4 základní kroky autorkého podání písma Změna proporcí Verzálky Sjednocující schéma Atypické řádkování... Kompozice textu do formátu Tvary a

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "4 základní kroky autorkého podání písma Změna proporcí Verzálky Sjednocující schéma Atypické řádkování... Kompozice textu do formátu Tvary a"

Transkript

1 4 základní kroky autorkého podání písma Změna proporcí Verzálky Sjednocující schéma Atypické řádkování... Kompozice textu do formátu Tvary a modifikace písmových znaků Zdůraznění segmentů Serify Tvary serifů Obrysové varianty Stín Barevnost a čitelnost Geometrické prvky místo písmen Kombinace různých typů písem Mínusky Kurzíva Vlastní postupy Forma a obsah Titulek a sazba Ukázky studentských prací Hry s písmem, materiály, návody, postupy Trhané písmo Vystřihované písmo Trhané a vystřihované písmo Písmo s geometrickými prvky Dekorativní písmo Vrstvení Proměny Nalezené písmo Razítka Šablony Moduly Negativ Iluze prostoru Slovo - pojem Iniciála Fragmenty Slitky

2 KALIGRAFIE...krasopis pro každého, kdo potřebuje rychle a pěkně něco napsat, ale neumí to... Písmo je kresba. Proto si nejprve musíme ověřit a prozkoumat, který nástroj nám bude vyhovovat, jaké jsou jeho výrazové kvality, kterým se bude dobře a pohodlně psát. Stačí pár čar, aby se ruka při kresbě uvolnila, aby linie byla jistá a osobitá (vyzkoušejte cokoliv-tužka měkká i tvrdá, pentelka, barevné fixy a popisovače, tuž, propiska, inkoustové pero, pastelky, vlasové štětce, čínské štětce...) DŮLEŽITÉ JSOU PRVNÍ ČTYŘI KROKY 1. Změna proporcí. Základní a nutnou podmínkou toho, abychom vytvořili autorskou a osobitou kaligrafii, je změna v tvarování písmových znaků, odlišná od běžného rukopisu. Záměrně budeme psát písmové znaky v jiném proporčním poměru. Písmena změníme na vysoká a štíhlá Píšeme pouze verzálky (velká písmena) a kolmo na řádek. Prozatím žádná kurziva (nakloněné písmo)! 3. Sjednotíme v celém textu u všech písmových znaků umístění středních vodorovných linií. Umístění v horní polovině působí odlehčeně a vzdušně, umístění do středu je klasické, pokud je umístíme do spodní části, opticky text usadíme. 4. Řádky píšeme volně. Nemusí být rovné ani vodorovné, mohou se vlnit a být měkce zprohýbané. Mezery mezi řádky děláme raději menší, popsaná plocha bude působit kompaktně.

3 5. Kompozice textu a tvaru plochy papíru na který píšeme, spolu s kvalitou papíru a jeho barvou, zásadně ovlivňuje výsledek. Formát nemusí být vždy klasický a očekávaný, ale měl by být nezvyklý a zajímavý. Sklon řádků můžeme měnit, skládát z řádků obrazce, psát jeden dlouhý řádek který pokračuje přes hranu papíru na jeho zadní stranu a zase zpět, vytvářet shluky z odstavců Písmové znaky můžeme volně při psaní tvarovat a modifikovat - jednomu písmenu přiřadíme opoziční tvar. 7. Když u písmen některé - např. vodorovné a šikmé linie nasílíme (ale jiné nikov), v celém textu se to projeví sytějším a výraznějším obrazem stránek. 8. Pokud k základní konstrukci písmen přidáme jednoduché patky - serify, původně jednoduchý lineární systém (grotesk, bod 6) posuneme do kategorie patkových - serifových písem (Antikvy), které jsou sice tvarově složitější, ale také důstojnější, kultivovanější, vznosnější. 9. Tvar serifů nemusí být jen lineární. Dobře vypadají geometrické tvary (tečky, trojúhelníky, kolečka, čtverečky...)

4 10. Obrysové písmo. Místo tvaru písmene, nakreslíme jeho obrys. Outline má mnoho výhod Obrysové písmo umožňuje vložit do plochy písmového znaku barvu, šrafuru...titulek získá na zajímavosti. 12. Stín. Místo písmene kreslíme jen jeho stín - pro zvýraznění slova je to dobré řešení. 13. Změna. Každé druhé slovo, nebo jen některý písmový znak můžeme napsat jinak silnou linií nebo barevně. Výsledek je živý, svěží, výtvarnější. Takto koncipovaný text se dá číst i když zrušíme mezislovní mezery. 14. Kombinace písma a geometrických prvků. Při zachování čitelnosti, lze nahradit písmeno geomerickým tvarem. 15. Kontrast dosáhneme kombinací dvou a více typů písem v textu. Kontrast můžeme podpořit změnou řezu písma, nebo typu a také přiřazením barvy k některému znaku.

