Celoevropská iniciativa Transparentní spolupráce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Celoevropská iniciativa Transparentní spolupráce"

Transkript

1 Celoevropská iniciativa Transparentní spolupráce

2 Struktura prezentace 1. Spolupráce jako přirozená součást systému 2. Spolupráce jako prostor pro možný střet zájmů 3. Co je nutné změnit? 4. Hledání řešení na úrovni ČR 10. Individuální versus souhrnné zveřejnění 11. Výjimky ze zveřejnění 12. Pravidla zveřejnění 13. Charakteristika portálu 14. Nahrávání dat na portál zveřejnění 5. Hledání řešení na mezinárodní úrovni 6. Kodex Disclosure 7. Pro koho je v ČR Kodex závazný? 8. Co je cílem Transparentní spolupráce? 9. Jak bude zveřejnění probíhat?

3 Spolupráce jako přirozená součást zdravotnického systému Spolupráce mezi zdravotnickými odborníky/zařízeními a farmaceutickými společnostmi je neodmyslitelnou součástí zdravotnického systému. Spolupráce má pozitivní vliv na kvalitu poskytované péče i hodnotu budoucího medicínského výzkumu. Spolupráce je předpokladem úspěšného vývoje nových léčivých přípravků. Spolupráce je farmaceutickými společnostmi maximálně ceněná.

4 Spolupráce jako prostor pro možný střet zájmů Spolupráce mezi zdravotnickými odborníky/zařízeními však vytváří prostor pro potenciální střet zájmů. Téměř denně jsme svědky tlaku veřejnosti, médií a politiků na zprůhlednění a objasnění těchto vztahů. Napadána je také integrita zdravotnických odborníků při předepisování léčiv a odborná úroveň spolupráce.

5 Spolupráce jako prostor pro možný střet zájmů Lékařka, která předepisovala ty správné léky, vyvázla s podmínkou Daňová kontrola ukázala, jak se uplácejí lékaři Lékař Hnízdil: I já jsem předepisoval léky, které pacienti nepotřebovali

6 Co je nutné změnit? Je třeba objasnit povahu odborných vztahů mezi zdravotnickými odborníky/zařízeními a farmaceutickými společnostmi, a to nejen vůči orgánům veřejné kontroly, ale také široké veřejnosti. Je třeba přispět k obnovení důvěry odborné i laické veřejnosti ve spolupráci mezi zdravotnickými odborníky/zařízeními a průmyslem.

7 Hledání řešení na úrovni ČR Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) si výše zmíněné problémy dobře uvědomuje, dlouhodobě vyvíjí aktivity vedoucí ke zvýšení transparence v této oblasti. V uplynulých letech podnikla řadu kroků: Etický kodex AIFP v ČR přijat v roce 1993, pravidelně aktualizován. Společná deklarace ČLS JEP a AIFP přijata v roce Databáze lékařských kongresů (veřejně dostupná databáze lékařských kongresů, na nichž je účast lékařů sponzorována členskými společnostmi AIFP) spuštěna v roce Přednášková činnost na medicínských/farmaceutických fakultách (k tématům etické kultivace zdravotnického prostředí) probíhá již od roku 2011.

8 Hledání řešení na mezinárodní úrovni USA Zákon Sunshine Act, který nařizuje farmaceutickým společnostem zveřejňovat veškeré platby mezi jimi a zdravotnickými odborníky a fakultními nemocnicemi. Sběr dat s účinností od Holandsko Kodex zveřejňující finanční vztahy mezi odborníky/zařízeními a farmaceutickým průmyslem. Implementace Kodexu začala v roce V roce 2013 byla spuštěna veřejně dostupná databáze veškerých finančních toků od průmyslu k odborníkům/zařízením.

9 Hledání řešení na mezinárodní úrovni EU Evropská federace farmaceutických společností a asociací (EFPIA) Na základě diskuse s odbornými i průmyslovými kapacitami přijala Kodex Disclosure, Kodex upravující zveřejňování plateb a jiných plnění farmaceutických společností zdravotnickým odborníkům a zdravotnickým zařízením. Kodex přijat Valnou hromadou EFPIA dne

10 Kodex Disclosure iniciativa Transparentní spolupráce Kodex Disclosure byl k transponován ve všech evropských zemích, kde má sídlo člen EFPIA, tj. včetně České republiky. Zde pod názvem iniciativa Transparentní spolupráce. Kodex Disclosure je závazný pro všechny členské společnosti a asociace EFPIA. V ČR především, nikoliv však výhradně, pro členy Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

11 Pro koho je v ČR Kodex závazný? Abbott, Abbvie, Actelion, Amgen, Astellas, AstraZeneca, Baxter, Bayer, Biogen Idec, Boehringer Ingelheim, BMS, Berlin-Chemie Menarini, Celgene, Chiesi, Eisai, Eli Lilly, Ferring, GSK, Ipsen Pharma, Janssen-Cilag, Lundbeck, Merck, MSD, Mundipharma, Novartis, Novo Nordisk, Orion Pharma, Pfizer, Pierre Fabre, Roche, Sanofi, Servier, Shire Czech, Stallergenes, Takeda, UCB.

12 Co je cílem Transparentní spolupráce? Primárním cílem této evropské iniciativy je objasnit podstatu a rozsah spolupráce mezi zdravotnickými odborníky/zařízeními a farmaceutickými společnostmi a ozřejmit výši souvisejících plateb. K tomuto účelu bude připraven veřejně dostupný portál na kterém budou zveřejněna konkrétní data o spolupráci.

13 Jak bude zveřejnění probíhat? Na portálu budou zveřejněny veškeré platby a jiná plnění související s poskytovanými službami zdravotnických odborníků/zařízení farmaceutickým společnostem sdruženým v EFPIA. Zveřejněny budou jednotlivé platby a také celková roční částka za veškeré platby a jiná plnění související s aktivitami spolupráce. Každá společnost zveřejní také informaci o metodice použité při zpracování zveřejňovaných informací.

14 Jak bude zveřejnění probíhat? Platby či jiná plnění budou zveřejněna včetně plátce, tj. konkrétní farmaceutické společnosti, a příjemce, tj. zdravotnického odborníka či instituce. Zveřejňovat se budou pouze platby a jiná plnění související s léčivými přípravky na předpis (Rx). Platby budou zveřejněny individuálně, či souhrnně dle konkrétní podoby spolupráce. Při zpracování a zveřejňování dat se bude postupovat striktně v souladu s předpisy na ochranu osobních údajů a stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů.

