PEGAS 235 AUTOMAT NC PÁSOVÉ PILY ISO 9001

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PEGAS 235 AUTOMAT NC PÁSOVÉ PILY ISO 9001"

Transkript

1 PÁSOVÉ PILY PEGAS 235 AUTOMAT NC PEGAS - GONDA s.r.o. Čs. armády 322, Slavkov u Brna, tel./fax: tel.: fax.: pegas@gonda.cz, PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

2 ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ PODMÍNKY 1. Firma PEGAS - GONDA s.r.o. ručí za to, že nový stroj nemá materiálové ani výrobní závady. 2. Záruční doba níže uvedené pily je 12 měsíců, záruční doba začíná od okamžiku předání pily uživateli (od data převzetí). 3. V záruční době plyne nárok na bezplatnou opravu pily firmou PEGAS - GONDA s.r.o. Jakýkoliv nově namontovaný díl má záruční dobu 12 měsíců od data namontování. Nahrazený reklamovaný díl se stává majetkem firmy PEGAS GONDA s.r.o. 4. Realizace záručního servisu: A) majitel (uživatel) pily dopraví pilu nebo vadnou součást do firmy PEGAS GONDA s.r.o. ve Slavkově, kde bude provedena oprava pily nebo výměna vadné součásti. B) Po objednání záručního servisu přijede technik firmy PEGAS GONDA s.r.o., který provede bezplatně opravu stroje případně výměnu vadných součástí. Náklady na dopravu hradí majitel (uživatel) pily. 5. Pod záruku nespadají nástroje (pilové pásy a kotouče, čistící kartáčky, filtry, řezná emulze) 6. Záruka zaniká v případě: - havárií jiné technologie nebo živelnou havárií - špatným zacházením nebo přetěžováním pily - zásahem do pily jinak, než je uvedeno v návodu k obsluze - namontováním dílů, jejichž použití firma PEGAS GONDA s.r.o. neschválila - tím, že nebylo dbáno návodu k obsluze - použitím jiných pásů, kotoučů a kapalin, než doporučených firmou PEGAS GONDA s.r.o. UPOZORNĚNÍ Před uvedením pily do provozu nebo při zaškolení nového pracovníka doporučujeme řádně prostudovat návod k obsluze. Jedině tak dokonale využijete vynikajících vlastností pily. Doporučujeme přesně se držet údajů v tabulkách pro výběr optimálního pásu, kotouče. Jakékoliv nejasnosti konzultujte s našimi techniky. Z důvodů dosažení co nejlepší kvality našich služeb akceptujeme pouze písemnou objednávku (fax, , pošta). Při objednání servisu uveďte vždy název a typ pily, rok výroby, výrobní číslo, název a kód náhradního dílu. Popište co nejpodrobněji závadu. Datum převzetí: Výrobní číslo pily: Dodací list číslo: Pilu převzal funkční a bez závad a se záručními podmínkami souhlasí: Pilu předal:. Razítko, podpis. Razítko, podpis PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

3 ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ PODMÍNKY 7. Firma PEGAS - GONDA s.r.o. ručí za to, že nový stroj nemá materiálové ani výrobní závady. 8. Záruční doba níže uvedené pily je 12 měsíců, záruční doba začíná od okamžiku předání pily uživateli (od data převzetí). 9. V záruční době plyne nárok na bezplatnou opravu pily firmou PEGAS - GONDA s.r.o. Jakýkoliv nově namontovaný díl má záruční dobu 12 měsíců od data namontování. Nahrazený reklamovaný díl se stává majetkem firmy PEGAS GONDA s.r.o. 10. Realizace záručního servisu: A) majitel (uživatel) pily dopraví pilu nebo vadnou součást do firmy PEGAS GONDA s.r.o. ve Slavkově, kde bude provedena oprava pily nebo výměna vadné součásti. B) Po objednání záručního servisu přijede technik firmy PEGAS GONDA s.r.o., který provede bezplatně opravu stroje případně výměnu vadných součástí. Náklady na dopravu hradí majitel (uživatel) pily. 11. Pod záruku nespadají nástroje (pilové pásy a kotouče, čistící kartáčky, filtry, řezná emulze) 12. Záruka zaniká v případě: - havárií jiné technologie nebo živelnou havárií - špatným zacházením nebo přetěžováním pily - zásahem do pily jinak, než je uvedeno v návodu k obsluze - namontováním dílů, jejichž použití firma PEGAS GONDA s.r.o. neschválila - tím, že nebylo dbáno návodu k obsluze - použitím jiných pásů, kotoučů a kapalin, než doporučených firmou PEGAS GONDA s.r.o. UPOZORNĚNÍ Před uvedením pily do provozu nebo při zaškolení nového pracovníka doporučujeme řádně prostudovat návod k obsluze. Jedině tak dokonale využijete vynikajících vlastností pily. Doporučujeme přesně se držet údajů v tabulkách pro výběr optimálního pásu, kotouče. Jakékoliv nejasnosti konzultujte s našimi techniky. Z důvodů dosažení co nejlepší kvality našich služeb akceptujeme pouze písemnou objednávku (fax, , pošta). Při objednání servisu uveďte vždy název a typ pily, rok výroby, výrobní číslo, název a kód náhradního dílu. Popište co nejpodrobněji závadu. Datum převzetí: Výrobní číslo pily: Dodací list číslo: Pilu převzal funkční a bez závad a se záručními podmínkami souhlasí: Pilu předal:. Razítko, podpis. Razítko, podpis PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

4 ÚVOD Tento návod byl zpracován v souladu s požadavky normy 98/37/EEC a jejími následnými doplňky. Je velice důležité, aby byla obsluha stroje s obsahem návodu řádně seznámena a návod byl vždy obsluze k dispozici. Obsluha stroje smí učinit jen to co je uvedené v návodu, jakékoliv zásahy do stroje mimo rámec tohoto návodu přísluší autorizovanému servisu. V případě nedodržení ze strany zákazníka mohou vést až ke ztrátě záruční garance. POPIS STROJE PEGAS 235 AUTOMAT NC je vysoce produktivní automatická, hydraulicky ovládaná pásová pila s ručním nastavením délky a numerickým nastavením počtu kusů na ovládacím panelu,možnost zadání 1 programu- jedna délka, libovolný počet řezů, délka jednoho podání 500 mm, násobnost podání, Vhodná pro dělení konstrukčních ocelí, nerezových ocelí a neželezných kovů s možností úhlových řezů vpravo do 60 0, v automatickém cyklu vpravo do Robusní litinová konstrukce ramene pily a svěrákové části, litinové vodící kladky a čelisti svěráků, hydraulické upínání materiálu na hlavním i podávacím svěráku, pohyb podavače po broušených tyčích, ovládání 24 V. Elektro-mechanické zařízení pro kontrolu napětí pásu s koncovým spínačem chrání pás od nedostatečného napětí a mimoto umožňuje kdykoli dodržet ideální napnutí pásu. Hlavní vypínač je umístěn na podstavci. URČENÍ STROJE Elektrické zařízení pásové pily je určeno pro připojení k elektrické síti 3/PE/N 230/400 V, 50Hz. Elektrické zařízení stroje je určeno pro práci v prostředí definovaném ČSN s následujícími vnějšími vlivy: AB4- teplota okolního vzduchu 5 až +40 C s relativní vlhkostí až 95 C AD3- výskyt vody zanedbatelný AE4- lehká prašnost BA4- se zařízením pracují pouze poučené osoby Pásová pila nezpůsobuje svým provozem nadměrné vysokofrekvenční elektromagnetické rušení. Pro pásovou pilu nejsou stanovena žádná omezení pro práci z hlediska vnějších elektromagnetických vlivů. Předpokládá se, že pila bude pracovat v elektromagnetickém prostředí, které odpovídá obecně platným požadavkům definovaným ČSN EN Mezi stanovené podmínky určení pásové pily patří také dodržování pokynů a postupů pro instalaci, provoz, údržbu a čištění uvedených v následujících kapitolách tohoto návodu k použití. UPOZORNĚNÍ: Při použití pásové pily k jiným účelům a za jiných podmínek nenese výrobce (dodavatel) odpovědnost za případně vzniklé škody, veškerá odpovědnost přechází na uživatele! STANDARDNÍ VYBAVENÍ třífázový dvourychlostní motor ( na přání elektromotor s frekvenčním měničem) * šneková převodovka * podstavec se zásobníkem třísek * chlazení * hydraulická jednotka * koncový spinač napnutí pásu a otevření krytu * vedení pásu ve tvrdokovových destičkách * hydraulický svěrák * tepelná ochrana přetížení motoru * ovládání 24 V * čistící kartáč pásu PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

5 TECHNICKÁ DATA Zamýšlené a nevhodné použití pily Pila PEGAS 235 AUTOMAT NC je navržena a vyrobena k řezání tyčí, konstrukčních ocelí a ocelových trubek v souladu s instrukcemi, které jsou obsaženy v tomto návodu. Řezání jiných materiálů není přípustné, pokud: -výše zmíněná doporučení by nebyla dodržena -pila by mohla být poškozena -zdraví a bezpečnost obsluhy by bylo ohroženo. Řezání není dovoleno, jestliže nebyl materiál pevně uchycen do svěráku. HLAVNÍ TECHNICKÉ PARAMETRY Za účelem správné funkčnosti pily a bezpečnosti obsluhy by neměly být následující údaje za žádných okolností pozměněny. - Pás 2825 x 27 x 0,9 mm - Šířka řezu 1,2 mm - Rychlost pásu 40 nebo 80 m/min ( s frekvenčním měničem m / min ) - Elektrické zapojení 400 V, 50 Hz - Celkový příkon stroje 1,3/1,8 kw - Ekvivalentní hladina zvuku v místě obsluhy při řezání L Aeq = 83,2 db - Hmotnost pily 780 kg - Přepravní rozměry: 2,15 x 2,15 x 1,40 m PRŮŘEZ x vpravo x vpravopouze poloautomat x 125 svazek 200 x 100 PŘÍSLUŠENSTVÍ - sada klíčů pro běžnou obsluhu stroje - 1 pilový pás PŘÍSLUŠENSTVÍ ZA PŘÍPLATEK - válečkové dráhy a válečkové dráhy s odměřováním - frekvenční měnič pro plynulou regulaci rychlosti pilového pásu - mazací aplikátor - řezné oleje - přítlak pro řezání ve svazích - pásy Pásová pila PEGAS typ 235 NC, je výrobek, který svými vlastnostmi odpovídá požadavkům technických předpisů, které se na něj vztahují, zejména NV č. 17/2003 Sb., NV č. 18/2003 Sb. a NV č. 24/2003 Sb. Na výrobek bylo vydáno ES prohlášení o shodě ve smyslu 13, zákona 22/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů a může být volně uváděn na trh v zemích EU. PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

