Nekonvenční metody nedestruktivního testování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nekonvenční metody nedestruktivního testování"

Transkript

1 Nekonvenční metody nedestruktivního testování

2 Termografie ČSN ISO Monitorování stavu a diagnostika strojů - Termografie - Část 1: Všeobecné postupy

3 Termografie Termografie je nedestruktivní metoda založená na zobrazení a vyhodnocení teplotního pole povrchu testovaného objektu. Fyzikálním základem bezdotykové termografie je měření teploty povrchu těles termografickou kamerou (termovizí) a to na základě infračerveného spektra elektromagnetického záření, vyzařovaného povrchem tělesa v oblasti vlnových délek od 0,75 m do 15 m. Pro monitorování technického stavu objektu během provozu a pro nedestruktivní testování (defektoskopii) materiálu objektu se využívá infračervené záření v krátkovlnné oblasti od 2 m do 5 m v dlouhovlnné oblasti od 7 m do 13 m.

4 Termovize infračervený systém přenosu záznamu pomocí televizního signálu, umožňující zobrazení rozdělení teplot povrchu pozorovaného objektu. Termovizní systém pracuje velmi rychle, teplotní pole je snímáno termovizní kamerou a zobrazuje se na obrazovce speciálního monitoru ve velikosti celého sledovaného objektu, což umožňuje lépe sledovat souvislosti pozorovaných jevů, případně zkoumat dynamický vývoj teplotního pole na celém objektu. Monitory termovizních systémů zobrazí teplotní pole měřeného povrchu na obrazovce pomocí termogramu, tj. plochou s různým stupněm šedi - od černé do bílé, popř. barevně. Jednotlivým rozmezím teplot jsou přiřazovány různé barvy. Po stranách obrazu jsou pak stupnice umožňující identifikaci konkrétních teplot v obraze. Při určování teplot je nutné znát a respektovat emisivitu objektu v daném místě, podobně jako u pyrometrů.

5 Hlavní přednosti termografie bezkontaktní měření probíhá pod elektrickým napětím nebo za chodu zařízení na vzdálenost až několika metrů rychlá velice krátká doba snímkování, výsledky ihned k dispozici, možnost měření několika objektů najednou digitální snadný přenos a archivace snímků, možnost zobrazení na PC, tisku, promítání přesná termokamery s citlivostí méně než 0,1 C univerzální zjišťování problémů v elektrických obvodech, přetížení nebo závady mechanických dílů, naplněnost nádrží, stav tepelných izolací atd. Termovize je určena pro měření v rozsahu teplot -40 až C s rozlišením až 0,1 C. Teplotní pole je snímáno kamerou vybavenou detektorem záření a pak je zobrazeno černobíle nebo barevně na monitoru.

6 Pasivní termografie Pasivní termografie je zobrazování teplotních polí povrchů elektrických nebo mechanických objektů, kdy se během jejich provozu vyvíjí nebo absorbuje teplo. Hodnotící veličinou jsou teplotní rozdíly ve vybraných místech na povrchu objektu mezi teplotami změřenými a teplotami referenčními (přípustnými). Programové vybavení kamer umožňuje vyhodnocení teploty v libovolném bodě obrazu, vyhodnocení střední a maximální teploty a vykreslení teplotního profilu ve zvolené oblasti obrazu volitelným barevným zobrazením izoterem (v infračerveném spektru barvy neexistují). Na termogramu lze zjistit opotřebení mechanického prvku jako je např. převodovka nebo ložisko vlivem tření, v elektrických zařízeních lze diagnostikovat nepřípustný ohřev ztrátovým výkonem způsobený elektrickým proudem např. na spojovacích svorkách kontaktů, na kontaktech silových spínačů, na izolátorech vysokého napětí, na vinutích elektromotorů atd. Pro nedestruktivní testování lze uvést např. lokalizaci poškození tepelné izolace a koroze potrubí, vyzdívek pecí aj.

7

8 Výška hladiny v zásobnících

9 Ve skutečnosti se jedná o nepravé barvy. Smyslem je jasná a přehledná vizualizace rozložení povrchových teplot na objektu. Snímek z termokamery lze jednoduše porovnat se snímkem z běžného digitálního fotoaparátu. Propracovaná metodika umožní stanovit stupeň nebezpečnosti a termín odstranění závady. Výrazně se tak snižují výpadky z důvodů havárií, ale i pro unáhlené odstraňování banálních závad.

10 Reálný obraz Termogram Kontrola elektrorozvaděčů

11 Výrobní technologie Reálný obraz Termogram

12 Plísně v interiéru - termovizní měření Spojením termokamery a vlhkostní sondy lze získat jedinečný nástroj pro detekci míst s rizikem tvorby alergenních plísní

13 Dva vadné segmenty na FV panelu Viditelné nedostatky podlahového topení - přerušené části

14

15 Měření skrz plameny nebo kouřové plyny Pro měření skrz plameny musí být použita infrakamera s vysokým teplotním rozsahem a filtrem, který umí odfiltrovat plamen, který se pohybuje ve vlnové délce 3,7 μm až 3,9 μm. Díky této speciálni technice můžeme měřit teplotu na povrchu trubek vlasenek uvnitř pece nebo kotle s přesností 2% na 100 C

16 Měření skrz plameny nebo kouřové plyny Situace, kdy dochazi k velkému místnímu oteplení povrchu vlásenek díky špatnému nastaveni hořáku. Teplota oblasti v době měření dosáhla 608,4 C. Vlásenky mimo měřenou oblast však dosahovaly teploty kolem 500 C. To znamená, že rozdíl byl až 100 C.

17

18

19

20

21 Aktivní termografie Aktivní termografie je založena na řízeném vyvolání tepelné vlny v tělese a následném snímání rozložení teploty termografickou kamerou na povrchu tělesa spojeném s analýzou signálu. Defekty v podpovrchové vrstvě se projeví diferencemi v rozložení povrchové teploty. Zdrojem tepla (nejčastěji umístěném vně tělesa) je halogenová lampa, pulzní laser, výkonový blesk, xenonová výbojka nebo teplý proudící vzduch.

