Webový server lapache

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Webový server lapache"

Transkript

1 Webový server lapache Abstrakt lapache (lukas light apache) je jednoduchý UNIXový webový server podporující: podmnožinu HTTP 1.0/1 protokolu virtuální servery (s vlastními chybovými stránkami a kořenem dokumentů) vyhledávání indexových souborů (pokud v URI není zadána celá cesta) výpis adresářů (pokud neexistuje žádný indexový soubor) dynamické stránky (libovolně rozšiřitelné pomocí dynamických knihoven) Ovládání Požadavky Operační systém Linux nebo Solaris s nainstalovaným překladačem gcc. Instalace Po rozbalení archivu do adresáře, kam program chcete nainstalovat, v něm spusťte příkaz make. Na Solarisu musíte použít pro kompilaci jiný konfigurační soubor programu make, a to MakefileSolaris. Kompilaci provedete příkazem make f MakefileSolaris. Spuštění aplikace Hlavní program se jmenuje lapache. Spouští se tedy příkazem./lapache. Seznam nepovinných parametrů, defaultní hodnoty jsou uvedeny v závorkách: nastavení parametrů spojení o p port nastaví číslo portu (80) o b backlog nastaví maximální počet čekajících spojení (10) o s connections nastaví počet spouštěných procesů - současně obsluhovaných klientů (5) o c configfile nastaví soubor s nastavením (lapache.conf) nastavení výstupních souborů o -e errorfile nastaví výstup chybových hlášek do souboru errorfile (chybový výstup) o -l logfile nastaví výstup logových hlášek do souboru logfile (standardní výstup) o -o outfile nastaví stadnardní výstup do souboru outfile (standardní výstup) Konfigurační soubor Konfigurační soubor je řádkově orientovaný. Na pořadí řádek nezáleží. Vždy první slovo na řádce je klíčové (příkaz), další slova slouží jako jeho parametry. Mezi parametry a příkazem může být libovolný počet mezer a tabelátorů. Řádka začínající znakem # je ignorována (slouží jako komentář). V klíčových slovech nezávisí na velikosti písmen.

2 Seznam příkazů, defaultní hodnoty jsou uvedeny v závorkách: Port N stejné jako přepínač -p ProcessCount N stejné jako přepínač -s ProcessLife N nastaví životnost jednoho procesu na N obsloužených klientů. Slouží k tomu, aby nedocházelo ke ztrácení paměti (500) ErrorFile F stejné jako přepínač -e LogFile F stejné jako přepínač -l OutputFile F stejné jako přepínač -o Index Name1 [Name2 [...]] nastaví jména souborů Name1, Name2... jako indexové soubory Extension Lib Regexp1 [Regexp2 [...]] pokud URI (požadovaný soubor) odpovídá jednomu ze zjednodušených regulárních výrazů, pak se pro její zpracování použije dynamická knihovna Lib o jediný speciální znak je zde * - může se vyskytovat na začátku, konci nebo na začátku i konci slova a pak znamená, že URI musí končit (resp. začínat, či obsahovat) dané slovo DocumentRoot P nastaví P jako cestu hlavní adresář webového serveru (.) ErrorDocument E F nastaví soubor F jako chybový soubor pro zpracování HTTP chyby E (pouze pro chyby 403, 404 a 500). Cesty se považují za relativní k hlavnímu adresáři virtuálního serveru (na začátek však uvádějte /). Pro zadání absolutní cesty začněte znaky //. VirtualHost Name vytvoří nový virtuální server pro doménu Name. Až do příkazu EndHost jsou všechna nastavení načítána do tohoto virtuálního serveru. Použitelné příkazy jsou DocumentRoot a ErrorDocument (viz. výše). Všechny nenastavené věci dědí virtuální server od svého otce. EndHost ukončí nastavení aktuálního virtuálního serveru Ukázkový konfigurační soubor lapache.conf Port 8080 ProcessCount 2 ProcessLife 100 LogFile /dev/null Index index.htm index.html index.php Extension liblcgi.so /cgi-bin/* *.sh *.cgi DocumentRoot /home/www/www ErrorDocument 404 /error_404.html ErrorDocument 403 /error_403.html VirtualHost lapache DocumentRoot /home/www/lapache ErrorDocument 404 /404.html EndHost VirtualHost secondhost DocumentRoot /home/www/blabla ErrorDocument 404 /404.html ErrorDocument 403 /404.html EndHost Ovládání za běhu Aplikace se za běhu nijak ovládat nedá. Ukončujte ji posláním ukončovacího příkazu. Například Ctrl+C.