15 Individuální versus souhrnné zveřejnění Individuální zveřejnění Dary, granty Příspěvky na náklady akcí (registrační poplatky, smlouvy o sponzorování, doprava a ubytování) Souhrnné zveřejnění Neklinické studie Klinická hodnocení Neintervenční studie Odměna za služby a konzultace

16 Výjimky ze zveřejnění Zveřejnění se nebude týkat následujících plateb a jiných plnění, která: se týkají výhradně volně prodejných léčiv, nejsou jako kategorie uvedeny v Disclosure kodexu (např. edukační a vzdělávací materiály, vzorky, pohoštění), jsou součástí běžných nákupů a prodejů léčivých přípravků mezi členskou společností a zdravotnickým odborníkem/zařízením (např. kupní ceny, slevy, rabaty).

17 Pravidla zveřejnění Prvním vykazovaným obdobím bude rok 2015, zveřejnění proběhne do Informace se budou zveřejňovat jednou ročně. Vykazované období představuje jeden kalendářní rok. Informace budou zveřejněny minimálně po dobu 3 let od prvního zveřejnění.

18 Charakteristika portálu zveřejnění Portál bude spravován AIFP. Stránka bude obsahovat dvě části, a to veřejně dostupnou a interní. Veřejně dostupná část: Vyhledávání bude umožněno na základě jména/názvu, IČO nebo unikátního čísla ČLK/ČLnK. Hledajícímu se zobrazí vždy pouze jeden zdravotnický odborník/zařízení. Zobrazovat se bude celková roční částka za danou položku spolupráce s názvem farmaceutické společnosti, která ji uhradila. Zobrazení údajů více zdravotnických odborníků/zařízení najednou nebude umožněno. Data nebude možné modifikovat. Stránka bude opatřena ochrannými prvky.

19 Charakteristika portálu zveřejnění Interní část: Zabezpečený přístup. Dostupná členským společnostem EFPIA. Společnosti budou mít přístup pouze ke svým datům. Administrátorský přístup AIFP. Data nebude možné editovat. Veškerá data budou uchovávána v zakódované databázi odpovídající požadavkům Úřadu pro ochranu osobních údajů.

20 Nahrávání dat na portál zveřejnění Za správné nahrání dat na portál zveřejnění bude zodpovídat farmaceutická společnost, nikoliv lékař. Lékař bude mít možnost před zveřejněním informace verifikovat. V případě, že nahraná data budou nesprávná, farmaceutická společnost bude mít možnost je opravit a opětovně nahrát na portál zveřejnění. Verifikace a následné zveřejnění dat bude probíhat jednou ročně.

21 Děkujeme za pozornost. Baker & McKenzie s.r.o., advokátní kancelář poskytovatel právního poradenství pro iniciativu Transparentní spolupráce.

Celoevropská iniciativa Transparentní spolupráce

Celoevropská iniciativa Transparentní spolupráce Celoevropská iniciativa Transparentní spolupráce Mgr. Jakub Dvořáček, Výkonný ředitel AIFP Spolupráce jako přirozená součást zdravotnického systému Spolupráce mezi zdravotnickými odborníky/zařízeními a

Více

KODEX AIFP UPRAVUJÍCÍ ZVEŘEJŇOVÁNÍ PLATEB A JINÝCH PLNĚNÍ FARMACEUTICKÝCH SPOLEČNOSTÍ ZDRAVOTNICKÝM ODBORNÍKŮM A ZDRAVOTNICKÝM ZAŘÍZENÍM

KODEX AIFP UPRAVUJÍCÍ ZVEŘEJŇOVÁNÍ PLATEB A JINÝCH PLNĚNÍ FARMACEUTICKÝCH SPOLEČNOSTÍ ZDRAVOTNICKÝM ODBORNÍKŮM A ZDRAVOTNICKÝM ZAŘÍZENÍM KODEX AIFP UPRAVUJÍCÍ ZVEŘEJŇOVÁNÍ PLATEB A JINÝCH PLNĚNÍ FARMACEUTICKÝCH SPOLEČNOSTÍ ZDRAVOTNICKÝM ODBORNÍKŮM A ZDRAVOTNICKÝM ZAŘÍZENÍM Znění schválené valnou hromadou AIFP konanou dne 21. listopadu 2013,

Více

Metodologie. k iniciativě Transparentní spolupráce Merck Česká republika

Metodologie. k iniciativě Transparentní spolupráce Merck Česká republika Metodologie k iniciativě Transparentní spolupráce Merck Česká republika 1. Úvod Tato Metodologie se vztahuje k iniciativě Transparentní spolupráce, což je celoevropský projekt zabývající se zveřejňováním

Více

Transparentní spolupráce

Transparentní spolupráce Transparentní spolupráce ÚVODNÍ SLOVO Vedení České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) považuje iniciativu Transparentní spolupráce za krok správným směrem. Spolupráce lékařů s farmaceutickým

Více

Metodologie k projektu Disclosure

Metodologie k projektu Disclosure Metodologie k projektu Disclosure 20. června 2016 Francouzská 171/28 120 00 Praha 2 Česká republika IČ: 28998871 DIČ: CZ28998871 Úvod Tato Metodologie se vztahuje k iniciativě Transparentní spolupráce,

Více

Metodická poznámka

Metodická poznámka Metodická poznámka - 2015 Doprovodný dokument k Transparentnosti plateb nebo jiného plnění zdravotnickým odborníkům a zdravotnickým organizacím (metodika dle odstavce 3.05. Kodexu Transparentní spolupráce

Více

Metodický dokument společnosti Bristol-Myers Squibb (BMS) na podporu kodexu EFPIA o transparentní spolupráci o zveřejnění plnění HCP/HCO za rok 2018

Metodický dokument společnosti Bristol-Myers Squibb (BMS) na podporu kodexu EFPIA o transparentní spolupráci o zveřejnění plnění HCP/HCO za rok 2018 Metodický dokument společnosti Bristol-Myers Squibb (BMS) na podporu kodexu EFPIA o transparentní spolupráci o zveřejnění plnění HCP/HCO za rok 2018 Všechna data o plnění za rok 2018 jsou správná v čase

Více

1. Přehled požadavků EFPIA

1. Přehled požadavků EFPIA Evropská federace farmaceutických společností a asociací (EFPIA) Požadavky na zdravotnické odborníky a organizace ohledně zveřejňování údajů metodická Obsah 1. Přehled požadavků EFPIA... 2 2. Interní rozhodnutí...

