Ochrana zemědělského půdního fondu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ochrana zemědělského půdního fondu"

Transkript

1 6. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana zemědělského půdního fondu Cíle a zásady ochrany zemědělského půdního fondu Nástroje ochrany zemědělského půdního fondu Výkon státní správy v oblasti ochrany zemědělského půdního fondu

2 strana 2 Úvod Zemědělský půdní fond (půda) je základním přírodním bohatstvím naší země, nenahraditelným výrobním prostředkem umožňujícím zemědělskou výrobu a je jednou z hlavních složek životního prostředí, která plní významné ekologické funkce. Ochrana zemědělského půdního fondu, jeho zvelebování a racionální využívání jsou činnosti, kterými je také zajišťována ochrana a zlepšování životního prostředí.

3 strana 3 Prameny právní úpravy Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu ze dne 12. května 1992 ve znění novel Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ze dne 14. března 2006 ve znění novel Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) ze dne 8. srpna 2013

4 strana 4 Zemědělský půdní fond Zemědělský půdní fond (ZPF) tvoří: zemědělská půda obhospodařovaná půda dočasně neobdělávaná rybníky s chovem ryb nebo vodní drůbeže nezemědělská půda potřebná k zajišťování zemědělské výroby zemědělská půda Rozdělení půdy do těchto kategorií má důležitý význam pro určení, zda se na určitý pozemek vztahuje režim zákona o ochraně ZPF. Paragraf 1 odstavec 4 zákona upřesňuje, že v případě pochybností, zda je pozemek součástí ZPF, rozhoduje orgán ochrany zemědělského půdního fondu.

5 strana 5 Cíle ochrany zemědělského půdního fondu Cílem ochrany zemědělského půdního fondu je zabránit nebo alespoň na nejnutnější míru omezit ohrožování a poškozování ekologických funkcí půdy a zároveň napomáhat k nápravě škod způsobených na půdě. Pokud toho již nelze dosáhnout, je předmětem ochrany alespoň snaha o zmírnění negativních důsledků působení na půdu. Hlavní cíle ochrany ZPF: snížení úbytku zemědělské půdy na minimum situování odnímané půdy do míst, kde má méně závažný dopad na životní prostředí a provozování zemědělské výroby vytvoření předpokladů pro rekultivaci dočasně odňatých nebo dočasně nevyužívaných zemědělských pozemků předcházení znečišťování a odstraňování znečištění půdy, péče o úrodnost zemědělské půdy zábrana ztrát úrodné vrstvy

6 strana 6 Zásady ochrany zemědělského půdního fondu Právní úprava na ochranu zemědělského půdního fondu je založena na zásadách: zásada prevence zásada minimalizace zásada trojrozměrnosti ochrany půdy a následné rekultivace zásada legality

7 strana 7 Zásada prevence Na ochranu zemědělského půdního fondu je nutné brát zřetel již při úvahách o nezemědělském využití daného pozemku. V rámci této zásady se ochrana zemědělského půdního fondu uplatňuje již ve fázích zpracovávání plánů a projektů zamýšleného nezemědělského využití. Zásada preferování nezemědělské půdy pro nezemědělské účely ( 4)

8 strana 8 Zásada minimalizace V případě, kdy musí v nezbytných případech dojít k odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu, je nutné odnímat jen nejnutnější plochu zemědělského půdního fondu. odnímat jen nejnutnější plochu zemědělského půdního fondu odnímat přednostně zemědělskou půdu méně kvalitní (kritériem kvality půdy jsou třídy ochrany)

9 strana 9 Zásada trojrozměrnosti ochrany půdy Pozemek je chápán jako trojrozměrný, kromě části zemského povrchu k němu náleží i plocha pod a nad pozemkem. Zásada se snaží chránit zejména vrstvu půdy pod pozemkem, a to především pro její úrodné vlastnosti. Výrazem této zásady je povinnost žadatele o odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu pro nezemědělské účely k žádosti připojit předběžnou bilanci skrývky kulturních vrstev půdy a návrh způsobu jejich hospodárného využití. Investoři jsou pak také povinni skrývat odděleně svrchní kulturní vrstvu půdy, popřípadě i hlouběji uložené zúrodnění schopné zeminy na celé dotčené ploše, a postarat o jejich hospodárné využití nebo řádné uskladnění pro účely rekultivace.

10 strana 10 Zásada následné rekultivace Po ukončení povolení nezemědělské činnosti neprodleně provést takovou terénní úpravu, aby dotčená půda byla rekultivována a byla způsobilá k plnění dalších funkcí v krajině podle schváleného plánu rekultivace. Institut rekultivace se tedy uplatňuje při dočasném odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Projevuje se povinností žadatele o odnětí ze zemědělského půdního fondu vypracovat plán rekultivace tak, aby mohl být orgánem ochrany zemědělského fondu schválen.

11 strana 11 Zásada legality V případě, kdy daného účelu nelze dosáhnout bez odnětí pozemku ze zemědělského půdního fondu, musí se tak stát pouze na základě zákona a v zákoně stanoveným postupem.

12 strana 12 Právní ochrana půdy před jejími ztrátami K negativním vlivům na ZPF vedle degradabilních jevů přispívá i odnímání půdy k výstavbě a jiným průmyslovým činnostem, popřípadě i ostatní zásahy (pozemkové úpravy, změny kategorií půdy apod.) Nástroje právní regulace na ochranu ZPF rozlišujeme podle zaměření: kvantitativní kvalitativní

13 strana 13 Nástroje právní regulace na ochranu kvantity Nástroje ochrany před odnímáním půdy zemědělskému využití: administrativní nástroje koncepční nástroje ekonomické nástroje povinnosti subjektů sankční nástroje

14 strana 14 Administrativní nástroje Mezi administrativní nástroje regulace ochrany ZPF se řadí: územní rozhodnutí, resp. územní souhlas rozhodnutí o uložení změny účelového určení rozhodnutí pozemkového úřadu o schválení projektu pozemkových úprav souhlas k záměrům, kterými má být dotčen ZPF souhlas s odnětím půdy ze ZPF

15 strana 15 Koncepční nástroje ZPF je chráněn již v rámci územně plánovací činnosti, kdy se projektanti územně plánovací dokumentace musí řídit zásadami ochrany ZPF. Orgány ochrany ZPF uplatňují svá stanoviska k územně plánovací dokumentaci. Souhlas orgánu ochrany ZPF vydaný podle 9 zákona, je závazným stanoviskem podle správního řádu ( 149 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád).

