimální požadavky na označování a dodání GMP+ BA 6. Verze CZ: 1. března gmpplus.org. GMP+ Feed Certification scheme

Minimální požadavky na označování a dodání GMP+ BA 6. Verze CZ: 1. března gmpplus.org. GMP+ Feed Certification scheme Minimální požadavky na označování a dodání GMP+ BA 6 Verze CZ: 1. března 2017 GMP+ Feed Certification scheme gmpplus.org Historie dokumentu Revize č. / Datum schválení Doplnění Příslušné části Datum finální

Více

Chemické látky a chemické směsi

Chemické látky a chemické směsi Chemické látky a chemické směsi Legislativa Zákon č. 157/1998 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích (platnost do 1. června 2004). Zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích

Více

POPLATKY dle nařízení o biocidech

POPLATKY dle nařízení o biocidech POPLATKY dle nařízení o biocidech Mikropodnik 60 % Malý podnik 40 % Střední podnik 20 % Mikropodnik 30 % Malý podnik 20 % 700 EUR za žádost o vzájemné uznání Střední podnik 10 % Dodávání BP na trh po 1.

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA s.r.o. byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze českou soukromou firmou. Od 1. ledna 2014 byla

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 345/68 Úřední věstník Evropské unie 23.12.2008 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2008/112/ES ze dne 16. prosince 2008, kterou se mění směrnice Rady 76/768/EHS, 88/378/EHS, 1999/13/ES a směrnice Evropského

Více

Návrh NAŘÍZENÍ RADY,

Návrh NAŘÍZENÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění příloha III směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/98/ES, pokud jde o nebezpečnou vlastnost

Více

Zásady ochrany osobních údajů webové zásady pro webové stránky

Zásady ochrany osobních údajů webové zásady pro webové stránky Zásady ochrany osobních údajů webové zásady pro webové stránky Kdo jsme je nezisková organizace, se sídlem Plzeňská 951/125, Praha, 150 00, zapsaná v rejstříku ústavů vedeném u Městského soudu v Praze,

Více

POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY. První náměstek policejního prezidenta

POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY. První náměstek policejního prezidenta POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY První náměstek policejního prezidenta Příloha k č. j. PYRO-727-1/ČJ-2015-9400KR Základní právní úprava Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/29/EU, o harmonizaci

Více

Delegace naleznou v příloze dokument D033542/02.

Delegace naleznou v příloze dokument D033542/02. Rada Evropské unie Brusel 14. července 2014 (OR. en) 11888/14 ENV 672 ENT 161 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 11. července 2014 Příjemce: Č. dok. Komise: D033542/02 Předmět:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST AESCULAP STERILIT I OILSPRAY

BEZPEČNOSTNÍ LIST AESCULAP STERILIT I OILSPRAY ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití 1.3 Podrobné údaje o dodavateli bezpečnostního listu

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení (ES) č. 391/2009 s ohledem na vystoupení Spojeného království z Unie

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení (ES) č. 391/2009 s ohledem na vystoupení Spojeného království z Unie EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení (ES) č. 391/2009 s ohledem na vystoupení Spojeného království

Více

Bezpečnostní list. 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. 2 Identifikace nebezpečnosti. podle 1907/2006/ES, Článek 31.

Bezpečnostní list. 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku. 2 Identifikace nebezpečnosti. podle 1907/2006/ES, Článek 31. strana 1/5 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Identifikátor výrobku Číslo výrobku: 100176 113169 Číslo CAS: 1302-78-9 Číslo ES (EINECS): 215-108-5 Číslo CAS: 1302-78-9 Číslo ES (EINECS):

Více

Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi

Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi MEMO/08/240 V Bruselu 11. dubna 2008 Předběžná registrace a registrace v rámci REACH otázky a odpovědi Nový právní předpis EU v oblasti chemických látek, označovaný zkratkou REACH (Registration, Evaluation,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES) Str. 1 z 7 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název Roztok pufru, ph 7 1.2 Použití: Standard pro kalibraci ph-metru 1.3 Identifikace výrobce/dovozce: Obchodní jméno: Jakar Elektronics, spol.

