Přínos MAS jako nástroje podpory rozvoje venkova na příkladu MAS Boskovicko PLUS, o. s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přínos MAS jako nástroje podpory rozvoje venkova na příkladu MAS Boskovicko PLUS, o. s."

Transkript

1 Přínos MAS jako nástroje podpory rozvoje venkova na příkladu MAS Boskovicko PLUS, o. s. Contribution of MAS as a support tool for development of rural areas. Case study of LAG Boskovicko PLUS, o. s. Michaela Dejmková, Jiří Schneider, Ivana Lampartová Abstrakt: Příspěvek se zabývá přínosem místních akčních skupin jako vhodného nástroje podpory rozvoje venkovských oblastí. Cílem práce bylo hodnocení přerozdělování a čerpání finanční podpory z Programu rozvoje venkova osy IV Leader do členských obcí na příkladu MAS Boskovicko PLUS, o.s.. Byla provedena analýza přerozdělování finanční podpory do členských obcí v letech Na základě této analýzy byla navržena rámcová opatření na efektivní čerpání finanční podpory pro dosud neaktivní území. Klíčová slova: venkovské oblasti, místní akční skupina, Společná zemědělská politika, Program rozvoje venkova, Leader Abstract: The article deals with the topic of contribution of local action groups as a suitable tool for development of rural areas. The aim of work was evaluation of financial support contribution from Rural Development Programme, axis IV Leader, into the member municipalities of LAG Boskovicko PLUS. with included case study of LAG Boskovicko PLUS, is to The suitable arrangements will be made based on this analysis in order to increase the efficiency of financial support, especially in the remote areas. Key words: rural areas, local action group, Common Agricultural Policy, Rural Development Programme, Leader Úvod V souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie, můžeme zaznamenat zvyšující se zájem právě o oživení venkovského prostoru, prostřednictvím vzniku celé řady politik a programů. Venkovský prostor zde není chápán pouze jako nástroj pro zemědělskou činnost, ale je považován i za oblast, která se stává atraktivním místem pro turismus a rekreaci, přispívající k rozvoji regionu. Jednou z aktuálních politik, která slouží jako nástroj podpory venkova je Společná zemědělská politika (dále jen SZP). Jedná se o jednu z nejstarších a nejrozsáhlejších politik EU, do které směřují nemalé finanční prostředky z rozpočtu EU. SZP je zakotvena a

2 podrobně rozpracována v Římské smlouvě, uzavřené v roce V platnost vstoupila o rok později. Tato politika byla také jedním ze základních pilířů evropské integrace. Cíle SZP byly vymezeny Římskou smlouvou. Původním cílem této politiky byla podpora produktivity práce v zemědělství, zajištění životní úrovně zemědělských výrobců pomocí zvyšování příjmů, stabilizace zemědělských trhů, zajištění plynulého zásobování a dodávek potravin pro spotřebitele za přijatelné ceny (König, 2009). Jako nástroj podpory venkovského prostoru, na programové období , byl Společnou zemědělskou politikou stanoven Program rozvoje venkova České republiky. Tento program je rozdělen celkem do čtyř oblastí podpor tzv. os. Tyto osy jsou pak naplňovány prostřednictvím stanovení jednotlivých opatření. Jednou z takovýchto oblastí je osa IV Leader, která je zacílena právě na podporu venkovských oblastí. Metoda Leader je založena na zdůrazňování principu partnerství a spolupráce místních aktérů, kteří společně přispívají k rozvoji venkova. Pro tuto metodu je typický tzv. princip zdola nahoru, umožňující, aby se na rozvoji venkovského regionu podíleli místní občané, kteří území dobře znají a tím dokáží efektivně využít potenciál v něm skýtající. Nástrojem využití této metody jsou právě místní akční skupiny, pomocí kterých se přerozdělují a čerpají finanční prostředky, formou dotací, z Programu rozvoje venkova, přispívají k rozvoji venkovských regionů. MAS Boskovicko PLUS, o. s. MAS Boskovicko PLUS (dále jen MAS Boskovicko) byla založena v roce 2006, jako občanské sdružení podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů. V současné době zaujímá území pěti mikroregionů, nacházejících se na území Jihomoravského kraje v severní části okresu Blansko. MAS Boskovicko v současné době sdružuje 62 obcí a měst, zajímající území mikroregionů Boskovicko, Kunštátsko-Lysicko, Olešnicko, Svitava a Lomnicko (Boskovicko SOBĚ, 2012). Obr. 1: Vymezení území MAS Boskovicko PLUS, o. s.

3 Tab. 1: Vybrané demografické údaje za MAS Boskovicko k Počet obyvatel Počet obyvatel ve věku 0 14 Počet obyvatel ve věku Počet obyvatel ve věku 65 a více Rozloha v km 2 Hustota zalidnění na km 2 Boskovicko ,74 138,10 Kunštátsko- Lysicko ,07 73,74 Olešnicko ,44 63,69 Svitava ,25 107,28 MAS celkem* ,89 103,59 * Celkový součet nekoresponduje se součtem údajů za všechny mikroregiony. Je to dáno tím, že údaje za tři obce jsou započítány v celkovém součtu pouze jednou, poněvadž jsou tyto obce současně členy dvou mikroregionů. zdroj: ČSÚ, 2011 Celková rozloha MAS Boskovicko k je 336, 88 km2. Na této ploše je zároveň koncentrováno obyvatel. Z hlediska počtu obyvatel tvoří největší zastoupení na řešeném území mikroregion Boskovicko. Naopak v rámci rozlohy tvoří největší zastoupení mikroregion Kunštátsko-Lysicko. Co se týče věkového složení obyvatelstva, ve všech mikroregionech tvoří největší podíl tzv. produktivní složka (obyvatelé ve věku let). Metodika Práce vychází z kvalitativního paradigmatu s využitím induktivně-deduktivního přístupu. K dosažení stanoveného cíle bylo v práci navrženo několik metodických kroků, zajišťujících jeho naplnění. Jedná se například o metodu analýzy, syntézy, hodnocení, interpretace, ale i metodu komparace. Prvním krokem bylo provedení analýzy dostupných odborných publikací a strategických dokumentů, zabývajících se problematikou venkovských oblastí v kontextu politik a programů, podporujících rozvoj venkova. Dalším krokem byla analýza knižních publikací, informačních příruček a internetových zdrojů, zabývajících se problematikou místních akčních skupin. Tyto poznatky byly následně syntetizovány do jednotlivých logických celků. Dalším krokem byl sběr informací o řešeném území, tedy MAS Boskovicko PLUS. Z důvodu absence souhrnné publikace o MAS Boskovicko PLUS, bylo primárním zdrojem dat využití vlastního terénního výzkumu v zázemí kanceláře MAS Boskovicko PLUS. Pro pochopení a uvědomění si fungování a činnosti celé místní akční skupiny byly stěžejní rozhovory s manažerkou místní akční skupiny, Ing. Olgou Ondráčkovou, které byly vedeny formou nestrukturovaného, neboli neformálního rozhovoru (Hendl, 2005). Otázky byly orientovány zejména na činnost a fungování celé místní akční skupiny, dále pak na průběh příjímání a schvalování projektových žádostí, ale také její spolupráci a partnerství s ostatními místními akčními skupinami. Další metodou využitou při získávaní informací, bylo otevřené zúčastněné pozorování, kdy jsem měla možnost po dobu jednoho měsíce pozorovat činnost v zázemí této místní akční skupiny. Sekundárním zdrojem využitým ke zpracování základních informací o MAS Boskovicko PLUS, byly webové stránky řešené místní akční skupiny, na kterých byl mimo výročních zpráv, stanov a zpravodajů uveden také Strategický plán Leader Boskovicko SOBĚ, který se stal nepostradatelnou součástí celé analýzy. Na základě sběru všech dostupných dat a informací o MAS Boskovicko PLUS, byla provedena následná syntéza všech údajů.

