IMPLANTACI NĚKTERÉ Z ČOČEK ŘADY TECNIS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IMPLANTACI NĚKTERÉ Z ČOČEK ŘADY TECNIS"

Transkript

1 Konstatoval lékař při vašem posledním vyšetření, že máte šedý zákal? Máte dojem, že se vám zhoršilo vnímání barev a vidění za šera a v noci? Přestaly vaše brýle dostatečným způsobem fungovat? Jste závislí na brýlové korekci a tato vám vadí v zaměstnání či provozování vašich zálib? MÁME PRO VÁS ŘEŠENÍ IMPLANTACI NĚKTERÉ Z ČOČEK ŘADY TECNIS

2 Seznamte se s novými možnostmi kvalitního vidění bez starostí a omezení, které jsou spojeny s nošením brýlí a kontaktních čoček. Oko je optický systém podobný fotografickému přístroji. Průhledná rohovka, která tvoří přední plochu oka, je hlavní lomivou součástí tohoto systému. Optická mohutnost čočky a rohovky závisí na jejich zakřivení. Čím je jejich povrch vyklenutější, tím mají více dioptrií. Paprsky vstupující do oka se po průchodu rohovkou a čočkou lámou a dopadají na sítnici do místa nejostřejšího vidění. Aby byl obraz ostrý, je potřeba aby rohovka i čočka měly pravidelné zakřivení a jejich optická mohutnost byla v souladu s délkou oka. Nepoměr délky oka a lomivosti optického aparátu je nejčastější příčinou refrakčních ( dioptrických ) vad. Optimální stav, kdy se paprsky paralelně vstupující do oka sbíhají přesně na sítnici, nazýváme emetropie. Stav, kdy se paprsky sbíhají mimo sítnici nazýváme ametropie, která má tři základní formy krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus.

3 Při KRÁTKOZRAKOSTI (myopii) je oko příliš dlouhé, nebo optická mohutnost rohovky a čočky příliš vysoká. V důsledku tohoto nepoměru se světelné paprsky sbíhají před sítnicí a vznikající obraz je neostrý. Vada vzniká nejčastěji ve školním věku a progreduje v průběhu růstu a dospívání. Pacient vidí špatně do dálky, čtení je většinou bez obtíží. Tato vada je korigována minusovými (rozptylnými) skly, kontaktními čočkami, nebo dnes již běžně laserovým refrakčním zákrokem či nitrooční čočkou.

4 Při DALEKOZRAKOSTI (hypermetropii) je naopak oko příliš krátké, nebo optická mohutnost rohovky a čočky příliš nízká. V důsledku tohoto nepoměru se světelné paprsky sbíhají za sítnicí a vznikající obraz je opět neostrý. Optický aparát oka má schopnost prostřednictvím akomodace (změny zakřivení čočky) tuto vadu do jisté míry korigovat. Tato možnost je však omezená a klesá s věkem. Vyšší vady se projeví již v dětství, nižší často až v dospělosti pacient má obtíže zejména při pohledu do blízka, později i do dálky. Tato vada je korigována plusovými (spojnými) skly nebo kontaktními čočkami. Chirurgické řešení laserovou operací je v tomto případě značně omezené.

5 ASTIGMATISMUS je vada způsobená nepravidelným zakřivením rohovky nebo (méně častěji) čočky. Zakřivení a tím i lomivost rohovky nebo čočky se liší v jednotlivých osách a obraz na sítnici je opět neostrý a deformovaný. Vada většinou vzniká již v dětství a je často kombinována s některou ze základních vad krátkozrakostí či dalekozrakostí. Určitý nízký stupeň astigmatismu je fyziologický (rohovka není téměř nikdy absolutně pravidelně zakřivená) a nevyžaduje optickou korekci. Vyšší stupeň astigmatismu zhoršuje vidění jak do dálky, tak i na blízko a je běžně korigován cylindrickými skly, torickými kontaktními čočkami a laserovými refrakčními zákroky.

6 Většinu lidí ve věku po šedesátce postihuje určitý stupeň zhoršeného vidění katarakty. A prakticky každý ve věku po padesáti ztrácí schopnost komfortně číst na krátkou vzdálenost v důsledku presbyopie. KATARAKTA neboli šedý zákal je zkalení lidské čočky, v optickém aparátu oka umístěné hned za duhovkou. Postihuje oko nejčastěji po roce věku jako důsledek metabolických změn v lidské čočce. Postižený vnímá nejčastěji zhoršené vnímání barev, problémy při nočním vidění, vše je jako v mlhavém oparu. V některých případech dochází k významné dioptrické změně optického aparátu oka. Řešení katarakty je pouze chirurgické. PRESBYOPIE neboli vetchozrakost je projevem přirozeného stárnutí oka a ztráty jeho schopnosti akomodace zaostřování do blízka. Tato schopnost klesá průběžně již od dětství, což se projevuje vzdalováním tzv. blízkého bodu (tj. nejbližšího místa před okem, které ještě dokáže vidět ostře). Kolem roku života se vzdálenost blízkého bodu posunuje zhruba na cm od oka a pacient začíná mít obtíže při čtení a práci do blízka. Problém presbyopie je možno korigovat brýlemi se čtecími skly, jejichž plusovou dioptrickou hodnotu je třeba s věkem upravovat.

7 PORAĎTE SE SE SVÝM LÉKAŘEM Je několik možností jak řešit vaši oční vadu. Pokud se rozhodnete, že podstoupíte operaci a necháte si implantovat nitrooční čočku, váš lékař vám vysvětlí, která metoda a volba implantátu je pro vás ta nejvhodnější. CO JE TECNIS KONCEPT? Tecnis koncept Tecnis je nitrooční čočka, patentovaná a vyráběná společností Abbott, která se používá pro chirurgické řešení očních vad: Operace katarakty Řešení katarakty je pouze chirurgické. Zkalená čočka je při operaci odstraněna technikou tzv. ultrazvukové fakoemulsifikace. Při ní je do oka zavedena tenká ultrazvuková sonda, kterou je původní zkalená čočka rozmělněna a odsáta. Ta je nahrazena umělou nitrooční čočkou, která se vkládá do pouzdra původní čočky. Moderní operace katarakty je považována za jeden z nejbezpečnějších a nejúčinnějších chirurgických zákroků v medicíně vůbec. Extrakce čiré čočky Používá se především u mladších pacientů, kteří žádají nezávislost na brýlích a u nichž je laserový zákrok kontraindikován. Podstatou zákroku je odstranění čiré, ještě nezkalené lidské čočky a její nahrazení umělou nitrooční čočkou. Operace se provádí prakticky stejně jako operace šedého zákalu tj. odstranění čočky zkalené. Lidská čočka je také odstraněna pomocí ultrazvukového fakoemulsifikačního přístroje a je nahrazena torickou nebo multifokální nitrooční čočkou, čímž se řeší problém astigmatismu nebo presbyopie.