3 Programátorská dokumentace lapache je naprogramován v jazyce C a používá UNIXové API. Zdrojové soubory main.c hlavní soubor, vytváří servery, přijímá spojení, čte požadavek a vytváří odpověď (popřípadě předá řízení dynamické knihovně) a nakonec zapíše vrátí odpověď klientovi common.h všude používané konstanty message.h (c) struktura HTTP zprávy a poskytují funkce na práci s nimi (vyčitění, vypsání na obrazovku i do socketu) settings.h (c) struktura nastastavení a všechno okolo toho čtení parametrů příkazové řádky, konfiguračního souboru (včetně načítání dynamické knihovny) host_settings.h (c) struktura a funkce pro uchování nastavení jednotlivých virtuálních serverů extension.h (c) uchování nastavení dynamicky načítaných souborů funkce pro přidávání další dynamické knihovny a pro předání požadavku správné knihovně (té, které odpovídá URI) str.h (c) pomocné funkce pro práci s řetězci (úprava URI...) liblcgi.c dynamická knihovna pro práci s CGI skripty předá parametry požadavku do skriptu (GET jako proměnné prostředí, POST na standardní vstup), spustí jej a jeho výstup uloží do odpovědi. O zapsání odpovědi do socketu se už postará hlavní program. Makefile konfigurační skript pro make pro přeložení aplikace Jak server funguje Po spuštění se načte nastavení (nejdříve z příkazové řádky, následně ze souboru). Poté se vytvoří server na požadovaném portu (socket, který na něm naslouchá). Poté se program několikrát fork-ne, aby byl dostatečný počet procesů zpracovávajících příchozí spojení. Hlavní program se dále pouze o udržování tohoto počtu. Synovským procesům zůstane socket, na kterém se uspí v čekání na nové spojení od klienta. Poté, co ho obdrží, přečtou všechna data a pokusí se najít odpověď. Při hledání odpovědi může nastat několik možností: požadavek je neplatně formulován vytvoří se chybová hláška cílem požadavku je adresář o v adresáři není žádný indexový soubor vytvoří se seznam souborů a podadresářů a jako HTML se pošle klientovi o je nalezen indexový soubor první specifikovaný v konfiguračním souboru bude použit v dalším bodu cílem požadavku je soubor o zjistí se, zda URI odpovídá některému z regexpů pro dynamické knihovny, pokud ano, tak se řízení předá knihovně o pokud ne, tak je soubor načten do odpovědi pokud není daný soubor (adresář) nalezen (popřípadě k němu nemá server právo přístupu), poté se server pokusí načíst z disku chybovou stránku (pro ni platí stejná pravidla jako pro URI) o pokud nastala chyba i při hledání chybové stránky, tak se klientovi vrátí defaultní chybová hláška pro původní chybu před načítáním (a vracením) nedynamického objektu se ještě kontroluje (pokud přišlo v hlavičce požadavku If-Modified-Since), zda klient nemá nejaktuálnější verzi stránky, v tom případě se mu pouze pošle zpráva 304 Not Modified.

4 Po načtení celé odpovědi do paměti se vypočítají hodnoty dalších HTTP hlaviček a pak se celá odpověď zapíše do socketu. Pokud je spojení vytvořeno pomocí verze HTTP 1.0, pak je spojení ukončeno. V opačném případě server čeká na další požadavky od klienta. Vytváření vlastní dynamické knihovny Stačí vytvořit dynamickou knihovnu s void funkcí load_response, která jako parametr bere dvě struktury zprávy. V první je požadavek a do druhé má za úkol zapsat odpověď. Takže hlavička Vašeho programu by měla vypadat nějak takto: #include "message.h" void load_response(struct Message * msg, struct Message * response) { /* sem přijde kód */ } Ještě uvedu definici struktury zprávy i s popisem jednotlivých položek a pár zajímavých funkcí: struct Message { char * text, /* text požadavku */ * client_ip, /* IP adresa uživatele */ * client_host, /* jméno uživatelského PC */ server_port[6]; /* port serveru v textové podobě */ ssize_t len, /* délka textu ve znacích */ size, /* velikost bufferu text */ pos; /* pozice v textu políčko navíc pro pohyb */ int cnt, /* počet zpracovaných zpráv touto strukturou */ read; /* nakolikrát byl text načten ze socketu */ double size_avg; /* průměrná délka textu */ struct Header header; /* HTTP hlavičky */ /* hlavička */ struct Header { char uri[path_len], /* požadovaná URI znormalizovaná */ params[buf_len], /* parametry GET bez? */ headers[header_cnt][path_len]; /* další hlavičky index viz. dále */ int version, /* verze HTTP 0 nebo 1 */ method, /* způsob poslání: 0 - GET,1 POST */ result; /* číslo HTTP odpovědi: 200,404,... */ /* tyto konstanty indexují pole headers ve struktuře header. Znamenají vždy to, jak se jmenují */ enum HeaderTypes { HT_ContentEncoding = 0, HT_ContentLanguage = 1, HT_ContentLength = 2, HT_ContentType = 3, HT_Date = 4, HT_Host = 5, HT_IfModifiedSince = 6, HT_LastModified = 7, HT_Location = 8, HT_UserAgent = 9, HT_Server = 10 /* použitelné funkce */ int

5 message_fill_environ(struct Message * msg); /* vyplní proměnné prostředí vším, co je ve zprávě msg: * zapíše GET parametry, jméno skriptu, velikost POST dat (pokud jsou), způsob předání dat (GET, POST), jméno serveru, protokol a další informace * vrací 1, pokud je potřeba zapsat nějaká POST data, jinak vrací 0 */ Toto je asi vše, co se dá použít při spouštění dynamických knihoven. Úkol dynamické knihovny je načíst odpověď do proměnné response->text (včetně případných HTTP hlaviček) a uložit její délku do response->len. Při změně velikosti bufferu ještě uložit novou velikost do response->size. Druhým úkolem je vyplnit návratovou hodnotu HTTP Result Code do proměnné response->header.result. Pokud vyplníte 200, tak se zpráva, tak jak je, okopíruje na výstup. Při vyplnění jiného čísla se pošle správná chybová stránka.

v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) by: Ing. Jan Steringa

v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) by: Ing. Jan Steringa v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) 2017 by: Ing. Jan Steringa Webový server Apache je předurčen k provozu na operačním systému Linux. Je to dáno

Více

Operační systémy. Cvičení 3: Programování v C pod Unixem

Operační systémy. Cvičení 3: Programování v C pod Unixem Operační systémy Cvičení 3: Programování v C pod Unixem 1 Obsah cvičení Editace zdrojového kódu Překlad zdrojového kódu Základní datové typy, struktura, ukazatel, pole Načtení vstupních dat Poznámka: uvedené

Více

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme:

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: 1. lekce 1. Minimální program do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: #include #include int main() { printf("hello world!\n"); return 0; 2.