5 16. Minusky. Při psaní volíme stejný postup změn proporcí a možných aplikací jako u verzálek (1-16). 17. Kurzíva. (Italic.) Kurzíva má blízko s osobnímu rukopisu, Možnosti tvarování písma jsou shodné jako u bodů (1-17) 18. Kombinujeme různé postupy a tvarově rozdílné skupiny písmových znaků. Pozor na zmatek, který může tento postup sebou přinést. 19. Písmo má svým výrazem podporovat obsah sdělení. Vztah obsahu a formy patří k obecným hodnotovým měřítkům v umění. V typografii se tento aspekt projevuje vhodným výběrem fontu. (Např. pro klasickou literaturu se nehodí sazba geometrickým groteskem, nebo lomeným či přehnamě zdobným písmem.) 20. Kreslený titulek a sazba. Nápis vložený (jako obrázek) do wordovského souboru oživí váš dokument a podpoří jeho výjimečnost a originalitu v porovnání s běžným úředním standardem.

6 Ukázky prací studentek a studentů Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty MU: Pro učitele Výtvarné výchovy je výhodou, že postup popsaný v krocích 1-20 je přístupný i těm žákům, kteří nemají nadání pro výtvarné vyjadřování. Písmo jako námět výtvarných aktivit je proces relativně snadno dostupný s dobrými výsledky... a je k žákům vstřícný. Umožňuje jim při práci (i na počítači) využít výše zmíněných postupů ke kreativitě a podpoře jejich zájmu o vytváření kvalitních vizuálních artefaktů. Tvar serifů je v tomto případě zvláště zdařilý. Barevný papír, červená fixa, černé hrotité serify a zvlněné řádkování podporuje dojem hravosti a je ve shodě s obsahem textu. Text na pravé ukázce pokračuje na zadní straně kartonu... Psát černou fixkou nebo tuší na černý papír se může zdát nevhodné. Výsledek ukazuje dostatečný kontrast mezi dvěma černými médii (matný papír, lesklý text). Řádky pokračují přes hranu papíru na zadní straně. Malíř Milivoj Husák má velmi originální rukopis, ručně psaná pozvánka na výstavu je osobitá a ve shodě s jeho uměleckým projevem.

7 Při tvarování jednotlivých písmen se využívá plošného vyplňování dílčích segmentů ve vnější i vnitřní konstrukci písma. Tento postup umožňuje psát písmena na dotyk. Kontrastní, výrazná a zároveň čitelná varianta. Nejprve vznikla koláž ze dvou barevných papírů a následné byl do ní napsán text. Psát bělobou nebo bílým (stříbrným, zlatým) popisovačem na tmavší podklad nabízí možnost využít psychologického působení barev. Každá změna barvy podkladu mění i význam textu. Text v negativní verzi je graficky výrazný.

8 Jako podklad pro tuto kaligrafii byl použit tzv. benzínový papír, vytvářející abstraktní dekor. Důležité je aby výrazná forma podkladu formálně shodovala s obsahem sdělení. Na ukázce je písmo napsáno bílou tuší. Výtvarná technika - vosková rezerváž - je zde plně využita ve prospěch informace. Písmena jsou proškrabávána do barevného podkladu, celý text dostává tajemný nádech.

9 Novoročenka s jednoduchou, velmi přesvědčivou koncepcí realizace. Kresba ptáčka byla namnožena na kopírce, vystřižena a nalepena a barevný karton. Ručně psaný text dotváří pocit vstřícného, osobního sdělení. Obálka psaná štětcem je graficky kontrastní a dynamická. Kresba štětcem je vždy dramatická (viz Japonská a čínská kaligrafie). Kvalita podkladu je důležitá. Modrý karton se strukturou příjemnou na dotyk a text, který pokračuje přes hranu na zadní stranu kartičky vytváří kompaktní celek a osobitě pojatý výtvarný artefakt.

10 Zdařilá ukázka odvážné kompozice s rozdělením textu do několika bloků. Písmová kompozice realizovaná klasickou technikou - linorytem (matrice se ryje zrcadlově!).

11 Tento text je napsán tak, že ho lze přečít pouze v zrcadle. Velmi dekorativně pojaté serify a rozevlátá kompozice textu, to vše je v souladu s Nezvalovými verši.

12 Kaligrafie umožňuje poměrně snadno vytvářet z textu obrazce, někdy i dost složité. Proporcionální změny při kresbě písma lze aplikovat i na malá písmena. To spolu s výrazným osobitým rukopisem autora vytváří z informace velmi kvalitní práci.

13 Složitá kompozice z poskládaného papíru s vícebarevným řešením textu. Vlevo složená, vpravo tatáž, rozevřená skládačka. Humorný styl spisovatele a zoologa Geralda Durrella je zde zajímavě akcentován výtvarnými postupy. Vlastnoručně vyrobený ruční papír s výraznou texturou autorka popsala textem v harmonickém barevném odstínu.

14 Alternativní a atypická řešení jsou ve výsledky zpravidla atraktivní. Text je napsán na kartičkách, ty jsou vloženy do plastikových obalů na doklady, všechny jsou navzájem svázány koženými tkaničkami, svazek vytváří neposedné leporelo. Výsledkem je hravý a vzhledem k nutné manipulaci při čtení zajímavý objekt na hranici knihy a objektu.

15 Obálka a dopis v jednom. Transparence pauzovacího papíru, který byl předem pomalován a poskládán do tvaru obálky vytváří nový a nezvyklý vztah mezi textem a základním principem dopisu. O poštovní tajemství zřejmě nejde. Také v této práci je využito transparence pauzovacího papíru. Vrstvený, záměrně pomačkaný, potom nalepený pauzovací papír na černém papíře umožnil využít vzniklých vrstev a přitom zachovat text zřetelný a čitelný.

