Sexuální výchova (6 až 15 let - školní věk dítěte)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sexuální výchova (6 až 15 let - školní věk dítěte)"

Transkript

1 Sexuální výchova (6 až 15 let - školní věk dítěte) Vaše dítě začíná svou školní kariéru. Není lepšího dárku, než když se zavážete, že budete podporovat růst a porozumění ve všech aspektech jeho osobnosti, včetně sexuality. Tyto děti začínají poměřovat samy sebe svými novými kamarády a známými ze školy. Vše, co vidí, slyší a čtou, je ovlivňuje. Náhle vysvítá důležitost důvěry a otevřené komunikace mezi dětmi a rodiči, zvláště pak v oblasti sexuality. Kde začít? Zjistěte nejdříve, na jakém stupni je sexuální zvědavost vašeho dítěte. Ve věku okolo 6-10 let se děti často rozmýšlejí, zda se mají na otázky spjaté se sexem zeptat. Vy sami, jakožto rodiče, se zkuste dítěte ptát na otázky spjaté se sexem, o kterých se domníváte, že by jej mohly zajímat. V případě prvňáčka to budou zřejmě okruhy: - odkud přicházejí děti - části a funkce těla - rozdíly mezi muži a ženami, jejich role a s nimi spjatá očekávání - sexuální výrazy. Nemusíte se bát, že řeknete "příliš mnoho, příliš brzy". Jediné nebezpečí spočívá v tom, řeknete-li jim "příliš málo, příliš pozdě". Vzpomínáte si na klasické varování z vašich vlastních dětských let, jako například: "Neber si bonbóny od cizích lidí." Obvykle následovalo ještě: "Nikdy nemluv s nikým cizím." Rodiče mají o své děti strach. Noční můrou všech milujících rodičů je však především sexuální zneužívání. O tomto je nutné se svými dětmi mluvit velmi jasně. Zaprvé se lidé musí přestat domnívat, že "mně se to stát nemůže". K sexuálnímu zneužití dochází ve všech sociálně-ekonomických vrstvách, ve všech náboženských a etnických skupinách. Nezapomeňte na pár důležitých poučení: - Poučte své dítě o používání správných výrazů pro části těla. Možná jste jej už dříve naučili správně používat výrazy "penis", "pohlavní úd", "pochva", "vagína". - Zdůrazněte, že tělo patří jen jemu, že nikdo nemá právo dotýkat se ho způsobem, který je mu nepříjemný. Dítě má právo odmítnout nechtěné nebo nepříjemné dotyky. - Ponechte na dítěti, zda se chce mazlit. Vynucování objetí a polibků je nefér a snižuje dětský pocit ovládání vlastního těla. Když odchází prarodič, je lépe se zeptat "chceš dát babičce (dědovi) pusu" než vyzvat dítě "babička jde domů, dej jí pusu!" - Vysvětlete, že žádný dospělý nemá právo dotýkat se penisu (či pochvy) dítěte nebo žádat na dítěti, aby toto provádělo jemu. Což se vztahuje i na členy rodiny kromě rodičů (např. při koupání). Hovor o sexuálním zneužívání není nikdy jednoduchý. Rodiče se obávají, aby děti nevylekali, mají starosti, co a jak říci. Strach pramení většinou z nepříjemného pocitu, který lidé často při hovoru o sexuálních otázkách všeobecně mají.

2 Povídej mi o tom Malé děti si ze zvědavosti tajně prohlížejí "nahaté" časopisy. Ostrá rodičovská odpověď je často zanechá v rozpacích, s pocitem viny nebo ostudy nad jejich sexuální zvědavostí. Mějte na paměti, že v tomto věku jsou děti i nadále fascinovány lidským tělem. Během této "prepubertální" fáze by mohlo pomoci, když se dozví, jak vypadají lidská těla v různých fázích vývoje. Neváhejte a sáhněte po nějaké poučné knize na toto téma. Přečtěte si ji spolu, vysvětlete mu, jak lidské tělo vypadá a funguje, jak se liší mužská a ženská anatomie, jak se lidské tělo mění během puberty, atd. Zde je pár typických otázek dětí ze třetí třídy a několik možných (ne jedině správných) odpovědí rodičů: Dan: Kolik musí být člověku let, aby mohl mít dítě? Matka: Jakmile dívka začne menstruovat, může mít dítě. Některé dívky mají menstruaci už v jedenácti letech. Ale i když mohou otěhotnět, neznamená to, že se mohou stát matkou. Rodičovství je velký úkol. Je lepší, když dívky počkají, až vyrostou. Dan: a co chlapci? Kdy se mohou stát tatínky? Matka: Jakmile chlapec tvoří sperma, může způsobit těhotenství. Mnoho chlapců začne produkovat sperma mezi dvanáctým a čtrnáctým rokem. Ale zase jen z hlediska fyziologického, což neznamená, že je připraven na zodpovědnost spojenou s otcovstvím. Jana: Kdy mi vyrostou prsa? Matka: Každý člověk se vyvíjí jinak. Už brzy budeš ve věku, kdy se začne tvé tělo měnit, zvětší se ti i prsa. Mně bylo dvanáct, když se mi začala měnit postava. Jana: Mají chlapci menstruaci? Matka: Ne. Vzpomeň si, že menstruace je odlučování krvavé tkáně, která se vyvíjí v ženině děloze. Dan: Proč mám tak malý penis? Matka: Ve tvém věku je naprosto normální. Až vyrosteš a začneš se vyvíjet, zvětší se ti. Dan: Vojtova sestra má miminko, ale není vůbec vdaná. Jak je to možné? Matka: Pokud má muž se ženou pohlavní styk, ať jsou manželé nebo ne, může žena otěhotnět. Já si myslím, že by se žena měla vdát, a potom mít miminko. Myslím, že nejlepší je, když rodina žije pohromadě. Dan: To byl dneska průšvih! Karel řekl ve škole nahlas "šoustat" Co to znamená? Matka: To je výraz pro pohlavní styk, obvykle se užívá v hněvu nebo když chceš někoho urazit. Děti jsou skvěle vynalézavé. Pokud opravdu chtějí znát odpověď na otázky, o kterých předpokládají, že je nemohou vyřešit s rodiči, najdou si na uspokojení své zvědavosti jiné cesty. Některé nejsou k ničemu. Nebo jsou nevhodné, či škodlivé.

