NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ"

Transkript

1 NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ a Miloš MASARIK, b Libor ČAMEK, a Jiří DUDA, a Zdeněk ŠÁŇA a EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a. s., Štramberská 2871/47, Czech Republic, EU b VŠB Technical University of Ostrava, FMMI, 17. listopadu 15/2172, Ostrava, Czech Republic, EU, libor.camek@vsb.cz Abstrakt Současný výrobní program v ocelárně EVRAZ VÍTKOVICE STEEL a.s. obsahuje souhrn jakostí v úrovni dvou řádů a z toho plynoucích řady kombinací metalurgických a technologických výrobních postupů. V provozu ocelárny jsou výrobními agregáty dva kyslíkové konvertory, na které navazuje zařízení mimopecního zpracování s pánvovou pecí a dvěma kesony osazené kyslíkovou tryskou s následným odléváním do bramových ocelových předlitků. Jednotlivé výrobní postupy jsou standardně vedeny podle detailních technologických předpisů. Z pohledu současné ekonomické stagnace je nutné hledat nové mimořádné výrobní technologie, pro získání možnosti nákladových úspor, s ohledem k dodržení standardů výroby dané značky oceli. Článek předkládá jeden z takových příkladů, zavedení nového výrobního postupu, který byl testován při výrobě konstrukční oceli jakosti S ÚVOD Pro výrobu oceli v provozu ocelárny EVRAZ VÍTKOVICE STEEL a.s. jsou k dispozici dva kyslíkové výrobní agregáty, konvertory K1 a K2. Následné zpracování oceli se realizuje na navazujícím zařízení mimopecního zpracování oceli, kde je možné použít pánvovou pec (LF) a dva kesony (ISSM), které jsou osazeny kyslíkovou tryskou. Finálně zpracovanou taveninu je možné odlévat na zařízení bramového kontilití (ZPO). Výstupní rozměry předlitků mohou být odlévány v tloušťkách 145 mm, 180 mm a 250 mm s limitovanou šířkou od 800 mm do 1600 mm. Předlitky těchto formátů jsou dále zpracovány na válcovně profilů a především na válcovně tlustých plechů do různých tlouštěk a šířek dle požadavků zákazníků. 2. VARIANTY STANDARDNÍCH VÝROBNÍCH POSTUPŮ V PROVOZU OCELÁRNY Technologické a metalurgické postupy výroby byly v provoze ocelárny postupně zpracovávány v souvislosti se vznikající investiční výstavbou nového technologického zařízení anebo jeho modernizací. Na obr. 1 jsou schematicky znázorněny jednotlivé výrobní agregáty a související technologická pracoviště provozu ocelárny. Naznačeny jsou také jednotlivé varianty výrobních postupů [1]. Obr. 1 Schéma výrobních postupů provozu ocelárny

2 Podle zakázkové náplně jednotlivých jakostí oceli na požadovanou čistotu taveniny jsou definovány jednotlivé varianty výrobní technologie. varianta výrobní technologie č. 1 varianta výrobní technologie č. 2 varianta výrobní technologie č. 3 K LF ZPO K ISSM LF ZPO K LF ISSM ZPO Jako příklad lze uvést některé parametry pro variantu výrobní technologie č. 3, která zajišťuje výrobu oceli s maximální dosažitelnou čistotou, kupříkladu obsahy prvků v konečné analýze S 3 ppm, H 2 ppm a O 25 ppm. 3. STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA STANDARDNÍHO VÝROBNÍHO POSTUPU PRO JAKOST S 355J2 Pro výrobu jakosti oceli S 355J2 dle ČSN EN byla na základě požadovaných parametrů zákazníka se zaručenou čistotou materiálu, dosaženou kontrolní zkouškou ultrazvukem u plechů dle normy SEL 072 stupeň 3 s výstupním produktem plechů do tloušťky 30 mm, zvolena výrobní technologie č. 2 s postupem K IS LF ZPO. Základní údaje o chemickém složení jakosti oceli S 355J2 podle normy ČSN EN a podle detailního technologického předpisu (DTP) jsou uvedeny v Tab. 1 Tab. 1 Chemické složení jakosti oceli S 355J2 Analýza hm. [%] S 355J2 max. DTP min. DTP max. C Mn Si P S Al 0,20 1,60 0,55 0,025 0,025 0,15 1,45 0,15 0,02 0,18 1,55 0,25 0,025 0,005 0,06 Některé vymezené hodnoty mechanických vlastností jsou uvedeny v Tab. 2. Tab. 2 Mechanické vlastnosti jakosti oceli S 355J2 Mechanické vlastnosti mez kluzu ReH [MPa] mez pevnosti Rm [MPa] S 355 J2 max Při využití varianty výrobní technologie K ISSM LF ZPO byl využíván standardní postup dezoxidace a legování v licí pánvi (LP) pod konvertory pomocí komplexních přísad SiMn, FeMn a FeSi. Závěrečná dezoxidace oceli byla vedena přísadou cca 1,5 kg/t oceli pomocí Al housek a současně podpořena přísadou karbidu vápníku (CaC2) v množství 0,5 1 kg/t oceli. Tvorba strusky byla vedena přídavkem kg/t oceli směsí CaO a Al2O3. Základní dezoxidace a legování v licí pánvi pod konvertory je spojeno se zvýšenými propaly dodávaných prvků a jejich částečnému přechodu do strusky. Těmito postupy se částečně degradovala požadovaná čistota oceli a chemické složení nově vznikající rafinační strusky. Údaje o technologických postupech (TP) v provozu ocelárny jsou obsaženy v Tab. 3 s označením TP 1, TP 2 a TP 3.

3 Tab. 3 Technologické postupy dezoxidace a legování v LP pod konvertory Přísada TP č. 1 TP č. 2 TP č. 3 [ kg/t ] SiMn 20 12,5 0 FeSi 1,7 1,2 0 FeMn 0 7,5 18,7 Al 1,7 1,7 0 CaC C smolný 0,5 0,5 0,5 Struskotvorné přísady Pro příklad navazující standardní technologie ISSM byla vybrána tavba ze sekvence s počtem 6 taveb, vyráběné jakosti S355J2. V tab. 4 jsou uvedeny některé průběhy měřených hodnot obsahu plynů ve spalinách při zpracování standardním technologickým postupem v zařízení ISSM. Tab. 4 Obsah plynů při zpracování tavby v zařízení kesonu při TP č. 2 Technologické postupy č. 1 a č. 2 vedou ve výrobní fázi pod konvertorem k uklidnění taveniny a následně při zpracování v kesonu, již nedochází k uhlíkovému varu a snížení kyslíku v tavenině (tab. 4) a veškeré reakce jsou zde iniciovány pouze na základě prodmýchávání taveniny argonem. Vlastní činnosti v zařízení kesonu jsou již minimalizovány na drobné dolegování a dodržení doby hlubokého vakua. 4. Nová výrobní technologie pro jakost S 355J2 Neustálé snahy po úsporných opatřeních a to ve spojení s kesonovým zpracováním vedly k navržení nových výrobních postupů u dané jakosti. Pro nové výrobní technologie bylo možné zvolit několik variant, tak aby byl dosažen výsledný efekt ve správné analýze požadované zákazníkem. V tab. 3 je uveden příklad technologického postupu dezoxidace a legování č. 3 ve fázi zpracování oceli při odpichu oceli v LP pod konvertorem, který zajišťuje nejenom výslednou analýzu požadované jakosti, ale řeší také výši výrobních nákladů.

