ročník 9. č. 26 název

Podobné dokumenty
ročník 7. č. 29 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důležitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č.

ročník 9. č. 27 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu rostlinného těla a znát funkce jednotlivých částí těla rostlin

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P poznat kladný a záporný vliv člověka na životní prostředí ročník 9. č. 36 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důleţitých rostlin a způsob jejich pěstování ročník 7. č.

ročník 7. č. 26 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat změny v přírodě vyvolané člověkem a objasnit jejich důsledky ročník 9. č.

ročník 7. č. 19 název

STÁTY JIŽNÍ EVROPY pracovní list. Jméno: V jižní Evropě vznikaly v minulosti první evropské civilizace.

Významové souvislosti slov pracovní list Jméno a příjmení: koza kráva ovce lev kůň. cibule pomeranč mrkev zelí paprika

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P vysvětlit podstatu jednoduchých potravních řetězců v různých ekosystémech ročník 9. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat změny v přírodě vyvolané člověkem a objasnit jejich důsledky ročník 9. č.

Jméno: půda. vegetace uhlí. zemní plyn

ročník 7. č. 36 název

ročník 7. č. 28 název

Jméno: Příroda se jako neustále mění, probíhají v ní.. Voda, vypařuje se. nebo, vzduch se a vzniká.. Rostliny mění svůj v průběhu roku,

A D K F N E Z L R H M A J F M G C I V R É T W N D K Á O L D U

Věta tázací pracovní list Jméno a příjmení:

PLETIVA, TKÁNĚ pracovní list. Jméno: 1. Na linku napiš, co k čemu patří. TKÁŇ

ročník 9. č. 24 název

Jméno: Plazi patří k vyšším obratlovcům. Nepotřebují ke svému vývoji vodní prostředí.

Nejdelší řekou Evropy je.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat vznik a vývin jedince ročník 8. č. 14 název

očekávaný výstup ročník 9. č. 18 název

ročník 6. č. 15 název

HRANICE STÁTU ČR A EVROPA pracovní list. Jméno: 1. a) Červeně obtáhni hranice České republiky.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

ročník 7. č. 21 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z určit zeměpisnou polohu a rozlohu České republiky a její sousední státy ročník 6. č.

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

ROSTLINY Ovoce a zelenina

Jméno: 1. Vyznač barevně správnou odpověď, správné odpovědi. Kde stavěli feudálové (vyšší šlechta, knížata, králové) své hrady?

ročník 9. č. 13 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit jednotlivé skupiny živočichů a znát hlavní zástupce ročník 8. č. 2 název

ročník 7. č. 23 název

ročník 6. č. 11 název

Jméno: Ke státům střední Evropy patří i OKSEČ. Dále pak OKCEMĚN, OKSUOKAR, OKSRACÝVŠ, OKSLOP, OKSNJETŠNETCHIL, OKSNEVOLS, OKSRAĎAM.

ročník 9. č. 20 název

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních

S matkou přírodou. bude zase dobře! Johannes Gutmann znalec bylin

ročník 9. č. 30 název

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

očekávaný výstup ročník 9. č. 15 název

očekávaný výstup Člověk a společnost 2. stupeň D být seznámen s obdobím rozkvětu českého státu v době přemyslovské a lucemburské ročník 7. č.

očekávaný výstup ročník 9. č. 11 název

Jméno: Střední Evropa se skládá České republiky, Německa, Polska, Slovenska, Rakouska, Švýcarska, Maďarska a Lichtenštejnska.

Název materiálu: Růžovité

očekávaný výstup ročník 7. č. 11 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

Živá příroda rostliny

Léčivé bylinkové čaje. Aby bylinky neublížily. Heřmánek. Lipový květ

ročník 9. č. 19 název

ročník 7. č. 27 název

Významové souvislosti slov třídění slov pracovní list Jméno a příjmení: jablko paprika lízátko mrkev kedlubna. člověk stůl kůň čáp židle

Jméno: Jihovýchodní Evropa patří k nejméně hospodářsky rozvinutým oblastem.

Jméno: - patří sem např. bakterie - jsou vývojově nejstaršími buňkami - jsou menší a jednodušší

Projevy a chování obratlovců

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č.

ročníku očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z rozumět základní geografické, topografické a kartografické terminologii ročník 8.

liška, medvěd, kos, zajíc, kůň, ovce, koza, štika

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Jméno: 1. Červenou pastelkou obtáhni hranice států severní Evropy. Modrou pastelkou doplň názvy moří a oceánů.

očekávaný výstup Člověk a společnost 2. stupeň D být seznámen s obdobím rozkvětu českého státu v době přemyslovské a lucemburské ročník 7. č.