Více

Globální metodologická poznámka společnosti UCB ve shodě s částí 3.05 Kodexu transparentní spolupráce EFPIA

Globální metodologická poznámka společnosti UCB ve shodě s částí 3.05 Kodexu transparentní spolupráce EFPIA ve shodě s částí 3.05 Kodexu transparentní spolupráce EFPIA Tato poznámka popisuje globální postoj ke Kodexu transparentní spolupráce EFPIA. V každé členské zemi podléhá změnám v závislosti na místních

Více

Transparentní spolupráce Metodologická nóta pro SANOFI Group, Česká republika

Transparentní spolupráce Metodologická nóta pro SANOFI Group, Česká republika Transparentní spolupráce 2017 Metodologická nóta pro SANOFI Group, Česká republika ÚVOD Kodex EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) o transparentní spolupráci požaduje

Více

Zveřejňování plateb a jiných plnění zdravotnickým odborníkům a zdravotnickým zařízením Metodika k vykazování za rok 2015 v roce 2016

Zveřejňování plateb a jiných plnění zdravotnickým odborníkům a zdravotnickým zařízením Metodika k vykazování za rok 2015 v roce 2016 Zveřejňování plateb a jiných plnění zdravotnickým odborníkům a zdravotnickým zařízením Metodika k vykazování za rok 2015 v roce 2016 AstraZeneca Czech Republic s.r.o U Trezorky 921/2, Praha 5 Jinonice,

Více

Vliv farmaceutických firem na chování lékařů. Jiří Vorlíček

Vliv farmaceutických firem na chování lékařů. Jiří Vorlíček Vliv farmaceutických firem na chování lékařů Jiří Vorlíček Základní léčebné možnosti v onkologii chirurgie radioterapie farmakoterapie Farmakoterapie Česká onkologická společnost ČLS JEP dlouhodobě usiluje

Více

Kodex zveřejňování informací federace EFPIA Zveřejňování informací za rok 2016 Shire Pharmaceuticals (včetně spol. Baxalta US Inc.

Kodex zveřejňování informací federace EFPIA Zveřejňování informací za rok 2016 Shire Pharmaceuticals (včetně spol. Baxalta US Inc. Kodex zveřejňování informací federace EFPIA Zveřejňování informací za rok 2016 Shire Pharmaceuticals (včetně spol. Baxalta US Inc.) 1 Oddíl 1: Způsob vykazování dat za rok 2016 Společnost Shire 3. června

Více

Kodex zveřejňování informací federace EFPIA Zveřejňování informací za rok 2017 Shire Pharmaceuticals (včetně spol. Baxalta US Inc.

Kodex zveřejňování informací federace EFPIA Zveřejňování informací za rok 2017 Shire Pharmaceuticals (včetně spol. Baxalta US Inc. Kodex zveřejňování informací federace EFPIA Zveřejňování informací za rok 2017 Shire Pharmaceuticals (včetně spol. Baxalta US Inc.) 1 Oddíl 1: Způsob vykazování dat za rok 2017 Společnost Shire 3. června

Více

Hlavní úskalí trhu s léky a jak je řeší novela zákona o léčivech?

Hlavní úskalí trhu s léky a jak je řeší novela zákona o léčivech? Mgr. Marek Hampel Grémium majitelů lékáren Co přináší novela zákona o léčivech Praha NHÚ AV ČR, CERGE EI 23.3.2016 Hlavní úskalí trhu s léky a jak je řeší novela zákona o léčivech? aneb více povinnosa

Více

Výroční zpráva. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

Výroční zpráva. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Výroční zpráva Asociace inovativního farmaceutického průmyslu 2 12 Úvodní slovo Druhá polovina dvacátého století přinesla zásadní posun v prevenci a léčbě celé řady závažných onemocnění, která dříve patřila

Více

Požadavky Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA) na transparentnost zveřejňování zdravotnických odborníků / zdravotnických

Požadavky Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA) na transparentnost zveřejňování zdravotnických odborníků / zdravotnických Požadavky Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA) na transparentnost zveřejňování zdravotnických odborníků / zdravotnických organizací Metodologická poznámka pro společnost Shire

Více

Název: Metodická poznámka

Název: Metodická poznámka Název: Metodická poznámka Zveřejnění informací o platbách a jiných plněních poskytnutých pracovníkům ve zdravotnictví a organizacím podle Kodexu Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA)

Více

Slovníček Transparentní spolupráce

Slovníček Transparentní spolupráce Slovníček Transparentní spolupráce 1 Úvodní slovo V loňském roce uvedl inovativní farmaceutický průmysl na trh 37 léků se zcela novou účinnou látkou. Bez intenzivní spolupráce mezi farmaceutickým průmyslem

Více

ZHODNOCENÍ XVIII. POSTGRADUÁLNÍHO DIABETOLOGICKÉHO SEMINÁŘE BRNO 2013

ZHODNOCENÍ XVIII. POSTGRADUÁLNÍHO DIABETOLOGICKÉHO SEMINÁŘE BRNO 2013 XVIII. postgraduální diabetologický seminář Brno 2013 ZHODNOCENÍ XVIII. POSTGRADUÁLNÍHO DIABETOLOGICKÉHO SEMINÁŘE BRNO 2013 Vážené dámy, vážení pánové, ve dnech 22. 23. března 2013 proběhl v brněnském

Více

XVII. postgraduální diabetologický seminář Brno 2012. 9. 10. března 2012 Pořádaný pod záštitou ČDS Akce je ohodnocena 8 kredity.