8 TECNIS IOL WAVEFRONT- DESIGNED ASPHERIC SURFACE Anterior HAPTICS OFFSET FOR 3-POINTS OF FIXATION Posterior FROSTED, CONTINUOUS 360 POSTERIOR SQUARE EDGE 13.0 mm OVERALL 6.0 mm OPTIC TECNIS ONE je moderní, jednokusový, asférický monofokální nitrooční implantát, splňující nejpřísnější kritéria pro bezpečnost a kvalitní vidění. Je vyroben z materiálu, označovaného jako hydrofobní akrylát. Ten je považován z hlediska optických vlastností a dlouhodobé biokompatibility (tolerance implantátu organismem) za nejlepší materiál pro výrobu čoček vůbec. Nevykazuje ani usazování solí vápníku ani výskyt tzv. glistenings. Implantát je jednokusový, což zajišťuje optimální rozložení tlaku v čočkovém vaku, a tím se dosáhne jeho perfektní stability a centrace. Tyto vlastnosti jsou důležité především u torických a multifokálních implantátů (viz dále). Funkčně se každý implantát skládá ze dvou částí. Z optické části a z tzv. haptiky. Haptiku si lze představit jako vzpěry, které čočku fixují v ideální poloze. U čočky Tecnis jsou tyto vzpěry dvě a mají několik prvků umožňujících ideální přizpůsobení individuálním rozměrům čočkového vaku. Sklon optiky a haptiky unikátně tvoří tzv. offset, garantující dokonalou tříbodovou fixaci implantátu Tri-fix. Asféricita je velmi důležitou vlastností optické části implantátu. Asférická čočka je běžnou součástí mikroskopů, fotoaparátů, ale i brýlových skel a čoček. Asférická optika je výrazně tenčí, při zachování totožných optických vlastností i v periferní části implantátu. Sférická aberace je u této čočky nulová. Efektivní plocha je tedy rovna 100 % plochy optické části čočky. Zadní plocha implantátu je opatřena ostrou hranou, která zabraňuje vzniku zkalení zadního pouzdra čočky, které je označováno jako druhotný šedý zákal. Na rozdíl od konkurenčních implantátů tato hrana přestupuje i na výše zmíněnou haptickou část a kryje tak 360 zadní plochy optiky ProTEC. Hrany navíc mají tzv. frosted square edge úpravu, která zajistí eliminaci nechtěných odrazů světla na sítnici a opět tak zkvalitňují vidění.

9 TECNIS IOL WAVEFRONT- DESIGNED ASPHERIC SURFACE Anterior HAPTICS OFFSET FOR 3-POINTS OF FIXATION Posterior 13.0 mm OVERALL FROSTED, CONTINUOUS 360 POSTERIOR SQUARE EDGE 6.0 mm OPTIC POSTERIOR DIFFRACTIVE SURFACE TECNIS MULTIFOCAL vykazuje všechny vlastnosti monofokální čočky Tecnis. Shodně, jako u monofokálního implantátu, je její přední plocha asférická. Naproti tomu zadní plocha má difrakční povrch a tím je zajištěn princip multifokality s adicí do blízka +4 dioptrie. Od roku 2013 byly uvedeny na trh dva nové typy implantátů se sníženou adicí ve verzi +3,25 a +2,75 dioptrie. Blízký bod se pak může nacházet nejen v původní vzdálenosti 30 centimetrů, ale nově až 70 centimetrů od oka. Díky tomu je možné přizpůsobit výběr implantátu skutečným potřebám zájemce. Vzhledem ke konstrukci zadní plochy je kvalita vidění prakticky nezávislá na šíři zornice. Kromě již výše uvedené nulové sférické aberace vykazuje i minimální aberaci chromatickou. To umožňuje mimo jiné i výborné vidění nejen ve dne, ale i za šera. Pokročilá Tecnis multifokální čočka umožňuje jasně vidět do blízka, na střední vzdálenost i do dálky. Tento obrázek představuje vidění s tradiční nitrooční čočkou. Přestože vidění do dálky je jasné, šálek kávy a palubní deska jsou rozmazány. Tento obrázek představuje použití multifokální nitrooční čočky Tecnis Multifocal. Můžete rozeznat šálek kávy, palubní desku i dopravní značky vše zřetelně.

10 TECNIS IOL WAVEFRONT- DESIGNED TORIC ASPHERIC SURFACE Anterior HAPTICS OFFSET FOR 3-POINTS OF FIXATION Posterior 13.0 mm OVERALL ANTERIOR CYLINDER AXIS MARKS DENOTE IOL MERIDIAN WITH LOWEST POWER 6.0 mm OPTIC FROSTED, CONTINUOUS 360 POSTERIOR SQUARE EDGE TECNIS TORIC má všechny výše uvedené vlastnosti, ale navíc je schopen korigovat současně astigmatismus až do výše 3 dioptrií. Do speciálního kalkulátoru chirurg zadá hodnoty dioptrické vady pacienta včetně zmíněného astigmatismu. Výsledkem výpočtu je doporučení konkrétního typu implantátu a grafické znázornění jeho pozice v oku. Osa astigmatismu je na implantátu vyznačena pomocí lokalizačních bodů. Před vlastní operací se pomocí značkovače na povrchu oka pacienta označí osa astigmatismu. Po implantaci čočky je tato orientována podle uvedených lokalizačních bodů do pozice odpovídající ose astigmatismu. Tak je zajištěn maximální efekt korekce astigmatismu a tak i optimální pooperační výsledek.