22 Zkoušení netěsnosti

23 Těsnost je odpor stěn a spojů z různých materiálů proti pronikání tekutin (plynů, par a kapalin) ze strany jejich větší koncentrace na stranu menší koncentrace. Netěsnost Je ztráta, nebo zhoršení těsnosti. Netěsnost je tedy vada materiálu nebo montáže, umožňující průnik tekutiny. Netěsnost může být jednotlivá vada, ale také plošný shluk milionů mikrokomunikací. Oblast zkoušení těsnosti je vymezena mezi dvěma hraničními případy: 1) přirozeným průnikem plynné fáze fází pevnou (permeace) 2) obor neřeší velké netěsnosti, jejichž projevy jsou nezaměnitelně patrné (trhliny, praskliny a defekty) a kterými uniká plyn a nebo kapalina s nepřehlédnutelnou intenzitou.

24 Oblast aplikace zkoušek těsnosti: Pokud vznikne prasklina na palivové nádrži tahače a viditelně uniká nafta, není třeba dalších informací a je možno ihned přikročit k nápravě. Toto jde zcela mimo obor zkoušení netěsností. Pokud je ale třeba doložit, že palivová nádrž shodného tahače splňuje normy EU pro ochranu ovzduší před unikajícími uhlovodíky, je to již úkol pro obor zkoušení těsností, neboť se musí aplikovat vhodná technika, zkušební postup a vyčíslit velikost netěsnosti.

25 Oblast aplikace zkoušek těsnosti: Obor se zabývá netěsnostmi, způsobujícími úniky plynů, par a kapalin z hermetických systémů. Zkoušení je zaměřené na hledání poloh netěsností, na změření jejich velikosti, případně polohu a velikost současně. Netěsnosti se měří v průběhu výroby, montáže, uvádění do provozu a během provozování dílů, sestav a technologických celků. Pro zkoušení se vypracovávají písemné předpisy, postupy a instrukce.

26 Definice netěsnosti intenzita proudu velikost Velikost vady (netěsnosti) je definována intenzitou průtoku a nikoliv geometrií. Při zkoušení netěsnosti je velikost proudu plynu netěsností uvnitř intervalu o rozpětí 15 řádů. Např. pokud jako přijatelnou netěsnost vodovodního kohoutku označíme číslem 1, je přijatelná netěsnost nitrožilního termočlánku definována číslem 0, Přijatelný proud plynu netěsností se liší podle toho, co a kde se na těsnost zkouší těleso říčního remorkéru vs. kardiostimulátor. Tekutina proudí skulinou, která je 10x větší než průměr molekuly. Netěsnost tvoří shluky o průměrech různé velikosti. Velikost průtoku každou netěsností určuje nejmenší průřez vady.

27 Měření netěsnosti, hledání netěsností 1) Při měření netěsnosti se snažíme zjistit její velikost (průtočné množství tekutiny), ale informace o poloze vady je zanedbána. Nulová netěsnost je nereálná. Je možné se k ní přiblížit, ale ne jí dosáhnout. Z hlediska technologických potřeb je potřeba, aby netěsnost byla pod určitou hranicí. 2) Při hledání netěsnosti se snažíme lokalizovat polohu výtoku tekutiny z netěsnosti, nebo vtoku dovnitř. Velikost proudu je druhořadá. Pokud je to možné, místo netěsnosti nehledáme, protože to spotřebuje mnoho času a peněz. Hledat netěsnost lze rychle jen na malém úseku. Na větší ploše se nejdříve stanoví úseky bez netěsností a poté se podrobně zkoumají úseky s indikacemi. Některé postupy a metody umožňují netěsnost nalézt a současně změřit její velikost.

28 Místa, kde nelze najít netěsnost Lze prokázat existenci úniků, ale nikoliv jejich polohu: Netěsnost na trubce ve svazku trubkového aparátu lze stanovit, která trubka je netěsná, ale pro nepřístupnost nelze určit přesnou polohu vady. Netěsnost svarů příruby navařené na trubku dvojicí svarů (vnitřní a vnější). Vnitřní svar je při tlakování nepřístupný a vnější nelze vystavit tlaku, protože je jeho kořen oddělen vnitřním svarem atd

29 Hledání netěsností metody a instrumentace Akustická metoda (AE) výtok plynu, pokud dosáhne dostatečné výtokové rychlosti, generuje ultrazvukové vlnění nad 20kHz, které lze zachytit a následně dohledat místo zdroje. Vhodné pro parní a plynová potrubí, armatury, přírubové spoje, petrochemii. Penetrační metoda aplikací penetrantu na jedné straně zkoušeného spoje a vývojky na straně druhé vytvoříme podmínky pro vzlínání penetrantu netěsností. To se projeví tvorbou barevných skvrn ve vývojce. Vhodné pro velké netlakové a otevřené nádoby, nádrže a tělesa lodí. Fluorescenční metoda umožňuje spojit hydraulickou pevnostní zkoušku a zkoušku těsnosti. Zkušební voda se obarví fluorescenčním barvivem, které se na povrchu hledá při osvitu pomocí UV světla. Metoda kolorimetrická na zkoušený spoj se nanese bílá barva s činidlem reagujícím na čpavek změnou barvy. Zkoušená součást se naplní čpavkem o zkušebním tlaku. Průnik čpavku do barviva vyvolá změnu chemického složení a projeví se barevnými skvrnami na bílém podkladě. Bublinková zkouška obecně zviditelňuje místo výtoku plynů tvorbou bublinek. Jako detekční prostředí slouží voda, nebo pěnivý roztok. Používá se přetlak, vakuum, roztažnost plynu teplem a kumulace plynu v omezeném prostoru.

