Digitální televize (DVB )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Digitální televize (DVB )"

Transkript

1 Digitální televize (DVB ) DVB (Digital Video Broadcasting), Současná televizní technika a videotechnika

2

3 Učební otázky a. Digitální videosignál co je to a jak vzniká? b. Digitální televize výhody a nevýhody. c. Současný stav digitální televize ve světě. d. Digitalizace doporučení ITU-R. e. Standardy digitální televize DVB-S, DVB-C a DVB-T. f. Stav DVB-T v Evropě a v České republice. g. Co nového digitální televize přinese divákovi?

4 Proč digitální, KDYŽ??? 1. Drtivá většina dějů v přírodě i v živých organismech je spojitá (analogová). 2. Přesto se lidé již řadu let snaží všechny procesy a signály diskretizovat a digitalizovat? 3. Digitalizovaný signál také obsahuje oproti původnímu spojitému signálu další systémová zkreslení a v televizní technice je třeba jej navíc před zobrazením vracet zpět do spojitého formy. To vše tedy musí mít nějaký důvod..

5 TV přenosová soustava

6 Opakování -zpracování barev Získání kompletní barevné informace pomocí čtyř buněk. snímačem CCD Jednotlivé CCD buňky(elementární snímací prvky(tzv.pixely) reagují na intenzitu světla, nikoli na jeho barvu. Potom by ale výsledný obraz byl černobílý, nikoli barevný a protože reagují přímo úměrně intenzitě světla a šlo by o analogové nikoli digitální snímání. Ve vlastní buňce je totiž snímání analogové, dává tedy spojitou veličinu a k digitalizaci dochází později. Proto je před každou světlocitlivou buňku předřazen barevný filtr jedné ze základních barev (zelená, modrá, červená). Buňka reaguje jen na barvu, která prochází jejím filtrem, zatímco další dvě jsou odfiltrovány. Barevnou informaci získáme tedy sloučením signálů ze sousedících buněk. Zpravidla se využívá čtyř buněk (někdy tří), přičemž zelená je zastoupena 2x (RGBG mikrofiltr). Zelená barva se totiž nejvíce podílí na našem vnímání obrazu. Jedna buňka ovlivňuje výslednou podobu tolika barevných pixelů, do kolika je započítána.

7

8

9 Digitální televizní vysílání Jedná se o digitální zpusob prenosu TV vysílání, který prostrednictvím tzv. multiplexu umožnuje prenášet nekolik TV programu v norme MPEG-2 ci H.264/MPEG-4, porady vybraných rozhlasových stanic + další služby (efektivnejší využití prenosového pásma). Digitální TV signál je pri prenosu mnohem méne náchylný na rušení vyšší kvalita obrazu a zvukového doprovodu. V Evrope byl vytvoren standard pro digitální televizní vysílaní DVB (Digital Video Broadcasting), jenž obsahuje následující specifikace:

10 Digitální vysílací síť DVB-T ČR "A"

11 Digitální televizní standarty

12 Co je to a jak se vytváří ze spojitého signálu signál digitální? a) časový průběh původního spojitého signálu, b) signál vzorkovaný v čase s periodou danou Shannon-Kotelnikovovým zákonem f vz 2 f max c) odpovídající digitální signál sekvence nul a jedniček vyjadřující v tzv. binárním kódu velikost jednotlivých vzorků DIGITÁLNÍ TELEVIZE DVB (Digital Video Broadcasting)

13 Představa digitalizace signálu Digitalizaci si můžeme představit tak, že rozdíl mezi minimálním a maximálním výstupním napětím rozdělíme na určitý počet dílů. Potom jakoukoli hodnotu intenzity světla na úrovní, která odpovídá rozmezí hodnot uvnitř dílu, reprezentuje hodnota přidělená tomuto dílu. Ta je na výstupu prezentována číslem ve dvojkové soustavě, se kterou pracují všechna digitální zařízení.

14 Představa digitalizace signálu purdue.edu/animations/convert%2520analog%2520to%2520digital.html&prev=/search%3f q%3deducypedia%26hl%3dcs%26rlz%3d1t4gglj_encz221cz222&rurl=translate. google.cz&usg=alkjrhhzcrganzqkglv0b866tdt7otyjcq

15 Princip zpracování zvuku v MPEG 1

16 Představa digitalizace video signálu

17 Princip vícekanálového zvuku

18 Princip vzniku multiplexního kanálu Co je statistický multiplex? Statistický multiplex je technologie, která nabízí optimální přizpůsobování kvality vysílaného programu jeho nárokům. Jednoduše řešeno, pořad, který momentálně potřebuje, díky složitosti obrazové scény velké rozlišení, si půjčí potřebnou šíři kanálu od programu jiného, kde jsou momentálně nízké nároky na zpracování obrazu. Statistický multiplex je jedním z důvodů zpoždění digitálního vysílání oproti analogovému, protože před odesláním signálu je nutné nejdříve spočítat šířku pásma, která bude jednotlivým programům přidělena.

19 MUX (multiplexing) / demux (demultiplexing) Je proces spojování/rozdělování video a audio stopy do jednoho souboru/do více souborů; Na jednom kanále se místo jedné televizní stanice vysílá tzv. multiplex, který může obsahovat hned několik televizních stanic, rozhlasových stanic a doplňkových služeb, ke kterým patří zejména EPG (Electronic Program Guide, Elektronický programový průvodce), superteletext, popř. další interaktivní služby (on-line nákupy, hlasování, e- mail, jednoduché hry). Pro ukládání českých znaků v EPG a titulcích se používá znaková sada ISO/IEC 6937

20 Sestava obecného spoje pro jednosměrný přenos zpráv

21 Obecný model přenosu digitální televize

22 Vývoj MPEG Tento diagram ukazuje, že původní MPEG specifikace (MPEG-1) vyvinuté v roce 1991 nabídly střední kvalitu digitálního videa a zvuku(až 1,2 Mbit/s), a to především pro CD ROM. V roce 1995, byla MPEG-2 použita pro satelitní a kabelové digitální televize, spolu s distribucí DVD. Specifikace MPEG se pak vyvinula do MPEG-4, která v roce 1999 umožnila multimediální distribuce přes internet. Tento příklad ukazuje, že práce pokračuje s MPEG-7 pro objektově založené multimediální aplikace (.. MPEG-21)

23 Kompresní algoritmy MPEG - První nevýhodu beze zbytku odstranily moderní rychlé kompresní algoritmy (JPEG, MPEG 1,2,4,7 a další) používané dnes v digitální televizi, fotografii, při videokonferencích apod., které umožnily snížení objemu digitálních dat statických obrazů a přenosoé rychlosti u dynamicky proměnných obrazů až 300 x bez pozorovatelného snížení kvality obrazu!!. Tento zázrak umožnily tři podstatné vlastnosti obrazu (obrazového signálu) a to: - redundance obrazové informace nadbytečnost obrazové informace např. statický snímek je opakovaně přenášen 25x za sekundu, - irelevance obrazové informace nepodstatnost obrazové informace např. v obraze jsou přenášeny i detaily, které divák nemůže, vzhle dem k vlastnostem zraku, vůbec rozlišit, - korelace obrazu okolní obrazové prvky obrazu v obou směrech roz kladu, ale i v časově následujících snímcích jsou velmi podobné. Druhá nevýhoda je již v současnosti prakticky smazána díky pokroku v oblasti technologie výroby rychlých integrovaných obvodů pro zpracování digitálních signálů. Digitalizaci i zpětná obnova analogového signálu se provádí pomocí - analogově-digitálních převodníků (A/D převodníků), - digitálně-analogových převodníků (D/A převodníků).