Více

Instalace a konfigurace web serveru. WA1 Martin Klíma

Instalace a konfigurace web serveru. WA1 Martin Klíma Instalace a konfigurace web serveru WA1 Martin Klíma Instalace a konfigurace Apache 1. Instalace stáhnout z http://httpd.apache.org/ nebo nějaký balíček předkonfigurovaného apache, např. WinLamp http://sourceforge.net/projects/winlamp/

Více

1 Uživatelská dokumentace

1 Uživatelská dokumentace 1 Uživatelská dokumentace Systém pro závodění aut řízených umělou inteligencí je zaměřen na závodění aut v prostředí internetu. Kromě toho umožňuje testovat jednotlivé řidiče bez nutnosti vytvářet závod

Více

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme:

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: 1. lekce 1. Minimální program do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: #include #include int main() { printf("hello world!\n"); return 0; 2.

Více

Práce se soubory. Základy programování 2 Tomáš Kühr

Práce se soubory. Základy programování 2 Tomáš Kühr Práce se soubory Základy programování 2 Tomáš Kühr Soubory z pohledu C Soubor zjednodušeně chápeme jako posloupnost bytů uložených někde na disku Datový proud (anglicky stream) Ještě obecnější přístup

Více

VISUAL BASIC. Práce se soubory

VISUAL BASIC. Práce se soubory VISUAL BASIC Práce se soubory Práce se soubory 1/2 2 Vstupní data pro programy bývají uloženy do souborů Vstupy pro výpočet, nastavení vzhledu aplikace Výsledky práce programu je potřeba uchovat uložit

Více

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny Název modulu: Základy PHP Označení: C9 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na tvorbu dynamických stánek aktualizovaných podle kontextu volání. Jazyk PHP umožňuje velmi jednoduchým způsobem

Více

Od CGI k FastCGI. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko.

Od CGI k FastCGI. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Od CGI k FastCGI Ondřej Caletka 5. října 2013 Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Ondřej Caletka (CESNET, z.s.p.o.) Od CGI k FastCGI 5. října 2013 1 / 18 Obsah 1 Common

Více

Semestrální práce KIV/PC Řešení kolizí frekvencí sítě vysílačů Zdeněk Bečvář A14B0466P 10. ledna 2016

Semestrální práce KIV/PC Řešení kolizí frekvencí sítě vysílačů Zdeněk Bečvář A14B0466P 10. ledna 2016 Semestrální práce KIV/PC Řešení kolizí frekvencí sítě vysílačů Zdeněk Bečvář A14B0466P 10. ledna 2016 Obsah 1 Zadání 1 2 Analýza úlohy 2 2.1 Uložení dat ze vstupního souboru................ 2 2.2 Graf

Více

Software pro vzdálenou laboratoř

Software pro vzdálenou laboratoř Software pro vzdálenou laboratoř Autor: Vladimír Hamada, Petr Sadovský Typ: Software Rok: 2012 Samostatnou část vzdálených laboratoří tvoří programové vybavené, které je oživuje HW část vzdáleného experimentu

Více

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Pro chod programu je nutné mít nainstalované databázové úložiště, které je připraveno v instalačním balíčku GAMP, který si stáhnete z našich webových

Více

Zadání Vytvoříme jednoduchý multithread HTTP server v jazyce Java Spustíme si ho na lokálním počítači A otestujeme ho Zdrojový kód je v

Zadání Vytvoříme jednoduchý multithread HTTP server v jazyce Java Spustíme si ho na lokálním počítači A otestujeme ho Zdrojový kód je v Vývoj informačních systémů Námět na praktické cvičení Klient Server (nepovinné) Zadání Vytvoříme jednoduchý multithread HTTP server v jazyce Java Spustíme si ho na lokálním počítači A otestujeme ho Zdrojový

Více

SEMESTRÁLNÍ PROJEKT Y38PRO

SEMESTRÁLNÍ PROJEKT Y38PRO SEMESTRÁLNÍ PROJEKT Y38PRO Závěrečná zpráva Jiří Pomije Cíl projektu Propojení regulátoru s PC a vytvoření knihovny funkcí pro práci s regulátorem TLK43. Regulátor TLK43 je mikroprocesorový regulátor s

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Koncepce (větších) programů. Základy programování 2 Tomáš Kühr

Koncepce (větších) programů. Základy programování 2 Tomáš Kühr Koncepce (větších) programů Základy programování 2 Tomáš Kühr Parametry a návratová hodnota main Již víme, že main je funkce A také tušíme, že je trochu jiná než ostatní funkce v programu Funkce main je