16 Tato kaligrafická kompozice využívá přednosti vlnité lepenky. Kresba býka je vytvořená vpichy jehlou do materiálu a kolorována. Složitá je kresba písmen z navrstvených linií což vytváří živou, dynamickou strukturu. Autorská kaligrafie není svázána s tradičními typografickými postupy. Jeden dlouhý řádek, který se jako stuha vine přes všechny stránky knihy -objektu- dává volnost a svobodu myšlenkám i výtvarníkovi - kaligrafovi.

17 Ruční lepenka, barevná stuha ve funkci ochrany obsahu knihy, asymetrické skládání formátu a osobitě pojatá kaligrafie je v tomto případě hodnotnou ukázkou nápaditosti, fantazie a kladného vztahu k písmu i knihám.

18 Text na ukázce se dá přečít pouze se šablonou. Vícestránková kompozice vyžaduje při čtení přikládat šablonu, to navozuje jistou tajemnost obsahu. Vlevo je stránka, která má pouze vizuální hodnotu, vpravo tatáž stránka se šablonou. Teprve nyní se můžeme dopátrat informace. Zelená na zelené, jedno písmeno tvarově i barevně odlišené od všech ostatních, hravá kompozice, náznak kurzívy, živá, barevně harmonická forma zpracování textu...kvalitní výsledek.

19 Jemná kresba písmových znaků je doprovozena vlastními ilustracemi autorky. Volně vlnící se řádky a barevné akcenty v textu posouvají Werichovu pohádku do kategorie kvalitní, originální kaligrafické práce.

20 Hry s písmem, materiály, návody, postupy. Písmo můžeme nejen psát a vytvářet texsty osobitou kaligrafii jak vidíme na předešlých ukázkách. Můžeme využít běžných postupů při práci s papírem: stříhání, trhání, lepní, vrstvení, dokreslování, kolorování, linoryt, linořez, koláž tisků z kopírek, můžeme kombinovat formy zpracování, nalézat vlastní, vizuálně zajímavá řešení. 1. Trhané písmo. Slovo - titulek - vytrháme volně bez předkreslení tužkou z papíru. Slovo je napsáno jedním tahem. Postupujeme po obrysu tvaru. Výsledek nalepíme na barevný papír. 2. Vystřihované písmo. Slovo - titulek - nůžkami vystřihujeme, opět bez předkreslení tužkou. Postupujeme po obrysu. Tvary jsou přesnější, tvrdší, ostřejší v porovnání s trhanou verzí. Výsledek nalepíme na barevný podklad. 3. Vystřihované a trhané písmo. Sjednotíme výšku písma, účaří a dotažnice. Tady si už bez předkreslené linkové osnovy neporadíme. 4. Kreslené písmo s geomerickými prvky. Samostatná písmena částečně kreslíme od ruky, částečně s pomocí pravítka, kružítka nebo šablon. Vystřihneme, vytrháme, poskládáme celé slovo na vhodný podklad. Vznikne zajímavý kontrast dvou forem. Barevné aplikace výsledek umocní. 5. Dekorativní písmo. Písmena kreslíme s maximální snahou o dekorativnost obrysové linie, ale stále čitelně. Malíř Zdeněk Seydl je přesně tím umělcem, kterého doporučuji jako inspiraci.

21 6. Vrstvené písmo. Písmena kreslíme, vystřihujeme a doplníme nakreslenou iluzivní šrafurou, nebo přidáme několik vrstev které navršíme na sebe. Můžeme také kombinovat různě barevnosti papírů i vše dodatečně kolorovat. 7. Proměny. Jednotlivá písmena kreslíme s inspirací různými materiály nebo funkcemi (kost, zdrhovadlo, kámen). 8. Nalezené písmo. Podobnosti jsou zřejmé a všude kolem nás. Nalezené tvary připomínající písmena zdokumentujeme kresbou, vyfotíme, počítačově dotvoříme a pak složíme slovo - titulek. 9. Razítka. Písmena vyřežeme z pryže, školní gumy, z brambor. K tisku stačí tempery, razítkovací barva. Výsledek je vždy hravý, kontakt s materiálem příjemný, celek zajímavý. 10. Šablony. Jednotlivá písmena vystřihneme z pevnějšího kartonu a ta použijeme jako šablonu. Podle šablon obkreslujeme, překrýváme a vrstvíme tvary na sebe, posouváme překrytí apod.

22 11. Moduly. Jeden tvar - modul - použijeme k vytvoření celého tvaru písmene. Vhodné je kreslení, lepení, práce se šablonami, využití prvků z barevných papírů. Využijeme také kontrast podkladu a barvy písmen. 12. Negativ. Bílé písmo na tmavším podkladu vypadá vždy výrazněji. Vhodné jako titulek i písmová dominanta plakátu. Realizujeme jako sprej přes šablonu, malbu temperou, nalepením bílého papíru na černý...atd. 13. Iluze prostoru. Různé struktury, navrstvené tvary, různá hustota modulů, iluze prostoru či materiálu, axonometrie, krystalické lineární tvary, vržený stín atd. 14. Slovo - pojem. Kvalitní kaligrafie může svou formou vizuálního zpracování a grafickýcm výrazem vyjádřit obsah pojmu, titulku nebo i delšího textu.