30 Hledání netěsností metody a instrumentace Metody měření změn tlaku za čas vedou k výpočtu velikosti vady, ale nenajdou její polohu např.: 1. měření poklesu tlaku proti referenčnímu dílu, který je shodný velikostí, tvarem a materiálem se zkoušeným kusem. 2. Měření poklesu tlaku udržováním konstantního tlaku 3. Atd Metody s aplikací zkušebního plynu prokazují místo výtoku, nebo vtoku zkušebního plynu zesílením signálu detektoru příslušné látky. Jako zkušební plyn lze použít každý plyn, pro který existuje detektor. Tyto metody mají největší rozsah aplikací. 1. Metoda hledání úniku zkušebního plynu atmosférickou sondou 2. Metoda hledání úniků uhlovodíků 3. Metoda hledání úniků par chladiv 4. Metoda hledání úniků hélia - nejvíce používaná metoda

I. diskusní fórum. Možnosti zajištění kvality stavby (diagnostická metoda infračervená termografie) VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL O DISKUTOVANÉM TÉMATU

I. diskusní fórum. Možnosti zajištění kvality stavby (diagnostická metoda infračervená termografie) VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL O DISKUTOVANÉM TÉMATU I. diskusní fórum K projektu Cesty na zkušenou Na téma Možnosti zajištění kvality stavby (diagnostická metoda infračervená termografie) které se konalo dne 30. září 2013 od 12:30 hodin v místnosti H108

Více

Infračervená termografie ve stavebnictví

Infračervená termografie ve stavebnictví Infračervená termografie ve stavebnictví Autor: Ing. Marcela POČINKOVÁ, Ph.D., Ing. Olga RUBINOVÁ, Ph.D. Termografické měření a následná diagnostika je metodou pro bezkontaktní a poměrně rychlý průzkum

Více

Teplota je nepřímo měřená veličina!!!

Teplota je nepřímo měřená veličina!!! TERMOVIZE V PRAXI Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/48 Teplota je nepřímo měřená veličina!!! Základní rozdělení senzorů teploty: a) dotykové b) bezdotykové 2/48 1

Více

TERMOGRAFICKÉ MĚŘENÍ LOPATEK ROTAČNÍHO STROJE "FROTOR"

TERMOGRAFICKÉ MĚŘENÍ LOPATEK ROTAČNÍHO STROJE FROTOR TERMOMECHANIKA TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA TERMOGRAFICKÉ MĚŘENÍ LOPATEK ROTAČNÍHO STROJE "FROTOR" Autoři: Ing. Pavel Litoš Ing. Jiří Tesař Číslo projektu: Číslo zprávy: Odpovědný pracovník

Více

Termodiagnostika pro úsporu nákladů v průmyslových provozech

Termodiagnostika pro úsporu nákladů v průmyslových provozech Termodiagnostika pro úsporu nákladů v průmyslových provozech SpektraVision s.r.o. Štěpán Svoboda Vidíme svět v celém spektru Zaměření společnosti Analyzátory kvality elektrické energie Zásahové termokamery

Více

Technická Diagnostika Komponent NEKONTAKTNÍ TERMOGRAFIE V DIAGNOSTICE STAVU ZAŘÍZENÍ Defektoskopie 2010 Praha 2010 TEDIKO, s.r.o.

Technická Diagnostika Komponent NEKONTAKTNÍ TERMOGRAFIE V DIAGNOSTICE STAVU ZAŘÍZENÍ Defektoskopie 2010 Praha 2010 TEDIKO, s.r.o. Technická Diagnostika Komponent 11.11.2010 NEKONTAKTNÍ TERMOGRAFIE V DIAGNOSTICE STAVU ZAŘÍZENÍ Defektoskopie 2010 Praha 2010 TEDIKO, s.r.o. Co to je infračervená termografie - technika, která zobrazuje

Více

Snímkování termovizní kamerou

Snímkování termovizní kamerou AB Solartrip,s.r.o. Na Plavisku 1235 755 01 Vsetín www.solarniobchod.cz mobil 777 642 777, e-mail: r.ostarek@volny.cz AKCE: Termovizní diagnostika vnitřní prostory rodinného domu č. p. 197 Ústí u Vsetína

Více

TERMOVIZE A BLOWER DOOR TEST

TERMOVIZE A BLOWER DOOR TEST 1 Konference Energetická náročnost staveb 29. března 2011 - Střední průmyslová škola stavební, Resslova, České Budějovice GSM: +420 731 544 905 E-mail: viktor.zwiener@dek-cz.com 2 www.atelierdek.cz Diagnostika

Více

LETECKÁ TERMOGRAFIE - NÁSTROJ TECHNICKÉ DIAGNOSTIKY, DOHLEDU, ZÁCHRANY OSOB

LETECKÁ TERMOGRAFIE - NÁSTROJ TECHNICKÉ DIAGNOSTIKY, DOHLEDU, ZÁCHRANY OSOB LETECKÁ TERMOGRAFIE - NÁSTROJ TECHNICKÉ DIAGNOSTIKY, DOHLEDU, ZÁCHRANY OSOB JAN SOVA Snímek 1 z 19 KEY ADVANTAGES OF WIRIS 2 ND GEN. Technical specification Resolution 640 x 512px or 336 x 256px Sensitivity

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY 10.1. Kontaktní snímače teploty 10.2. Bezkontaktní snímače teploty 10.1. KONTAKTNÍ SNÍMAČE TEPLOTY Experimentální metody přednáška 10 snímač je připevněn na měřený objekt 10.1.1.