4 Dalším metodickým krokem bylo zhodnocení činnosti MAS Boskovicko PLUS z pohledu realizovaných a odsouhlasených projektů v letech Pro zhodnocení stavu projektové úspěšnosti a efektivity byly stanoveny následující kritéria: počet projektů v jednotlivých obcích, celkové vynaložené náklady na projekty v jednotlivých obcích, počet projektů podle typu žadatele, počet projektů směřovaných do členských mikroregionů, projekty podle typu fiche (v procentním zastoupení i peněžním vyjádření). Podle těchto kritérií byly jednotlivé projekty ve sledovaném období posuzovány. Dalším krokem bylo provedení interpretace shromážděných dat. Tyto data byla interpretována pomocí grafických a kartografických výstupů. Následujícím krokem bylo pomocí metody komparace naleznout shody, podobnosti, ale i odlišnosti jednotlivých analyzovaných území. Na základě provedení výše zmíněné analýzy, jsou pomocí induktivně-deduktivní metody navržena opatření pro všechna neaktivní území. Pomocí této metody jsou pomocí návrhů a shrnutí výsledků vymezena konkrétní opatření na efektivní a účelové přerozdělování dotací do neaktivních území. Výsledky MAS Boskovicko PLUS vyhlásilo první výzvu v rámci LEADERu v roce V této výzvě, realizované prostřednictvím osy IV. 1.2 Realizace místní rozvojové spolupráce, byly vyhlášeny celkem čtyři fiche (Fiche 1: Boskovicko vesnicím, Fiche 2: Boskovicko občanům, Fiche 3: Boskovicko zemědělcům a Fiche 4: Boskovicko turistům). Výsledkem této výzvy byla realizace celkem 12 projektů. Celkové náklady na všechny projekty činily Kč. EAFRD přispěl z této částky dotací ve výši Kč. Další rok byla vyhlášena výzva opět formou čtyř fichí. V tomto roce bylo schváleno celkem 13 projektů (viz příloha 4). Celkové náklady na projekty činily celkem Kč. Z toho dotace ve výši Kč. V roce 2010 vyhlásila MAS Boskovicko prostřednictvím Fiche 3: Boskovicko zemědělcům, Fiche 4: Boskovicko turistům a nově zařazené Fiche 5: Boskovicko historii, další výzvu. Výsledkem bylo podpoření 13 projektů podpořených z EAFRDu ve výši Kč. Celkové náklady na projekty činily Kč. V roce 2011 byly čtyři základní fiche doplněny o Fichi 5: Boskovicko historii a Fichi 6: Boskovicko spolkům. MAS Boskovicko v tomto roce podpořila celkem 19 projektů v celkové výši vyplacené dotace Kč. Celkové náklady projektů se vyšplhaly na Kč. V roce 2012 vyhlásila MAS Boskovicko pátou výzvu, prostřednictvím všech šesti fichí. Tato výzva byla zatím nejúspěšnější výzvou, z hlediska počtu podaných projektů, vyhlášenou MAS Boskovicko od roku Výsledkem této výzvy bylo podpoření celkem 26 projektů. Celková výše dotace se vyšplhala na Kč. Náklady na všechny projekty byly stanoveny na Kč.

5 Obr. 2: Vývoj počtu realizovaných a schválených projektů opatření IV. 1.2 Realizace místní rozvojové spolupráce v letech (zdroj dat: MAS Boskovicko PLUS, vlastní výpočty) Analýza území z pohledu realizovaných a schválených projektů v období Následující část se věnuje podrobné analýze realizovaných a schválených projektů MAS Boskovicko PLUS v letech MAS Boskovicko realizovala za posledních pět let celkem 83 projektů z osy IV. 1.2 Realizace místní rozvojové strategie. Celkové náklady na tyto projekty činily celkem Kč. MAS Boskovicko podpořila tyto projekty dotací ve výši Kč. 21% 12% 30% 37% Kunštátsko-Lysicko Boskovicko Olešnicko Svitava Obr. 3: Podíl počtu realizovaných a schválených projektů jednotlivých svazků obcí z opatření IV. 1.2 Realizace místní rozvojové strategie v letech (zdroj dat: MAS Boskovicko PLUS, vlastní výpočty) Nejaktivnějším mikroregionem, z hlediska podpořených a schválených projektů, byl ve sledovaném období mikroregion Kunštátsko-Lysicko. V tomto mikroregionu bylo v posledních pěti letech realizováno, pomocí metody Leader, celkem 31 projektů. Aktivním byl i mikroregion Boskovicko, který na svém území realizoval celkem 25 projektů, na celkovém počtu se tak podílí 30 %. V rámci mikroregionu Olešnicko bylo podpořeno metodou Leader celkem 17 projektů (celkový podíl 21 %). Zbývajících 10 projektů bylo realizováno na území mikroregionu Svitava.

6 Obr. 4: Aktivita obcí z hlediska počtu realizovaných a schválených projektů jednotlivých žadatelů v letech Ve sledovaném období bylo na území MAS Boskovicko, z opatření Realizace místní rozvojové strategie, realizováno a schváleno celkem 83 projektů. Za účelem získání informací o tom, jaké obce byly z hlediska počtu projektů nejvíce aktivní, rozhodla jsem se využít výše uvedené mapy. Z celkem 54 sdružených obcí realizovalo na svém území své projektové žádosti, pomocí metody Leader, celkem 28 obcí. Obcí, které nerealizovaly žádný projekt (respektive neaktivní území) je celkem 19. Jelikož jsou tyto obce předmětem samostatné kapitoly, nebudu se teď jimi zabývat. Na první pohled je zřejmé, že nejvíce projektů v letech směřovalo do obcí Olešnice, Lysice, Kunštát a Boskovice. Jedná se o středisková centra jednotlivých mikroregionů, kde je koncentrováno nejvíce obyvatel. Z tohoto důvodu je tedy jasně patrné, proč je směřováno nejvíce projektů právě sem. Ze všech těchto obcí bylo nejvíce projektů realizováno ve městě Olešnice. Celkem se jednalo o 12 projektů. Tato obec by se z hlediska počtu projektů realizovaných pomocí metody Leader, dala označit za nejaktivnější území. Za aktivní obec se dá považovat i městys Lysice, která prostřednictvím jednotlivých žadatelů, realizovala celkem 11 projektů na podporu rozvoje své obce. Město Kunštát realizovalo celkem 10 projektů a město Boskovice 8 projektů. I tyto obce by se z hlediska počtu projektů daly považovat za aktivní. Naopak za nejméně úspěšné, neboli nejméně aktivní obce se dají označit obce Ludíkov, Okrouhlá, Obora, Žďárná, Zbraslavec, Křtěnov, Lhota u Olešnice, Hodonín, Crhov a další. V každé z těchto obcí byl realizován pouze jeden projekt. Kompletní seznam všech realizovaných a schválených projektů na území MAS Boskovicko je uveden v přílohách 3 7. Každá z aktivních obcí vynakládá na své projekty nemalé finanční prostředky. Za účelem toho, abychom mohli analyzovat, do kterých obcí směřovala nejvyšší finanční alokace, byla