23 15. Iniciála. Obrysová varianta umožňuje plochy uvnitř písmene dokreslit, domalovat, vybarvit, kolorovat... Skvělé inicály vytvářeli Josef Lada a Jiří Trnka. 16. Fragmenty. Detaily písmových znaků z různých abeced byly inspirací malířského směru - Lettristů. Dekorativní pásy a vlysy mohou doplnit, podobně jako typografické ornamenty, delší texty. 17. Slitek písmene a tvaru. Kresbu písmene a artefakt lze spojit do jednoho tvaru s velmi zajímavými přesahy. Obrazová metafora jako titulek, nebo doprovod textu tvůrce nezklame. Lze kombinovat i fotografický obraz a kresbu. Kaligrafie - ručně psaní písmo - je osobní výtvarnou výpovědí, je obrazem osobnosti, nezapře charakter svého tvůrce.

Výtvarná výchova - 1. ročník

Výtvarná výchova - 1. ročník Výtvarná výchova - 1. ročník rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření /linie, tvary, objemy, barvy, objekty dokáže uspořádat, střídat nebo kombinovat jednoduché prvky interpretuje různá

Více

AKCIDENČNÍ TISKOVINY

AKCIDENČNÍ TISKOVINY AKCIDENČNÍ TISKOVINY 13. Pozvánky III. www.isspolygr.cz Vytvořila: Šárka Slavíčková Vytvořeno dne 8. 10. 2012 Strana: 1/13 Škola Ročník 2. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. III. - rozeznává různé přírodní materiály - seznamuje se s rozličnými technikami přechází od hry k experimentu Experimenty s nástroji - kresba: rukou, tužkou, rudkou, uhlem, dřívkem, fixy, malba

Více

Výtvarné nápady listopad 2016

Výtvarné nápady listopad 2016 Výtvarné nápady listopad 2016 Jana Podzemná pohádkové a strašidelné hrady podzimní listy na barevném pozadí -malování a kreslení -práce s barvou -kresba -práce s papírem strašidelné a pohádkové hrady Náročnost:

Více

Účel publikace. Rozhoduje o základní volbě typografické úpravy celého textu. Je ovlivněn:

Účel publikace. Rozhoduje o základní volbě typografické úpravy celého textu. Je ovlivněn: Proč typografie? Dobrý typograf při sazbě dodržuje pravidla, která se tvořila několik staletí. Dodnes mají svůj smysl, neboť usnadňují čtenáři vnímání textu. Tvoříme dokumenty pomocí elektronických nástrojů

Více

15. Konstrukce písmových znaků. Typografie

15. Konstrukce písmových znaků. Typografie 15. Konstrukce písmových znaků www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 7. 2. 2013 Strana: 1/11 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období)

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období) Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 1. 3. (1. období) Žák: rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty),

Více

Písmo. Rozlišování tiskových písem ČITELNOST PÍSMA

Písmo. Rozlišování tiskových písem ČITELNOST PÍSMA Písmo Rozlišování tiskových písem Tiskové písmo je v současné době ze základního písma upravovat tzv. modifikací písma. Může se zmenšovat a zvětšovat na výšku a ještě se může zužovat nebo rozšiřovat na

Více

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1.

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Ročník: 1. - rozpozná a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty), porovnává je a třídí na základě odlišností vycházejících z jeho zkušeností, vjemů, zážitků

Více

Formáty papíru řady A, B, C m v íru p a ry ě o R

Formáty papíru řady A, B, C m v íru p a ry ě o R Formát knihy Formát knihy Formát knihy musí být zvolen adekvátně obsahu knihy a pohodlí čtenáře. Detektivku formátu A4 si člověk většinou do tramvaje nevezme................... Rozsáhlou obrazovou publikaci

Více

Výtvarné nápady březen 2018

Výtvarné nápady březen 2018 Výtvarné nápady březen 2018 Jana Podzemná chrastící příšerky chrastící přáníčka tisk z polystyrenové destičky chrastící příšerky -kreslení -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Období: 1. Výtvarné činnosti Zvládne techniku malby vodovými barvami, temperami, suchým pastelem, voskovkami Umí míchat barvy Dovede

Více

Výtvarné nápady březen 2017

Výtvarné nápady březen 2017 Výtvarné nápady březen 2017 Jana Podzemná kašírované hmatové destičky veselí ptáčci -prostorové tvoření -práce s papírem, recyklace -práce s barvou kašírované hmatové destičky Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Manuál vizuálního stylu CENTROPROJEKT a.s. (v0.1) Zpracovalo Modest Studio modeststudio.cz / +420 725 792 827

Manuál vizuálního stylu CENTROPROJEKT a.s. (v0.1) Zpracovalo Modest Studio modeststudio.cz / +420 725 792 827 Manuál vizuálního stylu CENTROPROJEKT a.s. (v0.1) Zpracovalo Modest Studio modeststudio.cz / +420 725 792 827 Redesign logotypu a symbolu spočívá především v nezbytně nutném stanovení čistější varianty

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost)

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2327 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_vtv_2_01

Více

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 6.1. I.stupeň Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávání ve vyučovacím předmětu Výtvarná výchova : - směřuje k podchycení a

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výtvarná výchova - 6. ročník prvky kresebného vyjádření světlo, stín, polostín textura, měkká modelace a šrafura jejich uspořádání v ploše a prostoru základní kresebné techniky např. kresebné studie, figurální

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Výtvarná výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 8 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Lidské

Více

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice:

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice: Tématický plán Předmět Výtvarná výchova Vyučující PhDr. Eva Bomerová Školní rok 2016/2017 Ročník IV. A hod./týd. 2 Učebnice: Doplňkové učebnice: Cikánová, K.: Kreslete si s námi. Aventinum Praha, 1997.

