Protokol TCP. Segment TCP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Protokol TCP. Segment TCP"

Transkript

1 Protokol TCP Protokol TCP je proti protokolu IP protokolem vyššå vrstvy (vrstva 3). ZatÅmco protokol IP přepravuje data mezi libovolnémi počåtači v Internetu, tak protokol TCP dopravuje data mezi dvěma konkrütnåmi aplikacemi běžåcåmi na těchto počåtačåch. Pro dopravu dat mezi počåtači se využåvà protokol IP. Protokol IP adresuje pouze såťovü rozhranå počåtače. Pokud bychom použili přirovnànå k běžnümu poštovnåmu styku, pak IP-adresa odpovådà adrese domu a port (adresa v protokolu TCP) pak odpovådà jmünu konkrütnåho obyvatele domu. Protokol TCP je spojovanou službou, kterà mezi dvěma aplikacemi navàže spojenå vytvořå na dobu spojenå virtuàlnå okruh. Tento okruh je plně duplexnå - data jsou přenàšena nezàvisle v obou směrech. Pro přåpad ztracenå nebo poškozenå jsou data čåslovàna a mohou bét znovu vyžàdàna. Integrita dat je zajištěna kontrolnåm součtem. Tento způsob ochrany dat sloužå pouze proti chybàm technickéch prostředků a neklade si za cål data chrànit proti cålenümu åtoku, kde takü může bét přepočåtàn kontrolnå součet. V tomto přåpadě je třeba použåt některé ze zabezpečovacåch protokolů, např. SSL. Konce spojenå jsou určeny tzv. čåslem portu. Porty jsou čåslovàny v rozsahu hodnot od 0 až Podle čåsla cålovüho portu operačnå systüm poznà kterü aplikaci mà TCP segment doručit. U čåsel portů se často vyjadřuje okolnost, že se jednà o porty protokolu TCP tåm, že se za čåslo napåše lomåtko a nàzev protokolu, např. 68/TCP. Segment TCP Zàkladem přenosu je TCP segment. Data posålàna jednåm počåtačem na druhé protokolem TCP jsou rozdělena na segmenty. Ty jsou vklàdàny do IP datagramů. Je-li použit delšå datagram než je maximàlnå povolenà dülka pro přenos na fyzickü vrstvě, dochàzå k fragmentaci IP datagramu. Fragmentace ovšem zatěžuje våce a proto je lepšå posålat takovü datagramy, aby nemusela bét nutnà. Fragmentace může bét znàmkou åtoku na data a proto nenå na některéch firewallech povolena. Situace je znàzorněna na nàsledujåcåm obràzku.

2 TCP zçhlavå TCP segment je součàstå toku dat. DatovÜ spojenå v internetu je jednoznačně dàno, màme-li informace o zdrojovém portu, cålovém portu, zdrojové IP adrese, cålovç IP adrese a protokolu (TCP). Tyto informace jsou obsaženy v zàhlavå přåslušnéch protokolů. TCP zàhlavå måvà typicky dülku 20Bytů (povinnü položky). Může takü obsahovat volitelnü položky. MaximàlnÅ dülka TCP zàhlavå je 60Bytů. TCP zàhlavå obsahuje tyto informace: Položka DÉlka [bit] ZdrojovÉ port 16 CÅlovÉ port 16 PořadovÜ čåslo odesålanüho segmentu 32 PořadovÜ čåslo přijatüho segmentu 32 DÜlka zàhlavå 4 DÜlka okna 16 KontrolnÅ součet 16 Ukazatel nalühavéch dat 16 VolitelnÜ položky X ZdrojovÖ port je TCP portem odesålatele, cålovö port je port adresàta TCP segmentu. PořadovÉ čåslo odesålaného segmentu je pořadovü čåslo prvnåho segmentu v toku dat od uživatele k přåjemci. Tok v opačnüm směru mà jinü čåslovànå. Toto čåslo je v rozsahu hodnot Po dosaženå nejvyššå možnü hodnoty začne čåslovànå opětovně od 0. Obecně by čåslovànå nemělo začånat od nuly ani od nějaküho předem určenüho čåsla. V praxi je to tak, že při započatå komunikace je vygenerovàno nàhodnü startovacå čåslo. PořadovÉ čåslo přijatého segmentu vyjadřuje naopak čåslo nàsledujåcåho bajtu, které přåjemce je připraven přijmout. DÉlka zçhlavå informuje o dülce zàhlavå v nàsobcåch 32 bitů, dohromady tedy 4Bytů. DÉlka okna vyjadřuje přårůstek pořadovüho čåsla přijatüho Bytu, které bude přåjemce ještě akceptovat. Ukazatel naléhavöch dat může bét nastaven pouze v kombinaci s přåznakem URG. Je-li tento ukazatel přičten k pořadovümu čåslu odesålanüho Bytu, pak ukazuje na konec nalühavéch dat. OdesÅlatel tåmto vyjadřuje, aby si adresàt tato data přečetl přednostně. Tento mechanizmus použåvà protokol Telnet. KontrolnÅ součet se počåtà nejen z přenàšenéch dat, ale i s položkami zàhlavå TCP a některémi složkami IP zàhlavå. KontrolnÅ součet vyžaduje sudé počet Bytů, proto jsou v přåpadě lichüho počtu data fiktivně doplněna jednåm Bytem na konci. VolitelnÇ položka se sklàdà z typu volitelnü položky, dülky a hodnoty. Je-li maximàlnå dülka zàhlavå 60 Bytů, pak na volitelnü položky zàhlavå zbévà maximàlně 40 Bytů. Každà položka zàhlavå muså bét vždy dělitelnà čtyřmi. PřÅkladem může bét často využåvanà položka MMS - Maximum segment size. JejÅm použitåm oznamujeme druhü komunikujåcå straně maximàlnå dülku TCP segmentu, kterou si přejeme přijåmat, aby se pokud možno zamezilo fragmentaci.