7 vytvořena následující mapa. Pro větší transparentnost jsem celkové náklady v jednotlivých obcích přepočítala na obyvatele. Obr. 5: Celkové náklady vynaložené na projekty z osy IV. 1.2 Realizace místní rozvojové strategie v letech Nejvyšší výdaje na projekty rozvoje jednotlivých obcí, z osy IV Leader, byly vynaloženy v obcích Olešnice, Hodonín, Kozárov, Rozsíčka, Štěchov, Lysice, Nýrov a Benešov. Jednoznačně nejvyšší náklady byly vynaloženy v obci Hodonín, která měla dle ČSÚ (2011) k celkem 120 obyvatel. I přes to, že tato obec realizovala pouze jeden projekt, stal se tento projekt tím nejnákladnějším ze všech realizovaných v přepočtu na obyvatele. Cílem tohoto projektu, realizovaného v roce 2010, bylo vybudování multifunkčního hřiště, rekreačním střediskem Brožovo, s. r. o. Celkové náklady na tento projekt činily Kč. Dotace tohoto projektu byla stanovena na 50 % v celkové výši Kč. Celkové náklady na jednoho obyvatele tak byly stanoveny ve výši Kč. Další obcí je Obec Kozárov. Tato obec vynaložila na svůj projekt Kulturně společenský areál Kozárov, který realizovala obec, celkové náklady ve výši Kč. Tento projekt byl podpořen dotací ve výši 80 %, což představovalo Kč. V této obci žije dle ČSÚ (2011) celkem 128 lidí. Na jednoho obyvatele tak spadá celkem Kč. Obec Rozsíčka realizovala celkem dva projekty v celkové výši Kč. První projekt byl podpořen dotací v celkové výši 70 %. Jednalo se o vybudování zóny odpočinku a aktivní zábavy v Rozsíčce. Druhý projekt, podpořený dotací 40 %, byl Optimalizace pracovního prostředí, realizovaným soukromou firmou. Celkové náklady na obyvatele této obce byly vyčísleny na Kč. V neposlední řadě obcí, která vynakládá na svůj rozvoj značné výdaje je město Olešnice. Za pětileté období, fungování Leaderu, bylo v tomto městě realizováno celkem 12 projektů o celkových nákladech Kč. Z této částky byly všechny projekty podpořeny dotací ve výši Kč. Náklady na jednoho obyvatele byly vypočteny na Kč.

8 Za neaktivní území jsou označeny ty obce, které doposud nerealizovaly žádný projekt. Jedná se celkem o 19 obcí. Je však důležité zmínit, že čtyři obce označené jako neaktivní, jsou ve skutečnosti aktivní, ale v rámci jiného opatření osy IV Leader. Jedná se o obce Černovice, Dlouhá Lhota, Lhota Rapotina a obec Sulíkov. Všechny tyto obce byly aktivní v rámci opatření IV. 2.1 Realizace projektů spolupráce. Jednalo se konkrétně o projekty Hřbitovy naše kamenná historie a Venkov můj domov aneb Víš, kde žiješ? Obr. 6: Aktivita mikroregionů z pohledu počtu realizovaných a schválených projektů jednotlivých žadatelů v letech Z pohledu aktivity jednotlivých mikroregionů, na území MAS Boskovicko, je nejúspěšnější mikroregion Kunštátsko-Lysicko. Z celkových 83 projektů bylo na tomto území realizováno celkem 31 projektů. Z hlediska struktury žadatelů v tomto mikroregionu převažují projekty nestátních neziskových organizací, spolků (celkem 11 projektů) a obcí (celkem 10 projektů). Podnikatelské a zemědělské projekty jsou na tomto území zastoupeny 7 projekty. Z toho 4 projekty byly realizovány zemědělci a zbývající 3 podnikateli. Projekty školských zařízení jsou zastoupeny 3 projekty. Druhým nejúspěšnějším mikroregionem je Boskovicko. Na tomto území bylo ve sledovaném období realizováno celkem 25 projektů. Nejvíce projektů realizovaly obce a to celkem 11 projektů. 10 projektů realizovaly nestátní neziskové organizace a spolky. Zemědělci realizovali celkem 2 projekty, podnikatelé v tomto mikroregionu nerealizovali žádný projekt. Stejný počet projektů realizovaly i školy. Mikroregion Olešnicko realizoval na svém území celkem 17 projektů. Z toho nejvíce projektů realizovala obec, celkem 8 projektů. Nestátní neziskové organizace a spolky realizovaly celkem 6 projektů. Podnikatelé a zemědělci realizovali celkem 3 projekty, z toho 2 podnikatelské a 1 zemědělský. Naopak nejméně úspěšným svazkem je mikroregion Svitava. Na jeho území bylo realizováno celkem 10 projektů. Překvapivě nejvíce projektů realizovala školská zařízení, celkem 4 projekty. Nestátní neziskové organizace a spolky realizovaly celkem 3 projekty. Obec realizovala pouze 3 projekty.

9 Obr.7: Vynaložené náklady na realizované a schválené projekty z opatření IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie v letech zdroj: Dejmková, 2013 Obr. 8: Náklady vynaložené na projekty z osy IV.1.2. Realizace místní rozvojové strategie v letech v přepočtu na obyvatele zdroj: Dejmková, 2013

10 Na základě výše uvedené analýzy bylo vytipováno následujících 19 obcí, která doposud o žádný projekt, pomocí metody Leader, nežádala. Jedná se o tyto obce: Býkovice, Kněževes, Krhov, Kunčina Ves, Kunice, Lhota u Lysic, Louka, Makov, Rozseč nad Kunštátem, Sebranice, Skalice nad Svitavou, Sudice, Suchý, Tasovice, Újezd u Boskovic, Ústup, Vážany, Voděrady, Žerůtky. Obr. 9: Přehled aktivních a neaktivních území v rámci Leader na území MAS Boskovicko PLUS, o. s. v letech Návrh potenciálních opatření pro dosud neaktivní nebo neúspěšné obce Jak je zřejmé z výše uvedených analýz, většina z dosud neúspěšných či neaktivních obcí profituje z projektů realizovaných především v blízkých střediskových centrech. Navzdory tomu je však prospěšná snaha o získání finanční podpory pro samotné obce. To však předpokládá jejich zvýšenou aktivitu v rámci struktury MAS, ale především vlastní zájem o získání prostředků usilovat. Samozřejmě, že obce, místní podnikatelé a občané by měli mít nejlépe vnímat svoje potřeby. Nicméně, jako možná témata k řešení a zapojení lze navrhnout například následující fiche: Bockovicko spolkům Vybavení a rekonstrukce budov hasičských zbrojnic; Vybavení a rekonstrukce kluboven a dalšího zázemí ochotnických divadel a TJ Sokol Boskovicko historii Rekonstrukce sakrálních staveb; Obnova prvků venkovské krajiny; Výstavba Vesnického muzea; Výstavba Domu zaniklých řemesel Boskovicko občanům Výstavba nebo rekonstrukce obecní knihovny; Vytvoření hřiště pro seniory; Nákup mikrobusu pro usnadnění mobility starších občanů Boskovicko občanům Vybudování dětského hřiště Boskovicko vesnicím Rekonstrukce místních komunikací v obci; Obnova veřejných prostranství obce

