Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku, používání technologických vod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku, používání technologických vod"

Transkript

1 Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku, používání technologických vod Lada Kozlovská Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: kozlovska@vurv.cz Web:

2 Ochrana ovzduší Základní povinnosti provozovatelů zdrojů znečištění ovzduší

3 Zařazení zdroje znečištění ovzduší vyjmenované (uvedené v příloze č. 2 zákona o ochraně ovzduší), nevyjmenované. Vyjmenované zdroje znečištění - podle příslušného označení vyžaduje zdroj ke svému povolení A rozptylovou studii B kompenzační opatření C provozní řád

4 Zařazení zdroje znečištění ovzduší CHOVY HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT kód A B C 8. Chovy hospodářských zvířat s celkovou roční emisí amoniaku nad 5 t včetně ENERGETIKA - OSTATNÍ Úprava uhlí a výroba plynů a olejů 3.7. Výroba bioplynu x ENERGETIKA - SPALOVÁNÍ PALIV 1.1. Spalování paliv v kotlích o celkovém jmenovitém tepelném příkonu od 0,3 MW do 5 MW včetně x x x 1.1. Spalování paliv v kotlích o celkovém jmenovitém tepelném příkonu nad 5 MW x x x

5 Dodržování přípustné úrovně znečištění Provozovatel stacionárního zdroje je povinen dodržovat emisní limity stanovené ve vyhlášce č. 415/2012 Sb. Provozovatel je povinen dodržovat technické podmínky provozu a přípustnou tmavost kouře. Chovy hospodářských zvířat nemají podle zákona o ochraně ovzduší povinnost zjišťovat emise znečišťujících látek, ani vést provozní evidenci a zpracovávat a ohlašovat souhrnnou provozní evidenci. Musí ale dodržovat technické podmínky provozu.

6 Povolení stacionárního zdroje k provozu Provozovatel vyjmenovaného stacionárního zdroje je povinen provozovat stacionární zdroj pouze na základě a v souladu s povolením provozu, které vydává krajský úřad Podkladem pro povolení provozu je provozní řád stacionárního zdroje. U zemědělských podniků - Chovů hospodářských zvířat s celkovou roční emisí amoniaku nad 5 t včetně, je provozní řád nahrazen platným Plánem zavedení zásad správné zemědělské praxe u stacionárního zdroje podle zákona č. 86/2002 Sb. (tyto se považují za provozní řády podle zákona č. 201/2012 Sb.). pouze pokud je tento dokument ještě v platnosti

7 Náležitosti provozního řádu chov hospodářských zvířat Provozovatel chovu hospodářských zvířat dále uvede způsob ustájení a projektovanou kapacitu ustájení hospodářských zvířat, způsob odvádění amoniaku do ovzduší, referenční nebo snižující technologie podle Metodického pokynu Ministerstva životního prostředí ", další související technickoorganizační opatření.

8 Měření emisí Provozovatel stacionárního zdroje zjišťuje úroveň znečišťování měřením. Výjimkou jsou chovy hospodářských zvířat. Úroveň znečištění se zjišťuje jednorázovým měřením emisí ve stanovených intervalech nebo kontinuálním měřením. Specifické emisní limity vyhl. č. 415/2012 Sb. Měření emisí u zdrojů spalování paliv o celkovém jmenovitém tepelném příkonu od 0,3 MW do 5 MW včetně, musí být prováděno minimálně jedenkrát za 3 kalendářní roky. Jednorázové měření emisí zajišťuje provozovatel prostřednictvím autorizované osoby.

9 Vedení provozní evidence a poplatky Provozovatel vyjmenovaného stacionárního zdroje je povinen vést provozní evidenci, každoročně ohlašovat údaje souhrnné provozní evidence do systému ISPOP ( a platit poplatky za znečištění ovzduší. Neplatí pro chovy zvířat s produkcí amoniaku do 10 t/rok. Poplatky za amoniak se neplatí. ( ) Poplatníkem je každý provozovatel vyjmenovaného stacionárního zdroje, který má povinnost zjišťovat úroveň znečištění měřením. Od poplatku za znečišťování se osvobozují znečišťující látky, u kterých výše poplatku za poplatkové období činí méně než Kč.

10 Zařazení zemědělského podniku s chovem hospodářských zvířat Pro výpočet se použijí údaje o projektovaných kapacitách jednotlivých stájí a celkové emisní faktory, které jsou tvořeny součtem dílčích emisních faktorů pro stájové prostory, sklady statkových hnojiv (hnůj, kejda, trus apod.) aplikaci statkových hnojiv (aplikací se rozumí jejich zapravení do půdy. Při výpočtu se nezohledňují účinky využívaných snižujících technologií.

11 Emisní faktory Kategorie zvířat Emisní faktory (kg NH 3 /zvíře/rok) Stáj Hnůj Kejda, trus Skot Zapravení do půdy Pastva Dojnice 10,00 2,50 2,50 12,00 2,40 Telata, býci, jalovice, krávy BTPM 6,00 1,70 2,50 6,00 1,80 Prasata Selata 2,00 2,00 2,00 2,50 0,00 Prasnice 4,30 2,80 2,80 4,80 0,00 Prasnice březí 7,60 4,10 4,10 8,00 0,00 Výkrm a dochov 3,20 2,00 2,00 3,10 0,00

12 Příklad: Dojnice celoročně ve stlané stáji. Projektovaná kapacita stáje činí 250 ks. Telata a jalovice jsou 7 měsíců volně na pastvě, během zimy jsou ustájena ve stáji na hluboké podestýlce. Projektová kapacita stáje je 150 ks. Při výpočtu je nutné vypočítat poměr emisí vzniklých během ustájení zvířat a s tím souvisejícím skladováním podestýlky, její aplikací na pozemky a emisí vzniklých při pastevním způsobu chovu. Středisko Emisní faktor (kg NH3/ks/rok) Projektovaná kapacita stájí Počet měsíců ustájení/pa stva Potenciální produkce NH3 (kg/rok) Emisní faktor stáj sklad zapravení pastva celkem Dojnice 10 2, , ,5*250=6125 Telata, jalovice Telata, jalovice 6 1,7 6 13, ,7*150/12*5=586,25 1, ,8*150/12*7=157,5 Celkem 6868,75 Potenciální produkce amoniaku v zemědělském podniku překročila 5 t/rok, tudíž zemědělský podnik musí mít schválení k provozu a provozní řád.

13 Zařazení zemědělského podniku s chovem hospodářských zvířat Hodnota vypočtených celkových ročních emisí amoniaku 5 t = stacionární zdroj vyjmenovaný (uvedený v příloze č. 2 k zákonu o ochraně ovzduší) Povinnost: zpracovat a plnit provozní řád mít povolení provozu

14 Technologie ke snížení emisí amoniaku Technologie ke snížení emisí amoniaku v zemědělském podniku musejí být uvedeny v provozním řádu stacionárního zdroje, který je podkladem pro povolení provozu. Aplikace snižujících technologií se též uvádí při podávání žádostí o poskytnutí podpory z vyhlášených dotačních programů, jako je např. Operační program Životní prostředí (OPŽP), v rámci výpočtu skutečných emisí amoniaku.