6 HLAVNÍ ČÁSTI A FUNKCE 1. Podstavec pily. 2. Rameno pily. 3. Hydraulicky ovládaný svěrák upínání materiálu. 4. Točna pily. Nese rameno a umožňuje jeho natáčení pro úhlové řezy do +45, Klička aretace točny. Po povolení možno natáčet rameno. 6. Vodítka. Vedou pás do přesného řezu. Obsahují 3 vyměnitelných destičky. Přes vodítka protéká chladící a mazací emulze. 7. Kryt kladky a pásu. Při výměně pásu odklopit tento kryt. 8. Ovládací panel 9. Napínání pásu. 10. Hydraulický válec pohybu ramene. 11. Elektroinstalace s řídícím procesorem. 12. Podávací část pily. Hydraulicky ovládaný svěrák provádí podání materiálu do řezu. 13. Třífázový dvourychlostní motor. 14. Regulace rychlosti řezu. 15. Kabel k připojení stroje na síť. 16. Nastavitelné dorazy pracovních poloh pohybu ramene pily. 17. Hydraulická jednotka Zásobník na třísky. BEZPEČNOST PŘI PRÁCI- obecné zásady Tento stroj je zkonstruován pro řezání ocelí. Snadno Vás může zranit, proto pracujte opatrně. 1. Provozovatel je povinnen zajistit při práci se strojem dodržování obecně platných bezpečnostních předpisů ve smyslu 133, Zákoníku práce. 2. Provozovatel je povinen před uvedením stroje do provozu stanovit kompetence osob pro montáž a demontáž, uvedení do provozu, obsluhu, čištění a pravidelnou údržbu tak, aby byla zajištěnapředevším bezpečnost osob a majetku. 3. Řiďte se instrukcemi uvedenými v tomto návodu k obsluze a všeobecnými bezpečnostními předpisy. 4. Provozovatel je povinnen učinit taková opatření, aby stroj nemohla obsluhovat žádná neoprávněná osoba. 5. Samostatně mahou činnosti na stroji provádět jen pracovníci tělesně a duševně způsobilí, starší 18 ti let, prokazatelně zaškoleni pro příslušný druh práce a seznámeni s návodem k použití, který musí být uložen na obsluze přístupném místě. 6. Užívejte vždy ochranné rukavice a brýle. 7. Noste těsně přiléhající oděv. 8. Noste pevnou pracovní obuv s protiskluzovou podrážkou. 9. Návod k obsluze mějte uložen vždy v blízkosti pily. 10. Používejte pilu jen tehdy, je-li v bezvadném stavu. 11. Používejte pilu jen tehdy, jsou-li všechna ochranná zařízení pily na svém místě a funkční, žádné ochranné zařízení se nesmí odstranit nebo vyřadit z provozu. 12. Přesvědčte se, zda je pila správně nainstalována a zda je v pořádku zapojení pily do el. sítě (smí provést pouze osoba s kvalifikací dle platných předpisů a norem). 13. Kontrolu a opravu el. instalace může provádět jen oprávněná osoba s kvalifikací dle platných předpisů a norem. 14. Nikdy nespouštějte stroj, dokud nejsou všechny kryty zavřeny a zajištěny. 15. Udržujte bezpečnou vzdálenost od všech pohybujících se dílů / pás, motor, napínací kladky, čistící kartáč /. 16. Udržujte pilu v čistotě. 17. Pracovní prostor a okolí pily nezaplňujte nářadím a nepotřebnými předměty 18. Po ukončení práce vypne obsluha hlavní vypínač a vytáhne vidlici ze zásuvky. 19. Při řešení problémů s pilou se řiďte návodem k obsluze, nebo volejte naši servisní službu. PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

7 20. Při manipulaci s pilovým pásem nebo kotoučem a při provádění údržby odpojte stroj od přívodu el. proudu: vypněte hlavní vypínač a vytáhněte vidlici ze zásuvky. 21. Při pohybu pásu nesmí být žádná část těla v blízkosti zóny řezání. 22. Při jakékoliv havárii zmáčkněte okamžitě tlačítko CENTRALSTOP. 23. Během chodu pily nesmí být s ostatními částmi manipulováno. 24. Používejte pouze doporučené pásy,( kotouče ). 25. Dlouhé tyče podepřete před i za pilou. 26. Je zakázáno řezat materiál, který svými rozměry a vlastnostmi neodpovídá řezné kapacitě pily. 27. Při řezání zvláště krátkých kusů dejte pozor na správný odběr nařezaných kusů. 28. Nikdy nevkládejte řezaný materiál do stroje, pokud je pila v chodu. 29. Před započetím řezného cyklu musí provést pracovník 1 cyklus "naprázdno"- bez materiálu pro ověření správného nastavení pily. 30. Kontrolujte správné chování pily, občas vyzkoušejte její chod při maximálních zadaných hodnotách = rychl. pásu ( nebo kotouče ), vel. přítlaku do řezu, max krok podání materiálu, Zkontrolujte, zda je správně nastavena poloha čelisti svěráku před rychloupnutím ( vůle 1-5 mm ), zda je materiál správně upnut. 32. Pro případné úrazy, vzniklé při používání stroje, je povinností provozovatele umístit na pracovišti lékárničku obsahující vybavenípodle příslušných předpisů a její obsah po použití doplňovat. 33. Provozovatel je povinen zajistit bezpečné provozování stroje, a zajistit provádění pravidelné údržby a čištění. 34. Provozovatel je povinen učinit taková opatření, aby byl zamezen přístup osob na pracovní místa určená pro obsluhu, údržbu a čištění stroje, nepovolaným osobám a dětem 35. Stroj je možné používat pouze k účelům, pro které je technicky způsobilý, v souladu s podmínkami stanovenými výrobcem a který svou konstrukcí, provedením a technickým stavem odpovídá předpisům k zajištění bezpečnosti. 36. Před uvedením stroje do provozu, dále v pravidelných časových intervalech a po změnách na stroji je povinností obsluhy provést kontrolu správné funkce stroje. 37. Obsluha je povinna provádět vizuální kontrolu stroje a jeho základní ošetření. 38. Zjistí-li obsluha závadu nebo poškození, které by mohlo ohrozit bezpečnost práce a které není schopna odstranit, nesmí stroj používat a závadu musí ihned ohlásit provozovateli. 39. Pokud není stroj z jakéhokoliv důvodu používán, musí být jeho elektrické zařízení odpojeno od elektrické sítě, vypnutím hlavního vypínače. 40. Bezpečnostní značky, symboly a nápisy na stroji je nutné udržovat v čitelném stavu. Při jejich poškození či nečitelnosti je provozovatel povinen obnovit jejich stav v souladu s původním provedením. PRACUJTE VŽDY POZORNĚ A OBEZŘETNĚ A VYVARUJTE SE VŠECH NEBEZPEČNÝCH SITUACÍ. Přehled možných ohrožení při práci se strojem Přes to, že je pásová pila vyrobena s respektováním požadavků technických předpisů v oblasti bezpečnosti, není možné technickým provedením tohoto výrobku vyloučit veškerá rizika, která mohou nastat zejména při jejím neopatrném používání. Stroj je nutné používat s vědomím, možnosti vzniku následujících ohrožení: Mechanické ohrožení: Nebezpečí pohmoždění prstů, ruky, případně i nohy při demontáži částí stroje. Nebezpečí poranění způsobené pádem demontovaných částí stroje při údržbě a opravách nebo při jejich neopatrném přemísťování. Nebezpečí poranění způsobené pohybujícími se částmi stroje při odstranění ochranných krytů. Nebezpečí poranění způsobené pohybujícími se částmi při chodu stroje při zakázaném přibližování k pracovnímu ústrojí pily. Nebezpečí poranění způsobené pádem stroje při nevhodné manipulaci se strojem při jeho přemísťování nebo dopravě. Nebezpečí zakopnutí nebo uklouznutí způsobené pohyblivým přívodem stroje ležícím na zemi. Elektrické ohrožení: Nebezpečí při přímém nebo nepřímém dotyku s částmi určenými pro vedení elektrického proudu (živé části), při odstranění krytů elektrických zařízení nebo při poškození izolačních částí. Nebezpečí úrazu elektrickým proudem při dotyku s neživými částmi stroje, při poruše na jeho elektrickém zařízení, při nedodržení požadavků uvedených v bodu 4.3 a 5.3 tohoto návodu k použití. Nebezpečí úrazu elektrickým proudem způsobené poškozenými částmi elektrického zařízení (ovládače, prvky řídících obvodů). PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

8 Požární ochrana POZOR! Při požáru mohou vznikat hořením částí z umělých hmot škodlivé emise, proto je nutné se řídit obecně platnými požárními předpisy. Stroj se nevybavuje hasícími přístroji, proto je provozovatel povinen zabezpečit objekt, kde je stroj provozován, vhodnými hasebními prostředky schváleného typu, v odpovídajícím množství, umístěnými na viditelném místě, chráněnými proti poškození a zneužití, s pravidelnými kontrolami a obsluha musí být seznámena s jejich používáním ve smyslu Zákona č. 133/1985 Sb., ve znění jeho změn a doplňků a ve smyslu prováděcích vyhlášek. Elektrické zařízení se nesmí hasit vodou! V objektu musí být hasicí přístroj práškový, sněhový nebo halonový a obsluha musí být seznámena s jejich používáním. Pokud bude u zařízení hasicí přístroj vodní nebo pěnový, lze jej při požáru použít až po vypnutí elektrického proudu! Povrch krytů elektrického zařízení a povrchy zařízení, u kterých se předpokládá jejich oteplování, (povrchy elektromotorů), je nutné pravidelně čistit od usazeného prachu i jiných nečistot tak, aby nebyla snižována účinnost povrchového chlazení elektromotorů. Elektrické zařízení Práce na elektrickém zařízení ve smyslu ČSN , mohou provádět pouze pracovníci s odpovídající elektrotechnickou kvalifikací ve smyslu Vyhlášky ČÚBP a ČBÚ č. 50/1978 Sb. a seznámení se zařízením v potřebném rozsahu. Elektrické zařízení stroje je provedeno podle požadavků platných předpisů a technických norem, které se na dané zařízení vztahují, zejména ČSN EN a předpisů souvisejících. Elektrické zařízení stroje se připojuje k elektrické síti 3/PE/A ~ 230/400 V, 50 Hz pomocí pohyblivého přívodu jedním koncem pevně připojeným k hlavním připojovacím svorkám stroje a druhým koncem volným, pro připojení odpovídající třífázové pětikolové vidlice nebo pro pevné připojení na příslušný obvod pevného rozvodu objektu, ve kterém bude pila pracovat Obvod pro připojení prosévačky na elektrickou síť musí být proveden podle požadavků platných předpisů a technických norem, které se na dané zařízení vztahují, zejména ČSN , část 2.3, ČSN , část 6, ČSN kap. 512, ČSN kap. 543 a předpisů souvisejících. Ochrana před úrazem elektrickým proudem musí být provedena podle požadavků ČSN samočinným odpojením od zdroje. Pohyblivých přívod pro připojení elektrického zařízení stroje nesmí ležet na zemi bez řádné ochrany proti mechanickému poškození! První připojení elektrických obvodů stroje na síť pomocí pohyblivého přívodu smí provést pouze pracovník s odpovídající elektrotechnickou kvalifikací, který po připojení musí ověřit správné funkce elektrického zařízení stroje, včetně funkce ochran a bezpečnostního vypínání a blokování. Podle ustanovení 134a, zákoníku práce (zákon č. 65/1965 Sb. ve znění pozdějších předpisů) je povinností provozovatele stroje, ve stanovených lhůtách, zajistit provádění pravidelných revizí elektrického zařízení, ve smyslu ČSN čl. 3.1 a 3.6. Je zakázáno!: Zapínat hlavní vypínač elektrické zařízení stroje, je-li demontováno nebo poškozeno některé ochranné zařízení (kryty elektrického zařízení, kryty nebezpečných mechanických částí)! Vytahovat vidlici pohyblivého přívodu ze síťové zásuvky tahem za vodič! Odstraňovat bezpečnostní kryty za chodu stroje a vyřazovat z činnosti bezpečnostní, ochranné a pojistné zařízení! Přibližovat se po spuštění stroje na dosah k jeho pohybujícím se částem! Provádět jakékoliv zásahy do konstrukce stroje! Seřizovat stroj za chodu! Provádět údržbu, čištění a opravy, není li zajištěn vypnutý stav elektrických obvodů stroje! Zasahovat do pracovního prostoru pásové pily jakýmkoliv nářadím, nástrojem, nebo rukou pokud je pilový pás v chodu. Ponechávat stroj zapnutý bez přítomnosti obsluhy!!! PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