11 Shrnutí: Na území MAS Boskovicko PLUS byla provedena analýza projektů realizovaných v letech v rámci osy IV Leader. Hodnocení bylo provedeno prostřednictvím následujících kritérií: počet projektů v jednotlivých obcích celkové vynaložené náklady na projekty v jednotlivých obcích počet projektů dle typu žadatele počet projektů směřovaných do členských mikroregionů projekty podle typu fiche (v procentním zastoupení i finančním vyjádření) Z celkem 51 obcí jich bylo 19 dosud neaktivních nebo neúspěšných. Většina z nich však profituje z přínosů projektů realizovaných ve střediskových obcích (Olešnice, Kunštát, Lysice a Boskovice). Realizované a schválené projekty jsou celkem rovnoměrně rozděleny mezi tři svazky obcí, nižší čerpání vykazuje pouze mikroregion Svitava. Literatura: DEJMKOVÁ, M. Přínos MAS jako nástroje podpory rozvoje venkova na příkladu MAS Boskovicko PLUS, o. s. FRRMS MENDELU V Brně. Brno s. HENDL, Jan. Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005, 407 s. ISBN KÖNIG, Petr. Rozpočet a politiky Evropské unie. 2. vyd. Praha: C. H. BECK, s. ISBN Strategický plán Leader Boskovicko SOBĚ" [online]. Boskovice: MAS Boskovicko PLUS, Dostupné z: Kontaktní adresa autora: Ing. Jiří Schneider, Ph.D., Ústav environmentologie a přírodních zdrojů FRRMS MENDELU v Brně, Tř. generála Píky 2005/7, jiris1712@gmail.com.

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií Přínos MAS jako nástroje podpory rozvoje venkova na příkladu MAS Boskovicko PLUS, o. s. Diplomová práce Autor: Bc. Michaela

Více

STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ REGIONU Boskovicko +

STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ REGIONU Boskovicko + STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ REGIONU Boskovicko + Váš názor nás zajímá! Dovolujeme si Vás oslovit jako obyvatele území našeho mikroregionu, pro který se snažíme na období 2014 2020 získat finanční prostředky

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. odbor řídící orgán EAFRD Ministerstvo zemědělství 221812189, matouskovak@mze.cz

Více

Boskovicko žije. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Boskovicko PLUS

Boskovicko žije. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Boskovicko PLUS Boskovicko žije Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Boskovicko PLUS Prosinec 2015 Obsah 1. POPIS ÚZEMÍ A ZDŮVODNĚNÍ VÝBĚRU... 1 1.1 Základní informace o MAS... 1 1.2 Zkušenosti

Více

5.2.4 OSA IV - LEADER

5.2.4 OSA IV - LEADER 5.2.4 OSA IV - LEADER Účelem osy IV Leader je především zlepšení kvality života ve venkovských oblastech, posílení ekonomického potenciálu a zhodnocení přírodního a kulturního dědictví venkova, spolu s

Více

MAS nástroj pro rozvoj venkovského prostoru. Kraje Vysočina

MAS nástroj pro rozvoj venkovského prostoru. Kraje Vysočina MAS nástroj pro rozvoj venkovského prostoru Kraje Vysočina 1 MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY ČR MAS = LAG (Local Action Group) = nestátní neziskové organizace sdružující veřejné (obce) i soukromé (podnikatele, občany)

Více

PODANÉ RUCE MEZI ÚPOU A METUJÍ Oblast podpory v rámci 6. VÝZVY

PODANÉ RUCE MEZI ÚPOU A METUJÍ Oblast podpory v rámci 6. VÝZVY Výzva k předkládání žádostí o dotaci Místní akční skupina Mezi Úpou a Metují vyhlašuje 6. VÝZVU k předkládání žádostí o dotaci na realizaci projektů v rámci opatření IV. I. 2 Realizace místní rozvojové

Více

Místní akční skupina Hrubý Jeseník Zámecké nám. 19/4, Bruntál 1 IČ:

Místní akční skupina Hrubý Jeseník Zámecké nám. 19/4, Bruntál 1 IČ: Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Místní akční skupina Hrubý Jeseník Zámecké nám. 19/4, 792 01 Bruntál 1 IČ: 27028640 Místní akční skupina Hrubý Jeseník

Více

Výzva č. 3/ 2009 k předkládání žádostí o dotaci z programu Leader. 1. Identifikace MAS. 2. Název strategického plánu Leader

Výzva č. 3/ 2009 k předkládání žádostí o dotaci z programu Leader. 1. Identifikace MAS. 2. Název strategického plánu Leader Výzva č. 3/ 2009 k předkládání žádostí o dotaci z programu Leader Místní akční skupina MAS Horňácko a Ostrožsko v souladu se Strategickým plánem Leader na období 2007-2013 s názvem Návrat ke kořenům lidové

Více

strategický plán leader Projekty VAŠE PROJEKTY Spolupráce NAŠE SPOLUPRÁCE www.masboskovickoplus.cz 1

strategický plán leader Projekty VAŠE PROJEKTY Spolupráce NAŠE SPOLUPRÁCE www.masboskovickoplus.cz 1 strategický plán leader Projekty VAŠE PROJEKTY Spolupráce NAŠE SPOLUPRÁCE www.masboskovickoplus.cz 1 Místní akční skupina Boskovicko PLUS strategický plán leader BOSKOVICKO SOBĚ Místní akční skupina boskovicko

Více

PODPORY OBCÍ V RÁMCI MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

PODPORY OBCÍ V RÁMCI MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ 27. 2. 2018 PODPORY OBCÍ V RÁMCI MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ DEN MALÝCH OBCÍ 2018 OBSAH PODPORA PRO OBCE V RÁMCI PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA 2014 2020 DOTAČNÍ PROGRAM 129 660 ÚDRŽBA A OBNOVA KULTURNÍCH A VENKOVSKÝCH

Více

Program rozvoje venkova

Program rozvoje venkova Program rozvoje venkova Možnosti čerpání evropských dotací pro obce, metoda LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova Rozpočet

Více

5. VÝZVA. K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ z Programu rozvoje venkova, OSA IV., LEADER, kterou vyhlašuje MAS VLTAVA, o.s.

5. VÝZVA. K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ z Programu rozvoje venkova, OSA IV., LEADER, kterou vyhlašuje MAS VLTAVA, o.s. 5. VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ z Programu rozvoje venkova, OSA IV., LEADER, kterou vyhlašuje MAS VLTAVA, o.s. Strategický plán Leader MAS VLTAVA, o.s. na období 2007 2013 podporuje v

Více

Program rozvoje venkova podpora venkova a metoda LEADER

Program rozvoje venkova podpora venkova a metoda LEADER Program rozvoje venkova podpora venkova a metoda LEADER IVIII. Setkání starostů a místostarostů Plzeňského kraje 4. 10. 2012 Plzeň HISTORIE METODY LEADER V ČR 2004 2006 2004 2008 2007 2013 2014 2020 LEADER+

Více

PROGRAM ROZVOJE VENKOVA

PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 20. 2. 2018 PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 2020 DEN MALÝCH OBCÍ 2018 OBSAH PODPORA PRO OBCE V RÁMCI PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA 2014 2020 DOTAČNÍ PROGRAM 129 660 ÚDRŽBA A OBNOVA KULTURNÍCH A VENKOVSKÝCH PRVKŮ

Více

6. výzva k předkládání žádostí o dotaci

6. výzva k předkládání žádostí o dotaci M A S 6. výzva k předkládání žádostí o dotaci 2012 Místní akční skupina ORLICKO (dále jen MAS ORLICKO) vyhlašuje VI. výzvu k předkládání žádostí o dotaci na realizaci projektů v rámci opatření IV.I.2.