Více

Počítačová typografie

Počítačová typografie Počítačová typografie Typografie je nauka o tom, jak má tiskovina vypadat. Proč se o typografii učíme? Každý z nás běžně připravuje nějakou tiskovinu a požadavky na její kvalitu a zpracování jsou všude

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výtvarná výchova - 6. ročník prvky kresebného vyjádření OSV rozvoj schopnosti tvar, objem a prostor poznávání světlo, stín, polostín textura, měkká modelace a šrafura OSV sebepoznání a jejich uspořádání

Více

Grafický manuál značky. Masarykova demokratická akademie

Grafický manuál značky. Masarykova demokratická akademie Grafický manuál značky Masarykova demokratická akademie 1.00 Úvodní text Úvod Masarykova demokratická akademie se rozhodla změnit logo používané od poloviny devadesátých let minulého století a v dnešní

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací oblast: Umění a kultura Ročník: I. Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby (mezipředmětové zvládá základní dovednosti pro vlastní

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více

6. Pravidla smíšené sazby. Typografie

6. Pravidla smíšené sazby. Typografie 6. Pravidla smíšené sazby www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 12. 10. 2012 Strana: 1/9 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu

Více

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno,

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, Prezentace Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, využití interaktivní tabule. Postup při tvorbě prezentace I 1. Stanovení cílů.

Více

Obsah. Úvod... 9. Barevná kompozice... 16 Světlo... 18 Chromatická teplota světla... 19 Vyvážení bílé barvy... 20

Obsah. Úvod... 9. Barevná kompozice... 16 Světlo... 18 Chromatická teplota světla... 19 Vyvážení bílé barvy... 20 Obsah Úvod.............................................................................................. 9 Historie grafického designu a tisku..................................... 10 Od zadání k návrhu..............................................................

Více

Typografie odborného textu - doplňující texty

Typografie odborného textu - doplňující texty Typografie odborného textu - doplňující texty Bc. Zdeněk Zeman MODUL SEDMÝ Doplňující texty k předmětu KPI22 Kreativní práce

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2. Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV-3-1-01 VV-3-1-02 rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty);

Více

AKCIDENČNÍ TISKOVINY

AKCIDENČNÍ TISKOVINY AKCIDENČNÍ TISKOVINY 12. Pozvánky II. www.isspolygr.cz Vytvořila: Šárka Slavíčková Vytvořeno dne 4. 10. 2012 Strana: 1/11 Škola Ročník 2. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

AKCIDENČNÍ TISKOVINY

AKCIDENČNÍ TISKOVINY AKCIDENČNÍ TISKOVINY 6. Vizitky II. osobní www.isspolygr.cz Vytvořila: Šárka Slavíčková Vytvořeno dne: 13. 9. 2012 osobní Strana: 1/9 Škola Ročník 2. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody

Více

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe 1 Výtvarná výchova Výtvarná výchova Učivo Barevný svět kolem nás, barvy které známe Barvy základní (žlutá, modrá, červená), míchání barev podvojných (zelená, fialová, oranžová) Barvy světlé/tmavé; teplé/studené

Více

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací:

Více

Text je volně ke stažení na VYZKOUŠEJTE SI PSANÍ GOTICKÉHO PÍSMA

Text je volně ke stažení na  VYZKOUŠEJTE SI PSANÍ GOTICKÉHO PÍSMA Text je volně ke stažení na www.husitskemuzeum.cz/lektorske-programy/pracovni-listy/ VYZKOUŠEJTE SI PSANÍ GOTICKÉHO PÍSMA KALIGRAFICKÝM PSACÍM NÁSTROJEM. Milý návštěvníku Husitského muzea v Táboře, pevně

Více

Společnost TTM o.s. vzdělávací instituce akreditovaná MŠMT ČR pod č.j.: MSMT / nabízí

Společnost TTM o.s. vzdělávací instituce akreditovaná MŠMT ČR pod č.j.: MSMT / nabízí Společnost TTM o.s. vzdělávací instituce akreditovaná MŠMT ČR pod č.j.: MSMT - 24322/2015-1 nabízí cyklus vzdělávacích programů pro výtvarné pedagogy VÝTVARNÁ LABORATOŘ 1. ÚVODNÍ SEMINÁŘ 2. MOŽNOSTI KRESBY

Více

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník VÝTVARNÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah Základní škola Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-3-1-01 VV-3-1-02 VV-3-1-03 VV-3-1-04 rozpozná a

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: VÝTVARNÉ ČINNOSTI A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Volitelný předmět Výtvarné činnosti má časovou dotaci 2 hodiny v u. Výuka

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Typografická pravidla pro psaní dokumentů

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Typografická pravidla pro psaní dokumentů Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 1.2 Základní typografická pravidla I. Tematická oblast

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: Umění a kultura 6.2.12. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové vymezení Vzdělávání v této oblasti přináší umělecké