3 Věk let Blíží se puberta a s ní doby převratných hormonálních změn. U dívek se první menstruace objeví obvykle mezi rokem, u chlapců první poluce o rok či spíše dva později. Nyní je tedy třeba věnovat opět pozornost tělesnému stavu dětí, protože při zanedbání může později, vlivem působení hormonů, dojít k poškození především plodnosti. Pozorujte tedy tělesné změny jak u dívek, tak chlapců. Dívkám například vysvětlete, že měsíčky jsou u některých žen provázeny bolestmi. Objeví-li se jakékoliv problémy, obraťte se na gynekologa. Pomozte jim překlenout období, kdy se vlivem zvýšené činnosti kožních žláz objeví akné (uhry). Při lehčích formách vystačí s kosmetickými přípravky pro ten účel vyvinutými. Těžší formy vyžadují konzultaci s kožním lékařem. Otevřená komunikace o sexu má v rodině větší význam, než jen usnadnit dítěti cestu k dospívání. Pokud stále váháte nebo si nevěříte, využijte pro začátek materiálů vhodných pro předpubertální a později pubertální děti. Nechte je na stolku v obývacím pokoji nebo někde jinde, kde na ně dítě narazí. Pár informací, které by děti měly vědět: - Těhotenství obvykle trvá 9 měsíců a po tu dobu se dítě v děloze vyvíjí, pak nastane porod a při něm se z dělohy pochvou dítě narodí. - Už v okamžiku oplodnění je dáno, zda se narodí chlapec nebo děvče. - Při pohlavním styku vsune muž penis do ženiny pochvy a tomu se říká pohlavní styk neboli soulož. - To, čemu se říká sex, neznamená jen pohlavní styk, ale mazlení, hlazení, líbání, objímání a řadu dalších projevů, jimiž si dospělí projevují svůj cit. - Láska typicky vzniká mezi lidmi rozdílného pohlaví. - Dospělí lidé se mohou rozhodnout, zda se stanou manželi nebo spolu budou žít bez manželství. - Každý má právo rozhodnout se, koho chce milovat a s kým chce nebo nechce mít pohlavní styk a nikdo nemá právo toho druhého k sexu nutit. - Když se dítě narodí, jsou rodiče povinni se o ně starat a proto by měli mít děti dospělí lidé, kteří už to dokáží - dítě je závazek na celý život. - Je právo každého člověka rozhodnout se, zda chce mít dítě. - Když se dospělí lidé milují a nechtějí mít dítě, je třeba, aby používali kondom nebo aby žena užívala antikoncepční pilulky. - Někdy se stane, že rodiče spolu už nechtějí žít, potom se rozejdou nebo rozvedou. - V takovém případě určí soud, u koho z rodičů dítě zůstane, ale druhý z rodičů má povinnost se o ně také starat a nepřestává je mít rád. - Některé děti se narodily nemocné, některé si přinesly z matčina těla virus HIV. - Viry jsou zárodky, které mohou způsobit nemoc.