16 strana 16 Ekonomické nástroje Za odnětí půdy ze ZPF se platí odvody. Odvody je povinen platit ten, v jehož zájmu byl vydán souhlas s odnětím. Výše odvodů se stanoví podle přílohy zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Odvody za trvalé odnětí se platí jednorázově. Odvody za dočasné odnětí půdy se platí každoročně. Zákon stanovuje výjimky v souvislosti s odnímáním půdy, proto je nezbytné odlišovat situace, kdy k odnětí půdy není třeba souhlas orgánu ochrany ZPF a kdy je souhlas nezbytný, ale odvody se nepředepisují.

17 strana 17 Povinnosti subjektů Základním pravidlem v rámci ochrany kvantity ZPF je povinnost používat zemědělskou půdu pro zemědělské účely. Další povinnosti jsou zaměřeny zejména na činnosti související s odnímáním půdy pro nezemědělské účely. provádět odděleně skrývku svrchní kulturní vrstvu půdy odnímat jen nejnutnější plochu a to zákonem stanoveným způsobem nenarušovat organizaci zemědělského půdního fondu a síť komunikací provádět rekultivace apod.

18 strana 18 Sankční nástroje Zákon upravuje přestupky fyzických osob a správní delikty právnických a podnikajících fyzických osob. V obou případech je možným následkem protiprávního chování pokuta. Pokuty uložené obecním úřadem obce s rozšířenou působností jsou z 50 % příjmem obce, v jejímž územním obvodu byl správní delikt spáchán, a z 50 % příjmem Státního fondu životního prostředí České republiky. Pokuty uložené inspekcí jsou příjmem Státního fondu životního prostředí České republiky.

19 strana 19 Nástroje právní regulace na ochranu kvality Nástroje ochrany před znečišťováním a vnášením látek kontaminujících půdu: povinnosti subjektů registrace hnojiv a přípravků na ochranu rostlin administrativní nástroje ekonomické nástroje agrochemické zkoušení půd sankční nástroje

20 strana 20 Povinnosti subjektů Základní povinností vlastníků nebo nájemců pozemků je hospodařit tak, aby neznečišťovali půdu škodlivými látkami, nepoškozovali okolní pozemky a příznivé fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy. Další povinnosti potom vyplývají z předpisů o hnojivech, rostlinolékařské péči a dalších.

21 strana 21 Registrace hnojiv a přípravků na ochranu rostlin Ke hnojení a k ochraně rostlin lze v souladu se zákonem o hnojivech a zákonem o rostlinolékařské péči používat pouze prostředky, které byly řádně registrovány. O registraci hnojiva rozhoduje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský na základě žádosti výrobce, dovozce nebo dodavatele hnojiv.

22 strana 22 Administrativní nástroje Orgán ochrany ZPF může uložit vlastníkovi nebo nájemci pozemku opatření k odstranění zjištěných závad v případě, že při hospodaření na ZPF došlo ke znečištění půdy. Použití sedimentů z rybníků, vodních nádrží a vodních toků je na zemědělské půdě možné pouze se souhlasem orgánu ochrany ZPF a při dodržení podmínek a postupů stanovených zákonem o hnojivech. Zemědělskou půdu evidovanou v katastru nemovitostí jako trvalý travní porost lze změnit na ornou půdu jen se souhlasem orgánu ochrany zemědělského půdního fondu.

23 strana 23 Ekonomické nástroje K ekonomickým nástrojům na ochranu kvality zemědělské půdy patří příspěvek na zmírnění ekonomických důsledků vyplývajících z uložení opatření k odstranění zjištěných závad v souvislosti s kontaminací pozemku škodlivými látkami. O příspěvek může požádat vlastník nebo nájemce pozemku pouze v případě, že kontaminaci nezavinil. Příspěvek je poskytován z prostředků Státního fondu životního prostředí České republiky a není na něj právní nárok.

24 strana 24 Agrochemické zkoušení půd Prostřednictvím agrochemického zkoušení se zjišťují agrochemické vlastnosti zemědělských půd. Provádí je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský pravidelně v šestiletých intervalech. Na základě odběru vzorků jsou zjišťovány vlastnosti půd a obsah rizikových látek v nich.

25 strana 25 Sankční nástroje Obdobně jako na úseku ochrany kvantity zemědělské půdy jsou následkem protiprávního jednání osob pokuty, ukládané v režimu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Pokud je ukládáno jako následek porušení povinností, lze za sankční nástroj považovat i opatření k odstranění zjištěných závad.

26 strana 26

27 strana 27 Výkon státní správy v oblasti ochrany ZPF Orgánem ochrany zemědělského půdního fondu je: obecní úřad obce s rozšířenou působností krajský úřad správa národního parku Česká inspekce životního prostředí Ministerstvo životního prostředí Ve vojenském újezdě vykonává funkci orgán ochrany zemědělského půdního fondu újezdní úřad.

28 strana 28 Obecní úřad obce s rozšířenou působností (1/2) rozhoduje, zda je pozemek součástí ZPF uděluje souhlas ke změně trvalého travního porostu na ornou půdu ukládá opatření k nápravě závadného stavu vzniklého porušením zákonem definovaných povinností uděluje souhlas k použití sedimentů z rybníků, vodních nádrží a vodních toků a vede evidenci jejich použití kontroluje plnění: zákonem definovaných povinností podmínek jím vydaného souhlasu, včetně provádění rekultivací jím uloženého opatření k nápravě

29 strana 29 Obecní úřad obce s rozšířenou působností (2/2) uděluje souhlas s odnětím zemědělské půdy ze ZPF, má-li být dotčena zemědělská půda o výměře 1 ha projednává správní delikty podle zákona o ochraně ZPF je dotčeným správním orgánem podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, mají-li být dotčeny pozemky náležející do ZPF o výměře 1 ha vykonává státní správu na úseku ochrany zemědělského půdního fondu, není-li podle zákona příslušný jiný orgán