24 MPEG- umožnily ukládání vysílání, paketizaci audio dat

25 Na rozdíl od analogového vysílání jsou programy v reálném čase převáděny do datového toku a společně komprimovány (v současnosti se nejvíce používá formát MPEG-2, výjimečně dokonalejší MPEG-4), což umožňuje daleko lepší využití frekvenčního spektra.

26 Princip vysílacího řetězce digitální televize

27 Přijímací řetězec digitální televize Obecný model příjmu digitální televize Přijímací řetězec digitální televize

28 Po vytvoření paketů PES se signály multiplexují do výsledného toku, který může být označen jako programový tok nebo transportní tok. Ten může obsahovat jeden televizní program s několikajazyčným resp. stereofonním zvukovým doprovodem a přídavnými daty (teletext, tabulky) nebo i několik televizních programů časově nezávislých.

29 MPEG SYSTEM

30 Vysílací řetězec DVB podrobněji

31 Princip vzniku TS ( transportního toku )

32 Vznik základního PS( progr. toku)

33 Synchronizace datového toku

34 Začátek přenosového řetězce digitální TV Na zacátku prenosového retezce jsou jednotlivé programy nejprve komprimovány tak, aby jejich data mela menší objem a vystacila i s menší prenosovou kapacitou). Pak jsou tato data rozdelena na vhodne velké bloky (tzv. pakety), a ty jsou následne slucovány do jednoho spolecného celku souhrnného datového toku, oznacovaného jako tzv. multiplex. Do nej jsou pridávána ješte rídící data (mj. definující strukturu samotného multiplexu), a dále data pridaných služeb a aplikací. Souhrnný datový tok (multiplex) je pak dopravován do síte (pozemních) vysílacu, které zajištují jeho vlastní vysílání.

35 Zdrojové kódování a multiplexování

36 Paketizace dat Transport Stream-TS (transportní proud). Je tvořen pakety o velikosti 188 bajtů (užitečný náklad představuje 184 bajtů). Pakety jsou opatřeny hlavičkou, ve které je obsažen údaj, identifikující příslušnost paketu ke konkrétnímu proudu

37 Formát paketizace MPEG transport. toku

38 Koncový příjemce (uživatel) Koncový príjemce (uživatel) musí být vybaven zarízením, které je schopné souhrnný datový tok (multiplex) rozložit na jednotlivé dílcí cásti (programy) a zobrazit ten program, který si uživatel aktuálne navolil (Set-Top Box).

39 Z průběhu experimentu ČRa: Vysílání signálu v SFN na 25. kanálu ze dvou vysílačů Praha-město (výkon ERP 5 kw) a Praha-Cukrák (výkon ERP 2,5 kw). V sousedství 25. kanálu jsou analogové signály kanál (TV Prima, Prahaměsto) a 26. kanál (ČT1, Praha-Cukrák). Použitá digitální modulace OFDM v módu 8k (6817 nosných), vnitřní modulace QPSK, bitový tok 22 Mbit/s v 8 MHz kanále, dosah signálu teoreticky až 67 km. 502 MHz 510 MHz

40 Výsledná spektra analog. a digitální

41 K čemu slouží scrambler : Pokud budeme přenášet nějaká data po radiovém pojítku, musíme nějakým způsobem zakódovat tuto informaci do vysílaného signálu. V současnosti se to většinou děje tak, že se mění v závislosti na vysílaných nulách a jedničkách amplituda a fáze vysílaného sinusového signálu. Zároveň se při vysílání z důvodu ochrany před rušením mění frekvence vysílaného signálu. Většinou skokově podle nějaké pseudonáhodné posloupnosti. Tyto operace se signálem nám obstarává modulátor. V přijímači je demodulátor, který, jak název napovídá, plní přesně opačnou funkci. A protože těmto dvěma obvodům dělá nedobře, je-li ve vysílaných datech více jedniče než nul (nebo naopak), zařazuje se před modulátor scrambler a za demodulátor descrambler (kdo by to čekal, že...). Scrambler pomocí určitého algoritmu udělá ze série nul a jedniček rozdílných četností proud jedniček a nul, jejichž četnost je shodná. F y z i k á l n ě to znamená, že odstraní stejnosměrnou složku. Jako příjemný vedlejší produkt to má tu výhodu, že signál je více náhodný a má tím pádem rovnoměrněji rozprostřené spektrum. Stejnosměrná složka signálu kdesi mezi vstupním konektorem a anténou nemá se zadními vrátky pro odposlech nic společného. S pojmem scrambler/descrambler se ale můžeme setkat i v trošku jiných souvislostech než které probíráme. Jako scrambler se nepřesně označoval i tzv. maskovač (někdy i utajovač) u analogových radiostanic, u nás to hojně používala policie.

42 Zdrojové a kanálové kodování DVB

43 Blokové schéma kóderu a dekóderu

44 Pro komprimaci digitálního signálu se využívá transformačního kódování. Používá se diskrétní kosinová transformace DCT, kterou lze odvodit z Fourierovy transformace vhodnou substitucí.

45 Protichybové zabezpečení v systému DVB-T Protichybové zabezpečení v systému DVB-T je několikastupňové - viz obr. Vnější kódování pomocí Reed-Solomonova kódu a vnitřní kódování (FEC), využívající tzv. konvoluční kód, umožňuje opravit v dekodéru určité procento chyb vzniklých při přenosu transportního toku přenosovým kanálem. Vnější a vnitřní prokládání zabezpečuje přenos proti shlukům chyb.

46 Kanálové kódování Zdrojově kódovaný (komprimovaný) digitální signál je zbaven redundance a irelevance a sestaven do transportního toku. Zavedení ochran tohoto signálu představuje novou přídavnou redundanci. Způsob ochrany signálu je přizpůsoben přenosovému prostředí. Na přenosové cestě se mohou vyskytnout poruchy, které způsobí v signálu chyby ojedinělé (mění hodnoty jen u jednotlivých bitů) nebo shlukové (burstové).

47 Blokový diagram kanálového kodéru a modulátoru podle standardu DVB-T Znáhodnění..vede k rozptýlení výkonu po celé šířce spektra pseudonáhodným signálem PRBS ( SCRAMBLING) Prokládání vnější (RS Reed Solomon. kodem- 16 byte) a vnitřní (konvolučním kodem)

48 Kanálové kodování ochrana proti chybám, zavedením definované redundance

49 Parametry kódování a vysílání Multiplexu A kódování obrazu MPEG-2 MP@ML kódování zvuku MPEG-1 Layer II formát obrazu 4:3 (případně 16:9) zvuk mono, duální nebo stereo vysílací mód 8k (6817 nosných) modulace nosných 64 QAM ochranný interval 1/8 konvoluční kódování 2/3 celkový datový tok 22,12 Mbit/s s dynamickým přidělováním podle kvality

50 Princip modulace OFDM Takto zabezpečený transportní tok je již možno namodulovat. Systém DVB-T používá modulační princip OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplex), který je založen na tom, že přenosový (televizní) kanál obsahuje velký počet rovnoměrně rozmístěných dílčích subnosných vln (kmitočtů) a odtud vlastně pochází i jeho název - ortogonální frekvenčně dělený multiplex. Norma připouští dva základní módy modulace OFDM: 1. mód 2k (1705 subnosných), který je používán pouze ve Velké Británii, a 2. mód 8k (6817 subnosných), používaný ve většině ostatních zemí (uvažuje se i o módu 4k, který by mohl být použit specielně pro aplikace, předpokládající mobilní příjem z rychle jedoucích dopravních prostředků). Ze celkového počtu 6817 subnosných je 6048 aktivních (určených pro přenos dat) a 769 referenčních (sloužících k tzv. vzorkování kanálu).