11 TECNIS IOL WAVEFRONT- DESIGNED TORIC ASPHERIC SURFACE Anterior 13.0 mm OVERALL POSTERIOR DIFFRACTIVE SURFACE ANTERIOR CYLINDER AXIS MARKS LINE UP ON STEEP MERIDIAN 6.0 mm OPTIC FROSTED, CONTINUOUS 360 POSTERIOR SQUARE EDGE HAPTICS OFFSET FOR 3-POINTS OF FIXATION TECNIS MULTIFOCAL TORIC je vrcholem technické dokonalosti implantátu. Spojuje vlastnosti implantátu multifokálního a torického. Přední plocha je torická a zadní plocha vykazuje difrakční povrch. Stejně jako u monofokálních torických implantátů, je výpočet optimálního implantátu, včetně jeho pozice, v závislosti na přítomném astigmatismu, určen na základě výpočtu podle hodnot zadaných do on-line kalkulátoru.

12 KVALITNÍ VIDĚNÍ NA DÁLKU I DO BLÍZKA Snadné nakupování Obsluha mobilního telefonu Práce s počítačem a texty Sledování filmů a divadla KVALITNÍ A BEZPEČNÉ VIDĚNÍ PŘÍ ŘÍZENÍ AUTOMOBILU Možnost zaostřit do dálky i na palubní desku či navigaci Kvalitní vidění i v noci MOŽNOST VĚNOVAT SE BEZ OMEZENÍ SVÝM KONÍČKŮM A SPORTU TO VŠE BEZ ZÁVISLOSTI NA BRÝLÍCH A OSTATNÍCH OPTICKÝCH POMŮCKÁCH A JEŠTĚ NĚCO NAVÍC......TO JE SVĚT TECNIS...TO JE SVĚT TECNIS Sodomkova 1474/ Praha 10 tel.: fax: info@neomed.cz

Seminární práce Lidské oko Fyzika

Seminární práce Lidské oko Fyzika Střední škola informačních technologií, s.r.o. Seminární práce Lidské oko Fyzika Dávid Ivan EPS 2 čtvrtek, 26. února 2009 Obsah 1.0 Anatomie lidského oka 1.1 Složení oka 2.0 Vady oka 2.1 Krátkozrakost

Více

Získejte zpět ostré vidění do dálky i na střední vzdálenost spolu se schopností číst, bez ztráty ostrosti za špatných světelných podmínek.

Získejte zpět ostré vidění do dálky i na střední vzdálenost spolu se schopností číst, bez ztráty ostrosti za špatných světelných podmínek. SIMPLY NATURAL Získejte zpět ostré vidění do dálky i na střední vzdálenost spolu se schopností číst, bez ztráty ostrosti za špatných světelných podmínek. Nevidíte již jako dříve? Zdá se Vám vše zamlžené?

Více

FYZIKA. Oční vady. 9. ročník

FYZIKA. Oční vady. 9. ročník FYZIKA Oční vady 9. ročník 13. 2. 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443 Projekt je

Více

F. Pluháček. František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci

F. Pluháček. František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci Obsah přednášky Optický systém lidského oka Zraková ostrost Dioptrické vady oka a jejich korekce Další vady optické soustavy oka Akomodace a vetchozrakost

Více

Jméno: Michal Hegr Datum: 15.11. 2011. Oko

Jméno: Michal Hegr Datum: 15.11. 2011. Oko Jméno: Michal Hegr Datum: 15.11. 2011 Referát na téma: Oko Oko Oko je smyslový orgán reagující na světlo (fotoreceptor), tedy zajišťující zrak. V průběhu vývoje živočichů došlo k výraznému rozvoji od světločivných

Více

KATALOG VYBRANÝCH NITROOČNÍCH ČOČEK

KATALOG VYBRANÝCH NITROOČNÍCH ČOČEK KATALOG VYBRANÝCH NITROOČNÍCH ČOČEK MONOFOKÁLNÍ HYDROFILNÍ MINI INCIZNÍ AKREOS ADAPT AO Hydrofi lní akrylát s obsahem vody 26% UV-fi ltr Refrakční index: 1,46 Monofokální asférická optika, 360 ostrá zadní

Více

Novinky ve vývoji individuálních progresivních čoček. Petr Ondřík Rodenstock ČR, s.r.o.

Novinky ve vývoji individuálních progresivních čoček. Petr Ondřík Rodenstock ČR, s.r.o. Novinky ve vývoji individuálních progresivních čoček. Petr Ondřík Rodenstock ČR, s.r.o. 06 March 2013, Page 1 Trend ve vývoji individuálních progresivních čoček. Astigmatismus do blízka. Výsledky univerzitní

Více

Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje

Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje Optické zobrazování Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje Základní pojmy Optické zobrazování - pomocí paprskové (geometrické) optiky - využívá model světelného

Více

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena vždy pro příjem a zpracování určitého podnětu

Více

Výroční zprávu za rok 2014

Výroční zprávu za rok 2014 Výroční zpráva obecně prospěšné společnosti Prima Vizus o.p.s. za rok 2014 zpracována v souladu se zákonem č. 248/1995 Sb. Obecně prospěšná společnost Prima Vizus o.p.s., zapsaná v obchodním rejstříku

Více

Výroční zprávu za rok 2013

Výroční zprávu za rok 2013 Výroční zpráva obecně prospěšné společnosti Prima Vizus o.p.s. za rok 2013 zpracována v souladu se zákonem č. 248/1995 Sb. Obecně prospěšná společnost Prima Vizus o.p.s., zapsaná v obchodním rejstříku

Více

KATALOG VYBRANÝCH PRODUKTŮ PRO OPERACE KATARAKTY

KATALOG VYBRANÝCH PRODUKTŮ PRO OPERACE KATARAKTY KATALOG VYBRANÝCH PRODUKTŮ PRO OPERACE KATARAKTY MONOFOKÁLNÍ HYDROFILNÍ MINI INCIZNÍ AKREOS ADAPT AO MATERIÁL DESIGN Hydrofi lní akrylát s obsahem vody 26% UV-fi ltr Refrakční index: 1,46 Monofokální asférická