3 Protokol ARP Protokol ARP (Address Resolution Protocol) umožňuje překlad IP adresy na fyzickou hardwarovou adresu. K čemu je to dobrü? Důvod je nàsledujåcå. Protokol IP (vrstva 3, såťovà) přiřazuje každümu hostitelskümu počåtači jedinečnou adresu, kterà se sklàdà z hostitelskü a såťovü čàsti. Paket IP obsahuje zdrojovou a cålovou IP adresu. Směrovač potü zjišťuje cålovou adresu a rozhodne o nejlepšå cestě paketu. Bez ohledu na to, kam paket směřuje, muså projåt nejdřåve såtå LAN. Pohyby paketů v såti LAN ale řådå datovà vrstva (vrstva 2). Ta však rozumå pouze fyzickém hardwarovém adresàm. ARP - dynamické zjišťovçnå fyzicköch adres Je-li dàna cålovà IP adresa, umožnå ARP protokol hostiteli nalüzt fyzickou adresu ve stejnü fyzickü såti. Je vyslàn speciàlnå paket všem hostitelům v LAN a vyžaduje odpověď od vlastnåka určitü IP adresy. PotÜ vlastnåk přåslušnü IP adresy odpovå tazateli svou fyzickou adresou. OstatnÅ hostitelü vysålànå ignorujå. NynÅ tazatel použije přijatou fyzickou adresu k přåmümu odesålànå paketů cålovümu hostiteli. Pro snåženå zatåženå såtě jsou zàznamy s překlady IP adres uchovàvàny v mezipaměti. Než počåtač zahàjå proces ARP, prozkoumà nejdřåve mezipamět pro spojenå IP a fyzickü adresy. Tento zàznam je v paměti ponechàn určitou dobu, nazévanou časovač. Zàznam je obnovovàn po přijetå dalšåho paketu ARP ze såtě. ReverznÅ protokol RARP Tento protokol je mà opačnou funkci k protokolu ARP. Tedy překlad znàmü fyzickü adresy na adresu IP. Tento protokol bévà využåvàn na bezdiskovéch pracovnåch stanicåch. Ty totiž nemajå kam si uložit zàznamy o IP adresàch a zàznam o svü IP adrese zåskàvajå ze serveru Toto řešenå ovšem vyžaduje přåtomnost serveru RARP v såti. Postup je zåskànå adresy je nàsledujåcå: bezdiskovà stanice vyšle všem hostitelům v såti paket RARP. PočÅtač, nakonfigurované jako server, vyhledà podle MAC adresy přåslušnou IP adresu a odešle ji zpět. PracovnÅ stanice paket přåjme a uložå si jej do svü paměti. Protokol RARP nemuså bét opakovàn až do opětovnüho restartu bezdiskovü stanice.

4 Protokol DHCP Protokol DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je použåvàn k dynamickümu přiřazovànå IP adres všem hostitelům v såti. S nàrůstem mobilnåch počåtačů je nevéhodnü použåvat pevnü adresy IP. DÅky dynamickümu přiřazovànå IP adres si uživatel nemuså pamatovat přihlašovacå ådaje (IP adresa, maska podsåtě, véchozå bràna, atd.) ke každü såti do kterü se připojuje. HlavnÅ přednostå tohoto protokolu je možnost okamžitüho použitå (plugand-play). PomocÅ DHCP protokolu je IP adresa podstatě jen zapůjčena. Je-li počåtač od såtě odpojen a platnost adresy vypršå, může bét tato IP adresa přiřazena jinümu počåtači. Protokol DHCP použåvà pro přenos konfiguračnåch ådajů protokol UDP. ProstřednictvÅm DHCP můžou bét v jednom paketu obsaženy všechny připojovacå ådaje - např. IP adresa, maska podsåtě či véchozå bràna. Protokol DHCP umožňuje 3 možnosti přiřazovànå adres: DynamickÇ konfigurace - po prvnåm přihlàšenå počåtače do såtě mu je IP adresa přiřazena na určitou dobu. Po jejå expiraci je přiřazena novà. Tato doba je nastavitelnà, obvykle to bévà zhruba téden. RučnÅ konfigurace - umožňuje spràvci systümu přiřadit konkrütnåmu počåtači určitou adresu. AutomatickÇ konfigurace - ta přiřazuje stàlou adresu počåtači po jeho prvnåm připojenå do såtě. A jak to vlastně funguje? Vždy, je-li použit DHCP protokol, hostitelské počåtač prochàzå šesti stavy: 1.Inicializace - po připojenå do såtě hostitel vysålà požadavek DHCP pro zjištěnå všech DHCP serverů v såti. 2. VÖběr - v tüto fàzi klient obdržå zpràvy od DHCP serverů. Nejsou-li v såti žàdnü servery, hostitel nic neobdržå. Je-li naopak v såti våce DHCP serverů, pak si muså hostitel jednu z nabådek vybrat (třeba tu prvnå). Každà z nabådek obsahuje informace o přåslušnü konfiguraci. Po jejåm véběru vstupuje klient do stavu vyjednàvànå (dülka zapůjčenå adresy apod.) a zpětně odešle zpràvu.

5 3. Požadavek - server přijme požadavek hostitele a zahàjå zapůjčku IP adresy. 4. Vazba - klient začne zapůjčenou adresu použåvat. V tomto stavu klient funguje normàlně - je připojen. NynÅ si může klient adresu uložit a znovu o ni požàdat po restartovànå. VypršÅ-li doba zapůjčenå adresy, klient odešle serveru žàdost o jejå prodlouženå. Po jejåm zasànå klient přechàzå do dalšåho stavu. 5. ObnovenÅ - klient čekà na odpověď ze serveru. PřÅjde-li kladnà odpověď, vracå se klient do předchozåho stavu. Byl-li požadavek klienta odmåtnut, přechàzå klient do prvnåho stavu - inicializace. NeobdržÅ-li však klient žàdnou odpověď do uplynutå určitü doby (timeout), klient předpoklàdà nedostupnost serveru a přechàzå do šestüho stavu. 6. ObnovenÅ vazeb - klient zahàjå vysålànå požadavků o prodlouženå exspirace adresy na všechny ostatnå servery v såti. Dostane-li klient kladnou odpověď od jakühokoliv serveru, přechàzå opět do stavu VAZBA. V opačnüm přåpadě přechàzå do stavu INICIALIZACE. Protokol UDP Protokol UDP (User Datagram Protocol) je alternativnå protokol k TCP. Na rozdål od TCP tento protokol nenavazuje přåmü spojenå mezi komunikujåcåmi počåtači. OdesÅlatel pouze odešle paket, ale už se nestarà o to, zda-li byl paket doručen či nikoliv. O to se starà aplikačnå protokol. Stejně jako TCP identifikuje aplikace na počåtačåch pomocå tak zvanüho portu (čåslo). Data jsou balenü do IP datagramu, jak je znàzorněno na nàsledujåcåm obràzku. U tohoto protokolu se zàsadně snažåme vyhnout fragmentaci dat, ikdyž je možnà. UDP zàhlavå obsahuje čåsla zdrojovüho a cålovüho portu, informaci o dülce dat a kontrolnå součet, které nemuså bét vyplněn. Vyvstàvà otàzka, k čemu je tento protokol vlastně dobré? Na prvnå pohled se tento protokol přece tvàřå jako slabšå přåbuzné protokolu TCP. Jeho jedinečnost spočåvà v tom, že adresàtem tohoto protokolu nemuså bét pouze jednoznačnà IP adresa ale i skupina stanic. Lze tedy prostřednictvåm tohoto protokolu takü posålat oběžnåky (broadcast) a adresnü oběžnåky (multicast), tj. rozesålànå dat mnoha uživatelům najednou. VyužitÅ UDP se nabåzå při různéch "real-time" přenosech. NapřÅklad přenos videa nebo poslouchànå hudby online. PřenàšÅ se totiž vždy velké objem dat a jejich potvrzovànå by bylo pro såť opravdu nàročnü (protokol TCP). Použije se proto protokol UDP. V přåpadě ztràty nějaküho datagramu nàm napřåklad blikne obrazovka, nebo na malé okamžik neslyšåme zvuk. UDP mà využitå nejen v takovéch specialitàch. BěžnÉ smrtelnåk jej použåvà velmi často. Při každüm překladu domünovüho jmüna na IP adresu. DNS servery totiž použåvajå ke komunikaci protokol UDP.