4 Základem je částečné využití uhlíkové reakce při zpracování v ISSM spojené s hlubokým vakuem pro dezoxidaci a rafinaci oceli. Podstatou navržené nové technologie legování oceli v licí pánvi pomocí FeMn a koksu (tab. 3) je dosažení příznivého celkového obsahu kyslíku v oceli pro snadnější řízení uhlíkového varu ve vakuu. Během uhlíkové reakce ve vakuu klesají obsahy jak uhlíku, tak i kyslíku v oceli, což je velice účinný a čistý způsob dezoxidace oceli. Poklesy obou prvků je možné nalézt například na Vacher- Hemiltonovu diagramu, který dokumentuje pokles obou prvků se snižujícím se tlakem [2]. Pro názorné porovnání oproti použití standardní technologii v ISSM byla vybrána tavba z testované sekvence vyráběné jakosti S355J2. V tab. 4 jsou uvedeny některé průběhy měřených hodnot obsahu plynů ve spalinách při zpracování novou výrobní technologií. Tab. 4 Obsah plynů při zpracování tavby v zařízení kesonu při TP č. 3 Po prvních provedených zkouškách bylo zjištěno, že během úvodního zpracování při homogenizaci ocelové taveniny a následném vytvoření hlubokého vakua dochází k poměrně bouřlivé uhlíkové reakci v ocelové tavenině. Po několika zkouškách byla doba uhlíkové reakce stanovena na dobu 5 minut, kdy bylo možné ještě akceptovat pokles teploty spojený s varem ocelové taveniny. Po této době byla uhlíková reakce zastavena přídavkem 0,6 kg/t oceli granulovaného Al a dále bylo pokračováno v úplném dokončení legování v hlubokém vakuu podle požadovaného chemického složení. 5. ZÁVĚR Testováním nové výrobní technologie pro jakost S 355J2 byly doposud dílčím hodnocením prokázány úspory ve spotřebě Al ve výši kolem 0,7 kg/t oceli a to se sníženým propalem Si. Legování Si bylo prováděno až do plně uklidněné ocelové taveniny v hlubokém vakuu. Hodnota úspory přísad je stále částečně snižována poklesem teploty během vakuového zpracování, což má za následek nutnost opětovného příhřevu na závěrečném zařízení sekundární metalurgie LF stanici. Nová výrobní technologie zpracování se jeví jako perspektivní s cílem v dosahování úspor ve spotřebě dezoxidačních a legujících přísad kovopřísad a současně v dosahované čistotě oceli. Zkušební tavby budou dále prováděny v souvislosti se zakázkovou náplní testované jakosti S 355J2.

5 LITERATURA [1] R. Rech, L. Čamek, Některé aplikace keramických materiálů licích pánví na zařízení sekundární metalurgie EVRAZ VÍTKOVICE STEEL a.s. In 24. ročník konference o teorii a praxi výroby a zpracování oceli. Sborník přednášek. Rožnov pod Radhoštěm, dubna 2008, TANGER spol. s.r.o., s ISBN [2] Thermodynamic study of non-metallic inclusion, Stolberg division, slide show, EVRAZ VÍTKOVICE STEEL a.s., Ostrava 2011, pp. 36.

MOŽNOSTI PREDIKCE DOSAŽENÍ POŽADOVANÉ LICÍ TEPLOTY OCELI PRO ZAŘÍZENÍ PLYNULÉHO ODLÉVÁNÍ

MOŽNOSTI PREDIKCE DOSAŽENÍ POŽADOVANÉ LICÍ TEPLOTY OCELI PRO ZAŘÍZENÍ PLYNULÉHO ODLÉVÁNÍ MOŽNOSTI PREDIKCE DOSAŽENÍ POŽADOVANÉ LICÍ TEPLOTY OCELI PRO ZAŘÍZENÍ PLYNULÉHO ODLÉVÁNÍ PREDICTION POSSIBILITIES OF ACHIEVING THE REQUISITE CASTING TEMPERATURE OF STEEL IN CONTINUOUS CASTING EQUIPMENT

Více

ZÁSADNÍ POZNATKY Z ODLÉVÁNÍ JAKOSTI 19312

ZÁSADNÍ POZNATKY Z ODLÉVÁNÍ JAKOSTI 19312 ZÁSADNÍ POZNATKY Z ODLÉVÁNÍ JAKOSTI 19312 Miloš MASARIK 1), Zdeněk ŠÁŇA 2), Václav KOZELSKÝ 3) EVRAZ Vítkovice Steel a.s., Štramberská 2871/47 709 00 Ostrava Hulváky, 1) milos.masarik@cz.evraz.com, 2)

Více

NÁBĚH INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE V OCELÁRNĚ VÍTKOVICE STEEL, a.s. OSTRAVA

NÁBĚH INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE V OCELÁRNĚ VÍTKOVICE STEEL, a.s. OSTRAVA NÁBĚH INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE V OCELÁRNĚ VÍTKOVICE STEEL, a.s. OSTRAVA COMMISSIONING OF THE INTEGRATED SYSTÉM OF SECONDARY METALLURGY IN STEEL WORKS VITKOVICE STEEL, INC. OSTRAVA Vladimír

Více

NĚKTERÉ SOUVISLOSTI VÝVOJE A ZAVÁDĚNÍ NOVÉ TECHNOLOGIE INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE

NĚKTERÉ SOUVISLOSTI VÝVOJE A ZAVÁDĚNÍ NOVÉ TECHNOLOGIE INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE NĚKTERÉ SOUVISLOSTI VÝVOJE A ZAVÁDĚNÍ NOVÉ TECHNOLOGIE INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE SOME CONNECTIONS OF THE DEVELOPMENT AND INTRODUCTION OF NEW TECHNOLOGYOF THE SECONDARY METALLURGY INTEGRATED

Více

VÝZNAMNÉ ETAPY MODERNIZACE OCELÁRNY VÍTKOVICE STEEL A.S. IMPORTANT STAGES OF THE MODERNIZATION OF THE STEEL WORK IN VÍTKOVICE STEEL A.S.

VÝZNAMNÉ ETAPY MODERNIZACE OCELÁRNY VÍTKOVICE STEEL A.S. IMPORTANT STAGES OF THE MODERNIZATION OF THE STEEL WORK IN VÍTKOVICE STEEL A.S. VÝZNAMNÉ ETAPY MODERNIZACE OCELÁRNY VÍTKOVICE STEEL A.S. IMPORTANT STAGES OF THE MODERNIZATION OF THE STEEL WORK IN VÍTKOVICE STEEL A.S. a Jiří DUDA, b Libor ČAMEK, a Miloš MASARIK a VÍTKOVICE STEEL, a.