XVII. postgraduální diabetologický seminář Brno 2012. 9. 10. března 2012 Pořádaný pod záštitou ČDS Akce je ohodnocena 8 kredity. 9. 10. března 2012 Pořádaný pod záštitou ČDS Akce je ohodnocena 8 kredity Zhodnocení FakultnÌ nemocnice u svatè Anny v BrnÏ DiabetologickÈ centrum II. internì klinika, p ednosta prof. MUDr. Miroslav SouËek,

Více

Metodologická poznámka

Metodologická poznámka Metodologická poznámka Kodexy EFPIA a místních asociací průmyslu, které upravují zveřejňování informací Amgen Copyright v1.3. Strana 1 1.0 ÚVOD 2.0 PŮSOBNOST 3.0 DEFINICE 4.0 SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ ZA ÚČELEM

Více

PRŮZKUM AIFP EKONOMICKÉ DOPADY KLINICKÝCH STUDIÍ REALIZOVANÝCH V ČR. MUDr. Beata Čečetková, Ph.D. a Mgr. Jakub Dvořáček

PRŮZKUM AIFP EKONOMICKÉ DOPADY KLINICKÝCH STUDIÍ REALIZOVANÝCH V ČR. MUDr. Beata Čečetková, Ph.D. a Mgr. Jakub Dvořáček PRŮZKUM AIFP W EKONOMICKÉ DOPADY KLINICKÝCH STUDIÍ REALIZOVANÝCH V ČR MUDr. Beata Čečetková, Ph.D. a Mgr. Jakub Dvořáček CÍL PRŮZKUMU Zhodnotit ekonomický vliv klinických studií realizovaných v ČR OBSAH

Více

Podnikatelská etika ve farmaceutickém průmyslu

Podnikatelská etika ve farmaceutickém průmyslu Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Podnikatelská etika ve farmaceutickém průmyslu Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Markéta Lörinczy Jana Vošmerová Brno 2014 Ráda bych poděkovala

Více

Národní referenční centrum (NRC) MUDr. Antonín Malina, Ph.D. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Národní referenční centrum (NRC) MUDr. Antonín Malina, Ph.D. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Národní referenční centrum (NRC) MUDr. Antonín Malina, Ph.D. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Proč v IPVZ? zachování kontinuity (projekt Vývoj a ověřovací provoz klasifikačního systému

Více

Metodologická poznámka

Metodologická poznámka Metodologická poznámka Kodexy EFPIA a místních asociací průmyslu, které upravují zveřejňování informací Amgen Copyright v1.3. Strana 1 1.0 ÚVOD 2.0 PŮSOBNOST 3.0 DEFINICE 4.0 SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ ZA ÚČELEM

Více

Metodologická poznámka

Metodologická poznámka Metodologická poznámka Kodexy EFPIA a místních asociací průmyslu, které upravují zveřejňování informací Amgen Copyright v1.1. Strana 1 1.0 ÚVOD 2.0 PŮSOBNOST 3.0 DEFINICE 4.0 SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ ZA ÚČELEM

Více

Název: Metodická poznámka

Název: Metodická poznámka Název: Metodická poznámka Zveřejnění informací o platbách a jiných plněních poskytnutých pracovníkům ve zdravotnictví a organizacím podle Kodexu Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA)

Více

Metodický pokyn společnosti Gilead k výkazům pro zajištění transparentnosti

Metodický pokyn společnosti Gilead k výkazům pro zajištění transparentnosti Metodický pokyn společnosti Gilead k výkazům pro zajištění transparentnosti Obsah 1 Úvod... 2 2 Definice převodů hodnot... 2 3 Definice a řízení zahraničních výdajů... 3 4 Které příjemce převodů hodnot

Více

Metodické pokyny Obsah

Metodické pokyny Obsah Metodické pokyny Obsah Metodické pokyny... 1 1. Úvod... 2 2. Definice... 2 2.1. Zahrnutí příjemci... 2 2.2. Kategorie plnění... 2 2.2.1. Plnění poskytovaná zdravotnickým odborníkům... 2 2.2.2. Plnění poskytovaná

Více

Metodický pokyn společnosti Gilead k výkazům pro zajištění transparentnosti

Metodický pokyn společnosti Gilead k výkazům pro zajištění transparentnosti Metodický pokyn společnosti Gilead k výkazům pro zajištění transparentnosti Obsah 1 Úvod... 2 2 Definice převodů hodnot... 2 3 Definice a řízení zahraničních výdajů... 3 4 Které příjemce převodů hodnot

Více

ZHODNOCENÍ XIX. POSTGRADUÁLNÍHO DIABETOLOGICKÉHO SEMINÁŘE BRNO 2014

ZHODNOCENÍ XIX. POSTGRADUÁLNÍHO DIABETOLOGICKÉHO SEMINÁŘE BRNO 2014 XIX. postgraduální diabetologický seminář Brno 2014 ZHODNOCENÍ XIX. POSTGRADUÁLNÍHO DIABETOLOGICKÉHO SEMINÁŘE BRNO 2014 Vážené dámy, vážení pánové, ve dnech 21. 22. března 2014 proběhl v brněnském hotelu

Více

Smlouva o provedení klinického hodnocení

Smlouva o provedení klinického hodnocení Smlouva o provedení klinického hodnocení Smlouva mezi zadavatelem klinického hodnocení ( KH ) a nemocnicí (nebo mezi zadavatelem, nemocnicí a zkoušejícím), na základě které provádí nemocnice pod vedením

Více

AIFP K ODEX ZÁSAD VZTAHŮ MEZI FARMACEUTICKÝM PRŮMYSLEM A ORGANIZACEMI PACIENTŮ

AIFP K ODEX ZÁSAD VZTAHŮ MEZI FARMACEUTICKÝM PRŮMYSLEM A ORGANIZACEMI PACIENTŮ AIFP K ODEX ZÁSAD VZTAHŮ MEZI FARMACEUTICKÝM PRŮMYSLEM A ORGANIZACEMI PACIENTŮ Úvod Farmaceutický průmysl připouští, že má mnoho společných zájmů s organizacemi pacientů, které reprezentují a/nebo podporují

Více

PŘECHODY HODNOTY ZA OHLAŠOVACÍ ROK 2015

PŘECHODY HODNOTY ZA OHLAŠOVACÍ ROK 2015 OTSUKA PHARMACEUTICAL EUROPE LTD (DÁLE JEN JAKO OTSUKA EUROPE ) KODEX ZVEŘEJŇOVÁNÍ PLATEB A PLNĚNÍ SDRUŽENÍ EFPIA Česká Republika METODOLOGICKÁ POZNÁMKA VZTAHUJÍCÍ SE NA PŘECHODY HODNOTY ZA OHLAŠOVACÍ

Více

DOZOROVÁ ČINNOST SÚKLu A LEGISLATIVNÍ NOVINKY v ČR

DOZOROVÁ ČINNOST SÚKLu A LEGISLATIVNÍ NOVINKY v ČR DOZOROVÁ ČINNOST SÚKLu A LEGISLATIVNÍ NOVINKY v ČR Libor Štajer, Lucie Neubertová, Petr Kůta RIZIKÁ A RIEŠENIA VO FARMACEUTICKOM PRIEMYSLE Mgr. Libor Štajer, advokát 11. února 2008 OBSAH přehled změn v

Více

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Reklama na léčivé přípravky z hlediska dozorové praxe 2 VYBRANÉ PŘÍPADY PORUŠENÍ ZÁKONA O REGULACI REKLAMY + KONTEXT EU Mgr. Jaroslava Doležalová Velký sál SÚKL Reklama na léčivé přípravky z hlediska dozorové

Více

Pravidlá pre organizáciu odborných podujatí pre členov SAFS na Slovensku

Pravidlá pre organizáciu odborných podujatí pre členov SAFS na Slovensku Pravidlá pre organizáciu odborných podujatí pre členov SAFS na Slovensku Spracovala: Pracovná skupina SAFS pre etiku marec/2013 Schválilo: Predstavenstvo SAFS apríl/2013 Kto sme a koho reprezentujeme?