9 POPIS PIKTOGRAMÚ UPÍNÁNÍ MATERIÁLU VE SVĚRÁKU - při upínání materiálu nesmí obsluha ani jiná osoba manipulovat v blízkosti čelistí svěráku - po manipulaci s posuvnou čelistí zkontrolujte správné upnutí materiálu SMĚR POHYBU PILOVÉHO PÁSU PŘI ŘEZU - při zapojení pily do el. sítě dbejte na správný směr pohybu pilového pásu - při výměně pásu dbejte na správnou orientaci zubů pilového pásu POZOR PŘI ŘEZÁNÍ - při řezání dbejte zvýšené opatrnosti - při výměně nebo napínání dbejte zvýšené opatrnosti - v okolí pracoviště se nesmí při řezání pohybovat kromě obsluhy žádná osoba. NAPÍNÁNÍ PILOVÉHO PÁSU - šipka Vás ( při zavřeném krytu ) nasměruje na šroub, který pohybuje s napínací kladkou PŘÍVODNÍ KABEL ELEKTRICKÉHO NAPÁJENÍ PILY ELEKTROINSTALACE PILY - do elektroinstalace pod takto označeným štítkem smí zasáhnout pouze servisní technik firmy Pegas - Gonda nebo osoba s kvalifikací dle platných předpisů a norem ( pozor na dodržení všech bodů Záručních podmínek ) POHYBUJÍCÍ SE SOUČÁST PILY - při chodu stroje nebo při manipulaci s takto označenými díly pily dbejte zvýšené opatrnosti. ŠTÍTEK OZNAČUJÍCÍ ORIENTACI OVLADAČE - MAX - nejvyšší hodnota ( rychlost, síla, tlak ) - MIN - nejnižší hodnota PRACUJTE POUZE S OCHRANOU ZRAKU pracovní brýle - obličejový štít - při manipulaci s pilovým pásem - při manipulaci s řezaným materiálem - při manipulaci s oplachovací pistolí (řezná emulze) - při řezání PRACUJTE POUZE S OCHRANNÝMI RUKAVICEMI - při manipulaci s pilovým pásem - při manipulaci s řezaným materiálem - při řezání ZÁKAZ MANIPULACE - obsluha stroje nesmí zasahovat do takto označeného strojního celku ( pozor na dodržení všech bodů Záručních podmínek ) REGULACE RYCHLOSTI POHYBU RAMENE DO ŘEZU REGULACE OBVODOVÉ RYCHLOSTI PILOVÉHO PÁSU ŘIĎTE SE INSTRUKCEMI UVEDENÝMI V TOMTO NÁVODU K OBSLUZE PŘEDPISY PRO PŘEPRAVU Pro manipulaci se strojem použijte nízkozdvižný nebo vysokozdvižný vozík. S nímž smí manipulovat pouze osoba s kvalifikací dle platných předpisů a norem. Při přepravě musí být pila látkovými úvazy pevně ukotvena k ložné ploše vozidla. Všechny volné díly musí být pečlivě upevněny ke stroji. Rameno pily musí být zafixováno ke svěrákové části ( látkový úvaz, pružná folie nebo fixační přípravky ). Za bezpečnou přepravu pily k uživateli ručí dopravce. PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

10 PŘEDPISY PRO SKLADOVÁNÍ Při skladování pil musí být elektropanel a hlavní motor zakryt obalem (stretchfólií). Všechny obrobené a nenalakované plochy musí být řádně nakonzervovány. Skladujte při teplotách od 0 do +40 C. USTAVENÍ A FIXACE STROJE KONTROLA PILY PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

11 Měli bychom se ujistit, že pila nebyla poškozena během přepravy a její manipulace. Jestliže jsou na pile objevena nějaká poškození, okamžitě kontaktujte firmu PEGAS-GONDA. Před postavením stroje zjistěte nosnost podlahy (minimálně hmotnost pily + hmotnost přídavných zařízení + maximální hmotnost materiálu). Jestliže únosnost podlahy neodpovídá požadavkům, musí se pro stroj připravit potřebný základ. UPEVNĚNÍ PILY Pila si udrží svoje technické parametry pokud je správně umístěna a připevněna bezpečně k lavici nebo k podlaze továrny, takže vibrace během provozu jsou minimální. Podívejte se na výkres 2 a plán instalace přílohu 2. Pila musí být ustavena tak, aby plocha svěráku i válečkové dráhy byly v jedné rovině. Přesnost pily a drah je přímo úměrná přesnosti řezání. Při usazení stroje je třeba dbát na to, aby okolo stroje byl dostatek místa pro obsluhu, opravy a údržbářské práce a pro přísun materiálu. Zajistěte také potřebný prostor pro manipulaci a nařezaný materiál. Jakmile je pila ustavena a případně její poloha zajištěna, můžete demontovat fixační součásti nutné pro převoz pily ( žlutá barva ). PŘIPOJENÍ STROJE DO ELEKTRICKÉ SÍTĚ Pila PEGAS 235 NC je vybavena přívodním kabelem 5 x 2,5 mm 2 Označení vodičů: U, V, W - fáze, barva černá P - ochranný vodič,barva modrá N - zemnící vodič, barva žluto-zelená. Tento kabel připojte na přívod 3 x 400 (380)V. Pokud Váš rozvod není uzpůsoben pro připojení ochranného vodiče P, připojte tento společně se žlutozeleným vodičem N. V případě, že po spuštění stroje nebude ukazovat manometr tlak, zaměňte na přívodu připojení fází (přefázování). Vidlice není součástí dodávky. Jakoukoli práci na elektrickém zařízení stroje smí provádět pouze osoba s kvalifikací dle platných předpisů a norem. Pás se musí pohybovat dle šipky- viz. obrázek. Elektrické zařízení stroje je určeno pro připojení k třífázové elektrické síti 3/PE+N ~ 400/230 V, 50 Hz pomocí pohyblivého přívodu jedním koncem pevně připojeným k hlavním připojovacím svorkám stroje a druhým koncem volným, pro připojení odpovídající třífázové pětikolové vidlice nebo pro pevné připojení na příslušný obvod pevného rozvodu objektu, ve kterém bude pila pracovat. Označení vodičů a svorek: Svorky U, V, W - krajní (fázové) vodiče označené černou, případně hnědou barvou. Svorka N - střední vodič označený světle modrou barvou. Svorka PE - ochranný, uzemněný vodič označený kombinací barev zelená/žlutá. U kombinované sítě TNC, kde je střední a ochranný vodič společný, připojte střední, světle modrý vodič přívodu stroje společně s vodičem ochranným označeným kombinací barev zelená/žlutá na svorku obvodu označenou PEN. Obvod zásuvky určené pro připojení pily, případně obvod místa připojení pily, musí být proveden podle požadavků platných předpisů a technických norem, které se na dané zařízení vztahují, zejména ČSN EN , ČSN , část 2.3, ČSN , část 6, ČSN , ČSN kap. 512, ČSN kap. 543 a předpisů souvisejících. Ochrana před úrazem elektrickým proudem je u stroje provedena podle požadavků ČSN , oddíl , samočinným odpojením od zdroje. Provedení ochrany neživých částí stroje před úrazem elektrickým proudem odpovídá požadavkům ČSN a ČSN Doporučujeme připojit stroj na obvod, který je vybaven proudovým chráničem s reziduálním proudem 30 ma, čímž bude základní ochrana před úrazem elektrickým proudem zvýšena. Provedení a použití ochranných vodičů musí odpovídat požadavkům ČSN POZOR: První připojení elektrických obvodů stroje na síť smí provést pouze pracovník s odpovídající elektrotechnickou kvalifikací ve smyslu Vyhlášky ČÚBP a ČBÚ č. 50/1978 Sb. který je seznámení se zařízením v potřebném rozsahu a který po připojení musí ověřit správné funkce elektrického zařízení, včetně funkce ochran a bezpečnostního vypínání a blokování! Pila PEGAS 235 AUTOMAT CNC je vybavena kabelem. Po zapojení síťové 5-ti kolíkové vidlice 400V/16A. a připojením do zásuvky 400V je stroj připraven k provozu. Vidlice není součástí dodávky. Jakoukoli práci na elektrickém zařízení stroje smí provádět pouze osoba s kvalifikací dle platných předpisů a norem. Pás se musí pohybovat dle šipky na krytu pásu- viz. obrázek. PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

12 ŘEZNÁ EMULZE - používejte pouze kapaliny dodávané firmou PEGAS - GONDA v doporučených mísících poměrech. Dejte pozor na správné umístění zásobníku na třísky a nádrže na emulzi. Objem nádrže na emulzi je 10 litrů. Pozor, překročíte-li objem 10 l.,přebytečná kapalina vyteče bezpečnostním přepadem. Při zacházení s řeznou emulzí noste nepropustné ochranné rukavice. Noste ochranné brýle, při vniknutí řezné emulze do očí může dojít k poškození zraku. Při míchání řezné emulze vždy nalévejte koncentrát do vody za současného míchání. Všechny potřebné informace jsou uvedeny přímo na nádobě od koncentrátu, nebo v průvodních dokladech. NAPNUTÍ PÁSU Pás je správně napnut v okamžiku, kdy kontrolka napnutí pásu přestane blikat. Napínání pásu se provádí ručním utahováním napínacího šroubu. VÝMĚNA PÁSU 1. Točnu pily nastavte do polohy 0, rameno pily do horní polohy, přepněte hlavní vypinač pily do polohy 0, vytáhněte vidlici ze zásuvky. 2. Dbejte na to, aby vodítka pásu byla co nejblíže u sebe ( povolením kličky posuňte nosnou tyč s vodítkem co nejdále od napínací kladky ). Poté povolte napínací šroub. 3. Po odklopení dvou krytů pásu ( hlavní kryt a malý kryt u předních vodítek ) sundejte pás z kladek a potom vysuňte z vodítek. 4. Vždy zkontrolujte stav kladek a vodítek, všechny součásti přicházející do kontaktu s pásem je třeba vždy pečlivě vyčistit. 5. Nový pás nejprve nasuňte do vodítek, a potom nasaďte na kladky. Pás přitlačte hřbetem na osazení kladek a lehce dopněte kličkou v přední části ramene. Zkontrolujte, zda je pás ve správné poloze vůči osazení kladek č. 4,zda je správě zasunut ve vodítkách a dále zkontrolujte polohu hřbetu pásu vzhledem k vodícímu ložisku. 6. Zavřete kryty pásu. Zastrčte vidlici do zásuvky, přepněte hlavní vypínač pily do polohy Začněte utahovat napínací šroub. Pás je správně napnut v okamžiku, kdy se kontrolka napnutí pásu přestane blikat. VOLBA PILOVÉHO PÁSU Existuje přímá vazba mezi správnou volbou pásu a ideálním výkonem pily. Firma PEGAS - GONDA se také zabývá výrobou a prodejem pilových pásů na kov. Dodáváme pásy bimetalové konstrukce. Pro svařování pásů používáme metráž od renomovaných výrobců. Těmito pásy je možno řezat ocel, nástrojovou ocel, nerezovou ocel, litiny, barevné kovy, plastické hmoty. Nosnou částí pásu je vysoce kvalitní pružinová ocel, břity zubů jsou z oceli HSS ( 2 základní typy- M 42 a M 51 ). M 42 - univerzální pás, lze použít na různé jakosti ocelí do tvrdosti 45 HRC M 51 - pás s tvdršími břity zubů ( 69 HRC ) pro dělení těžce obrobitelných ocelí do tvrdosti 50 HRC (vyrábí se pouze v hrubém ozubení 4/6, 3/4, a 2/3). PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

13 ZUBY pilového pásu KONSTANTNÍ - vzdálenost břitů zubů je konstantní VARIABILNÍ - střídají se menší a větší zuby. Pás má širší rozsah použití, eliminuje vibrace při řezání, umožňuje lepší odběr třísky, dosahuje lepšího povrchu řezu a vyšší životnosti. Technici firmy PEGAS - GONDA jsou připraveni Vám s volbou správného pásu pomoci. Volba velikosti zubů pilového pásu pro řezání plného materiálu D, A [mm] / / / / / / /3 Volba velikosti zubů pilového pásu pro řezání profilů S [mm] D, A [mm] 0,8 10/14 10/14 10/14 10/ /14 10/14 8/12 8/12 6/ /14 8/12 8/12 6/10 6/10 5/8 5 8/12 8/12 6/10 6/10 5/8 5/8 6 8/12 8/12 6/10 6/10 5/8 4/6 8 6/10 6/10 5/8 5/8 4/6 10 6/10 5/8 5/8 4/6 4/6 12 5/8 4/6 4/6 4/6 3/4 15 3/4 3/4 3/4 20 3/4 3/4 3/4 30 2/3 2/3 UPOZORNĚNÍ: Poloha materiálu v čelistech svěráku má T 2,5 8/12 T 2,5 6/10 100x15 6/10 100x15 3/4 2, velký vliv na volbu velikosti zubů pilového pásu Zjednodušená tabulka pro volbu pásu- je též nalepena na pile. PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

14 ZAJÍŽDĚNÍ PILOVÉHO PÁSU- při nasazení nového pásu na pilu Je nutné pro dosažení maximální životnosti pásu. Zaběhnutím pásu zamezíte odlamování mikroúlomků břitů, které poškodí další zuby a zvýší zatížení pásu. Pás necháme běžet cca 30 s naprázdno se spuštěným čerpadlem řezné emulze ( správné mazání pásu ). Záběh provádějte pokud možno na lehce obrobitelném materiálu minimální rychlostí pohybu ramene do řezu. Po cca 30 minutách zvyšujte plynule rychlost posuvu. SPRÁVNÉ UPNUTÍ MATERIÁLU Upnutí materiálu ovlivní přesnost řezu i životnost pásu. RYCHLOST POHYBU RAMENE PŘI ŘEZÁNÍ Při nastavování správné rychlosti pohybu ramene do řezu vám může pomoci tvar třísek: a) tenké nebo rozkouskované třísky - zvyšte velikost rychlosti pohybu ramene do řezu nebo snižte rychlost pásu b) - tlusté nebo modré třísky - snižte velikost rychlosti pohybu ramene do řezu, zkontrolujte stav řezné emulze. - příliš zatočené třísky - zahlcené mezizubové mezery, použijte pás s většími zuby, snižte velikost rychlosti pohybu ramene do řezu nebo zvyšte rychlost pásu. c) spirálovité třísky - správně nastavené parametry. Pozn.: Příliš velká rychlost pohybu ramene do řezu se projeví chvěním stroje a zvýšenou hlučností. PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