15 Technologie ke snížení emisí amoniaku Skladování statkových hnojiv Zastřešení skladu pevné (- 80%) Vytvoření přírodní krusty (- 40%) Skladovací vaky na kejdu (- 95%) Biotechnologické přípravky Aplikace statkových hnojiv: Kejda vlečné hadice (- 30 %) injektor (- 80 %) aplikace postřikem + zapravení do 4 h (- 80 %) Hnůj okamžité zapravení (- 90 %) zapravení do 12 hodin (- 50 %) zapravení do 24 hodin (- 35 %)

16 Technologie ke snížení emisí amoniaku Chov skotu - stáj Pravidelný odkliz kejdy 2x denně (- 10%) Pravidelný odkliz chlévské mrvy 2x denně (- 15%) Hluboká podestýlka s pravidelným přistýláním 5kg slámy/kus/den (- 30 %) Biotechnologické přípravky přidávané do krmení a napájení Chov prasat - stáj Odstavená selata plně roštová podlaha Nakloněná podlaha pro oddělení moči a výkalů(- 30 %) Hnojná jáma se shrnovačem (- 35 %) částečně roštová podlaha Nakloněná podlaha (-43 %) Chlazený povrch kejdy (-75 %)

17 Technologie ke snížení emisí amoniaku Chov prasat - stáj Skupinové ustájení plně roštová podlaha S vyplachovanými kanálky, bez provzdušnění (- 30 %) S vyplachovanými kanálky, s provzdušněním (- 66 %) částečně roštová podlaha Zmenšená hnojná jáma (- 20 až 40 %) Chlazený povrch kejdy (- 50 až 60 %) Vakuový systém (- 25 až 35 %) S vyplachovanými kanálky (- 50 až 60 %) S pevnou plochou s podestýlkou (- 30 %) Pračky vzduchu (biologické, chemické) (- 70 až 90 %)

18 Výpočet emisí amoniaku za účelem zjištění skutečných ročních emisí Při výpočtu skutečných ročních emisí amoniaku se použijí dílčí emisní faktory pro stájové prostory, pro sklady statkových hnojiv a pro aplikaci statkových hnojiv, které se však redukují o příslušné procentuální snížení při použití ověřené snižující technologie. V tomto případě se počítá s roční průměrnou obsazeností stájí, tj. se skutečným průměrným počtem zvířat, která byla během celého roku v daných stájích chována.

19 Odpady v zemědělském provozu

20 Nakládání s odpady v zemědělském podniku Základní předpis: Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech Vztahuje se na odpady, které jsou uvedeny v Katalogu odpadů Nevztahuje se na Odpadní vody Uhynulá zvířata Exkrementy zvířat, které se používají ke hnojení Zeminy vytěžené během stavební činnosti Sedimenty

21 Základní povinnosti - zákon o odpadech Dodržovat hierarchii nakládání s odpady Zařadit odpad podle katalogu odpadů Zařadit odpad podle kategorie Shromažďovat odpady podle druhů a kategorií Zabezpečit odpady před znehodnocením, odcizením nebo únikem Kontrolovat vliv nakládání z odpady na okolí Platit poplatky za ukládání odpadů na skládky Ověřit, zda osoba, které odpad předávám, je osobou oprávněnou k převzetí konkrétního odpadu

22 Základní evidenční povinnosti

23 Zásady zacházení s odpady Dodržovat hierarchii způsobů nakládání s odpady. Předcházení vzniku odpadů. Příprava k opětovnému použití. Recyklace odpadů. Jiné využití odpadů, například energetické využití. Odstranění odpadů. Při výrobě výrobků omezit vznik nevyužitelných odpadů, zejména nebezpečných odpadů. Firma, která uvádí na trh výrobky, je povinna uvádět v průvodní dokumentaci výrobku, na obalu, v návodu na použití nebo jinou vhodnou formou informace o způsobu využití nebo odstranění nespotřebovaných částí výrobků.

24 Zařazování odpadu Odpady se zařazují pod šestimístná katalogová čísla druhů odpadů uvedená v Katalogu odpadů. První dvojčíslí je skupina odpadů (01 až 20), druhé dvojčíslí je podskupina odpadů, třetí dvojčíslí druh odpadu. Odpadů ze zemědělství se týká skupina 02. Pokud má odpad více složek z různých skupin/podskupin zařadí se k takovému druhu odpadu, který je nejvíce nebezpečný. Do skupiny 20 (komunál) patří i odpady charakteru komunálního odpadu vznikající při nevýrobní činnosti právnických osob nebo fyzických osob podnikajících (kanceláře). Odděleně sbíraný obalový odpad se i v případě, že byl vytříděn z komunálního odpadu, zařazuje do podskupiny (obaly), nikoliv

25 Nebezpečný odpad - zařazování Odpad se zařazuje do kategorie nebezpečný, pokud je uveden v Seznamu nebezpečných odpadů uvedeném v Katalogu odpadů, smíšen nebo znečištěn některým z odpadů uvedených v Seznamu nebezpečných odpadů, smíšen nebo znečištěn některou ze složek uvedených v Seznamu složek, které činí odpad nebezpečným. Nebezpečné odpady jsou v Katalogu odpadů označeny hvězdičkou.

26 Shromažďování odpadu před předáním Zařazené odpady musí být shromažďovány roztříděné podle druhů a kategorií. Odpady je nutné zabezpečit obaly před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem. Zpracovat průvodní dokumentaci (základní popis odpadu, identifikační list v případě NO). Informace o technologii a způsobu vzniku odpadu, jeho vlastnostech. Identifikovat nebezpečí plynoucí z vlivů (co může odpad způsobit). Stanovit postupy nakládání s odpady a organizaci práce. Stanovit shromažďovací místo a prostředek, včetně zabezpečení. Stanovit interval obsluhy shromažďovacího místa. Stanovit požadavky na manipulační prostředky nutné k nakládání s odpady. Stanovit způsobilost osob nakládajících s odpady a používání ochranných prostředků.

27 Předání odpadu Uložení odpadu na skládku - povinnost původce platit oplatky. Poplatek se skládá ze dvou složek základní složka za uložení odpadu a riziková složka, která se přičte k základní v případě uložení NO. Nejčastější způsob odstranění odpadu - předání odborné odpadové firmě (součástí ceny za službu je poplatek za uložení na skládku). Než je odpad předán, má původce odpadu povinnost zjistit, zda osoba, které jsou odpady předávány, je k jejich převzetí oprávněna. V případě, že se tato osoba oprávněním neprokáže, nesmí jí být odpad předán. Pozor dopravce odpadu není oprávněnou osobou dle zákona a za odpad odpovídá jen pod dobu jeho přepravy. Za odpad odpovídá původce až do doby předání oprávněné osobě.

28 Nebezpečný odpad - nakládání Nebezpečné odpady v Katalogu odpadů označeny hvězdičkou. Pro účely evidence se nebezpečné odpady označují N. Nakládat s NO může pouze ten, kdo k tomu má souhlas (do 100 t udělují obce s rozšířenou působností, nad 100 t krajský úřad). Ten, kdo odpad pouze shromažďuje, povolení nepotřebuje. Povinnosti při nakládání s NO Zajistit jeho správné označení kódem a grafickým symbolem, nebo nápisem nebezpečný odpad. Při balení - nebezpečná látka nesmí z obalu samovolně unikat, obal odolný proti poškození. Ke každému NO je povinnost zpracovat identifikační list nebezpečného odpadu. Ten musí být umístěn v blízkosti shromažďovacího prostředku NO. Při přepravě nebezpečných odpadů jsou odesílatel (tj. i prvotní původce) a příjemce povinni vyplnit evidenční list a zaslat na obec s rozšířenou působností.

29 Nebezpečný odpad - označení

30 Evidence odpadů Povinnost vedení evidence není dána množstvím produkovaných odpadů, tj. vztahuje se de facto na každého podnikatele. Evidence se uchovává nejméně po dobu 5 let. Evidence se vede za každý druh odpadu a samostatnou provozovnu zvlášť. Obsah evidence je stanoven v příloze č. 20 vyhl. č. 383/2001 a dále vždy obsahuje datum a číslo zápisu do evidence a jméno a příjmení osoby odpovědné za vedení evidence. Záznam do průběžné evidence odpadů se vede: při každé jednotlivé produkci (naplnění shromažďovacího nebo sběrového prostředku nebo převzetí nebo předání odpadu), při nepřetržité produkci odpadů 1x týdně.

