ČESKÁ POEZIE V LETECH VARIANTA A Část literárněhistorická 1. O jaké osobě je řeč v následujících úryvcích?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČESKÁ POEZIE V LETECH VARIANTA A Část literárněhistorická 1. O jaké osobě je řeč v následujících úryvcích?"

Transkript

1 ČESKÁ POEZIE V LETECH VARIANTA A Část literárněhistorická 1. O jaké osobě je řeč v následujících úryvcích? 2. Přiřaďte správně k jednotlivým úryvkům jejich autory: (Josef Kainar František Halas Václav Hrabě František Hrubín) 1. Nechci být masem vzduchu okolo jak se to líbí jim nechci být kůlem vyhlášek veřejným míněním nechci být nápovědou co polyká jen prach těch jejich komedií hraných na márách Pták hlas Pták svoboda Pták prostor 2. Toto jsou verše pro zedníka Petra který mne naučil dělat s lopatou a dělit se o chleba a cigarety Pro dědu socana ani v smrti nebyl bohabojný ( ) Pro jednu bláznivou holku kvůli které jsem se naučil hrát dţez toulat se po nocích nebýt spokojený nemít klid 3. Obleču ji do hvězd, její tělo posázím vesmíry, poslední křísnutí cvrčka na podzim bude jí slyšitelné stejně jako exploze, kdyţ vzniká nová hvězda, i v nejbědnějším hvozdíku bude celá, jeden vesmír však sotva bude stačit na slzu v koutku očí. 4. Šedaví pánové v zrcadlech kolem stěn Jenom se dívali Jenom se dívali Ţe uţ je chlapeček chycen a obelstěn V té bílé zástěře kolem krku 3. Edice Půlnoc byla a) ediční řada, zavedená (r. 1949) v nakladatelství Československý spisovatel pro vydávání básníků evropského romantismu b) samizdatová, strojopisná edice, pořádaná v první polovině 50. let okruhem kolem V. Holana, jako jediná možnost, jak vydávat texty umlčených básníků (J. Koláře, F. Halase aj.) c) samizdatová, strojopisná edice, založená počátkem 50. let mj. Egonem Bondym, později spojovaná s počátky českého undergroundu; v jejím rámci vyšly např. texty B. Hrabala, I. Vodseďálka, práce V. Boudníka 4. Jde o text kritický k poúnorovému režimu, či o text tzv. režimní? Proč? Doložte. 1950

2 1. Jan Skácel: Co zbylo z anděla Ráno, pokud jsou všechny stromy ještě obvázané a věci nedotknuty, mezi dvěma topoly anděl se vznáší, v letu dospává. Část interpretační V trhlinách spánku zpívá. Kdo první na ulici vyjde, tím zpěvem raněn bývá, snad něco tuší, ale nezahlédne. Je zeleno a to je vše, co zbylo z anděla. Jaký okamžik dne je tématem básně, proč právě ten? Jak se svět jeví v tomto čase? V jakých podobách se v textu objevuje ANDĚL? 2. Také milenci chodí po Praze rozviklaní jako má tuţka Proto jsou v práci liknaví Neměl bych tedy mít rád milence (Egon Bondy, Totální realismus 1950) Do jakého poměru báseň / mluvčí klade lásku a práci? Jak to souvisí s dobovou (režimní) rétorikou? Jak rozumět poslednímu verši? Najděte v básni příklad některého z básnických obrazů (BO), naznačte jeho (konkrétní) logiku o jaký typ BO jde?

3 3. Jan Zábrana: 1 (ze sbírky Černá lyrika, 1953 z almanachu Život je všude, 1956) Vítr strkal do zmačkaného balicího papíru a ten se otáčel, zvedal a padal jako dva rvoucí se psi. Po ulici přicházela stařena. Pojď sem, papírku, řekla nahlas. Tebe zrovna potřebuju. Snad právě proto, ţe nevím, kde končí vesmír, můţu říct: bylo to v něm. A k tomu nebe, padající v časném podzimu kolem páté odpoledne do naší ulice. Pokuste se strofu po strofě postihnout celkovou kompozici básně. V jakém poměru je mluvčí básně k představované skutečnosti? Vyzvedněte z textu alespoň 2 příklady básnického pojmenovaní / obrazu určete jejich typ, zkuste naznačit jejich logiku.