15 POPIS ELEKTROPANELU 1 Uzamykatelný hlavní vypínač pily. Slouží též jako nouzové vypnutí pily. V poloze 0 nejsou žádné el. obvody pily pod napětím. Pokud chcete spustit pilu, přepněte na 1. Při absenci obsluhy u pily doporučujeme zamknout pomocí visacího zámku. 2 Výrobní štítek s - názvem pily - adresou výrobce - označením pily - rokem výroby - hmotností pily-vvýrobním číslem 3 Ovladací terminál PEGAS NC1 4 - Regulační blok 5 Přepinač rychlostí pohonu pilového pásu 6- Rozvody silnoproudého okruhu pily ( 400V ), frekvenční měnič. 7- Při práci musí být kryt zaaretován REGULAČNÍ BLOK 4.1 Tlačítko NOUZOVÉ ZASTAVENÍ PILY- zastaví řídící obvody pily- tím všechny pohyby, pila zůstává pod napětím ovladací potenciometr frekvenčního měniče- který řídí rychlost pohybu pilového pásu.-nadstandartní výbava 4.3- displej zátěžového ampermetru. Indikuje nárust zatížení pohonu ( a tím i pilového pásu ) při řezu. Nepřímá pomůcka při nastavení rychlosti pohybu ramene do řezu 4.4- ovladač škrtícího ventilu hydrauliky- regulace rychlosti pohybu ramene do řezu 0- min., 10- max. rychlost OVLADACÍ TERMINÁL PEGAS NC1 Systém PEGAS NC1 je navržen pro ovládání automatických pásových a kotoučových pil a k programování řezných programů ( nastavení počtu kusů, počtu podání, průběhu cyklu ). parametry Popis Systém zdroje 1 8V NEBO 24V (solenoidní ventily) Uchování dat EEPROM pro údržbu Nastavená data PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

16 10 vstupů PNP 12V s vnitřním napájecím zdrojem 10 výstupů n.o. relé 10A 24Vac/24Vdc 1 kódovací kanál pro napájení inkrementálního snímače polohy podavače Rozměry 332x217 mm Způsob připojení Spojení AKTIVACE SYSTÉMU Připojení na horní desku elektropanelu 6 šrouby Fénický typ konektorů s šroubovým upínáním Po zapnutí hlavního vypínače pily se na několik sekund objeví na velkém displeji nápis AUTO. Když zapínáte pilu poprvé, nebo když je systém nový nebo poté, co se objevily chyby. Na velkém displeji se objeví chybové hlášení (kód ). Odkazujeme na tabulku chyb, která je součástí tohoto manuálu. Vymázání chybového hlášení - zmáčknutí tlačítka STOP. POZOR: Pro aktivaci stroje současně zmáčkněte tlačítka START+ START. Spustí se hydraulická centrála a podavač se pohybuje do krajní polohy. Po najetí na krajní polohu se zastaví. Pila je připravena. POPIS OVLADACÍHO TERMINÁLU 1 Informační pole 2 malý displej 3 velký displej 4 ovladací pole 5 tlačítko pro přepínání automatického a poloautomatického režimu pily. 2. MALÝ DISPLEJ PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

17 Displej ukazuje hlášení: Displej vypnutý Číslo od 1 do 9 Pila v poloautomatickém režimu Pilu je nastavená na automatický režim, zobrazené číslo znázorňuje zvolený počet několikanásobného podání 5. tlačítko pro přepínání automatického a poloautomatického režimu pily Automat/Poloautomat. Přepínání automatického a poloautomatického režimu pomocí tlačítka 1. INFORMAČNÍ POLE Informativní část ovládacího panelu slouží k indikaci nastaveného parametru. Pro výběr požadovaného políčka zmáčkněte tlačítko MODE, aktivní políčko je to, u kterého svítí červená dioda. Hodnota vybraného parametru se objeví na velkém displeji. Stav pilového pásu Pokud bliká dioda, pás není správně napnutý nebo je prasklý Funkce bez obsazení Identifikace poloautomatického režimu Identifikace automatického režimu Svítí, je-li pila v poloautomatickém režimu Svítí, je-li pila v automatickém režimu 4. OVLÁDACÍ POLE- slouží též jako ČÍSELNÁ KLÁVESNICE KLÁVESNICE PROG ENTER Předvolba bez funkce Aktivuje zadání požadovaného počtu kusů PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

18 START STOP GTO START : umožní start cyklu. Jestliže je nastaven poloautomatický cyklus, bude proveden jeden řez, pokud je nastaven automatický cyklus bude spuštěn program. Z bezpečnostního důvodu je nutné současně stisknout obě tlačítka START. Stop cyklu umožní přerušit poloautomatický cyklus v kterémkoliv okamžíku V automatickém režimu je možné zmačknout tlač. START a pokračovat v cyklu. Pokud je rameno v řezu, doporučujeme po zmačknutí STOP vyjet s ramenem o kousek výš ( tlač. Č.9 ). Předvolba bez funkce TOL NĚKOLIKANÁSOBNÉ PODÁNÍ Aktivuje funkci zadání počtu několikanásobného podání Hydraulická jednotka: zapnutí a vypnutí - číselná hodnota 0 Předvolba bez funkce Zavření hlavního svěráku. - ovládání krátkozdvihového hydr. válce. Předvolba polohy čelisti- manuálně - číselná hodnota 1 Zavření svěráku podavače. - ovládání krátkozdvihového hydr. válce. Předvolba polohy čelisti- manuálně - číselná hodnota 4 Pohyb ramene nahoru. Nad horní limitní polohu pouze současným zmačknutím tl číselná hodnota 9 Pohyb podavače doleva. - číselná hodnota 7 Otevření hlavního svěráku. - ovládání krátkozdvihového hydr. válce. Předvolba polohy čelisti- manuálně - číselná hodnota 2 Otevření svěráku podavače. - ovládání krátkozdvihového hydr. válce. Předvolba polohy čelisti- manuálně - číselná hodnota 5 Pohyb ramene dolů- Rychlost je závislá na poloze škrtícího ventilu číselná hodnota 6 Pohyb podavače doprava. - číselná hodnota 8 POLOAUTOMATICKÝ CYKLUS POČITADLO ŘEZÚ Svítí červeně dioda ( pomocí tlač. MODE ), na velkém displeji je možné: - sledovat počet řezů - hodnota se zvyšuje - nastavit počet řezů hodnota se snižuje do 0 Nastavení počtu řezů: zmáčkněte ENTER a zadejte pomocí číselné klávesnice požadovaný počet řezů. Potvrďte PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

19 zmačknutím tl. ENTER. Př.: ENTER ENTER -zadaný počet řezů se bude po každém řezu snižovat. Vynulování počtu řezů: zmáčkněte ENTER a pak 0 a znovu ENTER. Př.: ENTER ENTER -počitadlo počítá vzestupně počet řezů. AUTOMATICKY CYKLUS NASTAVENÍ DÉLKY řezaného materiálu Délku podání nastavíte manuálně pomocí koncového dorazu. NASTAVENÍ POČTU KUSÚ Zmáčkněte ENTER bliká dioda, Pomocí číselné klávesnice nastavte hodnotu požadovaného počtu kusů ( objeví se na displeji ). Potvrďte klávesnicí ENTER. (svítí dioda ), číslo řádku přestane blikat, Váš první požadavek je naprogramován. NASTAVENÍ NÁSOBNÉHO PODÁNÍ Pomocí tlačítka TOL aktivujte volbu násobného podání. Začne blikat číslice na malém displej. Šipkami a snižujete nebo zvyšujete hodnotu.tuto volbu použijete v případě potřeby řezání delších kusů než 500 mm. Na manuálním pravítku poté nastavíte částečnou délku, ze které násobným podáním vznikne požadovaný rozměr. Spusťte automatický cyklus pily současným zmáčknutím tlačítek START + START. Pila začne řezat, - pokud je rameno v horní pracovní poloze - pokud je v podavači materiál - pokud je zapnutá hydraulická centrála. Pila řeže material, po doříznutí vyjede nad horní prac. Polohu, otevře se hlavní svěrák, podavač podává material, upíná hlavní svěrák, pila řeže, podavač se v průběhu řezání vrací do levé pozice, upíná material, pila dořeže, adt Na malém displeji bliká značka automatického cyklu, na velkém displeji je uveden počet kusů, které má pila ještě řezat. FUNKCE KONTROLNÍHO PODÁNÍ - Standartně spustíte pilu do automatického cyklu součastným stisknutím START + START, pila provede zaříznutí čela, podání dalšího kusu a řezání. - Pokud chcete před spuštěním automatického cyklu nejprve zkontrolovat délku podaného kusu stiskněte SCHIFT + pravý START, pila provede zářez, podání, řez a zastaví se se současným nápisem VAIT na displeji. Změříte kus, špatný, upravýte koncovou polohu podavače a znovu stisknete SCHIFT + pravý START a kontrolní podání zopakujte. Po seřízení potvrdíte START+ START a pila pokračuje v cyklu. Tento základní průběh automatického cyklu si můžete do jisté miry sami upravit a optimalizovat nastavením PARAMETRÚ. PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

20 Do této volby se přepnete součastným stiskem SCHIFT + MODE cca 3 sekund vypne se hydraulika, na malém displeji se objeví parametry listujete pomocí a. na velkém displeji hodnota viz tabulka níže. Mezi r.x.xx Verze software Čas otevření svěráku Číselná hodnota 100=1 sekunda Čas zavření svěráku 3 YES = Svěrák se otevírá v dolní poloze ramene 3.YES/ NO NO = svěrák se otevírá v horní poloze ramene 4 YES = Při podávání materiálu je motor pily vypnut 4.YES/ NO NO = Při podávání materiálu je motor pily zapnut 5 YES = po startu cyklu stojí podavač u hlavního svěráku, po doříznutí a 5.YES/ NO zvednutí do horní polohy odjíždí podavač do krajní polohy upíná a podává materiál, startuje se cyklus NO = po startu cyklu součastně s pohybem ramene do řezu odjíždí podavač do výchozí polohy, upíná materiál a čeká na podání. PARAMETRY SYSTÉMU Přístup do tohoto menu získáte současným zmáčknutím tlačítek SHIFT + MODE, po dobu cca 3 sekund. Vypne se hydraulická centrála a přepnete se do parametry cyklu stiskněte SCHIFT+ levý START. Přístup je aktivován zobrazením na malém displeji. Parametry jsou uvedeny na velkém displeji. První cifra je číslo řádku, Další tři cifry- hodnota parametru. Mezi řádky listuji mačkáním tlačítka MODE, parametry měním pomocí tlačítek a. Pro uložení změny parametrů zmačkněte současně START + START. P Pr.00 P Pr.01 P Pr.02 P Pr.03 P Pr.04 P Pr.05 P Pr.06 P Pr.07 P Pr.08 Verze software Časová prodleva mezi dosazenim horni prac.polohy ramene (mikrospínač) a sepnutí ventilu. (pás X mm nad materiálem) Prodleva mezi dosažením dolní prac. polohy ramene a pohybem ramene nahoru Prodleva mezi startem pohonu pásu a pohybem do řezu Prodleva, mezi mikrospínačem a sepnutím ventilu podavače (podavač najde konc. Polohu) Časové ohraničení řezu (potom se pila vypne) Časové ohraničení běhu hydr.centrály naprázdno Časové ohraničení nečinného podavače Nezapojeno Funkce mikrospinače konce materiálu: NO = chybí materiál-podavač se otevře a najede zpět dopředu (k pásu)- u pil, kde hrozí spadení tyče mezi svěrák a podavač YES = podavač zůstane otevřený v zadní poloze PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