4 - Virus žloutenky, který se přenáší nejčastěji nečistýma rukama, může způsobit zánět jater a poškodit tělo člověka, někdy vést i ke smrti. - Virus HIV může způsobit nemoc AIDS a to je smrtelné onemocnění, proti kterému zatím není lék ani očkování. - Člověk, který má v těle virus HIV, může žít dlouho a být šťastný a ostatním od něj nehrozí v běžných situacích žádné nebezpečí. - Virus HIV se přenáší jen třemi způsoby: z krve do krve, při pohlavním styku a z matky na dítě. - Přenos z krve do krve hrozí nejvíce lidem, kteří si píchají drogy, proto je vždy lepší s drogami vůbec nezačínat. - Před přenosem při pohlavním styku se lze chránit kondomem. - Kondom je dobrý prostředek proti nákaze pohlavními chorobami a otěhotněním. - Jak kluci, tak holky by měli o své tělo dobře pečovat a vážit si svého zdraví. - V pubertě se objevují různé sexuální pocity a je dobře o nich hovořit s dospělými, jimž věří. - Je v pořádku prozkoumat v soukromí vlastní dotyky na svém těle. Puberta Puberta nejsou jen fyzické změny. Objevují se sexuální cítění, emoce, mezilidské vztahy, stresy. Uvědomte si, o čem hovoří statistiky. Jaké jsou počty nechtěných těhotenství u dospívajících, kolik miniinterupcí se každoročně provede, kolika mladistvým se z důvodu těhotenství každoročně povoluje sňatek, kolik jich onemocní pohlavně přenosnou nemocí. A kolik z nich je HIV pozitivních? Vzhledem k společenským a sexuálním tlakům, kterým adolescenti dnes čelí, je nezbytná jasná, otevřená a srozumitelná rodinná komunikace. Podporujte diskusi o pohlavním styku, těhotenství mladistvých a přenosných pohlavních chorobách dost brzy, dříve, než se tato témata stanou skutečnými problémy, a tím i možným zdrojem rozporů mezi rodiči a dětmi. Co by měly pubertální děti vědět o sexu? - Je naprosto přirozené, kdy se v tomto věku zamilují, že ale nejsou schopny nést následky případného těhotenství. - Sex není jen soulož. Blízkost, cit a intimitu mohou projevovat hlazením, mazlením, líbáním i objímáním, a to bez rizika. - To, že sex "už všichni ve třídě zkusili" není argument, například i proto, že to nejspíš není pravda a vytahují se. - Většina dospívajících dává přednost sexu z lásky. - Pocitové vyvrcholení (orgasmus) je velmi příjemný prožitek. - Masturbace je zcela běžná u chlapců i u děvčat.

5 - Ne vždy je dívka schopna prožít vyvrcholení, často je to otázkou času a zkušenosti. - Jsou to ony samy, kdo je odpovědný za to, co svému partnerovi či partnerce dovolí. - Nejsou povinny komukoliv prokazovat svoji lásku sexem a nikdo je nesmí k sexu nutit. - Znásilnění je trestný čin a když k němu dojde, je dobře o něm informovat policii. - Měly by sebe i partnera chránit před přenosem pohlavní nemoci a před těhotenstvím. - Nejlepší formou ochrany před HIV je kondom, jeho použití však vyžaduje určitou dovednost. - Kondom v kombinaci s antikoncepčními pilulkami je nejvýhodnější metodou bezpečnějšího sexu. - Používat kondom není směšné, hloupost je ho nepoužívat. - Za své tělo nese hlavní díl odpovědnosti každý sám. - K základním hygienickým návykům lidí patří péče o čistotu rukou stejně jako o čistotu zevních pohlavních orgánů. - To, jak kdo vypadá, je důležité jen v několika málo profesích. - V dospívání je nerovnoměrný vývoj normální a nedostatky se většinou časem srovnají. Rodičovství je ale hrozný úkol plný stresu, vyzývavý, vděčný, děsivý, potěšující, frustrující, posilující a neuvěřitelně OBROVSKÝ.. to vše najednou. Nezapomínejte nikdy na to, jak důležité je otevřeně hovořit s dětmi o sexualitě. Zdroj: internet

Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2

Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2 Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1) Onanie se jinak nazývá M masturbace správná odpověď náhradní otázka 2) Hymen znamená

Více

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník Příloha 1 - Anonymní dotazník Anonymní dotazník Vážení studenti, tento anonymní dotazník bude sloužit pro zpracování bakalářské práce Komparativní analýza úrovně znalostí v oblasti lidské sexuality mezi

Více

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník Příloha 1 - Anonymní dotazník Anonymní dotazník Vážení studenti, tento anonymní dotazník bude sloužit pro zpracování bakalářské práce Komparativní analýza úrovně znalostí v oblasti lidské sexuality mezi

Více

Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1

Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1 Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1 Poučení o 1 lidském těle 1 4 2 3 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1) Antikoncepce musí být LDV Levná, dostupná, vratná správná

Více

Sexuální informovanost a zkušenosti 14ti- a 15ti- letých žáků základní školy. PhDr.Tejklová.M.,Mgr. Hlavačka. M.