30 strana 30 Správa národního parku Správa národního parku vykonává působnost na území parku při ochraně zemědělského půdního fondu podle 78 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

31 strana 31 Krajský úřad (1/2) uplatňuje stanovisko k územně plánovací dokumentaci, nejde-li o případy v působnosti jiného orgánu ochrany zemědělského půdního fondu uděluje souhlas s odnětím zemědělské půdy ze ZPF, má-li být dotčena zemědělská půda o výměře > 1 ha a 10 ha kontroluje plnění podmínek jím vydaných souhlasů, včetně provádění rekultivací, a opatření k nápravě jím uložených

32 strana 32 Krajský úřad (2/2) usměrňuje a sjednocuje výkon státní správy na úseku ochrany ZPF, který zajišťují obecní úřady obcí s rozšířenou působností na území příslušného kraje ukládá opatření k nápravě závadného stavu vzniklého neplněním podmínek jím vydaných souhlasů je dotčeným správním orgánem podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, mají-li být dotčeny pozemky náležející do ZPF o výměře > 1 ha a 10 ha

33 strana 33 Česká inspekce životního prostředí kontroluje plnění: zákonem definovaných povinností zákonem definovaných uložených opatření k nápravě ukládá opatření k nápravě závadného stavu vzniklého porušením zákonem definovaných povinností projednává zákonem stanovené správní delikty pořizuje informace o zemědělské půdě, s výjimkou informací týkajících se erozního ohrožení půdy, hodnotí její stav, a tyto údaje předává do evidence informací o kvalitě zemědělské půdy

34 strana 34 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský předává do evidence informací o kvalitě zemědělské půdy informace o zemědělské půdě získané z činnosti prováděné podle zákona o hnojivech, zejména informace o obsahu rizikových prvků nebo rizikových látek v půdě, fyzikálních vlastnostech půdy a škodlivých změnách půdy informuje neprodleně inspekci o případech znečištění nebo poškození zemědělské půdy

35 strana 35 Ministerstvo životního prostředí (1/2) uděluje souhlas s odnětím zemědělské půdy ze ZPF, má-li být dotčena zemědělská půda o výměře > 10 ha řídí výkon státní správy na úseku ochrany zemědělského půdního fondu a dozírá, jak orgány ochrany ZPF nižšího stupně na tomto úseku plní své úkoly vypracovává koncepci ochrany zemědělského půdního fondu jako složky životního prostředí a zajišťuje přípravu obecně závazných právních předpisů kontroluje plnění podmínek jím vydaných souhlasů včetně provádění rekultivací a jím uložených opatření k nápravě

36 strana 36 Ministerstvo životního prostředí (2/2) ukládá opatření k nápravě závadného stavu vzniklého neplněním podmínek jím vydaných souhlasů je odvolacím správním orgánem ve věcech rozhodnutých inspekcí nebo správou národního parku je dotčeným správním orgánem podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, mají-li být dotčeny pozemky náležející do ZPF o výměře > 10 ha

37 strana 37 Odvody za odnětí půdy ze ZPF Osoba, které svědčí oprávnění k záměru, pro který byl vydán souhlas s odnětím zemědělské půdy ze ZPF, je povinna za odňatou zemědělskou půdu zaplatit odvod ve výši stanovené podle přílohy k zákonu o ochraně ZPF. O výši odvodů za odnětí půdy ze ZPF rozhodne orgán ochrany zemědělského půdního fondu. Při rozhodování o odvodech orgán ochrany ZPF vychází z právního stavu ke dni nabytí právní moci prvního rozhodnutí vydaného ve věci podle zvláštních právních předpisů, popřípadě rozhodnutí o souhlasu.

38 strana 38 Postup při výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF 1. Zjištění zařazení pozemku nebo jeho částí do bonitovaných půdně ekologických jednotek (BPEJ) a jeho základní ceny podle oceňovací vyhlášky. Vyhláška č. 441/2013 Sb., k provedení zákona o oceňování majetku (oceňovací vyhláška) ze dne 17. prosince 2013, ve znění vyhlášky č. 199/2014 Sb. Příloha č. 4 Základní ceny zemědělských pozemků podle BPEJ 2. Zjištění zda bude odnětím půdy ze ZPF negativně ovlivněn některý z vyjmenovaných faktorů životního prostředí. Určení odpovídající ekologické váhy tohoto ovlivnění.

39 Postup při výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF strana Základní cena zemědělské půdy dotčené odnětím ze ZPF se vynásobí ekologickou vahou ovlivnění příslušného faktoru životního prostředí. Tím je stanovena základní sazba odvodů za odnětí. 4. Výsledná sazba odvodů se zjistí vynásobením základní sazbu odvodů za odnětí půdy ze ZPF koeficientem třídy ochrany. Celková výsledná částka odvodů za odnětí půdy ze ZPF je součtem výsledných sazeb podle výměr jednotlivých BPEJ a jejich zařazení do tříd ochrany zastoupených na odnímaném pozemku. 5. Jde-li o trvalé odnětí půdy ze ZPF, při kterém se odvody platí jednorázově, je stanovená částka skutečné výše odvodů za odnětí půdy ze ZPF konečná.

40 Postup při výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF strana Při dočasném odnětí půdy ze ZPF nebo při trvalém odnětí půdy, za které mají být odvody placeny každoročně, stanoví se výše odvodů za každý kalendářní rok trvání uvedeného odnětí půdy jako stý díl částky skutečné výše odvodů za odnětí půdy ze ZPF na dotčeném pozemku. V případě, že uvedené odnětí se uskuteční nebo bude ukončeno v průběhu kalendářního roku, stanoví odvody ve výši jedné dvanáctiny stého dílu částky skutečné výše odvodů, a to za každý i započatý měsíc. 7. Je-li zemědělská půda odňata ze ZPF pro těžební účely na pozemcích nalézajících se ve schváleném dobývacím prostoru nebo na chráněném ložiskovém území, ekologická váha vlivu Chráněná ložisková území se nepoužije.