21 P Pr.09 P Pr.10 P Pr.11 Chování pily při konci tyče- NO = pila se chová dle bodu 08 YES = pila se vypne jako při zmačknutínouzového zastavení pily Mění logiku funkce mikrospinačů ramene ( booleovské proměnné) YES = no- otevřený spinač, NO = nc- zavřený spinač Konfigurace zapojení pily v pegasu 0= standart- jako CNC- s deskou A4,1= 3out+lock bez desky A4,2 = 3 výstupy+ přes A4 řešit zámek pohybu podavače Ke změně parametrů použijte šipky. K ukončení po uložení změny parametrů zmáčkněte START + START, nebo : STOP CHYBOVÁ HLÁŠENÍ : Pila signalizuje jakoukoliv chybu na 4 číselném displeji podle podmínek nebezpečí nebo stavu pily. Chybové hlášení smažte tlačítkem STOP Kód Příčina Popis E001 vstup Zmáčknuté tlačítko nouzového zastavení pily E002 vstup Tepelná ochrana hlavního motoru E003 vstup Tepelná ochrana motoru čerpadla hydrauliky E007 vstup Prasklý nebo málo napnutý pás E008 vstup Otevřený kryt E009 Logický obvod Vypnutá hydraulická centrála E014 vstup Rameno v dolní poloze. Nelze spustit cyklus E015 vstup Rameno v horní poloze. Nelze dále zdvihat rameno, je třeba přestavit doraz spinače horní polohy- viz. dále.. E016 vstup Rameno mezi horní a dolní polohou. Nelze pohybovat s podavačem. E026 Počítadlo Podavač není ve výchozí pozici E027 Logický obvod Automatické počítadlo kusů nastaveno na 0 E028 Logický obvod Konec tyče E029 vstup Podavač vpřed E030 vstup Podavač vzad E031 Logický obvod Krajní polohy pohybu podavače E033 Logický obvod Podavačem nelze pohybovat E043 Logický obvod Hodnota nastavena na 0. E081 Logický obvod Chyba pozice. Mimo hodnotu tolerance E087 Cycle state Konec cyklu Př. centrálu. znamená vypnutou hydraulickou Nastavení pracovní polo A) Horní poloha Tlačítkem pro zvednutí nebo spuštění ramene nastavte požadovanou horní pracovní polohu. V této poloze nastavte polohu vačky č.3 tak, aby sepnul mikrospínač č.2. Sjeďte PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

22 ramenem z této pracovní polohy dolů a pohybem nahoru zkontrolujte nastavenou výšku. Do této polohy bude vyjíždět rameno po skončení cyklu. B ) Dolní poloha Tlačítkem pro spuštění nebo zvednutí ramene nastavte požadovanou dolní pracovní polohu. Pohybujte krajní vačkou tak, aby sepnul mikrospínač č.1. C) Kontrola pracovních poloh Proveďte jeden zkušební cyklus v poloautomatu pro ověření správnosti nastavení poloh. POPIS OBRÁZKŮ PODAVAČ Posunutím levého dorazu po tyči s měřítkem nastavíte délku kroku podavače- tím i délku řezaného kusu. Aretačním šroubem doladíte délku v desetinách mm. Otočením aretačního šroubu o 1 otáčku se změní délka o 1 mm. Při násobnosti podání postupujte dle vzorce: PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

23 PODAVAČ 1- pevná čelist podavače 2- pohyblivá čelist podavače 3- posuvný podpěrný váleček 1, Podavač 2, Pravítko 3, Stavitelný doraz 4, Posuvný jezdec 5, Aretační klička 6, Artetační klička 7, Mikrospínač 8, Mikrospínač 9, Klička podavače 10,Klička podavače Úhlové řezy - pro možnost řezat úhlové řezy učiňte následující: povolte aretační páku č. 11 ( pilový pás musí být nad materiálem ), natočte rameno pily, potřebný úhel odečtěte na noniu. Zajistěte aretační pákou č. 11. Poloha předních vodítek pásu - snažte se nastavit polohu předních vodítek co možná nejblíže otevřené upínací čelisti - klička č. 12 Ovládání svěráků Zmačkněte tlačítko.nebo.- krátkozdvihový ( 13 mm ) hydraulický válec otevře svěrák. Kličkou č. 9 nebo 10 otáčejte. Tím se čelist posouvá. Nastavte čelist svěráku tak, aby vůle mezi čelistí a materiálem byla cca 4 mm ( pomocí kličky upněte materiál a o 1 otáčku otočte zpět proti pohybu hodinových ručiček ). Pokud nebude správně nastavena čelist svěráku ( správně upnut materiál ), hrozí posunutí nebo protočení materiálu v řezu, čímž se zničí pilový pás a riskujete zranění. Číslo 13 je nonius. Pozor : V automatickém cyklu je možno řezat do 45. V poloautomatickém cyklu je možno řezat do 60, ale je nutno s podavačem odjet do levé krajní polohy. UPÍNÁNÍ MATERIÁLU- POSUN ČELISTÍ SVĚRÁKŮ PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

24 Pohyb čelisti svěráku podavače- kličkou pozice 5. provádíme mechanické nastavení polohy, upínání opět krátkozdvihový hydraulický válec. Pozice 6.- odklopná rukojeť kličky Pozice 7.- vždy po dokončení mechanického nastavení musíte kličku skopit. Pokud to neuděláte, podavač kličku v automatickém cyklu ulomí!!!! ÚDRŽBA DENNĚ: vynášet špóny z pily ( - zásobník ), doplňovat emulzi nebo řeznou kapalinu, kontrolovat správný poměr ředění. Kontrolovat stav pásu, popř. měnit pásy. TÝDNĚ: Pokud z pily nevytéká hydraulický, nebo převodový olej, řiďte se pokyny pro výměnu náplní. V opačném případě objednejte servis Pegas. Vyčistit a promazat všechny pohyblivé části a vodící plochy. Dbát na čistotu koncových spínačů. Intervaly výměn náplní: Hydraulický olej Řezná emulze 3 roky 1 rok LIKVIDACE STROJE Po uplynutí doby životnosti stroje nebo v okamžiku, kdy by jeho oprava byla neekonomická se provede celková demontáž stroje. Při demontáži stroje je nutné dodržovat obecně platné bezpečnostní předpisy pro bezpečné provedení všech prací. Podle místních podmínek stanoví postupy pro bezpečnou demontáž stroje provozovatel. Po celkové demontáži stroje se likvidují její kovové části tak, že se roztřídí podle druhu kovů a nabídnou k odprodeji organizaci zabývající se sběrem druhotmých surovin. Části z plastických hmot a pryže (části elektrického zařízení, apod.), které nepodléhají přirozenému rozpadu se roztřídí a nabídnou se k odprodeji organizaci zabývající se sběrem těchto druhotných surovin. POZOR: S ohledem na ochranu životního prostředí je zakázáno likvidovat části z plastických hmot a pryže spalováním!!! Při jakýchkoliv problémech využijte konzultační a poradenskou činnost firmy PEGAS - GONDA s.r.o., volejte telefon Pro celkové seřízení stroje a kontrolu objednejte jednou za rok servis PEGAS. PROHLÁŠENÍ O SHODĚ A CERTIFIKÁT STÁTNÍ ZKUŠEBNY JSOU K DISPOZICI VE FIRMĚ PEGAS - GONDA s.r.o. Firma PEGAS - GONDA s.r.o. prohlašuje, že pila neobsahuje žádné jednofázové spotřebiče, které by vyžadovaly připojení středního ochranného vodiče ( ozn. světlemodrou barvou ) a ani nejsou vybaveny PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

25 svorkou pro toto propojení. Při použití pětižilového přívodního kabelu by zůstal tento vodič nezapojen. PŘEJEME MNOHO KUSÚ KVALITNĚ NAŘEZANÉHO MATERIÁLU. Firma PEGAS - GONDA s.r.o. 235 NC2 - v3 - ( 235NC) - schematické symboly Symbol: Funkce: Typ: SA1 central stop tlačítko Telemecanique ZB5AS844+ZB5AZ009+ZBE102 Q1 hlavní vypínač OBZOR VS A8 X1 hlavní svorkovnice RSA4DIN X2 pomocná svorkovnice svorkovnice EKL 1,5 A1 řídicí jednotka CEB SAW MICRO A9 frekvenční měnič YASKAVA CIMR-J7AC43P0 TR1 transformátor ELEKTROKOV ZNOJMO JOC E A5 pomocná deska ploš. spojů - pojistka FU3 (φ5x20mmt4a) + usměrňovač + přizpůsobovací obvody k hydraulice deska plošných spojů PEGAS A4 A7 přizpůsobovací obvod k ampérmetru MAXPRO ADAPTER PM UNI v.1 A8 LCD ampérmetr PM 438/428 9VDC / 0-200mV SQ1 kryt pásu PIZZATO MS32 SQ2 napnutí pásu PIZZATO FR 515 SQ3 horní poloha PIZZATO FR 501 SQ4 dolní poloha PIZZATO FR 501 SQ5 pravá poloha podávače PIZZATO FA4115-3DN SQ6 podávací svěrák - konec tyče PIZZATO FA4115-3DN SQ8 levá poloha podávače PIZZATO FA4115-3DN Y1 rameno dolů pomalu COIL: HYTOS 941/ /01 24VDC/0,92A Y2 rameno nahoru COIL: HYTOS 941/ /01 24VDC/0,92A Y3A otevřít hlavní svěrák COIL: HYTOS 941/ /01 24VDC/0,92A Y4A otevřít podávací svěrák COIL: HYTOS 941/ /01 24VDC/0,92A Y5 pohyb podávače vlevo pomalu COIL: HYTOS 941/ /01 24VDC/0,92A Y6 pohyb podávače vpravo pomalu COIL: HYTOS 941/ /01 24VDC/0,92A Y7 odemknout pohyby podávače COIL: HYTOS /01 24VDC/1,16A Y8 zapnout rychloposuv podávače COIL: HYTOS /01 24VDC/1,16A KM1 stykač - spínání M1 a M2 Telemecanique LC1D09 KM2 stykač - spínání M3 Telemecanique LC1D09 QF2 thermal relay of M3 Telemecanique LRD06 FU1 pojistka -TR1.prim.0V φ6,3x32mmt2a FU2 pojistka -TR1.prim.400V φ6,3x32mmt2a FU3 pojistka -TR1.sec.24V φ5x20mmt4a FU4 pojistka -TR1.sec.18V φ5x20mmt4a FU5 pojistka -TR1.sec.9V φ5x20mmt160ma U1 usměrňovač k LCD ampérmetru KBU606 50V / 5A ZB1 odrušovací filtr u A9 ELEKTROPOHONY PFI 3020 E ZB2 odrušovací filtr u Q1 MURR ELEKTRONIK x575V/5,5kW PEGAS 235 AUTOMAT NC tel.- fax :

OVLÁDACÍ TERMINÁL PEGAS NC (SAW MICRO)

OVLÁDACÍ TERMINÁL PEGAS NC (SAW MICRO) NÁVOD K OBSLUZE TYP V.Č SPECIFIKACE PŘÍSLUŠENSTVÍ OVLÁDACÍ TERMINÁL PEGAS NC (SAW MICRO) PEGAS - GONDA s.r.o. Čs. armády 322, 683 01 Slavkov u Brna, tel./fax: 00420 544 221 125 E-mail: pegas@gonda.cz,

Více

ISO 9001. ELEKTRICKÉ SCHÉMA PRO 235 AUTOMAT CNC s 2-RYCHL. MOTOREM. PEGAS 235 AUTOMAT CNC - 28 - tel.- fax : 544221125

ISO 9001. ELEKTRICKÉ SCHÉMA PRO 235 AUTOMAT CNC s 2-RYCHL. MOTOREM. PEGAS 235 AUTOMAT CNC - 28 - tel.- fax : 544221125 ELEKTRICKÉ SCHÉMA PRO 235 AUTOMAT CNC s 2-RYCHL. MOTOREM PEGAS 235 AUTOMAT CNC - 28 - tel.- fax : 544221125 235 CNC - v3 - schematické symboly Symbol: Funkce: Typ: SA1 central stop tlačítko Telemecanique

Více

AUTOMAT 230 AFC PÁSOVÉ PILY ISO 9001

AUTOMAT 230 AFC PÁSOVÉ PILY ISO 9001 PÁSOVÉ PILY AUTOMAT 230 AFC PEGAS - GONDA s.r.o. Ruprechtov 244, 683 04 Drnovice, tel./fax: 0042-0507-38 54 38, 38 53 38 Čs. armády 322, 683 01 Slavkov u Brna, tel./fax: 0042-05-44 22 73 91 E-mail: pegas@gonda.cz,