Sexuální informovanost a zkušenosti 14ti- a 15ti- letých žáků základní školy. PhDr.Tejklová.M.,Mgr. Hlavačka. M. Sexuální informovanost a zkušenosti 14ti- a 15ti- letých žáků základní školy PhDr.Tejklová.M.,Mgr. Hlavačka. M. Anonymní dotazník pro žáky 8. a 9. tříd Dotazník vyplnilo celkem 58 žáků z toho 23 dívek

Více

Výchova ke zdraví poučení. o lidském těle. A-Z kviz finále T U V W X Z Ž

Výchova ke zdraví poučení. o lidském těle. A-Z kviz finále T U V W X Z Ž Výchova ke zdraví poučení A o lidském těle B C A-Z kviz finále D E F G H Ch I J K L M N O P R Ř S Š T U V W X Z Ž Trvalé osvojení dítěte se nazývá A adopce správná odpověď náhradní otázka Porucha stravování,

Více

Možnost, jak vést výuku u dětí, které jsou ve stejné partě a škole již 9 let Obr. č.21

Možnost, jak vést výuku u dětí, které jsou ve stejné partě a škole již 9 let Obr. č.21 Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 1 Materiál pro výuku sexuální výchovy a výchovy odpovědnosti ke zdraví Pro 8. a 9. ročník ZŠ (14-1515 let) Vypracovala: Petra Kubecová, UČO: 394939 MULF obor porodní

Více

Rozmnožovací soustava

Rozmnožovací soustava Všechny živé organizmy mají schopnost se rozmnožovat. Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava (též pohlavní soustava či reprodukční systém). Rozmnožovací soustavu tvoří pohlavní orgány s pohlavními

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 viz charakteristika ví, jaké faktory ovlivňují stabilitu

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 0 týdně, povinný Funkce rodiny a rodinné vztahy Žák: charakterizuje rodinné vztahy uvědomuje si rozdílné role členů rodiny - typy rodin, výchova v rodině, náhradní rodinná péče - komunikace v rodině Poznávání

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19 Člověk V. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení ve vyučovacím předmětu Výchova ke zdraví Vzdělávací obsah předmětu preventivní ochrana a odpovědnost

Více

Výchova ke zdraví

Výchova ke zdraví 5.8.2 5.8.2 Výchova ke zdraví VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 7. ročník 5.8.2/01 VZTAHY MEZI LIDMY A FORMY SOUŽITÍ respektuje přijatá pravidla mezi vrstevníky vysvětlí role členů jednotlivých komunit chová se kultivovaně

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - Rozpozná pozitivní a negativní vlivy na kvalitu klimatu v rodině i ve třídě. - Ovládá své emoce, akceptuje pocity druhých. - Vhodně používá prostředky neverbální komunikace. - Projevuje v kolektivu vrstevníků

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu AIDS a virus HIV Anotace Pracovní list obsahuje základní informace o AIDS a o možnostech jeho přenosu,

Více

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA ÚVOD 12 ODDÍL I SEXUÁLNÍ ZRÁNÍ A FORMOVÁNÍ SEXUÁLNÍ IDENTITY 1 Prenatální vývoj 16 1.1 Prenatální vývoj a diferenciace pohlaví 16 1.2 Prenatální vývoj 31 1.3 Časné těhotenské ztráty 35 2 Porod 42 2.1 Prenatální

Více

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Život ženy Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Společnost pro podporu lidí s mentálním

Více

Sexuální výchova na školách

Sexuální výchova na školách Sexuální výchova na školách Jak to teda u nás opravdu vypadá Dokumenty: Zdraví í21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR (usnesení vlády č. 1046 ze dne 30.října 2002, aktualizováno

Více

AIDS. BIOLOGIE 1.Ročník ZA,SC,OS BIO/ZA+SC+OS/01/01 BIO/ZA+SC+OS/01/01/06-20 Mgr.Petra Siřínková

AIDS. BIOLOGIE 1.Ročník ZA,SC,OS BIO/ZA+SC+OS/01/01 BIO/ZA+SC+OS/01/01/06-20 Mgr.Petra Siřínková AIDS Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Datum vzniku 1.9. 2012 BIOLOGIE 1.Ročník ZA,SC,OS BIO/ZA+SC+OS/01/01 BIO/ZA+SC+OS/01/01/06-20 Mgr.Petra Siřínková Projekt EU peníze středním školám Inovace

Více

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV A Co je HIV? HIV (virus lidského imunodeficitu) je virus, který způsobuje ztrátu obranyschopnosti (imunity) člověka před nejrůznějšími infekcemi. Tento virus napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek,

Více

SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR

SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR Sexuologický ústav 1. lékařské fakulty UK a VFN SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR Srovnání výzkumů z let 1993, 1998, 3 a 8 21. dubna 9 Sexuální chování v ČR Kontinuální výzkum sexuálního chování české populace realizovaný

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, dovolujeme si Vás oslovit jménem organizace ABATOP a nabídnout Vaší škole v rámci projektu S úctou k životu přednášky na téma: 1) Co se to se mnou děje? (pro

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 viz charakteristika uvědomuje si shody a rozdíly mezi funkční a dysfunkční

Více

VY_32_INOVACE_11.15 1/6 3.2.11.15 Pohlavní soustava Pohlavní soustava

VY_32_INOVACE_11.15 1/6 3.2.11.15 Pohlavní soustava Pohlavní soustava 1/6 3.2.11.15 Cíl znát stavbu ženské a mužské pohlavní soustavy - umět vysvětlit její funkci - odvodit její význam - uvést onemocnění, příčiny, prevenci, ošetření Továrna na spermie a vajíčka - mužské

Více

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název šablony: PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: 6 Člověk a příroda Okruh dle RVP: 6 3 - Přírodopis Tematická oblast: Přírodopis Člověk sada 2

Více

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje?