51 Princip modulace OFDM Každá dílčí subnosná vlna je modulována některým ze tří typů tzv. vícestavových digitálních modulací (QPSK, 16-QAM nebo 64-QAM). Je-li použita modulace QPSK, pak jedna subnosná vlna přenáší 2 bity informace, modulace 16-QAM umožňuje přenášet 4 bity a modulace 64-QAM 6 bitů jednou subnosnou vlnou. Dá se tedy říci, že OFDM modulátor vlastně přerozdělí kontinuální tok bitů TS mezi oněch 6048 aktivních subnosných vln, čímž dojde ke změně principu přenosu dat ze sériového na paralelní a zároveň k prodloužení trvání každého bitu resp. symbolu.

52 Představa modulace

53 Jak funguje kvadraturní amplitudová modulace QAM?? Jedná se o složenou modulaci, která k vytváření symbolů využívá kombinaci amplitudového a fázového klíčování. Každý stav je reprezentován určitou hodnotou amplitudy a fáze jak je zobrazeno na obrázku v konstelačním diagramu. Jde o vícestavovou modulaci, která je schopna přenášet n bitů pomocí m symbolů, to znamená, že v jediný okamžik přenesete více bitů najednou. Vztah mezi stavy a symboly je definován jako: n = log 2 m QAM umožňuje šetřit šířku pásma nebo naopak se stejnou šířkou pásma zvýšit přenosovou rychlost.

54 Spektrum klasického a zúženého-ortogonálního systému Částečný překryv nosných frekvencí

55 Spektrum OFDM- v místě, kde má modře nakreslené spektrum maximum, jsou sousední spektra nulová, to je umožněno díky principu ortogonality OFDM Mezi nejvýznamnější technologie pracující s principem OFDM patří DVB-T, WiFi, WiMax a standard 3GPP

56 Porovnání OFDM a SC (Single Carrier -TDM) módu

57

58 Všechny dílčí subkanály QAM jsou udržovány zcela ortogonální, proto nedochází mezi nimi k vzájemným interferencím. V přenosové technice ortogonalita představuje architekturu procesingu, schopnou rozdělit data při zpracování instrukce na více úkonů a ty pak provést v jednom strojovém cyklu

59 Modulaci QAM si lze představit jako dvourozměrnou PAM (Quadrature amplitude modulation) (Pulsně amplitudová modulace), kde každá z jednotlivých nosných (vzájemně posunuté o 90 o ) je modulována jednorozměrnou PAM. QAM symbol může být popsán jako dvourozměrné uspořádání signálových bodů, kde rozsah v každé dimenzi závisí na počtu úrovní signálu jednodimenzionální PAM.

60 Příklad : 4 stavová modulace QPSK pro družicové vysílání DVB-S

61 Princip OFDM

62 Princip modulace OFDM pro terestriální vysílání DVB-T Sériově přenášené bity zdrojově kódovaného signálu vytvářejí pomocí tzv. mapujícího obvodu skupiny čili symboly po m bitech vhodných pro následnou modulaci QPSK nebo QAM. Následně se v demultiplexeru signál m bitových symbolů dále rozdělí do n paralelních větví, takže doba jednoho symbolu se prodlouží n krát (bitová perioda se prodlouží m.n krát). Tím se značně zmenší vliv odrazů na přímý signál Dalším opatřením pro snížení vlivu odrazů a vzniku ISI je zavedení ochranného intervalu (zpoždění 10 až 20 ms). Rozdělením bitů do velkého počtu (několik tisíc) paralelních větví se přenosová rychlost kanálového bitového toku značně zmenší (systémy OFDM 1k, 2k, 4k a 8k)

63 Základní koncepce vysílače a přijímače OFDM Sériový datový tok celého kanálu se tak dělí na stovky paralelních dílčích datových toků jednotlivých nosných. Tím, že ve výsledku jsou toky na jednotlivých nosných přenášeny relativně nízkou modulační rychlostí, je OFDM odolná vůči vícecestnému (multipath) šíření. Dále se využívá vkládání ochranného intervalu času, kdy se nevysílá žádná nová informace.

64 OFDM výrazně potlačuje vícecestné šíření signálu

65 Princip OFDM jinak.. Dá se tedy říci, že OFDM modulátor vlastně přerozdělí kontinuální sériový tok bitů TS mezi 6048 aktivních subnosných vln, čímž dojde ke změně principu přenosu dat ze sériového na paralelní a zároveň k prodloužení trvání každého bitu resp. symbolu zkvalitnění přenosu

66 Blokové schéma modulátoru OFDM. Signály v n paralelních větvích prochází tvarovacími filtry a přicházejí na vhodné modulátory. Výsledný signál OFDM vzniká součtem výstupních signálů jednotlivých modulátorů.

67 V praxi se OFDM realizuje pomocí signálového procesoru!! Uvedený postup je funkční, ale pro velké množství bloků (několik tisíc filtrů, modulátorů, atd.????) by jeho realizace byla velice neekonomická. V praxi se proto realizuje pomocí signálového procesoru, který výsledný signál vypočítá pomocí inverzní diskrétní Fourierovy transformace IDFT. Datový tok je rozdělen na jednotlivá např. 6 bitová slova vhodná pro následující modulaci 64QAM. Každé slovo vyjadřuje např. 4 bity amplitudu a 2 bity fázi spektrální složky. Z těchto n spektrálních složek (představují spektrální funkci) se v bloku IDFT vypočítá časový průběh odpovídajícího signálu. Na přijímací straně se datový signál vytvoří inverzním postupem pomocí FDFT.

68 Spektrum jednoho modulovaného signálu a spektrum čtyř modulovaných signálů OFDM (detail). Jednotlivé nosné (subnosné, tóny) jsou od sebe vzdáleny o celočíselný násobek převrácené hodnoty délky symbolu TS (symbolové frekvence) - podmínka ortogonality. Je-li skupina nosných ortogonální, jednotlivé kanály se neovlivňují, i když se jejich spektra částečně překrývají!!!!

69 Základní pojmy audio-video techniky

70 Digitální audio a video Je jakákoliv zvuková nebo obrazová informace (s případným zvukovým doprovodem) zaznamenaná na libovolném datovém nosiči (pevný disk, CD, DVD, ); datový nosič musí umožňovat čtení nebo zápis dat tak, aby nedocházelo k poškozování dat ani datových nosičů (tj. nepatří sem např. videokazety).

71 Základní pojmy audio techniky 1. kodek (kódovací a dekódovací algoritmus/program) určuje způsob zpracování a uložení zvukových informací na datový nosič a velikost komprese dat je nutný k záznamu i přehrávání zvuku některé kodeky jsou chráněny licencí; 2. vzorkovací frekvence frekvence, při které se snímaný zvuk digitalizuje (je-li např. 48kHz, pak krát za sekundu dojde k sejmutí zvuku a k jeho převedení na číslo); 3. vzorkovací škála (hloubka) většinou 8 nebo 16 bitů udává do kolika bitů je zvuk kódován; 4. počet kanálů mono/stereo/dolby surround/dolby digital - počet zvukových kanálů; 5. datový tok (bitrate) kolik bitů za sekundu je nutno přenést k zachycení zvuku (závisí na všech výše uvedených parametrech).