Více

280/60ESH PÁSOVÉ PILY ISO 9001

280/60ESH PÁSOVÉ PILY ISO 9001 PÁSOVÉ PILY 280/60ESH PEGAS - GONDA s.r.o. Ruprechtov 244, 683 04 Drnovice, tel./fax: 0042-0507-38 54 38, 38 53 38 Čs. armády 322, 683 01 Slavkov u Brna, tel./fax: 0042-05-44 22 73 91 E-mail: pegas@gonda.cz,

Více

Produktiv BasiCut EasyCut

Produktiv BasiCut EasyCut P BasiCut EasyCut RUČNÍ PÁSOVÁ PILA BasiCut 275.230 DG BasiCut 275.230 DG je jednoduchá a univerzální ruční pásová pila, která nachází uplatnění zejména v zámečnických dílnách a menších provozech. Rameno

Více

POPULAR 230 PLUS GSH PÁSOVÉ PILY ISO 9001

POPULAR 230 PLUS GSH PÁSOVÉ PILY ISO 9001 PÁSOVÉ PILY POPULAR 230 PLUS GSH PEGAS - GONDA s.r.o. Ruprechtov 244, 683 04 Drnovice, tel./fax: 0042-0507-38 54 38, 38 53 38 Čs. armády 322, 683 01 Slavkov u Brna, tel./fax: 0042-05-44 22 73 91 E-mail:

Více

Strojní pásová pila INDIVIDUAL DGH

Strojní pásová pila INDIVIDUAL DGH FIPAS pily na kov s.r.o Czech Strojní pásová pila INDIVIDUAL 720.540 DGH 1. Zobrazení stroje Změna technických parametrů vyhrazena BOMAR, spol. s r.o. 2. Krátký popis pily a standardní vybavení Stroj Individual

Více

PÁSOVÉ PILY. PEGAS - GONDA s.r.o. Čs. armády 322, Slavkov u Brna, tel./fax:

PÁSOVÉ PILY. PEGAS - GONDA s.r.o. Čs. armády 322, Slavkov u Brna, tel./fax: ISO 9001 PÁSOVÉ PILY PEGAS 155 MANUAL PEGAS - GONDA s.r.o. Čs. armády 322, 683 01 Slavkov u Brna, tel./fax: 00420-544 221 125 E-mail: pegas@gonda.cz, www.pegas-gonda.cz PEGAS 155 MANUAL - 1 - tel.- fax

Více

Obsah. Legenda. Ruční pásové pily: Gravitační pásové pily: Poloautomatické pásové pily: Automatické pásové pily:

Obsah. Legenda. Ruční pásové pily: Gravitační pásové pily: Poloautomatické pásové pily: Automatické pásové pily: PÁSOVÉ PILY NA KOV Obsah Ruční pásové pily: Ruční pásové pily jsou vhodné do menších dílen nebo na stavbu. Jejich výhodou je nízká hmotnost a tím vysoká mobilita. Rameno pily je ovládáno manuálně nebo

Více

ŽALUZIOVÝ POHON J4 WT NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ

ŽALUZIOVÝ POHON J4 WT NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ ŽALUZIOVÝ POHON J4 WT NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ OBSAH 1 Všeobecné informace 3 1.1 Všeobecné bezpečnostní pokyny 3 1.2 Prohlášení o shodě 4 1.3 Technické údaje 4 2 Instalace 5 2.1 Montáž 5 2.1.1 Profil

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 826 885. Model č. 123 55

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 826 885. Model č. 123 55 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 826 885 Model č. 123 55 Tato elektrická vrtačka je určena pro vrtání do různých materiálů jako je kov, dřevo, kámen,umělohmotné materiály, nebo keramické předměty a pro zašroubování

Více

Pila karosářská pneumatická Objednací číslo 100-00953

Pila karosářská pneumatická Objednací číslo 100-00953 Návod k použití Pila karosářská pneumatická Objednací číslo 100-00953 1 Model: Pila karosářská pneumatická Vsuvka pro rychlospojku není součástí dodávky! Pokyny Než začnete nástroj používat, pečlivě pročtěte

Více

Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze

Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze Aktualizované vydání Leden 2012 Zpracoval: Schválil: 23.1.2012 24.1.2012 Ing. Petr Jambura J.E.S. spol.

Více

NÁVOD K OBSLUZE PUMPA. Tlaková řídící jednotka PPC15-5. překlad původního návodu N NÁ ÁV VO OD D K K O OB BS SL LU UZ ZE E. Vydání k

NÁVOD K OBSLUZE PUMPA. Tlaková řídící jednotka PPC15-5. překlad původního návodu N NÁ ÁV VO OD D K K O OB BS SL LU UZ ZE E. Vydání k NÁVOD K OBSLUZE PUMPA Tlaková řídící jednotka PPC15-5 překlad původního návodu N NÁ ÁV VO OD D K K O OB BS SL LU UZ ZE E Vydání k 03.05.2018, 1 rev.3 Obsah 1 VLASTNOSTI... 3 2 BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY...

Více

Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko. Návod k použití. Dezinfekční zařízení GERMID. Typy: V015, V025, V030, V055

Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko. Návod k použití. Dezinfekční zařízení GERMID. Typy: V015, V025, V030, V055 Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko Návod k použití Dezinfekční zařízení GERMID Typy: V015, V025, V030, V055 Obsah: 1. Úvod 2. Princip UV záření 3. Technický popis zařízení 4. Instalace a montáž 5. Provozní

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a provádět jeho

Více

Nerezový temperovaný jednomístný napájecí žlab

Nerezový temperovaný jednomístný napájecí žlab Nerezový temperovaný jednomístný napájecí žlab Příručka pro montáž a uživatele V. Racek - zemědělské technologie s.r.o. Dražice 108, 391 31 Tel.: 381 239 010 info@vracek.cz www.vracek.cz 1 Popis: Jednomístné

Více

Návod na elektrický stříhací strojek pro ovce FarmClipper Profi

Návod na elektrický stříhací strojek pro ovce FarmClipper Profi Návod na elektrický stříhací strojek pro ovce FarmClipper Profi Obj. č: 34950 Technická data: Typ: FarmClipper Profi Napájení: 220-240 V AC Výkon motoru: 350 W Frekvence: 50 Hz Rozměry: 7,8 x 9,7 x 33

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S. Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC

UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S. Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC OBSAH ÚVOD...3 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY...4 PROVOZNÍ PODMÍNKY...4 ZAPOJENÍ...5 Připojení do sítě...5 Výstupy...5 OVLÁDÁNÍ...5 ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA...6

Více

Návodu k montáži a obsluze

Návodu k montáži a obsluze WILO ESK1 / PSK1 CZ Návodu k montáži a obsluze 2 059 363 / 0502 Obr. 1 Obr. 3 Obr. 2 Obr. 4a Obr. 4b Obr. 4c Obr. 4d Obr. 4e Obsah: 1 Všeobecné informace... 5 1.1 Účel použití... 5 1.2 Charakteristika

Více

Pásové pily. Pásové pily Doall. PÁSOVÉ Pily. Pásové pily Doall. Strojní pily Pilana Metal. Pásové pily

Pásové pily. Pásové pily Doall. PÁSOVÉ Pily. Pásové pily Doall. Strojní pily Pilana Metal. Pásové pily PÁSOVÉ Pily Doall Strojní pily na kov slouží k efektivnímu dělení kovových materiálu. V našem sortimentu pásových pil na kov najdete široký sortiment gravitačních, poloautomatických a automatických pásových

Více

ELEKTROTEPLO Kolín s.r.o.

ELEKTROTEPLO Kolín s.r.o. ELEKTROTEPLO Kolín s.r.o. PŘENOSNÁ SUŠÁRNA SVAŘOVACÍCH ELEKTROD PKS13 ELEKTROTEPLO Kolín s.r.o., Rybářská 56, 280 35 Kolín II tel.:321724628, 321720240 fax: 321722710 e-mail: elektroteplo@elektroteplo.cz

Více

Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek. Revised on 7-07-98

Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek. Revised on 7-07-98 Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek Revised on 7-07-98 Obsah: 1. Úvod...3 2. Technické údaje...4 3. Bezpečnost...5 3.1. Úvod...5 3.2. Popis bezpečnostních opatření...5 3.3. Bezpečnostní předpisy...5

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a

Více

Návod k obsluze a údržbě

Návod k obsluze a údržbě Návod k obsluze a údržbě vyklápěče nádob Obsah: 1) Důležité upozornění bezpečnostní opatření 2) Obsluha 3) Použití 4) Provedení 5) Hydraulický systém 6) Seřizování 7) Údržba 8) Mazání 9) Náplně 10) Likvidace

Více

Netcom100. pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás (2008/09) CZ/PL/HU

Netcom100. pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás (2008/09) CZ/PL/HU Netcom100 pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás 22 CZ/PL/HU Obsah Obsah 1 ezpečnostní pokyny a vysvětlení symbolů..........................13 1.1 Použité symboly..............

Více

SERVISNÍ POKYNY SEŘÍZENÍ PILOVÉHO PÁSU PÁSOVÉ PILY

SERVISNÍ POKYNY SEŘÍZENÍ PILOVÉHO PÁSU PÁSOVÉ PILY NÁVOD K OBSLUZE SERVISNÍ POKYNY SEŘÍZENÍ PILOVÉHO PÁSU PÁSOVÉ PILY PEGAS - GONDA s.r.o. Čs. armády 322, 683 01 Slavkov u Brna, tel./fax: 00420 544 221 125 E-mail: pegas@gonda.cz, www.pegas-gonda.cz 1.

Více

Návod k používání a obsluze. ventilátory MULTIFAN

Návod k používání a obsluze. ventilátory MULTIFAN Návod k používání a obsluze ventilátory MULTIFAN Obsah I. BEZPEČNOST PRÁCE 3 II. TECHNICKÝ POPIS 4 III. TECHNICKÉ ÚDAJE...6 IV. MONTÁŽ.13 V. OBSLUHA A ÚDRŽBA..15 VI. BALENÍ, PŘEPRAVA SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE...15

Více

Multifunkční digitální relé 600DT

Multifunkční digitální relé 600DT Multifunkční digitální relé 600DT Specifikace Napájecí napětí: 20 až 240 V AC/DC Frekvenční rozsah: 50/60 Hz Displej/indikace: Zapnutí indikováno podsvícením. LCD s třemi číslicemi pro nastavení a čas

Více

1 z 11. Zařízení pro rychlý odchod a přiháněč URS-ROD. Návod k použití. Výrobce: Telstra s.r.o

1 z 11. Zařízení pro rychlý odchod a přiháněč URS-ROD. Návod k použití. Výrobce: Telstra s.r.o 1 z 11 Zařízení pro rychlý odchod a přiháněč URS-ROD Návod k použití Výrobce: Telstra s.r.o 2 z 11 I.OBSAH I. OBSAH II. BEZPEČNOST A HYGIENA PRÁCE 1. RIZIKA A NEBEZPEČÍ 2. BEZPEČNOST PRÁCE 2.1. MONTÁŽ,

Více

Řídící systém MS 510 Uživatelský manuál. www.wilkop.eu. Regulátor řady MST 510 v aplikaci pro vzduchotechniku UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Řídící systém MS 510 Uživatelský manuál. www.wilkop.eu. Regulátor řady MST 510 v aplikaci pro vzduchotechniku UŽIVATELSKÝ MANUÁL Regulátor řady MST 510 v aplikaci pro vzduchotechniku UŽIVATELSKÝ MANUÁL 0 OBSAH 1. Úvod 2 2. Bezpečnostní upozornění 2 3. Ovládací panel regulátoru 2 4. Uživatelské menu 2 4.1 Struktura uživatelského

Více

Pásová bruska BBSM900

Pásová bruska BBSM900 Version 1.2 česky Pásová bruska BBSM900 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 263 10 Art.-Bez.: BBSM900 Obsah: Poznámky: Důležitá upozornění 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné použití 3 Všeobecné bezpečnostní předpisy

Více

Pozn.: Monostabilní relé přepíná pouze v případě, že je přístroj pod napětím.

Pozn.: Monostabilní relé přepíná pouze v případě, že je přístroj pod napětím. Návod k obsluze DIGITÁLNÍ SPÍNACÍ HODINY S JEZDCI Čtěte pozorně všechny instrukce Elektronické časové spínače s programováním denním (Micro D) nebo týdenním (Micro W) k ovládání elektrických zařízení.