Více

Nový bezpečnostní list a jeho provázanost s novou klasifikací a označením (nařízení REACH a CLP)

Nový bezpečnostní list a jeho provázanost s novou klasifikací a označením (nařízení REACH a CLP) Nový bezpečnostní list a jeho provázanost s novou klasifikací a označením (nařízení REACH a CLP) Zdeňka Trávníčková SZÚ, duben 2011, ztravni@szu.cz přednáška na Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR 1 V

Více

Prevence závažných havárií

Prevence závažných havárií Litvínov, Unipetrol RPA, 13.8.2015 Prevence závažných havárií Ing. Martina Pražáková Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Odborné pracoviště pro prevenci závažných havárií prazakova@vubp-praha.cz ČVUT,

Více

Aktuální informace k REACH a GHS. Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009

Aktuální informace k REACH a GHS. Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009 Aktuální informace k REACH a GHS Ing. Šárka Klimešová Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Skalský Dvůr, 25. 27.5.2009 REACH Nařízení (Regulation) Evropského parlamentu a Rady (ES) 1907/2006 ze dne 18.prosince

Více

10.10.2012. Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s.

10.10.2012. Bezpečnostní list. dle Nařízení ES 1907/2006 REACH. Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 REACH Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Vydáno 24.1.2012 1 Novela přílohy II Nařízení 453/2010 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu

Více

Komentář k vyhlášce č. 51/2006 Sb. společný materiál SEI a ERÚ

Komentář k vyhlášce č. 51/2006 Sb. společný materiál SEI a ERÚ 1 Komentář k vyhlášce č. 51/2006 Sb. společný materiál SEI a ERÚ Cílem komentáře je přispět k jednoznačné interpretaci ustanovení vyhlášky č. 51/2006 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě

Více

Přehled hlavních povinnosti vyplývajících z nařízení 1907/2006/ES (REACH) a 1272/2008/ES (CLP)

Přehled hlavních povinnosti vyplývajících z nařízení 1907/2006/ES (REACH) a 1272/2008/ES (CLP) Dodavatel (ten, kdo uvádí látku na trh, ať už je to výrobce, dovozce, distributor nebo následný uživatel) Uvádění chemické látky nebo směsi na trh Klasifikace Látky: podle 356/2003 i podle CLP, od 1.6.2015

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES) 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název výrobku: CDSA-45 (Vodivostní standard 45 S/cm)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle nařízení 1907\2006\ES) 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název výrobku: CDSA-45 (Vodivostní standard 45 S/cm) Str. 1 z 7 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název (Vodivostní standard 45 S/cm) 1.2 Použití: Standard pro kalibraci konduktometru 1.3 Identifikace výrobce/dovozce: Obchodní jméno: Jakar Elektronics,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), ve znění nařízení č. 453/2010/EC Datum vydání: Datum revize: 1.5.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), ve znění nařízení č. 453/2010/EC Datum vydání: Datum revize: 1.5. ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Název: Registrační číslo: Indexové číslo: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další názvy látky: Molární hmotnost: Molekulový

Více

Energetická účinnost? To je otázka volby. 3otázky, které byste. si měli položit ohledně dodavatele pohonů

Energetická účinnost? To je otázka volby. 3otázky, které byste. si měli položit ohledně dodavatele pohonů Energetická účinnost? To je otázka volby 3otázky, které byste si měli položit ohledně dodavatele pohonů Zamyslete se nad svým dodavatelem pohonů a položte si následující tři otázky Otázka důvěry Je můj