72 Základní pojmy video techniky kodek (kódovací a dekódovací algoritmus/program) určuje způsob zpracování a uložení video informací na datový nosič a velikost komprese dat je nutný k záznamu i přehrávání videa řada kodeků je chráněna licencí; rozlišení (velikost) snímku počet bodů, ze kterých se skládá snímek ve vodorovném a svislém směru (norma PAL: 768x576); snímková frekvence frekvence, se kterou se obnovují snímky na obrazovce (je-li např. 25 snímků/50 půlsnímků, pak 25krát/50krát za sekundu dojde k vykreslení snímku/půlsnímku na obrazovce půlsnímek se skládá z lichých nebo jen ze sudých řádek snímku doplněných černými řádkami); datový tok (bitrate) kolik bitů za sekundu je nutno přenést k zachycení videa (závisí na všech výše uvedených parametrech).

73 Základní pojmy - video techn.2 CBR/VBR (constant/variable bitrate) konstantní/proměnný datový tok neumožňuje/umožňuje optimální tvorbu souboru podle náročnosti a charakteru zpracovávaných dat; MUX (multiplexing) / demux (demultiplexing) proces spojování/rozdělování video a audio stopy do jednoho souboru/do více souborů; FireWire (IEEE 1394) standardní vstupně-výstupní rozhraní pro připojování externích zařízení (např. digitálních videokamer); hardwarový kodek specializované zařízení, které má funkci kodeku (bývá součástí kamer, digitálních střižen, videokaret, ); softwarový kodek program, který má funkci kodeku (v současné době nejpoužívanější jeho výkon je dán výkonem CPU v PC).

74 Nejpoužívanější audio kodeky WAV zvukový soubor systému Windows nekomprimovaný zvuk vhodný pro další zpracování; PCM Pulzně kódová modulace zvuku vysoká kvalita záznamu zvuku široce používána; AC3 záznam 6ti kanálové zvukové informace pro DVD; MP3 MPEG Layer III 44.1kHz, 16 bit, stereo, 128 kb/s; MPA MPEG Layer II vytváření Video CD, SVCD; OGG Ogg Vorbis profesionální OpenSource audio kodek; RA Real audio formát pro šíření zvuku v internetu - streaming; WMA Windows media audio Microsoft i streaming; G.711, G.729 kodeky pro IP telefonii.

75 Hlavní výhody digitálních televizních a obrazových signálů: - vysoká odolnost vůči nelineárním zkreslení a kolísání útlumu přenosové trasy, - možnost aplikace nespojitých modulačních metod při vf. přenosu a tím zlepšení energetické účinnosti a lepší využití kmitočtových pásem, - při pozemním vysílání možnost kvalitního příjmu i v pohybujících se dopravních prostředcích, - možnost automatizované počítačové kompenzace prakticky všech typů zkreslení obrazových signálů v produkční části TV řetězu (TV studio), - zvýšení kvality a kapacity záznamu vyplývající z nových medií (optický záznam), - neomezené možnosti digitálního trikového zpracování - možnost zlepšení vlastností TV přijímačů (např Hz rozklad, redukce šumu, funkce obraz v obraze PIP aj.) a řada dalších méně podstatných výhod Nevýhody digitálních televizních a obrazových signálů: - velká šířka kmitočtového pásma digitálního přenosového kanálu pro přenos digitálního signálu (cca 10 až 20x větší ve srovnání s původním zdrojovým analogovým signálem), původně složitější a dražší technické prostředky a obvody pro zpracování digitálních signálů.

76 DVB-T (z anglického Digital Video Broadcasting Terrestrial) 1. je standard digitálního televizního vysílání přes pozemní vysílače. 2. Na rozdíl od analogového vysílání jsou programy v reálném čase převáděny do datového toku a společně komprimovány (v současnosti se nejvíce používá formát MPEG-2, výjimečně dokonalejší MPEG-4), což umožňuje daleko lepší využití frekvenčního spektra. 3. Prakticky to znamená, že na jednom kanále místo jedné televizní stanice vysílá tzv. multiplex, který může obsahovat hned několik televizních stanic, rozhlasových stanic a doplňkových služeb, ke kterým patří zejména 4. EPG (Electronic Program Guide, Elektronický programový průvodce), superteletext, popř. další interaktivní služby (on-line nákupy, hlasování, , jednoduché hry). Pro ukládání českých znaků v EPG a titulcích se používá znaková sada ISO/IEC 6937

77 HDTV (High Definition TV)

78 HDTV (High Definition TV)

79 Formáty HDTV (High Definition TV)

80 ITU R doporučení pro digitalizaci obrazových signálů

81 Základní parametry digitalizace (dle doporučení ITU R 601) 1. 13,50 MHz kmitočet vzorkování f vzy jasového signálu Y 2. 6,75 MHz kmitočet vzorkování f vz složkových chrominančních signálů C B a C R. (tomu odpovídá 720 jasových a 360 vzorků chrominančních na každém řádku obrazu) 3. kvantování jasového signálu 256 úrovní mezi černou a bílou (každý vzorek je přenášen m = 8 bitovým digitálním slovem 2 8 = 256) 4. kvantování chrominančních signálů..256 úrovní

82 Vysílací standard DVB a jeho verze V Evropě se podařilo na rozdíl od zbytku světa standardizovat jediný vysílací standard DVB se třemi versemi, lišícími se prakticky pouze použitými nespojitými (digitálními modulacemi) 1. DVB C pro kabelovou distribuci 2. DVB T pro pozemní (terestrické) vysíláni 3. DVB S pro satelitní vysílání 4. DVB-H Digitální televizní vysílání pro mobilní zařízení (H - Handheld) 5. DVB-MHP Standardizuje interaktivní aplikace (služby), provozované prostrednictvím digitální televize (MHP Multimedia Home Platform) Všechny verse užívají společný standard digitalizace (ITU R601) a kódování digitálních signálů v základním pásmu (především kompresní algoritmus MPEG 2).