Více

Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1. Návod k montáži. Pro servisního technika. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1. Návod k montáži. Pro servisního technika. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k montáži Pro servisního technika Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1 CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Více

NÁVOD K OBSLUZE DLABAČKA PDS-140

NÁVOD K OBSLUZE DLABAČKA PDS-140 NÁVOD K OBSLUZE DLABAČKA PDS-140 H 007-03 04/2013 Původní česká verze návodu k použití - druhé vydání leden 2013 OBSAH 1) Obsah balení 2) Úvod 3) Účel použití 4) Technická data 5) Hodnoty hluku zařízení

Více

PÁSOVÉ PILY PEGAS 235x315 A-CNC-F

PÁSOVÉ PILY PEGAS 235x315 A-CNC-F TYP V.Č SPECIFIKACE PÁSOVÉ PILY PEGAS 235x315 A-CNC-F PEGAS - GONDA s.r.o. Čs. armády 322, 683 01 Slavkov u Brna, tel./fax: 00420 544 221 125 E-mail: pegas@gonda.cz, www.pegas-gonda.cz 0. OBSAH 0. OBSAH...2

Více

TOPNÝ PANEL ITA SDK NÁVOD NA POUŽITÍ

TOPNÝ PANEL ITA SDK NÁVOD NA POUŽITÍ TOPNÝ PANEL ITA SDK NÁVOD NA POUŽITÍ ! UPOZORNĚNÍ Montáže a jakékoliv zásahy do topného panelu smí provádět pouze kvalifikovaná osoba. Před zásahem nebo manipulací s topným panelem musí být odpojen od

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ

NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ ŽALUZIOVÝ POHON J4 WT NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ v. 2011-06 1 VŠEOBECNÉ INFORMACE Tento Návod k montáži a použití si pečlivě přečtěte dříve, než začnete s montáží, zapojením a uváděním pohonu J4 WT do provozu.

Více

AG Návod k instalaci. Olejový pohon pro posuvné brány o hmotnosti do 1600 kg

AG Návod k instalaci. Olejový pohon pro posuvné brány o hmotnosti do 1600 kg Olejový pohon pro posuvné brány o hmotnosti do 1600 kg AG2000 800-1000-1600 Návod k instalaci Clemsa Central Europe s.r.o., Podolí 30, 250 81 Nehvizdy, Czech republic Tel: +420 326 993 632-3 Fax: +420

Více

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products SEH62.1

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products SEH62.1 5 243 Spínací hodiny Digitální spínací hodiny jsou určeny pro zapínání a vypínání zařízení nebo regulaci s časovým spínáním. Integrovaný nastavitelný časový spínač Časový spínač jako pomocná funkce Určené

Více

Sada pro koupelnová otopná tělesa

Sada pro koupelnová otopná tělesa Návod na instalaci a obsluhu Sada pro koupelnová otopná tělesa (elektrické topné těleso a prostorový zásuvkový termostat) V 1.0-1 - OBSAH 1. Popis zařízení... 2 2. Obecné informace... 2 3. Technické údaje...

Více

MĚŘIČ DÉLKY A RYCHLOSTI

MĚŘIČ DÉLKY A RYCHLOSTI MĚŘIČ DÉLKY A RYCHLOSTI typ Del2113D s rozsahem délky 0 až 9999,99m a s rozsahem rychlosti 0 až 50,0m/min 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským

Více

ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA MC101 NÁVOD K POUŽITÍ

ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA MC101 NÁVOD K POUŽITÍ 1 ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA MC101 NÁVOD K POUŽITÍ ON 2 3 4 00. OBSAH REJSTŘÍK 01. BEZPEČNOSTNÍ POKYNY bezpečnostní pokyny strana 01.A 02. ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA technické parametry strana 01.B popis DIP přepínačů strana

Více

Pohon brány do šířky 2m 900 SN 20CS 900 SN -20

Pohon brány do šířky 2m 900 SN 20CS 900 SN -20 Pohon brány do šířky 2m 900 SN 20CS 900 SN -20 Obsah Bezpečnost......2 Vybavení......2 Modely a vlastnosti......3 Rozměry....3 Připevnění ramene/předběžná kontrola......4 Montáž......4 Odblokování......5

Více

Pásové pily na dřevo. Obráběcí stroje PP-600

Pásové pily na dřevo. Obráběcí stroje PP-600 Pásové pily na dřevo Pásové pily na dřevo jsou určeny jak pro kutily, tak i pro řemeslníky v truhlářských dílnách. Vyznačují se velkým vyložením rámu a značnou výškou řezu při zachování malých rozměrů

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Zimní sada SWK-20

NÁVOD K OBSLUZE. Zimní sada SWK-20 NÁVOD K OBSLUZE Zimní sada SWK-20 - plynulá regulace otáček ventilátoru - ovládání ohřívače podle okolní teploty -alarm při vysoké kondenzační teplotě - zobrazení aktuální teploty - mikroprocesorové řízení

Více

Centronic UnitControl UC52

Centronic UnitControl UC52 Centronic UnitControl UC52 cs Návod na montáž a obsluhu Samostatná řídicí jednotka s ovládacím prvkem Důležité informace pro: montéry/ elektrikáře/ uživatele Prosíme o předání odpovídajícím osobám! Tento

Více

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III 9. Vzájemné spojení ochranného vodiče, uzemňovacího přívodu, kovového potrubí, kovových konstrukčních částí a kovových konstrukčních výztuží, se nazývá a/ ochrana nevodivým okolím b/ pracovní uzemnění

Více

NÁVOD K POUŽITÍ elektrolišty

NÁVOD K POUŽITÍ elektrolišty NÁVOD K POUŽITÍ elektrolišty Typové označení: K1 36D, K2 36D, ZS 27D, ZS 36D, ZS 45D, EN V1, EN V2, EN V3 Technický popis: Materiál tělesa: eloxovaný hliník Napájení: přívodním kabelem 230 V/max. 16 A;

Více

NÁVOD K POUŽITÍ svítidla

NÁVOD K POUŽITÍ svítidla NÁVOD K POUŽITÍ svítidla Typové označení: SLIMp17, SLIMp58 Technický popis: Materiál tělesa: eloxovaný hliník s multifunkčními drážkami Napájení: přívodním kabelem 230 V/max. 16 A Jmenovité napětí: 230

Více

Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy.

Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy. Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy. v. 00 1. Upozornění Je naší povinností sdělit Vám,

Více

Použití: Lis SCHWITZLER Lokomotiv MP-80B je určen k transferovým přenosům na hrnky o průměru 80 mm. Technické parametry:

Použití: Lis SCHWITZLER Lokomotiv MP-80B je určen k transferovým přenosům na hrnky o průměru 80 mm. Technické parametry: Návod k obsluze Lis na hrnky SCHWITZLER Lokomotiv MP-80B UNIVOX spol. s r.o., Kolonie 392/2, Český Těšín, www.grawerton.cz, grawerton@univox.cz 1 Použití: Lis SCHWITZLER Lokomotiv MP-80B je určen k transferovým

Více

Návod k montáži a provozu 10/2018. Podružný rozváděč

Návod k montáži a provozu 10/2018. Podružný rozváděč Návod k montáži a provozu Podružný rozváděč Obsah Obsah 1. Obecné informace... 3 1.1.Použité symboly...3 1.2.Účel použití...3 1.3.Další platné dokumenty...3 2. Přehled norem a předpisů... 4 3. Bezpečnostní

Více

NÁVOD K OBSLUZE. ELEKTROPRÁCE Petr ČERMÁK. staženo z webu. Elektrická topná souprava s rozvaděčem VR4 400V

NÁVOD K OBSLUZE. ELEKTROPRÁCE Petr ČERMÁK. staženo z webu. Elektrická topná souprava s rozvaděčem VR4 400V NÁVOD K OBSLUZE Elektrická topná souprava s rozvaděčem VR4 400V Datum vydání: 12/2014 1. Obsah 1. OBSAH...2 2. POUŽITÍ...3 2.1. POPIS ZAŘÍZENÍ...3 2.1.1. Regulační skříň VR4...3 2.1.2. Propojovací kabely...3

Více

Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec

Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec Návod k obsluze 924801 UPOZORNĚNÍ! Tento návod k použití obsahuje pokyny k bezpečné práci s tímto strojem. Proto si jej pečlivě přečtěte! ES Prohlášení o shodě Tímto prohlašujeme,

Více

Manuál k pracovní stanici SR500

Manuál k pracovní stanici SR500 Manuál k pracovní stanici SR500 Obsah Manuál k pracovní stanici SR500...1 1. Bezpečnostní pokyny...2 1.1 Instalace a uvedení do provozu...2 1.2 Odpovědnost za škody...2 1.3 Popis symbolů...2 2. Instalace...3

Více

Centronic VarioControl VCJ470 Návod k obsluze Rádiový přijímač pro žaluzie

Centronic VarioControl VCJ470 Návod k obsluze Rádiový přijímač pro žaluzie Centronic VarioControl VCJ470 CZ Návod k obsluze Rádiový přijímač pro žaluzie Tento návod prosím uschovejte! Návod k použití Obsah Všeobecně... 2 Záruka... 3 Bezpečnostní pokyny... 3 Použití k určenému

Více

Kombinovaný zdroj pro elektrický ohradník BZ 5

Kombinovaný zdroj pro elektrický ohradník BZ 5 Kombinovaný zdroj pro elektrický ohradník BZ 5 Návod k používání a záruční list Výrobce: Ohradníky s.r.o., www.ohradniky.cz Vážený zákazníku, Děkujeme Vám za nákup zdroje pro elektrický ohradník. Zdroje

Více

Pohon garážových vrat

Pohon garážových vrat Hněvkovského 30/65, 61700 Brno-Komárov Pohon garážových vrat Instalační a uživatelský manuál Upozornění: je důležité pro bezpečnost všech osob, kteří instalují a používají tento pohon garážových vrat,

Více

Návod k použití pro Nerezovou váhu

Návod k použití pro Nerezovou váhu Návod k použití pro Nerezovou váhu Katalogové číslo: 110093 Účel použití Váha Soehnle Professional 9203 je koncipována k vážení zboží. Tato váha je v rámci EU určena k používání bez povinného cejchování.

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 81 02 28

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 81 02 28 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 81 02 28 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to, abyste jim odevzdali

Více

VARIPULSE 04/07 1/10 NÁVOD NA INSTALACI ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA VARIPULSE

VARIPULSE 04/07 1/10 NÁVOD NA INSTALACI ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA VARIPULSE VARIPULSE 04/07 1/10 NÁVOD NA INSTALACI ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA VARIPULSE Tento návod je určen pro osoby, které budou odpovídat za instalaci, provoz a údržbu. Platí od: 04/2007 VARIPULSE 04/07 2/10 Řídící jednotka

Více

Návod na instalaci a použití Nářezové stroje

Návod na instalaci a použití Nářezové stroje Návod na instalaci a použití Nářezové stroje Modely : Lusso, Dolly Typy : 195GL, 22GL, 25GL, 275AD DOLLY250S,DOLLY275S, DOLLY300S, DOLLY350S 9.9.2004 1ze5 8_1_NAREZOVE_STROJE_DO_LU.doc Prohlášení o shodě

Více

Rozvaděč na ochranu čerpadla RED JACKET

Rozvaděč na ochranu čerpadla RED JACKET Rozvaděč na ochranu čerpadla RED JACKET Popis a návod na montáž Rozvaděč slouží jako kompletní ochrana čerpadla. Princip zapojení: Zapojení slouží k ochraně čerpadla RED JACKET. Aby nedošlo k poškození

Více

TYP CAF. Návod k obsluze. Jednofázový frekvenční měnič

TYP CAF. Návod k obsluze. Jednofázový frekvenční měnič TYP CAF Návod k obsluze Jednofázový frekvenční měnič Záruka Hervisa, S.A. v záruční době odstraní na vlastní náklady veškeré závady nebo vymění vadné díly. Hervisa, S.A. poskytuje na tento výrobek záruční

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ZÁSTRČKA 230V

NÁVOD K POUŽITÍ ZÁSTRČKA 230V Přijímač dálkového ovládání Orienta Receiver RTS NÁVOD K POUŽITÍ Abyste mohli optimálně využít všech vlastností přijímače dálkového ovládání Orienta Receiver RTS, přečtěte si prosím pečlivě tento návod

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw

NÁVOD K OBSLUZE. Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw NÁVOD K OBSLUZE Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw Základní údaje Bezdrátový podmítkový spínač Provozní napětí: 230 V/AC, 50Hz Parametry spínání: 2000 W (odporová zátěž) 600 W (induktivní zátěž)