41 strana 41 Příklad výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF název stavby: vlastník pozemku: ostatní plocha - parkoviště PMS Reality a.s., Pivovarská Hanušovice obec: Kroměříž katastrální území: Kroměříž parcelní číslo: 1463/2 výměra pozemku: m 2 druh pozemku: orná půda plocha k odnětí (m 2 ): 200 m 2 druh odnětí: trvalé

42 Příklad výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF strana 42

43 Příklad výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF strana 43 Bonitační klasifikace pozemku bonitovaná půdně ekologická jednotka (BPEJ): základní hodnotový ukazatel půdy (ZHU) dle přílohy č. 4 k vyhlášce č. 441/2013 Sb., k provedení zákona o oceňování majetku (oceňovací vyhláška), ve znění vyhlášky č. 199/2014 Sb.: 10,08 Kč/m 2 třída ochrany zemědělské půdy dle vyhlášky č. 48/2011 Sb., o stanovení tříd ochrany: III.

44 Příklad výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF strana 44 Faktory životního prostředí, které budou negativně ovlivněny odnětím půdy ze ZPF Skupina faktorů Charakteristika faktorů životního prostředí negativně ovlivněného odnětím půdy ze zemědělského půdního fondu Ekologická váha vlivu Národní parky I. zóna, národní přírodní rezervace nebo národní přírodní památky NE 20 A Národní parky II. zóna, chráněné krajinné oblasti I. zóna, přírodní rezervace nebo přírodní památky NE 15 Národní parky III. zóna, chráněné krajinné oblasti II. zóna nebo územní systémy ekologické stability NE 10 Ochranná pásma národních parků, chráněné krajinné oblasti III. zóna nebo významné krajinné prvky NE 5 B Chráněné oblasti přirozené akumulace podzemních a povrchových vod, ochranná pásma vodních zdrojů II. stupně, ochranná pásma I. stupně přírodních léčivých zdrojů nebo ochranná pásma I. stupně zdrojů přírodních minerálních vod NE 10 C Území mimo plochy určené platným územním plánem nebo platným regulačním plánem k zástavbě nebo pro jiné urbanistické funkce NE 5 D Chráněná ložisková území NE 5

45 Příklad výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF strana 45 Výpočet základní sazby odvodů ZSO t ZHU n i 1 Z i Si ZSO ZHU t Z i ZSO d ZHU n i Z i S i ZSO d ZHU 100 Z i ZSO t = 10,08 1 = 10,08 Kč/m 2

46 Příklad výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF strana 46 Výpočet výsledné sazby odvodů základní sazba odvodů za trvalé odnětí ze ZPF: 10,08 Kč/m 2 koeficient třídy ochrany: 4 výsledná sazba odvodů za trvalé odnětí půdy ze ZPF: 40,32 Kč/m 2 Celková výsledná částka odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu pro stavbu parkoviště o výměře 200 m 2 na parcele p. č. 1463/2 v katastrálním území Kroměříž ( ) byla na základě doložených podkladů a z nich plynoucích skutečností vypočtena ve výši Kč (osm tisíc šedesát čtyři korun českých).

47 strana 47 Otázky 1. Které pozemky tvoří zemědělský půdní fond? 2. Jaké jsou hlavní cíle ochrany zemědělského půdního fondu? 3. Uveďte rozdělení nástrojů právní regulace na ochranu zemědělského půdního fondu. 4. K žádosti o souhlas k trvalému odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu není potřeba: a) uvedení účelu zamýšleného odnětí b) výpis z katastru nemovitostí c) plán rekultivace d) předběžná bilance skrývky kulturních vrstev půdy

48 strana 48 Literatura a zdroje Česká republika. Zákon České národní rady o ochraně zemědělského půdního fondu. In: Sbírka zákonů. Praha: Tiskárna Ministerstva vnitra, 30. června 1992, roč. 1992, č. 334, 68. Dostupné z: 992~20Sb.&ft=pdf PEKÁREK, Milan, Iveta BLÁHOVÁ a Ivana PRŮCHOVÁ. Pozemkové právo. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2010, 334 s. ISBN DAMOHORSKÝ, Milan. Právo životního prostředí. 3. vyd. V Praze: C.H. Beck, 2010, xlvii, 629 s. ISBN

Návrh novelizovaného znění zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů. Staré Splavy 16.6.

Návrh novelizovaného znění zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů. Staré Splavy 16.6. Návrh novelizovaného znění zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů Staré Splavy 16.6.2015 1 Důvody zpracování novely PŮDA JE OHROŽENÝ PŘÍRODNÍ ZDROJ NÍZKÁ

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.7.101 OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.7.101 OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD KUŘIM, ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Jungmannova 968/75, Kuřim, vyřizuje: Mgr. Střítežská, tel ,

MĚSTSKÝ ÚŘAD KUŘIM, ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Jungmannova 968/75, Kuřim, vyřizuje: Mgr. Střítežská, tel , MĚSTSKÝ ÚŘAD KUŘIM, ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Jungmannova 968/75, 664 34 Kuřim, vyřizuje: Mgr. Střítežská, tel. 541422343, e-mail: stritezska@kurim.cz Žádost o vydání souhlasu k odnětí půdy ze zemědělského

Více

Jméno, příjmení, titul / u právnické osoby název: Datum narození / u právnické osoby IČ:.

Jméno, příjmení, titul / u právnické osoby název: Datum narození / u právnické osoby IČ:. MĚSTSKÝ ÚŘAD KUŘIM Odbor stavební a životního prostředí, oddělení životního prostředí Jungmannova 968/75, 664 34 Kuřim, vyřizuje: Mgr. Střítežská, tel. 541422343, e-mail: stritezska@kurim.cz Žádost o vydání

Více

Ochrana půdy - prameny právní úpravy -

Ochrana půdy - prameny právní úpravy - Ochrana půdy a lesa Ochrana půdy - prameny právní úpravy - Z. č. 183/2006 Sb., stavební zákon Z. č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách Z. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí Z. č.