83 ITU R 601 -doporučení pro digitalizaci obrazových signálů Jeho základ vnikl v roce1982 a byl přijat jako celosvětově platný standard složkové digitalizace obrazových signálů (tzv. úplných barevných signálů) barevné televize. Digitalizace se uskutečňuje zvlášť pro jednotlivé složky úplného barevného signálu, tzn.u,v,y 1. Jasovou: Y 2. dvě chrominanční: C B, C R. ( též U,V)

84 Výpočet přenosové (tzv. bitové) rychlosti R Přenosová (tzv. bitová) rychlost R (nekomprimovaná)při seriovém přenosu takto digitalizovaného úplného barevného signálu.. R = f vzy. m + 2 f vzc.m = 13, ,75. 8 = 216 Mbitů/s 1. Takový nekomprimovaný digitální signál by pro přenos vyžadoval kanál se šířkou pásma cca 120 MHz!! - tedy cca 15 stávajících standardních analogových kanálů normy CCIR D ( 8 MHz). 2. Problém řeší komprese digitálních obrazových signálů dle kompresního standardu MPEG 2

85 Standard DVB-Satelite používá (s obvyklou šířkou pásma kanálu 27 MHz ) - složkovou digitalizaci dle doporučení ITU R 601, - komprimaci digitálních obrazových a zvukových(audio) dat dle standardu MPEG 2 ve formě společného transportního toku. V jednom toku může být umístěn multiplex i více služeb (více TV kanálů, rozhlasových kanálů, počítačových dat aj.), - ochranné kódování (zabezpečení dat) FEC1 (blokový Reed-Solomonův kód) a FEC 2 (konvoluční kód) s prokládacím stupněm, - nespojitou kvadraturní fázovou modulaci QPSK. Tato modulace umožňuje jedním satelitním transpondérem s obvyklou šířkou pásma 27 MHz vysílat tok digitálních dat odpovídající až 6 standardním televizním programům. Digitální televizní vysílání v tomto standardu představuje zatím nejrozšířenější formu digitálního vysílání pomocí satelitů umístěných na geostacionární dráze. Prostřednictvím řady satelitů nad Evropou (např. ASTRA A až G, Hotbird, Eutelsat aj.) lze již přijímat více jak 1000 digitálních kanálů (programů), z nichž některé jsou vysílány volně, ale většinou v enkryptované (zakódované formě) v rámci tzv. televize s podmíněným přístupem (placená televize Pay TV nebo Pay per View). K jejich příjmu je třeba digitální satelitní přijímač vybavený dekodérem MPEG 2 a příslušnou enkrypční kartou. Pro Českou republiku v tomto standardu vysílá již od roku 1997 transpondér CZECH LINK (s vesměs enkryptovanými televizními programy ČT1, ČT2, PRI- MA TV, GALAXIE sport, Stanice O a několika volně šířenými rozhlasovými programy) umístěný na satelitu Eurobird 1 (28,5 E). Původně byla tato služba určena pro distribuci televizních a rozhlasových signálů k pozemním vysílačům.

86 Kabelová distribuce-standard DVB -C Tento standard je určen pro kabelovou distribuci televizních signálů. Užívá prakticky stejné digitalizační principy a zpracování signálů v základním pásmu jako standard DVB-S s jednou výjimkou. Vzhledem k tomu, že u kabelové distribuce se předpokládá nejkvalitnější přenosový kanál, nepoužívá se konvoluční zabezpečení datového toku FEC 2. Jako modulační metoda pro standard DVB- C byla vybrána nespojitá vícestavová kvadraturní amplitudová modulace 16-QAM až 256-QAM. Tato modulace umožňuje velmi účinné využití kmitočtového pásma, ale je mé ně odolná vůči šumům a zkreslením v přenosovém kanále. Pro ilustraci modulace 32-QAM umožňuje ve standardním kanálu kabelové televize (šířka pásma 8 MHz) přenášet digitální datový tok rychlostí až 30 Mbitů/s, tedy až 6 komprimovaných televizních signálů, kterým odpovídá šest televizních programů standardní kvality včetně stereofonního (případně DUO) zvukového doprovodů Hi-Fi kvality. Přímý příjem standardu DVB-C je možný pouze s přídavným zařízením (tzv Set Top Box) a vlastní televizní přijímač by sloužil pouze jako monitor.

87 Standard DVB T pozemní (terestrické) vysílání 1. Užívá stejné digitalizační principy a zpracování signálů v základním pásmu jako standard DVB-S. Pozemní vysílání může být výrazně ohroženo např. průmyslovými a dopravními rušivými signály, ale hlavně odrazy (tzv. vícenásobný příjem) od překážek mezi vysílačem a přijímačem. Ty v případě analogové televize způsobují vznik vedlejších kontur v obraze (tzv. duchů ), ale při digitálním vysílání by mohly zcela znemožnit identifikaci jednotlivých digitálních symbolů. Proto byla pro standard 2. DVB-T zvolena digitální modulace OFDM, případně ve spojení s ochranným zabezpečovací kódováním FEC COFDM ( Coded Orthogonal Frequency Division Multiplex). Tato modulace jevelmi odolná vůči zkreslení digitálního signálu vlivem odrazů a umožňuje dokonce kvalitní příjem televizního signálů i v pohybujících se dopravních prostředcích.

88 Stav digitálního vysílání DVB-T v Evropě a v České republice 1. V Evropě již pravidelně digitálně vysílá dle standardu DVB-T Velká Britanie (1998), Švédsko (1999), Španělsko (2001) a oficiálně zahájení ohlásila Francie (konec roku 2003). V těchto zemích se vysílá vždy několik datových multiplexů (min. jeden veřejnoprávní, ostatní komerční) s řadou TV programů a dalších služeb a pokrytí vysílání přesahuje 80 % území státu. 2. Všechny tyto státy přepokládají zahájení pravidelného digitálního vysílání DVB-T v období let se současným definitivním ukončením stávajícího analogového vysílání.

Digitální televize DVB

Digitální televize DVB Digitální televize DVB Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál co je to a jak vzniká? Digitální televize výhody

Více

Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu

Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu Ústav radioelektroniky VUT FEI Program semináře Co je DVB a jaké přináší výhody? Základní principy a dělení systémů DVB. Digitalizace

Více

Vývoj digitální televizní techniky

Vývoj digitální televizní techniky Vývoj digitální televizní techniky Obsah přednášky 1. Důvody a principy digitalizace 2. Evropské standardy digitální televize 3. Digitalizace zemského TV vysílání v ČR 1. Důvody a principy digitalizace

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 1 Moderní multimediální elektronika - úvod Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Moderní multimediáln lní elektronika

Více

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE 25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE Digitalizace obrazu a komprese dat. Uveďte bitovou rychlost nekomprimovaného číslicového TV signálu a jakou šířku vysílacího pásma by s dolním částečně

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

Digitální magnetický záznam obrazového signálu

Digitální magnetický záznam obrazového signálu Digitální magnetický záznam obrazového signálu Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál úvod a specifikace. Komprese obrazu

Více

čtvrtek, 18. března 2010 Digitální zpracování zvuku a videa 1

čtvrtek, 18. března 2010 Digitální zpracování zvuku a videa 1 čtvrtek, 18. března 2010 Digitální zpracování zvuku a videa 1 Digitální audio a video jakákoliv zvuková nebo obrazová informace (s případným zvukovým doprovodem) zaznamenaná na libovolném datovém nosiči

Více

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3.