Více

Briketované ztekucovadlo rafinačních strusek (briketovaná syntetická struska)

Briketované ztekucovadlo rafinačních strusek (briketovaná syntetická struska) Briketované ztekucovadlo rafinačních strusek (briketovaná syntetická struska) Briketované ztekucovadlo rafinačních strusek je vyrobeno ze směsi korundového prášku, dolomitu a dalších přísad. Používá se

Více

Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti. Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor

Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti. Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor Abstrakt Při tváření ingotů volným kováním docházelo ke vzniku

Více

VÝVOJ METODY PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ V OCELÁRNĚ VÍTKOVICE STEEL, a.s. OSTRAVA

VÝVOJ METODY PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ V OCELÁRNĚ VÍTKOVICE STEEL, a.s. OSTRAVA VÝVOJ METODY PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ V OCELÁRNĚ VÍTKOVICE STEEL, a.s. OSTRAVA DEVELOPMENT OF THE METHOD OF CONTINUOUS FOLLOWING OF THE COSTS IN STEELWORK VÍTKOVICE STEEL, a.s. Libor Čamek a, Miroslav

Více

AKTUÁLNÍ STAV VYUŽÍVÁNÍ NÁKLADOVÝCH MODELU PRI RÍZENÍ NÁKLADOVOSTI V PODMÍNKÁCH OCELÁRNY VÍTKOVICE STEEL, A.S.

AKTUÁLNÍ STAV VYUŽÍVÁNÍ NÁKLADOVÝCH MODELU PRI RÍZENÍ NÁKLADOVOSTI V PODMÍNKÁCH OCELÁRNY VÍTKOVICE STEEL, A.S. AKTUÁLNÍ STAV VYUŽÍVÁNÍ NÁKLADOVÝCH MODELU PRI RÍZENÍ NÁKLADOVOSTI V PODMÍNKÁCH OCELÁRNY VÍTKOVICE STEEL, A.S. CURRENT STATE IN EXPLOITATION OF COST MODEL IN COST CONTROL UNDER THE CONDITIONS OF VÍTKOVICE

Více

VLIV PROVOZNÍCH FAKTORŮ NA OPOTŘEBNÍ VYZDÍVKY LICÍCH PÁNVÍ JANČAR, D., HAŠEK, P.* TVARDEK,P.**

VLIV PROVOZNÍCH FAKTORŮ NA OPOTŘEBNÍ VYZDÍVKY LICÍCH PÁNVÍ JANČAR, D., HAŠEK, P.* TVARDEK,P.** METAL 2003 20.-22.5.2003, Hradec nad Moravicí VLIV PROVOZNÍCH FAKTORŮ NA OPOTŘEBNÍ VYZDÍVKY LICÍCH PÁNVÍ 1. ÚVOD JANČAR, D., HAŠEK, P.* TVARDEK,P.** *.VŠB - TU Ostrava **. NOVÁ HUŤ, a.s. Současná doba

Více

VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY

VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY Vladislav KURKA, Lucie STŘÍLKOVÁ, Zbyněk HUDZIECZEK, Jaroslav PINDOR, Jiří CIENCIALA MATERIÁLOVÝ A METALURGICKÝ

Více

VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI VYSOCEPEVNÉ NÍZKOLEGOVANÉ OCELI. David Aišman

VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI VYSOCEPEVNÉ NÍZKOLEGOVANÉ OCELI. David Aišman VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA VLASTNOSTI VYSOCEPEVNÉ NÍZKOLEGOVANÉ OCELI David Aišman D.Aisman@seznam.cz ABSTRACT Tato práce se zabývá možnostmi tepelného zpracování pro experimentální ocel 42SiCr. Jedná

Více

VÝVOJ V AUTOMATOVÝCH OCELÍCH, ZVYŠOVÁNÍ OBROBITELNOSTI BISMUTEM ; OLOVEM V TŽ, A.S.

VÝVOJ V AUTOMATOVÝCH OCELÍCH, ZVYŠOVÁNÍ OBROBITELNOSTI BISMUTEM ; OLOVEM V TŽ, A.S. VÝVOJ V AUTOMATOVÝCH OCELÍCH, ZVYŠOVÁNÍ OBROBITELNOSTI BISMUTEM ; OLOVEM V TŽ, A.S. Ing. Jan Klapsia Třinecké železárny, a.s., Třinec, Czech Republic Anotace Třinecké železárny mají dlouhou tradici ve

Více

POSOUZENÍ MOŽNOSTI ZPĚTNÉHO VYUŽITÍ ODPADNÍCH PÁNVOVÝCH STRUSEK V SEKUNDÁRNÍ METALURGII

POSOUZENÍ MOŽNOSTI ZPĚTNÉHO VYUŽITÍ ODPADNÍCH PÁNVOVÝCH STRUSEK V SEKUNDÁRNÍ METALURGII POSOUZENÍ MOŽNOSTI ZPĚTNÉHO VYUŽITÍ ODPADNÍCH PÁNVOVÝCH STRUSEK V SEKUNDÁRNÍ METALURGII EVALUTION OF RECYCLING POSSIBILITY OF WASTE LADLE SLAGS AT SECONDARY METALLURGY Ing. Jan Melecký, CSc.*, Ing. Libor

Více

Aplikace expertních systémů v podmínkách ocelárny VÍTKOVICE STEEL, a. s.

Aplikace expertních systémů v podmínkách ocelárny VÍTKOVICE STEEL, a. s. Petr Tomis a Václav Kafka b Miroslav Peter c Jiří Slováček c Libor Čamek c Tomáš Uher a Pavel Raška b Aplikace expertních systémů v podmínkách ocelárny VÍTKOVICE STEEL, a. s. a) VÍTKOVICE STEEL,a.s., Štramberská

Více

POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK. Jaroslav Pindor a Karel Michalek b

POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK. Jaroslav Pindor a Karel Michalek b POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK Jaroslav Pindor a Karel Michalek b a TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s., Průmyslová 1000, 739 70 Třinec-Staré Město, ČR b VŠB-TU Ostrava, FMMI,

Více

PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI S NOVÝMI VYZDÍVKAMI LICÍCH PÁNVÍ A KONVERTORU S VYMĚNITELNOU DNOVOU VLOŽKOU V EVRAZ VÍTKOVICE STEEL A.S

PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI S NOVÝMI VYZDÍVKAMI LICÍCH PÁNVÍ A KONVERTORU S VYMĚNITELNOU DNOVOU VLOŽKOU V EVRAZ VÍTKOVICE STEEL A.S PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI S NOVÝMI VYZDÍVKAMI LICÍCH PÁNVÍ A KONVERTORU S VYMĚNITELNOU DNOVOU VLOŽKOU V EVRAZ VÍTKOVICE STEEL A.S Rudolf RECH 1, Karel SOUKAL 1, Dan BRODECKÝ 1, Ján HRICOV 2 1 EVRAZ VÍTKOVICE

Více

Využití časové odchylky lití při operativním řízení ocelárny

Využití časové odchylky lití při operativním řízení ocelárny Využití časové odchylky lití při operativním řízení ocelárny OVČÁČÍKOVÁ, Romana 1, BEDNAŘÍK, Lukáš 2 & DAVID, Jiří 3 1 Ing., Katedra 638, VŠB-TU Ostrava, 17. listopadu 15, Ostrava Poruba, 708 33, Romana.Ovcacikova@vsb.cz

Více

Výroba surového železa, oceli, litiny

Výroba surového železa, oceli, litiny Výroba surového železa, oceli, litiny Výroba surového železa Surové želeo se vyrábí ve vysoké peci. Obr. vysoké pece etapy výroby surového železa K výrobě surového železa potřebujeme tyto suroviny : 1.