Více

Oko - stavba oka a vady

Oko - stavba oka a vady Oko - stavba oka a vady Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_31_18 Tématický celek: Člověk Autor: Renata Kramplová

Více

Tabulkový přehled nitroočních čoček

Tabulkový přehled nitroočních čoček čočka Aspira-aA Aspira-aQA Aspira-aXAHD-optika Diffractiva Diff-s materiál design 1kusová 1kusová 1kusová 3kusová A-konstanta 118,4 118,7 118,3 118,6 průměr optiky 6,0 mm 6,0 mm 5,5-7,0 mm (závisí na dioptriích)

Více

Kalkulátor torické nitrooční čočky envista

Kalkulátor torické nitrooční čočky envista Kalkulátor torické nitrooční čočky envista Návod k použití Popis U každé kataraktové operace dochází k vytvoření určitého stupně chirurgicky indukovaného astigmatismu (SIA), který je způsoben nepravidelný

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Optické vlastnosti oka Číslo DUM: III/2/FY/2/3/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Optické vlastnosti oka Číslo DUM: III/2/FY/2/3/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Optické vlastnosti oka Číslo DUM: III/2/FY/2/3/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí

Více

Anatomie a fyziologie v očním lékařství

Anatomie a fyziologie v očním lékařství Anatomie a fyziologie v očním lékařství Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Bc. Zouharová Klára Anatomie a fyziologie v očním

Více

Výroční zprávu za rok 2016

Výroční zprávu za rok 2016 Výroční zpráva obecně prospěšné společnosti Prima Vizus, o.p.s. za rok 2016 zpracována v souladu se zákonem č. 248/1995 Sb. Obecně prospěšná společnost Prima Vizus, o.p.s., zapsaná v obchodním rejstříku

Více

Metody refrakční chirurgie. Jakub Hlaváček

Metody refrakční chirurgie. Jakub Hlaváček Metody refrakční chirurgie Jakub Hlaváček Cíle Typy refrakčních zákroků Zajímavosti Novinky Obr: 1: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:and9gcrpog86lbyminhyetagsaq6yqt3cfohi6l7h89l-debfmca0zmmejhdegbg Refrakční

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami II Ing. Jakub Ulmann Zobrazování optickými soustavami 1. Optické

Více

ZNÁTE Z TV. Jsou vaše ruce příliš krátké? JEDNY BRÝLE NA VŠECHNY VZDÁLENOSTI

ZNÁTE Z TV. Jsou vaše ruce příliš krátké? JEDNY BRÝLE NA VŠECHNY VZDÁLENOSTI ZNÁTE Z TV Jsou vaše ruce příliš krátké? JEDNY BRÝLE NA VŠECHNY VZDÁLENOSTI PO 45. ROCE VĚKU DOCHÁZÍ KE ZMĚNÁM VIDĚNÍ Máte problém přečíst malé novinové písmo? Nejste v tom sami. Jde o presbyopii. Jedná

Více

Nitrooční čočky. Vše co opravdu potřebujete k dokonalému výsledku.

Nitrooční čočky. Vše co opravdu potřebujete k dokonalému výsledku. Nitrooční čočky Vše co opravdu potřebujete k dokonalému výsledku www.cmi.sk Segmented Bifocal Lens Quarter Diopter Bi-Aspheric Proč právě Duální Nitrooční čočka SBL-3 Tyto čočky, někdy také nazývané jako

Více

GEOMETRICKÁ OPTIKA. Znáš pojmy A. 1. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci.

GEOMETRICKÁ OPTIKA. Znáš pojmy A. 1. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci. Znáš pojmy A. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci. Tenká spojka při zobrazování stačí k popisu zavést pouze ohniskovou vzdálenost a její střed. Znaménková

Více

Krafková, Kotlán, Hiessová, Nováková, Nevímová

Krafková, Kotlán, Hiessová, Nováková, Nevímová Krafková, Kotlán, Hiessová, Nováková, Nevímová Optická čočka je optická soustava dvou centrovaných ploch, nejčastěji kulových, popř. jedné kulové a jedné rovinné plochy. Čočka je tvořena z průhledného

Více

ZNÁTE Z TV. Jsou vaše ruce příliš krátké? JEDNY BRÝLE NA VŠECHNY VZDÁLENOSTI

ZNÁTE Z TV. Jsou vaše ruce příliš krátké? JEDNY BRÝLE NA VŠECHNY VZDÁLENOSTI ZNÁTE Z TV Jsou vaše ruce příliš krátké? JEDNY BRÝLE NA VŠECHNY VZDÁLENOSTI PO 45. ROCE DOCHÁZÍ KE ZMĚNÁM VIDĚNÍ Máte problém přečíst malé novinové písmo? Nejste v tom sami. Toto je presbyopie. Jedná se

Více

5.2.10 Oko. Př. 1: Urči minimální optickou mohutnost lidského oka. Předpoklady: 5207, 5208

5.2.10 Oko. Př. 1: Urči minimální optickou mohutnost lidského oka. Předpoklady: 5207, 5208 5.2.0 Oko Předpoklady: 5207, 5208 Pedagogická poznámka: Obsah této hodiny se asi nedá stihnout za 45 minut, ale je možné přetahovat v další hodině, která na tuto plynule navazuje. Cílem hodiny není nahrazovat

Více

Monokulární korekce, PřF UP v Olomouci. Subjektivní zjištění možné refrakční vady. Start 1,0 V N. Předsadit slabou + sféru

Monokulární korekce, PřF UP v Olomouci. Subjektivní zjištění možné refrakční vady. Start 1,0 V N. Předsadit slabou + sféru Monokulární korekce Subjektivní zjištění možné refrakční vady Start Předsadit slabou + sféru 1,0 V N Emetropie (případně + astigmatismus, + presbyopie ANO Je obraz horší? 1,0 Předsadit + sféru podle tabulky

Více

Řešení binokulárních refrakčních anomálií

Řešení binokulárních refrakčních anomálií Řešení binokulárních refrakčních anomálií anizometropie a anizeikonie František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

NULUX EP. Ideální korekce se stává skutečností

NULUX EP. Ideální korekce se stává skutečností NULUX EP Ideální korekce se stává skutečností NULUX EP Dokonalost přirozeného vidění ve všech směrech V minulém desetiletí bylo rozsáhlými změnami v technickém vývoji v oblasti brýlových čoček dosaženo

Více

oční (osový) astigmatismus

oční (osový) astigmatismus oční (osový) astigmatismus astigmatismus Astigmatismus vzniká, pokud má optický systém oka různé optické mohutnosti v různých řezech projev astigmatismu astigmatismus pravidelný (astigmatismus regularis)

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 6 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Novinky v očním lékařství. Doc.Mudr. Svatopluk Synek,CSc., Mudr. Monika Synková Klinika nemocí očních a optometrie FN u sv.