Více

Bezpečnostní list pro GL Standard FS /530

Bezpečnostní list pro GL Standard FS /530 1 IDENTIFIKACE PRODUKTU OBCHODNÍ NÁZEV : GL Standard FS KATALOGOVÉ ČÍSLO : 920 529 / 920 530 Doporučené použití: pro in vitro diagnostiku v lidských vzorcích pouze pro profesionální použití VÝROBCE: DiaSys

Více

silniční přeprava nebezpečných věcí - ADR

silniční přeprava nebezpečných věcí - ADR silniční přeprava nebezpečných věcí - ADR Ústí nad Labem březen 2018 ing. Ivan Hrabal ADR Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí (ADR z Accord Dangereuses Route) ukládá podmínky

Více

Seminář AKTUÁLNÍ ZMĚNY CHEMICKÉ LEGISLATIVY Praha. Bezpečnostní list

Seminář AKTUÁLNÍ ZMĚNY CHEMICKÉ LEGISLATIVY Praha. Bezpečnostní list Seminář AKTUÁLNÍ ZMĚNY CHEMICKÉ LEGISLATIVY 4.5.2016 Praha Bezpečnostní list ENVIGroup s.r.o. : www.envigroup.cz --- Wcontact s.r.o. : www.eurochem.cz Ing. Hana Krejsová Nařízení Evropského Parlamentu

Více

1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název výrobku: CDSA-1500 (Vodivostní standard 1500 µs/cm)

1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název výrobku: CDSA-1500 (Vodivostní standard 1500 µs/cm) Str. 1 z 6 1. Identifikace výrobku a výrobce 1.1 Obchodní název (Vodivostní standard 1500 µs/cm) 1.2 Použití: Standard pro kalibraci konduktometru 1.3 Identifikace výrobce/dovozce: Obchodní jméno: Jakar

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 67.040; 07.100.30 2008 Pravidla správné hygienické a výrobní praxe - Mikrobiologická kritéria pro potraviny. Principy stanovení a aplikace ČSN 56 9609 Únor Guides to good hygiene

Více

Nový zákon v prevenci závažných havárií

Nový zákon v prevenci závažných havárií Nový zákon v prevenci závažných havárií Ing. Pavel Forint, Ph.D., Ministerstvo životního prostředí, e-mail: Pavel.Forint@mzp.cz Souhrn Problematika závažných průmyslových havárií je v současné době v EU

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY,

Návrh ROZHODNUTÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.8.2016 COM(2016) 508 final 2016/0248 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY, kterým se stanoví postoj, který má Unie přijmout, pokud jde o změny příloh k Evropské dohodě o mezinárodní

Více

Klasifikace látek a směsí

Klasifikace látek a směsí Klasifikace látek a směsí Dle nařízení EP a Rady EU 1272/2008/EC (CLP) Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Rybitví č.p. 296, Rybitví 533

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD)

Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) P O K Y N Y V K O S T C E Vědecký výzkum a vývoj, výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy (PPORD) Tento dokument si klade za cíl srozumitelným způsobem vysvětlit povinnosti, které mají žadatelé o

Více

Bezpečnostní list návod na úpravu

Bezpečnostní list návod na úpravu Bezpečnostní list návod na úpravu Ing. Hana Krejsová Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Bezpečnostní list návod Od 1.12.2012 musí být bezpečnostní listy na směsi v souladu s povinným formátem podle

Více

CO MŮŽE NAJÍT HYGIENIK V BEZPEČNOSTNÍCH LISTECH SMĚSÍ PRO VÝKON DOZORU

CO MŮŽE NAJÍT HYGIENIK V BEZPEČNOSTNÍCH LISTECH SMĚSÍ PRO VÝKON DOZORU CO MŮŽE NAJÍT HYGIENIK V BEZPEČNOSTNÍCH LISTECH SMĚSÍ PRO VÝKON DOZORU Alexandr Fuchs, SZÚ Praha 44. konzultační den SZÚ 10. listopadu 2011 OBSAH Osnova BL podle platného předpisu Klasifikace látek / komponent