Více

VLIV ZPŮSOBU ODBĚRU VZORKU TEKUTÉ OCELI NA OBSAH KYSLÍKU INFLUENCE OF SAMPLING TO FINAL OXYGEN CONTENT

VLIV ZPŮSOBU ODBĚRU VZORKU TEKUTÉ OCELI NA OBSAH KYSLÍKU INFLUENCE OF SAMPLING TO FINAL OXYGEN CONTENT VLIV ZPŮSOBU ODBĚRU VZORKU TEKUTÉ OCELI NA OBSAH KYSLÍKU INFLUENCE OF SAMPLING TO FINAL OXYGEN CONTENT Pavel Fila a), Martin Balcar a), Josef Svatoň a), Ludvík Martínek a), Václav Švábenský b) a) ŽĎAS,

Více

VÝROBA NÍZKOUHLÍKOVÉ MIKROLEGOVANÉ OCELI JAKOSTI X52 PRO KYSELÉ PROSTŘEDÍ V PODMÍNKÁCH OCELÁRNY EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a. s.

VÝROBA NÍZKOUHLÍKOVÉ MIKROLEGOVANÉ OCELI JAKOSTI X52 PRO KYSELÉ PROSTŘEDÍ V PODMÍNKÁCH OCELÁRNY EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a. s. VÝROBA NÍZKOUHLÍKOVÉ MIKROLEGOVANÉ OCELI JAKOSTI X52 PRO KYSELÉ PROSTŘEDÍ V PODMÍNKÁCH OCELÁRNY EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a. s. LOW CARBON MICROALLOYED STEEL GRADE X52 PRODUCTION FOR SOUR SERVICE APPLICATIONS

Více

KONCEPCE KOMPLEXNÍHO ŘÍDICÍHO SYSTÉMU OCELÁRNY VE VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY A.S.

KONCEPCE KOMPLEXNÍHO ŘÍDICÍHO SYSTÉMU OCELÁRNY VE VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY A.S. KONCEPCE KOMPLEXNÍHO ŘÍDICÍHO SYSTÉMU OCELÁRNY VE VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY A.S. CONCEPTION OF COMPLEX CONTROL SYSTEM OF STEEL PLANT IN VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY INC. Dušan Šeděnka a doc. Ing. Václav Kafka,

Více

Metalurgie vysokopevn ch ocelí

Metalurgie vysokopevn ch ocelí Metalurgie vysokopevn ch ocelí Vysokopevné svařitelné oceli jsou podle konvence označovány oceli s hodnotou meze kluzu vyšší než 460 MPa. Vysokopevné svařitelné oceli uváděné v normách pod označením M

Více

VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU. Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ

VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU. Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ SEEIF Ceramic,a.s., Rájec-Jestřebí, Česká Republika libor.bravansky@ceramic.cz

Více

Problematika plánování na kyslíkové ocelárně

Problematika plánování na kyslíkové ocelárně XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, 2003 266 Problematika plánování na kyslíkové ocelárně OVČÁČÍKOVÁ, Romana 1, HEGER, Milan 2 1 Ing., Ph.D., Katedra 638, VŠB-TU Ostrava,

Více

Hledání závislostí technologických a nákladových charakteristik při tavení oceli na elektrických obloukových pecích

Hledání závislostí technologických a nákladových charakteristik při tavení oceli na elektrických obloukových pecích Hledání závislostí technologických a nákladových charakteristik při tavení oceli na elektrických obloukových pecích Firková, L. 1), Kafka, V. 2), Figala, V. 3), Herzán, M. 4), Nykodýmová, V. 5) 1) VŠB

Více

VÝROBA SUPER CISTÝCH OCELÍ V PODMÍNKÁCH ŽDAS, a.s.

VÝROBA SUPER CISTÝCH OCELÍ V PODMÍNKÁCH ŽDAS, a.s. VÝROBA SUPER CISTÝCH OCELÍ V PODMÍNKÁCH ŽDAS, a.s. Ludvík Martínek a), Martin Balcar a), Pavel Fila a), Jirí Bažan b), Zdenek Adolf b) a) b) ŽDAS, a.s., Strojírenská 6, 59171 Ždár nad Sázavou, CR VŠB TU

Více

SLITINY ŽELEZA. Přehled a výroba materiálu

SLITINY ŽELEZA. Přehled a výroba materiálu Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

Závěry technicko-ekonomické analýzy výroby tekutého kovu v podmínkách slévárny DSB EURO, s.r.o., Blansko první část

Závěry technicko-ekonomické analýzy výroby tekutého kovu v podmínkách slévárny DSB EURO, s.r.o., Blansko první část Závěry technicko-ekonomické analýzy výroby tekutého kovu v podmínkách slévárny DSB EURO, s.r.o., Blansko první část Firková, L. 1), Kafka, V. 2), Veselý, P. 3), Figala, V. 4), Vavrinec, P. 5), Koudelka,

Více

VÍTKOVICE STEEL, a.s. Ocelárna a ISSM Integrované povolení čj /2005/ŽPZ/Kam/0003 ze dne , ve znění pozdějších změn

VÍTKOVICE STEEL, a.s. Ocelárna a ISSM Integrované povolení čj /2005/ŽPZ/Kam/0003 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Problematika využití primárních zdrojů železa v elektrické obloukové peci při výrobě vysoce čistých ocelí pro energetická zařízení

Problematika využití primárních zdrojů železa v elektrické obloukové peci při výrobě vysoce čistých ocelí pro energetická zařízení Problematika využití primárních zdrojů železa v elektrické obloukové peci při výrobě vysoce čistých ocelí pro energetická zařízení Utilization of Primary Iron Sources in the Electric Arc Furnace when Making

Více

Soutěžní příspěvek na konferenci STOČ 2007 k diplomové práci VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PRO PREDIKCI VAD INGOTŮ

Soutěžní příspěvek na konferenci STOČ 2007 k diplomové práci VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PRO PREDIKCI VAD INGOTŮ Soutěžní příspěvek na konferenci STOČ 2007 k diplomové práci VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PRO PREDIKCI VAD INGOTŮ Jan Bažacký Katedra automatizace a výpočetní techniky v metalurgii VŠB TU Ostrava, 27.3.2007

Více

UPLATNĚNÍ VÝSLEDKŮ PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ U KYSLÍKOVÝCH KONVERTORŮ PŘI ŘÍZENÍ TAVBY S VYUŽITÍM EXPERTNÍCH SYSTÉMŮ

UPLATNĚNÍ VÝSLEDKŮ PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ U KYSLÍKOVÝCH KONVERTORŮ PŘI ŘÍZENÍ TAVBY S VYUŽITÍM EXPERTNÍCH SYSTÉMŮ UPLATNĚNÍ VÝSLEDKŮ PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ U KYSLÍKOVÝCH KONVERTORŮ PŘI ŘÍZENÍ TAVBY S VYUŽITÍM EXPERTNÍCH SYSTÉMŮ APPLICATION RESULTS OF CONTINUOUS MONITORING OF THE COSTS AT CONTROL THE HEAT IN

Více

ŽELEZO A JEHO SLITINY

ŽELEZO A JEHO SLITINY ŽELEZO A JEHO SLITINY Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1 ČISTÉ ŽELEZO Atomové číslo 26 hmotnost 55,874 hustota 7,87 g.cm-3 vodivé, houževnaté, měkké A 50 %, Z 90 % pevnost 180 až 250 MPa,

Více

KOROZIVZDORNÁ OCEL MOŽNOSTI JEJÍ VÝROBY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY.