Více

(mini) MANUÁL LOGOTYPU 2017

(mini) MANUÁL LOGOTYPU 2017 (mini) MANUÁL LOGOTYPU 2017 HOSPIC sv. Alžběty MANUÁL LOGOTYPU 2 Obsah Základní verze loga 3 Barvy primární 4 Barvy sekundární 5 Bezpečná zóna loga 6 Barevné varianty loga 7 Logo na podkladu 9 Písma 10

Více

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU Značka Ministerstva průmyslu a obchodu je tvořena dynamickými liniemi vytvářejícími plastický prostor vzájemně propojené ekonomiky

Více

Obsahové, časové a organizační vymezení

Obsahové, časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací

Více

Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda

Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda smyslové citlivosti IX. Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda Odvodí na živém modelu základní proporce lidské postavy. Zjistí

Více

Logo a jeho konstrukce, ochranná zóna

Logo a jeho konstrukce, ochranná zóna 1 Manuál jednotného vizuálního stylu Ministerstvo dopravy Obsah 1 Logo Písmo 2 Tiskoviny 3 Prezentace 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Logo a jeho konstrukce, ochranná zóna Logo v barevném a černobílém provedení Specifikace

Více

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM PRÁCE SOČ 20 30 stran + přílohy Obvyklá struktura Pravopis Grafická úprava, typografie Vazba typicky kroužková nebo hřbet STRUKTURA ODBORNÉ

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 1. ročník Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Kompetence pracovní 1. ZÁKLADNÍ Pořádek na pracovní desce Základní barvy, jejich míchání,

Více

AKCIDENČNÍ TISKOVINY

AKCIDENČNÍ TISKOVINY AKCIDENČNÍ TISKOVINY 11. Pozvánky I. www.isspolygr.cz Vytvořila: Šárka Slavíčková Vytvořeno dne: 2. 10. 2012 Strana: 1/9 Škola Ročník 2. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 2 2 1 1 2 2 13 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

1 2 značka provedení

1 2 značka provedení 1 2 značka provedení Základní provedení značky Ministerstva kultury je pětibarevné v zobrazeném tvaru. Základní provedení má dvě tetové varianty a jednu jazykovou anglickou mutaci. Více o slovním označením

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 1 týdně, povinný Příroda a svět dětí Výsledky vzdělávání Učivo Průřezová témata přesahy do učebních bloků: Žák: citlivě přistupuje ke své práci vytváří si základy kulturních návyků pro práci s uměleckým

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 6. ročník 1. ROZVÍJENÍ Kompetence k učení SMYSLOVÉ Kompetence k řešení problémů CITLIVOSTI Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Žák vybírá,

Více

ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH. Okraje

ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH. Okraje ROZLOŽENÍ STRÁNKY, NÁVRH Ve Wordu tedy můžeme nastavovat vlastnosti písma, vlastnosti odstavce a také vlastnosti stránky. Přesuneme se na záložku ROZLOŽENÍ STRÁNKY, kde tyto najdeme v levé části. Další

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

Velikosti písma Přirozená velikost písma (tzv. design size ) je 25 pt. Tato velikost vychází z následující písmové osnovy:

Velikosti písma Přirozená velikost písma (tzv. design size ) je 25 pt. Tato velikost vychází z následující písmové osnovy: Ukázka a popis užití písma slabikar. Písmo slabikar je třeba instalovat do TEXového systému. Soubory slabikar.tfm a slabikar.mf zařaďte na obvyklá místa a nastavte své dvi ovladače tak, aby automaticky

Více

5.7.3 Výtvarná výchova 1. stupeň

5.7.3 Výtvarná výchova 1. stupeň 5.7.3 Výtvarná výchova 1. stupeň Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu: Vyučovací předmět patří do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Charakteristickým znakem vyučování

Více

Typografie odborného textu (doplňující texty)

Typografie odborného textu (doplňující texty) Typografie odborného textu (doplňující texty) Klasifikace písma Bc. Zdeněk Zeman MODUL SEDMÝ Doplňující texty k předmětu KPI22

Více

Umím psát 1, 2 pro leváky i praváky NOVINKA analyticko-syntetická metoda

Umím psát 1, 2 pro leváky i praváky NOVINKA analyticko-syntetická metoda Nabídka didaktických pomůcek pro výuku písma Comenia Script školní rok 2015/ 2016 Comenia Script Nabídka pro 1. ročník Kreslím tvary Comenia Script Písanka obsahuje elementární cviky k uvolňování ruky

Více

Výtvarné nápady prosinec 2017

Výtvarné nápady prosinec 2017 Výtvarné nápady prosinec 2017 Jana Podzemná nápady na přáníčka a zdobení obálek barvíme písek a tvoříme z něj kosmetické zrcátko v obalu nápady na přáníčka a zdobení obálek -práce s papírem -dekorativní

Více

Na tělocvik do látkového sáčku: tenisky do tělocvičny s bílou podrážkou a tenisky na hřiště, tepláky, tričko, trenýrky (krátké elasťáky)

Na tělocvik do látkového sáčku: tenisky do tělocvičny s bílou podrážkou a tenisky na hřiště, tepláky, tričko, trenýrky (krátké elasťáky) 1. třída Do pouzdra: 3 ořezané tužky č. 2 s gumou později plnicí pero Tornádo nebo jiné /např. Stabillo nebo Pilot Frixion s mazací gumou/ ořezávátko, gumu dvoubarevnou tužku červená, modrá dřevěné pastelky