Více

Žadatel. fyzická osoba. fyzická osoba oprávněná k podnikání. právnická osoba

Žadatel. fyzická osoba. fyzická osoba oprávněná k podnikání. právnická osoba MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 16 ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI ODBOR VÝSTAVBY, DOPRAVY A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODDĚLENÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ poznámka: v kompetenci ÚMČ Praha 16 Radotín je udělování souhlasu k odnětí půdy ze zemědělského

Více

Novela zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu

Novela zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu 2.7.2014 Novela zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu Význam zemědělské půdy Základní složka životního prostředí Neobnovitelný přírodní zdroj Životní prostor zvířat, rostlin, půdních

Více

Městský úřad Sokolov odbor životního prostředí O UDĚLENÍ SOUHLASU K ODNĚTÍ PŮDY ZE ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU (ZPF)

Městský úřad Sokolov odbor životního prostředí O UDĚLENÍ SOUHLASU K ODNĚTÍ PŮDY ZE ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU (ZPF) ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU K ODNĚTÍ PŮDY ZE ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU (ZPF) dle 9 zákona ČNR č. 334/1992 Sb. o ochraně ZPF, ve znění pozdějších předpisů Název záměru odnětí:.. Žadatel (investor): jméno,

Více

I I I. ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně zemědělského půdního fondu Čl. I

I I I. ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně zemědělského půdního fondu Čl. I I I I. N á v r h ZÁKON ze dne.. 2013, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR se sídlem Žižkovo nám. 2, Tábor Odbor životního prostředí budova Husovo náměstí 2938, Tábor Tel. č.

MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR se sídlem Žižkovo nám. 2, Tábor Odbor životního prostředí budova Husovo náměstí 2938, Tábor Tel. č. MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR se sídlem Žižkovo nám. 2, 390 15 Tábor Odbor životního prostředí budova Husovo náměstí 2938, 390 02 Tábor Tel. č.: 381 486 498 Žádost o vydání závazného stanoviska / rozhodnutí (*) nehodící

Více

334/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST I ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND

334/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST I ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND Systém ASPI - stav k 4.1.2011 do částky 151/2010 Sb. a 51/2010 Sb.m.s. Obsah a text 334/1992 Sb. - poslední stav textu Změna: 10/1993 Sb. Změna: 98/1999 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 76/2002 Sb., 320/2002

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE Odbor životního prostředí Štefánikova 1163, 742 21 Kopřivnice ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA podle ustanovení 4 odst. 6 zákona

Více

334/1992 Sb. ZÁKON ČÁST I

334/1992 Sb. ZÁKON ČÁST I 334/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 12. května 1992 o ochraně zemědělského půdního fondu ve znění zákonů č. 10/1993 Sb., č. 98/1999 Sb., č. 132/2000 Sb., č. 76/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., č. 444/2005

Více

(2) Změnu louky nebo pastviny na ornou půdu lze uskutečnit jen na základě souhlasu orgánu ochrany zemědělského půdního fondu.

(2) Změnu louky nebo pastviny na ornou půdu lze uskutečnit jen na základě souhlasu orgánu ochrany zemědělského půdního fondu. Zákon č. 334/1992 Sb., ze dne 12. května 1992 o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění zákona č. 10/1993 Sb., zákona č. 98/1999 Sb., zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 76/2002 Sb., zákona č. 320/2002

Více

Zákon č. 334/1992 Sb.

Zákon č. 334/1992 Sb. Zákon č. 334/1992 Sb. PŘEDSEDA POSLANECKÉ SNĚMOVNY vyhlašuje úplné znění zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 10/1993 Sb. a zákonem č.

Více

334_1992_Sb. 334/1992 Sb. ZÁKON. České národní rady. ze dne 12. května o ochraně zemědělského půdního fondu. Změna: 10/1993 Sb.

334_1992_Sb. 334/1992 Sb. ZÁKON. České národní rady. ze dne 12. května o ochraně zemědělského půdního fondu. Změna: 10/1993 Sb. 334/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 12. května 1992 o ochraně zemědělského půdního fondu Změna: 10/1993 Sb. Změna: 98/1999 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 444/2005

Více

Odbor výstavby, územního plánování a životního prostřed í Náměstí 43, Kravaře

Odbor výstavby, územního plánování a životního prostřed í Náměstí 43, Kravaře Městský úřad Kravaře Odbor výstavby, územního plánování a životního prostřed í Náměstí 43, 747 21 Kravaře *MUKRX001MP4E* ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO (ZÁVAZNÉHO) STANOVISKA podle ustanovení 4 odst. 7

Více

1 z , 14:18 ČÁST PRVNÍ. Aktuální znění

1 z , 14:18 ČÁST PRVNÍ.   Aktuální znění 1 z 15 05.02.2018, 14:18 Zákon č. 41/2015 Sb. Zákon, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního

Více

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů Úplné znění zákona č. 334/1992 Sb. s vyznačenými změnami ČÁST I ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 483 41 ZÁKON ze dne 10. února 2015, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí

Více

Městský úřad KRALUPY NAD VLTAVOU Odbor životního prostředí Palackého nám. 1, Kralupy nad Vltavou

Městský úřad KRALUPY NAD VLTAVOU Odbor životního prostředí Palackého nám. 1, Kralupy nad Vltavou Příloha Směrnice č. T S.02/2009, kterou se stanovují pravidla postupu při zpracovávání a vydávání koordinovaných závazných stanovisek a koordinovaných stanovisek Městským úřadem Kralupy nad Vltavou - Vzor

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Čl. I ZÁKON ze dne.. 2014, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky,

Více

VYHODNOCENÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH DŮSLEDKŮ NAVRHOVANÉHO ŘEŠENÍ NA ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND V ÚZEMNÍM PLÁNU

VYHODNOCENÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH DŮSLEDKŮ NAVRHOVANÉHO ŘEŠENÍ NA ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND V ÚZEMNÍM PLÁNU VYHODNOCENÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH DŮSLEDKŮ NAVRHOVANÉHO ŘEŠENÍ NA ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND V ÚZEMNÍM PLÁNU společné metodické doporučení Odboru územního plánování MMR a Odboru ochrany horninového a půdního prostředí

Více

Na základě podnětu členské obce Vám sděluji tyto informace k Vašemu možnému využití.

Na základě podnětu členské obce Vám sděluji tyto informace k Vašemu možnému využití. Zpráva Komu: členským obcím Od: RNDr. Leoš Vejpustek Kopie: Datum: 11.10.2016 Věc: Problematika ZPF ve vztahu k obcím Na základě podnětu členské obce Vám sděluji tyto informace k Vašemu možnému využití.