KOROZIVZDORNÁ OCEL MOŽNOSTI JEJÍ VÝROBY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY. KOROZIVZDORNÁ OCEL MOŽNOSTI JEJÍ VÝROBY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY. CORROSION-RESISTING STEEL - POSSIBILITIES IT IS MADE IN CONDITIONS OF CZECH REPUBLIC Zdeněk Adolf a, Rudolf Moravec a Jaroslav Březina

Více

POUŽITÍ TECHNICKO EKONOMICKÉ ANALYZY U TEKUTÉHO KOVU

POUŽITÍ TECHNICKO EKONOMICKÉ ANALYZY U TEKUTÉHO KOVU POUŽITÍ TECHNICKO EKONOMICKÉ ANALYZY U TEKUTÉHO KOVU Václav Figala a Václav Kafka b a) VŠB-TU Ostrava, FMMI, Katedra slévárenství,. listopadu, Ostrava Poruba, ČR, figala@volny.cz b) RACIO&RACIO, Vnitřní,

Více

TEPELNÁ PRÁCE TRUBKOVÉHO KRYSTALIZÁTORU THERMAL WORK OF THE TUBE CC MOULD

TEPELNÁ PRÁCE TRUBKOVÉHO KRYSTALIZÁTORU THERMAL WORK OF THE TUBE CC MOULD TEPELNÁ PRÁCE TRUBKOVÉHO KRYSTALIZÁTORU THERMAL WORK OF THE TUBE CC MOULD Andrea Michaliková a Jiří Molínek a Miroslav Příhoda a a VŠB-TU Ostrava, FMMI, katedra tepelné techniky, 7. listopadu 5, 708 Ostrava-

Více

Ploché výrobky válcované za tepla

Ploché výrobky válcované za tepla ArcelorMittal Ostrava Ploché výrobky válcované za tepla Výrobní program Obsah 4 Popis technologie a použité názvosloví 6 Jakosti ocelí, chemické složení 10 Předvýrobky (plynule lité předlitky) 12 Pásy

Více

TEORIE SLÉVÁNÍ. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TEORIE SLÉVÁNÍ. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TEORIE SLÉVÁNÍ : Zásady metalurgické přípravy oceli na odlitky a zásady odlévání. Tavení v elektrických indukčních pecích, zvláštnosti vedení tavby slitinových ocelí, desoxidace, zásady odlévání oceli.

Více

Tolerance tvaru, přímosti a hmotnosti. Charakteristika Kruhové duté profily Čtvercové a obdélníkové profily Eliptické duté profily.

Tolerance tvaru, přímosti a hmotnosti. Charakteristika Kruhové duté profily Čtvercové a obdélníkové profily Eliptické duté profily. Charakteristika Kruhové duté profily Čtvercové a obdélníkové profily Eliptické duté profily Vnější rozměry (D,B,H) Tloušťka (T) Tolerance tvaru, přímosti a hmotnosti ± 1%, min. ± 0,5 mm a max ± 10mm 10%

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí - Veřejná vyhláška

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí - Veřejná vyhláška KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01UU0IM* Čj: MSK 113972/2017 Sp. zn.: ŽPZ/25585/2017/Huj 208.3 V10 Vyřizuje: Mgr. Kateřina

Více

Výroba surového železa, výroba ocelí, výroba litin

Výroba surového železa, výroba ocelí, výroba litin Výroba surového železa, výroba ocelí, výroba litin Výroba surového železa surové železo se vyrábí ve vysokých pecích (výška cca 80m, průměr cca 15m) z kyslíkatých rud shora se pec neustále plní železnou

Více

VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH

VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH Jaroslav ŠENBERGER a, Antonín ZÁDĚRA a, Zdeněk CARBOL b a) Fakulta strojního inženýrství, VUT v Brně, Technická 2896/2,

Více

NOVÉ MOŽNOSTI VÝROBY KRUHOVÝCH SOCHORŮ NA MODERNIZOVANÉM ZPO č. 1 V ARCELORMITTAL OSTRAVA A.S.

NOVÉ MOŽNOSTI VÝROBY KRUHOVÝCH SOCHORŮ NA MODERNIZOVANÉM ZPO č. 1 V ARCELORMITTAL OSTRAVA A.S. NOVÉ MOŽNOSTI VÝROBY KRUHOVÝCH SOCHORŮ NA MODERNIZOVANÉM ZPO č. 1 V ARCELORMITTAL OSTRAVA A.S. Ladislav VÁLEK, Aleš MAREK, Markéta TKADLEČKOVÁ, Leoš KOCIÁN, Radim PACHLOPNÍK, Tomáš GUMULEC, Roland HINTERREITER,

Více

APLIKACE NETVAROVÝCH ŽÁROVZDORNÝCH MATERIÁLŮ NA BÁZI UHLÍKU V PODMÍNKÁCH SLÉVÁRNY TAFONCO KOPŘIVNICE. Ladislav KUČERA

APLIKACE NETVAROVÝCH ŽÁROVZDORNÝCH MATERIÁLŮ NA BÁZI UHLÍKU V PODMÍNKÁCH SLÉVÁRNY TAFONCO KOPŘIVNICE. Ladislav KUČERA APLIKACE NETVAROVÝCH ŽÁROVZDORNÝCH MATERIÁLŮ NA BÁZI UHLÍKU V PODMÍNKÁCH SLÉVÁRNY TAFONCO KOPŘIVNICE Ladislav KUČERA Seeif Ceramic, a.s., Rájec Jestřebí, ladislav.kucera@ceramic.cz Abstrakt V referátu

Více

SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY ZAVÁDĚNÍ METODY PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ V NAŠICH OCELÁRNÁCH

SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY ZAVÁDĚNÍ METODY PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ V NAŠICH OCELÁRNÁCH SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY ZAVÁDĚNÍ METODY PRŮBĚŽNÉHO SLEDOVÁNÍ NÁKLADŮ V NAŠICH OCELÁRNÁCH CURRENT STATE AND PERSPECTIVES OF IMPLEMENTATION THE METHOD OF CONTINUOUS FOLLOWING OF THE COSTS IN CZECH STEELWORKS

Více

Nová tavící technologie firmy Consarc -vakuum CAP - ve vakuu nebo v ochranné atmosféře

Nová tavící technologie firmy Consarc -vakuum CAP - ve vakuu nebo v ochranné atmosféře Nová tavící technologie firmy Consarc -vakuum CAP - ve vakuu nebo v ochranné atmosféře Consarc Engineering Ltd, Inductotherm Group, vyvinula novou řadu indukčních tavicích pecí pro zpracování železných

Více

NAUKA O MATERIÁLU PŘÍDAVNÉ MATERIÁLY I. Ing. Iveta Mičíková

NAUKA O MATERIÁLU PŘÍDAVNÉ MATERIÁLY I. Ing. Iveta Mičíková NAUKA O MATERIÁLU PŘÍDAVNÉ MATERIÁLY I. Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Transfer inovácií 2/211 211 VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Ing. Libor Černý, Ph.D. 1 prof. Ing. Ivo Schindler, CSc. 2 Ing. Petr Strzyž 3 Ing. Radim Pachlopník

Více

VLÁKNITÉ VYZDÍVKY OHŘEVOVÝCH VÍK PROVOZOVANÝCH V TŘINECKÝCH ŽELEZÁRNÁCH, A.S.