Více

ZPRAVODAJ. Místní akční skupina Boskovicko PLUS, o. s.

ZPRAVODAJ. Místní akční skupina Boskovicko PLUS, o. s. ZPRAVODAJ DUBEN 2012 Místní akční skupina Boskovicko PLUS, o. s. BOSKOVICKO KUNŠTÁTSKO-LYSICKO OLEŠNICKO SVITAVA č.7 ZDARMA rady ŽadateLŮM jak připravit dobře SvŮj projekt aneb SLovo předsedy výběrové

Více

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU.

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. Hrabánková M. Jihočeská Univerzita Strukturální fondy v ČR Celkový rozpočet 2004-2006 - 1,45 mld. EUR Fondy: ERDF, ESF, EAGGF, FIFG 5

Více

Autorský tým: Doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. Bc. Andrea Hrušková Ing. Ivana Foldynová Bc. Iveta Čípková Mgr. Bc. Ivana Kouřilová Ing.

Autorský tým: Doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. Bc. Andrea Hrušková Ing. Ivana Foldynová Bc. Iveta Čípková Mgr. Bc. Ivana Kouřilová Ing. Tato studie byla vytvořena v rámci projektu Komunitní plánování sociálních služeb města Blansko ve spolupráci Centra pro podporu komunitního plánování Blansko a partnera projektu společnosti ACCENDO Centrum

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Boskovice 1 1 Obecné

Více

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha (do 30.6.2008 Ústav zemědělských a potravinářských informací) 9. září 2010

Více

.,.'IP t:~..." ~~.'. <1\. ~... ~ ~ ii!~,.. }&-. ~ ,.,.".~":' ~ '\ ';', ~ ''> ď~ .Pan.~.

.,.'IP t:~... ~~.'. <1\. ~... ~ ~ ii!~,.. }&-. ~ ,.,..~:' ~ '\ ';', ~ ''> ď~ .Pan.~. .,.'IP t:~..." ~~.'. ď~.pan.~. V souladu se Strategickým plánem LEADER Místní akční skupiny Blanský les - Netolicko o.p.s. pro období 2007-2013 "MAS

Více

5. výzvu k předkládání žádostí o dotaci

5. výzvu k předkládání žádostí o dotaci MAS Horní Pomoraví o.p.s. vyhlašuje v souladu se Strategickým plánem LEADER (SPL) V HARMONII S PŘÍRODOU 5. výzvu k předkládání žádostí o dotaci na realizaci projektů v rámci opatření IV.1.2. Realizace

Více

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter 20.10.2011 CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA? Místní komunitní skupina působící na definovaném území,

Více

Místní Akční Skupina Lašsko. Strategie MAS 2014-2020. veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015

Místní Akční Skupina Lašsko. Strategie MAS 2014-2020. veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015 Místní Akční Skupina Lašsko Strategie MAS 2014-2020 veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015 Co je místní akční skupina? MAS je neziskovou organizací nezávislou na politickém rozhodování PARTNERSTVÍ veřejného

Více

5. výzvu k předkládání žádostí o dotaci

5. výzvu k předkládání žádostí o dotaci MAS Horní Pomoraví o.p.s. vyhlašuje v souladu se Strategickým plánem LEADER (SPL) V HARMONII S PŘÍRODOU 5. výzvu k předkládání žádostí o dotaci v rámci 6.kola PRV na realizaci projektů v rámci opatření

Více

Velitelství výcviku Vojenská a kademie Sídliště Víta Nejedlého, Vyškov, PSČ 682 03

Velitelství výcviku Vojenská a kademie Sídliště Víta Nejedlého, Vyškov, PSČ 682 03 Velitelství výcviku Vojenská a kademie Sídliště Víta Nejedlého, Vyškov, PSČ 682 03 Čj. MOCR 4703-1/2015-1970 Ve Vyškově dne. března 2015 Výtisk jediný Počet listů: 2 Dle rozdělovníku Věc: Přesun příslušníků

Více

Výzva č. 6/ 2011 k předkládání žádostí o dotaci z programu Leader

Výzva č. 6/ 2011 k předkládání žádostí o dotaci z programu Leader Výzva č. 6/ 2011 k předkládání žádostí o dotaci z programu Leader Místní akční skupina MAS Horňácko a Ostrožsko v souladu se Strategickým plánem Leader na období 2007-2013 s názvem Návrat ke kořenům lidové

Více

VALNÁ HROMADA OS MAS ZA HUMNAMA HRUŠKY

VALNÁ HROMADA OS MAS ZA HUMNAMA HRUŠKY VALNÁ HROMADA OS MAS ZA HUMNAMA HRUŠKY 28. 11. 2012 Program jednání 1. Zahájení, technický bod 2. Přijetí nových členů MAS 3. Zpráva o činnosti MAS za období od poslední valné hromady 4. Rozšíření územní

Více

Dotace na podporu cestovního ruchu v Programu rozvoje venkova

Dotace na podporu cestovního ruchu v Programu rozvoje venkova Konference Dopad finanční krize na rozvoj v ČR 4.prosince 2013 Dotace na podporu cestovního ruchu v Programu rozvoje venkova Obsah 1. Program rozvoje venkova ČR na období 2007 2013 2. Opatření III.1.3

Více

Návrh plánu aktivit MAS Podještědí na rok 2010

Návrh plánu aktivit MAS Podještědí na rok 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Návrh plánu aktivit MAS Podještědí na rok 2010 Rozdělení prostředků na projekty a na činnost MAS : Roční rozpočet MAS

Více

INFORMACE 11. O činnosti místní akční skupiny. Vážení čtenáři, vážení zakladatelé, členové a příznivci MAS Jemnicko,

INFORMACE 11. O činnosti místní akční skupiny. Vážení čtenáři, vážení zakladatelé, členové a příznivci MAS Jemnicko, INFORMACE 11 O činnosti místní akční skupiny Vážení čtenáři, vážení zakladatelé, členové a příznivci MAS Jemnicko, Místní akční skupina Jemnicko, o.p.s. (dále uváděná jako MAS Jemnicko, o.p.s.) vyhlašuje:

Více

Plán výzev ROP Moravskoslezsko na rok 2015. Specifikace výzev. Leden 2015. Je uvedena specifikace nově zařazených výzev.

Plán výzev ROP Moravskoslezsko na rok 2015. Specifikace výzev. Leden 2015. Je uvedena specifikace nově zařazených výzev. Plán výzev ROP Moravskoslezsko na rok 2015 Specifikace výzev Leden 2015 Je uvedena specifikace nově zařazených výzev. Výzvy prioritní osy 1 Regionální infrastruktura a dostupnost Aktualizace 23.1.2015

Více

Místní akční skupiny

Místní akční skupiny Místní akční skupiny Stav informací k listopadu 2014 Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin.