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

Operační systémy. Cvičení 4: Programování v C pod Unixem

Operační systémy. Cvičení 4: Programování v C pod Unixem Operační systémy Cvičení 4: Programování v C pod Unixem 1 Obsah cvičení Řídící struktury Funkce Dynamická alokace paměti Ladění programu Kde najít další informace Poznámka: uvedené příklady jsou dostupné

Více

Obslužný software. PAP ISO 9001

Obslužný software.  PAP ISO 9001 Obslužný software PAP www.apoelmos.cz ISO 9001 červen 2008, TD-U-19-20 OBSAH 1 Úvod... 4 2 Pokyny pro instalaci... 4 2.1 Požadavky na hardware...4 2.2 Postup při instalaci...4 3 Popis software... 5 3.1

Více

Užitečné odkazy: http://en.wikipedia.org/wiki/list_of_http_status_codes

Užitečné odkazy: http://en.wikipedia.org/wiki/list_of_http_status_codes Užitečné odkazy: http://en.wikipedia.org/wiki/list_of_http_status_codes Metoda PUT protokolu HTTP slouží k dotazu na možnou komunikaci se serverem na konkrétní URL analýze způsobu připojení zjištění typu

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_DYN.1.15 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 15 PHP- funkce mail() v PHP odesílání e-mailu pomocí dynamické stránky DUM je námětem k řešení jednoduché mailové

Více

DSL manuál. Ing. Jan Hranáč. 27. října 2010. V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v

DSL manuál. Ing. Jan Hranáč. 27. října 2010. V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v DSL manuál Ing. Jan Hranáč 27. října 2010 V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v současné době krátký) seznam vestavěných funkcí systému. 1 Vytvoření nového dobrodružství Nejprve

Více

DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA

DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba skript a maker ze šablony: 10 Algoritmizace a programování určeno pro: 4. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie

Více

TDP RPort 1.0. uživatelská příručka. 12. července 2007 Na slupi 2a, Praha 2

TDP RPort 1.0. uživatelská příručka. 12. července 2007 Na slupi 2a, Praha 2 uživatelská příručka 12. července 2007 Na slupi 2a, Praha 2 1 Co je? TDP RPort ( remote port ) umožňuje z klientské stanice navázat šifrované spojení pomocí protokolu TCP se sériovým portem serveru a zpřístupnit

Více

Návod na používání webmailu

Návod na používání webmailu Návod na používání webmailu Každý student a zaměstnanec UTB má svoji vlastní školní e-mailovou schránku. K té se lze připojit buď pomocí webového klienta http://webmail.utb.cz, nebo libovolného e-mailového

Více

Práce se soubory. Úvod do programování 2 Tomáš Kühr

Práce se soubory. Úvod do programování 2 Tomáš Kühr Práce se soubory Úvod do programování 2 Tomáš Kühr Soubory z pohledu C u Soubor chápeme jako posloupnost bytů uložených na disku u Datový proud (anglicky stream) u Ještě obecnější přístup u Sjednocuje

Více

PHP PHP je skriptovací programovací jazyk dynamických internetových stránek PHP je nezávislý na platformě

PHP PHP je skriptovací programovací jazyk dynamických internetových stránek PHP je nezávislý na platformě PHP PHP původně znamenalo Personal Home Page a vzniklo v roce 1996, od té doby prošlo velkými změnami a nyní tato zkratka znamená Hypertext Preprocessor. PHP je skriptovací programovací jazyk, určený především

Více

Aplikační vrstva. Úvod do Php. Ing. Martin Dostal

Aplikační vrstva. Úvod do Php. Ing. Martin Dostal Aplikační vrstva Úvod do Php Ing. Martin Dostal Co to je PHP? php soubory se nekompilují, interpret je spouští přímo bez překladu php běží na serveru php soubor je.txt soubor obsahující php kód: Zkrácený

Více

PROGRAMOVÁNÍ V SHELLU

PROGRAMOVÁNÍ V SHELLU PROGRAMOVÁNÍ V SHELLU Prostředí, jazyk, zdrojový kód chceme-li posloupnost jistých příkazů používat opakovaně, případně z různých míst adresářové struktury, můžeme tuto posloupnost uložit souboru, který

Více

Přednáška 8. Proměnné. Psaní a ladění skriptů. Parametry skriptu. Vstup a výstup. Konfigurační soubory shellu. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 8

Přednáška 8. Proměnné. Psaní a ladění skriptů. Parametry skriptu. Vstup a výstup. Konfigurační soubory shellu. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 8 Přednáška 8 Proměnné. Psaní a ladění skriptů. Parametry skriptu. Vstup a výstup. Konfigurační soubory shellu. 1 Proměnné Jména nových proměnných by neměly kolidovat se jmény předdefinovaných proměnných.