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2004 4. volební období 435/2 Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech,

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 1992 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu Citace pův. předpisu: 334/1992 Sb. Částka: 68/1992 Sb. Datum

Více

334/1992 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 12. května o ochraně zemědělského půdního fondu

334/1992 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 12. května o ochraně zemědělského půdního fondu 334/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 12. května 1992 o ochraně zemědělského půdního fondu Změna: 10/1993 Sb. Změna: 98/1999 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 444/2005

Více

334/1992 Sb. ZÁKON. České národní rady

334/1992 Sb. ZÁKON. České národní rady Systém ASPI - stav k 23.3.2015 do částky 24/2015 Sb. a 12/2015 Sb.m.s. - RA690 334/1992 Sb. - o ochraně zemědělského půdního fondu - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2016 Změna: 10/1993 Sb.

Více

VYHODNOCENÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH DŮSLEDKŮ NAVRHOVANÉHO ŘEŠENÍ NA ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND V ÚZEMNÍM PLÁNU

VYHODNOCENÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH DŮSLEDKŮ NAVRHOVANÉHO ŘEŠENÍ NA ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND V ÚZEMNÍM PLÁNU VYHODNOCENÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH DŮSLEDKŮ NAVRHOVANÉHO ŘEŠENÍ NA ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND V ÚZEMNÍM PLÁNU Společné metodické doporučení Odboru územního plánování MMR a Odboru ochrany horninového a půdního prostředí

Více

402/2010 Sb. ZÁKON ze dne 14. prosince 2010, ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů

402/2010 Sb. ZÁKON ze dne 14. prosince 2010, ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů 402/2010 Sb. ZÁKON ze dne 14. prosince 2010, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných

Více

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Základy arboristiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 0 Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo

Více

Metodický pokyn. k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství

Metodický pokyn. k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství Ministerstvo zemědělství České republiky Č.j.: 937/2003-6000 Metodický pokyn k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství Určeno: vodoprávním úřadům

Více

Platné znění zákona č. 334/1992 Sb. s vyznačenými změnami ČÁST I ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND

Platné znění zákona č. 334/1992 Sb. s vyznačenými změnami ČÁST I ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND Platné znění zákona č. 334/1992 Sb. s vyznačenými změnami ČÁST I ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND 1 (1) Zemědělský půdní fond je základním přírodním bohatstvím naší země, nenahraditelným výrobním prostředkem umožňujícím

Více

VYHLÁŠKA. ze dne o stanovení postupů k zajištění ochrany zemědělského půdního fondu

VYHLÁŠKA. ze dne o stanovení postupů k zajištění ochrany zemědělského půdního fondu I N á v r h VYHLÁŠKA ze dne..2018 o stanovení postupů k zajištění ochrany zemědělského půdního fondu Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 22 odst. 1 písm. f) až i) zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 1994 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského fondu Citace pův. předpisu: 13/1994

Více

Související právní předpisy: Nařízení EMAS Vodní zákon

Související právní předpisy: Nařízení EMAS Vodní zákon povrchových stanoví vodoprávní úřad nejvýše přípustné hodnoty jejich množství a znečištění. Při tom se vychází z nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 0 Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo

Více

Vyznačení změn v zákonech, které jsou novelizovány v rámci návrhu zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů

Vyznačení změn v zákonech, které jsou novelizovány v rámci návrhu zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů Vyznačení změn v zákonech, které jsou novelizovány v rámci návrhu zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů ZMĚNA ZÁKONA O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY (v návrhu část

Více

ZÁKON č. 334/1992 Sb.,

ZÁKON č. 334/1992 Sb., ZÁKON č. 33/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu ve znění zákona č. 10/1993 Sb., zákona č. 98/1999 Sb. (úplné znění č. 231/1999 Sb.), zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 76/2002 Sb., zákona č.

Více

SOUHLAS k odnětí půdy dle 9 zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu a jejich změny, ve znění pozdějších předpisů

SOUHLAS k odnětí půdy dle 9 zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu a jejich změny, ve znění pozdějších předpisů Metodické pokyny Formulář je po otevření vždy uzamčen vůči úpravám. Zamezí se tím vyplnění formuláře se zakázaným makrem. Před vyplněním je proto nutné formulář odemknout pomocí tlačítka Povolit úpravu.

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo požádat o pořízení vymezení zastavěného

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů

kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů Pozměňovací a jiné návrhy k návrhu poslanců Věry Kovářové, Petra Gazdíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů

Více

Městský úřad Strakonice

Městský úřad Strakonice Městský úřad Strakonice Odbor životního prostředí Velké náměstí 2 386 21 Strakonice Telefon: 383 700 346, Fax: 383 700 369 Žádost o udělení souhlasu k odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Žádám(e)

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Řádek 1. zastavěné území 2. plochy výroby 3. plochy občanského vybavení

Více

Částky vyplacené v letech jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny.

Částky vyplacené v letech jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny. Tabulka č. 1 Částky vyplacené v letech 2004 2010 jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny. Žádáno (mil. Kč) Vyplaceno (mil. Kč) Rok ZPF 1 Rybníky PUPFL 2 Celkem ZPF Rybníky PUPFL Celkem

Více

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat.

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. I. Životní prostředí a jeho složky Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. Uveďte, jak jsou v platné právní úpravě vyjádřeny (jakými právními

Více

ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů

ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů ZÁKON ze dne.. 2016, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Změna zákona o ochraně

Více

Společný pokyn. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního č.j. ČÚZK-04153/ a Ministerstva životního prostředí č.j /ENV/17, 1248/610/17

Společný pokyn. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního č.j. ČÚZK-04153/ a Ministerstva životního prostředí č.j /ENV/17, 1248/610/17 Společný pokyn Českého úřadu zeměměřického a katastrálního č.j. ČÚZK-04153/2017-22 a Ministerstva životního prostředí č.j. 21853/ENV/17, 1248/610/17 ze dne 24. března 2017 pro spolupráci katastrálních

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne č.j.: 567/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 541 ze dne 30.08.2017 Změna Organizačního řádu ÚMČ - zřízení oddělení přestupkového řízení odboru dopravy Rada městské části I.