Novinky v očním lékařství. Doc.Mudr. Svatopluk Synek,CSc., Mudr. Monika Synková Klinika nemocí očních a optometrie FN u sv. Novinky v očním lékařství Doc.Mudr. Svatopluk Synek,CSc., Mudr. Monika Synková Klinika nemocí očních a optometrie FN u sv. Anny a LF MU Brno Výuka očního lékařství a optometrie má svá specifika. Konkrétní

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Vyšetřování smyslového vnímání a pomůcky pro smyslově postižené Obsah přednášky Ostrost zraku Ametropie vady

Více

Základy oční patologie

Základy oční patologie Základy oční patologie Literatura: Vítková, Marie; řehůřek jaroslav: možnosti reedukace zraku při kombinovaném postižení (paido 1999) Hromádková lada: šilhání (idvpz 1995) Rozdělení vad Základní dělení:

Více

Zásady centrování brýlových čoček I. LF MU Brno Brýlová technika

Zásady centrování brýlových čoček I. LF MU Brno Brýlová technika Zásady centrování brýlových čoček I LF MU Brno Brýlová technika Struktura prezentace Podmínky pro centrování brýlových čoček Horizontální a vertikální centrace Změny zorného pole při korekci brýlovými

Více

OPTIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

OPTIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda OPTIKA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Základní poznatky Zdroje světla světlo vzniká různými procesy (Slunce, žárovka, svíčka, Měsíc) Bodový zdroj Plošný zdroj Základní poznatky Optická prostředí

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 6 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

O nemocné s poruchou zraku zvláštnosti

O nemocné s poruchou zraku zvláštnosti Ošetřovatelská péče O nemocné s poruchou zraku zvláštnosti Části oka Oční koule =bulbus Bělima =scléra Rohovka=cornea Živnatka=uvea Čočka=lens Sítnice=retina Duhovka=iris Sklivec=corpus vitreum Přídatné

Více

Semestrální projekt z předmětu: Obrazové inženýrství jméno:

Semestrální projekt z předmětu: Obrazové inženýrství jméno: Semestrální projekt z předmětu: Obrazové inženýrství jméno: Téma: Optické vlastnosti lidského oka jméno: Lucie Wolfová datum: 19. 12. 2002 Úvod: Viděním se rozumí činnost dostatečně vyvinutého zraku. Vnější

Více

CENÍK ČOČEK DIOPTRICKÝCH

CENÍK ČOČEK DIOPTRICKÝCH Y LG Č W V Y Ĥ M F to CENÍK ČOČEK DIOPTR DIOPTRICKÝCH Ý Y LG Č W V Y Ĥ M F to Index 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 PROFI 1,5 PROFI 1,5 Rx PROFI PLUS 1,6 SFÉRICKÉ PROFI 1,6 Rx SFÉRICKÉ PROFI

Více

Paprsková optika. Zobrazení zrcadly a čočkami. Rovinné zrcadlo. periskop 13.11.2014. zobrazování optickými soustavami.

Paprsková optika. Zobrazení zrcadly a čočkami. Rovinné zrcadlo. periskop 13.11.2014. zobrazování optickými soustavami. Paprsková optika Zobrazení zrcadl a čočkami zobrazování optickými soustavami tvořené zrcadl a čočkami obecné označení: objekt, který zobrazujeme, nazýváme předmět cílem je nalézt jeho obraz vzdálenost

Více

Optika - AZ kvíz. Pravidla

Optika - AZ kvíz. Pravidla Optika - AZ kvíz Pravidla Ke hře připravíme karty s texty otázka tvoří jednu stranu, odpověď pak druhou stranu karty (pro opakované používání doporučuji zalaminovat), hrací kostku a figurky pro každého

Více

7. Světelné jevy a jejich využití

7. Světelné jevy a jejich využití 7. Světelné jevy a jejich využití - zápis výkladu - 41. až 43. hodina - B) Optické vlastnosti oka Oko = spojná optická soustava s měnitelnou ohniskovou vzdáleností zjednodušené schéma oka z biologického

Více

Přehled použití prémiových nitroočních čoček v chirurgii katarakty

Přehled použití prémiových nitroočních čoček v chirurgii katarakty Přehled použití prémiových nitroočních čoček v chirurgii katarakty Absolventská práce Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola Praha 1, Alšovo nábřeží 6 detašované pracoviště Praha

Více

Plusoptix A09 informace

Plusoptix A09 informace Plusoptix A09 informace Plusoptix A09 nenáročné měření vývoje zraku dětí již v útlém věku Přístroj Plusoptix je screeningový autorefraktometr, který umožňuje měřit oční vady u dětí již od 6-ti měsíců.