Více

TERMOGRAFIE A PRŮVZDUŠNOST LOP

TERMOGRAFIE A PRŮVZDUŠNOST LOP 1 TERMOGRAFIE A PRŮVZDUŠNOST LOP 24.4. 2012 Brno IBF Stavební veletrh Ing. Viktor ZWIENER, Ph.D. 2 prodej barevných obrázků 3 prodej barevných obrázků 4 laický pohled 5 termografie, termovize, termodiagnostika

Více

Zpráva z termovizního měření Rodinný dům v lokalitě, Ostrava Vítkovice

Zpráva z termovizního měření Rodinný dům v lokalitě, Ostrava Vítkovice - Ložiska s. r. o. Zpráva z termovizního měření Rodinný dům v lokalitě, Ostrava Vítkovice Objednatel: ISOTRA a.s. Bílovická 2411/1 746 01 Opava Zhotovitel: KOMA Ložiska, s.r.o. Ruská 514 / 41 706 02 Ostrava

Více

Termografie - měření povrchu železobetonového mostu

Termografie - měření povrchu železobetonového mostu Název diagnostiky: Termografie - měření povrchu železobetonového mostu Datum provedení: duben 2014 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný popis: Termografické měření a vyhodnocení železobetonového

Více

TĚSNOST CHLADICÍCH OKRUHŮ A MANIPULACE S CHLADIVEM

TĚSNOST CHLADICÍCH OKRUHŮ A MANIPULACE S CHLADIVEM TĚSNOST CHLADICÍCH OKRUHŮ A MANIPULACE S CHLADIVEM Základy oboru 26-55/H004 Mechanik elektrotechnických zařízení údržba a servis chladicí a klimatizační techniky a tepelných čerpadel Zkouška těsnosti všeobecně

Více

HUDECZEK SERVICE, s. r. o. Váš specialista v oblasti. elektro a strojního inženýrství

HUDECZEK SERVICE, s. r. o. Váš specialista v oblasti. elektro a strojního inženýrství HUDECZEK SERVICE, s. r. o. Váš specialista v oblasti elektro a strojního inženýrství Provozovna: Stonavská 340 735 43 Albrechtice Loc: 49 47'42.392"N, 18 31'43.862"E Tel.: +420 596 882 877-Fax: +420 596

Více

TERMOGRAFIE A PRŮVZDUŠNOST LOP

TERMOGRAFIE A PRŮVZDUŠNOST LOP 1 TERMOGRAFIE A PRŮVZDUŠNOST LOP 5 5 národní konference LOP 20.3. 2012 Clarion Congress Hotel Praha **** národ Ing. Viktor ZWIENER, Ph.D. 2 prodej barevných obrázků 3 prodej barevných obrázků 4 laický

Více

ZPRÁVA Z TERMOGRAFICKÉHO MĚŘENÍ

ZPRÁVA Z TERMOGRAFICKÉHO MĚŘENÍ ZPRÁVA Z TERMOGRAFICKÉHO MĚŘENÍ TM09139 Měřená zařízení: Vybrané části rodinného domu v Blansku Objednatel: Yvetta Hlaváčová Popis práce: Mimořádné termovizní měření Datum měření: 15.12. 09 Nebylo měřeno:

Více

Měření při najíždění bloku. (vybrané kapitoly)

Měření při najíždění bloku. (vybrané kapitoly) Měření při najíždění bloku (vybrané kapitoly) 1 Reaktor VVER 1000 typ V320 Heterogenní reaktor Palivo nízce obohacený kysličník uraničitý Moderátor a chladivo roztok kyseliny borité v chemicky čisté vodě

Více

Report termografické prohlídky

Report termografické prohlídky Report termografické prohlídky Spolecnost GESTO Products s.r.o. Zpracoval dr. Bílek Datum 31st January 2010 Hlavní poznámka Protokol z termovizní diagnostiky Rodinný dům objekt A Název firmy : Adresa :

Více

Zjištění tepelných mostů novostavby RD - dřevostavba

Zjištění tepelných mostů novostavby RD - dřevostavba Zjištění tepelných mostů novostavby RD dřevostavba Firma Stanislav Ondroušek Kamenec 1685 Bystřice pod Hostýnem Zkušební technik: Stanislav Ondroušek Telefon: 773690977 EMail: stanion@stanion.cz Přístroj

Více

Seznam platných norem NDT k 31.12.2011

Seznam platných norem NDT k 31.12.2011 Seznam platných norem NDT k 31.12.2011 Stupeň Znak Číslo Název Dat. vydání Účinnost Změny ČSN EN 015003 10256 Nedestruktivní zkoušení ocelových trubek - Kvalifikace a způsobilost pracovníků nedestruktivního

Více

TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC

TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC Otázky - fyzikální základy 1. 25 milionů kmitů za sekundu se dá také vyjádřit jako 25 khz. 2500 khz. 25 MHz. 25000 Hz. 2. Zvukové vlny, jejichž frekvence je nad

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí.

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí. 1 SENZORY TEPLOTY TEPLOTA je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě Ke stanovení teploty se využívá závislosti určitých fyzikálních veličin na teplotě (A

Více

vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání,

vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání, vibrodiagnostika: v kritických bodech se měří a vyhodnocuje mechanické kmitání, diagnostika modální analýzou: měří se a vyhodnocují vlastní frekvence mechanické konstrukce a jejich tlumení, hluková diagnostika:

Více

Seznam platných norem z oboru DT k

Seznam platných norem z oboru DT k Seznam platných norem z oboru DT k 30.9.2011 Stupeň Znak Číslo Název ČSNEN 015003 10256 Nedestruktivní zkoušení ocelových trubek - Kvalifikace a způsobilost pracovníků nedestruktivního zkoušení pro stupeň

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Z FYZIKY

LABORATORNÍ CVIČENÍ Z FYZIKY ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE KATEDRA APLIKOVANÉ MATEMATIKY FAKULTA DOPRAVNÍ LABORATORNÍ CVIČENÍ Z FYZIKY Jméno Jana Kuklová Stud. rok 7/8 Číslo kroužku 2 32 Číslo úlohy 52 Ročník 2. Klasifikace