Více

A p a c h e h t t p d 2. 2. Lukáš Zapletal lukas.zapletal@liberix.cz

A p a c h e h t t p d 2. 2. Lukáš Zapletal lukas.zapletal@liberix.cz A p a c h e h t t p d 2. 2 Lukáš Zapletal lukas.zapletal@liberix.cz C o j e t o A p a c h e h t t p d? Apache httpd (nebo někdy jen httpd) je kvalitní, robustní, modulární webový server dostupný zdarma

Více

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

- jak udělat konstantu long int: L long velka = 78L;

- jak udělat konstantu long int: L long velka = 78L; Konstanty (konstatní hodnoty) Např.: - desítkové: 25, 45, 567, 45.678 - osmičkové: 045, 023, 03 vždy začínají 0 - šestnáctkové: 0x12, 0xF2, 0Xcd, 0xff, 0xFF - jak udělat konstantu long int: 245566553L

Více

ANCA. (Amazing NetCall Application) dokumentace

ANCA. (Amazing NetCall Application) dokumentace ANCA (Amazing NetCall Application) Administrátorská dokumentace 1 Instalace V této části popíšeme instalaci Anca. 1.1 Požadavky na instalaci Pro kompilaci zdrojových souborů je potřeba: Linux, vývojové

Více

Aplikace Embedded systémů v Mechatronice. Michal Bastl A2/713a

Aplikace Embedded systémů v Mechatronice. Michal Bastl A2/713a Aplikace Embedded systémů v Mechatronice Michal Bastl A2/713a Aplikace Embedded systémů v Mechatronice Obsah přednášky: Opakování Pointery v C pole a řetězce předání funkci referencí Vlastní datové typy

Více

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Třídy v C++

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Třídy v C++ Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Třídy v C++ Třídy v C++ Třídy jsou uživatelsky definované typy podobné strukturám v C, kromě datových položek (proměnných) však mohou obsahovat i funkce

Více

Popis programu EnicomD

Popis programu EnicomD Popis programu EnicomD Pomocí programu ENICOM D lze konfigurovat výstup RS 232 přijímačů Rx1 DIN/DATA a Rx1 DATA (přidělovat textové řetězce k jednotlivým vysílačům resp. tlačítkům a nastavovat parametry

Více

8 Třídy, objekty, metody, předávání argumentů metod

8 Třídy, objekty, metody, předávání argumentů metod 8 Třídy, objekty, metody, předávání argumentů metod Studijní cíl Tento studijní blok má za cíl pokračovat v základních prvcích jazyka Java. Konkrétně bude věnována pozornost třídám a objektům, instančním

Více

Instalace programu ProGEO

Instalace programu ProGEO Instalace programu ProGEO Obsah dokumentu: 1. Požadavky na systém 2. Průběh instalace 3. Aktivace zakoupené licence 4. Automatické aktualizace Updater 1. Požadavky na systém Softwarové požadavky: MicroStation

Více

Úvod do programování. Lekce 1

Úvod do programování. Lekce 1 Úvod do programování Lekce 1 Základní pojmy vytvoření spustitelného kódu editor - psaní zdrojových souborů preprocesor - zpracování zdrojových souborů (vypuštění komentářů atd.) kompilátor (compiler) -

Více

PSK3-9. Základy skriptování. Hlavička

PSK3-9. Základy skriptování. Hlavička PSK3-9 Název školy: Autor: Anotace: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka Základy skriptování v unixovém shellu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie

Více

Demoprojekt Damocles 2404

Demoprojekt Damocles 2404 Vizualizační a řídicí systém kategorie SCADA/HMI Demoprojekt Damocles 2404 (časově omezený demoprojekt pro zařízení Damocles 2404 společnosti HW group s.r.o.) Verze systému: 3.7.1.9 Poslední revize dokumentu:

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

Úvodem 9. Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10. Než začneme 11

Úvodem 9. Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10. Než začneme 11 Obsah Úvodem 9 Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10 Kapitola 1 Než začneme 11 Dynamické vs. statické stránky 11 Co je a k čemu slouží PHP 12 Instalace potřebného softwarového

Více

Základní příkazy UNIXu (Linuxu)

Základní příkazy UNIXu (Linuxu) Základní příkazy UNIXu (Linuxu) Ostatní clear smazání obrazovky man nápověda k příkazům (zkus man man) Ovládání příkazu man PgUp, b stránka vzhůru PgDn, mezerník stránka dolů šipky nahoru a dolů pohyb

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

Iterační výpočty. Dokumentace k projektu č. 2 do IZP. 24. listopadu 2004

Iterační výpočty. Dokumentace k projektu č. 2 do IZP. 24. listopadu 2004 Dokumentace k projektu č. 2 do IZP Iterační výpočty 24. listopadu 2004 Autor: Kamil Dudka, xdudka00@stud.fit.vutbr.cz Fakulta Informačních Technologií Vysoké Učení Technické v Brně Obsah 1. Úvod...3 2.

Více

PATH DATA=. PATH DATA=

PATH DATA=. PATH DATA= Program Pam5 postup instalace nebo přeinstalace Celý následující instalační proces je nutno provádět pod jménem uživatele Windows, pod kterým pak budeme s programem pracovat!!! 1. Z mého webu (http://betak-dr.cz/)

Více

Kerio IMAP Migration Tool

Kerio IMAP Migration Tool Kerio IMAP Migration Tool 2011 Kerio Technologies s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Verze: 7.2 1 Úvod Tato příručka slouží jako průvodce migrací uživatelských účtů a dat z libovolného IMAP serveru do úložiště

Více

ČÁST 1 ÚVOD. Instalace operačního systému 21 Aktualizace operačního systému 57 Příkazový řádek 77 Windows Script Host 103 ČÁST 2 ŘEŠENÍ

ČÁST 1 ÚVOD. Instalace operačního systému 21 Aktualizace operačního systému 57 Příkazový řádek 77 Windows Script Host 103 ČÁST 2 ŘEŠENÍ Stručný obsah ČÁST 1 ÚVOD Instalace operačního systému 21 Aktualizace operačního systému 57 Příkazový řádek 77 Windows Script Host 103 ČÁST 2 ŘEŠENÍ Uživatelé a skupiny 117 Soubory a složky 199 Správa

Více

Ročníkový projekt DYNAMICKÉ HTML. Projektová dokumentace. Jan Ehrlich, Petr Marek, Tomáš Marván, Martin Paľo. Vedoucí projektu: RNDr.