Více

Název: Korekční brýle

Název: Korekční brýle Plán Název: Korekční brýle Témata: Korekční brýle Čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny) Věk: 15 16 let Diferenciace: Nadanější žáci by mohli spočítat chybu měření a zhodnotit přesnost měření. Nejnadanější

Více

Presbyopie Praktická příručka pro asistenty

Presbyopie Praktická příručka pro asistenty Presbyopie Praktická příručka pro asistenty Co je presbyopie? Presbyopie je snížená schopnost vidět ostře na blízké vzdálenosti z důvodu změn v oku, k nimž dochází s věkem. U mladého zdravého oka je čočka,

Více

Geometrická optika. Optické přístroje a soustavy. převážně jsou založeny na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fyzikálním polem

Geometrická optika. Optické přístroje a soustavy. převážně jsou založeny na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fyzikálním polem Optické přístroje a soustav Geometrická optika převážně jsou založen na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fzikálním polem Důsledkem této t to interakce je: změna fzikáln lních vlastností

Více

MY VISION@ PROGRESIVNÍ ČOČKY JAK NA TO

MY VISION@ PROGRESIVNÍ ČOČKY JAK NA TO MY VISION@ PROGRESIVNÍ ČOČKY JAK NA TO Michal Novák DiS. David Krátký DiS. Přání a potřeby zákazníka (komunikace,empatie) Refrakce s důrazem na adici pro progresivní a degresivní čočky Výběr obruby a progresivních

Více

VY_32_INOVACE_FY.12 OPTIKA II

VY_32_INOVACE_FY.12 OPTIKA II VY_32_INOVACE_FY.12 OPTIKA II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Optická čočka je optická soustava dvou centrovaných

Více

Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika. Jana Jurmanová

Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika. Jana Jurmanová Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika Jana Jurmanová Geometrická optika Následující úlohy řešte graficky či výpočtem. 1. Předmět vysoký 1cm je umístěn 30cm od spojky, která

Více

Gullstrandovo schématické oko

Gullstrandovo schématické oko Gullstrandovo schématické oko Alvar Gullstrand Narodil se ve Švédsku v roce 1862. Otec byl proslulým lékařem. Studoval lékařství v Uppsale, Vídni a Stockholmu. Svůj výzkum zaměřil na dioptriku, tj. na

Více

Optika. Zápisy do sešitu

Optika. Zápisy do sešitu Optika Zápisy do sešitu Světelné zdroje. Šíření světla. 1/3 Světelné zdroje - bodové - plošné Optická prostředí - průhledné (sklo, vzduch) - průsvitné (matné sklo) - neprůsvitné (nešíří se světlo) - čirá

Více

SMYSLOVÁ SOUSTAVA OKO

SMYSLOVÁ SOUSTAVA OKO Ict4-PRV-5 SMYSLOVÁ SOUSTAVA OKO Vypracovala: Mgr. Petra Přikrylová DOPLŇ VĚTY : Podněty z okolního prostředí vnímáme prostřednictvím #####################...##.. SMYSLOVÝCH ORGÁNŮ Ty jsou sídlem 5 smyslů:

Více

Jednoduchý elektrický obvod

Jednoduchý elektrický obvod 21 25. 05. 22 01. 06. 23 22. 06. 24 04. 06. 25 28. 02. 26 02. 03. 27 13. 03. 28 16. 03. VI. A Jednoduchý elektrický obvod Jednoduchý elektrický obvod Prezentace zaměřená na jednoduchý elektrický obvod

Více

Brýlové čočky Essilor Exceptio

Brýlové čočky Essilor Exceptio Brýlové čočky Essilor Exceptio Dokonce i klienti s velmi rozvinutou ametropií budou vidět svět lépe. Essilor Exceptio NOVÉ 2014 Konečně máme řešení pro presbyopické klienty se silnou ametropií! VARILUX

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Nervová soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt GLAUKOM Autor: Kateřina Marešová Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO Výskyt Glaukom, laicky označovaný jako zelený zákal, je skupina očních chorob, které jsou charakterizovány změnami zrakového

Více

Optika nauka o světle

Optika nauka o světle Optika nauka o světle 50_Světelný zdroj, šíření světla... 2 51_Stín, fáze Měsíce... 3 52_Zatmění Měsíce, zatmění Slunce... 3 53_Odraz světla... 4 54_Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem... 4 55_Zobrazení

Více

3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ

3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA 3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu

Více

I N F O R M a C e PRO PaCIeNTY šedý zákal

I N F O R M a C e PRO PaCIeNTY šedý zákal INFORMACE PRO PACIENTY šedý zákal www.nemocnicesumperk.cz Obsah Oční oddělení Nemocnice Šumperk a.s.... 4 Co je šedý zákal... 5 Příčiny vzniku šedého zákalu... 6-7 Léčba... 8-9 Kdy se rozhodnout k operaci...

Více

ZOBRAZOVÁNÍ ČOČKAMI. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Septima - Optika

ZOBRAZOVÁNÍ ČOČKAMI. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Septima - Optika ZOBRAZOVÁNÍ ČOČKAMI Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Septima - Optika Čočky Zobrazování čočkami je založeno na lomu světla Obvykle budeme předpokládat, že čočka je vyrobena ze skla o indexu lomu n 2

Více

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 -

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 - Geometrická optika Optika je část fyziky, která zkoumá podstatu světla a zákonitosti světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky. Světlo je elektromagnetické

Více

7.ročník Optika Lom světla

7.ročník Optika Lom světla LOM SVĚTLA. ZOBRAZENÍ ČOČKAMI 1. LOM SVĚTLA NA ROVINNÉM ROZHRANÍ DVOU OPTICKÝCH PROSTŘEDÍ Sluneční světlo se od vodní hladiny částečně odráží a částečně proniká do vody. V čisté vodě jezera vidíme rostliny,

Více

Co by měl oční lékař vědět o bifokálních a progresivních brýlových čočkách a jejich centraci

Co by měl oční lékař vědět o bifokálních a progresivních brýlových čočkách a jejich centraci Co by měl oční lékař vědět o bifokálních a progresivních brýlových čočkách a jejich centraci Bc. Adéla Holubcová Soukromá oční ordinace MUDr. Anna Zobanová Typy brýlových čoček Rozdělení podle typu materiálu:

Více

českých optiků a optometristů Zásady

českých optiků a optometristů Zásady ~olečenstvo českých optiků a optometristů Novodvorská 00/4 420 P R A H A 4 - CZ Zásady posuzování kvality práce očního optika (zhotovení brýlí jako korekční pomůcky) Praha 2006 valná hromada dne 24. února

Více

DOKUMENTACE PRO INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA

DOKUMENTACE PRO INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA Hospitalizace K hospitalizaci se dostavte v určený den, s sebou vezměte předoperační vyšetření, které by nemělo být starší 14 dnů, toaletní potřeby, věci pro osobní potřebu a doklady včetně průkazu pojištěnce.