31 Hlášení o produkci odpadů Povinen zasílat každý, kdo produkuje nad 100 kg NO za rok nebo nad 100 t ostatních odpadů za rok nebo kdo produkuje či nakládá se stanovenými odpady (elektroodpad, autovraky). Hlášení se podává pouze elektronicky přes portál ISPOP a to do následujícího kalendářního roku.

32 Odpadní oleje Pro původce - hlavní požadavek na shromažďování olejů (shromažďovat odděleně a zajistit, aby nebyly znečištěny jinými látkami). Pozor na správné zařazování odpadních olejů (skupina 13 v katalogu odpadů)! Ke splnění povinností může původce využít systém zpětného odběru (od roku 2016 není povinný zpětný odběr).

33 Zpětný odběr Povinnost zpětného odběru bez nároku za úplatu se vztahuje na: oleje (kromě surových minerálních olejů a surových olejů z živočišných nerostů), výbojky a zářivky, pneumatiky, elektrozařízení pocházející z domácností (nebo svým charakterem množstvím podobný elektroodpad s firem), baterie a akumulátory (má své specifické podmínky). Provozovatel místa zpětného odběru použitých výrobků je povinen na požádání spotřebiteli vystavit potvrzení o zpětném odběru.

34 Produkty vznikající v zemědělském provozu exkrementy zvířat (ať s podestýlkou nebo bez podestýlky) vedlejší produkty rostlinné výroby Pokud jsou tyto produkty používány ke hnojení plodin nebo jsou vstupní surovinou do procesu aerobní nebo anaerobní přeměny (bioplynové stanice, kompostárny), ze které vznikají organická hnojiva, nejsou odpady. Jedná se o tzv. statková hnojiva a vztahují se na ně podmínky skladování a použití vyplývající ze zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech.

35 Biologicky rozložitelné odpady Biologicky rozložitelné odpady (BRO) podléhají rozkladu za přístupu i nepřístupu kyslíku. Mohou to být rostlinné zbytky, listí, slupky z ovoce a zeleniny a jiné. Jedná se o produkty, které jsou odpadem a nepodléhají zákonu o hnojivech. Podrobnosti k nakládání s BRO - 33b zákona o odpadech, vyhláška č. 341/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s biologicky rozložitelnými odpady seznam bioodpadů požadavky na kvalitu odpadů vstupujících do zařízení k biologickému zpracování bioodpadů kompostárny bioplynové stanice Povolení k provozu + provozní řád Malé zařízení (zpracovává využitelné BRO pro jednu zakládku do 10 tun/rok, roční množství BRO zpracované malým zařízením do 150 tun) provoz na základě kladného vyjádření obecního úřadu (ÚRP)

36 Kompostárna malé zařízení místo se sklonem svahu maximálně do 3 ; zakládku je možno v případě potřeby pokrýt textilií nebo kompostovat ve vacích nebo zakládku zastřešit, minimální vzdálenost od povrchových vod 50 m, minimální vzdálenost od zdrojů pitné vody, zdrojů léčivých vod a přírodních minerálních vod 100 m, mimo aktivní zónu záplavového území, zabezpečit místo proti vstupu nepovolaných osob a označit (s uvedením informací o kontaktu na provozovatele a provozní době zařízení), vést provozní deník. Záznamy do provozního deníku : i) všechny skutečnosti charakteristické pro provoz zařízení - například jména obsluhy, druhy a množství (hmotnost) přijatých bioodpadů (odborný odhad), datum zřízení zakládky, datum překopávek, expedice rekultivačního kompostu, ii) měření teplot v rámci použitého technologického způsobu, iii) záznamy o školení pracovníků zařízení, o kontrolách v zařízení apod., iv) havarijní situace a způsob jejich řešení.

37 Upravené kaly (zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech) Kal = odpad (skupina 06): kal z čistíren odpadních vod zpracovávajících městské odpadní vody nebo odpadní vody z domácností, kal ze septiků a jiných podobných zařízení. Používání upravených kalů ke hnojení Na zemědělskou půdu může být požit jen tzv. upravený kal. Upraveným kalem je kal, který byl podroben: biologické úpravě, chemické úpravě, tepelné úpravě, dlouhodobému skladování nebo jakémukoli jinému vhodnému procesu tak, že se významně sníží obsah patogenních organizmů v kalech, a tím zdravotní riziko spojené s jeho aplikací.

38 Upravené kaly Používání upravených kalů ke hnojení Původce kalů předá uživateli (zemědělci) program použití upravených kalů - pozemky určené k použití kalu, zařazení kalu do osevního postupu a plán odběru vzorků kalu a půdy (uchován 7 let) evidenční listu kalu - vyhodnocení kalů z hlediska obsahu živin, rizikových prvků a rizikových látek a mikrobiologických ukazatelů. Použití kalů je zakázáno (zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech) Na zemědělské půdě v CHKO, OPVZ a na zamokřených a zaplavovaných půdách. Na lesních půdách běžně využívaných klasickou lesní pěstební činností.

39 Upravené kaly Použití kalů je zakázáno (zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech) Na travních porostech v průběhu vegetačního období až do poslední seče. V intenzivních ovocných výsadbách. Na pozemcích využívaných k pěstování polních zelenin v roce jejich pěstování a v roce předcházejícím. V průběhu vegetace při pěstování pícnin, kukuřice a při pěstování cukrové řepy s využitím chrástu na krmení. Pokud obsah vybraných rizikových látek překračuje jednu z hodnot stanovených ve vyhlášce č. 437/2016 Sb. Na půdách s hodnotou výměnné půdní reakce pod ph 5,6. Na plochách, které jsou využívané k rekreaci a sportu a na veřejně přístupných prostranstvích

40 Upravené kaly skladování x dočasné uložení (nová vyhláška č. 437/2016 Sb., o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě; v účinnosti od 1. ledna 2017) Skladování v zařízení pro uložení nebo úpravě kalů na základě povolení k provozu krajským úřadem 12 měsíců Uložení v rámci shromažďování v ČOV 12 měsíců u zemědělce na vodohospodářsky zabezpečené ploše 8 měsíců Podmínky pro uložení: vodohospodářsky zabezpečená plocha min. sušina 18 % odděleně, označené max. výška 3 m hromady od sebe vzdálené 1 m pokud je doba překročena, musí být nové rozbory

41 Upravené kaly umístění na z.p. (vyhláška č. 437/2016 Sb.) Umístění kalu na DPB před aplikací lze max. 30 dní Podmínky umístění na DPB: min. sušina kalu 18 % umístění v souladu s Programem použití kalů umístění na místech vhodných dle NV č. 262/2012 Sb. svažitost pozemku do 5 min. vzdálenost 100 m od zdrojů pitné vody min. vzdálenost 300 m od bytové zástavby označení hromady místa uložení zpracována do Havarijního plánu

42 Upravené kaly používání na z.p. (vyhláška č. 437/2016 Sb.) Upravené kaly musí být do 48 hodin od umístění zapraveny do půdy. Nesmí se použít více než 5 t sušiny/hektar z.p. v průběhu 3 po sobě následujících let; toto množství může být zvýšeno až na 10 t/ha, pokud použité kaly obsahují méně než polovinu limitního množství každé ze sledovaných rizikových látek a prvků. Dávka kalu je na pozemek aplikována v jedné agrotechnické operaci a v jednom souvislém časovém období za příznivých fyzikálních a vlhkostních podmínek. Minimální obsah sušiny kalu pro přímé použití musí být 4 % Musí být splněny limity N k jednotlivým plodinám dle NV č. 262/2012 Sb.