Ročníkový projekt DYNAMICKÉ HTML. Projektová dokumentace. Jan Ehrlich, Petr Marek, Tomáš Marván, Martin Paľo. Vedoucí projektu: RNDr. Ročníkový projekt DYNAMICKÉ HTML Projektová dokumentace Jan Ehrlich, Petr Marek, Tomáš Marván, Martin Paľo Vedoucí projektu: RNDr. Vladimír Kuthan 1 Obsah 1. Úvod...3 2. Zadání projektu...4 2.0.1. Projekt

Více

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST. Obor SOČ: 18. Informatika. Školní sdílení PC obrazovek. School sharing PC screens

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST. Obor SOČ: 18. Informatika. Školní sdílení PC obrazovek. School sharing PC screens STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Obor SOČ: 18. Informatika Školní sdílení PC obrazovek School sharing PC screens Autoři: Vojtěch Průša Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická Havířov Konzultant:

Více

Úvod do jazyka C. Ing. Jan Fikejz (KST, FEI) Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií

Úvod do jazyka C. Ing. Jan Fikejz (KST, FEI) Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií 1 Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií 12. října 2009 Organizace výuky Přednášky Teoretické základy dle normy jazyka C Cvičení Praktické úlohy odpřednášené látky Prostřední

Více

17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/

17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/ 17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/ Úvod 1 Úvod Nedávno jsem zveřejnil návod na vytvoření návštěvní knihy bez nutnosti použít databázi. To je výhodné tehdy, kdy na serveru

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_DYN.1.05 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 05 Zásady psaní v jazyce PHP DUM naučí základní kroky v psaní správné syntaxe PHP, žák napíše svůj první skript Ing.

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Simluátor Trilobota. (projekt do předmětu ROB)

Simluátor Trilobota. (projekt do předmětu ROB) Simluátor Trilobota (projekt do předmětu ROB) Kamil Dudka Jakub Filák xdudka00 xfilak01 BRNO 2008 1 Úvod Jako školní týmový projekt jsme si zvolili simulátor trilobota 1 a jeho prostředí. Simulátor komunikuje

Více

SMTPServer - Příručka

SMTPServer - Příručka Obsah Požadavky na systém... 2 Použití... 2 Proč vlastní SMTPServer... 2 Koncepce tohoto SMTPServeru... 2 Instalace SMTPServeru... 2 Odinstalování SMTPServeru... 6 Jak tento SMTPServer pracuje... 7 Stavy

Více

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ Metodický list č. 1 Algoritmus a jeho implementace počítačovým programem Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení pojmů algoritmus a programová implementace algoritmu. Dále je cílem seznámení

Více

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows Obsah Úvod 13 ČÁST 1 Základy 32bitového programování ve Windows Kapitola 1 Nástroje pro programování ve Windows 19 První program v Assembleru a jeho kompilace 19 Objektové soubory 23 Direktiva INVOKE 25

Více

9. lekce Úvod do jazyka C 4. část Funkce, rekurze Editace, kompilace, spuštění Miroslav Jílek

9. lekce Úvod do jazyka C 4. část Funkce, rekurze Editace, kompilace, spuštění Miroslav Jílek 9. lekce Úvod do jazyka C 4. část Funkce, rekurze Editace, kompilace, spuštění Miroslav Jílek 1/24 Editační prostření Kód programu lze editovat v jakémkoli textovém editoru. 2/24 Editační prostření Kód

Více

Fingerprint Verification Control

Fingerprint Verification Control Pantek Productivity Pack Fingerprint Verification Control Verze 1.1 10. října 2001 Obsah ÚVOD... 3 Charakteristika produktu... 3 Systémové požadavky... 3 Instalace... 4 Licencování... 4 POPIS ROZHRANÍ...

Více

Systém souborů (file system, FS)

Systém souborů (file system, FS) UNIX systém souborů (file system) 1 Systém souborů (file system, FS)! slouží k uchování dat na vnějším paměťovém médiu a zajišťuje přístup ke struktuře dat! pro uživatele možnost ukládat data a opět je

Více

Ing. Michal Martin. Spojení PLC CLICK s NA-9289

Ing. Michal Martin. Spojení PLC CLICK s NA-9289 Propojení PLC CLICK s NA-9289 Autor: Ing. Michal Martin Copyright TECON spol. s r. o., Vrchlabí, Česká republika Tato publikace prošla jen částečnou jazykovou korekturou. Tato publikace vznikla na základě

Více

Martin Flusser. Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague. October 17, 2016

Martin Flusser. Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague. October 17, 2016 ZPRO cvičení 2 Martin Flusser Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague October 17, 2016 Outline I 1 Outline 2 Proměnné 3 Proměnné - cvičení 4 Funkce 5 Funkce

Více

Strukturu lze funkci předat: (pole[i])+j. switch(výraz) velikost ukazatele

Strukturu lze funkci předat: (pole[i])+j. switch(výraz) velikost ukazatele Strukturu lze funkci předat: hodnotou i pomocí ukazatele pouze pomocí ukazatele (reference na strukturu) pouze hodnotou (kopie struktury) (pole[i])+j adresa prvku na souřadnicích i, j adresa i-tého řádku