6 FTP (File Transfer Protocol) FTP je protokol pro přenos souborů v såtåch TCP/IP. Je využåvàn napřåklad různémi internetovémi archivy souborů nebo pro upload souborů na webové server. Implementace protokolu FTP vychàzå z architektury klient-server. Klient je iniciàtorem přenosu souborů, server je druhou stranou, kterà spolupracuje. Klient je typicky představovàn programem, které si spuståme na počåtači, a serverem je dümon na počåtači, kam nebo odkud chceme soubory přenüst. Směr přenosu přitom nenå důležité. Protokol FTP se snažå minimalizovat nàroky na různü systümovü prostředky - žàdà o jejich přidělenå až na zàkladě skutečnü potřeby, a po jejich použitå je zase vràtå. Po celou dobu komunikace mezi klientem a serverem existuje jen to, co zajišťuje vysålànå a přåjem nejrůznějšåch přåkazů a odpovědå mezi klientem a serverem, to, co je potřeba pro přenos dat, vznikà dynamicky na zàkladě potřeby. ŘÅdÅcÅ spojenå Jeho åkolem je nejprve navàzat spojenå s interpretem protokolu na serveru, a potü iniciovat jednotlivü akce a řådit jejich průběh. Interpret na serveru čekà na navàzànå spojenå na portu TCP, implicitně 21. Jakmile je spojenå navàzàno, existuje po celou dobu existence relace a je využåvàno pro potřeby řåzenå relace. Pro komunikaci je použito protokolu TCP/IP. DatovÉ spojenå Jakmile se interpreti dohodnou, že budou přenàšet data, vytvořå si každé svůj přenosové proces (DTP, Data Transfer Process). Tyto procesy si pak mezi sebou navàžå samostatnü spojenå (opět prostřednictvåm TCP, tedy spolehlivü a spojovanü), a jeho prostřednictvåm zajistå přenos dat. Při vlastnåm přenosu jsou veškerà data přenàšena zàsadně jako 8-bitovÜ Byty. NavàzànÅ řådåcåho spojenå zajišťuje klient, povinnost navàzat datovü spojenå mà naopak server (tzv. aktivnå mãd), nebo klient (tzv. pasivnå mãd). V aktivnåm mèdu sdělå klient serveru, na kterüm portu naslouchà (port 20, často takü vyššå než 1024) a server vytvořå datovü spojenå, v pasivnåm mèdu klient přikàže serveru naslouchat (server v odpovědi sdělå adresu a port) a sàm se připojå. PasivnÅ mèd je véhodné z hlediska

7 konfigurace firewallů, kdy je jednoduššå z hlediska bezpečnosti povolit spojenå vytvořenü pouze klientem, než předpoklàdat nàhodně vybrané port datovüho spojenå. Protokol takü připouštå, aby klient řådil přenos mezi dvěma servery. ŘÅdÅcÅ spojenå je mezi klientem a oběma servery, datovü se vytvàřå pouze mezi servery. Data tak neproudå přes klientské počåtač. FTP Server FTP je dnes jednou z nejčastěji použåvanéch služeb na Internetu pro předàvànå dat. Je určena jak k downloadu a uploadu souborů z serveru nebo na server, tak i k pràci se soubory přåmo na disku vzdàlenüho počåtače na němž běžå FTP server. Pro přåstup k FTP serveru se použåvà nejčastěji FTP klient, které poskytuje véhody graficküho prostředå a nevyžaduje hlubšå znalosti FTP protokolu. Je jich celà řada jak z kategorie shareware tak i freeware např. CuteFTP, či Total Commander. POP3 protokol POP3 protokol (Post Office Protocol verze 3) je určen k jednoduchümu a rychlümu stahovànå pošty ze vzdàlenüho åložiště na počåtač, které nemuså bét nutně nepřetržitě připojen k internetu. Protokol POP3 mà pro svü åčely vyhrazen TCP port 110. Komunikace probåhà v střådajåcåch se véměnàch mezi klientem a serverem. Po otevřenå TCP spojenå začånà komunikaci server. PotÜ přechàzå spojenå do fàze autorizace, ve kterü se muså klient serveru prokàzat, že je opràvněn přistupovat k informacåm. Po åspěšnü autorizačnå fàzi přichàzå na řadu transakčnå fàze, ve kterü probåhà informovànå o počtu mailů, jejich stahovànå a mazànå. VeškerÜ změny v tüto fàzi jsou pouze zaznamenàvàny, avšak nejsou provàděny. Po uzavřenå spojenå po němž nastàvà fàze åprav, ve kterü jsou všechny dřåve provedenü změny reàlně provedeny a zapsàny na disk. PotÜ dochàzå k rozpojenå spojenå. AutorizačnÅ fçze Protokol nepředepisuje přåmo žàdnou formu autorizace, avšak bezkonkurenčně nejrozšåřenějšå je metoda USER/PASS.Tato metoda provàdå autorizaci pomocå dvojice přåkazů USER a PASS. Klient nejdřåve zasålà login (USER). OdpovÅ-li server pozitivně, nàsleduje zaslànå hesla (PASS). Pokud jmüno a heslo odpovådà ådajům na serveru, spojenå je autorizovàno. Pokud nenå použit nějaké z protokolů pro šifrovànå, např. SSL/TLS, jsou jmüno a heslo přenàšeny bez jakükoliv ochrany a tak nenå velké problüm je (předevšåm na lokàlnå såti) odposlechnout. TransakčnÅ fçze Po uzavřenå autorizačnå fàze přechàzå spojenå do transakčnå fàze. V tüto fàzi je POP3 server povinen otevřåt přåstup do danü schrànky. VeškerÜ změny provàděnü v tomto spojenå jsou nynå zaznamenàvàny a provàděny pouze virtuàlně. K jejich realizaci dojde až ve fàzi åprav. FÇze åprav PotÜ, co klient odešle přåkaz QUIT na server POP3, postoupå spojenå do fàze åprav, ve kterü se provedou všechny předešlü åpravy a uvolnå se alokované zàmek. PotÜ dojde k uzavřenå spojenå. PodstatnÜ je, že pokud dojde k uzavřenå spojenå z jinéch přåčin, předchozå změny se neprovedou.