VLÁKNITÉ VYZDÍVKY OHŘEVOVÝCH VÍK PROVOZOVANÝCH V TŘINECKÝCH ŽELEZÁRNÁCH, A.S. VLÁKNITÉ VYZDÍVKY OHŘEVOVÝCH VÍK PROVOZOVANÝCH V TŘINECKÝCH ŽELEZÁRNÁCH, A.S. Petr ŠÍMA a, Michal PŘIBYL a, Milan CIESLAR b a1) PROMAT s.r.o., Praha; sima@promatpraha.cz, pribyl@promatpraha.cz b) TŘINECKÉ

Více

Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa

Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa doc. Ing. Jiří Janovec, CSc., Ing. Petr Ducháček ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Karlovo náměstí 13, Praha 2 Jiri.Janovec@fs.cvut.cz, Petr.Duchacek@fs.cvut.cz

Více

NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH. Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c

NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH. Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c a) VŠB-TU Ostrava, FMMI, Katedra slévárenství, 17. listopadu 15, 708

Více

1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec):

1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec): ŽELEZO - cvičení 1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec): 1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? V oxidech,

Více

Technické materiály. Surové železo. Části vysoké pece. Suroviny pro vysokou pec

Technické materiály. Surové železo. Části vysoké pece. Suroviny pro vysokou pec Technické materiály - Technické materiály se dělí na kovové a nekovové - Kovové jsou ţelezné kovy ( oceli a litiny ) a neţelezné kovy ( lehlé: slitiny hliníku, těţké slitiny mědi ) Surové železo - Je měkké,

Více

STUDIUM TECHNOLOGIE VÝROBY OCELI NA ZAŘÍZENÍ VAKUOVÉ A PŘETLAKOVÉ INDUKČNÍ PECI S VYUŽITÍM DEFINOVANÉHO KOVOVÉHO ODPADU

STUDIUM TECHNOLOGIE VÝROBY OCELI NA ZAŘÍZENÍ VAKUOVÉ A PŘETLAKOVÉ INDUKČNÍ PECI S VYUŽITÍM DEFINOVANÉHO KOVOVÉHO ODPADU STUDIUM TECHNOLOGIE VÝROBY OCELI NA ZAŘÍZENÍ VAKUOVÉ A PŘETLAKOVÉ INDUKČNÍ PECI S VYUŽITÍM DEFINOVANÉHO KOVOVÉHO ODPADU Zbyněk HUDZIECZEK a), Vladislav KURKA a), Jaroslav PINDOR a), Jiří CIENCIALA b) a)

Více

RESTRUKTURALIZACE VÍTKOVICE STEEL, A.S.

RESTRUKTURALIZACE VÍTKOVICE STEEL, A.S. RESTRUKTURALIZACE VÍTKOVICE STEEL, A.S. 24.5.2005, Ostrava Ing.Vladimír BAIL, Ph.D. OSNOVA PREZENTACE: 1. RESTRUKTURALIZACE SPOLEČNOSTI VÍTKOVICE, A.S., A JEJÍ PRIVATIZACE (2000 2003) 2. VÝSLEDKY RESTRUKTURALIZACE

Více

REALIZATION OF PRODUCTION OF SEAMLESS PIPES GRADE 16Mo3 ACCORDING TO EN

REALIZATION OF PRODUCTION OF SEAMLESS PIPES GRADE 16Mo3 ACCORDING TO EN ZAVEDENÍ VÝROBY BEZEŠVÝCH TRUBEK JAKOSTNÍHO STUPNĚ 16Mo3 DLE EN 10216-2 REALIZATION OF PRODUCTION OF SEAMLESS PIPES GRADE 16Mo3 ACCORDING TO EN 10216-2 Josef BÁR a, Jozef MASARYK b a ArcelorMittal Ostrava,

Více

STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Lubomír ROZLÍVKA, Ing., CSc., IOK s.r.o., Frýdek-Místek, tel./fax: 555 557 529, mail: rozlivka@iok.cz Miroslav FAJKUS, Ing., IOK s.r.o.,

Více

PODĚKOVÁNÍ: Chtěla bych poděkovat vedoucímu diplomové práce Ing. Martinovi Lampovi, Ph. D. a konzultantovi Ing. Petru Tvardkovi ze společnosti ArcelorMittal Ostrava a.s. za cenné rady, připomínky a pomoc

Více

VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN )

VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN ) VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN 415 142 ) Michal Valdecký, Petr Mutafov, Jaroslav Víšek, Pavel Bílek Vedoucí práce : Ing. Jana Pechmanová Poděkování podniku Poldi-Hütte

Více

HUTNÍ ZAŘÍZENÍ OCELÁREN. Seminární práce č. 2

HUTNÍ ZAŘÍZENÍ OCELÁREN. Seminární práce č. 2 HUTNÍ ZAŘÍZENÍ OCELÁREN Seminární práce č. 2 Téma: Zařízení pro homogenizaci taveniny v ocelářských pecích a v sekundární metalurgii VŠB-TUO, FMMI moje internetové stránky: http://marekherman.mypage.cz/

Více

NAUKA O MATERIÁLU OCEL A JEJÍ ROZDĚLENÍ. Ing. Iveta Mičíková

NAUKA O MATERIÁLU OCEL A JEJÍ ROZDĚLENÍ. Ing. Iveta Mičíková NAUKA O MATERIÁLU OCEL A JEJÍ ROZDĚLENÍ Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

VÝROBA OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ SVAŘOVANÝCH DÍLŮ PRO FINÁLNÍ MONTÁŽ A TVAROVÝCH VÝPALKŮ

VÝROBA OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ SVAŘOVANÝCH DÍLŮ PRO FINÁLNÍ MONTÁŽ A TVAROVÝCH VÝPALKŮ VÝROBA OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ SVAŘOVANÝCH DÍLŮ PRO FINÁLNÍ MONTÁŽ A TVAROVÝCH VÝPALKŮ SHAPE STEEL A. S. JE MODERNÍ VÝROBNÍ ČESKÁ SPOLEČNOST S DLOUHOU TRADICÍ ZABÝVÁME SE VÝROBOU SVAŘOVANÝCH A MONTOVANÝCH

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY SEKUNDÁRNÍ

Více

VÝVOJ NOVÝCH TYPŮ OCELÍ SE ZVÝŠENÝMI OBSAHY DUSÍKU DEVELOPMENT OF NEW STEELS TYPES WITH INCREASED NITROGEN CONTENTS

VÝVOJ NOVÝCH TYPŮ OCELÍ SE ZVÝŠENÝMI OBSAHY DUSÍKU DEVELOPMENT OF NEW STEELS TYPES WITH INCREASED NITROGEN CONTENTS VÝVOJ NOVÝCH TYPŮ OCELÍ SE ZVÝŠENÝMI OBSAHY DUSÍKU DEVELOPMENT OF NEW STEELS TYPES WITH INCREASED NITROGEN CONTENTS Ing. Jan Melecký, CSc.*, Ing. Josef Bár* Prof. Ing. Ľudovít Dobrovský, CSc. Dr.h.c.**