Více

F - Lom světla a optické přístroje

F - Lom světla a optické přístroje F - Lom světla a optické přístroje Autor: Mgr. Jaromír Juřek Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl

Více

dioptrické korekce rx direct inframe glazing

dioptrické korekce rx direct inframe glazing dioptrické korekce Perfektní vidění pro sportovce s vadou zraku. Koncept pro dioptrie společnosti adidas zaručuje sportovcům a sportovkyním jasné a nezkreslené vidění při jakékoli výzvě. To znamená maximální

Více

Základní vyšetření zraku

Základní vyšetření zraku Základní vyšetření zraku Až 80 % informací z okolí přijímáme pomocí zraku. Lidské oko je přibližně kulového tvaru o velikosti 24 mm. Elektromagnetické vlny o vlnové délce 400 až 800 nm, které se odrazily

Více

ŠEDÝ ZÁKAL NENÍ DŮVOD K OBAVÁM

ŠEDÝ ZÁKAL NENÍ DŮVOD K OBAVÁM ŠEDÝ ZÁKAL NENÍ DŮVOD K OBAVÁM Obsah Úvod Operace šedého zákalu nový pohled na svět Názory těch, kteří již vědí Seznamte se: Šedý zákal Jak a kde se šedý zákal léčí Přednosti laserové operace Typy nitroočních

Více

Optika pro mikroskopii materiálů I

Optika pro mikroskopii materiálů I Optika pro mikroskopii materiálů I Jan.Machacek@vscht.cz Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha +42-0- 22044-4151 Osnova přednášky Základní pojmy optiky Odraz a lom světla Interference, ohyb a rozlišení optických

Více

Špatně vidím a co s tím

Špatně vidím a co s tím Špatně vidím a co s tím Dostává se k Vám doporučení, co vlastně dělat, když máte podezření, že něco dobře nevidíte anebo v některých případech už to není, co bývalo? Zvláště za špatných světelných podmínek

Více

25. Zobrazování optickými soustavami

25. Zobrazování optickými soustavami 25. Zobrazování optickými soustavami Zobrazování zrcadli a čočkami. Lidské oko. Optické přístroje. Při optickém zobrazování nemusíme uvažovat vlnové vlastnosti světla a stačí považovat světlo za svazek

Více

... existují speciální multifokální brýlové čočky pro různé profese?

... existují speciální multifokální brýlové čočky pro různé profese? ... můžete nosit pouze jedny brýle, i když potřebujete brýle do dálky i do blízka?... existují speciální multifokální brýlové čočky pro různé profese?... téměř jakékoliv brýle lze zhotovit v samozabarvovacím

Více

BI(TRI)FOKÁLNÍ A PROGRESIVNÍ ČOČKY

BI(TRI)FOKÁLNÍ A PROGRESIVNÍ ČOČKY BI(TRI)FOKÁLNÍ A PROGRESIVNÍ ČOČKY h [cm] Prizmatický účinek z [m] deviace báze prizmatický účinek Prizmatický účinek báze při pohledu přes prizma se obraz posouvá k vrcholu prizmatu (od báze) Prizmatický

Více

S v ě telné jevy. Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla

S v ě telné jevy. Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla S v ě telné jevy Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla Světelný zdroj - těleso v kterém světlo vzniká a vysílá je do okolí

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C Ročník: II. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh:

Více

Presbyopie a související

Presbyopie a související Presbyopie a související vergenční potíže František Pluháček katedra optiky Obsah přednp ednášky Jevy spojené s pohledem do blízka Presbyopie a její vyšetření Insuficience konvergence Jevy spojené s pohledem

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA SDĚLOVACÍ TECHNIKY MATURITNÍ ZKOUŠKA PRAKTICKÁ ZKOUŠKA Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ. Oko

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA SDĚLOVACÍ TECHNIKY MATURITNÍ ZKOUŠKA PRAKTICKÁ ZKOUŠKA Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ. Oko STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA SDĚLOVACÍ TECHNIKY 110 00 Praha 1, Panská 856/3 URL: www.panska.cz 221 002 111, 221 002 666 e-mail: sekretariat@panska.cz MATURITNÍ ZKOUŠKA PRAKTICKÁ ZKOUŠKA Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

Více

Zásady centrování brýlových čoček II. LF MU Brno Brýlová technika

Zásady centrování brýlových čoček II. LF MU Brno Brýlová technika Zásady centrování brýlových čoček II LF MU Brno Brýlová technika Struktura prezentace Zásady centrování klínové korekce Zásady centrování monofokálních čoček do blízka Zásady centrování lentikulárních

Více

Oftalmologická komplexní péče o děti s dg. praematurity

Oftalmologická komplexní péče o děti s dg. praematurity "aneb konec dobrý všechno dobré MUDr. Jiří Malec Centrum komplexní péče o děti s ROP Oční klinika dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol podpořeno grantem z Norska - NF - CZ 11-OV-1-017-2015 30.03.2016 Oční

Více

v předškolním věku dítěte

v předškolním věku dítěte Zrakové vady Zrak: z fyzikálního hlediska se jedná o přeměnu elektromagnetického záření na nervový impuls (dochází k němu v oční kouli, je veden do kůry mozkové, kde vzniká vjem obrazu). oko zrakový nerv

Více

CENTRUM LASEROVÉ CHIRURGIE OKA. Váš nový pohled

CENTRUM LASEROVÉ CHIRURGIE OKA. Váš nový pohled CENTRUM LASEROVÉ CHIRURGIE OKA Váš nový pohled na svět Zažijte život bez omezení Krátkozrakost, dalekozrakost a nesprávné zakřivení rohovky už může být pro Vás minulostí! Dostupná laserová operace očí

Více

Bulletin. Hlavní témata. Najdete uvnitř. Přestože oficiální uvedení nové řady femtosekundových laserů společnosti Ziemer

Bulletin. Hlavní témata. Najdete uvnitř. Přestože oficiální uvedení nové řady femtosekundových laserů společnosti Ziemer Bulletin Hlavní témata číslo 1. rok 20 1 2 v ydáv á Vider is s. r. o. Femto LDV Z models Sulcoflex HealaFlow EriFlex 877 FAB (Y) Přestože oficiální uvedení nové řady femtosekundových laserů společnosti Ziemer