Více

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1 OBSAH Zkratky právních předpisů........................................ XI Seznam předpisů citovaných v komentáři.......................... XIV Předmluva...................................................

Více

V Y H L Á Š K A č. 13/1997. o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ

V Y H L Á Š K A č. 13/1997. o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ V Y H L Á Š K A č. 13/1997 o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ Rada města Brna se usnesla na své R2/lO6 schůzi konané dne 27. 3. 1997 vydat podle ustanovení 36 a násl., 76 odst. 4 a 77 odst. 3 z. ČNR

Více

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP Správa dokumentů OP Přednáška KGG/UOZP Ze zákona č. 114 Sb. Ústřední sbírku listin ochrany přírody (USOP) vede z pověření Agentura ochrany přírody a krajiny ČR www.nature.cz, www.drusop.cz Podrobnosti

Více

Protierozní ochrana půdy

Protierozní ochrana půdy Protierozní ochrana půdy z pohledu legislativy od roku 2019 Ing. Martin Mistr, Ph.D. mistr.martin@vumop.cz Ochrana zemědělského půdního fondu Legislativní předpisy Obecně závazné právní předpisy (zákony,

Více

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu Stavební pozemek pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený k umístění stavby územním rozhodnutím anebo

Více

5 nejčastějších chyb při podávání žádosti o souhlas k odnětí zemědělské půdy ze ZPF:

5 nejčastějších chyb při podávání žádosti o souhlas k odnětí zemědělské půdy ze ZPF: 5 nejčastějších chyb při podávání žádosti o souhlas k odnětí zemědělské půdy ze ZPF: 1. Kdo žádá? Chybí úplné údaje o žadateli: - u fyzické osoby jméno, příjmení, datum narození, bydliště, - u fyzické

Více

DO vyplývající z příslušného právního předpisu

DO vyplývající z příslušného právního předpisu Obor působnosti Specifikace území DO vyplývající z příslušného právního předpisu Právní předpis Typ správního úkonu 01 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Dokumentace vlivů záměru na životní prostředí včetně posouzení

Více

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Druhové třídění Daňové příjmy Příjmy v tis. Kč v % Návrh Index návrhu rozpočtu rozpočtu 2019 Název rozpočet na rok a schváleného 2018 2019 rozpočtu 2018 FVHŽP poplatky

Více

Aktuální právní otázky kácení dřevin rostoucích mimo les

Aktuální právní otázky kácení dřevin rostoucích mimo les Aktuální právní otázky kácení dřevin rostoucích mimo les Konference Dřeviny mimo les III Žďár nad Sázavou 19. září 2018 Prameny právní úpravy zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění

Více

Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích

Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích 27. listopadu 2008 Restaurace Mánes Praha Právní úprava ochrany dřevin a novelizace zákona o ochraně přírody a krajiny Ing. Pavel Chotěbor odbor péče o krajinu

Více

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin. Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3.

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin. Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3. Tento projekt je realizován v rámci Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3. 2012 Tento projekt je realizován v rámci

Více

a) o pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa ( 3 odst. 3),

a) o pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa ( 3 odst. 3), Orgány státní správy lesů a) obecní úřady obcí s rozšířenou působností, b) kraje, c) ministerstvo. Státní správu lesů ve vojenských lesích, které jsou v působnosti Ministerstva obrany, vykonává v rozsahu

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

Zemědělský půdní fond

Zemědělský půdní fond Právnická fakulta Masarykovy univerzity Katedra práva životního prostředí a pozemkového práva DIPLOMOVÁ PRÁCE Zemědělský půdní fond Michaela Dědková 2008/2009 Prohlašuji, že jsem diplomovou práci na téma

Více

- nezemědělská půda potřebná k zajišťování zemědělské výroby:

- nezemědělská půda potřebná k zajišťování zemědělské výroby: JUDr. Jana Dudová, Ph.D. Ochrana ZPF pozemkové právo Prameny právní úpravy: - z. 334/1992 Sb., o ochraně ZPF vyhl. 13/1994 Sb. související: - stavební zákon - z. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Více

Finanční a rozpočtové právo. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.

Finanční a rozpočtové právo. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Finanční a rozpočtové právo JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Obsah 1) Poplatková soustava 2) Ekologické poplatky 3) Poplatky za užívání dálnic a silnic 2 Ad 1) Poplatková soustava poplatky správní

Více

Všechny odbory ve své působnosti

Všechny odbory ve své působnosti Všechny odbory ve své působnosti sestavují návrh rozpočtu příjmů a výdajů spravovaných rozpočtových oblastí a na základě prvotních dokladů (faktur) vedou řádnou evidenci o čerpání rozpočtu, předkládají

Více

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 392 8. funkční období 392 Návrh senátního návrhu zákona senátorky Veroniky Vrecionové a dalších, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů

Více

zemědělských pozemků, jejichž ceny stanoví jiný právní předpis 2 ). Mgr. Gandalovič v. r.

zemědělských pozemků, jejichž ceny stanoví jiný právní předpis 2 ). Mgr. Gandalovič v. r. Částka 134 Sbírka zákonů č. 412 / 2008 Strana 6653 412 VYHLÁŠKA ze dne 18. listopadu 2008 o stanovení seznamu katastrálních území s přiřazenými průměrnými základními cenami zemědělských pozemků Ministerstvo

Více

Důvod a způsob založení povinného subjektu

Důvod a způsob založení povinného subjektu Důvod a způsob založení povinného subjektu Výňatek ze zákona zákona č. 251/2005 Sb.: 3 (1) Úřad a inspektoráty kontrolují dodržování povinností vyplývajících z a) právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům,

Více

PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY

PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY dotčené orgány státní správy, územní řízení Autor: Radim Kolář 2. listopadu 2016 Ing. Radim Kolář, Ph.D. 1 Příslušnost Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád Příslušností pravomoc orgánu

Více

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost,

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost, Oddělení vodního hospodářství odboru životního prostředí MHMP vykonává přenesenou působnost kraje a některé působnosti obecního úřadu s rozšířenou působností a obecního úřadu Aktualizovaný text ke dni

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 5 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZMĚNĚ VYUŽITÍ ÚZEMÍ podle ustanovení 86 ve spojení s 80

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb.