Více

PARAMETRY OVLIVŇUJÍCÍ ZARŮSTÁNÍ VÝLEVEK MEZIPÁNVE PŘI ODLÉVÁNÍ SBQ OCELÍ

PARAMETRY OVLIVŇUJÍCÍ ZARŮSTÁNÍ VÝLEVEK MEZIPÁNVE PŘI ODLÉVÁNÍ SBQ OCELÍ PARAMETRY OVLIVŇUJÍCÍ ZARŮSTÁNÍ VÝLEVEK MEZIPÁNVE PŘI ODLÉVÁNÍ SBQ OCELÍ PARAMETERS INFLUENCING NOZZLE CLOGGING IN TUNDISH AT SBQ STEEL CONTINUOUS CASTING Tomáš Gumulec a) Zdeněk Adolf a) Petr Suchánek

Více

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení Za tepla válcované tabule plechu durostat 400/450 Datový list srpen 2013 Tabule plechu Odolné proti opotřebení díky přímému kalení durostat 400 a durostat 450 dosahují typických povrchových tvrdostí přibližně

Více

MOŽNOSTI VYUŽITÍ KVZ PRO ZJEMNĚNÍ MIKROSTRUKTURY OCELI

MOŽNOSTI VYUŽITÍ KVZ PRO ZJEMNĚNÍ MIKROSTRUKTURY OCELI MOŽNOSTI VYUŽITÍ KVZ PRO ZJEMNĚNÍ MIKROSTRUKTURY OCELI Pavel MACHOVČÁK a), Petr JONŠTA a), Aleš OPLER a), Zdeněk CARBOL a), Antonín TREFIL a), Jaromír DRÁPALA b), Silvie BROŽOVÁ b), Jan MELECKÝ c) a) VÍTKOVICE

Více

VÝZKUM A VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ OBĚŽNÝCH KOL A STATOROVÝCH ČÁSTÍ TURBODMYCHADEL NOVÉ GENERACE

VÝZKUM A VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ OBĚŽNÝCH KOL A STATOROVÝCH ČÁSTÍ TURBODMYCHADEL NOVÉ GENERACE VÝZKUM A VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ OBĚŽNÝCH KOL A STATOROVÝCH ČÁSTÍ TURBODMYCHADEL NOVÉ GENERACE R&D OF THE PROCESS OF PRECISION CASTING OF IMPELLER WHEELS AND STATOR PARTS OF A NEW GENERATION OF

Více

Nákup strojního vybavení dílenské víceúčelové haly

Nákup strojního vybavení dílenské víceúčelové haly Technické podmínky Veřejné zakázky Nákup strojního vybavení dílenské víceúčelové haly Obecné technické podmínky platné pro celou dodávku Kvalitní a spolehlivé stroje. Součástí dodávky budou všechny komponenty

Více

MIROSLAV HOLČÁK viceprezident metalurgie tel.: +420 585 073 100 e-mail: metalurgie@unex.cz

MIROSLAV HOLČÁK viceprezident metalurgie tel.: +420 585 073 100 e-mail: metalurgie@unex.cz MANAGEMENT KAREL KALNÝ generální ředitel tel.: +420 585 072 000 e-mail: ceo@unex.cz JIŘÍ MAŠEK viceprezident strojírenství tel.: +420 585 073 106 e-mail: strojirenstvi@unex.cz ZDENĚK TUŽIČKA ředitel výroby

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VLIV POUŽITÍ

Více

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky ČS E 10025 3 září 2005 Způsob výroby volí výrobce.. Pokud to bylo

Více

BĚLORUSKÝ METALURGICKÝ ZÁVOD

BĚLORUSKÝ METALURGICKÝ ZÁVOD BĚLORUSKÝ METALURGICKÝ ZÁVOD 2 Představení huti BMZ Obsah 3 1984 založení hutě 12.000 počet zaměstnanců Kruhová ocel válcovaná za tepla... str. 4, 5 Bezešvé trubky... str. 6 Válcovaný drát ve svitcích...

Více

Další poznatky o kovových materiálech pro konstruování

Další poznatky o kovových materiálech pro konstruování Příloha č. 3 Další poznatky o kovových materiálech pro konstruování Definice oceli podle ČSN EN 10020 (42 0002): [Kříž 2011, s.44] Oceli (ke tváření) jsou kovové materiály, jejichž hmotnostní podíl železa

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KOVY

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KOVY JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KOVY 1. ŽELEZNÉ KOVY železné kovy jsou slitiny železa s uhlíkem nebo legujícími prvky surové železo a litina obsahuje 2-4%

Více

Výpočet skořepiny tlakové nádoby.

Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Václav Slaný BS design Bystřice nad Pernštejnem 1 Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Úvod Indukční průtokoměry mají ve své podstatě svařovanou konstrukci základního tělesa. Její pevnost se musí posuzovat

Více

Výrobní způsob Výrobní postup Dodávaný stav Způsob Symbol Výchozí materiál Skružování Svařování pod. (Za tepla) válcovaný Skružování za

Výrobní způsob Výrobní postup Dodávaný stav Způsob Symbol Výchozí materiál Skružování Svařování pod. (Za tepla) válcovaný Skružování za Svařované ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Část 5: Pod tavidlem obloukově svařované trubky z nelegovaných a legovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při zvýšených

Více

Třecí spoje pro žárově zinkované konstrukce?

Třecí spoje pro žárově zinkované konstrukce? Třecí spoje pro žárově zinkované konstrukce? Třecí spoje žárově zinkovaných stavebních konstrukcí se ve stavební praxi zatím neužívají. V laboratoři stavební fakulty ČVUT v Praze byly v rámci studentské

Více

Ocel je slitina Fe + C + doprovodných prvků (Si, Mn, S, P) + legujících prvků (Ni, Cr, Mo, W, Zi ), kde % obsah uhlíku ve slitině je max. 2.14 %.

Ocel je slitina Fe + C + doprovodných prvků (Si, Mn, S, P) + legujících prvků (Ni, Cr, Mo, W, Zi ), kde % obsah uhlíku ve slitině je max. 2.14 %. OCEL Ocel je slitina Fe + C + doprovodných prvků (Si, Mn, S, P) + legujících prvků (Ni, Cr, Mo, W, Zi ), kde % obsah uhlíku ve slitině je max. 2.14 %. VÝROBA OCELI Ocel se vyrábí zkujňováním bílého surového

Více

HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115

HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115 HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115 Martin BALCAR a), Václav TURECKÝ a), Libor Sochor a), Pavel FILA a), Ludvík MARTÍNEK a), Jiří BAŽAN b), Stanislav NĚMEČEK c), Dušan KEŠNER c) a)

Více

PROJEKCE, KONSTUKCE, VÝROBA A DODÁVKY STROJŮ A TECHNOLOGICKÝCH UZLŮ Z NEREZOVÝCH MATERIÁLŮ

PROJEKCE, KONSTUKCE, VÝROBA A DODÁVKY STROJŮ A TECHNOLOGICKÝCH UZLŮ Z NEREZOVÝCH MATERIÁLŮ Speciální zařízení PROJEKCE, KONSTUKCE, VÝROBA A DODÁVKY STROJŮ A TECHNOLOGICKÝCH UZLŮ Z NEREZOVÝCH MATERIÁLŮ KOEXPRO OSTRAVA, akciová společnost v rámci výrobního programu zajišťuje projekci, konstrukci,