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

ročník 9. č. 21 název

očekávaný výstup ročník 7. č. 13 název

ročník 8. č. 10 název

Jméno: 1. Na mapě světa obtáhni hranice Evropy červenou pastelkou a urči světové strany.

ročník 7. č. 18 název

ročník 7. č. 11 název

ročník 6. č. 17 název

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup

Jméno: Rostliny se vyskytují všude. Rostliny jsou pouze malé. Rostliny vyrábí vodu. Rostliny slouží jako potrava.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit důsledky vnitřních a vnějších geologických dějů ročník 9. č. 25 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Zelenina na zahradě

ročník 8. č. 13 název

1. bříza bělokorá LÉČIVÉ ROSTLINY

očekávaný výstup ročník 8. č. 4 název

ročník 9. č. 23 název

Jméno: Nástupcem Jana Lucemburského se stal jeho syn. Říká se, že nepadne daleko od. Ale v tomto případě to nebyla. Král

ročník 7. č. 15 název

Paprika. Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu

ročník 9. č. 22 název

povrch, členitost a pohoří

ročník 8. č. 10 název

Jméno: Podle obrázků odhadni, kteří plazi létali a kteří byli predátory. Zapiš na linku.

opakování očekávaný výstup

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

Jméno: Polsko Německo Itálie Slovensko Česká republika. Maďarsko Rusko Rakousko Srbsko Španělsko

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek.

ročník 6. č. 14 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová Želešice Mgr. Jaroslava Kubíčková Ovocné stromy a keře Vy_52_INOVACE_922

Transkript:

č. 26 název Chráněné a léčivé rostliny anotace V pracovních listech se žáci seznámí s některými chráněnými a léčivými rostlinami. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné řešení. očekávaný výstup ZV LMP Člověk a příroda 2. stupeň P znát význam hospodářsky důležitých rostlin a způsob jejich pěstování druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9.

CHRÁNĚNÉ A LÉČIVÉ ROSTLINY - pracovní list Jméno: 1. Vyber správný opak ke slovům a ten pak zapiš do textu. Léčivé působení rostlin na člověka A už mnohé B civilizace (např. Egypťané, Číňané). Z lidové C a znalosti evropských kmenů o léčivých rostlinách čerpaly ve středověku léčitelské vědomosti kláštery, kde se starali o D. E se znalosti o léčivých rostlinách rozšířily i mezi obyčejný lid. Teprve v 19. století se k našemu lékařskému vědění připojila i klasická medicína. A neznaly nevěděly D zdravé mladé znaly nemocné B současné moderní E dříve později starověké v minulosti C hlouposti moudrosti nevědomosti

2. Rostliny slouží především k prevenci před nemocemi, protože obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Z tohoto důvodu by se mělo jíst hodně zeleniny a ovoce. Označ správně písmenem, jde-li o ovoce nebo zeleninu: O ovoce Z zelenina jablko meruňka květák mrkev švestka okurka hruška broskev třešně zelí kedluben maliny salát rajče cibule 3. Doplň do textu slova ze závorky. Léčivé rostliny předcházet vzniku nemocí, zmírňují nemocí, bolest, tlumí horečku a pomáhají k uzdravení. U mnohých rostlin je však léčivý účinek jen v dávkách. Při množství mohou být pro člověka nebezpečné až. (pomáhají, smrtelné, projevy, větším, tiší, určitých) 4. Žaludeční a střevní potíže zmírňuje např. fenykl, heřmánek nebo máta. Onemocnění dýchacích cest léčí např. jitrocel nebo mateřídouška. Bolesti kostí zmírňuje např. kopřiva či měsíček lékařský. Ten léčí také záněty. Při kašli se užívá tymián a fenykl obecný. Toto je jen několik málo příkladů užití rostlin při léčbě.

Podtrhni tvrzení, která jsou pravdivá a vyplývají z textu. Žaludeční potíže zmírňuje heřmánek. Dýchací cesty léčí mateřídouška. Bolesti kostí zmírňuje fenykl. Při kašli se užívá fenykl obecný. Záněty léčí kopřiva. 5. Vypiš z textu každé druhé slovo a vyjde ti správný text. Ten napiš na volné řádky. Chráněné rostliny Vždy Mnoho chce rostlin teď již nikdy vyhynulo i a tak mnoho není jich má je zachráněno ohroženo při vyhynutím. U A on to nic vše pro kvůli bude činnosti opice člověka voláním znečišťováním města půdy, záchranou kácením luk lesů, stavbami stavbami, traktorem zemědělstvím, pouze upravováním vody krajin, může ale tedy také pěstováním sekáním trav trav, sázení trháním strom květin, jízdou šlapáním na po tykvích květinách. Chráněné rostliny

6. Vylušti křížovku a doplň tajenku do textu. Ohrožené rostliny je důležité chránit a to udržováním a chráněním naší přírody. Po rostlinách nešlapeme a netrháme je u některých rostlin je to i trestný čin. Mnohé rostliny jsou zapsány v (tajenka). - je to seznam ohrožených druhů rostlin a živočichů. 1. R 2. K 3. Ý 4. S 5. V 6. R É 7. H 8. S 9. D 10. R E 1. Barva ve spodní části naší státní vlajky. 2. Elektrárna vyrábí 3. Na rýžových polích se pěstuje. 4. Zvíře podobné včele. 5. První žena se jmenovala. 6. Obyvatel Norska je. 7. Kružítkem rýsujeme. 8. Mezi očima je. 9. Původní obyvatel Ameriky. 10. Pruhované zvíře z Afriky.