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese dat Radim Farana Podklady pro výuku Obsah Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese videa Velký objem přenášených dat Typický televizní signál - běžná evropská norma pracuje

Více

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST 9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST Modulace tvoří základ bezdrátového přenosu informací na velkou vzdálenost. V minulosti se ji využívalo v telekomunikacích při vícenásobném využití přenosových

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND TV, kabelové modemy PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Distribuce TV vysílání

Více

Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů

Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů Prof. Ing.Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky FEKT VUT Brno Purkyňova 118, 612 00 Brno Email: ricny@feec.vutbr.cz V článku jsou vysvětleny principy a vlastnosti

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

VY_32_INOVACE_E 15 03

VY_32_INOVACE_E 15 03 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

íta ové sít baseband narrowband broadband

íta ové sít baseband narrowband broadband Každý signál (diskrétní i analogový) vyžaduje pro přenos určitou šířku pásma: základní pásmo baseband pro přenos signálu s jednou frekvencí (není transponován do jiné frekvence) typicky LAN úzké pásmo

Více

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné 7. Přenos informací Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark MODULACE proces, při kterém se, v závislosti

Více

Digitální modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Digitální modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Modulace analogových modulací modulační i

Více

DSY-4. Analogové a číslicové modulace. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

DSY-4. Analogové a číslicové modulace. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DSY-4 Analogové a číslicové modulace Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DSY-4 analogové modulace základní číslicové modulace vícestavové modulace modulace s rozprostřeným

Více

Základy a aplikace digitálních. Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722

Základy a aplikace digitálních. Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722 Základy a aplikace digitálních modulací Josef Dobeš Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722 dobes@fel.cvut.cz 6. října 2014 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická

Více

Rozprostřené spektrum. Multiplex a mnohonásobný přístup

Rozprostřené spektrum. Multiplex a mnohonásobný přístup Rozprostřené spektrum Multiplex a mnohonásobný přístup Multiplex Přenos více nezávislých informačních signálů jedním přenosovým prostředím (mezi dvěma body) Multiplexování MPX Vratný proces sdružování

Více

VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA

VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA 18.12.2017 OBSAH VLASTNOSTI VIDEA Snímková frekvence Rozlišení Prokládání Poměr stran Komprese Datový tok ANALOGOVÉ FORMÁTY KONTEJNERY

Více

Charakteristiky zvuk. záznamů

Charakteristiky zvuk. záznamů Charakteristiky zvuk. záznamů Your Name Jan Kvasnička Your Title 2010 Roman Brückner Your Organization (Line #1) Your Organization (Line #2) Obsah prezentace Digitalizace zvuku Audio formáty Digitální

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

cca 3dB DVB-T přijímač Testovací vysílač cca 3dB Obr. 1: Blokové schéma

cca 3dB DVB-T přijímač Testovací vysílač cca 3dB Obr. 1: Blokové schéma 3. MĚŘENÍ NA SYSTÉMU ZEMSKÉ DIGITÁLNÍ TELEVIZE DVB-T PARAMETRY, PŘENOSOVÉ RYCHLOSTI SYSTÉMU Cíl měření 1) Seznamte se s možnostmi měření testovacím přijímačem EFA. 2) Zobrazte výsledné spektrum signálu

Více

1. Základy teorie přenosu informací

1. Základy teorie přenosu informací 1. Základy teorie přenosu informací Úvodem citát o pojmu informace Informace je název pro obsah toho, co se vymění s vnějším světem, když se mu přizpůsobujeme a působíme na něj svým přizpůsobováním. N.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_37_měření DVB-C s

Více

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Analogové modulace PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Modulace Co je to modulace?

Více

Standard mobilní televize DVB-H

Standard mobilní televize DVB-H Č e s k é v y s o k é u č e n í t e c h n i c k é v P r a z e F a k u l t a e l e k t r o t e c h n i c k á K a t e d r a r a d i o e l e k t r o n i k y Standard mobilní televize DVB-H Referát - předmět

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_28_měření DVB-T s

Více

Základní principy přeměny analogového signálu na digitální

Základní principy přeměny analogového signálu na digitální Základní y přeměny analogového signálu na digitální Pro přenos analogového signálu digitálním systémem, je potřeba analogový signál digitalizovat. Digitalizace je uskutečňována pomocí A/D převodníků. V

Více

OSNOVA. 1. Definice zvuku a popis jeho šíření. 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů

OSNOVA. 1. Definice zvuku a popis jeho šíření. 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů 1 OSNOVA 1. Definice zvuku a popis jeho šíření 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů 4. Výhody, nevýhody a použití (streaming apod.) 2 DEFINICE ZVUKU Zvuk mechanické

Více

PŘÍLOHA č. 1 TECHNICKÁ PŘÍLOHA

PŘÍLOHA č. 1 TECHNICKÁ PŘÍLOHA PŘÍLOHA č. 1 TECHNICKÁ PŘÍLOHA Standardní technické podmínky DVB-T vysílání v Regionální síti 7 při využití kompresního formátu MPEG-2 a pro SD vysílání 1.1. Šíření Programu ve formátu DVB-T, resp. vysílání

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 3 Příjem digitálního vysílání a přijímače pro DVB-T Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Digitáln lní televizní přijímače

Více

Testování UHDTV v DVB-T2

Testování UHDTV v DVB-T2 Testování UHDTV v DVB-T2 Michal Bureš Experimentální vysílání DVB-T2 v roce 2014 12. prosince 2014 Agenda Experimentální vysílání DVB-T2 Možnosti demonstrace UHDTV v DVB-T2 technické scénáře Test UHDTV

Více

Modulační metody, datové měniče telefonní modemy

Modulační metody, datové měniče telefonní modemy Modulační metody, datové měniče a telefonní modemy Úvodem: objem signálu V s vs. objem kanálu V k 1. Dynamický rozsah signálu D s změna amplitudy signálu vyjadřující rozsah hlasitosti (prakticky: odstup

Více

PCM30U-ROK 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled

PCM30U-ROK 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 5, 100 43 Praha 10 tel: (+420) 23405 2429, 2386 e-mail: pcm30u@ttc.cz web: http://www.ttc.cz, http://sweb.cz/rok-ttc

Více

PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání

PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne 2008 o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání Český telekomunikační úřad stanoví podle 150 odst. 5 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa...

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... Videosekvence vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... VIDEOSEKVENCE (VIDEO) Sekvence obrázků rychle po sobě jdoucích (např. 60 snímků za sekundu) tak, že vznikne pro diváka iluze pohybu.

Více

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití Multimédia a data - 6 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Princip digitalizace

Více

4.2. Modulátory a směšovače

4.2. Modulátory a směšovače Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.2. Modulátory a směšovače 4.2.1 Modulace V přenosové technice potřebujeme přenést signály na velké vzdálenosti

Více

ednáška a metody digitalizace telefonního signálu Ing. Bc. Ivan Pravda

ednáška a metody digitalizace telefonního signálu Ing. Bc. Ivan Pravda 2.předn ednáška Telefonní kanál a metody digitalizace telefonního signálu Ing. Bc. Ivan Pravda Telekomunikační signály a kanály - Při přenosu všech druhů telekomunikačních signálů je nutné řešit vztah

Více

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY ELEKTRONIKA Maturitní témata 2018/2019 26-41-L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY Řešení lineárních obvodů - vysvětlete postup řešení el.obvodu ohmovou metodou (postupným zjednodušováním) a vyřešte

Více

37MK Mobilní komunikace. Video v mobilních sítích

37MK Mobilní komunikace. Video v mobilních sítích 37MK Mobilní komunikace Video v mobilních sítích Jiří Welser 5. ročník 2006-2007 Stručný vývoj mobilních sítí Mobilní sítě prošly poměrně rychlým vývojem. Od analogových sítí 1. generace se přešlo na již

Více

Datové formáty videa a jejich využití. Tomáš Kvapil, Filip Le Manažerská informatika Multimédia

Datové formáty videa a jejich využití. Tomáš Kvapil, Filip Le Manažerská informatika Multimédia Datové formáty videa a jejich využití Tomáš Kvapil, Filip Le Manažerská informatika Multimédia 8.12.2016 Obsah Vlastnosti videa Kontejnery Kodeky Vlastnosti videa Snímková frekvence Datový tok Prokládání