Více

Měření a analýza parametrů rohovky

Měření a analýza parametrů rohovky Měření a analýza parametrů rohovky František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci 1 Obsah 1. Modely tvaru rohovky 2. Základní popisné charakteristiky 3. Keratometrie 4. Keratografie 5. Příklady vyšetření

Více

Otázka: Zrakové ustrojí člověka. Předmět: Biologie. Přidal(a): Barbora Mikšátková. Zrakové ústrojí člověka

Otázka: Zrakové ustrojí člověka. Předmět: Biologie. Přidal(a): Barbora Mikšátková. Zrakové ústrojí člověka Otázka: Zrakové ustrojí člověka Předmět: Biologie Přidal(a): Barbora Mikšátková Zrakové ústrojí člověka Oko je citlivé na elektromagnetické vlnění o frekvenci 400 750 nm (viditelné světlo) V průběhu vývoje

Více

NEZANEDBÁVEJTE PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY ANI V DOSPĚLOSTI

NEZANEDBÁVEJTE PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY ANI V DOSPĚLOSTI VĚK TYP VYŠETŘENÍ POZN. od 19 let každé dva roky dvakrát ročně preventivní prohlídka u praktického lékaře vyšetření u zubního lékaře jedenkrát ročně preventivní gynekologická prohlídka ženy ve 30, ve 40,

Více

V léčbě keratokonu jsme centrem pro Českou republiku. Kontakt:

V léčbě keratokonu jsme centrem pro Českou republiku. Kontakt: V léčbě keratokonu jsme centrem pro Českou republiku. Kontakt: e-mail: jaroslav.madunicky@uvn.cz, tel: 973 208 492 Co je keratokonus a jak se dá léčit. Počet zjištěných případů keratokonu se za posledních

Více

NABÍDKA SPOLEČNOSTI OCHRANNÉ BRÝLE NEDIOPTRICKÉ

NABÍDKA SPOLEČNOSTI OCHRANNÉ BRÝLE NEDIOPTRICKÉ NABÍDKA SPOLEČNOSTI OCHRANNÉ BRÝLE NEDIOPTRICKÉ Vážený obchodní přátelé, dovolte mi, abych Vás seznámil s naší nabídkou ochranných brýlí. Ochranné brýle uvedené v této nabídce splňují normu ČSN EN 166

Více

Progresivní a degresivní brýlové čočky - aplikace vhodného typu dle individuálních parametrů klienta

Progresivní a degresivní brýlové čočky - aplikace vhodného typu dle individuálních parametrů klienta MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Progresivní a degresivní brýlové čočky - aplikace vhodného typu dle individuálních parametrů klienta Bakalářská práce Vedoucí práce: Mgr. Pavel Kříž Autor:

Více

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Speciální pedagogika. Zrakové postižení a lidé se zrakovým postižením

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Speciální pedagogika. Zrakové postižení a lidé se zrakovým postižením Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Speciální pedagogika Zrakové postižení a lidé se zrakovým postižením Zrakové postižení Za osobu se zrakovým postižením je považován jedinec,

Více

SEIKO EMBLEM. Přirozené jednoduché vidění. Lehká adaptace

SEIKO EMBLEM. Přirozené jednoduché vidění. Lehká adaptace Přirozené jednoduché vidění Lehká adaptace Dynamický krok dopředu! SEIKO, vynálezce vnitřních progresivních čoček a technologie FREE FORM, uvedl na trh další moderní generaci progresivních čoček:. Technická

Více

FINÁLNÍ INFORMACE S PROGRAMEM

FINÁLNÍ INFORMACE S PROGRAMEM 9. Mostecké Oftalmologické Setkání tradiční MOSt 2017 8. 12. 2017, Most záštitu nad akcí převzal předseda představenstva Krajské zdravotní, a.s. Ing. Jiří Novák FINÁLNÍ INFORMACE S PROGRAMEM www.bos-congress.cz/most2017

Více

Test na oční vady. Test krátkozrakosti - jak vidíte na blízko?

Test na oční vady. Test krátkozrakosti - jak vidíte na blízko? Test na oční vady Přinášíme vám několik testů, při kterých zjistíte, jak jste na tom s vaším zrakem. Čtěte dále a otestujte se. Test krátkozrakosti - jak vidíte na blízko? Test měří schopnost číst a vidět

Více

Gullstrandovo schématické oko

Gullstrandovo schématické oko Gullstrandovo schématické oko oční koule Alvar Gullstrand Narodil se ve Švédsku v roce 1862. Otec byl proslulým lékařem. Studoval lékařství v Uppsale, Vídni a Stockholmu. Svůj výzkum zaměřil na dioptriku,

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Jedinečný. vizuální. zážitek. Eye-Point Technology III Natural Posture IntelliCorridor As-Worn Quadro

Jedinečný. vizuální. zážitek. Eye-Point Technology III Natural Posture IntelliCorridor As-Worn Quadro Jedinečný vizuální zážitek Eye-Point Technology III Natural Posture IntelliCorridor As-Worn Quadro SHAMIR AUTOGRAPH III SHAMIR AUTOGRAPH III JE NOVÁ VYVÁŽENÁ PROGRESIVNÍ ČOČKA, KTERÁ JE ZALOŽENA NA REVOLUČNÍM

Více

OPTIKA Optické přístroje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

OPTIKA Optické přístroje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. OPTIKA Optické přístroje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. ) Oko Oko je optická soustava, kterou tvoří: rohovka, komorová voda, čočka a sklivec.

Více

Budoucnost brýlových čoček EyeLT - EyeLens Technology Petr Ondřík Rodenstock ČR

Budoucnost brýlových čoček EyeLT - EyeLens Technology Petr Ondřík Rodenstock ČR Budoucnost brýlových čoček EyeLT - EyeLens Technology Petr Ondřík Rodenstock ČR 27. Februar 2012, Seite 1 Individuální progresivní brýlové čočky Rodenstock Impression První progresivní brýlové čočky s

Více