8 Protokol IMAP Protokol IMAP (Internet Message Access Protocol) je narozdål od protokolu POP3 mnohem složitějšå a nabåzå mnohem většå komfort pro pràci se zpràvami. IMAP protokol je optimalizovàn pro pràci s poštou v režimu dlouhodobüho připojenå. Na rozdål od protokolu POP, kde se zpràvy stahujå okamžitě ze serveru do klientsküho počåtače, jsou zpràvy stàle uloženy na serveru. Snad nejdůležitějšå rozdål od POP3 je možnost pràce se zpràvami na straně serveru. Klient může zpràvy přesouvat mezi schrànkami, editovat zpràvy, uklàdat, načåtat. Protokol IMAP je optimalizovàn pro pràci s mobilnåmi zařåzenåmi. Umožňuje selektivnå načåtànå ovéch zpràv, nebo dokonce jejich čàstå. Tato vlastnost je nedocenitelnà při přåstupu k poštovnå schrànce po pomalü telefonnå lince (napřåklad z mobilnåho telefonu). Protokol ICMP Protokol ICMP (Internet Control Message Protocol) sloužå pro přenos chybovéch a řådåcåch zpràv mezi uzly a směrovači såtě TCP/IP. Mnoho běžně použåvanéch såťovéch pomůcek je realizovàno pràvě pomocå protokolu ICMP, jako přåkaz traceroute, které přenàšå UDP datagram se speciàlně nastavenou hlavičkou (IP TTL pole). TakÜ přåkaz ping využåvà protokolu ICMP a to přåkaz Echo Request/replay. K zàkladnåm funkcåm protokolu ICMP patřå: 1. testovànå dostupnosti a stavu cålovüho uzlu såtě (Echo Request/Reply) 2. řåzenå zahlcenå såtě a toku paketů (Source quench) 3. aktualizace směrovacåch tabulek uzlů od IP směšovačů (Redirect) 4. odesålànå masky podsåtě (Address mask request/reply)

9 ZÇhlavÅ protokolu ICMP TYPE CODE CHS I SN OD 1B 1B 2B 2B 2B (n-4)b Symboly v polåch zàhlavå protokolu ICMP a jejich véznam OznačenÅ VÖznam TYPE(Type) Typ a formàt zpràvy ICMP (Echo, Teplat) CODE (Code) UpřesněnÅ informace k typu zpràvy CHS (Checksum) ZabezpečenÅ zpràvy proti chybàm I (Identifier) Identifikace odpovědi k vyslanümu požadavku SN (Sequence Number) SekvenčnÅ čåslo zpràvy OD (Optional Data) PřenàšenÜ inf. A zpràvy protokolu ICMP Kèdy přåkazu pole TYPE protokolu ICMP Kãd VÖznam 0 Echo Replay 3 Destination Unreachable 4 Source Quench 5 Redirect 8 Echo Request Kèdy přåkazu pole CODE protokolu ICMP Kãd VÖznam 0 Network Unreachable 1 Host Unreachable 2 Protocol Unreachable 3 Port Unreachable 4 Fragmentation Needed 5 Source Route Failed 6 Network Unknown 7 Host Unknown 8 Source Host Isolated

Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy

Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy Metodický list č. 1 Internet protokol, IP adresy, návaznost IP na nižší vrstvy Cílem tohoto tematického celku je poznat formát datagramů internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování

Více

Počítačové sítě II. 12. IP: pomocné protokoly (ICMP, ARP, DHCP) Miroslav Spousta, 2006 <qiq@ucw.cz>, http://www.ucw.cz/~qiq/vsfs/

Počítačové sítě II. 12. IP: pomocné protokoly (ICMP, ARP, DHCP) Miroslav Spousta, 2006 <qiq@ucw.cz>, http://www.ucw.cz/~qiq/vsfs/ Počítačové sítě II 12. IP: pomocné protokoly (ICMP, ARP, DHCP) Miroslav Spousta, 2006 , http://www.ucw.cz/~qiq/vsfs/ 1 ICMP Internet Control Message Protocol doslova protokol řídicích hlášení

Více

Protokoly: IP, ARP, RARP, ICMP, IGMP, OSPF

Protokoly: IP, ARP, RARP, ICMP, IGMP, OSPF IP vrstva Protokoly: IP, ARP, RARP, ICMP, IGMP, OSPF UDP TCP Transportní vrstva ICMP IGMP OSPF Síťová vrstva ARP IP RARP Ethernet driver Vrstva síťového rozhraní 1 IP vrstva Do IP vrstvy náležejí další

Více

4. Síťová vrstva. Síťová vrstva. Počítačové sítě I. 1 (6) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci síťové vrstvy a jednotlivé protokoly.

4. Síťová vrstva. Síťová vrstva. Počítačové sítě I. 1 (6) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci síťové vrstvy a jednotlivé protokoly. 4. Síťová vrstva Studijní cíl Představíme si funkci síťové vrstvy a jednotlivé protokoly. Doba nutná k nastudování 3 hodiny Síťová vrstva Síťová vrstva zajišťuje směrování a poskytuje jediné síťové rozhraní

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT

Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT Analýza protokolů rodiny TCP/IP, NAT Počítačové sítě 7. cvičení ARP Address Resolution Protocol mapování IP adres na MAC adresy Při potřebě zjistit MAC adresu k IP adrese se generuje ARP request (broadcast),

Více

7. Aplikační vrstva. Aplikační vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly.

7. Aplikační vrstva. Aplikační vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly. 7. Aplikační vrstva Studijní cíl Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly. Doba nutná k nastudování 2 hodiny Aplikační vrstva Účelem aplikační vrstvy je poskytnout aplikačním procesům

Více

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování Cílem tohoto tematického celku je poznat formát internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování včetně návazných

Více

Y36PSI Protokolová rodina TCP/IP

Y36PSI Protokolová rodina TCP/IP Y36PSI Protokolová rodina TCP/IP Jan Kubr - Y36PSI 1 11/2008 Program protokol síťové vrstvy IP podpůrné protokoly ICMP RARP, BOOTP, DHCP protokoly transportní vrstvy UDP TCP Jan Kubr - Y36PSI 2 11/2008

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Informatika pro devátý ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_5_Protokoly_a_porty Vyučovací předmět: Informatika

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-03

Identifikátor materiálu: ICT-3-03 Identifikátor materiálu: ICT-3-03 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu TCP/IP Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí architekturu TCP/IP. Druh

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Síťové vrstvy a protokoly Síťové vrstvy Síťové vrstvy Fyzická

Více

Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí

Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1138_Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí_pwp Název školy: Číslo a název projektu:

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Počítače, sítě a operační systémy

TÉMATICKÝ OKRUH Počítače, sítě a operační systémy TÉMATICKÝ OKRUH Počítače, sítě a operační systémy Číslo otázky : 08. Otázka : Protokolová rodina TCP/IP. Vztah k referenčnímu modelu ISO-OSI. Obsah : 1 Úvod 2 TCP/IP vs ISO-OSI 3 IP - Internet Protocol

Více

ZÁKLADNÍ ANALÝZA SÍTÍ TCP/IP

ZÁKLADNÍ ANALÝZA SÍTÍ TCP/IP ZÁKLADNÍ ANALÝZA SÍTÍ TCP/IP ÚVOD Analýza sítě je jedním z prostředků potřebných ke sledování výkonu, údržbě a odstraňování závad v počítačových sítích. Většina dnešních sítí je založena na rodině protokolů

Více

3.17 Využívané síťové protokoly

3.17 Využívané síťové protokoly Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

Počítačová síť. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat.