4 ČESKÁ POEZIE V LETECH VARIANTA B Část literárněhistorická 1. O jaké osobě je řeč v následujících úryvcích? * autory textů jsou František Hrubín (1956) a Jiří Brabec (1957) 2. Přiřaďte správně k jednotlivým úryvkům jejich autory: (Jan Skácel Vladimír Holan Jan Zahradníček František Hrubín) 1. nechce se mi halekat ano a halekat ne podle toho jen, odkud vítr fouká děsím se mravenišť okusujících krabičku od zápalek děsím se stád přeţvykujících od rána do večera jediný ţvást Jsem tu, můj Boţe, na planetě naší rychle se otáčející návštěvou u krásy bytem v hrůze a mezi hrůzou a krásou se potáceje tak sotva stačím si rozváţiti co všechno ztraceno, co všechno ztratit ještě lze 2. A uţ mám dost vaší sprostoty, a nezabil-li jsem se ještě, pak je proto, ţe jsem si nedal ţivot a ţe ještě kohosi miluju, protoţe miluju sebe Můţete se smát, ale orla napadne jen orlice a raněného Achilla jen Bríseovna. Být není lehké Lehká jsou jen hovna 3. To aţ se v září stmívá, uţ bez sametu, drsně, naholo, po poli chodí smuténka a zpívá, smuténka chodí kolem hrud šedých jak skřivani a zpívá, (je příběh starší jeţli já, neţ moje smrt, neţ smutek ze mne, odpusť) 4. uţ dnes v té noci všech nocí, kdy poprvé nesu břímě lásky a smrti současně a kdy je chci nést, navţdycky třeba, uţ dnes je mne víc o hrůzu, s níţ jednou lidé uvidí šílený negativ svého díla 3. K jakému seskupení se vztahuje úryvek? V citované stati z roku 1940 Chalupecký napsal: Skutečností moderního malíře a básníka je prakticky město. ( ) Na několika Grossových plátnech se za šedými činţáky či ohrady s potrhanými plakáty vynořuje velká barevná koule plynojemu; Hudečkovi noční chodci jsou v řadě variací svými souřadnicemi promítnuti do kontextu hvězdného nebe sice v přesném řádu, ale zároveň s rozmáchlou obrazností nočních vizí Kolářových ( ) objevuje i Lhoták v hřištích a pláních periferie věcnou poetičnost. A. surrealistická skupina Ra B. skupina 42 C. okruh kolem časopisu Květen

5 4. Jde o text kritický k poúnorovému režimu, či o text tzv. režimní? Proč? Doložte.

6 Část interpretační 1. Jan Skácel: Co zbylo z anděla Ráno, pokud jsou všechny stromy ještě obvázané a věci nedotknuty, mezi dvěma topoly anděl se vznáší, v letu dospává. V trhlinách spánku zpívá. Kdo první na ulici vyjde, tím zpěvem raněn bývá, snad něco tuší, ale nezahlédne. Je zeleno a to je vše, co zbylo z anděla. Jaký okamžik dne je tématem básně, proč právě ten? Jak se svět jeví v tomto čase? V jakých podobách se v textu objevuje ANDĚL? 2. Také milenci chodí po Praze rozviklaní jako má tuţka Proto jsou v práci liknaví Neměl bych tedy mít rád milence (Egon Bondy, Totální realismus 1950) Do jakého poměru báseň / mluvčí klade lásku a práci? Jak to souvisí s dobovou (režimní) rétorikou? Jak rozumět poslednímu verši? Najděte v básni příklad některého z básnických obrazů (BO), naznačte jeho (konkrétní) logiku o jaký typ BO jde?