43 Upravené kaly další povinnosti (zákon o hnojivech, vyhláška č. 377/2013 Sb.) Zemědělci jsou povinni vést evidenci o upravených kalech použitých na zemědělské půdě, a to v sušině použitého kalu. Zemědělci, kteří používají upravené kaly na zemědělské půdě, jsou povinni zaslat Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu nejpozději 14 dnů před jejich použitím hlášení.

44 Používání sedimentů na zemědělské půdě Lze použít na orné půdě nebo TTP při obnově (1x/5let) Souhlas s použitím sedimentu na ZPF (dle 15 zákona č. 334/1992 Sb.) odbor ŽP na ORP Limity rizikových prvků a látek v sedimentu (protokol o výsledcích analýz vzorků sedimentu odebraných před a po jeho vytěžení a průvodní list odběru vzorků sedimentu). Limity indikátorových mikroorganismů (pouze pokud si vyžádá ŽP) Limity rizikových prvků a látek v půdě (protokol o výsledcích analýz vzorků půd a průvodní list odběru vzorků půdy -neprovádí se, pokud nejsou nepřekročeny obsahy rizikových prvků a látek v sedimentu)

45 Používání sedimentů na zemědělské půdě Souhlas s použitím sedimentu na ZPF Identifikace DPB Souhlas vlastníka/uživatele pozemku Údaje o původu sedimentu Údaje o umístění mezideponie Předpokládaný datum použití sedimentu

46 Používání sedimentů na zemědělské půdě Hlavní podmínky pro používání sedimentů na zemědělské půdě (vyhláška č. 257/2009 Sb.): Dodržení koncentrací rizikových prvků (látek) v sedimentech a v půdě. Maximální dávka sedimentu t sušiny na 1 ha (podle textury půdy a sedimentu) při výšce vrstvy použitého sedimentu do 10 cm. Zapravení do půdy do deseti dnů od jejich rozprostření. Časový odstup od posledního použití sedimentu - nad 10 let. Časový odstup od posledního použití upraveného kalu - nad 1 rok

47 Používání sedimentů na zemědělské půdě Oznámení o použití sedimentu na OŽP ORP 14 dní před použitím Evidence o použití sedimentu evidenční list (kontroluje ÚKZÚZ)

48 Technologické vody ze zemědělské prvovýroby Technologické vody vznikají v zemědělské prvovýrobě při chovu hospodářských zvířat nebo při jednoduchém zpracování rostlinných produktů a jsou využívány pro vlastní potřebu, jako pomocné půdní látky. Příklady technologických vod: vody ze sanitace a očisty dojírny, mléčnice, čekárny, přeháněcích chodeb nebo stájových prostor po vyskladnění zvířat vody z praní brambor nebo mytí zeleniny voda v jímce u silážního žlabu - siláž zaplachtovaná + vysoká sušina voda v jímce u prázdného hnojiště nebo silážního žlabu

49 Technologické vody ze zemědělské prvovýroby Samostatné jímání a skladování = technologická voda Společné jímání a skladování s kejdou, hnojůvkou nebo močůvkou = tekuté statkové hnojivo

50 Technologické vody z pohledu zákona o hnojivech a vyhlášky č. 377/2013 Sb. Zařazení Pomocné látky pomocné půdní látky, pomocné rostlinné přípravky a substráty bez účinného množství živin, které půdu biologicky, chemicky nebo fyzikálně ovlivňují, zlepšuje její stav nebo zvyšují účinnost hnojiv. Pomocné látky, které vznikají v zemědělské prvovýrobě jako technologické vody při chovu hospodářských zvířat a jednoduchém zpracování rostlinných produktů, obsahují maximálně 1,5 % sušiny a 0,1 % dusíku musí být dokladováno rozborem (minimálně jednou ročně, vždy po jednorázové produkci při čištění stájí, před aplikací apod.)

51 Technologické vody z pohledu zákona o hnojivech a vyhlášky č. 377/2013 Sb. Skladování Pro technologické vody nejsou stanoveny požadavky na skladovací kapacity. Povinnosti při samostatném skladování: uskladnit technologické vody odděleně označit sklady technologických vod čitelným způsobem zajistit, aby nedošlo k jejich smísení s jinými látkami evidovat skladování technologických vod, zejména vést dokladovou evidenci o příjmu (= denní či měsíční produkce, přítok do nádrže), výdeji a skladovaném množství Tyto povinnosti se vztahují i na minerální a organická hnojiva, ale nevztahují se na skladování statkových hnojiv (hnůj, kejda,.).

52 Technologické vody z pohledu zákona o hnojivech a vyhlášky č. 377/2013 Sb. Používání technologických vod na zemědělské půdě ( 9 zákona o hnojivech) Při používání nesmí být vnášeny do půdy rizikové prvky nebo rizikové látky v množství, stanoveném prováděcím právním předpisem vyhláškou č. 474/2000 Sb. (limitní hodnoty rizikových prvků) mg/kg pomocné půdní látky kadmium olovo rtuť arsen chrom , Zemědělec není povinen provádět rozbory (nejsou uváděny do oběhu). Ale pracovníci ÚKZÚZ mohou namátkově, stejně jako u statkových hnojiv rozbory provést, v rámci své kontrolní činnosti.

53 Technologické vody z pohledu zákona o hnojivech a vyhlášky č. 377/2013 Sb. Používání technologických vod na zemědělské půdě ( 9 zákona o hnojivech) Stejně jako hnojiva nesmí být používány na zemědělské půdě, pokud jejich vlastnosti neumožňují rovnoměrné pokrytí pozemku, způsob jejich použití nevede k rovnoměrnému pokrytí pozemku, jejich použití může vést k poškození fyzikálních, chemických nebo biologických vlastností zemědělské půdy nebo pozemků sousedících s tímto pozemkem, popřípadě i jeho širšího okolí, půda, na kterou mají být použity, je zaplavená, přesycená vodou, pokrytá vrstvou sněhu vyšší než 5 cm, nebo promrzlá tak, že povrch půdy do hloubky 5 cm přes den nerozmrzá. Při používání nesmí dojít k jejich přímému vniknutí do povrchových vod nebo na sousední pozemek.

54 Technologické vody z pohledu zákona o hnojivech a vyhlášky č. 377/2013 Sb. Evidence o použití technologických vod na zemědělské půdě Zemědělští podnikatelé jsou povinni řádně vést evidenci o technologických vodách jako pomocných látkách použitých na zemědělské půdě. Záznam o použití technologických vod musí být v evidenci proveden do jednoho měsíce od ukončení jejich použití ( 9 odstavce 6, 7, 8). Použití technologických vod se uvede v rubrice Pomocné látky, hnojiva se stopovými živinami (dle vzoru evidence v příloze č. 2 k vyhlášce č. 377/2013 Sb.), přičemž se uvádí pouze název (lze si zavést zkratku např. TV ) a dávka (nejlépe v t/ha).