Více

Komunikace s automaty MICROPEL. správa systému lokální a vzdálený přístup do systému vizualizace, umístění souborů vizualizace

Komunikace s automaty MICROPEL. správa systému lokální a vzdálený přístup do systému vizualizace, umístění souborů vizualizace Komunikace s automaty MICROPEL správa systému lokální a vzdálený přístup do systému vizualizace, umístění souborů vizualizace MICROPEL 02/2014 Základní správu automatu tvoří činnosti: Nastavení základních

Více

Základy programování (IZP)

Základy programování (IZP) Základy programování (IZP) Druhé laboratorní cvičení Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií v Brně Božetěchova 2, 612 66 Brno Cvičící: Petr Veigend (iveigend@fit.vutbr.cz) Důležité

Více

Instalační manuál. HelpDesk

Instalační manuál. HelpDesk Instalační manuál HelpDesk 2 HelpDesk Obsah 1. Úvod... 3 2. Softwarové nároky aplikace... 4 3. Instalace... 5 3.1. Instalace PHP... 5 3.2. Instalace HelpDesk... 5 3.3. Instalace Deamon... 5 4. Prvotní

Více

HTTP protokol. Zpracoval : Petr Novotný

HTTP protokol. Zpracoval : Petr Novotný HTTP protokol Zpracoval : Petr Novotný novotny0@students.zcu.cz HTTP protokol - úvod zkratka z Hyper-Text Transfer Protocol možnost přenášet jakákoliv data (soubor, obrázek, výsledek dotazu) obvykle provozován

Více

Úvod do UNIXu. Okruh č. 4 - vi, regulární výrazy, grep a sed. Jakub Galgonek. verze r2. inspirováno materiály Davida Hokszy

Úvod do UNIXu. Okruh č. 4 - vi, regulární výrazy, grep a sed. Jakub Galgonek. verze r2. inspirováno materiály Davida Hokszy Okruh č.4 Okruh č. 4 - vi, regulární výrazy, grep a sed verze 1.0.0-r2 inspirováno materiály Davida Hokszy Textové editory Okruh č.4 vi(m) prastarý textový editor (1976) dostupný v podstatě na každém UNIXovém

Více

Práce s knihovnami. Karel Richta a kol. katedra počítačů FEL ČVUT v Praze. Karel Richta, Martin Hořeňovský, Aleš Hrabalík, 2016

Práce s knihovnami. Karel Richta a kol. katedra počítačů FEL ČVUT v Praze. Karel Richta, Martin Hořeňovský, Aleš Hrabalík, 2016 Práce s knihovnami Karel Richta a kol. katedra počítačů FEL ČVUT v Praze Karel Richta, Martin Hořeňovský, Aleš Hrabalík, 2016 Programování v C++, A7B36PJC 04/2016, Lekce 7 https://cw.fel.cvut.cz/wiki/courses/a7b36pjc/start

Více

Programování v jazyce C pro chemiky (C2160) 6. Funkce, struktury

Programování v jazyce C pro chemiky (C2160) 6. Funkce, struktury Programování v jazyce C pro chemiky (C2160) 6. Funkce, struktury Funkce Program v jazyce C je strukturován do funkcí Příkazy jazyka C nelze nikdy uvádět mimo funkce Program začíná funkcí main(), z ní lze

Více

Operační systémy. Cvičení 1: Seznámení s prostředím

Operační systémy. Cvičení 1: Seznámení s prostředím Operační systémy Cvičení 1: Seznámení s prostředím 1 Obsah cvičení Organizace cvičení Učebna K311 Unixová učebna K327 (Solárium) Přihlášení do Unixu Spouštění vzorových příkladů vzdáleně (Unix) lokálně

Více

DUM č. 11 v sadě. 36. Inf-12 Počítačové sítě

DUM č. 11 v sadě. 36. Inf-12 Počítačové sítě projekt GML Brno Docens DUM č. 11 v sadě 36. Inf-12 Počítačové sítě Autor: Lukáš Rýdlo Datum: 06.05.2014 Ročník: 3AV, 3AF Anotace DUMu: WWW, HTML, HTTP, HTTPS, webhosting Materiály jsou určeny pro bezplatné

Více

rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek

rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek Co je to webová aplikace? příklady virtuální obchodní dům intranetový IS podniku vyhledávací služby aplikace jako každá jiná přístupná

Více

Podpora šifrovaného spojení HTTPS

Podpora šifrovaného spojení HTTPS Podpora šifrovaného spojení HTTPS Pokud chcete zajistit šifrování přenosu dat po síti LAN mezi webovým prohlížečem klienta a docházkovým serverem, najdete níže potřebné kroky ke zprovoznění https protokolu.