Více

Daňové aspekty v oblasti pobídek ze strany farmaceuticky ch firem. Ing. Simona Fialová, MBA

Daňové aspekty v oblasti pobídek ze strany farmaceuticky ch firem. Ing. Simona Fialová, MBA Daňové aspekty v oblasti pobídek ze strany farmaceuticky ch firem Ing. Simona Fialová, MBA 20.06.2017 OBSAH I. II. Přehled typů pobídek Chyby v oblasti bonusů III.Doklady ve vztahu k bonusům IV.Daňové

Více

METODICKÁ POZNÁMKA EFPIA KE ZVEŘEJŇOVÁNÍ ČESKÁ REPUBLIKA IPSEN PROGRAM TRANSPARENTNOSTI EFPIA METODICKÁ POZNÁMKA

METODICKÁ POZNÁMKA EFPIA KE ZVEŘEJŇOVÁNÍ ČESKÁ REPUBLIKA IPSEN PROGRAM TRANSPARENTNOSTI EFPIA METODICKÁ POZNÁMKA IPSEN PROGRAM TRANSPARENTNOSTI EFPIA METODICKÁ POZNÁMKA 2 Obsah 1 PREAMBULE... 4 2 ÚČEL... 6 2.1 Terminologie... 6 3 ROZSAH ZVEŘEJNĚNÍ... 7 3.1 Příjemci... 7 3.1.1 HCP... 7 3.1.2 HCO... 8 3.1.3 Specifický

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu Pomoc lidem s leukémií při Interní hematoonkologické klinice FN Brno za rok 2014

Výroční zpráva Nadačního fondu Pomoc lidem s leukémií při Interní hematoonkologické klinice FN Brno za rok 2014 Výroční zpráva Nadačního fondu Pomoc lidem s leukémií při Interní hematoonkologické klinice FN Brno za rok 2014 I.Úvod Sídlo: Jihlavská 20, 625 00, Brno Registrace: zapsaný od 2. března 1999 v nadačním

Více

Novinky v regulaci reklamy LP a ZP

Novinky v regulaci reklamy LP a ZP Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] Novinky v regulaci reklamy LP a ZP Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 2 ] Novela zákona o regulaci reklamy (navrhovaná účinnost od 1.1.2013) eklep.vlada.cz: č.j. předkladatele

Více

NEINTERVENČNÍ POREGISTRAČNÍ STUDIE BEZPEČNOSTI

NEINTERVENČNÍ POREGISTRAČNÍ STUDIE BEZPEČNOSTI 1 NEINTERVENČNÍ POREGISTRAČNÍ STUDIE BEZPEČNOSTI Radim Tobolka 2 Obsah prezentace Typy studií Registry studií Hlášení nežádoucích účinků Studijní a návazná dokumentace Etika neintervenčního výzkumu Seznam

Více

Zásady obchodní praxe

Zásady obchodní praxe Zásady obchodní praxe Pokyny Eucomed pro spolupráci se zdravotnickými pracovníky Upraveno v září 2008 Schváleno Radou 11. září 2008 Translation by courtesy of 1 Zásady obchodní praxe Eucomed zahrnují Pokyny

Více

Asociace vysokoškolských poradců, o.s.

Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Výroční zpráva o činnosti 2009 Obsah 1. Základní údaje 2. Činnost asociace 2.1. Odborná činnost 2.1.1. Nábor členské základny 2.1.2. Výroční konference 2.1.3. Uspořádání

Více

Pololetní zpráva 2009

Pololetní zpráva 2009 [Raiffeisen-HealthCare-Aktien] Pololetní zpráva 2009 Obsah Obecné údaje fondu...... 3 Charakteristika fondu... 3 Zvláštní informace... 3 Upozornění na právní aspekty... 4 Údaje o fondu v... 5 Počet podílů

Více

2. Konference o.s. Lékaři pro reformu. Standardizace odborné zdravotní péče v České republice. Dnešní stav v oblasti standardizace

2. Konference o.s. Lékaři pro reformu. Standardizace odborné zdravotní péče v České republice. Dnešní stav v oblasti standardizace 2. Konference o.s. Lékaři pro reformu Standardizace odborné v České republice Mgr. Petr Panýr Brno, Kongresové centrum v areálu Výstaviště 25.4.2009 Dnešní stav v oblasti standardizace Existence množství

Více

Specifické distribuční modely farmaceutických společností v ČR a jejich daňové a regulatorní konsekvence 10/2016

Specifické distribuční modely farmaceutických společností v ČR a jejich daňové a regulatorní konsekvence 10/2016 Specifické distribuční modely farmaceutických společností v ČR a jejich daňové a regulatorní konsekvence 10/2016 Specifické distribuční modely Distribuce léčiv v ČR je ovlivněna celou řadou aspektů, národních

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Průvodce pacienta, z.ú. za rok 2018

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Průvodce pacienta, z.ú. za rok 2018 Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Průvodce pacienta, z.ú. za rok 2018 Motto ústavu: Správná informace, správnému pacientovi, ve správnou dobu pomáhá v léčbě. 2 Obsah I. Poslání a cíle ústavu... 2

Více

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1 2 NEINTERVENČNÍ POREGISTRAČNÍ STUDIE MONITOROVÁNÍ, POSUZOVACÍ PRAXE Mgr. Natália Svršková Velký sál SÚKL 3 Obsah Neintervenční poregistrační studie definice, monitorování Neintervenční poregistrační

Více

XXVIII. Konference. České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP

XXVIII. Konference. České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP XXVIII. Konference Sekce perinatální medicíny České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP 6. 8. 4. 2011 Kongresové centrum Parkhotelu Plzeň I. INFORMACE Pořadatelé: Sekce perinatální medicíny