Více

25 A Vypracoval : Zdeněk Žák Pyrometrie υ = -40 C.. +10000 C. Výhody termovize Senzory infračerveného záření Rozdělení tepelné senzory

25 A Vypracoval : Zdeněk Žák Pyrometrie υ = -40 C.. +10000 C. Výhody termovize Senzory infračerveného záření Rozdělení tepelné senzory 25 A Vypracoval : Zdeněk Žák Pyrometrie Bezdotykové měření Pyrometrie (obrázky viz. sešit) Bezdotykové měření teplot je měření povrchové teploty těles na základě elektromagnetického záření mezi tělesem

Více

1 Bezkontaktní měření teplot a oteplení

1 Bezkontaktní měření teplot a oteplení 1 Bezkontaktní měření teplot a oteplení Cíle úlohy: Cílem úlohy je seznámit se s technologií bezkontaktního měření s vyhodnocováním tepelné diagnostiky provozu elektrických zařízení. Součastně se seznámit

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2010/2011 6.1a 2010 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace emisivní

Více

Termodiagnostika v praxi, aneb jaké měření potřebujete

Termodiagnostika v praxi, aneb jaké měření potřebujete Termodiagnostika v praxi, aneb jaké měření potřebujete 2012 Ing. Viktor Zwiener, Ph.D. Tepelné ztráty v domech jsou způsobeny prostupem tepla konstrukcemi s nedostatečným tepelným odporem nebo prouděním

Více

Ruční bezdotykový teploměr Více jistoty při měření díky dvoubodovému laseru

Ruční bezdotykový teploměr Více jistoty při měření díky dvoubodovému laseru testo 830-T4 Ruční bezdotykový teploměr Více jistoty při měření díky dvoubodovému laseru testo 830-T4 ruční bezdotykový teploměr Teploměr testo 830-T4 je profesionálním řešením pro bezdotykové měření teploty

Více

PENETRANT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy kapilární metody dle systému ISO / 3

PENETRANT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy kapilární metody dle systému ISO / 3 PENETRANT TESTING Sylabus pro kurzy kapilární metody dle systému ISO 9712 PT PROCES SYSTÉM METODA ÚVOD STUPEŇ / TECHNIKA SEKTOR CODE PLATNÉ OD ZPRACOVAL NDT 9712 PT 1, 2, 3 MS, w, c - 4 / 2015 ŠKEŘÍK Kapilární

Více

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. emisivní p. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc.

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. emisivní p. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace emisivní - 2 18-2p. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Přímé pokračování - 2. díl o A emisivních principech snímačů VR -

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 5. 4. 2017 VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI Schválil: Jednatel společnosti Platnost od: 1.7.2012 Správce

Více

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země strana 2 Co je DPZ Dálkový průzkum je umění rozdělit svět na množství malých barevných čtverečků, se kterými si lze hrát na počítači a odhalovat jejich neuvěřitelný

Více

Ultrazvuková kontrola obvodových svarů potrubí

Ultrazvuková kontrola obvodových svarů potrubí Ultrazvuková kontrola obvodových svarů potrubí Úlohou automatického ultrazvukového zkoušení je zejména nahradit rentgenové zkoušení, protože je rychlejší, bezpečnější a podává lepší informace o velikosti

Více

Stavebnictví Energetika Tlaková zařízení Chemickz průmysl Dopravní prostředky

Stavebnictví Energetika Tlaková zařízení Chemickz průmysl Dopravní prostředky Stavebnictví Energetika Tlaková zařízení Chemickz průmysl Dopravní prostředky čelní, boční a šikmé stehové (krátké svary pro zabezpečení polohy), těsnící ( u nádrží apod.), nosné (konstrukce), spojovací

Více

Kontrola povrchových vad

Kontrola povrchových vad Kontrola povrchových vad Základní nedestruktivní metody pro kontrolu povrchových vad jsou vizuální, penetrační, magnetická a vířivými proudy. Pokud není stanoveno jinak, volíme použití metod NDT podle

Více

Obrazové snímače a televizní kamery

Obrazové snímače a televizní kamery Obrazové snímače a televizní kamery Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Snímače obrazových signálů akumulační a neakumulační. Monolitické

Více

Obrazové snímače a televizní kamery

Obrazové snímače a televizní kamery Obrazové snímače a televizní kamery Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Snímače obrazových signálů akumulační a neakumulační. Monolitické

Více

Fyzikální podstata DPZ

Fyzikální podstata DPZ Elektromagnetické záření Vlnová teorie vlna elektrického (E) a magnetického (M) pole šíří se rychlostí světla (c) Charakteristiky záření: vlnová délka (λ) frekvence (ν) Fyzikální podstata DPZ Petr Dobrovolný

Více

DPZ - IIa Radiometrické základy

DPZ - IIa Radiometrické základy DPZ - IIa Radiometrické základy Ing. Tomáš Dolanský Definice DPZ DPZ = dálkový průzkum Země Remote Sensing (Angl.) Fernerkundung (Něm.) Teledetection (Fr.) Informace o objektu získává bezkontaktním měřením

Více

OVMT Zkoušky bez porušení materiálu

OVMT Zkoušky bez porušení materiálu Zkoušky bez porušení materiálu Materiál, hutní polotovary, strojní součásti i konstrukce obsahují většinou různé povrchové nebo vnitřní vady. Defekty vznikají již při výrobě nebo následně v průběhu provozu.