7 3. Jan Zábrana: 1 (ze sbírky Černá lyrika, 1953 z almanachu Život je všude, 1956) Vítr strkal do zmačkaného balicího papíru a ten se otáčel, zvedal a padal jako dva rvoucí se psi. Po ulici přicházela stařena. Pojď sem, papírku, řekla nahlas. Tebe zrovna potřebuju. Snad právě proto, ţe nevím, kde končí vesmír, můţu říct: bylo to v něm. A k tomu nebe, padající v časném podzimu kolem páté odpoledne do naší ulice. Pokuste se strofu po strofě postihnout celkovou kompozici básně. V jakém poměru je mluvčí básně k představované skutečnosti? Vyzvedněte z textu alespoň 2 příklady básnického pojmenovaní / obrazu určete jejich typ, zkuste naznačit jejich logiku.

8 ČESKÁ POEZIE V LETECH VARIANTA C Část literárněhistorická 1. Jaké jméno patří do začerněných polí? 2. Přiřaďte správně k jednotlivým úryvkům jejich autory: (Jiří Kolář Miroslav Holub Oldřich Mikulášek František Hrubín) 1. Zde v Pánu leţí jazyky chudáků, plíce generálů, oči udavačů, kůţe mučednic, v absolutnu sklíček mikroskopických. 2. To není láska, pravil jsem, a jako z velké dálky slyším pak: to není láska; láska je, kdyţ nelze vypovědět Kdyţ pouhým dechem pouště se v nás šíří. Kdyţ se chce nedýchat. 3. Já a umřít? Nač umírat? Jsem přece k zbláznění ţivý, má křídla, zřasená v krvi ţil a cév, šíleně tepají. 4. mezi tupci jsi stále sám a co děsivějšího stáváš se zvolna chtěj nechtěj jedním z nich Řekni tupci ţe ţivot je něco jiného neţ pohodlí ţe je to neustálý boj tím plnější čím těţší ţe radost je podmíněna námahou láska čistotou 3. Patrně jediný český básník, autenticky a osobitě navazující na poetiku i životní postoj, příznačné pro americkou beat generation, včetně zásadní inspirace jazzem. Knižně byly jeho básně publikovány teprve několik let po jeho smrti (pod názvem Stop-time, 1969). a) Zbyněk Havlíček b) Jiří Kolář c) Václav Hrabě 4. Jde o text kritický k poúnorovému režimu, či o text tzv. režimní? Proč? Doložte. 1950

9 1. Jan Skácel: Co zbylo z anděla Ráno, pokud jsou všechny stromy ještě obvázané a věci nedotknuty, mezi dvěma topoly anděl se vznáší, v letu dospává. Část interpretační V trhlinách spánku zpívá. Kdo první na ulici vyjde, tím zpěvem raněn bývá, snad něco tuší, ale nezahlédne. Je zeleno a to je vše, co zbylo z anděla. Jaký okamžik dne je tématem básně, proč právě ten? Jak se svět jeví v tomto čase? V jakých podobách se v textu objevuje ANDĚL? 2. Také milenci chodí po Praze rozviklaní jako má tuţka Proto jsou v práci liknaví Neměl bych tedy mít rád milence (Egon Bondy, Totální realismus 1950) Do jakého poměru báseň / mluvčí klade lásku a práci? Jak to souvisí s dobovou (režimní) rétorikou? Jak rozumět poslednímu verši? Najděte v básni příklad některého z básnických obrazů (BO), naznačte jeho (konkrétní) logiku o jaký typ BO jde?

10 3. Jan Zábrana: 1 (ze sbírky Černá lyrika, 1953 z almanachu Život je všude, 1956) Vítr strkal do zmačkaného balicího papíru a ten se otáčel, zvedal a padal jako dva rvoucí se psi. Po ulici přicházela stařena. Pojď sem, papírku, řekla nahlas. Tebe zrovna potřebuju. Snad právě proto, ţe nevím, kde končí vesmír, můţu říct: bylo to v něm. A k tomu nebe, padající v časném podzimu kolem páté odpoledne do naší ulice. Pokuste se strofu po strofě postihnout celkovou kompozici básně. V jakém poměru je mluvčí básně k představované skutečnosti? Vyzvedněte z textu alespoň 2 příklady básnického pojmenovaní / obrazu určete jejich typ, zkuste naznačit jejich logiku.