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Assembler pro Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Zápis instrukcí umíme už zapisovat instrukce v binárním tvaru to je silně nešikovné pro snazší vývoj

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Název úlohy : VZP Kontrol Verze : 1.60 Poslední UPG : Datum : 9. Ledna 2012 Odběratel : Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR Hlavní dodavatel : HEWLETT-PACKARD ČR Subdodavatel : PIKE

Více

Databáze prodejců. Tlačítka. Vytvoří kartu nového prodejce (Alt+N); Změní vybraného prodejce Uloží nového prodejce nebo změnu (Alt+U);

Databáze prodejců. Tlačítka. Vytvoří kartu nového prodejce (Alt+N); Změní vybraného prodejce Uloží nového prodejce nebo změnu (Alt+U); Databáze prodejců Tlačítka Vytvoří kartu nového prodejce (Alt+N); Změní vybraného prodejce (Alt+E); Uloží nového prodejce nebo změnu (Alt+U); Při zakládání nového prodejce zadejte jeho číslo (musí to být

Více

Úvod do počítačových sítí

Úvod do počítačových sítí Úvod do počítačových sítí Jméno a příjmení: Jan Tichava Osobní číslo: Studijní skupina: středa, 3 4 Obor: INIB INF E-mail: jtichava@students.zcu.cz Datum odevzdání: 19.12.06 Základní charakteristika Jednoduchá

Více

Operační systémy. Jednoduché stránkování. Virtuální paměť. Příklad: jednoduché stránkování. Virtuální paměť se stránkování. Memory Management Unit

Operační systémy. Jednoduché stránkování. Virtuální paměť. Příklad: jednoduché stránkování. Virtuální paměť se stránkování. Memory Management Unit Jednoduché stránkování Operační systémy Přednáška 8: Správa paměti II Hlavní paměť rozdělená na malé úseky stejné velikosti (např. 4kB) nazývané rámce (frames). Program rozdělen na malé úseky stejné velikosti

Více

E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E PŘÍRUČKA UŽIVATELE

E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E PŘÍRUČKA UŽIVATELE E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E Daňová hlášení PŘÍRUČKA UŽIVATELE verze 2010/2 18.02.2010 H&M DataSoft spol. s r.o. - Žarošická 30, 628 00, BRNO HotLine: +420 548 214 162-3, fax: +420 548 214 160 e-mail:

Více

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence 1 Správce licencí Programy IDEA jsou chráněny proti neoprávněnému použití. Pro běh programu je vyžadována platná licence. Upozornění: Lokální licence na pracovní stanici a síťová licence Eleckey jsou softwarové

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování Strukturované proměnné Struktura, union Jazyk C České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická A8B14ADP Jazyk C - Strukturované proměnné Ver.1.10 J. Zděnek 20151 Struktura

Více

Nastavení IP adresy a defaultní rychlosti CANu u převodníku ETH2CAN

Nastavení IP adresy a defaultní rychlosti CANu u převodníku ETH2CAN Nastavení IP adresy a defaultní rychlosti CANu u převodníku ETH2CAN Nejprve krátká poznámka. Do převodníku se nastavuje defaultní CAN rychlost a případný režim Listen only. Toto nastavení je použito, pokud

Více

APS Administrator.OP

APS Administrator.OP APS Administrator.OP Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Přehled přítomnosti osob v oblastech a místnostech Instalační a uživatelská příručka 2004 2013,TECH FASS s.r.o., Věštínská 1611/19, Praha,

Více

Úvod do Operačních Systémů

Úvod do Operačních Systémů Úvod do Operačních Systémů 10. cvičení Uživatelský vstup, zpracování přepínačů, psaní a ladění skriptů, plánování úloh. 1 Obsah Skript pro logování informací o systému, uložení konfigurace, transformaci

Více

ABC Linux běží z CD české prostředí tištěná příručka obsah portálu www.abclinuxu.cz. Mutt Jak začít? Jan Fuchs

ABC Linux běží z CD české prostředí tištěná příručka obsah portálu www.abclinuxu.cz. Mutt Jak začít? Jan Fuchs Mutt Jak začít? Jan Fuchs Ještě než začnu vás chci upozornit, že to, co píši, je můj názor a nikomu nebráním v tom, aby ho měl odlišný. A proto vás žádám, abyste nezačali zbytečnou slovní válku o tom,

Více

for (i = 0, j = 5; i < 10; i++) { // tělo cyklu }

for (i = 0, j = 5; i < 10; i++) { // tělo cyklu } 5. Operátor čárka, - slouží k jistému určení pořadí vykonání dvou příkazů - oddělím-li čárkou dva příkazy, je jisté, že ten první bude vykonán dříve než příkaz druhý. Např.: i = 5; j = 8; - po překladu

Více

DUM 20 téma: Test dávky

DUM 20 téma: Test dávky DUM 20 téma: Test dávky ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba skript a maker ze šablony: 10Algoritmizace a programování určeno pro: 2-3.ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

IUJCE 07/08 Přednáška č. 1

IUJCE 07/08 Přednáška č. 1 Úvod do předmětu Literatura Záznamy přednášek a vaše poznámky Harbison, S. P., Steele, G. L.: Referenční příručka jazyka C Herout, P.: Učebnice jazyka C Kernighan, B. W., Ritchie, D. M.: The C Programming

Více

Martin Flusser. Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague. December 7, 2016

Martin Flusser. Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague. December 7, 2016 ZPRO cvičení 8 Martin Flusser Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague December 7, 2016 Outline I 1 Outline 2 Dynamické alokování paměti 3 Dynamická alokace

Více

PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK

PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK NÁVOD PRO INSTALACI A PRVNÍ SPUŠTĚNÍ Obsah: 1. Připojení automatu přes port RS232 2. Připojení automatu přes port USB 3. Připojení automatu přes Ethernet Připojení automatu

Více