55 Technologické vody z pohledu zákona o hnojivech a vyhlášky č. 377/2013 Sb. Produkce technologických vod Lze stanovit např. na základě různých norem, údajů výrobců zařízení dojíren, sledování odběru vody v dojírně (vodoměr), stavu naplnění nádrží, počtu vyvezených cisteren apod. Pokud nejsou k dispozici vlastní údaje, získané prokazatelným způsobem, lze použít normativní údaje o produkci technologických vod uvedené v příloze č. 1 k vyhlášce č. 377/2013 Sb. (Např. průměrná roční produkce technologických vod z dojírny, mléčnice a přilehlých prostor je vyhláškou stanovena na 5,6 t/dj, tj. denní produkce 20 litrů na dojenou krávu). Po smísení technologických vod ve společné jímce s kejdou (močůvkou, hnojůvkou) se již jedná o tekuté statkové hnojivo. Je tedy nutné počítat s větším objemem a mít i větší skladovací kapacity. Mimo ZOD - minimálně na čtyřměsíční předpokládané produkci kejdy nebo minimálně tříměsíční předpokládané produkci močůvky a hnojůvky V ZOD min na šestiměsíční produkci (u hnojůvky na pětiměsíční produkci)

56 Technologické vody z pohledu zákona o vodách a vyhlášky č. 450/2005 Sb. Technologické vody = závadné látky podle 39 vodního zákona Zapracování do havarijního plánu nebo jeho aktualizace: přidat technologické vody do seznamu závadných látek, se kterými podnik nakládá, popsat jejich vlastnosti pro každé provozní území uvést místa vzniku, místa skladování, průměrnou roční produkci, maximální skladované množství, způsob označení skladů a vedení skladové evidence popsat preventivní opatření a systém kontrol skladů technologických vod (vizuální kontrola nejméně jednou za 6 měsíců, se zápisem do provozního deníku, opatření proti přetečení apod.)

57 Zapracování do havarijního plánu nebo jeho aktualizace: uvést závazný způsob používání technologických vod, např. vymezení vhodných pozemků zejména s trvalými travními porosty, opatření pro zabránění vniknutí do vod a do okolí pozemků, požadavky zákona o hnojivech nastavení způsobů (např. plošný rozstřik) a termínů aplikace stanovení maximální jednorázové dávky např. na 20 t/ha, s jejím případným opakováním v delších časových odstupech, např. po každé seči, maximálně však 2 x ročně nastavení způsobu odběru vzorků a četnosti analýz na obsah sušiny a dusíku (minimálně jednou ročně, vždy po jednorázové produkci při čištění stájí, před aplikací apod.) vedení evidence o použití technologických vod jako pomocných látek Technologické vody z pohledu zákona o vodách a vyhlášky č. 450/2005 Sb.

58 Certifikovaná metodika VÚRV, v.v.i. a VÚZT, v.v.i. pro praxi Autoři: Ing. Gabriela Mühlbachová, Ph.D., Ing. Pavel Svoboda, Ing. Jan Klír, CSc. doc. Ing. Jiří Vegricht, CSc. Doporučení a postupy pro bezpečnou aplikaci technologických vod v zemědělských provozech. Ke stažení na webu:

Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku

Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku Kokory, 08.12.2015 Ochrana ovzduší a nakládání s odpady v zemědělském podniku Lada Kozlovská, Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: 733 375 632 E-mail: kozlovska@vurv.cz

Více

Kategorie, emisní faktory a plány zavedení zásad správné zemědělské praxe u zemědělských zdrojů

Kategorie, emisní faktory a plány zavedení zásad správné zemědělské praxe u zemědělských zdrojů Příloha č. 10 (Příloha č. 2 NV č. 615/2006 Sb.) Kategorie, emisní faktory a plány zavedení zásad správné zemědělské praxe u zemědělských zdrojů 1. Stanovení kategorie zemědělských zdrojů Kategorie zemědělského

Více

7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů

7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů (platí od 151. 8. 2014 do 14. 8. 2017) 377/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv ve znění vyhlášky č. 131/2014 Sb. a vyhlášky č. 229/2017 Sb. 7 Používání hnojiv,

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornajdelrvd) IV.

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornajdelrvd) IV. IV. Platné znění části vyhlášky č. 377/2013 Sb., o skladování a způsobu používání hnojiv, ve znění vyhlášky č. 131/2014 Sb., s vyznačením navrhovaných změn *** 7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů

Více

Emisní faktory a jejich změny

Emisní faktory a jejich změny Emisní faktory a jejich změny Seminář KONEKO, spol. s r. o. Praha 21. června 2016 Obsah Zjišťování úrovně znečišťování Nové sdělení k emisním faktorům Chovy hospodářských zvířat Zjišťování úrovně znečišťování

Více

Nakládání s BRO, VŽP a upravenými kaly

Nakládání s BRO, VŽP a upravenými kaly Solenice, 28.02.2012 Nakládání s BRO, VŽP a upravenými kaly Jan Klír, Lada Kozlovská Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně klir@vurv.cz; kozlovska@vurv.cz tel. 603 520 684, 733 375 632

Více

POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY POVINNOSTI PŘI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Ministerstvo životního prostředí Odbor výkonu státní správy VII Ing. Marie Boehmová 1. Obecné povinnosti Prvotní původce (každý) je povinen nakládat s odpady a zbavovat

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě

Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě Kristýna Husáková Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2017 24. května 2017 Legislativa EU a ČR Směrnice Rady 86/278/ES

Více

EXKURZE V RÁMCI KONFERENCE BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ ODPADY

EXKURZE V RÁMCI KONFERENCE BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ ODPADY EXKURZE V RÁMCI KONFERENCE BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ ODPADY 21.9.2016 Komplexní zpracování biologicky rozložitelných odpadů v režimu bioplynové stanice a kompostárny Síť malých kompostáren v provozu zemědělské

Více

1. Obsahy dusíku, fosforu a draslíku ve statkových hnojivech (uvedeno po odpočtu skladovacích ztrát, vztaženo k uvedenému obsahu sušiny)

1. Obsahy dusíku, fosforu a draslíku ve statkových hnojivech (uvedeno po odpočtu skladovacích ztrát, vztaženo k uvedenému obsahu sušiny) 1. Obsahy dusíku, fosforu a draslíku ve statkových hnojivech (uvedeno po odpočtu skladovacích ztrát, vztaženo k uvedenému obsahu sušiny) Statkové hnojivo Dusík (N) Fosfor (P 2 O 5 ) Průměrný obsah sušiny

Více

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství 14.11.2013 Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Legislativa Zákon č. 185/2001

Více

UPRAVENÉ KALY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ. Ing. Josef Svoboda, Ph.D. Odbor kontroly zemědělských vstupů ÚKZÚZ

UPRAVENÉ KALY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ. Ing. Josef Svoboda, Ph.D. Odbor kontroly zemědělských vstupů ÚKZÚZ UPRAVENÉ KALY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ Ing. Josef Svoboda, Ph.D. Odbor kontroly zemědělských vstupů ÚKZÚZ Charakteristika kalu 2 VZNIK UPRAVENÉHO KALU Čistírenské kaly vznikají při různých procesech

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Právní předpisy pro oblast hnojiv a hnojení

Právní předpisy pro oblast hnojiv a hnojení Právní předpisy pro oblast hnojiv a hnojení Miroslav Florián Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, 656 06 Brno Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška

Více

POŽADAVKY CROSS COMPLIANCE

POŽADAVKY CROSS COMPLIANCE POŽADAVKY CROSS COMPLIANCE Povinné požadavky na hospodaření č. 2 až 4 a požadavky pro použití hnojiv a přípravků na ochranu rostlin Ing. Lubomír Smrček 602 626 655, lubomir.smrcek@ekotoxa.cz SMR 2/1 Nedošlo

Více

Použití a evidence hnojiv

Použití a evidence hnojiv Použití a evidence hnojiv Používání hnojiv, pomocných látek, upravených kalů a sedimentů v souladu se zákonem o hnojivech, zákonem o odpadech, zákonem o ochraně zemědělského půdního fondu; při jejich používání

Více

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb.