Více

Národní fórum pro REACH a CLP

Národní fórum pro REACH a CLP Národní fórum pro REACH a CLP Spolupráce KHS a ČIŽP Oldřich Jarolím, ředitelství ČIŽP 53. konzultační den - 21.11.2013, Praha, SZÚ Obsah Národní fórum pro REACH a CLP Spolupráce KHS a ČIŽP v kontrole chemického

Více

Setkání kultur jako příležitost k růstu Rudolf Malý, CEO PST-CLC, a.s. (Mitsui-Soko Group) Příležitosti podnikání v Japonsku, KHK Moravskoslezského

Setkání kultur jako příležitost k růstu Rudolf Malý, CEO PST-CLC, a.s. (Mitsui-Soko Group) Příležitosti podnikání v Japonsku, KHK Moravskoslezského Setkání kultur jako příležitost k růstu Rudolf Malý, CEO PST-CLC, a.s. (Mitsui-Soko Group) Příležitosti podnikání v Japonsku, KHK Moravskoslezského kraje, 25.února 2015 PST-CLC tradice a zkušenost v ČR

Více

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o.

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Ing. Pavel Trvaj QESTR Spojenců 876 674 01 Třebíč pavel.trvaj@qestr.cz IČ: 68660910 Řízení QMS Co je to kvalita? Řízení QMS jakost (kvalita)

Více

NOVÁ VYLÁŠKA MPO. NAHRAZUJÍCÍ VYHLÁŠKU č. 232/2004 Sb. Státní zdravotní ústav Praha, 10. listopadu konzultační den NOVÁ VYHLÁŠKA MPO

NOVÁ VYLÁŠKA MPO. NAHRAZUJÍCÍ VYHLÁŠKU č. 232/2004 Sb. Státní zdravotní ústav Praha, 10. listopadu konzultační den NOVÁ VYHLÁŠKA MPO NOVÁ VYLÁŠKA MPO Státní zdravotní ústav Praha, 10. listopadu 2011 44. konzultační den Nový chemický zákon dosažení plné kompatibility české legislativy v oblasti chemických látek a směsí s právními předpisy

Více

Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti

Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti Novinky v české a evropské legislativě vztahující se k chemické bezpečnosti Hornychová Mirka Státn tní zdravotní ústav mhornych@szu.cz EVROPSKÁ UNIE NAŘÍZENÍ REACH 1907/2006 12 novel (5) + 4 opravy CLP

Více

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ MANAGEMENT PROCESŮ Systémy managementu měření se obecně v podnicích používají ke kontrole vlastní produkce, ať už ve fázi vstupní, mezioperační nebo výstupní. Procesy měření v sobě zahrnují nemalé úsilí

Více

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha

Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami. 11. 4. 2013 - Praha www.envigroup.cz www.ekonoviny.cz Aktuální semináře EKOnovin naleznete na internetu www.ekonoviny.cz Seminář Běžný podnik: povinnosti a bezpečnost práce při nakládání s chem. látkami Hlavní témata semináře:

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. ledna 2012 o přípravcích a dalších prostředcích na ochranu rostlin

VYHLÁŠKA ze dne 19. ledna 2012 o přípravcích a dalších prostředcích na ochranu rostlin Strana 250 Sbírka zákonů č. 32 / 2012 32 VYHLÁŠKA ze dne 19. ledna 2012 o přípravcích a dalších prostředcích na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství stanoví ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví

Více

Problémy s plněním nařízení REACH

Problémy s plněním nařízení REACH Problémy s plněním nařízení REACH Pavlína Kulhánková ředitelka odboru ekologie Praha 6. května 2010 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu Plnění požadavků nařízení REACH Plnění prvních požadavků přináší