Jiří Kolář Josef Kainar Ivan Blatný

Jiří Kolář Josef Kainar Ivan Blatný Skupina 42 Umělecká skupina složená především z básníků Tvůrcem programu Jindřich Chalupecký (teoretik výtvarného umění) Témata: městské prostředí, obyčejný život, existenciální otázky Skupina vznikla

Více

ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace

ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace ČESKÁ POEZIE V LETECH 1948 1968 1. poválečná tvorba meziválečné generace (F. Halas +49, J. Hora +45, K. Biebl +51) Seifert, Holan, někdo 2. poezie spirituálních a primárních hodnot (Oldřich Mikulášek,

Více

Č Í S L O D U M U : V Y _ 1 2 _ I N O V A C E _ 2 3 _ C J L _ L V Z D Ě L Á V A C Í O B O R : L I T E R A T U R A

Č Í S L O D U M U : V Y _ 1 2 _ I N O V A C E _ 2 3 _ C J L _ L V Z D Ě L Á V A C Í O B O R : L I T E R A T U R A J M É N O A U T O R A : M G R. H A N A B O H Á Č O V Á D A T U M V Y T V O Ř E N Í : 0 6. 0 4. 2 0 1 3 Č Í S L O D U M U : V Y _ 1 2 _ I N O V A C E _ 2 3 _ C J L _ L R O Č N Í K : I V. Č E S K Ý J A Z

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. František Hrubín

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. František Hrubín ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ František Hrubín 1910-1971 Fotografie Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Český jazyk a

Více

Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová

Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová VY_32_INOVACE_CJL_58 Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová Období vytvoření: září 2013 Ročník: 2., popř. 3. a 4. (opakování) Tematická oblast: Čtenářská gramotnost absolventa OA

Více

2. Vysvětli pojmy: oficiální literatura... samizdatová literatura... exilová literatura...

2. Vysvětli pojmy: oficiální literatura... samizdatová literatura... exilová literatura... Pracovní list 15A 1. K jakým změnám došlo v české společnosti po r. 1945? 2. Vysvětli pojmy: oficiální literatura... samizdatová literatura... exilová literatura... 3. Vylušti tajenku ---- ---- ---- ----

Více

Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1. Anotace. Mgr. Pavel Šupka

Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1. Anotace. Mgr. Pavel Šupka Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1 Mgr. Pavel Šupka Čeština 26 41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum 23-41-M/01 Strojírenství

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Literatura 20. století

Literatura 20. století Literatura 20. století celková charakteristika z hlediska historie a literárního vývoje Tvorbu spisovatelů ovlivnily: 1) 1. světová válka (1914 1918) 2) 2. světová válka (1939 1945) 3) studená válka 2.

Více

3. B [ ] Organizace práce 1. program (zhruba) na leden počátek února:

3. B [ ] Organizace práce 1. program (zhruba) na leden počátek února: 3. B [3. 1. 2011] Organizace práce 1 program (zhruba) na leden počátek února: LITERATURA česká poezie v letech 1945 1969, částečně opakování a především rozvinutí (situace po r. 1948; modely odporu: osudy:

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Osobnosti české a světové literatury 20. a 21. století Český jazyk a literatura Pavla

Více

#25. Česká poezie v 2. polovině 20. století

#25. Česká poezie v 2. polovině 20. století 1945 1948 a) reakce na válku Vladimír Holan básník a překladatel po válce vstoupil do KSČ, přesto v 50. letech začal mít problémy s publikováním, vydávat své básně mohl opět až v 60. letech spolu s Janem

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

VY_32_INOVACE_CJL2.3.20a PhDr. Olga Šimandlová prosinec - leden Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

VY_32_INOVACE_CJL2.3.20a PhDr. Olga Šimandlová prosinec - leden Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Jak vyzrát na čtenářskou gramotnost

Jak vyzrát na čtenářskou gramotnost Jak vyzrát na čtenářskou gramotnost Mgr. Pavlína Lišovská Centrum dětského čtenářství Knihovna pro děti a mládež Knihovna Jiřího Mahena v Brně, příspěvková organizace Cizí slovo - gramotnost Funkční gramotnost