Počítačová síť. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačové sítě Počítačová síť je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Základní prvky sítě Počítače se síťovým adaptérem pracovní

Více

Relační vrstva SMB-Síťový komunikační protokol aplikační vrstvy, který slouží ke sdílenému přístupu k souborům, tiskárnám, sériovým portům.

Relační vrstva SMB-Síťový komunikační protokol aplikační vrstvy, který slouží ke sdílenému přístupu k souborům, tiskárnám, sériovým portům. Aplikační vrstva http-protokol, díky kterému je možné zobrazovat webové stránky. -Protokol dokáže přenášet jakékoliv soubory (stránky, obrázky, ) a používá se také k různým dalším službám na internetu

Více

SSL Secure Sockets Layer

SSL Secure Sockets Layer SSL Secure Sockets Layer internetové aplikační protokoly jsou nezabezpečené SSL vkládá do architektury šifrující vrstvu aplikační (HTTP, IMAP,...) SSL transportní (TCP, UDP) síťová (IP) SSL poskytuje zabezpečenou

Více

Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík

Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno frantisek.kovarik@sspbrno.cz Model TCP/IP - IP vrstva 2 Obsah 3. bloku IPv4 záhlaví, IP adresy ARP/RARP, ICMP, IGMP,

Více

ANALÝZA TCP/IP 2 ANALÝZA PROTOKOLŮ DHCP, ARP, ICMP A DNS

ANALÝZA TCP/IP 2 ANALÝZA PROTOKOLŮ DHCP, ARP, ICMP A DNS ANALÝZA TCP/IP 2 ANALÝZA PROTOKOLŮ DHCP, ARP, ICMP A DNS V této části se seznámíte s funkcemi a principy protokolů DHCP, ARP, ICMP a DNS. Síť je uspořádána dle následujícího schématu zapojení. Zahajte

Více

Počítačové sítě II. 14. Transportní vrstva: TCP a UDP. Miroslav Spousta, 2005

Počítačové sítě II. 14. Transportní vrstva: TCP a UDP. Miroslav Spousta, 2005 Počítačové sítě II 14. Transportní vrstva: TCP a UDP Miroslav Spousta, 2005 1 Transportní vrstva přítomná v ISO/OSI i TCP/IP zodpovědná za rozšíření vlastností, které požadují vyšší vrstvy (aplikační)

Více

Přednáška 3. Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány

Přednáška 3. Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány Přednáška 3 Opakovače,směrovače, mosty a síťové brány Server a Client Server je obecné označení pro proces nebo systém, který poskytuje nějakou službu. Služba je obvykle realizována některým aplikačním

Více

Zásobník protokolů TCP/IP

Zásobník protokolů TCP/IP Zásobník protokolů TCP/IP Základy počítačových sítí Lekce 3 Ing. Jiří ledvina, CSc Úvod Vysvětlení základních pojmů a principů v protokolovém zásobníku TCP/IP Porovnání s modelem ISO/OSI Adresování v Internetu

Více

Počítačové sítě Systém pro přenos souborů protokol FTP

Počítačové sítě Systém pro přenos souborů protokol FTP Počítačové sítě Systém pro přenos souborů protokol FTP Autorizovaný přístup do souborového systému hostitelského uzlu Informace o obsahu souborového systému hostitelského uzlu Obousměrný přenos kopií souborů

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Síťové vrstvy a protokoly Síťové vrstvy Fyzická vrstva Lan,

Více

SÄťovÇ prvky - SÄťovÇ karty

SÄťovÇ prvky - SÄťovÇ karty SÄťovÇ prvky - SÄťovÇ karty RolÄ säťovç karty je: připravovat data z počätače pro säťovö kabel posälat data do jinçho počätače kontrolovat tok dat mezi počätačem a kabelovöm systçmem SÄťovÜ karta je hardware

Více

Telekomunikační sítě Protokolové modely

Telekomunikační sítě Protokolové modely Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB-TU Ostrava Telekomunikační sítě Protokolové modely Datum: 14.2.2012 Autor: Ing. Petr Machník, Ph.D. Kontakt: petr.machnik@vsb.cz Předmět: Telekomunikační sítě

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Počítačové sítě Vrstvový model TCP/IP Ing. Zelinka Pavel

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Počítačové sítě Vrstvový model TCP/IP Ing. Zelinka Pavel Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Počítačové sítě Vrstvový model TCP/IP

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Úvod počítačová síť Počítačová síť skupina počítačů a síťových zařízení vzájemně spojených komunikačním médiem

Více

Počítačové sítě ve vrstvách model ISO/OSI

Počítačové sítě ve vrstvách model ISO/OSI Počítačové sítě ve vrstvách model ISO/OSI Vzhledem ke komplikovanosti celého systému přenosu dat po sítích bylo vhodné nahlížet na přenosové sítě v určitých úrovních. Pro představu: Jak a čím budeme přenášet

Více

JAK ČÍST TUTO PREZENTACI

JAK ČÍST TUTO PREZENTACI PŘENOSOVÉ METODY V IP SÍTÍCH, S DŮRAZEM NA BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE David Prachař, ABBAS a.s. JAK ČÍST TUTO PREZENTACI UŽIVATEL TECHNIK SPECIALISTA VÝZNAM POUŽÍVANÝCH TERMÍNŮ TERMÍN SWITCH ROUTER OSI

Více

Počítačové sítě. Miloš Hrdý. 21. října 2007

Počítačové sítě. Miloš Hrdý. 21. října 2007 Počítačové sítě Miloš Hrdý 21. října 2007 Obsah 1 Pojmy 2 2 Rozdělení sítí 2 2.1 Podle rozlehlosti........................... 2 2.2 Podle topologie............................ 2 2.3 Podle přístupové metody.......................

Více

Technologie počítačových sítí 8. přednáška

Technologie počítačových sítí 8. přednáška Technologie počítačových sítí 8. přednáška Obsah osmé přednášky Protokoly TCP a UDP Protokol TCP a UDP TCP segment Navázání a ukončení spojení protokolem TCP - Navazování spojení - Ukončování spojení -

Více

Počítačové sítě Transportní vrstva. Transportní vrstva

Počítačové sítě Transportní vrstva. Transportní vrstva UDP TCP Rozhraní služeb Rozhraní protokolů 17 6 ICMP IGMP OSPF 01 02 89 SAP Síťová vrstva IP Rozhraní přístupu k I/O ARP Ethernet driver RARP Vrstva síťového rozhraní 1 DATA Systém A Uživatel transportní

Více

íta ové sít TCP/IP Protocol Family de facto Request for Comments

íta ové sít TCP/IP Protocol Family de facto Request for Comments Architektura TCP/IP v současnosti nejpoužívanější síťová architektura architektura sítě Internet Uplatnění user-end systémy (implementace všech funkčních vrstev) mezilehlé systémy (implementace spodních