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_23_měření DVB-T s

Více

DVB-H Digital Video Broadcasting Transmission System for Handheld Terminals

DVB-H Digital Video Broadcasting Transmission System for Handheld Terminals DVB-H Digital Video Broadcasting Transmission System for Handheld Terminals Úvod Systém DVB-H byl navržen jako doplněk standardu DVB-T (pozemní digitální vysílání) s ohledem na přenosné kapesní terminály

Více

Komprese videa Praha 2010 Účel komprese Snížení zátěže přenosového média Zmenšení objemu dat pro uložení Metody komprese obrazu Redundance Irelevance Redundantní složka část informace, po jejíž odstranění

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_26_měření DVB-T s

Více

DIGITÁLNÍ VIDEO. pokus o poodhalení jeho neskutečné obludnosti (bez jednosměrné jízdenky do blázince)

DIGITÁLNÍ VIDEO. pokus o poodhalení jeho neskutečné obludnosti (bez jednosměrné jízdenky do blázince) DIGITÁLNÍ VIDEO pokus o poodhalení jeho neskutečné obludnosti (bez jednosměrné jízdenky do blázince) Petr Lobaz, katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita

Více

Pulzní (diskrétní) modulace

Pulzní (diskrétní) modulace EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Pulzní (diskrétní) modulace PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Pulzní modulace

Více

Moderní technologie linek. Zvyšování přenosové kapacity Zvyšování přenosové spolehlivosti xdsl Technologie TDMA Technologie FDMA

Moderní technologie linek. Zvyšování přenosové kapacity Zvyšování přenosové spolehlivosti xdsl Technologie TDMA Technologie FDMA Moderní technologie linek Zvyšování přenosové kapacity Zvyšování přenosové spolehlivosti xdsl Technologie TDMA Technologie FDMA Zvyšování přenosové kapacity Cílem je dosáhnout maximum fyzikálních možností

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_42_systémy CATV -

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 13 Moderní kompresní formáty pro přenosné digitální audio Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Princip

Více

Metody multiplexování, přenosové systémy PDH a SDH

Metody multiplexování, přenosové systémy PDH a SDH Metody multiplexování, přenosové systémy PDH a SDH KIV/PD Přenos dat Martin Šimek O čem přednáška je? 2 Vzorkování lidského hlasu Multiplexace kanálů PDH SDH Digitalizace lidského hlasu 3 Při telefonním

Více

Osnova. Idea ASK/FSK/PSK ASK Amplitudové... Strana 1 z 16. Celá obrazovka. Konec Základy radiotechniky

Osnova. Idea ASK/FSK/PSK ASK Amplitudové... Strana 1 z 16. Celá obrazovka. Konec Základy radiotechniky Pulsní kódová modulace, amplitudové, frekvenční a fázové kĺıčování Josef Dobeš 24. října 2006 Strana 1 z 16 Základy radiotechniky 1. Pulsní modulace Strana 2 z 16 Pulsní šířková modulace (PWM) PAM, PPM,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_47_měření DVB-S s

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_31_měření ATV s Promax

Více

ednáška a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda

ednáška a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda 11.předn ednáška Telefonní přístroje, modulační metody a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda Telefonní přístroj princip funkce - klasická analogová telefonní přípojka (POTS Plain Old Telephone Service)

Více

Základy rádiové digitální komunikace. Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137

Základy rádiové digitální komunikace. Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137 Základy rádiové digitální komunikace Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137 (Shannonovo) Schéma digitálního komunikačního řetězce Modeluje zpracování informace v digitálních komunikačních

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Řízení přístupu k médiu, MAC Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Řízení přístupu k médiu Více zařízení sdílí jednu komunikační linku Zařízení chtějí nezávisle komunikovat a posílat

Více

DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2

DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2 Referát do předmětu 37MK Jan Bulava Praha 2007 OBSAH 2 Obsah 1 Úvod 3 1.1 Co je to DVB-H?.............................

Více

Kapitola 1. Signály a systémy. 1.1 Klasifikace signálů

Kapitola 1. Signály a systémy. 1.1 Klasifikace signálů Kapitola 1 Signály a systémy 1.1 Klasifikace signálů Signál představuje fyzikální vyjádření informace, obvykle ve formě okamžitých hodnot určité fyzikální veličiny, která je funkcí jedné nebo více nezávisle

Více

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová Grafika na počítači Bc. Veronika Tomsová Proces zpracování obrazu Proces zpracování obrazu 1. Snímání obrazu 2. Digitalizace obrazu převod spojitého signálu na matici čísel reprezentující obraz 3. Předzpracování

Více

Modulační parametry. Obr.1

Modulační parametry. Obr.1 Modulační parametry Specifickou skupinou měřicích problémů je měření modulačních parametrů digitálních komunikačních systémů. Většinu modulačních metod používaných v digitálních komunikacích lze realizovat

Více

Počítačové sítě. Lekce 5: Základy datových komunikací

Počítačové sítě. Lekce 5: Základy datových komunikací Počítačové sítě Lekce 5: Základy datových komunikací Přenos dat V základním pásmu Nemodulovaný Baseband V přeloženém pásmu Modulovaný Broadband Lekce 5: Základy datových komunikací 2 Přenos v základním

Více

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití Multimédia a data - 6 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Princip digitalizace

Více

Video. Co je to video. Vlastnosti videa. Frame rate. Prokládání

Video. Co je to video. Vlastnosti videa. Frame rate. Prokládání Video Co je to video Video je technologie, která zaznamenává a přehrává sérii po sobě jdoucích obrázků. K přenosu videa se používají elektrické signály. Elektrické signály v sobě zapouzdřují složku RGB.

Více

transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx

transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx Lekce 2 Transceiver I transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx u mobilního telefonu pouze anténní přepínač řídící část dnes nejčastěji

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 TOMÁŠ VAŇKÁT

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 TOMÁŠ VAŇKÁT UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 TOMÁŠ VAŇKÁT UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY ANALÝZA SIGNÁLU DIGITÁLNÍHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ

Více

Základní pojmy. Multimédia. Multimédia a interaktivita

Základní pojmy. Multimédia. Multimédia a interaktivita Základní pojmy Multimédia Jedná se o sloučení pohyblivého obrazu, přinejmenším v televizní kvalitě, s vysokou kvalitou zvuku a počítačem, jako řídícím systémem. Jako multimediální systém se označuje souhrn

Více

Multimediální systémy

Multimediální systémy Multimediální systémy Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Literatura Havaldar P., Medioni G.: Multimedia Systems: Algorithms, Standards, and Industry Practices. Course

Více

Rozdíl mezi ISDN a IDSL Ú ústředna K koncentrátor pro agregaci a pro připojení k datové síti. Pozn.: Je možné pomocí IDSL vytvořit přípojku ISDN.