Více

Transparentní spolupráce a etické aspekty farmaceutického marketingu

Transparentní spolupráce a etické aspekty farmaceutického marketingu Transparentní spolupráce a etické aspekty farmaceutického marketingu MUDr. Pavel Kovář Master of Healthcare Administration Praha, listopad 2016 Úvod - Etika: Zkoumá hodnoty a principy, které usměrňují

Více

Novela ZoRR a dopad na farmaceutické firmy

Novela ZoRR a dopad na farmaceutické firmy Novela ZoRR a dopad na farmaceutické firmy Dr. Pavel Kovář Medical Director Pfizer spol. s r.o. VII. Konference - Rizika v činnostech farmaceutické společnosti 15.5.2012, Špindlerův Mlýn Důvodová zpráva

Více

MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK 24.11.2009

MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK 24.11.2009 MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK 24.11.2009 Na místo úvodu Český odpor ke korupci byl považován za jeden z pilířů RVHP A dobrý jsme v tom pořád České zdravotnictví = zázrak efektivity Za 7 % českého HDP

Více

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015-2017

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015-2017 Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015-2017 1. Zlepšení informovanosti o Cíle Úkoly Termín Výstupy Gestor Spolupráce Předpoklady 1.1. Provoz, rozvoj a aktualizace webových portálů pro ;

Více

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015-2017 1. Zlepšení informovanosti o Cíle Úkoly Termín Výstupy Gestor Spolupráce Předpoklady 1.1. Provoz, rozvoj a aktualizace webových portálů pro ;

Více

56. sjezd českých a slovenských revmatologů 2012

56. sjezd českých a slovenských revmatologů 2012 PROGRAMOVÉ SCHÉMA SJEZDU 56. sjezd českých a slovenských revmatologů 2012 Aktualizace k 29. 6. 2012, s výhradou dalších změn a úprav ÚTERÝ 18. ZÁŘÍ 18:00 23:00 INSTALACE DOPROVODNÉ VÝSTAVY I STŘEDA 19.

Více

CEBO jako reakce na aktuální problémy v organizaci klinických studií. Jindřich Fínek 20.6.2006

CEBO jako reakce na aktuální problémy v organizaci klinických studií. Jindřich Fínek 20.6.2006 CEBO jako reakce na aktuální problémy v organizaci klinických studií Jindřich Fínek 20.6.2006 Centrum pro onkologii založenou na důkazech (Center for Evidence Based Oncology; CEBO) Institutu biostatistiky

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu VÝROČNÍ ZPRÁVA Asociace inovativního farmaceutického průmyslu 2014 Úvodní slovo Zajištění včasného přístupu českých pacientů k inovativním lékům, udržení ceny léčivých přípravků na obdobné úrovni jako

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu VÝROČNÍ ZPRÁVA Asociace inovativního farmaceutického průmyslu 2013 ÚVODNÍ SLOVO OBSAH Novelizace zdravotnické legislativy. Dostupnost inovativních léčiv. Dlouhodobá strategie pro zdravotnický systém. Těmto

Více

Přehled účastníků podle zemí. Čechy Morava Slovensko Zahraničí

Přehled účastníků podle zemí. Čechy Morava Slovensko Zahraničí Registrace Na XVII. kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny se registrovalo celkem 817 osob - 502 lékařů a 315 nelékařských zdravotnických pracovníků. Kongresu se skutečně

Více

PŘÍMÉ KONTROLOVANÉ KANÁLY V SEGMENTU RETAILU

PŘÍMÉ KONTROLOVANÉ KANÁLY V SEGMENTU RETAILU YOU YOUR PATIENTS PŘÍMÉ KONTROLOVANÉ KANÁLY V SEGMENTU RETAILU PETR DVOŘÁK PHOENIX LÉKÁRENSKÝ VELKOOBCHOD, A.S., 11/2016 AGENDA 1. PHOENIX GROUP CZ 2. TRH A PARALELNÍ OBCHOD 3. DTP/DTH - PRINCIP 4. OBJEMY,

Více

KLINICKÉ STUDIE: Význam, trendy, budoucnost. MUDr. Beata Čečetková, Ph.D.

KLINICKÉ STUDIE: Význam, trendy, budoucnost. MUDr. Beata Čečetková, Ph.D. W KLINICKÉ STUDIE: Význam, trendy, budoucnost MUDr. Beata Čečetková, Ph.D. SOUHRN Klinické studie, někdy též označované jako klinická hodnocení léčiv, představují důležitou část širšího klinického výzkumu.

Více

AKADEMIE PACIENTSKÝCH ORGANIZAcí

AKADEMIE PACIENTSKÝCH ORGANIZAcí AKADEMIE PACIENTSKÝCH ORGANIZAcí Akademie organizací (APO) je vzdělávací a rozvojový projekt určený pro české pacientské organizace. Snaží se přispět k řešení hlavních problémů a umožnit jim lépe rozumět

Více

56. sjezd českých a slovenských revmatologů 2012

56. sjezd českých a slovenských revmatologů 2012 PROGRAMOVÉ SCHÉMA SJEZDU 56. sjezd českých a slovenských revmatologů 2012 Aktualizace k 5. 6. 2012, s výhradou dalších změn a úprav ÚTERÝ 18. ZÁŘÍ 18:00 23:00 INSTALACE DOPROVODNÉ VÝSTAVY I STŘEDA 19.

Více

PÁTEK ODBORNÝ PROGRAM lékařská sekce. Místo konání: Aula, budova A, Univerzita Hradec Králové hodin SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

PÁTEK ODBORNÝ PROGRAM lékařská sekce. Místo konání: Aula, budova A, Univerzita Hradec Králové hodin SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ PÁTEK 19.4.2013 ODBORNÝ PROGRAM lékařská sekce Místo konání: Aula, budova A, Univerzita Hradec Králové 8.30 9.00 hodin SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ 9.00 10.00 hodin SPONZOROVANÉ PŘEDNÁŠKY Předsednictvo: Paráková

Více

Jak zaregistrovat svou organizaci?