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb. ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Odpady potravinářské výroby Mgr. Kateřina Járová, Ph.D. Zákon č. 185/2001 Sb., o a o změně některých dalších zákonů Vyhláška č. 93/2016 Sb.,

Více

1 Předmět úpravy Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie 1 ) a upravuje a) technické podmínky použití upravených kalů

1 Předmět úpravy Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie 1 ) a upravuje a) technické podmínky použití upravených kalů Strana 6994 Sbírka zákonů č. 437 / 2016 Částka 178 437 VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2016 o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2016 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

ČÁST PRVNÍ SKLADOVÁNÍHNOJIV A STATKOVÝCH HNOJIV. Skladovánítuhých hnojiv

ČÁST PRVNÍ SKLADOVÁNÍHNOJIV A STATKOVÝCH HNOJIV. Skladovánítuhých hnojiv Úplné znění vyhlášky č. 274/1998 Sb., o skladování a způsobu používání hnojiv, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 476/2000 Sb., vyhláškou č. 473/2002 Sb. a vyhláškou č. 399/2004 Sb. Ministerstvo

Více

3. 2. 2015. Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu. Zpracování a využití BRKO

3. 2. 2015. Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu. Zpracování a využití BRKO Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu Květuše Hejátková ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Bioodpad v obci Zpracování a využití BRKO

Více

Specifika žádosti o povolení provozu zemědělských zdrojů

Specifika žádosti o povolení provozu zemědělských zdrojů Specifika žádosti o povolení provozu zemědělských zdrojů Ing. Martin Dědina, Ph.D. Praha, 21.5.2014 Cíl a obsah prezentace Cílem prezentace je poskytnout základní přehled legislativních předpisů vztahující

Více

Práce s odpady a jejich recyklace. Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.

Práce s odpady a jejich recyklace. Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02. Práce s odpady a jejich recyklace Škola jako centrum celoživotního učení - další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 LEGISLATIVA -ZÁKONY ZÁKON č. 185/2001 Sb., o odpadech

Více

Definice kalu. Možnosti využití kalů v zemědělství -podmínky pro aplikaci kalů na zemědělské půdě. Osnova prezentace:

Definice kalu. Možnosti využití kalů v zemědělství -podmínky pro aplikaci kalů na zemědělské půdě. Osnova prezentace: Možnosti využití kalů v zemědělství -podmínky pro aplikaci kalů na zemědělské půdě Josef Svoboda Odbor kontroly zemědělských vstupů ÚKZÚZ Osnova prezentace: Definice kalu, složení kalu Možnosti využití

Více

PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR. Ing. Dagmar Sirotková

PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR. Ing. Dagmar Sirotková PRÁVNÍ PŘEDPISY PRO OBLAST BRO V ČR Ing. Dagmar Sirotková Pojem BRO biologicky rozložitelný odpad (314/2006 Sb.) jakýkoli odpad, který podléhá aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu biologicky rozložitelný

Více

VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv

VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Strana 6694 Sbírka zákonů č. 377 / 2013 377 VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Ministerstvo zemědělství stanoví podle 8 odst. 5 a 9 odst. 9 zákona č. 156/1998 Sb.,

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy Ing. Petra Paulová ODPAD ve smyslu zákona Výjimky, na které se zákon o odpadech nevztahuje: a1 Léčiva Radioaktivní odpady Mrtvá těla,

Více

Vláda nařizuje podle 33 odst. 2 zákona č. 254/ /2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 20/2004 Sb.

Vláda nařizuje podle 33 odst. 2 zákona č. 254/ /2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 20/2004 Sb. Strana 3490 Sbírka zákonů č. 235 / 2016 Částka 92 235 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. července 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 262/2012 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a akčním programu, ve znění

Více

Ochrana vod závadné látky

Ochrana vod závadné látky 19.02.2015 Ochrana vod závadné látky Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: 603 520 684 E-mail: klir@vurv.cz Web: www.vurv.cz Závadné látky Nakládání se závadnými látkami

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe

Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe ZMĚNY VE STANOVOVÁNÍ ZJIŠŤOVÁNÍ EMISÍ VÝPOČTEM A JEJICH DOPADY NA PROVOZOVATELE Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe Magdalena Tomášková, odbor ochrany ovzduší Ostrava 16. listopadu 2018

Více

Ing. Michal SKŘEBSKÝ 606 788 384

Ing. Michal SKŘEBSKÝ 606 788 384 Ing. Michal SKŘEBSKÝ 606 788 384 Cíl Naučit vnímat vedoucí pracovníky ochranu životního prostředí jako součást každodenní práce, včetně výchovného působení na své okolí. Orientovat se v základních dokumentech

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PODLE ZÁKONA Č. 185/2001 SB., O ODPADECH Příručka pro oblast životního prostředí Příručka pro oblast životního prostředí Obsah: 1.0 Úvod 1.1 Stručný

Více

č.. 156/1998 o hnojivech ové principy

č.. 156/1998 o hnojivech ové principy Zákon č.. 156/1998 o hnojivech Klíčov ové principy Jaroslav Houček Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení registrace hnojiv Zákon a prováděcí vyhláš ášky Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech,

Více

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro Kontrolní list - Ekologické zemědělství Příloha č.... k protokolu o kontrole Nařízení rady (ES) č.834/2007 Nařízení komise (ES) č.889/2008 Nařízení vlády č.76/2015 Sb. Nařízení vlády č.262/2012 Sb. Zákon

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Digestát jako hnojivo

Digestát jako hnojivo Digestát jako hnojivo Ing. Veronika Večeřová Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský říjen 2008 Jak můžeme digestáty rozdělovat? podle toho z jakých vstupních surovin vzniká podle způsobu použití

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2013 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Nová legislativa nakládání s kaly. Jihlava Diskusní setkání ISNOV

Nová legislativa nakládání s kaly. Jihlava Diskusní setkání ISNOV Nová legislativa nakládání s kaly Jihlava 21.4.2017 Diskusní setkání ISNOV Definice kalu Dle 32 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech je kal definován jako: kal z čistíren odpadních vod zpracovávajících městské

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU 2. PRÁVNÍ ZÁKLAD 3. POPIS OPATŘENÍ. Hnojení na svazích a v okolí útvarů povrchových vod

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU 2. PRÁVNÍ ZÁKLAD 3. POPIS OPATŘENÍ. Hnojení na svazích a v okolí útvarů povrchových vod KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 10 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Hnojení na svazích a v okolí útvarů povrchových vod 1. POPIS PROBLÉMU Na svažitých pozemcích existuje zvýšené riziko znečištění

Více

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti.

Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Katalogy a seznamy nebezpečných odpadů. Kategorizace odpadů podle nebezpečnosti. Zákon 185/2001 Sb. jednoznačně ve svých přílohách či v prováděcích předpisech stanovuje co je nebezpečný odpad základním

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Obsah prezentace Oblast působnosti ČIŽP Kontrolní činnost Kategorie činností Stacionární zdroje znečišťování

Více

Registrace a ohlašov kompostu a digestátu tu využitelných

Registrace a ohlašov kompostu a digestátu tu využitelných Registrace a ohlašov ování kompostu a digestátu tu využitelných na zemědělsk lské půdě Jaroslav Houček Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení registrace hnojiv Náměšť n Oslavou, 20.9.2012

Více

amoniak Při hmotnostním toku emisí zneč. látky vyšším než 500 g/h nesmí být překročena úhrnná hmotnostní koncentrace 50 mg/m 3 v odpadním plynu

amoniak Při hmotnostním toku emisí zneč. látky vyšším než 500 g/h nesmí být překročena úhrnná hmotnostní koncentrace 50 mg/m 3 v odpadním plynu 1. Emisní limity Ovzduší Velký zdroj znečišťování ovzduší Tabulka č.1 Emisní zdroj Znečišťující látka Emisní limit Četnost měření Zařízení chovu prasat amoniak Při hmotnostním toku emisí zneč. látky vyšším

Více

Platné znění od 1.11.2009. 274/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství. ze dne 12. listopadu 1998 ČÁST PRVNÍ SKLADOVÁNÍ HNOJIV

Platné znění od 1.11.2009. 274/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství. ze dne 12. listopadu 1998 ČÁST PRVNÍ SKLADOVÁNÍ HNOJIV Změna: vyhláškou č. 476/2000 Sb. Změna: vyhláškou č. 473/2002 Sb. Změna: vyhláškou č. 399/2004 Sb. Změna: vyhláškou č. 91/2007 Sb. Změna: vyhláškou č. 353/2009 Sb. Platné znění od 1.11.2009 274/1998 Sb.