Více

X36PKO Úvod Protokolová rodina TCP/IP

X36PKO Úvod Protokolová rodina TCP/IP X36PKO Úvod Protokolová rodina TCP/IP 1 Kontakty Jan Kubr kubr@fel.cvut.cz,místnost E-435,(22435) 7628, konzultace Po 15:30, po předchozí domluvě, https://dsn.felk.cvut.cz/wiki/vyuka/cviceni/x36pko/start

Více

Access Control Lists (ACL)

Access Control Lists (ACL) Access Control Lists (ACL) Počítačové sítě 11. cvičení ACL Pravidla pro filtrování paketů (bezestavová) Na základě hlaviček (2.,) 3. a 4. vrstvy Průchod pravidly od 1. k poslednímu Při nalezení odpovídajícího

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Technologie počítačových sítí 2. přednáška

Technologie počítačových sítí 2. přednáška Technologie počítačových sítí 2. přednáška Obsah druhé přednášky Síťové protokoly Síťové protokoly Typy protokolů Protokol ISO OSI - Fyzická vrstva - Linková vrstva - Síťová vrstva - Transportní vrstva

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Analýza aplikačních protokolů

Analýza aplikačních protokolů ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická PROJEKT Č. 4 Analýza aplikačních protokolů Vypracoval: V rámci předmětu: Jan HLÍDEK Komunikace v datových sítích (X32KDS) Měřeno: 28. 4. 2008

Více

Fakulta elektrotechniky a informatiky Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Cvičení 5 POČÍTAČOVÁ OBRANA A ÚTOK - POU

Fakulta elektrotechniky a informatiky Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Cvičení 5 POČÍTAČOVÁ OBRANA A ÚTOK - POU Fakulta elektrotechniky a informatiky Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Cvičení 5 POČÍTAČOVÁ OBRANA A ÚTOK - POU TCP/IP model Síťová (IP) vrstva - IP (Internet protokol) nejpoužívanější

Více

Analýza síťového provozu. Ing. Dominik Breitenbacher Mgr. Radim Janča

Analýza síťového provozu. Ing. Dominik Breitenbacher Mgr. Radim Janča Analýza síťového provozu Ing. Dominik Breitenbacher ibreiten@fit.vutbr.cz Mgr. Radim Janča ijanca@fit.vutbr.cz Obsah cvičení Komunikace na síti a internetu Ukázka nejčastějších protokolů na internetu Zachytávání

Více

Obsah PODĚKOVÁNÍ...11

Obsah PODĚKOVÁNÍ...11 PODĚKOVÁNÍ..........................................11 ÚVOD.................................................13 Cíle knihy............................................. 13 Koncepce a přístup.....................................

Více

6. Transportní vrstva

6. Transportní vrstva 6. Transportní vrstva Studijní cíl Představíme si funkci transportní vrstvy. Podrobněji popíšeme protokoly TCP a UDP. Doba nutná k nastudování 3 hodiny Transportní vrstva Transportní vrstva odpovídá v

Více

CCNA I. 3. Connecting to the Network. CCNA I.: 3. Connecting to the network

CCNA I. 3. Connecting to the Network. CCNA I.: 3. Connecting to the network CCNA I. 3. Connecting to the Network Základní pojmy Konvergence sítí (telefony, TV, PC, GSM) SOHO (Small Office and Home Office) nabídka a prodej produktů evidence objednávek komunikace se zákazníky zábava

Více

Y36PSI IPv6. Jan Kubr - 7_IPv6 Jan Kubr 1/29

Y36PSI IPv6. Jan Kubr - 7_IPv6 Jan Kubr 1/29 Y36PSI IPv6 Jan Kubr - 7_IPv6 Jan Kubr 1/29 Obsah historie, motivace, formát datagramu, adresace, objevování sousedů, automatická konfigurace, IPsec, mobilita. Jan Kubr - 7_IPv6 Jan Kubr 2/29 Historie

Více

Vlastnosti podporované transportním protokolem TCP:

Vlastnosti podporované transportním protokolem TCP: Transportní vrstva Transportní vrstva odpovídá v podstatě transportní vrstvě OSI, protože poskytuje mechanismus pro koncový přenos dat mezi dvěma stanicemi. Původně se proto tato vrstva označovala jako

Více

Technologie počítačových sítí 5. přednáška

Technologie počítačových sítí 5. přednáška Technologie počítačových sítí 5. přednáška Obsah páté přednášky IP protokol (Internet protokol) IP Protokol IP-datagram ICMP Protokol - Echo - Nedoručitelný IP-datagram - Sniž rychlost odesílání - Změň

Více

Fakulta informačních technologií VUT v Brně Ústav počítačových systémů Periferní zařízení, cvičení IPZ Analýza komunikace na sběrnici USB

Fakulta informačních technologií VUT v Brně Ústav počítačových systémů Periferní zařízení, cvičení IPZ Analýza komunikace na sběrnici USB Fakulta informačních technologií VUT v Brně Ústav počítačových systémů Periferní zařízení, cvičení IPZ Analýza komunikace na sběrnici USB Úloha č. 2. Zadání: 1. Seznamte se s principy komunikace na sériovém

Více

PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO KATEDRA INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vizualizace a demonstrace IP fragmentace.

PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO KATEDRA INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vizualizace a demonstrace IP fragmentace. PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO KATEDRA INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vizualizace a demonstrace IP fragmentace 2011 Jiří Holba Anotace Tato práce pojednává o problematice fragmentace IP datagramu

Více

Architektura TCP/IP je v současnosti

Architektura TCP/IP je v současnosti Architektura TCP/IP - úvod Architektura TCP/IP je v současnosti nejpoužívanější síťová architektura architektura sítě Internet Uplatnění TCP/IP user-end systémy (implementace všech funkčních vrstev) mezilehlé

Více

OSI TCP/IP Aplikace a protokoly 7. aplikační 6. presentační 5. relační

OSI TCP/IP Aplikace a protokoly 7. aplikační 6. presentační 5. relační 3. TCP/IP Z ISO/OSI vychází i množina protokolů TCP/IP. Protokol TCP/IP vznikl původně jako komunikační protokol ministerstva obrany USA pro sjednocení počítačové komunikace v rámci ARPANET. Slouží ke

Více

Protokoly a Internet. Miloš Hrdý. 19. listopadu 2007

Protokoly a Internet. Miloš Hrdý. 19. listopadu 2007 Protokoly a Internet Miloš Hrdý 19. listopadu 2007 Obsah 1 Pojmy 2 2 Protokoly 2 2.1 Odeslání zprávy............................ 2 2.2 Protokol IP.............................. 4 2.3 Protokoly vyšších

Více

Protokoly úrovně 3 nad ATM

Protokoly úrovně 3 nad ATM Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc Protokoly L3 nad ATM Přenos nativního protokolu přes ATM síť Přenos LAN přes ATM síť Používá IP adres (ne