Více

Grafický manuál značky. sponzorský vzkaz PODPOŘIL KRAJ VYSOČINA

Grafický manuál značky. sponzorský vzkaz PODPOŘIL KRAJ VYSOČINA Grafický manuál značky sponzorský vzkaz PODPOŘIL KRAJ VYSOČINA Obsah Úvod 1 Značka 2 Základní barevná varianta 2.1 Inverzní barevná varianta 2.2 Černobílá pozitivní varianta 2.3 Černobílá inverzní varianta

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu

VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících: v 1. 3. ročníku 1

Více

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět Výtvarná výchova realizuje obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura. Těžiště a hlavní cíl Výtvarné výchovy je přímo v jejích hodinách, v přímém

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.2.13.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZĚLÁVACÍ OBLAST:Umění a kultura PŘEMĚT: Výtvarná výchova ROČNÍK: 6. Organizuje plochu pomocí linie Výstupy Učivo Průřezová témata kresba linie v ploše, technika

Více

Středisko volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris Šumperk

Středisko volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris Šumperk Středisko volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris Šumperk» Manuál vizuální identity SVČ a ZpDVPP Doris Šumperk ÚVODEM» ÚVODEM Školní rok 2012/2013 je rokem změn v zájmovém

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Název modulu: OO Writer a Impress

Název modulu: OO Writer a Impress Název modulu: OO Writer a Impress Označení: A1 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na práci s textem a tvorbu prezentace v prostředí otevřeného a svobodného software. Účastník kurzu bude

Více

Vzdělávací oblast:umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova. Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka

Vzdělávací oblast:umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova. Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka Vzdělávací oblast:umění a kultura Ročník: 1. - rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření, porovnává je na základě zkušeností a vjemů ROZVÍJENÍ SMYSLOVÉ CITLIVOSTI Prvky vizuálně obrazného

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen TEMATICKÝ PLÁN Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Roubalová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 UČIVO 1. Ve světě

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE v souladu s ustanovením 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., ve znění zákona č. 49/2009 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Dodatek k ŠVP výuka Comenia Script v 1.ročníku ZŠ

Dodatek k ŠVP výuka Comenia Script v 1.ročníku ZŠ Dodatek k ŠVP výuka Comenia Script v 1.ročníku ZŠ Dodatek k ŠVP byl projednán v pedagogické radě dne 10.9.2015 Dokument byl schválen ředitelem školy dne 10.9.2015 1 OBSAH strana 1. Identifikační údaje

Více

Grafický manuál značky. Kraj Vysočina ZDRAVÝ KRAJ

Grafický manuál značky. Kraj Vysočina ZDRAVÝ KRAJ Grafický manuál značky Kraj Vysočina ZDRAVÝ KRAJ Obsah Úvod 1 Značka 2 Základní barevná varianta 2.1 Inverzní barevná varianta 2.2 Černobílá pozitivní varianta 2.3 Černobílá inverzní varianta 2.4 Grafická

Více

Základy typografie a zpracování textů na počítači. Helena Novotná Jiří Rybička

Základy typografie a zpracování textů na počítači. Helena Novotná Jiří Rybička Základy typografie a zpracování textů na počítači Helena Novotná Jiří Rybička 2 Proč typografie? motto: Podobně jako je morálně nepřípustné publikovat texty s pravopisnými chybami, je stejně nepřípustné

Více

KOMUNIKAČNÍ KAMPAŇ na podporu veřejně prospěšných aktivit, altruismu a lidskosti. #Acovy?

KOMUNIKAČNÍ KAMPAŇ na podporu veřejně prospěšných aktivit, altruismu a lidskosti. #Acovy? KOMUNIKAČNÍ KAMPAŇ na podporu veřejně prospěšných aktivit, altruismu a lidskosti #Acovy? V posledních letech veřejně prospěšné organizace a jejich práce musí čelit poměrně značné nedůvěře ze strany široké

Více

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Doporučení, jak

Více

Kultura a umění - Výtvarná výchova

Kultura a umění - Výtvarná výchova Hlavní okruhy komunikačních účinků odůvodnění odlišných vysvětlování a obhájení Hlavní kompetence Očekávané výstupy dle RVP ZV Kultura a umění - Výtvarná výchova Učivo Metody práce (praktická cvičení)

Více

TÉMA: Rodinné zemědělství aneb zahrádka, pole a les RŮST ROSTLINY malba

TÉMA: Rodinné zemědělství aneb zahrádka, pole a les RŮST ROSTLINY malba Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm TÉMA: Rodinné zemědělství aneb zahrádka, pole a les RŮST ROSTLINY malba Autor: Martina Sumcová Název: VY_32_INOVACE_VV_21_růst

Více

ABCDE. VWXYZ vwxyz0 ABCDE VWXYZ vwxyz0 ABCDE VWXYZ. vwxyz0

ABCDE. VWXYZ vwxyz0 ABCDE VWXYZ vwxyz0 ABCDE VWXYZ. vwxyz0 manuál rozkl.kopie *Hmpi02 03.06.2003 9:33 Stránka 1 (1,1) Písmo E EFGHIJKLMNOPQRTU VWXYZabcdefghijklmnopqrstu vwxyz0123456789!?,@ &%()* EFGHIJKLMNOPQRTU VWXYZabcdefghijklmnopqrstu Times New Roman regular