Více

Spektrální charakteristiky

Spektrální charakteristiky Spektrální charakteristiky Cíl cvičení: Měření spektrálních charakteristik filtrů a zdrojů osvětlení 1 Teoretický úvod Interakcí elektromagnetického vlnění s libovolnou látkou vzniká optický jev, který

Více

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005 Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005 (zpracováno podle Věstníků ÚNMZ do č. včetně) Vzdělávání pracovníků v NDT: ČSN EN 473 (01 5004) Nedestruktivní zkoušení - Kvalifikace a certifikace

Více

Bezpečnostní inženýrství. - Detektory požárů a senzory plynů -

Bezpečnostní inženýrství. - Detektory požárů a senzory plynů - Bezpečnostní inženýrství - Detektory požárů a senzory plynů - Úvod 2 Včasná detekce požáru nebo úniku nebezpečných látek = důležitá součást bezpečnostního systému Základní požadavky včasná detekce omezení

Více

EDDY CURRENT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 1 / 7

EDDY CURRENT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 1 / 7 EDDY CURRENT TESTING Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 ET PROCES SYSTÉM METODA STUPEŇ / TECHNIKA SEKTOR CODE PLATNÉ OD ZPRACOVAL NDT 9712 ET 1, 2, 3 MS, t - 4 / 2015 ROXER ÚVOD

Více

POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ

POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ POJISTNÉ A ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ 163 udník 2010-1 oběť Louny 2002-6 obětí 164 1 Pojistné a zabezpečovací zařízení teplovodních otopných soustav Pojistné zařízení zařízení, které chrání zdroj tepla proti

Více

Nedestruktivní defektoskopie

Nedestruktivní defektoskopie Nedestruktivní defektoskopie Technologie údržeb a oprav strojů Obsah Vizuální prohlídky Kapilární metody Magnetické práškové metody Ultrazvukové metody Radiodefektoskopické metody Infračervené metody Optická

Více

Měření pohybu kapaliny a změn teplot v reálném modelu tepelného výměníku metodou PLIF

Měření pohybu kapaliny a změn teplot v reálném modelu tepelného výměníku metodou PLIF Měření pohybu kapaliny a změn teplot v reálném modelu tepelného výměníku metodou PLIF Jakub Hoffmann TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku OSNOVA 10. KAPITOLY Úvod do měření hluku Teoretické základy

Více

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot Snímače hladiny Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Základní pojmy Použití snímačů hladiny (stavoznaků) měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot O výběru vhodného snímače rozhoduje požadovaný rozsah

Více

Technická diagnostika, chyby měření

Technická diagnostika, chyby měření Technická diagnostika, chyby měření Obsah přednášky Technická diagnostika Měřicí řetězec Typy chyb měření Příklad diagnostiky: termovize ložisko 95 C měření 2/21 Co to je? Technická diagnostika Obdoba

Více

Malý výměník tepla VTM NÁVOD K POUŽITÍ [ 1 / 5 ] 1. POPIS VÝMĚNÍKU

Malý výměník tepla VTM NÁVOD K POUŽITÍ [ 1 / 5 ] 1. POPIS VÝMĚNÍKU Malý výměník tepla VTM NÁVOD K POUŽITÍ [ 1 / 5 ] 1. POPIS VÝMĚNÍKU 1.1. Malý výměník tepla VTM není, ve smyslu směrnice evropského parlamentu 97/23/ES, tlakové zařízení. 1.2. Výměník je teplosměnný trubkový

Více

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE)

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) Elektromagnetické vlnění SVĚTLO Charakterizace záření Vlnová délka - (λ) : jednotky: m (obvykle nm) λ Souvisí s povahou fotonu Charakterizace záření

Více

NDT LT a nová technika Piešťany

NDT LT a nová technika Piešťany NDT LT a nová technika Piešťany Nové termografické systémy fy FLIR Systems pro chemický průmysl Jiří Svoboda Měřící a diagnostické přístroje pro energetiku a průmysl www.tmvss.cz Infračervená termografie

Více

BEZDOTYKOVÉ MĚŘENÍ TEPLOTY

BEZDOTYKOVÉ MĚŘENÍ TEPLOTY BEZDOTYKOVÉ MĚŘENÍ TEPLOTY Termovize je procesem spočívajícím v přeměně infračerveného záření, čili tepla vydávaného objekty, na viditelný objekt, což umožňuje ohodnotit rozložení teploty na povrchu pozorovaného

Více

Nedestruktivní metody 210DPSM

Nedestruktivní metody 210DPSM Nedestruktivní metody 210DPSM Jan Zatloukal Diagnostické nedestruktivní metody proces stanovení určitých charakteristik materiálu či prvku bez jeho destrukce pomocí metod založených na principu interakce

Více

Clony a dýzy Měření průtoku pomocí tlakové diference

Clony a dýzy Měření průtoku pomocí tlakové diference Clony a dýzy Měření průtoku pomocí tlakové diference - Ověřený normovaný způsob měření - Přesné měření i pro rychle proudící páru a plyn - Absence pohyblivých prvků - Robustní a variabilní provedení -

Více

Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability. skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu.

Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability. skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu. Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu. 2007 Objednatel: Zhotovitel: Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

Akumulační nádrže typ NADO

Akumulační nádrže typ NADO Návod k obsluze a instalaci Akumulační nádrže typ NADO Družstevní závody Dražice strojírna Dražice 69 29471 Benátky nad Jizerou Tel.: 326 370911,370965, fax: 326 370980 www.dzd.cz dzd@dzd.cz CZ - Provozně

Více

Progresivní diagnostické metody pro monitorování vývoje stavu vozovek PK

Progresivní diagnostické metody pro monitorování vývoje stavu vozovek PK Progresivní diagnostické metody pro monitorování vývoje stavu vozovek PK Autor: Josef Stryk, Radek Matula, Ilja Březina, Michal Janků, CDV, WP6 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence

Více

POVLAKY S VYSOKOU EMISIVITOU A METODY JEJICH VYSOKOTEPLOTNÍHO TESTOVÁNÍ

POVLAKY S VYSOKOU EMISIVITOU A METODY JEJICH VYSOKOTEPLOTNÍHO TESTOVÁNÍ POVLAKY S VYSOKOU EMISIVITOU A METODY JEJICH VYSOKOTEPLOTNÍHO TESTOVÁNÍ Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D. - Ing. Ondřej Soukup, Nové technologie výzkumné centrum, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY Úvod do metrologie - 49-9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Čidlo (senzor, detektor, receptor) je em jedné fyzikální veličiny na jinou fyzikální veličinu. Snímač (senzor + obvod pro zpracování ) je to člen

Více

Certifikované termodiagnostické měření.