Více

MODELY POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ

MODELY POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ MODELY POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ V počátcích budování počítačových sítí byly sítě a technické prostředky těchto sítí od jednotlivých výrobců vzájemně nekompatibilní. Vznikla tedy potřeba vytvoření jednotného síťového

Více

Internet a zdroje. (ARP, routing) Mgr. Petr Jakubec. Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu

Internet a zdroje. (ARP, routing) Mgr. Petr Jakubec. Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu Internet a zdroje (ARP, routing) Mgr. Petr Jakubec Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu 12 26. 11. 2010 (KFC-INTZ) ARP, routing 26. 11. 2010 1 / 10 1 ARP Address Resolution

Více

Typy samostatných úloh PSI 2005/2006

Typy samostatných úloh PSI 2005/2006 Typy samostatných úloh PSI 2005/2006 Každá úloha má dvě části. Část analytickou, která slouží k zachycování komunikace na síti a k zobrazování zachycených dat pomocí grafického rozhraní. K zachycování

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Metodický list č. 1

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Cílem tohoto předmětu je posluchačům zevrubně představit dnešní počítačové sítě, jejich technické a programové řešení. Po absolvování kurzu by posluchač měl zvládnout návrh a správu

Více

Komunikace v sítích TCP/IP (1)

Komunikace v sítích TCP/IP (1) České vysoké učení technické v Praze FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ katedra počítačových systémů Komunikace v sítích TCP/IP (1) Jiří Smítka jiri.smitka@fit.cvut.cz 14.2.2011 1/30 Úvod do předmětu Jiří

Více

Další nástroje pro testování

Další nástroje pro testování Další nástroje pro testování PingPlotter grafická varianta programu ping umožňuje soustavné monitorování, archivování apod. www.pingplotter.com VisualRoute grafický traceroute visualroute.visualware.com

Více

Site - Zapich. Varianta 1

Site - Zapich. Varianta 1 Site - Zapich Varianta 1 1. Koncovy uzel PC1 overuje pres PING konektivitu uzlu PC3. Jaky bude obsah ethernetoveho ramce nesouciho ICMP zpravu od PC1 na portu Fa0/3 SW1? SRC address: MAC_PC1 DST address:

Více

Zásobník protokolů TCP/IP

Zásobník protokolů TCP/IP Zásobník protokolů TCP/IP Úvod do počítačových sítí Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc. Úvod Vysvětlení základních pojmů a principů v protokolovém zásobníku TCP/IP Adresování v Internetu Jmenné služby Protokoly

Více

Sada protokolů TCP/IP

Sada protokolů TCP/IP Sada protokolů TCP/IP Cílem této kapitoly je popsat jednu z nejpoužívanějších rodin protokolů pro síťovou komunikaci, TCP/IP. Význam TCP/IP spočívá mimo jiné v tom, že jde o sadu komunikačních protokolů

Více

Server. Software serveru. Služby serveru

Server. Software serveru. Služby serveru Server Server je v informatice obecné označení pro počítač či skupinu počítačů, kteří poskytují nějaké služby. Rovněž pojmem server můžeme označit počítačový program, který tyto služby realizuje. Služby

Více

XMW3 / IW3 Sítě 1. Štefan Pataky, Martin Poisel YOUR LOGO

XMW3 / IW3 Sítě 1. Štefan Pataky, Martin Poisel YOUR LOGO XMW3 / IW3 Sítě 1 Štefan Pataky, Martin Poisel Základy síťí v prostředí MS Windows IPv4 a IPv6 - zápis a přidělování adres, rozsahy adres - dynamické získání adresy - DHCP, Router Advertisment, Neighbour

Více

Použití programu WinProxy

Použití programu WinProxy JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA INFORMATIKY Použití programu WinProxy pro připojení domácí sítě k internetu Semestrální práce z předmětu Lokální počítačové sítě

Více

e1 e1 ROUTER2 Skupina1

e1 e1 ROUTER2 Skupina1 Zkouška POS - Vzorové zadání Jméno:... Os.číslo:... Maximální bodový zisk 55b, minimum 30b. Při dosažení 25-29b rozhoduje o uznání zkoušky ústní přezkoušení (další body se při ústní zkoušce nepřidělují).

Více

Úvod do analýzy. Ústav informatiky, FPF SU Opava sarka.vavreckova@fpf.slu.cz. Poslední aktualizace: 8. prosince 2013

Úvod do analýzy. Ústav informatiky, FPF SU Opava sarka.vavreckova@fpf.slu.cz. Poslední aktualizace: 8. prosince 2013 počítačových sítí Šárka Vavrečková Ústav informatiky, FPF SU Opava sarka.vavreckova@fpf.slu.cz Poslední aktualizace: 8. prosince 2013 Základní pojmy z počítačových sítí Základní pojmy Protokol popisuje

Více

Model ISO - OSI. 5 až 7 - uživatelská část, 1 až 3 - síťová část

Model ISO - OSI. 5 až 7 - uživatelská část, 1 až 3 - síťová část Zatímco první čtyři vrstvy jsou poměrně exaktně definovány, zbylé tři vrstvy nemusí být striktně použity tak, jak jsou definovány podle tohoto modelu. (Příkladem, kdy nejsou v modelu použity všechny vrstvy,

Více

Síťová vrstva. RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D.

Síťová vrstva. RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Síťová vrstva RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Vladimír Smotlacha, 2011 Počítačové sít ě BI-PSI LS

Více

Standardizace Internetu (1)

Standardizace Internetu (1) Internet Standardizace Internetu (1) RFC Request for Comments, základní dokumenty identifikovány čísly, po vydání se nemění místo změny se nahradí jiným RFC přidělen stav proposed standard: návrh (ustálené,

Více

Síťové protokoly. Filozofii síťových modelů si ukážeme na přirovnání:

Síťové protokoly. Filozofii síťových modelů si ukážeme na přirovnání: Provoz na síti musí být řízen určitými předpisy, aby dorazila na místo určení a nedocházelo ke kolizím. Tato pravidla se nazývají síťové protokoly. Síťových protokolů je mnoho, a každý zajišťuje specifickou

Více

3. Linková vrstva. Linková (spojová) vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl

3. Linková vrstva. Linková (spojová) vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl 3. Linková vrstva Studijní cíl Představíme si funkci linkové vrstvy. Popíšeme její dvě podvrstvy, způsoby adresace, jednotlivé položky rámce. Doba nutná k nastudování 2 hodiny Linková (spojová) vrstva

Více

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí,

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí, 9. Sítě MS Windows MS Windows existoval ve 2 vývojových větvích 9x a NT, tyto později byly sloučeny. V současnosti existují aktuální verze Windows XP a Windows 2003 Server. (Očekává se vydání Windows Vista)

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL9 Vojtěch Filip, 2013

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL9 Vojtěch Filip, 2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Komunikační protokoly v počítačových sítích Číslo materiálu

Více

Počítačové sítě. Počítačová síť. VYT Počítačové sítě

Počítačové sítě. Počítačová síť. VYT Počítačové sítě Počítačové sítě Počítačová síť Je soubor technických prostředků, které umožňují spojení mezi počítači a výměnu informací prostřednictvím tohoto spojení. Postupný rozvoj během druhé poloviny 20. století.