Rozdíl mezi ISDN a IDSL Ú ústředna K koncentrátor pro agregaci a pro připojení k datové síti. Pozn.: Je možné pomocí IDSL vytvořit přípojku ISDN. xdsl Technologie xdsl jsou určeny pro uživatelské připojení k datové síti pomocí telefonní přípojky. Zkratka DSL (Digital Subscriber Line) znamené digitální účastnickou přípojku. Dělí se podle typu přenosu

Více

Rádiové rozhraní GSM fáze 1

Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Mobilní komunikace Semestrální práce Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Martin Klinger 22.5.2007 V průběhu 80.let Evropa zaznamenává prudký nárůst analogových celuárních systémů, bohužel každá země provozuje

Více

Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice

Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice 18.10.2016 Úvod Zabezpečení signálu/pokrytí datová kapacita Větší počet stanic v MUXu => nižší kapacita/stanici Zvuková

Více

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN ver. 7 je výpočetní systém pro analýzu pokrytí a rušení vysílacích sítí pro služby FM, TV, DVB- T a T-DAB a analýzu a

Více

Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos

Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh (ISDN) Techniky sériové komunikace > Synchronní přenos

Více

Řídící karta PCI v. 2.2 LED Panely , revize 1.0

Řídící karta PCI v. 2.2 LED Panely , revize 1.0 Popis řídící karty světelných panelů verze 2.2 Řídící karta PCI v. 2.2 LED Panely 17.9.21, revize 1. Vstupy Video signál analogový PAL / NTSC S-VIDEO konektor, CVS (kompozit) Obrazová data z PC z programu

Více

BPC2E_C09 Model komunikačního systému v Matlabu

BPC2E_C09 Model komunikačního systému v Matlabu BPCE_C9 Model komunikačního systému v Matlabu Cílem cvičení je vyzkoušet si sestavit skripty v Matlabu pro model jednoduchého komunikačního systému pro přenos obrázků. Úloha A. Sestavte model komunikačního

Více

Multimediální systémy. 08 Zvuk

Multimediální systémy. 08 Zvuk Multimediální systémy 08 Zvuk Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Zvuk fyzikální podstata a vlastnosti Digitální zvuk Komprese, kodeky, formáty Zvuk v MMS Přítomnost zvuku

Více

PRÁCE S VIDEEM. Název šablony: III/2-1, Výuka IVT na 2. stupni práce s videem

PRÁCE S VIDEEM. Název šablony: III/2-1, Výuka IVT na 2. stupni práce s videem PRÁCE S VIDEEM Název šablony: III/2-1, Výuka IVT na 2. stupni práce s videem Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443, Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21.století Název školy: ZŠ Přerov, Želatovská

Více

Signál v čase a jeho spektrum

Signál v čase a jeho spektrum Signál v čase a jeho spektrum Signály v časovém průběhu (tak jak je vidíme na osciloskopu) můžeme dělit na periodické a neperiodické. V obou případech je lze popsat spektrálně určit jaké kmitočty v sobě

Více

Modulace 2. Obrázek 1: Model klíčování amplitudovým posuvem v programu MATLAB

Modulace 2. Obrázek 1: Model klíčování amplitudovým posuvem v programu MATLAB Modulace 2 Modulace je nelineární proces, který mění parametry nosného signálu pomocí modulačního signálu. Cílem úlohy je probrat takové typy modulací, jako jsou fázová modulace (Phase Modulation PM),

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-19

Identifikátor materiálu: ICT-1-19 Identifikátor materiálu: ICT-1-19 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Komprimace, archivace dat Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí komprimaci, archivaci

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 4 Interaktivní služby DVB-T MHP Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Interaktivní služby DVB-T T MHP (Multimedia Home

Více

Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM

Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM OFDM - ortogonální frekvenční multiplex Přenos realizován na více nosných vlnách Kmitočty nosných vln jsou voleny tak, aby byly navzájem ortogonální (neovlivňovaly se) Modulace

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_27_měření DVB-T s

Více

Zvukové rozhraní. Základní pojmy

Zvukové rozhraní. Základní pojmy Zvukové rozhraní Zvukové rozhraní (zvukový adaptér) je rozšiřující rozhraní počítače, které slouží k počítačovému zpracování zvuku (vstup, výstup). Pro vstup zvuku do počítače je potřeba jeho konverze

Více

Digitální optický záznamový standard DVD

Digitální optický záznamový standard DVD Digitální optický záznamový standard DVD Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení DVD přehled vlastností standardu. Obrazové a zvukové formáty

Více

Digitální optický záznamový standard DVD

Digitální optický záznamový standard DVD Digitální optický záznamový standard DVD Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení DVD přehled vlastností standardu. Obrazové a zvukové formáty

Více

U zvuku (mechanického vlnění) nás zajímají nejvíce dvě veličiny frekvence a intenzita (hlasitost).

U zvuku (mechanického vlnění) nás zajímají nejvíce dvě veličiny frekvence a intenzita (hlasitost). 1 Zvuk a video 1.1 Zvuk Zvuk je každé podélné mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem. Zdrojem zvuku může být libovolné chvějící se těleso. Zvukovým

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 10 Přehrávače a rekordéry DVD-Video Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Přehled základních vlastností

Více

Standard IEEE

Standard IEEE Standard IEEE 802.11 Semestrální práce z předmětu Mobilní komunikace Jméno: Alena Křivská Datum: 15.5.2005 Standard IEEE 802.11 a jeho revize V roce 1997 publikoval mezinárodní standardizační institut

Více

Zvuková karta. Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti

Zvuková karta. Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti Zvuková karta Počítač řady PC je ve své standardní konfiguraci vybaven malým reproduktorem označovaným jako PC speaker. Tento reproduktor je součástí skříně

Více

RADIOKOMUNIKACE 2015 PARDUBICE 14. - 16. 10. 2015 NOVINKY V TELEVIZNÍM VYSÍLÁNÍ, VÝVOJ A PERSPEKTIVY

RADIOKOMUNIKACE 2015 PARDUBICE 14. - 16. 10. 2015 NOVINKY V TELEVIZNÍM VYSÍLÁNÍ, VÝVOJ A PERSPEKTIVY RADIOKOMUNIKACE 2015 PARDUBICE 14. - 16. 10. 2015 NOVINKY V TELEVIZNÍM VYSÍLÁNÍ, VÝVOJ A PERSPEKTIVY d.liska@volny.cz mobil: 604 247 931 Hlavní témata Shrnutí základních principů digitální terestrické

Více

Elektrické parametry spojů v číslicových zařízeních

Elektrické parametry spojů v číslicových zařízeních Elektrické parametry spojů v číslicových zařízeních Co je třeba znát z teoretických základů? jak vyjádřit schopnost přenášet data jak ji správně chápat jak a v čem ji měřit čím je schopnost přenášet data

Více

Obrazovkový monitor. Antonín Daněk. semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky. Téma č. 7: princip, blokově základní obvody

Obrazovkový monitor. Antonín Daněk. semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky. Téma č. 7: princip, blokově základní obvody Obrazovkový monitor semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky Antonín Daněk Téma č. 7: princip, blokově základní obvody Základní princip proud elektronů Jedná se o vakuovou elektronku.

Více

Digitální televizní vysílání v České republice

Digitální televizní vysílání v České republice Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra informačních technologií Digitální televizní vysílání v České republice Bakalářská práce Autor: Filip Jirásek Informační technologie, správce IS Vedoucí práce:

Více

Digitalizace signálu (obraz, zvuk)

Digitalizace signálu (obraz, zvuk) Digitalizace signálu (obraz, zvuk) Základem pro digitalizaci obrazu je převod světla na elektrické veličiny. K převodu světla na elektrické veličiny slouží např. čip CCD. Zkratka CCD znamená Charged Coupled

Více

100G konečně realitou. Co a proč měřit na úrovni 100G

100G konečně realitou. Co a proč měřit na úrovni 100G 100G konečně realitou Co a proč měřit na úrovni 100G Nárůst objemu přenášených dat Jak jsme dosud zvyšovali kapacitu - SDM více vláken, stejná rychlost (ale vyšší celkové náklady na instalaci a správu

Více