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje? Pravidla hry 1. Přečti otázku na pravdu nahlas. 2. Když si vybereš pravdu, uveď otevřenou a upřímnou odpověď. 3. Pokud se tě odpovědi ostatních dotýkají emocionálně nebo chceš uvést názor opačného pohlaví,

Více

SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR

SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR Sexuologický ústav. lékařské fakulty UK a VFN SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR Srovnání výzkumů z let 993, 998 a 23 8. dubna 2 Sexuální chování v ČR Kontinuální výzkum sexuálního chování české populace realizovaný

Více

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE. Mgr. Zuzana Svobodová

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE. Mgr. Zuzana Svobodová SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE Mgr. Zuzana Svobodová FAKTA K SEXUÁLNÍ VÝCHOVĚ Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání a to především oblasti Člověk a jeho svět Člověk

Více

M O J E S E X U Á L N Í F A N T A Z I E. Prosím o zaškrtnutí odpovídající varianty v každé otázce ( v otázkách 13.,

M O J E S E X U Á L N Í F A N T A Z I E. Prosím o zaškrtnutí odpovídající varianty v každé otázce ( v otázkách 13., M O J E S E X U Á L N Í F A N T A Z I E Prosím o zaškrtnutí odpovídající varianty v každé otázce ( v otázkách 13., 28.-33. všechny odpovídající varianty) a doplnění údajů v otázkách 1., 6., 14. 15., 34.,

Více

UKÁZKY Z VÝUKY LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ. Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS

UKÁZKY Z VÝUKY LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ. Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS UKÁZKY Z VÝUKY SEXUÁLN LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS Ing.Eva Trynerová,, FZŠ Brdičkova, Praha 5 RVP ZV Vzdělávací oblast Člověk a zdraví je realizována s ohledem na věk

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Pohlavní buňky a početí Anotace Pracovní listy k opakování a shrnutí učiva o pohlavní soustavě. Žák plní úkoly

Více

Dotazníkové šetření (součást projektu Zodpovědně ): Zkušenosti a znalosti studentů SZŠ Chomutov v oblasti sexuálního chování

Dotazníkové šetření (součást projektu Zodpovědně ): Zkušenosti a znalosti studentů SZŠ Chomutov v oblasti sexuálního chování Dotazníkové šetření (součást projektu Zodpovědně ): Zkušenosti a znalosti studentů SZŠ Chomutov v oblasti sexuálního chování Mgr. Anna Milerová Chomutov - září 2011 Metodika výzkumu Sběr dat probíhal v

Více

1 SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1 Vzor žádosti o povolení výzkumu. Příloha č. 2 Dotazník použitý při šetření

1 SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1 Vzor žádosti o povolení výzkumu. Příloha č. 2 Dotazník použitý při šetření 1 SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Vzor žádosti o povolení výzkumu Příloha č. 2 Dotazník použitý při šetření Příloha č. 1 Bc. Anna Fendrichová Dolní Třebonín 94 382 01 Dolní Třebonín SŠ OSaP a VOŠ Kněžskodvorská

Více

Člověk roste a vyvíjí se

Člověk roste a vyvíjí se Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.34 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Sexuální chování obyvatel ČR (srovnání let 1993 a 1998)

Sexuální chování obyvatel ČR (srovnání let 1993 a 1998) Sexuální chování obyvatel ČR (srovnání let a ) Reprezentativní výzkumy realizovala DEMA, a.s. spolu se Sexuologickým ústavem. lékařské fakulty University Karlovy. Dotazováno bylo celkem 79 osob (v r. )

Více

LIDSKÁ SEXUALITA ANEB CO JE TO LÁSKA?

LIDSKÁ SEXUALITA ANEB CO JE TO LÁSKA? Co k lásce patří a co ne? Závažným problémem pohlavního života mládeže v současné době je konzumní vztah k sexu. Pohlavní styk není chápán jako vyvrcholení silných citových a harmonických vztahů mezi partnery,

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vyučovací předmět: Výchova k občanství Ročník: 9.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vyučovací předmět: Výchova k občanství Ročník: 9. 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vyučovací předmět: Výchova k občanství Ročník: 9. - vysvětlí, za jakých podmínek může člověk uzavřít manželství - uvede možné důsledky předčasně založené rodiny

Více

Vyberte si správnou antikoncepci

Vyberte si správnou antikoncepci Vyberte si správnou antikoncepci Ženy mají v dnešní době úžasnou možnost rozhodnout nejen o tom, kolik budou mít dětí, ale také o načasování těhotenství. To už není pro ženu nutnou povinností, ale svobodnou

Více

Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex.

Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex. Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex. Ve vztahu velmi šťastná, se svým manželem nerozlučná dvojka, přátelé, partneři, parťáci. On v sexu stále při chuti, ona

Více

Láska, sex a já. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Láska, sex a já. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Láska, sex a já Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové a Petru Eisnerovi za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Láska, sex

Více

Láska, sex a já. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Láska, sex a já. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Láska, sex a já Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové a Petru Eisnerovi za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Společnost

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

Výchova ke zdraví AIDS

Výchova ke zdraví AIDS VY III/2 INOVACE 78 Tělesná výchova Výchova ke zdraví AIDS Autor DUM Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy ŠVP Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Téma (klíčová slova) Očekávaný

Více

Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce:

Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce: 23. RODINNÁ A SEXUÁLNÍ VÝCHOVA Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce: Hlavní roli v pravidelném a cíleném preventivním a osvětovém působení v Rodinné a sexuální výchově

Více

Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce:

Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce: 23. RODINNÁ A SEXUÁLNÍ VÝCHOVA Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce: Hlavní roli v pravidelném a cíleném preventivním a osvětovém působení v Rodinné a sexuální výchově

Více

8.1. Příloha 1 Dotazník určený pro učitele. Výuka sexuální výchovy na školách v Libereckém kraji

8.1. Příloha 1 Dotazník určený pro učitele. Výuka sexuální výchovy na školách v Libereckém kraji 8. Přílohy 8.1. Příloha 1 Dotazník určený pro učitele Výuka sexuální výchovy na školách v Libereckém kraji Dobrý den, Jmenuji se Lucie Buriánková a jsem studentkou 4. ročníku Přírodovědecké fakulty Karlovy

Více

5.10.6 RODINNÁ A SEXUÁLNÍ VÝCHOVA. 5.10.6.1 Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce:

5.10.6 RODINNÁ A SEXUÁLNÍ VÝCHOVA. 5.10.6.1 Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce: 5.10.6 RODINNÁ A SEXUÁLNÍ VÝCHOVA 5.10.6.1 Charakteristika a hlavní východiska Rodinné a sexuální výchovy ve výuce: Hlavní roli v pravidelném a cíleném preventivním a osvětovém působení v Rodinné a sexuální

Více

Ohrožení sexuálním násilím u lidí s mentálním postižením. Martina Venglářová, 2017

Ohrožení sexuálním násilím u lidí s mentálním postižením. Martina Venglářová, 2017 Ohrožení sexuálním násilím u lidí s mentálním postižením Martina Venglářová, 2017 Sexuální zdraví Souhrn tělesných, citových, rozumových i společenských stránek člověka jako sexuální bytosti. Obohacuje

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Pohlavně přenosné nemoci Anotace Pracovní list vede ke čtení s porozuměním, informuje žáka o druzích pohlavních

Více

Co se stane, když se zamiluješ? Odkud se berou motýlci v tvém břiše?. 1. Jak si mám konečně najít kluka? 13

Co se stane, když se zamiluješ? Odkud se berou motýlci v tvém břiše?. 1. Jak si mám konečně najít kluka? 13 OBSAH PŘEDMLUVA 7 1. KRÁSNÉ BLÁZNOVSTVÍ ZAMILOVANOSTI 11 Co se stane, když se zamiluješ? Odkud se berou motýlci v tvém břiše?. 1 Jak si mám konečně najít kluka? 13 Co mám dělat, když jsem do něj zamilovaná,

Více

ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ. schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství

ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ. schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství ANTIKONCEPCE ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství DĚLENÍ: ŽENSKÁ, MUŽSKÁ SPOLEHLIVOST ANTIKONCEPCE

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND HIV/AIDS PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND HIV/AIDS PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND HIV/AIDS PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Co je HIV/AIDS? HIV = virus, který způsobuje selhání imunity

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Rodinná výchova 9.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Rodinná výchova 9. 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.1 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Rodinná výchova 9. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VZ9101 respektuje přijatá pravidla soužití

Více

VY_32_INOVACE_03_02_01

VY_32_INOVACE_03_02_01 Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_01 Výchova ke zdraví Antikoncepce Číslo projektu Klíčová aktivita CZ.1.07/1.4.00/21.3185 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení

Více

Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby

Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby Dobrý den, DOTAZNÍK pohlavně přenosné choroby jmenuji se Zuzana Pokorná a jsem studentkou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zpracovávám bakalářskou

Více

Když už máš C - zlom :10 Stránka 1 TRITON

Když už máš C - zlom :10 Stránka 1 TRITON TRITON Laura Krekulová, Vratislav Řehák když už máš Céčko Věnováno všem, kteří hledají sílu něco změnit Obsah Máš Céčko?..................................11 Co je Céčko?.................................14

Více

âást III ALE VÎDYË JSEM BRALA PRÁ KY! M TY O SEXU A TùHOTENSTVÍ

âást III ALE VÎDYË JSEM BRALA PRÁ KY! M TY O SEXU A TùHOTENSTVÍ nikdy nepolykejte zvykacku zlom:sestava 1 8/30/11 10:55 AM Stránka 53 âást III ALE VÎDYË JSEM BRALA PRÁ KY! M TY O SEXU A TùHOTENSTVÍ nikdy nepolykejte zvykacku zlom:sestava 1 8/30/11 10:55 AM Stránka

Více

E-book Jak otěhotnět?