Více

Výzva k předkládání projektů

Výzva k předkládání projektů Výzva k předkládání projektů 1. Identifikace MAS Místní akční skupina: Místní akční skupina Dolní Poolšaví, o.s. Strategický plán Leader: Slovácko svébytné a barevné zvýšení úrovně života obyvatel slováckého

Více

2. VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ NA REALIZACI PROJEKTŮ

2. VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ NA REALIZACI PROJEKTŮ V souladu se Strategickým plánem LEADER Místní akční skupiny Blanský les Netolicko o.p.s. pro období 2007-2013 MAS Blanský les Netolicko, čertovsky hezké místo (registrační číslo MAS: 07/002/41100/231/000066)

Více

7.výzva k předkládání žádostí pro rok 2012 Strategický plán LEADER MAS Pomalší o.p.s. pro období Rozvoj regionu MAS Pomalší metodou LEADER

7.výzva k předkládání žádostí pro rok 2012 Strategický plán LEADER MAS Pomalší o.p.s. pro období Rozvoj regionu MAS Pomalší metodou LEADER 7.výzva k předkládání žádostí pro rok 2012 Strategický plán LEADER MAS Pomalší o.p.s. pro období 2009-2013 Rozvoj regionu MAS Pomalší metodou LEADER Předpokládaná alokace 7. výzvy (17. kolo příjmu PRV):

Více

Den malých obcí Program rozvoje venkova

Den malých obcí Program rozvoje venkova Den malých obcí Program rozvoje venkova 2007-2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Harmonogram příjmu žádostí na rok 2012 projektová opatření PRV JARNÍ

Více

Výzva k předkládání projektů

Výzva k předkládání projektů Výzva k předkládání projektů 1. Číslo výzvy Číslo výzvy: 4 Program Program rozvoje venkova ČR na období 2007 2013 / Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Osa Opatření IV. Leader IV. 1.2 Realizace

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro podlimitní veřejnou zakázku na služby zadanou podle zákona č. 134/2016 Sb., zákona o zadávání veřejných zakázek, v platném znění (dále jen zákon ) s názvem Zpracování lesních hospodářských

Více

ZPRAVODAJSTVÍ Z PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA

ZPRAVODAJSTVÍ Z PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA Oddělení metodiky osy 4 PRV V Praze dne 9. června 2008 Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 620 fax: 222 871 765 e-mail: info@szif.cz Zpracoval: Ing. Lucie Mazalová, kontakt: Lucie Mazalová, tel.:

Více

Závazný výklad preferenčních kritérií

Závazný výklad preferenčních kritérií MAS Mikulovsko o.p.s. Strategický plán LEADER MAS Mikulovsko 2007 2013 Fiche 7 Rozvoj občanského vybavení a služeb v MAS Mikulovsko Povinná preferenční : Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa

Více

Výzva pro příjem Žádostí o dotace

Výzva pro příjem Žádostí o dotace Výzva pro příjem Žádostí o dotace Číslo výzvy: 1/2013 18. kolo příjmu SZIF Program: Osa: Opatření: Program rozvoje venkova ČR na období 2007 2013 / Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) IV.

Více

RÝMAŘOVSKO, o.p.s. nám. Míru 1 RÝMAŘOV 795 01

RÝMAŘOVSKO, o.p.s. nám. Míru 1 RÝMAŘOV 795 01 RÝMAŘOVSKO, o.p.s. nám. Míru 1 RÝMAŘOV 795 01 Místní akční skupina regionu obcí a měst Břidličná, Dětřichov nad Bystřicí, Dolní Moravice, Horní Město, Jiříkov, Lomnice, Malá Morávka, Malá Štáhle, Rýmařov,

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ z Programu rozvoje venkova, OSA IV., LEADER, kterou vyhlašuje MAS LUŽNICE, o.s. 5. kolo Výzvy Název strategického plánu Název Fiche Strategický plán Leader

Více

Výzva k předkládání projektů

Výzva k předkládání projektů Výzva k předkládání projektů 1. Číslo výzvy Číslo výzvy: 3 Program Program rozvoje venkova ČR na období 2007 2013 / Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Osa Opatření IV. Leader IV. 1.2 Realizace

Více

1. Dálnice, rychlostní komunikace a silnice I. a II. třídy severně od Brna

1. Dálnice, rychlostní komunikace a silnice I. a II. třídy severně od Brna 1. Dálnice, rychlostní komunikace a silnice I. a II. třídy severně od Brna Pramen: http://www.mapy.cz/ 2. Oblast Řečkovice na mapě druhého vojenského mapování (kolem roku 1840). Fialová linka je státní

Více

Výroční zpráva Místní akční skupiny Podhostýnska, z. s.

Výroční zpráva Místní akční skupiny Podhostýnska, z. s. Výroční zpráva Místní akční skupiny Podhostýnska, z. s. 2017 Vážení čtenáři, máme za sebou již třetí rok programovacího období 2014 2020. V roce 2017 byla schválena finální verze Strategie komunitně vedeného

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více

Podpora Olomouckého kraje rozvoji venkova

Podpora Olomouckého kraje rozvoji venkova Podpora Olomouckého kraje rozvoji venkova Ing. Marta Novotná vedoucí oddělení regionálního rozvoje Krajský úřad Olomouckého kraje Koncepce zemědělsk lské politiky a rozvoje venkova Olomouckého kraje Důsledná

Více

Dotační politika odboru regionálního rozvoje v praxi. Ing. arch. Miloslav Michalec Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje

Dotační politika odboru regionálního rozvoje v praxi. Ing. arch. Miloslav Michalec Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Dotační politika odboru regionálního rozvoje v praxi Ing. arch. Miloslav Michalec Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Základní údaje Rozloha 7 561 km Počet obcí 501 z toho měst 56

Více

Aktivity Olomouckého kraje pro venkov

Aktivity Olomouckého kraje pro venkov Aktivity Olomouckého kraje pro venkov Setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 21. června 2012, Plumlov Josef Londa Karel Hošek Východiska rozvoje venkova Olomouckého kraje Programové prohlášení

Více

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 XVIII. celostátní finanční konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 Základní informace o OP VVV Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR intervence

Více

MAS a sociální podnikání

MAS a sociální podnikání MAS a sociální podnikání Hradec Králové 22.10. 2015 místní akční skupina (MAS) mezisektorové partnerství na místní úrovni veřejný sektor podnikatelský sektor neziskový sektor obce DSO příspěvkové organizace

Více

Místní akční skupina Labské skály

Místní akční skupina Labské skály Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Místní akční skupina Labské skály v y h l a š u j e v souladu s pravidly Programu rozvoje venkova, opatřením IV.1.2.