Jak zaregistrovat svou organizaci? Jak zaregistrovat svou organizaci? Postup registrace pro poradenské firmy a advokátní kanceláře zabývající se lobbováním u orgánů EU 1. Úvod Pro zahájení registrace zvolte Jsem zástupce zájmové skupiny

Více

Výroční zpráva o činnosti Nadačního fondu Umbilicus v roce 2013

Výroční zpráva o činnosti Nadačního fondu Umbilicus v roce 2013 Výroční zpráva o činnosti Nadačního fondu Umbilicus v roce 2013 Zprávu předkládá správní rada NADAČNÍHO FONDU UMBILICUS zastoupená Kateřinou Waldmannovou 26. března 2014 1. Vznik Nadačního fondu a jeho

Více

Jak dál v českém zdravotnictví?

Jak dál v českém zdravotnictví? Jak dál v českém zdravotnictví? Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch ministr zdravotnictví 3. dubna 2018 Dosavadní výsledky Transparentní a otevřené ministerstvo Politika otevřených dveří Zveřejněni poradci ministra

Více

PROJEKT FMD - OVĚŘOVÁNÍ PRAVOSTI LÉČIV V ČESKÉ REPUBLICE ÚVODNÍ SCHŮZKA K PILOTNÍ FÁZI. 9. leden 2018

PROJEKT FMD - OVĚŘOVÁNÍ PRAVOSTI LÉČIV V ČESKÉ REPUBLICE ÚVODNÍ SCHŮZKA K PILOTNÍ FÁZI. 9. leden 2018 PROJEKT FMD - OVĚŘOVÁNÍ PRAVOSTI LÉČIV V ČESKÉ REPUBLICE ÚVODNÍ SCHŮZKA K PILOTNÍ FÁZI 9. leden 2018 AGENDA ü Představení zástupců NOOL a úvodní informace o Národní organizaci pro ověřování pravosti léčiv

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0071/6. Pozměňovací návrh. Miriam Dalli, Guillaume Balas za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0071/6. Pozměňovací návrh. Miriam Dalli, Guillaume Balas za skupinu S&D 11.2.2019 B8-0071/6 6 Bod 1 1. žádá Komisi a vnitrostátní orgány, aby na základě spolupráce právně vymezily léčebné konopí a jasně rozlišovaly mezi léčivými přípravky na bázi konopí schválenými Evropskou

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 3. 2. 2010 2008/0255(COD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9 Návrh stanoviska Jorgo Chatzimarkakis (PE430.863v01-00) k návrhu nařízení Evropského

Více

PŘÍMÉ KONTROLOVANÉ KANÁLY V SEGMENTU RETAILU

PŘÍMÉ KONTROLOVANÉ KANÁLY V SEGMENTU RETAILU YOU YOUR PATIENTS PŘÍMÉ KONTROLOVANÉ KANÁLY V SEGMENTU RETAILU PETR DVOŘÁK PHOENIX LÉKÁRENSKÝ VELKOOBCHOD, A.S., 02/2016 AGENDA 1. PHOENIX GROUP CZ - ABOUT US 2. PARALELNÍ OBCHOD 3. DTP/DTH - PRINCIP 4.

Více

KONEC PADĚLKŮM LÉČIV V ČR. 5. května 2016, AIFP

KONEC PADĚLKŮM LÉČIV V ČR. 5. května 2016, AIFP KONEC PADĚLKŮM LÉČIV V ČR 5. května 2016, AIFP CO VĚDÍ ČEŠI O PADĚLCÍCH LÉČIV I Výzkum AIFP, 2/2013 Padělky léčiv není schopno rozeznat 76 % dotazovaných. Výzkum AIFP, 5/2016 Padělky léčiv není schopno

Více

2. 4. prosince 2015 HOSPITAL MANAGEMENT 2015 CLARION CONGRESS HOTEL PROGRAM. Jeremenkova 36, Olomouc

2. 4. prosince 2015 HOSPITAL MANAGEMENT 2015 CLARION CONGRESS HOTEL PROGRAM. Jeremenkova 36, Olomouc HOSPITAL MANAGEMENT 2015 CLARION CONGRESS HOTEL Jeremenkova 36, Olomouc 2. 4. prosince 2015 PROGRAM 1. KONFERENCE NA TÉMA JAK ÚSPĚŠNĚ OBCHODOVAT V TURBULENTNÍM PROSTŘEDÍ FARMACEUTICKÉHO BUSINESSU A ČESKÉHO

Více

Zásady ochrany osobních údajů pro jednotlivé subjekty

Zásady ochrany osobních údajů pro jednotlivé subjekty Zásady ochrany osobních údajů pro jednotlivé subjekty Společnost Merck spol. s r. o., IČ 18626971, sídlem Na Hřebenech II 1718/10, Praha 4 Nusle, PSČ 140 00, zapsaná v obchodním rejstříku u Městského soudu

Více

Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009

Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009 Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009 MUDr. Alena Šteflová,Ph.D. Kancelář WHO v ČR S využitím materiálů ehealth Programme WHO Regional Office for Europe ezdraví je

Více

České národní fórum pro ehealth občanské sdružení se sídlem Trojanova 12, 120 00 Praha 2 IČO 28556712. www.ehealthforum.cz

České národní fórum pro ehealth občanské sdružení se sídlem Trojanova 12, 120 00 Praha 2 IČO 28556712. www.ehealthforum.cz TEZE ROZVOJE ehealth V ČESKÉ REPUBLICE ABSTRAKT České národní fórum pro ehealth občanské sdružení se sídlem Trojanova 12, 120 00 Praha 2 IČO 28556712 www.ehealthforum.cz Abstrakt, strana 2 (celkem 5) Motto:

Více

Nová Koncepce ekonomického zpravodajství resortu zdravotnictví Seminář: Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému

Nová Koncepce ekonomického zpravodajství resortu zdravotnictví Seminář: Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému Nová Koncepce ekonomického zpravodajství resortu zdravotnictví Seminář: Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému Markéta Bartůňková, Ladislav Dušek, Tomáš Pavlík Nová Koncepce resortu

Více

Výroèní zpráva. rok 2005

Výroèní zpráva. rok 2005 Výroèní zpráva rok 2005 Nadace Východoèeská onkologie vznikla v roce 2004. V jejím vedení jsou zastoupeni jak onkologové, tak osobnosti z nemedicínských oborù, kterým není lhostejný ivot spoluobèanù. Hlavním

Více

Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů. Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny

Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů. Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny Vlastník projektu PARMA Realizátor: OAKS Consulting s.r.o. Finanční zajištění:

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Verze: 1.0 Datum: 03.05.2006 PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ CO je to CEBO? KDO FINANCUJE CEBO? PROČ je CEBO? CO DĚLÁ CEBO? Co a komu přinese CEBO? PACIENTI LÉKAŘI ČESKÁ REPUBLIKA Kvalitnější

Více

Paralelní obchod & lékárna. Ing. Filip Debef Cyrmex, s.r.o.