Více

Přednáška 9. Síťové rozhraní. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 9

Přednáška 9. Síťové rozhraní. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 9 Přednáška 9 Síťové rozhraní. 1 Počítačové sítě Sítě jsou složité pro zjednodušení jsou řešeny po vrstvách ISO/OSI model od teorie k praxi příliš se neujal 7 vrstev TCP/IP model od praxe k teorii sada protokolů

Více

Topologie počítačových sítí Topologie = popisuje způsob zapojení sítí, jejich architekturu adt 1) Sběrnicová topologie (BUS)

Topologie počítačových sítí Topologie = popisuje způsob zapojení sítí, jejich architekturu adt 1) Sběrnicová topologie (BUS) Počítačové sítě Je to spojení dvou a více uzlů (uzel = počítač nebo další síť), za pomoci pasivních a aktivních prvků při čemž toto spojení nám umožňuje = sdílení technických prostředků, sdílení dat, vzdálenou

Více

Josef J. Horálek, Soňa Neradová IPS1 - Přednáška č.6

Josef J. Horálek, Soňa Neradová IPS1 - Přednáška č.6 Přednáška č.6 Síťová vrstva a ethernet (rámec ethernet) IP protokol IP paket & datagram Služební protokol ICMP Fragmentace Protokoly ARP & RARP Služební protokol IGMP IPv6 Na úrovni vrstvy síťového rozhrání

Více

TFTP Trivial File Transfer Protocol

TFTP Trivial File Transfer Protocol TFTP Trivial File Transfer Protocol Jan Krňoul KIV / PSI TFTP Jednoduchý protokol pro přenos souborů 1980 IEN 133 1981 RFC 783 1992 RFC 1350 1998 RFC 1785, 2090, 2347, 2348, 2349 Noel Chiappa, Bob Baldvin,

Více

DLNA- Průvodce instalací

DLNA- Průvodce instalací ČESKY DLNA- Průvodce instalací pro LAN přípojky Zažijte realitu AQUOS LCD-TV Jaro/Léto 2011 Strana - 1 - LE820 - LE822 - LE814 - LE824 - LE914 - LE925 Obsah: 1. Příprava PC (povolení multimediální složky)

Více

Ing. Jitka Dařbujanová. TCP/IP, telnet, SSH, FTP

Ing. Jitka Dařbujanová. TCP/IP, telnet, SSH, FTP Ing. Jitka Dařbujanová TCP/IP, telnet, SSH, FTP Globální systém pro propojení počítačových sítí, který k tomuto využívá sadu protokolů TCP/IP Síť mnoha různých sítí propojených metalickými, optickými kabely,

Více

Konfigurace síťových stanic

Konfigurace síťových stanic Konfigurace síťových stanic Cíl kapitoly Cílem této kapitoly je porozumět správně nakonfigurovaným stanicím z hlediska připojení k datovým sítím. Studenti se seznámí se základními pojmy a principy konfigurace,

Více

Přepínaný Ethernet. Virtuální sítě.

Přepínaný Ethernet. Virtuální sítě. Přepínaný Ethernet. Virtuální sítě. Petr Grygárek rek 1 Přepínaný Ethernet 2 Přepínače Chování jako mosty v topologii strom Přepínání řešeno hardwarovými prostředky (CAM) Malé zpoždění Přepínání mezi více

Více

Počítačové sítě IP multicasting

Počítačové sítě IP multicasting IP multicast mechanismus pro skupinovou komunikaci v IP vrstvě Zdroj vysílá jeden datagram, na multicast směrovačích se jeho kopie vysílají do větví multicast stromu Adresy typu D podpora IP multicastu

Více

STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ

STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ REPOTEC RP-IP0613 Úvod Bandwidth manager REPOTEC (dále jen BM) je levný a jednoduchý omezovač rychlosti pro jakékoliv sítě založené na protokolu TCP/IP. Velice snadno se ovládá

Více

Konfigurace DHCP serveru a překladu adres na směrovačích Cisco

Konfigurace DHCP serveru a překladu adres na směrovačích Cisco ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická PROJEKT Č. 5 Konfigurace DHCP serveru a překladu adres na směrovačích Cisco Vypracoval: V rámci předmětu: Jan HLÍDEK Komunikace v datových

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

CAD pro. techniku prostředí (TZB) Počítačové sítě

CAD pro. techniku prostředí (TZB) Počítačové sítě VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ - ENERGETICKÝ ÚSTAV ODBOR TERMOMECHANIKY A TECHNIKY PROSTŘEDÍ CAD pro techniku prostředí (TZB) Počítačové sítě http://ottp.fme.vutbr.cz/cad/

Více

Úvod do informačních služeb Internetu

Úvod do informačních služeb Internetu Úvod do informačních služeb Internetu Rozdělení počítačových sítí Počítačové sítě se obecně rozdělují do základních typů podle toho, na jak velkém území spojují počítače a jaké spojovací prostředky k tomu

Více

Y36SPS Jmenné služby DHCP a DNS

Y36SPS Jmenné služby DHCP a DNS Y36SPS Jmenné služby DHCP a DNS Jan Kubr - Y36SPS 1 8/2007 Dynamic host configuration protocol (DHCP) 1993 RFC2131 přidělení parametrů při startu IP adresa, maska, směrovače přidělení IP adresy dynamické

Více

Rozložení učiva. Vývoj výpočetního modelu, základní paradigmata PC sítí OPAKOVÁNÍ. Síťové protokoly a webové služby

Rozložení učiva. Vývoj výpočetního modelu, základní paradigmata PC sítí OPAKOVÁNÍ. Síťové protokoly a webové služby Počítačové sítě 3IT Rozložení učiva Vývoj výpočetního modelu, základní paradigmata PC sítí OPAKOVÁNÍ Síťové protokoly a webové služby Routery, adresování přes CLI, konstrukce routovací tabulky Statické

Více

Pohled na pojem počítačová síť

Pohled na pojem počítačová síť Téma 9 Základy počítačových sítí Obsah 1. Základní pojmy a modely 2. LAN a jejich typy 3. Internet a jeho charakteristiky 4. Architektura Internetu a adresování 5. IP datagramy a jejich přenos 6. Směrování

Více

WWW a HTTP HTTP protokol HTML jazyk URL identifikace WWW Webov m sto Cookies Komunikace po HTTP Identifikace um stěn specifikaci um stěn

WWW a HTTP HTTP protokol HTML jazyk URL identifikace WWW Webov m sto Cookies Komunikace po HTTP Identifikace um stěn specifikaci um stěn WWW a HTTP WWW je systäm HTTP serverů, kterä uchovçvajé hypertextovä dokumenty (strçnky) a umožňujé k nim přéstup. Činnost WWW je založena na hypertextovàch odkazech tj. textech směřujécé na jinä hypertextovä

Více