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013 vychází

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkov: Evropa investuje do venkovských oblastí. Výzva k předkládání projektů

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkov: Evropa investuje do venkovských oblastí. Výzva k předkládání projektů Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkov: Evropa investuje do venkovských oblastí Výzva k předkládání projektů Místní akční skupina Vyhlídky,o.s. vyhlašuje VII. Výzvu k předkládání žádostí o dotaci na

Více

Kritéria přijatelnosti

Kritéria přijatelnosti Sdružení podnikatelů, neziskových organizací a samospráv na území Adamova, Borku, Hluboké nad Vltavou, Hosína, Hrdějovic, Hůr, Hvozdce, Chotýčan, Jivna, Libína, Libníče, Lišova, Rudolfova, Ševětína, Štěpánovic,

Více

2. výzva k předkládání žádostí o dotaci

2. výzva k předkládání žádostí o dotaci 2. výzva k předkládání žádostí o dotaci Místní akční skupina Podhorácko (dále MAS Podhorácko) vyhlašuje 2. výzvu k předkládání Žádostí o dotaci na realizaci projektů v rámci opatření IV.I.2 Realizace místní

Více

MAS Haná pod Jedovou NOVÉ MOŽNOSTI

MAS Haná pod Jedovou NOVÉ MOŽNOSTI MAS Haná pod Jedovou NOVÉ MOŽNOSTI Co je to MAS základní podmínky - geograficky homogenní území, - počet obyv. od 10 tis do 100 tis mimo města s počtem obyv. větším než 25 tis, - hustota obyvatel do 150

Více

Termíny příjmu žádostí

Termíny příjmu žádostí Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Místní akční skupina Podještědí o.s. Vyhlašuje 5. VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI z Programu rozvoje venkova ČR

Více

PODANÉ RUCE MEZI ÚPOU A METUJÍ

PODANÉ RUCE MEZI ÚPOU A METUJÍ Výzva k předkládání žádostí o dotaci Místní akční skupina Mezi Úpou a Metují vyhlašuje 1. výzvu k předkládání žádostí o dotaci na realizaci projektů v rámci opatření IV.I.2 Realizace místní rozvojové strategie

Více

Vyhlašuje VIII. Výzvu

Vyhlašuje VIII. Výzvu Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Dne 30. listopadu 2011 místní akční skupina Vyhlídky,o.s.(dále jen MAS)se sídlem Nebužely 92, 277 34, Vyhlašuje VIII.

Více

4. VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ NA REALIZACI PROJEKTŮ

4. VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ NA REALIZACI PROJEKTŮ V souladu se Strategickým plánem LEADER Místní akční skupiny Blanský les Netolicko o.p.s. pro období 2007-2013 MAS Blanský les Netolicko, čertovsky hezké místo (registrační číslo MAS: 07/002/41100/231/000066)

Více

1. Název SPL: Uchování a obnova přírodního a kulturního dědictví jako zdrojů rozvoje cestovního ruchu

1. Název SPL: Uchování a obnova přírodního a kulturního dědictví jako zdrojů rozvoje cestovního ruchu VYHLÁŠENÍ VÝZVY Místní akční skupina Mikroregionu Buchlov, o.s. v souladu se Strategickým plánem Leader MAS Buchlov na období 2007-2013 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí v následujících prioritách:

Více

5. výzva k předkládání žádostí o dotaci

5. výzva k předkládání žádostí o dotaci M A S 5. výzva k předkládání žádostí o dotaci 2012 Místní akční skupina ORLICKO (dále jen MAS ORLICKO) vyhlašuje V. výzvu k předkládání žádostí o dotaci na realizaci projektů v rámci opatření IV.I.2. Realizace

Více

Program rozvoje venkova

Program rozvoje venkova Program rozvoje venkova aktuální stav implementace a výhled na rok 2011 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah prezentace Obecný úvod Aktuální stav implementace

Více

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Rozvoj venkova Olomouckého kraje Charakteristika Olomouckého kraje Nástroje rozvoje venkova

Více

Novinky v Programu rozvoje venkova, OSA LEADER v MAS Sdružení SPLAV, o.s. a MAS Vyhlídka,o.s. od r.2011

Novinky v Programu rozvoje venkova, OSA LEADER v MAS Sdružení SPLAV, o.s. a MAS Vyhlídka,o.s. od r.2011 Novinky v Programu rozvoje venkova, OSA LEADER v MAS Sdružení SPLAV, o.s. a MAS Vyhlídka,o.s. od r.2011 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Osnova prezentace

Více

6.výzva k předkládání žádostí pro rok 2012 Strategický plán LEADER MAS Pomalší o.p.s. pro období 2009-2013 Rozvoj regionu MAS Pomalší metodou LEADER

6.výzva k předkládání žádostí pro rok 2012 Strategický plán LEADER MAS Pomalší o.p.s. pro období 2009-2013 Rozvoj regionu MAS Pomalší metodou LEADER 6.výzva k předkládání žádostí pro rok 2012 Strategický plán LEADER MAS Pomalší o.p.s. pro období 2009-2013 Rozvoj regionu MAS Pomalší metodou LEADER Předpokládaná alokace 6. výzvy (16. kolo příjmu PRV):

Více

7. výzva k předkládání žádostí o dotaci

7. výzva k předkládání žádostí o dotaci M A S 7. výzva k předkládání žádostí o dotaci 2013 Místní akční skupina ORLICKO (dále jen MAS ORLICKO) vyhlašuje VII. výzvu k předkládání žádostí o dotaci na realizaci projektů v rámci opatření IV.I.2.

Více

Program rozvoje venkova Zlínský kraj. Holešov 5. dubna 2011

Program rozvoje venkova Zlínský kraj. Holešov 5. dubna 2011 Program rozvoje venkova Zlínský kraj Holešov 5. dubna 2011 Program rozvoje venkova a možnosti podpory pro malé obce PRV je podpůrný nástroj k zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství, potravinářství a

Více

Výzva k předkládání projektů

Výzva k předkládání projektů Výzva k předkládání projektů 1. Číslo výzvy 3 Program: Osa: Opatření: Program rozvoje venkova ČR na období 2007-2013/Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) IV. Leader IV. 1.2 Realizace místní

Více

Zámecké náměstí 79, Velká Bystřice

Zámecké náměstí 79, Velká Bystřice MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA BYSTŘIČKA VYHLAŠUJE VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V SOULADU SE STRATEGICKÝM PLÁNEM LEADER REGIONU BYSTŘIČKA A S PRAVIDLY PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA, OSA IV. LEADER IDENTIFIKACE MAS Název

Více

Pracovní skupina Vize a rozvoj Národní sítě Místních akčních skupin České republiky. Seminář CLLD a sociální podnikání

Pracovní skupina Vize a rozvoj Národní sítě Místních akčních skupin České republiky. Seminář CLLD a sociální podnikání Pracovní skupina Vize a rozvoj Národní sítě Místních akčních skupin České republiky Seminář CLLD a sociální podnikání Háj ve Slezsku Lhota 21. října 2014 základní pojmy Partnerství, Spolupráce partnerství

Více

IDENTIFIKACE MAS. Zámecké náměstí 79, 783 53 Velká Bystřice STRATEGICKÝ PLÁN, VYHLAŠOVANÉ FICHE

IDENTIFIKACE MAS. Zámecké náměstí 79, 783 53 Velká Bystřice STRATEGICKÝ PLÁN, VYHLAŠOVANÉ FICHE MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA BYSTŘIČKA VYHLAŠUJE VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V SOULADU SE STRATEGICKÝM PLÁNEM LEADER REGIONU BYSTŘIČKA A S PRAVIDLY PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA, OSA IV. LEADER IDENTIFIKACE MAS Název

Více

Výzva č. 1 k předkládání žádostí o dotaci

Výzva č. 1 k předkládání žádostí o dotaci MAS Hlučínsko o.s. Mírové náměstí 24/23, 748 01 Hlučín Doručovací adresa: MAS Hlučínsko, Výhon 182, 747 31 Velké Hoštice www.mashlucinsko.cz hlucinsko@seznam.cz tel. 553 764 082/kl.19 Od pruské minulosti

Více

1. výzva k předkládání žádostí o dotace

1. výzva k předkládání žádostí o dotace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí MAS Ekoregion Úhlava, o.s. 1. výzva k předkládání žádostí o dotace Strategický plán LEADER (SPL) Marketingová značka

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ z Programu rozvoje venkova, OSA IV., LEADER, kterou vyhlašuje MAS LUŽNICE, o.s.