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

OBSAH LITERÁRNÍ ŽIVOT... 13

OBSAH LITERÁRNÍ ŽIVOT... 13 OBSAH LITERÁRNÍ ŽIVOT................................................. 13 Politické a kulturní souvislosti.................................. 15 Bezprostřední důsledky únorového převratu v činnosti spisovatelských

Více

ANOTACE ověření VM (vzdělávacích materiálů) v tematické oblasti

ANOTACE ověření VM (vzdělávacích materiálů) v tematické oblasti ANOTACE ověření VM (vzdělávacích materiálů) v tematické oblasti Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 I/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 21 Poezie Václav Hrabě (opravy a úpravy textu)

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 21 Poezie Václav Hrabě (opravy a úpravy textu) Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 21 Poezie (opravy a úpravy textu) Třída: 9. Učivo: Poezie Obsah inovativní výuky: Využití funkcí, nástrojů programu Microsoft Word; využití internetu jako zdroje

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Jan Skácel

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Jan Skácel ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ Jan Skácel 1922 1989 Fotografie Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Neznámá V mé době Pohled na nebe Na farmě své V přírodě živé V mé době farmářské Hvězdy na obloze nebeské V horách zářivé V přírodě hravé V mé době

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně Dýchání Petr Mezihorák na rozjezd tma lisuje obrazy zvýrazňuje hrany půlnoční štěkot psa virtuos v oboru ticha připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně jako štěkot psa struktura odpoledne

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 1. Dole...nahoře (od LUKiO) 2. Tajemství (od Zorik von Masimo) 3. Linnéa (od otazník) 4. Dopravní modlitbička (od Lizzzie) 5. Definice lásky (od

Více

Rým, verš, literární druhy, literární formy, žánry, literární věda

Rým, verš, literární druhy, literární formy, žánry, literární věda Anotace Tematický celek zaměřený na literární pojmy je zpracován do textového souboru, který lze použít pro více vyučovacích hodin k procvičení dané problematiky. Cvičení mají za úkol upevnit znalosti

Více

Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová

Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová VY_32_INOVACE_CJL_53 Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: 3., popř. 4. (opakování) Tematická oblast: Čtenářská gramotnost absolventa

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

DAVID BÁTOR. Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ

DAVID BÁTOR. Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ DAVID BÁTOR Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ David Bátor (*1974 v Opavě) Debutoval sbírkou Kukly slov (Tilia, 2004), která byla nominována na Cenu Jiřího Ortena. O rok později vydal pod názvem Světlonoš

Více

Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov. Název pracovního listu: William Shakespeare Romeo a Julie

Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov. Název pracovního listu: William Shakespeare Romeo a Julie Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov Název učebního materiálu: Pracovní listy k rozboru ukázek literárních děl pro zvýšení efektivity rozvoje čtenářské a informační gramotnosti žáků

Více

Literární moderna - úvod

Literární moderna - úvod Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Literární

Více

JAROSLAV SEIFERT. - původ: - studia: - od r zakládající člen od v 50. letech odmítavý postoj k

JAROSLAV SEIFERT. - původ: - studia: - od r zakládající člen od v 50. letech odmítavý postoj k JAROSLAV SEIFERT - původ: - studia: - od r. 1921 - zakládající člen - - 1929 - od 1949 - v 50. letech - 1956 - odmítavý postoj k - 1969 1970-1977 - 1984 TVORBA - překladatel: - novinář: - prozaik: - básník

Více

J. Wolker Těžká hodina

J. Wolker Těžká hodina Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0805 Název učebního materiálu: Komplexní jazykový a literární rozbor uměleckých textů - pracovní

Více

František Hrubín Jobova Noc Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová

František Hrubín Jobova Noc Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová VY_32_INOVACE_CJL_52 František Hrubín Jobova Noc Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová Období vytvoření: listopad 2012 Ročník: 4. Tematická oblast: Čtenářská gramotnost absolventa OA Předmět: český jazyk

Více

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Anarchističtí buřiči

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Anarchističtí buřiči ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ Anarchističtí buřiči Anarchističtí buřiči Interaktivní výukový materiál Česká literatura I. pol. 20. století V horních záloţkách naleznete okruhy nejdůleţitějších

Více

Doplnění: při hodině výtvarné výchovy žáci vybarví příslušné pracovní listy, doplní je ilustracemi a jako příběh přišpendlí na nástěnku.