Více

POUČENÍ O PRÁVECH NA OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ

POUČENÍ O PRÁVECH NA OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ POUČENÍ O PRÁVECH NA OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ V tomto dokumentu naleznete bližší specifikaci jednotlivých práv, která máte v oblasti ochrany Vašich osobních údajů zaručena dle čl. 15 22 a čl. 34 nařízení

Více

ZÁKAZNICKÝ DEN CQS. Uvádění výrobku na trh. 25. dubna 2013

ZÁKAZNICKÝ DEN CQS. Uvádění výrobku na trh. 25. dubna 2013 ZÁKAZNICKÝ DEN CQS 25. dubna 2013 Elektrotechnický zkušební ústav ZÁKLADNÍ ÚDAJE Ing. Jarmil Mikulík obchodní náměstek ADRESA: Elektrotechnický Zkušební Ústav, s.p. Pod Lisem 129, 171 02 PRAHA 8 Troja

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. PC15: Přípravky pro úpravu nekovových povrchů. -: EUH208 Obsahuje 1,2-benzisothiazolin-3-one. Může vyvolat alergickou reakci.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. PC15: Přípravky pro úpravu nekovových povrchů. -: EUH208 Obsahuje 1,2-benzisothiazolin-3-one. Může vyvolat alergickou reakci. Strana: 1 Datum kompilace: 04/02/2015 Číslo revize: 1 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Název produktu: Kód produktu: DR9 1.2. Příslušná určená použití

Více

Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení

Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení Ing. Martina Pražáková Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. (VÚBP, v.v.i.) Odborné pracoviště pro prevenci

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Česká inspekce životního prostředí v oblasti dozoru chemických látek

Česká inspekce životního prostředí v oblasti dozoru chemických látek Česká inspekce životního prostředí v oblasti dozoru chemických látek Ing. Hana Malinová ČIŽP Ředitelství Odbor odpadového hospodářství, odd. chemických látek 10.11.2011 Praha 1 České inspekce životního

Více

Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků

Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků Dopady BPR legislativy na výrobce a spotřebitele dezinfekčních přípravků 11. Mezinárodní kongres 23.- 24.05.2019 Brno Ing. Jarmila Fafílková Obsah 1. Legislativní rámec 2. Terminologie 3. Produktové typy

Více

Úvodní pokyny k nařízení CLP

Úvodní pokyny k nařízení CLP Úvodní pokyny k nařízení CLP CLP je nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení (CLP z anglického classification, labelling and packaging) látek a směsí PRÁVNÍ UPOZORNĚNÍ Tento dokument

Více

SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE A PROHLÁŠENÍ O SHODĚ

SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE A PROHLÁŠENÍ O SHODĚ SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE A PROHLÁŠENÍ O SHODĚ Ing. Jitka Sosnovcová Státní zdravotní ústav, Praha Národní referenční laboratoř pro materiály určené pro styk s potravinami a výrobky SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE Nařízení

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června 2015 zbývá poslední

Více

KLASIFIKACE NEBEZPEČNÝCH směsí KONVENČNÍ METODA. a CLP

KLASIFIKACE NEBEZPEČNÝCH směsí KONVENČNÍ METODA. a CLP KLASIFIKACE NEBEZPEČNÝCH směsí KONVENČNÍ METODA a CLP KRITERIA KLASIFIKACE NEBEZPEČNÝCH směsí Právní základ ES: Směrnice 67/548/EHS (DSD) týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných látek,

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studia oboru Bezpečnostní inženýrství

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studia oboru Bezpečnostní inženýrství Nebezpečné látky 1. Podmínky procesu hoření, teorie oxidace Klasifikace chemických látek a směsí (dle zákona o chemických látkách i nařízení CLP) 2. Hořlavé látky a jejich dělení Označování chemických

Více

Informace o výzkumné organizaci

Informace o výzkumné organizaci Informace o výzkumné organizaci 1. Uveďte, prosím, typ výzkumné organizace Veřejná Soukromá Jiný typ (prosím uveďte) 2. Zabývá se vaše organizace vývojem látek chemické povahy?, výzkum/vývoj látek, výzkum/vývoj