Paralelní obchod & lékárna. Ing. Filip Debef Cyrmex, s.r.o. Paralelní obchod & lékárna Ing. Filip Debef Cyrmex, s.r.o. Filip Debef & Cyrmex Management & Finance & Marketing & PR History: Navision (97 03) Microsoft (02 04) Neopublic Porter Novelli (PR Agency, 04-10)

Více

MEZINÁRODNÍ DEN POROZUMĚNÍ KOKTAVOSTI V ČR

MEZINÁRODNÍ DEN POROZUMĚNÍ KOKTAVOSTI V ČR MEZINÁRODNÍ DEN POROZUMĚNÍ KOKTAVOSTI V ČR Komunikační problém v praxi Pátek 24.10.2008 od 9.00h. do 17.30h. Téma konference : Koktavost v praxi Kongresové centrum a sál Rotunda ( pavilon A ) Veletrhy

Více

SMĚRNICE. Kontinuální profesní vzdělávání. Název dokumentu: 9.2.2015. Datum účinnosti: Vydání: 6. Aktualizuje dokument ze dne: 25. 8.

SMĚRNICE. Kontinuální profesní vzdělávání. Název dokumentu: 9.2.2015. Datum účinnosti: Vydání: 6. Aktualizuje dokument ze dne: 25. 8. Označení: Název dokumentu: Datum účinnosti: 11-S-1 KDP ČR 9.2.2015 Vydání: 6 Aktualizuje dokument ze dne: 25. 8. 2012 Umístění na serveru KDP ČR: Q:\8 - Správa Komory\8.5 - Správa a organizace kanceláře\

Více

Lékové informace. Popis okna Lékové informace. Lékové informace a Lékové interakce

Lékové informace. Popis okna Lékové informace. Lékové informace a Lékové interakce Lékové informace Lékové informace poskytují přehled o léčivý přípravcích registrovaných v České republice. Informace jsou čerpány z číselníku VZP - Hromadně vyráběné léčivé přípravky, z číselníku SÚKL

Více

Právo a lékový trh. Problémy a výhledy úhradové regulace. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.

Právo a lékový trh. Problémy a výhledy úhradové regulace. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Právo a lékový trh Problémy a výhledy úhradové regulace JUDr. Ondřej Dostál, Ph., LL.M. Východiska Co občané legitimně čekají od regulace Vztah zdravotník-pacient: ochrana vztahu důvěry, nabídka kvalitní

Více

Výroční zpráva České myelomové skupiny, nadačního fondu za rok 2011

Výroční zpráva České myelomové skupiny, nadačního fondu za rok 2011 Výroční zpráva České myelomové skupiny, nadačního fondu za rok 2011 Nadační fond podporuje výzkum v oblasti mnohočetného myelomu a pomoc pacientům s mnohočetným myelomem. Obsah: Poslání nadačního fondu

Více

Za osobní účasti předsedy vlády ČR Mgr. Bohuslava Sobotky a ministra zdravotnictví ČR

Za osobní účasti předsedy vlády ČR Mgr. Bohuslava Sobotky a ministra zdravotnictví ČR Za osobní účasti předsedy vlády ČR Mgr. Bohuslava Sobotky a ministra zdravotnictví ČR MUDr. Svatopluka Němečka, MBA MUDr. Jiří Běhounek hejtman Kraje Vysočina, člen Výboru pro zdravotnictví Parlamentu

Více

HTA jako součást řídícího procesu ve zdravotnictví

HTA jako součást řídícího procesu ve zdravotnictví HTA jako součást řídícího procesu ve zdravotnictví České vysoké učení technické v Praze FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ workshop Hodnocení zdravotnických prostředků pátek 28. listopadu 2014 J. Kubinyi,

Více

Národní diabetologický program MUDr. Helena Sajdlová ředitelka odboru zdravotních služeb Ministerstvo zdravotnictví ČR

Národní diabetologický program MUDr. Helena Sajdlová ředitelka odboru zdravotních služeb Ministerstvo zdravotnictví ČR Národní diabetologický program MUDr. Helena Sajdlová ředitelka odboru zdravotních služeb Ministerstvo zdravotnictví ČR Senát PČR seminář 29.5.2012 Diabetes mellitus chronické nepřenosné onemocnění aktuální

Více

4. Májové setkání. ambulantních pneumologů. registrace:

4. Májové setkání. ambulantních pneumologů. registrace: 4. Májové setkání ambulantních pneumologů 3. 4. května 2019 Refektář Jezuitské koleje - GASK Barborská 51-53, Kutná Hora registrace: www.gsymposion.cz Pořádá Sekce ambulantních pneumologů České pneumologické

Více

Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče. MUDr. Pavel Hroboň, M.S.

Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče. MUDr. Pavel Hroboň, M.S. Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S. SHRNUTÍ DNEŠNÍ PREZENTACE Zdravotní pojišťovny mají vedle krytí rizika svých klientů také roli nákupčích zdravotní péče. V této roli působí

Více

Stanovy občanského sdružení

Stanovy občanského sdružení Stanovy občanského sdružení CZECH MDS GROUP I. Název a sídlo občanského sdružení 1) Tyto stanovy jsou stanovami občanského sdružení s názvem CZECH MDS GROUP (dále jen sdružení ). Sdružení je dobrovolným

Více

Asociace mamodiagnostiků České republiky, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA

Asociace mamodiagnostiků České republiky, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA Asociace mamodiagnostiků České republiky, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 H I S T O R I E A P O S L Á N Í S D R U Ž E N Í Při jednáních, která byla vedena v minulých letech na Ministerstvu zdravotnictví ČR a

Více

Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA

Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 H I S T O R I E A P O S L Á N Í S D R U Ž E N Í Při jednáních, která byla vedena v minulých letech na Ministerstvu zdravotnictví ČR a na VZP

Více

Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí

Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí Název projektu Protikorupční a racionalizační změny v zakázkách a nákupech zdravotnické techniky a léků Gestor MZd Spolugestor Zahájení projektu

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 ZAJIŠTĚNÍ VIDITELNOSTI POLITIKY SOUDRŽNOSTI: PRAVIDLA KOMUNIKACE A POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ V OBDOBÍ 2014-2020 POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 V prosinci 2013 Rada Evropské unie formálně schválila nová pravidla

Více