Více

274/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 12. listopadu 1998 o skladování a způsobu používání hnojiv

274/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 12. listopadu 1998 o skladování a způsobu používání hnojiv 274/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 12. listopadu 1998 o skladování a způsobu používání hnojiv Změna: 476/2000 Sb. Změna: 473/2002 Sb. Změna: 399/2004 Sb. Změna: 91/2007 Sb. Ministerstvo

Více

262/2012 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

262/2012 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k 29.7.2012 do částky 89/2012 Sb. a 37/2012 Sb.m.s. Obsah a text 262/2012 Sb. - stav k 31.12.2015 262/2012 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 4. července 2012 o stanovení zranitelných oblastí

Více

Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe. Zpracování a využití BRKO

Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe. Zpracování a využití BRKO Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe Ing. Květuše Hejátková ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Bioodpad v obci Zpracování a využití BRKO Cílem

Více

Nakládání s kaly z ČOV a jejich budoucí vývoj. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů

Nakládání s kaly z ČOV a jejich budoucí vývoj. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Nakládání s kaly z ČOV a jejich budoucí vývoj Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů OBSAH Přehled legislativních předpisů EU a ČR Produkce kalů z ČOV Možnosti nakládání s kaly z ČOV v ČR - materiálové využití

Více

Změny v provádění nitrátové směrnice pro rok 2012

Změny v provádění nitrátové směrnice pro rok 2012 Změny v provádění nitrátové směrnice pro rok 2012 Novela NV 103/2003 Sb. Co bude novela NV 103/2003 Sb. obsahovat: Revize zranitelných oblastí (ZOD) Revize akčního programu Současný stav: MŽP zahájilo

Více

Charakteristika kalu. Definice kalu. Možnosti využití kalů v zemědělství VZNIK UPRAVENÉHO KALU

Charakteristika kalu. Definice kalu. Možnosti využití kalů v zemědělství VZNIK UPRAVENÉHO KALU Možnosti využití kalů v zemědělství Ing. Josef Svoboda, Ph.D. Odbor kontroly zemědělských vstupů ÚKZÚZ Charakteristika kalu VZNIK UPRAVENÉHO KALU Čistírenské kaly vznikají při různých procesech používaných

Více

Kontrola podmíněnosti (cross compliance)

Kontrola podmíněnosti (cross compliance) Kontrola podmíněnosti (cross compliance) Kontrolované požadavky platné pro rok 2009 Schváleno dne 13.11.2008 MZe 2008 č.j. 40854/2008:180 00 oblastí pro účely Kontroly podmíněnosti Oblasti kontrolované

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. MSK 103649/2007 ze dne 30.10.2007, (nabytí právní moci dne 16.11.2007):

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. MSK 103649/2007 ze dne 30.10.2007, (nabytí právní moci dne 16.11.2007): V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

č. 377/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv

č. 377/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv č. 377/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Ministerstvo zemědělství stanoví podle 8 odst. 5 a 9 odst. 9 zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních

Více

Jaromír MANHART odbor odpadů

Jaromír MANHART odbor odpadů VIII. Mezinárodní konference - Biologicky rozložitelné odpady Aktuální stav a dlouhodobá koncepce MŽP nakládání s bioodpady v ČR Jaromír MANHART odbor odpadů Náměšť nad Oslavou 20. září 2012 Obsah přednášky

Více

OKRUH II LEGISLATIVA. Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.

OKRUH II LEGISLATIVA. Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. OKRUH II LEGISLATIVA Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. LEGISLATIVA nakládání s biologicky rozložitelnými odpady Biologicky rozložitelný odpad - pojmy

Více

Práva a povinnosti při nakládání s odpady

Práva a povinnosti při nakládání s odpady Snížení rizik ohrožení zdraví člověka a životního prostředí podporou výuky chemie na ZŠ Práva a povinnosti při nakládání s odpady Ing. Tomáš Buriánek burianek@spschbr.cz 1 Odpadová legislativa zákon č.

Více

Název projektu: VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ 2014 Reg.č. projektu: 13/018/1310b/231/000280 Financováno z Programu rozvoje venkova

Název projektu: VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ 2014 Reg.č. projektu: 13/018/1310b/231/000280 Financováno z Programu rozvoje venkova Hroznová 2, 656 06 Brno Oddělení kontroly zemědělských vstupů Planá nad Lužnicí Ing. Josef FREJLACH Tel. 381470315, 737267123 Název projektu: VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ 2014 Reg.č. projektu:

Více

Skladování. Ing. Zdeněk Fildán.

Skladování. Ing. Zdeněk Fildán. Skladování chemických hlátek a odpadů dů z hlediska podnikové ekologie ENVI GROUP s.r.o. Ing. Zdeněk Fildán www.envigroup.cz info@envigroup.cz 1 Oblasti Prevence závažných havárií: Zákon č. 224/2015 Sb.,

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Technika a technologie jako nástroj ochrany životního prostředí

Technika a technologie jako nástroj ochrany životního prostředí Technika a technologie jako nástroj ochrany životního prostředí Ing. Eva Krčálová, Ph.D. (MENDELU Brno) Ing. Tomáš Vítěz, Ph.D. (MENDELU Brno) Ing. Petr Junga, Ph.D. (MENDELU Brno) Ing. Petr Trávníček,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 624 Sbírka zákonů č. 61 / 2017 61 ZÁKON ze dne 19. ledna 2017, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém

Více

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů 16.2.2010 Bc. Jan Tomek Pozice kuchyňského odpadu BRO BRKO KUCHYŇSKÉ BIOODPADY VŽP Kuchyňské odpady Legislativa Evropské Unie Směrnice Rady (ES) č. 98/2008

Více

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování ZPŮSOB SBĚRU BRKO V OBCÍCH DLE KONCOVÉHO ZPŮSOBU VYUŽITÍ Obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování minimálně biologicky rozložitelných komunálních odpadů rostlinného původu, a to vždy s

Více

Metodický materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

Metodický materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Další nástroje právní regulace související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se stanoví

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2013 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Finanční podpora technologií na aplikaci statkových hnojiv

Finanční podpora technologií na aplikaci statkových hnojiv Finanční podpora technologií na aplikaci statkových hnojiv Operační program Životní prostředí BRNO 15. 5. 2012 Ing. Dana Pykalová Agroteam CZ, s. r. o. Oblast podpory - záměr 2.2.d Podpora technických

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady

Povinnosti obcí při nakládání s odpady Povinnosti obcí při nakládání s odpady Setkání starostů, Ostrava 17. 2. 2009 1 Zákon o odpadech (185/2001 Sb.) Příprava nového zákona o odpadech návaznost na novou Směrnici vnitřní připomínkové řízení

Více

Toto nařízení zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 ) a stanoví zranitelné oblasti a akční program pro tyto oblasti.

Toto nařízení zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 ) a stanoví zranitelné oblasti a akční program pro tyto oblasti. Strana 3370 Sbírka zákonů č. 262 / 2012 Částka 89 262 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 4. července 2012 o stanovení zranitelných oblastí a akčním programu Vláda nařizuje podle 33 odst. 2 zákona č. 254/ /2001 Sb.,

Více

(1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)].