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. 1) ŽADATEL: a) Fyzická osoba Jméno:. Bydliště:... Příjmení:.. PSČ: Titul:. Podpis:... b) Fyzická osoba podnikající: Jméno:. Místo podnikání:

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Vodní zákon Zvláštní úprava - 125l - od I)

Vodní zákon Zvláštní úprava - 125l - od I) Zvláštní úprava - 125l - od 1.7.2017 I) (1) Právnická osoba za správní delikt neodpovídá, jestliže prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení právní povinnosti zabránila.

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ REGULAČNÍ PLÁN

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ REGULAČNÍ PLÁN Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

K námitce č. 14 podané paní MUDr. Radomírou Klimešovou, bytem Na Louky 81/17, Opava - Zlatníky, ze dne ,

K námitce č. 14 podané paní MUDr. Radomírou Klimešovou, bytem Na Louky 81/17, Opava - Zlatníky, ze dne , NÁMITKA č. 14 14-1 Námitka č. 14 14-2 14-3 K námitce č. 14 podané paní MUDr. Radomírou Klimešovou, bytem Na Louky 81/17, 746 01 Opava - Zlatníky, ze dne 10.3.2014, kterou se požaduje, aby byl pozemek parcel.

Více

OHLÁŠENÍ VODNÍCH DĚL 1) URČENÝCH PRO ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO KAPACITY 50 EKVIVALENTNÍCH OBYVATEL

OHLÁŠENÍ VODNÍCH DĚL 1) URČENÝCH PRO ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO KAPACITY 50 EKVIVALENTNÍCH OBYVATEL *) Příloha č. 20 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ VODNÍCH DĚL 1) URČENÝCH PRO ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO KAPACITY 1. Stavebník 2) 50 EKVIVALENTNÍCH

Více

Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení. Dokumentace obsahuje části:

Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení. Dokumentace obsahuje části: Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení Dokumentace obsahuje části: A B C D E Průvodní zpráva Souhrnná technická zpráva

Více

Námitce č. 79 podané panem Ing. Pavlem Ulmannem, , se nevyhovuje Odůvodnění rozhodnutí o námitce č. 79:

Námitce č. 79 podané panem Ing. Pavlem Ulmannem, , se nevyhovuje Odůvodnění rozhodnutí o námitce č. 79: NÁMITKA č. 79 79-1 Námitka č. 79 79-2 Námitce č. 79 podané panem Ing. Pavlem Ulmannem, bytem Proskovická 675/33, 700 30 Ostrava Výškovice, kterou se požaduje mimo zastavěné území změnit způsob využití

Více

Příčiny současné kůrovcové kalamity, ekologické katastrofy v lesích ČR

Příčiny současné kůrovcové kalamity, ekologické katastrofy v lesích ČR Příčiny současné kůrovcové kalamity, ekologické katastrofy v lesích ČR I. Jednou z prvotních příčin současné kůrovcové kalamity v lesích ČR (ekologické katastrofy) bylo vyhlášení a rozšiřování bezzásahových

Více

Ú Z E M N Í R O Z H O D N U T Í

Ú Z E M N Í R O Z H O D N U T Í Městský úřad Hodonín, obecný stavební úřad Horní Valy 2, 695 35 Hodonín Č.j: MUHOCJ 29443/2013.Švc.ÚŘUS.Rozh Hodonín, dne: 25.3.2013 Spis. zn.: MUHO 25/2013 OSÚ Vyřizuje: Ing. David Švarcer E-mail: svarcer.david@muhodonin.cz

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 60200 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby Dokumentace obsahuje části: A Průvodní zpráva B Souhrnná technická zpráva C Situační výkresy D

Více

13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana vod. Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod

13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana vod. Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod 13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana vod Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod Ochrana vod strana 2 Úvod Voda je jednou ze základních součástí

Více

ŽÁDOST O KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO

ŽÁDOST O KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO Městský úřad Otrokovice odbor životního prostředí nám. 3. května 1340 765 23 OTROKOVICE V dne ŽÁDOST O KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO podle ustanovení 4 odst. 7 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů.

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů. Strana 2645 252 VYHLÁŠKA ze dne 2. srpna 2013 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Předmět úpravy. Vymezení pojmů 391/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2004 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ÚZEMNÍ PLÁN

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ÚZEMNÍ PLÁN Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

agroenvironmentálního opatření prodloužit toto období

agroenvironmentálního opatření prodloužit toto období Strana 3642 Sbírka zákonů č. 282 / 2011 282 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. září 2011, kterým se mění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších

Více

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Základní předpisy Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992 Sb. Metodika AOPK oceňování dřevin dřevin rostoucích mimo les

Více

Jakub Hanák BN507K - Pozemkové právo I - podzim 2015

Jakub Hanák BN507K - Pozemkové právo I - podzim 2015 Jakub Hanák 18.9.2015 BN507K - Pozemkové právo I - podzim 2015 18.9.2015 BN507K - Pozemkové právo I - podzim 2015 2 podmínka jakékoliv lidské činnosti omezené množství polyfunkčnost (viz také snímky č.

Více

D.2.3.3 Regulační plán Obsah regulačního plánu

D.2.3.3 Regulační plán Obsah regulačního plánu D.2.3.3 Regulační plán Obsah i postup pořizování regulačního plánu dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. se výrazně od dosavadního obsahu i postupu pořizování dle stavebního zákona č. 50/1976 Sb. Regulační

Více

PŘEDMĚT: CS004 VODOHOSPODÁŘSKÁ LEGISLATIVA

PŘEDMĚT: CS004 VODOHOSPODÁŘSKÁ LEGISLATIVA EXCELENTNÍ MLADÍ VĚDCI NA VUT V BRNĚ REGISTRAČNÍ Č. PROJEKTU: CZ.1.07/2.3.00/30.0039 KA01 1.1. VÝUKA SPECIALIZOVANÝCH PŘEDMĚTŮ PŘEDMĚT: CS004 VODOHOSPODÁŘSKÁ LEGISLATIVA VYUČUJÍCÍ: Ing. DANIEL MARTON,

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Kačerov (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Kačerov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany modrásek bahenní

Více