E-book Jak otěhotnět? E-book Jak otěhotnět? kolektiv autorek webu Chceme miminko 2019 Speciální poděkování patří Lence a Ivě. Za stovky hodin práce, motivaci, upřímnost a podporu. Za jakoukoliv škodu vzniklou užíváním této

Více

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23 Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 3 Obsah: 1) krátké zopakování minulé lekce (anatomické uspořádání pohlavních orgánů a jejich funkce, menstruační cyklus, početí a vývoj plodu, těhotenství ) 2)

Více

JEŠTĚ NEDÁVNO SI SPOLU HRÁLI NA DĚTSKÉM HŘIŠTI. Nemůžete jim zabránit, aby vyrostli, ale můžete je ochránit.

JEŠTĚ NEDÁVNO SI SPOLU HRÁLI NA DĚTSKÉM HŘIŠTI. Nemůžete jim zabránit, aby vyrostli, ale můžete je ochránit. JEŠTĚ NEDÁVNO SI SPOLU HRÁLI NA DĚTSKÉM HŘIŠTI Nemůžete jim zabránit, aby vyrostli, ale můžete je ochránit. Seznamte se s fakty o HPV Pro svého syna či dceru děláte vše, co je ve vašich silách, tak byste

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_20. Opakování 8 (Člověk IV.-V.)

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_20. Opakování 8 (Člověk IV.-V.) Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_20 Opakování 8 (Člověk IV.-V.) Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení

Více

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života

Biologie - Tercie. života uplatňuje zásady bezpečného chování ve styku se zvířaty. života - Tercie Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výchova ke zdraví 6. ročník vztahy mezi lidmi a formy soužití - vztahy a pravidla soužití v prostředí komunity - rodina, škola, vrstevnická skupina, obec, spolek Vysvětlí role členů komunity (rodiny, třídy,

Více

Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge

Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge Erivedge může způsobit závažné vrozené vady Může vést

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Rodinná výchova 6.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Rodinná výchova 6. 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.1 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Rodinná výchova 6. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VZ9101 respektuje přijatá pravidla soužití

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Pohlavní

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina Výchova ke zdraví 6. ročník rodina Výchova k občanství - postavení jedince v rodině (využití učebnice) - role členů rodiny - vztahy v rodině OSV osobnostní rozvoj při - náhradní rodinná péče působení rodiny

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

Rodinná výchova : Problémy dívek v dospívání

Rodinná výchova : Problémy dívek v dospívání Rodinná výchova : Problémy dívek v dospívání Hodina proběhne v počítačové učebně naší školy. Přítomno 9 žákyň 1. ročníku PrŠ. 1. Seznámení s úkolem hodiny. 2. Zadání opakovacích úkolů / samostatná práce

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 1 týdně, povinný Zaostřeno na zdraví Žák: uplatňuje zásady zdravého způsobu života předvede kompenzační a relaxační cvičení vhodné k překonání únavy a stresu jedná citlivě a ohleduplně s handicapovanými

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET žádné hormony nemyslím na antikoncepci

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET Váš lékař Vám doporučil nitroděložní

Více

ERRATA DIPLOMOVÁ PRÁCE RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ ADOLESCENTŮ V OBLASTI REPRODUKČNÍHO ZDRAVÍ RISK BEHAVIOR ADOLESCENTS IN THE FIELD OF REPRODUCTIVE HEALTH

ERRATA DIPLOMOVÁ PRÁCE RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ ADOLESCENTŮ V OBLASTI REPRODUKČNÍHO ZDRAVÍ RISK BEHAVIOR ADOLESCENTS IN THE FIELD OF REPRODUCTIVE HEALTH ERRATA DIPLOMOVÁ PRÁCE RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ ADOLESCENTŮ V OBLASTI REPRODUKČNÍHO ZDRAVÍ RISK BEHAVIOR ADOLESCENTS IN THE FIELD OF REPRODUCTIVE HEALTH Bc. Anna Fendrichová Vedoucí práce: PhDr. Jiří Kučírek,

Více

Nabídka programů pro školy

Nabídka programů pro školy Nabídka programů pro školy Interaktivní hry NEKOUŘÍM práce ve skupinách pod vedením lektorů na 3 stanovištích, názorné ukázky, testy, nácvik komunikačních dovedností Inovovaný výukový program zaměřený

Více

TRITON Praha / Kroměříž

TRITON Praha / Kroměříž TRITON Praha / Kroměříž Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Stanislav Kratochvíl SEX: starosti a radosti Sexuální hry pro muže a ženy Stanislav Kratochvíl SEX: starosti a radosti

Více

KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ

KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ ASPEKTY ZDRAVOTNÍ PÉČE: Faktory ovlivňující péči o ženu Častější využívání systému zdravotní péče (nemoci související s graviditou,

Více

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA. Putování krajinou dospívání