(1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)]. 38 (1) Povinnost zpětného odběru se vztahuje na a) výbojky a zářivky, b) pneumatiky, c) elektrozařízení pocházející z domácností [ 37g písm. f)]. (2) Vláda může v mezích příslušných právních předpisů Evropských

Více

nebo při jejich jiném pobytu na zemědělském pozemku.

nebo při jejich jiném pobytu na zemědělském pozemku. Strana 1366 Sbírka zákonů č.108 / 2008 108 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 25. února 2008, kterým se mění nařízení vlády č. 103/2003 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a o používání a skladování hnojiv a statkových

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO

Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO Ing. Veronika Jarolímová Konference biologicky rozložitelné odpady 2015 Náměšť nad Oslavou Obsah prezentace Úvod kontrolní činnost ČIŽP Výsledky kontrol zařízení

Více

Změny v legislativě hnojiv

Změny v legislativě hnojiv 09.02.2015 Změny v legislativě hnojiv Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: 603 520 684 E-mail: klir@vurv.cz Web: www.vurv.cz Skladování a používání hnojiv Terminologie

Více

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015 Komunitní kompostárna Náměšť n.o. 28.5.2015 Biologicky rozložitelný odpad Bioodpad je odpad podléhající aerobnímu či anaerobnímu rozkladu, jejich seznam je přílohou Vyhláška 341/2008 Sb. V rámci obce kat.č.

Více

www.ukzuz.cz Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.

www.ukzuz.cz Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. je specializovaný úřad státní správy zřízený zákonem č. 147/2002 Sb. je organizační složkou státu je správním úřadem, podřízeným Ministerstvu zemědělství je držitelem certifikátu

Více

Metodický pokyn MŽP odboru ochrany ovzduší

Metodický pokyn MŽP odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Metodický pokyn MŽP odboru ochrany ovzduší ke sčítání a zařazování stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Hlavním účelem tohoto metodického pokynu je poskytnout příslušným

Více

Kontrola nakládání s kaly z ČOV. Ing. Veronika Jarolímová Odbor odpadového hospodářství ŘČIŽP

Kontrola nakládání s kaly z ČOV. Ing. Veronika Jarolímová Odbor odpadového hospodářství ŘČIŽP Kontrola nakládání s kaly z ČOV Ing. Veronika Jarolímová Odbor odpadového hospodářství ŘČIŽP Zaměření činnosti OOH Kontrola plnění povinností dle zákona č. 185/2001 Sb. 7 složkových úkolů plánovánía vyhodnocování

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o odpadech. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o odpadech. Čl. I ZÁKON ze dne..2006, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů

Více

Ing. Dagmar Sirotková. Přístupy k hodnocení BRO

Ing. Dagmar Sirotková. Přístupy k hodnocení BRO Ing. Dagmar Sirotková Přístupy k hodnocení BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO Pojmy Biologicky rozložitelný odpad jakýkoli odpad, který podléhá aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu Biologický odpad

Více

Strana 1 z 7. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička Čs.armády 485 572 01 Polička

Strana 1 z 7. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička Čs.armády 485 572 01 Polička Strana 1 z 7 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Polička Čs.armády 485 572 01 Polička Vážená paní (pane), provedli jsme pro Vás zhodnocení nakládání s odpady, s chemickými látkami a přípravky.

Více

Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy

Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy Mgr. Viktor Havlice Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: +420-267 121 111 Fax: ++420-2-6731-0308 Email: info@env.cz Obsah

Více

LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR

LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo zemědělství, Praha 2. 11. 2017 ČESKÁ REPUBLIKA ČESKÁ ODPADOVÁ POLITIKA DO

Více

ZÁKLADNÍ ZPRÁVA. Titulní list základní zprávy. Příloha č. 2 k vyhlášce č Sb.

ZÁKLADNÍ ZPRÁVA. Titulní list základní zprávy. Příloha č. 2 k vyhlášce č Sb. Příloha č. 2 k vyhlášce č. 2882013 Sb. ZÁKLADNÍ ZPRÁVA Titulní list základní zprávy 1. Název dokumentu 2. Název zařízení 3. Adresa zařízení 4. Příslušný úřad 5. Zpracovatel základní zprávy 5a. Obchodní

Více

Výhled pro nakládání s BRO v ČR

Výhled pro nakládání s BRO v ČR Výhled pro nakládání s BRO v ČR Kamila Součková MŽP Odbor odpadů Nový zákon o odpadech Platná legislativa OH ČR Rozšířené teze rozvoje OH v ČR (schváleny vládou 25. srpna 2010) Věcné záměry zákon o odpadech

Více

O nakládání s komunálním odpadem

O nakládání s komunálním odpadem Obec Sadov na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 19.12.2001 v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) a v souladu s odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. MSK 200320/2006 ze dne 8.6.2007 (nabytí právní moci dne 29.6.2007)

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. MSK 200320/2006 ze dne 8.6.2007 (nabytí právní moci dne 29.6.2007) V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Veronika Tomášková odbor ochrany ovzduší (Plzeň, 19.11.2013) 1) Emisní požadavky na kotle uváděné na trh po 1.1.2014 1.1.2014 nabývá účinnosti

Více

Hospodaření se statkovými hnojivy

Hospodaření se statkovými hnojivy KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 11 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Hospodaření se statkovými hnojivy 1. POPIS PROBLÉMU Průměrné zatížení zemědělské půdy hospodářskými zvířaty v ČR je velmi nízké,

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Přehled povinností v oblasti životního prostředí

Přehled povinností v oblasti životního prostředí Přehled povinností v oblasti životního prostředí MVDr. Jiří Radoš Únor 2017 MVDr. Jiří Radoš Přemyslova 809/60 683 23 Ivanovice na Hané Tel.: 721 884 365 E-mail: rados_ j@seznam.cz www.jirirados.cz Obsah:

Více

B. Výroková část II. Závazné podmínky provozu, písmeno A. Ochrana ovzduší, bod 1.2: s e m ě n í t a k t o:

B. Výroková část II. Závazné podmínky provozu, písmeno A. Ochrana ovzduší, bod 1.2: s e m ě n í t a k t o: B. Výroková část II. Závazné podmínky provozu, písmeno A. Ochrana ovzduší, bod 1.2: s e m ě n í t a k t o: 1.1 Integrovaným povolením se vydává v souladu s ustanovením 11 odst. 2 písm. d) zákona č. 201/2012

Více

BRO - PRÁVNÍ PŘEDPISY V ČR. Ing. Dagmar Sirotková

BRO - PRÁVNÍ PŘEDPISY V ČR. Ing. Dagmar Sirotková BRO - PRÁVNÍ PŘEDPISY V ČR Ing. Dagmar Sirotková Pojmy biologicky rozložitelný odpad (185/2001) biologicky rozložitelný materiál(482/2005) biologický odpad Směrnice ES č.98/2008 biologický odpad Zelená

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Ohlašování za rok 2009 Otázky a odpovědi část 3 Odbor integrované prevence a IRZ, Ministerstvo životního prostředí, Praha, 2010. Obsah 1 Obaly od agrochemikálií

Více

SMR 2 Ochrana vod před znečištěním

SMR 2 Ochrana vod před znečištěním SMR 2 Ochrana vod před znečištěním Směrnice Rady č. 80/68/EHS o ochraně podzemních vod před znečišťováním některými nebezpečnými látkami 4 zabránit přímé vypouštění látek ze seznamu I do podzemních vod

Více

4. Odpady v zemědělsko - potravinářském komplexu. Odpady z živočišné výroby a jejich zpracování

4. Odpady v zemědělsko - potravinářském komplexu. Odpady z živočišné výroby a jejich zpracování 4. Odpady v zemědělsko - potravinářském komplexu Odpady z živočišné výroby a jejich zpracování 1 Zdroj znečištění povrchových a odpadních vod Hnůj, močůvka, hnojůvka Nevhodné uložení odpadu Škodlivé mikroorganismy

Více

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady 22. - 24. září 2010, Brno Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství ČR Odbor environmentální a ekologického zemědělství

Více