Certifikované termodiagnostické měření. Certifikované termodiagnostické měření. Název měření : VZOR Měřeno pro : XXXXXXXXXX Adresa : XXXXXXXXXX 000 00 XXXXXXXXXX Datum měření : Měření provedl : 00. 00. 0000 Stanislav Hofman Měření provedeno

Více

Detektor úniků LD 500/510 s integrovanou kamerou a kalkulací nákladů na úniky

Detektor úniků LD 500/510 s integrovanou kamerou a kalkulací nákladů na úniky Úniky Stlačený vzduch - vakuum - plyny Detektor úniků LD 500/510 s integrovanou kamerou a kalkulací nákladů na úniky LD 500 splňuje požadavky zařízení Třídy I podle Standardních metod pro vyhledávání úniků

Více

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY 1 Fyzikální základy spektrálních metod Monochromatický zářivý tok 0 (W, rozměr m 2.kg.s -3 ): Absorbován ABS Propuštěn Odražen zpět r Rozptýlen s Bilance toků 0 = +

Více

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotop Plus VU turbotop Plus

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotop Plus VU turbotop Plus Závěsné kotle pro vytápění VU atmotop Plus VU turbotop Plus Kvalita a výkon od výrobce prvních kombinovaných kotlů na světě VU atmotop Dvojitý spalinový senzor zvyšuje bezpečnost provozu. VU turbotop Tři

Více

Termokamery pro termografii budov 7,5 C

Termokamery pro termografii budov 7,5 C Budoucnost zavazuje Termokamery pro termografii budov 7,5 C 5,0 2,5 0,0-2,5 Více vidět. Větší flexibilita. Větší jistota. -4,9 C Více vidět větší flexibilita větší jistota Termokamery Testo pro každodenní

Více

Technická diagnostika poskytuje objektivní informace o provozním stavu strojů a případně i o potřebách jejich údržby a průběhu doby života.

Technická diagnostika poskytuje objektivní informace o provozním stavu strojů a případně i o potřebách jejich údržby a průběhu doby života. 5. října 2015 1 Technická diagnostika poskytuje objektivní informace o provozním stavu strojů a případně i o potřebách jejich údržby a průběhu doby života. V případě hrozící havárie může automaticky zastavit

Více

Detekce erozně korozního poškozování parovodů (FAC) metodou akustické emise

Detekce erozně korozního poškozování parovodů (FAC) metodou akustické emise 40. konference ČNDT DEFEKTOSKOPIE 2010 Plzeň, 10. 12. listopad 2010 Detekce erozně korozního poškozování parovodů (FAC) metodou akustické emise Autoři: Václav Koula ZD Rpety DAKEL Ohrobecká 408, 142 00

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Automatické testování netěsností vzduchem. Přístroje JWF na testování netěsností, série 400

Automatické testování netěsností vzduchem. Přístroje JWF na testování netěsností, série 400 Automatické testování netěsností vzduchem Přístroje JWF na testování netěsností, série 400 Nejmodernější technologie testování netěsností: Přístroje JWF pro testování netěsností, série 400 Pro každý postup

Více

DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE

DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU LOŽISEK S VYUŽIT ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. Čím více víme, tím více zjišťujeme, kolik toho ještě nevíme. 2 /15 OBSAH

Více

Název zařízení / sestavy:

Název zařízení / sestavy: Počet sestav: 10 Bateriový systém na napájení měřícího zařízení Sestava musí obsahovat 4 baterie, 2 skříně na baterie,2 nabíječky akumulátorů a 1 solární panel. Nabíječky a baterie slouží k dobíjení venkovních

Více

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotec plus VU turbotec plus

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotec plus VU turbotec plus Závěsné kotle pro vytápění Ideální kombinace pro vytápění a teplou vodu atmoguard dvojitý spalinový senzor zvyšuje bezpečnost provozu. Tři systémy odkouření 0/00, 80/80, a. Podle podmínek a typu kotle

Více

ZKOUŠENÍ MATERIÁLU. Defektoskopie a technologické zkoušky

ZKOUŠENÍ MATERIÁLU. Defektoskopie a technologické zkoušky ZKOUŠENÍ MATERIÁLU Defektoskopie a technologické zkoušky Zkoušení materiálů bez porušení Nedestruktivní zkoušky (nezpůsobují trvalou změnu tvaru, rozměrů nebo struktury): metody zkoumání struktur (optická

Více

Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové

Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové Ve dnech 18. a 19. srpna mezi 11. a 14. hodinou se uskutečnilo termovizní snímkování některých veřejných prostorů bezpilotním prostředkem dronem

Více

Nedestruktivní metody používané při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury - vysokorychlostní deflektofraf, termografie, georadar

Nedestruktivní metody používané při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury - vysokorychlostní deflektofraf, termografie, georadar Nedestruktivní metody používané při diagnostice stavu objektů dopravní infrastruktury - vysokorychlostní deflektofraf, termografie, georadar Stryk, Matula, Březina, Janků, Grošek, CDV, WP6 Příspěvek byl

Více

zářič z PVDF (Polyvinyliden fluorid), mechanické připojení se šroubením G 1". zářič z PVDF, mechanické připojení se šroubením G 1 ½".

zářič z PVDF (Polyvinyliden fluorid), mechanické připojení se šroubením G 1. zářič z PVDF, mechanické připojení se šroubením G 1 ½. průmyslová elektronika Ultrazvukové hladinoměry ULM 53L Určeno ke spojitému měření výšky hladin kapalin, kašovitých a pastovitých hmot v otevřených i uzavřených nádobách, jímkách kanálech, žlabech apod.