Doplnění: při hodině výtvarné výchovy žáci vybarví příslušné pracovní listy, doplní je ilustracemi a jako příběh přišpendlí na nástěnku. PŘÍPRAVA NA HODINU ČTENÍ Struktura hodiny: četba veršované pohádky Zvířátka a loupežníci, rozdání pracovních listů doplnění rýmů, vyhodnocení správného vyřešení, (do dvojic, trojic) rozdání papírů s úryvky

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

Jan Zahradníček. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Jan Zahradníček. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Jan Zahradníček

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2. stupeň

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2. stupeň ZŠ VERONSKÉ NÁMĚSTÍ 2018/2019 VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2. stupeň Právě chyby dávají někdy obrazu život. Pierre Bonnard, francouzský malíř a grafik, 1867 1947 Ruka 1, 30 21 cm, pastelka, fix Křižovatky, 42 30 cm,

Více

Refrén. Ročník 7. 12. 4. - 7. 5. 2012. Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková

Refrén. Ročník 7. 12. 4. - 7. 5. 2012. Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková ČESKÝ JAZYK Refrén Ročník 7. 12. 4. - 7. 5. 2012 Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Literární teorie Cílová skupina: žáci SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci při práci s uměleckým textem zopakují

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 15 Česká meziválečná

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_111 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Tomáš Vaculík

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Ivana Vodičková I/2_Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Vývoj české literatury po roce 1945 ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ

Vývoj české literatury po roce 1945 ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ Vývoj české literatury po roce 1945 ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 5. 2. 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT OBOR KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4.

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI

ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 6. 10. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník

Více

PROJEKT: OP VK 1.5 ŠKOLA PRO ŽIVOT

PROJEKT: OP VK 1.5 ŠKOLA PRO ŽIVOT PROJEKT: OP VK 1.5 ŠKOLA PRO ŽIVOT NÁZEV MATERIÁLU: PRACOVNÍ LIST - BALADA, ROMANCE VY_32_INOVACE_ST2_LD20_16 Anotace Autor Jazyk Pracovní listy slouží k procvičení, upevnění či ověření znalosti učiva

Více

Říkadla pro celý den. František Hrubín. a taky navečer. Ilustrovala Lucie Lomová

Říkadla pro celý den. František Hrubín. a taky navečer. Ilustrovala Lucie Lomová Říkadla pro celý den František Hrubín Ilustrovala Lucie Lomová a taky navečer Milé děti, milí rodiče, otevíráte výbor básní Františka Hrubína, který patří mezi básníky, jehož děti opravdu milují. Těžko

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

EU_12_sada2_02_ČJ_Literatura_Dur

EU_12_sada2_02_ČJ_Literatura_Dur EU_12_sada2_02_ČJ_Literatura_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění znalostí

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Generace májovců. 50. a 60. léta 19. století

Generace májovců. 50. a 60. léta 19. století Generace májovců 50. a 60. léta 19. století Májovci Na konci 50. let pozvolný pád bachovského absolutismu Alexander Bach byl vystřídán jiným ministrem, Rakousko prohrálo několik bitev a celkově došlo k

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz R O S A Italský originál: La vita secondo l aurora, nakladatelství ELLEDICI 2014 Editrice ELLEDICI 10096 Leumann (Torino) České vydání: Translation

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_36_Jaroslav Seifert Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Autor: Název: Vybraná díla ze světové

Více

Hudební číslo 25, TY JSI TA NEJKRÁSNĚJŠÍ BLONDÝNKA, CO ZNÁM. Smím vám, pane magiku, ukázat sbírku svých motýlů?