Více

Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků

Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků P.Procházka, Keramtech s.r.o. Žacléř M.Grzinčič, Nemak Slovakia s.r.o., Žiar nad Hronom Lisovaný keramický filtr

Více

Fakulta strojní VŠB-TUO

Fakulta strojní VŠB-TUO MĚŘENÍ INTENZITY POHYBU LÁZNĚ NA IZOTERMNÍM MODELU TANDEMOVÉ PECE Measuring of bath motion intensity in isothermal model of tandem furnace LADISLAV KOVÁŘ VŠB-Technical University of Ostrava, Faculty of

Více

PRVNÍ POZNATKY Z VÁLCOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH PÁSŮ S MEZÍ KLUZU NAD 460 MPa NA TRATI STECKEL. Radim Pachlopník Pavel Vavroš

PRVNÍ POZNATKY Z VÁLCOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH PÁSŮ S MEZÍ KLUZU NAD 460 MPa NA TRATI STECKEL. Radim Pachlopník Pavel Vavroš PRVNÍ POZNATKY Z VÁLCOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH PÁSŮ S MEZÍ KLUZU NAD 460 MPa NA TRATI STECKEL Radim Pachlopník Pavel Vavroš Nová Huť, a.s., Vratimovská 689, 707 02 Ostrava Kunčice, ČR, rpachlopnik@novahut.cz,

Více

15. - 17. 5. 2001, Ostrava, Czech Republic

15. - 17. 5. 2001, Ostrava, Czech Republic INOVACE VE VÝROBĚ, MIMOPECNÍM ZPRACOVÁNÍ A ODLÉVÁNÍ OCELI VE SPOLEČNOSTI HUTA CZESTOCHOWA. Miroslav Krayzel a Wlodzimierz Ociepa b Urszula Galisz c a) VÍTKOVICE Výzkum a vývoj, s.s r.o., Pohraniční 693/31,

Více

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. 1. Označení a název opravovaného ČOS 343905 1. vydání Svařování. Obloukové svařování vysokopevnostních ocelí ve výrobě konstrukcí vojenské techniky 2. Oprava č. 1

Více

Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek.

Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek. Polotovary Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek. Výroba : výchozí materiál ( dodávaný ve formě housek, ingotů, prášků ) se zpracovává

Více

POUŽITÍ SEKUNDÁRNÍ METALURGIE PŘI VÝROBĚ OCELI APPLICATION OF SECONDARY METALURGY STEEL MANUFACTURE

POUŽITÍ SEKUNDÁRNÍ METALURGIE PŘI VÝROBĚ OCELI APPLICATION OF SECONDARY METALURGY STEEL MANUFACTURE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY POUŽITÍ

Více

HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ REALIZACE INVESTIČNÍ AKCE VD/VOD VE ŽĎAS, a. s.

HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ REALIZACE INVESTIČNÍ AKCE VD/VOD VE ŽĎAS, a. s. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ REALIZACE INVESTIČNÍ AKCE VD/VOD VE ŽĎAS, a. s. Ludvík Martínek Pavel Fila Martin Balcar ŽĎAS, a.s., 591 71 Žďár nad Sázavou Abstrakt Přehled základních kvalitativních parametrů elektrooceli

Více

3. Holečkova konference

3. Holečkova konference Standardní a nestandardní kontrolní metody při výrobě pěnokeramických filtrů VUKOPOR Ing.Vojtěch Sehnal Kontrola při výrobě filtrů VUKOPOR: Kontrola vstupních surovin: - granulometrie - ph - viskozita-konzistence

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK)

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) Směrnice OPVK_IVK_c14_2009-11-14 Třídění, označování a základní informace o kovových materiálech se zaměřením na oceli podle ČSN a EN pro projekt

Více

w w w. n a s t r o j o v e - o c e l i. c o m

w w w. n a s t r o j o v e - o c e l i. c o m w w w. n a s t r o j o v e - o c e l i. c o m 1.2842/1.2510 1.2379 1.2080 1.1730 1.2312 1.2767 1.2162 1.2343 1.2343ESU 1.2083 1.3343 1.2210 ST52-3 platný od 1.7.2011 verze 2011.1 V katalogu naleznete velký

Více

VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES

VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES METAL 2004 Hradec nad Moravicí VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES Karel Hrbácek a Božena Podhorná b Antonín Joch a

Více

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Sborník str. 392-400 ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Antonín Kříž Výzkumné centrum kolejových vozidel, ZČU v Plzni,Univerzitní 22, 306 14, Česká republika, kriz@kmm.zcu.cz Požadavky kladené dnešními

Více

VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU.

VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU. VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU. Karel Hrbáček a JIŘÍ KUDRMAN b ANTONÍN JOCH a BOŽENA PODHORNÁ b a První brněnská strojírna Velká Bíteš,a.s., Vlkovská

Více

VLIV DEZOXIDACE VÁPNÍKEM NA ODSÍŘENÍ OCELI V PRŮBĚHU ZPRACOVÁNÍ NA SEKUNDÁRNÍ METALURGII

VLIV DEZOXIDACE VÁPNÍKEM NA ODSÍŘENÍ OCELI V PRŮBĚHU ZPRACOVÁNÍ NA SEKUNDÁRNÍ METALURGII VLIV DEZOXIDACE VÁPNÍKEM NA ODSÍŘENÍ OCELI V PRŮBĚHU ZPRACOVÁNÍ NA SEKUNDÁRNÍ METALURGII INFLUENCE DESOXIDATION CA ON REDUCTION FO S DURING PROCESSES TO AGGREGATES OF SECONDARY METALLURGY Jakub Jurča EVRAZ

Více

Tab. A.1.1: Porovnání skutečné a standardní spotřeby tekutého kovu, jakosti Br1,Br10/12, CuAl45 Poř. č. tavby

Tab. A.1.1: Porovnání skutečné a standardní spotřeby tekutého kovu, jakosti Br1,Br10/12, CuAl45 Poř. č. tavby Tab. A.1.1: Porovnání skutečné a standardní spotřeby tekutého kovu, jakosti Br1,Br10/12, CuAl45 Poř. č. tavby 1. 2. 3. Č. tavby 984 985 986 Jakost BR10/12 Br10 : Br12 = 100 : 233 - OPTI) Br1 CuAl45 Datum

Více

ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE

ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE Magisterský obor studia: SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE Obor slévárenská technologie: Je zaměřen zejména na přípravu řídicích a technických pracovníků pro obor slévárenství, kteří mají dobré znalosti dalších

Více

NÁVRH A REALIZACE MODELU SMĚSNÝCH KUSŮ PRO BRAMOVÉ ZPO V PODMÍNKÁCH ArcelorMittal Ostrava a.s. Ladislav VÁLEK, Pavel JAGLA, Aleš MAREK

NÁVRH A REALIZACE MODELU SMĚSNÝCH KUSŮ PRO BRAMOVÉ ZPO V PODMÍNKÁCH ArcelorMittal Ostrava a.s. Ladislav VÁLEK, Pavel JAGLA, Aleš MAREK NÁVRH A REALIZACE MODELU SMĚSNÝCH KUSŮ PRO BRAMOVÉ ZPO V PODMÍNKÁCH ArcelorMittal Ostrava a.s. Ladislav VÁLEK, Pavel JAGLA, Aleš MAREK ArcelorMittal Ostrava a.s., Vratimovská 689, 707 02 Ostrava Kunčice,

Více