Více

Technologický postup. Technologický postup 7.3.2015. Funkční návrh procesní technologie. Funkční návrh procesní technologie

Technologický postup. Technologický postup 7.3.2015. Funkční návrh procesní technologie. Funkční návrh procesní technologie Funkční návrh procesní technologie Technologie procesní kontinuálně zpracovávají látky a energie (elektrárny, rafinérie, chemické závody, pivovary, cukrovary apod.) jednotlivá zařízení jsou propojena potrubím

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotec plus VU turbotec plus

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotec plus VU turbotec plus Závěsné kotle pro vytápění VU atmotec plus VU turbotec plus Ideální kombinace pro vytápění a teplou vodu VU atmotec plus atmoguard dvojitý spalinový senzor zvyšuje bezpečnost provozu. VU turbotec plus

Více

Výpočet skořepiny tlakové nádoby.

Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Václav Slaný BS design Bystřice nad Pernštejnem 1 Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Úvod Indukční průtokoměry mají ve své podstatě svařovanou konstrukci základního tělesa. Její pevnost se musí posuzovat

Více

Moderní trendy měření Radomil Sikora

Moderní trendy měření Radomil Sikora Moderní trendy měření Radomil Sikora za společnost RMT s. r. o. Členění laserových měřičů Laserové měřiče můžeme členit dle počtu os na 1D, 2D a 3D: 1D jsou tzv. dálkoměry, které měří vzdálenost pouze

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 17. 4. 2019 Rozsah platnosti: UNIPETROL RPA, s.r.o. (bez odštěpných závodů a bez Jednotek Rafinérie Litvínov/Kralupy) VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ

Více

Závěsné kotle pro vytápění. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. VU atmotec plus VU turbotec plus

Závěsné kotle pro vytápění. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. VU atmotec plus VU turbotec plus Závěsné kotle pro vytápění Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. atmotec plus turbotec plus Protože myslí dopředu. Ideální kombinace pro vytápění a teplou vodu Závěsné kotle pro

Více

Prohlášení o shodě: dle Směrnice EU o tlakových zařízeních č. 97/23/ES ze dne 29. května 1997

Prohlášení o shodě: dle Směrnice EU o tlakových zařízeních č. 97/23/ES ze dne 29. května 1997 Prohlášení o shodě: dle Směrnice EU o tlakových zařízeních č. 97/23/ES ze dne 29. května 1997 Výrobce: Název společnosti Meibes System-Technik GmbH Sídlo: Ringstrafte 18 D - 04827 Gerichshain Německo Tímto

Více

Techniky detekce a určení velikosti souvislých trhlin

Techniky detekce a určení velikosti souvislých trhlin Techniky detekce a určení velikosti souvislých trhlin Přehled Byl-li podle obecných norem nebo regulačních směrnic detekovány souvislé trhliny na vnitřním povrchu, musí být následně přesně stanoven rozměr.

Více

Tlakové zkoušky na PE plynovodech odpovídá jejich provádění souvisejícím předpisům?

Tlakové zkoušky na PE plynovodech odpovídá jejich provádění souvisejícím předpisům? Tlakové zkoušky na PE plynovodech odpovídá jejich provádění souvisejícím předpisům? Kontrola těsnosti a pevnosti tlakovými zkouškami Tlakové zkoušky se provádějí před uvedením do provozu trubních rozvodů,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 12. července 2012 o předcházení emisím látek, které poškozují ozonovou vrstvu, a fluorovaných skleníkových plynů

VYHLÁŠKA ze dne 12. července 2012 o předcházení emisím látek, které poškozují ozonovou vrstvu, a fluorovaných skleníkových plynů Strana 3319 257 VYHLÁŠKA ze dne 12. července 2012 o předcházení emisím látek, které poškozují ozonovou vrstvu, a fluorovaných skleníkových plynů Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 4 odst. 3,

Více

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Ing. 1 /12 Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Školitel: doc.ing. Pavel Mazal CSc Ing. 2 /12 Obsah Úvod do problematiky

Více

Regulátor průtoku vzduchu

Regulátor průtoku vzduchu 5/9.1/TCH/7 Regulátor průtoku vzduchu pro systémy s konstantním průtokem vzduchu série EN TROX GmbH Telefon +420 2 83 880 380 organizační složka Telefax +420 2 86 881 870 Ďáblická 2 e-mail trox@trox.cz

Více

MaR. zpravodaj. Obsah. www.jsp.cz. JSP Měření a regulace. Měříme průtok: software OrCal 1.1... 2. škrticí orgány clony a dýzy... 3

MaR. zpravodaj. Obsah. www.jsp.cz. JSP Měření a regulace. Měříme průtok: software OrCal 1.1... 2. škrticí orgány clony a dýzy... 3 JSP Měření a regulace Obsah Měříme průtok: software OrCal 1.1... 2 škrticí orgány clony a dýzy... 3 Představujeme: nedestruktivní testování materiálů NT sondy... 4 oporučujeme: osvědčené produkty z JSP

Více

Ultrazvuková defektoskopie. M. Kreidl, R. Šmíd, V. Matz, S. Štarman

Ultrazvuková defektoskopie. M. Kreidl, R. Šmíd, V. Matz, S. Štarman Ultrazvuková defektoskopie M. Kreidl, R. Šmíd, V. Matz, S. Štarman Praha 2011 ISBN 978-80-254-6606-3 2 OBSAH 1. Předmluva 7 2. Základní pojmy 9 2.1. Fyzikální základy ultrazvuku a akustické veličiny 9

Více

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH Elias Tomeh / Snímek 1

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH   Elias Tomeh / Snímek 1 doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Elias Tomeh / Snímek 1 DEFINICE Vibrace: je střídavý pohyb kolem určité referenční polohy, který je popsán časem a amplitudou počtu - frekvence vztažená

Více