Hudební číslo 25, TY JSI TA NEJKRÁSNĚJŠÍ BLONDÝNKA, CO ZNÁM. Smím vám, pane magiku, ukázat sbírku svých motýlů? Hudební číslo 25, TY JSI TA NEJKRÁSNĚJŠÍ BLONDÝNKA, CO ZNÁM (Když Boček s Ledvinou odkvapí, dívka po chvilce rozpaků vždyť zde zůstala sama v mužské společnosti pozvedne dosud sklopená očka k detektivovi..)

Více

E.F. Burian: IDIOTEON

E.F. Burian: IDIOTEON E.F. Burian: IDIOTEON Den Jedním z potìšení laskavého laskavého dne jsou jeho nohy Snad ještì Vidíš je zahlédneš pøibìhnout jeho nos a než se pøilepený otoèíš na zdi zmizí èíhající za rohem na tvùj jako

Více

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř Zdeněk Svěrák Jaroslav Uhlíř Barbora píše z tábora 2 Maminko, tatínku posílám vám vzpomínku z letního tábora Jistě víte, že vám píše vaše dcera Barbora Strava se nedá jíst dneska byl jen zelný list polívka

Více

PATRON ČESKÉ ZEMĚ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

PATRON ČESKÉ ZEMĚ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE _35_CJ7 PATRON ČESKÉ ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková PATRON ČESKÉ ZEMĚ 1. Jak se jmenuje patron české země?...

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

Římská lyrika GYMNÁZIUM A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY ZLÍN

Římská lyrika GYMNÁZIUM A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY ZLÍN Římská lyrika Tematická oblast Antika Datum vytvoření 12. 7. 2013 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód První ročník gymnázia DUM slouží k procvičení a zopakování učiva o římských básnících na

Více

ISBN 978-80-257-1023-4

ISBN 978-80-257-1023-4 Z anglického originálu The Counselor. A Screenplay, vydaného nakladatelstvím Vintage Books v New Yorku roku 2013, přeložil Petr Fantys. Ilustrace na přebalu Jozef Gertli Danglár. Přebal a grafická úprava

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programu CZ Název op. Programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programu CZ Název op. Programu Subjekt: Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. Programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 21 Název výzvy: Žádost o fin.

Více

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Člověk se chová k prostředí, ve kterém žije, podle toho,

Více

Pierre Morhange (1901 1972)

Pierre Morhange (1901 1972) Pierre Morhange (1901 1972) 590 Pierre Morhange 591 V HÁJI Předstíraje lidskou lásku, nějaký pták mne něžně volá hrdýlkem. Křikavec ze všech sil se směje, samoten v háji. Jazyky trávy měkké jsou, a stopy

Více

ONDŘEJ HLOŽEK otluky

ONDŘEJ HLOŽEK otluky ONDŘEJ HLOŽEK otluky ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ ISBN: 978-80-87843-01-7 1 Ondřej Hložek (*1986, Opava) Autor poezie, pořadatel literárních akcí a animátor v kulturním dění. V roce 2011 vydalo nakladatelství Dalibora

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ( LF2 > Pečovat o literaturu

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (  LF2 > Pečovat o literaturu Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Pečovat o literaturu Pečovat o literaturu Dalším z hostů Vědecké konference bude Olga Stehlíková, básnířka a kritička,

Více

KONCEPT PÍSEMNÉ PRÁCE POVÁLEČNÁ ČESKÁ LITERATURA

KONCEPT PÍSEMNÉ PRÁCE POVÁLEČNÁ ČESKÁ LITERATURA KONCEPT PÍSEMNÉ PRÁCE POVÁLEČNÁ ČESKÁ LITERATURA František Hrubín: ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU Téma: kompozice básnické skladby Osnova: - problematika času; prolínání časových rovin - základní motivy skladby

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Literatura 4. Otázka číslo: 1. Avesta je starověká památka písemnictví: hebrejského. perského. egyptského (je možná pouze jedna správná odpověď)

Literatura 4. Otázka číslo: 1. Avesta je starověká památka písemnictví: hebrejského. perského. egyptského (je možná pouze jedna správná odpověď) Literatura 4 Otázka číslo: 1 Avesta je starověká památka písemnictví: hebrejského perského egyptského Otázka číslo: 2 Mezi řecké dějepisce patřili: Caesar, Tacitus Thukydides, Démokritos Hérodotos, Thukydides