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ z Programu rozvoje venkova, OSA IV., LEADER, kterou vyhlašuje MAS LUŽNICE, o.s. VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU PROJEKTŮ z Programu rozvoje venkova, OSA IV., LEADER, kterou vyhlašuje MAS LUŽNICE, o.s. 1. kolo Výzvy Název strategického plánu Název Fiche Strategický plán Leader

Více

Evaluace MAS Český les, o.s.

Evaluace MAS Český les, o.s. 30. 4. 2012 Evaluace MAS Český les, o.s. Obsah 1. Plánování hodnocení... 1 1.1. Zpracovatel... 2 1.2. Cíl práce a metodika... 2 2. Shromažďování dat, analýza... 3 2.1. Sběr dat... 3 2.2. Analýza souhrnných

Více

12.3 Programový rámec PRV

12.3 Programový rámec PRV 12.3 Programový rámec PRV B. 1. 2 Podpora podnikání v obcích, spolupráce s podnikateli 17.1.a. Investice do zemědělských podniků Podpora projektů zahrnující hmotné i nehmotné investice v živočišné a rostlinné

Více

Komunitní plánování sociálních služeb na území Chance in Nature Local Action Group a území správního obvodu obce s rozšířenou působnost Prachatice (KPSS) 3. VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ Průběh akce KPSS 11. LEDNA

Více

Výzva č. 3 k předkládání žádostí o dotaci

Výzva č. 3 k předkládání žádostí o dotaci MAS Hlučínsko o.s. Mírové náměstí 24/23, 748 01 Hlučín Doručovací adresa: MAS Hlučínsko, Výhon 182, 747 31 Velké Hoštice www.mashlucinsko.cz hlucinsko@seznam.cz tel. 553 764 082/kl.19 OD PRUSKÉ MINULOSTI

Více

Místní akční skupina Živé pomezí Krumlovsko Jevišovicko vyhlašuje ke dni 15.8.2011. 6. výzvu

Místní akční skupina Živé pomezí Krumlovsko Jevišovicko vyhlašuje ke dni 15.8.2011. 6. výzvu Místní akční skupina Živé pomezí Krumlovsko Jevišovicko vyhlašuje ke dni 15.8.2011 6. výzvu příjmu žádostí o finanční podporu v rámci opatření IV. 1.2. Programu rozvoje venkova ČR na období 2007 2013 6.

Více

Termíny příjmu žádostí

Termíny příjmu žádostí Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Místní akční skupina Podještědí o.s. Vyhlašuje 3. VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI z Programu rozvoje venkova ČR

Více

Horizontální spolupráce obcí

Horizontální spolupráce obcí Horizontální spolupráce obcí Právo na spolupráci obcí je zakotveno v ústavě i legislativě ČR Lze je nalézt i v mezinárodních dokumentech především čl. 10 Evropské charty místní samosprávy, který zakotvuje

Více

Vyhlašuje IX. Výzvu. v rámci 18. kola příjmu PRV žádostí o dotaci SZIF

Vyhlašuje IX. Výzvu. v rámci 18. kola příjmu PRV žádostí o dotaci SZIF Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Dne 7.12.2012 místní akční skupina Vyhlídky,o.s.(dále jen MAS)se sídlem Nebužely 92, 277 34, Vyhlašuje IX. Výzvu v

Více

Role místní akční skupiny v rámci rozvoje regionu

Role místní akční skupiny v rámci rozvoje regionu The International Scientific Conference INPROFORUM 2013, 131-135, ISBN 978-80-7394-440-7 Role místní akční skupiny v rámci rozvoje regionu Kotásková Sylvie,1Korcová Renata2 Abstrakt: Místní akční skupiny

Více

Evaluace MAS Český les, o. s.

Evaluace MAS Český les, o. s. 20. 3. 2014 Evaluace MAS Český les, o. s. Obsah 1. Plánování hodnocení... 2 1.1. Zpracovatel... 2 1.2. Cíl práce, metodika a použitá data... 2 1.3. Metodika a použitá data... 2 2. Souhrnná analýza (1.

Více

Výzva k předkládání projektů

Výzva k předkládání projektů Výzva k předkládání projektů Místní akční skupina LAG Podralsko v souladu se Strategickým plánem místní akční skupiny LAG Podralsko pro program LEADER v plánovacím období 2007 2013 vyhlašuje 3. kolo výzvy

Více

Výzva č. 1/2009. Text této výzvy je možno nalézt na webu nebo v sídle MAS na níže uvedené adrese.

Výzva č. 1/2009. Text této výzvy je možno nalézt na webu  nebo v sídle MAS na níže uvedené adrese. Výzva č. 1/2009 Pro předkládání Žádostí o dotaci na realizaci projektů v rámci naplňování Strategického plánu LEADER Abe se nám dobře žilo a abe nám spolem dobře belo Text této výzvy je možno nalézt na

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA BYSTŘIČKA VYHLAŠUJE VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V SOULADU SE STRATEGICKÝM PLÁNEM LEADER REGIONU BYSTŘIČKA A S PRAVIDLY PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA, OSA IV. LEADER IDENTIFIKACE MAS Název

Více

MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí MAS Podbrdsko, o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí ISRÚ Integrovaná strategie rozvoje území Nástroj pro čerpání finančních prostředků a jejich přerozdělování

Více

MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka IROP Územní studie 2

MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka IROP Územní studie 2 MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka na období 2014 2020 vyhlašuje. výzvu k předkládání

Více

2.výzva pro rok Místní akční skupina Záhoří - Bečva, o.s. SPL na období , Osa IV Leader, Rozvíjet venkov společně má smysl!

2.výzva pro rok Místní akční skupina Záhoří - Bečva, o.s. SPL na období , Osa IV Leader, Rozvíjet venkov společně má smysl! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Místní akční skupina Záhoří Bečva, o.s. (dále jen MAS) vyhlašuje v souladu se Strategickým plánem Leader na období 2008-2013,

Více

Národní dotační programy

Národní dotační programy Národní dotační programy MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Odbor regionální politiky 23. září 2015, Ostrožská Nová Ves Regionální politika Cestovní ruch Bytová politika Národní dotační programy Podpora

Více

5. výzva MAS Ploština realizace Strategického plánu LEADER

5. výzva MAS Ploština realizace Strategického plánu LEADER 5. výzva MAS Ploština realizace Strategického plánu LEADER Občanské sdružení Místní akční skupina Ploština (dále jen MAS Ploština) tímto v souladu se strategickým plánem LEADER na období 2007-2013 MAS

Více

Směrnice pro monitoring a evaluaci - vyhodnocování výsledků monitoringu, interní předpis pro evaluaci SPL

Směrnice pro monitoring a evaluaci - vyhodnocování výsledků monitoringu, interní předpis pro evaluaci SPL 1 MAS VÝCHODNÍ SLOVÁCKO Suchá Loz č. p. 72, 687 53 Suchá Loz IČO: 270 15 777 www.masvychodnislovacko.eu MAS VS/ Směrnice č. 13 Směrnice pro monitoring a evaluaci - vyhodnocování výsledků monitoringu, interní

Více