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA. Putování krajinou dospívání Putování krajinou dospívání Pubescence (dospívání) je slovo odvozené od latinského slova pubes. Najdi v dostupných zdrojích význam tohoto slova. Vývoj každého z nás je plný překvapení, zvratů a změn. Jako

Více

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za Mgr. Jakub Dziergas Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada OBČANSKÁ

Více

JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ

JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ Nedělejte pořád stejné chyby, udělejte ten nejlepší dojem na muže, o kterého máte zájem a připravte se na úspěch. Nechte si poradit, jakých chyb se vyvarovat,

Více

Vztahy mezi lidmi a formy soužití vztahy ve dvojici (kamarádství, přátelství, láska, partnerské vztahy, manželství, rodičovství) vztahy ve dvojicích

Vztahy mezi lidmi a formy soužití vztahy ve dvojici (kamarádství, přátelství, láska, partnerské vztahy, manželství, rodičovství) vztahy ve dvojicích Předmět: Výchova ke zdraví Ročník: 7. Časová dotace: 1 hodina týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Září, říjen, listopad respektuje přijatá pravidla soužití mezi vrstevníky a partnery a

Více

Plánované rodičovství - základní informace Metodický list

Plánované rodičovství - základní informace Metodický list Plánované rodičovství - základní informace Metodický list cvičný test skupinová práce s interaktivní tabulí - křížovka, antikoncepce námět pro diskusi - význam dětí pro společnost, spolehlivost antikoncepce

Více

Předmět:: Přírodopis. anatomie a morfologie typických zástupců skupin živočichů funkce orgánů. vybraní zástupci různých skupin živočichů

Předmět:: Přírodopis. anatomie a morfologie typických zástupců skupin živočichů funkce orgánů. vybraní zástupci různých skupin živočichů 19 zhodnotí i pro 19 zhodnotí i pro funkce funkce ZÁŘÍ ŘÍJEN 19 zhodnotí i pro Obecná biologie a genetika 3 rozpozná, porovná a objasní funkci základních (orgánových soustav) rostlin i živočichů 20 určí

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

185 Znásilnění. (5) Příprava je trestná.

185 Znásilnění. (5) Příprava je trestná. SEXUALITA A ZÁKON 185 Znásilnění (1) Kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 0 týdně, povinný Vztahy v rodině Žák: popíše ideální rodinu, domov uvědomuje si roli matky a otce v rodině podílí se na vytváření pozitivních vztahů v rodině - role v rodině, mužský (otcovský) vzor, ženský

Více

Seznam šablon - Přírodopis

Seznam šablon - Přírodopis Seznam šablon - Přírodopis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Člověk Ročník: 8 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové kompetence

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň ZŠ Základní Předmět Zdravověda Téma

Více

Nejčastější otázky k léčbě

Nejčastější otázky k léčbě Nejčastější otázky k léčbě Přináší s sebou léčba lymfomů omezení toho, co mohu dělat? Různé druhy léčby s sebou nesou, jak jsme si již řekli, různé vedlejší účinky, jež mohou mít vliv na vaše každodenní

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7. lekce Jak se stát doporučitelným Chcete si udělat z doporučení seriózní nástroj, díky kterému budete stabilně získávat nové zakázky a obchodní

Více

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže.

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Určeno nejen pro muže. Cukrovka může mít negativní vliv na Váš sexuální život. Tato brožurka je určena jen pro Vaši informaci. V žádném případě nemůže nahradit lékařské

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 8. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Biologie živočichů porovná základní vnější a vnitřní stavbu těla vybraných živočichů; určí vybrané zástupce

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola 2. stupeň Zvýšený zájem Zdravověda

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV. Návod k použití. ueergeography

PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV. Návod k použití. ueergeography PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV Návod k použití ueergeography Pre-Expoziční PrEP Profylaxe HIV Návod k použití autor: RNDr. Michal Pitoňák, Ph.D. odborný obsah: RNDr. Michal Pitoňák, Ph.D. MUDr. Daniela

Více

Nabídka programů pro školy

Nabídka programů pro školy Nabídka programů pro školy Interaktivní hry NEKOUŘÍM práce ve skupinách pod vedením lektorů na 3 stanovištích, názorné ukázky, testy, nácvik komunikačních dovedností Inovovaný výukový program zaměřený

Více

Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník

Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 1 0 1 0 2 Povinný Povinný Celkem Název předmětu Oblast Charakteristika předmětu

Více

ČÁST 21 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK V OBLASTI PŘÍSTUPU K SEXUALITĚ

ČÁST 21 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK V OBLASTI PŘÍSTUPU K SEXUALITĚ OPERAČNÍ MANUÁL ORGANIZACE ČÁST 21 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK V OBLASTI PŘÍSTUPU K SEXUALITĚ OBSAH 21. VEŘEJNÝ ZÁVAZEK V OBLASTI PŘÍSTUPU K SEXUALITĚ 3 21. 1. Postoj organizace k lidské sexualitě 3 21. 1. 1 Slovníček

Více