Více

AŽ.. JOSEF BERAN FOTO ALEŠ NOVÁK

AŽ.. JOSEF BERAN FOTO ALEŠ NOVÁK AŽ.. JOSEF BERAN FOTO ALEŠ NOVÁK Ty kdo máš zájem o čtení mého třetího amatérského vydání básní slyš: Komu věnuji toto vydání? Třem ţenám mé druhé mámě - Lýdii mé drahé milované manţelce - Světlance mé

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

Literatura 1. Otázka číslo: 1. Základem starověké literatury Mezopotámie je: Epos o Rámovi. Epos o Gilgamešovi. Epos o Sinuhetovi

Literatura 1. Otázka číslo: 1. Základem starověké literatury Mezopotámie je: Epos o Rámovi. Epos o Gilgamešovi. Epos o Sinuhetovi Literatura 1 Otázka číslo: 1 Základem starověké literatury Mezopotámie je: Epos o Rámovi Epos o Gilgamešovi Epos o Sinuhetovi Epos o Jobovi Otázka číslo: 2 Řecké drama se vyvíjí z oslavných obřadních her

Více

4. O jakých částech Ostravy se autora zmiňuje? Znáte nějakou další část tohoto města?

4. O jakých částech Ostravy se autora zmiňuje? Znáte nějakou další část tohoto města? PL Petr Bezruč: Slezské písně; buřiči a dekadenti Ostrava Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem, za sto let v rameni bezmasém svaly mi v železo ztuhly. Lehko se zasmát mi kdekdo moh, ve Vídni, v ústraní tichém.

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla ze světové literatury

Více

Čtyřleté studium - přijímací zkoušky do 1. ročníku

Čtyřleté studium - přijímací zkoušky do 1. ročníku Čtyřleté studium - přijímací zkoušky do 1. ročníku 2004 Český jazyk I. Pravopisná část Přepište bez chyb a doplňte chybějící interpunkci A ještě musím pochválit tebe, tebe Česká řeči, jaziku s nejtěšších

Více

Databáze českých meter

Databáze českých meter Databáze českých meter 1795 1825 KVĚTA SGALLOVÁ Představením Thesauru českých meter raného obrození chceme upozornit bohemistickou odbornou veřejnost na databázi, která vznikla v Ústavu české literatury

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_113 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Tomáš Vaculík

Více

Násilnicko-český slovník.

Násilnicko-český slovník. Tento slovník vznikl na základě autentických návrhů klientů programu pro násilné osoby. Jeden z nich ke svému příspěvku napsal: bohužel jsem většinu těchto vět sám použil a nejhorší je, že v původní verzi

Více

Karel Toman. Sluneční hodiny Měsíce Hlas ticha

Karel Toman. Sluneční hodiny Měsíce Hlas ticha Karel Toman Sluneční hodiny Měsíce Hlas ticha V Y Š E H R A D IIlustrations Pavel Sukdolák, 2017 ISBN 978-80-7429-701-4 ZÁŘÍ Můj bratr dooral a vypřáh koně. A jak se stmívá, věrnému druhu hlavu do hřívy

Více

Archivy Texty Ukázky Hans Magnus Enzensberger: Básně Hans Magnus Enzensberger: Básně. Z autorského večera německého esejisty, básníka a myslitele.

Archivy Texty Ukázky Hans Magnus Enzensberger: Básně Hans Magnus Enzensberger: Básně. Z autorského večera německého esejisty, básníka a myslitele. Archivy Texty Ukázky Hans Magnus Enzensberger: Básně Hans Magnus Enzensberger: Básně Z autorského večera německého esejisty, básníka a myslitele. Hříchy z nedbalosti Ano, já chyběl bez omluvy. Když nouze

Více

Romantismus opakování

Romantismus opakování Romantismus opakování 1. Jaké asociace vás napadají v souvislosti s romantismem? 2. Pokuste se charakterizovat romantismus vlastními slovy. 3. Jaké jsou typické znaky romantismu? Jak byste popsali romantického

Více