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.080.99; 55.020; 35.040 2007 Obaly - Lineární čárový kód a dvourozměrné symboly pro balený výrobek ČSN ISO 22742 77 0055 Únor Packaging - Linear bar code and two-dimensional

Více

Toxikologie a právo IV

Toxikologie a právo IV Toxikologie a právo IV NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1272/2008 ze dne 16. prosince 2006 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí,.. (GHS/CLP) Ústí nad Labem listopad 2017 ing. Ivan

Více

Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11

Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11 Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11 ODDÍL 1: Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku 1.1 Identifikátor výrobku SONET Dezon Aktiv 1.2 Příslušná určená užití látky nebo směsi a nedoporučené

Více

ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku strana 1/6 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Číslo výrobku: B-I-ME010 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Další relevantní

Více

Co pro nás znamená zelené?

Co pro nás znamená zelené? reen Co pro nás znamená zelené? Zelená chemie se skládá z chemikálií a chemických procesů navržených pro snížení nebo eliminaci negativních dopadů na životní prostředí. Globální průmyslový standard, který

Více

EL, 1 ): 1) 10 2) 1. 3) EL 4) EL 5) EL

EL, 1 ): 1) 10 2) 1. 3) EL 4) EL 5) EL Označování e-liquidů, základů (bází) a mixů bázi s obsahem nikotinu podle předpisů EU a navozujících zákonů a vyhlášek České republiky v souladu s předpisy EU V dubnu 2012 byla většina dovozců a prodejců

Více

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie

Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie Kontrolní seznam evropského spotřebitele energie 1. INFORMAČNÍ POVINNOSTI 1. Které organizace či orgány v ČR mi mohou poskytnout více informací o změně dodavatele? 2. Jaká mám jako spotřebitel elektřiny

Více

Buderus objednávací systém. Návod k použití

Buderus objednávací systém. Návod k použití Buderus objednávací systém Návod k použití Hlavní požadavky Přístup na internet Použití prohlížeče Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome Webová adresa: http://shop.buderus.cz Uživatel musí

Více

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31 strana 1/5 * 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku Identifikátor výrobku Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky / přípravku Pomocný přípravek Podrobné

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0175/89. Pozměňovací návrh. Simona Bonafè, Elena Gentile, Pervenche Berès za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0175/89. Pozměňovací návrh. Simona Bonafè, Elena Gentile, Pervenche Berès za skupinu S&D 21.3.2019 A8-0175/89 89 Čl. 2 odst. 1 písm. c a (nové) ca) emitentem registrovaný emitent ve smyslu čl. 2 odst. 1 písm. h) směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/71/ES 1a a čl. 2 písm. h) nařízení

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001. o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech)

Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001. o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Ústí nad Labem 4/2012 Ing. Jaromír Vachta Účel a předmět zákona Předcházení vzniku odpadů z obalů (

Více

Verze 1.0 Datum revize 09.10.2014 Datum vytištění 10.10.2014

Verze 1.0 Datum revize 09.10.2014 Datum vytištění 10.10.2014 1. Identifikace látky/ směsi a společnosti/ podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název výrobku : Výrobek č. : 022102 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití Použití látky nebo

Více

ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská

ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 2009 Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská ZÁKLADNÍ INFORMACE ČIŽP je odborný orgán státní správy, který je pověřen dozorem nad respektováním zákonných norem

Více

Dotazy. zpracoval: Ing. Jan Martynek,

Dotazy. zpracoval: Ing. Jan Martynek, Dotazy zpracoval: Ing. Jan Martynek, Směs v aerosolovém balení obsahuje méně než 20% obj. látky klasifikované H411 (CAS 64742-49-0) a další látky bez nebezpečnosti pro ŽP (

Více