Více

Výtvarná výchova v 5. ročníku

Výtvarná výchova v 5. ročníku Výtvarná výchova v 5. ročníku září Rozvíjení smyslové citlivosti Řeší úkoly dekorativního charakteru v ploše (symetrická a asymetrická řešení). Místo mých prázdnin Využívá přítlak, odlehčení, šrafování,

Více

Pracuje s různými druhy materiálů a pojmenovává jejich vlastnosti. Rozvíjí si motoriku při práci s různými prostředky a materiály

Pracuje s různými druhy materiálů a pojmenovává jejich vlastnosti. Rozvíjí si motoriku při práci s různými prostředky a materiály Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Výtvarná výchova Ukázka je zpracována s využitím částí vzdělávacího

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA A/ Charakteristika předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvořivé schopnosti, které žáci získali na prvním stupni ve vyučovacím předmětu Tvořivost a prostřednictvím

Více

téma: psaní v pojetí montessori

téma: psaní v pojetí montessori téma: psaní v pojetí montessori Důvody, proč psát psacím písmem dříve než tiskacím 1. Psací písmo je přirozenějším a pohodlnějším způsobem psaní. Jelikož psaní předchází čtení, měla by pro jeho výuku být

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Výtvarná výchova Předmět Výtvarná výchova v podmínkách školy pro žáky se zdravotním

Více

Základní pojmy. sazba: uspořádání textu (a dalších prvků) do stránek typografie: estetická úprava sazby

Základní pojmy. sazba: uspořádání textu (a dalších prvků) do stránek typografie: estetická úprava sazby Literatura Pavel Kočička, Filip Blažek: Praktická typografie Oldřich Hlavsa: Typographia I, II, III František Muzika: Krásné písmo ve vývoji latinky Martin T. Pecina: Knihy a typografie Jiří Rybička: LaTeX

Více

GRAFICKÝ MANUÁL PIKTOGRAMY IROP

GRAFICKÝ MANUÁL PIKTOGRAMY IROP GRAFICKÝ MANUÁL PIKTOGRAMY IROP Obsah Koncept piktogramů IROP si klade za cíl zpřehlednit oblasti, ve kterých IROP poskytuje finanční prostředky z evropských fondů. Jednotlivé piktogramy mohou fungovat

Více

Postup, jak nakreslit koně pro hru Howrse v grafických programech

Postup, jak nakreslit koně pro hru Howrse v grafických programech Postup, jak nakreslit koně pro hru Howrse v grafických programech Programy, vhodné pro kreslení obrázků jsou Photoshop nebo Gimp. Nebudu zde popisovat, jak přesně nástroje těchto programů fungují. To lze

Více

Výtvarné nápady únor 2018

Výtvarné nápady únor 2018 Výtvarné nápady únor 2018 Jana Podzemná masky recyklované krabičky a amulety s ozdobným dekorem masky -malování a kreslení -práce s barvou -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. VV6 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro

Více

Informatika 6. ročník/9. Malování IV

Informatika 6. ročník/9. Malování IV Malování IV Text v obrázku Malování je program určený pro malování. Pro psaní textů existují jiné, mnohem lepší programy. I v Malování máme možnost určitým způsobem vložit text. Důležité je uvědomit si,

Více

GRAFICKÝ MANUÁL STUDENTSKÁ OBEC FAKULTY ARCHITEKTURY

GRAFICKÝ MANUÁL STUDENTSKÁ OBEC FAKULTY ARCHITEKTURY GRAFICKÝ MANUÁL Grafický symbol loga Studentské obce fakulty architektury znázorňuje její funkci. Čtverce v symbolu představují studenty, jež obec hájí. Barevnost čtverců pak charakterizuje různorodost

Více

SEZNAM POMŮCEK PRO 1. ROČNÍK

SEZNAM POMŮCEK PRO 1. ROČNÍK SEZNAM POMŮCEK PRO 1. ROČNÍK obal na skládací abecedu zásobník na číslice tužka č. 2 2ks sešit č. 511 s pomocnými linkami 2 ks sešit č. 513 2 ks deníček č. 624 pořadač A4 cvičební úbor, cvičky čtvrtky

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem. 1. Bakalářská a diplomová práce se odevzdává ve třech výtiscích v pevné vazbě. Práce musí být svázaná

Více

GRAFICKÝ MANUÁL I. ČESKÁ GOLFOVÁ FEDERACE. II. CZECH REPUBLIC reprezentace III. CZECH GOLF FEDERATION

GRAFICKÝ MANUÁL I. ČESKÁ GOLFOVÁ FEDERACE. II. CZECH REPUBLIC reprezentace III. CZECH GOLF FEDERATION GRAFICKÝ MANUÁL L O G O T Y P Ů I. II. CZECH REPUBLIC reprezentace III. CZECH GOLF FEDERATION 01 1. PLATNÁ POUZE VERTIKÁLNÍ VARIANTA ZÁKLADNÍHO U GRAFICKÁ PODOBA ZÁKLADNÍHO U SYMBOL U DODATEK U 2. U BEZ

Více

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět,

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu - 1. stupeň Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, v 1., 3. a

Více