7. Vybarvi obrázek podle nápovědy.

Nápověda: 1. Heřmánek je to léčivá rostlina stonek a listy zelená střed květu žlutá lístky květu bílá 2. Jaterník - je to léčivá rostlina stonek a listy zelená střed květu žlutá lístky květu fialová 3. Koniklec - je to chráněná rostlina stonek a listy zelená střed květu žlutá lístky květu růžová

CHRÁNĚNÉ A LÉČIVÉ ROSTLINY řešení 1. Vyber správný opak ke slovům a ten pak zapiš do textu. Léčivé působení rostlin na člověka A _znaly už mnohé B starověké civilizace (např. Egypťané, Číňané). Z lidové C moudrosti a znalosti evropských kmenů o léčivých rostlinách čerpaly ve středověku léčitelské vědomosti kláštery, kde se starali o D _nemocné. E Později se znalosti o léčivých rostlinách rozšířily i mezi obyčejný lid. Teprve v 19. století se k našemu lékařskému vědění připojila i klasická medicína. A neznaly nevěděly D zdravé mladé znaly nemocné B současné moderní E dříve později starověké v minulosti C hlouposti moudrosti nevědomosti

2. Rostliny slouží především k prevenci před nemocemi, protože obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Z tohoto důvodu by se mělo jíst hodně zeleniny a ovoce. Označ správně písmenem, jde-li o ovoce nebo zeleninu: O ovoce Z zelenina jablko O meruňka O květák Z mrkev Z švestka O okurka Z hruška O broskev O třešně O zelí Z kedluben Z maliny O salát Z rajče Z cibule Z 3. Doplň do textu slova ze závorky. Léčivé rostliny _pomáhají předcházet vzniku nemocí, zmírňují _projevy nemocí, tiší bolest, tlumí horečku a pomáhají k uzdravení. U mnohých rostlin je však léčivý účinek jen v určitých dávkách. Při _větším množství mohou být pro člověka nebezpečné až _smrtelné. (pomáhají, smrtelné, projevy, větším, tiší, určitých) 4. Žaludeční a střevní potíže zmírňuje např. fenykl, heřmánek nebo máta. Onemocnění dýchacích cest léčí např. jitrocel nebo mateřídouška. Bolesti kostí zmírňuje např. kopřiva či měsíček lékařský. Ten léčí také záněty. Při kašli se užívá tymián a fenykl obecný. Toto je jen několik málo příkladů užití rostlin při léčbě.

Podtrhni tvrzení, která jsou pravdivá a vyplývají z textu. Žaludeční potíže zmírňuje heřmánek. Dýchací cesty léčí mateřídouška. Bolesti kostí zmírňuje fenykl. Při kašli se užívá fenykl obecný. Záněty léčí kopřiva. 5. Vypiš z textu každé druhé slovo a vyjde ti správný text. Ten napiš na volné řádky. Chráněné rostliny Vždy Mnoho chce rostlin teď již nikdy vyhynulo i a tak mnoho není jich má je zachráněno ohroženo při vyhynutím. U A on to nic vše pro kvůli bude činnosti opice člověka voláním znečišťováním města půdy, záchranou kácením luk lesů, stavbami stavbami, traktorem zemědělstvím, pouze upravováním vody krajin, může ale tedy také pěstováním sekáním trav trav, sázení trháním strom květin, jízdou šlapáním na po tykvích květinách. Chráněné rostliny _Mnoho rostlin již vyhynulo a mnoho jich je ohroženo vyhynutím. A to vše kvůli činnosti člověka znečišťováním půdy, kácením lesů, stavbami, zemědělstvím, upravováním krajin.. ale také sekáním trav, trháním květin, šlapáním po květinách.

6. Vylušti křížovku a doplň tajenku do textu. Ohrožené rostliny je důležité chránit a to udržováním a chráněním naší přírody. Po rostlinách nešlapeme a netrháme je u některých rostlin je to i trestný čin. Mnohé rostliny jsou zapsány v (tajenka) červené knize. - je to seznam ohrožených druhů rostlin a živočichů. 1. Č E R V E N Á 2. E L E K T Ř I N U 3. R Ý Ž E 4. V O S A 5. E V A 6. N O R É 7. K R U H 8. N O S 9. I N D I Á N 10. Z E B R A E 1. Barva ve spodní části naší státní vlajky. 2. Elektrárna vyrábí 3. Na rýžových polích se pěstuje. 4. Zvíře podobné včele. 5. První žena se jmenovala. 6. Obyvatel Norska je. 7. Kružítkem rýsujeme. 8. Mezi očima je. 9. Původní obyvatel Ameriky. 10. Pruhované zvíře z Afriky.

7. Vybarvi obrázek podle nápovědy. Samostatná práce žáků

Nápověda: 1. Heřmánek je to léčivá rostlina stonek a listy zelená střed květu žlutá lístky květu bílá 2. Jaterník - je to léčivá rostlina stonek a listy zelená střed květu žlutá lístky květu fialová 3. Koniklec - je to chráněná rostlina stonek a listy zelená střed květu žlutá lístky květu růžová