Více

NÁVOD K POUŽITÍ prodlužovací přívod

NÁVOD K POUŽITÍ prodlužovací přívod NÁVOD K POUŽITÍ prodlužovací přívod Typové označení: 250 mm, 400 mm, 700 mm, ZS 27D, ZS 36D, ZS 45D Technický popis: Materiál tělesa: eloxovaný hliník s multifunkčními drážkami Napájení: přívodním kabelem

Více

Centronic VarioControl VC421

Centronic VarioControl VC421 N N Centronic VarioControl VC421 230V/50Hz/8VA Centronic VarioControl VC421 4034 200 008 0 Ind. Ind. Zentral Zentral cs Návod na montáž a obsluhu Podmítkový rádiový vysílač Důležité informace pro: montéry/

Více

NÁVOD K OBSLUZE SVĚRKY NA SKRUŽE MODEL 1061

NÁVOD K OBSLUZE SVĚRKY NA SKRUŽE MODEL 1061 NÁVOD K OBSLUZE SVĚRKY NA SKRUŽE MODEL 1061 Do tohoto návodu je možno kdykoli nahlédnout! Před použitím zařízení, pečlivě čtěte návod k obsluze a bezpečnostní pokyny! 1. Bezpečnost 1.1 Účel použití Svěrky

Více

Uživatelská příručka. MS - 03

Uživatelská příručka. MS - 03 ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 Uživatelská příručka. MS - 03 č. 204 15 Tato uživatelská příručka obsahuje: Návod pro montáž, instalaci, uvedení do provozu, používání, k obsluze,

Více

N0524/N1024, N05230-2POS/N10230-2POS KLAPKOVÉ POHONY BEZ VRATNÉ PRUŽINY PRO 2-POLOHONOU A 3-BODOVOU REGULACI

N0524/N1024, N05230-2POS/N10230-2POS KLAPKOVÉ POHONY BEZ VRATNÉ PRUŽINY PRO 2-POLOHONOU A 3-BODOVOU REGULACI , N05230-2POS/N10230-2POS KLAPKOVÉ POHONY BEZ VRATNÉ PRUŽINY PRO 2-POLOHONOU A 3-BODOVOU REGULACI TECHNICKÉ INFORMACE OBECNĚ Klapkové pohony zajišťují 2-polohovou a 3-bodovou regulaci pro: vzduchové klapky,

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ovladače elektromotoru LPC vyhovujícího normě EN12845

NÁVOD K POUŽITÍ ovladače elektromotoru LPC vyhovujícího normě EN12845 NÁVOD K POUŽITÍ ovladače elektromotoru LPC vyhovujícího normě EN12845 POZOR V zájmu prevence PORANĚNÍ osob a poškození ovladače ČTĚTE TUTO PŘÍRUČKU VELMI POZORNĚ. Pokud máte jakékoli pochybnosti, kontaktujte

Více

Elektrické pohony. pro ventily VXG48..., VXB489R..., VXI48 VVP459..., VXP459..., VMP459..., VVG549...

Elektrické pohony. pro ventily VXG48..., VXB489R..., VXI48 VVP459..., VXP459..., VMP459..., VVG549... OEM Elektrické pohony SSY319 pro ventily VXG48, VXB489R, VXI48 VVP459, VXP459, VMP459, VVG549 Provozní napětí AC 230 V, 3-polohový řídicí signál Ovládací síla 300 N Ruční ovládání s indikací aktuální polohy

Více

Stříhací strojek na ovce Clipper F7

Stříhací strojek na ovce Clipper F7 Stříhací strojek na ovce Clipper F7 Hana Drimlová, Dvořákova 6, 602 00 Brno tel: 733 533 332, 732 238 188 E-mail: driml.libor@seznam.cz www.driml-napajecky.cz Návod k použití Tento návod k používání je

Více

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1 SPÍNACÍ HODINY Při každém zapnutí startuje topení vždy na plný výkon a dále pak pracuje dle poslední nastavené teploty, pokud není tato dále měněna. Při zapnutí topení předvolbou je však funkce topení

Více

AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI

AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI INSTALAČNÍ A UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA i Přečtěte si návod k použití Obsah 1. Úvod... 3 2. Popis funkce zařízení... 3 3. Činnost ovládacích prvků

Více

Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4

Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4 CV 120 366 21.3.2014 Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4 Návod k montáži a obsluze Vydání: 3 Počet listů: 6 TTC TELSYS, a.s. Tel: 234 052 222 Úvalská 1222/32, 100 00 Praha 10 Fax: 234 052 233 Internet

Více

11.27 Centralis Uno RTS

11.27 Centralis Uno RTS Abyste mohli plně využít všech vlastností, které Vám nabízí řídicí jednotka Centralis Uno RTS, přečtěte si prosím pozorně následující návod k použití. Řídící jednotka s integrovaným přijímačem dálkového

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU VMS-02C05 INFORMACE Všechny informace v NÁVODU K OBSLUZE musí být pečlivě přečteny a prostudovány. Věnujte pozornost provozním normám a VAROVNÝM hlášením. Jejich nerespektování může vést k poškození zařízení

Více

Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití

Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití ST230 500 ST230 1000 ST230 2000 (500 VA) (1000 VA) (2000 VA) Obsah 1. Popis zařízení 2 2. Popis hlavního panelu 2 3. Funkce zařízení 2 4. Instalace

Více

revi 100 Typ: R0041/R

revi 100 Typ: R0041/R Regulátor pro vibrační zásobník revi 100 Typ: R0041/R Návod k obsluze EVAS CZ s.r.o. Sadová 1465 560 02 ČESKÁ TŘEBOVÁ Telefon: +420 605 502 222 E-mail: evas@evas.cz 1 Regulátor revi 100 je určen k regulaci

Více

Univerzální mikroprocesorová řídicí jednotka čerpadla

Univerzální mikroprocesorová řídicí jednotka čerpadla Firma TMK sp.j. Września Szosa Witkowska 105 tel./fax +48 61 437 97 www.tmk.com.pl Univerzální mikroprocesorová řídicí jednotka čerpadla MTS 100 Návod k obsluze a instalaci Použití Řídicí jednotka je určena

Více

Návod k použití. Univerzální řezačka Mastercut X7

Návod k použití. Univerzální řezačka Mastercut X7 Návod k použití Univerzální řezačka Mastercut X7 Výrobce: Čáslavská 976 Heřmanův Městec 538 03 Kancelář: Tel: +420 778 088 722 Servisní technik: Tel: +420 608 127 055 Obsah 1. Popis 2. Údaje o výrobci

Více

REDOX BASIC. ŘÍDÍCÍ STANICE s regulací Rx (ORP) VHODNÁ K REGULACI ELEKTROLÝZY SOLI NÁVOD NA INSTALACI A POUŽITÍ. (kód 36006, elektroda Rx kód 36005)

REDOX BASIC. ŘÍDÍCÍ STANICE s regulací Rx (ORP) VHODNÁ K REGULACI ELEKTROLÝZY SOLI NÁVOD NA INSTALACI A POUŽITÍ. (kód 36006, elektroda Rx kód 36005) REDOX BASIC ŘÍDÍCÍ STANICE s regulací Rx (ORP) (kód 36006, elektroda Rx kód 36005) VHODNÁ K REGULACI ELEKTROLÝZY SOLI NÁVOD NA INSTALACI A POUŽITÍ kód 0000137051 rev. 1.0 OBSAH BALENÍ: A) Řídící jednotka

Více

PROVOZNÍ INSTRUKCE. Zařízení na ostření břitů pilových kotoučů

PROVOZNÍ INSTRUKCE. Zařízení na ostření břitů pilových kotoučů PROVOZNÍ INSTRUKCE Zařízení na ostření břitů pilových kotoučů OBSAH 1. Bezpečnostní instrukce 2. Uspořádání 3. Dodávané díly 4. Správné použití 5. Technické údaje 6. Před zapnutím zařízení 7. Start

Více

Dávkovací čerpadla - INVIKTA

Dávkovací čerpadla - INVIKTA Dávkovací čerpadla - INVIKTA SLOŽENÍ SYSTÉMU 1 Šroubení výtlaku 2 Šroubení sání 3 Sací ventil Otočný regulátor otáček Vstup pro napájecí kabel Vstup senzoru hladiny 7 Nástěnná konzole OBSAH BALENÍ INVIKTA

Více

Všeobecné instrukce pro instalaci, obsluhu a údržbu

Všeobecné instrukce pro instalaci, obsluhu a údržbu Všeobecné instrukce pro instalaci, obsluhu a údržbu MYČKY NÁDOBÍ S ČELNÍM OTVÍRÁNÍM MODEL: FI 50 Obr. 1 A = přívod vody E = přívod elektrické energie D = odpadní hadice R = připojovací svorkovnice Obr.

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT.

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT. NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT www.metra.cz 1. Základní informace:... 2 2. Popis přístroje:... 2 3. Podmínky použití PU590... 3 4. Technické parametry:...

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Měnič napětí 6 V DC 12 V DC Typ 2238.0 Obj. č.: 51 81 08 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení přístroje do provozu a k jeho obsluze. Jestliže výrobek

Více

Termostatická vodní lázeň

Termostatická vodní lázeň Termostatická vodní lázeň TVL 004 D Návod k obsluze Výrobce: INGOS s.r.o. K Nouzovu 2090 143 00 Praha 4 Modřany e-mail: pristroje@ingos.cz www: ingos.cz - 1 - Obsah 0. Úvod... 2 1. Technický popis... 2

Více

Návod na boční motor s itegrovanou bezpečnostní brzdou pro garážová vrata komerční i průmyslová

Návod na boční motor s itegrovanou bezpečnostní brzdou pro garážová vrata komerční i průmyslová Návod na boční motor s itegrovanou bezpečnostní brzdou pro garážová vrata komerční i průmyslová 1 Zapojení 2 3 Technické parametry 1. Popis SIDONE je postranní motor pro rolovací vrata se zabudovanou bezpečnostní

Více

Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy.

Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy. Optimálního výkonu lze dosáhnout pouze při dodržování pokynů v návodech, výrobce si vyhrazuje právo na změny a dodatky v návodu bez předešlé domluvy. v. 00 NULOVÝ ŽIVÝ NULOVÝ ŽIVÝ Elpro 10 plus 1. Upozornění

Více

Panelový měřič vodivosti model CDCN 201

Panelový měřič vodivosti model CDCN 201 Panelový měřič vodivosti model Prvotní prohlídka Opatrně vyjměte přístroj z krabice a zjistěte, zda nedošlo k mechanickému poškození. Pokud zjistíte jakékoliv poškození, ihned kontaktujte servisní středisko

Více

Centronic EasyControl EC545-II

Centronic EasyControl EC545-II Centronic EasyControl EC545-II cs Návod k montáži a obsluze 5kanálový ruční vysílač Důležité informace pro: montéry / elektrikáře / uživatele Prosíme o předání odpovídajícím osobám! Tento návod má být

Více

Bruska na pilové kotouče BSBS

Bruska na pilové kotouče BSBS Version 1.2 česky Bruska na pilové kotouče BSBS110-400 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 27873 Art.-Bez.: BSBS110-400 Obsah: Poznámky: Důležitá upozornění 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné použití 3 Všeobecné

Více

Jednotky HY 7005 HY 7100

Jednotky HY 7005 HY 7100 Návod HYPPO 7005 Typy pohonů a jejich charakteristika HY 7005 HY 7100 S kloubovým ramenem, ireversibilní s odjištěním. Se zabudovanými koncovými spínači. S teleskopickým ramenem, ireversibilní s odjištěním.

Více

Elektrické nůžky na živý plot BEHS500

Elektrické nůžky na živý plot BEHS500 Version 1.2 česky Elektrické nůžky na živý plot BEHS500 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 283 27 Obsah: Poznámky: Důležitá upozornění 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné použití 3 Všeobecné bezpečnostní předpisy

Více

Dvojitý plnoprůchodový turniket TPP06D

Dvojitý plnoprůchodový turniket TPP06D NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ Dvojitý plnoprůchodový turniket Verze: 1.0 Zpracoval: Ing. Martin Černý Datum: 04. 05. 2016 Schválil: Datum: Obsah 1 Technické parametry 3 2 Montáž a zapojení turniketu 4 2.1 Zapojení

Více

Zařízení pro dezinfekci dojíren APD5

Zařízení pro dezinfekci dojíren APD5 1 z 29 Zařízení pro dezinfekci dojíren APD5 2 z 29 Návod k použití Výrobce: Telstra s.r.o Objednací číslo: SJS-APD5 - č. v - k. v - v. v (náhrada CEF) výkon vývěv počet vývěv výkon kompresoru počet kompresorů

Více